Guide til stilladsering. Forfattet af Maria Thedorou. Projekt: Safety4El Improved Safety for Electricians

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Guide til stilladsering. Forfattet af Maria Thedorou. Projekt: Safety4El Improved Safety for Electricians"

Transkript

1 Guide til stilladsering Forfattet af Maria Thedorou Projekt: Safety4El Improved Safety for Electricians

2 Guide&til&stilladsering& Terminologi...2 Guidebogensstruktur EnintroduktiontilCLIL Enintroduktiontilstilladsering(Scaffolding)...4 Kapitel2...4 Kortomde5C eroghvordandeindgåriclil Content/Indhold Communication/Kommunikation Competences/Kompetencer Community/FællesskabLsamfund Cognition/Kognition Bloom shjulogvalgetafderetteordtilopgaver...6 Kapitel Stilladsering(Scaffolding) Zonenfornærmesteudvikling(ZPD)ogstilladsering Læringsautonomi Interaktion Lærerenstidtilrefleksioner Fordele Teknikkertilstilladsering Eksemplerpåstilladsering Spørgsmål/SandLFalsk Matchning PowerPointPresentation Videoer/Videoclips Rolespil/Simulationer Mundtlig tekst efterfulgtafskriftligtekst Bearbejdningafentekstsåalleorderkædettilordbøgerpå118sprog...18 REFERENCER...19 & & 1" "S ide"

3 Terminologi& Vi har i denne guide fundet det nødvendigt at referere til henholdsvis det sprog, som normalt anvendes i klassen og det sprog, som er målet for CLIL lektionen. I de sidste ti år er grænserne i Europa blevet nedbrudt, og EU er tilføjet flere medlemslande. Mobilitet og flytning mellem landene er nu almindeligt. Ud over dette har indvandring af flygtninge og immigranter udenfor Europa medført, at det typiske europæiske klasseværelse nu er multinationalt bestående af elever med flersproglige evner. Traditionelt plejer lingvister og sproglærere at benævne modersmålet som L1 og ethvert fremmedsprog der læres som L2. I kølvandet på europæisk mobilitet og immigration er disse begreber nu forældede. Henvisninger til det talte sprog i værtslandet som modersmål ignorerer indvandrere og etniske minoriteters modersmål. Tænk eksempelvis på en etiopier i Rom, en bosnier i Malta, en tyrker i Tyskland, eller en indfødt catalonier i Barcelona, en Waliser i Wales eller en skotte eller irer som taler sin egen version af gælisk. At bruge termen L1 ignorerer deres modersmål eller oveni købet deres førstesprog. Og hvad med tosprogede elever som man finder i Malta og dele af Schweiz? Målsproget kunne endog være det officielle sprog i deres land. For at forværre problemet har brugen af engelsk som globalt sprog resulteret i at mange lande underviser i engelsk som en del af deres læseplan. Engelsk er nu blevet obligatorisk i de fleste europæiske lande og ses derfor ikke altid som et fremmedsprog, men snarere som en andetsprog. Efter omhyggelige overvejelser har vi besluttet at droppe termerne L1 (modermål) og L2 (fremmedsprog) i denne manual og i stedet anvende følgende termer: -For det sprog, som normalt anvendes i klasselokalet, normen så at sige, vil vi bruge termen Skole Lingua Franca (SLF), dvs. sproget som eleverne bruger indbyrdes og til normal faglig læring. -For det målsprog, der skal læres samtidig med et fagligt indhold, vil vi anvende termen målsprog (MS) eller ekstrasprog (ES). Disse termer vil blive anvendt synonymt. & & 2" "S ide"

4 Guidebogens&struktur& Kapitel &En&introduktion&til&CLIL& Termen indholds- og sprogintegreret læring Content and Language Integrated Learning (CLIL) blev lanceret i 1994 i forening med Europa-kommissionen. Dette blev fulgt af en paneuropæisk diskussion ført af ekspertise fra Finland og Nederlandene, om hvordan man kan føre den sproglæringsdygtighed, som findes i nogle skoletyper, ind i de generelle skoler og uddannelser som er samfundsfinansierede. På det tidspunkt var lanceringen af CLIL både politisk og uddannelsesmæssig. Den politiske drivfaktor var baseret på visionen om, at mobilitet på tværs af Europa krævede højere sprogkompetencer indenfor bestemte sprog, end det var tilfældet den gang. Den uddannelsesmæssige drevfaktor, påvirket af tosproglige initiativer så som i Canada, gik på at designe eller på anden vis tilpasse eksisterende undervisningstilgange for at sikre en bred masse af elever/studerende med højere kompetenceniveauer (Marsh 2012) Nu, omkring to årtier senere er CLIL-konceptet udviklet til ikke blot at være en måde til at forbedre tilgangen til flere sprog, men også til at tilføre innovative metoder til undervisning i det hele taget. CLIL som en fremgangsmåde har vundet accept i europæiske lande. Rent faktisk er det i nogle lande påkrævet, at lærerne anvender CLIL i deres undervisning. Tendenser er, at CLIL i fremtiden synes at ville blive anvendt mere og mere i de fleste europæiske lande. 3" "S ide"

5 1.2.&&En&introduktion&til&stilladsering&(Scaffolding)& Lev Vygotsky var den første som refererede til stilladsering som en undervisningsmetode, hans koncept (ZPD) Zonen for nærmeste udvikling (the Zone of Proximal Development), står i direkte forhold til stilladsering, eller kan ses som selve basis for stilladsering. The zone of proximal development is the distance between what children can do by themselves and the next learning that they can be helped to achieve with competent assistance (Raymond, 2000, p.176). Læs mere om ZPD i sektion 3.2. Stilladserne fremmer den lærendes evne til at bygge på forud eksisterende viden og derved internalisere ny information. Det vigtigste er dog at stilladserne fjernes når det er indlysende at den lærende ikke længere har brug for dem og er i stand til at komme videre uden hjælp. Kapitel&2& Kort&om&de&5&C er&og&hvordan&de&indgår&i&clil& Når lærere planlægger en CLIL lektion, er der fem ting at overveje - Content, Communication, Competences, Community and Cognition (Indhold, Kommunikation, Kompetencer, Fællesskabet/samfund og kognition). 2.1.&&& Content/Indhold&& I traditionel undervisning forbereder læreren en lektion omkring en logisk udvikling af det område eleverne har arbejdet med. Det er det samme i CLIL. Lærerne forbereder lektioner med udgangspunkt i, hvad eleverne allerede ved. På denne måde opbygger eleverne deres fagviden ligesom en mur med sten på sten. 2.2.&&& Communication/Kommunikation& Tidligere lærte eleverne en masse lektionsindhold blot ved at lytte til læreren. Med CLIL taler lærerne meget mindre, fordi eleverne endnu ikke har nok af det nye sprog til at kunne lære på denne måde. I stedet vil eleverne lære i fællesskab og samarbejde i grupper ved at tale sammen såvel som med læreren, idet de anvender så meget af det nye sprog som muligt. 4" "S ide"

6 En CLIL underviser er nødt til at stille sig selv en række spørgsmål: Hvilken kommunikationsform vil eleverne blive involveret i? Hvilket sprog vil være nyttigt for denne kommunikation? Hvilke nøgleord får de brug for? Hvilken stilladsering (se kapitel 3) kan jeg levere? & 2.3.&&& Competences/Kompetencer& Jeg-kan udsagn beskriver udbyttet af en lektion, for eksempel jeg kan beregne arealet af en trekant. CLIL lærere tænker på de jeg-kan udsagn, som de vil have, at eleverne opfylder efter lektionen, enten for lektionens indhold og færdigheder eller omkring det nye sprog. & 2.4.&&& Community/FællesskabLsamfund& CLIL lærerne hjælper eleverne med at relatere det lærte til den omkringliggende verden. Eleverne kan se, at det de lærer ikke blot er skolefag, men noget som hænger sammen med den virkelige verden. CLIL lærerne er derfor nødt til at overveje: Hvad er denne lektions relevans for elevernes dagligliv og omgivelser? Hvordan hænger det sammen med det samfund og kultur som omgiver eleverne? Er der også sammenhæng med andre kulturer? & 2.5.&&& Cognition/Kognition&& Selvfølgelig hjalp lærerne eleverne med at lære og tænke, længe før CLIL tilgangen blev introduceret. De har altid spurgt eleverne hvornår, hvor, hvilken, hvor mange og hvem. Sådanne spørgsmål fokuserer på rigtige, specifikke og konkrete svar. Eleverne som lærer at besvare disse korrekt udvikler tankefærdigheder så som at kunne huske, gentage, lytte og forståelse. Tænkeevner som disse blev så tidligt som 1956 i Blooms Taksonomi kategoriseret som lavere ordens tænknings færdigheder (LOTS). Taksonomien blev i de senere år revideret af Anderson og Krathwohl. Ifølge taksonomien vil elever, som udøver LOTS som i spørgsmålene ovenover, lære at huske og forstå information og at forklare det. De vil også lære at anvende ny information i forskellige situationer. CLIL tilgangen har tilstræbt at tilføje disse konkrete tænkningsfærdigheder mere abstrakte, komplekse og analytiske spørgemåder. Dette er ikke blot for de mere ældre eller modne elever, men i alle lektioner. En elev i et CLIL forløb vil hurtigt have lært at tænke på uddybende spørgsmål så som hvorfor?, hvordan? og hvilket bevis er der?, og vil derved praktisere tænkningsfærdigheder, som af Blloms kategoriseres som højere ordens tænkning (HOTS). Ved at anvende HOTS tilskyndes eleverne til at undersøge og vurdere ny information og til at bruge det til udvikling af noget nyt. Det kan være nyttigt at tænke på Blooms taksonomi i form af læringsadfærd: -Vi skal kunne huske et koncept, før vi kan forstå det. -Vi er nødt til at kunne forstå et begreb, før vi kan anvende det. -Vi skal være i stand til at anvende et begreb, før vi kan analysere det. 5" "S ide"

7 -Vi er nødt til at kunne analysere et koncept, før vi kan vurdere det. -Vi skal huske, forstå, anvende, analysere og evaluere et koncept før vi kan skabe et nyt. & 2.6.&&& Bloom s&hjul&og&valget&af&de&rette&ord&til&opgaver&& Diagrammet nedenfor giver eksempler på ord på engelsk, man kan bruge til at stille spørgsmål og give opgaver for at tilskynde til forskellige tænkefærdigheder. Det viser en taksonomi med tænkefærdigheder, spørgeord og opgaver, som tilstræber at fremlade såvel HOTS som LOTS Eksempelvis vil anvendelsen af spørgeord så som nævn, opstil, fastslå hjælpe eleverne med at huske fakta. Brugen af spørgeord så som perspektiver, identificer og kategoriser tilskynder eleverne til at udvikle analysens højere ordens tænkning. 6" "S ide"

8 Kapitel&3& 3.1.&Stilladsering&(Scaffolding)& Der er ikke en specifik metode, som knytter sig til CLIL. Dog er der i forskellige lande, ifølge Pavesi m.fl. (2001), en række fælles karakteristika, "CLIL kræver aktive metoder, kooperativ klasserumsstyring, og vægt på alle former for kommunikation (sproglige, visuelle og kinæstetiske)". I CLIL er det vigtigt at bruge audiovisuelle hjælpemidler og multimedier for at klare de problemer, der forårsages af anvendelse et andet sprog. Pavesi m.fl. understreger vigtigheden af at anvende helhedsorienterede læringsmetoder foruden læring ved praktiske og hands-on erfaringer. Pavesi m.fl. foreslår også at bruge målsproget (MS) til autentisk kommunikation uden større opmærksomhed på sproglige fejl. Samtidig læring af et ekstrasprog of fagligt indhold bør inkludere stilladsering så som omformulering, simplificering og at give eksempler At skifte mellem sprogene (fra ekstrasproget til elevens eget sprog) bør normalt være den sidste udvej og kun af hensyn til kommunikative formål. CLIL lærerens brug af Skole Lingua Franca (SLF) bør holdes til et minimum og bør undgås, undtagen hvor det måtte være påkrævet. Ioannou Georgiou, S og Pavlou, P (2011) Dog foreslår Butzkamm (1998), at eleverne specielt på de tidlige stadier af CLIL må tillades at skifte mellem sprogene altså at anvende SLF eller MS/ES skiftevis eller en blanding af begge sprog for at kunne få en besked igennem bedst muligt eller for at kunne fortsætte samtalen. Eksempelvis tillader Istituto Comprensivo Statale Monte Grappa (et af medlemmerne i CLIL4U EU projektet), at eleverne i starten af et CLIL forløb må anvende italiensk, når det er nødvendigt for at overvinde deres generthed ved at tale fremmedsproget overfor de andre elever. Hvor det er muligt, bør eventuelle indhold og / eller sproglige problemer overvindes i planlægningsfasen gennem samarbejde med både indhold og sproglærere. Gode færdigheder i at kunne samarbejde i teams er påkrævet af CLIL lærere såvel ved forberedelse af læseplanen som i undervisningen. Ved planlægningen af lektionerne bør lærerne tage hensyn til elevernes sproglige niveauer i undervisningssproget. Pavesi m.fl foreslår som en del af deres metode, at grundskoleelever hver dag bør have minutters sprog badning, eller anvende MS/ES i op til 50% af alle lektioner hovedsageligt med fokus på mundtlige færdigheder, det vil sige tale og lytte. 7" "S ide"

9 Både Pavesi m.fl (2001) og Ioannou Georgiou, S og P Pavlou (2011) nævner, at det ved planlægningen af CLIL læseplanen er vigtigt at tage hensyn til: Børnenes alder, behov, interesser og generelle sproglige færdigheder Lærernes kompetencer, træning og ekspertise indenfor CLIL samt beherskelse af fremmedsproget Administrativ støtte på skolen, ressourcer og materialer Lokale samfundsressourcer Elevernes motivation of forældrenes interesser Resultater og mål I praksis antager CLIL tilgangen til undervisning mange former lige fra undervisning i hele læseplanen i det nye sprog (totalt omgivet af sproget) til tilpasning af sprogkurser til at indeholde fokus på et fagligt indhold. & 3.2.&Zonen&for&nærmeste&udvikling&(ZPD)&og&stilladsering& CLIL er en samtidig proces med konstruktion af sproglig og indholdsmæssig læring. Eleverne begynder næsten altid med en basisviden om fagindholdet og det sprog, de skal lære. I eksempelvis geografi vil de fleste elever vide, at Antarktis er et isdækket land langt væk befolket af pingviner men måske har de brug for at lære, at Antarktis er et kontinent ved Sydpolen dækket af is på mere end 1,6km i dybden. På lignende måde kan de måske på det nye sprog sige, at Antarktis er stort, koldt og langt væk men de behøver måske at lære at sige, at det er større end Europa, er det sydligste kontinent på jorden, hvor den koldeste temperatur nogensinde er målt. I hver CLIL lektion introduceres der nyt fagindhold og sprog for at bygge videre på det fundament eleverne allerede har. Gennem interaktion med klassekammerater, med læreren og med multimedia ressourcer konstruerer den enkelte elev ny viden i eget tempo og bevæger sig fra simpel bevidsthed om til ægte forståelse og færdighed. Mellem de to stadier af øget årvågenhed og kompetence udvikler eleven ny viden og færdighed, men kan dog stadig ikke anvende det selvstændigt og med sikkerhed. Dette mellemstadium i udviklingen af læring beskrives ofte med Vygotskys metafor Zonen for nærmeste udvikling (ZPD). Eleven kan i dette mellemstadium af læring hjælpes til at nå frem til fuldstændig og selvstændig beherskelse af faglig viden og sprog ved at få støtte fra andre med større videns- og færdighedsniveau end sig selv. Den midlertidige støtte, som gives, beskrives med metaforen stilladsering, eftersom den giver en platform hvorfra eleverne kan konstruere de næste trin af forståelse og viden. Stilladsering kan ses som et modulopbygget system af metalrør, som giver midlertidig støtte til folk som opfører bygninger. Det muliggør at bygge langt højere, end der kan nås fra jorden. Stilladsering er en metafor, som anvendes til at beskrive, hvordan elever kan hjælpes til at opnå ting, som de ellers ikke er parate til selv at nå. Det er en brugbar beskrivelse, eftersom der lægges vægt på, at hjælpen kun er midlertidig. Hjælpen fjernes gradvist, efterhånden opnår den nødvendige viden og erfaring til at blive uafhængig ganske som med stilladset, der fjernes, når en bygning er færdigopført. 8" "S ide"

10 Stilladsering beskriver støtte til såvel læring af sprog og fagligt indhold. Det giver et billede af, hvordan ny læring bygges på eksisterende viden, som i eksemplet om geografiundervisningen ovenfor. Selvom stilladsering ofte leveres af en lærer, kan det også komme fra andre elever og grupper, som har højere viden på feltet. Når først eleverne har sikkerhed i at sige, hvad de ønsker, vil de være i stand til at bruge deres sproglige viden i andre situationer uden stilladsering. Den nødvendige viden / færdighed / forståelse er blevet indbygget og kan nu udnyttes uden støtte udefra. Stilladsering antager mange former. Eksempelvis når der skal bygges stillads om lytte færdigheder, så kan man hjælpe eleven til at fatte meningen ved at have opmærksomhed på hvordan en bestemt formulering anvendes, i læsningen kan de spørgsmål læreren stiller være med til at føre eleven frem mod en klarere forståelse, skriftlige færdigheder kan udvikles gennem modeltekster eller ved brug af grafiske hjælpeprogrammer som kan assistere med at organisere ideerne. Stilladsering, støtte og internalisering Medtidenopnårelevernestørresikkerhedogbehovetforstilladseringmindskes. Jegkan selv områdernevokserogelevenszonefornærmesteudviklingfårnytfokus. 9" "S ide"

11 Denne stilladsering er et dynamisk element i undervisning og læring og ikke et statisk eller permanent træk. Et eksempel på, hvordan lærerne kan stilladsere læringen, er brugen af grafiske hjælpe- og organiseringsprogrammer. Værktøjer som tabeller, diagrammer, flow-charts og mindmaps muliggør databehandlingen og fremmer tænkefærdigheder så som sammenligninger, perspektivering, klassificering og at kunne genkende sammenhænge. 3.3.&Læringsautonomi& Et vigtigt mål med CLIL undervisning er at hjælpe eleverne til at arbejde selvstændigt med problemløsninger og udvikling af egne færdigheder og viden. Hvordan kan CLIL underviserne opnå dette? Når vi tænke på vores egne skoletid, husker vi sandsynligvis, at vi trin for trin fik besked på nøjagtigt, hvad der skulle gøres. Det blev forventet, at lærerne kontrollerede hvornår, hvor og hvordan læring skulle ske. Med CLIL er vi nødt til at ændre vores tilgang og overveje at slippe tøjlerne i klassen og derved miste vores centrale rolle. Vi er nødt til at videregive en del af kontrollen til vore elever. Her er nogle ting at overveje: Prøv at opnå forbindelse til elevernes liv, behov og interesser Øv i at tilskynde (og nyde) kommunikation fra elev-til-elev Tillad at eleverne er med til at bestemme kriterierne for bedømmelsen af fagindhold og sproglæring Gå med til at indpasse regler lavet af eleverne for acceptabel opførsel i klassen Beslut at lade eleverne bede om gloser, når de behøver dem fremfor at undervise i disse på forhånd efter, hvad du tror de får brug for Lad være med at forvente, at alle eleverne arbejder på samme måde: Tilskynd dem til at genkende og udvikle deres egne læringsstile og strategier Sær dig selv i deres sko, og forestil dig læring på forskellige og spændende måder Varier din tilgang 10" "S ide"

12 Reager på umiddelbare behov Fortsæt med at tro at udviklingen af læringsautonomi vil resultere i bedre læring CLIL lærere kan forvente, at de vil føle sig sårbare i starten af deres nye rolle. At arbejde på mindre traditionelle måder er svært ikke blot for læreren, men også for eleverne, - disse vil være modstandere af at ændre deres hidtidige stil med klasseundervisning med mindre de får mulighed for gradvis tilpasning til individuelt arbejde. At huske at tage ansvar for egen læring og at tackle problemer kan være meget svært. De vil nogle gange foretrække at læne sig tilbage og lytte til læreren og få besked på hvad der så skal ske En af de vigtigste og sværeste roller for CLIL læreren er at træne eleverne i, hvordan de bliver selvstændige. 3.4.&Interaktion& Kommunikation er et af de fem C er i CLIL. Det henviser ikke kun til, hvordan lærer og elever kommunikerer med hinanden på et nyt sprog - men også til hvordan eleverne kan lære. CLILmetoden anerkender, at læring ikke er en ren intern og kognitiv proces, men i stedet skyldes interaktion, hvor viden og forståelse deles. Gennem interaktionen bygger eleverne på deres eksisterende viden, som de sammenligner med og diskuterer nyt indhold og nyt sprog. Samtidig bliver de klare over, hvad de stadig behøver at gøre. Specielt for sproglæringen giver interaktionen en mulighed for både læring of forbedringer. Hvordan kan CLIL lærere fremme interaktionen mellem eleverne? Arbejde parvis Når læreren stiller et HOTS spørgsmål eller skitserer et problem, der skal løses, eller giver en kreativ opgave, så vil nogle elever søge måder at undgå at skulle tale foran hele klassen, især på MS Hvis læreren kan se, at dette vil blive et problem, så kan hun bede eleverne gennemtænke opgaven og derefter arbejde i par eller at dele deres tanker/arbejde med hinanden. Først og fremmest gives eleverne tid til at tænke indenad, så de kan øve svaret uden at sige det højt. Dernæst bliver hver elev bedt om at sige sine ideer til en partner, så de begge kan se om deres ideer giver fornuft, og om det sprog de bruger kan forstås. På dette trin vil eleverne have mulighed for at kunne afprøve, hvad de vil sige, og vil derefter være mere sikre i at fremlægge foran hele klassen. Gruppearbejde Medens eleverne samarbejder parvis lærer de hinanden bedre at kende og opbygger nye forhold. Dette vil være specielt vigtigt for projektarbejder, hvor interaktionen mellem deltagerne i en gruppe er væsentligt for samarbejdet Interaktion i grupper, eleverne kan slappe af, arbejde kreativt og tage større chancer 11" "S ide"

13 med deres sprogfærdigheder. De kan udnytte deres styrker fuldt ud og tage kontrol for egen læring. Når projektet er godt gennemført, vil eleverne have haft adskillige lejligheder til at samtale og i fællesskab konstruere færdigheder fagligt og sprogligt. Par- og gruppearbejde er ikke noget nyt, men de er essentielle for CLIL tilgangen. & 3.5.&Lærerens&tid&til&refleksioner& Den europæiske referenceramme for CLIL læreruddannelse er en god ressource for undervisere (og skoler) til at reflektere over og designe lærerefteruddannelsesmuligheder: GB/Default.aspx Så snart en skole har besluttet at indføre CLIL, så behøver hver enkelt lærer tid til at overveje sin undervisning og til at beslutte hvilke tilpasninger, der behøves. At bruge tid til at blive fortrolig med denne elevcentrerede og interaktive læringsmåde, gør det muligt for læreren med sikkerhed at sige i morgen er første dag i semesteret, og jeg underviser med CLIL 3.6.&Fordele& En af de primære fordele ved undervisning med stilladsering er at det inddrager den lærende. Den studerende lytter ikke passivt til informationer som præsenteres, i stedet bygges der på eksisterende viden som udbygges til ny viden støttet af underviserens anvendelse af stilladsering. Ved arbejdet med studerende med lavt selvværd giver stilladsering positivt feedback, da der kan peges på de ting den studerende kan gøre/udføre uden støtte. Dette medfører en jeg kan indstilling frem for det er for svært. En anden fordel er at metoden kan minimere frustrationsniveauet hos den lærende. Hvilket er enormt vigtigt ved arbejdet med elever med behov for særlig støtte, denne gruppe elever bliver nemt frustrerede og lukker af for læring. ( Stilladsering er blot simple aktiviteter og arbejdsopgaver som: -Motiverer eller sikrer elevens interesse i forbindelse med opgaven -Forenkler opgaven for at gøre den mere overskueligt og opnåeligt for den studerende -Giver en vis retning for at hjælpe den studerende med at fokusere på at nå målet -Angiver tydelige forskelle mellem elevens arbejde og den ønskede standard -Reducerer frustrationer -Klart definerer forventningerne til den aktivitet, der skal udføres. (Bransford, Brown, and Cocking, 2000). Scaffolding as a Teaching Strategy by Rachel R. Van Der Stuyf McKenzie tilføjer om stilladsering at den: -Sikrer en klar instruks og reducerer elevernes forvirring. Underviserne kan forudse problemer, som eleverne kan støde på og udvikler derefter trinvise instruktioner, som forklarer, hvad en studerende skal gøre for at imødekomme forventningerne. -Synliggør formålet - Stilladseringen hjælper eleverne med at forstå, hvorfor de laver arbejdet og hvorfor det er vigtigt. 12" "S ide"

14 -Fastholder den studerende på opgaven, ved at sikre strukturen sørger den stilladserede lektion for at den studerende finder vejen frem mod læringsmåler. Den studerende kan beslutte hvilken vej, der skal vælges, og hvad der skal udforskes, men kan ikke komme på vildspor fra arbejdsopgaven. - Klargør forventningerne og inkorporerer vurdering og tilbagemelding - Forventningerne er klare fra starten af aktiviteten, eftersom der er anvist eksempler på eksemplarisk arbejde og målet med den ønskede ekspertise. - Peger elever hen mod gode og sikre kilder - Underviserne udpeger kilder for den studerende for at reducere forvirring, frustration og tidsforbrug. Den studerende kan derefter afgøre, hvilke af disse kilder der skal bruges. - Reducerer usikkerhed, overraskelser og skuffelser - Underviserne tester deres lektioner for at finde mulige problemområder og derefter forbedre lektionen for at fjerne vanskeligheder, således at læring maksimeres (McKenzie, 1999). & 3.7.&Teknikker&til&stilladsering& Ifølge Vogt & Short kan stilladseringsteknikker opdeles i tre hovedkategorier, som vist i tabellen herunder. Første kolonne giver eksempler på mundtligt sprog, anden angiver fremgangsmåder og aktiviteter, tredje kolonne viser forskellige tekniske værktøjer der kan anvendes. 13" "S ide"

15 Stilladseringsteknikker i CBI (Context Based Instruction) klasserum Sproglig stilladsering (fokus på sproglig udvikling) 14# #S ide# Omskrivninger Brug af højttænkning Forstærkning med definitioner i sammenhæng Brug af beslægtede ord Udvikling af spørgsmål med Bloom's taksonomi i tankerne Skriftlige prompts Efterfølg mundtligt udtryk med et tekstligt Bearbejdning og udvidelse af elevens respons Hvor det tjener formålet så brug af ord med samme betydning og evt. også med modsat betydning Effektiv anvendelse af at vente på svar Undervisning med lignede udtryk Må jeg gå på toilettet? Undskyld mig o.s.v. Klar formulering og artikulering, gerne langsomt, når det er passende Korrigerende feedback teknikker, især fremkaldelse af svar, præciseringer og metasproglige ledetråde Proces stilladsering (Grupperingsteknikker, strukturer og rammer for aktiviteter) Brug af en ramme for undervisning/instruktion som indeholder eksplicit undervisning lærerigangsætning-øvelse-anvendelse 1-1 undervisning, coaching, mønstermodel Pararbejde og gruppering af elever, så studerende med mindre erfaring/viden arbejder sammen med studerende med større erfaring/viden Aktivering af tidligere viden Tænk-par-del Myriam Met s udvidede Tænk-Par-Del model: ategies/tps_expanded.pdf Personligør informationer (så de bliver vedrørende) Kooperativ læring som puslespil/jigsaw: Dictogloss, en notataktivitet, hvor den studerende skal rekonstruere en kort tekst ved at nedskrive nøgleord Kooperative gruppeteknikker Fælles skriveprojekter Undervisnings- og instruktions stilladsering (værktøjer som understøtter læring) Programmer til grafisk organisering Bearbejdninger/manipulationer Brug af visuelle hjælpemidler Ordvæg (Væg med rækker af ophængte ord) Sikre at en bred vifte af ressourcer er til rådighed i klasserummet Visuelle præsentationer med tekster/etiketter/post-it) Piktogrammer som en succes der understøtter Dictogloss strategien.

16 Sange, rim og rytmer Sproglig opgave til grafisk opstilling Visuelt stillads med grafisk opstilling Opbyg evnen til lange omskrivninger/ omsvøb Brug af rutiner TPR Storytelling (Teaching Proficiency through Reading and Storytelling or TPRS). TPR lektioner udnytter en blanding af fortælling og skrivning til fremmedsprogsundervisning Gibbons Aktivitets Cyklus (Fra uformelt mundtligt sprog til formelt mundtlig sprog, fra uformelt skriftsprog til formelt skriftsprog) Lyster s register variation activity en metode hvor der udnyttes sociolingvistiske sproglige aspekter, forskellen mellem uformel og formel Scored discussion I en pointgivende/scoret diskussion deltager eleverne i en formel dialog om et kontroversielt spørgsmål eller et åbent spørgsmål, og de bedømmes for deres indsats. Dette er anderledes end en debat, fordi eleverne ikke nødvendigvis forventes at indtage faste holdninger. Rollespil, simulationer Processkrivning SQP2RS (survey, question, predict, read, respond and summarize). SQP2RS (eller Squeepers ) sikrer at de studerende genkender trinene til læsning og forståelse af informative tekster. Echevarria, J., Vogt, M. & Short, D.J. (2004). Making content comprehensible for English learners: The SIOP Model (2 nd ed.). Boston, MA: Pearson Education, Inc. 15# #S ide#

17 3.8.$Eksempler$på$stilladsering$ $Spørgsmål/Sand8Falsk$ Når de studerende skal forstå en form for kontekst, kan følgende sand eller falsk øvelse hjælpe dem med at forstå teksten ved at indlede med spørgsmål, som vil hjælpe forståelsen. For eksempel, når en underviser skal give sine elever et ny ordforråd, og hun ønsker at fremkalde svar, så kan hun stille nogle spørgsmål til de studerende for at styrke forståelsen i stil med følgende: Nævn nogle af farerne ved at arbejde på jobbet? Hvilke ting kan elektrikere have på for at øge sikkerheden? Billed fra Career Paths book Electrician, Express Publishing by Evans. V, Dooley. J, and O Dell. T, chapter 6, pg14. Øvelsen på engelsk kunne se sådan ud: 1 Safetyglassesshouldbewornifneeded. 2 Arcflashclothinghelpsifthereisanexplosion. 3 Holdahotstickwhenworkingwithdeadwires. 16# #S ide#

18 3.8.2$Matchning$ DetfølgendeereteksempelpåenmatchningaktivitettagetfraCLILlektionen TheSemiconductor Diode,udarbejdetafkollegerfraMCAST(enmaltesisktekniskskole)aktivitetenblevlavetogafprøver som en del af et EUQstøttet projekt, Clil4U. Materialet kan frit downloades/hentes fra Zenerdiode Diode med forspænding i lederetning Lysdiode Diodeensretter Diode med forspænding i spærreretning $Power$Point$Presentation En anden stilladseringsteknik til at fremme forståelse er en PowerPoint præsentation. Men skal præsentationen tjene dette formål bør den følge bestemte støttetræk så som at anvende ord (enten som tekst eller i form af en opstilling med punkttegn) fulgt af et billede, ikon, graf eller tilsvarende. Farver spiller selvfølgelig en særlig rolle i en PowerPoint præsentation som skal være læselig, forståelig og så klar som mulig, især når det vedrører grafer som indeholder tal og/eller statistikker. Et eksempel på en sådan præsentation, som efterfølger ovennævnte matchningsøvelse kan findes på adressen: 17# #S ide#

19 $ $Videoer/Videoclips$ Desuden kan viden yderligere stilladseres når en video demonstrerer et emne inden en bestemt aktivitet. Som det er almindeligt kendt kan visuelle hjælpemidler være en stor hjælp og er mere end velkomne i enhver type klasserum. Et eksempel på en sådan video, som vedrører forskellige typer af dioder kan ses på dette link: $ $Rolespil/Simulationer$ Som det ses ovenfor i 3.7 er rollespil/simulationer en af de proceduremæssige stilladsteknikker. Ved hjælp af denne type øvelse kan de studerende udføre roller for at anvende specifikt sprog i en faglig sammenhæng. Eksempelvis kan underviserne give nyttige udtryk eller hjælpende sætninger som brugbart sprog til den lærende for at komme i gang med at anvende nye gloser/udtryk. Eksempelvis kan to studerende indgå i en dialog som elektrikere, hvor den ene advarer den anden om farerne ved at klippe strømførende kabler og hvilket udstyr det vil kræve. En sådan dialog kunne se ud som følgende: A: Hej Stop så B: Hvad nu? A: Du var ved at klippe det kabel. B: Det ved jeg, men det skal afkortes. A: Men det kan være tilsluttet nettet. Og du har ikke sikret at det er gjort spændingsløst B: Helt ærligt? A: Ja Ellers løber du en unødig risiko. $ $Mundtlig$ tekst $efterfulgt$af$skriftlig$tekst$ Denne særlige teknik kan anvendes på flere måder. For eksempel kan den bruges, når lytningsaktiviteter er nødvendige. De studerende har muligvis brug for at følge mundtlige instruktioner eller endog erhverve sprog gennem en mundtlig tekst, der skal skrives ned. Det kan også være en indsætningsopgave, når ordforråd eller endog grammatik introduceres. $ 3.8.7$Bearbejdning$af$en$tekst$så$alle$ord$er$kædet$til$ordbøger$på$118$sprog$ 18# #S ide#

20 Clilstore er navnet på et nyttigt stilladseringsværktøj. I Clilstore kan undervisere og studerende finde tusindvis af units, som er egnede til CLIL. Et Clilstore unit kan have video, lyd, grafik og tekst hvor alle ord er kædet til et utal af online ordbøger, som dækker 118 sprog. Prøv eksemplet ovenfor på adressen: Både undervisere og de studerende kan frit oprette Clilstore units. De nye units kommer automatisk online fra Clilstore databasen. Hvert unit får et nummer, eksempelvis 4711, webadressen til dette unit vil derefter være Altså nummeret. Lær at lave et Clilstore unit, det er helt gratis, og instruktionerne er understøttet af video og tekst på mange sprog, også dansk: Prøv den danske gennemgang af Clilstore med video og tekst: REFERENCER$ Alberich,JEnglish(through(Science((2009),asseeninCLIL Coyle,Hood,Marsh(2010). Anderson, L.W., & Krathwohl, D.R.(Eds.). (2001). A( Taxonomy( for( learning,( teaching( and( assessing:(a(revision(of(bloom s(taxonomy(of(educational(objectives:completeedition. NewYork:Longman. Asikainen,T.etal.(2010)Talking(the(Future(2010( (2020:(CCN(Foresight(Think(Tank(Report.( Languages(in(Education.CCN:UniversityofJyväskylä. Butzkamm,W.(1998). CodeMSwitching(in(a(Bilingual(History(Lesson. In:InternationalJournalofBilingualEducationandBilingualism,1(2),81Q92. Christ,H Zweimal(hinschauen( (Geschichte(bilingual(lernen. InBredella,L.&F.J.Meißner(eds.).WieistFremdverstehenlehrQundlernbar?Tübingen: GunterNarr,43Q83. Coyle, D., Marsh, D. & P. Hood. (2010) Content( and( Language( Integrated( Learning. Cambridge:CambridgeUniversityPress. Cummins, J. (1979) Cognitive/academic( language( proficiency,( linguistic( interdependence,( the( optimum( age( question( and( some( other( matters.working PapersonBilingualism,No.19,121Q129. Doiz,A.,Lasagabaster,D.&andSierra,J.(2013) EnglishMmedium( instruction( at( universities:( global( challenges. Bristol: MultilingualMatters. 19# #S ide#

21 Echevarria,J.,Vogt,M.&Short,D.J.(2004).Making(content(comprehensible(for(English( learners:(the(siop(model(2 nd ed.).boston,ma:pearsoneducation,inc. Evans,V.,Doolley,J.,O Dell,T.2015,Career(Paths:(ElectricianbyExpressPublishing,ISBN: 978Q1Q4715Q0524Q9 IoannouGeorgiou,S.andPavlou,P.Guidelines(for(CLIL(Implementation(in(Primary(and( PreMprimary(Education, / mentation1.pdfforclilimplementation1.pdf JannekevandePol&MoniqueVolman&JosBeishuizen,Scaffolding(in(Teacher Student( Interaction:(A(Decade(of(Research,(Publishedonline:29April2010#TheAuthor(s)2010. ThisarticleispublishedwithopenaccessatSpringerlink.com( LamsfußQSchenk Geschichte(und(Sprache( (Ist(der(bilinguale(Geschichtsunterricht( der(königsweg(zum(geschichtsbewusstsein?. InBreidbach,S.,G.Bach&D.Wolff(eds.).BilingualerSachfachunterricht:Didaktik,LehrerQ /LernerforschungundBildungspolitikzwischenTheorieundEmpirie.Frankfurt:Lang,191Q 206. Marsh, D. (2012) Content( and( Language( Integrated( Learning( (CLIL)( A( Development( Trajectory,(UniversityofCórdoba. Edita:ServiciodePublicacionesdelaUniversidadde Córdoba.CampusdeRabanalesCtra.NacionalIV,Km.396A14071Córdoba. Marsh, D. Frigols, M. Mehisto, P. & Wolff, D. (2010) The( European( Framework( for( CLIL( Teacher(Education,Graz:EuropeanCentreforModernLanguages,CouncilofEurope. Marsh,D.,Vázquez,V.&FrigolsMartin,M.(2013)The(Higher(Education(Languages( Landscape:(Ensuring(Quality(in(English(Language(Degree(Programmes(Valencia:VIU. Marsh D. (2000) Using( Languages( to( Learn( and( Learning( to( Use( Languages, Jyväskylä, UniversityofJyväskylä,LangéG.(ed.). Massler et al, 2011, Effective( CLIL( Teaching( Techniques ( in Guidelines for CLIL ImplementationinPrimaryandPreQPrimaryEducation,edsSIoannouQGeorgiou&P Pavlou. Mehisto, P., Genesee (eds) (in press) Building( Bilingual( Education( System:( Forces,( Mechanisms(and(Counterweights.Cambridge:CambridgeUniversityPress. 20# #S ide#

22 Mehisto,P.,Marsh,D.,Frigols,M.(2008)Uncovering(CLIL:(Content(and(Language(Integrated( Learning(in(Bilingual(and(Multilingual(Education.Macmillan:Oxford. Mehisto, P. (2012). Excellence( in( Bilingual( Education:( A( Guide( for( School( Principals. Cambridge:CambridgeUniversityPress. Pavesi, M. Bertoccchi, D. Hofamannova M. & Kazianka, M. (2001) CLIL( Guidelines(for(Teachers,TIECLIL,Milan. RachelR.VanDerStuyf,Scaffolding(as(a(Teaching(Strategy,AdolescentLearningand Development,Section0500AQFall2002,November17,2002. TheInternationalCLILResearchJournal Coping(with(CLIL:(Dropouts(from(CLIL(Streams(in( Germany (Article5ofVolume1(4). Vygotsky,L.S.(1978).Mind(in(Society:(The(Development(of(Higher(Psychological(Processes. Cambridge,Massachusetts:HarvardUniversityPress. Wolff,D.(2004): Integrating(language(and(content(in(the(language(classroom:(Are(transfer( of(knowledge(and(of(language(ensured? ProceedingsoftheGERAS,Paris,GERAS. Eurydicereport.CLILatSchoolinEurope(2006): TIE-CLIL#Project#Publications# Marsh D. Q Langé G. (eds.), Using Languages to Learn and Learning to Use Languages,Jyväskylä,UniversityofJyväskylä,2000,LangéG.(ed.),Website: available from: {1 September,2014} PavesiM.etal,Teachingthroughaforeignlanguage.Website:availablefrom: 21# #S ide#

CLIL GUIDEBOG Terminologi...4 Guidebogens struktur...5

CLIL GUIDEBOG Terminologi...4 Guidebogens struktur...5 CLIL Guidebog CLIL GUIDEBOG Terminologi...4 Guidebogens struktur...5 Kapitel 1 En introduktion til CLIL...6 1.1. Udviklingen af CLIL...6 1.2. Så hvad er CLIL rent faktisk?...6 1.3. Træk ved CLIL...7 Kapitel

Læs mere

CLIL GUIDEBOG Terminologi...4 Guidebogens struktur...5

CLIL GUIDEBOG Terminologi...4 Guidebogens struktur...5 CLIL Guidebog CLIL GUIDEBOG Terminologi...4 Guidebogens struktur...5 Kapitel 1 En introduktion til CLIL...6 1.1. Udviklingen af CLIL...6 1.2. Så hvad er CLIL rent faktisk?...6 1.3. Træk ved CLIL...7 Kapitel

Læs mere

Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse

Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse Om dig 1. 7 seminarielærere, der under viser i sprog, har besvaret spørgeskemaet 2. 6 undervisere taler engelsk, 6 fransk, 3 spansk, 2 tysk

Læs mere

ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog

ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog Fremmedsprog som tillægskompetence Specialiseringsmodul CLIL på Københavns Professionshøjskole 1 CLIL-teamet

Læs mere

ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog

ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog Fremmedsprog som tillægskompetence Specialiseringsmodul CLIL på Københavns Professionshøjskole CLIL-teamet

Læs mere

Kursusguide. Forfattet af Russell Tucker. Projekt: Safety4El Bedre sikkerhed for elektrikere

Kursusguide. Forfattet af Russell Tucker. Projekt: Safety4El Bedre sikkerhed for elektrikere Kursusguide Forfattet af Russell Tucker Projekt: Safety4El Bedre sikkerhed for elektrikere Forebyggelse af erhvervsmæssige risici Kursusguide Indhold Introduktion... 2 Læringsressourcer udviklet i projektet...

Læs mere

Genrepædagogik i fremmedsprog Charlotte Tuxen, Irene Haugaard og Rikke Undall

Genrepædagogik i fremmedsprog Charlotte Tuxen, Irene Haugaard og Rikke Undall Genrepædagogik i fremmedsprog Charlotte Tuxen, Irene Haugaard og Rikke Undall Genrepædagogik i fremmedsprog - hvad er det? Genrepædagogik - The Teaching Learning Cycle Stilladsering og læring CL- strukturer

Læs mere

Indholdsplan for Engelsk FS10+

Indholdsplan for Engelsk FS10+ Indholdsplan for Engelsk FS10+ Intro: På engelsk FS10+ holdene tales der engelsk hele tiden, bortset fra når vi arbejder med grammatik. Det forventes, at eleverne har et højt engagement i faget, at de

Læs mere

sproget Tag 1 fat på Samarbejde Løsninger Grammatik Voksne udlændinge, sprogindlæring og LEGO Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1

sproget Tag 1 fat på Samarbejde Løsninger Grammatik Voksne udlændinge, sprogindlæring og LEGO Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1 Tag 1 fat på sproget Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1 Samarbejde At tilegne sig et nyt sprog er vanskeligt og for de fleste en lang, omstændelig proces. Vi tror på, at det er muligt

Læs mere

Videndeling 1-11-2013

Videndeling 1-11-2013 Videndeling 1-11-2013 Prestudy med fleksibel elevvejledning. Større elevdeltagelse og højere kvalitet i læringen. Projektnummer: 706001-17 Indhold Indledende beskrivelse af forløbet...3 Skema 1.1 Beskrivelse

Læs mere

Italien spørgeskema til sproglærere dataanalyse

Italien spørgeskema til sproglærere dataanalyse Italien spørgeskema til sproglærere dataanalyse Dig selv 1. 32 sproglærere har besvaret spørgeskemaet, 15 underviser på mellemtrinnet, 17 på ældste trin. 2. 23 underviser i engelsk, 6 i fransk, 3 i tysk,

Læs mere

Vejledning til forløbet: Hvad er chancen?

Vejledning til forløbet: Hvad er chancen? Vejledning til forløbet: Hvad er chancen? Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne er blevet til på baggrund af

Læs mere

Dansk natur-teknikundervisning. på engelsk

Dansk natur-teknikundervisning. på engelsk VIA University College 45 Dansk natur-teknikundervisning på engelsk Tekst og fotos: Lise Knattrup og Rikke Vestergaard, lærere Det er på mange måder en helt almindelig onsdag. Rikke, 2.b s natur- og tekniklærer,

Læs mere

DIDAKTISKE BETRAGTNINGER OVER UNDERVISNING I GRAMMATIK OG SPROGLIG BEVIDSTHED

DIDAKTISKE BETRAGTNINGER OVER UNDERVISNING I GRAMMATIK OG SPROGLIG BEVIDSTHED DIDAKTISKE BETRAGTNINGER OVER UNDERVISNING I GRAMMATIK OG SPROGLIG BEVIDSTHED OPLÆG PÅ FIP - FAGGRUPPEUDVIKLING I PRAKSIS, EFTERÅRET 2015 SARA HØJSLET NYGAARD, AALBORG UNIVERSITET Oplæggets struktur! Teoretisk

Læs mere

KOMPETENT KOMMUNIKATION

KOMPETENT KOMMUNIKATION KOMPETENT KOMMUNIKATION Kræves det, at eleverne kommunikerer deres egne idéer vedrørende et koncept eller et emne? Skal kommunikationen understøttes med beviser og være designet med tanke på et bestemt

Læs mere

Tysk begyndersprog B. 1. Fagets rolle

Tysk begyndersprog B. 1. Fagets rolle Tysk begyndersprog B 1. Fagets rolle Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige og betinger gensidigt hinanden. Tyskfaget beskæftiger sig med kulturelle,

Læs mere

Om at indrette sproghjørner

Om at indrette sproghjørner Om at indrette sproghjørner - og om lederarbejdet i sprogarbejdet Edith Ravnborg Nissen Forudsætninger for en god samtale den gode rollemodel Det sociale miljø har stor betydning for barnets deltagelse

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

Opdateret maj Læseplan for valgfaget spansk

Opdateret maj Læseplan for valgfaget spansk Læseplan for valgfaget spansk Indhold Indledning 3 Trinforløb 7./8./9. klasse 4 Kommunikation 4 Kultur og samfund 6 Spansk som flerårigt forløb 6 Indledning Faget spansk som valgfag er etårigt i Folkeskolen

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse Vejledning til elevnøgle, 6.-10. klasse I denne vejledning vil du finde følgende: Elevnøgler forklaret i elevsprog. Vejledning og uddybende forklaring til, hvordan man sammen med eleverne kan tale om,

Læs mere

Engelsk, basis. a) forstå hovedindhold og specifik information af talt engelsk om centrale emner fra dagligdagen

Engelsk, basis. a) forstå hovedindhold og specifik information af talt engelsk om centrale emner fra dagligdagen avu-bekendtgørelsen, august 2009 Engelsk Basis, G-FED Engelsk, basis 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Faget beskæftiger sig med engelsk sprog,

Læs mere

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab.

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. 10.klasse Humanistiske fag : Dansk, engelsk og tysk Dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

a. forstå varierede former for autentisk engelsk både skriftligt og mundtligt,

a. forstå varierede former for autentisk engelsk både skriftligt og mundtligt, Engelsk B 1. Fagets rolle Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der beskæftiger sig med sprog, kultur og samfundsforhold i engelsksprogede områder og i globale sammenhænge. Faget omfatter

Læs mere

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan?

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Planlægning af forældremøde med udgangspunkt i det eleverne er i gang med at lære i fagene Skrevet af: Ulla Kofoed, lektor, UCC 11.05.2017 Forældresamarbejde

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Samarbejde og inklusion

Samarbejde og inklusion 1 Samarbejde og inklusion Materielle Tid Alder B4 30-60 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer/stereotyper, skolemiljø Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne bliver udfordret på deres interkulturelle

Læs mere

a) forstå talt tysk om kendte emner og ukendte emner, når der tales standardsprog,

a) forstå talt tysk om kendte emner og ukendte emner, når der tales standardsprog, Tysk fortsættersprog B 1. Fagets rolle Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige og betinger gensidigt hinanden. Tyskfaget beskæftiger sig med kulturelle,

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Årsplan for engelsk i 5. klasse 2017/2018

Årsplan for engelsk i 5. klasse 2017/2018 Årsplan for engelsk i 5. klasse 2017/2018 Vi tager udgangspunkt i Forenklede Fælles mål: Vi arbejder videre på de færdigheder og kunstskaber eleverne har lært sidste år Kommunikative færd 5. - 7. klasse

Læs mere

ENGELSK. Vi henviser til kompetencemål for faget beskrevet i Forenklede Fælles Mål.

ENGELSK. Vi henviser til kompetencemål for faget beskrevet i Forenklede Fælles Mål. ENGELSK Den følgende beskrivelse af faget engelsk på Friskolen Øster Egesborg tager sit udgangspunkt i Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål (2015). Der er dog visse områder, vi har valgt at

Læs mere

Opfølgningsskema. Løbende opfølgning i dansk som andetsprog supplerende. Til løbende opfølgning på flere elever ad gangen TRIN

Opfølgningsskema. Løbende opfølgning i dansk som andetsprog supplerende. Til løbende opfølgning på flere elever ad gangen TRIN Hele vejen rundt om elevens sprog og ressourcer afdækning af nyankomne og øvrige tosprogede elevers kompetencer til brug i undervisningen Løbende opfølgning TRIN 3 Løbende opfølgning i dansk som andetsprog

Læs mere

Fagformål for faget tysk

Fagformål for faget tysk Fagformål for faget tysk Formålet med faget tysk er, at eleverne skal erhverve sig viden, kompetencer og redskaber, der gør dem i stand til at kommunikere på tysk både skriftligt og mundtligt i et klart

Læs mere

Sammenligningsrapport. til Kathryn Peterson, som samarbejder med Martin Gilmore

Sammenligningsrapport. til Kathryn Peterson, som samarbejder med Martin Gilmore Sammenligningsrapport til Kathryn Peterson, som samarbejder med Gilmore 31.05.2016 Introduktion Et velfungerende team skal kunne mestre fem adfærdsmønstre: opbygge tillid, håndtere konflikter, opnå commitment,

Læs mere

A Trip Around the USA

A Trip Around the USA A Trip Around the USA Niveau 6 klasse Varighed 8-12 lektioner Om forløbet Forløbet A Trip Around the USA tager eleverne med på en rejse rundt i USA, hvor de får et indblik i landets opbygning, geografien

Læs mere

FAGUNDERVISNING OG SPROGLIG UDVIKLING (I MATEMATIK)

FAGUNDERVISNING OG SPROGLIG UDVIKLING (I MATEMATIK) FAGUNDERVISNING OG SPROGLIG UDVIKLING (I MATEMATIK) Ministeriets Informationsmøde, Hotel Nyborg Strand, 5. marts 2015 Rasmus Greve Henriksen (rgh-skole@aalborg.dk) Det ambitiøse program! 1. Afsæt - Projekt

Læs mere

Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter

Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter Aktivitet: Progressiv brainstorm Mål/hjælper til: At videndele i klassen i begyndelsen af et temaarbejde. Hjælper læreren med at vurdere elevernes her og nu viden

Læs mere

Sammenligningsrapport

Sammenligningsrapport Sammenligningsrapport til Martin Gilmore, som samarbejder med Peterson 24.08.2017 Denne rapport er udleveret af: Rene Husum Introduktion Et velfungerende team skal kunne mestre fem adfærdsmønstre: opbygge

Læs mere

Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR)

Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR) Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR) Didaktiske overvejelser om anvendelse af CEFR i den daglige undervisning på gymnasiet Oplæg til inspiration ved Christoph Schepers Videnscenter for

Læs mere

Didaktiske overvejelser om anvendelse af CEFR

Didaktiske overvejelser om anvendelse af CEFR Didaktiske overvejelser om anvendelse af CFR Hvordan kan man arbejde med CFR som et konkret, didaktisk værktøj i sin undervisning? Oplæg ved Christoph Schepers og Stine ema Videnscenter for fremmedsprog

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Japansk. - sprog og kultur

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Japansk. - sprog og kultur Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Japansk - sprog og kultur November 2014 Fælles Mål Vision og målsætning Formålet med undervisningen i japansk er, at eleverne stifter bekendtskab

Læs mere

Ledelse af frivillige

Ledelse af frivillige Køb bøgerne i dag Ledelse af frivillige V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Grundlægger af bl.a. RETRO giver dig redskaber og inspiration til ledelsesopgaven baseret

Læs mere

Læseplan for børnehaveklasserne

Læseplan for børnehaveklasserne Læseplan for børnehaveklasserne Børnehaveklassernes overordnede mål Undervisningen i børnehaveklassen er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved

Læs mere

NIF TILLÆG TIL LÆRINGSMÅL ENGELSK

NIF TILLÆG TIL LÆRINGSMÅL ENGELSK NIF TILLÆG TIL LÆRINGSMÅL ENGELSK JUNI 2014 Engelsk på Nuuk Internationale Friskole Vi underviser i engelsk på alle klassetrin (1.-10. klasse). Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner

Læs mere

Elevernes skal have redskaber og kompetencer, så de med et fagligt perspektiv kan indgå i drøftelser om markedskommunikation i sociale sammenhænge.

Elevernes skal have redskaber og kompetencer, så de med et fagligt perspektiv kan indgå i drøftelser om markedskommunikation i sociale sammenhænge. Markedskommunikation C 1. Fagets rolle Markedskommunikation omfatter viden inden for sociologi, forbrugeradfærd, målgruppevalg, kommunikation samt markedsføringsstrategi og -planlægning. Faget beskæftiger

Læs mere

Sproget dansk og lærernes tilgang til danskundervisning i Grønland

Sproget dansk og lærernes tilgang til danskundervisning i Grønland Sproget dansk og lærernes tilgang til danskundervisning i Grønland Historisk dokumenteret oversigt over sprog og undervisningssprog Lov/forordning Sprogfag Undervisningssprog 1905 11Grønlandsk 5 b: Uddannede

Læs mere

Positionssystemet, 2 3 uger (7 lektioner), 2. klasse.

Positionssystemet, 2 3 uger (7 lektioner), 2. klasse. Positionssystemet, 2 3 uger (7 lektioner), 2. klasse. FRA FORENKLEDE FÆLLES MÅL Kommunikation vedrører det at udtrykke sig med og om matematik og at sætte sig ind i og fortolke andres udtryk med og om

Læs mere

Formula 1. Hvis du vil udfordre dine elever, kan du bede dem slå gloserne fra, når de læser teksten.

Formula 1. Hvis du vil udfordre dine elever, kan du bede dem slå gloserne fra, når de læser teksten. Formula 1 Niveau 5. klasse Varighed 10-12 lektioner Om forløbet Formula 1 handler om motorsport og har fokus på ordforråd, der handler om biler og racerløb. Eleverne skal også både lytte og læse til tekster

Læs mere

SPROGFAGENE I GYMNASIET ER TRUET

SPROGFAGENE I GYMNASIET ER TRUET SPROGFAGENE I GYMNASIET ER TRUET Hvordan opprioritere sproglige studieretninger? Hvordan finde næring til sprogenes fødekæde? Hvordan bevare fremmedsprog? Hanne Leth Andersen Nyborg, 2. marts 2018 Sprog

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

- Forskning! - Kognitiv kapacitet! - Evidens! - Eksempler

- Forskning! - Kognitiv kapacitet! - Evidens! - Eksempler Hvad vil jeg undervise i? - Forskning - Kognitiv kapacitet - Evidens - Eksempler - Pædagogikken - Elevcenteret undervisning - Bloom taksonomi - Konstruktivisme (Piaget) - akkomodation og assimilation.

Læs mere

LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG RESULTATER OG EVALUERING LÆRERENS FORBEREDELSE STYRING. OVERBLIK: Lektionsplan 1

LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG RESULTATER OG EVALUERING LÆRERENS FORBEREDELSE STYRING. OVERBLIK: Lektionsplan 1 OVERBLIK: Lektionsplan 1 RUTER Alderstrin: 7-8 år Holdstørrelse: I hold af to Klargøringstid: 5 minutter Tid i alt: 100 minutter Aktiviteter: 4 LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG Aktivitet 1: Vær en robot - 25 minutter

Læs mere

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, eftera r 2016 Indhold Indledning... 3 FU-møder... 4 Modulevaluering gjort tilgængelig på modulets sidste kursusgang... 4 Modul 1: Informationsteknologi,

Læs mere

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling.

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling. International økonomi A 1. Fagets rolle International økonomi omhandler den samfundsøkonomiske udvikling set i et nationalt, et europæisk og et globalt perspektiv. Faget giver således viden om og forståelse

Læs mere

Sammenligningsrapport

Sammenligningsrapport Sammenligningsrapport til Kathryn Peterson, som samarbejder med Gilmore 06.06.2017 Denne rapport er udleveret af: DISCnordic Telegade 1 2630 Taastrup 3131 1616 kontakt@discnordic.dk Introduktion Et velfungerende

Læs mere

Guide til den gode lektionsplan Udarbejdet til brug på Voksenpædagogisk Grunduddannelse

Guide til den gode lektionsplan Udarbejdet til brug på Voksenpædagogisk Grunduddannelse Guide til den gode lektionsplan Udarbejdet til brug på Voksenpædagogisk Grunduddannelse 2 Denne guide er udarbejdet af: BRMST Eva-Marie Lillelund Nielsen, BRTS Til brug på: Voksenpædagogisk Grundkursus

Læs mere

Hvorfor skal man lære om strategier i fremmedsprogsundervisningen?

Hvorfor skal man lære om strategier i fremmedsprogsundervisningen? Hvorfor skal man lære om strategier i fremmedsprogsundervisningen? Iflg. formålet for faget tysk står der, at: Undervisningen skal udvikle elevernes sproglige bevidsthed om tysk sprog og om sprogtilegnelse.

Læs mere

INTERVENTIONSDESIGNET. Formål, mål og proces

INTERVENTIONSDESIGNET. Formål, mål og proces INTERVENTIONSDESIGNET Formål, mål og proces FORMÅL Forskning Udvikling UDVIKLINGSFORMÅL At understøtte lærerens planlægning af målstyret undervisning og de aktiviteter, der støtter målstyret undervisning

Læs mere

Årsplan for 4. klasse i engelsk Skoleåret 2016/2017

Årsplan for 4. klasse i engelsk Skoleåret 2016/2017 Årsplan for 4. klasse i engelsk Skoleåret 2016/2017 Udgangspunktet for undervisningen er De forenklede fællesmål for faget engelsk. Arbejdsformer: Eleverne skal både arbejde enkeltvis, i par og i grupper.

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Det betyder at du skal formidle den viden som du er kommet i besiddelse

Læs mere

Job-kendskab/karrierelæring

Job-kendskab/karrierelæring UEA-projekt for 3. klasse Indskoling Job-kendskab/karrierelæring Et uea-forløb om job-kendskab i 3. klasse skal højne elevernes kendskab til -og viden om forskellige jobfunktioner, samt hvilke kriterier

Læs mere

AT UNDERVISE I MATEMATIK PÅ ET FREMMESPROG 1

AT UNDERVISE I MATEMATIK PÅ ET FREMMESPROG 1 AT UNDERVISE I MATEMATIK PÅ ET FREMMESPROG 1 Indledende bemærkninger Dette arbejdsdokument har til hensigt at simplificere refleksionerne over undervisning i matematik på et fremmesprog, især inden for

Læs mere

LÆRINGSMÅL PÅ NIF GRØNLANDSK 2014-15

LÆRINGSMÅL PÅ NIF GRØNLANDSK 2014-15 LÆRINGSMÅL PÅ NIF GRØNLANDSK 2014-15 Formål på kalaallisut på NIF På NIF undervises der fra modersmålsundervisning til begynder niveau, derfor undervises der i niveaudeling. Mål og delmål I begynderundervisningen

Læs mere

Kriterier for god undervisning på Næsby Skole

Kriterier for god undervisning på Næsby Skole Kriterier for god undervisning på Næsby Skole 1. Tydelig struktur på undervisningen Læreren taler i et forståeligt sprog Eleverne ved, hvad opgaverne går ud på Eleverne kender dagsordenen for lektionen/dagen

Læs mere

Anbefalinger for forbedret sikkerhed for elektrikere i Europa. Redigeret af Valentina Chanina. Projekt: Safety4El Improved Safety for Electricians

Anbefalinger for forbedret sikkerhed for elektrikere i Europa. Redigeret af Valentina Chanina. Projekt: Safety4El Improved Safety for Electricians Anbefalinger for forbedret sikkerhed for elektrikere i Europa Redigeret af Valentina Chanina Projekt: Safety4El Improved Safety for Electricians Indholdsfortegnelse Om Safety4El projektet... 2 Mål... 2

Læs mere

DIALOG. Tale TALE. Lærervejledning. Dialog. til BuildToExpress. Dialog. Lytte. Refleksion Tale DIA

DIALOG. Tale TALE. Lærervejledning. Dialog. til BuildToExpress. Dialog. Lytte. Refleksion Tale DIA sion sionrefleksion e Tale Refleksion le Lytte DIALOG TALE Dialog g Dialog RefleksionR TERefleksion R efleksiontale DI Dialog Refleksion Tale DIA Dialog Lærervejledning til BuildToExpress LEGOeducation.com

Læs mere

Vi arbejder med de områder indenfor udtale, rytme, intonation, ordforråd, grammatik og stavning, der er nødvendige for elevernes udtryksfærdighed.

Vi arbejder med de områder indenfor udtale, rytme, intonation, ordforråd, grammatik og stavning, der er nødvendige for elevernes udtryksfærdighed. Fag Formål Indhold Undervisningsmeto der Engelsk 3. 8. klasse Faget er skemalagt på alle nævnte klassetrin, men indgår også i fagdag. Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig

Læs mere

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag.

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. TYSK Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. Formål: Det er formålet med undervisning i tysk, at eleverne tilegner sig færdigheder og kundskaber, der gør det muligt for dem

Læs mere

Hvad er problemet? Tosprogede elevers sprog og læsetilegnelse. Karakterer i 9. klasse! Tosprogede klarer sig dårligt i skolen.

Hvad er problemet? Tosprogede elevers sprog og læsetilegnelse. Karakterer i 9. klasse! Tosprogede klarer sig dårligt i skolen. Tosprogede elevers sprog og læsetilegnelse Hvad er problemet? Tosprogede klarer sig dårligt i skolen v/ Anders Højen Lektor Center for Børnesprog Syddansk Universitet Læring og kulturel anerkendelse i

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

DET 21. ÅRHUNDREDES KOMPETENCER

DET 21. ÅRHUNDREDES KOMPETENCER DET 21. ÅRHUNDREDES KOMPETENCER Kompetence KARAKTERSTYRKE Personlige kvaliteter, som er centrale for at individet kan være personligt effektiv i en kompleks verden, herunder: Mod, vedholdenhed, udholdenhed,

Læs mere

Sproglig udvikling - et tværgående tema i Fælles Mål. Aarhus 23. oktober 2014

Sproglig udvikling - et tværgående tema i Fælles Mål. Aarhus 23. oktober 2014 Sproglig udvikling - et tværgående tema i Fælles Mål Aarhus 23. oktober 2014 Dagens tal 4004 4004 f. kr. blev jorden skabt kl. 9:00 (det var en søndag!) James Ussher, ærkebiskop i Irland (calvinist) Næsten

Læs mere

Beskrivelse af undervisningsmodellen Faglig læring pa Den Kreative Platform Søren Hansen, Aalborg universitet

Beskrivelse af undervisningsmodellen Faglig læring pa Den Kreative Platform Søren Hansen, Aalborg universitet Beskrivelse af undervisningsmodellen Faglig læring pa Den Kreative Platform Søren Hansen, Aalborg universitet I en ny pædagogisk model fra Aalborg universitet tilrettelægges den faglige undervisning som

Læs mere

Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR)

Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR) Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR) Didaktiske overvejelser om anvendelse af CEFR i den daglige undervisning på gymnasiet Oplæg til inspiration ved Stine Lema Videnscenter for fremmedsprog

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

Formålet med Situationsbestemt Ledelse

Formålet med Situationsbestemt Ledelse Formålet med Situationsbestemt Ledelse 1. At åbne for kommunikationen og at øge hyppigheden og kvaliteten af dialogen mellem dig og dine medarbejdere angående præstationer og udvikling 2. At hjælpe medarbejderen

Læs mere

WORKSHOP OM FEEDBACK. Konference om Blended Learning Cromwell 26. november 2015 Mathias Elmose og Bente Mosgaard BENTE MOSGAARD STUDIELEKTOR

WORKSHOP OM FEEDBACK. Konference om Blended Learning Cromwell 26. november 2015 Mathias Elmose og Bente Mosgaard BENTE MOSGAARD STUDIELEKTOR WORKSHOP OM FEEDBACK Konference om Blended Learning Cromwell 26. november 2015 Mathias Elmose og Bente Mosgaard Hvad er feedback? Underviser, medstuderende, bog, artikel, computerprogram, mor Feedback

Læs mere

Cooperative Learning

Cooperative Learning Cooperative Learning in English 21. marts 2012 1. Alle deltagere har et stykke papir med personer, der skal findes 2. De står op og rækker hånden i vejret 3. De finder en ledig partner, som også har hånden

Læs mere

Læsning er en aktiv proces!

Læsning er en aktiv proces! Faglig læsning i udskolingen Når koden er knækket DGI-byen 21. januar 2015 Louise Rønberg Adjunkt, Program for Læring og Didaktik, Professionshøjskolen UCC lour@ucc.dk Læsning er en aktiv proces! Læseforståelse

Læs mere

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt Kolb s Læringsstil Denne selvtest kan bruges til at belyse, hvordan du lærer bedst. Nedenfor finder du 12 rækker med 4 forskellige udsagn i hver række. Du skal rangordne udsagnene i hver række, sådan som

Læs mere

Evaluering af underviser. Coaching af underviser

Evaluering af underviser. Coaching af underviser Evaluering af underviser Leder eller vejleder: Jeg bedømmer dig og din undervisning og kommer med kritik, som du bør rette ind efter. Leders vurdering er i centrum. Coaching af underviser Leder eller vejleder:

Læs mere

Dansk som andetsprog - Supplerende undervisning

Dansk som andetsprog - Supplerende undervisning Fagformål for faget dansk som andetsprog Tosprogede elever skal i dansk som andetsprog udvikle sproglige kompetencer med udgangspunkt i deres samlede sproglige forudsætninger, sådan at eleverne kan forstå

Læs mere

Opfølgningsskema. Løbende opfølgning i dansk som andetsprog supplerende. Til løbende opfølgning på én elev TRIN

Opfølgningsskema. Løbende opfølgning i dansk som andetsprog supplerende. Til løbende opfølgning på én elev TRIN Hele vejen rundt om elevens sprog og ressourcer afdækning af nyankomne og øvrige tosprogede elevers kompetencer til brug i undervisningen Løbende opfølgning TRIN 3 Løbende opfølgning i dansk som andetsprog

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

Undervisningsplan for engelsk

Undervisningsplan for engelsk Undervisningsplan for engelsk Formål: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan og tør udtrykke

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Gør vi det rigtige med praksisnær undervisning? Vibe Aarkrog Danmars Pædagogiske Universitetsskole 22.8.07

Gør vi det rigtige med praksisnær undervisning? Vibe Aarkrog Danmars Pædagogiske Universitetsskole 22.8.07 Gør vi det rigtige med praksisnær undervisning? Vibe Aarkrog Danmars Pædagogiske Universitetsskole 22.8.07 Formål og indhold Formålet er, at I finder inspiration til at diskutere og især videreudvikle

Læs mere

Læseplan for faget Dansk som andetsprog - basisundervisning

Læseplan for faget Dansk som andetsprog - basisundervisning Læseplan for faget Dansk som andetsprog - basisundervisning Indledning Basisundervisningen i dansk som andetsprog tager sigte på elever, som ved optagelsen ikke har sproglige forudsætninger for at kunne

Læs mere

Coaching og beskrivende kommentarer

Coaching og beskrivende kommentarer Coaching og beskrivende kommentarer Forældre vil gerne hjælpe deres børn på vej i den rigtige retning, og et redskab der egner sig godt til dette er coaching. Man coacher ved at bruge beskrivende kommentarer,

Læs mere

Cooperative Learning i børnehaveklassen.

Cooperative Learning i børnehaveklassen. Cooperative Learning i børnehaveklassen. Af Jette Stenlev Første gang offentliggjort i Skolestart nr. 1, 2007 Flere og flere lærere også i skolens yngste klasser begynder at anvende Cooperative Learning

Læs mere

Elevcentreret og datainformeret kvalitetsudvikling på Faaborg Gymnasium. Oplæg ved konference for Danske Erhvervsskoler og Gymnasier

Elevcentreret og datainformeret kvalitetsudvikling på Faaborg Gymnasium. Oplæg ved konference for Danske Erhvervsskoler og Gymnasier Elevcentreret og datainformeret kvalitetsudvikling på Faaborg Gymnasium Oplæg ved konference for Danske Erhvervsskoler og Gymnasier 27.09.16 Aktuelle udfordringer? Færre ressourcer Politiske forventninger

Læs mere

Hvad er coaching? - og hvad er coaching ikke

Hvad er coaching? - og hvad er coaching ikke Hvad er coaching? - og hvad er coaching ikke Giv en mand en fisk, og han bliver mæt én dag. Lær ham at fiske, og han kan klare sig selv hele livet Kun Fu Tze Coaching - definitionen Coaching er at hjælpe

Læs mere

Årsplan engelsk 1. klasse 2017/18

Årsplan engelsk 1. klasse 2017/18 Årsplan engelsk 1. klasse 2017/18 Hovedvægten i engelskundervisningen i 1. klasse lægges på det mundtlige arbejde. Gennem leg og aktivitet opbygges elevernes sproglige selvtillid. Undervisningen tilrettelægges

Læs mere

Nyvej 7, 5762 Vester Skerninge - Tlf. 62241600 - www.vskfri.dk - skoleleder@vskfri.dk. Fagplan for Tysk

Nyvej 7, 5762 Vester Skerninge - Tlf. 62241600 - www.vskfri.dk - skoleleder@vskfri.dk. Fagplan for Tysk Fagplan for Tysk Formål Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet tysk og kan udtrykke sig mundtligt og skriftligt.

Læs mere

Yngre Talenters efterårsprogram Akademiet for Talentfulde Unge Øst

Yngre Talenters efterårsprogram Akademiet for Talentfulde Unge Øst Yngre Talenters efterårsprogram 2018 Akademiet for Talentfulde Unge Øst Indholdsfortegnelse Programoversigt s. 3 Når mennesker må flygte s. 4 Kend din hjerne s. 5 Matematisk introduktion s. 6 Hvad er EU?

Læs mere

jari@kea.dk Tlf: 2344 4682

jari@kea.dk Tlf: 2344 4682 jari@kea.dk Tlf: 2344 4682 STØRRELSE UDVÆLGELSE LEDELSE ARBEJDSSTIL TILGANG FORM TEAM Begrænset Afgørende Delt eller skiftende Dialog og vidensdeling Mangfoldighed Koordinering Dynamik og interaktion

Læs mere

Sammen styrker vi fagligheden: Lektionsstudier

Sammen styrker vi fagligheden: Lektionsstudier Sammen styrker vi fagligheden: Lektionsstudier Indhold Forord... 3 Hvad er Lektionsstudier?...4 Sådan gør man...4 Vigtigt at vide, når man arbejder med lektionsstudier...6 Spørgsmål og svar om lektionsstudier...6

Læs mere

Udkast til fagbeskrivelse for engelsk

Udkast til fagbeskrivelse for engelsk Udkast til fagbeskrivelse for engelsk fag Engelsk modul 1. fagets formål Formålet med undervisningen i engelsk er at kvalificere unge og voksne til at forbedre deres almene kundskaber og personlige kompetencer,

Læs mere

Spansk A stx, juni 2010

Spansk A stx, juni 2010 Spansk A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Spansk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der baserer sig på tilegnelse af kommunikativ kompetence. Fagets centrale arbejdsområde

Læs mere