Barnedragter i 15- og 1600-tallet Af: Camilla Luise Dahl

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Barnedragter i 15- og 1600-tallet Af: Camilla Luise Dahl"

Transkript

1 Barnedragter i 15- og 1600-tallet Af: Camilla Luise Dahl I epitafierne ser man ofte børn afbildet sammen med de voksne. Fra de mindste spædbørn til de store børn og voksne børn, der var blevet gift og havde stiftet familie. Man afbildede også både de døde og levende børn. De døde børn blev af og til gengivet i en særlig dragt, ligtøj, der mindede om kristentøjet, dvs. det tøj børnene blev døbt i. Det er hovedsageligt de allermindste, der er afbildet i ligtøj. Ligtøjet bestod oftest af en lang pose, gerne af lyst eller hvidt stof. Ligtøjet kunne være fint pyntet med sløjfer og blomster. (Fig. 1) Fig. 1 To afdøde børn. Epitafium over sognepræst Christen Lauridsen Glob og hans hustruer. Køge kirke, ca De afdøde børn kunne også gengives i lærredssvøb, den typiske dragt for spædbørn i tiden. Med de større børn markerede man deres status som afdøde med et lille kors malet over hovedet. Der er flere forskellige symboler, der blev taget i brug når man skulle understrege at de gengivede var døde: bestemte farver, (typisk rød), små symboler (kors, bestemte blomster) eller med lukkede øjne. Flere steder ses de afdøde børn gengivet i nattøj, i form af en lang skjorte eller særk. Andre steder er de blot klædt helt i hvide dragter, der ellers er kopier af gangtøjet. Til andre tider er det ikke præcist markeret at de afbildede var afdøde, det gælder eksempelvis hvor det var indlysende for beskueren, f.eks. når en mand er afbildet med flere hustruer. Spædbørn Børn blev ved fødslen viklet i lag af lærredsstof. Børn, der var viklet ind på denne måde kaldte man svøbelse- eller lindebørn, og man kunne endda tale om linde- eller svøbelsesalderen præcis ligesom vore dages betegnelse ble-alderen for de mindste.1 Svøb og linde blev brugt fra middelalderen og op i nyere tid. I 15- og 1600-tallet var det den vanligste beklædning for spædbørn. På landet brugte man i forskellige egne endnu svøb ind i 1800-årene.2 Svøbet var et stort stykke stof eller flere, der blev bundet om barnet fra skuldre til tæer. Barnet kunne også lægges i et stykke stof omviklet med bånd eller stofstrimler. I få tilfælde havde barnet armene fri, så kun underkroppen var i svøb. Atter andre steder kan det ses at også hovedet til tider var svøbt, så kun ansigtet var frit. Allerinderst under svøbet blev sandsynligvis brugt en linnedble. Barnet kunneogså bære undertøj under svøbet, for drengenes vedkommende en skjorte, for pigerne en særk.3 Muligvis adskilte de mindste drenge og pigers skjorte/særk sig ikke meget fra hinanden, i Cunnington & Buck: 1965, s. 13ff og 23f. Dahl: 2004, s Andersen: 1977, s

2 regnskaber fra midten af 1500-årene omtales til tider barnesærke uden angivet køn. 4 Børnene kunne også bære en lille trøje med ærmer over lærredsundertøjet. Af og til ses fine kniplingsbesatte ærmer og kraver, i gengivelser hvor overkroppen er fri er svøbet. Der fandtes forskellige former for svøb og linde. De mest almindelige former var henholdsvis: kryds- eller korslinde og båndlinde. Førstnævnte var flere stykker stof eller linnedklude, der pakkedes om barnet. Yderst vikledes smalle bånd eller strimler stof i kryds eller kors omkring kroppen. Det ser man eksempelvis i et epitafium over adelsmanden Niels Skiel og hans hustru Karin Krabbe fra Vinderslev kirke dateret (Fig. 2) Deres to små spædbørn er iklædt hvide svøb med røde lindebånd viklet i kors omkring svøbet.5 Fig. 2 Epitafium over Hr. Niels Skiel og Karin Krabbe, dateret Vinderslev kirke, Østjylland. Til båndlinde eller båndsvøb, blev smallere eller bredere stykker stof (strimler) viklet om barnet fra hals til fødder i en slags fletteform. Selve fremgangsmåden for svøbningen mindede om den ægyptiske måde at omvikle mumier på. Muligvis var der også her brugt en form for underlinned under de omviklede bånd. Båndlinde kunne også vikles om barnet i en art diagonal eller vandret linding hvor strimlerne vikledes rund om barnet fra højre mod venstre eller omvendt.6 Det er denne type, der oftest optræder på borgerlige epitafier fra 1600årene. I et epitafium fra Å kirke på Bornholm over borgeren Jens Hansen og hans familie, ses også spædbarn klædt i båndlinde. Her er barnet klædt i lysegult svøb med grønne lindebånd. (Fig. 3). Fig. 3 Epitafium over borger Jens Hansen, Å kirke, Åkirkeby, Bornholm, dateret I et epitafium over borgeren Rasmus Jørgensen og hans hustru Magdalena i Næstved Sct. Peder kirke fra ca. 1625, ses tre svøbelsesbørn i hvide svøb med sorte bånd. (Fig. 4) Her er de tre spædbørn døde, markeret ved et rødt kors over hovederne, og muligvis er de sorte bånd også en markering af at de er afdøde. Det er også muligt at de med farverne blot følger forældrenes farver i kirkegangsdragterne, der var sorte og hvide. Der kan have været regionale forskelle i de farver man brugte til båndene, men dette har måske hovedsageligt været i egnsdragterne hvor man selv tilvirkede de vævede, syede eller broderede bånd. Det rige borgerskab i byerne købte Malmø skifter, bd. I, s. 89. Krydslindede børn kan ses i epitafier fra starten af 1600-tallet i Ålborg Budolfi kirke og Ålborg Domkirke. Typer af linding og svøb brugt fra middelalder til nyere tid, er gennemgået i Christie: 1983, s. 5-9.

3 snarere deres af kræmmere og købmænd, og til stadsbrug kan de formentligt have været fine, kostbare bånd. I et epitafium fra 1607 i Nyborg Vor Frue kirke, ses to afdøde spædbørn i særdeles fine svøb. Inderst et hvid svøb, og derover et grønt, der har form som en pose og dækker den nederste del af svøbet. Omkring svøbet er viklet fine brede bånd i guld og rødt.7 (Fig. 5) Fig. 4 Epitafium over borgeren Rasmus Jørgensen, hans hustru Magdalena og deres børn. Næstved Sct. Peder kirke fra ca Fig. 5 To afdøde spædbørn. Epitafium i Nyborg Vor Frue kirke, dateret De mindste børn er ofte gengivet med fine små barnehuer. I modsætning til de større børns kulørte huer, er de mindste børns næsten altid hvide. De var formentligt huer af hørlærred. Af og til ses de mindste med hvid underhue og lys overhue. I et epitafium fra Nyborg kirke fra ca. 1670, ses et lille barn i ligtøj med hvid underhue med kniplingskant og derover en gylden overhue. (Fig. 6) Underhuer til spædbørn omtales fra omkring 7 Dekorerede linndebånd i guld og rødt ses også i Århus Vor Frue kirke.

4 1700 som hylken og høllike, og dette navn kendes også fra skifter fra 1600-tallet og er formentlig det samme. Under huen kunne også bæres et hvidt stykke stof, af et firkantet stof foldet på midten til en trekant, disse omtales som snip eller snippeklud i 1700-årene.8 I et epitafium fra Tjele kirke over adelsparret Jørgen Skram og Hilleborg Daa, dateret 1583, ses deres to små børn, begge døde som spæde, iført fine små plisserede hvide huer med kniplingskant og bittesmå pibekraver. (Fig. 7) Skifterne er sjældent særligt meddelsomme om børneklæder. Indimellem omtales børnetøjet blandt linklæder og må da vedrøre tøj til de allermindste eller under- og nattøj til de større. I et skifte fra Køge fra 1626 for en kræmmer og hans hustru, hører vi om deres søns, lille Ivars, klæder. Heriblandt omtales nathuer, tørreklæder (bleer?), hageduge (hagesmækker), en krave og en lille fløjlshue.9 Efter tøjstykkerne at dømme var lille Ivar formentlig en baby på tidspunktet. Fig. 6 Epitafium for Hans Hansen Frick, hustru og børn, ca Nyborg Vor Frue kirke. Fig. 7 Epitafium over Jørgen Skram, Hilleborg Daa og deres to børn døde som spæde.dateret Før Tjele kirke, nu på Tjele Herregård. Småbørn og større børn Når børnene nåede over lindealderen blev de iklædt dragter, der i større eller mindre grad mindede om de voksnes. I epitafier ligner børnene ofte små voksne. Børnenes dragt ændres betydeligt gnnem 1600-tallet. I begyndelsen af århundredet er selv de mindste børn gengivet i kirkegangsdragt, der er mere eller mindre direkte kopier af de voksnes. Dragterne er sorte og hvide som de voksnes. Pigerne bærer sorte trøjer og skørter, hvidt pynteforklæde og til tider sort kappe. De små drenge bærer sort trøje og bukser som deres far. Skifterne fortæller som nævnt sjældent om børnetøj, hverken de mindre eller større børns. Enkelte steder hører vi om børnestrømper, børnekjortler og -kjoler, trøjer m.v. men det er fremgår sjældent hvordan disse har adskilt sig fra voksentøjet. For det meste omtales ikke engang materiale eller farver i børnetøjet.10 Enkelte af de større børns dragter kan være nævnt under de mere generelle Andersen: 1977, s Køge skifter, s. 20. Se f.eks. Køge skifter, s. 217ff.

5 poster som gangklæder, og ikke være opført som børneklæder. I et epitafium i Køge kirke over borgmester Peder Pedersen, hans hustruer Bodil og Alhed og deres børn fra ca Pigerne er uanset alder klædt helt som deres mødre. (Fig. 8) Fig. 8 Epitafium i Køge kirke over borgmester Peder Pedersen, hans hustruer Bodil og Alhed og deres børn fra ca Mod midten af århundredet ser man i epitafierne at de mindste børn ikke længere var omfattet af den strikse kirkegangsdragt. I stedet begynder børnene at blive gengivet i kulørte og fint pyntede dragter. De fine dragter er ofte kopier af de voksnes dragt, ligesom de tidligere kirkegangsdragter, men de er snarere eksempler på de dragter fornemme borgerlige kunne bære til fest og stads, der ikke var omfattet af den formelle kirkegangsdragt. Efterhånden er børnene fremstillet som hele udstyrsstykker i kulørt brokade, sløjfer og pynt, mens de voksne er iklædt de sorte standsdragter. Ved midten af 1600-tallet er det kun de mindre børn, der er gengivet i kulørt tøj, mens de større børn, oftest ved 7-9 års-alderen er iført kirkegangsdragt som deres forældre. Mod slutningen af 1600-årene er også de større børn iklædt fornemt stadsdragt i stedet for kirkegangsdragt. I Nyborg Vor Frue kirke, er døtrene til rådmanden Jens Madsen og Pernille Ottesdatter, alle iklædt fine silkedragter med pynteforklæder og kulørte huer. Epitafiet er fra (Fig. 9) Fig. 9 Epitafium over rådmanden Jens Madsen, hans hustru Pernille Ottesdatter og deres børn. Her udsnit af døtrene. Nyborg Vor Frue kirke, dateret Som alle andre moder i de forskellige perioder, ses udviklingen først hos byernes absolutte overklasse og siden hen længere nede i

6 hierakiet. I et epitafium fra ca.1670 i Nyborg Vor Frue kirke, ses en lille pige i en fornem farverig mønstret dragt med kniplingskrave, smykker og hue med guld og rødt flos. (Fig. 10) Kun de fineste folk har kunnet klæde deres døtre så fornemt og fint. I takt med skiftet fra kirkegangsdragt til stadsdragt for de mindre børn, ses også en overgang fra voksendragt til en egeentlig barnedragt. I epitafierne ser vi fra midten af 1600-tallet en noget friere påklædning for de mindste. Det ses hovedsageligt i gengivelser af de mindste drengebørn, der ikke er iklædt bukser og trøje som de større drenge, men en kjolelignende dragt. I Odense Sct. Knuds kirke ses en lille dreng, søn af Thomas Brodersen Risbrich, i familiens epitafium fra Den lille dreng bærer en kjolelignende såkaldt friere dragt, der dog ikke synes specielt bekvem. Den har fine kniplinger på kraven og ved håndleddene, stoffet er af kraftig, mønstret silke og pyntet med flettede galoner og bånd. Dragten har kraftige ærmer med opslag og dertil skinærmer, der hænger ned langs armen bag skulderen. (Fig. 11) Fig. 10 Datter af Hans Hansen Frick. Epitafium i Nyborg Vor Frue kirke, ca Fig. 11 Søn af Thomas Brodersen Risbrich. Epitafium i Odense Sct. Knuds kirke, dateret Mindre børn ses næsten altid gengivet med fine kulørte huer, men drengene smed dem tilsyneladende hurtigere end pigerne. Måske fordi huerne ellers var knyttet til kvindekønnet, i al fald fra voksenalderen. Drengebørnene synes også at have båret de hvide huer til småbarnsalderen, mens pigerne fik kulørte huer hurtigere. Der kan også have været forskel i snittet på drenge- og pigehuer. Det kendes fra begyndelsen af 1700-årene hvor drengehuerne var syet af flere lagkagestykker syet sammen til en rund hue, mens pigernes var syet som tre-stykshuer.11 Forskelle på pige- og drengehuer kan være kendt allerede langt tidligere. I alle fald 11 Andersen: 1977, s. 160f.

7 omtales drengehuer, kvindehuer og mandshuer side oom side i et kræmmerskifte fra Malmø fra Der findes enkelte eksempler på at småpiger havde huer, der lignede deres mødres. I Holbæk kirke, Sjælland, ser man eksempelvis to småpiger på et epitafium over en ukendt familie fra c (Fig. 12) Her bærer de to piger en slags udskårne overhuer med høje tindingsbuer, der også brugtes af gifte kvinder og var særdeles populære ved midten af 1600-årene. De små piger har imidlertid ikke det hvide lin eller underhue, som ellers brugtes sammen med overhuerne af de gifte koner. Småpigernes huer er desuden af mønstret stof med guldbort, mens vi i epitafierne ellers kun ser sorte overhuer hos borgerfruerne. Fig. 12 To småpiger. Epitafium over ukendt familie. Holbæk Sankt Nicolaj kirke, ca Større børn og unge Det er specielt i hovedbeklædningerne at man dels ser forskelle på de mindre og større børn, dels ser forskelle over tid. I mange af de tidligste epitafier fra 1500-tallet er de store piger gengivet med opsat hår, senere får de fint hovedpynt med guld, sølv og perler. De tidligste ligner næsten kroner, mens de senere bliver en art dekoreret perlehårbånd placeret på en lille knold i nakken efter tidens smag i frisurer. Det perlebesatte hårpynt var i store træk en imitering af de fornemme adelsjomfruers hårpynt. Fra gammel tid havde ugifte jomfruer af høj byrd haft ret til at bære håret løst uden hårtildækning som de gifte koner, i stedet bar man forskellige hårsmykker og pynt.13 I slutningen af 1500-tallet fulgte borgerstandens døtre med. De kronelignende hårsmykker kan også være en imitering af de brudekroner, som blev båret af bruden på hendes bryllupsdag. Oprindeligt var også disse knyttet til adelsdstandens døtre, men i løbet af senmiddelalderen blev de optaget blandt borgerskabet. Senere endnu blev de endnu båret af brude af bondestanden, længe efter de var blevet aflagt af adel og borgere. De landlige varianter var hovedsageligt overdrevent pyntet med ukostbart flitterstads og falske ædelsten mens overklassens var af kostbart metal med perler og ædelsten. Fra gammel tid havde de fine kroner kunnet lånes af kirken mod betaling.14 De store piger er med enkelte sjældne undtagelser ikke gengivet i hue som de mindste børn og de gifte fruer. Årsagen var at man skulle kunne se forskel på de gifte fra de ugifte kvinder, i næsten alle kulturer var det af største vigtighed at man med påklædningen straks kunne se om en pige var gift eller ugift. Dette var et levn allerede fra tidlig middelalder, hvor gifte kvinder bar hoveddug og ugifte havde utildækket hår. I takt med at fine perlehuer blev populære blandt adelen begyndte også de ugifte at bære hue, men de ugifte piger bar den istedet så at ørerne var fri. Denne skik synes imidlertid aldrig at være blevet indoptaget af borgerne. I stedet ser man utallige gengivelser af unge Malmø skifter, bd. 1, s Dahl: 2006 og 2005, s. 13f. Andersen: 1950, s. 163ff.

8 borgerjomfruer med perlehårpynt, kroner og perlekranse som tegn på deres ugifte stand. I Næstved sct. Peder, i et epitafium over en ukendt familie ca. 1620, ses tre af døtrene med perlerkroner. (Fig. 13) Præcis hvornår man udskiftede barnehuen med den ugifte piges kendetegn, er uvist. Sandsynligvis når pigen kom i puberteten og dermed trådte ind i den giftefærdige alder. I et epitafium fra Præstø kirke fra ca. 1630, ser man eksempelvis den ældste datter med perlekrone, enlidt yngre datter i perlekrans og de to yngste småbørn med barnehue, deres mor bærer den gifte kones hovedbeklædning. (Fig. 14) Tydeligvis var hovedbeklædningen en fast signifikator for hvor en pige og kvinde befandt sig i forhold til alder, stand og ægteskabelig status. Dragterne hos de unge piger fulgte derimod helt de voksnes og man ser ikke afgørende forskelle i dragten hos en moder og hendes ældste døtre gennem hele perioden. Fig. 13 Epitafium over en ukendt familie. Næstved sct. Peder kirke, ca Fig. 14 Epitafium over Elizabeth Jensdatter og Lauritz. Nielsen. Præstø kirke, ca

9 litteratur: Andersen, Ellen: Brudens hovedtøj. I Fra Nationalmuseets Arbejdsmark, årgang 1934, pp Kbh Andersen, Ellen: Moden i 1700-årene. Nationalmuseet, Kbh Christie, Inger Lise: Spebarn i linde og reiv. I: By og Bygd, nr. xxix, årg : Fra Barnas verden: Klesdrakt, leker, Barnearbeid. Norsk Folkemuseum, Oslo, Cunnington, P. & Buck, Anne: Children s costume in England: From the Fourteenth to the end of the Nineteenth Century. London, Dahl, Camilla Luise: Børns klædedragter i middelalderen. Bornholms middelaldercenter, Østerlars, Dahl, Camilla Luise: 1300-tallets krusede hovedduge: Rekonstruktionsforsøg af dronning Helvegs hoveddug afbildet i Næstved Skt. Peders Kirke. Rekonstruktion: Dorothy Jones. Work Papers: Tekstilforskning på Middelaldercentret, vol. 2. (Red.) Catharina Oksen. Middelaldercentret: Forsøgscenter for Historisk teknologi, Nykøbing, Dahl, Camilla Luise: Kruseler og krusedug: luner og modepræg i kvindelig hovedbeklædning i 1300-tallet, i: Herolden, vol. 2, årg. 9, 2005, s Ewing, Elizabeth: History of Children s Costume. London, Malmø skifter. Bd. I: Bofortegnelser Udg. ved Einar Bager af Selskabet for Udgivelse af Kilder til dansk Historie. Kbh Skifter fra Køge Ved Gerd Neubert. Selskabet for Udgivelse af Kilder til dansk Historie. Kbh Troels-Lund, T.: Dagligtliv i Norden i det sekstende Aarhundrede. Bd. 2, Fjerde Bog: Klædedragt. Kbh

Fig. 1. Paryk eller hue med krus? Camilla Luise Dahl & Dorothy Jones

Fig. 1. Paryk eller hue med krus? Camilla Luise Dahl & Dorothy Jones Paryk eller hue med krus? Camilla Luise Dahl & Dorothy Jones Igennem omtrent et års tid har denne lille artikels forfattere arbejdet sammen omkring et projekt om krusede kanter i kvindehovedtøjer i middelalder

Læs mere

Kirkegangsdragter i 1600-tallet I malede epitafier i danske kirker Af: Camilla Luise Dahl & Dorothy Jones

Kirkegangsdragter i 1600-tallet I malede epitafier i danske kirker Af: Camilla Luise Dahl & Dorothy Jones 1 Kirkegangsdragter i 1600-tallet I malede epitafier i danske kirker Af: Camilla Luise Dahl & Dorothy Jones Et epitafium (græsk: Epi tafos = over graven) er et billede af f.eks. en af kirkens velgørere,

Læs mere

Barokkens kvindehuer:

Barokkens kvindehuer: Barokkens kvindehuer: Huerne hos tre medlemmer af slægten Bacher i Næstved Dorothy Jones ig. 1 kirke, ca. 1640 over borgmester Erik Nielsen og hans hustru Karen Hansdatter, der døde året før. oto: Camilla

Læs mere

Fontangemoden i senbarokkens kvindehovedtøjer, ca. 1680-1730

Fontangemoden i senbarokkens kvindehovedtøjer, ca. 1680-1730 1 Fontangemoden i senbarokkens kvindehovedtøjer, ca. 1680-1730 Camilla Luise Dahl I de 50 år, der gik mellem 1680 og 1730 ændrede hovedbeklædningen sig naturligvis løbende, men der var een mode, hvis grundelement

Læs mere

En dragthistorie fra renæssancens Herlufsholm.

En dragthistorie fra renæssancens Herlufsholm. En dragthistorie fra renæssancens Herlufsholm. Dorothy Jones Christian Gyldenstjerne var elev på Herlufsholm Skole helt fra skolens start. Hans far var rigsråd Mogens Gyldenstjerne, en meget nær ven af

Læs mere

Dronning Helvigs Hoveddug

Dronning Helvigs Hoveddug Dronning Helvigs Hoveddug Kalkmaleri i Næstved Sct. Peders Kirke Tekst og billeder: Camilla Luise Dahl Mønster og rekonstruktion: Dorothy Jones Epitafium over kong Valdemar Atterdag og dronning Helvig.

Læs mere

Tørklæder Udstillingsnr.: 137

Tørklæder Udstillingsnr.: 137 Tørklæder Tørklædet blev brugt af både mænd og kvinder. Hos mændene blev det bundet omkring skjortekraven som halsklud, og hos kvinderne blev det lagt over skuldrene og puttet ned i bullens åbning foran.

Læs mere

46 Odense Bys Museer nr.1979/93 Hjemsted: Drejø Materialer: Hvergarn, tværstribet i rød, grøn og smalle striber i flere farver. Foer af hørlærred og

46 Odense Bys Museer nr.1979/93 Hjemsted: Drejø Materialer: Hvergarn, tværstribet i rød, grøn og smalle striber i flere farver. Foer af hørlærred og 46 Odense Bys Museer nr.1979/93 Hjemsted: Drejø Materialer: Hvergarn, tværstribet i rød, grøn og smalle striber i flere farver. Foer af hørlærred og ryg af sort glittet hørlærred. Mønstrede metalknapper.

Læs mere

Hovedtøj fra det nordlige område Lin Udstillingsnr.: 182

Hovedtøj fra det nordlige område Lin Udstillingsnr.: 182 Hovedtøj fra det nordlige område Hovedtøjet består af flere dele. Inderst blev lagt et strygebånd til at holde håret på plads. Derover kom det meget store stivede lin med knipling eller tylsbroderi i kanten,

Læs mere

69 Nyborg Museum nr Hjemsted: ukendt Materialer: Bredstribet hvergarn, tomatrød med striber i flere farver. Foer af fint hørlærred.

69 Nyborg Museum nr Hjemsted: ukendt Materialer: Bredstribet hvergarn, tomatrød med striber i flere farver. Foer af fint hørlærred. 69 Nyborg Museum nr. 1376 Hjemsted: ukendt Materialer: Bredstribet hvergarn, tomatrød med striber i flere farver. Foer af fint hørlærred. Knapper overtrukket med stof. Beskrivelse: Halvlang dobbeltradet

Læs mere

83 Odense Bys Museer nr. 1979/95 Hjemsted: Drejø Beskrivelse: Korsklæde, snip. Det består af en trekant af fint lærred, dertil er syet et 10 cm bredt stykke fint mønstret bomuld med en 5 cm bred kant af

Læs mere

Svøbelsesbørn i tidligere tider

Svøbelsesbørn i tidligere tider Svøbelsesbørn i tidligere tider Camilla Luise Dahl F ig. 1. Tre døde spædbørn i svøb og linde. Epitafium over Peder Steensen og Johanne Rasmusdatter. Gårdstange kirke, Skåne, dateret 1658. Foto: Erik Fjordside.

Læs mere

Sæbygårds børneportrætter

Sæbygårds børneportrætter Sæbygårds børneportrætter Af Charlotte Grøndahl Artikel fra Sæbybogen 2005. Sæby Museum 1 Sæbygårds børneportrætter Af Charlotte Grøndahl Herregårdsmuseet Sæbygård rummer blandt andet en meget fornem malerisamling.

Læs mere

No. 79. : Anne Christensdatter.

No. 79. : Anne Christensdatter. No. 79 Anne Christensdatter Anne Christensdatter Forældre Børn : nr. 158 Christen Mortensen og nr. 159 Anna Christensdatter : Mette Kirstine Christensen (39), Ane Cathrine Christensen, Maren Christensen

Læs mere

Købte 1371 gods i Skads herred (Ribe) af Botilda Esge Eskildsens og var 1377 nærværende på Varde Sysselting.

Købte 1371 gods i Skads herred (Ribe) af Botilda Esge Eskildsens og var 1377 nærværende på Varde Sysselting. o Forside Varde. Lange- slægten har bevæget sig fra Nordentoft over Ribe området til Varde området. Det er ikke sådan, at kilderne giver mange oplysninger om de enkelte personer. Iver Ebbesen Lange. F.

Læs mere

Elvere. Tips og ideer til elverkostume. Guide skrevet af Anna Balsgaard

Elvere. Tips og ideer til elverkostume. Guide skrevet af Anna Balsgaard Forfatter Anna Balsgaard Dato Man Maj 23, 2005 10:38 pm Beskrivelse Hvad kan man selv gøre for at ens elverroll også ligner en elver? Kategori Kostumer Type Udstyrs Guide --------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

HOT/NOT listen til Krigslive VIII (1/5) HOT/NOT listen til Krigslive VIII

HOT/NOT listen til Krigslive VIII (1/5) HOT/NOT listen til Krigslive VIII / listen til Krigslive VIII (1/5) / listen til Krigslive VIII Opdateret 10. oktober 2011 / listen til Krigslive VIII (2/5) og liste - hvorfor det? Følgende liste er foreløbige retningslinier til dragter

Læs mere

Anna Marie Elisabeth Hansen

Anna Marie Elisabeth Hansen Anna Marie Elisabeth Hansen Min faster Anna var født den 27. august 1896 i Brahetrolleborg sogn på Sydfyn, en halv snes km. fra Faaborg. Forældrene var savskærer Hans Hansen Dyrman og hustru Kirsten. Hun

Læs mere

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone)

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Else Jensdatter Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Forældre Børn : nr. 134 Jens Christensen og nr. 135 Anna Nielsdatter. : Anna Andersdatter, Kjiersten Andersdatter,

Læs mere

Facebook fra 1600 tallet - En 15 minutters fortælling om Slangerup epitafierne

Facebook fra 1600 tallet - En 15 minutters fortælling om Slangerup epitafierne Facebook fra 1600 tallet - En 15 minutters fortælling om Slangerup epitafierne I mange kirker i Danmark hænger epitafier fra 15- og 1600-tallet. Malede portrætter af borgerlige skabt Gud til ære, kirken

Læs mere

Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Sted Herred X027 hovedbekl. Barn silke X028 hovedbekl. Kvinde silke

Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Sted Herred X027 hovedbekl. Barn silke X028 hovedbekl. Kvinde silke Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Sted Herred 770 043X027 hovedbekl. Barn silke 771 043X028 hovedbekl. Kvinde silke 773 043X029 hovedbekl. Kvinde silke 772 043X030 hovedbekl. Kvinde silke Side 1 Amt

Læs mere

Bånd Udstillingsnr.: 212

Bånd Udstillingsnr.: 212 Bånd Udstillingsnr.: 212 Museums nr.: FMN 199b/1913 Hjemsted: Sydfalster Materiale: Silkebånd Tidsperiode: 1830-1850 Beskrivelse: Overbindebånd syet i sort damask vævet silkebånd. 261 Brudehovedtøj I den

Læs mere

SKITSETEGNING OVER FUNDET

SKITSETEGNING OVER FUNDET SKITSETEGNING OVER FUNDET Herunder kan du se, hvilket syn der mødte arkæologerne, da de startede udgravningen. Glasperler Hornkam Bælteplade Guldarmring Snoreskørt Bronzedolk Arkæologerne kunne se, at:

Læs mere

Vejledninger - tekstiler på Middelaldercentret. Hvad hed tøjet? Dragtbetegnelser omkring 1380-1410. Af Camilla Luise Dahl

Vejledninger - tekstiler på Middelaldercentret. Hvad hed tøjet? Dragtbetegnelser omkring 1380-1410. Af Camilla Luise Dahl Vejledninger - tekstiler på Middelaldercentret Hvad hed tøjet? Dragtbetegnelser omkring 1380-1410 Af Camilla Luise Dahl Middelaldercentret 2007 VEJLEDNINGER - tekstiler på Middelaldercentret Målet med

Læs mere

10 Johan Hansen Uttendahl og hans barndomshjem

10 Johan Hansen Uttendahl og hans barndomshjem 10 Johan Hansen Uttendahl og hans barndomshjem Hans Hansen Uttendahl * 1/4 1644 6/6 1717, Kolding gift 24/8 1686 Kolding Johanne Pedersdatter * Johan Hansen Uttendahl døbt 12/3 1693, Kolding gift 20/8

Læs mere

Filstatistik 1. Personstatistikker. Fødsler pr. epoke. Længstlevende personer. Middellevealder for personer. Efter køn. Statistikker for par

Filstatistik 1. Personstatistikker. Fødsler pr. epoke. Længstlevende personer. Middellevealder for personer. Efter køn. Statistikker for par Filstatistik 1 Personstatistikker 1 Antal personer ialt 34522 2 Personer med utilstrækkelig datoinformation 0 3 Personer markeret som nulevende 9776 4 Personer markeret som døde 24746 Fødsler pr. epoke

Læs mere

140 F y n o g f y n b o e r f o r 1 0 0 å r s i d e n h ø j t i d

140 F y n o g f y n b o e r f o r 1 0 0 å r s i d e n h ø j t i d HØJTID Højtidslivet i Danmark er, hvad enten man er medlem af den danske folkekirke eller ej, knyttet til den luthersk-kristne kultur. Det lille barns første højtid er oftest dåben. I 1907 blev så godt

Læs mere

Dragtjournalen Tidsskrift udgivet af Den danske Dragt- og Tekstilpulje Nr. 3 Årg. 2 2008 Særnummer om hår, hoved- og halsbeklædning

Dragtjournalen Tidsskrift udgivet af Den danske Dragt- og Tekstilpulje Nr. 3 Årg. 2 2008 Særnummer om hår, hoved- og halsbeklædning Dragtjournalen Tidsskrift udgivet af Den danske Dragt- og Tekstilpulje Nr. 3 Årg. 2 2008 Særnummer om hår, hoved- og halsbeklædning Dragtjournalen - Tidsskrift udgivet af Den danske Dragt- og Tekstilpulje

Læs mere

De bornholmske epitafier: bemærkninger om familien på epitafiet i Å kirke, 1652 Camilla Luise Dahl

De bornholmske epitafier: bemærkninger om familien på epitafiet i Å kirke, 1652 Camilla Luise Dahl De bornholmske epitafier: bemærkninger om familien på epitafiet i Å kirke, 1652 Camilla Luise Dahl På Bornholm findes nu blot 4 epitafier bevaret, i Østerlars, Østermarie, Å kirke samt et fra Svaneke,

Læs mere

Aage Rudolf Poulsen. Fest: 2 Pent: Christent een Søn Hans for Madtz Hansen af Lumbÿ, Lauritz Smids Kone bar det.

Aage Rudolf Poulsen. Fest: 2 Pent: Christent een Søn Hans for Madtz Hansen af Lumbÿ, Lauritz Smids Kone bar det. JP 90-1720 Hans Madsen, Lumby KB Lumby (Lunde/Odense) 1720 op 38 Hans Madsen døbt 20/5 Fest: 2 Pent: Christent een Søn Hans for Madtz Hansen af Lumbÿ, Lauritz Smids Kone bar det. KB Lumby (Lunde/Odense)

Læs mere

1.4. Maren Olesdatter. Aner Maren Nielsdatter - Maren Olesdatter. Eva Kristensen Marts udgave MAREN OLESDATTER "1

1.4. Maren Olesdatter. Aner Maren Nielsdatter - Maren Olesdatter. Eva Kristensen Marts udgave MAREN OLESDATTER 1 Maren Olesdatter Aner Maren Nielsdatter - Maren Olesdatter Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave MAREN OLESDATTER "1 Maren Olesdatter *1789-1853 Maren Olesdatter blev født den 1. november 1789 i Lydum. Hun

Læs mere

No. 52 Niels Hansen Knudsen

No. 52 Niels Hansen Knudsen Niels Hansen Knudsen Forældre: Børn: nr. 104 Hans Nielsen og nr. 105 Karen Nielsen, født Andersdatter Hans Knudsen, Karen Knudsen, Lars Adam Knudsen, Jens Peter Knudsen, Karen Knudsen, nr. 26 Søren Dahl

Læs mere

BEKLÆDNINGSGENSTANDE OG TILBEHØR TIL BEKLÆDNINGSGEN- STANDE, AF TRIKOTAGE

BEKLÆDNINGSGENSTANDE OG TILBEHØR TIL BEKLÆDNINGSGEN- STANDE, AF TRIKOTAGE Kapitel 61 BEKLÆDNINGSGENSTANDE OG TILBEHØR TIL BEKLÆDNINGSGEN- STANDE, AF TRIKOTAGE Bestemmelser 1. Dette kapitel omfatter kun konfektionerede varer af trikotage. 2. Dette kapitel omfatter ikke: a) Varer

Læs mere

SVM Bjernede kirke, Bjernede sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 51.

SVM Bjernede kirke, Bjernede sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 51. SVM2004 062 Bjernede kirke, Bjernede sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.01.02. Sb.nr. 51. Registrering af detektorfund af 3 mønter og et smykke fundet nord og øst for Bjernede kirke. Den

Læs mere

GALLASHOW 2018 KOSTUME OVERBLIK

GALLASHOW 2018 KOSTUME OVERBLIK Tema: GKF, A Trip down Memory Lane F1(8) og EK2(7): Chess Sort/hvide kjoler, og sorte/hvide strømpebukser - (GKF har kjolerne på depot) EK2 Sorte strømpebukser F1, Hvide strømpebukser Ansvarlig voksen-

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Artikelarkiv Arvesølv 2011

Artikelarkiv Arvesølv 2011 Artikelarkiv Arvesølv 2011 Lillesø-slægten fra Munkebo af Egon Lillesø Egon Lillesø, f. 1932 i Munkebo, er den ældste nulevende (på sværdsiden ) med navnet Lillesø. Her fortæller han historien om Lillesø-navnet

Læs mere

Dragtjournalen. Årgang 4 Nr. 6 2010. Tidsskrift udgivet af Den Danske Dragt- og Tekstilpulje

Dragtjournalen. Årgang 4 Nr. 6 2010. Tidsskrift udgivet af Den Danske Dragt- og Tekstilpulje Dragtjournalen Årgang 4 Nr. 6 2010 Tidsskrift udgivet af Den Danske Dragt- og Tekstilpulje Dragtjournalen - Tidsskrift udgivet af Den danske Dragt- og Tekstilpulje www.dragt.dk dragtjournalen@yahoo.dk

Læs mere

Nr er en samling huer, som Den Fynske Landsby har modtaget. Desværre kendte giveren ikke genstandenes oprindelsessted.

Nr er en samling huer, som Den Fynske Landsby har modtaget. Desværre kendte giveren ikke genstandenes oprindelsessted. Nr. 107 123 er en samling huer, som Den Fynske Landsby har modtaget. Desværre kendte giveren ikke genstandenes oprindelsessted. 107 Odense Bys Museer uden nr. Beskrivelse: Puldhue af lys silke. Nakken

Læs mere

Drenge søges - 13 år eller ældre - til videoproduktion. God betaling. Send vellignende foto til

Drenge søges - 13 år eller ældre - til videoproduktion. God betaling. Send vellignende foto til Tyson går til filmen Drenge søges, - 13 år eller ældre. Tyson sad foran sin splinternye computer. Endnu engang klikkede han på den annonce som han havde studeret igen og igen hele ugen. Skulle eller skulle

Læs mere

Familiegrupperapport for Jens Jørgensen og Mette Rasmusdatter Mand Jens Jørgensen 1

Familiegrupperapport for Jens Jørgensen og Mette Rasmusdatter Mand Jens Jørgensen 1 Mand Jens Jørgensen 1 Født Før 19 Jan. 1744 Lumby, Lunde, Odense 2 Dåb 19 Jan. 1744 Lumby, Lunde, Odense 2 Død 27 Apr. 1803 Lumby, Lunde, Odense 3 Begravet 30 Apr. 1803 Lumby, Lunde, Odense 3 Far Jørgen

Læs mere

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

No. 13 Mette Kirstine Pedersen

No. 13 Mette Kirstine Pedersen Mette Kirstine Pedersen Forældre: nr. 26 Søren Dahl Knudsen og nr. 27 Else Dahl Knudsen Børn: Else Pedersen, Niels Dahl Pedersen, nr. 6 Ove Pedersen, Aksel Pedersen og Ejnar Pedersen Navn Født Døbt Faddere

Læs mere

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42. Ane 4 og 5 Niels Hansen og Johanne Elisabeth Pedersen Niels Hansen var født 12 feb 1849 på Pileagergård i Årslev, Sorø amt, som ældst i en søskendeflok på 6, han var søn af gårdmand Hans Hansen (1819-1896)

Læs mere

Rænkespil Kostumekompendium : Rinfolk

Rænkespil Kostumekompendium : Rinfolk Rænkespil Kostumekompendium : Rinfolk Forord Hele kostumekompendiet inkluderer en beskrivelse af pynt og valg af stof samt en forklaring på hvorfor vi har valgt netop disse elementer. Siden mennesket begyndte

Læs mere

44. Christen Christensen

44. Christen Christensen 44. Christen Christensen Christen Christensen blev født (Dom: 7. p. Trin.) den 7. august 1791 i Ommel, Marstal Landsogn, Ærø. Faderen var Christen Jacobsen og moderen var Sidsel ChristensDatter i Ommel.

Læs mere

No. 64. : Laurs (Lauritz) Christensen

No. 64. : Laurs (Lauritz) Christensen Laurs (Lauritz) Christensen Laurs Christensen var far til 9 børn 7 drenge og 2 piger - hvor kun een af dem blev voksen, og det var særdeles heldigt for vores slægt, at det var hans uægte barn, Niels Christian

Læs mere

Give-egnens fine fruer v. Anne M. Skinnerup, museumsleder Give-Egnens Museum

Give-egnens fine fruer v. Anne M. Skinnerup, museumsleder Give-Egnens Museum Give-egnens fine fruer v. Anne M. Skinnerup, museumsleder Give-Egnens Museum Ved sammenligning med vore dages ofte ret vedholdende selviscenesættelse, kan denne lille artikel, hvis kildemateriale primært

Læs mere

Ansigt til ansigt byens borgere i 1600-tallet.

Ansigt til ansigt byens borgere i 1600-tallet. Ansigt til ansigt byens borgere i 1600-tallet. 03.10.2013 til Kulturnat arrangement Hele 8 epitafier med malede familieportrætter fra 1600-tallet pryder væggene i Sct. Peders kirke, og der er yderlige

Læs mere

Tab 5 kg. på 5 minutter

Tab 5 kg. på 5 minutter Tab 5 kg. på 5 minutter eller Den store guide til tøjsnit der slanker ******************************************************************************** Til dig, der gerne vil have alle de gode tips til,

Læs mere

Aner til Rasmus Michelsen HA46

Aner til Rasmus Michelsen HA46 Aner til Rasmus Michelsen HA46 Indholdsfortegnelse Aner til Rasmus Michelsen HA46 1. generation Navneindeks 1 1 4 Udskrift fra Legacy Aner til Rasmus Michelsen HA46 1. generation 1. Rasmus Michelsen 1

Læs mere

Aner til Agathe Line Hansen

Aner til Agathe Line Hansen 1. generation 1. Agathe Line Hansen, datter af Daglejer Jørgen Hansen og Karen Dorthe Larsen, blev født den 21 Okt. 1870 i Ejby Sogn, Vends Herred, 1 blev døbt den 14 Dec. 1870 i Hjemmet, døde den 17 Sep.

Læs mere

Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Sted Herred X034 hovedbekl. Kvinde silke X035 hovedbekl. Kvinde silke

Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Sted Herred X034 hovedbekl. Kvinde silke X035 hovedbekl. Kvinde silke Kasse-oversigt Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Sted Herred 17 043X034 hovedbekl. Kvinde silke 18 043X035 hovedbekl. Kvinde silke 32 043X036 hovedbekl. Kvinde andet 31 043X037 hovedbekl. Kvinde halvsilke

Læs mere

No : Hans Nielsen.

No : Hans Nielsen. Hans Nielsen Forældre: Børn: Navn Født Døbt Faddere Gift Stilling Død Dødsårsag nr. 208 Niels Knudsen og nr. 209 Anne Knudsen, født Hansdatter. Niels Peter Hansen, Anders Hansen, Ane Hansdatter, Mette

Læs mere

Gislev Kirke 1753-1798, opslag 166. 15 Marts 1795

Gislev Kirke 1753-1798, opslag 166. 15 Marts 1795 Gislev Kirke 1753-1798, opslag 166 15 Marts 1795 Eodem Die blev Hans Christensens og Giertrud Jens Datters Sön i Giislef forhen hiemmedöbt 19 Febr. og kaldet Xsten (=Christen) i Kirken fremstillet, baaren

Læs mere

Kathe Ahlgren

Kathe Ahlgren Navn og anenummer: Niels Sørensen [52] side - 1 1816 09 18 Fødsel Stenderup Sogn Stenderup Kirke Forældre: Søren Jensen *13/7-1790 [104], Botillamarie Nielses *1797 [105a] 1816 09 20 Dåb Stenderup Kirke

Læs mere

Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Sted Herred X035 hovedbekl. Kvinde X037 hovedbekl. Kvinde fløjl

Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Sted Herred X035 hovedbekl. Kvinde X037 hovedbekl. Kvinde fløjl Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Sted Herred 734 070X035 hovedbekl. Kvinde 736 070X037 hovedbekl. Kvinde fløjl 737 070X038 hovedbekl. Kvinde fløjl 738 070X039 hovedbekl. Kvinde fløjl Side 1 Amt Område

Læs mere

Aner til Anne Jensdatter HA67

Aner til Anne Jensdatter HA67 Aner til Anne Jensdatter HA67 Indholdsfortegnelse Aner til Anne Jensdatter HA67 1. generation 2. generation Navneindeks 1 1 5 6 Udskrift fra Legacy Aner til Anne Jensdatter HA67 1. generation 1. Anne Jensdatter,

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Amy og Alice Design Ilse Funch

Amy og Alice Design Ilse Funch Amy og Alice Design Ilse Funch Dukkerne Sidse og Amy er strikket efter samme opskrift: Tyndt hudfarvet garn, som passer til pinde nr. 2,5. Gule nuancer garn til hår. Nogle rester broderegarn eller andet

Læs mere

No. 66. : Anders Nielsen (Smed). Tegning fra ca F. Larsen prospect.

No. 66. : Anders Nielsen (Smed). Tegning fra ca F. Larsen prospect. Anders Nielsen (Smed) Tegning fra ca. 1800 - F. Larsen prospect. Frihedsstøtten rejst i perioden 1792-1797 af Kong Frederik den 6. som monument til minde om stavnsbåndets ophævelse i 1788. Forældre Børn

Læs mere

Kærvej Nr.11. Errindlev. Matr.Nr.7a.

Kærvej Nr.11. Errindlev. Matr.Nr.7a. Kærvej Nr.11. Errindlev. Matr.Nr.7a. (E-E) Jens Jørgensen født 1750 og hustru Bodil Marcusdatter født 1752. 1783 Mandagen den 15 September Trol: By Smed i Errindlev, Jens Jørgensen til Pigen, Bodil Marcus

Læs mere

No. 65 Anne Margrethe Nielsdatter

No. 65 Anne Margrethe Nielsdatter Anne Margrethe Nielsdatter Anne Margrethe Nielsdatter var alenepige indtil sit 49. år, da hun blev gift. Hun havde indtil da været tjenestepige det meste af sit liv og puklet for andre Forældre : nr. 130

Læs mere

Aage Rudolf Poulsen. KB Østrup (Lunde/Odense) 1697 op 64 Friderich Envolsen begravet 29/12

Aage Rudolf Poulsen. KB Østrup (Lunde/Odense) 1697 op 64 Friderich Envolsen begravet 29/12 JP 142-1624 Frederik Enevoldsen, Østrup Frederik Enevoldsen født ca 1624 KB Østrup (Lunde/Odense) 1697 op 64 Friderich Envolsen begravet 29/12 Dend Onsdag effter Juel var Friderich Envolsen begraffven

Læs mere

Optegnelse på. Antal fam. Navn Husstandsrelation Alder Ægtestand Erhverv I alt

Optegnelse på. Antal fam. Navn Husstandsrelation Alder Ægtestand Erhverv I alt Optegnelse på Folketallet i Thurø sogn under Nyborg Amt, således som det var den 1. juli 1787, tilligemed forklaring om enhver persons stand, embede og næringsvej m.v. Thurø by Antal fam. Navn Husstandsrelation

Læs mere

JENS KRISTIAN MADSEN

JENS KRISTIAN MADSEN JENS KRISTIAN MADSEN Aner Maren Nielsdatter - Mette Olesdatter - Mads Jensen - Jens Kristian Madsen Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave JENS KRISTIAN MADSEN "1 Jens Kristian Madsen *1853-1941 Jens Kristian

Læs mere

Familiegrupperapport for Søren Hansen og Ane Jensdatter Side 1 Mand Søren Hansen 1

Familiegrupperapport for Søren Hansen og Ane Jensdatter Side 1 Mand Søren Hansen 1 Familiegrupperapport for Søren Hansen og Ane Jensdatter Side 1 Mand Søren Hansen 1 Født 19 Jun. 1799 Haraldsted, Ringsted, Sorø 2 Dåb 28 Jul. 1799 Haraldsted, Ringsted, Sorø 2 Død 25 Sep. 1875 Soderup,

Læs mere

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen.

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen. 1. Hansen, Jensen og Sørensen er enten læge, advokat eller skolelærer. Skolelæreren, der er enebarn, tjener færrest penge. Sørensen, der er gift Hansen's søster, tjener mere end advokaten. Hvilket arbejde

Læs mere

Bjerget Havnevej 15. Errindlev Matr.19a.

Bjerget Havnevej 15. Errindlev Matr.19a. Bjerget Havnevej 15. Errindlev Matr.19a. (E-R) 1779 Søndag den 18 Juli KNUD døbt, Mads Ottesens liden Søn i Errindlev, båren af Mads Dues Hustru ibid: Faddere: Rasmus Marqvorsen i Errindlev, Hans Krog

Læs mere

Han blev trolovet 6 apr 1768 og gift 2 okt 1768 i Skellebjerg præstegård med

Han blev trolovet 6 apr 1768 og gift 2 okt 1768 i Skellebjerg præstegård med 6.7 generation Ane 44 og 45 Niels Poulsen og Karen Nielsdatter Niels Poulsen var født ca. 1736, muligvis i Soebjerg, Skellebjerg sogn, Holbæk amt og døbt i Skellebjerg kirke, Løve herred. Men han findes

Læs mere

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Samfundsfag: Færdighedsmål: Eleven kan tage stilling til og handle i forhold sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger.

Læs mere

Aner til Maren Madsen

Aner til Maren Madsen 1. generation 1. Maren Madsen, datter af Gårdmand Mads Christensen og Mette Christensdatter, blev født den 1 Mar. 1851 i Dalbyover Sogn, Gjerlev Herred, 1 blev døbt den 13 Mar. 1851 i Hjemmet, døde den

Læs mere

Id Genstand nr.:dragtdel Studieegnet Materiale Sted Herred Amt 20 001X020 korsklæde knipling. 21 001X021 korsklæde knipling

Id Genstand nr.:dragtdel Studieegnet Materiale Sted Herred Amt 20 001X020 korsklæde knipling. 21 001X021 korsklæde knipling Id Genstand nr.:dragtdel Studieegnet Materiale Sted Herred Amt 20 001X020 korsklæde knipling 21 001X021 korsklæde knipling 22 001X022 korsklæde blonde (maskin) 23 001X023 korsklæde m. broderi 24 001X024

Læs mere

Rænkespil Kostumekompendium : Syriller

Rænkespil Kostumekompendium : Syriller Rænkespil Kostumekompendium : Syriller Forord Hele kostumekompendiet inkluderer en beskrivelse af pynt og valg af stof samt en forklaring på hvorfor vi har valgt netop disse elementer. Siden mennesket

Læs mere

Kære Lea kære Skipper kære brudepar - kære Hr. og fru Julsbæk stort tillykke med brylluppet

Kære Lea kære Skipper kære brudepar - kære Hr. og fru Julsbæk stort tillykke med brylluppet Kære Lea kære Skipper kære brudepar - kære Hr. og fru Julsbæk stort tillykke med brylluppet En god tale skal være som en damekjole Den skal ikke være for lang men alligevel dække det vigtigste: Skål Jeg

Læs mere

Lykke Mathilde Hansen

Lykke Mathilde Hansen Anne Clausdatter født ca. 1769. Anne Clausdatter formentlig død før 1814. Kan ikke eftervises i DDD 1834 Langelands Nørre Herred og kan ikke eftervises begravet i perioden 1814-1834 i Tullebølle. Side

Læs mere

Boel 39 Ramsdam 7. Viet 9.okt Enkemand Peter Petersen Sandvei ( * 1707.

Boel 39 Ramsdam 7. Viet 9.okt Enkemand Peter Petersen Sandvei ( * 1707. Boel 39 Ramsdam 7 Christen Hansen Sandvad, stamfader til efterfølgende slægt, levede i det 17. århundrede, gift før 1663 med N.N. Af deres børn kendes en søn, Peder. Peder Christensen (Sandvej.) Født i

Læs mere

Festmessehagelen i Vilslev og Hunderup kirker

Festmessehagelen i Vilslev og Hunderup kirker Festmessehagelen i Vilslev og Hunderup kirker Artiklerne herunder er (17. maj 2018) samlet fra Vilslev og Hunderups kirkeblade af sognepræst Ole Witte Madsen. Formålet er at sætte fokus på vores lokale

Læs mere

Aage Rudolf Poulsen. Vi har ikke med sikkerhed kunnet eftervise Rasmus Pedersen, men her er en mulighed

Aage Rudolf Poulsen. Vi har ikke med sikkerhed kunnet eftervise Rasmus Pedersen, men her er en mulighed JP 154-0008 Rasmus Pedersen, Bederslev Vi har ikke med sikkerhed kunnet eftervise Rasmus Pedersen, men her er en mulighed Født:????? Død: før 20-4-1749 KB Bederslev er mangelfuld i perioden 1740-1749:

Læs mere

Familiegrupperapport for Anders Jørgensen og Inger Nielsdatter Mand Anders Jørgensen 1

Familiegrupperapport for Anders Jørgensen og Inger Nielsdatter Mand Anders Jørgensen 1 Mand Anders Jørgensen 1 Født Omkr 1716 Stenløse, Ølstykke, Frederiksborg 2 Død Før 3 Jun. 1793 Stenløse, Ølstykke, Frederiksborg 2 Begravet 3 Jun. 1793 Stenløse, Ølstykke, Frederiksborg 2 Far Jørgen Andersen

Læs mere

Aner til Anders Peter Andersen

Aner til Anders Peter Andersen 1. generation 1. Anders Peter Andersen, søn af Arbejdsmand Karl Peter Andersson og Karen Marie Larsen, blev født den 29 Jul. 1876 i Gjerning sogn, Houlberg Herred, 1 blev døbt den 30 Jul. 1876 i Hjemmet,

Læs mere

Hans Anders Harald Sørensen

Hans Anders Harald Sørensen 1801-1851 KB Hagested (Holbæk) 1801 op 207 Jens Nielsen døbt 4/10 18. Sønd: efter Trin: den 4. Octobr havde huusmand i Gurede Niels Pedersen en Søn, som blev kaldet Jens, til Daaben i Hagested Kirke. Faderens

Læs mere

Hans Anders Harald Sørensen

Hans Anders Harald Sørensen TH-70 Tønne Larsen 1700-1770 Født: ca 1700 KB Store Tåstrup 1771 op 77 (1764-1803) Tønne Larsen begravet 21/12 Tønne Larsen af Hauborup 69 aar 9 maaneder KB Store Tåstrup 1770 op 175 (1765-1800) Tønne

Læs mere

Else Larsine Cathrine Larsen og Jens Kristian Larsen

Else Larsine Cathrine Larsen og Jens Kristian Larsen 14. maj 2013 Else Larsine Cathrine Larsen og Jens Kristian Larsen Denne fortælling handler om mine oldeforældre på min farmors side Else og Jens Larsen fra Odsherred. Elses fødsel Else blev født i Nørre

Læs mere

Generation VII Ane nr. 140/141. Indholdsfortegnelse. Kort overblik 2. Tidsbillede 3. Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4

Generation VII Ane nr. 140/141. Indholdsfortegnelse. Kort overblik 2. Tidsbillede 3. Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Ane nr. Knud Pedersen & Maren Rasmusdatter Saaderup 140/141

Læs mere

Søren Rasmussens hustru Karen Jensdatter og Niels Frandsens hustru Maren Christensdatter begge i Tyrsting for? Døbt

Søren Rasmussens hustru Karen Jensdatter og Niels Frandsens hustru Maren Christensdatter begge i Tyrsting for? Døbt 1723 2 Døbt Jens Jensen gårdmand og Anne Christensdatter i Tyrsting - Maren 1723 2 Døbt Niels Sørensen Frandsen husmand og Karen Sørensdatter i Tyrsting - Søren 1723 2 Begravet Rasmus Rasmussen soldat

Læs mere

Kend din kropstype. De fem kropstyper vi sætter fokus på er:

Kend din kropstype. De fem kropstyper vi sætter fokus på er: Kend din kropstype At kende din kropstype er et rigtigt godt udgangspunkt for at finde det tøj, der skaber balance i din krop. Når du kender din kropstype, giver det dig mulighed for at arbejde med, hvad

Læs mere

Heden familietræ. 1) Heden familien. 2) Lars Jensens forældre

Heden familietræ. 1) Heden familien. 2) Lars Jensens forældre Heden familietræ 1) Heden familien Denne beskrivelse af Heden-slægten tager udgangspunkt i karetmager Lars Jensen, der i 1905 fik tilladelse til at anvende navnet Heden. Beskrivelsen omtaler Lars Jensens

Læs mere

Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-)

Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-) Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-) I sommers fyldte en helt særlig lille pige 5 år, og jeg ville gerne give hende en hjemmelavet gave. Jeg spurgte hendes mor, om der var nogen særlige

Læs mere

Helga Poulsens aner. BK Peder Jensen, Ganløse. Peder Jensen født:? KB Ganløse 1748 op 110 Peder Jensen begravet 28/3

Helga Poulsens aner. BK Peder Jensen, Ganløse. Peder Jensen født:? KB Ganløse 1748 op 110 Peder Jensen begravet 28/3 BK 82-0001 Peder Jensen, Ganløse Peder Jensen født:? KB Ganløse 1748 op 110 Peder Jensen begravet 28/3 D. 28. Mart: blev Peder Jensen begravet Side 1 af 15 KB Ganløse 1734 op 159 Peder Jensen trolovet

Læs mere

Grise Nøgle Etui Carmen Jorissen creacarmen.wordpress.com

Grise Nøgle Etui Carmen Jorissen creacarmen.wordpress.com Grise Nøgle Etui Carmen Jorissen creacarmen.wordpress.com Carmen skriver: Denne søde gris hjælper dig med at finde dine nøgler hver gang! Du behøver ikke længere vende din taske på hovedet for den er meget

Læs mere

Aner til Karen Jensen

Aner til Karen Jensen 1. generation 1. Karen Jensen, datter af Husmand Jens Jensen og Kirsten Olesen, blev født den 20 Nov. 1885 i Ø. Tørslev sogn, Gjerlev Herred, 1 blev døbt den 2 Dec. 1885 i Hjemmet, og døde efter 1930.

Læs mere

!Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note

!Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note !Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note Denne note beskriver A. P. Hansens ophav, både anerne så langt tilbage som jeg kender dem, og han nærmeste familie. Dette er selvfølgelig interessant i sig

Læs mere

Odense Bispestols gods, skifter 1731-1835

Odense Bispestols gods, skifter 1731-1835 1 Odense Bispestols gods, skifter 1731-1835 Knud Jeppesen, Snestrup, Pårup, 13-09-1782, I-2 (5) i far Jeppe Olesens gård ~ Dorthe Andersdatter, lavværge skoleholder Christian Seidler, Snestrup Jeppe Knudsen

Læs mere

Fæste / ejerskab med interessante relationer:

Fæste / ejerskab med interessante relationer: Gårdmandsfamilier på Svinø: Grd. nr.: Mtr. nr.: Gårdens navn: Ved udskiftningen 1802 3: Efter Svinøbogens oversigt over mænd på Svinø: Fæste / ejerskab med interessante relationer: På tidspunktet for Rasmus

Læs mere

90. Jens Rasmusen. Bryllup

90. Jens Rasmusen. Bryllup 90. Jens Rasmusen Blev født i 1759 i Espe sogn. Hans forældre var Rasmus Nielsen og Birthe Rasmusdatter. Han blev døbt Dom. past nativit X di (Søndag efter kristi fødsel = 30. december) 1759. Baaren af

Læs mere

Lykke Mathilde Hansen

Lykke Mathilde Hansen Niels Mathiasen født ca. 1791, formentlig i Tullebølle men ingen KB før 1813 KB Tullebølle (Svendborg) 1843 op 162 nr 2 Niels Mathiasen død 27/5 Død: 27. Maj, begravet: 2. Juni, Niels Mathiasen, Hmd af

Læs mere

BEKLÆDNINGSGENSTANDE OG TILBEHØR TIL BEKLÆDNINGSGEN- STANDE, UNDTAGEN VARER AF TRIKOTAGE

BEKLÆDNINGSGENSTANDE OG TILBEHØR TIL BEKLÆDNINGSGEN- STANDE, UNDTAGEN VARER AF TRIKOTAGE Kapitel 62 BEKLÆDNINGSGENSTANDE OG TILBEHØR TIL BEKLÆDNINGSGEN- STANDE, UNDTAGEN VARER AF TRIKOTAGE Bestemmelser 1. Dette kapitel omfatter kun konfektionerede varer af tekstilstof af enhver art, undtagen

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Hans Anders Harald Sørensen

Hans Anders Harald Sørensen TH-112 og 120 Niels Olufsen ca 1690-1759 Niels Olufsen født ca 1690 (ej i Hagested) KB Hagested (Holbæk) 1759 op 261 Niels Olsen begravet 13/6 Die Mercurii d 13 Junÿ blev Gaardmand i Gurede Niels Olsen

Læs mere