BILAG 3 Kravspecifikation og ydelsesbeskrivelse September 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BILAG 3 Kravspecifikation og ydelsesbeskrivelse September 2017"

Transkript

1 BILAG 3 Kravspecifikation og ydelsesbeskrivelse September 2017 Offentligt udbud af maskinstationsarbejder til Aarhus Universitet, Foulum

2 Generelle krav gældende for samtlige delaftaler: På AU-Foulum (Science and Technology (ST) ved Aarhus universitet (AU)) er der fokus på at dyrke markerne på en bæredygtig måde, med fokus på ressourcer og kvalitet i afgrøderne. Dette betyder bl.a. at der er krav til kontrolleret trafik for at minimere tryk- og køreskader i marken. Derfor vil der i flere af nedenstående delaftaler (entrepriser) blive stillet krav til, at maskinerne kan køre i faste kørespor. På grund af at egne maskiner bruges til visse opgaver, er der valgt at fokusere på 9 meter som den valgte arbejdsbredde. Ordregiver arbejder med specifikke forsøgsopgaver, hvorfor Ordregiver kan have specifikke ønsker til udførelse af visse opgaver, for at opnå en bestemt foderkvalitet. Ordregiver vil derfor gerne bede tilbudsgiver, ved afgivelse af tilbud, om at oplyse kapacitet på den givne opgavetype (maskinliste over de maskiner som indgår ved det afgivne tilbud). Alle maskiner og traktorer som tilbudsgiver forventer at bringe i anvendelse til udførelse af opgaverne skal være udstyret med RTK-GPS autostyring der hvor den pågældende delaftale kræver det. Autostyringscomputeren skal være i stand til at uploade marker og kørespor. Ved alle opgaver med snitning og indlægning af ensilage og biomasse, forventer Ordregiver at tilbudsgiver følger branchens anbefalinger til kapacitet for indlægning medmindre andet bliver særskilt bestilt/aftalt. Ved efterfølgende udførelse af en opgave dækket af denne aftale, skal tilbudsgiver ved tilsvining af vejen, altid give Ordregiver besked, således Ordregiver har mulighed for at opsætte skilte eller tage anden aktion. Da de fleste af nedenstående delaftaler kræver kort responstid, er det et krav, at tilbudsgiver har kort afstand til Ordregiver. Tilbudsgiver må derfor maksimalt have 25 km til AU-Foulum (Blichers Allé 20, 8830 Tjele) - undtaget er dog delaftale 24 og 25. Krav til den enkelte delaftale: I de nedenstående 31 delaftaler vil tre personer flere gange blive nævnt i forbindelse med aftaler omkring enkelte omstændigheder gældende for den enkelte delaftale. Kontaktoplysningerne for hver person vil blive oplyst til de tilbudsgiverne som får tildelt en eller flere delaftaler. Det drejer sig om følgende personer: Uffe Schmidt: Underforvalter ved Institut for Husdyrvidenskab (ANIS) Markdrift Jens Bonderup Kjeldsen: Jordbrugstekniker ved Institut for Agroøkologi Markforsøg Foulumgård Mogens Møller Hansen: Driftsleder ved Institut for Ingeniørvidenskab Biogas Plant Delaftale 1: Skårlægning, sammenrivning og snitning af græs med krav til arbejdets bredde Der forventes høstet 4 slæt (kan dog blive 5 slæt).

3 Arealet vil være beliggende på Tjele Gods fra (2018: 53 ha og 2019: 28 ha i 3 slæt) og derefter på AU Foulum med Julsgaard (se bilag 5a, 5b og 5c). Det forventes at 2/3 af arealet i fremtiden vil være på AU Foulum. Ordregiver forventer at arealet vil være på ca ha pr. år. Valserne på stængelknuseren skal normalt være lagt helt sammen. Der kan forekomme skårlægning, sammenrivning og snitning af andre afgrøder så som grønkorn. Sammenrivningshastighed og dybde skal afpasses, så jord i græs minimeres. Snitlængder og stubhøjde aftales med Uffe Schmidt inden igangsætning. Rivning: ved start aftales dybde i stub med Uffe Schmidt. Frakørslen sker med så lidt markskade som muligt (dvs. at trafikken på arealet sker i køresporene). Ordregiver kræver, at der kan tildeles ensileringsmidler. Tilbudsgiver skal selv klare indlægningen. Det er meget vigtigt, at afgrøden udlægges løbende i tynde lag på højst 10 cm og gerne mindre, evt. ved brug af greb. Der må ikke komme mere grovfoder hjem end der kan udlægges i tynde lag på max 10 cm, så det sikres, at det bliver kørt godt sammen. Ved alle opgaver med snitning og indlægning af ensilage og biomasse, forventer Ordregiver, at tilbudsgiver følger branchens anbefalinger til kapacitet for indlægning. Dvs. at der i henhold til figur 1 nedenfor kan pakkes til mindst 240 kg tørstof/m 3. Alt grovfoder skal over brovægt. Levering af grovfoderet kan være på AU-Foulum, DKC (Burrehøjvej 49) eller Biogasanlægget (Burrehøjvej 43). Tidspunkterne for arbejdet aftales med Uffe Schmidt. I forbindelse med denne delaftale skal der både oplyses en pris på skårlægning, sammenrivning og snitning samt en pris på kun skårlægning og sammenrivning i forbindelse med fremstilling af hø eller wrapballer. Der afgives priser på Tjele Gods, Julsgaard og på AU-Foulum. Disse vægtes med 25 % på Tjele Gods, 25 % på Julsgaard og 50 % på AU Foulum. Dette vil indgå i den samlede vægtning. Ved evaluering af tilbud vægtes delaftalen med skårlægning, sammenrivning og snitning med 70 %, mens skårlægning og sammenrivning alene vægtes med 30 %. Den samlede vægtning er laveste pris pr. ha.

4 Figur 1. Pakningsgraden i kg ts. pr. m 3 i forhold til tykkelsen på de udlagte lag. Dette eksempel er beregnet for et normalt effektivt maskinsæt til finsnitning af græs eller majs, hvor der er finsnittet 120 tons i timen med et tørstofindhold på 35 pct., og udlægningen er sket med hhv. en 10 ton, en 10 ton + en 10 ton hjælpetraktor og en 20 ton gummiged. Delaftale 2: Spredning af græs med krav til arbejdets bredde Der forventes høstet 4 slæt (kan dog blive 5 slæt). Ordregiver kender ikke arealet, men vil dog gerne have mulighed for at gøre brug af det. Der vil under denne delaftale kunne forekomme spredning af græs til hø eller wrap. Der kan forekomme spredning af andre afgrøder såsom grønkorn. Tidspunkterne for arbejdet aftales med Uffe Schmidt. Delaftale 3: Snitning af majs uden krav til arbejdets bredde Det forventes at der skal høstes ca. 72 ha pr. år i 2018 og Arealet er beliggende på Tjele Gods (se bilag 5c). Snitlængder, stubhøjde og indstilling af kerneknuser aftales med Uffe Schmidt inden igangsætning og undervejs. Frakørslen sker med så lidt markskade som muligt. Ordregiver kræver at der kan tildeles ensileringsmidler. Tilbudsgiver skal selv klare indlægningen. Det er meget vigtigt at afgrøden udlægges løbende i tynde lag på højst 10 cm og gerne mindre, evt. ved brug af dozerblad eller anden stakudjævner.

5 Der må ikke komme mere grovfoder hjem end der kan udlægges i tynde lag på max 10 cm, så det sikres, at dette bliver kørt sammen. Pakningsgraden skal være på 240 kg tørstof pr. m 3. Alt grovfoder skal over brovægt på AU-Foulum. Levering af grovfoderet kan være på AU-Foulum, DKC (Burrehøjvej 49) eller Biogasanlægget (Burrehøjvej 43). Tidspunkterne for snitning sker efter aftale med Uffe Schmidt. Delaftale 4: Snitning af majs med krav til arbejdes bredde Der forventes et areal på ca. 50 ha pr. år. Fra 2019 forventes et areal på ca. 50 til 120 ha beliggende på AU-Foulum med Julsgaard (se bilag 5a og 5b). Snitlængder, stubhøjde og indstilling af kerneknuser aftales med Uffe Schmidt inden igangsætning og undervejs. Frakørslen sker med så lidt markskade som muligt. Ordregiver kræver, at der kan tildeles ensileringsmidler. Tilbudsgiver skal selv klare indlægningen. Det er meget vigtigt, at afgrøden udlægges løbende i tynde lag på højst 10 cm og gerne mindre, evt. ved brug af dozerblad eller anden stakudjævner. Der må ikke komme mere grovfoder hjem end der kan udlægges i tynde lag på max 10 cm, så det sikres, at dette bliver kørt sammen. Pakningsgraden skal være på 240 kg tørstof pr. m 3. Alt grovfoder skal over brovægt på AU-Foulum. Levering af grovfoderet kan være på AU-Foulum, DKC (Burrehøjvej 49) eller Biogasanlægget (Burrehøjvej 43). Tidspunkterne for snitning sker efter aftale med Uffe Schmidt. Der afgives priser på AU-Foulum og på Julsgaard med vægtning 75%/25 %. Dette vil indgå i den samlede vægtning. Delaftale 5: Warpning på faste kørespor Arbejdet udføres på fast kørespor. Der skal som udgangspunkt mindst anvendes 8-lags plast med mulighed for tilkøb af ekstra lag plast. Ved evaluering af tilbud vægtes pris pr. balle med 90 % og pris pr. ekstra lag plast med 10 %. Delaftale 6: Afpudsning af græsmarker på faste kørespor Der forventes et areal på mellem ha. Afpudseren skal være af slagler eller roterklipper type. Arbejdet udføres med så lidt markskade som muligt.

6 Tidspunkterne for arbejdet aftales med Uffe Schmidt. Delaftale 7: Udbringning af gylle på AU-Foulum med Julsgaard i faste kørespor Der er krav om en arbejdsbredde på 9 meter med nedfælder i sort jord og på græs. Der er krav om en arbejdsbredde på 27 meter ved slangeudlægning. Ved arbejdet med nedfælder, skal der sikres ens behandling i hele arbejdets bredde. Ordregiver forventer, at der skal udbringes ca til m 3 fra gyllelageret eller DKC (Burrehøjvej 49). Gyllen udbringes med så lidt markskade som muligt. Udbringning af gylle på Julsgaard skal transporteres med lastbil af tilbudsgiver og aflæsses i buffertank som tilbudsgiver skal have med i prisen. Transporten skal ske via Burrehøjvej og Overlundvej. Buffertanken skal straks fjernes efter endt udbringning og senest dagen efter udbringningen er tilendebragt på marken. Der kan aftales længere afhentningsfrist og dette skal foregå på skrift via . Det er Ordregiver der bestemmer, om det er muligt at forlænge fristen. Er buffertanken mod forventning ikke afhentet til aftalt tid, betales der en bod på kr. pr. døgn efterfølgende. Tidspunktet for udbringning aftales med Uffe Schmidt. Tilbuddet afgives pr. m 3. Der afgives priser på AU-Foulum og på Julsgaard med vægtning 75%/25%. Dette vil indgå i den samlede vægtning. Ved evaluering af tilbud vægtes slangeudlægning 20 %, sortjord 40 % og grønjord 40 %. Delaftale 8: Udbringning af gylle på Foulumgård Der er ingen krav om arbejdsbredde. På Foulumgård er der en forventning om et behov for sortjordsnedfældning på et areal mellem 0-15 ha. Der kan blive et behov for slangeudlægning på et areal mellem 0-15 ha. Tidspunktet for udbringning aftales med Jens Bonderup Kjeldsen. Ved evaluering af tilbud vægtes sortjord med 50 % og slangeudlægning med 50 %. Delaftale 9: Udbringning af gylle på Tjele Gods Delaftalen er kun gældende for 2018 og Der er krav til en arbejdsbredde på 9 meter ved grønjordsnedfælder. Der er igen krav til arbejdsbredde ved sortjordsnedfælder. Ordregiver forventer, at der skal udbringes ca m 3 på Tjele Gods i 2018 (se bilag 5c). Ordregiver forventer, at der skal udbringes ca m 3 på Tjele Gods i 2019 (se bilag 5c). Arbejdet i forbindelse med græs udføres på faste kørespor med en arbejdsbredde på 9 meter. Maskiner og traktorer som kører på arealet med græs skal have RKT GPS. Gyllen skal udbringes med så lidt markskade som muligt. I forhold til afgrøde skal gyllen udbringes med enten sortjordsnedfælder eller grønjordsnedfælder. Tidspunktet for udbringning aftales med Uffe Schmidt. Gyllen til Tjele Gods transporteres med lastbil af tilbudsgiver og aflæsses i buffertank som tilbudsgiver også skal have med i prisen.

7 Buffertanken skal straks fjernes efter endt udbringning og senest dagen efter udbringningen er tilendebragt på marken. Der kan aftales længere afhentningsfrist og dette skal foregå på skrift via . Det er Ordregiver der bestemmer om det er muligt at forlænge fristen. Er buffertanken mod forventning ikke afhentet til aftalt tid, betales der en bod på kr. pr. døgn efterfølgende. Transporten skal foregå via Burrehøjvej enten gennem Foulum eller Ørum. Tilbuddet afgives pr. m 3. Ved evaluering af tilbud vægtes sortjord med 50 % og grønjord med 50 %. Delaftale 10: Transport af gylle efter behov mellem DKC (Burrehøjvej 49) og Biogasanlægget (Burrehøjvej 43) Ordregiver har løbende et behov for flytning af gylle fra DKC til Biogasanlægget eller omvendt. Transporten kan ske med lastbil eller traktor. Tidspunktet for transporten aftales med Uffe Schmidt eller Mogens Møller Hansen. Ordregiver har et krav om at der bliver ført logbog over transporten. Ved evaluering af tilbud vægtes laveste pris pr. m 3. Delaftale 11: Omrøring af gylle Effekt 200 KW. Omrøringen skal være så effektivt, at den kan oprøre bundlag overalt i lagertanken. Længde af mixerarm skal minimum være 7500 mm. Propel skal minimum være 600 mm. Delaftale 12: Omrøring af gylle i tanke på Biogasanlægget (Burrehøjvej 43) Fuldhydraulisk gylleomrører. Tidspunkt for arbejdes udførelse aftales med Mogens Møller Hansen. Delaftale 13: Udbringning af fast møg på faste kørespor Staldgødningen spredes efter aftale med Uffe Schmidt. Ordregiver forventer, at der er ca m 3 staldgødning. Staldgødningen er placeret ved gyllelageret eller ved DKC (Burrehøjvej 49). Tilbudsgiver læsser selv staldgødningen. Der må ikke udbringes mere end Ordregiver kan nedpløje efter gældende lov. Hvis der skal udbringes møg på Julsgaard er det altid i markstak beliggende på Julsgaard. Tidspunktet for udbringning af staldgødning aftales med Uffe Schmidt. Ved evaluering af tilbud vægtes prisen pr. m 3. Delaftale 14: Såning af majs på faste kørespor

8 Såmaskinen skal have GPS-styret rækkeafblænding. Det forventes at der skal sås ca. 50 til 150 ha pr. år. Der skal kunne tildeles startgødning. Mængde aftales med Uffe Schmidt. Ordregiver forventer at Tilbudsgiver medbringer gødning til den pris som Tilbudsgiver selv har indkøbt gødningen til. Ved såning registreres gødningen på CVR nr Ved evaluering af tilbud vægtes lavest pris pr. ha. Delaftale 15: Såning af majs i forsøg Der kan blive tale om et areal på mellem 0-15 ha. Der skal kunne tildeles startgødning. Mængde aftales med Uffe Schmidt eller Jens Bonderup Kjeldsen. Ordregiver forventer at tilbudsgiver medbringer gødning til den pris som tilbudsgiver selv har indkøbt gødningen til. Arbejdets udførelse aftales med Uffe Schmidt når det drejer sig om ANIS og Jens Bonderup Kjeldsen når det drejer sig om Foulumgård. Da der er tale om forsøg ved ANIS og Foulumgård, ønskes arbejdet udført på timepris. Maskinstørrelse oplyses i tilbud. Gødningen registreres på CVR nr Ved evaluering af tilbud vægtes lavest pris pr. time. Delaftale 16: Høst af korn på faste kørespor Det forventes at der skal høstes ca ha pr. år. Der kan være tale om korn med og uden udlæg, vår og vinterhvede, vinterrug, vintertriticale, vår og vinterbyg og vinterraps. Ordregiver forventer at arbejdet udføres med så lille et spild som året tillader. Høst med og uden snitter. Ved snitning er det et krav, at halmen bliver spredt i fuld skårbredde. 9 meters arbejdes bredde = 30 fod. Aflæsning af korn foretages i forarger eller på anvist sted i længderetning. RTK-GPS autostyring. Delaftale 17: Høst af korn som normal Det forventes at der skal høstes mellem 0-10 ha. Høsten kan max foregå med 20 fods skærebord. Ved snitning er det et krav, at halmen bliver spredt i fuld skårbredde. Ordregiver forventer at arbejdet udføres med så lille et spild som året tillader. Høst med og uden snitter.

9 Delaftale 18: Høst af korn på Foulumgård Foulumgård kan få behov for høst af et areal på mellem 0-40 ha. Ved kørsel på Foulumgård er der specielle krav: o Foulumgård ønsker at afregne med en pris per time. Foulumgård bestemmer selv farten og hvor og hvordan der skal køres og andre ting der skal tages hensyn til. Der kan blive tale om ærter, raps, kornafgrøder med og uden udlæg. Dette kan være med og uden snitning af halm. Ved snitning er det et krav, at halmen bliver spredt i fuld skårbredde. Høsten kan max foregå med 20 fods skærebord. Tidspunkt for arbejdets udførelse aftales med Jens Bonderup Kjeldsen. Ved evaluering af tilbud vægtes timepris mod størrelse af maskine (antal fod). Faktura vedrørende denne delaftale skal sendes til Jens Bonderup Kjeldsen på EAN nr Delaftale 19: Presning af halm på faste kørespor Arbejdet udføres på faste kørespor. Det skal være med halmvogn og aflæsning skal ske i forarger eller på anvist sted i længderetning. Delaftalen er opdelt i følgende underaftaler: o Underaftale 1: Presning af minibig uden snitter 2 m. o Underaftale 2: Presning af minibig med snitter 2 m o Underaftale 3: Presning af minibig med snitter 1,5 m o Underaftale 4: Presning af bigballer uden snitter 2,4 m o Underaftale 5: Presning af bigballer med snitter 2,4 m. Ved presning med snitter er det vigtigt, at det er snittet meget fint. Priser ønskes oplyst pr. stk. Ved evaluering af tilbud vægtes alle underaftaler lige. Delaftale 20: Vending/spredning og sammenrivning af halm på faste kørespor Behov kendes ikke på forhånd. Ved evaluering af tilbud vægtes pris for vending/spredning pr. time med 50 % og pris for sammenrivning pr. time med 50 %. Delaftale 21: Klipning af læhegn med knusning Der skal være grenknuser monteret, så grene knuses i samme arbejdsgang. Tilbudsgiver skal sørge for afmærkning og oprydning såfremt det er nødvendigt. Tidspunkt for arbejdets udførelse aftales med Uffe Schmidt eller Jens Bonderup Kjeldsen.

10 Delaftale 22: Arbejde med gummiged Der er ikke forventning til at der bliver ret meget arbejde, men for at sikre hurtig hjælp ønskes en pris på opgaven. Ved evaluering af tilbud vægtes laveste pris pr. time mod størrelse (antal ton). Delaftale 23: Pløjning Der er ikke en forventning om, at der skal pløjes noget, men for at sikre muligheden ønskes en pris på dette. Ved ordreafgivelse skal tilbudsgiver oplyse om opgaven kan udføres samt hvornår opgaven kan udføres. Kan opgaven ikke igangsættes inden for 24 timer, har Ordregiver ret til at tage andre maskinstationer fra rammeaftalen ind til opgaven. Skulle der mod forventning ikke kunne findes en anden på rammeaftalen, som kan udføre opgaven, har Ordregiver ret til at tage andre eksterne maskinstationer ind til opgaven. Delaftale 24: Grenknusning (pil og poppel) Ved kørsel på Foulumgård samt AU-Foulum med Julsgaard er der specielle krav: o Foulumgård og AU-Foulum ønsker at afregne med en pris per time. Foulumgård og AU- Foulum bestemmer selv farten og hvor og hvordan der skal køres og andre ting der skal tages hensyn til. Tidspunkt for arbejdets udførelse aftales med Uffe Schmidt eller Jens Bonderup Kjeldsen. Delaftale 25: Rodfræsning (pil og poppel) Ved kørsels på Foulumgård samt AU Foulum med Julsgaard er der specielle krav: o Foulumgård ønsker at afregne med en pris per time. Foulumgård bestemmer selv farten og hvor og hvordan der skal køres og andre ting der skal tages hensyn til. Tidspunkt for arbejdets udførelse aftales med Uffe Schmidt eller Jens Bonderup Kjeldsen. Delaftale 26: Spredning af kalk på Foulumgård Ved kørsel på Foulumgård er der specielle krav: o Foulumgård ønsker at afregne med en pris per time. Foulumgård bestemmer selv farten og hvor og hvordan der skal køres og andre ting der skal tages hensyn til. Ordregiver forventer at tilbudsgiver medbringer kalken til den pris som tilbudsgiver selv har indkøbt kalken til. Tidspunkt for arbejdets udførelse aftales med Jens Bonderup Kjeldsen. Delaftale 27: Spredning af kalk

11 Kalken spredes efter aftale med Uffe Schmidt. Tilbudsgiver leverer og læsser selv kalken. Ordregiver forventer at tilbudsgiver medbringer kalken til den pris som tilbudsgiver selv har indkøbt kalken til. Tidspunktet for udbringning aftales med Uffe Schmidt. Delaftale 28: Kørsel af korn Ordregiver har i høst behov for at kunne få flyttet korn fra mark til leveringssted. Transporten skal ske med lastbil. Tidspunktet for transporten aftales med Uffe Schmidt eller Jens Bonderup Kjeldsen. Ved afgivelse af pris oplyses antal m 3 pr. læs. Ved evaluering af tilbud vægtes laveste pris pr. time mod m 3 pr. læs. Delaftale 29: Flytning af gylle til Foulumgård Transporten skal følge dansk lovgivning. Tidspunkt for arbejdets udførelse aftales med Jens Bonderup Kjeldsen. Der afgives priser på flytning med under 10 km afstand til Foulumgård og priser på flytning med over 10 km afstand til Foulumgård. Disse vægtes med 75 % ved flytning med under 10 km afstand og 25 % ved flytning over 10 km afstand. Dette vil indgå i den samlede vægtning. Delaftale 30: Dyrkning af kartofler i forsøg Ved kørsel på Foulumgård er der specielle krav: o Foulumgård ønsker at afregne med en pris per time. Foulumgård bestemmer selv farten og hvor og hvordan der skal køres og andre ting der skal tages hensyn til. Der er følgende krav til arbejdet: o Ved bedpløjning skal der kunne laves bede på 1,5 m. o Stenstreglæggeren skal have en arbejdsbredde på 1,5 m o Læggeren skal være på 4 rækker med en læggeafstand på 75 cm o Ved optagning skal det være en 2-rækket optager. Delaftalen er opdelt i følgende underaftaler: o Underaftale 1: Bedpløjning o Underaftale 2: Stenstrenglægning o Underaftale 3: Lægning o Underaftale 4: Optagning. Pt. er arealet ved Havrisvej i Tjele (se bilag 5e). Tidspunkt for arbejdets udførelse aftales med Jens Bonderup Kjeldsen. Priser ønskes oplyst pr. time. Ved evaluering af tilbud vægtes alle underaftaler lige. Delaftale 31: Radrensning af majs med mulighed for udsåning af græs og/eller gødning Styring ved hjælp at kamera.

12 Frøene skal være bredspredt foran efterharven. Frøene leveres af Ordregiver. Mængden af frø aftales med Uffe Schmidt. Det forventes at der skal radrenses/sås ca. 0 til 50 ha pr. år. Hvis der skal bruges gødning aftales mængde med Uffe Schmidt. Ordregiver forventer at tilbudsgiver medbringer gødning til den pris som tilbudsgiver selv har indkøbt gødningen til.

UDBUDSBETINGELSER September 2017

UDBUDSBETINGELSER September 2017 UDBUDSBETINGELSER September 2017 Offentligt udbud af maskinstationsarbejder til Aarhus Universitet, Foulum Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 4 2. Ordregiver... 4 2.1. Ordregivers kontaktperson... 4

Læs mere

Så er vi klar til sæsonen 2011. Med et par nyheder

Så er vi klar til sæsonen 2011. Med et par nyheder Så er vi klar til sæsonen 2011 Med et par nyheder Husdyrgødning Vi udbringer gylle selvkørende eller med vogn: Vi bruger en Terra Gator 3244 18 m³ i stub- og sortjord, samt i græsmarker. Vor Terra Gator

Læs mere

Vi er godkendt og registreret til transport af dit foder hos fødevarestyrelsen NYHED. Forsuring. af gylletanke

Vi er godkendt og registreret til transport af dit foder hos fødevarestyrelsen NYHED. Forsuring. af gylletanke 2012 Vi er godkendt og registreret til transport af dit foder hos fødevarestyrelsen NY NY NYHED Forsuring af gylletanke Skårlægning, spredning og rivning Skårlægning af græs, helsæd og ærter med 2 butterfly

Læs mere

NYT Snitter med udbyttemåler. NYT 12 stk. NYE John Deere traktorer med GPS styring. NYHED Vogne med. Syre N tilsætning VEJECELLER

NYT Snitter med udbyttemåler. NYT 12 stk. NYE John Deere traktorer med GPS styring. NYHED Vogne med. Syre N tilsætning VEJECELLER 2014 T 12 stk. E John Deere traktorer med GPS styring T Snitter med udbyttemåler Syre N tilsætning HED Vogne med VEJECELLER Udkørsel og omrøring Lavt marktryk Vores E Xerion kan køre med forskudte spor

Læs mere

NYHED Syre-N tilsætning

NYHED Syre-N tilsætning 2013 HED Syre-N tilsætning Tlf. 20 16 02 66 Udkørsel og omrøring Staldgødning Lavt marktryk Vores TerraGator kan køre med forskudte spor det såkaldte»dogwalk«. Resultatet heraf er, at marken kun overkøres

Læs mere

12 METER - nu mulighed for fast kørespor

12 METER - nu mulighed for fast kørespor 2015 12 METER - nu mulighed for fast kørespor Houvej 8. Hvornum. 9500 Hobro. Tlf. 98 54 67 66. 20 16 02 66. Fax 98 54 70 66 www.hvornummaskinstation.dk. E-mail: mail@hvornummaskinstation.dk Udkørsel og

Læs mere

Vejledning til aftale om markarbejde

Vejledning til aftale om markarbejde Vejledning til aftale om markarbejde 1 Aftalens varighed Udgangspunktet bør være, at der ikke indgås aftaler på mere end tre år uden egentlig genforhandling. 2 Formål Ved at indføre en formålsparagraf

Læs mere

Grovfoderproduktion. maskiner skal der til. Bygnings- og Maskinkontoret i Sønderjylland. Læn jer bare tilbage

Grovfoderproduktion. maskiner skal der til. Bygnings- og Maskinkontoret i Sønderjylland. Læn jer bare tilbage Grovfoderproduktion maskiner skal der til Maskinkonsulent Kim Brodersen Bygnings & Maskinkontoret i Mobil : 30 56 00 25 Tirsdag Den. 23 maj 2006 Læn jer bare tilbage 1 Grundlæggende forudsætninger Jævne

Læs mere

Transport og logistikanalyse

Transport og logistikanalyse Flemming Grysbæk Sørvadvej 26 7500 Holstebro Transport og logistikanalyse 1. Mål for transportanalysen Det primære mål er at vurdere den nuværende transport på ejendommen. Det har ligeledes fokus at se

Læs mere

En landmand med 170 hektar planteavl regner på, hvad det har kostet at så med eget kombisåsæt. Der foreligger følgende oplysninger:

En landmand med 170 hektar planteavl regner på, hvad det har kostet at så med eget kombisåsæt. Der foreligger følgende oplysninger: 79 8. Maskiner Opgave 8.1. Maskinomkostninger ved såning En landmand med 170 hektar planteavl regner på, hvad det har kostet at så med eget kombisåsæt. Der foreligger følgende oplysninger: Vedligeholdelse

Læs mere

Dyrkningsplaner og maskiner for reduceret jordbehandling, faste kørespor og pløjning i økologisk kornsædskifte

Dyrkningsplaner og maskiner for reduceret jordbehandling, faste kørespor og pløjning i økologisk kornsædskifte Dyrkningsplaner og maskiner for reduceret jordbehandling, faste kørespor og pløjning i økologisk kornsædskifte Deltagere: Jens Bonderup Kjeldsen, Aarhus Universitet, Foulumgaard, Blichers Alle 20, 8830

Læs mere

Kapacitetsmålinger i 2010 v/ Nørreå

Kapacitetsmålinger i 2010 v/ Nørreå Kapacitetsmålinger i 2010 v/ Nørreå v/ Jens J. Høy, AgroTech Der er i 2010 gennemført registreringer og målinger i forbindelse med høst og opbevaring af græs fra lavbundsarealerne langs Nørreå, billede

Læs mere

Grovfoder Martin Mikkelsen, SEGES PlanteInnovation

Grovfoder Martin Mikkelsen, SEGES PlanteInnovation Grovfoder 2018 Martin Mikkelsen, SEGES PlanteInnovation Grovfoder 2018 Majs Græs Grovfoder generelt Majs Strategi for kvælstof Startgødning Placeret gylle Efterafgrøder KVÆLSTOF TIL MAJS Foto: Ølstrup-Hover

Læs mere

Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning.

Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning. Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning. Niels Tvedegaard 1, Ib Sillebak Kristensen 2 og Troels Kristensen 2 1:KU-Life, Københavns Universitet 2:Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus

Læs mere

Velkommen til Maskinstationsdag 2014

Velkommen til Maskinstationsdag 2014 Velkommen til Maskinstationsdag 2014 Program formiddag Kl. 9.00 Kaffe og velkomst v/agrinord & Mogens Kjeldal, DM&E Kl. 9.30 græs? Hvordan laver vi topudbytte- og kvalitet i Hvordan opnås optimal fremspiring

Læs mere

Vedr. nedlæggelse af jernbaneoverskæring syd for Skærbæk vejen mellem Gaardkrogsvej og Tøndervej.

Vedr. nedlæggelse af jernbaneoverskæring syd for Skærbæk vejen mellem Gaardkrogsvej og Tøndervej. Gardkrog, den 30. oktober 2016 Banedanmark Amerik Plads 15, 2100 København Ø Att. Landinspektør Kaare Kyndal Vedr. nedlæggelse af jernbaneoverskæring syd for Skærbæk vejen mellem Gaardkrogsvej og Tøndervej.

Læs mere

Vårbyg, uden udlæg (foder)

Vårbyg, uden udlæg (foder) Vårbyg, uden udlæg (foder) 7 Jordtype: JB 1&3 u. vanding Kerne, pris 4.kvartal 3800 kg 1,22 4636 1,00 3800-836 -18 Halm 2,5 tons 400 1000 400 1000 0 0 I alt 5636 4800 0 Udsæd 150 kg 2,45 368 2,60 390 22

Læs mere

Beregn udbytte i kg frø i alt og pr. ha samt udbyttet i kr. i alt og pr. ha. Mængde i kg Mængde pr. ha Udbytte i kr. Udbytte kr.

Beregn udbytte i kg frø i alt og pr. ha samt udbyttet i kr. i alt og pr. ha. Mængde i kg Mængde pr. ha Udbytte i kr. Udbytte kr. 18 3. Planteavl Opgave 3.1. Udbytte i salgsafgrøder På svineejendommen Nygård er der et markbrug med 22 ha vinterraps, 41 ha vinterhvede og 47 ha vinterbyg. Der skal foretages beregninger på udbyttet i

Læs mere

Faste kørespor, pløjefri dyrkning og radrensning

Faste kørespor, pløjefri dyrkning og radrensning 21. januar 16 Faste kørespor, pløjefri dyrkning og radrensning Michael Nørremark, Ph.d., Adjunkt, Aarhus Universitet Science and Technology Institut for ingeniørvidenskab præsen TATION Faste kørespor,

Læs mere

Prisforudsætninger for grovfoderafgrøder ØKOLOGIKALKULER 2009 Købspriser Ha-støtte Interne priser Maskinstation, vårbyg *)

Prisforudsætninger for grovfoderafgrøder ØKOLOGIKALKULER 2009 Købspriser Ha-støtte Interne priser Maskinstation, vårbyg *) Prisforudsætninger for grovfoderafgrøder Udarbejdet til Økologikalkuler er udarbejdet ud fra fakturede priser for 2008 og anslåede priser for 2009. Bemærk ved gødningsomkostningerne, at gødningstilførslen

Læs mere

UDKAST TIL RAMMEAFTALE September 2017

UDKAST TIL RAMMEAFTALE September 2017 UDKAST TIL RAMMEAFTALE September 2017 Vedrørende indkøb af maskinstationsarbejder mellem Aarhus Universitet, Foulum Blichers Allé 20 DK-8830 Tjele (i det følgende benævnt Køberen ) og Leverandørens navn

Læs mere

Tema. Hvad skal majs til biogas koste?

Tema. Hvad skal majs til biogas koste? Hvad skal majs til biogas koste? Brug af autostyring bør gøre det lettere og måske billigere - at så og radrense majsen. Tema > > Specialkonsulent Søren Kolind Hvid, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion

Læs mere

Hvad siger koen til brug af ensileringsmidler og til en længere snitlængde? - Kvalitetssikring af ensileringsarbejdet. Rudolf Thøgersen, Dansk Kvæg

Hvad siger koen til brug af ensileringsmidler og til en længere snitlængde? - Kvalitetssikring af ensileringsarbejdet. Rudolf Thøgersen, Dansk Kvæg Hvad siger koen til brug af ensileringsmidler og til en længere snitlængde? - Kvalitetssikring af ensileringsarbejdet Rudolf Thøgersen, Dansk Kvæg Temadag om grovfoder Bygholm Landbrugsskole, den 8. marts

Læs mere

Halm og roetoppe en god madpakke til biogas

Halm og roetoppe en god madpakke til biogas Halm og roetoppe en god madpakke til biogas Økonomiseminar 11. December 2017 Kurt Hjort-Gregersen Fleksibel kraft-varmeproduktion fra biogas baseret på restbiomasser fra landbruget. Projektet er støttet

Læs mere

Prisforudsætninger for grovfoderafgrøder ØKOLOGIKALKULER 2010 Købspriser Ha-støtte Interne priser Maskinomkostninger, vårbyg *)

Prisforudsætninger for grovfoderafgrøder ØKOLOGIKALKULER 2010 Købspriser Ha-støtte Interne priser Maskinomkostninger, vårbyg *) Prisforudsætninger for grovfoderafgrøder Udarbejdet til Økologikalkuler er udarbejdet ud fra fakturede priser for 21 og anslåede priser for 211. Bemærk ved gødningsomkostningerne, at gødningstilførslen

Læs mere

Kritiske punkter til dyrkning af grovfoder med særlig fokus på majs og græs

Kritiske punkter til dyrkning af grovfoder med særlig fokus på majs og græs Kritiske punkter til dyrkning af grovfoder med særlig fokus på majs og græs Tema 11 Fra såning til foderbord - der er mange penge at hente i foderkæden Landskonsulent Karsten Attermann Nielsen, Landscentret,

Læs mere

Transportanalyse. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Vedlagt en opsamling på transportanalysen for jeres bedrift.

Transportanalyse. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Vedlagt en opsamling på transportanalysen for jeres bedrift. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Transportanalyse Vedlagt en opsamling på transportanalysen for jeres bedrift. Resumé Generelt løser bedriften de undersøgte transportopgaver

Læs mere

Sædskiftegræs, 2-års kl.græs, 70 pct. afgræsset. Gns. af 1. og 2. år

Sædskiftegræs, 2-års kl.græs, 70 pct. afgræsset. Gns. af 1. og 2. år 24 Sædskiftegræs, 2-års kl.græs, 7 pct. afgræsset. Gns. af 1. og 2. år Året 29 Året 21 Ændring Jordtype: JB 1&3. uvandet Pris Kroner Pris Kroner Kr Pct Nettoudbytte 1,1 55 FE 1,3 715 1,3 715 I alt 79 79

Læs mere

Tabel 2. Opnåelige udnyttelsesprocenter ved forskellige udbringningsmetoder og tidspunkter. Bredspredt. Vårsæd 50 40 40-40 30.

Tabel 2. Opnåelige udnyttelsesprocenter ved forskellige udbringningsmetoder og tidspunkter. Bredspredt. Vårsæd 50 40 40-40 30. Nedfældning af gylle Af landskonsulent Jens J. Høy, Landskontoret for Bygninger og Maskiner, Landbrugets Rådgivningscenter (Bragt i Effektiv Landbrug ) Indledning I den nye Vandmiljøplan II stilles der

Læs mere

Økonomikonsulent-økologi Keld Dieckmann

Økonomikonsulent-økologi Keld Dieckmann Mere robuste bedrifter ved nabosamarbejder Økonomikonsulent-økologi Keld Dieckmann Formål med nabosamarbejde Bør være en del af bedriftens forretningsplan Udnytte synergier: Økonomisk Produktionsmæssigt

Læs mere

Nr. 9 - uge 34. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Majshøst

Nr. 9 - uge 34. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Majshøst Nr. 9 - uge 34 I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Majshøst GrovfoderNyt 22. Aug 2019 Bedriften lige nu Af Anders Christiansen (abc@centrovice.dk) De store mængder regn den

Læs mere

Optimal udnyttelse af majs. Rudolf Thøgersen, SEGES HusdyrInnovation,

Optimal udnyttelse af majs. Rudolf Thøgersen, SEGES HusdyrInnovation, Optimal udnyttelse af majs Rudolf Thøgersen, SEGES HusdyrInnovation, rut@seges.dk Emner Snitlængde Kerneknusning Overfladebehandling ved ensilering Foto: Helle Dahl Dahl Schmidt Schmidt Tørstofoptagelse,

Læs mere

Møde 4. marts 2015. Ensilage og afgræsning af gode marker Hø

Møde 4. marts 2015. Ensilage og afgræsning af gode marker Hø Møde 4. marts 2015 Ensilage og afgræsning af gode marker Hø Projekt Økologer tænker i helheder Selvforsyning Harmoni Sådan får man en god fremspiring Max sådybde: 1 cm for hvidkløver og småfrøet græs

Læs mere

Relevante afgrøder i økologisk produktion Økologikonsulent Lars Egelund Olsen

Relevante afgrøder i økologisk produktion Økologikonsulent Lars Egelund Olsen Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Relevante afgrøder i økologisk produktion Økologikonsulent Lars Egelund Olsen Hvordan adskiller afgrødevalget hos økologer sig fra det konventionelle? 2...

Læs mere

https://www.landbrugsinfo.dk/oekologi/planteavl/ukrudt/sider/nyt_dyrkningssyste...

https://www.landbrugsinfo.dk/oekologi/planteavl/ukrudt/sider/nyt_dyrkningssyste... Side 1 af 5 Du er her: LandbrugsInfo > Økologi > Planteavl - økologi > Ukrudt > Nyt dyrkningssystem til effektiv ukrudtsbekæmpelse og optimeret dyrkning af Oprettet: 20-04-2015 Nyt dyrkningssystem til

Læs mere

Nr. 8 - uge 32. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Etablering af kløvergræs. Foto: SEGES

Nr. 8 - uge 32. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Etablering af kløvergræs. Foto: SEGES Nr. 8 - uge 32 Foto: SEGES I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Etablering af kløvergræs GrovfoderNyt 5. Aug 2019 Bedriften lige nu Af Anders Christiansen (abc@centrovice.dk)

Læs mere

Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi. Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs

Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi. Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs Korn til foder og konsum Havre Vårbyg Vårhvede Vårtriticale Rug Vintertriticale Vinterhvede (Spelt, emmer,

Læs mere

Tommelfingerregler for kontrakter og økonomi. v/ Karen Jørgensen VFL-bioenergi Den 1. marts 2013, Holstebro

Tommelfingerregler for kontrakter og økonomi. v/ Karen Jørgensen VFL-bioenergi Den 1. marts 2013, Holstebro Tommelfingerregler for kontrakter og økonomi v/ Karen Jørgensen VFL-bioenergi Den 1. marts 2013, Holstebro Transport F.eks. Transport- hvem gør det og på hvilke betingelser Gylle Fast gødning Grønne biomasser

Læs mere

Modelejendom 1 - Planteproduktion uden husdyr og med ekstensivt græs

Modelejendom 1 - Planteproduktion uden husdyr og med ekstensivt græs Bilag 2 Modelejendom 1 - Planteproduktion uden husdyr og med ekstensivt græs Nudrift 1 ¼ af arealet er med ekstensivt græs, som afpudses. Vårsæd, vårsæd, bælgsæd, vintersæd Import af svinegylle: 1067 tons

Læs mere

FORSURING AF GYLLE LANDMANDENS PERSPEKTIV

FORSURING AF GYLLE LANDMANDENS PERSPEKTIV FORSURING AF GYLLE LANDMANDENS PERSPEKTIV Martin Nørregaard Hansen Landskonsulent, ph.d., PlanteInnovation SEGES DM&E, 19 sep. 2017 DE FORSKELLIGE FORSURINGSTYPER De forskellige forsuringstyper har forskellige

Læs mere

dlg vækstforum 2013 Efterafgrøder Chikane eller muligheder Ole Grønbæk

dlg vækstforum 2013 Efterafgrøder Chikane eller muligheder Ole Grønbæk dlg vækstforum 2013 Efterafgrøder Chikane eller muligheder Ole Grønbæk Efterafgrøder - Mellemafgøder Grøngødning HVORFOR? Spar kvælstof og penge Højere udbytte Mindre udvaskning af kvælstof, svovl, kalium

Læs mere

Bestilling vedrørende etablering af efterafgrøder

Bestilling vedrørende etablering af efterafgrøder Plantedirektoratet Susanne Elmholt Dato: 16. marts 2009 Bestilling vedrørende etablering af efterafgrøder Plantedirektoratet har i mail d. 2/2 2009 med vedhæftet dokument (Normale driftmæssige principper.doc)

Læs mere

Potentiale ved anvendelsen af græs til biogasproduktion. Uffe Jørgensen, Institut for Agroøkologi

Potentiale ved anvendelsen af græs til biogasproduktion. Uffe Jørgensen, Institut for Agroøkologi Potentiale ved anvendelsen af græs til biogasproduktion Uffe Jørgensen, Institut for Agroøkologi Målsætning om udnyttelse af 50% af gyllen i 2020 behov for energirig tilsætning www.ing.dk Tilsætning af

Læs mere

Økologisk Optimeret Næringstofforsyning

Økologisk Optimeret Næringstofforsyning Økologisk Optimeret Næringstofforsyning Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark NEXT STEP MØDER, Januar 2019 Dette kommer jeg igennem Nyt paradigme for import af gødning på Praktisk eksempel på import

Læs mere

Et økologisk jordbrug uden konventionel husdyrgødning og halm Asger Overgaard

Et økologisk jordbrug uden konventionel husdyrgødning og halm Asger Overgaard Gårdrapport Et økologisk jordbrug uden konventionel husdyrgødning og halm Asger Overgaard Udarbejdet af Niels Tvedegaard, Fødevareøkonomisk Institut & Økologisk Landsforening 2007 Indhold Forord... 2 1.

Læs mere

GRÆSBLANDINGER SOM FODER - RESULTATER AF FODRINGSFORSØG PÅ DKC

GRÆSBLANDINGER SOM FODER - RESULTATER AF FODRINGSFORSØG PÅ DKC GRÆSBLANDINGER SOM FODER - RESULTATER AF FODRINGSFORSØG PÅ DKC Marianne Johansen og Martin R. Weisbjerg Institut for Husdyrvidenskab Science and Technology, Aarhus Universitet -Foulum, 8830 Tjele marianne.johansen@anis.au.dk

Læs mere

Små planteavlsbrug bør overveje økologiske muligheder - Økologi også interessant for de mindre planteavlsbedrifter.

Små planteavlsbrug bør overveje økologiske muligheder - Økologi også interessant for de mindre planteavlsbedrifter. Små planteavlsbrug bør overveje økologiske muligheder - Økologi også interessant for de mindre planteavlsbedrifter. Små planteavlsbrug har oftest en dårlig driftsøkonomi, og der er derfor behov for at

Læs mere

Vedledning i brugen af regnearksmodel til beregning af betaling for forpagtning

Vedledning i brugen af regnearksmodel til beregning af betaling for forpagtning Vedledning i brugen af regnearksmodel til beregning af betaling for forpagtning Indhold Formål og målgruppe... 1 Koncept... 1 Vejledning til modellen MED @Risk og risikosimulering... 2 Indtastningsfelter...

Læs mere

FarmTest Alternativer til gyllevogne

FarmTest Alternativer til gyllevogne FarmTest Alternativer til gyllevogne Maskiner og planteavl 117 vfl.dk farmtest.dk Titel: Alternativer til gyllevogne Forfatter: Seniorkonsulent Jens J. Høy, AgroTech Review: Maskinkonsulent Kim Brodersen,

Læs mere

Aktuelt om dyrkning af majs

Aktuelt om dyrkning af majs Aktuelt om dyrkning af majs Martin Mikkelsen, Dansk Landbrugsrådgivning Disposition Etablering af majs Gylle til majs Kolbemajs Ensilering af kolbemajs og kernemajs Stubhøjde Fusarium i majs Vanding Vurdering

Læs mere

Mobil grøngødning til grønsager og bær

Mobil grøngødning til grønsager og bær Økologisk Inspirationsdag Sorø 15. november 2016 Mobil grøngødning til grønsager og bær Jørn Nygaard Sørensen Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet Baggrund Økologisk husdyrgødning Begrænset mængde

Læs mere

Fosforregulering. Kort nyt om MFO brak og efterafgrøder m.m.

Fosforregulering. Kort nyt om MFO brak og efterafgrøder m.m. Fosforregulering Kort nyt om MFO brak og efterafgrøder m.m. Disposition Fosforregulering Efterafgrøder 2017 Andre nyheder 2018 Jordbearbejdnings regler (skema) Frister for afpudsning af græs og brakarealer

Læs mere

LANDBOTHY KONGRES 2018 HOTEL LIMFJORDEN 6. FEB Tlf :

LANDBOTHY KONGRES 2018 HOTEL LIMFJORDEN 6. FEB Tlf : LANDBOTHY KONGRES 2018 HOTEL LIMFJORDEN 6. FEB. 2018 Tlf. 30 604 603 Email.: kjn@maskinraadgivning.com www.maskinraadgivning.com Privat maskinrådgivning: Maskinanalyser, investeringsberegninger, Maskinfællesskaber,

Læs mere

Tidlig høst og ensilering af økologiske proteinafgrøder

Tidlig høst og ensilering af økologiske proteinafgrøder Tidlig høst og ensilering af økologiske proteinafgrøder Hvorfor og hvordan? Proteinafgrøder som ærter, lupin og hestebønner er ofte kendetegnet ved sen og til tider vanskelig høst. En sen høst og en åben

Læs mere

FlexNyt. Aktuelt i marken. Forebyg skadedyr i kornlageret. Fagligt nyt til deltidslandmænd og landboere. Uge 24, 2013

FlexNyt. Aktuelt i marken. Forebyg skadedyr i kornlageret. Fagligt nyt til deltidslandmænd og landboere. Uge 24, 2013 FlexNyt LandboThy Silstrupparken 2 7700 Thisted tlf. 9618 5700 landbothy.dk CVR-nr. 41 94 67 17 Indhold Mark Aktuelt i marken Forebyg skadedyr i kornlageret Indlægning i markstak, køresilo eller balle-ensilering

Læs mere

Generelt om afgrødekalkuler Udbytteniveau Gødningsniveau Planteværn Ved økologi anvendes der ikke kemisk planteværn. Maskinomkostninger

Generelt om afgrødekalkuler Udbytteniveau Gødningsniveau Planteværn Ved økologi anvendes der ikke kemisk planteværn. Maskinomkostninger 4 Generelt om afgrødekalkuler Afgrødekalkulerne for planteavl omfatter de arealmæssigt mest udbredte afgrøder. De viste eksempler er ikke nødvendigvis repræsentative for landet som helhed. Afgrødekalkulerne

Læs mere

Klimaoptimering. Økologisk malkekvægbedrift SÅDAN GØR DU KLIMA- REGNSKABET BEDRE

Klimaoptimering. Økologisk malkekvægbedrift SÅDAN GØR DU KLIMA- REGNSKABET BEDRE Klimaoptimering Økologisk malkekvægbedrift SÅDAN GØR DU KLIMA- REGNSKABET BEDRE FORBEDRING AF KLIMAREGNSKABET Landbruget bidrager med cirka 25 % af verdens samlede udledning af klimagasser. Belastningen

Læs mere

Fjerkræ nr FarmTest. Demonstration af teknik til spredning og nedmuldning af fjerkrægødning

Fjerkræ nr FarmTest. Demonstration af teknik til spredning og nedmuldning af fjerkrægødning Fjerkræ nr. 7 2009 FarmTest Demonstration af teknik til spredning og nedmuldning af fjerkrægødning Titel: Demonstration af teknik til spredning og nedmuldning af fjerkrægødning Forfatter: Jens Johnsen

Læs mere

Begræns tab i mark og silo ved tør ensilering

Begræns tab i mark og silo ved tør ensilering Begræns tab i mark og silo ved tør ensilering Karsten A. Nielsen VFL Planter og Miljø Naturerhverv.dk Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne

Læs mere

Nyt fra landsforsøgene med gødning Resultater af forsøg med husdyrgødning og affaldsprodukter

Nyt fra landsforsøgene med gødning Resultater af forsøg med husdyrgødning og affaldsprodukter Nyt fra landsforsøgene med gødning Resultater af forsøg med husdyrgødning og affaldsprodukter Annette V. Vestergaard Planter & Miljø Naturerhverv.dk Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den Europæiske

Læs mere

Faste kørespor sådan kommer man i gang, og Økonomi ved egne maskiner

Faste kørespor sådan kommer man i gang, og Økonomi ved egne maskiner Indlæg på Økologirådgivning Danmark s NEXT STEP møder Januar 2019 Faste kørespor sådan kommer man i gang, og Økonomi ved egne maskiner Kurt S. Mortensen Teknik- & energirådgiver +45 40 24 30 81, ksm@byggeri-teknik.dk

Læs mere

Optimal anvendelse af kvæggylle

Optimal anvendelse af kvæggylle Side 1 af 6 Optimal anvendelse af kvæggylle Indledning Kvæggylle er et værdifuldt gødningsmiddel, hvis det anvendes rigtigt. Alle landbrug har etableret tilstrækkelig opbevaringskapacitet, og der er et

Læs mere

Afgrøder til biogasanlæg

Afgrøder til biogasanlæg Afgrøder til biogasanlæg Kathrine Hauge Madsen khm@landscentret.dk Indhold Afgrøder til biogas situationen i Danmark Projekt: Demonstration af produktion og dyrkning af energiafgrøder til biogasproduktion

Læs mere

Grovfoderproduktion på fremtidens kvægbrug. V/ landskonsulent Karsten A. Nielsen landskonsulent Martin Mikkelsen

Grovfoderproduktion på fremtidens kvægbrug. V/ landskonsulent Karsten A. Nielsen landskonsulent Martin Mikkelsen Grovfoderproduktion på fremtidens kvægbrug V/ landskonsulent Karsten A. Nielsen landskonsulent Martin Mikkelsen Landbrugets Rådgivningscenter a un Ja N es to r s pe Al ya Tr o se C ol os s ro Ky M ag nu

Læs mere

Rådgivning hvor 1+1 =3. Poul Henningsen, Lyngsø Søndergaard Torben S. Frandsen, Agri Nord

Rådgivning hvor 1+1 =3. Poul Henningsen, Lyngsø Søndergaard Torben S. Frandsen, Agri Nord Rådgivning hvor 1+1 =3 Poul Henningsen, Lyngsø Søndergaard Torben S. Frandsen, Agri Nord Emner Præsentation af bedriften Baggrund for deltagelse i grovfoderskolen Arrondering Mål og handlingsplan for grovfoderproduktion

Læs mere

Afgrødernes næringsstofforsyning

Afgrødernes næringsstofforsyning Afgrødernes næringsstofforsyning Temadag om jordfrugtbarhed 12. okt. 2016 Jørgen Eriksen Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet Minimumsloven (Liebig s lov): Udbyttet bestemmes af den vækstfaktor

Læs mere

Samensilering af roer og majshelsæd

Samensilering af roer og majshelsæd Samensilering af roer og majshelsæd v/ Stud. Agro. Jesper Lehmann, KU LIFE og Rudolf Thøgersen, Videncentret for Landbrug, Kvæg Et forsøg med samensilering af roer og majshelsæd i wrapballer viser, at

Læs mere

Økologi uden konventionel gødning og halm

Økologi uden konventionel gødning og halm Økologi uden konventionel gødning og halm Niels Tvedegaard Fødevareøkonomisk Institut Dias 1 Vigtigste forudsætninger Priser Korn: Ært/lupin Blandsæd Grovfoder: 2,00 kr. pr kg. 2,00 kr. pr kg. 1,90 kr.

Læs mere

Valg af høstmetode har betydning både teknisk, økonomisk og i relation til lagring. 2. Oktober 2014 Jørgen Pedersen

Valg af høstmetode har betydning både teknisk, økonomisk og i relation til lagring. 2. Oktober 2014 Jørgen Pedersen Valg af høstmetode har betydning både teknisk, økonomisk og i relation til lagring 2. Oktober 2014 Jørgen Pedersen Høstmetoder Direkte flisning Helskudshøst Teknik Fordele/ulemper Økonomi Direkte flisning

Læs mere

Kend dine maskinomkostninger

Kend dine maskinomkostninger Kend dine maskinomkostninger Omkostninger til arbejde og maskiner er en væsentlig post for planteavlerne. En maskinanalyse giver dig mulighed for at vurdere niveauet for omkostninger og sætte fokus på

Læs mere

Græsmarkskonference 2015

Græsmarkskonference 2015 Græsmarkskonference 2015 Workshop 20 % højere udbytte i græsmarken i 2020 uden tab af foderværdi Opfølgning på Workshop 1. Forædling (arter, sorter og blandinger) Arter med Endofytter mod skadedyr gåsebillelarver

Læs mere

FlexNyt. Hønsene bliver skruk. Ensilering af 1. slæt skårlægning og fortørring. Fagligt nyt til deltidslandmænd og landboere.

FlexNyt. Hønsene bliver skruk. Ensilering af 1. slæt skårlægning og fortørring. Fagligt nyt til deltidslandmænd og landboere. FlexNyt Indhold Fjerkræ Hønsene bliver skruk Ensilering af 1. slæt skårlægning og fortørring Indlægning i markstak, køresilo eller balleensilering Lær nyt om naturkød og få inspiration til afsætning Kom

Læs mere

ANALYSER MED FMS - ET PLANLÆGNINGSVÆRKTØJ TIL STALD OG MARK

ANALYSER MED FMS - ET PLANLÆGNINGSVÆRKTØJ TIL STALD OG MARK ANALYSER MED FMS - ET PLANLÆGNINGSVÆRKTØJ TIL STALD OG MARK Michael Højholdt Mikkel Gejl Hansen Aabenraa 5. juni 2017 INDHOLD 1. Formål med FMS og anvendelse af FMS 2. Indsamling, validering og anvendelse

Læs mere

Engrapgræs. Dyrkningsvejledning

Engrapgræs. Dyrkningsvejledning Engrapgræs Dyrkningsvejledning Vækstform og produktionsmål Engrapgræs er en varig græsart med underjordiske udløbere. Den er langsom i udvikling og danner ved hjælp af udløberne et tæt græstæppe i en flerårig

Læs mere

1. Case-beregninger for de økologiske landmænds økonomi

1. Case-beregninger for de økologiske landmænds økonomi 1. Case-beregninger for de økologiske landmænds økonomi Der er gennemført økonomiske beregninger for forskellige typer af økologiske bedrifter, hvor nudrift uden biogas sammenlignes med en fremtidig produktion,

Læs mere

DRIFTSANALYSER 2013/2014 FORELØBIGE RESULTATER

DRIFTSANALYSER 2013/2014 FORELØBIGE RESULTATER DRIFTSANALYSER 2013/2014 FORELØBIGE RESULTATER 2013/2014 2013/2014 Prognose Gnsn. Bedste ½ Antal ejendomme 41 21 Gens. størrelse, ha 528 637 Gens. høstudbytte korn, kg pr. ha 7.350 7.293 7.698 Arealfordeling

Læs mere

Udbytte af kvælstofforsøgene i VirkN-projektet

Udbytte af kvælstofforsøgene i VirkN-projektet AARHUS UNIVERSITY Går jorden under? det historiske perspektiv og menneskets rolle Udbytte af kvælstofforsøgene i VirkN-projektet Elly Møller Hansen, Ingrid Kaag Thomsen, Johannes Lund Jensen & Iris Vogeler

Læs mere

Hva gjør Samsøprodusenten for å sikre god settepotetkvalitet. Knud Ravn Nielsen, LMO Samsø

Hva gjør Samsøprodusenten for å sikre god settepotetkvalitet. Knud Ravn Nielsen, LMO Samsø Hva gjør Samsøprodusenten for å sikre god settepotetkvalitet Knud Ravn Nielsen, LMO Samsø Dyrkning tidlig kartoffel i DK Finde de bedste arealer Stenstreng lægge eller stenfræsning Sædskifte (ingen) Tidlig

Læs mere

Temadag om optimal udnyttelse af gylle Annette V. Vestergaard:

Temadag om optimal udnyttelse af gylle Annette V. Vestergaard: Temadag om optimal udnyttelse af gylle Annette V. Vestergaard: avv@vfl.dk Gylleforsuring og designergylle N-Udnyttelse: Under hvilke betingelser er der bonus? Fordele og Ulemper Syreforbrug og ph-krav

Læs mere

Forenklet jordbearbejdning

Forenklet jordbearbejdning Forenklet jordbearbejdning det økologiske bud på reduceret jordbearbejdning I økologisk jordbrug bruges ploven til at rydde op i ukrudtet, så man har en ren mark til den næste afgrøde. Læs her, hvordan

Læs mere

AfgrødeNyt nr september Indhold. Aktuelt i marken -1 -

AfgrødeNyt nr september Indhold. Aktuelt i marken -1 - AfgrødeNyt nr. 23 17. september 2014 Indhold Aktuelt i marken Vi følger med i tidligt sået vintersæd Handel med pligtige efterafgrøder Vigtige datoer Aktuelt i marken Vejrudsigten lover dage med ca. 20

Læs mere

Afprøvning af forskellige gødningsstrategier i kløvergræs til slæt

Afprøvning af forskellige gødningsstrategier i kløvergræs til slæt Afprøvning af forskellige gødningsstrategier i kløvergræs til slæt Der er i 2016 gennemført demonstrationer med afprøvning af forskellige gødningsstrateger i kløvergræs med forskellige typer af husdyrgødning

Læs mere

FODRING MED STORE MÆNGDER MAJSENSILAGE

FODRING MED STORE MÆNGDER MAJSENSILAGE Centrovice,Vissenbjerg, 3. februar 2015 AgriNord, Aalborg, 4. februar 2015 Heden & Fjorden Herning, 5. februar 2015 Rudolf Thøgersen Kvæg FODRING MED STORE MÆNGDER MAJSENSILAGE DISPOSITION Fordøjelighed

Læs mere

Klimaoptimering. Økologisk bedrift med svineproduktion og planteavl SÅDAN GØR DU KLIMA- REGNSKABET BEDRE

Klimaoptimering. Økologisk bedrift med svineproduktion og planteavl SÅDAN GØR DU KLIMA- REGNSKABET BEDRE Klimaoptimering Økologisk bedrift med svineproduktion og planteavl SÅDAN GØR DU KLIMA- REGNSKABET BEDRE FORBEDRING AF KLIMAREGNSKABET Landbruget bidrager med cirka 25 % af verdens samlede udledning af

Læs mere

LandboThy Kongres 2018

LandboThy Kongres 2018 LandboThy Kongres 2018 Tirsdag d. 6 feb. kl. 9.30-15.00, Hotel Limfjorden 07-02-2018 1 Grovfoder v/ Erik Fjendbo Jørgensen & Anders Andersen 07-02-2018 2 Kan vi stole på udbyttemåling fra finsnitteren?

Læs mere

Efterafgrøder i praksis

Efterafgrøder i praksis Efterafgrøder i praksis Sådan anvender du efterafgrøder på lerjord Chefrådgiver Erik Sandal LMO Hvor marken bølged nys som guld med aks og vipper bolde, der ser man nu kun sorten muld og stubbene de golde

Læs mere

Aktuelt nyt om majs. Martin Mikkelsen. Dansk Landbrugsrådgivning. Landscentret Planteavl. Dansk Landbrugsrådgivning

Aktuelt nyt om majs. Martin Mikkelsen. Dansk Landbrugsrådgivning. Landscentret Planteavl. Dansk Landbrugsrådgivning Aktuelt nyt om majs Martin Mikkelsen Landscentret Planteavl Aktuelt nyt om majs Plantetal Status på plastdækning Hvordan dyrker man Fusarium Høsttid og Pioneer-metoden Plantetal i majs Optimale plantetal

Læs mere

Græsmarken og grovfoder til får og geder. Karsten Attermann Nielsen Planteproduktion

Græsmarken og grovfoder til får og geder. Karsten Attermann Nielsen Planteproduktion Græsmarken og grovfoder til får og geder Karsten Attermann Nielsen Planteproduktion Intet er så forskelligt som afgræsning: Med får Med geder Intet er så forskelligt som forholdene: Marginal jord Intensive

Læs mere

Optimal anvendelse af svinegylle

Optimal anvendelse af svinegylle Side 1 af 5 Optimal anvendelse af svinegylle Svinegylle er et værdifuldt gødningsmiddel, hvis det anvendes rigtigt. Med tilstrækkelig opbevaringskapacitet og med den rette teknik til udbringning, kan svinegylle

Læs mere

Ukrudtets udvikling i de økologiske sædskifteforsøg.

Ukrudtets udvikling i de økologiske sædskifteforsøg. Ukrudtets udvikling i de økologiske sædskifteforsøg. Af Seniorforsker Ilse A. Rasmussen http://www.agrsci.dk/content/view/full/1554, Afd. for Plantebeskyttelse, og Seniorforsker Margrethe Askegaard http://www.agrsci.dk/content/view/full/298,

Læs mere

Session 51: Dyrkningsfaktorers effekt på jordens kulstofindhold. Onsdag 16. januar

Session 51: Dyrkningsfaktorers effekt på jordens kulstofindhold. Onsdag 16. januar Session 51: Dyrkningsfaktorers effekt på jordens kulstofindhold Onsdag 16. januar 2013 10.45 11.30 Hvad siger markforsøgene og Kvadratnettet om kulstofindholdet? Bent T. Christensen Institut for Agroøkologi

Læs mere

Tilgængelighed af biomasseressourcer et spørgsmål om bæredygtighed

Tilgængelighed af biomasseressourcer et spørgsmål om bæredygtighed Tilgængelighed af biomasseressourcer et spørgsmål om bæredygtighed Uffe Jørgensen Institut for Jordbrugsproduktion og Miljø AARHUS UNIVERSITET Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Biomasse er i dag verdens

Læs mere

Hjælpemiddel Konstanter og priser til beregning af landsforsøg Afsnit 11

Hjælpemiddel Konstanter og priser til beregning af landsforsøg Afsnit 11 Hjælpemiddel Konstanter og priser til beregning af landsforsøg Afsnit 11 Nedenfor ses en oversigt over de konstanter og priser der anvendes til de beregninger der foretages af Nordic Field Trial System

Læs mere

Biogas giver Økologi mobile næringsstoffer

Biogas giver Økologi mobile næringsstoffer Biogas giver Økologi mobile næringsstoffer Landscentret Økologisk Landsforening 5. december 2007 Souschef Michael Tersbøl Dansk Økologi Landbrugsrådgivning, Landscentret, Økologi Biogas gør udfasning af

Læs mere

Regler for jordbearbejdning

Regler for jordbearbejdning Regler for jordbearbejdning Juli 2012 vfl.dk Indhold Forbud mod jordbearbejdning forud for forårssåede afgrøder... 2 Stubbearbejdning og pløjetidspunkt... 2 Ukrudtsbekæmpelse... 2 Økologiske bedrifter...

Læs mere

Græsmarker til heste og ponyer

Græsmarker til heste og ponyer Græsmarker til heste og ponyer Dyrkningsvejledning Jordbund Græsser trives på alle jordtyper, men ikke alle arter er lige velegnede overalt. På de fleste almindelige jorder er rajgræsserne og rajsvingel

Læs mere

Mælkeproduktion uden grovfoder

Mælkeproduktion uden grovfoder Mælkeproduktion uden grovfoder Betina Amdisen Røjen, HusdyrInnovation, SEGES Niels Bastian Kristensen, HusdyrInnovation, SEGES KVÆGKONGRES 2019 I Juli 2018 så skrækscenariet ud til at lure lige om hjørnet!

Læs mere

Bilag 3a. Kravspecifikation for begrænset udbud af rammeaftale vedr. pleje af grønne områder samt befæstede arealer på Aalborg Universitet i København

Bilag 3a. Kravspecifikation for begrænset udbud af rammeaftale vedr. pleje af grønne områder samt befæstede arealer på Aalborg Universitet i København Bilag 3a Kravspecifikation for begrænset udbud af rammeaftale vedr. pleje af grønne områder samt befæstede arealer på Aalborg Universitet i København Delaftale 3 Indhold 1. Beskrivelse af udbuddet... 2

Læs mere

STÆRKE GRÆS-RØDDER. giver mere mælk 08/ 26/ 36/ De unge taber, når bankerne slagter kvægejendomme AFGRÆSNING

STÆRKE GRÆS-RØDDER. giver mere mælk 08/ 26/ 36/ De unge taber, når bankerne slagter kvægejendomme AFGRÆSNING NR. 5 // MAJ 2015 De unge taber, når bankerne slagter kvægejendomme STÆRKE GRÆS-RØDDER giver mere mælk AFGRÆSNING Min. 0,3 hektar græs pr. ko Slæt efter gylle Succes kræver vilje 08/ En urolig ko bruger

Læs mere

Tema. Autostyring og faste kørespor. En større maskinkapacitet og lettelser i arbejdet for traktorføreren er de vigtigste fordele

Tema. Autostyring og faste kørespor. En større maskinkapacitet og lettelser i arbejdet for traktorføreren er de vigtigste fordele Autostyring og faste kørespor Tung trafik kan påvirke udbyttet i markbruget negativt. Tema >> Søren Kolind Hvid, specialkonsulent, Landscentret, Planteproduktion. En større maskinkapacitet og lettelser

Læs mere