Obs! Traileren er på fransk med engelske undertekster, men filmen bliver vist i en dansk version.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Obs! Traileren er på fransk med engelske undertekster, men filmen bliver vist i en dansk version."

Transkript

1 Filmcentralen undervisning Trækfugle Filmen blev vist i Med Skolen i Biografen 2016/17 Trailer Obs! Traileren er på fransk med engelske undertekster, men filmen bliver vist i en dansk version. Om materialet Et undervisningsmateriale til spillefilmen Trækfugle. Filmen handler om 10-årige Cathy, der får et befrugtet andeæg af sin far. Da ællingen kommer ud kaster den sin kærlighed på veninden Margaux, som er bundet til en kørestol. Margaux s forældre vil ikke lade hende beholde ællingen og afleverer den på en andefarm. Sammen stikker de to piger af for at finde Fuglenes Paradis og bringe ællingen i sikkerhed. Få baggrundsviden og ideer til temaer. Find analyser og konkrete arbejdsforslag. Fokus i undervisningsmaterialet er at give indsigt i filmens temaer, indhold og form. Undervisningsmaterialet er skrevet til læreren. Til venstre under menuen ligger et elevark til hendholdsvis dansk i og dansk i klasse (pdf). De indeholder spørgsmål og opgaver, som understøtter de faglige mål og er relateret til emnerne i Fag og temaer og Filmfaglige vinkler. Fagligt fokus Fag og temaer At være anderledes Overbeskyttede børn H.C. Andersens eventyr Den grimme ælling Filmfaglige vinkler Tre-akter-modellen Set up og pay off (4.-5. klasse) Symboler i film (4.-5. klasse) Lav en filmplakat Dette materiale er skrevet af Helle Højland. maj Om filmen Trækfugle er lavet af de belgiske brødre Yves og Olivier Ringer. Det er deres tredje film for et ungt publikum. Trækfugle tilhører den realistiske genre og vækker mindelser om dansk børnefilm i 1980 erne - dengang den humanistiske fortællekunst toppede med film som Busters verden og Tarzan Mama Mia. Filmens hovedpersoner, veninderne Cathy og Margaux, skaber selv de eventyr, de oplever. Trækfugle har vundet flere priser. Den blev belønnet som Bedste Film på Montreal Internationale Børnefilmfestival 2015 og fik en Special Mention på den danske BUSTER Filmfestival for Børn og Unge i Trækfugle har fokus på det at være anderledes, og den giver sit bud på, hvilke begrænsninger og muligheder der ligger i at være anderledes. Materialet tager udgangspunkt i:

2 Menneskesyn i et historisk perspektiv Hvornår beskyttelse bliver til en begrænsning Sammenligning med H.C. Andersens eventyr Den grimme ælling I afsnittet Filmfaglige vinkler anbefaler vi, at eleverne arbejder med filmens dramaturgi og filmiske virkemidler såsom set up og pay off (4.-5.klasse). Desuden kommer materialet ind på symboler i filmen (4.-5. klasse). Filmens credits Titel: Trækfugle Originaltitel: Les Oiseaux de passage Produktionsland og -år: Belgien 2015 Instruktion: Olivier Ringer Manuskript: Yves og Olivier Ringer Længde: 84 minutter Distribution: Angel Films Filmen er ikke vurderet i Medierådet for Børn og Unge Medvirkende: Cathy: Clarisse Djuroski Margaux: Léa Warny Cathys far: Alain Eloy Cathys mor: Myriem Akkhediou Margaux's mor: Jeanne Dandoy Margaux's far: Angelo Dello Spedale Før I ser filmen Man kan styrke elevernes oplevelse og indlevelse ved at tale med dem om filmens temaer, inden I ser den. Trækfugle sætter fokus på, at børn - selv når de er født med et alvorligt handicap - kan klare meget mere, end omgivelserne umiddelbart tror. Tal eksempelvis med eleverne om, hvorvidt de kender børn eller voksne med handicap. Diskuter, hvad det vil sige at være anderledes. Hvis I vil arbejde med sammenlignende analyse med H.C. Andersens eventyr Den grimme ælling, er det en fordel at introducere eleverne for eventyret, inden I ser filmen.

3 Det samme gælder, hvis I planlægger at analysere filmen med tre-akter-modellen, se her på eksempelvis set up og pay off, eller analyser symboler. Læs om dramaturgiske modeller og filmiske virkemidler i Filmcentralens Filmleksikon. Handlingsreferat Cathy får et befrugtet andeæg i 10-års fødselsdagsgave af sin far. Han siger, at ællingen vil opfatte den første person, den ser, som sin mor. Ællingen kommer ud af ægget, da Cathy holder børnefødselsdag. Og den første person, ællingen ser, er Cathys veninde Margaux. Margaux har muskelsvind og er bundet til en kørestol. Hendes forældre vil ikke give hende lov til at tage ællingen med hjem. De tror ikke, at hun er i stand til at passe ællingen pga. sit alvorlige handicap. Men ællingen piber og savner sin mor så meget, at Cathy smugler den hjem til Margaux. Både pigerne og ællingen er glade, indtil Margaux s forældre opdager det, og bringer ællingen hen på en andefarm. Samtidig bliver Margaux anbragt på et genoptræningshjem, hvor forældrene mener, hun vil få det bedre end derhjemme. Margaux savner sin ælling og vil ikke bo på hjemmet. Hun og Cathy tager hen for at redde ællingen fra farmen og fra at blive slagtet. Ællingen genkender Margaux, og pigerne stikker af med den. Pigerne begiver sig herefter ud på en mission: de vil finde Fuglenes Paradis og bringe ællingen i sikkerhed der. Det er krævende at rejse med en kørestol og en lille ælling, når man samtidig skal undgå at blive fanget af forældre og politi. De bliver hjulpet af voksne undervejs. Og endelig når de hen til den helt rigtige sø med den helt rigtige ø. Her kan ællingen leve og lære at klare sig sammen med andre ænder. Først nu er Cathy og Margaux klar til at tage hjem med deres forældre, der må erkende, at pigerne kan meget mere, end de voksne troede.

4 Faglige mål Temaer og opgaver i dette undervisningsmateriale knytter sig til de nye forenklede Fælles Mål Materialet understøtter følgende faglige mål og almene kompetencer inden for faget dansk. Dansk Efter 2. klasse: Kompetencemål: Eleven kan forholde sig til velkendte temaer i eget og andres liv gennem undersøgelse af litteratur og andre æstetiske tekster. Færdigheds- og vidensmål: Eleven kan bruge enkle skabeloner til at strukturere sit stof og kan deltage i enkel fortolkning. Efter 4. klasse: Kompetencemål: Eleven kan forholde sig til velkendte temaer i eget og andres liv gennem undersøgelse af litteratur og andre æstetiske tekster. Færdigheds- og vidensmål: Eleven kan undersøge personers motiver, konflikter og handlinger og har viden om fortolkningsmuligheder. Elevarket træner elevernes mundtlige og skriftlige færdigheder samt analytiske og kommunikative færdigheder i dansk. Elevarkene er rettet mod elever i henholdvis klasse og klasse.

5 Fag og temaer At være anderledes Den ene af hovedpersonerne i Trækfugle, Margaux, er anderledes end sine jævnaldrende. Hun har muskelsvind og sidder derfor i kørestol. Der er mange ting, der er svære for hende men i løbet af filmen viser det sig, at hun kan mere, end hun selv og hendes omgivelser regnede med. Et afgørende vendepunkt i filmen er scenerne, hvor Margaux s forældre beslutter, at hun skal flytte hen på et genoptræningshjem imod hendes vilje. Hun bliver både ked af det og vred, og det ender med, at hun gør oprør. En anden person i Trækfugle, som virker anderledes, er Cathys far. Han er lidt af en flipper, og han skiller sig ud fra de øvrige voksne i filmen. Måske føler Cathy sig også lidt anderledes på grund af ham. Der vil givetvis være situationer, hvor hun synes, han er pinlig. Han finder på sære ting som at forære sin datter et æg i fødselsdagsgave. Men han er også den, der har størst forståelse for, hvad der rører sig i de to veninder. I et interview fortæller instruktørerne Yves og Olivier Ringer om deres arbejde med Trækfugle. Efter deres mening er følelsen af at høre til meget vigtig både for dyr og mennesker. De kommer med en lille anekdote fra optagelserne af Trækfugle : På filmsettet havde de kun gule ællinger. Men en dag ankom der ved en fejltagelse en ælling med en sort plet. Det lille dyr trak sig væk fra gruppen og endte med at dø. Yves og Olivier Ringer mener, at det skyldtes, at den følte sig anderledes og ikke hørte til. Det er vigtigt for både mennesker og dyr (der er flokdyr) at være del af en gruppe og føle sig accepteret også selvom man skiller sig lidt ud. Fællesskabsfølelsen er livsnødvendig.

6 Overbeskyttede børn Både dyreunger og menneskebørn har brug for beskyttelse for at overleve. Men beskyttelsen kan tage overhånd og blive begrænsende. Det er vigtigt, at forældre ikke bliver overbeskyttende, og at de har tillid til, at deres børn kan klare mange situationer selv. Det er et tema, Trækfugle hele tiden kredser om. Her er en række eksempler på situationer i filmen, hvor der er fokus på beskyttelse og tillid: Cathys forældre har meget forskellige holdninger til, hvad beskyttelse og tillid vil sige. Cathys far har tillid til, at hun vil passe godt på ællingen. Cathys mor synes, at det er besværligt og en dårlig ide at give Cathy ansvar for en ælling. I første omgang er Cathy også mere interesseret i den mobiltelefon, hun får i gave af sin mor. Ællingen mister sin livslyst, når den ikke kan få beskyttelse, nærvær og mad af sin mor Margaux. Margaux mister sin livslyst, da hun bliver forhindret i at tage sig af ællingen og beskytte den. Cathys mor har ikke tillid til, at Cathy kan klare sig i trafikken. Hun har ingen cykel, da hendes mor synes, at det er for farligt. Så Cathy låner en cykel, der er for stor, og cykler på den uden erfaring. Cathy har tillid til, at Margaux kan passe ællingen. Margaux s forældre mener til gengæld, at det er for stor en opgave for Margaux at passe ællingen. I begyndelsen af filmen virker Margaux begrænset af sit handicap og afhængig af sine forældre. Men da det handler om at passe og beskytte sin ælling, bliver hun meget kreativ og finder på løsninger for at overvinde handicappets begrænsninger. I længden viser hun sig at være mere udholdende end Cathy.

7 H. C. Andersens eventyr "Den grimme ælling" Det er oplagt at lave en sammenlignende analyse af filmen Trækfugle og H.C. Andersens eventyr Den grimme ælling fra I analysen kan man inddrage pointer fra det ovenstående afsnit "At være anderledes". H.C. Andersens eventyr handler om en ælling, der ser anderledes ud end resten af flokken. Den bliver behandlet dårligt og går grueligt meget igennem, fordi den er forkert. Men til sidst i eventyret finder ællingen ud af, at der ikke er noget galt med den: der er en god grund til, at den er anderledes. For den er en svane, mens de andre i flokken er ænder. Den opdager, at den faktisk er både større og smukkere end dens plageånder. På samme måde som ællingen i H.C Andersens eventyr gennemgår Margaux i Trækfugle både en fysisk og psykisk udvikling. I begyndelsen er hun uselvstændig, passiv og afhængig af forældrene. Men i løbet af filmen forvandler hun sig til at blive selvstændig, aktiv og uafhængig ja, ligefrem oprørsk. I begyndelsen af filmen er hun ensom, men i løbet af filmen får hun både en god veninde og et hengivent kæledyr.

8 Filmfaglige vinkler Tre-akter-modellen Tre-akter-modellen kan bruges til at skabe overblik over handlingsforløbet i en film. Desuden er modellen et godt udgangspunkt for at tale om konflikter og vendepunkter i handlingen. Tre-aktermodellen kan også fungere som introduktion til den mere avancerede berettermodel, som eleverne kan arbejde med, når de bliver lidt ældre. Trækfugle er knap halvanden time lang og kan inddeles i tre akter: 1. akt: Introduktionen. Vi bliver præsenteret for Cathy, ægget og Margaux. 1. akt slutter ved 1. vendepunkt: scenen, hvor Cathy i al hemmelighed bringer ællingen hjem til Margaux. Det sætter gang i den videre handling. 2. akt: Konfrontationen. Her oplever vi, hvad der sker, da Margaux kæmper for at beholde sin ælling trods optrapning af forhindringer og konflikter. Forældrene opdager ællingen og afleverer den på en andefarm, og Margaux bliver sendt til et genoptræningscenter. Margaux stikker af fra centeret sammen Cathy for at redde ællingen fra at blive slagtet. Filmens midtpunkt er scenen, hvor Margaux genkender sin ælling blandt de mange ællinger på farmen, og ællingen genkender Margaux og løber hen til hende. Nu får pigerne et nyt mål: at finde Fuglenes Paradis og bringe ællingen derhen. Pigerne er på flugt fra både forældrene og politiet. Undervejs er de ved at komme galt af sted på floden, og ællingen bliver væk. Cathy er ved at opgive, men Margaux viser stor styrke og inspirerer Cathy. 2. akt bygger op til 2. vendepunkt: scenen, hvor Margaux og Cathy finder ællingen igen. 3. akt: Resolutionen. Jagten på pigerne bliver intensiveret og spændingen stiger indtil den tilspidsede situation til sidst bliver afklaret og konflikten løst. Pigerne når ud til Fuglenes Paradis, hvor ællingen bliver del af andeflokken. De voksne indser, at de skal vise pigerne tillid og give dem frihed til at redde deres ælling. Set up og pay off (4.-5. klasse) Set up er detaljer og information, der senere i filmen får betydning for handlingen, dvs. giver pay off. Det er en fortælleteknik, som vækker tilskuerens nysgerrighed og skaber sammenhæng og troværdighed i en film. Et set up kaldes også et spor. Denne fortælleteknik er vigtig for filmens continuity, dvs. at filmen skrider kontinuerligt frem og hænger troværdigt sammen. Det er ikke altid, man lægger mærke til de spor, der er lagt ud i en film, men hvis man ser en film flere gange, bliver det tydeligt, hvor mange set ups og pay offs, der er. Her er en række eksempler på set ups og pay offs i Trækfugle :

9 Set up: Cathy får en ny mobiltelefon af sin mor og forærer sin gamle telefon til Margaux. Pay off: Pigerne bruger telefonerne til at kommunikere om ællingen. Da ællingen og Margaux overlever den dramatiske tur i badekarret, bruger Margaux telefonen til at tage et billede og sende det til Cathy for at berolige hende. Set up: Ællingen er ved at drukne, første gang den kommer i vandet. Pay off: Der opstår spænding, hver gang ællingen kommer i vandet, fordi vi ved, at den har svært ved at svømme. Vi føler lettelse, da den endelig lærer det. Set up: Margaux har så svært ved at åbne for vandhanen, at hun må bruge en pind. Pay off: Margaux taber pinden, og hun og ællingen er tæt på at drukne i badekarret. Symboler i film ( klasse) Ligesom i litteratur spiller symboler ofte en vigtig rolle i film. Symbolik kan være en central nøgle til at fortolke filmen og forstå budskabet. For eksempel kan en rekvisit, en handling, et navn eller en person have symbolsk betydning i forhold til filmens tema. Der er flere eksempler på symboler i Trækfugle. 1. Filmens titel. En trækfugl symboliserer ofte frihed, rastløshed, udlængsel og selvstændighed. Man bruger udtryk som at være fri som fuglen og få luft under vingerne. 2. Ægget. Æg symboliserer ofte liv og begyndelsen på noget nyt. I mange skabelsesberetninger opstår verden af et uræg. I sagn og folkeeventyr bliver helten undertiden udklækket af et æg. 3. Vand. Vandet er et fremtrædende og symbolsk element i filmen. Det er både farligt (man kan drukne eller drive bort i en båd), og det giver frihed (man kan svømme og føle sig vægtløs). Vand symboliserer ofte fødsel/genfødsel, og det er livgivende og rensende. Det er forbundet med filmens tema om, at ællingen skal lære at svømme, og pigerne skal modnes og lære at klare sig selv.

10 Links og litteratur At være anderledes Link til H.C. Andersens eventyr Den grimme ælling : Artikel om, hvordan børn bliver påvirket af voksnes fordomme: Læs mere om handicapforsorg: Baggrundsartikler om filmen Interview med Ringer-brødrene om deres arbejde med filmen Trækfugle : Fakta om filmen Trækfugle : Andre film og bøger med samme temaer som Trækfugle Læs bogen Busters Verden af Bjarne Reuter, og se filmen af Bille August. Filmen kan ses gratis på Bonanza: Filmcentralens undervisningsmateriale til filmen Busters Verden : 5. klasse kan se dokumentarfilmen Så himmelsk anderledes på Filmcentralen. Den handler om, hvordan det er at have en lillebror med et handicap:

11 5. klasse kan også se dokumentarfilmen Inden for mine øjne på Filmcentralen. Den handler om at være blind: Filmiske virkemidler Læs om filmanalyse, filmsprog og filmiske virkemidler i Det Danske Filminstituts Filmleksikon: Film not available:

Lærervejledning. En anderledes dreng - et undervisningsmateriale. Indhold: Klassetrin: 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse

Lærervejledning. En anderledes dreng - et undervisningsmateriale. Indhold: Klassetrin: 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse En anderledes dreng - et undervisningsmateriale Lærervejledning Klassetrin: 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse Grundskolefag: Dansk, samfundsfag, sundheds- og seksualundervisning, understøttende undervisning

Læs mere

Film indskoling Udarbejdet af Mette Bech, Center for Undervisningsmidler, UCSJ 10. februar 2015

Film indskoling Udarbejdet af Mette Bech, Center for Undervisningsmidler, UCSJ 10. februar 2015 Film indskoling Udarbejdet af Mette Bech, Center for Undervisningsmidler, UCSJ 10 februar 2015 Antboy http://ucsjmitcfudk/50718360 Arriettys hemmelige verden http://ucsjmitcfudk/29141614 Asterix og briterne

Læs mere

Vores verden. Om filmen. trailer Om materialet. Fagligt fokus. Filmens credits. Filmcentralen undervisning

Vores verden. Om filmen. trailer Om materialet. Fagligt fokus. Filmens credits. Filmcentralen undervisning Filmcentralen undervisning Vores verden Filmen bliver vist i Med Skolen i Biogafen 2017/18 trailer Om materialet Et undervisningsmateriale om filmen "Vores verden". Den handler om den 10-årige pige Sun,

Læs mere

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Ungdomsromanen Hul i hovedet handler om, hvordan det er at være ung og ramt af afasi, som betyder, at man

Læs mere

4. Berettermodellen:

4. Berettermodellen: 4. Berettermodellen: Buster har i forvejen lavet sin egen Motion Comic: Den Onde Vampyr (D.O.V.), så I kan se hvordan I kan bygge jeres egen Motion Comic op. Ligesom rigtig mange film er D.O.V. bygget

Læs mere

LOGBOG KORTFILM. Hammerum-skole Marcus Juul Nielsen

LOGBOG KORTFILM. Hammerum-skole Marcus Juul Nielsen LOGBOG KORTFILM Hammerum-skole Marcus Juul Nielsen Analysemodel til kortfilm SKA' VI VÆRE KÆRESTER? 1) Filmens dramaturgi A. Filmens handling og fortalte tid - Hvor lang tid varer kortfilmen (fortælletiden)?

Læs mere

Motion Comic - 3. Handling. 3. Handling:

Motion Comic - 3. Handling. 3. Handling: 3. Handling: Buster har i forvejen lavet sin egen Motion Comic: Den Onde Vampyr (D.O.V.), så I kan se, hvordan I kan bygge jeres egen Motion Comic op. Ligesom rigtig mange film er D.O.V. bygget op ud fra

Læs mere

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka Opgaveark Dansk og Natur/Teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner (Plus 2-4 lektioner, hvis I bruger tillægsopgaverne) Lær Dhakas børn at kende - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Skønlitterære tekster

Skønlitterære tekster Trin 1 Brevet af Jørn Jensen Læs historien højt i klassen og tal om indholdet. Eleverne vælger en af illustrationerne og laver en billedbeskrivelse. Det kan være mundtligt eller skriftligt. Tal om billedets

Læs mere

KORTFILM. Logbog 25. NOVEMBER ANNA MARIE hammerumskole

KORTFILM. Logbog 25. NOVEMBER ANNA MARIE hammerumskole KORTFILM Logbog 25. NOVEMBER 2014 ANNA MARIE hammerumskole Analysemodel til kortfilm: min far er bokser 1) Filmens dramaturgi A. Filmens handling og fortalte tid - Hvor lang tid varer kortfilmen (fortælletiden)?

Læs mere

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag.

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. 1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. UGE Emne Aktiviteter Fælles mål 33 Klassens værdier/regler - Introduktion

Læs mere

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Skrevet af Asta Sofia Resume Eksil er en ungdomsroman der handler om en ung pige, ved navnet Samantha. Man følger hende gennem fire år, fra hun er 15, tii hun er 18

Læs mere

buster Vild med film 2018 side 1 af 8 Vild med film 2018 Introduktion Fantastiske fantasy! Fantasy og filmanmeldelse for mellemtrinnet Lærerkompendium

buster Vild med film 2018 side 1 af 8 Vild med film 2018 Introduktion Fantastiske fantasy! Fantasy og filmanmeldelse for mellemtrinnet Lærerkompendium Vild med film 2018 Fantasy og filmanmeldelse for mellemtrinnet Lærerkompendium Introduktion Fantastiske fantasy! Drager, magi og eventyrlige universer er noget af det, eleverne måske allerede kender fra

Læs mere

Fag: Dansk Niveau: 6. 10. klasse Emne: Filmens temaer og filmfaglige vinkler

Fag: Dansk Niveau: 6. 10. klasse Emne: Filmens temaer og filmfaglige vinkler Foto: Scanbox Fag: Dansk Niveau: 6. 10. klasse Emne: Filmens temaer og filmfaglige vinkler Formål: Udvikle et nuanceret ord- og begrebsforråd Fremlægge og formidle stof Analysere og forstå brugen og betydningen

Læs mere

Filmkonkurrence i udskolingen

Filmkonkurrence i udskolingen Filmkonkurrence i udskolingen - Gør de ti farligste år i trafikken mere sikre for dig og for andre PRÆMIER 1. præmie: 5.000 kr. til klassekassen 2. præmie: 3.000 kr. til klassekassen 3. præmie: 1.000 kr.

Læs mere

Opgaveskyen.dk. Kunsteventyr og folkeeventyr. Navn: Klasse:

Opgaveskyen.dk. Kunsteventyr og folkeeventyr. Navn: Klasse: Kunsteventyr og folkeeventyr Navn: Klasse: Dette forløb er opbygget i følgende rækkefølge: Opgaveskyen.dk Mål Introduktion Genrebeskrivelse Kendetegn for eventyr Analysér et eventyr Skriv dit eget eventyr

Læs mere

Den grønne cykel. Om filmen. trailer. Om undervisningsmaterialet. Fagligt fokus

Den grønne cykel. Om filmen.   trailer. Om undervisningsmaterialet. Fagligt fokus Page 1 of 6 Den grønne cykel trailer Om undervisningsmaterialet Få baggrundsviden og ideer til temaer. Find analyser og konkrete arbejdsforslag. Fokus i undervisningsmaterialet er at give indsigt i filmens

Læs mere

Forslag til samtaler om Trækfuglen

Forslag til samtaler om Trækfuglen Trækfuglen Opgaveark Dansk, 1.-5. klasse Omfang: Varierende Forslag til samtaler om Trækfuglen I dette opgaveark får du en række forslag til gode klassesamtaler om elevbogen Trækfuglen. Samtaleemnerne

Læs mere

Kom godt i gang OBS! www.wikispaces.com

Kom godt i gang OBS! www.wikispaces.com Introduktion Formålet med dette undervisningsforløb er at arbejde med elever på mellemtrinet på en ny og spændende måde. Elevmaterialet består af en wikispace, som er en 2.0 baseret hjemmeside, hvor samarbejde

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

Langt borte fra 1.-4. klasse

Langt borte fra 1.-4. klasse 1.-4. klasse Land Canada, 2003 Sprog Dansk tale Censur Ej fastsat af Medierådet Original titel From far Away Instruktion Shira Avni og Serene El-Haj Daoud Varighed 7 min. Niveau 1. - 4. kl. Fag Billedkunst,

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Mærkning / Annoncering. børn under 7 år

Mærkning / Annoncering. børn under 7 år Mærkning / Annoncering Tilladt for alle Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 15 år Program 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever

Læs mere

Min historie. Fra 12 år

Min historie. Fra 12 år Min historie Fra 12 år 3. Intro til læreren 4. Video og øvelse 1 Spring i tid og rum 7. Video og øvelse 2 Lav en dokumentar om livet på et asylcenter 10. Video og øvelse 3 Lav din egen livsfortælling Intro

Læs mere

STANDBY UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

STANDBY UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Hvordan er det at leve et almindeligt ungdomsliv med skoleopgaver, venner, fritidsjob og gymnasiefester, når

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2015 - Juni 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Det Blå Gymnasium, Tønder HHX Mediefag

Læs mere

Filmens byggesten - fortsat

Filmens byggesten - fortsat Filmens byggesten - fortsat Sekvens en række af scener, der er bundet sammen af en fælles idé eller et afrundet handlingsforløb. - Overholder kun handlingens enhed (ikke tid og sted). - Har ofte en begyndelse,

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning

At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning Jens Christensen (5,2 ns) En litterær selfie 5 Sofia Rasmussens essay, At slå op med en 7-årig, har et meget personligt udgangspunkt. Rasmussen fortæller

Læs mere

Dagens program. 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever film - Fælles Mål i faget dansk - Udvikling af børns mediekompetence

Dagens program. 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever film - Fælles Mål i faget dansk - Udvikling af børns mediekompetence Dagens program 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever film - Fælles Mål i faget dansk - Udvikling af børns mediekompetence 2. Undervisningsforslag til film: - Drengen i kufferten - Bondegårdens

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Trækfuglen Opgaveark Dansk, 3.-4. klasse Omfang: 1-2 lektioner Billedtekster og overskrifter Billedtekster er meget vigtigere, end mange tænker. Og Børnenes Egen U-landskalender består netop grundlæggende

Læs mere

Undervisningsmateriale til animationsfilmen Stormvarsel (Rusland 2011)

Undervisningsmateriale til animationsfilmen Stormvarsel (Rusland 2011) STORMVARSEL ET UNDERVISNINGSMATERIALE Undervisningsmateriale til animationsfilmen Stormvarsel (Rusland 2011) Niveau: Indskolingen, mellemtrinnet og overbygningen Fag: Dansk og billedkunst Filmens credits

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Venus (2.-3. klasse) Skoleår: 2016/2017 Fag: Dansk Uge/måned Emner/tema Kompetenceområde(r) August Danskfaget Kunsteventyr Eleverne lærer at finde rundt på danskfaget.dk Fremstilling: Fortolkning:.

Læs mere

Årsplan 9. Klasse Dansk Skoleåret 2016/17

Årsplan 9. Klasse Dansk Skoleåret 2016/17 Tema: Identitet Uge 32-39 32 styre og regulere sin læseproces og diskutere teksters betydning i deres udtrykke sig forståeligt, klart og varieret i skrift, tale, lyd og billede i en form der passer til

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: omsorg for andre. at lyve. forskellen på at sladre og hjælpe. Formål Når man er sammen hver dag, er det naturligt, at der indimellem opstår konflikter og uenigheder. Heldigvis

Læs mere

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014:

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD?

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? ET INTERAKTIVT TEATER HVOR DU ER MED TIL AT STYRE HANDLINGEN! Forberedelsesmateriale til lærere og erhvervsskoleelever på Social og Sundhedsskoler Dette projekt er et samarbejde

Læs mere

Fannys rejse. Om filmen. Trailer. Om undervisningsmaterialet. Fagligt fokus.

Fannys rejse. Om filmen. Trailer. Om undervisningsmaterialet. Fagligt fokus. Page 1 of 9 Fannys rejse FILMEN INDGÅR I MED SKOLEN I BIOGRAFEN 2018/19 Trailer Om undervisningsmaterialet Et undervisningsmateriale om filmen Fannys rejse, der handler om pigen Fanny, som under 2. Verdenskrig

Læs mere

The Girl of 672K. Fag: Dansk Klassetrin: Udskolingen (særligt tiltænkt elever i 8. klasse) INTRODUKTION TIL LÆREREN

The Girl of 672K. Fag: Dansk Klassetrin: Udskolingen (særligt tiltænkt elever i 8. klasse) INTRODUKTION TIL LÆREREN The Girl of 672K Fag: Dansk Klassetrin: Udskolingen (særligt tiltænkt elever i 8. klasse) INTRODUKTION TIL LÆREREN The Girl of 672K er en hollandsk film på 18 minutter, der er lavet af instruktøren, Mirjam

Læs mere

Juleaften Læsninger: Es 9,1-6a Luk 2, 1-14 Salmer: Dejlig er den himmel blå Et barn er født Julen har bragt Glade jul

Juleaften Læsninger: Es 9,1-6a Luk 2, 1-14 Salmer: Dejlig er den himmel blå Et barn er født Julen har bragt Glade jul Juleaften 2016 Læsninger: Es 9,1-6a Luk 2, 1-14 Salmer: Dejlig er den himmel blå Et barn er født Julen har bragt Glade jul I julekalenderen Den anden verden flygter Sarah ind i en eventyrverden, hvor hun

Læs mere

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD?

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? ET INTERAKTIVT TEATER HVOR DU ER MED TIL AT STYRE HANDLINGEN! Forberedelsesmateriale til lærere og erhvervsskoleelever på Handelsskoler Denne forestilling er et samarbejde

Læs mere

FORLØ B 1 s ide 1 Elefantens cykel

FORLØ B 1 s ide 1 Elefantens cykel FORLØ B 1 s ide 1 Elefantens cykel Å P R Y T S N E FÅ G N I L L Æ T R O F KAPITEL 1. FORTÆLLE- FORLØB Fag: Dansk, billedkunst Elefantens cykel FORLØB 1 side 2 TRIN 1. FORTÆLLESKEMAER Hvordan oplever børn

Læs mere

UDSKOLINGEN / VENSKABER

UDSKOLINGEN / VENSKABER EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / VENSKABER Lærervejledning Venskaber. Indhold og formål: Venskaber behandler elevernes egne venskabsrelationer perspektiveret

Læs mere

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE TEMA: #PRIVATLIV Elevmateriale HVAD HAR DU SAGT OG HVAD HAR JEG HØRT? Når vi kommer i skænderi eller diskussion med vores kæreste, eller en hvilken som helst anden person, kommer vi ofte til at sige eller

Læs mere

Fra 13 år. Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen. Hvad er der på den anden side? ZENEKUNST I UNDERVISNINGEN

Fra 13 år. Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen. Hvad er der på den anden side? ZENEKUNST I UNDERVISNINGEN Fra 13 år Hvad er der på den anden side? ZENEKUNST I UNDERVISNINGEN Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen s. 3 s. 4 s. 7 s. 9 Introduktion Åbne op for teateroplevelsen, øvelse 1a, b, c, d. (Kan

Læs mere

Drengen på Elmegården, Bodil Bredsdorff Målgruppe: klasse

Drengen på Elmegården, Bodil Bredsdorff Målgruppe: klasse Majken er fortælleren. Det starter med en skilsmisse, og dengang det var uhørt at lade sig skille. Men Majken og hendes musikglade overlever af en mor forlader faren uden den store dramatik. Moren har

Læs mere

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling 4 EVER og elevernes

Læs mere

Filosofisk fokus i litteraturlæsning

Filosofisk fokus i litteraturlæsning Filosofisk fokus i litteraturlæsning Børnene kæmper ofte med at få deres undren formuleret og begrebsliggjort. Det begrænser dem i at stille de for alvor saftige filosofiske spørgsmål. De kan måske godt

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse Intro Finde tekst Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg Tekstforståelse Eleven har viden om fortællende og informerende teksters struktur Eleven kan få øje på sproglige træk sproglige, lydlige

Læs mere

GENFÆRD. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

GENFÆRD. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 8.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Genfærd er en alvorlig roman for unge om mobning og selvmord, og de efterfølgende følelser af skyld, skam

Læs mere

Undervisningsmateriale & film Drengene fra Tingbjerg

Undervisningsmateriale & film Drengene fra Tingbjerg Undervisningsmateriale & film Drengene fra Tingbjerg Kære lærer, Filmen og undervisningsmaterialet kan give dine elever en viden om livet som ung indvandrere. Elverne får inspiration og I kan bruge filmen,

Læs mere

GREB ET UNDERVISNINGSMATERIALE. Undervisningsmateriale til novellefilmen Greb (Norge 2010)

GREB ET UNDERVISNINGSMATERIALE. Undervisningsmateriale til novellefilmen Greb (Norge 2010) GREB ET UNDERVISNINGSMATERIALE Undervisningsmateriale til novellefilmen Greb (Norge 2010) Niveau: Overbygningen Fag: Dansk, samfundsfag og medieundervisning Filmens credits Titel: Greb Original titel:

Læs mere

H. C. ANDERSEN Af Anders Korsgaard Pedersen

H. C. ANDERSEN Af Anders Korsgaard Pedersen 1/5 H. C. ANDERSEN Af Anders Korsgaard Pedersen Niveau 4. - 6.klasse Varighed 12-14 lektioner Faglige mål I dette forløb skal eleverne lære Danmarks største forfatter at kende gennem tre udvalgte eventyr

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling TO og elevernes egne kreative

Læs mere

Lærerintroduktion. 2) Storyboardet Storyboardet og dermed handlingen vil bestå af følgende 11 scener/billeder (herefter billeder):

Lærerintroduktion. 2) Storyboardet Storyboardet og dermed handlingen vil bestå af følgende 11 scener/billeder (herefter billeder): Lærerintroduktion 1) Formål med forberedelsen Formålet med de 4 timers forberedelse til workshoppen er at få udviklet et storyboard (elevark 4), som udgangspunkt for udviklingen af elevernes Motion Comic.

Læs mere

PROGRAM FOR DAGEN ONE-DAY FILM MAKER. Lav jeres egen kortfilm på en dag. Tirsdag den 10. januar. Tirsdag den 10. januar

PROGRAM FOR DAGEN ONE-DAY FILM MAKER. Lav jeres egen kortfilm på en dag. Tirsdag den 10. januar. Tirsdag den 10. januar ONE-DAY FILM MAKER Lav jeres egen kortfilm på en dag Tirsdag den 10. januar Jeres egne fiktions- eller dokumetarfilm På workshoppen skal I lave film i grupper. Hver gruppe skal skrive, optage og klippe

Læs mere

Jeanette Ringkøbing Rothenborg

Jeanette Ringkøbing Rothenborg INTRODUKTION Jeanette Ringkøbing Rothenborg cand.merc.int. (interkulturel kommunikation, strategi & ledelse, CBS/WSU) Journalist og ICC-certificeret coach Kommunikationschef Center for Familieudvikling,

Læs mere

Bliv verdens bedste kommunikator

Bliv verdens bedste kommunikator Bliv verdens bedste kommunikator Vane 1: Kend dig selv 2 3 Begrænsende overbevisninger Jeg lærer det aldrig Jeg er en dårlig kommunikator og sådan er det bare Folk lytter ikke, når jeg siger noget Jeg

Læs mere

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder:

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder: Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1 Deltager af personalet: Antal børn og alder: Udarbejdelse af skema dato: Karina, Özlem, Karin, Sadjida og Mette 11 børn i alderen 2-3 år

Læs mere

HVEM ER EN HELT? HELTE OPGAVEARK 1. 1) Diskuter: Hvem er mest en helt? 1. Statsministeren. 1-7, hvor nr. 1 er mest en helt.

HVEM ER EN HELT? HELTE OPGAVEARK 1. 1) Diskuter: Hvem er mest en helt? 1. Statsministeren. 1-7, hvor nr. 1 er mest en helt. HVEM ER EN HELT? 1) Diskuter: Hvem er mest en helt? 1. Statsministeren 2. Supermand 3. En læge 4. En handicappet 5. Et skolebarn 6. En ældre dame 7. Gud 2) Argumentér for jeres valg, og placér dem på en

Læs mere

Undervisningsforløb til mellemtrinnet. Et børnehjem

Undervisningsforløb til mellemtrinnet. Et børnehjem FORLAG Et børnehjem Af Henriette Langkjær, Bredballe Privatskole Foto: Frank Productions ApS Introduktion Et børnehjem er en gribende animationsfilm, som bygger på en dokumentarisk radioudsendelse fra

Læs mere

Sara Skaarup: Sort sommer, Dansklærerforeningen, FFF,

Sara Skaarup: Sort sommer, Dansklærerforeningen, FFF, Sara Skaarup: Sort sommer, Dansklærerforeningen, FFF, Jonas og 27 andre unge ankommer til en sommerlejr, der er noget anderledes end de fleste af den slags lejre. Ingen fælles arrangementer og pligterne

Læs mere

Pædagogisk materiale i tilknytning til Midtimellem af Lis Pøhler

Pædagogisk materiale i tilknytning til Midtimellem af Lis Pøhler Pædagogisk materiale i tilknytning til Midtimellem af Lis Pøhler Midtimellem Af Carsten Flink og Ursula Seeberg Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig 2018 Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig har i samarbejde

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012 www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012 Hvad skal der ske Ugenr. Hvordan Med hvilket formål

Læs mere

ENGLEN. Undervisningsforløb til 9.-10. klasse

ENGLEN. Undervisningsforløb til 9.-10. klasse FORLAG Undervisningsforløb til 9.-10. klasse ENGLEN, 10iCampus, Varde Illustration til Englen af Flemming Schmidt Introduktion Englen af Nick Clausen fra Heksens briller, Ordet fanger 2013 Undervisningsforløbet

Læs mere

Fælles forenklede mål - folkeskolen

Fælles forenklede mål - folkeskolen Fælles forenklede mål - folkeskolen Dansk [ Færdigheds- og vidensmål efter 2. klasse ] Kompetencemål: Eleven kan kommunikere med opmærksomhed på sprog og relationer i nære hverdagssituationer Eleven kan

Læs mere

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du?

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du? 10 dilemmaer om hash og unge Hvad mener du? Problemet nærmer sig "Min datter, som går i 8. klasse, fortæller, at nogle af eleverne i parallelklassen er begyndt at ryge hash. Mon de også er i hendes klasse?"

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

EN SKOLE FOR LIVET. ÅRSPLAN for skoleåret 18/19. Lærer: BSM Fag: Dansk i 5. klasse Uge Emne Mål Materialer

EN SKOLE FOR LIVET. ÅRSPLAN for skoleåret 18/19. Lærer: BSM Fag: Dansk i 5. klasse Uge Emne Mål Materialer ÅRSPLAN for skoleåret 18/19 Lærer: BSM Fag: Dansk i 5. klasse Uge Emne Mål Materialer August Uge 33 MIN SOMMERFERIE Med fælles udgangspkt. i sommerferien skal der kommunikeres og skriftliggøres i en lille

Læs mere

BLANDT MÆND OG FÅR (elevark) Undervisningsmateriale af Rasmus Welling og Mette Welling

BLANDT MÆND OG FÅR (elevark) Undervisningsmateriale af Rasmus Welling og Mette Welling BLANDT MÆND OG FÅR (elevark) Undervisningsmateriale af Rasmus Welling og Mette Welling Mål De faglige mål for dette undervisningsforløb er, at I skal: have viden om temaer, fortælleteknik og billedsprog

Læs mere

INTET Janne Teller SPØRGSMÅL TIL HELE ROMANEN FORTÆLLER: BUNKEN AF BETYDNING:

INTET Janne Teller SPØRGSMÅL TIL HELE ROMANEN FORTÆLLER: BUNKEN AF BETYDNING: SPØRGSMÅL TIL HELE ROMANEN FORTÆLLER: Hvilken type fortæller er Agnes? Agnes er en jeg-fortæller, som også er med i historien altså hun er med når det sker der er også kun hende vi ved hvad tænker Ville

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni, 10/11 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

SKOLETILBUD 18/19 TIL KLASSE HILLERØD BIBLIOTEKERNE

SKOLETILBUD 18/19 TIL KLASSE HILLERØD BIBLIOTEKERNE SKOLETILBUD 18/19 TIL 1. -8. KLASSE HILLERØD BIBLIOTEKERNE 1 HILLERØD BIBLIOTEKERNES SKOLETILBUD 2018/2019 Hillerød Bibliotekerne er glade for at kunne præsentere vores nye skolekatalog for skoleåret 2018-2019,

Læs mere

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling HABIBI og elevernes

Læs mere

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan?

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Planlægning af forældremøde med udgangspunkt i det eleverne er i gang med at lære i fagene Skrevet af: Ulla Kofoed, lektor, UCC 11.05.2017 Forældresamarbejde

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Efterår 2011 Institution Htx Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Htx Mediefag C Anna Fenger-Grøn

Læs mere

Årsplan i dansk for Klasse 34 skoleåret 2014-2015 Signe Søe Kongsvold

Årsplan i dansk for Klasse 34 skoleåret 2014-2015 Signe Søe Kongsvold Klasse 34 har 9 lektioner dansk ugentligt. Derudover er der 30 minutters læse- eller skrivebånd dagligt. Aktiviteterne i læse- og skrivebånd kan ses herunder: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Læsebånd

Læs mere

Årsplan for dansk 3.-4.klasse

Årsplan for dansk 3.-4.klasse Årsplan for dansk 3.-4.klasse I den faste morgenlektion efter morgensamling, vil vi i dansk arbejde med følgende; Mandag: læsebånd + skrivebog Tirsdag: læsebånd + diktat Onsdag: læsebånd + bibliotekstid

Læs mere

SCIENCE FICTION FILM JERES FORESTILLINGER OM FREMTIDEN

SCIENCE FICTION FILM JERES FORESTILLINGER OM FREMTIDEN 1 SCIENCE FICTION FILM JERES FORESTILLINGER OM FREMTIDEN Still: Gennem portalen, baggrundsfilm / FILM-X studie 3 Science fiction-genren rummer alt fra hæsblæsende underholdning til både smukke og dystopiske

Læs mere

Fugletosserne. Titel. Ensomhed, venskab, anderledes, at have en særlig interesse. Dansk, litteratur

Fugletosserne. Titel. Ensomhed, venskab, anderledes, at have en særlig interesse. Dansk, litteratur Titel Tema: Fag: Målgruppe: Ensomhed, venskab, anderledes, at have en særlig interesse. Dansk, litteratur 2. klasse, Hans Chr. Hansen. Viggo-bøgerne. Alrune, 2016 Bogens handling Viggo er vild med fugle,

Læs mere

OM DOKUMENTARFILM. Forberedelsesmateriale til Vild med film 2019 HVAD ER EN DOKUMENTARFILM?

OM DOKUMENTARFILM. Forberedelsesmateriale til Vild med film 2019 HVAD ER EN DOKUMENTARFILM? OM DOKUMENTARFILM Forberedelsesmateriale til Vild med film 2019 DEL 1 HVAD ER EN DOKUMENTARFILM? Dokumentarfilm handler om virkeligheden. Den viser os ægte følelser, mennesker og oplevelser. Du har helt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2017-juni 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Tønder Handelsskole EUX Mediefag

Læs mere

ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER. Øvelsesinstruktion - lærer TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV

ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER. Øvelsesinstruktion - lærer TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV Øvelsesinstruktion - lærer ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV Speed date Øvelsens formål: At eleverne får sat egne tanker i spil, som relaterer sig til temaet #privatliv. At eleverne

Læs mere

Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA

Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA Iscenesættelse: Kamilla Bach Mortensen Manuskript: Kamilla Bach Mortensen og de medvirkende Medvirkende: Rebekka Owe og Christine Sønderris Instruktørassistent: Stine

Læs mere

ekspartner. Og det er lige præcis det, som skader og påvirker vores fælles børn i negativ retning.

ekspartner. Og det er lige præcis det, som skader og påvirker vores fælles børn i negativ retning. INDLEDNING Den gode skilsmisse De fleste mennesker vil nok påstå, at der ikke findes gode skilsmisser. For hvad er en god skilsmisse egentlig? Når den kærlighed, som vi engang nød godt af, pludselig bliver

Læs mere

buster Vild med film 2018 side 1 af 5 Vild med film 2018 Fantastiske fantasy! Lær fantasygenren at kende og at anmelde fantasy-film Elevark

buster Vild med film 2018 side 1 af 5 Vild med film 2018 Fantastiske fantasy! Lær fantasygenren at kende og at anmelde fantasy-film Elevark Vild med film 2018 Lær fantasygenren at kende og at anmelde fantasy-film Elevark Fantastiske fantasy! Drager, magi og eventyrlige universer er noget af det, du måske allerede kender fra fantasygenren i

Læs mere

Det er vores mål, at undervisningen tilrettelægges sådan, at eleverne skal kunne:

Det er vores mål, at undervisningen tilrettelægges sådan, at eleverne skal kunne: Årsplan 6. klasse Dansk 2017/18 Trine Person Det er vores mål, at undervisningen tilrettelægges sådan, at eleverne skal kunne: Deltage aktivt i undervisningen Samarbejde på flere planer Blive medansvarlige

Læs mere

HuskMitNavn 2010. Fysisk handicappede på Faaborgegnens Efterskole. "... vi er hinandens verden og hinandens skæbne." K.E. Løgstrup

HuskMitNavn 2010. Fysisk handicappede på Faaborgegnens Efterskole. ... vi er hinandens verden og hinandens skæbne. K.E. Løgstrup HuskMitNavn 2010 Fysisk handicappede på Faaborgegnens Efterskole "... vi er hinandens verden og hinandens skæbne." K.E. Løgstrup! Fysisk handicappede på Faaborgegnens Efterskole. Tag dit barn i hånden

Læs mere

Vejledning til arbejde bogen Monster.

Vejledning til arbejde bogen Monster. Vejledning til arbejde bogen Monster. Monster, Patrick Ness, Gyldendal, 2015 Dansk 7. 10. klasse Kompetence og læringsmål Der arbejdes med Kompetenceområdet Fortolkning og derunder færdigheds- og vidensmålene

Læs mere

Opgaver til En dødssyg ven - af Daniel Zimakoff

Opgaver til En dødssyg ven - af Daniel Zimakoff En dødssyg ven læs den før din kollega! Viborg, september 2010 Som dansklærer i overbygningen (7. 9. årgang) har jeg ingen problemer med at finde bøger til de sidste to år, men til syvende klasse kniber

Læs mere

Sanna Lund (1.G) Kasper Kristensen (1.G) Kirsti Jakobsen (2.G)

Sanna Lund (1.G) Kasper Kristensen (1.G) Kirsti Jakobsen (2.G) Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2016-juni 2019 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Det Blå Gymnasium, Tønder HHX Mediefag

Læs mere

Undervisningsforløb til Pigen med den sorte kuffert

Undervisningsforløb til Pigen med den sorte kuffert Undervisningsforløb til Pigen med den sorte kuffert Målgruppe: 2.-3. klasse Lavet af Christine Lund Jakobsen Aktiviteter 1. Forforståelse Tænd et stearinlys. Rul gardinerne for, og saml børnene tæt omkring

Læs mere

Hvis jeg flytter i en flaske

Hvis jeg flytter i en flaske Undervisningsmateriale til Hvis jeg flytter i en flaske Lavet af Christine Lund Jakobsen Målgruppe: (0.) 1.-2. klasse Introduktion I dette materiale kan du finde ideer til, hvordan der kan arbejdes med

Læs mere

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Søskende til børn med epilepsi

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Søskende til børn med epilepsi Børneneuropsykolog Pia Stendevad Søskende til børn med epilepsi 1 Emner Information Samtale Følelser Opmærksomhed Aflastning 2 At håndtere sygdom Stille Talende Usynlig Hjælper Flygter Nedtoner osv. 3

Læs mere