Teenagefødsler går i arv

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teenagefødsler går i arv"

Transkript

1 8. maj 2015 Teenagefødsler går i arv En ung kvinde har stor sandsynlighed for at blive teenagemor, hvis hendes egen mor også var det. Sandsynligheden stiger også, hvis den unge kun er opvokset med én forælder, eller forældrene er ufaglærte. At blive mor i en tidlig alder er i høj grad et fænomen, der går i arv. Hvis ens mor har fået sit første barn som teenager, er sandsynligheden for selv at blive teenagemor næsten dobbelt så stor. Sandsynligheden er også større, hvis man kun er opvokset med én forælder. Der bliver færre og færre teenagemødre. Jo længere en uddannelse, forældrene har, desto mindre er sandsynligheden for at blive teenagemor. Hvis forældrene har en lang videregående uddannelse, er sandsynligheden således mindst, mens den er størst blandt de unge, hvis forældre er ufaglærte. Teenagemødre er på en række områder dårligere stillet end gennemsnittet, fx i forhold til løn, uddannelse og helbred. Der er dog ret få teenagemødre i Danmark, og tallet har været faldende over en årrække.

2 Enlige ældre kvinder får mest hjælp af deres netværk Det er især de ældste og de mest svækkede blandt de ældre, som får hjælp af familie og venner til praktiske opgaver. Men køn og samlivsstatus spiller også en rolle: Enlige kvinder får mest hjælp. Godt hver femte (21 pct.) ældre har modtaget hjælp til praktiske gøremål inden for den seneste måned. Kvinder får oftere en håndsrækning end mænd, og enlige får mere hjælp end ældre, der bor sammen med en ægtefælle eller samlever. Det er de ældre kvinder, der får mest hjælp af familie og venner. Jo ældre man er, jo oftere modtager man hjælp til praktiske gøremål. Det er således kun 12 pct. af de 67-årige, der modtager praktisk hjælp, mod 55 pct. blandt de 87-årige. Tilsvarende er det især ældre med et dårligt fysisk funktionsniveau, som får hjælp. Ældre med børn modtager hjælp i lidt højere grad end ældre uden børn. Indvandrere i teenagealderen anbringes markant oftere end andre grupper Ældre indvandrerdrenge fra ikke-vestlige lande har særlig stor sandsynlighed for at blive anbragt uden for hjemmet. De yngre børn blandt indvandrere anbringes derimod i mindre grad end børn med dansk baggrund. Indvandrere med ikke-vestlig baggrund anbringes markant oftere uden for hjemmet end andre, når man ser på aldersgruppen år. Især drengene mellem 14 og 17 år har en større sandsynlighed for at blive anbragt. Især årige indvandrerdrenge anbringes oftere end andre grupper. Blandt de mindre børn anbringes indvandrere til gengæld i langt mindre grad. Børn og unge med dansk oprindelse er oftest i plejefamilier, mens børn og unge med ikke-vestlig oprindelse lige så hyppigt er på døgninstitution.

3 Rapporter og statistik Et udvalg af aktuelle rapporter og ny statistik om børn, integration og sociale forhold Forebyggelsesstrategi i kommuner hjælper udsatte børn og unge Kommunerne anvender hjemmetræning meget forskelligt Stort set styr på reglerne, når unge uden uddannelse søger om hjælp Lidt flere fik førtidspension i sidste kvartal af 2014 Færre klager til Klagenævnet for Specialundervisning Nøgletal Udgives af Data og Analyse, Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold

4 Teenagefødsler går i arv En unge kvinde har stor sandsynlighed for at blive teenagemor, hvis hendes egen mor også var det. Sandsynligheden for at blive teenagemor er markant højere for den unge, hvis forældre er ufaglærte, eller som er opvokset med en enlig forælder. Sandsynligheden stiger også, hvis mindst én af forældrene har begået kriminalitet. At blive mor i en tidlig alder er i høj grad et fænomen, der går i arv. Hvis ens mor har fået sit første barn som teenager, er sandsynligheden for selv at blive teenagemor næsten dobbelt så stor, når der er taget højde for en række andre forhold. Tilsvarende er sandsynligheden for at blive teenagemor dobbelt så stor for unge kvinder, der kun er opvokset med én forælder, sammenlignet med unge kvinder, der er vokset op med begge deres forældre. Jo længere en uddannelse, forældrene har, desto mindre er sandsynligheden for at blive teenagemor. Hvis forældrene har en lang videregående uddannelse, er sandsynligheden således mindst, mens den er størst blandt unge, hvis forældre er ufaglærte. I den følgende analyse ser vi på kvinderne fra årgang 1987 og undersøger, hvornår teenagemødre typisk får et barn, og hvilke forhold der har betydning for at blive teenagemor. En teenagemor defineres i denne analyse som en kvinde, der føder et barn, mens hun er i alderen år. Selvom der i Danmark er relativt få teenagemødre, så har dét at være ung mor væsentlige sociale og samfundsmæssige konsekvenser. Teenagemødre har gennemsnitligt dårligere helbred og uddannelse, lavere løn samt øget sandsynlighed for fattigdom eller skilsmisse (Williams et al. (1987): Poverty and teenage pregnancy. British Medical Journal ). Få teenagemødre i Danmark Sammenlignet med andre europæiske lande er fødselsraten blandt teenagere i Danmark lav ifølge Eurostat var den i 2012 på 4,4 pr kvinder i alderen år. I Storbritannien er fødselsraten på 19,7, og i Bulgarien 42,6 pr kvinder i alderen år. Antallet af teenagefødsler blandt årige kvinder i Danmark er dalet markant siden 1973, hvor aborten blev fri dengang lå antallet på 4.708, hvor det i 2014 lå på 632. Figur 1 viser udviklingen pr teenagekvinder fra 1973 til 2014.

5 Figur 1: Antal fødsler pr teenagekvinder, , promille. 10,0 9,0 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken, tabel FOD, BEF1 og FOLK2. De fleste teenagemødre er 19 år ved barnets fødsel Vi har gennemført en registerbaseret forløbsanalyse og følger kvinder fra årgang 1987 (se faktaboks 1). Faktaboks 1: Analysepopulation Analysen omfatter kvinder, der er født i 1987, og som pr. 1. januar 1993 er registreret med bopæl og CPRnummer i Danmark. Ud over kvinder, som er født i Danmark, inkluderer analysen også kvinder, som er indvandret til Danmark, før de fyldte 6 år. Kun kvinder, for hvem Danmarks Statistik har registreret en far eller en mor, indgår i analysen. Disse betingelser giver os en population på kvinder. Dette er ikke den fulde årgang, da nogle kvinder kan være udvandrede, ligesom der også er indvandret kvinder, som er født i Kvinderne følges gennem teenageårene, indtil en af følgende hændelser indtræffer: - Får første barn som teenager. - Dør. - Udvandrer. - Træder ud af teenageårerne uden at have fået barn. Ud af de i alt kvinder i årgang 1987 har 676 kvinder fået et barn, mens de har været år, svarende til knap 3 pct. Figur 2 viser, at de fleste teenagemødre er 19 år, når de får deres første barn.

6 Figur 2: Antal teenagemødre fordelt på alder, kvinder fra årgang Antal Alder Note: Se faktaboks 1 for afgrænsning af kvinderne fra årgang Kilde: Egne beregninger på baggrund af Danmarks Statistiks registre. Figur 3 viser en kurve over, hvor stor en andel af de unge kvinder der ikke har fået et barn. Det fremgår af kurven, at andelen af teenagemødre bliver større, jo højere alderstrin vi ser på. Ved 17-års-alderen har 0,5 pct. af kvinderne fået et barn, og ved 19-års-alderen har 2,5 pct. af kvinderne fået et barn. Figur 3: Andel af kvinder født i 1987, som ikke har fået barn, pct. Pct Alder Note: Se faktaboks 1 for afgrænsning af kvinderne fra årgang Kilde: Egne beregninger på baggrund af Danmarks Statistiks registre.

7 Hvem bliver teenagemødre? Tabel 1 viser, at en række forskellige forhold i forældregenerationen påvirker sandsynligheden for, at døtrene får deres første barn som teenagere. Familien, som de unge kvinder vokser op i, har således en betydning for, hvornår de selv stifter familie, når der er taget højde for en række andre forhold. Døtre af teenagemødre har en næsten dobbelt så stor sandsynlighed for selv at få deres første barn som teenager. At blive mor i en tidlig alder er således et fænomen, der går i arv. Også brudte familier øger sandsynligheden for at blive teenagemor. Kvinder, som er vokset op med en enlig forælder, har næsten dobbelt så stor sandsynlighed for at blive teenagemor end kvinder, som er vokset op med begge deres forældre. Forældres uddannelse påvirker sandsynligheden Hvis forældrene er ufaglærte, mere end fordobles sandsynligheden for, at datteren bliver teenagemor sammenlignet med døtre til forældre med en kort videregående uddannelse. Har forældrene derimod en mellemlang eller lang videregående uddannelse, reduceres sandsynligheden for, at datteren bliver teenagemor. Hvis en piges forældre er i beskæftigelse, så er sandsynligheden for, at hun bliver teenagemor, alt andet lige, halvt så stor, som hvis hendes forældre har været ledige. Kriminalitet hos forældregenerationen øger sandsynligheden for at blive teenagemor. Er mindst én af forældrene dømt for overtrædelse af enten straffeloven, lov om euforiserende stoffer, våbenloven eller skatte- og afgiftsloven, er der således næsten dobbelt så stor sandsynlighed for, at deres datter bliver teenagemor. Når der er taget højde for de nævnte forhold, reducerer det sandsynligheden for at blive teenagemor, hvis kvinden har ikke-vestlig baggrund. Tabel 1 opsummerer resultaterne. Tabellen skal læses således, at en risikoratio større end 1 øger sandsynligheden for at blive teenagemor, mens en risikoratio mindre end 1 reducerer denne sandsynlighed, når der er taget højde for de øvrige variable i modellen. Stjernerne viser den statistiske signifikans. Analysen beskrives nærmere i faktaboks 2. Tabel 1: Sammenfatning af resultater. Familietype Variabel Risikoratio Signifikans Opvækst (ref: Bor med begge sine forældre) Bor hos én forælder 1,9 *** Bor uden sine forældre 1,2 Forældrebaggrund Forældrenes højst fuldførte uddannelse (ref: Kort videregående uddannelse)

8 Ufaglært/ikke erhvervskompetencegivende uddannelse 2,3 *** Faglært 1,5 Mellemlang videregående uddannelse 0,4 ** Lang videregående uddannelse 0,2 *** Forældrenes arbejdsmarkedstilknytning (ref: Ledig) I beskæftigelse 0,6 ** Uden for arbejdsmarkedet 1,0 Mindst én af forældrene er dømt for kriminalitet 1,8 *** Mor har været teenagemor 1,9 *** Ikke-vestlig baggrund 0,6 ** Teenagemor - baggrund Regioner (ref: Nordjylland) Hovedstaden 0,9 Sjælland 1,1 Syddanmark 1,2 Midtjylland 0,8 Note 1: * p<0,05 (signifikant), ** p<0,01, *** p<0,001 (højsignifikant). Note 2: For nogle kvinder gælder det, at oplysningen om deres familietype er uoplyst, oplysningen om, hvorvidt moren har været teenagemor, er uoplyst, forældrenes uddannelse er uoplyst, forældrenes arbejdsmarkedstilknytning er uoplyst, eller bopæl er uoplyst. Disse observationer indgår i regressionen, og der er foretaget særskilte estimater for uoplyst-kategorierne. Note 3: Modellen er en COX regression, estimeret i SAS med proceduren phreg. Kilde: Egne beregninger på baggrund af Danmarks Statistiks registre.

9 Faktaboks 2: Varighedsanalysen og baggrundsvariable Analysens varighedsmodel tæller årene, fra kvinderne er 6 år gamle, frem til de fylder 20 år. Når man begynder med de 6-årige, så betyder det, at kvinder, der er indvandret til Danmark i alderen 0-5 år, også kan indgå i analysen. Samtidig er det nødvendigt, at kvinderne er i Danmark som 6-årige, da det er på dette tidspunkt, flere variable bliver målt. Tidligere studier på området (bl.a. Mogens Nygaard Christoffersen (2003): Teenage motherhood and induced abortion among teenagers a longitudinal study of all year old women born in SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. WP 02:2003) har fundet, at forældrenes baggrund spiller en rolle for, om kvinder bliver mødre i en ung alder. På den baggrund korrigerer analysen for følgende variable. Den forklarende variabel forældrenes højst fuldførte uddannelse er opgjort i 1993, da kvinderne fra årgang 1987 har været 6 år og dermed i skolealderen. Variablen er udtryk for den højst fuldførte uddannelse hos den forælder med den længste uddannelse. Oplysning om kvindernes oprindelsesland er fra 1993 og kommer til udtryk i variablen Ikke-vestlig baggrund. Oplysning om regioner er ligeledes fra For hver af kvinderne er der oplysninger om, hvorvidt kvindens mor selv var teenager, da hun fik sit første barn, og hvilken familietype hun er opvokset i. Forældrenes tilknytning til arbejdsmarkedet er opgjort som et gennemsnit i perioden For hver af forældrene er den dominerende arbejdsmarkedstilknytning fundet i perioden variablen er udtryk for den af forældrene, der har bedst tilknytning til arbejdsmarkedet, hvor beskæftigelse er bedre end ledighed, som igen er bedre end at stå uden for arbejdsmarkedet. Den forklarende variabel kriminalitet er en binær variabel som antager værdien 1, hvis mindst en af forældrene på et tidspunkt i barndomsårene ( ) er dømt efter straffeloven eller en særlov. Uoplyste domme og færdselslovovertrædelser indgår således ikke. Kontakt Analysechef Henrik Torp Andersen, Data og Analyse: het@ast.dk, tlf Fuldmægtig Samira Nawa Amini, Data og Analyse: sana@ast.dk, tlf

10 Enlige ældre kvinder får mest hjælp af deres netværk Det er især de ældste og de mest svækkede blandt de ældre, som får hjælp af familie og venner til praktiske opgaver, såsom indkøb og pasning af have. Men køn og samlivsstatus spiller også en rolle: Kvinder modtager mere hjælp end mænd, og særligt de enlige får en håndsrækning af deres netværk. Godt hver femte (21 pct.) ældre har modtaget hjælp af familie og venner til praktiske gøremål inden for den seneste måned. Kvinder får oftere praktisk hjælp end mænd. Enlige ældre modtager i højere grad hjælp end ældre, der bor sammen med en ægtefælle eller samlever. Jo ældre man er, jo oftere modtager man hjælp til praktiske gøremål. Det er således kun 12 pct. af de 67-årige, der modtager praktisk hjælp, mod 55 pct. blandt de 87-årige. Tilsvarende er det især ældre med et dårligt fysisk funktionsniveau, som får hjælp. Ældre med børn modtager hjælp i lidt højere grad end ældre uden børn. I analysen indgår personer i alderen år. Tallene er baseret på spørgsmål fra Ældredatabasens interviewrunde fra 2012 (se faktaboks 1). Faktaboks 1. Ældredatabasen For at undersøge ældres sociale hjælperelationer er følgende spørgsmål fra Ældredatabasen anvendt: (Når vi ser bort fra dem, som De bor sammen med) Har De (så) selv inden for den sidste måned fået hjælp fra Deres børn, anden familie eller venner og bekendte til: - Rengøring, vask, indkøb eller madlavning? - At vedligeholde bolig eller have? - At ordne pengesager eller henvendelse til offentlige myndigheder? - At komme til undersøgelse, behandling o.l.? - At komme udendørs, på besøg eller til fritidsaktiviteter? Det har været muligt at svare Ja, børn/anden familie, Ja, venner/bekendte eller Nej. I analysen indgår ikke personer, som har en uoplyst besvarelse på alle aktiviteter, som man kan modtage hjælp til. Ældredatabasen er en forløbsdatabase hos SFI bestående af fire interviewrunder med ældre i alderen år i henholdsvis 1997, 2002, 2007 og Ældredatabasen indeholder omfattende viden om ældres hverdagsliv, arbejdsmarkedsforhold og brug af offentlige ydelser. Kilde: Lauritzen, Heidi Hesselberg (2014): Ældres ressourcer og behov i perioden Nyeste viden på baggrund af Ældredatabasen. SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Rapport 14:10.

11 Hver femte ældre modtager hjælp til praktiske gøremål fra netværket 21 pct. i alderen år har svaret, at de har modtaget hjælp til mindst én aktivitet fra deres sociale netværk (dvs. børn, anden familie eller venner og bekendte) inden for den seneste måned. De ældre får i højere grad hjælp til at vedligeholde bolig eller have (11 pct.) og i mindre grad hjælp til at komme udendørs, på besøg eller til fritidsaktiviteter (3 pct.) (se figur 1). Figur 1: Andelen af årige, der har modtaget hjælp fra det sociale netværk, fordelt på aktivitet, pct. 25% 20% 21% 15% 10% 5% 11% 8% 6% 5% 3% 0% Modtaget hjælp til mindst én aktivitet At vedligeholde bolig eller have Rengøring, vask, indkøb eller madlavning At ordne pengesager eller henvendelse At komme til undersøgelse, behandling o.l. At komme udendørs, på besøg eller til fritidsaktiviteter Fordelt på aktiviteter Note: Det har været muligt at afgive kryds ved flere af aktiviteterne, hvorfor procenttallene for de enkelte aktiviteter ikke summerer op til 21 pct. Kilde: Ældredatabasen 2012 Nedenfor ser vi på nærmere på de ældre, der har fået hjælp til mindst én af aktiviteterne fra enten børn/anden familie eller venner/bekendte. Kun statistisk signifikante forskelle (p-værdi <0.05) er fremhævet, med mindre andet er nævnt. Mest hjælp til enlige kvinder Figur 2 viser sammenhængen mellem at modtage hjælp fra det sociale netværk, køn og samlivsstatus. Det fremgår overordnet af figuren, at det især er kvinder, der får hjælp fra deres sociale netværk. I alt har 26 pct. af kvinderne modtaget hjælp inden for den seneste måned, mens det gælder 14 pct. af mændene. Både mænd og kvinder modtager i højere grad hjælp, når de enlige, men tendensen er særlig markant for kvinderne: 39 pct. af kvinderne uden ægtefælle/samlever får hjælp, mens det tilsvarende tal blandt mændene er 21 pct. Der er altså næsten dobbelt så mange enlige kvinder, der får hjælp, sammenlignet med enlige mænd. Den lille forskel mellem mænd og kvinder med ægtefælle/samlever er derimod ikke signifikant.

12 Figur 2: Andelen af årige, der har modtaget hjælp fra det sociale netværk, fordelt på køn og samlivsstatus, pct. 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% 39% 26% 21% 14% 14% 12% Med ægtefælle/samlever Uden ægtefælle/samlever I alt Mænd Kvinder Sammenhæng mellem modtagelse af hjælp og køn: p=<.0001 Sammenhæng mellem modtagelse af hjælp og køn kombineret med ægtefælle: p=<.0001 Forskel mellem mand med ægtefælle og kvinde med ægtefælle: p=0.092 Forskel mellem mand uden ægtefælle og kvinde uden ægtefælle: p=<.0001 Forskel mellem mand med ægtefælle og mand uden ægtefælle: p=<.0001 Forskel mellem kvinde med ægtefælle og kvinde uden ægtefælle: p=<.0001 Kilde: Ældredatabasen 2012 Med til billedet hører også, at ældre uden ægtefælle/samlever i gennemsnit er 3,5 år ældre end dem med ægtefælle/samlever, og at kvinder uden ægtefælle/samlever i gennemsnit er lidt over 1 år ældre end mænd uden ægtefælle/samlever. Hjælpen stiger med alderen Andelen, der får hjælp fra deres sociale netværk, stiger markant med alderen (se figur 3). Af de 67- og 72- årige modtager henholdsvis 12 og 15 pct. hjælp, mens 24 pct. af de 77-årige får hjælp til at klare praktiske gøremål. Blandt ældre på 82 år modtager 38 pct. hjælp, mens det gælder 55 pct. af de 87-årige.

13 Figur 3: Andelen af årige, der har modtaget hjælp fra det sociale netværk, fordelt på alder, pct. 60% 55% 50% 40% 38% 30% 20% 10% 12% 15% 24% 0% 67 år 72 år 77 år 82 år 87 år Sammenhæng mellem modtagelse af hjælp og alder: p=<.0001 Kilde: Ældredatabasen Mere hjælp til svage ældre Figur 4 viser, at desto mere besværet den ældre er, desto mere støtte yder det sociale netværk i forhold til praktiske gøremål. 55 pct. af de meget besværede ældre modtager hjælp, mens kun 14 pct. af de ældre, der ikke er besværede, får støtte til praktiske gøremål. Figuren viser dog også, at 45 pct., der er meget besværede, ikke modtager hjælp fra deres private, sociale relationer. Betydningen af fysisk funktionsniveau er belyst ved hjælp af et indeks baseret på seks spørgsmål om, hvor besværet den ældre er med en række daglige opgaver, eksempelvis at gå omkring i hjemmet og at vaske sig (se faktaboks 2).

14 Figur 4: Andelen af årige, der har modtaget hjælp fra det sociale netværk, fordelt på fysisk funktionsniveau, pct. 60% 55% 50% 40% 30% 30% 40% 44% 20% 14% 10% 0% 0 (Ingen besvær) (Mest besvær) Indeks over funktionsniveau (se faktaboks 2) Sammenhæng mellem modtagelse af hjælp og funktionsniveau: p=<.0001 Kilde: Ældredatabasen Faktaboks 2. Indeks over funktionsniveau Indeks over funktionsniveau er dannet ud fra seks spørgsmål, hvor den ældre skal angive, hvor meget besvær han/hun har med at klare følgende opgaver: at gå omkring i hjemmet, at vaske sig, at tage tøj eller sko af/på, at klippe tånegle, at gå på trapper samt at gå udendørs. Indekset er dannet og kodet på samme måde, som det er gjort i Lauritzen, 2014:26. Til alle seks spørgsmål har det været muligt at svare kan alene uden besvær, kan alene dog med besvær og kan ikke uden hjælp. Disse tre svarmuligheder er omregnet til en skala, således at kan alene uden besvær giver værdien 0, kan alene dog med besvær giver værdien 1, og kan ikke uden hjælp giver værdien 2. Disse værdier lægges sammen for alle seks spørgsmål, og dermed kan der dannes et funktionsindeks med scorerne Kilde: Lauritzen, Heidi Hesselberg (2014): Ældres ressourcer og behov i perioden Nyeste viden på baggrund af Ældredatabasen. SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Rapport 14:10.

15 Ældre med børn får mest hjælp Det har også betydning, om de ældre har børn. Figur 5 viser, at 21 pct. af ældre med børn modtager hjælp til praktiske gøremål, sammenlignet med 16 pct. af ældre uden børn. Denne tendens kan sandsynligvis forklares med, at de ældres børn udgør en stor del af det sociale netværk, som de ældre får hjælp af til at klare praktiske gøremål. Figur 5: Andelen af årige, der har modtaget hjælp fra det sociale netværk, fordelt på, om den pågældende har udeboende børn, pct. 25% 20% 15% 21% 16% 10% 5% 0% Har børn Har ikke børn Sammenhæng mellem modtagelse af hjælp og børn: p=0.004 Note: Figuren viser kun udeboende børn Kilde: Ældredatabasen Geografiske forhold har en lille betydning Analysen viser, at der for de ældste personer er en svag tendens til, at ældre i landdistrikter længere væk fra de største byer oftere modtager hjælp end ældre i byområder i eller tæt på de største byer. Figur 6 viser, at 40 pct. af de årige i landdistrikterne længere væk fra de største byer har modtaget hjælp fra deres sociale netværk, mens det drejer sig om 33 pct. af de ældre i byområderne i eller tæt på de største byer. For den yngste aldersgruppe, de årige, er geografien ikke afgørende. I faktaboks 3 er byområder og landdistrikterne nærmere defineret.

16 Figur 6: Andelen af årige, der har modtaget hjælp fra det sociale netværk, fordelt på geografi, pct. 45% 40% 35% 30% 33% 34% 37% 40% Byområder i eller tæt på de største byer 25% 20% 15% 10% 13% 14% 14% 14% Byområder længere væk fra de største byer Landdistrikter tæt på de største byer Landdistrikter længere væk fra de største byer 5% 0% årige årige Sammenhæng mellem modtagelse af hjælp og geografi for årige: p=0.850 Sammenhæng mellem modtagelse af hjælp og geografi for årige: p=0.145 Forskel mellem byområder tæt på de største byer og landdistrikter længere væk fra de største byer for årige: p=0.027 Note: Småøer er udeladt. Kilde: Ældredatabasen 2012 og registerdata fra Danmarks Statistik. Faktaboks 3. Byområder og landdistrikter Inddelingen af geografisk bopæl tager afsæt i to dimensioner, henholdsvis by/land samt center/periferi. Kombinationen af de to dimensioner giver følgende fire sognebaserede typologier: Byområder i eller tæt på de største byer Områder hvor mindst halvdelen af borgerne bor i byer med over indbyggere og inden for en halv times kørsel fra et af de største byområder i landet. Byområder længere væk fra de største byer Områder hvor mindst halvdelen af indbyggerne bor i byer med over indbyggere og mere end en halv times kørsel fra et af de største byområder i landet. Landdistrikter tæt på de største byer Områder hvor mere end halvdelen af indbyggerne bor uden for byer med over indbyggere og inden for en halv times kørsel fra et af de største byområder i landet. Landdistrikter længere væk fra de største byer Områder hvor mere end halvdelen af indbyggerne bor uden for byer med over indbyggere og mere end en halv times kørsel fra et af de største byområder i landet. Kilde: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter (2013): Regional- og Landdistriktspolitisk redegørelse. Regeringens redegørelse til Folketinget.

17 Kontakt Analysechef Henrik Torp Andersen, Data og Analyse: tlf Fuldmægtig Jeevitha Yogachchandiran, Data og Analyse: tlf

18 Indvandrere i teenagealderen anbringes markant oftere end andre grupper Indvandrere med ikke-vestlig baggrund anbringes markant oftere uden for hjemmet end andre, når man ser på aldersgruppen år. Blandt de mindre børn anbringes indvandrere til gengæld i langt mindre grad. Ikke-vestlige indvandrerdrenge i alderen år har særlig stor sandsynlighed for at blive anbragt. Børn og unge med dansk oprindelse er oftest i plejefamilier, mens børn og unge med ikke-vestlig oprindelse lige så hyppigt er på døgninstitution. Indvandrere med ikke-vestlig oprindelse er oftere anbragt uden for hjemmet end børn og unge med dansk oprindelse i aldersgruppen år. Ikke-vestlige indvandrerdrenge i alderen år har særlig stor sandsynlighed for at blive anbragt. Derimod bliver efterkommere med ikke-vestlig oprindelse anbragt i lidt mindre omfang end børn og unge med dansk oprindelse. Det er særligt efterkommerpiger i alderen år, der i mindre grad bliver anbragt. Børn og unge med dansk oprindelse er oftere anbragt i plejefamilier, mens børn og unge med ikke-vestlig oprindelse lige så hyppigt kommer på døgninstitution. Børn og unge med vestlig oprindelse anbringes i langt mindre grad end børn og unge med ikke-vestlig oprindelse og også mindre end børn og unge med dansk oprindelse. Familieforhold er den markant hyppigste anbringelsesårsag uanset oprindelse, men ofte er der tale om flere årsager til en anbringelse. Børn og unge med ikke-vestlig oprindelse er i mindre grad anbragt på grund af problemer med sundhed, udvikling og adfærd.

19 Færrest børn og unge fra vestlige lande er anbragt Børn og unge med dansk oprindelse udgjorde 90 pct. af alle anbragte børn og unge i alderen 0-17 år ved udgangen af For hver børn og unge med ikke-vestlig oprindelse i alderen 0-17 år var der anbragt 10,0 i Blandt børn og unge med dansk oprindelse var det 9,7, mens det kun var 6,3 med vestlig oprindelse (se tabel 1). Tabel 1: Anbringelseshyppighed fordelt på oprindelse og herkomst, 2013, promille. Oprindelsesland Promille Dansk oprindelse 9,7 Vestlig oprindelse 6,3 Indvandrer 6,4 Efterkommer 6,2 Ikke-vestlig oprindelse 10,0 Indvandrer 18,1 Efterkommer 8,3 Kilde: Ankestyrelsens anbringelsesstistik og Danmarks Statistiks befolkningstal (særkørsel). I forhold til herkomst var der i 2013 især forskel i gruppen af børn og unge med ikke-vestlig oprindelse. Der var således 18,1 indvandrere med ikke-vestlig oprindelse anbragt uden for hjemmet per indvandrere med ikke-vestlig oprindelse, mens der var 8,3 efterkommere med ikke-vestlig oprindelse anbragt per efterkommere med ikke-vestlig oprindelse. Flere børn med dansk oprindelse i plejefamilie Plejefamilier er generelt den mest udbredte anbringelsesform. Det gælder i særlig grad for børn og unge med dansk oprindelse, hvor 60 pct. bor i en plejefamilie, og 20 pct. bor på en døgninstitution. Børn og unge med ikke-vestlig oprindelse er hyppigere anbragt på døgninstitution. Her bor 41 pct. i en plejefamilie, mens 36 pct. bor på døgninstitution. For børn og unge med vestlig oprindelse er de tilsvarende tal 50 pct. og 26 pct. Tabel 2: Anbragte fordelt på oprindelse og anbringelsessted, 2013, antal og pct. Plejefamilie Døgninstitution Eget værelse mv. Antal i alt Dansk oprindelse 60 % 20 % 20 % Vestlig oprindelse 50 % 26 % 24 % 147 Ikke-vestlig oprindelse 41 % 36 % 22 % Note 1: Procenterne summer ikke til 100 grundet afrunding. Note 2: Kategorien Eget værelse mv. omfatter eget værelse, kost- og/eller efterskole samt skibsprojekt. Kilde: Ankestyrelsens anbringelsesstatistik og Danmarks Statistiks befolkningstal (særkørsel).

20 Teenagedrenge med ikke-vestlig oprindelse er oftere anbragt Ikke-vestlige indvandrerdrenge i alderen år er særligt overrepræsenteret på anbringelsesstederne. 35,3 drenge ud af var i den gruppe anbragt uden for hjemmet i 2013 (se figur 1). Også indvandrerpiger i aldersgruppen var markant overrepræsenterede. Derimod bliver efterkommerpiger med ikke-vestlig oprindelse i alderen år anbragt i mindre grad end piger med dansk oprindelse. Til gengæld er ganske få indvandrere med ikke-vestlig oprindelse anbragt i 5-9-års-alderen, og i 0-4-års alderen er så få anbragt, at de ikke kan opgøres af hensyn til diskretionering. Uanset oprindelse bliver teenagere anbragt langt oftere end småbørn. Figur 1: Andel anbragte fordelt på herkomst, oprindelse, køn og alder, 2013, promille. Drenge Piger 2,4 3,3 7 4,5 6,8 0-4 år 5-9 år 2,5 3,2 6,6 5,2 6,1 Efterkommere, ikke-vestlig oprindelse Indvandrere, ikke-vestlig oprindelse Dansk oprindelse 18,5 8,6 11, år 7,6 9,4 17,7 35,3 21,4 20, år 13 19,2 30,8 18,6 9,3 10,2 I alt 7,2 9,2 17, Kilde: Ankestyrelsens anbringelsesstatistik og Danmarks Statistiks befolkningstal (særkørsel). Figur 1 viser også, at drenge generelt bliver anbragt oftere end piger næsten uanset alder og herkomst. Særligt blandt efterkommere i teenagealderen er piger anbragt i langt mindre grad. Årsagen til anbringelse er oftere udvikling, adfærd og sundhed blandt børn og unge med dansk baggrund Kommunerne angiver, hvilke årsager der giver anledning til anbringelse, og det er muligt at angive mere end én årsag. Uanset oprindelse var familieforhold den hyppigste årsag til anbringelse uden for hjemmet i 2013 (se figur 2).

21 Børn og unge med ikke-vestlig oprindelse er i mindre grad anbragt på grund af problemer med sundhed, udvikling eller adfærd, og i højere grad på grund af andre relevante forhold ved barnet eller den unge. For børn og unge med vestlig oprindelse er årsagen lidt oftere problemer, der knytter sig til fritid og venner. For børn og unge med dansk oprindelse er anbringelsesårsagen lidt oftere udvikling og adfærd, sundhed og skoleforhold. Figur 2: Årsager til anbringelse fordelt på oprindelse, 2013, pct. 94% Familieforhold 100% 92% Udvikling og adfærd 46% 54% 57% Sundhed 35% 42% 50% 29% Skoleforhold 30% 31% 20% Fritid og venner 30% 23% Andre relevante forhold 31% 27% 25% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Ikke-vestlig oprindelse Vestlig oprindelse Dansk oprindelse Note 1: Procenterne summer ikke til 100, da det er muligt at angive flere årsager til anbringelse. Note 2: Kategoriseringen er baseret på de 6 temaer i den børnefaglige undersøgelse. Kilde: Ankestyrelsens anbringelsesstatistik og Danmarks Statistiks befolkningstal (særkørsel). Kontakt Analysechef Henrik Torp Andersen, Data og Analyse: het@ast.dk, tlf Fuldmægtig Kristiane Stürup, Data og Analyse: kst@ast.dk, tlf

22 Rapporter og statistik om sociale forhold, børn, ligestilling og integration Forebyggelsesstrategi i kommuner hjælper udsatte børn og unge Flere udsatte børn og unge modtager i dag forebyggende indsatser, og det er lykkedes at nedbringe deres skolefravær. Det viser en evaluering fra Deloitte. Arbejdet med at sætte fælles mål for den forebyggende indsats har styrket det tværgående samarbejde og den fælles tilgang mellem de forvaltninger og enheder, der til daglig løfter opgaven med forebyggelse og inklusion. Kommunernes indsatsvifter rummer nu også flere og strategisk udvalgte forebyggende tilbud. Projekt Forebyggelseskommuner, Deloitte Kommunerne anvender hjemmetræning meget forskelligt Børn med varige psykiske og fysiske funktionsnedsættelser, der hjemmetrænes af deres forældre, er meget ujævnt fordelt mellem kommunerne. Kun ni af de kommuner, der har deltaget i undersøgelsen, har mere end tre børn i hjemmetræning. En undersøgelse, foretaget af SFI for Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, har afdækket betydningen af ændringerne af hjemmetræning (Servicelovens 32). Undersøgelsen tilvejebringer desuden viden om, hvordan ændringerne er blevet udbredt og anvendt i kommunerne. Undersøgelsen viser også, at forældre gennemgående er tilfredse med de resultater, som børnene opnår uanset om de hjemmetræner deres børn eller benytter de ordinære tilbud. Evaluering af regelsættet om hjælp og støtte efter servicelovens 32 Stort set styr på reglerne, når unge uden uddannelse søger om hjælp Som følge af kontanthjælpsreformen kan unge under 30 år uden en kompetencegivende uddannelse ikke længere få kontanthjælp. Den unge skal i stedet have uddannelseshjælp, og kommunen skal hjælpe den unge med at begynde på og afslutte en uddannelse. En undersøgelse fra Ankestyrelsens viser, at kommunerne i 83 procent af de gennemgåede sager vurderer de unge rigtigt, når det gælder behovet for og evnerne til at tage en uddannelse. Kommunerne er generelt også gode til at indhente de rigtige oplysninger, når de skal vurdere, hvilken type uddannelse de unge kan tage. Undersøgelsen viser dog også, at kommunerne har udfordringer med at overholde reglerne for samtaler med de unge.

23 Kommunernes visitation af unge under 30 år uden uddannelse Lidt flere fik førtidspension i sidste kvartal af 2014 Siden 3. kvartal 2013 har der været en lille stigning i antallet af borgere, der får tilkendt førtidspension. Det viser Ankestyrelsens nye kvartalsstatistik. I 4. kvartal 2014 fik borgere tilkendt førtidspension. Antallet af tilkendelser har været svagt stigende siden 3. kvartal 2013, hvor borgere fik tilkendt førtidspension. Antallet af tilkendelser er dog stadig en del under niveauet fra før reformen af førtidspensionsreglerne. Flere klager over afgørelser om sygdomme i bevægeapparatet. 16 procent af afgørelserne om førtidspension i kommunerne handlede i 2014 om borgere med en sygdom i bevægeapparatet. Andelen var noget større, når det gjaldt klagerne til Ankestyrelsen. 29 procent af klagerne handlede om afgørelser om førtidspension til borgere med en bevægeapparatsygdom. Ankestyrelsens kvartalsstatistik Færre klager til Klagenævnet for Specialundervisning Der er kommet færre klager over specialundervisning i folkeskolen. Her er der sket et fald i antallet af klagesager på 15 procent. I 2013 var der 164 klager på området, mens det i 2014 faldt til 139. Faldet kan bl.a. skyldes at der 1. maj 2012 kom nye regler for inklusion på specialundervisningsområdet. Der har været en mindre stigning i antallet af klagesager om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. I 2014 har klagenævnet modtaget 107 klagesager mod 100 sager i Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i klagenævnet er blevet en anelse længere i I 2013 var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på 2,8 måneder. I 2014 har den gennemsnitlige sagsbehandlingstid været på 3,2 måneder. Klagenævnet for Specialundervisning - årsrapport 2014

24 Nøgletal Nøgletal viser et overblik over status og udviklingen på otte centrale fagområder i Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold. Nøgletal om sociale forhold, børn og integration Ældre Befolkningsandelen af personer over 67 år 14,2 % 14,7 % 15,2 % 15,7 % Andelen af personer over 80 år, der modtager hjemmehjælp 39 % 37 % 35 % - Udsatte børn og unge Antal anbragte (0-17-årige) Andel anbragte uden samtykke (0-17-årige) 14 % 15 % 16 % - Udsatte voksne Antal brugere af forsorgshjem mv Andelen af stofmisbrugere i social behandling, der afsluttes med enten ophørt eller reduceret forbrug 30 % 34 % 34 % - Handicap

25 Antal beboere i længerevarende eller midlertidige botilbud samt plejeboliger målrettet handicappede * - Antal borgere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse i beskyttet beskæftigelse Integration Befolkningsandelen af indvandrere og efterkommere med ikkevestlig oprindelse 6,7 % 6,8 % 7,0 % 7,2 % Andel årige indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig oprindelse i beskæftigelse 49,8 % 50,4 % 49,9 % - Ydelser Antal tilkendelser af førtidspension Gennemsnitsalder ved tilkendelse af førtidspension (år) 45,8 45,8 46,7 48,7 Familier Antal adoptioner Dagtilbud Dækningsgrad blandt 3-5-årige, dvs. andel børn i dagtilbud 97,4 % 97,9 % 97,4 % 98,0 %

Teenagefødsler går i arv

Teenagefødsler går i arv Teenagefødsler går i arv En unge kvinde har stor sandsynlighed for at blive teenagemor, hvis hendes egen mor også var det. Sandsynligheden for at blive teenagemor er markant højere for den unge, hvis forældre

Læs mere

Enlige ældre kvinder får mest hjælp af deres netværk

Enlige ældre kvinder får mest hjælp af deres netværk Enlige ældre kvinder får mest hjælp af deres netværk Det er især de ældste og de mest svækkede blandt de ældre, som får hjælp af familie og venner til praktiske opgaver, såsom indkøb og pasning af have.

Læs mere

Indvandrere i teenagealderen anbringes markant oftere end andre grupper

Indvandrere i teenagealderen anbringes markant oftere end andre grupper Indvandrere i teenagealderen anbringes markant oftere end andre grupper Indvandrere med ikke-vestlig baggrund anbringes markant oftere uden for hjemmet end andre, når man ser på aldersgruppen 10-17 år.

Læs mere

Flere indvandrere og efterkommere i uddannelse og arbejde

Flere indvandrere og efterkommere i uddannelse og arbejde December 2013 Flere indvandrere og efterkommere i uddannelse og arbejde Efter et markant fald i beskæftigelsen blandt indvandrere og efterkommere er den negative udvikling standset. Siden 2008 har der

Læs mere

Teenageanbringelser bryder oftere sammen

Teenageanbringelser bryder oftere sammen Teenageanbringelser bryder oftere sammen Nogle anbringelser må afbrydes, før det er planlagt. Siden 21 er andelen af anbringelser, der ender med sammenbrud, faldet fra 5,5 pct. til 4,7 pct. Anbragte unge

Læs mere

Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere

Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere 1 Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere Færre med ikke-vestlige oprindelse end dansk oprindelse er medlem af en forening. Men ikke-vestlige indvandrere og efterkommere

Læs mere

Hæmsko: 10 sociale faktorer der øger risikoen for at stå uden uddannelse

Hæmsko: 10 sociale faktorer der øger risikoen for at stå uden uddannelse Hæmsko: 1 sociale faktorer der øger risikoen for at stå uden uddannelse AE har undersøgt en lang række sociale og faglige faktorer for at finde frem til barrierer for at få en ungdomsuddannelse. Resultaterne

Læs mere

ANBRAGTE 15-ÅRIGES HVERDAGSLIV OG UDFORDRINGER. Mette Lausten, SFI

ANBRAGTE 15-ÅRIGES HVERDAGSLIV OG UDFORDRINGER. Mette Lausten, SFI ANBRAGTE 15-ÅRIGES HVERDAGSLIV OG UDFORDRINGER Mette Lausten, SFI DISPOSITION Statistik Forløbsundersøgelsen af anbragte børn født i 1995 (AFU) Resultater fra rapporten 2 Andel 0-17-årige i forebyggelse

Læs mere

Piger bryder den sociale arv drengene gør det modsatte

Piger bryder den sociale arv drengene gør det modsatte Piger bryder den sociale arv drengene gør det modsatte Pigerne er generelt bedre end drengene til at bryde den sociale arv. Og mens pigerne er blevet bedre til at bryde den sociale arv i løbet af de seneste

Læs mere

Analyse 18. december 2014

Analyse 18. december 2014 18. december 214 Unge efterkommere med ikke-vestlig baggrund halter stadig efter danskere i uddannelsessystemet Af Kristian Thor Jakobsen og Christoffer Jessen Weissert Unge med ikke-vestlig baggrund klarer

Læs mere

Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene

Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene I dag bor der over en million enlige i Danmark. Udviklingen siden viser, at andelen af singler blandt de --årige er steget fra knap procent til knap

Læs mere

Analyse 17. marts 2015

Analyse 17. marts 2015 17. marts 2015 Indvandrerpiger fra ghettoer klarer sig særligt dårligt i grundskolen Af Kristian Thor Jakobsen Børn med ikke-vestlig baggrund klarer sig dårligst ved grundskolens afgangsprøver i dansk

Læs mere

Opvækst i ghettoområder

Opvækst i ghettoområder Opvækst i ghettoområder På den seneste ghettoliste pr. 1. december 217 indgår i alt 22 boligområder med samlet set 55. indbyggere. Det er almene boligområder med mindst 1. beboere, som er kendetegnet ved,

Læs mere

Sociale og faglige faktorer har stor betydning for at få en uddannelse

Sociale og faglige faktorer har stor betydning for at få en uddannelse Ungdomsuddannelse i Danmark Sociale og faglige faktorer har stor betydning for at få en uddannelse AE fremlægger i denne analyse resultaterne af en stor kortlægning af unges chancer for at få en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Flere indvandrere og efterkommere i uddannelse og arbejde

Flere indvandrere og efterkommere i uddannelse og arbejde Social-, Børne- og Integrationsministeriet 17. december 2013 Flere indvandrere og efterkommere i uddannelse og arbejde Efter et markant fald i beskæftigelsen blandt indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig

Læs mere

unge har været uden job og uddannelse i mindst 2 år

unge har været uden job og uddannelse i mindst 2 år 3. unge har været uden job og uddannelse i mindst år Næsten 3. unge i alderen -9 år er hverken i job eller under uddannelse. Gruppen kan karakteriseres som udsatte unge, da de har været uden for i mindst

Læs mere

Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere

Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere Bilag I afrapportering af signifikanstest i tabeller i artikel er der benyttet følgende illustration af signifikans: * p

Læs mere

Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge

Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 415 Offentligt Sagsnr. 2018-2515 Doknr. 566281 Dato 15-05-2018 Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge

Læs mere

Ikke-vestlige efterkommere i uddannelse og beskæftigelse

Ikke-vestlige efterkommere i uddannelse og beskæftigelse 1 Ikke-vestlige efterkommere i uddannelse og beskæftigelse Det går fremad med integrationen af efterkommere af ikke-vestlige indvandrere i Danmark. Det er især de unge efterkommere, der er i gang med en

Læs mere

Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv

Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv Hvert år anvendes omkring 15 mia. kr. på anbringelser og forebyggende foranstaltninger til udsatte børn og unge. Nogle af indsatserne skal forebygge,

Læs mere

Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse

Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse Gennemgang af danskernes deltagelse i voksen- og efteruddannelse Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse Hver femte dansker deltog i i et voksen- eller efteruddannelsesforløb. Den største

Læs mere

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Maj 218 1. Indledning og sammenfatning I efteråret 216 viste en opfølgning på reformen af sygedagpenge fra 214, at udgifterne til sygedagpenge var højere

Læs mere

Minianalyse: En kvart million borgere med dårlige færdigheder i Region Hovedstaden

Minianalyse: En kvart million borgere med dårlige færdigheder i Region Hovedstaden Minianalyse: En kvart million borgere med dårlige færdigheder i Region Hovedstaden Hovedkonklusioner 143.000 borgere i Region Hovedstaden er læsesvage, 134.000 er regnesvage og 265.000 har meget ringe

Læs mere

Velfærdspolitisk Analyse

Velfærdspolitisk Analyse Velfærdspolitisk Analyse Opholdstiden på forsorgshjem og herberger stiger Borgere i hjemløshed er en meget udsat gruppe af mennesker, som ofte har komplekse problemstillinger. Mange har samtidige problemer

Læs mere

Analyse 27. marts 2014

Analyse 27. marts 2014 27. marts 214 Antallet af fattige i Danmark steg svagt i 212 Af Kristian Thor Jakobsen I 213 fremlagde et ekspertudvalg deres bud på en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. Dette notat anvender denne fattigdomsgrænse

Læs mere

CENTER FOR FORSORG OG SPECIALISEREDE INDSATSER

CENTER FOR FORSORG OG SPECIALISEREDE INDSATSER Forsorgshjemmene i Aarhus Kommune HVEM ER BRUGERNE og hvad får de ud af deres ophold? Pixi-rapport med hovedresultater for perioden 2009-2014 Socialpsykiatri og Udsatte Voksne CENTER FOR FORSORG OG SPECIALISEREDE

Læs mere

BILAG 2. Status og udvikling på integrationsområdet

BILAG 2. Status og udvikling på integrationsområdet BILAG 2 Dato: 6.oktober 2010 Kontor: Analyseenheden Status og udvikling på integrationsområdet I dette notat beskrives status og udvikling i centrale nøgletal for nydanskeres integration i Danmark. Først

Læs mere

Effekt og Analyse Analyseteam

Effekt og Analyse Analyseteam Relativt fattige i Danmarks Statistik har som opfølgning på FN s bæredygtighedsmål om at reducere fattigdommen i 2018 udviklet et nyt mål for relativ økonomisk fattigdom. På baggrund af dette mål opgøres

Læs mere

Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse. Baseret på data for skoleåret 2010/11

Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse. Baseret på data for skoleåret 2010/11 Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse Baseret på data for skoleåret 2010/11 Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse Baseret på data

Læs mere

Unge med bosnisk oprindelse klarer sig godt i Danmark

Unge med bosnisk oprindelse klarer sig godt i Danmark Unge med bosnisk oprindelse klarer sig godt i Danmark 23. februar 2015 Unge bosniske krigsflygtninge og efterkommere af bosniske krigsflygtninge er i højere grad end deres jævnaldrende i gang med en uddannelse.

Læs mere

Bilag 4 til rapporten Idræt i udsatte boligområder

Bilag 4 til rapporten Idræt i udsatte boligområder Bilag 4 til rapporten Idræt i udsatte boligområder Beboernes selvvurderede helbred Spørgeskemaerne til voksne beboere i de seks boligområder og skoleelever fra de skoler, som især har fra de samme boligområder,

Læs mere

Ensomhed blandt ældre

Ensomhed blandt ældre Ensomhed blandt ældre Af Nadja Hedegaard Andersen, k Dato: E-mail: 336 Side af 8 Formålet med dette analysenotat er at belyse ensomhed blandt gruppen af ældre (6+ år) i Danmark. Analysen bygger på data

Læs mere

Dataanalyse. Af Joanna Phermchai-Nielsen. Workshop d. 18. marts 2013

Dataanalyse. Af Joanna Phermchai-Nielsen. Workshop d. 18. marts 2013 Dataanalyse Af Joanna Phermchai-Nielsen Workshop d. 18. marts 2013 Kroniske og psykiske syge borgere (1) Sygdomsgrupper: - Kroniske sygdomme: Diabetes Hjertekarsygdomme Kroniske lungesygdomme Knogleskørhed

Læs mere

2. Børn i befolkningen

2. Børn i befolkningen 23 2. Børn i befolkningen 2.1 Børnene i relation til resten af befolkningen En femtedel af befolkningen er under 18 år Tabel 2.1 Lidt mere end en femtedel af Danmarks befolkning er børn under 18 år. Helt

Læs mere

Uddannelse og beskæftigelse får ægteskabet til at holde

Uddannelse og beskæftigelse får ægteskabet til at holde 5. december 2014 Uddannelse og beskæftigelse får ægteskabet til at holde Arbejdsløshed øger risikoen for skilsmisse markant, mens en lang uddannelse og en høj stilling trækker i den modsatte retning. Der

Læs mere

Klyngeanalyse af langvarige kontanthjælpsmodtagere

Klyngeanalyse af langvarige kontanthjælpsmodtagere Notat Klyngeanalyse af langvarige kontanthjælpsmodtagere Sammenfatning 4. april 2017 Viden og Analyse / APK 0. Baggrund Til brug for satspuljeinitiativet for langvarige kontanthjælpsmodtagere ( Flere skal

Læs mere

ANALYSE AF: 15-17-ÅRIGE UDEN UDDANNELSE

ANALYSE AF: 15-17-ÅRIGE UDEN UDDANNELSE ANALYSE AF: 15-17-ÅRIGE UDEN UDDANNELSE OM ANALYSEN Fokus på de unge mellem 15-17 år, som ikke er i gang med en uddannelse baseret på kvantitativ data Hvad er sandsynligheden for at de ender i jobcentret

Læs mere

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner 1. Indledning

Læs mere

Bryder børnene den sociale arv og får en ungdomsuddannelse?

Bryder børnene den sociale arv og får en ungdomsuddannelse? Bryder børnene den sociale arv og får en ungdomsuddannelse? Af Nadja Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 12 Formålet med dette analysenotat er at belyse udviklingen i andelen af unge 25-årige, der

Læs mere

Social arv i de sociale klasser

Social arv i de sociale klasser Det danske klassesamfund Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Det danske klassesamfund et socialt Danmarksportræt. I denne analyse undersøges det, om der er en sammenhæng mellem den

Læs mere

Dokumentation af serviceopgave

Dokumentation af serviceopgave Dokumentation af serviceopgave Datagrundlag Anvendte registre Befolkning pr. 2 kvartal. 2015 http://www.dst.dk/da/statistik/dokumentation/kvalitetsdeklarationer/befo lkningen.aspx Vejregistret for valgdistrikterne

Læs mere

TAL PÅ ANBRINGELSESOMRÅDET I KØBENHAVNS KOMMUNE KVARTALSSTATISTIK OKTOBER 2014

TAL PÅ ANBRINGELSESOMRÅDET I KØBENHAVNS KOMMUNE KVARTALSSTATISTIK OKTOBER 2014 TAL PÅ ANBRINGELSESOMRÅDET I KØBENHAVNS KOMMUNE KVARTALSSTATISTIK OKTOBER 2014 Center for Familiepleje / Videnscenter for Familiepleje Socialforvaltningen, Københavns Kommune Forord Denne kvartalsstatistik

Læs mere

Erhvervsuddannelserne skaber mønsterbrydere

Erhvervsuddannelserne skaber mønsterbrydere Erhvervsuddannelserne skaber mønsterbrydere Af de 25-årige unge med ufaglærte forældre, der bryder den negative sociale arv og får en uddannelse i dag, gennemfører over halvdelen en erhvervsuddannelse.

Læs mere

Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen

Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen 2013 2017 Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen September 2017 1 Boligsociale data, september 2017 Baggrund... 3 0.

Læs mere

Opdatering af analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark

Opdatering af analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark Rapport Opdatering af analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark Malene Rode Larsen Opdatering af analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark VIVE og forfatterne, 2018 e-isbn:

Læs mere

Unge med bosnisk oprindelse klarer sig godt i Danmark

Unge med bosnisk oprindelse klarer sig godt i Danmark Unge med bosnisk oprindelse klarer sig godt i Danmark Unge bosniske krigsflygtninge og efterkommere af bosniske krigsflygtninge er i højere grad end deres jævnaldrende i gang med en uddannelse. Både mændene

Læs mere

Forskel i hvornår man får barn nummer

Forskel i hvornår man får barn nummer Forskel i hvornår man får barn nummer to Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 10 Formålet med dette analysenotat er at belyse, hvornår kvinder får barn nummer 2 set i forhold til

Læs mere

Bent Madsen. 1. april 2019, Greve Nord

Bent Madsen. 1. april 2019, Greve Nord Bent Madsen 1. april 2019, Greve Nord alment samfundsansvar Boligsocialt arbejde i nyt gear Kortlægning og evaluering Boligsociale helhedsplaner Omfatter ca. 80 boligområder 220.000 beboere Mange børn

Læs mere

Analyse 15. juli 2014

Analyse 15. juli 2014 15. juli 14 Kvinder er mere veluddannede end deres partner, men tjener mindre Af Kristian Thor Jakobsen og Katrine Marie Tofthøj Gennem de senere årtier er der sket et markant løft i kvinders sniveau i

Læs mere

De sociale klasser i Danmark 2012

De sociale klasser i Danmark 2012 De sociale klasser i Danmark 2012 Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Klassekamp fra oven. Her opdeles befolkningen i fem sociale klasser: Overklassen, den højere middelklasse, middelklassen,

Læs mere

Alder ved skolestart i børnehaveklasse 1

Alder ved skolestart i børnehaveklasse 1 Alder ved skolestart i børnehaveklasse 1 Af Katja Behrens I skoleåret 2009/10 startede knap 85 pct. af eleverne rettidigt i børnehaveklasse, dvs. de inden udgangen af 2009 fylder 6 år. Kun få elever starter

Læs mere

Charlotte Møller Nikolajsen

Charlotte Møller Nikolajsen Charlotte Møller Nikolajsen Indhold INDLEDNING 2 KORT RIDS AF UNDERSØGELSENS RESULTATER 3 ELEVPROFILUNDERSØGELSEN I SAMMENLIGNING MED BOGEN DEN NYE ULIGHED VED LARS OLSEN 4 ELEVPROFILUNDERSØGELSEN I SAMMENLIGNING

Læs mere

Tabel 3.4.1 Andel med sygefravær i forhold til socioøkonomisk status. Procent. Lønmodtager. Topleder. højeste niveau

Tabel 3.4.1 Andel med sygefravær i forhold til socioøkonomisk status. Procent. Lønmodtager. Topleder. højeste niveau Kapitel 3.4 Sygefravær 3.4 Sygefravær Dette afsnit omhandler sygefravær. I regeringens handlingsplan for at nedbringe sygefraværet fremgår det, at sygefravær kan have store konsekvenser både for den enkelte

Læs mere

De socioøkonomiske referencer for grundskolekarakterer

De socioøkonomiske referencer for grundskolekarakterer De socioøkonomiske referencer for grundskolekarakterer Baggrund Den enkelte skoles faktiske karaktergennemsnit i 9. klasse har sammenhæng med mange forskellige forhold. Der er både forhold, som skolen

Læs mere

Vandringer mellem folkeskoler og frie grundskoler

Vandringer mellem folkeskoler og frie grundskoler Vandringer mellem folkeskoler og frie grundskoler Sammenfatning På de frie grundskoler er andelen af elever steget med 2,7 procentpoint siden 2010/11, og i den tilsvarende periode er andelen af elever

Læs mere

Nøgletal. Udsatte børn og unge

Nøgletal. Udsatte børn og unge Nøgletal Udsatte børn og unge Målsætninger UDSATTE BØRN OG UNGE 2020Mål 2011 (baseline) 2012 2013 1. Flere udsatte børn og unge skal gennemføre en uddannelse 2020mål: Mindst 50 procent af udsatte børn

Læs mere

Betydningen af kontanthjælp som ung Nyt kapitel

Betydningen af kontanthjælp som ung Nyt kapitel Betydningen af kontanthjælp som ung Nyt kapitel De fleste mellem 18 og 29 år er enten under uddannelse eller i arbejde, men 14 pct. er offentligt forsørgede. Der er særlige udfordringer knyttet til det

Læs mere

Befolkning og levevilkår

Befolkning og levevilkår Befolkning og levevilkår 3 I dette kapitel gives en kort beskrivelse af befolkningsudviklingen på en række centrale indikatorer af betydning for befolkningens sundhed, sygelighed og dødelighed. Køn og

Læs mere

Stærk social arv i uddannelse

Stærk social arv i uddannelse fordeling og levevilkår kapitel 5 Stærk social arv i uddannelse Næsten halvdelen af alle 25-årige med ufaglærte forældre har ikke en uddannelse eller er påbegyndt en. Til sammenligning gælder det kun 7

Læs mere

TIL RAPPORTEN DANSKE LØNMODTAGERES ARBEJDSTID EN REGISTERBASERET ANALYSE, SFI DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR VELFÆRD 09:03.

TIL RAPPORTEN DANSKE LØNMODTAGERES ARBEJDSTID EN REGISTERBASERET ANALYSE, SFI DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR VELFÆRD 09:03. 05:2009 ARBEJDSPAPIR Mette Deding Trine Filges APPENDIKS TIL RAPPORTEN DANSKE LØNMODTAGERES ARBEJDSTID EN REGISTERBASERET ANALYSE, SFI DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR VELFÆRD 09:03. FORSKNINGSAFDELINGEN

Læs mere

Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune

Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Kvartalsstatistik: Oktober 2012 Center for Familiepleje / Videnscenter for Familiepleje Forord Kvartalsstatistikken for oktober 2012 er en statistisk

Læs mere

Målinger på fokusområde 4 vedr. integration af københavnere med ikkevestlig. Bilag 4

Målinger på fokusområde 4 vedr. integration af københavnere med ikkevestlig. Bilag 4 Målinger på fokusområde 4 vedr. integration af københavnere med ikkevestlig baggrund Bilag 4 Modtagere af midlertidig offentlig forsørgelse med ikke-vestlig baggrund (Hovedmål) Figur 1. Ydelsesmodtagere

Læs mere

Familie og arbejdsliv. Thomas Michael Nielsen Marianne Lundkjær Rasmussen

Familie og arbejdsliv. Thomas Michael Nielsen Marianne Lundkjær Rasmussen Familie og arbejdsliv Thomas Michael Nielsen Marianne Lundkjær Rasmussen Familie og arbejdsliv Udgivet af Danmarks Statistik December 2005 Oplag: 400 Danmarks Statistiks Trykkeri, København Pris: 74,00

Læs mere

Til Knud Holt Nielsen, MB. 4. juni Sagsnr Dokumentnr Kære Knud Holt Nielsen

Til Knud Holt Nielsen, MB. 4. juni Sagsnr Dokumentnr Kære Knud Holt Nielsen KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- Integrationsforvaltningen Direktionen Til Knud Holt Nielsen, MB E-mail: Knud_Holt_Nielsen@kk.dk Kære Knud Holt Nielsen 4. juni 19 Sagsnr. 19-396 Dokumentnr. 19-396-4

Læs mere

Drengene bliver tabere på fremtidens arbejdsmarked

Drengene bliver tabere på fremtidens arbejdsmarked Drengene bliver tabere på fremtidens arbejdsmarked Det er i særlig grad drengene, der sakker bagud, når det handler om at få en uddannelse ud over folkeskolens afgangsprøve. Ifølge regeringens målsætning

Læs mere

Fattigdom og forældres jobsituation har stor betydning for børns chancer

Fattigdom og forældres jobsituation har stor betydning for børns chancer Fattigdom og forældres jobsituation har stor betydning for børns chancer Fattigdom i opvæksten og forældre, der står uden for arbejdsmarkedet store dele af opvæksten, sætter tydelige spor i børns chancer

Læs mere

Familieforhold for de sociale klasser

Familieforhold for de sociale klasser Familieforhold for de sociale klasser Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Det danske klassesamfund et socialt Danmarksportræt. I analysen er der fokus på herkomst-, køns- og aldersfordelingen

Læs mere

Ifølge SFI-rapporten Kommuners rammevilkår for beskæftigelsesindsatsen 1 fra 2013 kan man ud fra Aabenraa kommunes rammebetingelser forvente, at borgere i kommunen i gennemsnit er på arbejdsløshedsdagpenge

Læs mere

ØKONOMISK ANALYSE. Nyt kapitel

ØKONOMISK ANALYSE. Nyt kapitel Unge som hverken er i beskæftigelse eller uddannelse Nyt kapitel I forlængelse af den aktuelle debat om ungdomsledighed er det relevant at se på gruppen af unge, som hverken er i beskæftigelse eller uddannelse.

Læs mere

Funktionsniveau blandt 60-årige og derover

Funktionsniveau blandt 60-årige og derover Anne Illemann Christensen Heidi Amalie Rosendahl Jensen Ola Ekholm Michael Davidsen Knud Juel Statens Institut for Folkesundhed Funktionsniveau blandt 60-årige og derover Resultater fra Sundhedsog sygelighedsundersøgelsen

Læs mere

3F eres brug af voksen- og efteruddannelse

3F eres brug af voksen- og efteruddannelse F eres brug af voksen- og I denne analyse foretages en kortlægning af hvilke befolkningsgrupper, der bruger voksen- og stilbuddene (VEU). Der sættes til sidst i analysen fokus på F eres anvendelse af VEU.

Læs mere

HVAD VISER FORSKNINGEN? - OM FOREBYGGELSE OG ANBRINGELSE AF UDSATTE BØRN OG UNGE? LAJLA KNUDSEN, SFI ODENSE KONGRESCENTER, DEN 30.

HVAD VISER FORSKNINGEN? - OM FOREBYGGELSE OG ANBRINGELSE AF UDSATTE BØRN OG UNGE? LAJLA KNUDSEN, SFI ODENSE KONGRESCENTER, DEN 30. HVAD VISER FORSKNINGEN? - OM FOREBYGGELSE OG ANBRINGELSE AF UDSATTE BØRN OG UNGE? LAJLA KNUDSEN, SFI ODENSE KONGRESCENTER, DEN 30. SEPTEMBER 2010 HVAD VISER FORSKNINGEN? - OM FOREBYGGELSE OG ANBRINGELSE

Læs mere

Nøgletal. Ligestilling

Nøgletal. Ligestilling Nøgletal Ligestilling Nøgletal Ligestilling 2010 2011 2012 2013 2014 Orientering 1. Basale rettigheder Ofre for menneskehandel Selvbestemmelse blandt 18 29årige indvandrere og efterkommere med ikkevestlig

Læs mere

Karakteristik af elever i forhold til uddannelsesvalget

Karakteristik af elever i forhold til uddannelsesvalget Karakteristik af elever i forhold til uddannelsesvalget efter 9. klasse Af Jan Christensen, jnc@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at tegne billeder af unge, som går ud af 9. klasse. Der gives karakteristik

Læs mere

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE KØBENHAVNS KOMMUNE Singler i København Indholdsfortegnelse 1. Singlernes by 2. Singlers boligforhold 3. Singlers indkomst og brug af kommunale ydelser 4. Singlers socioøkonomiske status 5. Singlers uddannelse

Læs mere

Tandstatus hos søskende

Tandstatus hos søskende Tandstatus hos søskende Af Bodil Helbech Kleist, BOHH@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at undersøge forskelle i tandsundheden mellem søskende, herunder betydningen af hvilket nummer i børneflokken,

Læs mere

Ældrechecken har fået større effekt

Ældrechecken har fået større effekt 26. juni 2014 Ældrechecken har fået større effekt Omkring hver fjerde borger over 65 år modtager ældrechecken. Den gives til de økonomisk dårligst stillede ældre og mindsker gabet til de mere velstillede

Læs mere

Børn af efterkommere med ikke-vestlig oprindelse. Oktober 2017

Børn af efterkommere med ikke-vestlig oprindelse. Oktober 2017 Børn af efterkommere med ikke-vestlig oprindelse Oktober 2017 Hvem af børn af efterkommere? Børn af efterkommere er børn, som er : 1. Født i Danmark 2. Har forældre, hvoraf mindst én er efterkommer 3.

Læs mere

Gravide i stofmisbrugs- og alkoholbehandling - karakteristika ved målgruppen og deres børn

Gravide i stofmisbrugs- og alkoholbehandling - karakteristika ved målgruppen og deres børn SocialAnalyse Nr. 6 02.2018 Gravide i stofmisbrugs- og alkoholbehandling - karakteristika ved målgruppen og deres børn I perioden 2008-2014 påbegyndte 14.595 kvinder i alderen 18-55 år stofmisbrugs- eller

Læs mere

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2018

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2018 STATISTIK Beboere i den almene boligsektor 2018 Forord indeholder oplysninger om beboere, husstande, til- og fraflytninger, offentligt forsørgede, uddannelse og beskæftigelse samt indkomstforhold for beboerne

Læs mere

Analyse af forhold blandt forældre til anbragte børn ved og forud for anbringelsen Af Bodil Helbech Hansen

Analyse af forhold blandt forældre til anbragte børn ved og forud for anbringelsen Af Bodil Helbech Hansen A NALYSE Analyse af forhold blandt forældre til anbragte børn ved og forud for anbringelsen Af Bodil Helbech Hansen Formålet med denne analyse er at belyse den sociale og helbredsmæssige situation for

Læs mere

Børn med en funktionsnedsættelse og deres familier

Børn med en funktionsnedsættelse og deres familier Børn med en funktionsnedsættelse og deres familier Oplæg ved KL og COK konferencen: Børn og unge med handicap 2015 Comwell, Kolding, den 09.09 2015 Steen Bengtsson Oversigt UNDERSØGELSEN, BØRNENE HANDICAP

Læs mere

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2017

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2017 STATISTIK Beboere i den almene boligsektor 2017 Forord Beboere i den almene boligsektor 2017 indeholder oplysninger om beboere, husstande, til- og fraflytninger, offentligt forsørgede, uddannelse og beskæftigelse

Læs mere

Behov for uddannelsesløft blandt indvandrere

Behov for uddannelsesløft blandt indvandrere Behov for uddannelsesløft blandt indvandrere Omkring hver tredje dansker over 16 år har ikke en uddannelse, der giver adgang til arbejdsmarkedet. Særligt blandt indvandrere står det skidt til. Op mod halvdelen

Læs mere

ÆLDRES RESSOURCER OG BEHOV ANNO 2016

ÆLDRES RESSOURCER OG BEHOV ANNO 2016 Gentofte Rådhus Fra ældrebyrde til seniorstyrke, 7. november 2016 ÆLDRES RESSOURCER OG BEHOV ANNO 2016 11-11-2016 1 Hvor gamle bliver de nyfødte? 84 82 80 78 76 74 72 70 68 66 Mænd Kvinder 64 1971 1973

Læs mere

4. Selvvurderet helbred

4. Selvvurderet helbred 4. Selvvurderet helbred Anni Brit Sternhagen Nielsen Befolkningens helbred er bl.a. belyst ud fra spørgsmål om forekomsten af langvarig sygdom og spørgsmål om interviewpersonernes vurdering af eget helbred.

Læs mere

2. Børns familieforhold

2. Børns familieforhold Børns familieforhold 29 2. Børns familieforhold Familien er børnenes fundament figur 2.0.1 Familien og familiens vilkår er af stor betydning for et barns tilværelse og er det fundament, barnet har for

Læs mere

Færre bryder den sociale arv i Danmark

Færre bryder den sociale arv i Danmark Færre bryder den sociale arv i Danmark Unge, der er vokset op med veluddannede forældre får i langt højere grad en uddannelse end unge, der er vokset op med forældre, der ikke har anden uddannelse end

Læs mere

Hver 3. indvandrerdreng har ingen uddannelse udover folkeskolen

Hver 3. indvandrerdreng har ingen uddannelse udover folkeskolen Hver 3. indvandrerdreng har ingen uddannelse udover folkeskolen En kortlægning af de unges uddannelsesniveau viser, at over 2. under 3 år ikke har en erhvervskompetencegivende uddannelse samtidig med at

Læs mere

Udvikling i antal modtagere af servicelovsydelser

Udvikling i antal modtagere af servicelovsydelser Udvikling i antal modtagere af servicelovsydelser 2009-2015 Af Bodil Helbech Hansen, bhh@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at kortlægge udviklingen i antallet af modtagere af udvalgte ydelser under

Læs mere

FORORD. København, 18. maj Anne Lind Madsen Direktør

FORORD. København, 18. maj Anne Lind Madsen Direktør FORORD Arbejdsskadestyrelsens kontor for private erstatningssager kommer hvert år med vejledende udtalelser om især mén og erhvervsevnetab. Udtalelserne bliver brugt i private erstatningssager, altså sager

Læs mere

Unge ufaglærte mænd står uden økonomisk sikkerhedsnet

Unge ufaglærte mænd står uden økonomisk sikkerhedsnet Unge ufaglærte mænd står uden økonomisk sikkerhedsnet En stor gruppe af personer i Danmark er ikke omfattet af et socialt og økonomisk sikkerhedsnet, fordi de hverken er medlem af en a-kasse eller kan

Læs mere

Stigning i mønsterbrydere blandt ikke-vestlige efterkommere

Stigning i mønsterbrydere blandt ikke-vestlige efterkommere Stigning i mønsterbrydere blandt ikke-vestlige efterkommere Gennem de sidste år har der været en stor stigning i andelen af mønsterbrydere blandt efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Blandt etniske

Læs mere

Uddannelse går i arv fra forældre til børn

Uddannelse går i arv fra forældre til børn Uddannelse går i arv fra forældre til børn Der er en meget stærk sammenhæng mellem forældrenes uddannelse og den uddannelse, deres børn får. Jo højere et uddannelsesniveau ens forældre har, jo mindre er

Læs mere

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Rockwool Fondens Forskningsenhed Arbejdspapir 36 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Jens Bonke København 1 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Arbejdspapir 36 Udgivet af: Rockwool

Læs mere

SFI s forskning om anbragte børn ANNE-DORTHE HESTBÆK AFDELINGSLEDER FOR BØRN & FAMILIE SFI DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR VELFÆRD

SFI s forskning om anbragte børn ANNE-DORTHE HESTBÆK AFDELINGSLEDER FOR BØRN & FAMILIE SFI DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR VELFÆRD SFI s forskning om anbragte børn ANNE-DORTHE HESTBÆK AFDELINGSLEDER FOR BØRN & FAMILIE SFI DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR VELFÆRD Overblik Lidt om SFI Udsatte børn og unge i tal Socialpolitisk trend

Læs mere

Analyse af skolegang og udvikling i voksenlivet blandt personer, som har været anbragt uden for hjemmet som barn

Analyse af skolegang og udvikling i voksenlivet blandt personer, som har været anbragt uden for hjemmet som barn A NALYSE Analyse af skolegang og udvikling i voksenlivet blandt personer, som har været anbragt uden for hjemmet som barn Af Bodil Helbech Hansen Formålet med denne analyse er at undersøge udviklingen

Læs mere

Lægemidler mod psykoser Solgte mængder og personer i behandling

Lægemidler mod psykoser Solgte mængder og personer i behandling Danmarks Apotekerforening Analyse 28. januar 15 Borgere i Syddanmark og Region Sjælland får oftest midler mod psykoser Der er store forskelle i forbruget af lægemidler mod psykoser mellem landsdelene.

Læs mere

Borgere i beskyttet beskæftigelse

Borgere i beskyttet beskæftigelse Borgere i beskyttet beskæftigelse Velfærdspolitisk Analyse Mennesker med handicap og socialt udsatte har i Danmark adgang til en række indsatser på det specialiserede socialområde. Formålet med indsatserne

Læs mere

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold.

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold. Social arv 163 8. Social arv nes sociale forhold nedarves til deres børn Seks områder undersøges Der er en klar tendens til, at forældrenes sociale forhold "nedarves" til deres børn. Det betyder bl.a.,

Læs mere