Struer Kommunes Kasse- og Regnskabsregulativ - Principper for økonomistyring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Struer Kommunes Kasse- og Regnskabsregulativ - Principper for økonomistyring"

Transkript

1 Struer Kommunes Kasse- og Regnskabsregulativ - Principper for økonomistyring Godkendt af Sammenlægningsudvalget den 5. december 2006 Gældende fra 2007

2 Kasse- og Regnskabsregulativ 1 Indholdsfortegnelse 1. Forholdet til styrelseslov og styrelsesvedtægt Generelle forvaltningsbestemmelser Årsbudgettet og flerårige budgetoverslag Bevillinger, budgetansvar og budgetkontrol Anvisning og attestation Regnskabsføring Regnskabsaflæggelse Kassefunktioner Anvendelse af IT Andre bestemmelser... 17

3 Kasse- og Regnskabsregulativ 2 1. Forholdet til styrelseslov og styrelsesvedtægt 1.1 Indledning I henhold til 42, stk. 7, i lov om kommunernes styrelse fastsætter Byrådet de nærmere regler for indretningen af kommunens kasse- og regnskabsvæsen i et regulativ, hvori der tillige optages forskrifter vedrørende forretningsgangen inden for kasse- og regnskabsvæsenet. Regulativet fastlægger således på en række områder niveauet for den interne kontrol, herunder hvem der har ansvaret for, at kontrollen bliver udført. 1.2 Formål Formålet med regulativet er bl.a. at beskrive den virksomhed, der udøves inden for kommunens kasse- og regnskabsvæsen, og fastlægge forskrifter for hensigtsmæssige og betryggende forretningsgange. Endvidere skal regulativet sikre, at der føres et betryggende tilsyn på alle ledelsesniveauer. 1.3 Indhold Styrelsesloven og styrelsesvedtægten indeholder et antal bestemmelser, der skal tilgodeses ved fastlæggelsen af forretningsgangen for de enkelte områder. Disse bestemmelser er optaget i regulativet under de respektive afsnit. Herudover indeholder regulativet et antal yderligere forskrifter om forretningsgangen til supplering af styrelseslovens og styrelsesvedtægtens bestemmelser. 1.4 Bilag til regulativet På en række områder forudsætter regulativet, at der udarbejdes detailregler som bilag til regulativet. Herudover kan der tilføjes bilag i det omfang, der skønnes behov for uddybning af regulativets bestemmelser på andre områder end forudsat i regulativet. Bilag til regulativet skal godkendes af Økonomiudvalget. Dog kan, nye bilag og ændringer i bilag, der ikke medfører ændringer i kommunens kontrolniveau, godkendes af Direktionen. 1.5 Gyldighedsområde Regulativet gælder for alle under Byrådet henhørende regnskabsområder. I det omfang kommunen varetager kasse- og/eller regnskabsfunktioner for eksterne virksomheder eller institutioner, er regulativet tillige gældende for sådanne funktioner.

4 Kasse- og Regnskabsregulativ 3 2. Generelle forvaltningsbestemmelser 2.1 Økonomiudvalget Økonomiudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af anliggender, der vedrører kommunens kasse- og regnskabsvæsen og løn- og personaleforhold. Udvalget udarbejder forslag og foretager indstilling til Byrådet om kommunens kasse- og regnskabsregulativ. Udvalget har indseende med de økonomiske og almindelige administrative forhold inden for samtlige kommunens administrationsområder, og udvalgets erklæring skal indhentes om enhver sag, der vedrører disse forhold, forinden sagen forelægges Byrådet til beslutning. 2.2 Udvalgene Udvalgene bestyrer de anliggender, der er underlagt dem, inden for rammerne af det vedtagne årsbudget i forbindelse med Byrådets vedtagelser og i overensstemmelse med de reglementer mv., der er udstedt af Byrådet, samt de af Økonomiudvalget i medfør af dette regulativ givne forskrifter. 2.3 Borgmesteren Borgmesteren har den øverste daglige ledelse af kommunens administration. 2.4 Administrationen Ansvaret over for Byråd og Økonomiudvalg for overholdelsen af de i regulativet med tilhørende bilag fastlagte forretningsgange og kontrolforanstaltninger påhviler den, der er ansvarlig for administrationen af det pågældende forvaltningsområde. Det påhviler endvidere de ansvarlige at fremsætte forslag til ændring af regulativet eller de tilhørende bilag, såfremt der skønnes behov for ændringer i forretningsgangene, eller såfremt de iværksatte kontrolforanstaltninger skønnes utilstrækkelige. Økonomiafdelingen fører det administrative tilsyn med regulativets overholdelse og dets vedligeholdelse. 2.5 Revisionen Regulativet og de tilhørende bilag tilstilles den kommunale revision, som tillige skal underrettes om alle ændringer af regulativet, herunder de tilhørende bilag, før de sættes i kraft. Det påhviler Økonomiafdelingen at sørge for, at dette sker.

5 Kasse- og Regnskabsregulativ 4 3. Årsbudget og flerårige budgetoverslag 3.1 Regnskabsår Kommunens regnskabsår løber fra den 1. januar til den 31. december. 3.2 Budgetforslag Inden den 1. september udarbejder Økonomiudvalget til Byrådet forslag til kommunens årsbudget for det kommende regnskabsår. Forslaget ledsages af budgetoverslag for en flerårig periode, hvis længde fastsættes af Indenrigs og Sundhedsministeren. 3.3 Udvalgenes bidrag Udvalgene skal efter anmodning af Økonomiudvalget og inden for en frist, der fastsættes af dette udvalg, fremkomme med bidrag til årsbudgettet og til flerårige budgetoverslag. 3.4 Budgetbemærkninger Økonomiudvalgets forslag til årsbudget og flerårige budgetoverslag skal ledsages af budgetbemærkninger, der i nødvendigt omfang forklarer baggrund og forudsætninger for budgettets poster. Økonomiafdelingen udarbejder budgetbemærkningerne. 3.5 Budgetbehandling Økonomiudvalgets forslag til årsbudget og flerårige budgetoverslag skal undergives 2 behandlinger i Byrådet med mindst 3 ugers mellemrum. Ved 2. behandling, som foretages senest den 15. oktober, undergives forslaget til årsbudget og flerårige budgetoverslag Byrådets drøftelse og beslutning. 3.6 Årsbudgettets funktion Årsbudgettet afgiver i den form, hvori det endeligt er vedtaget af Byrådet, den bindende regel for størrelsen af næste års kommunale skatteudskrivning. De poster på årsbudgettet, hvortil Byrådet ved årsbudgettets vedtagelse har taget bevillingsmæssig stilling, afgiver tillige den bindende regel for næste års kommunale forvaltning.

6 Kasse- og Regnskabsregulativ Indenrigs- og Sundhedsministerens krav Årsbudgettet og de flerårige budgetoverslag udarbejdes i en form, der opfylder Indenrigs- og Sundhedsministerens krav. 3.8 Budgetprocedure Forud for den årlige budgetudarbejdelse fastlægger Økonomiudvalget forskrifter for budgetlægningen i form af et budgetdirektiv. I budgetdirektivet fastlægges de generelle forudsætninger for udvalgenes bidrag til årsbudget og flerårige budgetoverslag i henhold til afsnit 3.3. Budgetdirektivet skal endvidere indeholde tidsplan for budgetlægningen og -behandlingen. Det påhviler Økonomiafdelingen at udarbejde forslag til budgetdirektiv samt at påse, at udvalg og afdelinger/institutioner overholder direktivet.

7 Kasse- og Regnskabsregulativ 6 4. Bevillinger, budgetansvar og budgetopfølgningl 4.1 Bevillingsmyndighed Bevillingsmyndigheden er hos Byrådet. Foranstaltninger, der vil medføre indtægter eller udgifter, som ikke er bevilget i forbindelse med vedtagelsen af årsbudgettet, må ikke iværksættes, før Byrådet har meddelt den fornødne bevilling. Dog kan foranstaltninger, der er påbudt ved lov eller anden bindende retsforskrift, om fornødent iværksættes uden Byrådets forudgående bevilling, men bevilling må da indhentes snarest muligt. 4.2 Bevillingsniveau Under iagttagelse af de af Indenrigs- og Sundhedsministeren fastsatte regler træffer Byrådet beslutning om specifikationsgraden af de poster på årsbudgettet, hvortil Byrådet ved årsbudgettets endelige vedtagelse skal tage bevillingsmæssig stilling. Byrådet fastlægger de nærmere retningslinier, hvorefter udvalg, afdelinger, institutioner og enkeltpersoner kan foretage omplacering af budgetbeløb inden for en bevilling. 4.3 Merbevillinger Udvalgene foretager gennem Økonomiudvalget indstilling til Byrådet, hvis yderligere bevillinger - såvel udgifter som indtægter - er ønskelige eller nødvendige. Enhver merbevilling skal angive, hvorledes den bevilgede udgift - eller mindre indtægt - skal dækkes. Økonomiudvalget fastsætter de nærmere regler for forretningsgangen omkring behandling af merbevillingssager. 4.4 Budgetansvar De stående udvalg drager omsorg for, at bevillinger og rådighedsbeløb, der er tildelt udvalget, ikke overskrides. Økonomiudvalget fører tilsyn med, at de på årsbudgettet meddelte bevillinger og rådighedsbeløb samt de ved særlig beslutning bevilgede beløb ikke overskrides uden Byrådets samtykke. Udvalg og ansatte i kommunen, der er bemyndiget til at foretage dispositioner omkring omplacering af budgetbeløb inden for en bevilling, jf. afsnit 4.2, er over for Byrådet og Økonomiudvalget ansvarlige for, at rammerne for den meddelte bemyndigelse ikke overskrides.

8 Kasse- og Regnskabsregulativ Bevillings- og budgetopfølgning Økonomiudvalget fastsætter regler om indberetninger fra den kommunale administration med henblik på udvalgets udøvelse af den under afsnit 4.4 nævnte budget- og bevillingskontrol. Det påhviler Økonomiafdelingen at påse, at de af Økonomiudvalget fastsatte regler iagttages. 4.6 Detailregler for bevillingsgivning og -kontrol De nærmere retningslinier og regler for budgetomplaceringer (jf. afsnit 4.2), merbevillinger (jf. afsnit 4.3) og bevillings- og budgetopfølgning (jf. afsnit 4.5) ajourføres i forbindelse med den årlige budgetlægning og optages hvert år som afsnit i årsbudgettet.

9 Kasse- og Regnskabsregulativ 8 5. Anvisning og attestation 5.1 Borgmesterens ansvar Beføjelsen til at anvise regnskabsbilag tilkommer borgmesteren, som i henhold til styrelsesvedtægten drager omsorg for, at ingen udgift afholdes eller indtægt oppebæres uden fornøden bevilling, og at udgifter og indtægter bogføres i overensstemmelse med de af Indenrigsog Sundhedsministeren og Byrådet fastsatte regler. Finder borgmesteren, at en disposition ikke har haft bevillingsmæssig hjemmel, forelægges spørgsmålet for Byrådet. 5.2 Delegation af anvisningsbeføjelsen Borgmesteren kan med Økonomiudvalgets godkendelse bemyndige udvalgsformænd, direktører, afdelings- og institutionesledere eller andre ansatte med ledelses- og/eller tilsynsfunktioner til at anvise regnskabsbilag inden for de områder, som de administrerer og er ansvarlige for. De personer, der af borgmesteren er bemyndiget til at anvise, kan ikke foretage anvisning af udbetalinger til sig selv. De anvisningsbemyndigede har hver for sit område over for borgmesteren ansvaret for, at de anviste beløb har hjemmel i årsbudgettet eller anden gyldig beslutning, jf. iøvrigt afsnit Attestation Den anvisningsbemyndigede kan udpege en eller flere personer til - forinden anvisning finder sted - at attestere regnskabsbilag. Den attesterende indestår for, at kommunen har modtaget eller leveret den omhandlende ydelse mv., og at bilagets indhold i øvrigt er kontrolleret i henhold til de nærmere fastsatte regler for anvisning og attestation mv., jf. afsnit 5.4. Den anvisningsbemyndigede har ansvaret for, at de attestationsberettigede gøres bekendt med disse regler. 5.4 Detailregler om anvisning og attestation Borgmesteren fastsætter de nærmere regler for anvisning og attestation, herunder regler for kontrol i almindelighed.

10 Kasse- og Regnskabsregulativ 9 6. Regnskabsføring 6.1 Krav til regnskabssystemet Kommunens regnskabsføring skal kunne give oversigt over, hvorledes kommunens midler er forvaltet, og om forvaltningen er i overensstemmelse med årsbudgettet og Byrådets øvrige beslutninger. Regnskabsføringen skal vise, hvorledes saldiene på de enkelte konti er sammensat af enkeltposteringer, således at sammenhængen mellem årsregnskabet og de enkelte posteringer klart fremgår. Regnskabsføringen skal i øvrigt opfylde de af Indenrigs- og Sundhedsministeren stillede krav. 6.2 Tilsyn, styring mv. Økonomiudvalget fører tilsyn med, at kommunens regnskabsføring er forsvarlig, og at regnskabssystemet tilrettelægges således, at det opfylder kravene i henhold til afsnit 6.1. Regnskabssystemets funktioner styres af Økonomiafdelingen. 6.3 Regnskabsgrundlag og registrering De enkelte afdelinger og institutiner foretager selv regnskabsføringen via et af kommunen anskaffet it-system. Alle bilag er som udgangspunkt elektroniske - såvel fakturaer vedrørende indkøb som regninger fra kommunen til borgere, andre kommuner mv. Undtagelsesvis kan regninger fra kommunen udsendes i papirform. Regnskabsmæssig registrering og betaling sker i henhold til de fastsatte regler for anvisning og attestation.

11 Kasse- og Regnskabsregulativ Regnskabsaflæggelse 7.1 Tidsfrister Kommunens årsregnskab aflægges af Økonomiudvalget til Byrådet senest den 31. maj i det år, der følger efter regnskabsåret. Den regnskabsmæssige supplementsperiode løber fra regnskabsårets udgang til udgangen af februar måned i det følgende regnskabsår. Hvert år inden udgangen af december måned fastlægger Økonomiudvalget forskrifter for den forestående regnskabsafslutning i form af et regnskabsdirektiv. I regnskabsdirektivet fastlægges forskrifter for udarbejdelse af årsregnskabet, samt en tidsplan, der sikrer overholdelse af de foreskrevne tidsfrister. For så vidt angår regnskabsafsnit, for hvis revision der ved lov eller på anden måde er fastsat særlige tidsfrister, eller hvor særlig behandling er påkrævet, skal specialregnskaber med dertil hørende regnskabsforklaringer udarbejdes til de tidspunkter og med det indhold, som er foreskrevet. Det påhviler Økonomiafdelingen at udarbejde forslag til regnskabsdirektiv samt at påse, at de deri fastlagte tidsfrister og forskrifter overholdes. 7.2 Indenrigs- og Sundhedsministerens krav Årsregnskabet udarbejdes i en form, der opfylder Indenrigs- og Sundhedsministerens krav. 7.3 Anlægsarbejder Anlægsregnskaber skal aflægges i overensstemmelse med gældende regler. De nærmere retningslinjer for aflæggelse af anlægsregnskaber fastlægges i et særskilt bilag til regulativet. 7.4 Indregning og måling af aktiver og passiver Kommunen har en samlet statusbalance, der omfatter omsætnings- og anlægsaktiver, gæld og egenkapital. Struer Kommunes principper for indregning og måling af aktiver og passiver fastlægges i et særskilt bilag til regulativet. 7.5 Afgivelse af årsregnskabet til revision Byrådet afgiver årsregnskabet til revisionen inden den 1. juni i det følgende år. Inden fremsendelse til revisionen forsynes regnskabet med Byrådets påtegning om den stedfundne behandling. Revisionen afgiver en årsberetning om revisionen af kommunes årsregnskab. Beretningen udsendes til Byrådets medlemmer senest 7 dage efter modtagelsen.

12 Kasse- og Regnskabsregulativ 11 Revisionens bemærkninger forelægges Økonomiudvalget og - og for så vidt angår bemærkninger, der ikke umiddelbart angår den forvaltning, der hører under Økonomiudvalget - tillige den pågældende kommunale myndighed til besvarelse, inden Byrådet i et møde træffer afgørelse om revisionens bemærkninger og om eventuelle andre spørgsmål vedrørende det pågældende regnskab. Såvel Økonomiudvalgets og øvrige udvalgs besvarelser som Byrådets afgørelser meddeles revisionen. Årsregnskabet og revisionens beretning samt Byrådets afgørelse om denne indsendes til tilsynsrådet inden udgangen af september måned.

13 Kasse- og Regnskabsregulativ Kassefunktioner 8.1 Økonomiudvalgets tilsyn Økonomiudvalget fører tilsyn med, at forvaltningen af kommunens kasser er forsvarlig. Det påser, at kommunens indtægter indgår til rette tid, og at eventuelle tilgodehavender inddrives. Økonomiudvalget fastsætter nærmere regler med henblik på udøvelsen af denne tilsynspligt, samt for tilsynet med regnskabsføringen, jf. afsnit 6.2, og med anbringelse af midler, jf. afsnit Anbringelse af midler Økonomiudvalget fører tilsyn med, at forvaltningen af økonomiske midler sker i overensstemmelse med Byrådets beslutninger og i øvrigt på forsvarlig måde. Midler, som ikke af hensyn til de daglige forretninger skal foreligge kontant, skal indsættes i bank eller anbringes i sådanne obligationer, i hvilke umyndiges midler kan anbringes. 8.3 Sikring af omsætningspapirer Kommunens omsætningspapirer skal, for så vidt de ikke sikres på anden lige så betryggende måde, forsynes med påtegning om, at de tilhører kommunen, og at der kun må rådes over papiret med Byrådets samtykke. Påtegningen skal så vidt muligt noteres i vedkommende institution. Samme pligter som ovenfor nævnt påhviler Økonomiudvalget med hensyn til andre midler, der forvaltes af kommunen. 8.4 Afdelingskasser, herunder forskudskasser Afdelinger og institutioner kan tildeles afdelings- eller forskudskasser efter behov. Økonomiafdelingen underretter revisionen om etablering af afdelingskasser. Såvel etablering af en afdelingskasse som tilrettelæggelse af den daglige forretningsgang ved denne sker efter retningslinier, der fastsættes af Økonomiudvalget. Økonomiafdelingen påser, at der regelmæssigt og til rette tid sker fuldstændig afregning fra afdelingskasser til hovedkassen. 8.5 Beskrivelse af forretningsgange for kassekontrol mv. For både hovedkassen og de enkelte afdelingskasser påhviler det Økonomiafdelingen at udarbejde beskrivelser af forretningsgangene for kassekontrol og -betjening. Beskrivelserne skal tillige indeholde regler for kasseoptælling, aflåsning af registreringsudstyret (kasseapparater o.l.), kontrol med aflåsnings- og tømningsnøgler, forskrifter for opbevaring af disse samt opbevaring af kontantbeholdning uden for normal åbningstid. For de enkelte afdelingskasser skal beskrivelserne herudover indeholde bestemmelser om kassevirksomhedens omfang, afregningsforhold, betalings- og kvitteringssystemer eller andre forhold af kontrolmæssig betydning.

14 Kasse- og Regnskabsregulativ Kvitteringsmateriale Regninger, opkrævninger og øvrigt indbetalingsmateriale, der udsendes af kommunen, skal være forsynet med oplysning om gældende regler for kvitteringsafgivelse og betalingsbestemmelser. Al bestilling af kvitteringsmateriale, der anvendes ved afgivelse af kvittering for indbetalinger til kommunens kasser, skal ske gennem Økonomiafdelingen, og kun autoriseret materiale må anvendes. Opslag af kvitteringsmateriale skal opbevares af Økonomiafdelingen, der mod kvittering udleverer det nødvendige materiale til pågældende afdeling. Der føres af Økonomiafdelingen en oversigt over modtagelse, udleveringer og beholdninger af kvitteringsmateriale. 8.7 Personalets forhold Personale beskæftiget med kasserertjeneste kan principielt ikke samtidig være beskæftiget med bogholderi- eller kassekontrolarbejde. Kommunens personale kan ikke foretage indbetalinger til kommunen for andres regning, med mindre der i det enkelte tilfælde er truffet aftale med lederen af Økonomiafdelingen. Økonomiudvalget tilstiller revisionen meddelelse, såfremt kommunalt ansatte, der udfører kasserertjeneste ved hovedkasse eller afdelingskasser, tillige har andre kasser under sig, ligesom det meddeles, af hvem disse kasser revideres. 8.8 Postindgang Postforsendelser til kommunen åbnes af to personer i forening og må ikke åbnes af personer, der er beskæftiget med bogholderi- eller kassetjeneste. Alle afdelinger, der modtager og åbner postforsendelser, fører postlister over de forsendelser, der indeholder kontante beløb eller andre værdier. Listerne underskrives af de pågældende, der åbner posten. Postlisten afleveres dagligt sammen med de modtagne værdier til Økonomiafdelingen, der foranlediger bogholderimæssig notering og kvitteringsafgivelse. Postlisten tilbagesendes til den pågældende afdeling forsynet med såvel kassererens som kassekontrollens underskrift. 8.9 Konti i pengeinstitutter Alene de i henhold til styrelseslovens 32 bemyndigede personer er berettiget til at oprette og ophæve bankkonti. Alle kommunen tilhørende bankkonti skal oprettes i kommunens navn. De til brug ved betalingerne over kommunens kasse fornødne midler hæves ved udtræk på kommunens bankkonti. Kommunens tegningsberettigede bemyndiger medarbejdere til at kunne underskrive for udtræk. Anmodning om udtræk forsynes med to underskrifter. Der skal regelmæssigt foretages afstemning af bankkonti. Kravet om regelmæssig afstemning gælder også mellemregningskonti.

15 Kasse- og Regnskabsregulativ Anvendelse af IT 9.1 Gyldighedsområde For anvendelse af elektronisk databehandling i opgaver med relation til kasse- og regnskabsvæsenet gælder efterfølgende bestemmelser. 9.2 Styring af kommunens IT-anvendelse Etablering af eller tilslutning til IT-systemer skal godkendes af Byrådet. I det omfang lov om offentlige myndigheders registre ikke foreskriver Byrådets godkendelse, kan godkendelse gives af Økonomiudvalget. Direktionen udpeger for hvert system en person, der er ansvarlig for systemets anvendelse. Økonomiafdelingen er ansvarlig for ajourføring af listen over systemansvarlige. Opbygning og ændring af IT-systemer, der udføres på eget anlæg, skal godkendes af Direktionen. I det omfang lov om offentlige myndigheders registre ikke foreskriver Byrådets godkendelse, kan godkendelse gives af Økonomiudvalget. Anvendelse af systemet tilrettelægges af Økonomiafdelingen i samarbejde med den afdeling, der skal anvende systemet. Ved tilslutning til systemer, der udføres på servicebureau, tilrettelægges anvendelsen af systemet af Økonomiafdelingen i samarbejde med den afdeling, der skal anvende systemet. 9.3 Interne kontrolforanstaltninger Økonomiudvalget fastsætter de nærmere retningslinier for kontrol og afstemning ved anvendelse af IT-systemer. Kontrolforanstaltningerne, der tilrettelægges af Økonomiafdelingen i samarbejde med de enkelte afdelinger, skal sikre uddatamaterialets korrekte sammenhæng med inddata og med ind- og udbetaling samt bogføring. Der fastsættes herunder regler for den systemansvarliges opgaver, for dokumentationskontrol samt for kontrol- og afstemningsprocedurer i øvrigt.

16 Kasse- og Regnskabsregulativ Andre bestemmelser 10.1 Arkivalier Økonomiudvalget fører tilsyn med, at kommunens arkivalier, herunder adkomstpapirer og kontrakter, opbevares på betryggende måde Eksterne regnskaber Såfremt kommunen fører regnskab eller udfører andre opgaver af regnskabsmæssig art for eksterne virksomheder/institutioner, skal der foreligge en skriftlig aftale mellem kommunen og den eksterne virksomhed herom. Aftalen skal indeholde en fastlæggelse af relationerne mellem virksomheden/institutionen og kommunen, herunder en fastlæggelse af kommunens og virksomhedens institutionens gensidige forpligtelser og ansvar Sikkerhedsstillelse Økonomiafdelingen skal foretage en registrering af alle deponerede effekter, der indleveres til kommunen f.eks. som sikkerhed for skatterestancer, tilbagebetalingskrav og andre tilgodehavender Opbevaring og registrering af midler Økonomiudvalget fastsætter regler for opbevaring og registrering af midler, der af afdelinger og institutioner administreres for klienter, samt af midler og værdier tilhørende patienter på institutioner mv Notering af transporter Det påhviler Økonomiafdelingen at foretage notering af alle transporter i leverandørers tilgodehavender ved kommunen. Økonomiafdelingen giver ved noteringen meddelelse om transporten til den, der skal anvise den pågældende udbetaling Kassationsregler Kassation af regnskabsmaterialet sker i henhold til gældende regler Forsikringsforhold Byrådet er ansvarlig for, at der udarbejdes en forsikringspolitik, der beskriver i hvilket omfang kommunens værdier skal forsikres. Økonomiafdelingen fører fortegnelse over de forsikrede værdier.

Kasse- og Regnskabsregulativ. Beskrivelse af Nyborg Kommunes kasse- og regnskabsvæsen

Kasse- og Regnskabsregulativ. Beskrivelse af Nyborg Kommunes kasse- og regnskabsvæsen Kasse- og Regnskabsregulativ Beskrivelse af Nyborg Kommunes kasse- og regnskabsvæsen Økonomiafdelingen, den 6. oktober 2010 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Hjemmel... 3 2 Formål... 3 3 Gyldighedsområde... 3 4

Læs mere

Overordnede økonomistyringsprincipper for Silkeborg Kommune

Overordnede økonomistyringsprincipper for Silkeborg Kommune Overordnede økonomistyringsprincipper for Silkeborg Kommune Økonomistaben August 2006 Revideret november 2009 Revideret november 2010 De overordnede økonomistyringsprincipper er udarbejdet i henhold til

Læs mere

Kasse- og Regnskabsregulativ for Middelfart Kommune

Kasse- og Regnskabsregulativ for Middelfart Kommune Kasse- og Regnskabsregulativ for Middelfart Kommune Regulativet er udarbejdet i henhold til Styrelseslovens 42, stk. 7. Indholdsfortegnelse 1 GENERELLE FORVALTNINGSBESTEMMELSER... 3 1.1 Indledning... 3

Læs mere

Silkeborg Kommunes. overordnede økonomistyringsprincipper

Silkeborg Kommunes. overordnede økonomistyringsprincipper Silkeborg Kommunes overordnede økonomistyringsprincipper Økonomistaben August 2006 Revideret november 2009 Revideret november 2010 Revideret december 2013 De overordnede økonomistyringsprincipper er udarbejdet

Læs mere

SPILLEREGLER FOR GOD ØKONOMISTY- RING. December 2016

SPILLEREGLER FOR GOD ØKONOMISTY- RING. December 2016 SPILLEREGLER FOR GOD ØKONOMISTY- RING December 2016 Spilleregler for god økonomistyring - en overordnet ramme for kasse- og regnskabsfunktionen 1. Spillereglerne og forholdet til Kommunestyrelseslov og

Læs mere

Kasse- og regnskabsregulativ for Vejen Kommune

Kasse- og regnskabsregulativ for Vejen Kommune Kasse- og regnskabsregulativ for Vejen Kommune Indholdsfortegnelse 1. Generelt... 3 1.1 Indledning... 3 1.2 Formål... 3 1.3 Forholdet til kommunens generelle styringsprincipper... 3 1.4 Ansvar for regulativet...

Læs mere

Kasse- og regnskabsregulativ

Kasse- og regnskabsregulativ Kasse- og regnskabsregulativ Godkendt af Byrådet den xx maj 2014, pkt. xxx Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1. Formål... 2 1.2. Godkendelse og ansvar... 2 1.3. Delegation... 2 2. Økonomistyring...

Læs mere

Kasse- og Regnskabsregulativ

Kasse- og Regnskabsregulativ Kasse- og Regnskabsregulativ April 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. GENERELLE FORVALTNINGSBESTEMMELSER... 4 1.1 INDLEDNING... 4 1.2 FORMÅL... 4 1.3 BILAG... 4 1.4 ANSVAR FOR KASSE- OG REGNSKABSREGULATIV...

Læs mere

REVISIONSREGULATIV. I henhold til 42 i lov om kommunernes styrelse har byrådet med tilsynsmyndighedens godkendelse

REVISIONSREGULATIV. I henhold til 42 i lov om kommunernes styrelse har byrådet med tilsynsmyndighedens godkendelse REVISIONSREGULATIV 1. Den sagkyndige revision og revisionens virksomhed I henhold til 42 i lov om kommunernes styrelse har byrådet med tilsynsmyndighedens godkendelse antaget Deloitte & Touche Statsautoriseret

Læs mere

Regler for regnskab i BRK. - Kasse- og Regnskabsregulativ

Regler for regnskab i BRK. - Kasse- og Regnskabsregulativ Regler for regnskab i BRK - Kasse- og Regnskabsregulativ Indhold 1 INDLEDNING... 3 1.1 Generelt... 3 1.2 Formål... 3 1.3 Bilag til regulativet... 3 1.4 Forretningsgangsbeskrivelser... 3 1.5 Revision...

Læs mere

Revisionsregulativ for Odense Kommune

Revisionsregulativ for Odense Kommune Revisionsregulativ for Odense Kommune Den sagkyndige revision Revisionens virksomhed 1 ODENSE Kommune skal have en sagkyndig revision, der skal være godkendt af tilsynsmyndigheden. ODENSE Kommunes afskedigelse

Læs mere

REVISIONSREGULATIV. for VESTHIMMERLANDS KOMMUNE

REVISIONSREGULATIV. for VESTHIMMERLANDS KOMMUNE REVISIONSREGULATIV for VESTHIMMERLANDS KOMMUNE Den sagkyndige revision 1 Vesthimmerlands Kommune skal have en sagkyndig revision, der skal være godkendt af tilsynsmyndigheden. Vesthimmerlands Kommunes

Læs mere

REVISIONSREGULATIV NORDDJURS KOMMUNE. for. Norddjurs Kommune

REVISIONSREGULATIV NORDDJURS KOMMUNE. for. Norddjurs Kommune REVISIONSREGULATIV for NORDDJURS KOMMUNE Norddjurs Kommune Den sagkyndige revision 1 Norddjurs Kommune skal have en sagkyndig revision, der skal være godkendt af tilsynsmyndigheden. Norddjurs Kommunes

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE. Revisionsregulativ. Godkendt af Byrådet:

SOLRØD KOMMUNE. Revisionsregulativ. Godkendt af Byrådet: SOLRØD KOMMUNE Revisionsregulativ Godkendt af Byrådet: Den 18. juni 2007 Den sagkyndige revision... 1 Revisionens virksomhed... 1 Revisionens formål... 1 Revisionens område... 1 Revisionens undersøgelsesadgang

Læs mere

ØKONOMIAFDELINGEN SOLRØD KOMMUNE. Revisionsregulativ. Godkendt den

ØKONOMIAFDELINGEN SOLRØD KOMMUNE. Revisionsregulativ. Godkendt den SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN Revisionsregulativ Godkendt den Indholdsfortegnelse Generelt... 2 Den sagkyndige revision... 2 Revisionens virksomhed... 2 Revisionens formål... 2 Revisionens område...

Læs mere

Regulativ for. Hjørring Kommunes. Kasse og regnskabsvæsen

Regulativ for. Hjørring Kommunes. Kasse og regnskabsvæsen Regulativ for Hjørring Kommunes Kasse og regnskabsvæsen Godkendt på Sammenlægningsudvalgets møde den 19. december 2006 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GENERELLE FORVALTNINGSBESTEMMELSER 2 1.1. Indledning 2 1.2.

Læs mere

Østsjællands Beredskab Kasse og regnskabsregulativ Udkast november 2016

Østsjællands Beredskab Kasse og regnskabsregulativ Udkast november 2016 Østsjællands Beredskab Kasse og regnskabsregulativ Udkast november 2016 1. Indledning 1.1 Baggrund Østsjællands Beredskab er stiftet som et 60 fællesskab. Østsjællands Beredskab er jf. vedtægterne underlagt,

Læs mere

Bestemmelserne skal endvidere medvirke til sikring af korrekt administration indenfor samme område.

Bestemmelserne skal endvidere medvirke til sikring af korrekt administration indenfor samme område. Bilag 10 1. Generelle bestemmelser 1.1 Indledning Side 1 Københavns Kommunes Borgerrepræsentation fastsætter herved under henvisning til styrelseslovens 42 stk. 7, følgende regler for den virksomhed, som

Læs mere

Kasse- og regnskabsregulativ for Brand & Redning Sønderjylland

Kasse- og regnskabsregulativ for Brand & Redning Sønderjylland Kasse- og regnskabsregulativ for Brand & Redning Sønderjylland Version af 1. februar 2016 Indhold Formål... 3 Det økonomiske ledelsestilsyn... 4 Budgetprocedurer... 4 Budgetkontrol... 4 Budgetansvar...

Læs mere

Revisionsregulativ. Den sagkyndige revision. Revisionens virksomhed. Revisionens formål. Revisionens område

Revisionsregulativ. Den sagkyndige revision. Revisionens virksomhed. Revisionens formål. Revisionens område REVISIONSREGULAT IV Revisionsreguliv Den sagkyndige revision virksomhed formål område Dragør Kommune skal have en sagkyndig revision, der skal være godkendt af tilsynsmyndigheden. Dragør Kommunes afskedigelse

Læs mere

Revisionsregulativ. for. Københavns Kommune

Revisionsregulativ. for. Københavns Kommune Revisionsregulativ for Københavns Kommune I medfør af 5, stk. 3, i Bekendtgørelse nr. 392 af 2. maj 2006 om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. fastsættes: Kapitel 1 Indledning 1. Revisor

Læs mere

Kasse- og regnskabsregulativ for Midt- og Sydsjællands Brand & Redning

Kasse- og regnskabsregulativ for Midt- og Sydsjællands Brand & Redning Kasse- og regnskabsregulativ for Midt- og Sydsjællands Brand & Redning Version 1.0 Oktober 2016 Indhold Formål... 2 Bevillingsmyndighed, -niveau og typer af bevillinger... 2 Det økonomiske ledelsestilsyn...

Læs mere

Kasse- og regnskabsregulativ

Kasse- og regnskabsregulativ Kasse- og regnskabsregulativ Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 1.1 Formål... 2 1.2 Lovgrundlag... 2 1.3 Gyldighedsområde og ansvar... 2 1.4 Ikrafttrædelse... 2 2 Økonomisk styring... 2 2.1 Budget og

Læs mere

Udkast til Styrelsesvedtægt for Region Sjælland

Udkast til Styrelsesvedtægt for Region Sjælland Udkast til Styrelsesvedtægt for Region Sjælland Kapitel 1 Regionsrådet 1 Regionsrådet består af 41 medlemmer, jf. regionslovens 8. Stk. 2. Regionsrådet vælger en regionsrådsformand og en første og en anden

Læs mere

Til Økonomiudvalget 19. november Notat om ansvarsfordelingen mellem Økonomiudvalget og borgmestrene.

Til Økonomiudvalget 19. november Notat om ansvarsfordelingen mellem Økonomiudvalget og borgmestrene. Økonomiforvaltningen NOTAT Til Økonomiudvalget 19. november 2015 Notat om ansvarsfordelingen mellem Økonomiudvalget og borgmestrene. Baggrund Økonomiudvalget har på mødet den 17. november 2015 anmodet

Læs mere

Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v.

Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. Budget- og regnskabssystem for kommuner Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. I medfør af 37, stk. 2, 38, stk. 2, 40, stk. 4, 45, stk. 1, 45 a, stk. 1, 46 og 57, stk. 1

Læs mere

Regler for styring af økonomi og regnskaber. i Mariagerfjord Kommune /11

Regler for styring af økonomi og regnskaber. i Mariagerfjord Kommune /11 Regler for styring af økonomi og regnskaber i Mariagerfjord Kommune 28-11-2012 1/11 Indholdsfortegnelse 1. Generelt 3 1.1 Lovgrundlag og gyldighedsområde 3 1.2 Formål 3 1.3 Forholdet til kommunens generelle

Læs mere

FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE

FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE Kasse- og regnskabsregulativ Version 3 Senest ajourført 18. december 2006 1 Indholdsfortegnelse 1. GENERELT OM REGELSÆTTET...4 1.1. LOVGRUNDLAG...4 1.2. FORMÅL...4 1.3. FORHOLDET

Læs mere

Revisionsregulativ for Frederikssund Kommune

Revisionsregulativ for Frederikssund Kommune Revisionsregulativ for Frederikssund Kommune Revisionsregulativ Den sagkyndige revision Frederikssund Kommune skal have en sagkyndig revision, der skal være godkendt af tilsynsmyndigheden. Frederikssund

Læs mere

Styrelsesvedtægt for Region Midtjylland

Styrelsesvedtægt for Region Midtjylland Regionshuset Viborg Styrelsesvedtægt for Region Midtjylland Kapitel 1 Regionsrådet 1. Regionsrådet består af 41 medlemmer. Regionssekretariatet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000

Læs mere

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Version 2.0 Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Dato Version Beskrivelse af ændring 25.11.2009 1.0 Nyt bilag godkendt 21.10.2014 2.0 Administrativ revision af bilaget

Læs mere

Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v.

Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. Budget- og regnskabssystem 10.1 - side 1 10.1 Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. (Indenrigsministeriets bekendtgørelse nr. 1095 af 12. december 2003) Bekendtgørelse

Læs mere

Principper for god økonomistyring. Odsherred Kommune Gældende fra 1. januar 2016 Godkendt i Byrådet d. 15. december 2015

Principper for god økonomistyring. Odsherred Kommune Gældende fra 1. januar 2016 Godkendt i Byrådet d. 15. december 2015 Principper for god økonomistyring Odsherred Kommune Gældende fra 1. januar 2016 Godkendt i Byrådet d. 15. december 2015 FORORD Regulativet er udarbejdet som et rammeregulativ, der beskriver de overordnede

Læs mere

Budget- og regnskabssystem 7.0 - side 1. Dato: 1. januar 2004 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2004

Budget- og regnskabssystem 7.0 - side 1. Dato: 1. januar 2004 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2004 Budget- og regnskabssystem 7.0 - side 1 7.0 Bogføring Ifølge den kommunale styrelseslovs 43 skal bogføringen give en oversigt over, hvorledes kommunens midler er forvaltet, og om forvaltningen er i overensstemmelse

Læs mere

REVISIONSREGULATIV FOR HOLSTEBRO KOMMUNE

REVISIONSREGULATIV FOR HOLSTEBRO KOMMUNE REVISIONSREGULATIV FOR HOLSTEBRO KOMMUNE Holstebro Byråd har i henhold til 42 i Lov om kommunernes styrelse og med statsforvaltningens godkendelse antaget PwC PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab

Læs mere

Regulativ for bevillingssystem for Gladsaxe kommune

Regulativ for bevillingssystem for Gladsaxe kommune Regulativ for bevillingssystem for Gladsaxe kommune Bevillingsbegrebet 1. En bevilling er en tilladelse fra Byrådet til Økonomiudvalget, et af de stående udvalg eller et af de i henhold til styrelseslovens

Læs mere

FORBEREDELSESUDVALGET FOR REGION SYDDANMARK

FORBEREDELSESUDVALGET FOR REGION SYDDANMARK FORBEREDELSESUDVALGET FOR REGION SYDDANMARK Beretning nr. 1 Årsregnskab for 2006 Afsluttende beretning 108.300 Til Regionsrådet for Region Syddanmark Kommunernes Revision (KR) har afsluttet revisionen

Læs mere

Godkendt af byrådet den 12.04.2010. Principper for økonomistyring

Godkendt af byrådet den 12.04.2010. Principper for økonomistyring Godkendt af byrådet den 12.04.2010 Principper for økonomistyring Indholdsfortegnelse 1. GENERELT... 3 1.1. Lovgrundlag... 3 1.2. Formål... 3 1.3. Rollefordelingen mellem det politiske og det admini-...

Læs mere

Orientering om 49. omgang rettelsessider vedr. Budget- og regnskabssystem for kommuner

Orientering om 49. omgang rettelsessider vedr. Budget- og regnskabssystem for kommuner Til alle kommuner Holmens Kanal 22 1060 København K Telefon 72 28 24 00 sim@sim.dk Sagsnr. 2019-3629 Doknr. 118501 Dato 09-08-2019 Orientering om 49. omgang rettelsessider vedr. Budget- og regnskabssystem

Læs mere

Revisionsregulativ for Jammerbugt Kommune

Revisionsregulativ for Jammerbugt Kommune for Den sagkyndige revision skal have en sagkyndig revision, der skal være godkendt af tilsynsmyndigheden. s afskedigelse af revisionen kræver tilsynsmyndighedens samtykke, jr. 42 i lov om kommunernes

Læs mere

7 BOGFØRING, REGNSKAB OG REVISION

7 BOGFØRING, REGNSKAB OG REVISION Budget- og regnskabssystem for kommuner 7 BOGFØRING, REGNSKAB OG REVISION Indhold Side 7.0 Bogføring 7.0-1 7.1 Procedurekrav i forbindelse med regnskabsaflæggelsen 7.1-1 7.1.1 Indledning 7.1-1 7.1.2 Proceduren

Læs mere

Syddjurs Kommunalbestyrelse Hovedgaden 77 8410 Rønde. Vedrørende lovlig valgt revisor i Syddjurs Kommune.

Syddjurs Kommunalbestyrelse Hovedgaden 77 8410 Rønde. Vedrørende lovlig valgt revisor i Syddjurs Kommune. Syddjurs Kommunalbestyrelse Hovedgaden 77 8410 Rønde 27-09- 2010 TILSYNET Vedrørende lovlig valgt revisor i Syddjurs Kommune. Statsforvaltningen Midtjylland godkendte ved brev af 16. april 2007, at Syddjurs

Læs mere

Dato: 19. december 2006 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2007

Dato: 19. december 2006 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2007 Budget- og regnskabssystem for regioner 7.0 - side 1 7.0 Bogføring Indledning Ifølge regionslovens 29, jf. den kommunale styrelseslovs 43, skal bogføringen give en oversigt over, hvorledes regionens midler

Læs mere

Principper for økonomistyring. Holstebro kommune. Gældende fra 1. august 2012

Principper for økonomistyring. Holstebro kommune. Gældende fra 1. august 2012 Principper for økonomistyring i Holstebro kommune Gældende fra 1. august 2012 Indholdsfortegnelse Side Indledning... 3 Ajourføring... 3 Styreformer... 3 Plansystemet... 3 Decentralisering... 4 Budget...

Læs mere

Stk. 4. Trafikselskabet kan endvidere efter aftale med en kommune varetage opgaver vedrørende driften af en færgerute på kommunens vegne.

Stk. 4. Trafikselskabet kan endvidere efter aftale med en kommune varetage opgaver vedrørende driften af en færgerute på kommunens vegne. Kasse- og Regnskabsregulativ for Trafikselskabet Movia Trafikselskabet Movia CVR nr.: 29 89 65 69 EAN nr.: 5798000016798 Ressourcecenter Valby august 2012 Kasse- og regnskabsregulativ for Trafikselskabet

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE. Styrelsesvedtægten. for Solrød Kommune

SOLRØD KOMMUNE. Styrelsesvedtægten. for Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE Styrelsesvedtægten for Solrød Kommune Juli 2004 Kapitel I Byrådet Solrød Byråd består af 15 medlemmer 1 Byrådet vælger en Borgmester og en første og anden Viceborgmester, jævnfør 6 i lov

Læs mere

REVISIONSREGULATIV 1

REVISIONSREGULATIV 1 REVISIONSREGULATIV 1 For kontraktperioden der begynder 1. december 2014 1 Revisor Aalborg Byråd har i henhold til 42 i Lov om kommunernes styrelse antaget PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab

Læs mere

ODDER KOMMUNE PRINCIPPER FOR ØKONOMISTYRING. (Regulativ for Kasse- og regnskabsvæsen) docs.nr. 646861

ODDER KOMMUNE PRINCIPPER FOR ØKONOMISTYRING. (Regulativ for Kasse- og regnskabsvæsen) docs.nr. 646861 ODDER KOMMUNE PRINCIPPER FOR ØKONOMISTYRING (Regulativ for Kasse- og regnskabsvæsen) docs.nr. 646861 Senest revideret januar 2005 Redaktionelt revideret september 2006 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

FANØ KOMMUNE PRINCIPPER FOR ØKONOMISTYRING

FANØ KOMMUNE PRINCIPPER FOR ØKONOMISTYRING 2014-2989-18.540 FANØ KOMMUNE PRINCIPPER FOR ØKONOMISTYRING GENERELT... 3 Lovgrundlag... 3 Formål... 3 Rollefordelingen mellem det politiske og det administrative niveau... 3 Forholdet til kommunens generelle

Læs mere

ØKONOMISK STYRINGSPOLITIK

ØKONOMISK STYRINGSPOLITIK ØKONOMISK STYRINGSPOLITIK (Regulativ for kasse og regnskabsvæsen) Version 2.0 Ajourført 15. marts 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE GENERELT... 4 Formål... 4 Lovgrundlag... 4 Den daglige ledelse... 5 Gyldighedsområde...

Læs mere

TIDSPLAN RETNINGSLINIER FOR AFLÆGGELSE AF REGNSKABET FOR ÅRET. Økonomifunktion Skovvej 20 8382 Hinnerup

TIDSPLAN RETNINGSLINIER FOR AFLÆGGELSE AF REGNSKABET FOR ÅRET. Økonomifunktion Skovvej 20 8382 Hinnerup Økonomifunktion Skovvej 20 8382 Hinnerup Tlf. 8964 1010 Fax. 8664 6399 favrskov@favrskov.dk www.favrskov.dk TIDSPLAN OG RETNINGSLINIER FOR AFLÆGGELSE AF REGNSKABET 09-09-2014 Sagsnr. 710-2014-34548 Cpr.-/CVR-nr.

Læs mere

Bilag 4.4. Bilag til kasse- og regnskabsregulativet om. budgetansvar

Bilag 4.4. Bilag til kasse- og regnskabsregulativet om. budgetansvar Bilag 4.4 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet om budgetansvar 1. Indledning Ledende medarbejdere i Aabenraa Kommune, der har fået tildelt konkret forvaltning af og ansvar for en del af kommunens budget,

Læs mere

Styrelsesvedtægt for Billund Kommune

Styrelsesvedtægt for Billund Kommune Styrelsesvedtægt for Billund Kommune Byrådet Økonomiudvalget Teknik og Miljø Børn Unge og Kultur Voksne Den 1. januar 2018 Indholdsfortegnelse KAPITEL I Byrådet... 3 KAPITEL II Borgmesteren... 3 KAPITEL

Læs mere

FAVRSKOV KOMMUNES PRINCIPPER FOR ØKONOMISTYRING

FAVRSKOV KOMMUNES PRINCIPPER FOR ØKONOMISTYRING S PRINCIPPER FOR ØKONOMISTYRING (REGULATIV FOR KASSE OG REGNSKABSVÆSEN) 1 Indholdsfortegnelse Generelt... 5 1.1 Lovgrundlag... 5 1.2 Formål... 5 1.3 Uddybende bilag... 5 1.4 Gyldighedsområde... 5 Ajourføring...

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE. Styrelsesvedtægt. for Solrød Kommune

SOLRØD KOMMUNE. Styrelsesvedtægt. for Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE Styrelsesvedtægt for Solrød Kommune Januar 2018 SOLRØD KOMMUNE Solrød Byråd består af 19 medlemmer. Kapitel I Byrådet 1 Byrådet vælger en borgmester og en første og anden viceborgmester,

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE. Styrelsesvedtægten. for Solrød Kommune

SOLRØD KOMMUNE. Styrelsesvedtægten. for Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE Styrelsesvedtægten for Solrød Kommune Januar 2010 Solrød Byråd består af 19 medlemmer. Kapitel I Byrådet 1 Byrådet vælger en Borgmester og en første og anden Viceborgmester, jævnfør 6 i

Læs mere

Økonomistyringsregulativ. Thisted Kommune

Økonomistyringsregulativ. Thisted Kommune Thisted Kommune Indhold 1 INDLEDNING OG FORMÅL... 3 2 FORMALIA... 4 2.1 REGELGRUNDLAG... 4 2.2 ROLLEFORDELING STRATEGI- OG ØKONOMIUDVALGET, FAGUDVALGENE OG BORGMESTEREN... 4 2.3 REGULATIVETS OPBYGNING...

Læs mere

SPILLEREGLER FOR GOD ØKONOMISTYRING

SPILLEREGLER FOR GOD ØKONOMISTYRING SPILLEREGLER FOR GOD ØKONOMISTYRING Kassefunktionen i administrationen og andre selvstændige regnskabsførende afdelinger - 1 - Indholdsfortegnelse Forord...2 Formål...2 Spilleregel for kassefunktionen

Læs mere

VIBORG KOMMUNE. Beretning nr. 6. (side ) Løbende revision vedrørende 2008 udført indtil ultimo oktober 2008

VIBORG KOMMUNE. Beretning nr. 6. (side ) Løbende revision vedrørende 2008 udført indtil ultimo oktober 2008 Provstegade 10, 2. 8900 Randers C Tlf.: 8642 7777, Fax: 8641 0076 E-mail: randers@kr.dk Beretning nr. 6 (side 100-109) Delberetning vedrørende regnskabsår 2008 BDO Kommunernes Revision Vi er Danmarks største

Læs mere

Bilag 8.1 Regler for bevillings- og budgetkontrol, budgetomplacering, tillægs- og anlægsbevillinger.

Bilag 8.1 Regler for bevillings- og budgetkontrol, budgetomplacering, tillægs- og anlægsbevillinger. Bilag 8.1 Regler for bevillings- og budgetkontrol, budgetomplacering, tillægs- og anlægsbevillinger. Generelt Med udgangspunkt i ets pkt. 2.3. skal de nærmere regler omkring fastlæggelse af bevillings-

Læs mere

Regnskabsinstruks. for. provstiudvalgskasser

Regnskabsinstruks. for. provstiudvalgskasser Regnskabsinstruks for provstiudvalgskasser 1 2 1. Indledning Regnskabsinstruksen er baseret på det regel- og vejledningsgrundlag for de lokale kirkelige kasser, der findes på Folkekirkens Digitale Arbejdsplads

Læs mere

Regulativ for Budget og Regnskab

Regulativ for Budget og Regnskab Regulativ for Budget og Regnskab Maj 2019 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. GENERELLE FORVALTNINGSBESTEMMELSER...4 1.1 INDLEDNING...4 1.2 FORMÅL...4 1.3 ANSVAR FOR BUDGET- OG REGNSKABSREGULATIV...4 1.4 BILAG...5

Læs mere

Økonomiforvaltningen fastlægger retningslinier for aflæggelse af omkostningsbaseret regnskab, herunder bogføring, afskrivninger m.v.

Økonomiforvaltningen fastlægger retningslinier for aflæggelse af omkostningsbaseret regnskab, herunder bogføring, afskrivninger m.v. side 1 Regnskab i årets løb Slettet: Rammebilag - I henhold til Kasse- og regnskabsregulativets punkt 2.7 fastlægger Økonomiforvaltningen i et rammebilag de generelle principper for regnskab i årets løb.

Læs mere

Regulativ for økonomistyring

Regulativ for økonomistyring Regulativ for økonomistyring Hvidovre Kommune 01-01-2011 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og formål... 7 1.1 Bilag... 7 1.2 Forretningsgange til regulativet... 7 1.3 Gyldighedsområde... 7 1.4 Ajourføring...

Læs mere

Hovedregulativ I Svendborg Kommune

Hovedregulativ I Svendborg Kommune 1. Generelt 1.01 Formål Kasse- og regnskabsregulativet er Svendborg Kommunes overordnede regelsæt for økonomistyring. Formålet med regelsættet er på en økonomisk forsvarlig måde at: sikre tilstrækkelige

Læs mere

Styrelsesvedtægt for Region Syddanmark

Styrelsesvedtægt for Region Syddanmark Styrelsesvedtægt for Region Syddanmark Indledning I henhold til regionslovens 36 b kan regionsrådet træffe bestemmelse om, at forretningsudvalget og stående udvalg ikke eller kun inden for visse af deres

Læs mere

SPILLEREGLER FOR GOD ØKONOMISTYRING. Opbevaring og registrering af midler

SPILLEREGLER FOR GOD ØKONOMISTYRING. Opbevaring og registrering af midler SPILLEREGLER FOR GOD ØKONOMISTYRING Opbevaring og registrering af midler Indholdsfortegnelse Forord...3 Formål...3 Spilleregel for opbevaring og registrering af midler...3 Midler der administreres for

Læs mere

SPILLEREGLER FOR GOD ØKONOMISTYRING. Anvendelse af IT-systemer

SPILLEREGLER FOR GOD ØKONOMISTYRING. Anvendelse af IT-systemer SPILLEREGLER FOR GOD ØKONOMISTYRING Anvendelse af IT-systemer Forord Dette dokument er et af rammebilagene til Spilleregler for god økonomistyring, som beskriver den overordnede ramme for kasse- og regnskabsfunktionen.

Læs mere

Orientering om 30. omgang rettelsessider vedr. Budget- og regnskabssystem for kommuner

Orientering om 30. omgang rettelsessider vedr. Budget- og regnskabssystem for kommuner Samtlige kommunalbestyrelser Orientering om 30. omgang rettelsessider vedr. Budget- og regnskabssystem for kommuner Sagsnr. 2013-11322 Doknr. 180108 Dato 12-12-2013 Hermed orienteres om ændringer af Budget-

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE. Principper for økonomistyring

NORDFYNS KOMMUNE. Principper for økonomistyring NORDFYNS KOMMUNE Principper for økonomistyring Godkendt af Kommunalbestyrelsen 24. september 2009 1 Indholdsfortegnelse 1. GENERELT OM REGELSÆTTET... 4 1.1. LOVGRUNDLAG... 4 1.2. FORMÅL... 4 1.3. ROLLEFORDELING

Læs mere

KULTURHISTORISK MUSEUM RANDERS

KULTURHISTORISK MUSEUM RANDERS Provstegade 10, 2. 8900 Randers C Tlf.: 8642 7777, Fax: 8641 0076 E-mail: randers@kr.dk KULTURHISTORISK MUSEUM RANDERS (side 7-15) BDO Kommunernes Revision Vi er Danmarks største udbyder af kommunal revision

Læs mere

ALBERTSLUND KOMMUNE Revisionsberetning nr. 23 LØBENDE REVISION

ALBERTSLUND KOMMUNE Revisionsberetning nr. 23 LØBENDE REVISION Tlf: 46 37 30 33 roskilde@bdo.dk www.bdo.dk BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab Ringstedvej 18 DK-4000 Roskilde CVR-nr. 20 22 26 70 ALBERTSLUND KOMMUNE Revisionsberetning nr. 23 LØBENDE REVISION

Læs mere

Århus Amt Kasse- og Regnskabsregulativ godkendt af Århus Amtsråd 1. februar 2005

Århus Amt Kasse- og Regnskabsregulativ godkendt af Århus Amtsråd 1. februar 2005 Århus Amt Kasse- og Regnskabsregulativ godkendt af Århus Amtsråd 1. februar 2005 Økonomisk afdeling INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Forholdet til styrelseslov og styrelsesvedtægt... 5 2 Generelle forvaltningsbestemmelser...

Læs mere

HERNING KOMMUNE. Overordnede økonomistyringsprincipper. Kasse- og regnskabsregulativ

HERNING KOMMUNE. Overordnede økonomistyringsprincipper. Kasse- og regnskabsregulativ HERNING KOMMUNE Overordnede økonomistyringsprincipper Kasse- og regnskabsregulativ Januar 2018 1. GENERELT OM KASSE- OG REGNSKABSREGULATIVET... 3 1.1. OVERORDNET ØKONOMISTYRING... 3 1.2. FORMÅL... 4 1.3.

Læs mere

Kasse- og regnskabsregulativ

Kasse- og regnskabsregulativ HORSENS KOMMUNE Kasse- og regnskabsregulativ (Principper for økonomistyring) Indholdsfortegnelse Side 1. GENERELT... 4 1.1 Lovgrundlag... 4 1.2 Formål... 4 1.3 Forholdet til kommunens generelle styringsprincipper...

Læs mere

Lemvig Kommune. Styrelsesvedtægt. for kommunale anliggender

Lemvig Kommune. Styrelsesvedtægt. for kommunale anliggender Lemvig Kommune Styrelsesvedtægt for kommunale anliggender INDHOLDSFORTEGNELSE Kapitel I Kommunalbestyrelsen 4 Kapitel II Borgmesteren 4 Kapitel III Nedsættelse af udvalg og almindelige regler for deres

Læs mere

Udkast til kasse- og regnskabsregulativ I Ny Svendborg Kommune

Udkast til kasse- og regnskabsregulativ I Ny Svendborg Kommune 1 Driftsbevillinger Driftsbevillinger meddeles af Kommunalbestyrelsen ved vedtagelse af årsbudgettet. Driftsbevillinger er et-årige og bortfalder ved regnskabsårets udgang. Driftsbevillingerne fremgår

Læs mere

STYRELSESVEDTÆGT FOR FREDERIKSBERG KOMMUNALBESTYRELSE

STYRELSESVEDTÆGT FOR FREDERIKSBERG KOMMUNALBESTYRELSE STYRELSESVEDTÆGT FOR FREDERIKSBERG KOMMUNALBESTYRELSE Som vedtaget af Frederiksberg Kommunalbestyrelse den 7. og 28. september 1981 og stadfæstet af Indenrigsministeriet den 11. december 1981 med senere

Læs mere

ODDER KOMMUNE BUDGET 2009. Bevillingsbinding, generelle regler, selvforvaltningsvilkår og lønsumsstyring

ODDER KOMMUNE BUDGET 2009. Bevillingsbinding, generelle regler, selvforvaltningsvilkår og lønsumsstyring Fastlæggelse af Odder Kommunes bevillingsbinding for budgetåret 2009. I henhold til den kommunale styrelseslov, fastsætter Indenrigsministeriet nærmere regler om specifikation af de poster på årsbudgettet

Læs mere

RINGSTED KOMMUNE. Revisionsberetning nr. 159. Revisionen af regnskabet for Historiens Hus, Ringsted Museum og Arkiv for året 2006

RINGSTED KOMMUNE. Revisionsberetning nr. 159. Revisionen af regnskabet for Historiens Hus, Ringsted Museum og Arkiv for året 2006 RINGSTED KOMMUNE Revisionsberetning nr. 159 Revisionen af regnskabet for Historiens Hus, Ringsted Museum og Arkiv for året 2006 Afsluttende beretning for regnskabsåret 2006 329.000 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bilag 2. Revisionsregulativet med de foreslåede ændrede og udvidede bestemmelser markeret med rødt. UDKAST

Bilag 2. Revisionsregulativet med de foreslåede ændrede og udvidede bestemmelser markeret med rødt. UDKAST Bilag 2. Revisionsregulativet med de foreslåede ændrede og udvidede bestemmelser markeret med rødt. UDKAST Revisionsregulativ for Københavns Kommune 1 I medfør af 5, stk. 3, i Bekendtgørelse nr. 952 af

Læs mere

Principper for ØKONOMISTYRING

Principper for ØKONOMISTYRING Principper for ØKONOMISTYRING Godkendt i Byrådet den 16. juni 2004 (sag nr. 92) 1 Indholdsfortegnelse Principper for økonomistyring Side 3-13 Bilag A: Regler for bevillings- og budgetkontrol Side 1-4 Bilag

Læs mere

FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE

FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE Kasse- og regnskabsregulativ Bilag vedr.: Budgetansvar og økonomisk ledelsestilsyn Forslag Senest ajourført 6. december 2006 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING...3 2. BUDGETANSVAR...3

Læs mere

Bekendtgørelse om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet

Bekendtgørelse om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet Til forsiden af retsinformation.dk BEK nr 1701 af 21/12/2010 Gældende Offentliggørelsesdato: 29-12-2010 Kulturministeriet Vis mere... Senere ændringer til forskriften Lovgivning forskriften vedrører LOV

Læs mere

Kasse- & Regnskabsregulativ For Faaborg-Midtfyn Kommune. Godkendt af Kommunalbestyrelsen: Version 3 Endelig udgave

Kasse- & Regnskabsregulativ For Faaborg-Midtfyn Kommune. Godkendt af Kommunalbestyrelsen: Version 3 Endelig udgave Kasse- & Regnskabsregulativ For Faaborg-Midtfyn Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen: Version 3 Endelig udgave 1 INDHOLD: 1. Generelt om regelsæt... 3 1.1 Lovgrundlag...3 1.2 Formål...3 1.3 Uddybende

Læs mere

22. maj 2006. Instruks om regnskab og revision for tilskud til drift administreret af. Kunststyrelsen

22. maj 2006. Instruks om regnskab og revision for tilskud til drift administreret af. Kunststyrelsen 22. maj 2006 Instruks om regnskab og revision for tilskud til drift administreret af Kunststyrelsen I medfør af Lov nr. 230 af 2. april 2003 om Kunstrådet samt Teaterloven, jf. LBK nr. 1003 af 29. november

Læs mere

Center for Hjælpemidler og Velfærdsteknologi I/S

Center for Hjælpemidler og Velfærdsteknologi I/S Center for Hjælpemidler og Velfærdsteknologi I/S CVR-nr. 35 43 35 89 Revisionsberetning nr. 2 Beretning vedrørende revisionen af årsregnskabet for 2016 Til bestyrelsen for Center for Hjælpemidler og Velfærdsteknologi

Læs mere

For 2018 fastlægges bevillingsbindingen på udvalgsniveau, og som nettobevillinger.

For 2018 fastlægges bevillingsbindingen på udvalgsniveau, og som nettobevillinger. 29 Fastlæggelse af Odder Kommunes bevillingsbinding for budgetåret 2018. I henhold til den kommunale styrelseslov, fastsætter Social- og Indenrigsministeriet nærmere regler om specifikation af de poster

Læs mere

Kasse- & Regnskabsregulativ For Faaborg-Midtfyn Kommune

Kasse- & Regnskabsregulativ For Faaborg-Midtfyn Kommune Kasse- & Regnskabsregulativ For Faaborg-Midtfyn Kommune Version 5 Godkendt af Kommunalbestyrelsen: 1 INDHOLD: 1. Generelt om regelsæt... 3 1.1 Lovgrundlag...3 1.2 Formål...3 1.3 Uddybende bilag og retningslinjer...3

Læs mere

1. Selskabets navn er Midttrafik. Stk. 2. Selskabets hjemsted er i Århus Kommune, og selskabet har en afdeling i Videbæk i Ringkøbing-Skjern

1. Selskabets navn er Midttrafik. Stk. 2. Selskabets hjemsted er i Århus Kommune, og selskabet har en afdeling i Videbæk i Ringkøbing-Skjern VEDTÆGTER FOR TRAFIKSELSKABET I REGION MIDTJYLLAND Godkendt af Midttrafiks repræsentantskab 5. januar 2007 Godkendt af Trafikstyrelsen 5. september 2007 Præambel Region Midtjylland etablerer med virkning

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR NORDFYNS ØKONOMIUDVALG

FORRETNINGSORDEN FOR NORDFYNS ØKONOMIUDVALG FORRETNINGSORDEN FOR NORDFYNS ØKONOMIUDVALG Sagsnummer: 480-2012-115709 Dokumentnummer: 480-2012-257201 Afdeling: Borgmesterkontoret Udarbejdet af: Kim Weel Sørensen Forretningsorden for Økonomiudvalget

Læs mere

Styrelsesvedtægt for Region Syddanmark

Styrelsesvedtægt for Region Syddanmark Styrelsesvedtægt for Region Syddanmark Indledning I henhold til regionslovens 36 b kan regionsrådet træffe bestemmelse om, at forretningsudvalget og stående udvalg ikke eller kun inden for visse af deres

Læs mere

Bilag om bogføring. Indhold. 1. Indledning

Bilag om bogføring. Indhold. 1. Indledning Indhold 1. Indledning... 1 1.1 Generelt... 2 1.2 Definitioner... 2 1.2.1 Regnskabsmateriale... 2 1.2.2 Bilag... 2 1.2.3 Godkendelse... 2 2. Periodisering og transaktionsprincippet... 2 3. Konteringsprincip...

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE. Beretning nr. 1. (side 1-11) Tiltrædelsesberetning. BDO Kommunernes Revision Århus Kommune Aktieselskab Revisionsberetning nr.

ÅRHUS KOMMUNE. Beretning nr. 1. (side 1-11) Tiltrædelsesberetning. BDO Kommunernes Revision Århus Kommune Aktieselskab Revisionsberetning nr. ÅRHUS KOMMUNE Beretning nr. 1 (side 1-11) Indholdsfortegnelse Side 1 OPGAVER OG ANSVAR... 2 1.1 Ledelsens opgaver og ansvar...2 1.1.1 Registreringssystemer og formueforvaltning...2 1.1.2 Tilsigtede og

Læs mere

Holstebro Kommune. Bilag 4 Revisionsberetning vedrørende Ansvarsforhold, revisionens omfang og rapportering. (Vilkår for revisionsopgaven)

Holstebro Kommune. Bilag 4 Revisionsberetning vedrørende Ansvarsforhold, revisionens omfang og rapportering. (Vilkår for revisionsopgaven) Holstebro Kommune CVR-nr. 29 18 99 27 Bilag 4 Revisionsberetning vedrørende Ansvarsforhold, revisionens omfang og rapportering (Vilkår for revisionsopgaven) Holstebro Kommune Revisionsberetning vedrørende

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen i Den selvejende institution Brandts

Forretningsorden for bestyrelsen i Den selvejende institution Brandts Forretningsorden for bestyrelsen i Den selvejende institution Brandts Konstitution Bestyrelsen er valgt/udpeget for 2 år ad gangen. Bestyrelsesmedlemmerne har forskudte valgperioder, som anført i vedtægterne,

Læs mere

Styrelsesvedtægt. Fanø Kommune

Styrelsesvedtægt. Fanø Kommune Styrelsesvedtægt Fanø Kommune I N D H O L D S F O R T E G N E L S E Indhold Kapitel I Byråd.... 3 Kapitel II Borgmesteren.... 3 Kapitel III Nedsættelse af udvalg og almindelige regler om disses virksomhed

Læs mere

Cirkulære om retningslinjer for Forsvarsministeriets Interne Revisions samarbejde med Fo...

Cirkulære om retningslinjer for Forsvarsministeriets Interne Revisions samarbejde med Fo... Side 1 af 5 Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Organisation og administration Kapitel 2 Rapportering Kapitel 3 Planlægning Kapitel 4 Årsberetning Bilag CIR1H nr 9499 af 04/08/2010 Gældende Offentliggørelsesdato:

Læs mere

BILAG XX. Retningslinier for bogføring i kommunens økonomisystem eller beslægtede systemer

BILAG XX. Retningslinier for bogføring i kommunens økonomisystem eller beslægtede systemer BILAG XX 08-11-2010 Retningslinier for bogføring i kommunens økonomisystem eller beslægtede systemer Bilaget er en del af Dragør Kommunes nye Økonomiregulativ (Principper for økonomistyring) som er ved

Læs mere

Foto: Colin Seymour. Forretningsorden Udvalget for Økonomi og Erhverv

Foto: Colin Seymour. Forretningsorden Udvalget for Økonomi og Erhverv Forretningsorden Udvalget for Økonomi og Erhverv Foto: Colin Seymour Udvalget for Økonomi og Erhverv 1. Udvalget består af borgmesteren og otte af byrådets øvrige medlemmer jf. Styrelsesvedtægten for Varde

Læs mere