En ungdom uden kriminalitet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En ungdom uden kriminalitet"

Transkript

1 jm.dk sm.dk En ungdom uden kriminalitet Tydelig konsekvens, flere i uddannelse og arbejde April 2015 Regeringen

2 En ungdom uden kriminalitet Tydelig konsekvens, flere i uddannelse og arbejde 22. april /2015:22 Såfremt der er spørgsmål kan henvendelse rettes til: Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Tlf ISBN ISBN html Design BGRAPHIC Fotos Scanpix Web Publikationen kan hentes på

3 jm.dk sm.dk En ungdom uden kriminalitet Tydelig konsekvens, flere i uddannelse og arbejde April 2015 Regeringen

4

5 En ungdom uden kriminalitet 5 Indhold Vi er på rette vej men vi skal understøtte, at succesen fortsætter... 6 En styrket indsats mod kriminalitet blandt børn og unge... 9 De konkrete initiativer: Bedre samarbejde på tværs af myndighederne Nye og styrkede reaktioner Tidlig og forebyggende indsats over for børn og unge Initiativer over for børn og unge i kontakt med retssystemet... 18

6 6 En ungdom uden kriminalitet Vi er på rette vej men vi skal understøtte, at succesen fortsætter Ungdomskriminaliteten er faldet uafbrudt de seneste 8 år. Fra 2006 til 2014 er antallet af mistanker og sigtelser mod årige halveret. Kriminaliteten blandt børn og unge er faldet fra knap sigtelser og mistanker for straffelovsovertrædelser i 2006 til godt i Udviklingen tyder på, at den nuværende indsats mod ungdomskriminalitet virker det er i sig selv en stor succes. Figur 1 viser udviklingen i kriminalitet blandt børn og unge fra 2001 til Vi skal bygge videre på og styrke det fundament, som er lagt over de senere år med vægt på forebyggelse og konsekvens. At forhindre børn i at komme ud i kriminalitet og starte en kriminel løbebane er en kerneopgave for velfærdsstaten. Børn og unge skal have et liv med uddannelse, arbejde og familie frem for kriminalitet, og de børn og unge, som træder ved siden af og begår kriminalitet, skal hurtigt mærke, at deres handlinger har konsekvenser. Figur 1: Antal mistanker/sigtelser mod årige Antal mistanker/sigtelser år år I alt Kilde: Justitsministeriets Forskningskontor.

7 En ungdom uden kriminalitet 7 Der har siden 2006 været meget store årlige fald i kriminaliteten blandt børn og unge. Samtidig tyder tallene på, at der er behov for at skubbe på udviklingen for at fastholde succesen. Således var de årlige fald i perioden fra 2007 til 2013 ca. mellem 5 og 10 pct. i kriminaliteten blandt børn og unge i alderen år, jf. tabel 1. Siden 2012 har de årlige fald imidlertid været aftagende, og faldet i 2014 på 3 pct. er det mindste fald, siden ungdomskriminaliteten begyndte at falde i Tallene tyder på, at der er behov for, at vi skærper fokus på de redskaber, der virker at vi gør en ekstra indsats for at fastholde succesen. Tabel 1: Årlig udvikling i antallet af kriminelle forhold blandt børn og unge (procent) år -10,9-20,2-12,3-17,8-16,3-10,6-10,3-3, år -8,2-4,5-6,2-11,9-4,5-7,9-4,4-2,9 I alt -9,1-9,6-7,9-13,5-7,5-8,5-5,7-3,0 Kilde: Justitsministeriets Forskningskontor.

8 8 En ungdom uden kriminalitet Tabel 2: Unge og kriminelle forhold, 2014 Antal kriminelle forhold I alt Antal unge* * Unge fordelt efter antal kriminelle forhold som 17-årige opgjort over deres liv fra det 10. til det 17. år. Kilde: Justitsministeriets Forskningskontor. Regeringens retspolitik Regeringens retspolitik hviler på elementerne forebyggelse, straf og resocialisering. Regeringens indsats mod ungdomskriminalitet afspejler dette retspolitiske udgangspunkt. Børn skal ikke straffes som voksne. Men det er afgørende, at vi som samfund sætter tidligt og effektiv ind, så børn med det samme mærker, at kriminalitet har konsekvenser, og at alle stilles til ansvar for deres handlinger. Dette sikres bedst ved en tværfaglig indsats, hvor barnets udvikling er i fokus ikke ved at bringe barnet ind i retssystemet. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe børn og unge på ret kurs til et liv med uddannelse og arbejde. Regeringen har opstillet en række sociale 2020-mål. Et af disse er, at vi skal nedbringe andelen af udsatte unge, der begår kriminalitet. Det indgår også som et af de overordnede mål for regeringens integrationspolitik at forebygge, at nydanske børn og unge bliver marginaliserede og begår kriminalitet. Unge med en kriminel løbebane Hvis unge begår kriminalitet tidligt i livet, kan det være starten på en kriminel løbebane og måske en forråelse, som med tiden kan føre til deltagelse i organiseret kriminalitet, afstandtagen fra det samfund, vi lever i, og udførelse af langt mere brutale og afstumpede forbrydelser. Til illustration er der årige, som har begået ti eller flere kriminelle forhold, jf. tabel 2. Opgørelsen i tabel 2 viser, at kun meget få unge i dag bliver det, man kan kalde egentlige vaneforbrydere. Det er således vigtigt, at der tidligt sættes målrettet ind over for den enkelte. Regeringen ønsker ikke at sænke den kriminelle lavalder og dermed stemple alle børn og unge, som begår kriminalitet, som forbrydere. Vi vil derimod sikre en tværfaglig indsats, så vi hjælper barnet og den unge rigtigt første gang.

9 En ungdom uden kriminalitet 9 En styrket indsats mod kriminalitet blandt børn og unge Regeringen vil bygge videre på de gode resultater og understøtte succesen, så vi kan fastholde en udvikling, hvor færre børn og unge starter en kriminel løbebane, og hvor flere unge kommer ud af kriminalitet. I perioden var den kriminelle lavalder sat ned fra 15 til 14 år, uden at det havde effekt på hverken omfanget eller arten af straffelovsovertrædelser, hvor en 14-årig blev registreret som mulig skyldig. Regeringen vil videreudvikle og styrke indsatsen mod ungdomskriminalitet. Der er brug for en tidlig, håndfast og helhedsorienteret tilgang, hvor myndighederne i endnu højere grad samarbejder på tværs om at støtte barnet eller den unge til et liv uden kriminalitet. Regeringen vil styrke det tidlige myndighedssamarbejde og dermed sikre, at der hurtigt skabes en fælles opmærksomhed om de børn og unge, som har begået kriminalitet.

10 10 En ungdom uden kriminalitet Samtidig skal børn og unge uanset om de er over eller under den kriminelle lavalder hurtigere opleve, at deres forbrydelser har konsekvenser, og at alle stilles til ansvar for deres forbrydelser. Regeringen lægger derfor op til en styrket indsats mod ungdomskriminalitet gennem en række initiativer. Udspillet vil betyde, at flere unge får mulighed for et liv med uddannelse, arbejde og familie frem for kriminalitet, fængsel og banderelationer. Samtidig sikres det, at der sættes ind på en måde, som er tilpasset barnets eller den unges individuelle forhold, uanset om den pågældende er over eller under den kriminelle lavalder. Bedre samarbejde på tværs af myndighederne I dag er forløbet for børn og unge, som begår kriminalitet, forskelligt afhængig af, om de er over eller under den kriminelle lavalder. Men overgangen fra barn til voksen er glidende, og det bør afspejles i, hvordan vi skrider ind over for kriminel adfærd. Vi skal videreudvikle det tværgående myndighedssamarbejde, der virker. Der skal være helhed og sammenhæng i indsatsen, og de gode værktøjer skal udbredes og anvendes oftere og mere systematisk. UDSPILLETS TRE FORMÅL: For det første skal børn og unge, som begår kriminalitet, mærke, at det har konsekvenser. For det andet skal der sættes tidligt ind, så færre børn og unge starter på en kriminel løbebane, og så de børn og unge, som er slået ind på en kriminel løbebane, kan få hjælp til at komme tilbage på ret kurs, før de kommer ud i mere alvorlig kriminalitet og forråelse. For det tredje skal det tværgående samarbejde mellem især politiet, de sociale myndigheder og kriminalforsorgen styrkes, så der sikres en effektiv og helhedsorienteret indsats. 11 NYE INITIATIVER MOD UNGDOMSKRIMINALITET Bedre samarbejde på tværs af myndighederne 1. Oprettelse af Reaktionsråd. Nye og styrkede reaktioner 2. Styrkelse af ungepålæg. 3. Politibistand ved ungepålæg. 4. Konfliktråd som alternativ til straf. 5. Konfliktråd som led i indsatsen over for børn under 15 år. 6. Udvidet adgang til at anvende zoneforbud ved hashhandel. Tidlig og forebyggende indsats over for børn og unge 7. Lillebrorstrategi. 8. Fokus på skabelse og formidling af fritidsjob. 9. Kvalitetsløft af bekymringssamtaler. Initiativer over for børn og unge i kontakt med retssystemet 10. Børne- og ungestrategi ved domstolene. 11. Større fokus på børn og unge, der optræder som ofre eller vidner i straffesager.

11 En ungdom uden kriminalitet 11 Regeringen vil etablere én vej ind i systemet for alle børn og unge, som begår kriminalitet, og den rette reaktion på kriminaliteten skal vurderes på baggrund af den enkeltes situation. Regeringen vil derfor oprette Reaktionsråd i hver politikreds, som består af repræsentanter fra politiet, de sociale myndigheder og hvis den unge er over 15 år kriminalforsorgen. Lærere, pædagoger, SSPmedarbejdere og andre fra den unges netværk kan også inddrages efter behov. Nye og styrkede reaktioner Det er samfundets pligt at sætte håndfast og støttende ind, allerede når børn og unge begynder at udvise de første tegn på kriminalitet eller ligegyldighed over for samfundet. Regeringen er optaget af at sikre, at børn og unge, som begår kriminalitet, meget hurtigt mærker, at deres handlinger har konsekvenser. Samfundets værdier og forventninger skal være tydelige, så det er klart for de unge og deres forældre, at de har et ansvar, de skal leve op til. Og når de unge overtræder samfundets spilleregler ved at begå kriminalitet, skal samfundet klart markere, at det er uacceptabelt og har konsekvenser. De unge skal stilles til ansvar for deres handlinger. Det kan f.eks. ske ved at konfrontere de unge med ofrene for deres kriminalitet og ved, at de unge skal betale tilbage til samfundet. Regeringen foreslår som et konkret nyt redskab at pålægge de unge at betale tilbage til samfundet, når de har begået kriminalitet, ved at give dem en samfundsnyttig opgave, som de skal udføre som alternativ til straf. Børn skal ikke sidestilles med voksne, når det handler om samfundets reaktion over for kriminalitet. Børn ansvarliggøres og hjælpes bedst ved en tidlig og social reaktion, som de holdes op på ikke ved, at de får en plet på straffeattesten og bliver mærket som kriminelle. To adskilte forløb for en 14-årig og 15-årig Hvis to klassekammerater på 14 og 15 år begår en forbrydelse i fællesskab, skal deres sag i dag behandles i to meget forskellige systemer selv om de var fælles om forbrydelsen og har den samme sociale baggrund i øvrigt. Den 14-åriges sag behandles som udgangspunkt af de sociale myndigheder, hvorimod den 15-åriges sag i princippet både vil blive behandlet ved anklagemyndigheden (som efter omstændighederne sigter og rejser tiltale), domstolene (som afsiger en dom, der, hvis den er fældende, som udgangspunkt registreres på straffeattesten) samt af de sociale myndigheder. Den 15-årige vil dermed i væsentligt højere grad blive konfronteret med konsekvenserne af sin handling og blive pålagt et ansvar af samfundet, dog uden at opleve en tydelig sammenhæng og koordination mellem de involverede myndigheder. Konfliktråd Konfliktråd som supplement til straf har været anvendt landsdækkende i Danmark siden I konfliktråd mødes gerningsmanden og offeret under formaliserede forhold og taler forbrydelsen igennem. Mødet ledes af en uddannet mægler. Der har pr. 1. januar 2015 været afholdt over konfliktråd. Ungepålæg Ungepålæg kan i dag pålægges børn og unge i alderen år, når den unge har adfærdsproblemer eller udviser negativ adfærd, og det vurderes, at et frivilligt samarbejde med barnet eller den unge og forældremyndighedsindehaveren ikke er tilstrækkeligt. F.eks. kan den unge pålægges at skulle være hjemme på et nærmere fastsat tidspunkt eller bidrage til at genoprette forrettet skade. Samfundets reaktion over for børn og unge, som begår kriminalitet, skal være målrettet den enkelte og tage højde for individuelle forhold, så de rette værktøjer kan komme i spil.

12 12 En ungdom uden kriminalitet Tidlig og forebyggende indsats De unge skal have støtte og hjælp til at vælge et liv uden kriminalitet. Som samfund har vi et medansvar for at beskytte vores unge og drage omsorg for at få dem på rette spor jo tidligere, jo bedre. Vi ser eksempelvis, at unge mennesker stifter bekendtskab med bandemiljøet allerede i teenageårene og derigennem introduceres til en kriminel livsstil. Det vil vi ikke acceptere. I regeringens udspil er der derfor fokus på den tidlige og forebyggende indsats. Lige så konsekvent, vi som samfund skal reagere på kriminaliteten, lige så konsekvent skal vi sætte ind over for kriminalitetens årsager. Med en tidlig og målrettet indsats kan vi forhindre, at den enkelte slår ind på en egentlig kriminel løbebane og dermed også forhindre fremtidige tilfælde af mere alvorlig kriminalitet. Samtidig kan en tidlig indsats være med til at sikre, at de unge ikke spilder vigtige år i deres liv på kriminalitet og i stedet tager en uddannelse og udvikler positive sociale relationer. Initiativer over for børn og unge i kontakt med retssystemet Regeringen vil nytænke, hvordan børn og unge generelt bliver behandlet i retssystemet. Børn og unge kan komme i kontakt med retssystemet på flere måder, og det er vigtigt, at vi som system har de rette redskaber til at håndtere dem uanset om de er formodede gerningsmænd, vidner eller ofre. Regeringen har i den forbindelse særlig fokus på, at børn, der er ofre for seksualforbrydelser, incest eller familievold, og som derfor er i en særlig sårbar position, behandles så skånsomt som muligt i den kontakt med myndighederne, som er nødvendig for, at gerningsmanden kan blive dømt.

13 En ungdom uden kriminalitet 13 De konkrete initiativer Bedre samarbejde på tværs af myndighederne 1 Oprettelse af Reaktionsråd Det går den rette vej med bekæmpelsen af ungdomskriminalitet. Der mangler imidlertid en fast og fælles ramme for alle de involverede myndigheders behandling af sager mod børn og unge, som er mistænkt for at have begået kriminalitet. Der er brug for at styrke det tværgående samarbejde samtidig med, at vi sikrer en effektiv indsats målrettet det enkelte barn eller den enkelte unge, uanset om barnet eller den unge er over eller under den kriminelle lavalder. Derfor skal der etableres én vej ind i systemet for alle børn og unge, som begår kriminalitet, og den rette reaktion på kriminaliteten skal vurderes på baggrund af den enkeltes situation. Regeringen vil derfor oprette Reaktionsråd i hver politikreds, som består af repræsentanter fra politiet, de sociale myndigheder og hvis den unge er over 15 år fra kriminalforsorgen. Lærere, pædagoger, SSP-medarbejdere og andre fra den unges netværk kan også inddrages efter behov. Reaktionsrådets opgave bliver at vurdere den enkelte sag, så snart der er begrundet mistanke om, at en person under 18 år har begået kriminalitet, og komme med indstillinger til henholdsvis anklagemyndigheden/domstolene (unge over den kriminelle lavalder) og de sociale myndigheder (børn under den kriminelle lavalder) om den konkrete indsats over for barnet eller den unge. Reaktionsrådet indkalder straks efter, at der foreligger begrundet mistanke om, at barnet eller den unge har begået en forbrydelse, vedkommende og dennes forældre til at deltage i en del af det møde, hvor rådet drøfter den pågældendes sag. Formålet er, at barnet eller den unge mærker, at der bliver set med alvor på den begåede kriminalitet. Samtidig er det med til at fastholde forældrenes ansvar for barnet eller den unge. Reaktionsrådets indstilling vil som udgangspunkt skulle lægges til grund, når der skal fastsættes foranstaltninger eller sanktioner over for børn og unge, som har begået kriminalitet. Kommunen vil være forpligtet til at begrunde en eventuel beslutning om ikke at følge rådets indstilling, og retterne vil skulle tillægge anbefalingen væsentlig betydning ved fastsættelse af sanktion. Regeringen vil med etableringen af det nye Reaktionsråd sikre, at der sker en systematiseret tværsektoriel og hurtig vurdering i den enkelte sag, og at denne vurdering danner grundlag for den videre sagsbehandling i det strafferetlige eller det sociale system. Dette samarbejde vil således være mere hensigtsmæssigt end de udtalelser, som i dag udveksles mellem politiet og de sociale myndigheder, når der skal indledes straffesager mod unge over den kriminelle lavalder. Oprettelsen af Reaktionsråd vil samtidig understøtte en ensartet sagsbehandling. Det vil styrke retssikkerheden og medvirke til at give barnet eller den unge oplevelsen af, at kriminalitet har konsekvenser for samfundet, for den unge selv og for ofrene. Gode erfaringer med myndighedssamarbejde I Aalborg Kommune har der været etableret et tværgående samarbejde mellem politi, SSP, Skole- og Kulturforvaltningen og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen som led i et projekt i Aalborg Øst. Målsætningen har været at nedbringe antallet af unge, der begår kriminalitet eller udviser anden uhensigtsmæssig adfærd, ved at handle hurtigt, effektivt og tværfagligt i enkeltsager. Strategien bygger på en koordineret og forebyggende indsats. I Esbjerg Kommune arbejder de sociale myndigheder og kriminalforsorgen tværgående som led i projekt Styr på ventetiden. Målgruppen er unge i alderen år, der har modtaget en dom og venter på at skulle afsone. Ventetiden opleves ofte som svær med risiko for forværring af den unges situation. Her arbejder myndighederne sammen med den unge om at få styr på økonomi, bolig, misbrugsbehandling eller pause i evt. uddannelsesforløb. Tilgangen er, at en god indsættelse giver en god løsladelse og dermed større chancer for ikke at falde tilbage i kriminalitet.

14 14 En ungdom uden kriminalitet De konkrete initiativer Nye og styrkede reaktioner 2 Styrkelse af ungepålæg Der er i dag mulighed for at pålægge en ung, der f.eks. har begået hærværk, at udføre et stykke arbejde for at genoprette den skade, han eller hun har forårsaget. Det kan bidrage til at ansvarliggøre den unge. I en del tilfælde er den skade, som den unge har forvoldt, imidlertid allerede udbedret, når der er truffet afgørelse i den unges sag. Butiksejeren, der har fået sin facade overmalet, har måske selv sørget for at fjerne graffitien. Derfor er der behov for også på anden vis at kunne holde den unge ansvarlig over for samfundet. Regeringen vil i højere grad pålægge unge at genoprette den skade, som de har forvoldt ved deres kriminalitet, og indføre mulighed for at pålægge de unge at udføre andet samfundsnyttigt arbejde. Regeringen lægger op til, at muligheden for at pålægge unge at genoprette forvoldt skade skal benyttes oftere i kommunernes sociale og kriminalpræventive indsats, når det er relevant. Samtidig skal paletten af foranstaltninger, der kan anvendes som led i ungepålæg, udvides, så unge mellem 13 og 17 år kan pålægges at udføre et andet samfundsnyttigt arbejde. Det kan f.eks. ske i sager, hvor det af praktiske grunde ikke kan lade sig gøre at pålægge den unge at udbedre den konkrete skade, der er forårsaget. Samfundsnyttigt arbejde kan eksempelvis være, at den unge skal hjælpe til i kommunen med at vedligeholde parker eller andre offentlige områder, hjælpe til med rengøring og vedligeholdelse i en lokal boligforening i nærheden af den unges bopæl eller assistere på det kommunale bibliotek med forefaldende arbejde. Formålet er, at den unge mærker, at kriminel adfærd har konsekvenser, samtidig med at den reaktion, som den unge mødes med, bidrager til at anvise et alternativ til kriminalitet. I den forbindelse skal ungepålæg, herunder pålæg om samfundsnyttigt arbejde, også kunne anvendes i straffesager mod unge i alderen 15 til 17 år som et vilkår til en betinget fængselsstraf og ved tiltalefrafald, hvis kommunen har samtykket hertil. 3 Politibistand ved ungepålæg Det er allerede i dag muligt at bestemme, at politiet skal bistå kommuner ved iværksættelsen af ungepålæg, men hjemmelen udnyttes ikke i praksis. Den manglende inddragelse af politiet kan give den unge et indtryk af, at sociale reaktioner på kriminalitet ikke skal tages lige så alvorligt som de strafferetlige. Regeringen vil sikre, at der følges op på bl.a. ungepålæg, og at barnet eller den unges manglende deltagelse medfører nye reaktioner. I den forbindelse vil regeringen sikre, at politiet, når det er relevant, bistår kommunerne i håndhævelsen af elementer i ungepålæg f.eks. til gennemtvingelse af samfundsnyttigt arbejde. Den unge skal således opleve, at der ligger en reel konsekvens bag de sociale foranstaltninger at samfundet mener det alvorligt. 4 Konfliktråd som alternativ til straf Konfliktråd, hvor gerningsmanden og offeret mødes under formaliserede forhold og taler forbrydelsen i gennem, kan i dag i visse straffesager bruges som et supplement til straf. Erfaringerne med den nuværende konfliktrådsordning er gode. En undersøgelse af konfliktrådsordningen i 2012 viste, at 85 pct. af de adspurgte (såvel gerningsmænd som ofre) karakteriserede konfliktrådet som vellykket.

15 En ungdom uden kriminalitet 15 For at udbrede anvendelsen af konfliktråd over for gerningsmænd under 18 år, hvor dette kan gavne både offeret og gerningsmanden, ønsker regeringen, at konfliktråd skal kunne være et alternativ til egentlig straf. Det er således regeringens opfattelse, at der med en øget anvendelse af konfliktråd både sikres en øget ansvarliggørelse af gerningsmanden og en lettere vej videre i livet for offeret. Eksempelvis vil den familie, som har været udsat for indbrud i deres hjem, kunne få vished om, at der ikke lå noget personligt bag forbrydelsen, ligesom indbrudstyven vil få mulighed for at undskylde over for de mennesker, hvis liv han eller hun uden videre omtanke har berørt dybt. Det vil være en forudsætning for deltagelse i konfliktråd, at den unge i det væsentlige har tilstået den strafbare handling, at både offeret og den unge, der har begået handlingen, har givet samtykke til deltagelse i konfliktråd, og at Reaktionsrådet på baggrund af bl.a. offerets samtykke indstiller, at sagen egner sig til behandling i konfliktråd. Ordningen vil blive anvendt i sager, som i dag afgøres med en betinget dom eller tiltalefrafald, dvs. navnlig ved f.eks. indbrud, anden tyveri og hærværk. Det vil med andre ord ikke være muligt at anvende ordningen ved alvorlig kriminalitet, som i dag vil udløse en ubetinget fængselsstraf. 5 Konfliktråd som led i indsatsen over for børn under 15 år De sociale myndigheder har i dag ikke mulighed for at anvende konfliktråd som reaktion over for børn, der begår lovovertrædelser. Regeringen ønsker, at deltagelse i konfliktråd som noget nyt også skal kunne anvendes som reaktion i sager ved de sociale myndigheder dvs. også i tilfælde af kriminalitet, hvor den mistænkte er et barn under den kriminelle lavalder. Det er nærliggende, at det også i disse sager vil kunne være gavnligt for både den mistænkte og den forurettede, at de kan mødes og få talt en episode igennem under ordnede forhold. 6 Udvidet adgang til at anvende zoneforbud ved hashhandel Det er politiets vurdering, at der navnlig i bandemiljøet anvendes unge under 18 år i forskellige roller i forbindelse med handel med hash. Eksempelvis bliver de unge brugt som hashvagter og løbere, der transporterer stof og penge mellem depot og salgssted. Funktionen som vagt eller løber kan potentielt udvikle sig til et egentligt medlemskab af en bandegruppering og danner dermed grundlag for en kriminel løbebane. Regeringen vil derfor sikre mulighed for i højere grad at anvende zoneforbud over for personer, som deltager i åbenlys gadehandel med narkotika, og som tidligere er straffet for salg af narkotika. Et zoneforbud vil indebære, at de pågældende ikke må færdes frem og tilbage eller tage ophold inden for en radius af 500 meter eller, hvis geografiske eller andre hensyn tilsiger det, op til meter fra det sted, hvor de har deltaget i handlen. Zoneforbud vil bl.a. kunne finde anvendelse på sælgere, løbere, hashvagter og andre, som deltager i den organiserede gadehandel, og vil kunne medvirke til at rykke kriminaliteten væk fra områder, hvor børn og unge ofte færdes. Det kan bidrage til et tryggere byrum og mindske risikoen for, at andre især helt unge lokkes ind i de kriminelle miljøer. Samtidig vil zoneforbuddene have en præventiv effekt, idet de unge, som meddeles et zoneforbud, ikke fremover vil kunne opholde sig i nærheden af det sted, hvor de begik deres kriminalitet.

16 16 En ungdom uden kriminalitet De konkrete initiativer Tidlig og forebyggende indsats over for børn og unge 7 Lillebrorstrategi 8 Fokus på at skabe og formidle fritidsjob Der er allerede i dag fokus på børn og familier i udsatte boligområder i flere kommuner, men der er brug for skærpet opmærksomhed på især de yngre søskende. Forskning viser, at børn og unge, der vokser op i socialt udsatte boligområder og har kriminelle søskende og marginaliserede forældre, har større risiko for selv at komme ud i kriminalitet. Det kan eksempelvis være helt unge drenge, som bliver rekrutteret til kriminelle bander gennem deres ældre brødre. Regeringen vil tage initiativ til en lillebrorstrategi, som skal styrke det tidlige og forebyggende arbejde i udsatte boligområder. Vi skal undgå, at f.eks. yngre drenge følger deres ældre søskende ud i kriminalitet. Derfor skal der sikres opmærksomhed på begyndende negativ adfærd hos de mindre søskende gennem en kortlægning af områdets udsatte familier. Der bliver således iværksat et samarbejdsprojekt i 4-6 kommuner med udsatte boligområder, hvor der sættes målrettet ind for at forebygge, at især yngre brødre i udsatte familier får den samme uheldige livsstil med fravær, kriminalitet, asociale venner mv. som deres storebrødre. Målgruppen er familier med børn i aldersgruppen år, hvis ældre søskende er kendt af politiet og de sociale myndigheder. Fokus er på at fastholde de yngre søskende i en konstruktiv skolegang og et godt og aktivt fritidsliv, så de kan vælge den kriminelle adfærd fra. Vi ved, at fritidsjob øger sandsynligheden for, at unge tager en uddannelse og kommer i beskæftigelse senere i livet. Fritidsjob kan give de unge et øget kendskab til arbejdsmarkedet og sociale netværk, der kan være adgangsgivende til fremtidige jobs. Desværre er der i dag mange kriminalitetstruede børn og unge, som ikke har et fritidsjob, ligesom der er virksomheder, som måske gerne vil gøre en indsats lokalt, men ikke har tradition for at gøre brug af unge i fritidsjob. Derfor er der behov at understøtte og facilitere oprettelse og formidling af fritidsjob målrettet denne gruppe af børn og unge. Regeringen vil udvikle nye metoder og samarbejdsformer, som skal styrke skabelsen og formidlingen af fritidsjobs til årige kriminalitetstruede børn og unge. Det kan eksempelvis være tiltag, der understøtter et samarbejde mellem erhvervsorganisationer eller lokale virksomheder og kommuner om at tilbyde fritidsjob til målgruppen. På lokalt plan bliver der oprettet en fritidsjobformidling rettet mod unge, der har brug for hjælp til at formulere en ansøgning eller kontakte en virksomhed, eller har brug for støtte i den første periode i jobbet. Derudover bliver der bl.a. etableret en pulje, hvor små og mellemstore virksomheder, der ikke har erfaring med at ansætte fritidsjobbere, kan søge støttemidler til ansættelse af kriminalitetstruede unge under 18 år. Som en del af initiativet vil der også blive sat fokus på at få flere unge til at lave frivilligt arbejde. Formålet er at klæde de unge bedre på til at varetage og fastholde fritidsjob og frivilligt arbejde, så de på den måde bliver introduceret til arbejdsmarkedet og sporet væk fra en kriminel løbebane.

17 En ungdom uden kriminalitet 17 9 Kvalitetsløft af bekymringssamtaler Bekymringssamtaler er et værktøj, som bliver anvendt af både politiet og kommunerne ved bekymrende adfærd hos børn og unge. Samtalen bruges bl.a. til at kortlægge den unges ressourcer og risici samt til at tale om, hvordan den unge undgår bekymrende adfærd i fremtiden. Rigspolitiet har pr. 1. januar 2015 oprettet et 3-dages uddannelsesforløb for det personale ved politiet, som afholder bekymringssamtaler. For at sikre den størst mulige kvalitet i bekymringssamtalerne og den størst mulige vidensdeling mellem myndighederne vil regeringen sikre, at uddannelsesforløbene fremadrettet også bliver tilbudt til de relevante fagpersoner i kommunerne.

18 18 En ungdom uden kriminalitet De konkrete initiativer Initiativer over for børn og unge i kontakt med retssystemet 10 Børne- og ungestrategi ved domstolene Der er i dag ikke noget krav om, at domstolene skal have en strategi over for børn og unge, som deltager i retssager. Det kan have stor betydning for børn og unge, der kommer i kontakt med retsvæsnet, hvis systemet ikke er opmærksom på deres helt særlige behov. Regeringen vil derfor tage initiativ til, at der i hver enkel retskreds skal lægges en børne- og ungestrategi, så hver enkel byret indretter sig på en sådan måde, at retten kan håndtere sager med børn og unge bedst muligt. Dette initiativ har bl.a. den fordel, at der tages højde for, at børn og unge kan optræde som forurettede eller vidne i sager, hvor den tiltalte er over 18 år, og hvor de pågældende kan have det samme behov for forståelse som en tiltalt. 11 Større fokus på børn og unge, der optræder som ofre eller vidner i straffesager Videoafhøring bruges i dag kun ved børn under 13 år. Der kan dog foreligge særlige omstændigheder, herunder navnlig vedrørende barnets udvikling og psykiske tilstand, som medfører, at der kan foretages videoafhøring af ældre børn. Videoafhøring indebærer, at barnet eller den unge hurtigst muligt efter politianmeldelsen og i trygge rammer afgiver en forklaring, der optages på video og afspilles som bevis i retten, så barnet eller den unge ikke behøver at møde personligt i retten. Herved får barnet eller den unge en mere skånsom behandling i retssystemet og gode vilkår for at komme sig over hændelsen. Regeringen vil udvide brugen af videoafhøring af børn og unge, der er ofre eller vidner i straffesager. Fremover vil ordningen også kunne bruges ved afhøring af børn under 15 år i sager om seksualforbrydelser og i sager om vold begået inden for familien. Øvrige børn og unge under 18 år vil herudover kunne videoafhøres, hvis særlige omstændigheder taler for det.

19

20

Alle handlinger har konsekvenser

Alle handlinger har konsekvenser OKTOBER 2017 Alle handlinger har konsekvenser Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Tlf. +45 72 26 84 00 En reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet 3 Indhold Forord 5 Ungdomskriminalitet

Læs mere

Ungdomskriminalitet regeringens udspil

Ungdomskriminalitet regeringens udspil Indlæg i Kriminalistforeningen den 8. februar 2018 af Helle Lokdam, formand for den rets- og kriminalpolitiske tænketank Forsete samt forsvarsadvokat Ungdomskriminalitet regeringens udspil Indledning:

Læs mere

Socialforvaltningen har givet input til spørgsmål 1-3 og har besvaret spørgsmål 4 selvstændigt.

Socialforvaltningen har givet input til spørgsmål 1-3 og har besvaret spørgsmål 4 selvstændigt. KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Direktionen Til Badar Shah, MB E-mail: Badar_Shah@kk.dk Kære Badar Shah 25. februar 2019 Sagsnr. 2019-0046943 Dokumentnr. 2019-0046943-1

Læs mere

Bemærkninger til udkast til forslag til lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet

Bemærkninger til udkast til forslag til lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet Bemærkninger til udkast til forslag til lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet Ifølge udkastet til forslag til lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet skal der oprettes et Ungdomskriminalitetsnævn,

Læs mere

Hurtigere vej fra forbrydelse til fængsel. 8 initiativer til at få straffesager hurtigere igennem retssystemet

Hurtigere vej fra forbrydelse til fængsel. 8 initiativer til at få straffesager hurtigere igennem retssystemet Hurtigere vej fra forbrydelse til fængsel 8 initiativer til at få straffesager hurtigere igennem retssystemet 14. januar 2018 Indhold Forord 2 Straffesagskæden 3 erne 4 Sigtede må ikke vælge en forsvarer,

Læs mere

Q & A Ungdomskriminalitetsreformen/Lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet

Q & A Ungdomskriminalitetsreformen/Lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet Q & A Ungdomskriminalitetsreformen/Lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet Ungdomskriminalitetsnævnet SPØRGAMÅL Hvad er nævnets rolle? Hvor er nævnet forankret organisatorisk? Hvem sidder i nævnet? SVAR

Læs mere

Bekæmpelse af rocker- og bandekriminalitet Styrket indsats mod radikalisering i fængslerne Ny ordning for sagsomkostninger Styrkelse af

Bekæmpelse af rocker- og bandekriminalitet Styrket indsats mod radikalisering i fængslerne Ny ordning for sagsomkostninger Styrkelse af Bekæmpelse af rocker- og bandekriminalitet Styrket indsats mod radikalisering i fængslerne Ny ordning for sagsomkostninger Styrkelse af retshjælpskontorernes bistand I Danmark skal man kunne føle sig tryg.

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AH fra Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg den 7. juni 2017

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AH fra Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg den 7. juni 2017 Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 434 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 1. juni 2017 Kontor: Politikontoret Sagsbeh: Sidsel Bøndergaard

Læs mere

Radikal Ungdom mener:

Radikal Ungdom mener: Straf Indledning Hvorfor straffer vi? Det er vigtigt at overveje, når man vil finde sin egen holdning til strafferet. Radikal Ungdom går ind for straffe, der nytter. Der skal tages hensyn til ofrene -

Læs mere

KOMMISSORIUM. 3. Tirsdagsmødets formand (SSPK lederen) har ansvaret for at følge op på respektive analyser, navnelister mv.

KOMMISSORIUM. 3. Tirsdagsmødets formand (SSPK lederen) har ansvaret for at følge op på respektive analyser, navnelister mv. KOMMISSORIUM Tirsdagsmøder i det kriminalitetsforebyggende samarbejde U18 Formål: 1. Tirsdagsmøderne har til formål at opkvalificere kommunens indsats over for unge, som har begået kriminalitet eller er

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb

RÅD OG VEJLEDNING. Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb RÅD OG VEJLEDNING Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb Indhold Denne pjece er skrevet til forældre og andre nære pårørende til børn, der har været udsat for

Læs mere

UDKAST TIL TALE til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AT-AW (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg Torsdag den 24. maj 2012 kl. 14.

UDKAST TIL TALE til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AT-AW (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg Torsdag den 24. maj 2012 kl. 14. Retsudvalget 2011-12 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 804 Offentligt Dato: 21. maj 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2012-0035-0073 Dok.: 371880 UDKAST TIL TALE

Læs mere

råd og vejledning Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb

råd og vejledning Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb råd og vejledning Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb Indhold Denne pjece er skrevet til forældre og andre nære pårørende til børn, der har været udsat for

Læs mere

Sagsnr A Dato: Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet

Sagsnr A Dato: Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Sagsnr. 27.24.00-A00-2-17 Dato: 28.09.2018 Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Horsens Kommune 2018 1. Indledning Som en del af en sammenhængende børne- og ungepolitik har Horsens

Læs mere

Forord. Vidners bidrag i retssager er en af grundstenene i vores retssystem. Derfor skal det være trygt for borgerne at vidne.

Forord. Vidners bidrag i retssager er en af grundstenene i vores retssystem. Derfor skal det være trygt for borgerne at vidne. Forord Vidners bidrag i retssager er en af grundstenene i vores retssystem. Derfor skal det være trygt for borgerne at vidne. Særligt når det vedrører sager af grovere karakter bandekriminalitet og drab

Læs mere

Alle handlinger har konsekvenser

Alle handlinger har konsekvenser Retsudvalget 2017-18 REU Alm.del Bilag 41 Offentligt OKTOBER 2017 Alle handlinger har konsekvenser En reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet EN REFORM AF INDSATSEN MOD UNGDOMSKRIMINALITET 3 Indhold

Læs mere

Styrkelse af indsatsen overfor kriminalitetstruede børn og unge

Styrkelse af indsatsen overfor kriminalitetstruede børn og unge Styrkelse af indsatsen overfor kriminalitetstruede børn og unge Politisk målsætning I Esbjerg Kommune ydes der en konsekvent, hurtig og målrettet indsats overfor Kriminalitetstruede unge og unge lovovertrædere.

Læs mere

Indledning. Vi skal altid være på ofrenes side.

Indledning. Vi skal altid være på ofrenes side. RETFÆRDIGHED FOR OFRE Indledning Vi har pligt til at tage ordentlig hånd om de borgere, der har været offer for en forbrydelse. Vi skal sikre, at de får genoprettelse, genoprejsning, og de oplever at få

Læs mere

00580 ø E B 01< ~ /0, POLITI. Kurt Kristian Pedersen Ølsvej Hobro.

00580 ø E B 01< ~ /0, POLITI. Kurt Kristian Pedersen Ølsvej Hobro. NORDJYLLANDS Jyllandsgade 27 Postboks 161 9100 Aalborg POLITI 00580 ø E B 01

Læs mere

Udviklingen i børne- og ungdomskriminalitet

Udviklingen i børne- og ungdomskriminalitet JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR APRIL 2012 Udviklingen i børne- og ungdomskriminalitet 2001-2011 Med henblik på at vurdere udviklingen i den registrerede børne- og ungdomskriminalitet er der fra Rigspolitiet

Læs mere

Tillæg til Børne- og Ungepolitik 2014-2017. Plan for indsatsen imod ungdomskriminalitet

Tillæg til Børne- og Ungepolitik 2014-2017. Plan for indsatsen imod ungdomskriminalitet Tillæg til Børne- og Ungepolitik 2014-2017 Plan for indsatsen imod ungdomskriminalitet Indledning Det er SSP Frederikshavns overordnede mål, at Frederikshavn Kommune skal være en kommune, hvor det er trygt

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Rasmus Nexø Jensen Sagsnr.: 2014-0035-0248 Dok.: 1307903

Læs mere

Helsingør Kommune, Center for Børn, Unge og Familier, SSP-organisationen, Rønnebær Allé Helsingør -

Helsingør Kommune, Center for Børn, Unge og Familier, SSP-organisationen, Rønnebær Allé Helsingør   - SSP+ Med udbygningen af SSP-området, det såkaldte SSP+, opnår Helsingør Kommune en mere direkte og bedre indsats for stop af uhensigtsmæssig adfærd og udvikling af kriminalitet blandt unge over 18 år,

Læs mere

YOT Team i Århus V -forebyggelse af kriminalitet i socialt udsatte boligområder. Århus Kommune Socialcenter Vest Socialforvaltningen

YOT Team i Århus V -forebyggelse af kriminalitet i socialt udsatte boligområder. Århus Kommune Socialcenter Vest Socialforvaltningen YOT Team i Århus V -forebyggelse af kriminalitet i socialt udsatte boligområder Århus Kommune Socialcenter Vest Socialforvaltningen Ungeindsatsen Socialcenter Vest YOT Team YOT Inddragelse af de unge og

Læs mere

Planen for indsatsen imod ungdomskriminalitet

Planen for indsatsen imod ungdomskriminalitet Planen for indsatsen imod ungdomskriminalitet Mariagerfjord Kommune skal i henhold til lov 166 om ændring af Lov om Social Service og Lov om Rettens Pleje (Styrkelse af indsatsen over for kriminalitetstruede

Læs mere

Mere konsekvens, opfølgning og omsorg en markant styrket indsats mod ungdomskriminalitet

Mere konsekvens, opfølgning og omsorg en markant styrket indsats mod ungdomskriminalitet Oktober 2009, Regeringen Mere konsekvens, opfølgning og omsorg en markant styrket indsats mod ungdomskriminalitet 1. Indledning Regeringen ønsker at bekæmpe ungdomskriminalitet mere aktivt både for at

Læs mere

Udmøntningen af de politimæssige initiativer i regeringens plan til bekæmpelse af kriminalitet i ghettoer

Udmøntningen af de politimæssige initiativer i regeringens plan til bekæmpelse af kriminalitet i ghettoer POLITIAFDELINGEN januar 2011 Polititorvet 14 1780 København V Telefon: 3314 8888 Telefax: 3343 0006 E-mail: Web: rpcha@politi.dk www.politi.dk Udmøntningen af de politimæssige initiativer i regeringens

Læs mere

Ankestyrelsens undersøgelse af kommunernes indsats på området for unge kriminelle

Ankestyrelsens undersøgelse af kommunernes indsats på området for unge kriminelle Punkt 7. Ankestyrelsens undersøgelse af kommunernes indsats på området for unge kriminelle maj 2012. 2012-24166. Familie og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets orientering

Læs mere

Forord. Ét overgreb mod et barn er ét for meget derfor ændrer vi nu reglerne, så vi bedre kan gribe ind i tide. Justitsminister Søren Pape Poulsen

Forord. Ét overgreb mod et barn er ét for meget derfor ændrer vi nu reglerne, så vi bedre kan gribe ind i tide. Justitsminister Søren Pape Poulsen Forord Seksuelle overgreb mod børn er en af de mest grusomme og modbydelige forbrydelser. En forbrydelse, som kan påvirke offeret resten af livet. Når det forfærdelige sker, at et barn bliver udsat for

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt. Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal København K

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt. Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal København K Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal 16 1220 København K Lovafdelingen Dato: Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Carsten Madsen Sagsnr.: 2006-730-0435

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del Bilag 287 Offentligt

Retsudvalget REU alm. del Bilag 287 Offentligt Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 287 Offentligt Retsudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 6. marts 2012 Kriminalitetsudviklingen i Danmark 2010 (Kriminalitet

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Høringssvar over udkast til forslag til lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet. København, Dato 25. oktober 2018

HØRINGSNOTAT. Høringssvar over udkast til forslag til lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet. København, Dato 25. oktober 2018 HØRINGSNOTAT København, Dato 25. oktober 2018 Høringssvar over udkast til forslag til lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet. Ved brev af 3. september 2018 har Justitsministeriet fremsendt ovennævnte

Læs mere

råd og vejledning Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet

råd og vejledning Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet råd og vejledning Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet Indhold Denne pjece gennemgår, hvad der sker, når du har været udsat for personfarlig

Læs mere

Udviklingen i børne- og ungdomskriminalitet

Udviklingen i børne- og ungdomskriminalitet JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR MARTS 2011 Udviklingen i børne- og ungdomskriminalitet Pr. 1. juli 2010 blev den kriminelle lavalder sænket til fra 15 til 14 år. Det er derfor af særlig interesse

Læs mere

Retningslinjer for politianmeldelse ved mistanke om strafbare handlinger samt vold og trusler om vold mod ansatte

Retningslinjer for politianmeldelse ved mistanke om strafbare handlinger samt vold og trusler om vold mod ansatte Retningslinjer for politianmeldelse ved mistanke om strafbare handlinger samt vold og trusler om vold mod ansatte Revideret november 2015 1. GENERELT 2 2. HVORNÅR GÆLDER RETNINGSLINJERNE 3 3. HVORNÅR SKAL

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for tyveri, indbrud, hærværk eller lignende

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for tyveri, indbrud, hærværk eller lignende RÅD OG VEJLEDNING Til dig, der har været udsat for tyveri, indbrud, hærværk eller lignende Indhold Denne pjece gennemgår, hvad der sker, når du har været udsat for tyveri, indbrud, hærværk eller lignende.

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR AUGUST 2012

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR AUGUST 2012 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR AUGUST 2012 Udviklingen i omfang og art af ungdomskriminalitet 2002-2011 Dette notat angår udviklingen i den registrerede ungdomskriminalitet i de seneste ti år, fra

Læs mere

S T R A F F E L O V R Å D E T S K O M M I S S O R I U M

S T R A F F E L O V R Å D E T S K O M M I S S O R I U M Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 18. maj 2015 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Rasmus Nexø Jensen Sagsnr.: 2015-730-0669 Dok.: 1546836 S T R A F F E L O V R Å D E T S K O M M I S S O R I U M

Læs mere

Danskernes holdninger til forebyggelse af banderelateret kriminalitet

Danskernes holdninger til forebyggelse af banderelateret kriminalitet Danskernes holdninger til forebyggelse af banderelateret kriminalitet Denne undersøgelse er udarbejdet på baggrund af i alt 1581 gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover,

Læs mere

Det kriminalitetsforebyggende arbejde i Helsingør Kommune

Det kriminalitetsforebyggende arbejde i Helsingør Kommune Bilag 1 Center for Børn Unge og Familier Stab Birkedalsvej 27 3000 Helsingør Tlf. 49282990 lgo43@helsingor.dk Dato 4.7.2016 Sagsbeh. Lars Løgstrup Det arbejde i Helsingør Kommune 1. Indledning Det fremgår

Læs mere

Styrelsen for Social Service J.nr LSP/AF. 13. februar 2006

Styrelsen for Social Service J.nr LSP/AF. 13. februar 2006 Styrelsen for Social Service J.nr.211-6 LSP/AF 13. februar 2006 Rapport om kommunale myndigheders praksis i forbindelse med fremmøde ved politiets afhøring af børn og unge, jf. lov nr. 443 af 9. juni 2004

Læs mere

Beslutningsforslag nr. B 137 Folketinget

Beslutningsforslag nr. B 137 Folketinget Beslutningsforslag nr. B 137 Folketinget 2016-17 Fremsat den 31. marts 2017 af Peter Kofod Poulsen (DF), Tilde Bork (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Susanne Eilersen (DF), Søren Espersen (DF), Dennis

Læs mere

Samarbejdsplan 2013. for samarbejdet mellem Syd- og Sønderjyllands Politi og kommunerne i politikredsen

Samarbejdsplan 2013. for samarbejdet mellem Syd- og Sønderjyllands Politi og kommunerne i politikredsen Samarbejdsplan 2013 for samarbejdet mellem Syd- og Sønderjyllands Politi og kommunerne i politikredsen Aabenraa Esbjerg Fanø Haderslev Sønderborg Tønder Varde Vejen Indledning Politiet kan ikke skabe tryghed,

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet RÅD OG VEJLEDNING Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet Indhold Denne pjece gennemgår, hvad der sker, når du har været udsat for personfarlig

Læs mere

Informationsmøde om Netværkssamråd. Oktober 2014

Informationsmøde om Netværkssamråd. Oktober 2014 Informationsmøde om Netværkssamråd Oktober 2014 Program Kl. 10.00 Velkomst Kl. 10.10 Den nye lovgivning om netværkssamråd baggrund og intentioner. Kl. 10.40 Socialstyrelsens rådgivning i forbindelse med

Læs mere

DKRs input til reform af indsats mod ungdomskriminalitet

DKRs input til reform af indsats mod ungdomskriminalitet DKRs input til reform af indsats mod ungdomskriminalitet I sit regeringsgrundlag Sammen for Fremtiden fra juni 2015, beskriver regeringen sin målsætning for bekæmpelse af ungdomskriminalitet sådan: 1.

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 364 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 364 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 364 Offentligt Karen Hækkerup / Freja Sine Thorsboe 2 Spørgsmål nr. 364 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg: Ministeren bedes oplyse, om

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål F og G fra Folketingets Retsudvalg den 15. november 2016

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål F og G fra Folketingets Retsudvalg den 15. november 2016 Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 87 Offentligt Styrings- og Ressourceafdelingen Dato: Dok.: 2123308 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål F og G fra Folketingets

Læs mere

Der er behov for sammenhængende forebyggelse

Der er behov for sammenhængende forebyggelse December 2010 HEN Fremtidens kriminalitetsforebyggende arbejde: Der er behov for sammenhængende forebyggelse Resume Der er behov for at udvikle det forebyggende arbejde i forhold til kriminalitet blandt

Læs mere

Velkommen til Ungdomssanktionens tema og erfadag for koordinatorer og sagsbehandlere. Tirsdag d. 11. marts 2014 Kl. 09.30 15.30

Velkommen til Ungdomssanktionens tema og erfadag for koordinatorer og sagsbehandlere. Tirsdag d. 11. marts 2014 Kl. 09.30 15.30 Velkommen til Ungdomssanktionens tema og erfadag for koordinatorer og sagsbehandlere Tirsdag d. 11. marts 2014 Kl. 09.30 15.30 Nyt fra Socialstyrelsen Ny organisering i Socialstyrelsen - kriminalitetsområdet

Læs mere

Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet

Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Godkendt af Børne- og skoleudvalg og Lokalråd 2011 Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Som en del af den sammenhængende

Læs mere

Plan for indsatsen overfor kriminalitetstruede børn og unge

Plan for indsatsen overfor kriminalitetstruede børn og unge Plan for indsatsen overfor kriminalitetstruede børn og unge Indledning Lov 166 om ændring af lov om social service og lov om rettens pleje (Styrkelse af indsatsen over for kriminalitetstruede børn og unge)

Læs mere

Fag: IIS d. 09/ Holdnummer: 08S. UCL Pædagoguddannelsen i Jelling D. 09/04-10 Holdnummer: 08S Eksamensnummer: 4879.

Fag: IIS d. 09/ Holdnummer: 08S. UCL Pædagoguddannelsen i Jelling D. 09/04-10 Holdnummer: 08S Eksamensnummer: 4879. UCL Pædagoguddannelsen i Jelling D. 09/04-10 Holdnummer: 08S Eksamensnummer: 4879 Side 1 af 13 Anslag:15.868 m. mellemrum Indhold Problemformulering... 3 Indledning... 3 Kriminelle under og over 15 år...

Læs mere

Bekendtgørelse om tilsyn og samfundstjeneste

Bekendtgørelse om tilsyn og samfundstjeneste BEK nr 1149 af 07/12/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 12. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Kriminalforsorgen i Grønland, j.nr. 09-121-195 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR JULI 2011

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR JULI 2011 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR JULI 2011 Udviklingen i omfang og art af ungdomskriminalitet 2001-2010 Dette notat angår udviklingen i den registrerede ungdomskriminalitet i de seneste ti år, fra

Læs mere

Kriminalitet og alder

Kriminalitet og alder JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR SEPTEMBER 2014 Kriminalitet og alder Udviklingen i strafferetlige afgørelser 2004-2013 Dette notat angår udviklingen i den registrerede kriminalitet i de seneste ti

Læs mere

Overordnet strategi for en styrket indsats over for jalousidrab og andre alvorlige samlivsrelaterede forbrydelser

Overordnet strategi for en styrket indsats over for jalousidrab og andre alvorlige samlivsrelaterede forbrydelser 23. august 2007 Nationalt Forebyggelsescenter Anker Heegaards Gade 3 1780 København V Telefon: 3314 8888 Telefax: 3343 00047 E-mail: Web: rpchi@politi.dk www.politi.dk Overordnet strategi for en styrket

Læs mere

Domfældte udviklingshæmmede i tal

Domfældte udviklingshæmmede i tal Domfældte udviklingshæmmede i tal Artiklen Domfældte udviklingshæmmede i tal beskriver nye domme pr. år, antallet af domfældte udviklingshæmmede over tid, foranstaltningsdommenes længstetider samt typer

Læs mere

Kriminalitet og alder

Kriminalitet og alder JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR SEPTEMBER 2012 Kriminalitet og alder Udviklingen i strafferetlige afgørelser 2003-2012 Dette notat angår udviklingen i den registrerede kriminalitet i de seneste ti

Læs mere

Kriminalitet og alder

Kriminalitet og alder JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2015 Kriminalitet og alder Udviklingen i strafferetlige afgørelser 2005-2014 Dette notat angår udviklingen i den registrerede kriminalitet i de seneste ti

Læs mere

Ud af kriminalitet og tilbage i trivsel

Ud af kriminalitet og tilbage i trivsel Ud af kriminalitet og tilbage i trivsel - Håndbog til behandling af sager omfattet af lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet 0/77 Indhold Forord 3 1. Indledning intentioner, baggrund og indhold 6 2.

Læs mere

Handleplan til forebyggelse og bekæmpelse af ungdomskriminalitet i Assens Kommune

Handleplan til forebyggelse og bekæmpelse af ungdomskriminalitet i Assens Kommune Handleplan til forebyggelse og bekæmpelse af ungdomskriminalitet i Assens Kommune Lovgivning: Forpligtigelsen til at etablerer kriminalpræventivt samarbejde mellem Skole, Sociale myndigheder og Politi,

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 603 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 603 Offentligt Retsudvalget 2015-16 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 603 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 7. juni 2016 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

Notat. Kommissionen vedrørende ungdomskriminalitet har afgivet sin betænkning. Dato: 22. september 2009/jru

Notat. Kommissionen vedrørende ungdomskriminalitet har afgivet sin betænkning. Dato: 22. september 2009/jru Notat Dato: 22. september 2009/jru Kommissionen vedrørende ungdomskriminalitet har afgivet sin betænkning Justitsministeriet nedsatte i slutningen af 2007 en kommission, der fik til opgave at foretage

Læs mere

Sammenhængende strategi for forebyggelse af ungdomskriminalitet

Sammenhængende strategi for forebyggelse af ungdomskriminalitet Sammenhængende strategi for forebyggelse af ungdomskriminalitet Forord Den sammenhængende strategi for forebyggelse af ungdomskriminalitet skal ses som en del af kommunens sammenhængende børne- og ungepolitikpolitik.

Læs mere

Det kriminalitetsforebyggende arbejde i Helsingør Kommune

Det kriminalitetsforebyggende arbejde i Helsingør Kommune Bilag 1 Center for Børn Unge og Familier Stab Birkedalsvej 27 3000 Helsingør Tlf. 49282990 lgo43@helsingor.dk Dato 22.12.2015 Sagsbeh. Lars Løgstrup Det arbejde i Helsingør Kommune 1. Indledning Det fremgår

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 13. juni 2014

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 13. juni 2014 Projekt Social balance i Værebro Park 13. juni 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? Hvilke eventuelle udfordringer

Læs mere

Samarbejdsplan for Nordjyllands Politi Indledning

Samarbejdsplan for Nordjyllands Politi Indledning Samarbejdsplan for Nordjyllands Politi 2009 1. Indledning Med ikrafttræden den 1. januar 2007 blev både Danmarks politikredse og hele det kommunale område reformeret gennem etablering af større og mere

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om at sænke den kriminelle lavalder

Forslag til folketingsbeslutning om at sænke den kriminelle lavalder 2008/1 BSF 78 (Gældende) Udskriftsdato: 12. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 19. december 2008 af Marlene Harpsøe (DF), Rene Christensen (DF), Kim Christiansen (DF), Kristian

Læs mere

Planen for indsatsen imod ungdomskriminalitet et tillæg til den sammenhængende børnepolitik

Planen for indsatsen imod ungdomskriminalitet et tillæg til den sammenhængende børnepolitik Planen for indsatsen imod ungdomskriminalitet et tillæg til den sammenhængende børnepolitik Indledning Kommunerne skal i henhold til lov 166 om ændring af lov om social service og lov om rettens pleje

Læs mere

Kommunernes indsats på området for unge kriminelle

Kommunernes indsats på området for unge kriminelle Ankestyrelsens undersøgelse af Kommunernes indsats på området for unge kriminelle Maj 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Forord 1 2 Sammenfatning og konklusion 2 2.1 Karakteristisk af barnet eller den unge

Læs mere

SAMARBEJDSPLAN KREDSRÅDET 2012

SAMARBEJDSPLAN KREDSRÅDET 2012 Læsø Kommune Frederikshavn Kommune SAMARBEJDSPLAN KREDSRÅDET 2012 Hjørring Kommune Brønderslev Kommune Jammerbugt Kommune Vesthimmerlands Kommune Rebild Kommune Mariagerfjord Kommune Aalborg Kommune 1.

Læs mere

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 5 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. oktober 2009.

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 5 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. oktober 2009. Retsudvalget 2009-10 REU alm. del Svar på Spørgsmål 5 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 4. december 2009 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2009-792-1072

Læs mere

Tryghed kræver handling Sådan vil Socialdemokraterne i Aarhus mindske kriminaliteten blandt unge yderligere

Tryghed kræver handling Sådan vil Socialdemokraterne i Aarhus mindske kriminaliteten blandt unge yderligere Tryghed kræver handling Sådan vil Socialdemokraterne i Aarhus mindske kriminaliteten blandt unge yderligere Aarhus er grundlæggende en tryg by at bo og færdes i, fordi vi har tillid til hinanden og passer

Læs mere

Retsudvalget L Bilag 42 Offentligt. Det Kriminalpræventive Råds overvejelser om anvendelse af mediation i Konfliktråd

Retsudvalget L Bilag 42 Offentligt. Det Kriminalpræventive Råds overvejelser om anvendelse af mediation i Konfliktråd Retsudvalget L 168 - Bilag 42 Offentligt Det Kriminalpræventive Råds overvejelser om anvendelse af mediation i Konfliktråd Det Kriminalpræventive Råd finder, at der som et forsøg bør indføres en ordning,

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR MARTS 2012

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR MARTS 2012 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR MARTS 2012 Omfang og art af kriminalitet begået af 14-årige Dette notat angår registreret kriminalitet begået af unge, som var 14 år på gerningstidspunktet, også selv

Læs mere

Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten

Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten udarbejdet af Ingrid Obdrup Bogen kan bl.a. købes på forlagetepsilon.dk Opgaverne med kommentarer til læreren kan downloades fra forlagetepsilon.dk

Læs mere

til brug for besvarelsen tirsdag den 12. januar 2016 af samrådsspørgsmål M-O fra Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg

til brug for besvarelsen tirsdag den 12. januar 2016 af samrådsspørgsmål M-O fra Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 85 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dok.: 1808738 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen tirsdag den 12. januar

Læs mere

KOMMUNERNES OG KRIMINALFORSORGENS OPGAVER VED AFGØRELSE AF STRAFFESAGER MOD UNGE

KOMMUNERNES OG KRIMINALFORSORGENS OPGAVER VED AFGØRELSE AF STRAFFESAGER MOD UNGE Vejledning fra Ungesamrådet i Nordjylland ANKLAGEMYNDIGHEDEN December 2011 (ajourført jan. 2013) KOMMUNERNES OG KRIMINALFORSORGENS OPGAVER VED AFGØRELSE AF STRAFFESAGER MOD UNGE I. Hvilken afgørelse kan

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der er udsat for forfølgelse eller chikane

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der er udsat for forfølgelse eller chikane RÅD OG VEJLEDNING Til dig, der er udsat for forfølgelse eller chikane 1 Indhold Denne pjece indeholder råd og vejledning til dig, som er udsat for forfølgelse eller chikane. Det kan f.eks. bestå i, at

Læs mere

Har du været udsat for en forbrydelse?

Har du været udsat for en forbrydelse? Har du været udsat for en forbrydelse? Denne pjece indeholder råd og vejledning til dig En straffesags forløb Når politiet f.eks. ved en anmeldelse har fået kendskab til, at der er begået en forbrydelse,

Læs mere

råd og vejledning Til unge under 18 år, der har været udsat for voldtægt eller andre seksuelle overgreb

råd og vejledning Til unge under 18 år, der har været udsat for voldtægt eller andre seksuelle overgreb råd og vejledning Til unge under 18 år, der har været udsat for voldtægt eller andre seksuelle overgreb Indhold Denne pjece er til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb. Når du anmelder en

Læs mere

1. Indledning. Retsplejelovens 114 har følgende ordlyd:

1. Indledning. Retsplejelovens 114 har følgende ordlyd: Civil- og Politiafdelingen Dato: 10. juli 2009 Kontor: Politikontoret Sagsnr.: 2009-945-1384 Dok.: LMD41023 Vejledning om politiets samarbejde med de sociale myndigheder og psykiatrien som led i indsatsen

Læs mere

Systematisk risikovurdering af kriminalitetstruede unge (YLS/CMI)

Systematisk risikovurdering af kriminalitetstruede unge (YLS/CMI) Systematisk risikovurdering af kriminalitetstruede unge (YLS/CMI) / Excecutive summary af kvantitativ analyse Velfærdsanalyseenheden November 2017 Baggrund: Der er et ønske om mere viden om og systematik

Læs mere

H Ø R I N G O V E R U D K A S T T I L L O V F O R S L A G O M

H Ø R I N G O V E R U D K A S T T I L L O V F O R S L A G O M Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark E-mail: strafferetskontoret@jm.dk W I L D E RS PLA D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F ON 3 2 6 9 8 8 8 8 M OB I L +45913 2 5626 C BA @

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 589 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 589 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 589 Offentligt me«, Information den 11. marts, kalder justitsministerens udtalelser for amatøragtigt og er citeret for at sige:»det er ikke værdigt

Læs mere

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 925 (Alm. del), som Folketingets Skatteudvalg har stillet til justitsministeren den 14. september 2012.

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 925 (Alm. del), som Folketingets Skatteudvalg har stillet til justitsministeren den 14. september 2012. Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 925 Offentligt Folketinget Skatteudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 24. oktober 2012 Kontor:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. januar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. januar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. januar 2017 Sag 210/2016 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Steen Moesgaard, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 17.

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED DECEMBER 2008

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED DECEMBER 2008 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED DECEMBER 2008 Udviklingen i omfang og art af ungdomskriminalitet 1998-2007 I dette notat oplyses om udviklingen i den registrerede ungdomskriminalitet i de seneste ti

Læs mere

Forslag til. Kommissorium for SSP organisationen i Faxe Kommune. Gældende fra 1. januar 2016

Forslag til. Kommissorium for SSP organisationen i Faxe Kommune. Gældende fra 1. januar 2016 Forslag til Kommissorium for SSP organisationen i Faxe Kommune Gældende fra 1. januar 2016 Indhold Styregruppen for SSP-samarbejdet i Faxe Kommune...3 Koordinationsgruppen for SSP samarbejdet i Faxe Kommune...4

Læs mere

Notat: Omfanget af lovovertrædelser, der resulterer i en anmærkning på den private straffeattest i 2013

Notat: Omfanget af lovovertrædelser, der resulterer i en anmærkning på den private straffeattest i 2013 Notat: Omfanget af lovovertrædelser, der resulterer i en anmærkning på den private straffeattest i 2013 Centre for Economic and Business Research 2016 Opgaven CEBR har i efteråret 2015/foråret 2016 udført

Læs mere

MIDT- OG VESTSJÆLLANDS

MIDT- OG VESTSJÆLLANDS MIDT- OG VESTSJÆLLANDS 22. maj 2007 + bilag LOKALPOLITIET POLITIINSPEKTØREN Kornerups Vænge 12 4000 Roskilde Telefon: 4635 1448 Indvalg: 4632 1551 Lokal: 3006 Mobiltlf.: 2510 7625 E-mail: HGM001@politi.dk

Læs mere

Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk. 3. 26. juli 2011

Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk. 3. 26. juli 2011 Svendborg Kommune Børn og Unge Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 20 62 72 Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk.

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR JANUAR 2010

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR JANUAR 2010 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR JANUAR 2010 Udviklingen i omfang og art af ungdomskriminalitet 1999-2008 Dette notat angår udviklingen i den registrerede ungdomskriminalitet i de seneste ti år, fra

Læs mere

Børnevenlig retspleje

Børnevenlig retspleje Børnevenlig retspleje Børns menneskerettigheder i retsplejen Marianne Nørregaard Børnevenlig retspleje. Børns menneskerettigheder i retsplejen Marianne Nørregaard 1. udgave/1. oplag Karnov Group Denmark

Læs mere

Videregivelse af oplysninger mellem myndigheder

Videregivelse af oplysninger mellem myndigheder Videregivelse af oplysninger mellem myndigheder Forvaltningslovens 27 og 32 Retsplejelovens 115 Persondatalovens 6, 7 og 8 Ny databeskyttelsesforordning 25/5-18 Retshåndhævelseslov (i kraft 30/4-17) 1,

Læs mere

Plan for en sammenhængende indsats overfor ungdomskriminalitet

Plan for en sammenhængende indsats overfor ungdomskriminalitet Plan for en sammenhængende indsats overfor ungdomskriminalitet 1 Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet. Som en del af den sammenhængende børnepolitik, har Vesthimmerlands Kommune

Læs mere

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde 2014-2017 Den socialpolitiske indsats i København retter sig mod de borgere, der måtte have brug for en særlig indsats. Det er de socialt udsatte

Læs mere

Processpil i jura og sociale medier. SAGEN OM ANNE ANN Domstolsprøve nr. 2

Processpil i jura og sociale medier. SAGEN OM ANNE ANN Domstolsprøve nr. 2 SAGEN OM ANNE ANN Domstolsprøve nr. 2 1 Domstolsprøve 2 RETSMØDET To grupper får mulighed for at prøve sagen i retten som anklager og forsvarer, med vidneførsel og procedure. Sag nr. 2: Anklagemyndigheden

Læs mere