Vejledning til entreprenører

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning til entreprenører"

Transkript

1 Vejledning til entreprenører Kontrol af løn- og arbejdsvilkår hos underleverandører Side 1 Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar har udviklet denne vejledning til entreprenører, der vil undgå social dumping på deres projekter. Den kan hjælpe jer som entreprenører med at kontrollere, om de krav, der stilles i kontrakterne, fx i en arbejdsklausul, faktisk efterleves på byggepladserne. Vejledningen bygger videre på de paradigmer for samfundsansvar, foreningen har udviklet, og på erfaringer fra en række bygherrer og entreprenører, der arbejder systematisk med at kontrollere underleverandørers løn- og arbejdsvilkår. Vejledningen ledsages af tre enkle værktøjer; 1. Et risikoskema, der hjælper jer med at afklare, hvem I især bør kontrollere 2. Et spørgeskema, som viser, hvad kontrollen kan fokusere på 3. En tjekliste til, hvordan den kan foregå i praksis 1. Risikoskemaet Risikoskemaet kan bruges til at vurdere, om der hos en given underleverandør er en særlig høj risiko for, at løn- og arbejdsvilkår ikke er ordentlige. Skemaet bygger på erfaringer med hvilke typer af underleverandører, der oftest har problemer med løn- og arbejdsvilkår. Underleverandører kan være både underentreprenører og andre der bidrager med arbejdsydelser på byggepladsen. Risikoskemaet hjælper således dig som entreprenør med at udpege de underleverandører, hvor dokumentation og kontrol af løn- og arbejdsforhold er særlig vigtig. 2. Spørgeskemaet Spørgeskemaet bruges til at indsamle relevante informationer fra underleverandører om deres håndtering af løn- og arbejdsvilkår. I kan fx bruge spørgeskemaet, når I udvælger leverandører. I kan vælge leverandører fra, der ikke lever op til jeres standarder for løn- og arbejdsvilkår, eller gå i dialog med dem om de forbedringer, I ønsker.

2 I kan desuden bruge spørgeskemaet undervejs i byggeriet til at følge op på underleverandørernes løn- og arbejdsvilkår. I så fald er underleverandøren dog kun forpligtet til at svare på spørgsmål om forhold, der er beskrevet i aftalegrundlaget, fx i en arbejdsklausul. Hvis I gerne vil benytte en arbejdsklausul i jeres kontrakter, kan I finde et eksempel på Foreningen for Byggeriets Samfundsansvars hjemmeside. Side 2 3. Tjeklisten Tjeklisten er en oversigt over, hvordan I kan kontrollere, at underleverandørs oplysninger er retvisende dels via eksterne kilder, dels ved at undersøge den dokumentation, I modtager. Mistanke og stikprøver I bør som hovedregel kontrollere en underleverandør, når I har mistanke om, at løn- og arbejdsvilkår ikke er som aftalt i kontrakten. Det kan være, fordi I vurderer, at den pågældende underleverandør har en særlig høj risiko for ikke at have ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Eller fordi en underleverandør opfører sig mistænkeligt, fx kun arbejder på skæve tidspunkter, er for mange om opgaven eller ikke benytter det nødvendige sikkerhedsudstyr. Alle underleverandører skal dog vide, at de kan blive kontrolleret. Jeres kontrol bør derfor også lejlighedsvis omfatte de øvrige underleverandører udtaget tilfældigt ved en stikprøve. I bør kontrollere jeres øvrige underleverandørers og deres underleverandørers løn- og arbejdsvilkår, mens de arbejder for jer, så en underleverandør ikke bagefter skal indhente oplysninger fra deres underleverandører, der ikke længere arbejder på projektet. Vi anbefaler desuden, at I kun kontrollerer underleverandører, der har arbejde på byggepladsen i væsentligt omfang. Fx bør af- og pålæsning af materialer ikke være omfattet. Persondata Når I kontrollerer løn- og arbejdsvilkår hos jeres leverandører og disses underleverandører, bør I så vidt muligt undgå at indhente personfølsomme oplysninger, fx ved at overstrege de sidste fire cifre i personnummeret på kontrakter, lønsedler og timesedler. Kun hvis I har en konkret og begrundet mistanke til en eller flere underleverandører, bør I bede om ikke anonymiserede dokumenter. Her vil mistanken kunne anvendes som begrundelse for at indsamle persondata.

3 Jeres underleverandører skal altid indhente samtykke fra de af deres medarbejdere, som berøres. Indsamling af personoplysninger må kun anvendes til et udtrykkeligt angivet og sagligt formål, og oplysningerne må ikke opbevares i arkiver for at blive undersøgt ved lejlighed. Side 3 Synlighed og interesse At være aktivt engagerede i byggeprojektet og synligt til stede på byggepladsen er afgørende, hvis I som entreprenører vil gøre jeres for at modvirke social dumping. Dialog med jeres underleverandører om, hvad I forventer, er ligeledes vigtig. I kan fx vise jeres engagement ved at benytte vejledningens tre værktøjer og ved i jeres organisation at beslutte og prioritere, at I vil have fokus på løn- og arbejdsvilkår generelt og i det enkelte projekt. Uddannelse af medarbejdere Som entreprenør bør I også kvalificere projektledere eller andre nøglepersoner, så de er i stand til at løfte opgaven. Whistleblowerordning I kan desuden sikre, at de, der har deres daglige gang på byggepladsen eller er naboer til denne, kan ringe eller skrive (helst) anonymt til jer, hvis de bliver opmærksomme på, at noget måske ikke er, som det bør være. Dialog Den indsats, I som entreprenør sætter i gang for at undgå social dumping på jeres byggepladser, bør altid tage udgangspunkt i, at underleverandørerne gerne vil leve op til at have løn- og arbejdsvilkår som beskrevet i overenskomsterne. Området er komplekst ikke mindst for udenlandske virksomheder så det er vigtigt at hjælpe jeres underleverandører til at forstå, hvad der er korrekt at gøre.

4 RISIKOSKEMA Risikoskemaet kan bruges til at prioritere, hvilke underleverandører der skal besvare spørgeskemaet og kontrolleres efterfølgende. Side 4 Især, hvis I som entreprenør har mange leverandører, kan det være nødvendigt at prioritere blandt disse. I bør: LADE FLEST MULIGT af jeres underleverandører besvare spørgeskemaet. ALTID kontrollere underleverandører, I skønner, er i høj risiko for ikke at have ordentlige løn- og arbejdsvilkår. STIKPRØVEVIS kontrollere underleverandører med middel eller lav risiko. RISIKO for ikke at have ordentlige løn- og arbejdsvilkår HØJ RISIKO Underleverandører, der har et eller flere af følgende kendetegn, bør vurderes i forhold til, om de hører til højrisikogruppen. Har givet en bemærkelsesværdig lav pris. Har været involveret i sager om social dumping tidligere. Er fra en branche, der erfaringsmæssigt har høj forekomst af problemer med løn- og arbejdsvilkår. Har lille erfaring med det danske arbejdsmarked. Har lille erfaring med byggebranchen. Har en virksomhedskonstruktion, hvor den udførende arbejdskraft er løst tilknyttet. MIDDEL RISIKO LAV RISIKO Underleverandører, som I ikke har erfaringer med, og som ikke tilhører kategorien høj risiko. Leverandører, som I har flere og gode erfaringer med fra tidligere byggeprojekter

5 SPØRGESKEMA Side 5 SPØRGSMÅL UNDERLEVERANDØRENS SVAR Stamdata og status Virksomhedens navn og adresse Virksomhedens kontaktperson og e- mailadresse Virksomhedens CVR-nummer Virksomhedens registreringsår Virksomhedens oprindelsesland Virksomhedens RUT-nummer Er virksomheden datterselskab til et andet selskab eller medlem af en gruppe selskaber? Hvis JA: Beskriv relationen mellem virksomheden og det ultimative moderselskab/holdingselskab. Er virksomheden medlem af en arbejdsgiverforening? Hvis JA: Hvilken? Har virksomheden en tiltrædelsesoverenskomst? Hvis JA: Hvilken? Tidligere sager Har virksomheden været udelukket fra offentlige udbud pga. misligholdelse af en arbejdsklausul inden for

6 de sidste to år? Har virksomheden foretaget self-cleaning? Se Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vejledning om self-cleaning Side 6 Har virksomheden været involveret i rets- eller voldgiftssager vedr. arbejdsvilkår, som har resulteret i forlig/dom inden for de sidste fem år i Danmark eller i udlandet? Hvis JA: Beskriv sagen/sagerne kort. Har personer fra virksomhedens ledelse været impliceret i konkurser de sidste fem år? Egne løn- og arbejdsvilkår Hvilke aftalte løn- og arbejdsvilkår har virksomhedens faggrupper? Angiv overenskomst eller beskriv løn- og arbejdsvilkår for hver faggruppe, fx murere, elektrikere mv. Faggruppe 1: Faggruppe 2: Indsæt flere rækker, hvis flere faggrupper skal tilføjes. Arbejder virksomhedens medarbejdere gennemsnitligt mere end 37 timer om ugen? Har virksomheden ansættelseskontrakter på alle medarbejdere? a. Har virksomheden for hver medarbejder en arbejdsplan, der er udgangspunktet for lønudbetaling?

7 b. Registrerer virksomhedens medarbejdere deres arbejdstid? Side 7 c. Kan virksomheden fremskaffe lønopstilling pr. lønperiode med timeantal pr. medarbejder? d. Kan virksomheden dokumentere overførsel af løn til de enkelte medarbejdere i overensstemmelse med lønsedlerne? e. Kan virksomheden fremskaffe e- indkomstkvitteringer for indbetaling af A-skat for alle skattepligtige medarbejdere? Bærer virksomhedens medarbejdere identifikation? Kan udenlandske medarbejdere fremvise relevant registrering, fx opholdsbevis eller arbejdstilladelse? Hvis der er tale om en udstationeret medarbejder; kan virksomheden dokumentere, at der stilles kost og logi til rådighed? Har virksomheden en whistleblowerordning, dvs. en kommunikationskanal, hvor medarbejdere og andre anonymt kan informere virksomhedens ledelse om uregelmæssigheder? Entreprisens organisering a. Planlægger virksomheden arbejdet med udelukkende egne medarbejdere?

8 b. Hvis NEJ: Hvilke dele af arbejdet skal udføres af underleverandører? Side 8 c. Kan virksomheden løbende fremvise en opdateret liste over underleverandører på opgaven? Hvor mange enkeltmandsvirksomheder har virksomheden aftale med? Hvad er deres opgaver? Kontrol af underleverandører Har virksomheden en back to back-formulering i kontrakter med underleverandører, der sikrer, at vilkår for løn- og arbejdsvilkår videreføres? Hvordan kontrollerer virksomheden, om underleverandører har lønog arbejdsvilkår, der svarer til overenskomsten?

9 TJEKLISTE Stamdata og historik Side 9 VIRK.DK: Her kan bygherren kontrollere, om leverandøren er registreret, og om personer i leverandørens ledelse har været involveret i konkurser tidligere. Leverandørens historik i forhold til økonomiske nøgletal kan også kontrolleres her. KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN: Her kan bygherren kontrollere, om leverandøren har været involveret i kartelsager samt udfaldet af disse. Søg på virksomhedsnavnet. RUT: Her kan bygherren kontrollere, at udenlandske leverandører er korrekt registreret. GOOGLE: Leverandørens navn kan søges via Google eller anden søgemaskine. Hvis der har været negative pressehistorier om leverandøren, vil disse sædvanligvis komme frem i en sådan søgning. FAGLIGE ORGANISATIONER, fx 3F: Her kan bygherren kontrollere, om leverandøren har haft arbejdsretslige sager samt udfaldet af disse. Dette er ikke en offentligt tilgængelig information, men den relevante faglige organisation kan kontaktes pr. eller telefon. ARBEJDSGIVERORGANISATIONER, fx DANSK BYGGERI, DANSK INDUSTRI, TEKNIQ, DANSKE MALERMESTRE MV.: Her kan bygherren kontrollere, om en leverandør er medlem af en arbejdsgiverorganisation. Løn- og arbejdsvilkår De leverandører, som bygherren ønsker at kontrollere, bør aflevere følgende dokumentation på deres medarbejdere: Lønsedler, timesedler, ansættelseskontrakter, arbejds- og opholdstilladelse for udenlandske medarbejdere samt e-indkomstkvittering. Hvis kontrollen angår en højrisikoleverandør eller en leverandør, der er udtaget til kontrol pga. mistænkelig adfærd, bør alle medarbejdere, der arbejder inden for kontrakten, så vidt muligt kontrolleres. Er det en stikprøvekontrol, bør et rimeligt antal, ca. 10 % af leverandørens medarbejdere, der arbejder inden for kontrakten, kontrolleres. Antallet af timer på den enkelte medarbejders lønseddel skal stemme overens med det faktiske antal timer, som medarbejderen har arbejdet. Sammenlign lønsedlen med den enkeltes timesedler/arbejdsplaner.

10 Ved konstateret overarbejde skal medarbejderen udbetales overtidsbetaling. Undersøg, om medarbejderen er berettiget til andre tillæg, end hvad fremgår af lønsedlen ifølge den overenskomst, som medarbejderen aflønnes ud fra. Side 10 Arbejdstimer i perioden skal være fordelt på normaltimer, overarbejdstimer, andre genetimer eller sygefraværstimer, hvis medarbejderen er timelønnet. Hvis medarbejderen er månedslønnet, skal der fremgå en bruttomånedsløn. Lønsedlen skal indeholde information om både A-skat, AM-bidrag, ATP, feriepenge og evt. pension. Undersøg, om medarbejderen har betalt skat korrekt ved at sammenholde lønsedlen med e-indkomstkvitteringen. Hvis medarbejderen ikke modtager pension (fx både eget bidrag, 4 %, og arbejdsgiverbetalt bidrag, 8 %), skal dette kunne afspejles i en højere løn. Opmærksomhedspunkter vedr. udenlandske medarbejdere På lønsedler for udenlandske medarbejdere kan der typisk være tale om, at medarbejderen er skattepligtig i hjemlandet. Særligt ved kortere udstationeringer. Ved udenlandske leverandører kan der være betydelige arbejdsgiverbetalte sociale bidrag i hjemlandet, hvorfor der ikke betales dansk skat og øvrige bidrag. Et evt. udstationeringstillæg kan medregnes i lønnen, hvis der vederlagsfrit stilles kost, logi og transport til rådighed. Selvom feriereglerne for udenlandske medarbejdere vil være anderledes end for danske, vil der typisk optræde en angivelse af ferie på lønsedlen (procentsats, kompensation, fast beløb eller lignende). Leverandørers underleverandører Leverandøren bør være bekendt med, hvilke underleverandører der befinder sig på byggepladsen. Listen er ikke udtømmende!

Fair løn- og arbejdsvilkår

Fair løn- og arbejdsvilkår Fair løn- og arbejdsvilkår for dig og dine kolleger København mod Side 1 social dumping Træk i arbejdstøjet under fair forhold Tak, fordi du arbejder på en opgave for Københavns Kommune du er med til at

Læs mere

Fair forhold og fair konkurrence

Fair forhold og fair konkurrence Til Københavns Kommunes leverandører Til Københavns Kommunes leverandører Fair forhold og fair konkurrence for dig og dine medarbejdere København mod social dumping Side 1 Tak fordi du er leverandør til

Læs mere

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Politik for arbejdsklausuler og sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et

Læs mere

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Politik for arbejdsklausuler og sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et ansvar. Region Sjælland

Læs mere

KLAUSULER. Side 1 af marts TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV.

KLAUSULER. Side 1 af marts TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV. Side 1 af 5 KLAUSULER 1. TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV. Entreprenøren forpligter sig til at tiltræde [Charteret for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, FN's Global Compact eller lignende], eller

Læs mere

FORENINGEN FOR BYGGERIETS SAMFUNDSANSVAR 05.05.15

FORENINGEN FOR BYGGERIETS SAMFUNDSANSVAR 05.05.15 FORENINGEN FOR BYGGERIETS SAMFUNDSANSVAR 05.05.15 FORENINGEN FOR BYGGERIETS SAMFUNDSANSVAR BORGERGADE 111 1300 KØBENHAVN K TELEFON 7020 1271 WWW.BYGGERIETSSAMFUNDSANSVAR.DK 1 FORMÅL Foreningens formål

Læs mere

UDKAST. Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland

UDKAST. Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland Dato: 18. maj 2015 Brevid: 2512790 UDKAST Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et ansvar. Region

Læs mere

Erfaringer med arbejdsklausuler i en praktisk kontekst.

Erfaringer med arbejdsklausuler i en praktisk kontekst. Erfaringer med arbejdsklausuler i en praktisk kontekst www.regionmidtjylland.dk Arbejdsklausuler En arbejdsklausul er et kontraktvilkår i udbudskontrakten, der bestemmer, at løn, arbejdstid og andre arbejdsvilkår

Læs mere

sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland

sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland POLITIK FOR SOCIALE KLAUSULER OG ARBEJDSKLAUSULER I REGION SJÆLLAND Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland 1 Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som

Læs mere

Bilag 5 til kontrakt om Drift, vedligehold og modernisering af udelysanlægget i Sorø Kommune

Bilag 5 til kontrakt om Drift, vedligehold og modernisering af udelysanlægget i Sorø Kommune Arbejdsklausul Beskæftigelsesministeriets Cirkulære nr. 9471 af 30/06/2014 og tilhørende vejledning om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter er gældende for kontrakten. Leverandøren skal sikre, at ansatte

Læs mere

Bilag til tilbudsafgivelse m.v.

Bilag til tilbudsafgivelse m.v. Bilag 1.3 Bilag til tilbudsafgivelse m.v. Græs til gas II Biomassehøst 2018 17. april 2018 1 Indholdsfortegnelse: Bilag A: Tilbudsliste... 3 Bilag B: Virksomhedsoplysninger... 5 Bilag C: Forbehold... 7

Læs mere

Manglende overholdelse af arbejdsklausulen udgør væsentlig misligholdelse af rammeaftalen.

Manglende overholdelse af arbejdsklausulen udgør væsentlig misligholdelse af rammeaftalen. Bilag Arbejdsklausul Frederiksberg kommune Leverandøren skal sikre, at de ansatte, som denne og eventuelle underleverandører beskæftiger i Danmark med henblik på opgavens udførelse, har løn- og ansættelsesforhold,

Læs mere

Styr uden om social dumping. BDO tilbyder en metodisk tilrettelagt kontrol af løn og arbejdsvilkår for udenlandsk arbejdskraft hos leverandører.

Styr uden om social dumping. BDO tilbyder en metodisk tilrettelagt kontrol af løn og arbejdsvilkår for udenlandsk arbejdskraft hos leverandører. Styr uden om social dumping BDO tilbyder en metodisk tilrettelagt kontrol af løn og arbejdsvilkår for udenlandsk arbejdskraft hos leverandører. 2 BDO tilbyder en metodisk tilrettelagt kontrol af løn og

Læs mere

Bilag B, Arbejdstagerrettigheder

Bilag B, Arbejdstagerrettigheder om Udbudt af HOFOR A/S CVR-nr. 1007 3022 Ørestads Boulevard 35 2300 København S herefter betegnet HOFOR Version 0.1.0 / januar 2016 Indholdsfortegnelse 1 Forpligtelsen... 3 2 Dokumentation for overholdelse

Læs mere

[Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser. [Titel på kontrakten] [Dato]

[Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser. [Titel på kontrakten] [Dato] [Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser [Titel på kontrakten] [Dato] 1. OVERHOLDELSE AF MENNESKERETTIGHEDER MV... 2 2. GENERELLE SOCIALE OG ETISKE HENSYN... 2 3. ARBEJDSFORHOLD OMFATTET

Læs mere

AALBORG KOMMUNE LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG Bilag 2 Sociale klausuler

AALBORG KOMMUNE LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG Bilag 2 Sociale klausuler AALBORG KOMMUNE By- og Landskabsforvaltningen Trafik og Veje Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG 2017 Bilag 2 Sociale klausuler Udbud November 2016 Arbejdsklausul

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune Udbud Arbejdsklausuler 1 Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune 1. Indledning På foranledning af Udvalget for Miljø og Teknik ultimo 2012 blev administrationen bedt om, at

Læs mere

Byggeri uden sort arbejde

Byggeri uden sort arbejde Byggeri uden sort arbejde Når du køber byggeydelser Når du som bygherre køber byggeydelser, er der en risiko for, at du åbner din virksomhed for sort eller illegal arbejdskraft. SKAT har sat særligt fokus

Læs mere

Styr uden om social dumping. BDO tilbyder en metodisk tilrettelagt kontrol af løn og arbejdsvilkår for udenlandsk arbejdskraft hos leverandører.

Styr uden om social dumping. BDO tilbyder en metodisk tilrettelagt kontrol af løn og arbejdsvilkår for udenlandsk arbejdskraft hos leverandører. Styr uden om social dumping BDO tilbyder en metodisk tilrettelagt kontrol af løn og arbejdsvilkår for udenlandsk arbejdskraft hos leverandører. 2 BDO tilbyder en metodisk tilrettelagt kontrol af løn og

Læs mere

Primært drejer det sig om arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler.

Primært drejer det sig om arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler. GLADSAXE KOMMUNE Økonomisk Sekretariat Bilag 1 - Gladsaxe Kommunes nuværende krav til kommunale leverandører i relation til sociale klausuler NOTAT Dato: 20. februar 2014 Af: Anders Friis Brorholt Anvendelsen

Læs mere

30 Medlemsforslag om systematisk opfølgning på krav om etiske og sociale hensyn hos kommunens leverandører (2013-46011)

30 Medlemsforslag om systematisk opfølgning på krav om etiske og sociale hensyn hos kommunens leverandører (2013-46011) Bilag 1 30 Medlemsforslag om systematisk opfølgning på krav om etiske og sociale hensyn hos kommunens leverandører (2013-46011) INDSTILLING OG BESLUTNING Det foreslås, 1. at Borgerrepræsentationen pålægger

Læs mere

Notat. Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune. Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler.

Notat. Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune. Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler. Notat Emne: Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler. Den 10. oktober 2013 Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune Beslutningsforslag om sociale og arbejdsmæssige

Læs mere

Kend dine rettigheder. til alle medarbejdere på byggeri af metro i Hovedstaden

Kend dine rettigheder. til alle medarbejdere på byggeri af metro i Hovedstaden Kend dine rettigheder til alle medarbejdere på byggeri af metro i Hovedstaden 2018 På metro- og letbanebyggeriet i Hovedstaden har alle medarbejdere en række aftalebestemte rettigheder. De er aftalt i

Læs mere

Undersøgelse af løn- og arbejdsforhold hos udvalgte underentreprenører

Undersøgelse af løn- og arbejdsforhold hos udvalgte underentreprenører Notat Emne: Fra: Til: Undersøgelse af løn- og arbejdsforhold hos udvalgte underentreprenører Metroselskabet Selskabets ejere og bestyrelse Dato: 2015-04-13 1 Baggrund Metroselskabet stiller i alle kontrakter

Læs mere

ENTREPRISEAFTALE. Fonden Amager Bakke CVR nr c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej København S (herefter Bygherren )

ENTREPRISEAFTALE. Fonden Amager Bakke CVR nr c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej København S (herefter Bygherren ) ENTREPRISEAFTALE mellem Fonden Amager Bakke CVR nr. 37 23 43 38 c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej 31 2300 København S (herefter Bygherren ) og [Entreprenør navn] [CVR. nr.] [Adresse] [Adresse]

Læs mere

Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato

Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato Bilag Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 01-06-2017 Bilag til byrådsindstilling I forbindelse med udarbejdelsen af retningslinjer og beskrivelse af task force, har de forskellige parter

Læs mere

VEJLEDNING TIL MEDARBEJDER-

VEJLEDNING TIL MEDARBEJDER- VEJLEDNING TIL MEDARBEJDER- REGISTRERINGSSKEMA 2014-2020 Vejledning til registrering af medarbejdere på social- og regionalfondsprojekter og beregning af støtteberettigede lønudgifter efter støtteberettigelsesregler

Læs mere

Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Koncessionskontrakt Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Læs mere

VEJLEDNING TIL MEDARBEJDER-

VEJLEDNING TIL MEDARBEJDER- VEJLEDNING TIL MEDARBEJDER- REGISTRERINGSSKEMA 2014-2020 Vejledning til registrering af medarbejdere på social- og regionalfondsprojekter og beregning af støtteberettigede lønudgifter efter støtteberettigelsesregler

Læs mere

2.1 Vi behandler persondata og har derfor vedtaget denne persondatapolitik, der beskriver, hvordan vi behandler persondata.

2.1 Vi behandler persondata og har derfor vedtaget denne persondatapolitik, der beskriver, hvordan vi behandler persondata. Pharmaforce ApS CVR nr. 26394198 PERSONDATAPOLITIK 1. Databeskyttelsesforordningen og persondataloven 1.1 Databeskyttelsesforordningen og Persondataloven regulerer behandling af personoplysninger, som

Læs mere

Standard arbejdsklausul

Standard arbejdsklausul Arbejdsklausul - Bilag 3 Juridisk Kontor Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg Init.: FF Standard arbejdsklausul Principperne i ILO-konvention nr. 94 om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter

Læs mere

Standard for anvendelse af arbejdsklausuler

Standard for anvendelse af arbejdsklausuler Standard for anvendelse af arbejdsklausuler Skanderborg Kommune ønsker via sin Indkøbs- og Udbudspolitik at medvirke til at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår og modvirke social dumpning i forbindelse

Læs mere

Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune

Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns

Læs mere

Amager Bakke erfaringer og udfordringer ved et stort byggeprojekt. Affald2016, Dansk Affaldsforening 10. maj

Amager Bakke erfaringer og udfordringer ved et stort byggeprojekt. Affald2016, Dansk Affaldsforening 10. maj Amager Bakke erfaringer og udfordringer ved et stort byggeprojekt Affald2016, Dansk Affaldsforening 10. maj Agenda Hvem er ARC Hvad er Amager Bakke Erfaringer og udfordringer med byggeprojektet - ARC er

Læs mere

Kend dine rettigheder. til alle medarbejdere på byggeri af metro i Hovedstaden

Kend dine rettigheder. til alle medarbejdere på byggeri af metro i Hovedstaden Kend dine rettigheder til alle medarbejdere på byggeri af metro i Hovedstaden 2019 På metro- og letbanebyggeriet i Hovedstaden har alle medarbejdere en række aftalebestemte rettigheder. De er aftalt i

Læs mere

Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H APRIL 2019 SOCIALE KLAUSULER. Side 1

Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H APRIL 2019 SOCIALE KLAUSULER. Side 1 Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H SOCIALE KLAUSULER APRIL 2019 Side 1 1. Grundlæggende principper i ILO-konventionen er gældende. Som en del af koncernen Aalborg

Læs mere

Ansættelsesbevis for ansatte ved landbruget

Ansættelsesbevis for ansatte ved landbruget Ansættelsesbevis for ansatte ved landbruget Mellem og Arbejdsgiverforeningen KA Det bekræftes hermed, at Navn: Adresse: Postnr. og by: CPR-nr.: Mail-adr.: Tlf.: (herefter kaldet medarbejderen ) og Virksomhedens

Læs mere

Vejledning til håndtering af Svendborg Kommunes arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler

Vejledning til håndtering af Svendborg Kommunes arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler Arbejdsklausuler og Uddannelsesklausuler i udbud 1 Vejledning til håndtering af Svendborg Kommunes arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler 1. Indledning Økonomiudvalget vedtog den 18. juni 2013, at der

Læs mere

Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler

Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 2 [Uddannelsesklausul]... 5 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 6 Lovvalg og værneting...

Læs mere

Regler og rettigheder

Regler og rettigheder Juni 2018 Regler og rettigheder når du arbejder i Danmark Her kan du læse om nogle af de vigtigste regler og rettigheder, som du skal kende, når du arbejder i Danmark. Du kan få mere at vide på hjemmesiden

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune 1. Indledning På foranledning af Udvalget for Miljø og Teknik ultimo 2012 blev administrationen bedt om, at se nærmere på muligheden

Læs mere

Bilag 2 Afsluttede og verserende sager med anmærkning fra Indsatsteam Projektnavn Forvaltning Branche Problembeskrivelse Håndtering

Bilag 2 Afsluttede og verserende sager med anmærkning fra Indsatsteam Projektnavn Forvaltning Branche Problembeskrivelse Håndtering Bilag 2 Afsluttede og verserende sager med anmærkning fra Indsatsteam Projektnavn Forvaltning Branche Problembeskrivelse Håndtering Verserende KS Transport Mangelfuld fra alle 3 Leverandøren har fremsendt

Læs mere

Politik for behandling af oplysninger

Politik for behandling af oplysninger Politik for behandling af oplysninger PERSONDATALOVEN Indledning Denne politik beskriver, hvordan vi beskytter persondata, og skal sikre, at medarbejderne har kendskab til de regler, der gælder for brug

Læs mere

Ansættelsesbevis for landbrugspraktikanter

Ansættelsesbevis for landbrugspraktikanter Ansættelsesbevis for landbrugspraktikanter Mellem og Arbejdsgiverforeningen KA Det bekræftes hermed, at Navn: Adresse: Postnr. og by: CPR-nr.: Mail-adr.: Tlf.: (herefter kaldet medarbejderen ) og Virksomhedens

Læs mere

Vejledning til ansættelseskontrakt for slagtersvende og delikatesseassistenter

Vejledning til ansættelseskontrakt for slagtersvende og delikatesseassistenter Vejledning til ansættelseskontrakt for slagtersvende og delikatesseassistenter Denne ansættelseskontrakt er til brug ved ansættelse af slagtersvende eller delikatesseassistenter, som ikke er funktionærer.

Læs mere

Notat. Generelt vedrører de sociale klausuler følgende, som uddybes senere i notatet:

Notat. Generelt vedrører de sociale klausuler følgende, som uddybes senere i notatet: Notat Nyt Odense Universitetshospital kontrol af sociale klausuler Sociale klausuler er en samlebetegnelse for mere bløde vilkår begrundet i ønsket om at udvise samfundsansvar, som en offentlig ordregiver

Læs mere

VEJLEDNING TIL PARADIGME FOR SAMFUNDSANSVAR FOR PRIVATE BYG- HERRER

VEJLEDNING TIL PARADIGME FOR SAMFUNDSANSVAR FOR PRIVATE BYG- HERRER VEJLEDNING TIL PARADIGME FOR SAMFUNDSANSVAR FOR PRIVATE BYG- HERRER 1. INDLEDNING Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) har udviklet et paradigme, der hjælper bygherrer med at sætte fokus på

Læs mere

På job i udlandet. Se, hvad du skal være opmærksom på, når du skal arbejde uden for Danmark.

På job i udlandet. Se, hvad du skal være opmærksom på, når du skal arbejde uden for Danmark. På job i udlandet Se, hvad du skal være opmærksom på, når du skal arbejde uden for Danmark. FORORD Mange metallere tager på arbejde i udlandet enten fordi de bliver udstationeret af deres danske virksomhed,

Læs mere

Status vedr. indsatsen mod social dumping 2. kvartal 2017

Status vedr. indsatsen mod social dumping 2. kvartal 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Til Økonomiudvalget Status vedr. indsatsen mod social dumping 2. kvartal 2017 Vedlagt er status over indsatsen mod social dumping. BAGGRUND

Læs mere

KR. HVAD ER LØN? Gode råd fra Bluegarden 2016

KR. HVAD ER LØN? Gode råd fra Bluegarden 2016 KR. HVAD ER LØN? Gode råd fra Bluegarden 2016 Bliv klogere på løn Denne guide handler om løn og henvender sig til iværksættere, mindre virksomheder og andre, der ikke tidligere har beskæftiget sig med

Læs mere

Indledning Udbudsrunder Offentliggørelse Tidsfrister Ligebehandling Udelukkelse af leverandører...

Indledning Udbudsrunder Offentliggørelse Tidsfrister Ligebehandling Udelukkelse af leverandører... 1 Indhold Indledning... 3 1. Udbudsrunder... 3 2. Offentliggørelse... 3 3. Tidsfrister... 3 4. Ligebehandling... 3 5. Udelukkelse af leverandører... 3 6. Krav til tilbud... 3 7. Halmmængde... 3 8. Evaluering

Læs mere

Privatlivspolitik for ansatte på Johannesskolen (CVR-nr.: )

Privatlivspolitik for ansatte på Johannesskolen (CVR-nr.: ) Privatlivspolitik for ansatte på Johannesskolen (CVR-nr.: 11514812) Oplysninger om behandling af dine persondata Formålet med nedenstående er at oplyse dig om skolens behandling af dine persondata. Skolen

Læs mere

Bygherrens ansvar og kontrol

Bygherrens ansvar og kontrol Bygherrens ansvar og kontrol Direktør Gyrithe Saltorp // Københavns Ejendomme 1 Udgangspunktet Lige konkurrence Alle der løser opgaver for kommunen skal have ordentlige løn- og arbejdsvilkår uanset om

Læs mere

Kend dine rettigheder. til alle medarbejdere på metrobyggeriet

Kend dine rettigheder. til alle medarbejdere på metrobyggeriet Kend dine rettigheder til alle medarbejdere på metrobyggeriet 2017 På metrobyggeriet har alle medarbejdere en række aftalebestemte rettigheder. De er aftalt i overenskomster for hver faggruppe. Alle virksomheder

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2014.0141, afsagt den 3. december 2014 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Marbud, Polen (Cvr. 33018010) (afdelingschef,

Læs mere

Ansættelsesbevis for ikke-funktionærer

Ansættelsesbevis for ikke-funktionærer Ansættelsesbevis for ikke-funktionærer Mellem og Arbejdsgiverforeningen KA Det bekræftes hermed, at Navn: Adresse: Postnr. og by: CPR-nr.: Mail-adr.: Tlf.: (herefter kaldet medarbejderen ) og Virksomhedens

Læs mere

Sociale klausuler vedr. praktik- og lærlingepladser i Odense Kommune 2012

Sociale klausuler vedr. praktik- og lærlingepladser i Odense Kommune 2012 Odense Byråd vedtog d. 10 marts 2010 (sagsnr. 2010/026094), at der i forbindelse med udbud af opgaver til private entreprenører/leverandører, skal stilles krav om beskæftigelse af praktikanter og/eller

Læs mere

Samarbejdsaftale om god arbejdslyst mellem

Samarbejdsaftale om god arbejdslyst mellem Samarbejdsaftale om god arbejdslyst mellem Virksomhedsnavn Adresse Postnummer CVR-nummer Kontaktperson: Herefter benævnt Virksomheden og Kristelig Fagforening Klokhøjen 4, 8200 Aarhus N. Kontaktperson:

Læs mere

Bilag 7: Ansættelsesbrev

Bilag 7: Ansættelsesbrev Bilag 7: Ansættelsesbrev Kontorpersonale efter overenskomst mellem HK/Privat (forbundet) og Aftaleenheden 1. Parterne og stillingen Undertegnede frie grundskole: Skolens navn og adresse Ansætter hermed:

Læs mere

Redegørelse vedr. faglig sag rejst af 3F/BJMF mod Adecco Danmark. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet

Redegørelse vedr. faglig sag rejst af 3F/BJMF mod Adecco Danmark. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Beskæftigelsesudvalget 2018-19 BEU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 257 Offentligt Notat Emne: Fra: Til: Redegørelse vedr. faglig sag rejst af 3F/BJMF mod Adecco Danmark Metroselskabet Transport-,

Læs mere

Vejledning til ansættelseskontrakt for funktionærer

Vejledning til ansættelseskontrakt for funktionærer Vejledning til ansættelseskontrakt for funktionærer Denne ansættelseskontrakt er til brug ved ansættelse af funktionærer. Det der afgør, hvorvidt en medarbejder skal ansættes som funktionær eller ej er

Læs mere

VEJLEDNING TIL PARADIGME FOR SAMFUNDSANSVAR FOR PRIVATE BYGHERRER

VEJLEDNING TIL PARADIGME FOR SAMFUNDSANSVAR FOR PRIVATE BYGHERRER Side 1 af 9 VEJLEDNING TIL PARADIGME FOR SAMFUNDSANSVAR FOR PRIVATE BYGHERRER 1. INDLEDNING Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) har udviklet et paradigme, der hjælper bygherrer med at sætte

Læs mere

Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt

Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt 6 Forslag til revideret Udbuds- og Indkøbspolitik 2014 83.00.00P22-0013 Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt Økonomi- og Planudvalget 13-05-2014 15 Kommunalbestyrelsen 22-05-2014 6 Hvem beslutter

Læs mere

Netværksdage,Nyborg Strand, 27. august Arbejdsklausuler og sociale klausuler

Netværksdage,Nyborg Strand, 27. august Arbejdsklausuler og sociale klausuler Netværksdage,Nyborg Strand, 27. august 2014 Arbejdsklausuler og sociale klausuler 2 Dagsorden: Arbejdsklausuler - retlig kontekst Konkrete arbejdsklausuler i henholdsvis Syd og Midt Praktiske erfaringer

Læs mere

Bilag 1. Arbejdsklausul

Bilag 1. Arbejdsklausul Bilag 1. Arbejdsklausul Anbefalet model AFSNIT A - Forpligtelsen Leverandøren skal sikre, at ansatte hos leverandøren og eventuelle underleverandører, som medvirker til at opfylde kontrakten, er sikret

Læs mere

Kend dine rettigheder. til alle medarbejdere på metrobyggeriet

Kend dine rettigheder. til alle medarbejdere på metrobyggeriet Kend dine rettigheder til alle medarbejdere på metrobyggeriet 2015 På metrobyggeriet har alle medarbejdere en række aftalebestemte rettigheder. De er aftalt i overenskomster for hver faggruppe. Alle virksomheder

Læs mere

Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye

Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye Roskildes Kommunes nye indkøbs- og udbudspolitik. Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye indkøbs- og udbudspolitik. Lo Roskildeegnen anbefaler i afsnittet

Læs mere

Ansættelsesbevis for funktionærer

Ansættelsesbevis for funktionærer Ansættelsesbevis for funktionærer Mellem og Arbejdsgiverforeningen KA Det bekræftes hermed, at Navn: Adresse: Postnr. og by: CPR-nr.: Mail-adr.: Tlf.: (herefter kaldet medarbejderen ) og Virksomhedens

Læs mere

Aftale om flytning af indbo

Aftale om flytning af indbo Dato: Aftale om flytning af indbo 1. Parterne Denne kontrakt er indgået mellem: Hassris Boligselskab afd. 5 - Grønnegården Stationsmestervej 60 9200 Aalborg SV (herefter kaldet Kunden) Og XX (herefter

Læs mere

Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler

Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler Økonomiudvalget besluttede d. 19. marts 2013, at sociale klausuler skal anvendes i forbindelse med kommunens udbud og indkøb efter nærmere angivne

Læs mere

Retningslinjer for behandling af personoplysninger for kunder og leverandører i med Anker Hansen og Co. A/S ( AHC ) CVR-nr

Retningslinjer for behandling af personoplysninger for kunder og leverandører i med Anker Hansen og Co. A/S ( AHC ) CVR-nr OPLYSNINGER OM PERSONDATA TIL KUNDER OG ØVRIGE SAMARBEJDSPARTNERE Retningslinjer for behandling af personoplysninger for kunder og leverandører i med Anker Hansen og Co. A/S ( AHC ) CVR-nr. 11 57 33 47.

Læs mere

[Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver. [Titel på byggeriet]

[Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver. [Titel på byggeriet] [Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver [Titel på byggeriet] [Dato] GENERELLE SOCIALE OG ETISKE HENSYN... 2 ANSVAR FOR UNDERENTREPRENØRER... 3 LÆRLINGEKLAUSUL [kun hvis det er relevant]...

Læs mere

Hovedstadens Letbanes klausuler om løn- og arbejdsvilkår

Hovedstadens Letbanes klausuler om løn- og arbejdsvilkår Hovedstadens Letbanes klausuler om løn- og arbejdsvilkår Hovedstadens Letbane har indført en række klausuler i kommende kontrakter. Klausulerne skal bekæmpe social dumping og sikre ordnede vilkår på byggeriet

Læs mere

Udover Privatlivspolitikken gælder vores Cookiepolitik, som du kan finde på vores hjemmeside:

Udover Privatlivspolitikken gælder vores Cookiepolitik, som du kan finde på vores hjemmeside: Privatpolitik Når vi modtager personoplysninger om dig, er det vores målsætning, at du har tillid til, at vi behandler dine personoplysninger på en gennemsigtig og sikker måde. Det er derfor vigtigt for

Læs mere

Vejledning til ansættelseskontrakt til midlertidig hjælp (vikar)

Vejledning til ansættelseskontrakt til midlertidig hjælp (vikar) Vejledning til ansættelseskontrakt til midlertidig hjælp (vikar) Denne ansættelseskontrakt er til brug ved ansættelse af midlertidig hjælp af maks. en måneds varighed. Skal ansættelsesforholdet løbe længere

Læs mere

Rådgivervejledning Brug af Svendborg Kommunes arbejds- og uddannelsesklausuler, herunder øvrige sociale klausuler

Rådgivervejledning Brug af Svendborg Kommunes arbejds- og uddannelsesklausuler, herunder øvrige sociale klausuler Rådgivervejledning Brug af Svendborg Kommunes arbejds- og uddannelsesklausuler, herunder øvrige sociale klausuler 1. Indledning Økonomiudvalget vedtog den 17. april 2018 revision af retningslinjer for

Læs mere

NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD

NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD Til Nyborg Forsyning & Service A/S Dokumenttype Bilag 3 - Arbejdsklausul Dato November 2016 NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD Revision

Læs mere

Oplysningspligt under ansættelsen

Oplysningspligt under ansættelsen Oplysningspligt under ansættelsen Behandling af persondata i tilknytning til din ansættelse Når du er ansat hos os, modtager og behandler vi en række personoplysninger om dig. Det gør, at vi er dataansvarlige

Læs mere

Administrativ forskrift nr. 28

Administrativ forskrift nr. 28 Arbejdsklausul ved indhentning af tilbud på bygge- og anlægsopgaver og tjenesteydelser Administrativ forskrift nr. 28 Ved udbud af bygge- og anlægsarbejder samt tjenesteydelser i Aalborg Kommune skal der

Læs mere

De budgetansvarlige og aftaleholdere i kommunens aftaleenheder er ansvarlige for, at indkøbene foretages i overensstemmelse med indkøbspolitikken.

De budgetansvarlige og aftaleholdere i kommunens aftaleenheder er ansvarlige for, at indkøbene foretages i overensstemmelse med indkøbspolitikken. Norddjurs Kommune Økonomisk sekretariat Område: Retningslinjer for kontraktindgåelse, arbejdsklausuler, det gode indkøb og leasingaftaler Gældende fra: 15. november 2016 Ansvarlig: Økonomichefen Dækningsområde:

Læs mere

Autorisation i Vikarbureauernes Brancheforening

Autorisation i Vikarbureauernes Brancheforening Autorisation i Vikarbureauernes Brancheforening Dette regelsæt beskriver, hvilke betingelser som vikarbureauer skal opfylde for at blive autoriseret i Vikarbureauernes Brancheforening (herefter VB). Endvidere

Læs mere

NOTAT Bilag 5 Sociale hensyn i anlægsprojekter. Sagsnr

NOTAT Bilag 5 Sociale hensyn i anlægsprojekter. Sagsnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Anlæg NOTAT Bilag 5 Sociale hensyn i anlægsprojekter Sociale klausuler i dag Overordnet set stiller Københavns kommune krav om beskæftigelse

Læs mere

Metroselskabets klausuler om løn- og arbejdsvilkår

Metroselskabets klausuler om løn- og arbejdsvilkår Metroselskabets klausuler om løn- og arbejdsvilkår Metroselskabet har indført en række klausuler i kommende kontrakter. Klausulerne skal bekæmpe social dumping og sikre ordnede vilkår på byggeriet af letbanen.

Læs mere

Vigtigt før du udfylder anmeldelsen

Vigtigt før du udfylder anmeldelsen Vigtigt før du udfylder anmeldelsen Du skal sende anmeldelsen til os senest 4 måneder efter, at din arbejdsgiver er erklæret konkurs eller senest 6 måneder efter, at din arbejdsgiver er ophørt og er insolvent.

Læs mere

Bilag til tilbudsafgivelse

Bilag til tilbudsafgivelse Bilag 3-9 Bilag til tilbudsafgivelse Naturstyrelsen Bornholm anlægsarbejde på Nordbornholm 21. september 2015 1 Indholdsfortegnelse: Bilag 3: Tilbudsliste... 3 Bilag 4: Virksomhedsoplysninger... 6 Bilag

Læs mere

Når din arbejdsgiver. sådan får du dine penge fra Lønmodtagernes Garantifond

Når din arbejdsgiver. sådan får du dine penge fra Lønmodtagernes Garantifond Når din arbejdsgiver går konkurs sådan får du dine penge fra Lønmodtagernes Garantifond Hvad sker der når din arbejds giver går konkurs? Kan du få din manglende løn og hvordan? Denne pjece guider dig gennem

Læs mere

Ansættelseskontrakt. for medarbejdere ansat med kost og logi eller kost alene. Dansk Landbrug

Ansættelseskontrakt. for medarbejdere ansat med kost og logi eller kost alene. Dansk Landbrug Ansættelseskontrakt for medarbejdere ansat med kost og logi eller kost alene Dansk Landbrug 1 Nærværende kontrakt er udarbejdet til brug ved ansættelse af medarbejdere ansat med kost og logi eller kost

Læs mere

Bygherreforeningens seminar 17. maj 2010 Entreprise- og arbejdskraftklausuler. Bo Tarp Vejdirektoratet

Bygherreforeningens seminar 17. maj 2010 Entreprise- og arbejdskraftklausuler. Bo Tarp Vejdirektoratet Bygherreforeningens seminar 17. maj 2010 Entreprise- og arbejdskraftklausuler Bo Tarp Vejdirektoratet SIDE 2 Vejdirektoratet udlicitering samarbejde med branchen (I) Vejdirektoratet er en 90/10 virksomhed,

Læs mere

Sender du frigørelsesattesten for sent, kan du først få supplerende dagpenge fra den dag, vi har modtaget attesten.

Sender du frigørelsesattesten for sent, kan du først få supplerende dagpenge fra den dag, vi har modtaget attesten. Send oplysninger om dit arbejde og få supplerende dagpenge For at kunne behandle din ansøgning, har vi brug for oplysninger om dine ansættelsesforhold. Derfor beder vi dig udfylde og returnere vedlagte

Læs mere

Marts 2016. Underbilag 2 - Arbejdsklausul (til AB/SB 10A) Centralt affaldssug, Sundmolen

Marts 2016. Underbilag 2 - Arbejdsklausul (til AB/SB 10A) Centralt affaldssug, Sundmolen Marts 2016 Underbilag 2 - Arbejdsklausul (til AB/SB 10A) Centralt affaldssug, Sundmolen 2/5 1. Forpligtelsen Totalentreprenøren skal sikre, at ansatte hos Totalentreprenøren og eventuelle underentreprenører,

Læs mere

BESPARELSER PÅ SERVICETRAFIK RAMMER CHAUFFØRER OG PASSAGERERS SIKKERHED

BESPARELSER PÅ SERVICETRAFIK RAMMER CHAUFFØRER OG PASSAGERERS SIKKERHED BESPARELSER PÅ SERVICETRAFIK RAMMER CHAUFFØRER OG PASSAGERERS SIKKERHED Social dumping, lovovertrædelser og liberalisering af servicetrafik er i dag hverdagskost ved kørsel af offentlig servicetrafik for

Læs mere

Undersøgelsen tager maksimalt 10 minutter at gennemføre. Tusind tak for din deltagelse!

Undersøgelsen tager maksimalt 10 minutter at gennemføre. Tusind tak for din deltagelse! 3J63-ZMA9-N921 Distributionsform E-mail Brevfletning Papir E-mail borgmester@fredensborg.dk Navn Thomas Lykke Pedersen Kommune Fredensborg Kommune 3J63-ZMA9-N921 OM UNDERSØGELSEN Kommunikationsvirksomheden

Læs mere

Projekt "Indsats mod arbejdsulykker ved offentlige bygge-anlægsprojekter, hvor der beskæftiges udenlandsk arbejdskraft" Baggrund for projektet

Projekt Indsats mod arbejdsulykker ved offentlige bygge-anlægsprojekter, hvor der beskæftiges udenlandsk arbejdskraft Baggrund for projektet Baggrund for projektet B&A-projekter i Danmark udføres under anvendelse af udenlandsk arbejdskraft. AT-tal: Statsborgere fra de nye EU-lande generelt hyppigere udsat for arbejdsulykker end danske statsborgere.

Læs mere

Jeg er endvidere blevet bedt om at redegøre for, om jeg finder det rimeligt, at det offentlige anvender den pågældende virksomhed som leverandør.

Jeg er endvidere blevet bedt om at redegøre for, om jeg finder det rimeligt, at det offentlige anvender den pågældende virksomhed som leverandør. Social- og Indenrigsudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 89 Offentligt Talepapir 8. november 2016 Det talte ord gælder Samråd Forenede Service Indledende bemærkninger Jeg er på baggrund

Læs mere

GLOBALG.A.P. Risikovurdering vedr. social praksis (GRASP) GRASP Modulet UDKAST Fortolkning for Danmark

GLOBALG.A.P. Risikovurdering vedr. social praksis (GRASP) GRASP Modulet UDKAST Fortolkning for Danmark GLOBALG.A.P. Risikovurdering vedr. social praksis (GRASP) GRASP Modulet UDKAST Fortolkning for Danmark Version 1.1, Juni 2014 Dansk version Udviklet af AgroManagement, Gasa Nord Grønt & DLG Food 1 Er der

Læs mere

CSR LEVERANDØRKLAUSUL

CSR LEVERANDØRKLAUSUL CSR LEVERANDØRKLAUSUL Indhold Formål... 2 Generelle krav... 2 Menneskerettigheder... 2 Arbejdstagerrettigheder... 2 Miljø... 3 Arbejdsmiljø... 3 Anti-korruption... 4 Specifikke krav... 4 Arbejdsklausul...

Læs mere

Tjekliste. - til lønadministration

Tjekliste. - til lønadministration Tjekliste - til lønadministration Januar 2015 Indholdsfortegnelse Forord Indhold Når man arbejder med løn- og personaleadministration, er der mange ting at være opmærksom på. Det kan være svært, at bevare

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst OVERENSKOMST MELLEM 3F BYGGEGRUPPE OG DANSK BYGGERI Stem om din nye overenskomst BYGGERIET 2017-2020 Pæne lønstigninger og nye redskaber i kampen mod social dumping Det er lykkedes at få et udmærket overenskomstresultat

Læs mere

Kendelse af 19. juli 2019 i faglig voldgiftssag FV :

Kendelse af 19. juli 2019 i faglig voldgiftssag FV : Kendelse af 19. juli 2019 i faglig voldgiftssag FV2019.0043: Fagligt Fælles Forbund (3F) Kampmannsgade 4 1790 København V (konsulent Michael Severinsen) mod Dansk Byggeri Nørre Voldgade 106 1358 København

Læs mere

AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VEDRØRENDE GEOTEKNISKE OFFSHORE UNDERSØGELSER FOR ROSKILDE FJORD FORBINDELSEN

AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VEDRØRENDE GEOTEKNISKE OFFSHORE UNDERSØGELSER FOR ROSKILDE FJORD FORBINDELSEN DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VEDRØRENDE GEOTEKNISKE OFFSHORE UNDERSØGELSER

Læs mere