5. Kandidatuddannelsen (Studieordning 2010)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "5. Kandidatuddannelsen (Studieordning 2010)"

Transkript

1 5. Kandidat Side 1 af Kandidatuddannelsen (Studieordning 2010) Revideret 20. marts 2014 De overordnede krav og retningslinjer for kandidatuddannelsen i sociologi som helhed er beskrevet i bekendtgørelser og studieordninger. Gældende bekendtgørelse og studieordninger findes på denne side: Kandidatuddannelsens studieelementer (7. semesters moduler i videregående sociologisk teori og videregående sociologisk metode, sociologiske specialiseringer, praktik, valgfag, speciale) beskrives neden for. Se også gældende Informationshåndbog for dit semester. Optagelse på kandidatuddannelsen For at kunne optages på kandidatuddannelsen i sociologi skal du have bestået en sociologisk bacheloruddannelse. 7. semester På 6. semester afholdes der et informationsmøde om de forskellige moduler på 7. semester. I foråret skal du udfylde en formular på Moodle, hvor du angiver de moduler, du ønsker at følge på 7. semester. Det overordnede formål med 7. semester er, at videreudvikle de studerendes grundlæggende viden om teori og metodologi inden for faget sociologi. Dette sker gennem seks moduler, der overordnet placerer sig inden for henholdsvis Videregående sociologisk metode og Videregående sociologisk teori. På 7. semester skal du følge tre ud af seks udbudte moduler, der alle er konstituerende fagelementer. Videregående sociologisk teori omfatter tre moduler, henholdsvis (1a) Rummets sociologi: Rum, mobilitet og sted, (1b) Critique and counter critique - Sociological time-diagnoses (undervisningen foregår på engelsk), og (1c) Recognition, respect and redistribution (undervisningen foregår på engelsk). Alle modulerne har det generelle sigte, at de studerende tilegner sig en dybere forståelse af sociologisk teori og de videnskabsteoretiske forudsætninger, der er forbundet hermed. Kurset skal sikre kendskab til nyere sociologisk teori, formidle centrale tendenser og kritikker inden for den aktuelle fagsociologiske diskussion samt diskutere centrale udviklingstendenser, der aktuelt præger samfundet. Videregående sociologisk metode omfatter ligeledes tre moduler, henholdsvis (2a) Biographical method (undervisningen foregår på engelsk), (2b) Forløbsanalyse på registre, og (2c) Korrespondanceanalyse. Det overordnede formål med alle tre moduler er at give de studerende viden om og færdigheder i anvendelse af avancerede kvalitative og kvantitative sociologiske metoder i forlængelse af bacheloruddannelsens metodeundervisning. Du skal samlet vælge tre moduler med en samlet vægt på 30 ECTS enten to moduler i videregående sociologisk teori og ét modul i videregående sociologisk metode eller ét

2 5. Kandidat Side 2 af 19 modul i videregående sociologisk teori og to moduler i videregående sociologisk metode. Den studerende skal uanset øvrige valg enten vælge modul (2b) eller modul (2c), som er obligatoriske. Hvis dit valg af moduler ikke overholder disse regler, vil du blive bedt om at vælge nye moduler. Alle modulerne oprettes og gennemføres uanset antallet af tilmeldte studerende. Alle modulerne er på 10 ECTS og afsluttes med en individuel skriftlig eksamensopgave af en uges varighed. Opgaven bedømmes med ekstern censor og der gives karakter efter 7- trinsskalaen. Omfanget af opgaven er max ord (Forløbsanalyse og Korrespondanceanalyse dog kun ord). Forside til opgaverne findes på Moodle og skal fremgå af alle afleverede eksemplarer. Studieprogram I løbet af 7. semester skal du udarbejde et studieprogram for 8. og 9. semester, som efterfølgende skal godkendes af studienævnet. (Jf. Studieordningen for Kandidatuddannelsen). I sammensætningen af dit studieprogram gælder følgende regler: Der skal sammensættes et studieprogram bestående af sociologiske specialiseringer og valgfag/praktik med et omfang af i alt 60 ECTS. Sociologiske specialiseringer skal minimum have et omfang af i alt 30 ECTS og højest 50 ECTS. Der skal på 8. og/eller 9. semester som minimum udarbejdes ét projekt på 20 ECTS på en sociologisk specialisering. Valgfag/Praktik må højest fylde 30 ECTS. Praktik kan ikke være mindre end 20 ECTS. Der er flere forskellige modeller, studieprogrammet kan sammensættes på. Husk at praktikforløb altid afløser valgfag. Det er altså ikke muligt både at have et helt semester i praktik og efterfølgende læse valgfag.

3 5. Kandidat Side 3 af 19 Nedenfor ses forslag til forskellige valgmuligheder der vil være på 8./9. semester: 1. Specialisering 30 ECTS Praktik/valgfag 30 ECTS 4. Specialisering 20 ECTS Specialisering 20 ECTS Praktik/valgfag 20 ECTS 2. Specialisering 30 ECTS Praktik/valgfag 20 ECTS Valgfag 10 ECTS 5. Specialisering 20 ECTS Specialisering 10 ECTS Specialisering 10 ECTS Valgfag 10 ECTS Valgfag 10 ECTS 3. Specialisering 20 ECTS Specialisering 10 ECTS Praktik/valgfag 30 ECTS 6. Specialisering 20 ECTS Specialisering 20 ECTS Valgfag 10 ECTS Valgfag 10 ECTS Når et individuelt studieprogram er godkendt, forventes den studerende at følge de kursusaktiviteter (specialiseringer, valgfag og praktik), der er godkendt. Det vil sige, at tilmeldinger til sociologiske specialiseringer, der oprettes, er bindende og ikke kan ændres. Såfremt den studerende ønsker at ændre i det individuelle studieprogram (f.eks. hvis planlagte kurser aflyses eller grundet sygdom, barsel og lignende), sker dette altid ved at sende et nyt studieprogram til studienævnet, der behandler sagen. Med mindre studiet informeres om andet, forventes den studerende således at følge det forløb, der er planlagt og godkendt. Der kan ikke ændres i de fremsendte studieprogrammer, medmindre det skyldes ændringer i praktikplaner eller valgfag, der ikke oprettes. I forbindelse med ændring af individuelt studieprogram, der vedrører sociologiske specialiseringer, forbeholder studiet sig desuden ret til ikke at imødekomme ansøgninger om ændring af specialiseringer, såfremt disse ændringer bevirker, at allerede planlagte og oprettede specialiseringer - grundet reglen om minimum 7 tilmeldte studerende - ikke kan gennemføres. Sociologiske specialiseringer på kandidatuddannelsen Studienævnet udbyder forskellige sociologiske specialiseringer henholdsvis forår og efterår. Studienævnet kan samarbejde med andre studienævn om udbud af fælles kurser og forløb, som, i den udstrækning, de skønnes at have væsentlig sociologisk relevans og indhold, kan godkendes som enten sociologisk specialisering eller valgfag. I praksis har studienævnet udbudt mellem 1 og 4 specialiseringer hvert semester, og i alle tilfælde i størrelserne 10, 20 og 30 ECTS. Specialiseringerne bygger på aktive forskningsmiljøer ved Aalborg Universitet, hvilket muliggør en høj grad af forskningsbaseret undervisning. Det muliggør også en vis dynamik i udbuddet, idet de forskningsmæssige prioriteringer skifter over tid. Studienævnets politik er, at udviklede specialiseringer ikke bør nedlægges efter blot et enkelt forløb. Men det konkrete udbud vil i høj grad være bestemt af de studerendes efterspørgsel og/eller lærergruppens sammensætning. I forbindelse med udfyldelse af studieprogrammer afholdes der hvert efterår plena med de studerende på kandidatuddannelsen for at få en pejling på hvilke sociologiske specialiseringer, der er interesse for.

4 5. Kandidat Side 4 af 19 Hvilke sociologiske specialiseringer, der udbydes kan variere fra år til år. Se de forskellige specialiseringer: Her finder du også retningslinier for oprettelse af selvvalgte specialiseringer. Til projektarbejdet på specialiseringer på 20 og 30 ECTS tildeles vejledning efter normer fastsat af studienævnet. Se gældende informationshåndbog. Sociologiske specialiseringer: En stor specialisering, 30 ECTS omfatter et helt semesters studier inklusiv udarbejdelse af et projekt. Mundtlig projekteksamen med udgangspunkt i projektet afholdes med intern censur. Der gives karakter efter 7-trinsskalaen. Antal ord angives på forsiden af projektet: - Individuelle studerende Max ord. - 2 studerende: Max ord studerende: Max ord. En mellemstor specialisering, 20 ECTS omfatter 2/3 semesters studier. Mundtlig projekteksamen med udgangspunkt i projektet og afholdes med intern censur. Der gives karakter efter 7-trinsskalaen. Antal ord angives på forsiden af projektet: - Individuelle studerende: Max ord. - 2 studerende: Max ord studerende: Max ord. Projekteksamen foregår fra foråret 2013 i grupper. Det vil sige, at alle projekter, der er udarbejdet i grupper, vil blive eksamineret ved, at alle gruppemedlemmer er inde til eksamen samtidig, dog fortsat med individuel karakterfastsættelse. En lille specialisering, 10 ECTS omfatter 1/3 semesters studier og indebærer udarbejdelse af en individuel skriftlig opgave af en uges varighed med et eller flere stillede eksamensspørgsmål. Eksamen er med intern eksaminator og intern censor, og der gives skriftlig karakter efter 7-trins-skalaen. Der tildeles ingen vejleder. Forside til ugeeksamen findes på Moodle. - Individuelle studerende: Max ord. (Videregående samfundsvidenskabelig metodologi dog max ord) Fastsatte antal ord er eksklusiv litteraturliste og bilag (hvor dette kræves), men inklusiv alt andet herunder indholdsfortegnelse, noter, tabeller mv. Ved overskridelse af alle ovenstående opgavers max-grænse (omfang) vil opgaven/projektet blive afvist, og der vil være brugt et eksamensforsøg, og man vil samtidig miste muligheden for at komme til reeksamination og vil først blive tilbudt ny eksamination ved førstkommende ordinære eksamen (der kan være placeret helt op til et år senere).

5 5. Kandidat Side 5 af 19 Det er ikke muligt for studerende med forskellig størrelse ECTS på specialiseringer at aflevere projektrapport sammen. Det er heller ikke muligt kollektivt, at indlevere eksamensopgaver på 10 ECTS. Oprettelse af selvvalgte specialiseringer Udover de faste specialiseringer, som fremgår af specialiseringskataloget på hjemmesiden, der udbydes henholdsvis forår og efterår, er det også muligt for studerende på 8. eller 9. semester at oprette selvvalgte specialiseringer på sociologiuddannelsen. Selvvalgte specialiseringer kan bestå af en eller flere studerende (dog max. 6 studerende) og en tilknyttet vejleder - dog ikke på 10 ECTS. Der følger en mindre supplerende timegodtgørelse med de selvvalgte specialiseringer, der kan benyttes til ekstra vejledning eller til seminaraktivitet. Der forestås ingen undervisning på de selvvalgte specialiseringer. Det skal desuden understreges, at der ikke kan godkendes og oprettes selvvalgte specialiseringer inden for de faste specialiseringsområder, som uddannelsen udbyder, i de semestre, hvor disse specialiseringer ikke udbydes. Studerende, der ønsker en af de faste specialiseringer, bedes således følge disse i de semestre, hvor de udbydes. Specialiseringerne udbydes kun i forår og efterår som de er nævnt på hjemmesiden. Det anbefales, at man er i meget god tid med planlægningen af en selvvalgt specialisering, hvilket allerede vil sige i midten af 7. eller 8. semester. Den selvvalgte specialisering skal således være godkendt af studienævnet/studienævnsformanden, før den studerende kan starte på specialiseringen og vejledning kan påbegyndes, og dette skal ske inden semesterstart. Proceduren omkring selvvalgte specialiseringer på 30 eller 20 ECT er som følger: (1) De(n) studerende udarbejder et udkast til tema og/eller problemstilling for den selvvalgte specialisering, der præsenteres for den underviser på sociologiuddannelsen, man ønsker som vejleder. Såfremt denne underviser indvilger i at forestå vejledning på den selvvalgte specialisering, fortsætter processen som angivet nedenfor, alternativt findes en anden underviser eller et andet tema. (2) De(n) studerende udarbejder sammen med vejlederen et rammepensum for den selvvalgte specialisering, der afhænger af specialiseringens ECTS-omfang: 20 ECTS = min sider 30 ECTS = min sider Det anbefales i øvrigt, at rammepensum både indeholder grundlæggende og introducerende tekster inden for det selvvalgte fagområde samt mere temaspecifikke tekster, der direkte kan understøtte projektarbejdet.

6 5. Kandidat Side 6 af 19 (3) Ansøgningen skal udover tema/problemstilling og rammepensum således indeholde de(n) studerendes navn(e) samt vejlederens underskrift. Den studerende skal i ansøgningen, ud for hver opgiven tekst i rammepensum, angive specifikt sidetal for alle de opgivne tekster (for bøger, artikler, kapitler mv.) og afslutningsvis sammenregne det samlede sidetal for hele rammepensum. (4) Rammepensum godkendes og underskrives af vejlederen. (5) Ansøgningen fremsendes efterfølgende til godkendelse hos studienævnet. (6) I forbindelse med udarbejdelsen af projektet på den selvvalgte specialisering vil der desuden ofte skulle anvendes yderligere litteratur, hvilket man også gør på de øvrige semestre. Det samlede pensum består således af rammepensum samt den i projektet anvendte litteratur. (7) Det anbefales, at man allerede tidligt i vejledningsprocessen aftaler med vejlederen, hvordan de ekstra udmøntede timer anvendes, således at de(n) studerende får mest muligt ud af dem. Timerne kan kun anvendes til ekstra vejledning (f.eks. inddragelse af en bivejleder eller mere intensiv vejledning) eller seminaraktivitet. Timerne kan ikke omveksles til kroner. (8) Den selvvalgte specialisering gennemføres og afsluttes inden for et ordinært semester og følger de almindelige regler for eksamenstilmelding, omfang af opgaver/projekter, afleveringsfrister mv. (samme frister/regler som en almindelig specialisering). (9) Hver studerende kan maksimalt gennemføre én selvvalgt specialisering på sin kandidatuddannelse. Proceduren omkring selvvalgte specialiseringer på 10 ECT er som følger: (1) Den studerende udarbejder et udkast til tema og/eller problemstilling for den selvvalgte specialisering, der præsenteres for den underviser på sociologiuddannelsen, som man ønsker, skal godkende pensum. Såfremt denne underviser indvilger i at godkende pensum på den selvvalgte specialisering, fortsætter processen som angivet nedenfor, alternativt findes en anden underviser eller et andet tema. (2) De(n) studerende udarbejder sammen med underviseren et rammepensum for den selvvalgte specialisering, der afhænger af specialiseringens ECTS-omfang: 10 ECTS = min sider Det anbefales i øvrigt, at rammepensum både indeholder grundlæggende og introducerende tekster inden for det selvvalgte fagområde samt mere temaspecifikke tekster.

7 5. Kandidat Side 7 af 19 3) Ansøgningen skal udover tema/problemstilling og rammepensum således indeholde de(n) studerendes navn(e) samt underviserens underskrift. Den studerende skal i ansøgningen ud for hver opgiven tekst i rammepensum angive specifikt sidetal for alle de opgivne tekster (for bøger, artikler, kapitler mv.) og afslutningsvis sammenregne det samlede sidetal for hele rammepensum. 4) Rammepensum godkendes og underskrives af underviseren. 5) Ansøgningen fremsendes efterfølgende til godkendelse hos studienævnet. 6) Der tildeles eller gives ingen vejledning på en selvvalgt specialisering på 10 ECTS. 7) Eksamen indebærer udarbejdelse af en individuel skriftlig opgave af en uges varighed med et eller flere stillede eksamensspørgsmål. Eksamensopgaven stilles af den underviser som har godkendt rammepensum. Eksamen er med intern eksaminator og intern censor, og der gives skriftlig karakter efter 7-trins-skalaen. 8) Eksamen afholdes ifm. de øvrige 10 ECTS specialiseringer. Som regel efter endt undervisningsperiode, for de almindelige specialiseringer. 9) Den selvvalgte specialisering gennemføres og afsluttes inden for et ordinært semester og følger de almindelige regler for eksamenstilmelding, omfang af eksamensopgaver, afleveringsfrister mv. (samme frister/regler som en almindelig specialisering). 10) Hver studerende kan maksimalt gennemføre én selvvalgt specialisering på sin kandidatuddannelse. Forespørgsler om selvvalgte specialiseringer kan rettes til studienævnsformanden. Valgfag Valgfag er defineret som fag, der enten udbydes af andre studienævn eller studienævnet for sociologi, som hovedregel inden for det samfundsvidenskabelige eller humanistiske hovedområde. Valgfag kan læses ved Aalborg Universitet eller ved andre højere uddannelsesinstitutioner i Danmark og udlandet. Som valgfagsstuderende ved en anden højere uddannelsesinstitution følger man de på stedet gældende regler for optagelse, eksamen mv. Valgfag skal forhåndsgodkendes som meritgivende af studienævnet før påbegyndelse. Efter endt bestået eksamen skal der søges om endelig godkendelse af valgfag. (Se afsnit 2: Studienævn, ansøgninger, studievejledning, merit, STADS ). Valgfag skal som hovedregel være på Kandidatniveau. Der kan i særlige tilfælde søges om dispensation fx ved kurser som kun udbydes på bachelorniveau. Sociologi udbyder 7. semesters moduler, 10 ECTS, som valgfag på 9. semester. Valgfag kan som minimum fylde 10 ECTS og max fylde 30 ECTS.

8 5. Kandidat Side 8 af 19 Studieophold i udlandet Du kan i princippet tage til udlandet på alle semestre, hvis de fag, du vælger, kan meritgodkendes af studienævnet. Det kan anbefales på kandidatuddannelsens 8./9. semester, idet det som regel er muligt at finde fag og kurser på udenlandske universiteter, der tilbyder sociologiske specialiseringer og valgfag (herunder praktik). Et studieophold i udlandet kræver, at du selv gør en indsats for at finde frem til hvilke universiteter, der udbyder hvilke fag. Det gør du ved at henvende dig til udenlandske universiteter, hvor du kan få oplyst tidspunkt, indhold og omfang af de fag, der kan være relevante for dig. Derefter skal du ansøge studienævnet om forhåndsgodkendelse af det/de fag, som du ønsker. Internationalt Kontor er behjælpelig med oversigter over udvekslingsprogrammer, støttemuligheder, generelle erfaringer om udlandsophold mv., men de kan ikke hjælpe dig direkte med at formidle kontakten. Aalborg Universitet har generelle samarbejdsaftaler med en række universiteter i udlandet. En del af disse vil være relevante for sociologistuderende. En oversigt ses på Internationalt Kontor. Man kan søge om støtte til udlandsophold hos Internationalt Kontor, hvis der ikke eksisterer en samarbejdsaftale med opholdsuniversitetet. Hvis der eksisterer en samarbejdsaftale inkluderer den som regel en form for finansiel støtte. Læs mere om Internationalt Kontor på: eller kontakt studievejledningen for Sociologi. Nordplus Sociologiuddannelsen er med i et netværk af nordiske sociologiinstitutioner, der deltager i Nordisk Råds program for studentermobilitet (Nordplus). Her er der løbende to stipendier af et semesters varighed til rådighed for sociologistuderende fra Aalborg Universitet. Der gives et månedligt tilskud oven i SU og tilskud til rejse (beløb svarende til én fuldtidsstuderende i et helt år dvs. der er kun ét rejsetilskud til rådighed, også selv om der er to studerende, der rejser). Krav fra Nordplus: - den studerende skal have færdiggjort et år fuldtidsstudier (der kan udveksles både BA og MA studerende) - opholdet må ikke være studietidsforlængende - opholdet skal være forhåndsgodkendt, sådan at der gives merit - opholdet skal vare mindst ½ semester og højst 2 semestre - alle indskrevne studerende, uanset nationalitet, kan udveksles Ansøgning sendes til studienævnet for Sociologi. Ud over standard-ansøgningsskemaet skrives en faglig motiveret begrundelse på 2-3 sider for ønsket om tildeling af stipendium. Ansøgningen skal indeholde velbegrundede faglige argumenter for studieopholdet. Og den skal indeholde argumenter for, hvorledes studieopholdet bidrager til at skabe en samlet helhed i uddannelsen, inkl. fx specialeforberedelse. Derudover prioriteres der og lægges vægt på følgende kriterier: - studerende, der har bestået bacheloruddannelse - helst også 7. semester.

9 5. Kandidat Side 9 af 19 - studerende, der vil læse et helt semester (30 ECTS). Oversigt over programmet samt deltagende institutioner kan ses på: Eksempler på studieophold i udlandet Nedenstående er eksempler på udenlandske universiteter, hvor sociologistuderende har valgt at læse: Open University, London, England Newcastle University, England University of Essex, England Goldsmiths College, London, England Massey University, New Zealand University of Auckland, New Zealand Universitetet i Oslo, Norge Universitad Autonoma de Barcelona, Spanien Universitad Autonoma de Madrid, Spanien Malaga Universitet, Spanien Institut für Soziologie, Universität Freiburg, Tyskland Stockholm Universitet, Sverige Griffith University, Australien Manchester University, England Praktik Praktikophold = valgfag. Praktikophold skal forhåndsgodkendes af studienævnet via praktikkoordinatoren. Praktik kan som minimum fylde 20 ECTS og max fylde 30 ECTS. Praktikpladser I kan finde opslag om praktiksteder på Praktikdatabasen på AAU: eller på moodle: Studiesekretariatet - praktik under praktikopslag. Generelle forhold I stedet for valgfag kan du, som tidligere nævnt, på kandidatuddannelsen vælge praktik på enten 20 eller 30 ECTS, svarende til i alt hhv. 3 eller 4½ måneders fuldtidsarbejde, inkl. tid til udarbejdelse af praktikrapporten (cirka 14 dage). Praktikken kan foregå i Danmark såvel som i udlandet, ligesom den også kan være en del af et større samlet forløb af specialisering og praktik, som det eksempelvis er tilfældet, hvis du vælger Internationalt år. Ved praktik i udlandet er der mulighed for at søge finansiel støtte til rejse og ophold blandt andet gennem Internationalt Kontor. Praktikken placeres på 8. eller 9. semester. Det kan være en fordel at vælge praktik i relation til en sociologisk specialisering enten som forberedelse eller som opfølgning eller som forberedelse til speciale.

10 5. Kandidat Side 10 af 19 Hvert praktikophold bygger på en formaliseret aftale, en kontrakt mellem praktikstedet, praktikanten og sociologiuddannelsen. Desuden kræves der i hvert tilfælde forhåndsgodkendelse af praktikpladsen fra studienævnet via praktikkoordinatoren. Nedenstående skal være på plads inden praktikken kan påbegyndes: Praktikken vælges i forbindelse med studieprogrammer på 7. semester. Praktikstedet findes i god tid og inden semesterstart. Evt. i samarbejde med praktikkoordinatoren. Forhåndsaftale, rammer og indhold aftales med praktikstedet. Skemaet til Forhåndsgodkendelse af praktiksted, som findes på Moodle under Studiesekretariatet praktik udfyldes elektronisk med praktiksted, kontaktperson, opgaver, periode mv. Forhåndsaftale sendes på mail til praktikkoordinatoren til godkendelse (med kopi til sekretariatet). Efter godkendelse af forhåndsaftalen fremsender sekretariatet praktikaftalen på mail til den studerende. Den studerende sørger selv for at praktikaftalen udfyldes og underskrives af praktiksted. Den underskrevne praktikaftale afleveres til sekretariatet. Praktikkoordinator godkender og underskriver praktikaftalen. Sekretariatet fremsender kopi af den underskrevne praktikaftale til praktikstedet og den studerende. Er der tale om flere praktikanter samme sted, skal der udarbejdes en kontrakt pr. praktikant også selvom, det er med samme opgaver. Praktikken vil som hovedregel være ulønnet, det vil sige SU-finansieret. Hel, delvis eller supplerende aflønning kan dog evt. aftales med praktikstedet, men er principielt uddannelsen uvedkommende. Praktikkens indhold og karakter Formålet med praktikken er, som angivet i studieordningen, at den studerende opnår en arbejdsmæssig erfaring med løsning af sociologiske opgaver af relevans for fagsociologer i organisationer under forudsætninger, der svarer til fremtidige arbejdsvilkår. Det kan være praktisering af allerede opnåede færdigheder eller indøvelse af nye, ligesom det kan være både af metodisk og teoretisk karakter. Sagt på en anden måde: Arbejdet og stedet skal være af en art, som man kunne forestille sig som en relevant arbejdsplads for en færdiguddannet sociolog. Det indebærer imidlertid i praksis ret vide rammer, eftersom det sociologiske arbejdsmarked som helhed stadig er under udvikling i Danmark. På den anden side vil de fleste praktikforløb koncentrere sig om dataindsamling og -analyse i forbindelse med forsknings-, udrednings-, evaluerings- og udviklingsarbejde af en eller anden karakter i den offentlige, private eller frivillige sektor omkring sociale, sundhedsmæssige, kulturelle eller politiske forhold, velfærd, produktion og forbrug frem for egentligt administrativt eller sagsbehandlende arbejde eller arbejde koncentreret omkring formidling, undervisning mv.

11 5. Kandidat Side 11 af 19 Det kan under praktikperioden være en fordel at sprede indsatsen en smule, eksempelvis på én eller to hovedopgaver og 1-2 mindre opgaver foruden det løse (ad hoc, seminarer, kurser mv.) dels af hensyn til bredden i erfaringsgrundlaget, og dels fordi der af mange grunde kan opstå pauser i de enkelte projekter, som ikke altid kan udfyldes lige effektivt af baggrundslæsning, almen orientering mv. i forhold til praktikfeltet/stedet. Dette er naturligvis et forhold, der bør indgå ved vurderingen af egnede praktiksteder. Derudover bør der være en primær kontaktperson på stedet med relevant samfundsvidenskabelig gerne sociologisk baggrund, der samtidig kan fungere som daglig vejleder eller sparringspartner samt yderligere mindst 2-3 (tilsvarende) medarbejdere, der tilsammen kan udgøre et fagligt miljø oplevelsen af et sådant er selvsagt også en del af formålet med praktikken. Er der ikke faguddannede sociologer på praktikstedet, må praktikanten være forberedt på selv at agere sociolog i et evt. tværfagligt samarbejde, hvad der kan være en ekstra udfordring, som kan være med til at udvikle og definere den kommende fagidentitet. Også dette bør indgå i vurderingen af praktikstedet. For at sikre at praktikken bibringer nye indtryk fra det virkelige liv og for at undgå interessekonflikter eller misbrug har studienævnet bestemt, at man ikke kan komme i praktik i tilknytning til sociologiuddannelsen eller den forskning, som uddannelsens lærere forestår. Vejledning Generel rådgivning og vejledning gives af uddannelsens praktikkoordinator, og det omfatter alt i forbindelse med praktikken (dog bortset fra de konkrete opgaver der gennemføres for praktikstedet): placering af praktikken, valg af praktiksted og konkrete opgaver. Derudover arrangerer praktikkoordinatoren et praktikindkald hvert semester, hvor praktikanterne samles på AAU, beretter om forløbet indtil da, udveksler erfaringer og får kommentarer og råd med hensyn til det resterende forløb, herunder retningslinjer for praktikrapporten og evalueringen. Praktikkoordinatoren står til rådighed for de spørgsmål, du måtte have undervejs, og kan evt. henvise specielle faglige spørgsmål til særligt sagkyndige vejledere ved sociologiuddannelsen. Med hensyn til spørgsmål om opgavernes konkrete udførelse for praktikstedet mv. henvises til praktikstedets kontaktperson eller hvem, der derfra ellers har fået tildelt denne opgave. Det er blandt andet denne konkrete fremmede arbejdsoplevelse, der er kernen i praktikken. Hvis praktikken som helhed ligger indenfor de rammer, der er redegjort ovenfor, og vilkårene i øvrigt er tilfredsstillende for den studerende, blander uddannelsen sig ikke i de enkelte forløb. Praktikvejleder Den studerende får tildelt en praktikvejleder fra studiet med henblik på to opgaver. Dels en faglig sparring gennem praktikforløbet, og samtidig skal praktikvejlederen være eksaminator ved eksamen. Alle opgaver vedr. praktikkens etablering er fortsat praktikkoordinatorens opgave.

12 5. Kandidat Side 12 af 19 Praktikrapport Hver praktikant udarbejder sin egen rapport, også selv om der evt. er tale om flere praktikanter samme sted og med samme opgaver. Der er altså ikke tale om en projektrapport i traditionel forstand, snarere en beretning om forløb og indhold af praktikarbejdet og, ikke mindst, refleksioner over dette i forhold til uddannelsen og sociologien i det hele taget. Udover studieordningens bestemmelser, kan der angives følgende vejledende retningslinjer: DISPOSITION 1. Om praktikstedet: Hvor har du været, hvornår og hvor længe. 2. Om opgaverne/arbejdet: Hvad har du lavet/bidraget med, evt. en tidsplan. Angiv hhv. din arbejdsgivers og dit eget formål/sigte. List din hovedopgave og andre opgaver du har været involveret i og giv et indblik i disse opgaver, problemer og løsninger. 3. Om udbyttet: Hvad har du lært: a) Hvad har du brugt af din sociologiske viden. b) Du skal i et separat afsnit sociologisk teoretisere omkring de hovedproblemstillinger du arbejder med i praktikken. Det kan være som en integreret del af praktikken eller som et separat afsnit i rapporten. Du skal med andre ord udfolde dine teoretiske overvejelser omkring praktikkens genstandsfelter. c) Hvad kunne du evt. derudover have brugt af din sociologiske viden (hvis ellers...). d) Hvilke sociologiske forudsætninger mht. praktikarbejdet har du manglet i din uddannelse. e) Hvad har du lært derudover. f) Hvad konkluderer du alt ialt på opholdet. 4. Evt. diskussion af praktikstedet som fremtidig sociologisk arbejdsplads/praktiksted. Hvilke opgaver på hvilke betingelser. 5. Diskussion af praktikken som led i (din) kandidatuddannelse ud fra dine erfaringer og ift. dit studieprogram/dine fremtidsplaner. I forhold til dette vil det være en god idé, at gøre sig målene med praktikken klart indledningsvis - jf. studieordningen for praktik, se link: - Hvad er det specielt man vil lære, prøve, opleve og hvorfor? Ligeledes kan en praktikdagbog være en god støtte ved praktikrapportens udarbejdelse. Af hensyn til praktikstedet eller de konkrete opgaver, praktikanterne involveres i undervejs, kan det i enkelte tilfælde være nødvendigt at fortroligstemple praktikrapporten eller visse bilag. Af hensyn til andre studerendes orientering om mulighederne og vilkårene og den almindelige dokumentation udadtil af uddannelsens aktiviteter henstilles det imidlertid at fortroligstemple så lidt som muligt, i givet fald at begrænse det til enkelte løse bilag, specielt til censor og eksaminator. Gamle praktikrapporter er tilgængelige for udlån på Studievejlederens kontor i Kroghstræde 5 i åbningstiden.

13 5. Kandidat Side 13 af 19 Rapporten må ud fra sit formål betragtes som specielt rettet til uddannelsen og evalueringen af praktikforløbet. I mange tilfælde vil den naturligvis også kunne anvendes som en tilbagemelding til praktikstedet, men undertiden kan det vise sig mere hensigtsmæssigt med en anden form for tilbagemelding til dette regi. Omfang for praktikrapport (vægt 20 eller 30 ECTS) Praktikrapporten har et omfang af max ord. Fastsatte antal ord er eksklusive litteraturliste, bilag, men inklusive alt andet herunder indholdsfortegnelse, noter, tabeller mv. Ved overskridelse af alle ovenstående opgavers max-grænse (omfang) vil opgaven/projektet blive afvist, og der vil være brugt et eksamensforsøg, og man vil samtidig miste muligheden for at komme til reeksamination og vil først blive tilbudt ny eksamination ved førstkommende ordinære eksamen (der kan være placeret helt op til et år senere). Bilag: Der må max. vedlægges 10 siders bilag, der placeres sidst i rapporten. Alt øvrigt bilagsmateriale skal vedlægges på et USB-stik eller en CD-rom, der fastgøres bagerst i projekterne. Praktisk vedr. aflevering og praktikrapporten Praktikrapporten afleveres i 3 eksemplarer på sekretariatet. Praktikrapporten skal ikke uploades i Det Digitale Projektbibliotek. Forsiden skal indeholde: Navn Praktiksted Praktikvejleder - Semester Årstal ECTS - Antal ord. Praktikrapporten kræver ikke underskrift på forsiden eller i rapporten. Aflevering af praktikrapporter Aflevering kan kun foregå personligt til sekretæren, og ikke pr. post, mail eller fax. Såfremt det ikke er muligt selv at aflevere kan der, på eget ansvar, og ved forudgående aftale med sekretariatet, afleveres af en anden. Eksamen Eksamen, der er en individuel eksamen med intern censur, forløber som en diskussion. Der gives karakteren: Bestået eller ikke bestået. Den studerende har 5 minutters oplæg efterfulgt af 25 minutters diskussion og 5 minutters votering. Se i øvrigt retningslinjer for afholdelse af individuelle mundtlige praktikeksaminer: Eksamen ligger i den ordinære eksamensperiode - hhv. januar og juni. Kun i tilfælde af stærkt forskudte praktikforløb, udlandsophold el.lign. kan der træffes andre aftaler med praktikkoordinatoren. I tilfælde af, at evalueringen af praktikrapporten Ikke bestås, aftales vilkår for ændring af rapporten i samarbejde med praktikvejlederen og censor og en dato for reevaluering.

14 5. Kandidat Side 14 af 19 Praktikindkald - midtvejsmøde Der indkaldes til praktikindkald midt i jeres praktikperiode. Det er en god ide, at I holder et statusmøde med jeres praktikvejleder i virksomheden før dette indkald, således at den afrapportering I giver på vores møde er opdateret - ikke blot med jeres vurdering af, hvorledes praktikforløbet er, men også praktikvejlederens synspunkter. Formålet/dagsorden for dette møde er: At diskutere i grupper og plenum centrale aspekter omkring det at være i praktik. o Første fase i praktikperioden, hvordan det er at være i praktik, gode og mindre gode oplevelser. o Opgaverne i praktikken, hvad de går ud på, prioritering hovedopgave og andre opgaver, og hvordan opgaverne hænger sammen med forhåndsgodkendelsen. o Sociologisk teoretiske overvejelser i praktikken og hvordan de evt. indgår i praktikken, snakken med jeres praktikvejleder på stedet. o Sociologisk metodiske overvejelser og hvordan de indgår i praktikken. o Hvordan procesdokumenterer i jeres praktik. o Nævn de tre vigtigste forhold i har oplevet omkring praktikken. o Andet som I finder vigtigt omkring en sociologisk praktik i jeres uddannelse. At diskutere jeres praktikforløb for den periode der er gået. Om alt går efter planen, om der evt. er justeringer i forhold til forhåndsgodkendelsen. At drøfte eventuelle problemer og løsninger heraf. At drøfte den resterende del af praktikforløbet. At gennemgå krav og indhold til praktikerfaringsrapporten og afklare eventuelle spørgsmål hertil. Tidspunkt og forhold omkring eksamen. Eventuelle spørgsmål I måtte have i forbindelse med praktikforløbet. Praktik i udlandet I forbindelse med praktik i udlandet er du selv ansvarlig for at skabe de relevante kontakter. Hjælp til et overblik over muligheder kan hentes ved Internationalt Kontors Praktikafdeling Praktikafdelingen er dog ikke behjælpelig med konkrete aftaler for sociologistuderende. Speciale Opstart Som afslutning på kandidatuddannelsen udarbejder de(n) studerende et speciale (afgangsprojekt). For at kunne indstille sig til specialeeksamen skal alle forudgående eksaminer (interne såvel som eksterne) være bestået. Kun i helt særlige tilfælde vil der kunne påregnes dispensation fra denne regel, som sker efter ansøgning til studienævnet om dispensation. Specialeskrivningen påbegyndes enten 1. februar med afsluttet specialebedømmelse inden udgangen af august eller den 1. september med afsluttet specialebedømmelse inden udgangen af februar. Specialer kan ikke opstartes på andre tidspunkter end disse. Specialeskrivning inkl. bedømmelse er normeret til 6 måneders fuldtidsarbejde. Som

15 5. Kandidat Side 15 af 19 opstart på specialeskrivningen og vejledertildelingen afholder studiet medio december og primo august et specialeopstartsmøde, hvorefter den studerende kan påbegynde udarbejdelsen af en specialesynopsis med henblik på at påbegynde specialet enten 1. februar eller 1. september. Specialeskrivningen indledes med, at de(n) studerende indsender en specialesynopsis på max. et par sider om den problemstilling, specialet skal belyse. Specialesynopsis indsendes til specialekoordinatoren på mail. Der redegøres for baggrunden for valget af emne, valg af sociologisk teori og metode til belysning af emnet, samt overvejelser over empiriindsamling samt analyse. Det er ikke noget krav til specialet, at der indsamles selvstændig empiri. På baggrund af beskrivelsen vurderer specialekoordinatoren, om specialeforslaget kan leve op til kravene for et sociologisk speciale, eller om der skal indhentes yderligere oplysninger. Når specialesynopsis er godkendt, hvilket som regel tager max. en uge, tildeles de(n) studerende en vejleder. Det er muligt at fremsætte ønske om en vejleder, men der er ikke nogen garanti for at ønsket kan imødekommes. Det er således specialekoordinatoren, der udpeger specialevejledere, og der kan ikke laves forudgående aftaler om vejledning mellem studerende og vejleder. Der udarbejdes en specialekontrakt, som underskrives af de(n) studerende, vejlederen og specialekoordinatoren. Heraf fremgår afleveringsfristen. Vejledning kan ikke påbegyndes før dette tidspunkt. Hvis ikke denne afleveringsfrist overholdes, tæller det som et eksamensforsøg, og der skal ske en ændring af opgaveformuleringen. Specialekontrakten skal udskrives via intranettet Moodle under Studiesekretariat semester. Der henvises endvidere til Moodle under Studiesekretariat 10. semester, hvor der findes specialeregler. Specialeskrivningsperioden kan ikke forlænges på grund af de(n) studerendes afholdelse af ferie. Evt. ferie skal således afholdes inden for den i specialekontraktens fastsatte tidsperiode. Der kan ikke dispenseres fra denne regel, jvf. beslutning af studienævnet 18. juni Samtidig skal det påpeges, at der kun efter særlig aftale med den enkelte specialevejleder kan forventes vejledning i løbet af juli måned, da juli måned er sommerferie. Den studerende kan, såfremt specialeskrivningsperioden strækker sig henover juli, altid vælge at aflevere speciale inden sommerferien. Specialet udarbejdes individuelt eller i grupper, som højst må bestå af fire studerende. I specialet indgår 1-2 siders engelsk summary, også selvom opgaven er skrevet på engelsk. Der skal desuden udarbejdes ansvarslister for specialer, der udarbejdes i grupper, hvor det angives (f.eks. i et forord eller i indholdsfortegnelsen), hvem der er hovedforfatter på hvilke kapitler/afsnit. Målet med specialet er, at de(n) studerende skal dokumentere de færdigheder, der er opnået i at anvende sociologiske videnskabelige teorier og metoder under arbejdet med et afgrænset fagsociologisk emne jf. Studieordningen for Kandidatuddannelsen i Sociologi.

16 5. Kandidat Side 16 af 19 Tilmelding til eksamen Specialekontrakten betragtes som en eksamenstilmelding og du er dermed automatisk tilmeldt. Specialeseminar Det er fastsat i studieordningen, at alle studerende skal gennemføre et specialeseminar samt deltage som studenteropponent. I specialeseminaret deltager, udover vejlederen, en læreropponent og en studenteropponent. Specialeseminaret skal helst ligge så sent i skrivefasen, at man kan danne sig et indtryk af helheden i specialet (f.eks. skal det ikke kun være disposition, men gerne 1. udkast til dele af analysen). Aftal med vejlederen, hvornår det er mest hensigtsmæssigt at afholde specialeseminar. Specialeseminaret skal dog afholdes senest en måned før aflevering af specialet ift. det oprindelige afleveringstidspunkt på specialekontrakten. Informationer herom gives til sekretæren senest 14 dage før afholdelse af specialeseminaret. Går man ind i en 3 måneders forlængelse, skal specialeseminaret stadig afholdes en måned før afleveringstidspunktet på specialekontrakten. Procedure for afholdelse af specialeseminar 1. Specialestuderende finder selv en studenteropponent. Brug evt. studenterforum 10. semester på Moodle. 2. Vejleder og de(n) specialestuderende finder en læreropponent, dato og tidspunkt for afholdelse af specialeseminaret. 3. Når alle aftaler er på plads meddeles følgende til sekretariatet Dato Tid Navn(e) på den specialestuderende Navn(e) på studenteropponent(er) Navn på læreropponent 4. Materialet må max fylde 50 sider 5. De(n) studerende udsender selv materialet pr. mail senest 5 arbejdsdage før afholdelse af specialeseminaret. Trykning af speciale Den studerende bestiller selv, i god tid, trykketid på UniPrint på tlf.: Koster trykningen mere end 350 kr., betaler de(n) studerende selv merudgiften. Der skal afleveres 2 eksemplarer af specialet på sekretariatet (1 til censor og 1 til vejleder). Upload af speciale Specialet uploades elektronisk i Det Digitale Projektbibliotek. Vejledning til upload findes på Moodle under Studiesekretariatet - Kandidat. Når specialet er uploadet, skal den

17 5. Kandidat Side 17 af 19 studerende udskrive en kvittering, som afleveres til sekretæren sammen med de to trykte eksemplarer. Aflevering af speciale Specialet afleveres efter gældende dato i den underskrevne specialekontrakt og senest kl på sekretariatet. Står man selv for trykning af specialet, gælder ovenstående regler vedr. afleveringsdato mv. stadig. Omfang - Speciale (vægt 30 ECTS) 1 studerende: Max ord 2 studerende: Max ord 3 studerende: Max ord 4 studerende: Max ord Antal ord skal angives på forsiden af specialet. Fastsatte antal ord er eksklusiv litteraturliste, bilag og engelsk summary, men inklusive alt andet herunder indholdsfortegnelse, noter, tabeller mv. Hvad angår bilag, må der max. vedlægges 10 siders bilag, der placeres sidst i projektet. Alt øvrigt bilagsmateriale skal vedlægges på USB eller en CD-rom der fastgøres bagerst i specialerne. Ved overskridelse af ovenstående max-grænser (omfang) vil specialet blive afvist, og der vil være brugt et eksamensforsøg. Regler for færdiggørelse af specialer på sociologiuddannelsen 1) Specialeskrivningstiden er normeret til 6 måneder (inkl. bedømmelse) fra og med enten 1. februar eller 1. september. 2) Såfremt man ikke afleverer til det i specialekontrakten fastsatte afleveringstidspunkt, tæller det som et eksamensforsøg i ens eksamensprotokol, og man vil få tildelt max. 3 måneder ekstra til at færdiggøre specialet i. I den forbindelse skal der desuden ændres i opgaveformuleringen. 3) Ved tildeling af vejleder og underskrivning af specialekontrakt, tilmeldes den studerende automatisk eksamen via sekretariatet. 4) Såfremt den normerede specialeskrivningstid på 6 måneder overskrides, forestås der ikke yderligere vejledning hverken i form af møder eller mail-kontakt. Den tildelte vejledning samt specialeseminar skal således afvikles inden for den normerede tid. Ved overskridelse af specialeskrivningstiden tilbydes den studerende dog ét møde med sin vejleder, hvor den reviderede opgaveformulering samt plan for færdiggørelse af specialet kort diskuteres og fastlægges. Specialevejlederen kan ikke forventes at læse noget til dette møde.

18 5. Kandidat Side 18 af 19 5) Der kan ikke dispenseres fra disse regler, med mindre der er tale om dokumenteret sygdom (under fremvisning af læge-erklæring) eller barsel. Af lægeerklæringen skal der fremgå start og slutdato for sygdomsperioden. 6) Der kan ikke bevilges orlov i specialeskrivningsperioden, med mindre der er tale om dokumenteret sygdom (under fremvisning af læge-erklæring) eller barsel. I så fald ansøges Studiekontoret om orlov. Eksamen Eksamen er en mundtlig prøve med ekstern censur efter 7-trinsskalaen. Bedømmelsen tager udgangspunkt i specialeafhandlingen samt en mundtlig fremlæggelse og diskussion. Ved bedømmelsen vægter såvel det skriftlige grundlag som den mundtlige eksamination. Projekteksamen foregår i grupper. Det vil sige, at alle projekter/specialer, der er udarbejdet i grupper, vil blive eksamineret ved, at alle gruppemedlemmer er inde til eksamen samtidig, dog med individuel karakterfastsættelse. (Dette gælder kun for grupper på 2 eller flere personer) Se regler og retningslinjer for afholdelse af individuel mundtlig eksamen på: Vejledningsnormer Der tildeles vejledning til specialeskrivning efter følgende normer: - individuelle studerende: 30 timer - grupper med 2 studerende: 40 timer - grupper med 3-4 studerende: 50 timer Forhåndsgodkendelse af specialer Studienævnet har besluttet, at der ikke udstedes forhåndsgodkendelser af specialer, før den endelige karakter er givet, sådan som det kendes fra andre videregående uddannelsesinstitutioner. Begrundelsen er, at karakteren for specialet er en kombination af den skriftlige og den mundtlige præstation, hvorfor en forhåndsgodkendelse af specialet, før der er afholdt mundtligt forsvar, vil være i strid med eksamensbekendtgørelsen. Dette er i overensstemmelse med AAK s (Akademikernes Arbejdsløshedskasse) retningslinjer, der klart siger, at en forhåndsgodkendelse ikke kan bruges som optagelsesgrundlag i arbejdsløshedskassen, når det mundtlige forsvar kræves ifølge studieordningen. Eksamensbevis Når karakteren for specialeeksamen foreligger sendes denne til Det Samfundsvidenskabelige Fakultet hvor eksamenskontoret udsteder dit eksamensbevis. Dette vil blive sendt til din folkeregisteradresse. Dimittender ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet vil få bevis inden for den regelbundne frist på 2 måneder, jf. VTU's eksamensbekendtgørelses 34, stk.

19 5. Kandidat Side 19 af 19 Har du spørgsmål vedr. eksamensbevis skal dette rettes til eksamenskontoret på Det Samfundsvidenskabelige Fakultetskontor, tlf Dimissionsfest Der afholdes dimissionsfest sidst i august for færdige kandidater. Det gælder de studerende som har bestået deres specialeeksamen fra 1. september til 31. august.

Undervisningen Der afholdes i forbindelse med praktikken et opstarts- og et midtvejsseminar se herom senere.

Undervisningen Der afholdes i forbindelse med praktikken et opstarts- og et midtvejsseminar se herom senere. Modul 3c - Praktik Formål Målet med praktikken er at give dig mulighed for at udbygge og afprøve din viden og kompetence i det sociale arbejdes praksis i institutionelle omgivelser på et tidspunkt, hvor

Læs mere

Regler for kandidatspecialer ved Det Humanistiske Fakultet, AAU pr. 1. februar

Regler for kandidatspecialer ved Det Humanistiske Fakultet, AAU pr. 1. februar Det Humanistiske Fakultetskontor Kroghstræde 3 Postboks 159 9100 Aalborg Tlf. 9940 9591 Fax 9815 6864 humfak@adm.aau.dk Sagsbehandler: Janus Skjoldborg Tlf. 9940 9602 jms@adm.aau.dk 29. marts 2014 Ref.:

Læs mere

Inden for rammerne af disse regler kan det enkelte studienævn fastsætte mere specifikke retningslinjer.

Inden for rammerne af disse regler kan det enkelte studienævn fastsætte mere specifikke retningslinjer. Det Humanistiske Fakultetskontor Kroghstræde 3 Postboks 159 9100 Aalborg Sagsbehandler: Lisbeth Videbæk Thomsen Telefon: 9940 9602 Email: lvt@adm.aau.dk Dato: 19-06-2015 Sagsnr.: 2015-441-00025 DET HUMANISTISKE

Læs mere

Lektionskatalog. 7. semester moduler

Lektionskatalog. 7. semester moduler Lektionskatalog 7. semester moduler Rummets sociologi - Rum, mobilitet og sted Critique and counter critique - Sociological time-diagnoses Recognition, respect and redistribution Biographical method Forløbsanalyse

Læs mere

Retningslinjer for diplomingeniørpraktik

Retningslinjer for diplomingeniørpraktik Retningslinjer for diplomingeniørpraktik Alle diplomingeniørstuderende skal som et led i uddannelsen gennemføre et praktikophold af en varighed på 30 ECTS. Praktikken er placeret på den sidste del af 6.

Læs mere

STUDIEORDNING FOR KANDIDATUDDANNELSEN SOCIOLOG

STUDIEORDNING FOR KANDIDATUDDANNELSEN SOCIOLOG STUDIEORDNING FOR KANDIDATUDDANNELSEN I SOCIOLOG VED AALBORG UNIVERSITET GÆLDENDE FRA 1. SEPTEMBER 2003 med korrektion 2007 Studieordning for Kandidatuddannelsen i sociologi ved Aalborg Universitet 1.

Læs mere

Regler for kandidatspecialer ved Det Humanistiske Fakultet og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet pr. 1. februar 2017.

Regler for kandidatspecialer ved Det Humanistiske Fakultet og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet pr. 1. februar 2017. Fakultetskontoret på Humaniora og Samfundsvidenskab Fibigerstræde 5 Postboks 159 9100 Aalborg Sagsbehandler: Lisbeth Videbæk Thomsen Telefon: 9940 9602 Email: lvt@adm.aau.dk Dato: 29-06-2017 Sagsnr.: 2016-441-00002

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i kemi

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i kemi Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i kemi Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i kemi. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige Fakultets

Læs mere

STUDIEORDNING CAND.PHIL. OG CAND.MAG.

STUDIEORDNING CAND.PHIL. OG CAND.MAG. STUDIEORDNING FOR CAND.PHIL. OG CAND.MAG. I SAMFUNDSFAG VED AALBORG UNIVERSITET Gældende fra 1. september 1999 INDHOLDSFORTEGNELSE: Indledning... 3 1. Studienævns- og fakultetstilhørsforhold... 3 2. Adgangskrav

Læs mere

Retningslinjer for diplomingeniørpraktik

Retningslinjer for diplomingeniørpraktik Studienævnet for Energi Institut for Energiteknik Dokumentdato: 17. september 2019 Dokumentansvarlig: Studiesekretariatet Retningslinjer for diplomingeniørpraktik Alle diplomingeniørstuderende skal som

Læs mere

Projektorienteret forløb (praktik) hvordan gør jeg? Kandidatuddannelserne i Statskundskab og Samfundsfag

Projektorienteret forløb (praktik) hvordan gør jeg? Kandidatuddannelserne i Statskundskab og Samfundsfag Projektorienteret forløb (praktik) hvordan gør jeg? Kandidatuddannelserne i Statskundskab og Samfundsfag Hvad kan du bruge et projektorienteret forløb til? Studieordningen giver mulighed for at tage et

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.) Årgang: 2005 Siden er sidst opdateret: 8. maj 2007 Side 1 af 9 sider Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.) Årgang: 2005 Siden er sidst opdateret: 8. maj 2007 Side 2 af 9 sider Denne

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i medicinalkemi

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i medicinalkemi Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i medicinalkemi Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i medicinalkemi. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i nanoteknologi

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i nanoteknologi Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i nanoteknologi Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i nanoteknologi. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i matematik-økonomi

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i matematik-økonomi Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i matematik-økonomi Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i matematik-økonomi. Denne kan ses på Det

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i teknisk fysik

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i teknisk fysik Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i teknisk fysik Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i teknisk fysik. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige

Læs mere

Kandidatuddannelsen i Kriminologi. 3. semester. Modul 5 og 6: Problemorienteret forløb og metodevalgfag

Kandidatuddannelsen i Kriminologi. 3. semester. Modul 5 og 6: Problemorienteret forløb og metodevalgfag Kandidatuddannelsen i Kriminologi 3. semester Modul 5 og 6: Problemorienteret forløb og metodevalgfag Efteråret 2015 1 Velkommen Velkommen til 3. semester, Kandidatuddannelsen i Kriminologi, Aalborg Universitet.

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.) Årgang: 2005 Siden er sidst opdateret: 14. september 2007 Side 1 af 9 sider Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.) Årgang: 2005 Siden er sidst opdateret: 14. september 2007 Side 2 af

Læs mere

Aftale om projektorienteret forløb i en virksomhed

Aftale om projektorienteret forløb i en virksomhed Aftale om projektorienteret forløb i en virksomhed Studienævn for elektronik og it, Aalborg Universitet Navn på studerende: Virksomhed: ver: 16. juni 2014 Forord Med denne vejledning ønsker Studienævn

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i matematik

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i matematik Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i matematik Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i matematik. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige

Læs mere

STUDIEORDNING FOR TYSK. Studieordning sept., 2015

STUDIEORDNING FOR TYSK. Studieordning sept., 2015 Vejledende gennemgang af STUDIEORDNING FOR TYSK Studieordning sept., 2015 1-faglig Kandidat 1 Indledning Denne folder er en vejledende gennemgang af studieordningen for den 1-faglige kandidatuddannelse

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for civilingeniøruddannelsen i Optik og elektronik

Faglig rammebeskrivelse for civilingeniøruddannelsen i Optik og elektronik Faglig rammebeskrivelse for civilingeniøruddannelsen i Optik og elektronik 1. Formål På civilingeniøruddannelsen i Optik og elektronik specialiserer man sig inden for fagområdet optik og elektronik gennem

Læs mere

1) Til en praktik prøve. 2) Aflevere Synopsis Som er starten på dit afsluttende eksamensprojekt.

1) Til en praktik prøve. 2) Aflevere Synopsis Som er starten på dit afsluttende eksamensprojekt. Praktikindkald Praktikprøvetilmelding Praktikprøve d. 22-23.03 Udarb. af synopsis Påskeferie Multimedie Designer Uddannelsen Information om 4 semester, foråret 2012 Det overordnede tema for 4. semester

Læs mere

Modul 2. Modulet består af i alt 3 fagområder, der afløses gennem et integreret problembaseret projektarbejde:

Modul 2. Modulet består af i alt 3 fagområder, der afløses gennem et integreret problembaseret projektarbejde: Modul 2 Formålet med undervisningen på modul 2 er at udvikle forståelse for og teoretisk viden om socialt arbejde fra forskellige aktørpositioner og organisatoriske perspektiver, samt disses betydning

Læs mere

Fagstudieordning Kandidattilvalg i kommunikation og it 2019

Fagstudieordning Kandidattilvalg i kommunikation og it 2019 Fagstudieordning Kandidattilvalg i kommunikation og it 2019 Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Ikrafttræden: 1. september 2019 Indhold Kapitel 1. Hjemmel... 3 1. Hjemmel... 3 Kapitel 2. Normering

Læs mere

Tillæg 1. SUPPLERINGSUDDANNELSE I SOCIOLOGI

Tillæg 1. SUPPLERINGSUDDANNELSE I SOCIOLOGI Tillæg 1. SUPPLERINGSUDDANNELSE I SOCIOLOGI Sociologisk Institut udbyder en suppleringsuddannelse af 1 års varighed (60 ects) for studerende, som ikke læser sociologi. Ønskes et forløb på 1½ år (90 ects),

Læs mere

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet 2009-retningslinjer i henhold til Bekendtgørelse af 29. november 2013 Bekendtgørelse om fleksible forløb inden for videregående uddannelser

Læs mere

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I ETIK DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I ETIK DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET Studieordning for SUPPLERINGSFAG I ETIK DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET August 2005 Senest revideret marts 2007 Indhold Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5: Kapitel 6: Kapitel

Læs mere

Modul 13. Ergoterapeutiske professionsfærdigheder og professionsudøvelse

Modul 13. Ergoterapeutiske professionsfærdigheder og professionsudøvelse Modul 13 Ergoterapeutiske professionsfærdigheder og professionsudøvelse Indholdsfortegnelse Modulbeskrivelse modul 13... 1 Retningslinjer for intern prøve modul 13... 3 Modulbeskrivelse modul 13 Ergoterapeutiske

Læs mere

STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001. med korrektioner 2007

STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001. med korrektioner 2007 STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001 med korrektioner 2007 Indhold 1. Bekendtgørelsesgrundlag...2 2. Studienævns- og fakultetstilhørsforhold...2 3. Adgangskrav og forudsætninger...2

Læs mere

Eksamenskatalog for multimediedesigneruddannelsen

Eksamenskatalog for multimediedesigneruddannelsen Eksamenskatalog for multimediedesigneruddannelsen Gældende for efterårssemestret 2018 Udarbejdet 01.08.2018 1/12 UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole Niels Bohrs Allé 1. 5230 Odense M Tlf. 6318 3000.

Læs mere

Fagstudieordning Kandidattilvalget i film- og medievidenskab 2019

Fagstudieordning Kandidattilvalget i film- og medievidenskab 2019 Fagstudieordning Kandidattilvalget i film- og medievidenskab 2019 Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Ikrafttræden: 1. september 2018 Indhold Kapitel 1. Hjemmel... 3 1. Hjemmel... 3 Kapitel

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I E V I D E N S K A B. August 1997

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I E V I D E N S K A B. August 1997 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I E V I D E N S K A B August 1997 Senest revideret august 2007 2 KAPITEL 1: FORMÅL OG FAGLIG BESKRIVELSE

Læs mere

STUDIEORDNING FOR CAND.OECON. LINIEN I INNOVATION OG VIDENØKONOMI VED AALBORG UNIVERSITET

STUDIEORDNING FOR CAND.OECON. LINIEN I INNOVATION OG VIDENØKONOMI VED AALBORG UNIVERSITET STUDIEORDNING FOR CAND.OECON. LINIEN I INNOVATION OG VIDENØKONOMI VED AALBORG UNIVERSITET Gældende fra 1. September 2003 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. BEKENDTGØRELSESGRUNDLAG 3 2. STUDIENÆVNS- OG FAKULTETSTILHØRSFORHOLD

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i biologi

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i biologi Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i biologi Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i biologi. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige

Læs mere

Eksamenskatalog for Multimediedesigner uddannelsen. Gældende for efterårssemestret 2017

Eksamenskatalog for Multimediedesigner uddannelsen. Gældende for efterårssemestret 2017 Eksamenskatalog for Multimediedesigner uddannelsen Gældende for efterårssemestret 2017 Udarbejdet 01.08.2017 INDHOLD 1. Indledning 3 2. Overblik over eksaminer fordelt på semestre 3 3. Beskrivelse af studiestartsprøven

Læs mere

Studieordning for. Faglig supplering i Samfundsfag. ved. Aalborg Universitet

Studieordning for. Faglig supplering i Samfundsfag. ved. Aalborg Universitet Studieordning for Faglig supplering i Samfundsfag ved Aalborg Universitet Gældende fra den 1. november 2006 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning...3 2. Studienævn...3 3. Optagelse...3 4. Uddannelsens betegnelse

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i datalogi

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i datalogi Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i datalogi Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i datalogi. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige

Læs mere

Praktik Forår 2013, Sociologi

Praktik Forår 2013, Sociologi Praktik Forår 2013, Sociologi Antal respondenter: 4 Antal svar: 2 Koordinator: Gunnar Scott Reinbacher *************************************************************** Hvor var dit praktiksted geografisk

Læs mere

Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg Universitet. September 2008

Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg Universitet. September 2008 Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg Universitet. September 2008 Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg

Læs mere

Jordemoderuddannelsen Rammer og kriterier for intern teoretisk prøve på modul 13

Jordemoderuddannelsen Rammer og kriterier for intern teoretisk prøve på modul 13 Jordemoderuddannelsen Rammer og kriterier for intern teoretisk prøve på modul 13 1 Rammer og kriterier for modul 13 prøve Dette dokument indeholder en beskrivelse af: Læringsudbytte for modul 13 s. 2 Forudsætninger

Læs mere

Retningslinjer for. Praktik. på Datamatikeruddannelsen

Retningslinjer for. Praktik. på Datamatikeruddannelsen Retningslinjer for Praktik på Datamatikeruddannelsen Baggrund På datamatikeruddannelsens 5. semester skal de studerende gennemføre et praktikophold i en eller flere virksomheder. Praktikken er normeret

Læs mere

Eksamenskatalog for Professionsbacheloruddannelsen i Digital Konceptudvikling

Eksamenskatalog for Professionsbacheloruddannelsen i Digital Konceptudvikling Eksamenskatalog for Professionsbacheloruddannelsen i Digital Konceptudvikling [udarbejdet 01.08.2018] 2 INDHOLD 1. Indledning... 4 2. Overblik over eksaminer fordelt på semestre... 4 4. Beskrivelser af

Læs mere

Opdateret: 13. september 2012. 5. semester. Sociologi Aalborg Universitet

Opdateret: 13. september 2012. 5. semester. Sociologi Aalborg Universitet Opdateret: 13. september 2012 5. semester Sociologi Aalborg Universitet Efteråret 2012 5. semester, Efteråret 2012 Formål Formålet med undervisningen på 5. semester er at give de studerende indsigt i og

Læs mere

Eksamensreglement og -orientering for uddannelsen til Bygningskonstruktør og Byggetekniker

Eksamensreglement og -orientering for uddannelsen til Bygningskonstruktør og Byggetekniker Eksamensreglement og -orientering for uddannelsen til Bygningskonstruktør og Byggetekniker Bygningskonstruktøruddannelsen Erhvervsakademiet Lillebælt Revision af januar 2013 /TF Indholdsfortegnelse Eksamensreglement...

Læs mere

Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet

Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet 2.- 6. semester Gældende fra september 2009 Redigeret december 2010 Redigeret august 2011 (eksamensform alment modul) Redigeret juni

Læs mere

Udfyldende regler på matematik

Udfyldende regler på matematik Studienævnet for matematik 4. september 2008 Udfyldende regler på matematik Studienævnet udarbejder en række udfyldende regler der uddyber og supplerer studieordningens bestemmelser. De udfyldende regler

Læs mere

Referat af studienævnsmøde. onsdag den 5. september 2018, kl

Referat af studienævnsmøde. onsdag den 5. september 2018, kl Referat af studienævnsmøde onsdag den 5. september 2018, kl. 13.00-15.00 Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden. 2. Godkendelse af referat fra SN-mødet 8. maj. 3. Justeringer af opgaver: Forkortelse eksamensperiode

Læs mere

Køreplan og vejledning i forbindelse med Bachelorprojekt (BAprojekt)

Køreplan og vejledning i forbindelse med Bachelorprojekt (BAprojekt) Køreplan og vejledning i forbindelse med Bachelorprojekt (BAprojekt) I denne køreplan og vejledning finder du information om BA-projektet ved Idræt og Sundhed. Det drejer sig om følgende: Tilmelding til

Læs mere

Regler for speciale. Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse afsluttes med et speciale på 4. semester. Kandidatspecialet

Regler for speciale. Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse afsluttes med et speciale på 4. semester. Kandidatspecialet Regler for speciale Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse afsluttes med et speciale på 4. semester. Kandidatspecialet er på 30 ECTS. Specialet er en fri skriftlig individuel eller gruppe (max. 2 personer)

Læs mere

Praktikvejledning og information om 4 semester, foråret 2014

Praktikvejledning og information om 4 semester, foråret 2014 Multimedie Designer Uddannelsen Praktikvejledning og information om 4 semester, foråret 2014 Det overordnede tema for 4. semester er PRAKTIK OG PERSPEKTIVERING. Det betyder, at du på 4. semester har mulighed

Læs mere

Praktik Forår 2012, Sociologi

Praktik Forår 2012, Sociologi Praktik Forår 2012, Sociologi Antal respondenter: 17 Antal svar: 4 Koordinator: Gunnar Scott Reinbacher *************************************************************** Hvor var dit praktiksted geografisk

Læs mere

Koordinations normer og arbejdsbeskrivelse for koordinatorer på KSA. 5 udkast oktober 2015

Koordinations normer og arbejdsbeskrivelse for koordinatorer på KSA. 5 udkast oktober 2015 Koordinations normer og arbejdsbeskrivelse for koordinatorer på KSA 5 udkast oktober 2015 Fra og med den studieordning der træder i kraft 1. september 2015 Modul 1 (1. semester) Modul koordinator: 30 timer

Læs mere

Vejledning om praktik på psykolog-uddannelsen Aalborg Universitet.

Vejledning om praktik på psykolog-uddannelsen Aalborg Universitet. Vejledning om praktik på psykolog-uddannelsen Aalborg Universitet. Praktikformer. Studieordningens kursus i Psykologisk Praktik kan organiseres på tre forskellige måder: 1. En praktikplads organiseret

Læs mere

Projektorienteret forløb - Praktik

Projektorienteret forløb - Praktik Projektorienteret forløb - Praktik 10, 20 eller 30 ECTS Selvvalgt modul på kandidatuddannelsen i uddannelsesvidenskab OBS: Nærværende papir henvender sig kun til studerende der ønsker at tage praktik som

Læs mere

Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse afsluttes med et speciale på 4. semester. Kandidatspecialet

Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse afsluttes med et speciale på 4. semester. Kandidatspecialet Regler for speciale Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse afsluttes med et speciale på 4. semester. Kandidatspecialet er på 30 ECTS. Specialet er en fri skriftlig

Læs mere

Fagstudieordning Kandidattilvalg i pædagogik 2019

Fagstudieordning Kandidattilvalg i pædagogik 2019 Fagstudieordning Kandidattilvalg i pædagogik 2019 Justeret 2019 Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Ikrafttrædelse: 1. september 2019 Indhold Kapitel 1. Hjemmel... 3 1. Hjemmel... 3 Kapitel

Læs mere

Peqqissaanermik Ilisimatusarfik/ Institut for Sygepleje og Sundhedsvidenskab Sygeplejerskeuddannelsen. Eksamenskatalog Teori undervisning

Peqqissaanermik Ilisimatusarfik/ Institut for Sygepleje og Sundhedsvidenskab Sygeplejerskeuddannelsen. Eksamenskatalog Teori undervisning Peqqissaanermik Ilisimatusarfik/ Institut for Sygepleje og Sundhedsvidenskab Sygeplejerskeuddannelsen Eksamenskatalog Teori undervisning 6. Semester 8.maj 2013 Inholdsfortegnelse Obligatoriske forhold,

Læs mere

AALBORG UNIVERSITET. Semesterbeskrivelse. Sociologiuddannelsen 10. semester. Forår 2019

AALBORG UNIVERSITET. Semesterbeskrivelse. Sociologiuddannelsen 10. semester. Forår 2019 AALBORG UNIVERSITET Semesterbeskrivelse Sociologiuddannelsen 10. semester Forår 2019 17. januar 2019 Oplysninger om semesteret Skole: Skolen for Sociologi og Socialt Arbejde Studienævn: Studienævnet for

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I O R G A N I S A T I O N S A N T R O P O L O G I. September 2003

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I O R G A N I S A T I O N S A N T R O P O L O G I. September 2003 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I O R G A N I S A T I O N S A N T R O P O L O G I September 2003 Senest revideret august 2007 1-årig suppleringsuddannelse

Læs mere

AALBORG UNIVERSITET. Semesterbeskrivelse. Sociologiuddannelsen 10. semester

AALBORG UNIVERSITET. Semesterbeskrivelse. Sociologiuddannelsen 10. semester AALBORG UNIVERSITET Semesterbeskrivelse Sociologiuddannelsen 10. semester Forår 2017 Oplysninger om semesteret Skole: Skolen for Sociologi og Socialt Arbejde Studienævn: Studienævnet for Sociologi Studieordning:

Læs mere

Vejledning til praktikophold i en dansk eller udenlandsk virksomhed

Vejledning til praktikophold i en dansk eller udenlandsk virksomhed Vejledning til praktikophold i en dansk eller udenlandsk virksomhed Kortere Videregående Uddannelser KVU Erhvervsakademi Sjælland Campus Roskilde August 2011 Manual til praktikophold. Erhvervsakademi Sjælland

Læs mere

Virksomhedsprojekt. Betingelser

Virksomhedsprojekt. Betingelser Virksomhedsprojekt Betingelser Den studerendes tilknytning til en virksomhed formaliseres med denne kontrakt. Kontrakten indgås mellem den studerende, instituttet for den uddannelse, hvor den studerende

Læs mere

Eksamenskatalog for Professionsbacheloruddannelsen i softwareudvikling. Gældende for efterårssemestret 2018

Eksamenskatalog for Professionsbacheloruddannelsen i softwareudvikling. Gældende for efterårssemestret 2018 Eksamenskatalog for Professionsbacheloruddannelsen i softwareudvikling Gældende for efterårssemestret 2018 Udarbejdet 31.8.2018 INDHOLD 1. Indledning 3 2. Overblik over eksaminer fordelt på semestre 3

Læs mere

Ergoterapeutuddannelsen

Ergoterapeutuddannelsen Tillæg vedrørede internationale uddannelsesmuligheder Gældende august 2014 1 1. Internationale uddannelsesmuligheder... 3 2. Ansøgning og Merit... 3 3. Læringskontrakt og læringsudbytter... 3 4. Sprog...

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 14 Bachelorprojekt Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 14 beskrivelsen... 3 Modul 14 - Bachelorprojekt... 3 Studieaktivitetsmodel

Læs mere

TILLÆG til Studieordning for bacheloruddannelsen i Politik & Administration Gældende fra februar 2010

TILLÆG til Studieordning for bacheloruddannelsen i Politik & Administration Gældende fra februar 2010 TILLÆG til Studieordning for bacheloruddannelsen i Politik & Administration Gældende fra februar 2010 Tillægget omfatter 2. semester af bacheloruddannelsen (modul 2) 2 Studienævn og fakultet Bacheloruddannelsens

Læs mere

Finansøkonom (AK) Erhvervsakademiuddannelsen inden for finansområdet. Speciale 2013

Finansøkonom (AK) Erhvervsakademiuddannelsen inden for finansområdet. Speciale 2013 Finansøkonom (AK) Erhvervsakademiuddannelsen inden for finansområdet Speciale 2013 Septemberoptag 2011 1 Specialebeskrivelsen gælder for studerende med studiestart pr. september 2011 og er fælles for følgende

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.) x Årgang: 2005 Siden er sidst opdateret: 5. september 2008 Side 1 af 10 sider Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.) Årgang: 2005 Siden er sidst opdateret: 5. september 2008 Side 2 af

Læs mere

Modul 13 Valgmodul. Modulbeskrivelse 13. 10 ECTS point

Modul 13 Valgmodul. Modulbeskrivelse 13. 10 ECTS point Modul 13 Valgmodul Psykomotorikuddannelsen Carlsbergvej 14 3400 Hillerød www.ucc.dk 10 ECTS point Revision: januar 2015 Modulbeskrivelse 13 Gældende fra forårssemestret 2015 Modulet begynder i uge 6/35

Læs mere

Studieordning for Tilvalg i Marketing, Branding og Kommunikation

Studieordning for Tilvalg i Marketing, Branding og Kommunikation Studieordning for Tilvalg i Marketing, Branding og Kommunikation Side 1 af 9 Tilvalg i Marketing, Branding og Kommunikation Et erhvervsøkonomisk tilvalg SYDDANSK UNIVERSITET DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE

Læs mere

Ergoterapeutuddannelsen

Ergoterapeutuddannelsen Tillæg vedrørede internationale uddannelsesmuligheder Gældende fra august 2016 og gælder for hold der er påbegyndt deres uddannelse inden 1. september 2016. Dvs. Bekendtgørelse nr. 832 af 13/08/2016 Professionshøjskolen

Læs mere

Projektorienteret forløb - Praktik

Projektorienteret forløb - Praktik Projektorienteret forløb - Praktik 10, 20 eller 30 ECTS Selvvalgt modul på kandidatuddannelsen i uddannelsesvidenskab OBS: Nærværende papir henvender sig kun til studerende der ønsker at tage praktik som

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Bachelorprojekt Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i sygepleje 1 Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 14 beskrivelsen... 3 Modul 14 -

Læs mere

hvem, hvad, hvornår og hvordan?

hvem, hvad, hvornår og hvordan? Studieophold i udlandet hvem, hvad, hvornår og hvordan? Studievejledningen Psykologi, Øster Farimagsgade 5, 5.1.26, 1353 København K Tlf. 35 32 48 16 studievejl@psy.ku.dk Det er på mange måder givende

Læs mere

Rettelsesblad til studieordningen for finansøkonom, 2009 2012 Rettet den 9. november 2010

Rettelsesblad til studieordningen for finansøkonom, 2009 2012 Rettet den 9. november 2010 Rettelsesblad til studieordningen for finansøkonom, 2009 2012 Rettet den 9. november 2010 Rettelse til side 10: Erhvervskunderådgivning (2. interne) Ved udgangen af 3. semester afholdes en mundtlig prøve

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk)

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk) Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk) Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

Aftale om projektorienteret forløb i en virksomhed

Aftale om projektorienteret forløb i en virksomhed Aftale om projektorienteret forløb i en virksomhed School of ICT, Aalborg Universitet N a v n p å s t u d e r e n d e : V i r k s o m h e d : ver: april 2016 Forord Med denne vejledning ønsker School of

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I K I N A - S T U D I E R. September 1998

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I K I N A - S T U D I E R. September 1998 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I K I N A - S T U D I E R September 1998 Senest revideret maj 2007 Kapitel 1: Formål og faglig beskrivelse 1.

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA

Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA SYDDANSK UNIVERSITET DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel i Undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 698

Læs mere

faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I matematik science.au.dk

faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I matematik science.au.dk faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I matematik science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I MATEMATIK matematik I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i matematik. Her er en beskrivelse

Læs mere

FLEKSIBELT FORLØB. Studievejledning for Masteruddannelsen som fleksibelt forløb

FLEKSIBELT FORLØB. Studievejledning for Masteruddannelsen som fleksibelt forløb FLEKSIBELT FORLØB Studievejledning for Masteruddannelsen som fleksibelt forløb Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) Aarhus Universitet Juni 2018 Indholdsfortegnelse Masteruddannelsen som

Læs mere

Modulbeskrivelse. 7. semester - modul 13. Hold ss2010v. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. 7. semester - modul 13. Hold ss2010v. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse Modulbeskrivelse 7. semester - modul 13 Hold ss2010v Professionsbachelor i sygepleje Februar 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE MODUL 13... 1 TEORETISKE VALGMODULER... 2 KLINISKE

Læs mere

Rammer og kriterier for ekstern teoretisk prøve. Radiografuddannelsen modul 7, overgangsordning University College Lillebælt

Rammer og kriterier for ekstern teoretisk prøve. Radiografuddannelsen modul 7, overgangsordning University College Lillebælt Rammer og kriterier for ekstern teoretisk prøve Radiografuddannelsen modul 7, overgangsordning University College Lillebælt Gældende efteråret 2016 Formål Formål med prøven er at bedømme i hvilken grad

Læs mere

Studieordning, Kandidatuddannelsen Inooqatigiinnik ilisimatusaat Samfundsvidenskab

Studieordning, Kandidatuddannelsen Inooqatigiinnik ilisimatusaat Samfundsvidenskab Studieordning, Kandidatuddannelsen Inooqatigiinnik ilisimatusaat Samfundsvidenskab Inuiaqatigiilerinermik, Aningaasaqarnermik Tusagassiornermillu Ilisimatusarfik Institut for Samfund, Økonomi og Journalistik

Læs mere

ILISIMATUSARFIK GRØNLANDS UNIVERSITET ILIMMARFIK-INSTITUTTET Studieordning for kandidatuddannelsen i Samfundsvidenskab

ILISIMATUSARFIK GRØNLANDS UNIVERSITET ILIMMARFIK-INSTITUTTET Studieordning for kandidatuddannelsen i Samfundsvidenskab ILISIMATUSARFIK GRØNLANDS UNIVERSITET ILIMMARFIK-INSTITUTTET Studieordning for kandidatuddannelsen i Samfundsvidenskab Kapitel 1 Varighed og titel Kapitel 2 Adgangskrav Kapitel 3 Uddannelsens formål Kapitel

Læs mere

Projektorienteret forløb i en virksomhed. Skole for Informations- og Kommunikationsteknologi, Aalborg Universitet

Projektorienteret forløb i en virksomhed. Skole for Informations- og Kommunikationsteknologi, Aalborg Universitet Projektorienteret forløb i en virksomhed Skole for Informations- og Kommunikationsteknologi, Aalborg Universitet May 2018 Forord Med denne vejledning ønsker Skole for Informations- og Kommunikationsteknologi

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelsen i billedkunst (BFA) ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne

Studieordning for Bacheloruddannelsen i billedkunst (BFA) ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne Studieordning for Bacheloruddannelsen i billedkunst (BFA) ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne Indhold Studieordning for Bacheloruddannelsen i billedkunst (BFA) ved Det Kongelige

Læs mere

STUDIEORDNING FOR CAND.MERC. LINIEN I INNOVATION OG ENTREPRENEURSHIP VED AALBORG UNIVERSITET

STUDIEORDNING FOR CAND.MERC. LINIEN I INNOVATION OG ENTREPRENEURSHIP VED AALBORG UNIVERSITET STUDIEORDNING FOR CAND.MERC. LINIEN I INNOVATION OG ENTREPRENEURSHIP VED AALBORG UNIVERSITET Gældende fra 1. September 2003 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. BEKENDTGØRELSESGRUNDLAG 3 2. STUDIENÆVNS- OG FAKULTETSTILHØRSFORHOLD

Læs mere

Tillæg til seminariets studieordning af 2005 gældende for årgangene med start 1. februar 2005 og 1. september 2005.

Tillæg til seminariets studieordning af 2005 gældende for årgangene med start 1. februar 2005 og 1. september 2005. Tillæg til seminariets studieordning af 2005 gældende for årgangene med start 1. februar 2005 og 1. september 2005. Uddannelsens eksamensformer, interne og eksterne prøver Seminariets uddannelse og prøvebestemmelser

Læs mere

Modulbeskrivelse. 7. Semester. Modul 14. Hold ss2010va + ss2010vea. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. 7. Semester. Modul 14. Hold ss2010va + ss2010vea. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse Modulbeskrivelse 7. Semester Modul 14 Hold ss2010va + ss2010vea Professionsbachelor i sygepleje Februar 2014 Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse INDHOLDFORTEGNELSE MODUL

Læs mere

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet 2009-retningslinjer i henhold til Bekendtgørelse af 29. november 2013 Bekendtgørelse om fleksible forløb inden for videregående uddannelser

Læs mere

Studieordning Den juridiske kandidatuddannelse Cand. jur. Aalborg Universitet

Studieordning Den juridiske kandidatuddannelse Cand. jur. Aalborg Universitet Studieordning Den juridiske kandidatuddannelse Cand. jur. Aalborg Universitet Gældende fra september 2010 Revideret april 2012, august 2011, jf. studieordningens 21. Bekendtgørelsesgrundlag 1. Kandidatuddannelsen

Læs mere

Nationale Rammer og kriterier for bachelorprojekt Radiografuddannelserne i Danmark Modul 14

Nationale Rammer og kriterier for bachelorprojekt Radiografuddannelserne i Danmark Modul 14 Nationale Rammer og kriterier for bachelorprojekt Radiografuddannelserne i Danmark Modul 14 15. marts 2012 Radiografuddannelsen University College Lillebælt University College ordjylland Professionshøjskolen

Læs mere

Bacheloruddannelsen i Historie ved Aalborg Universitet. Tillæg til. Studieordning for bacheloruddannelsen i almen Historie og

Bacheloruddannelsen i Historie ved Aalborg Universitet. Tillæg til. Studieordning for bacheloruddannelsen i almen Historie og Bacheloruddannelsen i Historie ved Aalborg Universitet Tillæg til Studieordning for bacheloruddannelsen i almen Historie og Studieordning for bacheloruddannelsen med Historie som centralfag samt tilvalgsfag

Læs mere

Modul 13 Valgmodul Sygepleje- Praksis- Udviklings- forskningsviden

Modul 13 Valgmodul Sygepleje- Praksis- Udviklings- forskningsviden Sygeplejerskeuddannelsen Nordsjælland MODULBESKRIVELSE Modul 13 Valgmodul Sygepleje- Praksis- Udviklings- forskningsviden Hold: sept. 12 Efteråret 2015 Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

Eksamenskatalog for Datamatikeruddannelsen i Vejle. Gældende for efterårssemestret 2018

Eksamenskatalog for Datamatikeruddannelsen i Vejle. Gældende for efterårssemestret 2018 Eksamenskatalog for Datamatikeruddannelsen i Vejle Gældende for efterårssemestret 2018 Udarbejdet 08.08.2018 INDHOLD 1. Indledning 3 2. Overblik over eksaminer fordelt på semestre 3 3. Beskrivelse af studiestartsprøven

Læs mere

Vejledning for modulet

Vejledning for modulet Vejledning for modulet Et modul fra PD i psykologi Februar 2011-1 - 1. Indledning Vejledning for modulet på PD i Psykologi, bygger på følgende forudsætninger: At indholdet på modulet skal leve op til studieordningens

Læs mere

Peqqissaanermik Ilisimatusarfik Institut for sygepleje og sundhedsvidenskab Eksamenskatalog Bachelor i sygepleje

Peqqissaanermik Ilisimatusarfik Institut for sygepleje og sundhedsvidenskab Eksamenskatalog Bachelor i sygepleje Peqqissaanermik Ilisimatusarfik Institut for sygepleje og sundhedsvidenskab Bachelor i sygepleje Studieordning 2009 1. semester Hold 2011 Indhold Obligatoriske forhold, prøver og eksaminer 3 Indstilling

Læs mere