Få din hund sikkert gennem julen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Få din hund sikkert gennem julen"

Transkript

1 Få din hund sikkert gennem julen Af dyrlæge Christina Brock December kan være farlig for hunde Julemåneden indeholder mange potentielle farer for vores hunde. Den årstid, som mange mennesker hvert år glæder sig til på grund af de mange traditioner, kan ikke alene være en stresset måned for hundene, den kan også være farlig. Få din hund sikkert og godt igennem denne måned. Set med dens øjne er familiekalenderen alt for ofte overfyldt med julearrangementer: adventshygge, juleklip, julegløgg. Og selve juledagene er storfamilierne samlede med kun lidt overskud til den. Måske er der uvant mange børn eller andre dyr, og dette kan stresse den, så den opfører sig destruktivt eller bliver meget vedholdende. Ofte går problemerne over, når den mere rolige hverdag begynder at melde sig igen. Men udover den hektiske aktivitet, lurer der farer rundt omkring i de julepyntede stuer, og julemaden er heller ikke lavet til hundemaver. Pas på hunden og juledekorationerne Der er stor tradition for at pynte op til jul, men mange af de planter, vi anvender til juledekorationer, er desværre giftige for hunde: Julestjernen er en af de mest udbredte juleblomster. Julestjernen indeholder giftene euphorbin og euphorobon, som er specielt koncentrerede i blomsten. Misteltenen bruges i høj grad i juleudsmykningen. Misteltenen indeholder lectin og viskotoxiner, som er proteinlignende stoffer, samt stofferne cholin og acetylcholin. Indholdsstofferne er tilstede i både stængler, blade og bær. Kristtorn ses ofte ved juletid, hvor den i stigende grad bruges i juledekorationer og til udsmykning. Alle dele af planten er giftige. Bladene og bærrene indeholder saponiner i form af ilicin, ilexanthin og ilicinsyre, som virker stærkt irriterende på slimhinder. Bladene, bærrene og stammen indeholder endvidere cyanogene glykosider, samt ringe mængder af digitalislignende stoffer.

2 Pas på hunden ved juletræet Den naturlige duft af gran tiltrækker hunde. Det er ikke ualmindeligt, at specielt hanhunde urinerer op ad træet, så det er en god ide at have træet under opsyn. Sørg for, at træet står stabilt, så det ikke falder omkuld, hvis en ivrig hundehale rammer det. Husk også, at grannåle ikke kan fordøjes, nogle hunde spiser dem gerne, mens andre er ligeglade. Kunstige juletræer har ofte små plastic- eller aluminiumsdimser, som hunden kan lege med. Disse kan lave irritation af mundslimhinden og i værste fald blive slugt og blokere den almindelige tarmpassage. Er du i tvivl, om din hund kan have slugt julepynt, bør du kontakte din dyrlæge med det samme. Nogle juletræsfødder kan indeholde vand, så træet holder sig frisk i længere tid. Undgå at tilsætte nogen former for medikamenter til vandet, da det kan forgifte hunden. Pas på med stearinlys på de nederste grene: Mange hunde får hvert år svitset halen eller brændt knurhårene, da de tiltrækkes af levende lys. Pas på med julepynt på de nederste grene. Pynten kan virke tillokkende på hunden. Pas især på med julepynt, som kan spises, da hunden ofte vil forsøge at få fat i det. Pas på med elektriske lysranker. Nogle hunde og især hvalpe vil gerne bide i ledninger, og de kan få meget slemme forbrændinger i munden, når ledningerne kortsluttes. Pas på hunden og julegaverne Check alle de gaver din hund får. Selvom de er givet i en god mening, kan de indeholde små genstande som let kan sluges. Pas på gavebånd og snor. Hvert år indbringes hunde med forstoppelse på grund af gavebånd, som har sat sig som en fast prop i mavetarmsystemet. Hvis du har mistanke om, at din hund har slugt gavebånd, skal du kontakte din dyrlæge. Pas på hunden og julemaden Hold hunden væk fra drinks og mad, som indeholder alkohol. Hunde tåler ikke chokolade. Mørk chokolade indeholder theobromin, som er giftigt for dem. Mørk og usødet chokolade er værst, og hvid chokolade mindst skadeligt. Symptomer på chokoladeforgiftning er opkast, diarre, hyperaktivitet og krampe.

3 Gåseskrog eller andeben er uimodståelige for hunde. Sørg for, at de ikke står frit fremme, da ben kan sætte sig fast i halsen på dem. Pas også på, at affaldsbeholderen er forsvarligt lukket, da nogle hunde kan finde på at flå den i stykker for at få fri adgang til alle juleresterne. Pas på den fede julemad. Det er ikke ualmindeligt, at hunde får akut betændelse i bugspytkirtlen efter et fedtrigt måltid. Hvis hunden derudover er overvægtig, stiger risikoen markant. Hunde og chokolade Hunde elsker ligesom os at spise chokolade, desværre har hunde svært ved at tåle det, og forgiftninger opstår let selv efter meget små doser. Chokolade forgiftning er den hyppigste forgiftning hos hund. Hvilken gift indeholder Chokolade? Chokolade fremstilles af ristede frø af planten Theobroma cacao, og de to vigtigste toksiske komponenter er theobromin og koffein (begge methyl xanthiner). Mennesker kan let fordøje og udskille theobromin. Halveringstiden, d.v.s den tid det tager for halvdelen af den indtagne mængde at blive omdannet i kroppen, er for theobromin 2-3 timer. Halveringstiden for theobromin hos hunde er omkring 18 timer. Det betyder at stoffet ophobes i hundens krop og begynder at påvirke forskellige organer. Først påvirkes centralnervesystemet, men også hjerte -og karsystemet, respirations-systemet, og urinvejssystemet påvirkes. Hvordan viser forgiftningssymptomerne sig? De første tegn på forgiftning hos hunde er opkastning, eventuelt med blod i, øget tørst og hyppig vandladning. Andre tegn er hyperexcitabilitet, hyperirritabilitet, hurtig hjerterytme, stønnen, ukoordinerede bevægelser og spjætten. De fleste symptomer vil begynde to timer efter indtagelse af chokolade, men da theobromin omdannes langsomt, kan det tage op til 24 timer, før symptomerne viser sig, og op til tre dage før symptomerne forsvinder. Indholdet af theobromin i Chokolade Ikke alle typer chokolade indeholder samme mængde theobromin. Mælkechokolade omkring 2 mg/g Kakao og mørk chokolade fra mg/g Kogechokolade omkring 14 mg/g Letal (dødelig) dosis af theobromin angives at være mg/kg hund

4 Eksempel En 20 kg's hund som spiser 125 g mørk chokolade vil opleve forgiftningssymptomer der kan være letale. Den skal spise 10 gange så meget (1250 g) af mælkechokoladen for at få samme symptomer! Skræmmende er det dog at tænke på at en hund på 5 kg blot skal indtage 25 g mørk chokolade før forgiftningssymptomer opstår. Behandling af chokoladeforgiftning Der findes ikke specifik modgift mod stoffet. Behandlingen består i akut dyrlægehjælp. Dyrlægen vil herefter fremprovokere opkastning, give aktivt kul og i tilfælde hvor forgiftning er indtrådt også intravenøs væske. Hvad kan man gøre for at undgå chokoladeforgiftning? Lad være med at give din hund chokolade som godbidder. Husk at opbevare chokolade utilgængeligt. Julestjerne (Euphorbia) - Hund Af dyrlæge Peter Kierk Hvordan ser julestjerne ud? Julestjerne er en stueplante, som oprindeligt stammer fra Mexico. Dens øverste blade inden den egentlige blomst er karakteristisk røde, hvide eller pink. Planten forbindes specielt med julen, hvor der sælges tusindvis af planter til at udsmykke vindueskarmene i de danske hjem. Hvor kan hunden komme i kontakt med julestjerne? Da julestjernen er en stueplante, vil hunden have adgang til planten i hjemmet.

5 Hvilken gift indeholder julestjerne? Julestjernen indeholder esterne Euphorbin og Euphorobon. Giftstofferne er specielt koncentreret i blomsterne men findes overalt i planterne. Hvordan viser forgiftningssymptomerne sig? Forgiftningssymptomerne viser sig som opkast, savlen, diarre, smerter i bugen samt eventuel temperaturstigning. Julestjernen indeholder giftstofferne i den mælkelignende saft, der findes i planten. Saften er lokalirriterende og kan ved kontakt med f.eks. øjenslimhinder forårsage voldsom irritation i øjnene. Julestjernen virker sjældent dødelig ved indtagelse hos hunde, og i de sjældne tilfælde hvor der er set dødsfald, har der været tale om hvalpe. Desuden har der været få tilfælde af dødsfald hos børn, der har suttet og spist blomsterne. Hvad kan man gøre for at modvirke giften? Lad være med at købe planten, hvis man har hvalpe eller børn, der kan finde på at sætte tænderne i planten. Er skaden sket kan behandling med opkastmiddel eller maveskylning komme på tale. Specielt om Euphorbia Der findes under Euphorbia sorter som vortemælk, koralranke og kristornekrone. De har alle de samme giftstoffer i sig som julestjernen men er ikke så almindelige i stuerne som julestjernen. Mistelten - Hund Hvordan ser mistelten ud? Mistelten er en snylteplante, der lever på æbletræer, lind eller hvidtjørn. Planten "sidder" på træer som en tæt buskagtigt stærk grenet stedsegrøn vækst. Bladene er tungeformede med læderagtige blade på fem til otte cm. Blomsterne er meget små, og frugten er et hvidt bær.

6 Hvor kan dyrene komme i kontakt med mistelten? Mistelten er en sjælden plante i den danske natur. De sidste år er det i stigende grad en tradition at importere mistelten som udsmykning til jul. Hvem husker ikke Gertrud Sand fra "The Julekalender" med ordene: "AAE ståår åner æ misselten"? Det er ikke ualmindeligt, at bær og blade efter et stykke tid falder af/drysser ned under det sted, planten er hængt op. Hvilken gift indeholder mistelten? Misteltenen indeholder lectin og viskotoxiner, som er proteinlignende stoffer, samt stofferne cholin og acetylcholin. Indholdsstofferne er til stede i både stængler, blade og bær. Hvordan viser forgiftningssymptomerne sig? Selve forgiftningssymptomerne er opkast, diarre og savlen. I sjældne tilfælde ses sensymptomer, så som manglende koordination af bevægelse, pupilforsnævring, irritation i huden, øget urinering, kramper, sløvhed og åndedrætsforstyrrelser. Det er sjældent, der ses andet end mave-tarmforstyrrelser ved indtagelse af mistelten. Jeg har ikke set beskrivelser af dødsfald blandt hunde som følge af mistelten. Derimod er der rapporter om dødsfald blandt småbørn, der har spist mange bær. Hvad kan man gøre for at modvirke giften? Det er meget usandsynligt, at hunde kommer i kontakt med mistelten i den frie natur. Ved at sørge for at blade og bær ikke falder ned på gulvet, hvor der er ophængt mistelten til udsmykning, vil man undgå, at hunde kommer i kontakt med planten. Hvis man opdager, at dyret har spist mistelten, kan behandling med brækmiddel eller maveskylning komme på tale. Specielt om mistelten Mistelten har i oldtiden været en kendt lægemiddelplante og er tillige blevet brugt til magiske udfoldelser. F.eks. ledte Mirakulix fra tegneserien "Asterix" konstant med sit segl i hånden i træerne efter mistelten til trylledrikken. Indianerne brugte den amerikanske mistelten til abortmiddel. Og i middelalderen er der beskrivelser, hvor mistelten bruges til behandling af hjertesygdomme og epilepsi. I den nordiske mytologi fortælles det i sagnet om Balder, at han dræbes af en pil lavet af misteltenens grene.

7 Kristtorn - Hund Hvordan ser kristtorn ud? Kristtorn er en almindelig stedsegrøn enkønnet busk eller træ, der findes i haver overalt i Danmark og vokser vildt specielt i de Østjyske skove. Bladene er tilspidsede ellipseformede, stive, glinsende og langs randen af bladet som regel tornet. Planten blomstrer i maj og juni, og blomsterne er grøngullige eller lyserøde. Frugten som findes på hunplanten er som regel røde, men der findes også gule og sorte varianter. Frugten er runde bær fra ½ til 1 cm i diameter og hænger i klaser. Hvordan kommer hunden kontakt med kristtorn? Hunden kan komme i kontakt med kristtorn i haven. En hyppigere årsag til kontakt med kristtorn ses ved juletid, hvor kristtorn i stigende grad bruges i juledekorationer og til udsmykning. Hundehvalpe kan finde på at gnave i planten eller lege med bærrene, som kan rulle rundt på gulvet. Hvilken gift indeholder kristtorn? Alle dele af planten er giftig. Bladene og bærrene indeholder saponiner i form af ilicin, ilexanthin og ilicinsyre, som virker stærkt irriterende på slimhinder. Bladene, bærrene og stammen indeholder endvidere cyanogene glykosider samt ringe mængder af digitalislignende stoffer. Hvordan viser forgiftningssymptomerne sig? ½ til 3 timer efter indtagelse af kristtorn ses voldsom opkast, savlen, diarre, koliksmerter og nedstemthed.

8 Forgiftningssymptomerne hænger i høj grad sammen med kristtornens voldsom irritative effekt på mave- tarmkanalen. Dødsfald er set hos børn og udokumenterede data fortæller om dødsfald af en større hund, der havde spist 20 bær. Der findes ingen oplysninger om dødelig dosis til kat. Hvad kan man gøre for at modvirke giften? Kristtorn virker irritativ i mavetarmkanalen. Det er derfor vigtigt at få tømt maven så hurtigt som muligt efter indtagelse af planten, enten ved at give et brækmiddel eller foretage en maveskylning. Hvis der sket en forgiftning, er væsketerapi vigtigt pga. et stort væsketab i den beskadigede slimhinde i mave-tarmkanalen. Det er vigtig, at hunden ikke har adgang til juledekorationer med mere, der indeholder kristtorn, og at blade og bær under planten i haven fjernes, hvis man har en hundehvalp, der kan finde på at rende rundt og snage dette.

BHF Nyhedsbrev august 2016

BHF Nyhedsbrev august 2016 BHF Nyhedsbrev august 2016 Vinderne af Klasseprøver i lydighed: Øvede Begynder: Thomas med Bella Klasse 1: Anne-Marie med Orla Klasse 2: Annette med Bella Klasse 3: Rikke med Sally Vinderne af klubmesterskabet

Læs mere

Hvorfor skal hunden VACCINERES?

Hvorfor skal hunden VACCINERES? Hvorfor skal hunden VACCINERES? Derfor skal hunden vaccineres Hunden skal vaccineres for at beskytte den mod alvorlige sygdomme, som man ikke har nogen effektiv behandling imod, hvis den bliver smittet.

Læs mere

FØRSTEHJÆLP. Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Rødding Dyrehospital, Fagdyrlæge Gunnar Gram

FØRSTEHJÆLP. Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Rødding Dyrehospital, Fagdyrlæge Gunnar Gram Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Shock Kredsløbssvigt, dvs. ikke nok blod og dermed ilt ud i kroppens væv herunder hjernen. Hvis reaktionen ikke stoppes, skades nyrer, lever, hjerte og lunger,

Læs mere

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde Spis mindst fra toppen Toppen består af kød, fisk og æg mad, som er rig på proteiner. Flyttet til toppen de "hurtige" kulhydrater - ris, pasta, kartofler, hvidt brød & mælkeprodukter Spis noget fra midten

Læs mere

1.B's sommerfugle logbog

1.B's sommerfugle logbog 2010 1.B's sommerfugle logbog 1.B Pilehaveskolen Maj/juni 2010 FREDAG DEN 21. MAJ 2010 I dag modtog vi vore sommerfuglelarver fra England. De var lidt over 1 cm lange. De så ud til at have det godt, for

Læs mere

Halsbrand og sur mave

Halsbrand og sur mave Halsbrand og sur mave Halsbrand, sur mave og mavesår Mange har prøvet at have halsbrand eller sure opstød, for eksempel i forbindelse med indtagelse af alkohol eller fedtrige måltider. Andre kender til

Læs mere

Førstehjælp ved kulilteforgiftning

Førstehjælp ved kulilteforgiftning Førstehjælp ved kulilteforgiftning Kulilte udvikles blandt andet ved ildebrand, udstødningsgasser fra motorer og ved dårlig forbrænding i anlæg, der forbrænder for eksempel gas, olie eller træ. Kulilten

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Giftige bær og planter - erfaringer fra Giftlinjen

Giftige bær og planter - erfaringer fra Giftlinjen Giftige bær og planter - erfaringer fra Giftlinjen Giftlinjen Bispebjerg Hospital Åben rådgivning 24/7 Hele riget 12 sygeplejersker i front Mange lægers backup Arbejdsmedicin, klinisk farmakologi, intensivlæger

Læs mere

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Er der nogen der genkender det her? Dårlig opførsel = ofte en stresset hund Når din hund.. gør ad andre, trækker i linen, springer forstørret rundt, springer op ad folk,

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Planter og forgiftninger

Planter og forgiftninger Planter og forgiftninger Giftlinjen: 82 12 12 12 Giftlinjen 82 12 12 12 1 At smage på en plante er sjældent farligt De fleste planter i Danmark er ufarlige at smage på, men der findes planter og bær både

Læs mere

Patientinformation DBCG 04-b

Patientinformation DBCG 04-b information DBCG 04-b Behandling af brystkræft efter operation De har nu overstået operationen for brystkræft. Selvom hele svulsten er fjernet ved operationen, er der alligevel i nogle tilfælde en risiko

Læs mere

TEGN PÅ AT DER ER TAGET FOR MEGET

TEGN PÅ AT DER ER TAGET FOR MEGET Opioider HVAD ER OPIOIDER? Opioider er naturlige eller syntetiske stoffer, der virker på opioidreceptorer. Opioider binder til receptorerne i centralnervesystemet og sænker bl.a. smertesignaleringen til

Læs mere

Hvorfor skal hunden. vaccineres?

Hvorfor skal hunden. vaccineres? Hvorfor skal hunden vaccineres? Hvorfor skal hunden vaccineres? Hunden skal vaccineres for at beskytte den mod sygdomme, som man ikke har nogen effektiv behandling imod. Hundesyge Hundesyge skyldes et

Læs mere

Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason

Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason Patientinformation Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 rev. aug. 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Patientvejledning. Kapselendoskopi. Videooptagelse af tyndtarm

Patientvejledning. Kapselendoskopi. Videooptagelse af tyndtarm Patientvejledning Kapselendoskopi Videooptagelse af tyndtarm Hvad er en kapselendoskopi? En kapselendoskopi er en videoundersøgelse af tyndtarmen. Undersøgelsen foregår ved, at man sender et miniaturekamera

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

Caspershus. Til den, der står over for at skulle miste en nærtstående.

Caspershus. Til den, der står over for at skulle miste en nærtstående. Caspershus Til den, der står over for at skulle miste en nærtstående. Ud over informationen i denne folder, står vi naturligvis altid til rådighed med støtte, råd og vejledning. Det er meget individuelt,

Læs mere

Du kan tage Pinex mod svage smerter, f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine, muskel- og ledsmerter samt for at nedsætte feber.

Du kan tage Pinex mod svage smerter, f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine, muskel- og ledsmerter samt for at nedsætte feber. Indlægsseddel: Information til brugeren Pinex 500 mg filmovertrukne tabletter paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Pinex uden recept. For at opnå

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Patientinformation April 2011 Forfatter: Gastro-medicinsk ambulatorium Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling

Læs mere

Der findes en del almindelige madvarer, som kan forgifte hunde, dette kan du også læse nærmere om.

Der findes en del almindelige madvarer, som kan forgifte hunde, dette kan du også læse nærmere om. Forgiftning hos hunde samt diverse links Forgiftning hos hunde - farlige giftstoffer i hjemmet af dyrlæge Sabine Förderer Der findes mange farer i hus og have. På denne side kan du læse mere om de 10 hyppigste

Læs mere

DYRT FEJLTRIN FOR CHARLIE

DYRT FEJLTRIN FOR CHARLIE DYRT FEJLTRIN FOR CHARLIE Charlie er en rigtig familiehund, som elsker at være i nærheden af sine mennesker. Under madlavningen opdager Marianne slet ikke, at Charlie har lagt sig på gulvet bag hende.

Læs mere

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne.

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne. DAGPÅFUGLEØJE Måske har du set en dagpåfugleøje før, den er nemlig ret nem at kende med sine flotte farver og de store cirkler på vingerne. Hvis der er fare på færde gnider den sine vinger mod hinanden,

Læs mere

N r. 1 2. Erosioner. syreskader på tænderne

N r. 1 2. Erosioner. syreskader på tænderne N r. 1 2 Erosioner syreskader på tænderne Erosioner syreskader på tænderne Syre fra drikkevarer, mad eller maven kan skade dine tænder og populært sagt få dem til at ætse væk. Når tandemaljen udsættes

Læs mere

Voksne med Cornelia de Lange syndrom (CdLS) bør undersøges hos deres praktiserende læge hvert år.

Voksne med Cornelia de Lange syndrom (CdLS) bør undersøges hos deres praktiserende læge hvert år. Voksne med Cornelia de Lange syndrom (CdLS) bør undersøges hos deres praktiserende læge hvert år. Undersøgelsen skal indeholde et generelt helbredstjek samt en gennemgang af eventuelle særlige symptomer,

Læs mere

Kattelegetøj rullebold

Kattelegetøj rullebold Kattelegetøj rullebold da Brugsanvisning Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 89215HB321XVII 2016-12 Kære kunde! Dette kattelegetøj giver enhver kat masser af sjov leg! Det vækker jagtinstinktet og lysten til at

Læs mere

Tip en 12 er. Find kukkelurekasserne, kig i kasserne og svar på spørgsmålene. Marker det rigtige svar i kasserne til højre på tipskuponen.

Tip en 12 er. Find kukkelurekasserne, kig i kasserne og svar på spørgsmålene. Marker det rigtige svar i kasserne til højre på tipskuponen. Tip en 12 er Find kukkelurekasserne, kig i kasserne og svar på spørgsmålene. Marker det rigtige svar i kasserne til højre på tipskuponen. Spørgsmål: 1 X 2 1 X 2 1 Hvor højt er træet i kasse 1? 20 m 30

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Panodil 1 g filmovertrukne tabletter paracetamol

Indlægsseddel: Information til brugeren. Panodil 1 g filmovertrukne tabletter paracetamol Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil 1 g filmovertrukne tabletter paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

julestemning www.in.dk 171

julestemning www.in.dk 171 Jul i Vedbæk I den smukke, hvide villa har familien Palm Svaneeng Mertz pyntet op til jul med julekugler, kogler og hjemmebag. Der er lagt op til en klassisk jul tilsat et moderne twist med turkise detaljer

Læs mere

Få nu julen fixet 3 9,- 88,- 188,- 248,- 50 LED - L: 9,9 M

Få nu julen fixet 3 9,- 88,- 188,- 248,- 50 LED - L: 9,9 M Få nu julen fixet LYSKÆDE Med LED pærer. Til inden-/udendørs brug. Tilgangskabel 50 LED: 5 m. Tilgangskabel 100, 200 og 300 LED: 10 m. Varm hvid 50 LED - L: 9,9 M 3 9,- Varm hvid 100 LED - L: 19,9 m Varm

Læs mere

www.dorteklattschou.dk/medlemsside

www.dorteklattschou.dk/medlemsside 1 Feng Shui optimerer de fysiske rammer omkring os. Kan bl.a. bruges til at skabe positiv energi ( chi ) og til at fjerne ubalancer omkring os. Feng Shui stammer fra Østens filosofi og betyder vind/vand.

Læs mere

MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV. Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver. Lærervejledning

MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV. Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver. Lærervejledning MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver Lærervejledning Matematik for indskoling Primær målgruppe elever i 1.-3. klasse 10 opgaver i Kærehave Skov Med udgangspunkt

Læs mere

Panodil 500 mg filmovertrukne tabletter paracetamol

Panodil 500 mg filmovertrukne tabletter paracetamol OTC Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil 500 mg filmovertrukne tabletter paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Ofte smitter en sygdom stadig, selvom symptomerne er væk. Her en guide og ideer til, hvordan man håndterer sygdom og smitterisiko.

Ofte smitter en sygdom stadig, selvom symptomerne er væk. Her en guide og ideer til, hvordan man håndterer sygdom og smitterisiko. Sygdom/smitte Kære Forældre. Vi oplever alle, at vores vidunderlige børn bliver syge- især om vinteren, hvor børnene leger tæt og derfor nemt smitter hinanden. Mange børn kommer sig heldigvis hurtigt,

Læs mere

Symptomer. Hovedet: Hovedpine Migræne Svimmelhed Søvnbesvær Vågner om natten Taber hovedhåret

Symptomer. Hovedet: Hovedpine Migræne Svimmelhed Søvnbesvær Vågner om natten Taber hovedhåret Symptomer Bedøm hvordan du har haft det de sidste måneder efter denne skala og skriv det aktuelle tal ud for symptomet. Der hvor det er relevant må du gerne skrive årstal eller hvor længe du har haft symptomet.

Læs mere

Spis dig sund, slank og stærk

Spis dig sund, slank og stærk Spis dig sund, slank og stærk Find den rette balance i kosten, uden at forsage alt det usunde. Test dig selv, og se hvilken mad, der passer til dig Af Krisztina Maria, februar 2013 03 Spis dig sund, slank

Læs mere

Patientinformation DBCG 2007- b,t

Patientinformation DBCG 2007- b,t information DBCG 2007- b,t Behandling af brystkræft efter operation De har nu overstået operationen for brystkræft. Selvom hele svulsten er fjernet ved operationen, er der alligevel i nogle tilfælde en

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren Dulcolax 10 mg, suppositorier Bisacodyl

Indlægsseddel: Information til brugeren Dulcolax 10 mg, suppositorier Bisacodyl Indlægsseddel: Information til brugeren Dulcolax 10 mg, suppositorier Bisacodyl Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Brug

Læs mere

Du kan tage Panodil mod svage smerter, f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine, muskelog ledsmerter samt for at nedsætte feber.

Du kan tage Panodil mod svage smerter, f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine, muskelog ledsmerter samt for at nedsætte feber. Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil 500 mg filmovertrukne tabletter paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Panodil uden recept. For at

Læs mere

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER Niveau 2 Grønsmutter Årstid Hele året Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften Formål Bålmager niveau 2 fokuserer på kogebålet. Grønsmutterne skal lære at lave mad over et bål. Et godt kogebål

Læs mere

Elektrisk proptrækker

Elektrisk proptrækker Elektrisk proptrækker da Brugsanvisning Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 92230FV05X07VII 2017-05 Kære kunde! Med din nye elektriske proptrækker kan du nemt fjerne folien fra vinflaskens hals og hurtigt trække

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Panodil Junior 125 og 250 mg suppositorier paracetamol

Indlægsseddel: Information til brugeren. Panodil Junior 125 og 250 mg suppositorier paracetamol Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil Junior 125 og 250 mg suppositorier paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Alle disse ting er giftige for din papegøje/parakit

Alle disse ting er giftige for din papegøje/parakit Alle disse ting er giftige for din papegøje/parakit Avocado: Meget giftig og hurtigt dødbringende. Rabarber: Indeholder meget syre og kan indeholde rester af oxalsyre, selv efter tilberedning. Oliven:

Læs mere

atelier dit hund barns Andrea McHugh Sådan hjælper du dine børn med at tage sig af deres hund

atelier dit hund barns Andrea McHugh Sådan hjælper du dine børn med at tage sig af deres hund dit barns hund atelier dit hund barns Andrea McHugh Sådan hjælper du dine børn med at tage sig af deres hund Fø rst udgivet i England 2007 af Hamlyn, a division of Octopus Publishing Group Ltd Copyright

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Klorzoxazon DAK tabletter 250 mg. chlorzoxazon

Indlægsseddel: Information til brugeren. Klorzoxazon DAK tabletter 250 mg. chlorzoxazon Indlægsseddel: Information til brugeren Klorzoxazon DAK tabletter 250 mg chlorzoxazon Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger

Læs mere

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism)

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) PREVIEW fællesmøde 12 maj 2015 Diabetes er et voksende globalt problem 2014 2035 WORLD

Læs mere

Kontakt lægen, hvis du får det værre, eller hvis du ikke får det bedre i løbet af 3 dage.

Kontakt lægen, hvis du får det værre, eller hvis du ikke får det bedre i løbet af 3 dage. Indlægsseddel: Information til brugeren Pinex 500 mg og 1 g suppositorier paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Guide til farer i sommerlandet Med denne guide er du altid forberedt på de mest almindelige farer, du kan støde på udendørs.

Guide til farer i sommerlandet Med denne guide er du altid forberedt på de mest almindelige farer, du kan støde på udendørs. Guide til farer i sommerlandet Med denne guide er du altid forberedt på de mest almindelige farer, du kan støde på udendørs. Forfatter: Thomas Egesborg Pedersen, førstehjælpsfaglig konsulent fra Dansk

Læs mere

Information til brugeren. Bemærk, at der findes to indlægssedler til Pinex 500 mg filmovertrukne tabletter.

Information til brugeren. Bemærk, at der findes to indlægssedler til Pinex 500 mg filmovertrukne tabletter. Information til brugeren. Bemærk, at der findes to indlægssedler til Pinex 500 mg filmovertrukne tabletter. Hvis du har en håndkøbspakning med maks. 20 tabletter, skal du læse indlægssedlen på side 2.

Læs mere

Kommandoer i klikkertræning

Kommandoer i klikkertræning Kommandoer i klikkertræning Klikkertræning af din hvalp Klikkertræning blev udviklet tilbage i 1940 erne af trænere af havpattedyr, idet de blev klar over, at de kunne kommunikere med delfiner og hvaler

Læs mere

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Hypotermi Under minutter så hurtigt synker mange skibe. Med så kort varsel skal du på forhånd vide, hvad du skal gøre i en nødsituation. Her følger nogle gode råd om, hvordan du holder varmen, hvis du

Læs mere

Velkommen til julen 2018

Velkommen til julen 2018 Julen 2018 Velkommen til julen 2018 Vi har i denne brochure sammensat et udvalg af juleartikler, som vi håber vil falde i jeres smag. Juledekorationerne er lavet med et strejf af nostalgi, hvor vi bringer

Læs mere

Om planterne. Læge-alant. Bumleurt. Glat burre

Om planterne. Læge-alant. Bumleurt. Glat burre Om planterne Læge-alant Planten hører til den gruppe, vi i dag kalder kurvblomstfamilien. Hos denne familie er det, vi opfatter som én blomst, faktisk mange blomster samlet på en skive, i en kurv. Hos

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Kodein Alternova 25 mg filmovertrukne tabletter. codeinphosphathemihydrat

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Kodein Alternova 25 mg filmovertrukne tabletter. codeinphosphathemihydrat INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Kodein Alternova 25 mg filmovertrukne tabletter codeinphosphathemihydrat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder

Læs mere

Giftige ting for hunde

Giftige ting for hunde Giftige ting for hunde Chokolade er en af de store syndere. Og lige så lækkert det er for os, lige så farligt er det for hunde. Chokolade indeholder stoffet theobromine, som hunden kan dø af, hvis den

Læs mere

HOVEDPINE HOVEDPINE. Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine.

HOVEDPINE HOVEDPINE. Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Hovedpine HOVEDPINE Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Blandt dem, der har hovedpine, er de fleste kvinder specielt

Læs mere

HVALPEKØB. Lidt om avl

HVALPEKØB. Lidt om avl Friis Lara Lidt om avl Vil man begynde at opdrætte schæferhunde, er der nogle ting, som man bør være opmærksom på. Det er meget vigtigt at avle på en tæve, hvor sundheden er i orden. En avlstæve bør være

Læs mere

!!!!!!!! Om adventskransen. 1. december kl. 10.30-1. søndag i advent. 74, Vær velkommen

!!!!!!!! Om adventskransen. 1. december kl. 10.30-1. søndag i advent. 74, Vær velkommen 1. december kl. 10.30-1. søndag i advent 74, Vær velkommen 78, 1-5, Blomstre som en rosengård 85, Op, Zion, at oplukke Prædiken m.m. 87, Det første lys 439, 2 Nadververs: 83, 1-2, Glæd dig Zion 78, 6-7,

Læs mere

Hjerteorm hos hund (Angiostrongylus vasorum)

Hjerteorm hos hund (Angiostrongylus vasorum) Hjerteorm hos hund (Angiostrongylus vasorum) Indledning: Hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) er i de senere år blevet et stadigt stigende problem i Danmark, især omkring Storkøbenhavn, Nordsjælland og

Læs mere

Alterne.dk - dit naturlige liv

Alterne.dk - dit naturlige liv Irriteret tyktarm Tilføjet af Jette Plesner onsdag 07. maj 2008 Sidst opdateret torsdag 03. september 2009 Irriteret tyktarm er efterhånden blevet en folkesygdom. Maven bliver oppustet og gør ondt. Man

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse

Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse Hvad er allergi i øjne og næse? Ved allergi i øjne og næse sker der en allergisk reaktion i øjets og næsens

Læs mere

Havenisserne flytter ind

Havenisserne flytter ind Havenisserne flytter ind Om havenisserne flytter ind I løbet af de sidste par år er flygtningestrømmen fra krigshærgede- og katastrofeområder vokset støt. For os, der bor i den her del af verden, er det

Læs mere

Halsbrand og sur mave

Halsbrand og sur mave Halsbrand og sur mave HALSBRAND, SUR MAVE OG MAVESÅR Mange har prøvet at have halsbrand eller sure opstød, for eksempel i forbindelse med indtagelse af alkohol eller store måltider. Andre kender til mavesmerter,

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken I denne måned har kokketeamet valgt at lave inspiration over temaet chokolade og lavet 3 opskrifter på dessertchokolade. November 2013 Chokoladens historie Dyrkning af

Læs mere

Projekt 4.10. Minamata-katastrofen. En modellering af ligevægt mellem lineær vækst og eksponentiel henfald

Projekt 4.10. Minamata-katastrofen. En modellering af ligevægt mellem lineær vækst og eksponentiel henfald Projekt 4.10. Minamata-katastrofen. En modellering af ligevægt mellem lineær vækst og eksponentiel henfald Der findes mange situationer, hvor en bestemt størrelse ændres som følge af vekselvirkninger med

Læs mere

Lægen kan have givet dig Panodil Zapp til anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning.

Lægen kan have givet dig Panodil Zapp til anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning. Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil Zapp 500 mg filmovertrukne tabletter paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Panodil Zapp uden recept.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

1. Panodil Retards virkning og hvad du skal bruge det til

1. Panodil Retards virkning og hvad du skal bruge det til Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil Retard 500 mg depottabletter paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Gem indlægssedlen. Du kan få brug for at

Læs mere

Udfordringen og vejledning hertil

Udfordringen og vejledning hertil Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Lokation: I en skov Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Udfordringen og vejledning hertil Kære ledere. I skal nu i gang

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING. Dato:

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING. Dato: SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING Dato: Navn: Fødselsdato: Alder: Stilling: Mobil: Adresse: Postnummer og by: Email: Arbejdstider: Egen læge: Seneste kontakt: Vægt: Højde: Blodtryk: Hvilken problemstilling

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil 500 mg filmovertrukne tabletter paracetamol

Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil 500 mg filmovertrukne tabletter paracetamol OTC Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil 500 mg filmovertrukne tabletter paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt Mundtørhed MUNDTØRHED Alle mennesker oplever at have mundtørhed af og til. Det kan skyldes flere forskellige ting, fx nervøsitet, stress eller angst. Hvis du oplever mundtørhed af disse årsager, forsvinder

Læs mere

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst?

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Høst-vejledning Haver til Mavers guide til høst i skolehaven Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Hvordan kan du høste på en god måde? Målgruppe: Elever 3.-6.klasse Læringsmål: Eleven

Læs mere

Fordøjelse Formål: Fordøjelsessystemet sørger for at optagelsen af

Fordøjelse Formål: Fordøjelsessystemet sørger for at optagelsen af Fordøjelsen Fordøjelse Formål: Fordøjelsessystemet sørger for at optagelsen af livsnødvendige stoffer (næringsstoffer, vand, vitaminer, mineraler m.m.) foregår bedst muligt. De komplekse molekyler føden

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Panodil Hot 500 mg pulver til oral opløsning, brev paracetamol

Indlægsseddel: Information til brugeren. Panodil Hot 500 mg pulver til oral opløsning, brev paracetamol Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil Hot 500 mg pulver til oral opløsning, brev paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

Fødevareallergi og intolerance side 2-10

Fødevareallergi og intolerance side 2-10 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Fødevareallergi og intolerance side 2-10 Brød, Boller & Kager side 11-31 Let og lækkert til madpakken eller skovturen side 32-38 Lækre kaloriefattige salater til pålæg

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren Isotrex 0,05 % gel Isotretinoin Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Gem indlægssedlen.

Læs mere

Enoflora s. Vejledning til Opbygning af Æresport. Enoflora er totalleverandør til Æresporte Side 1

Enoflora s. Vejledning til Opbygning af Æresport. Enoflora er totalleverandør til Æresporte Side 1 Enoflora s Vejledning til Opbygning af Æresport Enoflora er totalleverandør til Æresporte Side 1 Æresport er en gammel tradition der idag håndhæves af venner og familie og kun i mindre grad af naboer.

Læs mere

FAQ om smertestillende håndkøbspræparater til voksne

FAQ om smertestillende håndkøbspræparater til voksne FAQ om smertestillende håndkøbspræparater til voksne 1. Hvilke forskellige typer smertestillende håndkøbspræparater findes der? Der findes smertestillende håndkøbsmedicin som tabletter, hvor det smertestillende

Læs mere

Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus.

Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus. Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus. Man kan have en hund eller en kat, men man kan også have en gna-ver, som mar-svin, ham-stre eller ka-ni-ner. Et kæledyr er et dyr, som man holder af. Man

Læs mere

Førstehjælp. Er den hjælp man kan give en hund på stedet, med de midler man har til rådighed. Først må man vurdere skaderne og hundens tilstand dvs.

Førstehjælp. Er den hjælp man kan give en hund på stedet, med de midler man har til rådighed. Først må man vurdere skaderne og hundens tilstand dvs. Førstehjælp Er den hjælp man kan give en hund på stedet, med de midler man har til rådighed. Først må man vurdere skaderne og hundens tilstand dvs. Lokaliser skaden. Optræd roligt og besindigt, undgå at

Læs mere

APTOBALANCE Stabiliserer tarmfloraen

APTOBALANCE Stabiliserer tarmfloraen APTOBALANCE Stabiliserer tarmfloraen Stabiliserar tarmfloran ATTAPECTIN Bromsar Ved lette lös mage mavetarmforstyrrelser NUTRISAL Genopretter væske- og Vätskeersättning elektrolytbalancen MAVE & TARM Ved

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 200-543-5

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 200-543-5 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1065464 Udarbejdelsesdato: 31-10-2005 Udarbejdet den: 15-07-2010 / LBN Anvendelse: Renser sølv

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Alendronat Orifarm, 70 mg, tabletter. Alendronsyre

Indlægsseddel: Information til brugeren. Alendronat Orifarm, 70 mg, tabletter. Alendronsyre Indlægsseddel: Information til brugeren Alendronat Orifarm, 70 mg, tabletter Alendronsyre Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Nedennævnte spørgsmål vedrører kun dyrlæge D1s handlinger og undladelser.

Nedennævnte spørgsmål vedrører kun dyrlæge D1s handlinger og undladelser. 2015-32-014-00019 Skrivelse af 3. februar 2015 fra advokat En hesteejer kontakter vagtdyrlæge efter mistanke om, at hans heste har forædt sig i kraftfoder. Vagtdyrlægen opfordrer til at se tiden an. Den

Læs mere

Eddikesyre 20 % Til afkalkning af kaffemaskiner og maskiner m.m. Effektiv afkalkning af kaffemaskiner og maskiner.

Eddikesyre 20 % Til afkalkning af kaffemaskiner og maskiner m.m. Effektiv afkalkning af kaffemaskiner og maskiner. Type:. Anvendelse: Til afkalkning af kaffemaskiner og maskiner m.m. Egenskaber: Effektiv afkalkning af kaffemaskiner og maskiner. Dosering: Anvendes fortyndet. 1 dl. til 4 dl. vand. Hæld produktet i kedlen

Læs mere

Velkommen til julen 2019

Velkommen til julen 2019 JULEN 2019 Velkommen til julen 2019 Vi har i denne brochure sammensat et udvalg af juleartikler, som vi håber vil falde i jeres smag. Der er fine dekorationer i flere forskellige størrelser, både med almindelige

Læs mere

Hudens helbred. Måneden, der følges: Oplever du nogen kløende fornemmelse på huden?

Hudens helbred. Måneden, der følges: Oplever du nogen kløende fornemmelse på huden? Primær biliær cholangitis, tidligere kendt som primær biliær cirrose (PBC), er en sjælden leversygdom, der nogle gange kan være uden symptomer. Hvis du følger dine symptomer på PBC, kan det hjælpe dig

Læs mere

Endometriose og mave-tarmproblemer

Endometriose og mave-tarmproblemer Endometriose og mave-tarmproblemer Mange kvinder med endometriose oplever mave-tarmproblemer af den ene eller den anden slags, herunder udfordringer omkring toiletbesøg. Årsagerne til disse problemer kan

Læs mere

Sådan finder du din Ayurvedatype

Sådan finder du din Ayurvedatype Sådan finder du din Ayurvedatype Tekst: Nikolai Zederlinn (Spis dig lykkelig) og Metthe Christensen (Feelgood.dk) Layout: Valentin Thomsen Hvad er godt for dig? Nogen mennesker kan bare spise uhæmmede

Læs mere

Tandklinikken Nordborg Luffes Plads 4 6430 Nordborg Tlf. 8872 4189 TKNordborg@sonderborg.dk

Tandklinikken Nordborg Luffes Plads 4 6430 Nordborg Tlf. 8872 4189 TKNordborg@sonderborg.dk Sønderborg Kommune Tandklinikken Nordborg Luffes Plads 4 6430 Nordborg Tlf. 8872 4189 TKNordborg@sonderborg.dk Hvordan opstår syreskader? Syreskader der i fagsprog kaldes erosioner kommer som følge af,

Læs mere

TANACO Artikler mod skadedyr og ukrudt

TANACO Artikler mod skadedyr og ukrudt 1. Identifikation af stof/kemisk produkt og af selskab/virksomhed Varenavn: K-Othrine Insektpudder Reg. Nr.: 18-421 Leverandør: Tanaco Danmark A/S, Glentevej 11 DK 6705 Esbjerg Ø, Tlf.: 75 144800 Fax:

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Panodil Junior 125 og 250 mg suppositorier paracetamol

Indlægsseddel: Information til brugeren. Panodil Junior 125 og 250 mg suppositorier paracetamol Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil Junior 125 og 250 mg suppositorier paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Fordøjelsen er af stor betydning for kroppens og sindets sundhed. Og mange sygdomme kunne undgås, hvis fordøjelsen fungerede optimalt.

Fordøjelsen er af stor betydning for kroppens og sindets sundhed. Og mange sygdomme kunne undgås, hvis fordøjelsen fungerede optimalt. Sundhed er at lytte Forøg dit velvære med gode råd om mad og sundhed Nicolay Marcus Zederlinn FLOWFOOD Indledning Her er en lille bog med gode råd om mad og sundhed. Hvert enkelt af rådene kan du erfare

Læs mere

SIG til! ved kvalme og opkastning

SIG til! ved kvalme og opkastning SIG til! ved kvalme og opkastning Forord Denne pjece er udarbejdet af SIG Emesis, en landsdækkende gruppe af sygeplejersker, der beskæftiger med problematikker indenfor kvalme og opkastning. Pjecens indhold

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

dekorationer og pynt Landsdækkende service & levering Fyns Planteservice A/S Tlf. 6597 3737 www.fyns-planteservice.dk

dekorationer og pynt Landsdækkende service & levering Fyns Planteservice A/S Tlf. 6597 3737 www.fyns-planteservice.dk Jul 2014 dekorationer og pynt Landsdækkende service & levering A/S Velkommen til Julen 2014 Vores dekoratører har, igen i år, gjort sig umage og fulgt tidens trend i de farver og materialer der går igen

Læs mere