DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEAN- MELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCY- KLUS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEAN- MELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCY- KLUS"

Transkript

1 PUNKT [X] ENERGITILSYNETS FORMØDE DEN [X. MÅNED ÅR] DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEAN- MELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCY- KLUS 11. juli 2017 Ret & Administration 17/03125 ADKR RESUMÉ 1. SET modtog den 24. februar 2017 en metodeanmeldelse fra Dansk Gas Distribution (DGD) vedrørende ændring af afregningscyklussen i DGDs distributionsbetingelser. Metodeanmeldelsen angår muligheden for at opkræve naturgaskunder for distributionsydelsen tre måneder forud. Naturgaskundernes kredittid i forhold til den nuværende metodegodkendte afregningscyklus, hvorefter naturgaskunderne betaler to måneder bagud og en måned forud pr. kvartal, vil dermed reduceres med to måneder. Baggrunden for metodeanmeldelsen er en samfaktureringsaftale, som DGD har indgået med naturgasleverandøren SEAS-NVE. SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET Carl Jacobsens Vej Valby Tlf post@energitilsynet.dk 2. Energitilsynet skal godkende naturgasdistributørernes metoder for fastsættelse af priser og vilkår inden disses ikrafttrædelse. Formålet er at sikre, at metoderne er i overensstemmelse med naturgasforsyningsloven. 3. Den konkrete samfaktureringsasftale placerer den fulde hæftelse for en naturgaskundes betaling hos naturgasleverandøren. I den forbindelse har DGD forklaret, at såfremt naturgasleverandøren skal bære den fulde risiko for naturgaskundernes betaling, vil naturgasleverandøren have mulighed for at opkræve naturgaskunderne forud for tre måneder. På denne måde sikrer naturgasleverandøren sig bedst mod tab på debitorer. 4. Det er SETs vurdering, at den ændrede afregningscyklus kan reducere naturgasleverandørers risiko for tab på debitorer, hvilket både vil være i selskabernes og naturgaskundernes interesse. Konkret vil samfakturering også fremme konkurrencen på gasmarkedet, samt gennemsigtighed i naturgaskundernes afregning, da kunderne, som vælger en leverandør med samfakturering, fremover vil modtage én regning for hele gasproduktet, og kun vil have ét kontaktpunkt i forbindelse med fakturaspørgsmål. Dette kan også resultere i reducerede administrationsomkostninger for både gasleverandører- og distributører. Der er ved vurderingen lagt vægt på, at de økonomiske konsekvenser for naturgaskunder ikke vil være betydelige eller urimelige. Hertil kommer, at naturgaskunder har mulighed for at vælge, om de vil overgå til en naturgasleverandør, der kræver tre måneders forudbetaling. For eksempel er der mulighed for at vælge et forsyningspligtprodukt med kortere forudbetaling. Samlet fremstår metoden rimelig, ligesom betingelserne om objektivitet, ikke-diskrimination og gennemsigtighed er opfyldt

2 Side 2/22 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS INDSTILLING 5. Det indstilles, at Energitilsynet på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering træffer afgørelse om følgende: Dansk Gas Distribution A/S metode til afregningscyklus for samfakturerede acontoafregnede kunder godkendes, jf. naturgasforsyningslovens 36 a. Ændringen indebærer en samlet forudbetaling på tre måneder. Såfremt Dansk Gas Distribution A/S ønsker at indføre den godkendte afregningscyklus over for naturgaskunder, der ikke er omfattet af samfakturering, vil denne ændring skulle indfases i overensstemmelse med tidligere metodegodkendelser.

3 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS Side 3/22 SAGSFREMSTILLING 6. Metodeændringen vil medføre, at naturgasdistributører får mulighed for at kræve forudbetaling for op til tre måneder. Dette er en forøget forudbetaling på to måneder i forhold til den nuværende metodegodkendte afregningscyklus, som blev godkendt af Energitilsynet i 2011, hvorefter naturgaskunder betaler en måned forud og får to måneders kredit i en periode på et kvartal. En forbrugsperiode bliver således ikke længere delt mellem naturgaskunde og naturgasselskaberne. Da der er tale om en markant ændring i naturgasdistributørens afregningscyklus, som medfører en fuldstændig forudbetaling, forelægges sagen for Energitilsynet. BAGGRUND 7. SET modtog den 24. februar 2017 en metodeanmeldelse fra Dansk Gas Distribution (DGD) vedrørende ændring af afregningscyklussen i DGDs distributionsbetingelser. 8. DGD er et gasdistributionsselskab under Energinet 1. DGD står for distributionen af naturgas til ca husstande og virksomheder i Syd- og Sønderjylland samt Vest- og Sydsjælland. DGD er ansvarlig for at afregne distributionsselskabets kunder for distribution, afgifter, skatter og moms. 9. Endvidere modtog SET metodeanmeldelser fra gasdistributionsselskaberne HMN GasNet (HMN) den 10. marts 2017 samt fra NGF Nature Energy Distribution (NGF) den 5. april 2017 om lignende ændringer af selskabernes afregningscyklusser. 10. Metodeanmeldelserne går i korthed ud på at få tilladelse til at opkræve distributionsudgifter med videre med tre måneders forudbetaling. Dette er en længere forudbetalingsperiode end i de gældende metodegodkendelser. 11. Den ændrede afregningscyklus er en ændring af distributionsselskabets metode for vilkår. Energitilsynet skal vurdere, om DGDs anmeldte metode kan godkendes jf. naturgasforsyningslovens 36 a. Formålet med Energitilsynets godkendelse er at sikre, at metoden er i overensstemmelse med naturgasforsyningsloven. Metoden skal godkendes af Energitilsynet, før metoden for vilkårene kan træde i kraft. 12. SET udsendte den 1. maj 2017 en række supplerende spørgsmål. DGD besvarede disse spørgsmål pr. mail den 11. maj Den 19. maj 2017 sendte SET to uddybende spørgsmål til DGD i forbindelse med DGDs svar af 11. maj. DGD besvarede disse spørgsmål pr. mail den 24. maj Efter telefonisk kontakt den 29. maj 2017 uddybede DGD overfor SET ét af disse svar pr. mail, som SET også modtog den 29. maj Ejerskabet af DONG Gas Distribution A/S overgik pr. 1. oktober 2016 til Energinet, og i den forbindelse skiftede selskabet navn til Dansk Gas Distribution A/S.

4 Side 4/22 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS NUVÆRENDE METODEGODKENDTE AFREGNINGSCYKLUS 13. DGDs nuværende metodegodkendte afregningscyklus er baseret på en sekretariatsafgørelse af 26. oktober Energitilsynet traf desuden en lignende afgørelse om godkendelse af metode for afregningscyklus for distributionsselskabet Naturgas Fyn Distribution 3 den 31. januar Metodeanmeldelsen fra 2010 gjaldt, ligesom nærværende metodeanmeldelse, for private forbrugere samt mindre erhvervsforbrugere. 15. Før den nye metode for afregningscyklus blev godkendt den 26. oktober 2010, blev naturgaskunderne afregnet ca. en måned efter den periode, som acontoregningen gjaldt for. Dette betød i praksis, at naturgaskunderne havde en kredit på ca. lidt over fire måneder i forhold til det tidligste leveringstidspunkt i en forbrugsperiode på et kvartal. 16. I den gældende metode for afregningscyklus, som blev godkendt i 2010/2011, ligger betalingstidspunktet ca. to måneder inde i forbrugsperioden, således at en naturgaskunde har ca. to måneders kredit og betaler ca. en måned forud. Naturgaskundens kredittid blev ved metodegodkendelserne i 2010/2011 dermed reduceret med ca. to måneder. 17. DONG Gas Distribution ønskede i sin tid en metodeændring af afregningscyklussen, da det ville skabe overensstemmelse mellem afregningstidspunktet for alle installationer i DONG Gas Distributions område, give større overensstemmelse mellem afregningstidspunkt og forbrugstidspunkt, samt mindske selskabets tab på debitorer. 18. Metoden blev godkendt af SET. Begrundelsen var bl.a., at det fulgte af tidligere praksis, at en ændring fra bagudbetaling til forudbetaling, eksempelvis for en periode på et kvartal, ikke var fundet urimeligt med hensyn til, at en øget forudbetaling kan give administrative besparelser samt et formindsket tab på debitorer Der var dog en række betingelser, som skulle opfyldes i denne forbindelse. Ændringen skulle indføres gradvist, naturgaskunderne skulle varsles i god tid, en eventuel rentefordel skulle komme naturgaskunderne til gode, ligesom beløbet ikke måtte være for stort i forhold til, hvad der kan anses for et væsentligt beløb i 2 DONG Gas Distribution godkendelse af ny metode for afregningscyklus, 26. oktober 2010 journalnummer 4/ Naturgas Fyn Distribution har senere i 2014 ændret navn til NGF Nature Energy Distribution 4 Naturgas Fyn Distribution godkendelse af ny metode for afregningscyklus, 31. januar 2011 journalnummer 4/ Energitilsynets tilkendegivelse af 23. juni 2008 Københavns Energi, Bygas ændrede betalingsbetingelser for kogegaskunder, Energiprisudvalgets afgørelse af 24. juni 1985 vedr. SEAS overgang fra bagudbetaling til forudbetaling samt Energitilsynets praksisnotat af 29. marts 2004 (gebyrer, betalings- og indsigelsesfrister/rentefastsættelse)

5 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS Side 5/22 en almindelig husholdning. I 2008 tilkendegav tilsynet i forbindelse med en ændret forudbetaling for kogegaskunder, at en forudbetaling på 900 kr. årligt ikke kunne betragtes som et uvæsentligt beløb. 20. I den konkrete metodegodkendelse fandt SET, at DONG Gas Distributions varsel på seks måneder samt indfasning ad to omgange i en periode på 12 måneder ikke var urimeligt, bl.a. under hensyntagen til beløbets størrelse samt at naturgaskunderne pga. indfasningen ville modtage en ekstra acontoregning i I forbindelse med forudbetalingen udtalte SET, at det ikke var urimeligt, at et kvartal blev delt mellem naturgaskunden og distributionsselskabet, da dette ville give en større samtidighed mellem forbrug og betalingstidspunkt. Ligeledes var det SETs opfattelse, at der alt andet lige var tale om et tiltag, som potentielt kunne mindske distributionsselskabets tab på debitorer samt mindske administrative omkostninger, hvilket også ville komme forbrugerne til gode. 22. Samlet set fandt SET derfor ikke metodeanmeldelsen urimelig. Det lagdes dog til grund for godkendelsen, at afregningscyklussen med to måneders kredit og en måneds forudbetaling skulle fremgå af distributionsbetingelserne, samt at DONG Gas Distribution så hurtigt som muligt efter en forbrugers ophør som naturgaskunde i distributionsselskabet tilbagebetalte forbrugeren en eventuelt forudbetalt distributionsydelse. 23. Vurderingen af metodeanmeldelsen for den ændrede afregningscyklus, som Energitilsynet foretog i forbindelse med Naturgas Fyn Distributions metodeanmeldelse er parallel med den vurdering, som Energitilsynet foretog i DONG Gas Distributions anmeldelse. 24. Der blev således lagt vægt på de samme momenter, men i særdeleshed at Naturgas Fyn kunne mindske tab på debitorer og reducere administrative omkostninger ved en forøget forudbetaling. 25. Naturgas Fyn Distribution implementerede den nye afregningscyklus på en anderledes måde end DONG Gas Distribution. Naturgaskunderne blev varslet individuelt pr. brev to måneder før den første ændring indtrådte. Indfasningen foregik herefter ved at at Naturgas Fyn Distribution over tre acontoregninger lagde 7 % oveni den normale acontoregning på 25 %, for at begrænse omfanget af naturgaskundernes efterregning som konsekvens af den ændrede afregningscyklus. 26. Denne implementeringsfase var, i forhold til DONG Gas Distributions, også baseret på, at Naturgas Fyn Distributions metodeanmeldelse ydemere angik en ændring af afregningsåret fra 1. januar 31. december til 1. april 31. marts. Energitilsynet fandt, at denne fremgangsmåde for indfasning af ændringen ikke var urimelig. 27. Efter de to metodeanmeldelser, som blev godkendt med ca. tre måneders mellemrum, var det nu muligt for gasdistributionsselskaberne at opkræve forbrugerne

6 Side 6/22 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS efter en afregningscyklus, hvori naturgaskunden får to måneders kredit og skal betale en måned forud. 28. I øjeblikket anvender de tre distributionsselskaber (DGD, HMN og NGF) nogenlunde den samme afregningscyklus, som tidligere blev metodegodkendt, om end HMNs afregningsår følger en anden periode end DGD og NGF. Afregningen er illustreret ved følgende figur: FIGUR 1 AFREGNINGSCYKLUS FOR GASDISTRIBUTØRERNE DGD, HMN OG NGF Kilde: SEAS-NVEs brev til DGD BAGGRUND FOR DEN NYE METODEANMELDELSE 29. DGD har om den nye metodeanmeldelse forklaret, at selskabet er blevet kontaktet af naturgasleverandøren SEAS-NVE, som ønsker at foretage samfakturering. SEAS-NVE vil ved denne samfaktureringsaftale på vegne af DGD forestå opkrævning af både tariffer, afgifter og moms. 30. DGD anfører, at årsagen til, at der ønskes indgået samfaktureringsaftaler bl.a. er muligheden for øget konkurrence på gasmarkedet, da distributionsydelsen via samfakturering vil blive konkurrenceudsat. Ligeledes mener DGD, at det vil give en række fordele for naturgaskunderne i form af færre, mere overskuelige regninger og gennemsigtighed omkring gasafregningen. Det vil også give leverandørerne mulighed for at give naturgaskunderne én samlet regning for f.eks. el og gas samt give naturgaskunderne ét kontaktpunkt i forbindelse med fakturaspørgsmål. 31. Samfaktureringsaftaler er reguleret i samfaktureringsbekendtgørelsen 6, som i bekendtgørelsens 1, stk. 1, forpligter naturgasdistributionsselskaber til at give naturgasleverandører mulighed for, på naturgasdistributørens vegne, at fakturere 6 Bekendtgørelse nr. 691 af 1. juli 2005

7 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS Side 7/22 naturgaskunder for distributionsydelsen. Denne mulighed skal gives på rimelige og ikke-diskriminerende vilkår. Typisk betyder en samfaktureringsaftale, at naturgasleverandøren på egne og naturgasdistributørens vegne udsender én samlet regning for gasproduktet og distributionsydelsen, herunder afgifter, moms og skat. 32. Af samfaktureringsbekendtgørelsen fremgår desuden, at kundeforholdet mellem naturgaskunden og naturgasdistributøren i øvrigt ikke berøres af, at det er naturgasleverandøren, der opkræver distributionsydelsen hos naturgaskunden, jf. bekendtgørelsens 1, stk. 2. I tilfælde af manglende betaling fra naturgasleverandøren til naturgasdistributøren, jf. bekendtgørelsens 2, stk. 3, kan en naturgasdistributør ikke gøre krav gældende overfor en naturgaskunde, der har betalt for distributionsydelsen til en naturgasleverandør. 33. Bekendtgørelsens 2, stk. 1 og 2 giver naturgasdistributørerne mulighed for at kræve en rimelig sikkerhed fra naturgasleverandøren, såfremt naturgasdistributørens økonomiske risiko øges ved at lade naturgasleverandøren forestå samfakturering. Et evt. krav om sikkerhedsstillelse kræver, at sikkerheden skønnes nødvendig på baggrund af en konkret kreditvurdering af naturgasleverandøren. 34. Udover det ovenfor anførte regulerer samfaktureringsbekendtgørelsen ikke forholdet mellem naturgasleverandøren og naturgasdistributøren. Således er det eksempelvis op til naturgasdistributøren og naturgasleverandøren at aftale hæftelse for manglende betaling for distributionsydelsen, skatter, afgifter eller moms fra naturgaskunden til naturgasleverandøren i et samfaktureringsscenarie. 35. Såfremt hæftelse ikke aftales mellem naturgasdistributøren og naturgasleverandøren, vil de hver især bære risikoen for forsinket, delvis eller manglende betaling fra en naturgaskunde for den del af ydelsen, som de er ansvarlige for. Såfremt den manglende betaling udgør distributionsydelsen, eller en del heraf, vil naturgasdistributøren skulle forestå rykkerprocedure igennem gasleverandøren. Hvis hele betalingen fra naturgaskunden er udeblevet, vil både naturgasleverandøren og naturgasdistributøren skulle iværksætte rykkerprocedurer. 36. Det er ligeledes op til naturgasdistributøren og naturgasleverandøren at bestemme, hvornår afregning skal ske. Dette omfatter både afregning mellem naturgasleverandør og naturgaskunde samt mellem naturgasleverandør og naturgasdistributør. 37. Naturgasleverandøren har videre rammer i forhold til afregningen af naturgaskunden ift. selve gasproduktet, så længe denne afregning overholder kravene i bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af naturgas 12, stk. 4 7, som fastsætter, at vilkår og betingelser for betaling bl.a. skal være rimelige og gennemsigtige. En naturgasleverandør kan eksempelvis vælge om afregning af en naturgas- 7 Bekendtgørelse nr af 12. december 2014

8 Side 8/22 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS kunde skal være med en, to eller tre måneders forudbetaling i en periode på et kvartal. 38. Naturgasleverandøren kan dog ikke frit vælge, hvornår denne vil opkræve naturgaskunden for distributionsydelsen, da vilkårene mv. for opkrævning af distributionsydelsen skal metodegodkendes af Energitilsynet. 39. Hvis en naturgasleverandør ønsker at foretage samfakturering, ligger der implicit i dette, at der opkræves betaling for gasproduktet og distributionsydelsen i en og samme faktura. Da betingelserne for opkrævning af distributionsydelsen er en metode, som skal være godkendt af Energitilsynet, vil den samlede opkrævning også blive omfattet af kravet om metodegodkendelse. INDHOLDET AF DEN NYE METODEANMELDELSE 40. I nærværende metodeanmeldelse ønsker DGD muligheden for at kunne opkræve private aconto kunder med årsaflæste målersteder forud for hele forbrugsperioden. Naturgaskundernes forudbetaling vil udgøre tre måneder mod de gældende betingelser, hvor forudbetaling udgør en måned. Med kvartalsvise regninger betyder det, at naturgaskundernes kredit dermed reduceres med to måneder. 41. DGD anfører, at den forøgede forudbetaling for distributionsudgifter, som en gennemsnitlig forbruger vil skulle betale i forhold til den nuværende metodegodkendte afregningscyklus, gennemsnitligt vil være ca kr. pr. kvartal 8. Der er dog ikke tale om, at denne forøgede forudbetaling i sig selv vil være en omkostning for forbrugerne, da forbrugernes årlige betaling vil forblive uændret. 42. En metodegodkendelse af en ændret afregningscyklus vil ikke gælde for forsyningspligtige selskaber, da disse selskabers afregningscyklus er fastsat i bekendtgørelse nr af 12. december 2014 om forbrugeraftaler om levering af naturgas 12, stk. 3. Efter denne bestemmelse kan et forsyningspligtigt selskab ikke give en kortere betalingsfrist end den femte dag i den anden måned i et kvartal. Dette betyder, at kunder der får leveret naturgas fra en forsyningspligtig naturgasleverandør, får en måned og fem dages kredit og betaler en måned og 25 dage forud. 43. Metodeanmeldelsen angår muligheden for at afregne kvartalsvis eller oftere, dog ikke hyppigere end månedlig fakturering. 44. DGD har anmodet om metodegodkendelse, således at der kan opkræves tre måneders forudbetaling. Med en godkendelse på op til tre måneders forudbetaling, er der stadig mulighed for at indgå samfaktureringsaftaler med leverandører, der ønsker at opkræve forudbetaling for en kortere periode. 45. Den nye metodeanmeldte afregningscyklus ift. den nuværende metodegodkendte afregningscyklus er illustreret ved følgende figur: 8 DGDs svar af 24. maj 2017, s. 1

9 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS Side 9/22 FIGUR 2 DEN NYE METODEANMELDTE AFREGNINGSCYKLUS I FORHOLD TIL DEN NUVÆRENDE METODEGODKENDTE AFREGNINGSCYKLUS Kilde: DGDs metodeanmeldelse Note: Som eksempel på en samfakturerende gasleverandør er SEAS-NVE anvendt 46. En naturgaskunde, som har DGD som distributionsselskab, modtager i øjeblikket otte regninger om året. Fire regninger fra naturgasleverandøren, som jf. tabellen ovenfor forfalder i begyndelsen af forbrugsperioden. Naturgaskunden modtager yderligere fire regninger fra sin naturgasdistributør, der forfalder ca. to måneder inde i forbrugsperioden. Såfremt der bliver indgået en samfaktureringsaftale på baggrund af den nye, metodeanmeldte afregningscyklus, vil naturgaskunderne i stedet årligt modtage fire regninger, som alle vil forfalde i begyndelsen af forbrugsperioden. 47. Årsagen til ønsket om den forøgede forudbetaling er en samfaktureringsaftale, som DGD har indgået med naturgasleverandøren SEAS-NVE. Samfaktureringsaftalen placerer hæftelsen for naturgaskundens samlede betaling hos naturgasleverandøren. Dette er også tilfældet for de lignende samfaktureringsaftaler, som SE- AS-NVE har indgået med naturgasdistributørerne HMN og NGF. 48. Det er som sagt ikke reguleret i samfaktureringsbekendtgørelsen eller naturgasforsyningsloven, hvem der bærer risikoen for manglende eller delvis betaling fra naturgaskunderne ved samfakturering. 49. Samfaktureringsaftalen, som DGD har indgået med naturgasleverandøren SE- AS-NVE i perioden indtil nærværende metodeanmeldelse er færdigbehandlet, er illustreret ved følgende figur:

10 Side 10/22 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS FIGUR 3 AFREGNING VED SAMFAKTURERING EFTER DEN NUVÆRENDE METO- DEGODKENDTE AFREGNINGSCYKLUS Kilde: DGDs svar af 24. maj I praksis betyder det, at naturgasleverandøren skal betale naturgasdistributøren for naturgaskundens distributionsydelse samtidig med, at naturgaskundens betaling forfalder til naturgasleverandøren, uanset om naturgaskunden har betalt (hele) regningen til naturgasleverandøren. 51. Jf. DGDs hjemmeside 9 er en gasregning typisk sammensat af 53 % moms og afgifter, 22 % transport af gas samt 25 % gasforbrug og abonnement. I øjeblikket opkræver en naturgasleverandør, der ikke samfakturerer, derfor en naturgaskunde for ca. 25 % af den samlede gasregning. 52. I forhold til naturgaskundens betaling for naturgasproduktet og distributionsydelsen, herunder skatter, moms og afgifter, vil naturgasleverandøren i den konkrete samfaktureringsaftale bære risikoen for de første to måneders betaling fra en naturgaskunde, hvor naturgaskunden i øjeblikket får kredit. Såfremt naturgaskunden ikke betaler rettidigt, vil naturgasleverandøren herefter skulle igangsætte rykkerprocedure mv. Denne rykkerprocedure tager jf. DGD ca. 40 dage efter forfald af den første regning, afhængig af den enkelte naturgasleverandørs leveringsbetingelser. Først herefter vil naturgasleverandøren kunne opsige aftalen med naturgaskunden. Alt i alt vil naturgasleverandøren derfor bære risikoen for ca. tre måneder 9

11 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS Side 11/22 og 10 dages betaling, hvis betalingen fra en naturgaskunde er forsinket, delvis eller udeblevet. 53. Den øgede risiko for tab på debitorer, som naturgasleverandøren påtager sig, afhænger bl.a. af det antal naturgaskunder, som bliver omfattet af samfaktureringen. Af samfaktureringsbekendtgørelsens 1, stk. 3, fremgår, at naturgasdistributøren kan kræve, at naturgasleverandøren ved samfakturering skal samfakturere samtlige af de af naturgasleverandørens naturgaskunder, som får distribueret gas fra den pågældende naturgasdistributør. Det bemærkes, at DGD er et rent distributionsselskab, hvorfor det må påregnes, at nogle af de naturgasleverandører, der indgår samfaktureringsaftaler med DGD, kan have endog mange kunder. 54. DGD har anført, at selskabets tab ved manglende betaling fra naturgaskunder i regnskabsåret 2016 var kr. ex. moms. Ligeledes blev DGDs likviditet påvirket med ca. fem til 10 millioner kroner inkl. moms pr. kvartal. 55. Størrelsen af den risiko for tab på debitorer samt det udsving i likviditet, som umiddelbart vil blive overført til de naturgasleverandører, som DGD indgår samfaktureringsasftale med, vil afhænge af antallet af naturgaskunder, som bliver omfattet af samfaktureringsaftalen samt den afregningscyklus, som samfaktureringsaftalen bliver indgået på baggrund af. Jo længere forudbetaling naturgasleverandører må kræve, des mindre vil risikoen for tab på debitorer samt udsving i likviditet alt andet lige være. 56. På grund af den risiko for tab på debitorer samt udsving i likviditet, som naturgasleverandøren kommer til at påtage sig i den konkrete samfaktureringsaftale, har naturgasleverandøren betinget (forlængelse af) samfaktureringsaftalen af, at naturgasleverandøren får mulighed for at kræve forudbetaling af distributionsydelsen fra naturgaskunderne ved forbrugsperiodens start. Hvis regningen forfalder i starten af en forbrugsperiode på et kvartal, vil naturgasleverandørens risiko i forbindelse med forsinket, delvis eller manglende betaling formindskes til den tid, som det tager naturgasleverandøren at gennemføre rykkerprocedure mv. frem til det tidspunkt, hvor naturgasleverandøren kan opsige aftalen med naturgaskunden. Som anført ovenfor vil dette være en periode på ca. 40 dage i modsætning til de ca. tre måneder og 10 dage, som risikoperioden er, når samfakturering foregår på baggrund af den nuværende metodegodkendte afregningscyklus. IMPLEMENTERING AF DEN NYE METODEANMELDTE AFREGNINGSCYKLUS 57. DGD har anført, at implementeringen af den nye metodeanmeldte afregningscyklus, såfremt en naturgaskunde bliver omfattet af samfakturering, vil ske således, at DGD opgør naturgaskundens konkrete forbrug og afregner med kunden, før denne overgår til samfakturering. En naturgaskunde vil derfor opleve at modtage en ekstra regning (opgørelsen) pga. samfaktureringen. Regningens størrelse vil afhænge af, hvilket tidspunkt naturgaskunden overgår til samfakturering på. Opgørelsen kan også resultere i, at naturgaskunden vil skulle have et overskydende beløb tilbagebetalt fra DGD.

12 Side 12/22 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS 58. Naturgasleverandøren (SEAS-NVE) har over for DGD anført, at implementeringen tager udgangspunkt i hvilket tidspunkt på året naturgaskunden overgår til samfakturering. Overgår naturgaskunden således til samfakturering efter et kvartal, vil naturgasleverandøren fordele naturgaskundens estimerede forbrug for de resterende ni måneder på tre acontoregninger, såfremt naturgaskunden afregnes kvartalsvis. 59. Bliver en naturgaskunde omfattet af samfakturering midt i et kvartal, vil kunden ved starten af aftaleforholdet betale forud for den resterende del af kvartalet. Herefter overgår kunden til kvartalsvis forudbetaling: FIGUR 4 KUNDENS BETALING TIL NATURGASLEVERANDØREN VED OVERGANG TIL SAMFAKTURERING Kilde: SEAS-NVEs brev til DGD 58. En naturgaskunde, der bliver omfattet af samfakturering, eventuelt ved naturgasleverandørskifte, kan derfor opleve at modtage ekstra regninger i form af opgørelsen fra DGD samt en evt. regning fra naturgasleverandøren, hvis naturgaskunden indgår aftale med denne om levering af gas skævt i et kvartal.

13 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS Side 13/22 VURDERING 59. Energitilsynet skal vurdere, om DGDs anmeldte metode om ændret afregningscyklus kan godkendes jf. naturgasforsyningslovens 36 a. Formålet med Energitilsynets godkendelse er at sikre, at metoden er i overensstemmelse med naturgasforsyningsloven. 60. I særdeleshed skal det vurderes, om metoden opfylder kriterierne om gennemsigtighed, objektivitet, ikke-diskrimination og rimelighed. Adgang til nettet skal gives på baggrund af disse kriterier, jf. naturgasforsyningslovens 7, stk. 5 og 18, stk. 2. Derudover gælder der et generelt krav om rimelighed, jf. de almindelige bemærkninger samt bemærkningerne til lovens Konkret går metodeanmeldelsen ud på, at der indføres mulighed for fuldstændig forudbetaling for kvartalsafregnede acontokunder og månedsafregnede acontokunder, som har årsaflæste målersteder. DGD har forklaret, at behovet for at opkræve distributionsydelsen med op til tre måneders forudbetaling er opstået fordi en naturgasleverandør ønsker at indgå i samfakturering med DGD, og denne naturgasleverandør samt DGD vurderer, at der er behov for op til tre måneders forudbetaling ved samfakturering. METODEANMELDELSENS BETYDNING FOR NATURGASDISTRIBUTØRER 62. Det bliver attraktivt for naturgasleverandører at indgå samfaktureringsaftaler med DGD, hvorfor DGD kan påregne flere af sådanne aftaler. Risikoen for en del af de tab, som DGD i øjeblikket har i forbindelse med delvis eller manglende betaling fra naturgaskunder, bliver hermed overført til de samfakturerende naturgasleverandører. 63. Samfaktureringsaftaler vil også føre til reducerede administrative omkostninger for DGD, da samfakturering betyder, at det er naturgasleverandørerne, der udsender regninger til naturgaskunderne. Det vil også være naturgasleverandørerne, der kommer til at forestå eventuelle rykkerprocedurer mv. 64. Derfor vil en metodegodkendelse, der fører til, at DGD kan indgå samfaktureringsaftaler med naturgasleverandører, hvor leverandøren har den fulde hæftelse og risiko for naturgaskundens betaling, kunne have økonomiske fordele for DGD. 65. Der kan dog også være økonomiske risici forbundet med samfaktureringen for DGD, da eventuel manglende betaling fra naturgasleverandører kan udgøre større beløb end fra enkelte naturgaskunder, og såfremt en naturgaskunde har betalt til naturgasleverandøren, vil DGD ikke kunne opkræve manglende distributionsbetaling fra naturgaskunden. Samtidig vil der være en risiko for samfakturerende naturgasleverandørers konkurs mv., som kan føre til debitortab for DGD. 66. Det lægges dog til grund, at DGD ved indgåelse af samfaktureringsaftaler foretager en kreditorvurdering af gasleverandøren og i tilfælde af mindre god kreditværdighed, stiller krav om den sikkerhedsstillelse, som samfaktureringsbekendtgø-

14 Side 14/22 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS relsen giver mulighed for. Herved reduceres risikoen for tab ved en gasleverandørs konkurs. METODEANMELDELSENS BETYDNING FOR NATURGASLEVERANDØRER 67. Godkendelsen af metoden har betydning for betingelserne for samfakturering, da størrelsen af naturgasleverandørens risiko forbundet med manglende eller delvis betaling fra naturgaskunderne afhænger af den afregningscyklus, som naturgaskunderne kan opkræves efter. 68. En længere kreditperiode for naturgaskunderne vil alt andet lige betyde en længere risikoperiode for de naturgasleverandører, der har indgået samfaktureringsaftaler, som placerer den fulde hæftelse for manglende betaling hos naturgasleverandøren. 69. Derfor er det principielt en fordel for disse naturgasleverandører, at de kan kræve forudbetaling for op til tre måneders forbrug i en forbrugsperiode på et kvartal. Manglende betaling kan konstateres allerede i starten af forbrugsperioden, og naturgasleverandøren kan påbegynde rykkerprocedure på et tidspunkt, hvor naturgaskundens udestående er meget lavt. På denne måde vil naturgasleverandørernes risikoperiode forkortes. 70. Den rykkerprocedure, som naturgasleverandørerne vil igangsætte ved forsinket, delvis eller manglende betaling, såfremt den nye metode for afregningscyklus godkendes, og der er indgået samfaktureringsaftaler mellem naturgasleverandører og naturgasdistributører, er illustreret ved følgende figur: FIGUR 5 GASLEVERANDØRENS RYKKERPROCEDURE UNDER DEN METODEAN- MELDTE AFREGNINGSCYKLUS Kilde: DGDs svar af 11. maj 2017 Note: Som eksempel på en samfakturerende gasleverandør er SEAS-NVE anvendt

15 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS Side 15/ Naturgasleverandøren vil bære risikoen for en periode på ca. 40 dage før, at rykkerprocedure mv. er afviklet og leverandøren kan opsige aftalen med forbrugeren. Såfremt samfaktureringsaftalen blev indgået på baggrund af den nuværende metodegodkente afregningscyklus, ville leverandøren bære risikoen for de første to måneder, hvor forbrugeren i øjeblikket får kredit, for herefter at skulle forestå rykkerprocedure mv. Alt i alt ville leverandøren derfor bære risikoen for ca. tre måneder og 10 dages betaling. 72. Den risiko, som naturgasleverandøren kan komme til at bære ved samfakturering under den gældende metodegodkendelse, vil i princippet være lig med den risiko, som naturgasdistributøren i øjeblikket bærer i forbindelse med naturgaskunders betaling for distributionsydelsen, skatter, moms og afgifter. 73. DGD har overfor SET anført, at selskabets tab på manglende betaling fra forbrugere for distributionsydelsen i regnskabsåret 2016 under den nuværende metodegodkendte afregningscyklus var kr. ex. moms. Såfremt samfaktureringsaftalen fortsætter uden, at den nye metode for afregningscyklus bliver godkendt, vil en andel af det tab umiddelbart overføres til den naturgasgasleverandør, som DGD har indgået samfaktureringsaftale med. Gasleverandøren vil ligeledes bære tabet for manglende betaling af gas, skatter og afgifter. 74. DGDs likviditet blev påvirket med ca. fem til ti millioner kroner inkl. moms pr. kvartal. Denne påvirkning vil blive overført til de gasleverandører, der indgår samfaktureringsaftale med DGD baseret på det antal af DGDs kunder, som gasleverandøren leverer gas til. 75. På baggrund af hæftelsen, som er aftalt i samfaktureringsaftalen, vil en gasleverandør skulle betale distributionsydelse, skatter og afgifter til distributøren, uanset om forbrugeren har betalt dette til gasleverandøren. 76. Da gasleverandøren derfor kan risikere et betydeligt tab på debitorer, samt udsving i likviditet, vil det være en fordel for naturgasleverandørerne, at de kan opkræve kunderne for hele acontoperioden ved forbrugsperiodens start, såfremt gasleverandørerne ikke skal hæve prisen for deres produkt. 77. SET bemærker i den forbindelse, at den anmeldte metode ikke fuldstændig eliminerer naturgasleverandørernes risiko for tab på debitorer, idet der stadig er risiko for et tab svarende til ca. 40 dages forbrug. 78. For naturgasleverandørerne vil samfakturering også betyde, at naturgasdistributionsbetalingen konkurrenceudsættes, hvilket kan føre til øget konkurrence på naturgasmarkedet. Samtidig anfører SEAS-NVE, at naturgaskunder muligvis vil finde naturgasleverandørernes produkter mere attraktive, såfremt der er tale om samfakturering, da det vil betyde, at naturgaskunderne modtager færre regninger, samt kun har ét kontaktpunkt i forbindelse med fakturaspørgsmål. 79. Fordi samfakturering i øjeblikket allerede anvendes på elmarkedet, kan det også være en fordel for naturgasleverandører, at det er muligt for disse at tilbyde

16 Side 16/22 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS samfakturering af naturgasforsyning, da det er en afregningsform, som kunderne kender fra elmarkedet, og derfor muligvis forventer fra en naturgasleverandør. 80. Samfakturering vil ligeledes give forsyningsleverandører, der både leverer el og gas, muligheden for at fakturere forbrugerne for hele forsyningsproduktet, hvilket bl.a. kan være en fordel for forsyningsleverandørerne i form af reducerede administrationsomkostninger. METODEANMELDELSENS BETYDNING FOR NATURGASKUNDER 81. I forbindelse med, at en kunde overgår til samfakturering på baggrund af den metodeanmeldte afregningscyklus, vil DGD give naturgaskunderne et tre måneders varsel. Før kunden overgår til samfakturering, vil DGD opgøre kundens distributionsbetaling på baggrund af det konkrete forbrug og afregne med kunden. Der vil således ikke være tale om, at kunden i denne henseende vil betale et højere beløb for distributionsydelsen i det indeværende år, men kunden kan opleve at modtage en ekstra opgørelse fra sin gasdistributør. Denne opgørelse kan dog også resultere i, at naturgaskunden skal have tilbagebetalt en difference. 82. I både Naturgas Fyns metodeanmeldelse fra 2011 og DONG Gas Distributions metodeanmeldelse fra 2010 blev der lagt vægt på, at den forøgede forudbetaling blev indfaset. DGD har i metodeanmeldelsen givet udtryk for, at der ikke er behov for, at den ændrede afregningscyklus indfases, da de naturgaskunder, der vil blive omfattet af den nye afregningscyklus vil være bekendt med denne, før de indgår aftale med en naturgasleverandør, der samfakturerer med DGD. 83. Ligeledes har DGD anført, at DGD ikke agter at ændre på deres betalingscyklus for kunder, der ikke er omfattet af samfakturering. 84. Såfremt betalingen af gasregningen sker ved hjælp af træk på en kassekredit, et lån eller lignende med en rente, vil kunden have en merudgift afhængig af den kassekredit eller det lån, som kunden anvender. Hvis forbrugeren har en positiv likviditet, vil der reelt ikke være en merudgift i denne henseende. 85. DGD har som udregningseksempel brugt en kassekredit, der er tilknyttet en lønkonto. Oplysningerne er taget fra den 29. maj Den gennemsnitlige ÅOP for sådanne kassekreditter er mellem 2,5 % og 15,8 %, hvilket betyder, at den forøgede forudbetaling på ca kr. pr. kvartal vil medføre, at den årlige meromkostning for en kunde, der betaler ved hjælp af kassekredit, vil være mellem ca. 34 kr. og 213 kr. årligt 10. Hvis kunden nedbringer kassekreditten i løbet af året vil omkostningerne falde derefter. 86. Som det fremgår af DONG Gas Distributions metodeanmeldelse af 26. oktober betød en forøget forudbetaling, at forbrugerne i løbet af et år havde en mindre meromkostning i form af tab på renteindtægter. I denne metodeanmeldelse fra 10 Mail fra DGD af 29. maj DONG Gas Distribution godkendelse af ny metode for afregningscyklus, 26. oktober 2010

17 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS Side 17/ er dette beløb for en almindelig husholdningskunde anslået til ca. 104 kr. Den gennemsnitlige acontoregning for en husholdningskunde var på dette tidspunkt ca kr., og rentesatsen, som blev brugt til udregningen, var 6 %. 87. Da rentesatsen på løn- eller budgetkonti for et stort flertal af kunder i 2017 er ca. 0 %, vil disse kunder ikke opleve et tab på renteindtægter, såfremt den metodeanmeldte afregningscyklus godkendes. Der kan dog være tale om, at kunder, der forudbetaler gasregningen med midler, der findes på en konto, som kunden får renteindtægter af, vil opleve en meromkostning i form af tabt renteindtægt. 88. Ovenstående er kun en eksemplificering og er baseret på et skøn og antagelser om forventede rentesatser. De reelle størrelser vil afhænge af de enkelte forbrugeres faktiske forbrug samt faktiske rentesatser og øvrige forhold. 89. Det vil være en følge af samfaktureringsaftalen mellem DGD og en gasleverandør, at forbrugeren fremover kun vil modtage én samlet regning for hver acontoperiode. Dette betyder, at forbrugeren, såfremt denne betaler aconto for et kvartal ad gangen, vil skulle betale fire regninger pr. år i forhold til otte regninger pr. år. 90. Forbrugeren vil ligeledes fremover kun skulle henvende sig til gasleverandøren i forbindelse med fakturaspørgsmål. Umiddelbart kan det ses som en fordel, at forbrugerne vil få én samlet regning både for gasforbrug og distribution, da det kan gøre gasregningen mere overskuelig. Dertil kommer fordelen ved, at naturgaskunderne kun vil have ét kontaktpunkt. Dette kan betyde, at forbrugernes betaling for naturgas får en større gennemsigtighed. 91. På den anden side betyder det også, at forbrugerne nu skal betale fire større regninger pr. år i forhold til de otte mindre regninger, som de i øjeblikket betaler. Forbrugerne vil ikke skulle betale et højere beløb pr. år, men det kan muligvis være problematisk for nogle forbrugere at skulle betale ét højt beløb i starten af hver forbrugsperiode, i stedet for to beløb på forskellige tidspunkter 92. Sammenfattende er der er tale om en metodeændring af afregningscyklussen, som for det første reducerer naturgaskundernes kredit i forhold til den godkendte metode. Dertil kommer, at metodens implementering kan udløse større regninger, såfremt indfasningen ikke bliver udført gradvist. Økonomisk set fremstår metodeændringen derfor som en forringelse for naturgaskunderne, men der er også aspekter ved metodeændringen, som kan ses som en fordel for forbrugerne, herunder færre, mere overskuelige regninger samt muligheden for at modtage én regning for alle forsyningsprodukter hos samme leverandør. METODEANMELDELSENS GENNEMSIGTIGHED, OBJEKTIVITET OG IKKE- DISKRIMINATION 93. I forhold til private forbrugere med årsaflæste målersteder vurderes det, at DGDs ændrede afregningscyklus lever op til kravene om objektivitet og ikkediskrimination, da DGD vil give alle gasleverandører, der ønsker at indgå samfaktureringsaftaler med DGD mulighed for at indføre op til tre måneders forudbeta-

18 Side 18/22 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS ling over for egne naturgaskunder. DGD har anført, at DGD ikke agter at indføre tre måneders forudbetaling for de af DGDs kunder, som ikke er omfattet af samfakturering. 94. Ønsker en forbruger ikke fuldstændig forudbetaling vil denne kunne overgå til en forsyningspligtig gasleverandør, alternativt en gasleverandør, der har valgt en anderledes afregningscyklus, eller som ikke er indgået i en lignende samfaktureringsaftale. 95. Dermed er det et neutralt og sagligt kriterium, der afgør, om kunderne bliver omfattet af den ny afregningscyklus, hvor den enkelte naturgaskunde har et reelt valg mellem mere eller mindre kredittid. 96. For så vidt angår kravet om gennemsigtighed vurderes det, at det er rimeligt hvis kunderne kan se den afregningscyklus, som de bliver omfattet af i distributions- og leveringsbetingelserne, jf. naturgasforsyningslovens 7, stk. 5 og 18, stk. 2. Det skal derfor tydeligt fremgå af distributions- og leveringsbetingelserne, at kunderne vil blive omfattet af en anden afregningscyklus, såfremt de indgår aftale om naturgasforsyning med en gasleverandør, som har indgået en samfaktureringsaftale med DGD. 97. Ligeledes skal der, jf. bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af naturgas 2, stk. 1, indgås kontrakt ved etablering af kundeforholdet. METODEANMELDELSENS RIMELIGHED 98. Af tidligere praksis 12 følger det, at det ikke anses for urimeligt at ændre afregning fra bagudbetaling til forudbetaling. Begrundelsen for dette har været, at forudbetaling kan give administrative besparelser samt formindske tab på debitorer. Det er i denne forbindelse generelt ikke fundet urimeligt med tre måneders forudbetaling. 99. Det har dog været et generelt krav, at en ændring fra bagudbetaling til forudbetaling indføres gradvist, og at kunderne bliver varslet om ændringen i god tid. En eventuel rentefordel skal ifølge tidligere praksis komme forbrugerne til gode. Endvidere har der også været lagt vægt på, at beløbet ikke måtte være for stort i forhold til, hvad der kan anses for et væsentligt beløb i en almindelig husholdning. Tilsynet har i 2008 konkret tilkendegivet, at en årlig forudbetaling på 900 kr. ikke kunne betragtes som et uvæsentligt beløb for en privat husholdning Som udgangspunkt må det antages, at forbrugerhensynet følger størrelsen af kredit, som forbrugerne kan få. Derfor vil en afregningscyklus, hvor forbrugerne får mere kredit, alt andet lige fremstå med en højere grad af forbrugerhensyn end afregningscyklusser, hvor forbrugeren får mindre eller ingen kredit. Metoder for 12 Energitilsynets tilkendegivelse af 23. juni 2008 Københavns Energi, Bygas ændrede betalingsbetingelser for kogegaskunder, Energiprisudvalgets afgørelse af 24. juni 1985 vedr. SEAS overgang fra bagudbetaling til forudbetaling samt Energitilsynets praksisnotat af 29. marts 2004 (gebyrer, betalings- og indsigelsesfrister/rentefastsættelse)

19 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS Side 19/22 vilkår skal være rimelige, herunder tage hensyn til forbrugerinteresser. For at vurdere, om den nærværende metode er rimelig, kræver det dog en afvejning af flere forskellige hensyn, og ikke udelukkende om metoden tager hensyn til forbrugerinteresser Såfremt en naturgaskunde vælger at få leveret gas af en samfakturerende naturgasleverandør, vil kunden typisk skulle forudbetale yderligere ca kr., i alt kr., pr. kvartal Det vil imidlertid være muligt for en naturgaskunde at undgå denne forøgede forudbetaling ved at skifte til en naturgasleverandør, som anvender en anden afregningscyklus, eller ikke har indgået aftale om samfakturering. Naturgaskunden kan også overgå til en forsyningspligtig naturgasleverandør. I forhold til tidligere praksis er det derfor ikke tilfældet, at den forøgede forudbetaling gælder samtlige af distributionsselskabets kunder, da naturgaskunderne kan skifte leverandør, såfremt de ikke ønsker at blive afregnet efter den metodeanmeldte afregningscyklus I forbindelse med indgåelsen af den samfaktureringsaftale, som ligger til grund for metodeanmeldelsen, er der hentet inspiration fra den model, som bliver anvendt på elmarkedet. Elmarkedet kan derfor bruges som inspiration ved rimelighedsvurderingen af nærværende metode På elmarkedet er der, efter indførelsen af engrosmodellen, samfakturering mellem netselskaber og elleverandører. Elleverandørerne hæfter ligesom gasleverandører, der vil indgå en eventuel samfaktureringsaftale med DGD, for hele distributionsbetalingen, samt skatter og afgifter Det står elleverandørerne frit for, om de vil vælge hel, delvis eller ingen forudbetaling i forhold til forbrugeren, så længe vilkårene og betingelserne for betaling lever op til kravene i elleveringsbekendtgørelsens 13 5, stk. 3, som er identiske med kravene, der opstilles i bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af naturgas 12, stk. 4. Størstedelen af elleverandørerne har valgt hel forudbetaling, enten pr. måned eller pr. kvartal, men der er også leverandører, der har valgt en kombination af forudbetaling og bagudbetaling og nogle få, der har valgt hel bagudbetaling På elmarkedet fungerer samfakturering i øjeblikket på samme måde, som det ville gøre på gasmarkedet, såfremt metodeændringen blev godkendt. Der er derfor grund til at tro, at naturgasleverandører ikke udelukkende vil vælge den fuldstændige forudbetaling i afregningscyklussen, men at udbuddet vil blive varieret i samme grad som på elmarkedet Helt overordnet må samfakturering fremme konkurrencen, da distributionsbetalingen konkurrenceudsættes. Også den grad af forudbetaling, som en samfakture- 13 Bekendtgørelse nr af 6. november 2015 om elhandelsvirksomheders opgaver og forpligtelser i forbindelse med levering af elektricitet til elkunder

20 Side 20/22 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS rende naturgasleverandør kræver, kan udgøre et konkurrenceparameter, som naturgaskunderne vil vælge leverandør ud fra. En naturgasleverandør kan vælge at påtage sig en længere risikoperiode ved at give naturgaskunderne længere kredit, hvis dette kan føre til, at naturgaskunderne vil vælge denne leverandør frem for en leverandør, som ikke tilbyder kredit i sin afregningscyklus Årsagen til, at naturgasleverandørerne ønsker muligheden for fuldstændig forudbetaling, er for at sikre sig bedst mod tab på debitorer i forbindelse med den risiko, som de påtager sig i den samfaktureringsaftale, der ligger til grund for metodeanmeldelsen. Et reduceret tab på debitorer kan i sidste ende komme alle forbrugerne, der bliver forsynet med gas fra den pågældende gasleverandør, til gode, ligesom det vil være i overensstemmelse med princippet om effektiv anvendelse af økonomiske ressourcer, jf. formålsbestemmelsen i naturgasforsyningslovens I vurderingen af metodens rimelighed indgår således det forhold, at mindre tab på debitorer både er til den enkelte naturgasleverandørs fordel og i sidste ende også til forbrugernes fordel En metodeændring af afregningscyklussen kan have økonomiske følger for både naturgaskunderne, naturgasdistributørerne samt naturgasleverandørerne. Derfor må det vurderes, om de økonomiske konsekvenser, som en metodeændring kan have, er urimelige for naturgaskunderne Metodeændringen vurderes ikke at have urimelige økonomiske konsekvenser for naturgaskunderne i form af tab på renteindtægter, da rentesatsen i 2017 er ca. 0 %. Et tab på renteindtægter på ca. 104 kr. årligt blev ligeledes ikke fundet urimeligt i 2010, jf. DONG Gas Distributions metodegodkendelse. Ligeledes vurderes det, at de omkostninger, der vil være forbundet med, at en naturgaskunde betaler for gasproduktet med et træk på en kassekredit ikke vil være urimelige, da omkostningerne udgør mellem ca. 34 kr. og 213 kr. årligt, afhængig af renten DGD har anført, at en naturgaskunde vil modtage en ekstra opgørelse fra sin naturgasdistributør i tilfælde af, at naturgaskunden overgår til samfakturering. Naturgaskunden vil kunne undgå dette ved at skifte til en ikke-samfakturerende naturgasleverandør, eller ved at overgå til en forsyningspligtig naturgasleverandør. Det vurderes derfor ikke urimeligt, at naturgaskunden får en sådan opgørelse, som også kan resultere i, at naturgaskunden får en difference tilbagebetalt På baggrund af ovenstående vil det ikke, som det var tilfældet i metodegodkendelserne fra 2010 og 2011, være nødvendigt, at afregningscyklussen indfases, da metodeændringen kun vil gælde for naturgaskunder, der frivilligt indgår aftale om naturgaslevering med en naturgasleverandør, der samfakturerer med DGD. Naturgaskunderne skal dog varsles i god tid, så disse kan opsige en evt. aftale med en naturgasleverandør, der overgår til samfakturering på ovenstående vilkår DGD har anført, at den metodeanmeldte afregningscyklus ikke vil gælde for de af selskabets kunder, som ikke er omfattet af samfakturering. Såfremt DGD vælger at implementere den metodeanmeldte afregningscyklus over for kunder,

21 ENERGITILSYNET DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEANMELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCYKLUS Side 21/22 der ikke er omfattet af samfakturering, og som derfor ikke frivilligt har valgt den forøgede forudbetaling, vil det være rimeligt, at afregningscyklussen indfases i overensstemmelse med tidligere metodegodkendelser Samfakturering vil medføre, at naturgasleverandørerne udsender én regning for hele gasproduktet på egne og gasdistributørens vegne. Udsendelse af færre regninger vil betyde, at administrative omkostninger kan reduceres. Dette vil være i overeensstemmelse med formålet om effektiv anvendelse af økonomiske ressourcer samt kravet om effektiv drift i naturgasforsyningslovens 37a. Desuden vil selskabernes besparelser kunne komme forbrugerne til gode i form af lavere priser Naturgaskunder omfattet af samfakturering vil skulle betale fire større regninger pr. år i modsætning til otte mindre regninger, som de i øjeblikket betaler. Dette kan muligvis være til ugunst for nogle naturgaskunder, men det skal i denne sammenhæng tilføjes, at et af de bærende hensyn bag samfakturering er udsendelsen af én samlet regning, da dette principielt medfører gennemsigtighed og overskuelighed for naturgaskunderne i forbindelse med naturgasafregningen På baggrund af ovenstående vurderes det derfor, at det er en fordel for både forbrugerne og selskaberne, at forbrugerne får færre regninger. Denne vurdering er baseret i hensynet til effektiv anvendelse af økonomiske ressourcer, jf. naturgasforsyningslovens 1 samt naturgasforsyningslovens 37 og 37a. Ligeledes vil færre regninger og det faktum, at forbrugeren nu kun vil skulle henvende sig ét sted i forbindelse med spørgsmål til sin faktura fremme gennemsigtigheden i afregning af kundens naturgas, jf. naturgasforsyningslovens 7, stk. 5 og 18, stk. 2. Endelig vil de administrative besparelser, som selskaberne vil opnå ved udsendelse af færre regninger, også være i overensstemmelse med formålsbestemmelsen i naturgasforsyningsloven om at sikre forbrugerne adgang til billig naturgas. SAMMENFATNING 118. Det er SETs vurdering, at metodeanmeldelsen fremstår objektiv og ikkediskriminerende. SET har lagt vægt på, at muligheden for samfakturering gives til alle naturgasleverandører, som måtte ønske det, samt at den metodeanmeldte afregningscyklus fremstår objektiv og ikke-diskriminerende i forhold til de naturgaskunder, der skulle blive omfattet. Metodeændringen fremstår ligeledes gennemsigtig, såfremt naturgaskunder gennem kontrakt og ved oplysning i leveringsog distributionsbetingelser bliver informeret om den afregningscyklus, som den enkelte naturgaskunde bliver omfattet af Efter en samlet vurdering er det SETs opfattelse, at metodeændringen også fremstår rimelig. SET har ved sin vurdering bl.a. lagt vægt på, at det overordnede formål med samfakturering er i overensstemmelse med princippet i naturgasforsyningsloven om øget konkurrence. I forbindelse med samfakturering er det SETs vurdering, at den øgede forudbetaling alt andet lige kan medføre en reduceret risiko for tab på debitorer for naturgasleverandører, der indgår aftaler om samfakturering, hvor naturgasleverandøren bærer den fulde hæftelse for naturgaskundernes betaling. Denne reducerede risiko for naturgasleverandørerne kan også være til naturgaskundernes fordel i form af lavere priser på naturgasproduktet. Herved har

1. Sekretariatet for Energitilsynet (SET) har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og begrundelse truffet afgørelse om følgende:

1. Sekretariatet for Energitilsynet (SET) har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og begrundelse truffet afgørelse om følgende: NGF Nature Energy Distribution A/S Ørbækvej 260 5220 Odense 3. oktober 2017 Ret & Administration 17/05337 ADKR AFGØRELSE NGF NATURE ENERGY DISTRIBUTION A/S METO- DEANMELDELSE AF AFGØRELSE 1. Sekretariatet

Læs mere

DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEAN- MELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCY- KLUS

DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEAN- MELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCY- KLUS PUNKT 5 ENERGITILSYNETS TILSYNSMØDE DEN 26. SEPTEMBER 2017 DANSK GAS DISTRIBUTION - METODEAN- MELDELSE AF ÆNDRET AFREGNINGSCY- KLUS 26. september 2017 Ret & Administration 17/03125 ADKR RESUMÉ 1. Sekretariatet

Læs mere

BILAGSOVERSIGT TIL DANSK GAS DISTRI- BUTION METODEANMELDELSE AF ÆN- DRET AFREGNINGSCYKLUS

BILAGSOVERSIGT TIL DANSK GAS DISTRI- BUTION METODEANMELDELSE AF ÆN- DRET AFREGNINGSCYKLUS PUNKT 5 BILAGSOVERSIGT ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. SEPTEMBER 2017 26. september 2017 Ret & Administration 17/03125 ADKR BILAGSOVERSIGT TIL DANSK GAS DISTRI- BUTION METODEANMELDELSE AF ÆN- DRET AFREGNINGSCYKLUS

Læs mere

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N Att: Jens Ammitzbo Sendt med mail til: jeam@se.dk og net@se.dk Dato: 26-06-2014 Sagsnr.: 14/05431 Sagsbehandler: PAJ Afd.: Ret og Administration AFGØRELSE

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af naturgas 1)

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af naturgas 1) (Gældende) Udskriftsdato: 5. januar 2015 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2008/2015-0020 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrugerbeskyttelse i medfør af lov om naturgasforsyning 1)

Bekendtgørelse om forbrugerbeskyttelse i medfør af lov om naturgasforsyning 1) BEK nr 311 af 20/03/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 28. december 2016 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygmingsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0134

Læs mere

Bilag 3 N Forbrugerbeskyttelsesbekendtgørelsen

Bilag 3 N Forbrugerbeskyttelsesbekendtgørelsen 15. januar 2013 J.nr. 2201/1182-0006 Ref. BAK Bilag 3 N Forbrugerbeskyttelsesbekendtgørelsen HØRINGSUDGAVE Bekendtgørelse om forbrugerbeskyttelse i medfør af lov om naturgasforsyning 1) I medfør af 7 a

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. TREFOR Elnet A/S 21. december 2015 Detail & Distribution 15/11171 laa GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TREFOR Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR 14. januar 2016 Engros & Transmission 15/09396-1 PCO SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 1. I denne sag skal Sekretariatet for Energitilsynet (SET) tage stilling

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: / JHE Forbruger: 5642 Millinge Naturgasselskab: NGF Nature Energy Distribution CVR 2921 4824 & NGF Nature Energy Forsyning CVR 1012 6916 v/ NGF Nature Energy

Læs mere

HMN Naturgas A/S s anmeldte ændringsvilkår

HMN Naturgas A/S s anmeldte ændringsvilkår HMN Naturgas A/S Gladsaxe Ringvej 11 Postbox 83 2860 Søborg Att.: Rikke Østergaard Petersen Dato: 25-08-2014 Sagsnr.: 14/06315 Sagsbehandler: PAJ Afd.: Ret og Administration Sendt med e-mail til: rp@naturgas.dk,

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af elektricitet 1)

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af elektricitet 1) BEK nr 1353 af 12/12/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2008/2015-0020

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /EMBMA Forbruger: 2820 Gentofte Energiselskab: Klageemne: NGF Nature Energy Forsyning CVR 2711 6469 v/ NGF Nature Energy CVR 1012 3526 Ørbækvej 260 5220 Odense

Læs mere

Østjysk Energi over Energitilsynet af 19. maj 2005 Østjysk Energi Nets ændring af betalingsbetingelser

Østjysk Energi over Energitilsynet af 19. maj 2005 Østjysk Energi Nets ændring af betalingsbetingelser (Elforsyning) Østjysk Energi over Energitilsynet af 19. maj 2005 Østjysk Energi Nets ændring af betalingsbetingelser Fungerende nævnsformand, Professor, dr.polit. Chr. Hjorth-Andersen Professor, cand.jur.

Læs mere

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse"

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Til Høringsparterne Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse" 1. september 2015 HSF/LJD Energinet.dk har i peroden

Læs mere

RESTANCEVEJLEDNING 2016 EWII ENERGI A/S RESTANCEPROCEDURE & LEVERINGSPLIGT. (Gældende fra 1. april 2016)

RESTANCEVEJLEDNING 2016 EWII ENERGI A/S RESTANCEPROCEDURE & LEVERINGSPLIGT. (Gældende fra 1. april 2016) RESTANCEVEJLEDNING 2016 RESTANCEPROCEDURE & LEVERINGSPLIGT EWII ENERGI A/S (Gældende fra 1. april 2016) Side 2 INDHOLD 1. FORBRUGERAFTALER OM LEVERING AF ELEKTRICITET 2. NÆRMERE REGLER OM SIKKERHEDSSTILLELSE,

Læs mere

o At projektet vedrører en begrænset købergruppe o At SE offentliggør alle resultater vedr. tariferingen i pilotprojektet

o At projektet vedrører en begrænset købergruppe o At SE offentliggør alle resultater vedr. tariferingen i pilotprojektet Syd Energi c/o Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 9. februar 2012 Sag 4/0720-8901-0211 /LBA Deres ref. Ansøgning vedrørende pilotprojekt med afregning med dynamiske nettariffer 1. SE (Syd

Læs mere

Indklagedes standpunkt til klagers krav: Indklagede fastholder kravet om depositum på kr.

Indklagedes standpunkt til klagers krav: Indklagede fastholder kravet om depositum på kr. Side 2 SAGSFREMSTILLING Sagen angår indklagedes krav af 9. december 2009 om sikkerhed for betaling af fremtidige el-regninger på 4.000 kr. (bilag 1). Kravet om depositum er rejst på grund af ubetalt slutopgørelse

Læs mere

RAPPORT EFTERSPØRGSLEN PÅ DET DAN- SKE DETAILMARKED FOR NA- TURGAS FORDELT PÅ PRODUKT- TYPER

RAPPORT EFTERSPØRGSLEN PÅ DET DAN- SKE DETAILMARKED FOR NA- TURGAS FORDELT PÅ PRODUKT- TYPER RAPPORT EFTERSPØRGSLEN PÅ DET DAN- SKE DETAILMARKED FOR NA- TURGAS FORDELT PÅ PRODUKT- TYPER 2012-2014 Side 1/7 ENERGITILSYNET EFTERSPØRGSLEN PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS FORDELT PÅ INDHOLD

Læs mere

EnergiMidt Net A/S Tietgensvej 2-4 8600 Silkeborg. Afgørelse

EnergiMidt Net A/S Tietgensvej 2-4 8600 Silkeborg. Afgørelse EnergiMidt Net A/S Tietgensvej 2-4 8600 Silkeborg 29. oktober 2010 Sag 4/0720-0101-0170 / DM Deres ref. Afgørelse ENERGITILSYNET sekretariatsbetjenes af KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Energitilsynet

Læs mere

Metodeanmeldelse af "Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen" 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet

Metodeanmeldelse af Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af "Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen" December 2015 MFA/HSF 1. Baggrund Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse

Læs mere

Restancevejledning 2016

Restancevejledning 2016 Restancevejledning 2016 Restanceprocedure & Leveringspligt [1] Indhold I. Forbrugeraftaler om levering af elektricitet II. III. IV. Nærmere regler om sikkerhedsstillelse, forrentning og tilbagebetaling

Læs mere

Bekendtgørelse om elhandelsvirksomhedernes opgaver og forpligtelser i forbindelse med levering af elektricitet til elkunder 1)

Bekendtgørelse om elhandelsvirksomhedernes opgaver og forpligtelser i forbindelse med levering af elektricitet til elkunder 1) BEK nr 1233 af 06/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 11. januar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2015-1458

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. RAH Net A/S Ndr. Ringvej 4 6950 Ringkøbing 24. november 2016 Detail & Distribution AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S

Læs mere

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 7. september 2015 Detail & Distribution 15/04316 lba, lna AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S (DEE)

Læs mere

Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren

Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Referat Energitilsynsmøde den 23. september 2014 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 155 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager

Læs mere

RAPPORT, SEPTEMBER 2017

RAPPORT, SEPTEMBER 2017 RAPPORT, SEPTEMBER 2017 PRODUKTFORDELINGEN PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS I 2016 Side 2/6 ENERGITILSYNET PRODUKTFORDELINGEN PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS I 2016 INDHOLD RESUMÉ... 3 PRODUKTFORDELINGEN

Læs mere

Et år efter implementeringen af. engrosmodellen. Hindsgavl Slot, 14. juni 2017

Et år efter implementeringen af. engrosmodellen. Hindsgavl Slot, 14. juni 2017 Et år efter implementeringen af engrosmodellen Hindsgavl Slot, 14. juni 2017 Agenda Hvad er engrosmodellen? Eller rettere; hvad er leveringspligten? Hvilke fokuspunkter har myndighederne haft det seneste

Læs mere

Uafhængighedskrav til netselskabers interne overvågningsansvarlige

Uafhængighedskrav til netselskabers interne overvågningsansvarlige ENERGITILSYNET Punkt 6 Energitilsynets møde den 25. juni 2013 Dato: 24. maj 2013 Sag:12/14039 Sagsbehandler: PAJ Afd.: Ret og Administration Uafhængighedskrav til netselskabers interne overvågningsansvarlige

Læs mere

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende:

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende: DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 18. august 2015 Ret & Administration 15/05258 LRN AFGØRELSE BETINGELSER FOR STIKLEDNINGER OVERDRAGET TIL DONG ENERGY Sekretariatet har i mail af

Læs mere

Aftale om El.dk mellem [dit navn] og DONG Energy Salg & Service A/S (cvr-nr. 27 21 05 38)

Aftale om El.dk mellem [dit navn] og DONG Energy Salg & Service A/S (cvr-nr. 27 21 05 38) Aftale om El.dk mellem [dit navn] og DONG Energy Salg & Service A/S (cvr-nr. 27 21 05 38) Kære [dit navn] Tillykke med din nye elaftale, El.dk. Nedenfor ser du de væsentligste vilkår samt leveringsbetingelserne.

Læs mere

Metodeanmeldelse af "Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen" 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet

Metodeanmeldelse af Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af "Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen" September 2015 MFA/HSF 1. Baggrund Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar til ovennævnte punkter. Energistyrelsens kommentarer hertil er anført i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar til ovennævnte punkter. Energistyrelsens kommentarer hertil er anført i kursiv. Kontor/afdeling Center for Forsyning Dato 18. december 2015 J nr. 2015-5895 / XB Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om energivirksomheders oplysning til forbrugere om energiforbrug og fakturering Udkast

Læs mere

Produktfordelingen på det danske detailmarked for naturgas i 2017

Produktfordelingen på det danske detailmarked for naturgas i 2017 Produktfordelingen på det danske detailmarked for naturgas i 2017 ANALYSE DEN 28. NOVEMBER 2018 FORSYNINGSTILSYNET Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. 4171 5400 post@forsyningstilsynet.dk www.forsyningstilsynet.dk

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SEN Forbruger: 4520 Svinninge Energiselskab: SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 på vegne af SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 Hovedgaden 36 4520 Svinninge Sekretariat:

Læs mere

REVURDERING AF TARIFMODEL 2.0 EGENPRODUCENTERS RÅDIGHEDSBETA- LING

REVURDERING AF TARIFMODEL 2.0 EGENPRODUCENTERS RÅDIGHEDSBETA- LING PUNKT 5 MØDE DEN 21. JUNI 2017 REVURDERING AF TARIFMODEL 2.0 EGENPRODUCENTERS RÅDIGHEDSBETA- LING 21. juni 2017 Detail & Distribution 17/06429 laa RESUMÉ 1. Egenproducenters rådighedsbetaling dækker omkostninger

Læs mere

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor,

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net A/S 20. november 2015 Detail & Distribution 15/10509 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Net A/S (Energi Fyn) anmeldelse

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Thy-Mors Elnet A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/10213 LBA AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors A/S (Thy-Mors) anmeldelse af ny

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE /TFL Klager: 4930 Maribo Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Indklaget energiselskab: SEAS-NVE Net A/S CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen A/S CVR 2421 3528 Amagerfælledvej

Læs mere

I henhold til Lov om naturgasforsyning 36 a skal Energitilsynet godkende de metoder, der anvendes ved fastlæggelsen af distributionstarifferne.

I henhold til Lov om naturgasforsyning 36 a skal Energitilsynet godkende de metoder, der anvendes ved fastlæggelsen af distributionstarifferne. 5. november 2012 Sagsnr.: 2012100019 Principper for fastlæggelse af distributionstariffer samt betingelser og vilkår for benyttelse af distributionssystem. I henhold til Lov om naturgasforsyning 36 a skal

Læs mere

Energitilsynet har ved tilkendegivelse af 23.juni 2015 taget Dansk Energis tarifmodel 2.0 til efterretning i medfør af elforsyningslovens 73 b.

Energitilsynet har ved tilkendegivelse af 23.juni 2015 taget Dansk Energis tarifmodel 2.0 til efterretning i medfør af elforsyningslovens 73 b. Dong Energy Eldistribution A/S 16. november 2015 Detail & Distribution 15/09590 LBA AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Dong Energy Eldistribution A/S

Læs mere

1. Tarifferne fastsættes ikke efter vandfaldsmodellen, men er 100 pct. mængdebaseret

1. Tarifferne fastsættes ikke efter vandfaldsmodellen, men er 100 pct. mængdebaseret Vestjyske Net 60 kv A/S 23. november 2016 Detail & Distribution 16/09239 laa GODKENDELSE AF VESTJYSKE NET 60 KV A/S TARIFMETODE OG STANDARDINVESTERINGSBIDRAG PÅ NUL Vestjyske Net har den 30. oktober 2016

Læs mere

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 28. juni 2016 Detail & Distribution 14/10399 NOJ, BEJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET

MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET PUNKT 3 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 30. JANUAR 2018 25. januar 2018 Ret & Administration MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET 1. NYE KLAGESAGER FOR ENERGIKLAGENÆVNET 1.1 HMN GASNET P/S KLAGE OVER ENERGITILSYNETS

Læs mere

Blue Energy Havnegade 31, st København K CVR:

Blue Energy Havnegade 31, st København K CVR: AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /JHE 5750 Ringe Energiselskab: Blue Energy Havnegade 31, st. 1058 København K CVR: 3460 8784 Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens

Læs mere

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 29. februar 2016 Ret & Administration 15/09331 OTS Anmeldelse af opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Thy-Mors Energi Elnet A/S 16. maj 2017 Detail & Distribution 17/06135 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SUSJ Forbruger: 4000 Roskilde Energiselskab: Thy-Mors Energi Elnet A/S CVR 2108 5200 & Scanenergi Elsalg CVR 2511 3284 & Sinus Energi A/S (binavn til Scanenergi

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0687 /MLD Klager: Indklaget energiselskab: CP 4930 Maribo SEAS-NVE Net A/S CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen A/S CVR 2421 3528 Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26

Læs mere

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen.

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net 13. oktober 2014 Sagnr. 14/10480 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Nets (herefter Energi Fyn) anmeldelse af ny metode

Læs mere

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR SETS TILSYN MED INDBERETNING AF PRISER M.V. PÅ ELPRIS.DK OG VIRKSOMHEDENS HJEMMESIDE

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR SETS TILSYN MED INDBERETNING AF PRISER M.V. PÅ ELPRIS.DK OG VIRKSOMHEDENS HJEMMESIDE 28. marts 2017 Ret & Administration 16/13465 SBCL ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR SETS TILSYN MED INDBERETNING AF PRISER M.V. PÅ ELPRIS.DK OG VIRKSOMHEDENS HJEMMESIDE BAGGRUND 1. Ret og Administration har

Læs mere

RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS

RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS 2012-2015 Side 2/8 INDHOLD RESUMÉ... 3 PRODUKTER PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR GAS... 3 FORSYNINGSPLIGTPRODUKTER...

Læs mere

Energiselskabet Gul Strøm skal anerkende, at aftalen om levering af el, som er indgået med forbrugeren

Energiselskabet Gul Strøm skal anerkende, at aftalen om levering af el, som er indgået med forbrugeren 2 5 15/05744 AFGØRELSE Energiselskabet Gul Strøm skal anerkende, at aftalen om levering af el, som er indgået med forbrugeren, er ugyldig. Energiselskabet skal fritage forbrugeren for betaling af det leverede

Læs mere

Tagensvej 87, København N. Aftaleindgåelse - Samtykke til telefonisk henvendelse - Flytning - Fritagelse for betaling

Tagensvej 87, København N. Aftaleindgåelse - Samtykke til telefonisk henvendelse - Flytning - Fritagelse for betaling AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Marc Bank Havnealle 23, 2 8700 Horsens Sagsbehandler: /KSV Energiselskab: Gul Strøm CVR 3603 9485 Tagensvej 87, 1. 2200 København N Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling

Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling Dok. ansvarlig: NMJ Sekretær: Sagsnr: Doknr: 11. december 2014 Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling 1. Kortfattet beskrivelse af tariferingsmetoden Dansk Energi anmelder hermed

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af rådighedstarif, jf. mail af den 23. november 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af rådighedstarif, jf. mail af den 23. november 2015. RAH Net A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/11094 LBA/LAA GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar til ovennævnte punkter. Kommentarer hertil er anført i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar til ovennævnte punkter. Kommentarer hertil er anført i kursiv. N O T AT 20. november 2014 J.nr. 2008/2015-0020 Forsyning Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af elektricitet og bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering

Læs mere

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder.

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder. EnergiMidt Net A/S 8. maj 2014 Sagnr. 13/12677 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet modtog EnergiMidt Net A/S (herefter EnergiMidt) anmeldelse af ny metode for

Læs mere

Energi Viborg A/S Bøssemagervej Viborg

Energi Viborg A/S Bøssemagervej Viborg Energi Viborg A/S Bøssemagervej 8 8800 Viborg 8. august 2016 Detail & Distribution 15/11329 /BEJ, NOJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0201-0025 /MLD

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0201-0025 /MLD ANKENÆVNETS AFGØRELSE /MLD Klager: Indklaget energiselskab: Klageemne: NN 2690 Karlslunde HNG Hovedstadsregionens Naturgas I/S Gladsaxe Ringvej 11 Postboks 83 2860 Søborg CVR 8856 8818 Kontrakt Klage over

Læs mere

Undersøgelse af produktfordeling på det danske detailmarked for el

Undersøgelse af produktfordeling på det danske detailmarked for el 15. oktober 2014 Engros 14/04339 LVM/MDP Undersøgelse af produktfordeling på det danske detailmarked for el Sekretariatet for Energitilsynet har gennemført en undersøgelse af fordelingen af kunder og volumen

Læs mere

Opgørelse og acontoregning

Opgørelse og acontoregning Opgørelse og acontoregning Tidligere DONG Energy 1 af 5 Maria Hecksher Avenue de Grande Bretagne 47 MC-98000 Monaco Dato 6. april 2018 Her er din opgørelse og acontoregning. Opgørelsen dækker perioden

Læs mere

Informationsmateriale til boligudlejningsforeninger

Informationsmateriale til boligudlejningsforeninger Informationsmateriale til boligudlejningsforeninger Dette informationsmateriale henvender sig til dig, der har kontakt med boligudlejere. Materialet gennemgår de konkrete konsekvenser, de kommende ændringer

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse GEV Net A/S 15. marts 2018 Detail & Distribution 18/09414/bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STAN Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget GEV Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse

Læs mere

Internetkonkurrence Spørgsmål om anmodet eller uanmodet telefonhenvendelse Aftaleindgåelse Hæftelse. FORMAND Poul Gorm Nielsen

Internetkonkurrence Spørgsmål om anmodet eller uanmodet telefonhenvendelse Aftaleindgåelse Hæftelse. FORMAND Poul Gorm Nielsen AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SUSJ Forbruger: Energiselskab: 4200 Slagelse NRGi Elsalg CVR 3228 5759 v/ NRGi Netservice CVR 2654 8950 Dusager 22 8200 Aarhus N Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

ÅRSBERETNING. Program for intern overvågning Naturgas Fyn Distribution A/S.

ÅRSBERETNING. Program for intern overvågning Naturgas Fyn Distribution A/S. ÅRSBERETNING. Program for intern overvågning Naturgas Fyn Distribution A/S. Indholdsfortegnelse 1 Indledning...3 2 Beskrivelse af Naturgas Fyn Distribution A/S s ( NGFD s ) program for intern overvågning...3

Læs mere

Handelsbetingelser for levering af naturgas fra DCC Energi A/S

Handelsbetingelser for levering af naturgas fra DCC Energi A/S Handelsbetingelser for levering af naturgas fra DCC Energi A/S Handelsbetingelserne er gældende pr. 10. januar 2014. Disse betingelser er gældende for levering af naturgas fra DCC Energi A/S, herefter

Læs mere

HMN Naturgas I/S Ændring af anvendte metoder til fastlæggelse af distributionstariffer

HMN Naturgas I/S Ændring af anvendte metoder til fastlæggelse af distributionstariffer ENERGITILSYNET Afgørelse 21. december 2012 D&D /LBA HMN Naturgas I/S Ændring af anvendte metoder til fastlæggelse af distributionstariffer 1. HMN Naturgas I/S (herefter HMN) har d. 6. november 2012 indsendt

Læs mere

Årsopgørelse og 1. acontoregning

Årsopgørelse og 1. acontoregning Årsopgørelse og 1. acontoregning Tina Thorborg Sørupvej 40 A, Sørup 3480 Fredensborg Side 1 af 5 DONG Energy Sales & Distribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Telefon 72 10 20 30 Mandag-torsdag kl. 8-16

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /JHE Forbruger: 4291 Ruds Vedby Energiselskab: SEAS-NVE Net CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 v/ SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 Hovedgaden 36

Læs mere

Bekendtgørelse om energivirksomheder og bygningsejeres oplysningsforpligtelser overfor slutkunder om energiforbrug og fakturering m.v.

Bekendtgørelse om energivirksomheder og bygningsejeres oplysningsforpligtelser overfor slutkunder om energiforbrug og fakturering m.v. BEK nr 1395 af 25/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2015-5534

Læs mere

Modstrøm Danmark CVR Islands Brygge 43, 1. sal 2300 København S

Modstrøm Danmark CVR Islands Brygge 43, 1. sal 2300 København S AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: Forbruger: /SKA 2750 Ballerup Energiselskab: Modstrøm Danmark CVR 3388 4788 Islands Brygge 43, 1. sal 2300 København S Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref.

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. SEKRETARIATET FOR Anmeldelse af branchevejledning af tilslutningsbidrag for ladestandere til elbiler opstillet

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af standardgebyrer, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af standardgebyrer, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. RAH Net A/S 16. januar 2018 Detail & Distribution 18/01250 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STANDARDGEBYR: Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode

Læs mere

Energi Fyn Net A/S Sanderumsvej Odense SV AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER

Energi Fyn Net A/S Sanderumsvej Odense SV AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Energi Fyn Net A/S Sanderumsvej 16 5250 Odense SV 7. februar 2017 Detail & Distribution 16/10977 laa AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget

Læs mere

TILKENDEGIVELSE Sekretariatet for Energitilsynet tilkendegiver på baggrund af det anmeldte:

TILKENDEGIVELSE Sekretariatet for Energitilsynet tilkendegiver på baggrund af det anmeldte: Dansk Energi 14. december 2016 Detail & Distribution 16/11009 laa TILEKNDEGIVELSE OM DANSK ENERGIS ANMELDTE METODEÆN- DRING FOR STANDARDINVESTERINGSBIDRAG Med mail af 17. oktober 2016 anmeldte Dansk Energi

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SEN Forbruger: 4671 Strøby Energiselskab: SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 på vegne af SEAS-NVE Net CVR 2811 3285 v/ SEAS- NVE Holding Hovedgaden 36 4520 Svinninge

Læs mere

DONG Gas Distribution A/S - Investerings- og stikledningsbidrag ved etablering af ny kapacitet i distributionssystemet

DONG Gas Distribution A/S - Investerings- og stikledningsbidrag ved etablering af ny kapacitet i distributionssystemet Notat DONG Gas Distribution A/S - Investerings- og stikledningsbidrag ved etablering af ny kapacitet i distributionssystemet Forbrugerkategoriers betaling af investerings- og stikledningsbidrag, samt sikkerhedsstillelse

Læs mere

Betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse Engrosmodellen

Betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse Engrosmodellen Betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse Engrosmodellen Maj 2014 Høringsudgave Version 1.0 Træder i kraft den 1.10.2015 Jan. 2014 April 2014 April 2014 DATE MFA HSF SHR NAME REV. DESCRIPTION PREPARED

Læs mere

TREFOR El-Net CVR & EWII Energi CVR Kokbjerg Kolding

TREFOR El-Net CVR & EWII Energi CVR Kokbjerg Kolding AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /SUSJ 6000 Kolding Energiselskab: Klageemne: TREFOR El-Net CVR 2080 6397 & EWII Energi CVR 2081 0440 v/ EWII CVR 2829 7947 Kokbjerg 30 6000 Kolding Flytteopgørelse

Læs mere

Bilag 1 N Opgavebeskrivelse

Bilag 1 N Opgavebeskrivelse 15. januar 2013 J.nr. 2201/1182-0006 Ref. BAK Bilag 1 N Opgavebeskrivelse Indhold 1. Baggrund... 2 2. Forsyningspligtens omfang og indhold... 2 2.1 De udbudte bevillingsområder... 2 2.2 Forsyningspligtens

Læs mere

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende afgørelse:

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende afgørelse: Afgørelse vedrørende Hi3G s standardtilbud af 19. juni 2008 på engrosmarkedet for terminering i Hi3G Denmark ApS s mobilnet (marked 16) 2. september 2009 Indledning Den 4. april 2008 traf afgørelse over

Læs mere

FORLÆNGELSE AF ORDNINGEN FOR NED- SAT BETALING VED TILSLUTNING AF LA- DESTANDERE I DET OFFENTLIGE RUM

FORLÆNGELSE AF ORDNINGEN FOR NED- SAT BETALING VED TILSLUTNING AF LA- DESTANDERE I DET OFFENTLIGE RUM PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 29. MAJ 2018 FORLÆNGELSE AF ORDNINGEN FOR NED- SAT BETALING VED TILSLUTNING AF LA- DESTANDERE I DET OFFENTLIGE RUM 29. maj 2018 Detail & Distribution 18/08162 laa RESUMÉ

Læs mere

Den 1. februar 2013 fraflyttede den tidligere lejer installationsadressen. Herefter blev udlejeren indsat som kunde.

Den 1. februar 2013 fraflyttede den tidligere lejer installationsadressen. Herefter blev udlejeren indsat som kunde. 2 5 AFGØRELSE Energiselskaberne HEF NET og Energi Nord skal inden 30 dage fra dato tilbagebetale 5.639,75 kr. til forbrugeren med tillæg af renter svarende til 8 % over Nationalbankens udlånsrente fra

Læs mere

o At projektet løber i et begrænset tidsrum på foreløbigt et år, hvorefter en forlængelse vil kræve ansøgning om, og godkendelse

o At projektet løber i et begrænset tidsrum på foreløbigt et år, hvorefter en forlængelse vil kræve ansøgning om, og godkendelse Thy-Mors Elnet A/S 17. januar 2014 Sag 13/11105 /LBA Deres ref. Ansøgning om demonstrationsprojekt med tarifering til elpatron på Hanstholm Varmeværk 1. Thy-Mors Elnet A/S (herefter Thy-Mors) har ansøgt

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NRGi Net 23. november 2015 Detail & Distribution 15/11009 LBA AFGØRELSE AFGØRELSE OM ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget NRGI Net A/S (NRGI) anmeldelse af ny metode for fastsættelse

Læs mere

Høringssvar vedr. anmeldelse af metoder i markedsforskrifter D1, F1, H1, H2, H3 og I

Høringssvar vedr. anmeldelse af metoder i markedsforskrifter D1, F1, H1, H2, H3 og I Bilag 5 Sekretariatet for Energitilsynet Att. Susanne Bollhorn Sendt pr e-mail til post@energitilsynet.dk; cc: subo@energitilsynet.dk DONG Energy Salg & Service A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Danmark 27.

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet godkender endvidere, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen,

Sekretariatet for Energitilsynet godkender endvidere, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen, DONG Energy Eldistribution Teknikerbyen 25 2830 Virum 1. marts 2016 Ret & Administration 16/01703 OTS Metodeanmeldelse af gebyrer DONG Energy Eldistribution har i mail af 21. januar 2016 metodeanmeldt

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /JHE Forbruger: 4900 Nakskov Energiselskab: SEAS-NVE Net CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 & SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 v/seas-nve Strømmen

Læs mere

2300 København S. Modstrøm Danmark A/S CVR Islands Brygge 43, 1. sal København S

2300 København S. Modstrøm Danmark A/S CVR Islands Brygge 43, 1. sal København S AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /BBR 2300 København S Energiselskab: Klageemne: Modstrøm Danmark A/S CVR 3388 4788 Islands Brygge 43, 1. sal. 2300 København S Regningsklage Klage over store

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA-12/09731 Sagsbehandler: /MRO/SUSJ Forbruger: John Johannesen Dagmarsgade 36 2200 København Elhandelsselskab: Klageemne: Energiselskabet Natur-Energi CVR 3091 3728 Svanevej

Læs mere

[Navn udeladt] på vegne af [navn udeladt], Gørløse, over Energitilsynet af 11. december 2003 Forbrugs- og efterbetalingskrav

[Navn udeladt] på vegne af [navn udeladt], Gørløse, over Energitilsynet af 11. december 2003 Forbrugs- og efterbetalingskrav (Elforsyning) [Navn udeladt] på vegne af [navn udeladt], Gørløse, over Energitilsynet af 11. december 2003 Forbrugs- og efterbetalingskrav Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Professor,

Læs mere

Naturgasdistributionsselskabernes ændring af tilslutningsvilkår for timeafregnede kunder

Naturgasdistributionsselskabernes ændring af tilslutningsvilkår for timeafregnede kunder Dato: 11. september 2013 Punkt 5 Energitilsynets møde den 23. september 2013 Sag: 13/07091 Afd.: Detail Sagsbehandler: /LBA Sekretariatet for Energitilsynet Naturgasdistributionsselskabernes ændring af

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Nakskov Elnet A/S 9. august 2017 Detail & Distribution 17/09825 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Nakskov Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

Radius Elnet CVR Teknikerbyen Virum. Kraftværksvej 53, Skærbæk, 7000 Fredericia]

Radius Elnet CVR Teknikerbyen Virum. Kraftværksvej 53, Skærbæk, 7000 Fredericia] AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /KAO 3450 Allerød Energiselskab: Klageemne: Radius Elnet CVR 2991 5458 Teknikerbyen 25 2830 Virum [CVR-adresse: DONG Energy Kraftværksvej 53, Skærbæk, 7000

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA-15/01964 Sagsbehandler: /SUSJ Forbruger: Energiselskab: SEAS-NVE Net CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 v/ SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 Hovedgaden 36 4520

Læs mere

Nibe Elforsyning Netvirksomhed Amba

Nibe Elforsyning Netvirksomhed Amba Nibe Elforsyning Netvirksomhed Amba 8. maj 2017 Detail & Distribution 17/04291 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STAN Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Nibe Elforsyning Netvirksomhed

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SUSJ Forbruger: FC 4622 Havdrup Energiselskab: SEAS-NVE Net CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 v/ SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 Hovedgaden

Læs mere