Kort præsentation af oplæg og oplægsholderne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kort præsentation af oplæg og oplægsholderne"

Transkript

1 Vestnordisk Råd Althingi, Kirkjustræti 12st IS-101 Reykjavik Island Inga Dora Markussen T; Kort præsentation af oplæg og oplægsholderne Demokrati i Vestnorden - de nationale parlamenters rolle i arktisk regeringsførelse januar i Grindavik, Island

2 Dalee Sambo Dorough Principper for god regeringsførelse i overensstemmelse med FN-erklæringen om de oprindelige Folks rettigheder En præsentation med fokus på god regeringsførelse fra medlemsstaterne og principperne for god regeringsførelse, især i forbindelse med oprindelige folk. Præsentationen vil fremhæve aktuelle forhold, god praksis og identifikation af nødvendige reformer mod en fuldstændig og effektiv gennemførelse af FN-erklæringen om de oprindelige folks rettigheder. Præsentationen vil berøre de roller parlamentarikere og medlemsstater har, med henblik på at illustrere de vigtige principper om god regeringsførelse og deres relevans i forbindelse med menneskerettigheder for oprindelige folk. Oplægsholder, Ekspertmedlem i FN s permanente forum om oprindelige folks rettigheder og lektor, Alaska Har specialiseret sig i folkeretten, internationale menneskerettighedslovgivning, internationale forbindelser, Indfødte menneskerettighedsstandarder, Dr. Dalee Sambo Dorough (Inuit-Alaska) har en ph.d. fra University of British Columbia, Det Juridiske Fakultet (2002) og en Master of Arts i Law & Diplomati fra The Fletcher School på Tufts University (1991). Hun er lektor i statskundskab ved University of Alaska Anchorage, der er ansvarlig for sub-området for internationale forbindelser. Aktiv i årtier i FN, International Labor Organization, og Organisationen af Amerikanske Stater, hun er i dag en Ekspert medlem og tidligere formand for FN Permanente Forum for Oprindelige Folk. Ud over andre tjenester, hun er medlem af International Law Association udvalg for gennemførelse af FN-erklæringen om de oprindelige folks rettigheder og et tidligere medlem af FN frivillige fond for Indigenous Peoples bestyrelse. Nylige publikationer omfatter bidrag og co-redigering af et manuskript med titlen oprindelige folks rettigheder i international ret: Emergence and Application -- A Book in Honor of Asbjörn Eide at Eighty; the Expert Commentary of the Committee on Rights of Indigenous Peoples of the International Law Association at the Human Rights chapter of the UN publication State of the World s Indigenous Peoples and Reflections on the UN Declaration on the Rights of Indigenous Peoples: An Arctic Perspective, Hart Publishing, Oxford.

3 Zlatko Šabič Den parlamentariske dimension af udformningen af udenrigspolitikken gennem perspektivering af statens interesser og interparlamentariske samarbejde Oplægsholder, Professor i internationale relationer, Slovenien Præsentationen vil tage fat internationale parlamentariske forbindelser, et emne, der er at få en øget interesse fra den akademiske verden, men det stadig ikke få tilstrækkelig opmærksomhed blandt parlamentarikere. Diskussionen vil fokusere på de nationale parlamentarikere, der deltager internationalt i en aktiv udøvelse af statens udenlandske politiske mål, og såkaldte internationalister, der krydser landegrænser i interaktion med deres kolleger fra andre lande for at bidrage til en generel diskussion om almindeligt bundne normer og værdier, der skal lede nutidens internationale anliggender. En kontekstuel analyse, et komparativt perspektiv, og resultaterne fra feltarbejdet vil blive brugt til at komme ind på potentialer som parlamentarikere måtte have til at udøve indflydelse på udenlandske politikformulering og beslutningsprocesser på både den hjemlige og det internationale niveau. Zlatko Sabic er professor i internationale relationer og en prodekan for internationalt samarbejde på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Universitetet i Ljubljana. Som medlem af det strategiske Råd for udenrigsanliggender (forbundet med det slovenske udenrigsministerium), har han været engageret i at diskutere udenrigspolitik i næsten to årtier. Han har arbejdet med nationalforsamlingen på området for de internationale parlamentariske forbindelser. Hans tilstedeværelse i internationale forhold faglige netværk ses gennem hans tid som formanden for central- og østeuropæiske International Studies Association (CEEISA) , og han er grundlæggeren og den første redaktør af Journal of International Relations og Udvikling, generelt rost for at være den mest indflydelsesrige IR tidsskrift i Central- og Østeuropa. Professor Sabic er også en af grundlæggerne af den europæiske International Studies Association, det største netværk af internationale fagfolk relationer i Europa. Han er en underviser og en beskikket censor til diplomatiske kurser gennemført på udenrigsministerium i Republikken Slovenien. Hans seneste udgivelse er på "parlamentarisk diplomati og den amerikanske Kongres: Sagen om NATO Parlamentariske Forsamling", der offentliggøres i 2016 i Haag Tidende diplomati.

4 Magnús Jóhannesson Arktisk Råds opbygning og virke Arktisk Råd blev oprettet i 1996 som et internationalt samarbejde mellem de otte arktiske lande med deltagelse af de oprindelige folks organisationer i Arktis. Rådet fejrer 20 år jubilæum i år. Samarbejdet har fokus på miljøbeskyttelse og bæredygtig udvikling i regionen. Samarbejdet mellem de arktiske lande begyndte i 1991 med Rovaniemi strategi for miljøbeskyttelse i Arktis. Denne strategi blev overtaget af Arktisk Råd i Oplægsholder, Direktør i Arktisk Råd sekretariat, Norge I Arktisk Råd sidder 14 repræsentanter, 8 fra de arktiske lande og 6 fra oprindelige folks organisationer i Arktis. Desuden har Rådet har 33 observatører, der deltager i Rådets arbejde. Alle beslutninger i Rådet kræver konsensus mellem de arktiske lande. Arktiske nationer er ansvarlige for at følge op på Rådets beslutninger. Samarbejdet i Arktisk Råd er vokset kraftigt i de seneste år, ikke mindst på grund af klimaændringerne i Arktis og ekspanderende aktiviteter i området. Formandskab for Arktisk Råd roterer hvert andet år, og Rådets arbejde foregår på tre niveauer. Ministerplan, embedsmandsplan og (tekniske) arbejdsgruppe-niveau. USA formandskab for Rådet Permanente sekretariat for Arktisk Råd blev oprettet i Tromsø i januar Mange af de store miljøpåvirkninger i Arktis stammer fra kilder uden for regionen. Derfor er de arktiske lande understregede også at indføre en global indsats baseret på viden om arktiske forhold, som er blevet opnået Rådets arbejde. I henhold til det amerikanske formandskabs samarbejdsudvalg arbejdes der nu på at definere, hvilke vigtigste resultater Arktisk Råd har opnået i sine enogtyvende år, og hvilke prioriteter Rådet bør opstille for sit fremtidige arbejde. Magnus Johannesson er Direktør for Arktisk Råds Sekretariat i Tromsø fra januar Tidligere var han Departementschef i Miljø- og Ressourceministeriet og Søfartsdirektør i Island.

5 Árni Þór Sigurðsson Senior Arctic Officials rolle i Arktisk Råd og muligheder for indflydelse i Rådet Oplægsholder, Senior Arctic Official, Island Arktisk Råd (AR) er den mest omfattende internationale forum for samarbejde i Arktis. Rådet mødes normalt to til tre gange om året, hvor de otte medlemslande er repræsenteret ved Senior Arctic Officiel, mens ministermøder afholdes hvert andet år. Desuden er en væsentlig del af AR arbejde i arbejdsgrupper, task forces og ekspertgrupper. En af Rådets særpræg er, at de oprindelige folk i Arktis har en særlig status som permanente deltagere, så deres seks organisationer er repræsenteret i alle møder. Udover, i øjeblikket 32 observatører er repræsenteret i Rådet, samt ikke-arktiske stater inter-statslige og ikkestatslige organisationer. Hvilken rolle spiller de enkelte organer, inkl. Senior Arctic Officials inden for rammerne af Det Arktiske Råd? I hvilket omfang har de enkelte repræsentanter, lande eller organisationer mulighed for at påvirke Rådets arbejde, beslutninger og politikker? Hvad betyder det roterende formandskab for Arktisk Råd, og hvordan det kan bruges til at påvirke dagsordenen? Vi søger svar på disse spørgsmål og forsøge at fremhæve Rådets arbejdsmetoder, og de udfordringer, som Arktisk Råd står overfor i den nærmeste fremtid. Árni Þór Sigurðsson ambassadør i Island og Senior Arctic Official. Han har en mastergrad i internationale relationer fra Islands Universitet og cand. grad i økonomi og russisk fra Universitetet i Oslo. Sigurðsson har tidligere været medlem af det islandske Altinget, hvor han beskæftigede sig primært med udenrigspolitikken, inkl. Arktiske spørgsmål. Han har været medlem af Nordisk Råd, og var blandt andet Formand for Nordisk Uddannelse og Kultur udvalget.

6 Valur Ingimundarson Det arktiske regeringsførelsessystem: Dynamikken i mellemstatslige forhandlinger og institutionel integration. Oplægsholder, Professor i Historie, Island Når det kommer til arktisk regeringsførelse (governance) eller forvaltning, kan det hævdes, at der har været en konstant spænding der strækker sig over århundreder - mellem statens interesser, på den ene side, og multilateral interaktion og samarbejde på den anden. Selv hvis tidlige planer for arktisk imperialistisk erobring, videnskabelig udforskning, og økonomisk udnyttelse ikke var motiveret af moderne begreber om suverænitet, er de ikke desto mindre blev bundet op med territoriale krav, statsopbygning og ekspansionisme. Ganske vist, kontrol af territorium dannede grundlag for krav i Arktis, uanset hvor upræcis eller fjernt fra nutidig forståelse af international lov, de var. Legitimiteten af de nuværende rammer for integration og forvaltning i Arktis er baseret på forskellige typer af internationale aftaler, navnlig, FN s havrets konvention (UNCLOS). Det mest indflydelsesrige regionale mellemstatslige forum, Arktisk Råd, er ikke en formel international organisation kodificeret i en traktat, som begrænser dets beslutningsprocesser og implementeringskapacitet. Den kraft af mellemstatslige forhandlinger mellem de arktiske stater, er stadig det herskende i det arbejde. Alligevel har Rådet været åben for forskellige nationale og tværnational indflydelse der udøves af aktører, såsom oprindelige folk i Arktis, ikke-arktiske stater, mellemstatslige og interparlamentariske organer samt NGO'er. For at være sikker, har de fem arktiske kyststater (Rusland, Canada, Norge, Danmark / Grønland og USA), som gør territoriale krav i det Arktiske Ocean, og de tre supplerende arktiske stater (Island, Finland og Sverige), som udgør de faste medlemmer af Arktisk Råd, udskåret en hegemonisk rolle baseret på suveræne rettigheder og regional tilstedeværelse. De er dog blive presset til at give de arktiske oprindelige folk indflydelse på arktisk regeringsførelse og at anerkende input andre regionale aktører med den begrundelse, at den globale påvirkning af den økologiske omstilling finder sted i Arktis på grund af klimaændringer går langt ud over snævre traditionelle statslige og regionale interesser. Dog, bunden på multilateralt arktisk ramme bygger på forskellige former for åbne og latente hierarkier, hvilket afspejler magt skævheder for interessenterne, navnlig mellem Arctic 5's kyststater og de tre øvrige tre arktiske stater, mellem andre otte arktiske stater og indfødte befolkninger, og mellem Arktisk Råds stater og observatørerne. Valur Ingimundarson er professor i historie ved Islands Universitet. Han har skrevet videnskabelige værker om geopolitik og international historie; Islandsk udenrigs-, sikkerheds- og arktiske politik; Arktiske

7 geopolitik og styreformer; US-islandske amerikanske-europæiske / tyske relationer under og efter den kolde krig; retsopgør og politik i hukommelsen i Europa; og post-konflikt politik i det tidligere Jugoslavien. Han har været gæsteprofessor ved Center for Internationale Studier (CIS), London School of Economics, og Parisbaserede École des Hautes études da videnskaber sociales (EHESS), samt en Associate Fellow ved Royal United Services Institute (RUSI) i London. Han modtog sin Ph.D. i historie fra Columbia University i New York. Aqqaluk Lynge De arktiske Folk som permanente deltagere i internationale samarbejdsorganisationer Oplægsholder, Bestyrelsesmedlem af ICC- Grønland Den første Arktiske Folks konference fandt sted i København i Det blev starten på et bredt NGO samarbejdet der siden førte til dannelsen af Inuit Circumpolar Council med deltagelse af Inuit fra Alaska, Arktisk Canada og Grønland. Den daværende leder af Sovjetunionen M. Gorbatjov holdt sin Murmansk Tale i 1984, der fik stor betydning for den kolde krigs afslutning og starten på et mellemstatslig samarbejde i Arktis, der siden blev til det Finske Initiativ om miljøsamarbejde. Inuit Circumpolar Council og Same Rådet var de førende arktiske folks organisationer, som havde interesse i et samarbejde især omkring miljøet. Efter af ICC havde fået Inuit fra Rusland ind i folden i 1988 og Samerne med Kola Halvørens samer blev vi inviteret til en stor konference på Kreml som førte til dannelsen af RAIPON (Russian Association og Indigenous Peoples of the North). Forud for Arktisk Råds dannelse blev der ført intensive forhandlinger især Rovanieme, Finland og i Kiruna, Sverige. Aqqaluk Lynge vil ud fra sin egne oplevelser fortælle om det særegne og ganske vigtige samarbejdsform mellem oprindelige folks repræsentanter og regeringerne fra de 8 Arktiske stater. En enestående ordning, som lagde grunden til at oprindlige folks organisationers frugtbare samarbejde indbyrdes og med de tidligere kolonimagter. Arktisk Råd introducerede benævnelsen Permanent Deltager i mellemstatslige samarbejdsformer, som siden blev fulgt op da FN introducerede et særligt organ, Permanent Forum for Oprindelige folks Anliggender. Ved udgivelsen af den arktiske miljørapport i midten af 1990'erne blev Arktis centrum for debatten om klimaændringerne. Aqqaluk Lynge, er medlem af ICC-Grønlands bestyrelse. Lynge var President for Inuit Circumpolar Council i flere perioder indtil han trak sig tilbage i 2014, efter 34 år i ICC. Han er uddannet socialrådgiver fra Københavns Sociale Højskole, har arbejdet i sin hjemby Aasiaat i Vest Grønland, hvor han er født i 1947, har blandt andet været

8 programsekretær i KNR, Grønlands nationale radio. Som repræsentant for partiet Inuit Ataqatigiit som han er medstifter af og mangeårig formand for, sad han i Landstinget i 14 år og var medlem af Landsstyret i Lynge er også forfatter og digter og har en lang række udgivelser bag sig på grønlandsk, dansk og engelsk samt deltaget i antologier i Nordisksprogede udgivelser. Lynge var medlem af FN's Permanente Forum for Oprindelige Folks Anliggender samt deltaget i Arktisk Råds arbejde fra dets spæde begyndelse. Lynge tog initiativ til kontakt til Inuit i Rusland, der bor ved Berings Strædet og indgik på ICC's vegne aftale med de russiske myndigheder om medlemskab i ICC. Han har siden sin ungdom været stærkt engageret i oprindelige folks rettigheder og har i en menneskealder arbejdet sammen med Samer og repræsentanter for oprindelige folk i Rusland. Lynge bor i Nuuk og arbejder for tiden med udgivelse af undervisningsbøger om oprindelige folks rettigheder. Vilborg Ása Guðjónsdóttir Altingets involvering i udenrigsanliggender Vilborg fremlægger det islandske parlaments rolle, når det gælder udenrigspolitikken. I den nugældende praksis kan Altingets forfatningsmæssige rolle hvad angår behandling af udenrigsanliggender, opdeles i fire felter: internationale traktater, love om Udenrigsanliggender, regeringens samråd med udenrigspolitisk udvalg, og tilsyn med myndigheder og den udøvende magt, der tager sig af udenrigsanliggender. Oplægsholder, International rådgiver, Island Vilborg gennemgår processerne omkring lovforslag og beslutningsforslag i Altinget og går dybere ind omkring processen omkring lovforslag om Islands strategi om Arktis. Så præsenterer hun de internationale udvalg, og til slut fortæller om forfatningsudvalgets og grundlovsrådets forslag fra årene som foreslår ændringer i proceduren omkring behandlingen af udenrigspolitiske emner, samt status på Grundloven. Vilborg Ása Guðjónsdóttir er international rådgiver i Altingets internationale afdeling. Hun er delegationssekretær for Islands delegationer til Vestnordisk Råd, Europarådet, og OSCE-tinget. Hun har en MA i International Relations fra Islands Universitet og Miami Universitet i USA. Hun har tidligere arbejdet for Islands Universitets Institut for Internationale Anliggender og Islands WEB om Europæiske Anliggender, Europa Parlamentet i Bruxelles, Den Europæiske Frihandelssammenslutning (EFTA) í Bruxelles og Islands udenrigsministerium.

9 Tina Naamansen Inatsisartuts involvering i udenrigsanliggender Tina gennemgår det grønlandske parlaments rolle når det gælder udenrigspolitikken. I den sammenhæng præsenterer hun betydningen af Grønlands selvstyre i udformningen af udenrigspolitikken under den danske og grønlandske lovgivning. Hun giver et historisk overblik om lovgivningskompetencen, og fremhæver den danske regerings kompetence og den grønlandske regerings kompetence på området, herunder de aftaler Selvstyret kan og kan ikke indgå der vedrører udenrigs- og sikkerhedspolitik. Hun berører lovgivningsprocessen, og kort om det internationale parlamentsudvalg. Oplægsholder, Formandssekretær, Grønland Tina Naamansen er sekretær for Parlamentsformanden i Grønlands Parlament, Inatsisartut. Hun er kandidat i Jura fra Syddansk Universitet. Jørgen Niclasen Løgtingets involvering i udenrigsanliggender Jørgen gennemgår det færøske parlaments tilgang til det udenrigspolitiske område. Udover at se på lovgivningsprocessen i Færøerne, vil han også komme ind på lovgivningskompetencen mellem Færøerne og Danmark, og især den politiske udvikling på området. Jørgen har gennem sit parlamentariske arbejde en stor erfaring på det udenrigspolitiske område, da han også har været Landsstyremedlem for udenrigsanliggender. Han giver et indblik i udformningen af udenrigspolitikken i disse år, og om hvordan parlamentet inddrages i denne proces. Oplægsholder, Medlem af Løgtinget, Færøerne Jørgen Niclasen er formand for Partiet Fólkaflokkurin. Han er næstformand for Arbejdsmarkedsudvalget og i delegationen til Vestnordisk Råd.

10 Ágúst Þór Árnason Populær suverænitet og anerkendelse Vestnordisk grundlag for fælles Policy i det arktiske område Oplægsholder, Direktør ved Polar Law, Island I de sidste år har de tre lande som tilhører Vestnordisk Råd og deres parlamenter beskæftiget sig mere og mere med arktiske anliggender både hvert for sig og til nogen grad i fællesskab. I ingen af tilfældene er dette en enkelt sag men Island har dog på den måde et klarere forhold at det nyder en fuld anerkendelse af verdenssamfundet som suveræn og selvstændig stat noget som Færøerne og Grønland ikke gør. I Kongeriget Danmarks strategi for Arktis vises det til et "ligeværdigt partnerskab" mellem Danmark, Grønland og Færøerne. Regeringen i Færøerne har i april 2013 også vedtaget en uafhængig skøn for en Arktisk strategi og Grønlands ledere har understreget betydningen af en udvikling set i en økonomisk, kulturel, juridisk, social, geografisk og politisk perspektiv. Ved første øjekast ser det ud som Færøerne og Grønland har mulighed til at operere som selvstændige aktører i dette sammenhæng. Men når det kommer til fuldværdig samarbejde på den internationale arena så halter det. Det er al grund til at undersøge hvilken mulighed de tre lande har til at danne en fælles Vestnordisk Strategi for Arktis. Det er ikke spørgsmål at Island på en suveræn og selvstændig stat kan samarbejde med hvilken som helst anden suveræn og selvstændig stat hvis det ikke går i mod landets international samarbejdsaftaler og forpligtelser. Det bliver mere kompliceret og måske meningsløst at lave aftale med politiske enheder som ikke har den nødvendige internationale status og anerkendelse. Det betyder at det er nødvendig at se på det færøske og det grønlandske parlaments muligheder for at bekræfte samarbejdsaftaler med andre land (stater). Et vigtigt spørgsmål i denne sammenhæng er hvilket populær legitimitet og status parlamenterne i respektive land har d.v.s. Færøernes lagting og Inatsisartut i Grønland. Ágúst Thor Árnason er direktør for Polar Law Institute (PLI) og adjunkt ved Universitetet i Akureyri (det juridiske fakultet). Han har skrevet forskellige artikler og holdt foredrag om konstitutionalisme, demokrati og parlamentarisme samt artikler og foredrag om Islands kamp for suverænitet og selvstændighed. Agust var medlem af Altingi s forfatningsudvalg og skrev tillæg til den offentlige evalueringsrapport om Islands EU-ansøgning I 2009 (Hagfræðistofnun Háskóla Íslands, 2014)

11 Anna Sofia Lava Færøernes indflydelse på arktiske forhold gennem institutionelt samarbejde i Vestnorden: Speciale om Færøernes udenrigspolitiske forhold og samarbejde i Vestnordisk Råd Oplægsholder, Kandidat i Politik og Forvaltning, Færøerne Færøernes internationale ageren er begrænset grundet Rigsfællesskabet og Færøernes uselvstændighed, dermed har Færøerne få muligheder for at få indflydelse på internationale forhold. Deltagelse og samarbejde om arktiske forhold er dog vigtigt for Færøerne og færøske interesser, da de påvirker Færøernes ressourcer og område, og det færøske folks leve og virke, nu og i fremtiden. Som følge af ændringerne i Arktisk er Færøerne geostrategisk interessante for eksterne aktører, samt at Færøernes internationale pligter vokser i og med Færøernes selvstyre tager til. Det forpligter Færøerne til at agere udenrigspolitisk og finde nye forummer, hvor Færøerne kan fremme og beskyttes deres interesser. Her spiller Vestnordisk Råd en særlig rolle, da Danmark ikke er medlem af Vestnordisk Råd, og de begrænsninger i loven om Færøernes landsstyres indgåelse af folkeretlige aftaler, som hindrer Færøernes udenrigspolitiske ageren, gør sig ikke gældende her. Færøerne har derfor mulighed for at gøre sig fuldgyldig og få indflydelse på samarbejdet i Vestnordisk Råd på lige fod med Grønland og Island. De tre vestnordiske lande: Færøerne, Grønland og Island har været forbundet gennem mange årtier, også før grundlæggelsen af Vestnordisk Råd i 1985, gennem fiskeri, hvalfangst og kulturarv. Disse ligheder har bragt dem sammen og udviklet sig til et formelt samarbejde, som har styrket landenes fælles interesser på det udenrigspolitiske felt. Grundlæggelsen af Vestnordisk Råd er et initiativ kommet nede fra og op, hvilket giver samarbejdet en speciel karakterstik. Vestnordisk Råd er en institution styret gennem netværk frem for hierarki, der skaber en særlig informationsstrøm og viden, og hvor Færøernes og Grønlands uselvstændighed ikke har skygget for deres deltagelse og indflydelse på samarbejdet med Island. Denne lighed og samarbejde giver Færøerne større potentiale for deltagelse og indflydelse internationalt, hvis landende står sammen. De tre lande står nu overfor udfordringer og muligheder som konsekvens af de klimatiske ændringer i Arktisk, som de kan stå sammen om, ved at udvide deres samarbejde. En fælles vestnordisk Arktisk strategi kan være med til at fremme Færøernes interesser på det internationale plan, og gøre Færøerne til en aktiv aktør udenrigspolitisk frem for at være et objekt brugt i andre magters forsvarsstrategier, som historisk set har været realiteten for Færøerne. En vestnordisk frihandelszone kan være med til at modvirke nogle af de udfordringer Færøerne har i forbindelse med deres uattraktive marked, som vanskeliggør muligheden for nye handelsaftaler. Samarbejde i Vestnordisk Råd kan derfor blive en vigtig allieret for Færøerne i fremtiden, også set i lyset af de stærke historiske bånd mellem de vestnordiske lande, og de fælles udfordringer og muligheder den nye verden byder disse tre lande.

12 Anna Sofia Lava er kandidat i politik og forvaltning fra Roskilde Universitet, hvor hun dimitterede med sit speciale om færøsk udenrigspolitik og samarbejde i Vestnordisk Råd efteråret Anna Sofia Lava er ansat som projektkoordinator hos MF for Tjóðveldi i Folketinget.

EU som arktisk aktør? - Og baggrunden for samarbejde i Arktis. Sabina Askholm Larsen Kommunikationsmedarbejder, Polar DTU

EU som arktisk aktør? - Og baggrunden for samarbejde i Arktis. Sabina Askholm Larsen Kommunikationsmedarbejder, Polar DTU EU som arktisk aktør? - Og baggrunden for samarbejde i Arktis Sabina Askholm Larsen Kommunikationsmedarbejder, Polar DTU Center for polare aktivtiter (Polar DTU) To hovedformål: At styrke de polarrelaterede

Læs mere

STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005

STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005 Det Politisk-Økonomiske Udvalg (2. samling) L 171 - Svar på Spørgsmål 9 Offentligt STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. 2-17 af 26. maj 2005 stillet

Læs mere

Den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side (i det følgende benævnt "siderne")

Den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side (i det følgende benævnt siderne) DA Fælles erklæring fra den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side, angående forbindelserne mellem den Europæiske Union og Grønland Den Europæiske

Læs mere

Tale af Formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt ved Nordisk Seminar i Nuuk den 9. februar 2011

Tale af Formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt ved Nordisk Seminar i Nuuk den 9. februar 2011 Tale af Formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt ved Nordisk Seminar i Nuuk den 9. februar 2011 Nordisk samarbejde med fokus på samarbejde med naboer i vest og det arktiske område. Jeg vil indledningsvist

Læs mere

Workshop: EU og EU s rolle i verden

Workshop: EU og EU s rolle i verden Institut for Statskundskab Workshop: EU og EU s rolle i verden Anders Wivel, ph.d. Lektor, studieleder Institut for Statskundskab Københavns Universitet Dias 1 Anders Wivel Forsker i international politik,

Læs mere

Inoqatigiinneq Vort fælles liv

Inoqatigiinneq Vort fælles liv Inoqatigiinneq Vort fælles liv DAGSORDEN for Inuit Circumpolar Councils 11. Generalforsamling 28. juni 2. juli, 2010 NuukN Lørdag 26. juni 2010 ANKOMST AF DELEGEREDE OG GÆSTER Søndag 27. juni 2010 10:00

Læs mere

Kampen om Arktis De strategiske interesser i Arktis

Kampen om Arktis De strategiske interesser i Arktis Kampen om Arktis De strategiske interesser i Arktis Jacob Petersen Atlantsammenslutningen, Svanemøllens Kaserne, den 15. november 2012 Hvem er jeg? Jacob Petersen Cand. scient. pol. Speciale om Kongeriget

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.6.2018 COM(2018) 453 final 2018/0239 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen om forebyggelse af ureguleret fiskeri

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Arktis, der blev vedtaget af Rådet den 20. juni 2016

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Arktis, der blev vedtaget af Rådet den 20. juni 2016 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. juni 2016 (OR. en) 10400/16 COEST 166 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 20. juni 2016 til: delegationerne Tidl. dok. nr.:

Læs mere

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen Statskundskab Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen På spørgsmålet: Hvad er "politologi"? kan der meget kort svares, at politologi er "læren om politik" eller det videnskabelige studium af politik.

Læs mere

Grundlæggende rettigheder i EU

Grundlæggende rettigheder i EU Grundlæggende rettigheder i EU A5-0064/2000 Europa-Parlamentets beslutning om udarbejdelse af et charter om Den Europæiske Unions grundlæggende rettigheder (C5-0058/1999-1999/2064(COS)) Europa-Parlamentet,

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.3.2018 COM(2018) 138 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt DA DA BEGRUNDELSE 1. BAGGRUND

Læs mere

Forord. Dronningens besøg i Grønland Vestnordisk Råds årsmøde i Island

Forord. Dronningens besøg i Grønland Vestnordisk Råds årsmøde i Island INATSISARTUT P a r l i a m e n t o f G r e e n l a n d Nyhedsbrev Af Formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt 2. halvår 2011 Forord Det tredje arbejdsår i Inatsisartut indenfor denne valgperiode blev

Læs mere

Skjal 1: Tilráðingar 2008

Skjal 1: Tilráðingar 2008 Skjal 1: Tilráðingar 2008 Rekommandation nr. 1/2008 Vestnordisk Råd har, den 27. august enstemmigt vedtaget følgende rekommandation, under Rådets årsmøde 2008 i Grundarfjörður i Island. Vestnordisk Råd

Læs mere

*** UDKAST TIL HENSTILLING

*** UDKAST TIL HENSTILLING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udenrigsudvalget 2016/0217(NLE) 22.6.2017 *** UDKAST TIL HENSTILLING om udkast til Rådets afgørelse om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen om oprettelse af

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter. Page 1 of 12 Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2015 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske

Læs mere

7935/17 top/ag/hsm 1 DG E - 1C

7935/17 top/ag/hsm 1 DG E - 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. april 2017 (OR. en) 7935/17 CULT 34 RELEX 290 DEVGEN 54 COMPET 236 ENFOCUSTOM 92 EDUC 131 COHOM 46 NOTE fra: til: Tidl. dok. nr.: Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Charter for Vestnordisk Råd

Charter for Vestnordisk Råd Charter for Vestnordisk Råd Præambel I erkendelse af At Færøerne, Grønland og Island, det vestnordiske område, har en fælles interesse i bevarelsen og en kontrolleret udnyttelse af landenes levende og

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.11.2016 C(2016) 7495 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 24.11.2016 om ændring af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1675 om supplering

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0170 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0170 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0170 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.3.2013 COM(2013) 170 final 2013/0090 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, som Unionen skal indtage i

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.3.2018 COM(2018) 167 final 2018/0079 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Kommissionen til på Den Europæiske Unions vegne at godkende den globale

Læs mere

Dagsorden. Torsdag: 5. juni Sted: Hotel Føroyar, Oyggjarvegur 45

Dagsorden. Torsdag: 5. juni Sted: Hotel Føroyar, Oyggjarvegur 45 Vestnordisk Råds Temakonference 5.-8. juni 2008 i Tórshavn på Færøerne ÆNDRET SITUATION REDNINGSSAMARBEJDE I NORDATLANTEN Hvilke samarbejdsaftaler om redning har de vestnordiske lande, ved hvem og hvilke

Læs mere

Inuvik, 21. juli 2014. Kære delegerede til ICC s 12. generalforsamling, Deres excellencer, ærede gæster.

Inuvik, 21. juli 2014. Kære delegerede til ICC s 12. generalforsamling, Deres excellencer, ærede gæster. Formandens beretning Ataatsimeersuarnermi Oqalugiaat Inuvik, 21. juli 2014 Kære delegerede til ICC s 12. generalforsamling, Deres excellencer, ærede gæster. Det er en stor ære at have været en del af Inuit

Læs mere

EU og det Arktiske område

EU og det Arktiske område Gardermoen 13 November 2010 EU og det Arktiske område Martin Lassen Skylv Ambassaderåd Oversigt 1. Seks grunde til en arktisk politik i EU 2. Vurdering af situationen i Arktis 3. Indholdet i EU s politikdokumenter

Læs mere

2014 Udgivet den 25. april 2014. 23. april 2014. Nr. 393. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

2014 Udgivet den 25. april 2014. 23. april 2014. Nr. 393. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Lovtidende A 2014 Udgivet den 25. april 2014 23. april 2014. Nr. 393. Anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om Institut for Menneskerettigheder Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution

Læs mere

Utqiaġvik Deklarationen. (underskrevet kopi)

Utqiaġvik Deklarationen. (underskrevet kopi) Utqiaġvik Deklarationen (underskrevet kopi) Utqiaġvik Deklarationen Som erklæret af Inuit fra Alaska, Canada, Grønland og Rusland i forbindelse med Inuit Circumpolar Conferences 10. generalforsamling,

Læs mere

PUBLIC 15693/17 1 DG C LIMITE DA. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. december 2017 (OR. en) 15693/17 LIMITE PV/CONS 76 RELEX 1114

PUBLIC 15693/17 1 DG C LIMITE DA. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. december 2017 (OR. en) 15693/17 LIMITE PV/CONS 76 RELEX 1114 Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. december 2017 (OR. en) 15693/17 LIMITE PUBLIC PV/CONS 76 RELEX 1114 UDKAST TIL PROTOKOL 1 Vedr.: 3587. samling i Rådet for den Europæiske Union

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. marts 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. marts 2017 (OR. en) 7677/17 EF 61 ECOFIN 233 DELACT 62 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 24. marts 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør,

Læs mere

Citat med følgende kildeangivelse tilladt: Foreløbige resultater fra Den arktiske Levevilkårsundersøgelse, SLiCA - 2006.

Citat med følgende kildeangivelse tilladt: Foreløbige resultater fra Den arktiske Levevilkårsundersøgelse, SLiCA - 2006. PPP-kopier vedrørende Den Arktiske Levevilkårsundersøgelse, SLiCA er omdelt i forbindelse med forelæsning på Midtgrønlands GU, Nuuk - 5. december 2006. Citat med følgende kildeangivelse tilladt: Foreløbige

Læs mere

GRØNLAND 2015-2016 SUBSTRATEGI

GRØNLAND 2015-2016 SUBSTRATEGI GRØNLAND 2015-2016 SUBSTRATEGI INTRO SYSTEMATISK OG MÅLRETTET INDSATS I SAMARBEJDE MED GRØNLAND MISSION ˮ Institut for Menneskerettigheders mission i Grønland er at fremme og beskytte menneskerettighederne.

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter. Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2016 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske

Læs mere

BILAG. til det ændrede forslag. til Rådets afgørelse

BILAG. til det ændrede forslag. til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 2 BILAG til det ændrede forslag til Rådets afgørelse om undertegnelse og midlertidig anvendelse af lufttransportaftalen mellem Amerikas

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0367 (NLE) 14996/16 FORSLAG fra: modtaget: 28. november 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: COASI 218

Læs mere

EN OPSUMMERING AF SPROGNÆVNETS ÅRSRAPPORT FOR 2007

EN OPSUMMERING AF SPROGNÆVNETS ÅRSRAPPORT FOR 2007 1 EN OPSUMMERING AF SPROGNÆVNETS ÅRSRAPPORT FOR 2007 Præsentation af institutionen: Oqaasileriffik/Grønlands Sprogsekretariat blev oprettet i 1998 for at kunne sikre den sproglige palads i Grønland. Først

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Somalia, som Rådet vedtog på samling den 18. juli 2016.

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Somalia, som Rådet vedtog på samling den 18. juli 2016. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juli 2016 (OR. en) 11238/16 COAFR 220 CFSP/PESC 618 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 18. juli 2016 til: delegationerne

Læs mere

Talepapir til Naalakkersuisoq for Nordisk samarbejde vedr. Nordisk seminar 28. marts 2019

Talepapir til Naalakkersuisoq for Nordisk samarbejde vedr. Nordisk seminar 28. marts 2019 Oqalugiatissaq Aningaasaqarnermut Nunani Avannarlerni suleqatigiinnermut Naalakkersuisoq Talepapir til Naalakkersuisoq for Finanser og Nordisk samarbejde Talepapir til Naalakkersuisoq for Nordisk samarbejde

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0366 (NLE) 14997/16 FORSLAG fra: modtaget: 28. november 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: COASI 219

Læs mere

BILAG DET EUROPÆISKE RÅD GÖTEBORG FORMANDSKABETS KONKLUSIONER. den 15. og 16. juni 2001 BILAG. Bulletin DA - PE 305.

BILAG DET EUROPÆISKE RÅD GÖTEBORG FORMANDSKABETS KONKLUSIONER. den 15. og 16. juni 2001 BILAG. Bulletin DA - PE 305. 31 DET EUROPÆISKE RÅD GÖTEBORG FORMANDSKABETS KONKLUSIONER den 15. og 16. juni 2001 BILAG 33 BILAG Bilag I Erklæring om forebyggelse af spredning af ballistiske missiler Side 35 Bilag II Erklæring om Den

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.6.2018 C(2018) 3572 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 6.6.2018 om ændring af Rådets Forordning (EF) nr. 2271/96 af 22. november 1996 om beskyttelse

Læs mere

Vækst, velfærd og en plads i verdenssamfundet

Vækst, velfærd og en plads i verdenssamfundet MÅL OG VISIONER FOR INUIT ATAQATIGIIT I FOLKETINGET 2015-2019 Vækst, velfærd og en plads i verdenssamfundet APRIL 2016 INUIT ATAQATIGIIT FOLKETINGIMI Mål og visioner 2015-19 I den kommende valgperiode

Læs mere

Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum. 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat

Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum. 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat 1 Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt 26. september 2012, Ilulissat

Læs mere

University of Copenhagen. Hvorfor er symboler og myter vigtige for europæisk integration? Lynggaard, Kennet; Manners, Ian James; Søby, Christine

University of Copenhagen. Hvorfor er symboler og myter vigtige for europæisk integration? Lynggaard, Kennet; Manners, Ian James; Søby, Christine university of copenhagen University of Copenhagen Hvorfor er symboler og myter vigtige for europæisk integration? Lynggaard, Kennet; Manners, Ian James; Søby, Christine Published in: Politologisk Årbog

Læs mere

FM 2007/35 RETTELSE. 8. april 2007. Udenrigspolitisk Redegørelse (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) Forelæggelsesnotat

FM 2007/35 RETTELSE. 8. april 2007. Udenrigspolitisk Redegørelse (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) Forelæggelsesnotat RETTELSE 8. april 2007 Udenrigspolitisk Redegørelse (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) Forelæggelsesnotat På Landsstyrets vegne fremlægger jeg hermed den årlige Udenrigspolitiske Redegørelse.

Læs mere

FORSKNING FOR CULT-UDVALGET EUROPÆISKE KULTURINSTITUTTER I UDLANDET

FORSKNING FOR CULT-UDVALGET EUROPÆISKE KULTURINSTITUTTER I UDLANDET GENERALDIREKTORATET FOR INTERNE POLITIKKER TEMAAFDELING B: STRUKTUR- OG SAMHØRIGHEDSPOLITIK KULTUR OG UDDANNELSE FORSKNING FOR CULT-UDVALGET EUROPÆISKE KULTURINSTITUTTER I UDLANDET SAMMENDRAG Resumé Formålet

Læs mere

Fælles forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Fælles forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN UNIONENS HØJTSTÅENDE REPRÆSENTANT FOR UDENRIGSANLIGGENDER OG SIKKERHEDSPOLITIK Bruxelles, den 17.12.2015 JOIN(2015) 35 final 2015/0303 (NLE) Fælles forslag til RÅDETS AFGØRELSE om

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0230/1. Ændringsforslag. Jonathan Bullock, Aymeric Chauprade for EFDD-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0230/1. Ændringsforslag. Jonathan Bullock, Aymeric Chauprade for EFDD-Gruppen 29.6.2018 A8-0230/1 1 Punkt 1 litra g g) at understrege den betydning, som EU's medlemsstater tillægger koordineringen af deres indsats i de styrende organer og enheder i FNsystemet; g) at respektere retten

Læs mere

1. De statsretlige rammer for Naalakkersuisuts adgang til at foretage udenrigspolitiske dispositioner

1. De statsretlige rammer for Naalakkersuisuts adgang til at foretage udenrigspolitiske dispositioner Grønlandsudvalget 2012-13 GRU Alm.del Bilag 55 Offentligt JUSTITSMINISTERIET UDENRIGSMINISTERIET Notat om Naalakkersuisuts udenrigspolitiske beføjelser i lyset af en mulig ophævelse eller ændring af nultolerancepolitikken

Læs mere

PRODUKTIONS- OG YDELSESKONTRAKT FOR 2013 MELLEM FORSVARSMINISTERIET OG CENTER FOR MILITÆRE STUDIER, KØBENHAVNS UNIVERSITET

PRODUKTIONS- OG YDELSESKONTRAKT FOR 2013 MELLEM FORSVARSMINISTERIET OG CENTER FOR MILITÆRE STUDIER, KØBENHAVNS UNIVERSITET Forsvarsudvalget, Det Udenrigspolitiske Nævn 2012-13 FOU Alm.del Bilag 83, UPN Alm.del Bilag 113 Offentligt PRODUKTIONS- OG YDELSESKONTRAKT FOR 2013 MELLEM FORSVARSMINISTERIET OG CENTER FOR MILITÆRE STUDIER,

Læs mere

Skjal 1: Tilráðingar Samtyktar á ársfundi Útnorðurráðsins í Íslandi 31. august 1. september 2017

Skjal 1: Tilráðingar Samtyktar á ársfundi Útnorðurráðsins í Íslandi 31. august 1. september 2017 Skjal 1: Tilráðingar 2017 Samtyktar á ársfundi Útnorðurráðsins í Íslandi 31. august 1. september 2017 Forslag til Vestnordisk Råds rekommandation nr. 2/2017 Vestnordisk råds Præsidium foreslår på Rådets

Læs mere

Forslag til RÅDETS OG KOMMISSIONENS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS OG KOMMISSIONENS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.10.2014 COM(2014) 636 final 2014/0296 (NLE) Forslag til RÅDETS OG KOMMISSIONENS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions og Det Europæiske

Læs mere

Hvad vil de nye magthavere i EU? Mads Dagnis Jensen Institut for International Økonomi, Politik og Business

Hvad vil de nye magthavere i EU? Mads Dagnis Jensen Institut for International Økonomi, Politik og Business Hvad vil de nye magthavere i EU? Mads Dagnis Jensen (mdj.egb@cbs.dk) Institut for International Økonomi, Politik og Business Oversigt Det Europæiske Råd Europa-Parlamentet Europa-Kommissionen Den Europæiske

Læs mere

Bedre borgerinddragelse

Bedre borgerinddragelse Bedre borgerinddragelse Anbefalinger til Naalakkersuisut NGO Koalitionen for Bedre Borgerinddragelse 11-03-2014 En redegørelse for hvad god borgerinddragelse er og en række anbefalinger til Naalakkersuisut

Læs mere

*** UDKAST TIL HENSTILLING

*** UDKAST TIL HENSTILLING Europa-Parlamentet 2014-2019 Fiskeriudvalget 2016/0192(NLE) 19.9.2016 *** UDKAST TIL HENSTILLING om udkast til Rådets afgørelse om indgåelse af aftalen mellem Den Europæiske Union og Kongeriget Norge om

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. februar 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. februar 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. februar 2017 (OR. en) 6170/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne COHOM 16 CONUN 54 SOC 81 FREMP 11 Tidl. dok.

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. februar 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. februar 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. februar 2017 (OR. en) 6626/17 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet LIMITE DEVGEN 27 CLIMA 45 ENER 85 COPS 65 CFSP/PESC

Læs mere

Perspektiver for dansk udenrigspolitik efter Fogh

Perspektiver for dansk udenrigspolitik efter Fogh Perspektiver for dansk udenrigspolitik efter Fogh Rasmus Brun Pedersen Lektor, PhD Institut for statskundskab & Institut for Erhvervskommunikation Aarhus Universitet Email: brun@ps.au.dk Udenrigspolitisk

Læs mere

Statut for Center for Militære Studier

Statut for Center for Militære Studier C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Statut for Center for Militære Studier 11. JANUAR 2014 Statut for Center for Militære Studier NAVN CENTER FOR MILITÆRE

Læs mere

(Meddelelser) EUROPA-PARLAMENTET. Forretningsorden for Konferencen af de Europæiske Parlamenters Europaudvalg (2011/C 229/01) PRÆAMBEL

(Meddelelser) EUROPA-PARLAMENTET. Forretningsorden for Konferencen af de Europæiske Parlamenters Europaudvalg (2011/C 229/01) PRÆAMBEL 4.8.2011 Den Europæiske Unions Tidende C 229/1 II (Meddelelser) MEDDELELSER FRA DEN EUROPÆISKE UNIONS INSTITUTIONER, ORGANER, KONTORER OG AGENTURER EUROPA-PARLAMENTET Forretningsorden for Konferencen af

Læs mere

III RETSAKTER VEDTAGET I HENHOLD TIL AFSNIT VI I EU-TRAKTATEN

III RETSAKTER VEDTAGET I HENHOLD TIL AFSNIT VI I EU-TRAKTATEN L 348/130 Den Europæiske Unions Tidende 24.12.2008 III (Retsakter vedtaget i henhold til traktaten om Den Europæiske Union) RETSAKTER VEDTAGET I HENHOLD TIL AFSNIT VI I EU-TRAKTATEN RÅDETS AFGØRELSE 2008/976/RIA

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.6.2011 KOM(2011) 366 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET Fornyelse af ordningen mellem Europa-Kommissionen og De Forenede Staters

Læs mere

NYHEDSBREV. Af Formanden for Inatsisartut Lars-Emil Johansen

NYHEDSBREV. Af Formanden for Inatsisartut Lars-Emil Johansen NYHEDSBREV Af Formanden for Inatsisartut Lars-Emil Johansen 2. halvår 2014 Reception i anledning af Folketingets årlige orienteringsrejse til Grønland Formanden for Inatsisartut samt formanden for Naalakkersuisut

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. november 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. november 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. november 2017 (OR. en) 14291/17 ADD 1 COLAC 123 CFSP/PESC 1007 FORSLAG fra: modtaget: 13. november 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

Ophavsrettens reformation i EU Nyt fra fronten

Ophavsrettens reformation i EU Nyt fra fronten Ophavsrettens reformation i EU Nyt fra fronten FEMR gå-hjem-møde d. 1. november 2018 Disposition 1. Hvordan forhandler man egentlig i EU? Hvad er det for en verden, I har med at gøre (en praktisk gennemgang

Læs mere

Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede?

Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede? Innleg på Fritt Nordens konferanse under Nordisk Råds sesjon i Oslo 31.10.2007 KOLBRÚN HALLDÓRSDÓTTIR: Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede? Vil

Læs mere

NYHEDSBREV. Af Formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt 1. halvår 2012

NYHEDSBREV. Af Formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt 1. halvår 2012 NYHEDSBREV Af Formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt 1. halvår 2012 FORORD Det fjerde arbejdsår for Inatsisartut, indenfor denne valgperiode, begynder med åbningen af efterårssamlingen den 21. september.

Læs mere

12950/17 ht/cos/hsm 1 DG B 2B

12950/17 ht/cos/hsm 1 DG B 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. oktober 2017 (OR. en) 12950/17 AGRI 530 FAO 41 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 9. oktober 2017 til: delegationerne Tidl.

Læs mere

Hermed følger til delegationerne den delvis afklassificerede udgave af ovennævnte dokument.

Hermed følger til delegationerne den delvis afklassificerede udgave af ovennævnte dokument. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. juni 2015 (OR. en) 10817/10 EXT 4 DELVIS AFKLASSIFICERING af dokument: af: 8. juni 2010 ny status: Vedr.: 10817/2010 RESTREINT UE Offentlig FREMP 27 JAI

Læs mere

GENNEMFØRELSESBESTEMMELSERNE TIL ADFÆRDSKODEKSEN FOR EUROPA-PARLAMENTETS MEDLEMMER VEDRØRENDE ØKONOMISKE INTERESSER OG INTERESSEKONFLIKTER

GENNEMFØRELSESBESTEMMELSERNE TIL ADFÆRDSKODEKSEN FOR EUROPA-PARLAMENTETS MEDLEMMER VEDRØRENDE ØKONOMISKE INTERESSER OG INTERESSEKONFLIKTER GENNEMFØRELSESBESTEMMELSERNE TIL ADFÆRDSKODEKSEN FOR EUROPA-PARLAMENTETS MEDLEMMER VEDRØRENDE ØKONOMISKE INTERESSER OG INTERESSEKONFLIKTER PRÆSIDIETS AFGØRELSE AF 15. APRIL 2013 Kapitler 1. Gaver modtaget

Læs mere

KONFERENCE ADFÆRDSVIDENSKAB - EN VEJ TIL BEDRE REGULERING

KONFERENCE ADFÆRDSVIDENSKAB - EN VEJ TIL BEDRE REGULERING KONFERENCE ADFÆRDSVIDENSKAB - EN VEJ TIL BEDRE REGULERING Adfærdsvidenskab en vej til bedre regulering Fredag den 24. november 2017 inviterer Erhvervsministeriet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til

Læs mere

9916/17 jn/la/hsm 1 DGD2B

9916/17 jn/la/hsm 1 DGD2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2017 (OR. en) 9916/17 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet Tidl. dok. nr.: 7923/2/17 REV 2 Vedr.: De Faste Repræsentanters Komité/Rådet

Læs mere

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. december 2009 (15.12) (OR. en) 17159/09 RECH 449 COMPET 514 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.12.2014 COM(2014) 727 final ANNEX 1 BILAG til Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, Unionen skal indtage i Underudvalget vedrørende Sundhed og Plantesundhed,

Læs mere

Kære gæster, Det er med glæde, at jeg på det danske. Folketings vegne kan byde alle 200 deltagere fra de 15

Kære gæster, Det er med glæde, at jeg på det danske. Folketings vegne kan byde alle 200 deltagere fra de 15 Formandens velkomsttale ved åbningen af Østersøkonferencen på Hotel Nyborg Strand 31. august 2009 kl. 10.30 Ca. 5-6 minutter, efterfulgt af musik Efterfølgende taler er Niels Sindal Ref. 08-000894-37 Kære

Læs mere

Forslag til afgørelse (COM(2016)0400 C8-0223/ /0186(COD))

Forslag til afgørelse (COM(2016)0400 C8-0223/ /0186(COD)) 8.6.2017 A8-0061/ 001-018 ÆNDRINGSFORSLAG 001-018 af Kultur- og Uddannelsesudvalget Betænkning Santiago Fisas Ayxelà Den Europæiske Kulturhovedstad 2020-2033 A8-0061/2017 (COM(2016)0400 C8-0223/2016 2016/0186(COD))

Læs mere

Formandskabets Kontaktudvalgsmøde med folketingets præsidium

Formandskabets Kontaktudvalgsmøde med folketingets præsidium INATSISARTUT P a r l i a m e n t o f G r e e n l a n d Nyhedsbrev Af Formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt 2. halvår 2012 Forord Det fjerde arbejdsår for Inatsisartut indenfor denne valgperiode startede

Læs mere

DISKUSSIONSOPLÆG VEDRØRENDE BETEGNELSEN INDEN FOR RIGSFÆLLESKABETS RAMMER

DISKUSSIONSOPLÆG VEDRØRENDE BETEGNELSEN INDEN FOR RIGSFÆLLESKABETS RAMMER DISKUSSIONSOPLÆG VEDRØRENDE BETEGNELSEN INDEN FOR RIGSFÆLLESKABETS RAMMER Et selvstyrende Grønland visioner og målsætninger Midtvejskonferencen, Katuaq, Nuuk, den 13.-14. sept. 2001 Johan Lund Olsen Medlem

Læs mere

Præsentation af CIRCLA, Bestyrelsens besøg på Inst. f. Kultur og Globale Studier. 8. februar 2016

Præsentation af CIRCLA, Bestyrelsens besøg på Inst. f. Kultur og Globale Studier. 8. februar 2016 Præsentation af CIRCLA, Bestyrelsens besøg på Inst. f. Kultur og Globale Studier 8. februar 2016 Fokus på Arktis Råstofudvinding (minedrift og offshore olie/gasproduktion) Fokus på Arktis Råstofudvinding

Læs mere

DEN VESTNORDISKE DIMENSION I DET GLOBALE ARKTIS

DEN VESTNORDISKE DIMENSION I DET GLOBALE ARKTIS DEN VESTNORDISKE DIMENSION I DET GLOBALE ARKTIS Islands Præsident Ólafur Ragnar Grimssons tale på 30 års jubilæumsmøde i Det vestnordiske Råd Thorshavn, Færøerne 11. august 2015 Færøernes Lagmand Grønlands

Læs mere

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 27. juni 2012 EM 2012/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge muligheder

Læs mere

DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET I EN NØDDESKAL

DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET I EN NØDDESKAL DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET I EN NØDDESKAL DET EUROPÆISKE RÅD EU S STRATEGISKE INSTITUTION Det Europæiske Råd er drivkraften bag Den Europæiske Union. Det fastlægger dens retningslinjer og dens politiske

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.10.2017 C(2017) 7136 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 27.10.2017 om ændring af delegeret forordning (EU) 2016/1675, idet Etiopien indsættes i skemaet

Læs mere

De folkeretlige regler om kyststaters rettigheder over kontinentalsoklen med særligt henblik på rettigheder i Arktis

De folkeretlige regler om kyststaters rettigheder over kontinentalsoklen med særligt henblik på rettigheder i Arktis Andreas Arent Jespersen & Jeppe Vestergaard De folkeretlige regler om kyststaters rettigheder over kontinentalsoklen med særligt henblik på rettigheder i Arktis Afgrænsning af overlappende krav på den

Læs mere

NORDISK PROGRAM FOR 2030-AGENDAEN. Programbeskrivelse Generation 2030

NORDISK PROGRAM FOR 2030-AGENDAEN. Programbeskrivelse Generation 2030 NORDISK PROGRAM FOR 2030-AGENDAEN Programbeskrivelse 2017-2020 Generation 2030 Viljedeklaration fra de nordiske samarbejdsministre om gennemførelse af 2030-agendaen i Norden Vi, de nordiske samarbejdsministre

Læs mere

SLUTAKT. (Bruxelles, den 8. oktober 2002)

SLUTAKT. (Bruxelles, den 8. oktober 2002) SLUTAKT FOR DEN DIPLOMATISKE KONFERENCE OM PROTOKOLLEN OM DET EUROPÆISKE FÆLLESSKABS TILTRÆDELSE AF DEN INTERNATIONALE EUROCONTROL KONVENTION AF 13. DECEMBER 1960 VEDRØRENDE SAMARBEJDE OM LUFTFARTENS SIKKERHED

Læs mere

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut.

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut. 13. mødedag, onsdag den 15. oktober 2008. Dagsordenens punkt 85 Beslutningsforslag til, at landsstyret pålægges at undersøge mulighederne for sammen med Danmark at oprette et center for international forskning

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union DET EUROPÆISKE RÅD

Rådet for Den Europæiske Union DET EUROPÆISKE RÅD Rådet for Den Europæiske Union DET EUROPÆISKE RÅD EU S STRATEGISKE ORGAN Det Europæiske Råd er den EU-institution, der fastlægger Den Europæiske Unions overordnede retningslinjer og prioriteter. Det består

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET OG DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET OG DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.10.2012 COM(2012) 604 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET OG DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG Den Europæiske Unions deltagelse

Læs mere

Høringssvar fra Dansk Institut for Internationale Studier til udkast til forslag til lov om internationalt udviklingssamarbejde

Høringssvar fra Dansk Institut for Internationale Studier til udkast til forslag til lov om internationalt udviklingssamarbejde Høringssvar fra Dansk Institut for Internationale Studier til udkast til forslag til lov om internationalt udviklingssamarbejde Målsætning Ad 1, stk. 1: DIIS sætter pris på intentionerne om at præcisere

Læs mere

REGLER FOR STOA VEDTAGET AF PRÆSIDIET DEN 4. MAJ der henviser til reglerne for STOA, der blev vedtaget af Præsidiet den 19.

REGLER FOR STOA VEDTAGET AF PRÆSIDIET DEN 4. MAJ der henviser til reglerne for STOA, der blev vedtaget af Præsidiet den 19. 5.1.2. REGLER FOR STOA VEDTAGET AF PRÆSIDIET DEN 4. MAJ 2009 Præsidiet - der henviser til forretningsordenens artikel 23, stk. 2 1, - der henviser til sin afgørelse af 1. september 2003 om STOA's fremtidige

Læs mere

Erklæring fra Sverige

Erklæring fra Sverige Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. september 2015 (OR. en, fr) Interinstitutionel sag: 2015/0028 (COD) 11505/15 ADD 1 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste

Læs mere

Rådets rammeafgørelse om bekæmpelse af organiseret kriminalitet: Hvad kan der gøres for at styrke EUlovgivningen

Rådets rammeafgørelse om bekæmpelse af organiseret kriminalitet: Hvad kan der gøres for at styrke EUlovgivningen GENERALDIREKTORATET FOR INTERNE POLITIKKER TEMAAFDELING C: BORGERNES RETTIGHEDER OG KONSTITUTIONELLE ANLIGGENDER BORGERNES RETTIGHEDER OG RETLIGE OG INDRE ANLIGGENDER Rådets rammeafgørelse om bekæmpelse

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 13. april 2010 (OR. en) 7763/10 Interinstitutionel sag: 2009/0168 (CNS) AELE 10 SCHENGEN 29 JAI 245

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 13. april 2010 (OR. en) 7763/10 Interinstitutionel sag: 2009/0168 (CNS) AELE 10 SCHENGEN 29 JAI 245 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 13. april 2010 (OR. en) 7763/10 Interinstitutionel sag: 2009/0168 (CNS) AELE 10 SCHENGEN 29 JAI 245 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS AFGØRELSE

Læs mere

Rigsombudsmanden i Grønland

Rigsombudsmanden i Grønland Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold UGF alm. del - Bilag 114 Offentligt Rigsombudsmanden i Grønland Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 3. maj 2006 J.nr.: 415-0001 Indberetning

Læs mere

15571/17 ef 1 DG C 1

15571/17 ef 1 DG C 1 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2017 (OR. en) 15571/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 11. december 2017 til: delegationerne Tidl. dok. nr.:

Læs mere

Spørg om EU. Folketingets

Spørg om EU. Folketingets Spørg om EU Folketingets EU-Oplysning Indhold Hvad er EU-Oplysningen? side 3 Vi finder svaret til dig side 4 Vores publikationer side 6 www.eu-oplysningen.dk side 8 Her finder du os side 11 Folketingets

Læs mere

19. mødedag, onsdag den 12. november, 2008.

19. mødedag, onsdag den 12. november, 2008. 19. mødedag, onsdag den 12. november, 2008. Dagsordenens punkt 142 Færøerne og Island har oprettet generalkonsulater med diplomatstatus i hinandens lande. Vestnordisk Råd opfordrer det grønlandske Landsstyre

Læs mere

CSR en platform for innovation

CSR en platform for innovation CSR en platform for innovation CSR Greenland Præsentation d. 2. marts 2011 Agenda CSR Greenland Hvad er CSR? Hvorfor arbejde med CSR? Corporate social Innovation (CSI) CSI eksempler CSI i Grønland Anne

Læs mere

AKT OM OPRETTELSE AF DEN EURO-LATINAMERIKANSKE PARLAMENTARISKE FORSAMLING 1

AKT OM OPRETTELSE AF DEN EURO-LATINAMERIKANSKE PARLAMENTARISKE FORSAMLING 1 AKT OM OPRETTELSE AF DEN EURO-LATINAMERIKANSKE PARLAMENTARISKE FORSAMLING 1 PRÆAMBEL Formændene for Europa-Parlamentet, Andesparlamentet, Det Mellemamerikanske Parlament og Det Latinamerikanske Parlament,

Læs mere

Hermed følger til delegationerne den forklarende note fra Den Franske Republiks regering om ovennævnte initiativ.

Hermed følger til delegationerne den forklarende note fra Den Franske Republiks regering om ovennævnte initiativ. RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 8. december 2000 (19.12) (OR. fr) 13289/00 ADD 1 LIMITE JAI 135 ADDENDUM TIL FØLGESKRIVELSE fra: Frankrigs faste repræsentant, Pierre VIMONT modtaget den:

Læs mere