EVALUERING AF VASKETOILET I KOLDING KOMMUNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EVALUERING AF VASKETOILET I KOLDING KOMMUNE"

Transkript

1 EVALUERING AF VASKETOILET I KOLDING KOMMUNE Hvis I fjerner det bræt, så tager I mig med Borger i ældrebolig Indledning: Velfærdsteknologi på dagsordenen Formål Metode Resultater fra evalueringen af vasketoilettet Teknisk-praktisk og designmæssigt For brugerne Hvilken målgruppe Hvilken betydning For omsorgspersonerne: fysisk og psykisk arbejdsmiljø For det offentlige servicesystem Uvist hvor mange der får hjælp til at blive tørret, og hvad der kan spares Forsigtige skøn af ressourceforbrug ud fra brugerne i projektet Toiletsædeløfteren Samlet vurdering...7

2 Indledning: Velfærdsteknologi på dagsordenen Begrebet velfærdsteknologi er på den samfundsmæssige dagsorden og i fokus som aldrig før. Forskellige projekter indenfor omsorgsfeltet afprøver i disse år diverse typer af velfærdsteknologi, hvilket kan forklares på forskellig vis. Set fra et person- eller brugerperspektiv argumenteres der for at fremme udvikling og afprøvning af forskellige velfærdsteknologier fordi de kan understøtte frihed, selvstændighed, værdighed og uafhængighed af andres hjælp. Hjælpemidlerne bidrager dermed til at man er herre i eget hus, direktør i eget liv og dermed til livskvalitet. Velfærdsteknologier kan derudover understøtte en persons sikkerhed og tryghed og forebygge at yderligere (sygdoms)tilstande eller ulykker opstår eller forværres. I forhold til omsorgspersoner (og pårørende, nærtstående) som arbejder i feltet, kan velfærdsteknologi bidrage til at reducere det nedslidende arbejde og skabe et bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Udover at den frigjorte tid kan bruges til kvalitetstid sammen med personerne med handicap (flere varme hænder ). Ud fra en mere samfundsmæssig betragtning kan velfærdsteknologi også spare arbejdskraft, gøre omsorgsfagene mere attraktive og forbedre den ellers vanskelige rekruttering til omsorgsfeltet i en situation, hvor stigende andele af ældre med omsorgsbehov kombineret med faldende udbud af arbejdskraft udgør en alvorlig udfordring.. 1. Formål En udløber af den tiltagende samfundsmæssige interesse for velfærdsteknologi førte i efteråret 2008 til, at firmaet Honoré i Fredericia kontaktede Teknologisk Institut, Center for Robotteknologi med henblik på evaluering af deres produkt Vasketoilet, model Jasmin, HMI nr Afprøvningen af vasketoilettet er foregået i Kolding Kommune, i samarbejde med Senior- og Sundhedsforvaltningen, Senior drift, og Teknologisk Institut har forestået evalueringen og nærværende afrapportering. Formålet med afprøvningen var at analysere hvorledes vasketoilettet virkede teknisk- funktionelt og designmæssigt for brugerne: hvem har (ikke) gavn af vasketoilettet? hvilken betydning har det for de pågældende? for omsorgspersonalet: hvilken indflydelse har vasketoilettet på omsorgspersonalets fysiske og psykiske arbejdsmiljø? Endvidere var formålet også at skønne hvorvidt der evt. kunne være perspektiver med vasketoilettet i forhold til det offentlige servicesystem: kunne der evt. spores ressourcemæssige og økonomiske perspektiver i anvendelse af hjælpemidlet?

3 Nærværende rapport opsummerer således hvorledes vasketoilettet har virket teknisk-funktionelt, for personerne og for omsorgspersonalet, og der afrundes med at perspektivere de fordele der evt. og på sigt vil kunne iagttages ift. et offentligt servicesystem. Desuden er også firmaet Honorés produkt toiletsædeløfter, model R2D2, HMI nr.: sporadisk indgået i afprøvningen, idet det pågældende hjælpemiddel -med ét af vasketoiletterne påmonteret- har været i test på et dele-toilet på et daghjem i ca. 1 måned. De kommentarer der er til toiletsædeløfteren følger efter evalueringen af vasketoilettet. 2. Metode Undersøgelsen og evalueringen er af kvalitativ karakter, og baserer sig på individuelle interview af de involverede brugere af vasketoilettet, individuelle og fokusgruppeinterview af omsorgs- og ledelsespersonale samt videooptagelser og observationer af brugerne mens de anvender hjælpemidlet 1. Denne type dataindsamling og analyseform har primært udsigelseskraft i forhold til hvorledes teknologien har virket for og i relation til brugerne af teknologien og omsorgspersonerne, hvilke mål(- og diagnose)grupper der evt. og i fremtiden kan anvende teknologien og hvordan hjælpemidlet bedst visiteres og implementeres. Projektets kvantitative tal- og datamateriale baserer sig på at 4 stk. vasketoiletter har været i test. Oprindeligt blev 11 personer ved afprøvningsstart og successivt i projektet udvalgt til at teste vasketoilettet, men faktuelt endte 8 personer med at afprøve hjælpemidlet (2 hjemmeboende, 2 i ældrebolig, 1 plejehjemsbeboer og 3 personer på dagcenter). Afprøvningen genererede imidlertid hér vigtige erfaringer ift. visitation og implementering af vasketoilettet, idet fx visse fysiske rammer forudsættes for opsætning af vasketoilettet og idet langt fra alle personer, som var visiteret til toilethjælp, viste sig at kunne bruge hjælpemidlet. Vasketoilettet har været afprøvet i 4-12 uger hos de hver af de 8 testende personer. Det kvantitative materiale i projektet (både antal personer samt testperioden) er beskedent, ikke udvalgt systematisk og ikke med sikkerhed repræsentativt for grupper af ældre personer (fx hjemmeboende, plejehjemsbeboere, diagnosegrupper eller andet). Evalueringen kan derfor kun med stor forsigtighed anvendes til at generalisere og fremskrive samfundsmæssige, økonomiske og ressourcemæssige forhold og perspektiver. 3. Resultater fra evalueringen af vasketoilettet 3.1. Teknisk-praktisk og designmæssigt For detaljerede oplysninger om vasketoilettets tekniske data og virkemåde henvises til firmaets hjemmeside og produktblade. Vasketoilettet (uden betjeningspanel) ser således ud, på billede 2 monteret på et eksisterende wc: 1 Ved såvel videooptagelser som observationer af borgerne som forflytter sig fra kørestol over til toilettet og tilbage i kørestolen igen, er der alene tale om fiktive toiletbesøg, og personerne har ikke haft tøjet af.

4 1 J. Honoré Care aps J. Honoré Care ApS Samtlige 4 vasketoiletter har alle steder fungeret og virket teknisk upåklageligt, og firmaets mundtlige instruktion til personalet i forbindelse med montering har muliggjort ibrugtagning uden problemer. Skriftlig og enkel information om vasketoilettets virke- og anvendelsesmåde og betjeningspanelets valgmuligheder på knapperne er vigtig, og der skal sikres løbende, individuel opfølgning hos brugeren af teknologien af det oplærte personale. En række af de personer som oprindeligt var udvalgt til at afprøve vasketoilettet kunne ikke få det installeret, fordi der hos de pågældende ikke var 230 volt med jord og vandforsyning indenfor max. 1 meters afstand fra toilettet, eller fordi der i forvejen var monteret toiletforhøjer 2 (med og uden armlæn). Nogle har haft lidt svært ved at tage betjeningspanelet ned fra væggen og har tabt det, ligesom så godt som alle har haft brug for personalets opfølgende hjælp til at regulere temperaturen for sædet, skyllevandet og lufttørringen på betjeningspanelet. Dette kunne indikere at piktogrammerne (og dermed indstillingsmulighederne og betjeningen) ikke er til let og ligetil at forstå for alle og enhver. Nogle personer har også haft brug for hjælp til at skifte batterier i betjeningspanelet. Brugerne af vasketoilettet og omsorgspersonalerne vurderer at brugerne af vasketoilettet bliver fint rene bagi med vasketoilettet, og at hud-forhold (fx svamp) ser ud til at bedres For brugerne Hvilken målgruppe Det er afprøvningens konklusion, at de personer, mål- og diagnosegrupper som kan have gavn af hjælpemidlet vasketoilet er karakteriseret ved: behov for hjælp til specifikt at blive tørret i forb. med toiletbesøg 3 udtalte smerter og/ el bevægelsesindskrænkning i skulder/ arm (gigt i udbrud, knoglebrud) udtalte rygsmerter svært nedsat siddende balance kraftnedsættelse el. lammelse i arme og/ el ben (sclerose, muskelsvind, hemipareser, parkinson, neuropathi mm dværge med korte arme 2 Vasketoilettet kan ikke påmonteres en toiletforhøjer der sidder ovenpå wc-kummen, men godt på wc-kummen hvis den er forhøjet nedefra. 3 At blive tørret må ikke forveksles med begrebet toilethjælp som også og typisk omfatter hjælp til a) overførsel til toilettet (fx fra kørestol), b) at få tøj trukket op/ned, c) at sætte sig ned på toilettet d) at rejse sig fra toilettet e) at arrangere tøjet på plads, f) at komme fra toilettet (fx overføres tilbage til kørestolen). De fleste borgere på plejehjem har brug for hjælp til flere af disse delprocesser, og har kun sjældent brug for alene at blive tørret.

5 hudproblemer og -sygdomme i de nedre regioner (fx svamp, sidde- og tryksår, hyppige blærebetændelser, barslende, bækkenbundsopererede) hygiejneproblemer i de nedre regioner En eftertanke i afprøvningen er, at målgrupperne for hjælpemidlet ikke kun findes i regi af kommunernes organiserede ældreservice og -omsorg for de over-65-årige (hjemmeboende som institutionaliserede), men også blandt de under-65-årige (fx personer med kroniske sygdomme i bevægeapparatet i regi af Socialforvaltningerne) og på hospitaler (barslende, skadestueudskrevne med begge arme brækkede, hæmorrhoideopererede m. fl.). Afprøvningen tydeliggjorde imidlertid også, at der var personer som kun havde ringe, ingen eller decideret dårlig effekt af hjælpemidlet vasketoilet. Det gjaldt fx personer som: ikke kunne lære nyt (fx nogle personer med sværere demens og andre mentalt-intellektuelle handicap) ikke kunne overskue forandringer (disse personer kan dog alligevel have god hjælp af at blive bedre tørret, få bedre hygiejne- og hudforhold i regionen, bevare værdighed mm) Ca. 2/3 af personerne på plejehjemmene i Danmark har demens i lettere, middelsvær eller svær grad, hvilket skal tænkes ind ved visitationen af vasketoilettet. Det er imidlertid vigtigt at demensdiagnosen ikke som sådan og i sig selv ekskluderer netop den (måske endog svært demente) person, for hvem hjælpemidlet kan fungere godt og betyde mere selvhjulpenhed, bedre somatik/ hudforhold i de nedre regioner, stor glæde og udbytte af hjælpemidlet samt tilfredshed ved ikke at skulle tørres bagi af en anden. Man skal være opmærksom på, at vasketoilettet forhøjer toilettet med et par cm., hvilket er meget afgørende for visse personer (obs. at vedkommende ikke er i fare for at falde). Endvidere er vasketoilettets sædehul nogle cm mindre end på et alm. toiletsæde, hvilket betyder at pladsen er vel trang for især mænd og større kvinder. Det noget større X-largebræt fra firmaet Honoré kunne hér være en løsning, med det forudsætter (evt. udskiftning til) en større wc-kumme. Endvidere gjorde afprøvningen den kulturelt etiske erfaring ved afprøvning af vasketoilettet på deletoilettet (på daghjemmet), at vasketoilettet opfattes som et intimt og personligt hjælpemiddel, som man nødig deler med andre. Dette gjaldt også personerne med demens Hvilken betydning De personer som har testet og haft glæde af vasketoilettet har alle oplevet at hjælpemidlet har haft stor praktisk, psykologisk og etisk betydning i forhold til: selvhjulpenhed og uafhængighed af andres hjælp etik og værdighed ved at undgå/ udskyde ydmygende tørring bagi bedre livskvalitet bedre sundhedstilstand i de nedre regioner udskydelse af plejehjemsvisitation Som en af personerne udtrykte det: Hvis I fjerner det bræt, så tager I mig med (borger i ældrebolig)

6 3.3. For omsorgspersonerne: fysisk og psykisk arbejdsmiljø Omsorgspersonalet oplevede ergonomisk aflastning hos de personer som var de rigtigt visiterede og som havde gavn af hjælpemidlet: vasketoilettet hjælper hvor der er trangt pladsmæssigt, og med færre belastninger og vrid af ben og ryg til følge. Ligesom de påpegede, at vasketoilettet kunne bidrage til at udskyde, reducere eller undgå toilethjælp. Desuden ser de et potentiale i hjælpemidlet i og med at det i forhold til de personer hvor kommunikationen undertiden er vanskelig, kan betyde færre diskussioner og konflikter. Rengøringspersonalet vurderer at vasketoilettet er sværere at rengøre end et alm. toiletbræt, især hos en person som havde hyppig diarré. Arbejdsmiljømæssigt føler de sig ikke aflastede For det offentlige servicesystem Uvist hvor mange der får hjælp til at blive tørret, og hvad der kan spares For personer som ikke kun har brug for hjælp til at blive tørret, men også i forhold til overførsler, at rejsesætte sig, tøj op/ned, formodes besparelsen at være begrænset. Der er her tale om minutter, som omsorgspersonalet i givet fald ville kunne anvende til andet arbejde, og det for både hjemmeboende og institutionaliserede personer. Anderledes for de personer som udelukkende har brug for hjælp til dét at blive tørret. Her kan omsorgspersonalets service og tilstedeværelse aflyses og evt. undværes, hvilket især vil kunne spare ydelser i forhold til hjemmeboende, ikke mindst fordi der her også medregnes vej- og transporttid for omsorgspersonalet. Det har ikke ud fra eksisterende og anvendte kommunale registreringer og dokumentation været muligt at identificere hvor mange personer der udelukkende får hjælp til at blive tørret, hvor mange gange i døgnet dette foregår, og hvilke ressourcemæssige konsekvenser det kunne have at tilbyde disse borgere et vasketoilet Forsigtige skøn af ressourceforbrug ud fra brugerne i projektet Som tidligere nævnt er denne evaluering af kvalitativ karakter, og man kan kun vanskeligt og med meget store forbehold udlede, konkludere og fremskrive på grundlag af det spinkle kvantitative talmateriale. På dagcentret havde 1 person (ud af 8-10 daglige brugere, og ud af de 3 som afprøvede vasketoilettet) gavn af hjælpemidlet, og hvad angår ressourcer her mest i form af indirekte besparelse ved at sygdomme og problemer i de nedre regioner blev forebygget: svamp, blærebetændelse, tryk- og siddetryk mm. Plejehjemsbeboeren som afprøvede vasketoilettet (han skønnedes af omsorgspersonalet at være den eneste af og blandt 17 beboere på institutionen, der kunne have gavn af hjælpemidlet) havde ingen effekt af det, idet han langt fra forstod hvordan det virkede eller hvad det skulle gøre godt for. Her var kun ekstra ressourceforbrug for rengøringspersonalet pga. hans kroniske diarre. For de 2 hjemmeboende personer kunne ej heller konstateres en umiddelbar eller direkte ændring i ressourceforbruget, idet personerne ikke i forvejen, på daværende tidspunkt, fik hjælp i forbindelse med toiletbesøgene. Hvad angår afprøvningen hos 2 personer i ældreboligerne, som omsorgspersonalet havde udvalgt blandt 31 i bebyggelsen, idet de formodede at de pågældende personer kunne profitere af vasketoilettet, viste det sig, at de havde tydeligt havde gavn og hjælp af det. Løst anslået blev der hos disse to personer sparet:

7 hos person 1: 4 besøg i døgnet à 10 min (+ personalets transporttid) hos person 2: 1 besøg i døgnet à 4 min (+ personalets transporttid) Person 1 havde en fremadskridende neurologisk sygdom som betød, at hun måned for måned blev tydeligt og mærkbart svagere i benene (kørestolsbruger) og med et klart stigende plejebehov. Både omsorgspersonalet og kvinden selv mente, at vasketoilettet havde bidraget til at behovet for assistance i forbindelse med toiletbesøg var blevet udskudt, ligesom den forestående (tvivlsomt uundgåelige) visitation til plejehjem var blevet udskudt nogle uger eller måneder. Person 2 fik med vasketoilettet bedre hudforhold i de nedre regioner, hvorfor aftenvagtens behandling (med at påsmøre creme) kunne reduceres. Hvis man i et tænkt eksempel for disse to borgere sætter transporttiden til 5 min pr. besøg, vil den daglige besparelse (for både transport og hjælp) for person 1være: 40 min. på service + 4 x 5 min. til transport (60 min. i alt), og for person 2: 4 min. på service og 5 min. til transport (9 min. i alt). For disse to personer tilsammen, vil der således være tale om en daglig besparelse på 60 min + 9 min = 69 min pr døgn. Omregnet svarer 69 min. pr. døgn til ca. 420 medarbejdertimer årligt. Eksemplet er som nævnt konstrueret på baggrund af 2 brugere fra en ældreboligbebyggelse på 31 personer. Potentialet ved at skalere dette cirka kvarte årsværk op til landsplan virker meget lovende, og bør undersøges nærmere i større skala. 4. Toiletsædeløfteren Dette hjælpemiddel var i afprøvningen og som tidligere nævnt placeret på et dele-toilet på et daghjem i ca. 1 måned, med et vasketoilet påmonteret. Hjælpemidlet er således ikke afprøvet som en selvstændig teknologi. Alt andet lige berettede såvel personale som brugere at den rejse-sætte-hjælp som toiletsædeløfteren ydede, var til stor hjælp og støtte. For brugeren betød den sikkerhed og mere selvstændighed i gøremålene i forbindelse med toiletbesøg, og for personalet medførte den aflastning og en arbejdsmiljømæssig forbedring. Toiletsædeløfteren (som selvstændig teknologi) vurderes at have et seriøst anvendelsesperspektiv i omsorgen generelt, og det for både handicappede personer og omsorgspersonalet: rigtig mange i ældreplejen har vanskeligt ved at sætte sig ned og rejse sig igen fra toilettet. Mange ressourcer medgår til at assistere med netop dette fysisk belastende arbejde. Toiletsædeløfteren formodes at kunne understøtte selvhjulpenhed og uafhængighed af andres hjælp, at visse liftninger kan undgås og at der hos nogle personer kan nøjes med én hjælper i stedet for to i forbindelse med toiletbesøg. Effekter som også influerer på omsorgspersonalets arbejdsmiljø. Toiletsædeløfteren er oplagt at afprøve hos såvel enkeltpersoner som på dele-toiletter og i større skala. Den bør -på lige fod med vasketoilettet- også visiteres : brugeren af hjælpemidlet skal ubetinget kunne forstå hvad hjælpemidlet kan og gør, hér ikke mindst for at forebygge tilskadekomst og ulykkelige hændelser. 5. Samlet vurdering Ud fra en kvalitativ analyse af 8 personers afprøvning af vasketoilettet i Kolding Kommune, konkluderes det at:

8 Vasketoilettet virker godt teknisk-funktionelt, information og støtte i forhold til virkemåde er vigtig Forskellige mål- og diagnosegrupper kan profitere af vasketoilettet,- visse personer har ikke gavn af teknologien Vasketoilettet har stor praktisk, psykisk og etisk betydning for de personer forstår og kan bruge det Omsorgspersonalet oplever forbedret arbejdsmiljø Teknologien giver direkte besparelser (fx mindre hjælp og personaletransporttid) for visse brugere Teknologien giver indirekte besparelser for visse brugere (fx udskudt service, bedre sundhedstilstand hos personen) De direkte besparelser i et regneeksempel med to konkrete brugere beløber sig til cirka 420 timer, eller knap et kvart årsværk årligt Toiletsædeløfteren formodes at have et seriøst anvendelsesperspektiv i ældreomsorgen generelt Visitation/ implementering af vasketoilettet og toiletsædeløfteren bør foretages med kendskab til teknologierne og med blik for den enkelte persons krops- og helbredsmæssige situation og ressourcer. Lone Gaedt Center for Robotteknologi Teknologisk Institut

VelfærdsTeknologiVurdering

VelfærdsTeknologiVurdering VTV VelfærdsTeknologiVurdering Teknologisk Instituts vurderingsparadigme for velfærdsteknologi Indledning Teknologisk Institut, Center for Velfærds- og Interaktionsteknologi har udviklet en model til evaluering

Læs mere

Skylle-tørretoilet Skovhuset Hillerød Kommune

Skylle-tørretoilet Skovhuset Hillerød Kommune Skylle-tørretoilet Skovhuset Hillerød Kommune Skylle-tørretoiletter Vi har i Hillerød kommune ikke tal (kvantitativ undersøgelse) klar for 2016 dette med hensyn til udbredelse og økonomi. Toiletter med

Læs mere

Velfærdsteknologi Handleplan Februar 2015

Velfærdsteknologi Handleplan Februar 2015 I Fællesoffentlig strategi for digital velfærd 2013-2020 indgår et fælleskommunalt program, som rummer nedenstående fire projekter; hjælp til løft, vasketoilet, spiserobot og bedre brug af hjælpemidler.

Læs mere

Demonstrationsprojekt Ældre- og handicapvenlige toiletter

Demonstrationsprojekt Ældre- og handicapvenlige toiletter Demonstrationsprojekt Ældre- og handicapvenlige toiletter Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

Udbredelse af velfærdsteknologi i Aabenraa Kommune

Udbredelse af velfærdsteknologi i Aabenraa Kommune Udbredelse af velfærdsteknologi i Dette notat har det overordnede formål at dokumentere udviklingen i afvendelsen af velfærdsteknologi inden for det fælleskommunale program i. Notatet sammenstiller indrapporterede

Læs mere

EVALUERINGSRAPPORT VELFÆRDSTEKNOLOGIVURDERING [VTV] Swash vaskehandske

EVALUERINGSRAPPORT VELFÆRDSTEKNOLOGIVURDERING [VTV] Swash vaskehandske EVALUERINGSRAPPORT VELFÆRDSTEKNOLOGIVURDERING [VTV] Swash vaskehandske Enheden for Velfærdsteknologi og Borgercenter Handicap Socialforvaltningen, Københavns Kommune Afprøvet i februar 2017 hos Center

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

TV01 Bedre brug af hjælpemidler på botilbud

TV01 Bedre brug af hjælpemidler på botilbud BILAG 1 BUSINESS CASE Effektiviseringsstrategi 2017 Forslagets titel: Kort resumé: Fremstillende forvaltning: Øvrige berørte forvaltninger: TV01 Bedre brug af hjælpemidler på botilbud Forslaget indeholder

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

NOTAT. Velfærdsteknologi

NOTAT. Velfærdsteknologi NOTAT Velfærdsteknologi KL har taget initiativ til Center for Velfærdsteknologi, da det er et centralt indsatsområde for kommunerne. Det fælleskommunale velfærdsteknologiske program har følgende afsæt:

Læs mere

Det fælleskommunale program for udbredelse af velfærdsteknologi

Det fælleskommunale program for udbredelse af velfærdsteknologi Det fælleskommunale program for udbredelse af velfærdsteknologi Vejledning til Statusmåling 2017 Denne vejledning er udarbejdet for at lette og kvalificere dataindsamlingen til statusmålingen for udbredelse

Læs mere

Ældrepolitisk kursusdag D4 - Velfærdsteknologi

Ældrepolitisk kursusdag D4 - Velfærdsteknologi Ældrepolitisk kursusdag D4 - Velfærdsteknologi Velfærdsteknologi HVAD ER DET OG HVAD ER MENINGEN? Hvad er Velfærdsteknologi egentlig? BEGREBET ER FØRSTE GANG ANVENDT FORÅRET 2007 AF SOPHIE HÆSTORP ANDERSEN.

Læs mere

VTV af GDV sengeramme

VTV af GDV sengeramme VTV af GDV sengeramme Gennemført på Ældrecentret Broparken Rødovre Kommune 2017 1 BAGGRUND OG FORMÅL Ældrecentret Broparken er et plejehjem for 78 beboere fordelt på otte afdelinger, hvor der bor mellem

Læs mere

Vurdering af AssiStep

Vurdering af AssiStep KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Sundhed Vurdering af AssiStep Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune har i regi af afdeling for Sund Vækst vurderet teknologien

Læs mere

Robotstøvsugere. - rapport om velfærdsteknologi i anvendelse

Robotstøvsugere. - rapport om velfærdsteknologi i anvendelse - rapport om velfærdsteknologi i anvendelse Indholdsfortegnelse 1. Indledning Side 3 1.1. Metode Side 3 2. Velfærdsteknologi Side 4 2.1. Robotstøvsugere Side 4 3. Bedre udnyttelse af ressourcerne Side

Læs mere

VTI Velfærdsteknologisk information

VTI Velfærdsteknologisk information Københavns Kommunes Sundheds og omsorgsforvaltning VTI Velfærdsteknolsk information Til plejecentre i forbindelse med implementering af vaske- og tørretoilet Ansvarlig enhed i centralforvaltningen: Hjælpeddelcentret

Læs mere

Formålet med projektet er at understøtte borgerne i at blive mere selvhjulpne, mere selvstændige i deres eget liv.

Formålet med projektet er at understøtte borgerne i at blive mere selvhjulpne, mere selvstændige i deres eget liv. Selvhjulpen med teknologi Sæt borgeren fri! Formålet med projektet er at understøtte borgerne i at blive mere selvhjulpne, mere selvstændige i deres eget liv. I dette projekt sættes der fokus på at give

Læs mere

Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73. Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen

Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73. Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73 2006 Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen Version 2 Side 1 1 INDLEDNING...3 1.1 Formål med kvalitetsstandarder...4

Læs mere

Erfaringer med velfærdsteknologi. Rikke Sølvsten Sørensen Projektleder for velfærdsteknologiprogrammet rss@servicestyrelsen.dk

Erfaringer med velfærdsteknologi. Rikke Sølvsten Sørensen Projektleder for velfærdsteknologiprogrammet rss@servicestyrelsen.dk Erfaringer med velfærdsteknologi Rikke Sølvsten Sørensen Projektleder for velfærdsteknologiprogrammet rss@servicestyrelsen.dk Vores Grundlag Servicestyrelsen arbejder for at skabe bedre sociale forhold

Læs mere

Toiletsæder med skylle- og tørrefunktion

Toiletsæder med skylle- og tørrefunktion Toiletsæder med skylle- og tørrefunktion Projektevaluering Af: Visitator i Hverdagsrehabilitering, Anna Marie Jakobsen Ergoterapeut i Hverdagsrehabilitering, Inge Jakobsen Koordinator for sagsbehandlende

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. 11:45 Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt.

Læs mere

Velfærdsteknologisk Enhed Aarhus kommune

Velfærdsteknologisk Enhed Aarhus kommune Velfærdsteknologisk Enhed Aarhus kommune Birgitte Halle Projektleder Baggrund Aarhus Byråd 2010: At udnytte teknologiens muligheder for at alle borgere kan forblive i eget hjem så længe som muligt Skab

Læs mere

Kommunikation og kompetenceudvikling hvad har det med velfærdsteknologi og arbejdsmiljø at gøre?

Kommunikation og kompetenceudvikling hvad har det med velfærdsteknologi og arbejdsmiljø at gøre? Kommunikation og kompetenceudvikling hvad har det med velfærdsteknologi og arbejdsmiljø at gøre? 28. nov. 2013. Oplæg Carenet ved Chris Nørregaard, udviklingskonsulent Konteksten og Giraffen Med udgangspunkt

Læs mere

Odder Kommune Bilag 1.4 i sag vedr. Frit Leverandørvalg Doc.nr: 583690. Kvalitetsstandard for Ældreområdet i Odder Kommune 2004

Odder Kommune Bilag 1.4 i sag vedr. Frit Leverandørvalg Doc.nr: 583690. Kvalitetsstandard for Ældreområdet i Odder Kommune 2004 Kvalitetsstandard for Ældreområdet i Odder Kommune 2004 Kvalitetsstandard for personlig pleje 1.Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvilket behov dækker ydelsen? 3.Hvad er formålet med 71 lov om social service

Læs mere

VÆRDIG FORFLYTNING AF SENGELIGGENDE. Winner of Best Product on Show award at M&HP2013 OVERSKUD TIL OMSORG

VÆRDIG FORFLYTNING AF SENGELIGGENDE. Winner of Best Product on Show award at M&HP2013 OVERSKUD TIL OMSORG R VÆRDIG FORFLYTNING AF SENGELIGGENDE Winner of Best Product on Show award at M&HP2013 Winner of Most Interesting Product award at M&HP2014 OVERSKUD TIL OMSORG R HVAD ER VENDLET? VENDLET er det originale,

Læs mere

Velfærdsteknologi med Servicestyrelsen

Velfærdsteknologi med Servicestyrelsen Velfærdsteknologi med Servicestyrelsen Hvad er vores Grundlag? Servicestyrelsen arbejder for at skabe bedre sociale forhold for socialt udsatte børn, unge og voksne, mennesker med handicap samt ældre Det

Læs mere

0,1 test Vurdering af On & Off Akku

0,1 test Vurdering af On & Off Akku 0,1 test Vurdering af On & Off Akku Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune har i regi af Afdeling for Velfærdsinnovation vurderet On and Off Akku Vurderingen er sket november 2016 og har

Læs mere

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Ældrepolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente, hvoraf en

Læs mere

UDBREDELSE AF VELFÆRDSTEKNOLOGI

UDBREDELSE AF VELFÆRDSTEKNOLOGI LOKAL STATUSRAPPORT, MAJ 2017 FANØ KOMMUNE DET FÆLLESKOMMUNALE PROGRAM FOR UDBREDELSE AF VELFÆRDSTEKNOLOGI UDBREDELSE AF VELFÆRDSTEKNOLOGI LOKAL STATUSRAPPORT 2014-16 Lokal Statusrapport Side 2 af 1584

Læs mere

Strategi for velfærdsteknologi indenfor handicap- og ældreområdet i Faxe Kommune

Strategi for velfærdsteknologi indenfor handicap- og ældreområdet i Faxe Kommune Strategi for velfærdsteknologi indenfor handicap- og ældreområdet i Faxe Kommune Baggrund: Det danske samfund er et samfund, hvor befolkningen bliver ældre, samtidig med at der opleves øgede krav om livskvalitet

Læs mere

Politisk udvalg: Socialudvalg

Politisk udvalg: Socialudvalg Demensområdet socialudvalget xx I fremtiden stiger antallet af personer med demens markant. Også forbruget af antidemensmedicin og de samfundsøkonomiske omkostninger af sygdommene forventes at stige. I

Læs mere

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Det gode Seniorliv i Hedensted Kommune - sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Tiden er kommet til at der formuleres nye sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik. Sigtelinjer, som angiver retning, mål

Læs mere

Velfærdsteknologi på ældreområdet

Velfærdsteknologi på ældreområdet Velfærdsteknologi på ældreområdet Danske Ældreråds ældrepolitiske konference Tirsdag d.12.maj Hotel Nyborg Strand Rikke Sølvsten Sørensen Hvad er Velfærdsteknologi egentlig? Begrebet er første gang anvendt

Læs mere

2012/2013. Strategi for velfærdsteknologi Sundheds- og Omsorgsområdet

2012/2013. Strategi for velfærdsteknologi Sundheds- og Omsorgsområdet 2012/2013 Strategi for velfærdsteknologi Sundheds- og Omsorgsområdet Strategi for velfærdsteknologi på Sundheds- og Omsorgsområdet i Ikast-Brande Kommune I Ikast-Brande Kommune har byrådet en vision for

Læs mere

Medlemsarrangement - CareNet Hos firmaet Lewel Plus - Lunderskov 6. september 2011.

Medlemsarrangement - CareNet Hos firmaet Lewel Plus - Lunderskov 6. september 2011. Medlemsarrangement - CareNet Hos firmaet Lewel Plus - Lunderskov 6. september 2011. Oplæg ved Martin Holm om Lewel Plus, som i 14 år har leveret senge og møbler til det danske, islandske og færøske plejehjemsmarked.

Læs mere

Kvalitetsstandard for visitation til plejebolig og ældrebolig

Kvalitetsstandard for visitation til plejebolig og ældrebolig Kvalitetsstandard for visitation til plejebolig og ældrebolig Indledning: De bærende principper i levering af kerneydelser inden for Ældre-, sundheds- og rehabiliteringsområdet i Nordfyns Kommune er: Sundhedsfremme

Læs mere

Velfærdsteknologi og kompetencer der virker i praksis - oplæg med afsæt i ALTAS Velfærdsteknologi i praksisnær undervisning

Velfærdsteknologi og kompetencer der virker i praksis - oplæg med afsæt i ALTAS Velfærdsteknologi i praksisnær undervisning Velfærdsteknologi og kompetencer der virker i praksis - oplæg med afsæt i ALTAS 170817 Velfærdsteknologi i praksisnær undervisning Den brændende platform Den demografiske udvikling: Prognosen viser, at

Læs mere

En ny måde at arbejde på I Fredericia kommune

En ny måde at arbejde på I Fredericia kommune En ny måde at arbejde på I Fredericia kommune Velfærdssamfundets udfordring Borgernes krav og behov Mangel på arbejdskraft Økonomi 1.050 Pleje n Ældreplejen - forventet fald i medarbejderantal Forventet

Læs mere

VELFÆRDSTEKNOLOGI I KOMMUNAL PRAKSIS

VELFÆRDSTEKNOLOGI I KOMMUNAL PRAKSIS VELFÆRDSTEKNOLOGI I KOMMUNAL PRAKSIS D. 19. SEP. FAGLIGT TRÆF ANNA MARIE LASSEN, PH.D. STUD. AAU LEKTOR. V. ERGOTERAPEUTUDDANNELSEN, UCN INDHOLD HVAD ER VELFÆRDSTEKNOLOGI? HVAD ER VELFÆRDSTEKNOLOGI LØSNINGEN

Læs mere

VTV af Opus 5 multifunktionel seng

VTV af Opus 5 multifunktionel seng VTV af Opus 5 multifunktionel seng Gennemført på Ældrecentret Broparken Rødovre Kommune 2017 Baggrund og målgruppe Ældrecentret Broparken er et plejehjem for 78 beboere, fordelt på otte afdelinger. Beboerne

Læs mere

MERE VELFÆRDSTEKNOLOGI I AARHUSIANSKE PLEJEBOLIGER

MERE VELFÆRDSTEKNOLOGI I AARHUSIANSKE PLEJEBOLIGER MERE VELFÆRDSTEKNOLOGI I AARHUSIANSKE PLEJEBOLIGER Center for Frihedsteknologi, Sundhed og Omsorg Mere velfærdsteknologi til flere aarhusianere For at flere aarhusianere skal have gavn af velfærdsteknologi

Læs mere

VELFÆRDSTEKNOLOGI I MIDDELFART KOMMUNE

VELFÆRDSTEKNOLOGI I MIDDELFART KOMMUNE VELFÆRDSTEKNOLOGI I MIDDELFART KOMMUNE Middelfart Kommune vil anvende teknologi i øjenhøjde Situationen: MK oplever et stigende behov for kommunale ydelser på ældre- og handicapområdet MK antager, at velfærdsteknologi

Læs mere

UDBREDELSE AF VELFÆRDSTEKNOLOGI

UDBREDELSE AF VELFÆRDSTEKNOLOGI LOKAL STATUSRAPPORT, MAJ 2016 DRAGØR KOMMUNE DET FÆLLESKOMMUNALE PROGRAM FOR UDBREDELSE AF VELFÆRDSTEKNOLOGI UDBREDELSE AF VELFÆRDSTEKNOLOGI LOKAL STATUSRAPPORT 2016 Lokal Statusrapport Side 2 Udbredelse

Læs mere

Status vedrørende anvendelse af loftlifte på plejehjem 2017

Status vedrørende anvendelse af loftlifte på plejehjem 2017 Status vedrørende anvendelse af loftlifte på plejehjem 2017 Indholdsfortegnelse BAGGRUND.... 3 FORMÅL..4 METODE.5 "NÅR 1 MEDARBEJDER ER NOK" 6 DEN MEDARBEJDEROPLEVEDE KVALITET VED BRUG AF LOFTLIFTE.9 BORGERENS

Læs mere

Forandringskompas Voksne borgere med handicap

Forandringskompas Voksne borgere med handicap Forandringskompas Voksne borgere med handicap INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... Opbygning... Vejledning... 1. Struktur og overblik.... Psykisk trivsel og tryghed.... Sociale kompetencer / socialt liv....

Læs mere

Præsentation af evaluering projekt GLA:D 2017 i Fredensborg Kommune ved Benedicte Fenger leder af Træning og Rehabilitering.

Præsentation af evaluering projekt GLA:D 2017 i Fredensborg Kommune ved Benedicte Fenger leder af Træning og Rehabilitering. Præsentation af evaluering projekt GLA:D 2017 i Fredensborg Kommune ved Benedicte Fenger leder af Træning og Rehabilitering. Resultater: Samlet set stemmer resultaterne fra projektet overens med resultaterne

Læs mere

Danskernes holdning til velfærdsteknologi og fremtidens ældrepleje

Danskernes holdning til velfærdsteknologi og fremtidens ældrepleje Danskernes holdning til velfærdsteknologi og fremtidens ældrepleje november 2008 Resumé Hvis vi skal sikre vores fælles velfærd på langt sigt, står vi i dag over for store udfordringer og vigtige valg.

Læs mere

VELA Arbejdsstole. VELA i projekt sammen med Innovationsenheden, Ældre - og Handicap, Aalborg Kommune.

VELA Arbejdsstole. VELA i projekt sammen med Innovationsenheden, Ældre - og Handicap, Aalborg Kommune. VELA Arbejdsstole VELA i projekt sammen med Innovationsenheden, Ældre - og Handicap, Aalborg Kommune. VELA :: Gøteborgvej 8-12 :: 9200 Aalborg SV :: Danmark :: Tlf: +45 96 34 76 00 :: mail@vela.dk www.vela.dk

Læs mere

VÆRDIGHED MED TEKNOLOGI OG DIGITALISERING SENIOR- OG SOCIALFORVALTNINGEN

VÆRDIGHED MED TEKNOLOGI OG DIGITALISERING SENIOR- OG SOCIALFORVALTNINGEN VÆRDIGHED MED TEKNOLOGI OG DIGITALISERING SENIOR- OG SOCIALFORVALTNINGEN VISION: VI VIL HAVE TEKNOLOGI OG DIGITALISERING TIL AT SKABE SELVVÆRD OG SAMMENHÆNG FOR MENNESKER Teknologi og digitale løsninger

Læs mere

Ældre og handicappedes ønsker til fremtidens bolig

Ældre og handicappedes ønsker til fremtidens bolig Ældre og handicappedes ønsker til fremtidens bolig Demografi og forventninger Rikke Sølvsten Sørensen Servicestyrelsens grundlag Servicestyrelsen arbejder for at skabe bedre sociale forhold for socialt

Læs mere

Afrapportering til Indenrigs- og Socialministeriet for tilskud fra Puljen til udvikling af bedre ældrepleje, UBÆP Projektets j.nr.

Afrapportering til Indenrigs- og Socialministeriet for tilskud fra Puljen til udvikling af bedre ældrepleje, UBÆP Projektets j.nr. SOLRØD KOMMUNE Afrapportering til Indenrigs- og Socialministeriet for tilskud fra Puljen til udvikling af bedre ældrepleje, UBÆP 2009 Projektets j.nr.: 9591-2532-01 Projekt: Oprettelse af motionshold for

Læs mere

EVALUERING OG BUSINESS CASES

EVALUERING OG BUSINESS CASES EVALUERING OG BUSINESS CASES v/ Mikala Poulsen, konsulent, Center for Forebyggelse i praksis, KL HVAD ER EN BUSINESS CASE? Introduktion til business cases Business casen er en beregning af hvad koster

Læs mere

Elektronisk medicinhusker Velfærdsteknologivurdering (VTV) (Dosesystem)

Elektronisk medicinhusker Velfærdsteknologivurdering (VTV) (Dosesystem) BALLERUP KOMMUNE September 2017 Elektronisk medicinhusker Velfærdsteknologivurdering (VTV) (Dosesystem) Niels Kisku, niki@balk.dk Velfærdsteknologi koordinator Center for Social og Sundhed 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

3.1a Initiativbeskrivelse

3.1a Initiativbeskrivelse KL Social-, Børne- og Integrationsministeriet Økonomi- og Indenrigsministeriet Finansministeriet 3.1a Initiativbeskrivelse Hjælp til løft Målsætning Tunge løft, som fører til fysisk nedslidning af de ansatte,

Læs mere

Vurdering af Body dryer

Vurdering af Body dryer KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Sundhed Vurdering af Body dryer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune har i regi af afdeling for Sund Vækst vurderet Body

Læs mere

Værdighedspolitikken på Frederiksberg omsat i praksis

Værdighedspolitikken på Frederiksberg omsat i praksis Værdighedspolitikken på Frederiksberg omsat i praksis Frederiksberg Kommunes værdighedspolitik Kommunalbestyrelsen vedtog i marts 2016 en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje, som beskriver de

Læs mere

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde.

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde. Notat Center for Sundhed og Omsorg Staben Stengade 59 000 Helsingør Tlf. - Mob. 25264 krb04@helsingor.dk Dato 28.08. Sagsbeh. Katrine Rosholt Bremholm Ældremilliarden Der blev i forbindelse med Aftale

Læs mere

Ældrepolitikken udkast

Ældrepolitikken udkast Ældrepolitikken 2019-2022 1. udkast Struktur forslag Forord Baggrund tendenser på ældreområdet Den demografiske udvikling, flere ældre Sund aldring Forandringer i sundhedsvæsenet, det nære sundhedsvæsen,

Læs mere

Demenspolitik i Struer Kommune

Demenspolitik i Struer Kommune Demenspolitik i Struer Kommune Struer Kommune Ældreområdet Revideret af demensteamet december 2007. Indholdsfortegnelse: 1. Overordnede mål side 3 2. Målsætninger for Hjemmeplejen side 4-5 3. Målsætninger

Læs mere

Kvalitetsstandard for Omsorgstandpleje

Kvalitetsstandard for Omsorgstandpleje Bornholms Regionskommune Kvalitetsstandard for Omsorgstandpleje Godkendt i Socialudvalget, den 6. juni 2013 Lovgrundlag Indenrigs- og Sundhedsministeriet har med bekendtgørelse nr. 727 af 15. juni 2007

Læs mere

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Det er borgerens liv. Derfor ved borgeren bedst, hvad der er brug for. Borgeren er herre i eget hus og liv. Vi motiverer og bakker op. Vi forventer

Læs mere

Velfærdsteknologivurdering. Skærmbesøg i hjemmeplejen

Velfærdsteknologivurdering. Skærmbesøg i hjemmeplejen BALLERUP KOMMUNE 2017 Velfærdsteknologivurdering Skærmbesøg i hjemmeplejen Niels Kisku Velfærdsteknologi koordinator Center for Social og Sundhed 1 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund og formål... 3 2. Hvad

Læs mere

Lone Gaedt, Seniorkonsulent, fysioterapeut, M.Ed. Videreudvikling af forflytningsteknologi

Lone Gaedt, Seniorkonsulent, fysioterapeut, M.Ed. Videreudvikling af forflytningsteknologi Lone Gaedt, Seniorkonsulent, fysioterapeut, M.Ed. Videreudvikling af forflytningsteknologi Teknologisk Institut, Robotteknologi o Etableret i 1906 o Non-profit, selvejende o GTS-Institut o Udbrede kendskab

Læs mere

VELFÆRDSTEKNOLOGI STATUSMÅLING, MAJ 2016 VELFÆRDSTEKNOLOGI STATUSMÅLING Det fælleskommunale program for udbredelse af velfærdsteknologi

VELFÆRDSTEKNOLOGI STATUSMÅLING, MAJ 2016 VELFÆRDSTEKNOLOGI STATUSMÅLING Det fælleskommunale program for udbredelse af velfærdsteknologi VELFÆRDSTEKNOLOGI STATUSMÅLING, MAJ 2016 VELFÆRDSTEKNOLOGI STATUSMÅLING 2016 Det fælleskommunale program for udbredelse af velfærdsteknologi Velfærdsteknologi Side 2 af 36 Indholdsfortegnelse 1 Resume...4

Læs mere

Borgerevaluering af Akuttilbuddet

Borgerevaluering af Akuttilbuddet Lyngby d. 24. april 2012 Borgerevaluering af Akuttilbuddet Akuttilbuddet i Lyngby-Taarbæk Kommune har været åbent for borgere siden den 8. november 2010. I perioden fra åbningsdagen og frem til februar

Læs mere

Vi har den holdning, at vi skal omgås og leve med hinanden med respekt og ordentlighed.

Vi har den holdning, at vi skal omgås og leve med hinanden med respekt og ordentlighed. VÆRDIGHEDSPOLITIK Velfærdsforvaltningen VF-Sekretariat 1. oktober 2018 2018-004953-7 Høringsudkast til Værdighedspolitik 2018-2021 Forord Køge Kommune har det mål, at borgere, der har brug for hjælp, støtte

Læs mere

Stoletest og gangtest ifm. faldudredning Center for Sundhed & Pleje, Faxe Kommune

Stoletest og gangtest ifm. faldudredning Center for Sundhed & Pleje, Faxe Kommune Center for Sundhed & Pleje Version 3, nov. 2014 Titel: Gældende for: Ansvarlige: Målgruppe: Formål: Begreber: Stoletest og gangtest ifm. faldudredning Center for Sundhed & Pleje, Faxe Kommune Ledere i

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

Velfærdsteknologi er positivt

Velfærdsteknologi er positivt Paneldebat: Velfærdsteknologi hvordan kommer vi med på vognen? Velfærdsteknologi er positivt Vi har brug for at tænke anderledes Voksende ældregeneration & færre hænder Etik er vigtigt Overordnet formål,

Læs mere

Vurdering af Doff n Donner

Vurdering af Doff n Donner KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Sundhed Vurdering af Doff n Donner Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune har i regi af afdeling for Sund Vækst vurderet

Læs mere

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Det gode Seniorliv i Hedensted Kommune - sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Tiden er kommet til at der formuleres nye sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik. Sigtelinjer, som angiver retning, mål

Læs mere

VELFÆRDSTEKNOLOGI PÅ PLEJECENTRE - MULIGHEDER OG UDFORDRINGER ERGO15 12. NOVEMBER V. ERGOTERAPEUT OG SPECIALKONSULENT RIKKE FALGREEN MORTENSEN

VELFÆRDSTEKNOLOGI PÅ PLEJECENTRE - MULIGHEDER OG UDFORDRINGER ERGO15 12. NOVEMBER V. ERGOTERAPEUT OG SPECIALKONSULENT RIKKE FALGREEN MORTENSEN VELFÆRDSTEKNOLOGI PÅ PLEJECENTRE - MULIGHEDER OG UDFORDRINGER ERGO15 12. NOVEMBER V. ERGOTERAPEUT OG SPECIALKONSULENT RIKKE FALGREEN MORTENSEN OMDREJNINGSPUNKT Velfærdsteknologi på plejecentre - muligheder,

Læs mere

Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi

Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi Projekt: TENA Identifi Dato: 28.05.14 Rettet af: RAP Version: 1 Stamdata Projektnavn Projektejer Direktørområde TENA Identifi Marianne

Læs mere

Soft Tilt. Casestudier

Soft Tilt. Casestudier Soft Tilt Casestudier Introduktion Invacare Soft Tilt er et unikt og innovativt nyt koncept designet til automatisk at repositionere den sengeliggende borger og til at yde assistance til plejepersonalet

Læs mere

MIDTVEJSEVALUERING PROJEKT: TOILET MED BIDETFUNKTION

MIDTVEJSEVALUERING PROJEKT: TOILET MED BIDETFUNKTION MIDTVEJSEVALUERING PROJEKT: TOILET MED BIDETFUNKTION Udarbejdet af Maria Winther Rune Schmidt ÅRHUS KOMMUNE Sundhed og Omsorg 2010 Projektansvarlig Birgit Mikkelsen, Chefkonsulent bmik@aarhus.dk, tlf.

Læs mere

Robotterne kommer er borgerne med? Bjarne Hastrup adm. direktør Ældre Sagen

Robotterne kommer er borgerne med? Bjarne Hastrup adm. direktør Ældre Sagen Robotterne kommer er borgerne med? Bjarne Hastrup adm. direktør Ældre Sagen Ældre Sagens undersøgelser Brugerundersøgelse: 48 kvalitative interview om: - GPS-alarmer - Robotstøvsugere - Træning - Badekabiner

Læs mere

Business case. Klik her for hjælp til udfyldelse af business casen

Business case. Klik her for hjælp til udfyldelse af business casen Business case Klik her for hjælp til udfyldelse af business casen Projekttitel Virtuel holdtræning Befolkningsudviklingen i Helsingør Kommune indeholder frem mod 2020 store forskydninger i alderssammensætningen.

Læs mere

VÆRDIG FORFLYTNING AF SENGELIGGENDE. Winner of Best Product on Show award at M&HP2013 OVERSKUD TIL OMSORG

VÆRDIG FORFLYTNING AF SENGELIGGENDE. Winner of Best Product on Show award at M&HP2013 OVERSKUD TIL OMSORG R VÆRDIG FORFLYTNING AF SENGELIGGENDE Winner of Best Product on Show award at M&HP2013 Winner of Most Interesting Product award at M&HP2014 OVERSKUD TIL OMSORG R HVAD ER VENDLET? VENDLET er det originale,

Læs mere

Demonstrationsprojekt Ældre- og handicapvenlige toiletter

Demonstrationsprojekt Ældre- og handicapvenlige toiletter Demonstrationsprojekt Ældre- og handicapvenlige toiletter Juni 2012 Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

Dit liv din hverdag Hverdagstræning Evaluering 2013 Resumé-udgave Brøndby kommune Ældre og Omsorg

Dit liv din hverdag Hverdagstræning Evaluering 2013 Resumé-udgave Brøndby kommune Ældre og Omsorg Dit liv din hverdag Hverdagstræning Evaluering 2013 Resumé-udgave Brøndby kommune Ældre og Omsorg Baggrund Denne udgave af evalueringsrapporten af hverdagstræning Dit liv din hverdag giver en kort fremstilling

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

VELKOMMEN SESSION 6. Velfærdsteknologi Længere hjemme sammen. Plancherne fra dagen bliver lagt på

VELKOMMEN SESSION 6. Velfærdsteknologi Længere hjemme sammen. Plancherne fra dagen bliver lagt på ÆLDRE KL s Ældrekonference 2016 VELKOMMEN SESSION 6 Velfærdsteknologi Længere hjemme sammen Plancherne fra dagen bliver lagt på www.kl.dk/aeldrekonference2016 Ældrekonference, session 6 26. september 2016

Læs mere

09-11-2015. Vejledning i Forflytning Oktober 2015 Sopu Hillerød. Underviser Judith Forbert Petersen. Velkommen. Bliv stærk i forflytning

09-11-2015. Vejledning i Forflytning Oktober 2015 Sopu Hillerød. Underviser Judith Forbert Petersen. Velkommen. Bliv stærk i forflytning Vejledning i Forflytning Oktober 2015 Sopu Hillerød. Underviser Judith Forbert Petersen Velkommen Præsentation af underviser, navnerunde, funktion og hvilken arbejdsplads I kommer fra. Vi skal have jeres

Læs mere

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger ELDREOMSORG I NORDEN: LIKE UTFORDRINGER ULIKE LØSNINGER? Oslo, 4. juni 2015 Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger Eva Pedersen Kontorchef Ministeriet for Børn, Ligestilling,Integration

Læs mere

Resume ABT-projekt Spiserobot til borgere med fysisk handicap

Resume ABT-projekt Spiserobot til borgere med fysisk handicap Resume ABT-projekt Spiserobot til borgere med fysisk handicap Kort om indhold: I perioden januar 2011 til maj 2012 har Socialstyrelsen gennemført afprøvning af spisemaskine til personer med fysisk funktionstab,

Læs mere

Velfærdsteknologi. Temamøde i ATV, Aalborg d. 27. oktober Jørgen Løkkegaard, teamleder Center for Robotteknologi

Velfærdsteknologi. Temamøde i ATV, Aalborg d. 27. oktober Jørgen Løkkegaard, teamleder Center for Robotteknologi Velfærdsteknologi udfordringer d & muligheder Temamøde i ATV, Aalborg d. 27. oktober Jørgen Løkkegaard, teamleder Center for Robotteknologi Teknologisk Institut, Center for Robotteknologi 104 år, 40 centre.

Læs mere

Velfærdsteknologi. Sundhed, Ældre og Handicap

Velfærdsteknologi. Sundhed, Ældre og Handicap Velfærdsteknologi Sundhed, Ældre og Handicap VELFÆRDSTEKNOLOGI I HJØRRING KOMMUNE I Hjørring Kommune vil vi i samarbejde mellem borgere og medarbejdere skabe rammerne for et godt liv for vores borgere.

Læs mere

Ældre Sagen og KV17. Distriktsmøde 20. april 2017 RINGSTED. Underdir. Michael Teit Nielsen

Ældre Sagen og KV17. Distriktsmøde 20. april 2017 RINGSTED. Underdir. Michael Teit Nielsen Ældre Sagen og KV17 Distriktsmøde 20. april 2017 RINGSTED Underdir. Michael Teit Nielsen Ældre Sagen ikke så ringe Ældre Sagen har 796.000 medlemmer 35 % af 50+ er medlem 56 % af 65+ er medlem 61 % af

Læs mere

Neater Eater. Neater Eater Electric. Personale

Neater Eater. Neater Eater Electric. Personale Neater Eater Neater Eater Electric Personale Jadea v. Janne Mottlau mobil +45 2323 0055 e-mail post@jadea.dk www.jadea.dk Frederiksborgvej 5, baghuset, 3450 Allerød CVR. 2507 2391 Neater Eater Manuel og

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE INITIATIVETS TITEL: Gratis tryghed til borgerne 1. ANSØGERE OG SAMARBEJDSPARTNERE Ansøger (projektansvarlig): Velfærdsteknologisk Enhed Navn: Ivan Kjær Lauridsen E-mail: ijk@aarhus.dk

Læs mere

Parathedsmåling. Fælles dialog mellem udvalgte medarbejdere i egen organisation

Parathedsmåling. Fælles dialog mellem udvalgte medarbejdere i egen organisation Fase 2: Vejledning & Spørgeskema Vasketoiletter Parathedsmåling Fælles dialog mellem udvalgte medarbejdere i egen organisation Parathedsmålingen er et redskab, der hjælper til at tydeliggøre konkrete udfordringer,

Læs mere

Afprøvning af det automatiske vendesystem Ekamove

Afprøvning af det automatiske vendesystem Ekamove Afprøvning af det automatiske vendesystem Ekamove Formål Afprøvelse af en velfærdsteknologisk løsning med henblik på, at beboerne får færre tryksår og færre søvnafbrydelser. Det undersøges ligeledes om

Læs mere

Det Gode Liv. - Velfærdsteknologi for dig. Velfærdsteknologisk Strategi 2014-2017

Det Gode Liv. - Velfærdsteknologi for dig. Velfærdsteknologisk Strategi 2014-2017 Det Gode Liv - Velfærdsteknologi for dig Velfærdsteknologisk Strategi 2014-2017 Indhold Hvad er velfærdsteknologi? Velfærdsteknologi til fremtidens udfordringer Det gode liv for borgeren og det gode arbejdsliv

Læs mere

Udbredelse af velfærdsteknologi i Stevns Kommune

Udbredelse af velfærdsteknologi i Stevns Kommune Udbredelse af velfærdsteknologi i Dette notat har det overordnede formål at dokumentere udviklingen i afvendelsen af velfærdsteknologi inden for det fælleskommunale program i. Notatet sammenstiller indrapporterede

Læs mere

Evaluering af AlterG Efteråret 2014. Aarhus Kommune

Evaluering af AlterG Efteråret 2014. Aarhus Kommune Evaluering af AlterG Efteråret 2014 Aarhus Kommune 1 Indhold Rammerne for projektet:... 3 Baggrunden for projektet:... 3 Personer tilknyttet projektet:... 3 Formål med afprøvningen af AlterG... 3 Målet

Læs mere

Kvalitetsstandarder for

Kvalitetsstandarder for Bilag 2. Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning for borgere over 65 år i Københavns Kommune 86 i Lov om Social Service 2007 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Læs mere

Dagcenter. 1. januar Serviceloven 83 Serviceloven 86 Sundhedsloven 138. Indsatsens lovgrundlag. Serviceloven 83, stk. 1

Dagcenter. 1. januar Serviceloven 83 Serviceloven 86 Sundhedsloven 138. Indsatsens lovgrundlag. Serviceloven 83, stk. 1 Dagcenter 1. januar 2019 Indsatstype Dagcenter Indsatsens Serviceloven 83 Sundhedsloven 138 Serviceloven 83, stk. 1 Formålet med hjælpen efter Lov om social service er at fremme den enkeltes mulighed for

Læs mere

Udmøntningsinitiativer om Værdighed (Høring)

Udmøntningsinitiativer om Værdighed (Høring) Indledning I dette bilag findes de initiativer, som Social- og Sundhedsudvalget har peget på skal igangsættes via Værdighedspuljen for 2016. Forslagene styrker/understøtter dels igangværende indsatser,

Læs mere

Toilet guide til borgeren - DRIFT OG VEDLIGEHOLDELSE PÅ AQUACLEAN 5000 PLUS

Toilet guide til borgeren - DRIFT OG VEDLIGEHOLDELSE PÅ AQUACLEAN 5000 PLUS Toilet guide til borgeren - DRIFT OG VEDLIGEHOLDELSE PÅ AQUACLEAN 5000 PLUS + = VASK. TØRRING. LUGTUDSUGNING. SmartHome ApS. Messingvej 33, 8940 Randers SV. TLF 22 47 22 44 Mail: smarthome@smarthome.dk

Læs mere

Har borgeren ret til velfærdsteknologi?

Har borgeren ret til velfærdsteknologi? Har borgeren ret til velfærdsteknologi? Hvem bestemmer og hvem betaler? Niels-Erik Mathiassen Robotterne kommer Robotter og velfærdsteknologi Der er en forudfattet mening om robotter Skabt og vedligeholdt

Læs mere