Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 738 (MOF alm. del) stillet 15. Maj 2017 efter ønske fra Ida Auken (RV).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 738 (MOF alm. del) stillet 15. Maj 2017 efter ønske fra Ida Auken (RV)."

Transkript

1 Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 738 (MOF alm. del) stillet 15. Maj 2017 efter ønske fra Ida Spørgsmål nr. 738 Hvordan vil ministeren fremover sikre overholdelse af udledningskravene for svovl i den danske del af SECA-zonen? Effektiv kontrol og håndhævelse af svovlreglerne i hele SECA-zonen er et fokusområde for regeringen, og det har det været, siden reglerne trådte i kraft. Den danske kontrol med svovlreglerne består dels af kontrol af skibe i havn, dels af overvågning af skibenes svovludledninger fra luften. Kontrollen i havn udføres af Søfartsstyrelsen på vegne af Miljøstyrelsen. Hvert år udføres der svovlkontrol på cirka 400 skibe, hvor Søfartsstyrelsens skibsinspektører kontrollerer, om skibene har den lovpligtige dokumentation for, at de overholder svovlreglerne. På et vist antal af de kontrollerede skibe udtages desuden en olieprøve til analyse af svovlindholdet i skibets brændstof. I henhold til EU s svovldirektiv er Danmark forpligtet til at tage omkring 100 olieprøver fra skibe om året. I 2015 og 2016 har Danmark dog taget 150 olieprøver som led i den prioriterede indsats for en styrket kontrol og håndhævelse af svovlreglerne. Indtil ultimo maj 2017 har Miljøstyrelsen meldt 17 tilfælde af overtrædelse af svovlreglerne til politiet på baggrund af olieprøver med for højt svovlindhold. Det har foreløbigt resulteret i to bøder på hhv kr. og kr., og flere bøder forventes at være på vej. Bødeniveauerne afspejler forskelle i overtrædelsernes størrelse og karakter. Samarbejdet mellem de myndigheder, som bidrager til håndhævelse af svovlreglerne, koordineres effektivt i en task force nedsat af Miljøstyrelsen og Søfartsstyrelsen i 2015 med ad hoc-deltagelse af Rigsadvokaten og Værnsfælles Forsvarskommando. Som en yderligere styrkelse af svovlkontrollen har Miljøstyrelsen siden juni 2015 etableret overvågning fra luften af skibenes svovludledninger i dansk farvande. Overvågningen sker ved hjælp af en såkaldt sniffer installeret under Storebæltsbroen. Snifferen kan fra luften analysere, om skibene udleder for meget svovl. Desuden har små fly med sniffere påmonteret overvåget de danske farvande i perioden juni 2015 til udgangen af Resultaterne fra sniffermålingerne bruges til at målrette svovlkontrollen med skibe i havn, både i danske og i udenlandske havne. Miljøstyrelsen forventer at genoptage den mobile snifferovervågning i anden halvdel af 2017 efter gennemførelse af EUudbud af opgaven. Finansieringen af den ekstra indsats med sniffermålinger udløber som udgangspunkt ved udgangen af De danske myndigheder har siden starten af 2015 påtaget sig en ledende rolle i relevante internationale fora, herunder EU og HELCOM, for at bidrage til en effektiv håndhævelse i hele SECAområdet. Det er regeringens ambition, at effektiv kontrol og håndhævelse af svovlreglerne også fremover skal være en prioritet for Danmark.

2 Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 739 (MOF alm. del) stillet 15. maj 2017 efter ønske fra Ida Spørgsmål nr. 739 Hvordan vil ministeren i den fortsatte indsats sikre en høj kvalitet af måledata, jf. konklusionerne om høj kvalitetsstandard i det såkaldte Compmon-samarbejde? "Indsatsen for at udvikle måleudstyr af høj kvalitet til kontrol af svovlreglerne drives i høj grad af de virksomheder, der udvikler de nye løsninger. Fra regeringens side understøttes dette arbejde blandt andet gennem det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) og ved at afsætte midler til overvågning af skibes emissioner. Miljøstyrelsen arbejder fortsat tæt sammen med de lande, der deltog i CompMon-projektet, om at understøtte den videre udvikling af "sniffer"-teknologi, bl.a. ved at udveksle erfaringer om "best practice" og sikre ensartede krav til rapportering mv. Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 740 (MOF alm. del) stillet 15. maj 2017 efter ønske fra Ida Spørgsmål nr. 740 Vil regeringen redegøre for de samlede samfundsøkonomiske omkostninger i København afledt at luftforurening fra skibstrafik, og vil ministeren give en status på, hvor mange for tidlige dødsfald, tabt arbejdsfortjente, hospitalsindlæggelser og øvrige sundhedsskader i Danmark, der kan relateres til skibstrafikken?" Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, der oplyser følgende: I forhold til størrelsesordenen af de samfundsøkonomiske konsekvenser af luftforurening fra skibsfart i Danmark udgav Det Miljøøkonomiske Råd i marts 2016 en analyse af reguleringen af luftforurening med særligt fokus på afledte helbredseffekter. I denne analyse blev opgjort en samlet samfundsøkonomisk omkostning for luftforurening fra udenlandske kilder på ca. 32 mia. kr. Desuden fremgår det af analysen, at bidraget fra international skibsfart udgør 24 % af disse effekter svarende til en årlig samfundsøkonomisk omkostning på 8 mia. kr. Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet (DCE) angiver i en rapport fra marts 2016, at luftforurening i Danmark samlet set årligt fører til for tidlige dødsfald, 3,57 mio. sygedage, 630 hospitalsindlæggelser samt en række øvrige sundhedsskader. En anden rapport fra DCE fra 2015 angiver de udenlandske kilders bidrag til helbredseffekter i Danmark som følge af luftforurening til 80 %. Som nævnt ovenfor estimeres skibsfarten at udgøre 24 % af de samlede helbredseffekter af de udenlandske kilder i Danmark. På den baggrund estimerer Miljøstyrelsen, at international skibsfart udgør i

3 størrelsesordenen 20 % af de helbredseffekter, der kan tilskrives luftforurening. Det skal dog understreges, at de nævnte studier ikke er fuldt sammenlignelige, og at der derfor alene er tale om et estimat. Der foreligger ikke analyser, der opgør sundhedseffekter og samfundsøkonomiske omkostninger i København afledt af luftforurening fra skibstrafik Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 741 (MOF alm. del) stillet 15. maj 2017 efter ønske fra Ida Spørgsmål nr. 741 Hvor stor en del af luftforureningen i København og i Danmark stammer fra skibstrafikken for så vidt angår svovl og partikler? Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, der oplyser følgende: Miljøstyrelsen udgav i 2009 en analyse udarbejdet af det daværende DMU, nu DCE, som stadig er den mest grundige gennemgang af skibsfartens betydning for luftkvaliteten i Danmark. Med hensyn til svovl konkluderer rapporten blandt andet, at 33 % af SO2-koncentrationen i Danmark i 2007 kom fra skibsemissioner, og at dette tal forventes at falde til 11 % i Rapporten konstaterer, at der siden 1990 er sket en væsentlig reduktion i SO2-emission fra landbaserede kilder, og at der i årene fremover forventes en kraftig reduktion fra skibstrafik samtidig med, at der forventes en fortsat reduktion til lands. På basis af scenarioberegningerne forventes -niveauet og 1,5 % af EU-grænseværdien. Miljøstyrelsen kan desuden oplyse, at de forudsætninger, der blev anvendt i 2009 for beregningerne af situationen i 2020, svarer meget godt til den situation, vi har i dag, efter at de skærpede svovlkrav for skibsfarten trådte i kraft 1. januar 2015 i Østersøen og Nordsøen. Vurderingen fra 2009 af faldet i koncentrationen i luften svarer tilsvarende godt til det fald i luftforureningen, som er blevet målt, efter at disse nye regler er trådt i kraft i Hvad angår koncentrationen af fine partikler (PM2.5), er det vanskeligt at estimere skibstrafikkens bidrag til luftforureningen. Det skyldes, at en betydelig del af partikelmængden er af ukendt oprindelse og derfor ikke kan håndteres af de modeller, man anvender i dag. Hvad angår skibes procentvise bidrag til partikelforurening, afhænger dette af det geografiske område. Eksempelvis blev det i ovennævnte rapport fra 2009 beregnet, at det procentvise bidrag fra skibe i forhold til den totale koncentration af PM2.5 i udkanten af København (kaldet bybaggrund København ) i 2007 var af størrelsesordenen 7 %. Jf. besvarelsen på spørgsmål nr. 740 skønner Miljøstyrelsen på baggrund af beregninger fra DCE frem til og med 2016, at skibsfarten er årsag til af cirka 20 % af de helbredseffekter, der kan tilskrives luftforurening. Da hovedparten af helbredseffekterne af luftforurening skyldes partikler, forekommer det tidligere beregnede bidrag fra skibsfarten på 7 % til luftforureningen i København at være lavt. Noget af forskellen kan dog skyldes den løbende forbedring i de modeller, man bruger.

4 Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 742 (MOF alm. del) stillet 15. maj 2017 efter ønske fra Ida Spørgsmål nr. 742 Hvad vil det betyde for den samlede luftforurening i København, hvis man sikrer fuld håndhævelse af internationale regler om svovlreduktion fra skibstrafikken fra globale regler såvel som SECAregler? Jeg har forelagt svaret for Miljøstyrelsen, som oplyser følgende: Hvad angår SECA-regler, kan det oplyses, at den nuværende svovlgrænse i Østersøen og Nordsøen trådte i kraft 1. januar 2015 og ifølge de løbende målinger af luftkvaliteten har bevirket et fald i svovlindholdet i luften i Danmark i 2015 og 2016 på over 50 pct. sammenlignet med tidligere år. Miljøstyrelsens kontrol af svovludledningen fra skibe i danske farvande tyder ligeledes på, at langt de fleste skibe overholder reglerne. Der forventes således ikke en målbar, øget effekt af SECA-reglerne for København eller resten af Danmark efter 2020, da effekten allerede vurderes at være indtrådt. Hvad angår de globale svovlregler fra 2020, hvor der sker en skærpelse af den tilladte svovlgrænse uden for SECA-zonerne, vil de primært få effekt udenfor Europa og Nordamerika. Effekten i København og Danmark er som nævnt ikke beregnet, men forventes at være markant mindre end den allerede opnåede effekt af SECA-reglerne og vil muligvis være for lille til at kunne spores i de målte koncentrationer af svovldioxid. Det kan i øvrigt oplyses, at svovldirektivet forpligter alle EU- medlemslandene til at gennemføre kontrol med overholdelse af svovlreglerne både i og uden for SECA-områderne. Data fra det europæiske søfartssikkerhedsagentur EMSA viser generelt, at overholdelsen af svovlreglerne i EU er høj, og at EU-landene lever op til deres forpligtigelser til at udføre dokumentkontrol, udtage olieprøver samt rapportere til EU-Kommissionen herom. Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 743 (MOF alm. del) stillet 15. maj 2017 efter ønske fra Ida Spørgsmål nr. 743 Ministeren bedes redegøre for sine overvejelser og planer om at sikre overholdelse af de globale svovlemissionskrav fra Det er vigtigt for regeringen, at der bliver en effektiv og ensartet håndhævelse af de globale svovlregler, som træder i kraft 1. januar Derfor er effektiv håndhævelse af svovlreglerne blandt andet hovedfokus i det Partnerskab om Grøn Skibsfart, som Miljøog Fødevareministeriet, Erhvervsministeriet og Danske Rederier (tidl. Danmarks Rederiforening) indgik i december Partnerskabets handlingsplan for 2016 indeholder fire indsatser, der skal bidrage til at sikre effektiv håndhævelse af det globale svovlkrav fra 2020: Bidrage aktivt til EU's arbejde med styrket håndhævelse, bl.a. ved at etablere best practice for effektive håndhævelsesløsninger samt for at forberede tekniske løsninger til håndhævelse af den globale grænseværdi på 0,50 % svovl på åbent hav.

5 Engagere IMO i håndhævelse på globalt plan, bl.a. ved at komme med indspil til FN's Søfartsorganisation, IMO, om tiltag, der kan bidrage til en effektiv og ensartet håndhævelse af den globale grænseværdi for svovl på 0,50 %, bl.a. baseret på håndhævelseserfaringer fra Europa. Fremme nye teknologier til overvågning af skibes svovludledning gennem videndeling og afprøvning af nye løsninger. Styrket fokus på leverance af brændstof for at sikre, at det brændstof, skibene modtager, er i overensstemmelse med gældende regler. Alle fire indsatser er i gang eller under forberedelse og vil fortsætte frem mod Desuden har myndighederne bag havnestatskontrol på tværs af 45 lande på fem kontinenter; Sydamerika, Nordamerika, Europa, Asien og Australien, efter pres fra Danmark vedtaget at gennemføre en såkaldt koncentreret inspektionskampagne i 2018 med fokus på luftforurening fra skibe. Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 744 (MOF alm. del) stillet 15. maj 2017 efter ønske fra Ida Spørgsmål nr. 744 Hvor store tab kan lovlydige danske rederier i værste fald komme ud for, hvis at internationaler regler for svovlemissioner fra skibe ikke håndhæves effektivt? Effektiv håndhævelse er vigtigt for at sikre lige konkurrence. Jeg er meget opmærksom på, at rederier, der måtte vælge at omgå de internationale svovlregler, kan opnå store besparelser på udgifter til brændstof. Dette kan betyde, at lovlydige rederiers konkurrenceevne falder, hvis reglerne ikke håndhæves effektivt. "Det er ikke muligt at opgøre det samlede tab for danske rederier i tilfælde af manglende håndhævelse, da det afhænger af en række faktorer, herunder omfanget af snyd og den skiftende prisforskel mellem lovligt brændstof og brændstof med for højt svovlindhold. Som konkret eksempel kan der dog henvises til Danske Rederier, som på deres hjemmeside oplyser, at et mellemstort containerskib vil kunne spare op til US dollars på en tur fra Nordeuropa til Japan og retur ved at anvende brændstof med for højt svovlindhold. Det skal dog i den sammenhæng understreges, at det på nuværende tidspunkt er behæftet med stor usikkerhed, hvad den faktiske prisforskel mellem lovligt brændstof og brændstof med for højt svovlindhold efter 2020 vil være."

6 Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 745 (MOF alm. del) stillet 15. maj 2017 efter ønske fra Ida Spørgsmål nr. 745 Hvilke teknologier, vurderer ministeren, skal bringes i anvendelse, hvis man skal sikre den bedste håndhævelse af de internationale regler om svovlreduktion fra skibstrafikken, og hvilke danske løsninger og danske erhvervsmæssige potentialer ser ministeren? Der indgår værktøjer til håndhævelse i de nuværende regler fra FN s Søfartsorganisation, IMO. Grundpillen i kontrollen med alle internationale regler om skibsfart, herunder også miljøregler, er havnestatskontrollen. Alle lande, der har tiltrådt Konventionen om marin forurening, er forpligtet til at kontrollere, om skibe lever op til blandt andet svovlreglerne. Kontrollen tager udgangspunkt i kontrol af de dokumenter, der skal vise overensstemmelse med reglerne. Leverandører af skibsbrændstoffer er forpligtet til at levere dokumentation af svovlindholdet af det leverede brændstof. Første trin i havnestatskontrollen er at kontrollere denne dokumentation. Hvis der er bestyrket mistanke om, at skibet anvender brændstof med for højt svovlindhold, kan havnestatskontrolløren udføre en mere detaljeret inspektion. I EU og visse andre SECA-lande, herunder Canada og Rusland, bliver der desuden udtaget stikprøver af det brændstof, skibet anvender. Havnestatskontrollen og udtagning af olieprøver kan suppleres med nye teknologier som fx overvågning af skibes emissioner fra luften. Resultaterne fra en sådan overvågning vil kunne bidrage til at målrette havnestatskontrollen mod de skibe, hvor der er særlig risiko for overtrædelse af svovlreglerne, og må også forventes at kunne udgøre begrundelse for en mere detaljeret inspektion, jf. ovenfor. Fremadrettet er det muligt, at ny teknologi, fx inden for sensorer eller digitale løsninger, kan bidrage til at sikre en mere effektiv kontrol, enten ift. skibes emissioner, svovlindholdet af det brændstof, der leveres til skibe, eller dokumentationen. Markedet for nye teknologier til kontrol af svovlreglerne må forventes at stige med ikrafttrædelsen af 0,50 % grænseværdien i Dermed vil der alt andet lige være forretningsmuligheder for bl.a. danske leverandører af nye overvågningsteknologier. Ren luft-området indeholder et stort potentiale for eksport af danske løsninger, hvilket er baggrunden for, at Miljø- og Fødevareministeriet d. 1. juni i år sammen med blandt andet Danske Rederier og Danske Maritime afholdt en luftvisionskonference, der har til formål at bidrage til øget samarbejde om eksport af fx maritime ren luft-løsninger. Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 746 (MOF alm. del) stillet 15. maj 2017 efter ønske fra Ida Spørgsmål nr. 746 Hvilke nye initiativer vil regeringen selvstændigt sætte i gang for at sikre, at der findes fælles internationale standarder for håndhævelse af internationale regler om svovlreduktion fra skibstrafikken fra 2020, og at disse regler overholdes effektivt?

7 Som det fremgår af mit svar på spørgsmål alm. del 745, findes der allerede internationale regler for håndhævelse af det globale svovlkrav. Endvidere fremgår det af mit svar på spørgsmål 743, at der allerede fra dansk side er igangsat en række initiativer, som skal bidrage til at fremme håndhævelsen på globalt plan. En indsats, som det er regeringens ambition at fortsætte fremadrettet.

Aftale mellem Danmarks Rederiforening, Miljø- og Fødevareministeriet og Erhvervsministeriet om: Partnerskab for Grøn Skibsfart

Aftale mellem Danmarks Rederiforening, Miljø- og Fødevareministeriet og Erhvervsministeriet om: Partnerskab for Grøn Skibsfart Aftale mellem Danmarks Rederiforening, Miljø- og Fødevareministeriet og Erhvervsministeriet om: Partnerskab for Grøn Skibsfart Dato: 14. december 2016 Danmarks Rederiforening Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Ren luft til danskerne

Ren luft til danskerne Ren luft til danskerne Hvert år dør 3.400 danskere for tidligt på grund af luftforurening. Selvom luftforureningen er faldende, har luftforurening fortsat alvorlige konsekvenser for danskernes sundhed,

Læs mere

Handlingsplan for mere effektiv håndhævelse af svovludledning fra skibe

Handlingsplan for mere effektiv håndhævelse af svovludledning fra skibe Handlingsplan for mere effektiv håndhævelse af svovludledning fra skibe En effektiv og ensartet håndhævelse af internationale miljøregler for skibe er en forudsætning for, at reglerne får den ønskede effekt

Læs mere

Status for svovlregulering

Status for svovlregulering Status for svovlregulering Hvorfor regulerer vi svovl i skibsbrændstof? Svovl bidrager til forurening med partikler og SO2 Udledningen af svovl fra skibsfarten i Danske farvande vil falde med 91 % fra

Læs mere

Lovgivning om emissioner fra skibe

Lovgivning om emissioner fra skibe Lovgivning om emissioner fra skibe Dorte Kubel Civilingeniør Miljøstyrelsen Industri Ansvarsområder: Emissioner fra køretøjer og skibe Brændstoffer til køretøjer og skibe Lovgivning om emissioner fra skibe

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0300 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0300 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0300 Bilag 1 Offentligt NOTAT Den 7. juni 2013 GRUND- og NÆRHEDSNOTAT til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Miljøudvalg Kommissionens forslag til rådsbeslutning om

Læs mere

Udviklingen i luftkoncentrationen af svovldioxid i Danmark set i forbindelse med svovlreduktion i skibsbrændstof

Udviklingen i luftkoncentrationen af svovldioxid i Danmark set i forbindelse med svovlreduktion i skibsbrændstof Udviklingen i luftkoncentrationen af svovldioxid i Danmark set i forbindelse med svovlreduktion i skibsbrændstof Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. oktober 2016 Thomas Ellermann

Læs mere

Der kan eventuelt blive behov for en mindre justering af dansk regulering (svovlbekendtgørelsen) som følge af Kommissionsbeslutningen.

Der kan eventuelt blive behov for en mindre justering af dansk regulering (svovlbekendtgørelsen) som følge af Kommissionsbeslutningen. RAMMENOTAT til EU-MILJØSPECIALUDVALGET Kommissionens forslag til beslutning om regler vedrørende prøvetagningsmetoder, definition af en repræsentativ prøve af marine brændstoffer og om hyppighed af prøvetagning

Læs mere

Svar (Det talte ord gælder) Tak for spørgsmålet om reduktion af luftforurening i Danmark fra udenlandske kilder.

Svar (Det talte ord gælder) Tak for spørgsmålet om reduktion af luftforurening i Danmark fra udenlandske kilder. Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 670 Offentligt Deltagere: Miljø- og fødevareudvalget Praktik: Onsdag den 6. april 2016, kl. 16.00-17.30, Christiansborg Talens

Læs mere

Partnerskab for Renere Skibsfart

Partnerskab for Renere Skibsfart Partnerskab for Renere Skibsfart Handlingsplan 2009-2010 Opdateret udgave - 22. oktober 2009 1 Indhold Om Partnerskab for Renere Skibsfart Om Miljøstyrelsen og Danmarks Rederiforening Nye IMO regler for

Læs mere

Uddybende notat om partikelforurening til VVM for Kalundborg Ny Vesthavn

Uddybende notat om partikelforurening til VVM for Kalundborg Ny Vesthavn Kystdirektoratet Att.: Henrik S. Nielsen NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk Direkte: Telefon 87323262 E-mail rho@niras.dk CVR-nr.

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Luft(-forurening) Færre partikler fra trafikken Kvælstofdioxid Baggrund for data om luftforurening November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen www.kk.dk/miljoeregnskab

Læs mere

Skibes bidrag til luftforurening fra skibe i havn og under sejlads

Skibes bidrag til luftforurening fra skibe i havn og under sejlads Skibes bidrag til luftforurening fra skibe i havn og under sejlads Helge Rørdam Olesen med input fra mange kolleger Institut for Miljøvidenskab samt DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Overblik Luftforurening

Læs mere

Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering af bekendtgørelse om miljøkrav for mellemstore fyringsanlæg

Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering af bekendtgørelse om miljøkrav for mellemstore fyringsanlæg NOTAT Miljøteknologi Ref. HEIRA Den 1. november 2017 Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering af bekendtgørelse om miljøkrav for mellemstore fyringsanlæg Direktiv om begrænsning af visse luftforurenende

Læs mere

Skibstrafikkens betydning for luftkvaliteten i Danmark og det øvrige Europa

Skibstrafikkens betydning for luftkvaliteten i Danmark og det øvrige Europa Skibstrafikkens betydning for luftkvaliteten i Danmark og det øvrige Europa Thomas Ellermann, Jesper Christensen og Finn Palmgren Afdeling for Atmosfærisk Miljø Overblik Luftforurening fra skibe og cyklus

Læs mere

Nyt luftforureningskort og andet grundlag for kommunale luftkvalitetsplaner

Nyt luftforureningskort og andet grundlag for kommunale luftkvalitetsplaner Nyt luftforureningskort og andet grundlag for kommunale luftkvalitetsplaner Steen Solvang Jensen, Matthias Ketzel, Jørgen Brandt, Jesper Christensen, Thomas Becker, Marlene Plejdrup, Ole-Kenneth Nielsen,

Læs mere

Partnerskab for Renere Skibsfart Handlingsplan 2010-2011

Partnerskab for Renere Skibsfart Handlingsplan 2010-2011 Partnerskab for Renere Skibsfart Handlingsplan 2010-2011 Indholdsfortegnelse Partnerskab for Renere Skibsfart Indledning Miljøstyrelsen og Danmarks Rederiforening Baggrund for partnerskabet Nye IMO regler

Læs mere

Kick-off: Status. Ansvarlig (fælles, enkelt organisation, virksomheder eller ekstern) Formål Handling Hvornår. Handlingsplan / Luftvisionen

Kick-off: Status. Ansvarlig (fælles, enkelt organisation, virksomheder eller ekstern) Formål Handling Hvornår. Handlingsplan / Luftvisionen Handlingsplan / Luftvisionen Kick-off: Ansvarlig (fælles, enkelt organisation, virksomheder eller ekstern) 1. Kontrakt om sekretariat for styregruppen. 2. Sikre god opstart, klar forankring og styring

Læs mere

Internationale regler for emissioner og energiforbrug! Hvad vil det betyde for skibstrafikken i Norsøregionen?!

Internationale regler for emissioner og energiforbrug! Hvad vil det betyde for skibstrafikken i Norsøregionen?! ! Internationale regler for emissioner og energiforbrug! Hvad vil det betyde for skibstrafikken i Norsøregionen?! Lars Dagnæs! Indhold! udviklingen i emissioner fra skibstrafikken! miljø-forhold! internationalt

Læs mere

Ren Luftvision og nyt fra. Miljøstyrelsen

Ren Luftvision og nyt fra. Miljøstyrelsen Ren Luftvision og nyt fra Miljøstyrelsen Luftvisionen og nyt fra Miljøstyrelsen Hanne Lylov Nielsen og Brian Kristensen, Miljøteknologi Hvad vil vi fortælle om? Hurtig indflyvning til Miljøstyrelsen Ren

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS BESLUTNING. af

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS BESLUTNING. af KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 2.7.2009 K(2009) 5229 endelig KOMMISSIONENS BESLUTNING af 2.7.2009 om de danske myndigheders meddelelse om fritagelse for forpligtelsen til at

Læs mere

Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende samrådsspørgsmål Q stillet af Kim Andersen (V).

Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende samrådsspørgsmål Q stillet af Kim Andersen (V). Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 163 Offentligt TALEPUNKTER TIL FOLKETINGETS ERHVERVSUDVALG Det talte ord gælder Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende

Læs mere

Orientering om Dansk Internationalt Skibsregister (DIS)

Orientering om Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 79 Offentligt NOTAT 11. december 2014 Orientering om Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) Nedenfor følger en orientering om udviklingen

Læs mere

Indsats mod ultrafine partikler i lufthavnen

Indsats mod ultrafine partikler i lufthavnen Indsats mod ultrafine partikler i lufthavnen Ingen skal blive syge af at gå på arbejde i Københavns Lufthavn. Vi gør alt, hvad vi kan, for at minimere den luftforurening, der er forbundet med at arbejde

Læs mere

Dansk Luftrensningsteknik DALUTEK. Et netværk for danske luftrensningsvirksomheder

Dansk Luftrensningsteknik DALUTEK. Et netværk for danske luftrensningsvirksomheder Dansk Luftrensningsteknik DALUTEK Et netværk for danske luftrensningsvirksomheder INDHOLD Bestyrelsen og medlemmer... 3 Bestyrelsen... 3 Medlemmer i dag... 3 Aktivitetsplan for 2014/2015... 4 Vedtægter...

Læs mere

17. september Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø

17. september Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø 17. september 2018 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret for 2017 samt for Industripartnerskabet for forsvarsrelateret eksport til USA 1. Resumé Udenlandske leverandører

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Samråd R d. 19. december 2016 kl. 8-10]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Samråd R d. 19. december 2016 kl. 8-10] Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 302 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Ældre og det Nære Sammenhængende Sundhedsvæsen Sagsbeh.: DEPSSNI Koordineret

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 27. februar 2006 /DAL Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om rederes erstatningsansvar

Læs mere

MUDP 2018 og den nye kemiindsats

MUDP 2018 og den nye kemiindsats MUDP 2018 og den nye kemiindsats Virksomheders erfaring med substitution 11. april 2018 Henrik Søren Larsen Kontorchef, Kemikalier Hvorfor og hvornår? Forebygge skader på mennesker og miljø under brug

Læs mere

Samrådsspørgsmål B, stillet den 17. september 2015 efter ønske fra Christian Juhl (EL).

Samrådsspørgsmål B, stillet den 17. september 2015 efter ønske fra Christian Juhl (EL). Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 27 Offentligt T A L E Samråd om arbejdsmiljø og partikelforurening i Københavns Lufthavn i Beskæftigelsesudvalget den 20. oktober 2015

Læs mere

Grønbog om forbedret ophugning af skibe (KOM (2007) 269)

Grønbog om forbedret ophugning af skibe (KOM (2007) 269) Europaudvalget 2006-07 EUU Alm.del EU Note 73 Offentligt Folketinget Europaudvalget, Erhvervsudvalget og Miljø- og Planlægningsudvalget Christiansborg, den 3. august 2007 EU-Konsulenten Til udvalgets medlemmer

Læs mere

Konference. Fremtiden for det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) En ny samlet strategi og retning for de kommende fire år

Konference. Fremtiden for det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) En ny samlet strategi og retning for de kommende fire år Konference Fremtiden for det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) En ny samlet strategi og retning for de kommende fire år MUDPKONFERENCE 2015 Konference: Fremtiden for det miljøteknologiske

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Transport- og Turismeudvalget 31.10.2011 2011/0190(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Transport- og Turismeudvalget til Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed om forslag

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0156/5. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0156/5. Ændringsforslag 11.3.2019 B8-0156/5 5 Seb Dance for S&D-Gruppen Julie Girling, Seb Dance, Catherine Bearder,,, Eleonora Henvisning 14 a (ny) der henviser til Den Europæiske Unions Rets dom af 13. december 2018 i sag T-339/16

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 2. juli 2005 RN A506/05

RIGSREVISIONEN København, den 2. juli 2005 RN A506/05 RIGSREVISIONEN København, den 2. juli 2005 RN A506/05 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 8/04 om Helsinki-konventionens bestemmelser

Læs mere

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016 27. september 2017 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel blev i 2016 pålagt nye forpligtelser til at

Læs mere

EU kan understøtte vækst og beskæftigelse hele vejen ud til kajkanten

EU kan understøtte vækst og beskæftigelse hele vejen ud til kajkanten EU kan understøtte vækst og beskæftigelse hele vejen ud til kajkanten Danske Rederiers europapolitiske forslag 2019 og Kina lægger arm om handelspolitikken? Hvad betyder det for Danmark og Europa, når

Læs mere

Ad. forudsætning 1) at opgørelsen af udviklingen i det samlede husdyrhold foretages for de enkelte oplande

Ad. forudsætning 1) at opgørelsen af udviklingen i det samlede husdyrhold foretages for de enkelte oplande NOTAT Erhverv Ref. ANICH Den 5. december 2016 Vurdering af de oplande, hvor der i 2007-2016 er sket en stigning i dyretrykket på mellem 0 og 1%. Kammeradvokaten har i notat af 5. september 2014 vurderet,

Læs mere

VIRKNINGERNE AF EN EVENTUEL UDVIDELSE PÅ EU-PLAN AF SVOVLEMISSIONSKONTROLOMRÅDER TIL HELE EU'S KYSTLINJE

VIRKNINGERNE AF EN EVENTUEL UDVIDELSE PÅ EU-PLAN AF SVOVLEMISSIONSKONTROLOMRÅDER TIL HELE EU'S KYSTLINJE GENERALDIREKTORATET FOR INTERNE POLITIKKER TEMAAFDELING B: STRUKTUR- OG SAMHØRIGHEDSPOLITIK TRANSPORT OG TURISME VIRKNINGERNE AF EN EVENTUEL UDVIDELSE PÅ EU-PLAN AF SVOVLEMISSIONSKONTROLOMRÅDER TIL HELE

Læs mere

HVAD ER KILDERNE TIL LUFTFORURENINGEN OG HVAD KAN VI GØRE FOR AT OVERHOLDE GRÆNSEVÆRDIEN FOR NO 2 PÅ H.C. ANDERSENS BOULEVARD?

HVAD ER KILDERNE TIL LUFTFORURENINGEN OG HVAD KAN VI GØRE FOR AT OVERHOLDE GRÆNSEVÆRDIEN FOR NO 2 PÅ H.C. ANDERSENS BOULEVARD? HVAD ER KILDERNE TIL LUFTFORURENINGEN OG HVAD KAN VI GØRE FOR AT OVERHOLDE GRÆNSEVÆRDIEN FOR NO 2 PÅ H.C. ANDERSENS BOULEVARD? Temamøde IGAS og IDA-Kemi 5. december 2016 AARHUS AARHUS Thomas Ellermann,

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0750 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0750 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0750 Bilag 1 Offentligt NOTAT GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til Rådets afgørelse om accept af ændringen til 1998-tungmetalprotokollen

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Effekten af svovlreduktion i skibsbrændstof på koncentrationerne af svovldioxid

Effekten af svovlreduktion i skibsbrændstof på koncentrationerne af svovldioxid Effekten af svovlreduktion i skibsbrændstof på koncentrationerne af svovldioxid Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 2. oktober 2015 Thomas Ellermann Institut for Miljøvidenskab Rekvirent:

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. K-O stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Spørgsmål K-O

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. K-O stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Spørgsmål K-O Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 59 Offentligt J.nr. MST-705-00106 Den 15. oktober 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. K-O stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

Emissioner fra skibstrafik i Danmark

Emissioner fra skibstrafik i Danmark Emissioner fra skibstrafik i Danmark Røggasemissioner fra skibsfart, før, nu og i fremtiden Skibsteknisk Selskab København, 15. november 2006 Morten Winther National Environmental Research Institute Department

Læs mere

Vurdering af effekt af forslag om skærpede miljøzoner i København

Vurdering af effekt af forslag om skærpede miljøzoner i København 3 Vurdering af effekt af forslag om skærpede miljøzoner i København Steen Solvang Jensen, Morten Winther, Matthias Ketzel DCE Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, Roskilde Præsentation

Læs mere

Bilag 3. Fakta om Luftforurening i København 12. marts Sagsnr Udfordring. Dokumentnr

Bilag 3. Fakta om Luftforurening i København 12. marts Sagsnr Udfordring. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 3. Fakta om Luftforurening i København 12. marts 2018 1. Udfordring Luftforurening er et alvorligt problem for folkesundheden

Læs mere

Den nationale opgørelse af emissioner fra træfyring i husholdninger

Den nationale opgørelse af emissioner fra træfyring i husholdninger Den nationale opgørelse af emissioner fra træfyring i husholdninger Fagligt seminar Teknologisk Institut Marlene Plejdrup & Ole-Kenneth Nielsen Institut for Miljøvidenskab DCE Nationalt Center for Miljø

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER Anbefalinger om samfundsansvar i globale værdikæder Introduktion Danske virksomheder møder et stigende forventningspres på området for samfundsansvar i

Læs mere

Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København

Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11-06-2014 Forfatter: Steen Solvang Jensen

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

Luftforurening fra krydstogtskibe i havn

Luftforurening fra krydstogtskibe i havn Luftforurening fra krydstogtskibe i havn Af seniorrådgiver Helge Rørdam Olesen og seniorforsker, ph.d Ruwim Berkowicz, Danmarks Miljøundersøgelser En undersøgelse fra 2003 pegede på, at krydstogtskibe

Læs mere

MLC gennemførelse i EU-retten. Søfartsstyrelsen v/specialkonsulent Philippe Bauchy, Maritim Regulering og Besætning

MLC gennemførelse i EU-retten. Søfartsstyrelsen v/specialkonsulent Philippe Bauchy, Maritim Regulering og Besætning MLC seminar 20. juni 2013 Søfartsstyrelsen v/specialkonsulent Philippe Bauchy, Maritim Regulering og Besætning Hvordan bliver MLC gennemført i EUretten? Hvor langt er arbejdet? Hvilke betydninger får EU-reglerne?

Læs mere

Handlingsplan for gennemførelse af forslagene i rapporten vedrørende øget anvendelse af lodser samt styrket overvågning af sejladssikkerheden.

Handlingsplan for gennemførelse af forslagene i rapporten vedrørende øget anvendelse af lodser samt styrket overvågning af sejladssikkerheden. Forsvarsministeriet Miljøministeriet Udenrigsministeriet Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet 26. maj 2004 Handlingsplan for gennemførelse af forslagene i rapporten vedrørende øget anvendelse

Læs mere

LUFTKVALITET BUTIKSCENTER PÅ HER- LEV HOVEDGADE 17

LUFTKVALITET BUTIKSCENTER PÅ HER- LEV HOVEDGADE 17 Til NVP Nordic Property Vision Dokumenttype Notat Dato November 2012 LUFTKVALITET BUTIKSCENTER PÅ HER- LEV HOVEDGADE 17 LUFTKVALITET BUTIKSCENTER PÅ HERLEV HOVEDGADE 17 Revision V1 Dato 09-11-2012 Udarbejdet

Læs mere

Tak til Baltic Development Forum for invitationen til at komme her i dag. og fortælle om de danske prioriteter og indsatsområder i Østersøregionen.

Tak til Baltic Development Forum for invitationen til at komme her i dag. og fortælle om de danske prioriteter og indsatsområder i Østersøregionen. Det talte ord gælder Europaministerens tale ved seminar i Baltic Development Forum om Danmark og Østersøsamarbejdet den 10. juni 2013 Tak til Baltic Development Forum for invitationen til at komme her

Læs mere

Regional vækst- og udviklingsstrategi Luft- og støjforurening i Region Hovedstaden

Regional vækst- og udviklingsstrategi Luft- og støjforurening i Region Hovedstaden Regional vækst- og udviklingsstrategi Luft- og støjforurening i ovedstaden... 1 Indledning ovedstaden har bedt Tetraplan om at udarbejde et notat med beregninger af luft- og støjforurening fra trafikken

Læs mere

Forslaget har endnu ikke været behandlet i Rådet eller i Europa Parlamentet.

Forslaget har endnu ikke været behandlet i Rådet eller i Europa Parlamentet. Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 243 Offentligt Miljøteknologi J.nr. MST-502-00062 Ref. kaasm Den 8. december 2010 RED: VIBEJ 14.12.10 REVIDERET GRUND- og NÆRHEDSNOTAT til FMPU

Læs mere

Høring om udkast til Forslag til Lov om. Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram

Høring om udkast til Forslag til Lov om. Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Høring om udkast til Forslag til Lov om Miljøteknologisk Udviklings- og

Læs mere

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 31. maj 2013 Rådsmøde (udenrigsanliggender - handel)

Læs mere

Tillæg til projektbeskrivelse for Effektmåling af kommunernes

Tillæg til projektbeskrivelse for Effektmåling af kommunernes Tillæg til projektbeskrivelse for Effektmåling af kommunernes kontrolindsats Baggrund Som en del af økonomiaftalen for 2016 blev det mellem KL og regeringen aftalt, at kommunerne fremadrettet skulle opgøre

Læs mere

Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram

Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram Projekttitel: Virksomhed: CVR nr.: Journal nummer: Velkommen til undersøgelsen om MUDP-programmet og din deltagelse heri. I det følgende vil du blive

Læs mere

Sammenfatning. depositioner til de enkelte farvands- og landområder, kildefordeling og det danske bidrag til depositionen

Sammenfatning. depositioner til de enkelte farvands- og landområder, kildefordeling og det danske bidrag til depositionen Sammenfatning Denne rapport sammenfatter de vigtigste konklusioner fra atmosfæredelen af NOVA 2003 og opsummerer hovedresultaterne vedrørende måling og beregning af koncentrationer af atmosfæriske kvælstof-,

Læs mere

Mulige konsekvenser ved en grønlandsk implementering af de internationale regler om luftforurening fra skibe under MARPOL-konvention

Mulige konsekvenser ved en grønlandsk implementering af de internationale regler om luftforurening fra skibe under MARPOL-konvention Pinngortitamut Avatangiisinut Inatsisinillu Atuutsitsinermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Natur, Miljø og Justitsområdet Til interessenter i det grønlandske skibsfartserhverv Mulige konsekvenser

Læs mere

Miljøeffekt af ren-luftzoner i København

Miljøeffekt af ren-luftzoner i København Hvordan skal luftkvaliteten forbedres? 9. oktober20133 Miljøeffekt af ren-luftzoner i København Steen Solvang Jensen, Matthias Ketzel, Jørgen Brandt, Louise Martinsen, Thomas Becker, Morten Winther, Thomas

Læs mere

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den Det Udenrigspolitiske Nævn 2018-19 UPN Alm.del - Bilag 133 Offentligt 31.01.2019 Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den 19.02.19 Dagsordenspunkt 5: Kommissionens refleksionspapir vedr. et bæredygtigt

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis. Marts 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis. Marts 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis Marts 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 16/2012 om Danmarks indsats i Arktis Ministeren

Læs mere

MUDP handlingsplan for december 2018

MUDP handlingsplan for december 2018 MUDP handlingsplan for 2019 20.december 2018 Bestyrelsen for det Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) udstikker i denne handlingsplan rammerne for indsatsen i 2019. MUDP handlingsplanen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen. Maj 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen. Maj 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen Maj 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om effekten af regelforenklingsindsatsen (beretning nr.

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt Til Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 3. august

Læs mere

Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 8. Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om flerårig finansiering

Læs mere

Sammenfatning. Målinger

Sammenfatning. Målinger Sammenfatning Ellermann, T., Hertel, O. & Skjøth, C.A. (2000): Atmosfærisk deposition 1999. NOVA 2003. Danmarks Miljøundersøgelser. 120 s. Faglig rapport fra DMU nr. 332 Denne rapport præsenterer resultater

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.4.2015 COM(2015) 146 final/2 2015/0071 (NLE) CORRIGENDUM This document corrects document COM(2015) 146 final. Concerns the Danish language version. In the explanatory

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0159 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0159 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0159 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.4.2015 COM(2015) 159 final 2015/0081 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 215 Offentligt

Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 215 Offentligt Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 215 Offentligt Udkast MINISTEREN Folketingets Trafikudvalg Christiansborg 1240 København K Dato 6. januar 2009 Dok.id J. nr. 004-u18-778 Frederiksholms Kanal

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt FAKTAARK OM ENERGIBESPARELSER NOTAT 22. oktober 2015 LOJ 1. Baggrund Net- og distributionsselskaber inden for fjernvarme, el,

Læs mere

Fællesmøde om liquefied natural gas i danske havne

Fællesmøde om liquefied natural gas i danske havne Fællesmøde om liquefied natural gas i danske havne Status på arbejdet i IMO og ESSF Samarbejde mellem danske myndigheder Kosan Crisplant den 27. november 2014 Palle Kristensen Søfartsstyrelsen Indhold

Læs mere

Høringssvar vedrørende udkast til nationalt program for reduktion af luftforurening

Høringssvar vedrørende udkast til nationalt program for reduktion af luftforurening 11. marts 2019 Høringssvar vedrørende udkast til nationalt program for reduktion af luftforurening Brancheforeningen Dansk Miljøteknologi fremsender hermed høringssvar vedr. det nationale program for reduktion

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt j.nr. 05/133003 Dato : 8. november 2006 Til Folketingets Skatteudvalg Fremsendelse af grundnotat Hermed fremsendes grundnotat vedrørende Kommissionens

Læs mere

Emissioner fra skibe i havn mængder og betydning for omgivelserne

Emissioner fra skibe i havn mængder og betydning for omgivelserne Emissioner fra skibe i havn mængder og betydning for omgivelserne Arne Oxbøl, Tom Wismann og Jørgen Boje, dk-teknik ENERGI & MILJØ Henrik Saxe og Thommy Larsen, Institut for Miljøvurdering August 2003

Læs mere

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 Bidrag til elektrisk transport, vækst, CO 2 reduktion og fossil uafhængighed December 2011 endelig udgave KORT SAMMENFATNING BENZIN/DIESEL BATTERI/HYBRID BRINT

Læs mere

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark Kapitalforvaltning i Danmark 2016 KAPITALFORVALTNING I DANMARK 2016 FORORD Kapitalforvaltning er en ofte overset klynge i dansk erhvervsliv. I 2016 har den samlede formue, der kapitalforvaltes i Danmark,

Læs mere

Analyser af kvælstof og fosfor teknisk gennemgang

Analyser af kvælstof og fosfor teknisk gennemgang Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18 MOF Alm.del Bilag 12 Offentligt Analyser af kvælstof og fosfor teknisk gennemgang September 2017 Sagen kort Miljøstyrelsen har afdækket fejl i laboratoriet ALS Danmark

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0590 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0590 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0590 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. marts 2006 /jlo Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om de grundlæggende

Læs mere

NOTAT. Indsatsen sker under overskriften Green Ship of the Future.

NOTAT. Indsatsen sker under overskriften Green Ship of the Future. NOTAT 7. april 2008 Vores reference: Sag 200802581 Arkivkode Green Ship of the Future Skibsfart er en klimavenlig transportform, som løbende forbedres gennem udvikling af skibstyper, motorer og driftsformer.

Læs mere

Ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål BB, BC og BD stillet af Steen Gade (SF) Jeg vil besvare de 3 spørgsmål samlet.

Ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål BB, BC og BD stillet af Steen Gade (SF) Jeg vil besvare de 3 spørgsmål samlet. Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 316 Offentligt Ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål BB, BC og BD stillet af Steen Gade (SF) 1 Jeg vil besvare de 3 spørgsmål samlet. Det

Læs mere

Miljøudvalget MIU Alm.del Bilag 278 Offentligt. Deputation i Miljøudvalget 3. April 2014 Scandlines miljøagenda

Miljøudvalget MIU Alm.del Bilag 278 Offentligt. Deputation i Miljøudvalget 3. April 2014 Scandlines miljøagenda Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 278 Offentligt Deputation i Miljøudvalget 3. April 2014 Scandlines miljøagenda Agenda - vi har 3 budskaber i dag Miljølovkrav 2015 - vi har investeret et stort beløb

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Arktis, der blev vedtaget af Rådet den 20. juni 2016

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Arktis, der blev vedtaget af Rådet den 20. juni 2016 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. juni 2016 (OR. en) 10400/16 COEST 166 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 20. juni 2016 til: delegationerne Tidl. dok. nr.:

Læs mere

Bilag 4. Modeller til forbud mod dieselbiler og lovgivning 12. marts 2018

Bilag 4. Modeller til forbud mod dieselbiler og lovgivning 12. marts 2018 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 4. Modeller til forbud mod dieselbiler og lovgivning 12. marts 2018 1. Sagen kort Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation

Læs mere

Forespørgsel fra Miljø- og Fødevareministeriet vedr. fejlanalyser

Forespørgsel fra Miljø- og Fødevareministeriet vedr. fejlanalyser Forespørgsel fra Miljø- og Fødevareministeriet vedr. fejlanalyser Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 23. april 2018. Opdateret juni 2018 Poul Nordemann Jensen DCE - Nationalt Center

Læs mere

Miljøstyrelsens bidrag til FN s verdensmål

Miljøstyrelsens bidrag til FN s verdensmål Miljøstyrelsens bidrag til FN s verdensmål Møde i Rådgivningspanelet for DCE, 6. marts 2019 Mads Leth-Petersen Baggrund FN vedtog 2030 dagsordenen for bæredygtig udvikling og de 17 verdensmål i sept. 2015

Læs mere

Den kønsmæssige sammensætning

Den kønsmæssige sammensætning Den kønsmæssige sammensætning af ledelsen Opfølgning på reglerne om måltal og politikker Regnskabsåret 2017 December 2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Metode 3 3. Efterlevelse af lovkravet 4

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 110 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 110 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - på Spørgsmål 110 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København

Læs mere

Grøn strøm fra havn til skib Sluk for forureningen fra skibe i havn med landestrøm - fremtidens energieffektive og miljøvenlige forsyning

Grøn strøm fra havn til skib Sluk for forureningen fra skibe i havn med landestrøm - fremtidens energieffektive og miljøvenlige forsyning Grøn strøm fra havn til skib Sluk for forureningen fra skibe i havn med landestrøm - fremtidens energieffektive og miljøvenlige forsyning Vær klar til at leve op til de kommende miljøkrav med landestrøm

Læs mere

(Det talte ord gælder)

(Det talte ord gælder) Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 247 Offentligt Miljø- og Fødevareministeriet Sagsnr.: 001-13893 Dato: 27. januar 2016 Talen til Samråd Æ [Om regeringens holdning til vurdering af glyphosat]

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

Taleseddel til Folketingets Trafikudvalg den 29. november 2005.

Taleseddel til Folketingets Trafikudvalg den 29. november 2005. Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 167 Offentligt Taleseddel til Folketingets Trafikudvalg den 29. november 2005. Jeg skal hermed forelægge dagsordenen for Rådsmødet (transport, telekommunikation

Læs mere

NOTAT. Indsats i forhold til ulovlig cabotage-kørsel

NOTAT. Indsats i forhold til ulovlig cabotage-kørsel NOTAT Dato J. nr. 21. maj 2013 Indsats i forhold til ulovlig cabotage-kørsel Ulovlig cabotagekørsel er et af de forhold, der skal sættes ind over for, i indsatsen imod social dumping. Der er allerede sket

Læs mere

STRATEGI FOR MUDP

STRATEGI FOR MUDP STRATEGI FOR MUDP 2016-2019 INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Med loven og den tilhørende bekendtgørelse overtog

Læs mere

Luftkvalitetsvurdering af SCRT på bybusser i København

Luftkvalitetsvurdering af SCRT på bybusser i København Trafikdage på Aalborg Universitet 22-23. august 20163 Luftkvalitetsvurdering af SCRT på bybusser i København Steen Solvang Jensen, Matthias Ketzel, Thomas Ellermann, Morten Winther, Aarhus Universitet,

Læs mere