DET SOM FORMELT SUBJEKT, OBJEKT OG PRÆDIKATIV I DANSK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DET SOM FORMELT SUBJEKT, OBJEKT OG PRÆDIKATIV I DANSK"

Transkript

1 FOLIA SCANDINAVICA VOL. 10 POZNAŃ 2009 DET SOM FORMELT SUBJEKT, OBJEKT OG PRÆDIKATIV I DANSK ANDRZEJ SZUBERT Adam Mickiewicz University, Poznań ABSTRACT. The aim of the article is to present and analyse the usage of the lexeme det, which is one of the most frequent lexemes in Danish. Depending on the context, the lexeme in question can represent different word-classes and can among others appear as a personal or demonstrative pronoun or as a definite article. Det can also have several syntactic functions, as it can occur in Danish as a sentence s formal subject, object or predicative. The author of the article seeks to describe this little word s different functions and meanings as well as its usage in various syntactic constructions. The article also contains some reflections on the differences and similarities between det and der, in some cases a quite similar Danish lexeme. Det lille ord det er et af de mest frekvente ord i dansk, og formen det repræsenterer flere ordklasser og bruges i flere funktioner i sætningen. Ordet og dets funktioner har været genstand for lingvistiske og grammatiske arbejder. Det er behandlet af bl.a. P. Diderichsen (1957), Aa. Hansen (1967), A. Munck Nordentoft (1972a og b), H. Galberg Jacobsen og P. Skyum-Nielsen (2007), E. Hansen (bl.a. 1967, 1995, 2006), E. Rajnik (1999), R. Allan et al. (2000). Det forekommer som et personligt pronomen ved upersonlige substantiver i intetkøn singularis og P. Diderichsen (1957:51) synes, at det i dette tilfælde bør høre under demonstrativer, hvis form er ens med den bestemte artikel ved substantiver i neutrum singularis og demonstrativt pronomen ved upersonlige substantiver i singularis. Brugen af det lille ord det er altså ret bred, men i denne artikel vil jeg kun koncentrere mig om det brugt som formelt subjekt, objekt og prædikativ. Man kan næsten altid forestille sig en person eller en ting, som udfører en handling. Dette forekommer ved langt de fleste verber, men ikke ved alle. Der

2 246 Andrzej Szubert findes nogle verber og konstruktioner, hvor der enten ikke findes nogen eller noget, som kan udføre handlingen, eller hvor det reelle subjekt ikke er placeret på dets normale plads. I disse tilfælde bliver man nødt til at markere subjektets plads ved hjælp af det tryksvage og indholdstomme det eller der, eller her. Der kommer en mand i morgen. Der siges meget om det. Det er skægt at synge. Her tales engelsk. 1. FORMELT SUBJEKT 1.1. ENESTE SUBJEKT Som eneste subjekt forekommer det i sætninger, som ikke indeholder noget reelt subjekt. Denne funktion af pronomenet det bruges ved udtryk som: naturfænomener, ved sanseindtryk, hvis ophav er ukendt, og indre fornemmelse og følelse, samt ved udtryk, der betegner skæbne og tilskikkelse o.l. (sml. A. Munck Nordentoft 1972b:37) NATURFÆNOMENER (ved at markere subjektets plads med det betydningstomme det undgår man dobbelt udtryksmåde som fx regnen regner ) F Det v regner. v n neg A Blæste det ikke i går? v n Tordner det? F Det v lyner. F v n A Sidste år sneede det hele december måned. F v N Det hagler forfærdeligt. Det øser ned. v n a N Er det allerede lyst? F v neg N A Det er ikke nat endnu.

3 DET som formelt subjekt, objekt och prædikativ i dansk SANSEINDTRYK, HVIS OPHAV ER UKENDT, OG INDRE FORNEMMELSE SAMT FØLELSE F v N A Det løb ham koldt ned ad ryggen. Det banker på døren. v n N A Er det så koldt her? F v N A Det trækker utroligt ind gennem/ved vinduet. Andre eksempler: Det er ikke sandsynligt. Det går meget langsomt. Gør det ikke ondt i din arm? Det var meget sødt af hende. Det gav et sæt i hende. Det er kedeligt her. Det haster. Det gyser i mig ved tanken om det BETEGNELSER FOR SKÆBNE OG TILSKIKKELSE O. LIGN. Det skulle nu være sådan. Det går ham ikke særlig godt. Det skal nok lykkes. Det er sløje tider. Går det ikke fint med forretningen? Sætninger af denne type har i ældre dansk været subjektløse, men i nyere dansk kræves det, at man markerer subjektets plads FORELØBIGT SUBJEKT Som foreløbigt subjekt optræder det, når det reelle subjekt er en infinitivneksus eller en substantivisk ledsætning. I den slags konstruktioner placeres det reelle subjekt normalt i ekstraposition (tungledsfelt), mens subjektets normale plads markeres med et formelt det. Det reelle subjekt kan uden videre komme igen på sin normale plads i sætninger af denne type. Det er mere kompliceret med sætninger, hvor der bruges der som foreløbigt subjekt.

4 248 Andrzej Szubert FORELØBIGT SUBJEKT FOR EN INFINITIVKONSTRUKTION. I følgende eksempler er en infinitivkonstruktion det reelle subjekt, og det repræsenterer konstruktionen på subjektets plads: F v N ekstra Det er sjovt at se gamle film. v n neg ekstra Begynder det ikke at regne? F v n neg ekstra Derfor nytter det ikke spor at hjælpe ham. F n neg N ekstra Var det ikke let at finde vejen? Men når man flytter det reelle subjekt på sin normale plads, udelader man det formelle det: F v N ekstra Det er dejligt at køre i bil. F v N At køre i bil er dejligt. F v a neg N ekstra Det er altså ikke morsomt at høre på ham. F v a neg N At høre på ham er altså ikke morsomt. Selvom sådanne konstruktioner med en infinitivkonstruktion på subjektets normale plads er mulige, så er sætninger med det formale det hyppigere FORELØBIGT SUBJEKT FOR EN LEDSÆTNING. Når det reelle subjekt er en nominal ledsætning, kan det stå i ekstraposition og subjektets normale plads markeres med et formelt det: F v N ekstra Det gjorde ham glad, at vi kom med gaver. Den samme regel som ovenfor gælder også her, når det reelle subjekt placeres på subjektets normale plads, dvs. man udelader det formelle det: F v n N At vi kom med gaver, gjorde ham glad.

5 DET som formelt subjekt, objekt och prædikativ i dansk 249 Andre eksempler: Det var godt, at du gik. At du gik, var godt. Det er ret surt, at alle tror på det. At alle tror på det, er ret surt. Det kan aldrig vides, om han kommer. Om han kommer, kan aldrig vides. I nogen tilfælde kan både det og der forekomme som det foreløbige subjekt for en ledsætning. Der kan være forskel på sætningernes betydning. I sætningen Det er varmt i Spanien. fokuserer man på, at det er varmt der nu, mens man i sætningen: Der er varmt i Spanien. sætter fokus på, at Spanien betragtes som et land, hvor det normalt er varmt. Der findes situationer, hvor der ikke er nogen betydningsforskel mellem brugen af det og der. Dette gælder bl.a. for verbet at sige i passiv og en ledsætning som subjekt: Det/der siges, at han er gift. Men dog kan man ikke bruge der i sætningen: Det kan siges sådan. I dette tilfælde er det-et ikke noget foreløbigt subjekt, men sætningens eneste subjekt. Derfor kan der ikke bruges som formelt subjekt. Ved nogle verber kan der og det bruges parallelt. Til denne gruppe hører verber i passiv som: forklares, hævdes, meddeles, oplyses, påstås, udtrykkes, vides m.fl. I alle disse tilfælde kan man måske forestille sig en skelnen mellem fokusset på det verbale eller nominale. Man fokuserer på verbet i sætningen: Der påstås, at han bliver næste statsminister. mens fokus er rettet mod ledsætningen i det næste tilfælde, hvor den er sætningens subjekt: Det påstås, at han bliver næszte statsminister. Forskellen kan sammenlignes med brugen af de engelske konstruktioner med: It appears to be a problem. There appears to be a problem. Dog er der forskel i betydningen på brugen af verbet at mene i passiv: Der menes, at dronningen er rig. at man/folk tror det Det menes, at dronningen er rig. man forsøger at udtrykke det. Men dette er et mere problematisk fænomen, for der er vaklen blandt danskerne i brugen af disse verber, og det og der bruges ofte parallelt.

6 250 Andrzej Szubert Der findes dog også verber, som kun tillader det, men ikke der, fx Det beklages, at sagens undersøgelse har taget så lang tid. *Der beklages, at sagens undersøgelse har taget så lang tid. Det må fastholdes, at lånetiden ikke må forlænges. *Der må fastholdes, at lånetiden ikke må forlænges. Det indses nu let, hvorfor han ikke dur som chef. *Der indses nu let, hvorfor han ikke dur som chef FORELØBIGT SUBJEKT FOR EN PRÆPOSITIONSFORBINDELSE MED PRÆPOSITIONEN MED Det reelle subjekt kan også være en præpositionsforbindelse at typen med + substantiv. I dette særlige tilfælde står subjektsforbindelsen i A. Sætningen: Det vrimlede med folk på rådhuspladsen. kan laves om til en sætning, hvor subjektet ikke mere er en præpositionsforbindelse og står på sin normale plads: Folk vrimlede på rådhuspladsen. På samme måde kan man transformere andre sætninger af samme type: Det flød med alt muligt på bordet. Alt muligt flød på bordet. Andre eksempler af samme type: Det ødelægger mit humør med alle de opgaver. Alle de opgaver ødelægger mit humør. Det er ikke muligt med en ubegrænset udvidelse. En ubegrænset udvidelse er ikke mulig. 2. FORMELT OBJEKT I denne funktion forekommer det formelle det i sætninger, hvor der enten ikke findes noget reelt objekt, eller hvis det findes, står det ikke på sin normale plads ENESTE OBJEKT I denne funktion forekommer det formelle det i sætninger, hvor der ikke findes noget reelt objekt. F v N Jeg har det godt.

7 DET som formelt subjekt, objekt och prædikativ i dansk 251 F v n a V Det kan jeg godt forstå. F v let neg N Hun tager det ikke så alvorligt. Andre eksempler: Vi må hindre det med alle tilgængelige midler. Vi må med alle midler hindre det. Hvorfor vil han ikke indrømme det? Vi har ikke opgivet det endnu. Objektet placeres normalt i N, men hvis det er et præpositionsobjekt, flyttes det under A. I det følgende eksempel er det en præpositionsforbindelse, der er sætningens objekt, og der det foreløbige subjekt: F v neg V A Der er ikke noget at gøre ved det. Man kan flytte en præpositionsforbindelse, som står i A, op til F, men som regel splittes den, så styrelsen står alene under F og bliver til et selvstændigt led, mens selve præpositionen bliver stående i A som en adverbial verbalbestemmelse, fx F v n neg V A Det er der ikke noget at gøre ved. Udgangssætningen med der som formelt subjekt: F v neg N A Der er ikke noge forkert i det. kan omformes, og man kan flytte hele forbindelsen til F: F v n neg N I det er der ikke noget forkert. eller man kan splitte forbindelsen op og flytte det-et i forfeltet: F v n neg N A Det er der ikke noget forkert i. Denne fremrykning af styrelsen er ikke helt uden betydning for hele sætningen. I den første af følgende sætninger er det verbet, der er trykstærkt, og det er verbets indhold, der bliver betonet. I den anden sætning sætter man til gengæld tryk på objektet, dvs. det er objektets indhold, man fokuserer på: Du skal ikke tro på det. Det skal du ikke tro på. Når man har med præpositionsobjekter at gøre, kan man enten sætte hele forbindelsen i A (eller flytte hele forbindelsen til F) eller flytte det direkte objekt over til F, mens præpositionen bliver tilbage under A.

8 252 Andrzej Szubert Hvis objektet det er tryksvagt, placerer man det på letledspladsen: F v let a Man ser det straks. men er det trykstærkt, kommer det på objektets normale plads, dvs. på N-pladsen: F v a N Man ser straks det FORELØBIGT OBJEKT Når objektet i en sætning er en infinitiv eller en substantivisk ledsætning, placeres de normalt i ekstraposition, og deres normale plads (N-pladsen) udfyldes med et formelt det, som er sætningens foreløbige objekt FORELØBIGT OBJEKT FOR EN INFINITIVKONSTRUKTION Det kan repræsentere en infinitivkonstruktion i sætninger af typen: F v N ekstra Jeg finder det rigtigt at bo her. F v N A ekstra Hun overlader det til ham at købe huset. Når man til gengæld flytter det reelle objekt til forfeltet, udelader man det formelle det: F v n N At bo her finder jeg rigtigt FORELØBIGT OBJEKT FOR EN SUBSTANTIVISK LEDSÆTNING Også ledsætninger kan erstattes med et formelt det på objektets plads: F v N ekstra Hun tager det meget alvorligt, at han blev syg. F v V N A ekstra Jørgen måtte sige det til mig, at han gjorde det. Når man placerer objektet i F, udelader man det formelle det. Dette gælder på samme måde, som når det reelle objekt er en infinitiv, fx: F v n N At han blev syg, tager hun meget alvorligt. F v n V A At han gjorde det, måtte Jørgen sige til mig.

9 DET som formelt subjekt, objekt och prædikativ i dansk FORMELT PRÆDIKATIV Prædikativer kan være substantiviske og pronominale led i akkusativ eller adjektiviske led. De kongruerer med subjektet eller objektet i genus og numerus. Men de kan også erstattes af det formelle det. I sætninger, som er svar på spørgsmål, der indeholder et prædikativ, eller i sætninger, som er spørgsmål om prædikativet fra den foranstående sætning, bruger man det formelle det som prædikativ og udelader selve prædikativet for ikke at gentage det, fx (1) Er han lærer? Ja, det er han. (2) Det var ham. Var det det? (3) Er det ikke Søren? Jo, det er det. (4) Hun er meget sjov? Er hun det? (5) Er bogen spændende? Ja, det er den. (6) Er huset grønt? Nej, det er det ikke. Man kan tydeligt se, at ordene lærer og det svarer til hinanden i den første sætning. Men man kan være i tvivl om, hvad der er hvad i parrene nummer (2), (3) og (6), for det repræsenterer både subjekt og prædikativ i disse sætninger. I sætning (2) kan man se det af ordstillingen. Følgende eksempler vil løse problemet: Er bilen ny? Ja, det er den. Bliver kjolen ikke smuk? Jo, det bliver den. Han må være utroligt kedelig. Ja, det er han. Man kan også sætte prædikativet i ekstraposition for at understrege det og bruge det formelle det i forfeltet for at markere det inde i sætningen: k ekstra F v n a neg V Men lærer, det kan han nu ikke være. Disse konstruktioner, som kan kaldes for korte svar eller spørgsmål, er et uundværligt element i talesproget, og det er et ret ejendommeligt fænomen, fordi ordet det faktisk tit erstatter hele sætninger. Man konstruerer dem på følgende måde, hvis man fx har et par sætninger: Har han taget bilen hjem? Ja, det har han. Når der findes en sammensat tidsform, blive-passiv, et modalverbum plus infinitiv eller et af verberne at være, at gøre, at have, der ikke bliver brugt som hjælpeverber, bruger man kun det finitte verbum i den anden sætning. Hvis det finitte verbum er noget andet end det nævnte, erstatter man det med en tilsvarende tidsform af verbet at gøre, fx Kommer han i morgen? Ja, det gør han.

10 254 Andrzej Szubert Som subjekt bruges ordene det (for substantiver i intetkøn og singularis), den (for substantiver i fælleskøn og singularis og personalpronominer i nominativ (jeg, du, han, ) i disse konstruktioner. Det skal også nævnes, at det i mange tilfælde bruges skiftevis med der, når de to enten forekommer uden forskel for sætningens betydning, eller hvor brugen af det eller der giver sætningen forskellige betydninger, men dette kræver en længere beskrivelse. Mere herom kan findes hos L. Brink (1997) og A. Szubert (2006). Artiklen er kun et kort overblik over brugen af det-et. Som det fremgår af det foreviste materiale, er det-et et meget vigtigt element i det danske sprog og fortjener en større og nærmere analyse. FORTEGNELSE OVER FORKORTELSER 1 a adverbial A adverbial ekstra ekstraposition F forfelt k konjunktion let let led n subjekt N nominal neg negation v finit verbal V infinit verbal LITTERATUR Allan, Robin, Holmes, Philip & Lundskær-Nielsen, Tom Danish: An essential grammar, London and New York: Routledge. Brink, Lars Den danske der-konstruktion. Danske Studier 1997, 92. bind. København: C.A. Reitzels Forlag, Diderichsen, Paul Elementær dansk grammatik. 2. udg. København: Gyldendal. Galberg Jacobsen, Henrik & Skyum-Nielsen, Peder Dansk sprog. En grundbog. 2. udg. København: Schønberg. Hansen, Aage Moderne Dansk III. København: Grafisk Forlag. Hansen, Erik Sprogiagttagelse, København: Gjellerup Sætningskløvning i moderne dansk. Danske Studier 1995, 90. bind. København: C.A. Reitzels Forlag, Dæmonernes Port. Materiale til studiet af dansk sprog. 5. udg. København: Hans Reitzels Forlag. Munck Nordentoft, Annelise. 1972a. Hovedtræk af dansk grammatik. Ordklasser. København: Gyldendal. 1972b. Hovedtræk af dansk grammatik. Syntaks. København: Gyldendal. Rajnik, Eugeniusz Gramatyka języka duńskiego. Morfologia. Poznań: Wydawnictwo Naukowe UAM Podstawy gramatyki języka duńskiego z ćwiczeniami. Poznań: Wydawnictwo Naukowe UAM. Szubert, Andrzej Der som formelt subjekt i dansk. Folia Scandinavica Posnaniensia 9, Mere til det se: E. Hansen 2006.

Grammatik: Fællesnavne: Ting, begreber og levende væsener: F.eks. knallert, spade, radio, virkelighed, ide, hund, giraf

Grammatik: Fællesnavne: Ting, begreber og levende væsener: F.eks. knallert, spade, radio, virkelighed, ide, hund, giraf Grammatik: Substantiver (navneord) Substantiver er benævnelser for personer, steder, begreber og ting. Der findes to slags: Køn: Fællesnavne: Ting, begreber og levende væsener: F.eks. knallert, spade,

Læs mere

gyldendal tysk grammatik

gyldendal tysk grammatik agnete bruun hansen elva stenestad i samarbejde med carl collin eriksen gyldendal tysk grammatik agnete bruun hansen elva stenestad i samarbejde med carl collin eriksen gyldendal tysk grammatik gyldendal

Læs mere

DANLATINSK FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

DANLATINSK FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER M20 DANLATINSK FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne eleverne i de danske og latinske betegnelser inden for den mest gængse grammatik. NB! Mulighed for selvkontrollerende aktiviteter med vendekortene.

Læs mere

Grammatik Personlige pronominer Institutionaliserede præpositioner

Grammatik Personlige pronominer Institutionaliserede præpositioner Grammatik Institutionaliserede præpositioner Laila Kjærbæk FIO2009 Tirsdag den 2. juni 2009 Pronominer (stedord) Et pronomen er et ord, der står i stedet for eller henviser til andre ord, først og fremmest

Læs mere

Hjælp til kommatering

Hjælp til kommatering Hjælp til kommatering Materialet her indeholder en række forklaringer som er nødvendige for at kunne sætte komma. Vælg ud hvad du synes er relevant for dig. Indhold i materialet Hvis du venstreklikker

Læs mere

DER - SOM FORMELT SUBJEKT IDANSK

DER - SOM FORMELT SUBJEKT IDANSK FOLIA SC ANDINA VIC A VOL. 9 POZNAN 2006 DER - SOM FORMELT SUBJEKT IDANSK A n d r z e j S z u b e r t A d a m M ic k ie w icz U n iversity, P o zn a n A b s t r a c t. The article is an attempt at describing

Læs mere

Grammatik Pronominer (fortsat) og præpositioner

Grammatik Pronominer (fortsat) og præpositioner Grammatik Pronominer (fortsat) og præpositioner Laila Kjærbæk FIO2009 Tirsdag den 9. juni 2009 Pronominer Personlige Fx jeg, du (De), han, hun, den (det), vi, I (De), de; mig, dig (Dem), ham, hende, os,

Læs mere

1. Sætninger. En sætning indeholder ét subjekt (grundled) og ét finit (tidsbøjet) verbum (udsagnsled),

1. Sætninger. En sætning indeholder ét subjekt (grundled) og ét finit (tidsbøjet) verbum (udsagnsled), 1. Sætninger En sætning indeholder ét subjekt (grundled) og ét finit (tidsbøjet) verbum (udsagnsled), fx Peter ser en film i fjernsynet hun har læst en bog Peter og hun er subjekter. ser og har er de finitte

Læs mere

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Grammatik på dansk er nu på Facebook: facebook.com/grammatikpd Her kan du følge med i sproglige spørgsmål og selv spørge.

Læs mere

Grammatik Personlige pronominer Institutionaliserede præpositioner

Grammatik Personlige pronominer Institutionaliserede præpositioner Grammatik Personlige pronominer Institutionaliserede præpositioner Laila Kjærbæk FIO2010 Onsdag den 2. juni 2010 Pronominer (stedord) Et pronomen er et ord, der står i stedet for eller henviser til andre

Læs mere

Christian Becker-Christensen. dansk syntaks. Indføring i dansk sætningsgrammatik og sætningsanalyse

Christian Becker-Christensen. dansk syntaks. Indføring i dansk sætningsgrammatik og sætningsanalyse Christian Becker-Christensen dansk syntaks Indføring i dansk sætningsgrammatik og sætningsanalyse DANSK SYNTAKS Indføring i dansk sætningsgrammatik og sætningsanalyse CHRISTIAN BECKER-CHRISTENSEN Christian

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

Ordliste over anvendt fagterminologi

Ordliste over anvendt fagterminologi Ordliste over anvendt fagterminologi Adjektiv / tillægsord Adverbial / biled Adverbium / biord Akkusativ m. infinitiv Ord, der beskriver eksempelvis en person eller en genstand, f.eks. er stor, god og

Læs mere

Test din viden om Pronominer

Test din viden om Pronominer Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Pronominer 10 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 1 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING. At terpe eller at forstå?

ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING. At terpe eller at forstå? ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING At terpe eller at forstå? For mange har ordet grammatik en kedelig klang. Nogle vil endda gå så vidt som til at mene, at grammatik er et af de kedeligste og unyttigste fag

Læs mere

Modalverbernes infinitiv

Modalverbernes infinitiv Modalverbernes infinitiv eller Det er nødvendigt [å] kan ordentlig dansk Af Michael Herslund Selv om formanden og resten af Sprognævnet formodentlig uden videre kan skrive under på indholdet af denne artikels

Læs mere

Test din viden om Verber

Test din viden om Verber Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Verber 9 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 2 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din viden

Læs mere

Sproglige rettelser (udkast)

Sproglige rettelser (udkast) Sproglige rettelser (udkast) Nutids-r navnemåde e Jeg accepterer ikke at du vil provokere for at hovere. (prøv med prøver) Ene ende Marathonløbene var dårligt tilrettelagt Pigen kom løbende ud i indkørslen

Læs mere

De bøjes i måde (modus) og art (diatese). Navneordene står altid i akkusativ efter et verbum.

De bøjes i måde (modus) og art (diatese). Navneordene står altid i akkusativ efter et verbum. Opgave om verber Hvad er et verbum? 1. Navn Løsning 2. Et verbum kaldes også på dansk for et Udsagnsord navneord tillægsord biord sagnord 3. Hvilket af følgende udsagn gælder om verberne? De bøjes i køn,

Læs mere

Datid. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges.

Datid. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges. Datid rejser www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges. John læser på DTU, da han var yngre.

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Grammatik på dansk er nu på Facebook: facebook.com/grammatikpd Her kan du følge med i sproglige spørgsmål og selv spørge.

Læs mere

GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG

GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG ERIK HANSEN OG LARS HELTOFT GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG Sætningen og dens konstruktion BIND III UIMIVET.S!TÅTS3iCL!CTHI,v k!... j -ZENTHALBiBUOTHEK- D S L Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Syddansk

Læs mere

Dansk D. Almen forberedelseseksamen. Sproglig prøve. Mandag den 23. maj 2011 kl. 15.00-16.00. AVU112-DANsp/D. (1 time) Prøveafholdende institution

Dansk D. Almen forberedelseseksamen. Sproglig prøve. Mandag den 23. maj 2011 kl. 15.00-16.00. AVU112-DANsp/D. (1 time) Prøveafholdende institution Dansk D Almen forberedelseseksamen Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen

Læs mere

JO HERMANN. Latinsk grammatik. på dansk. Akademisk Forlag

JO HERMANN. Latinsk grammatik. på dansk. Akademisk Forlag JO HERMANN Latinsk grammatik på dansk Akademisk Forlag Latinsk grammatik på dansk 2. udgave, 2. 4. oplag, 2. 2011 Jo Hermann og Akademisk Forlag, et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab

Læs mere

Grammatisk mini-encyklopædi Ved Sten Stenbæk Fjerritslev Gymnasium

Grammatisk mini-encyklopædi Ved Sten Stenbæk Fjerritslev Gymnasium Grammatisk mini-encyklopædi Ved Sten Stenbæk Fjerritslev Gymnasium Mini-encyklopædien er bygget alfabetisk op. Der er 3 måder at orientere sig: 1. Du kan bruge alfabet-bjælken herover 2. Du kan også trykke

Læs mere

sproget.dk en internetportal for det danske sprog

sproget.dk en internetportal for det danske sprog sproget.dk en internetportal for det danske sprog Ida Elisabeth Mørch, Dansk Sprognævn Lars Trap-Jensen, Det Danske Sprog- og Litteratuselskab 1 Baggrunden 2003 Sprog på spil 2005 Ekstrabevilling 2006

Læs mere

Indhold. Forord... 11. Særlige forkortelser og tegn... 12. 1 Indledning... 13. 2 Opbygning af sætninger: sætningsled og kombinationer af led.

Indhold. Forord... 11. Særlige forkortelser og tegn... 12. 1 Indledning... 13. 2 Opbygning af sætninger: sætningsled og kombinationer af led. Indhold Forord... 11 Særlige forkortelser og tegn... 12 1 Indledning... 13 Syntaks... 13 Dansk Syntaks... 14 Terminologi... 15 Ord, fraser og led... 17 Semantiske roller og sætningsled... 19 Rækkefølge

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Om sammenhængen mellem eksplikative ledsætninger og determinative relativsætninger Forfatter: Kilde: Udgivet af: URL: Peter Harms Larsen NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori 1, 1970,

Læs mere

Emnet for denne artikel er et højfrekvent idiom i moderne dansk talesprog, nemlig det privative udtryk lade være:

Emnet for denne artikel er et højfrekvent idiom i moderne dansk talesprog, nemlig det privative udtryk lade være: FOLIA SCANDINAVICA VOL. 20 POZNAŃ 2016 DOI: 10.1515/fsp-2016-0025 LAVÆR! ERIK HANSEN København ABSTRACT. The paper is a brief study of the Danish expression lavær! (lad være). The author presents the expression

Læs mere

Test din viden om Konjunktioner

Test din viden om Konjunktioner Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Konjunktioner 10 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 3 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

substantiver/navneord

substantiver/navneord appellativer/fællesnavne - ting, begreber og levende væsner - fx cykel, virkelighed, mening osv. proprier/egennavne - navne på personer, institutioner, steder, ting mv., som der kun er én af - fx Eva,

Læs mere

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Når man vil fortælle, hvad man ville gøre i en hypotetisk situation, gør man stort set som på engelsk: Man bruger datid om en hypotetisk

Læs mere

Findes der præpositionspassiv i dansk? *

Findes der præpositionspassiv i dansk? * Inger Schoonderbeek Hansen og Tina Thode Hougaard (udg.): 15. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog, Århus 2014 Findes der præpositionspassiv i dansk? * Anu Laanemets & Elisabet Engdahl Københavns universitet

Læs mere

Regler for kommatering fra 2004

Regler for kommatering fra 2004 fra 2004 Hvor der er parentes om kommaet, betyder det(,) at kommaet afhænger af(,) om man vælger den ene eller anden variant(,) der er beskrevet i regel 2a. 1. Helsætningskomma Der skal altid sættes komma

Læs mere

Kan en konstituent være både subjekt og objekt på samme tid?

Kan en konstituent være både subjekt og objekt på samme tid? Festseminar: Mikkelsens Dansk Ordföjningslære bliver 100 år Aarhus Universitet, 13.-14.10.2011 Kan en konstituent være både subjekt og objekt på samme tid? - om indlejrede infinitivsætninger Sten Vikner

Læs mere

ORDDANNELSESSTRUKTUREN AF DANSKE KENTAURNOMINALER

ORDDANNELSESSTRUKTUREN AF DANSKE KENTAURNOMINALER FOLIA SCANDINAVICA VOL. 10 POZNAŃ 2009 ORDDANNELSESSTRUKTUREN AF DANSKE KENTAURNOMINALER EUGENIUSZ RAJNIK Adam Mickiewicz University, Poznań ABSTRACT. The present paper reviews different approaches to

Læs mere

Minigrammatik. Oversigter fra tysk.gyldendal.dk

Minigrammatik. Oversigter fra tysk.gyldendal.dk Minigrammatik Oversigter fra Artikler (kendeord) 1 Artikler danner bestemte eller ubestemte former af substantiver (navneord). De viser også, hvilket køn et substantiv har, om det er ental eller flertal,

Læs mere

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Overordnede faglige mål med AP-forløbet Det primære formål med AP er at give eleverne en nødvendig basisforståelse for morfologi,

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver.

Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver. Danskhjælpen Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver. Adjektiver (At Risk) 2 Present Continuous (What s

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Test din viden om Præpositioner

Test din viden om Præpositioner Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Præpositioner 9 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 3 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

Nr. 3 September 2013 25. årgang

Nr. 3 September 2013 25. årgang KØBENHAVNS KOMMUNEKREDS Nr. 3 September 2013 25. årgang I dette nummer bl.a.: Portræt af en frivillig samtale med Sven Aage Knudsen Formidling af følelser uden ord Videnskabelig skabt legeplads til børn

Læs mere

Test din viden om Adverbier

Test din viden om Adverbier Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Adverbier 8 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 2 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din viden

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads.

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads. Manuskript Engstrandskolen 10.com 3.gennemskrivning mobbet i døden SCENE 1. KLASSEVÆRELSE. DAG ELISA (16) sidder i et klasselokale og tegner hjerter rundt om mads navn. Elisa kigger op og får øjenkontakt

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

FORORD TIL LÆRERE 6 FORORD TIL ELEVER 9 VERBALHELHEDER. Sammensattid. Træning af sammensat tid - Wer? Træning af sammensat tid - Himmel und Holle

FORORD TIL LÆRERE 6 FORORD TIL ELEVER 9 VERBALHELHEDER. Sammensattid. Træning af sammensat tid - Wer? Træning af sammensat tid - Himmel und Holle FORORD TIL LÆRERE 6 FORORD TIL ELEVER 9 VERBALHELHEDER Sætningensstruktur 11 Om verbernes valens ר Verbalhelheder Indføring En helt nødvendig ordklasse 17 Verbalhelheder 9 Verbalramme Verbalramme 20 Marker

Læs mere

Kapitel 11 SÆTNINGER I TEKSTER. Sætninger i tekster

Kapitel 11 SÆTNINGER I TEKSTER. Sætninger i tekster Kapitel 11 SÆTNINGER I TEKSTER Indhold: 1 Hvad skal vi med ledsætninger? 2 Forskellen mellem hel- og led-sætninger 3 Nu skal vi spise Peter 4 Grammatiske kommaer 5 Ledsætninger har forskellige funktioner

Læs mere

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv At kunne være sig selv Katja 13 år : altså jeg bliver lidt ked af det, fordi det er sådan lidt jeg synes at det er lidt frustrerende at skifte hele

Læs mere

Dansk D. Almen forberedelseseksamen. Sproglig prøve. Tirsdag den 22. maj 2012 kl. 9.00-10.00. AVU122-DANsp/D. (1 time) Prøveafholdende institution

Dansk D. Almen forberedelseseksamen. Sproglig prøve. Tirsdag den 22. maj 2012 kl. 9.00-10.00. AVU122-DANsp/D. (1 time) Prøveafholdende institution Dansk D Almen forberedelseseksamen Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen

Læs mere

1. Navneord. 2. Fx barn, hus, skole. 3. Fx god, dygtig, hurtig. 4. Fx løbe, hoppe, tale. 5. Fx Århus, Hammel, Skovvangskolen. 6.

1. Navneord. 2. Fx barn, hus, skole. 3. Fx god, dygtig, hurtig. 4. Fx løbe, hoppe, tale. 5. Fx Århus, Hammel, Skovvangskolen. 6. 1. Navneord 2. Fx barn, hus, skole 3. Fx god, dygtig, hurtig 4. Fx løbe, hoppe, tale 5. Fx Århus, Hammel, Skovvangskolen 6. God, bedre, bedst 7. Smuk, smukkere, smukkest 8. Hurtig, hurtigere, hurtigst

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Kapitel 10 LEDSTILLING. Ledstilling

Kapitel 10 LEDSTILLING. Ledstilling Kapitel 10 LEDSTILLING Indhold: 1 Ordenes orden i sætningen 2 Ledstilling og kasus 3 Ledstilling på dansk 4 Hjælpeverber hjælpeudsagnsord 5 Prædikativ omsagnsled 6 Dobbelt-positioner 7 Opsummering 1 Ordenes

Læs mere

Kapitel 6. Noget om tøj, budskaber og bæredygtighed

Kapitel 6. Noget om tøj, budskaber og bæredygtighed Kapitel 6 Noget om tøj, budskaber og bæredygtighed 1 5 Hvordan har du det med tøj? Voxpop Jamilla Altså, jeg bliver selvfølgelig glad, når jeg arver tøj, og når jeg får noget. Det er rigtig dejligt Og

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke Tema: Gud blev menneske for vores skyld Salmer: 751, 60; 157, 656 754, 658, 656; 157, 371 Evangelium: Joh. 5,1-15 B.E. Murillo (1670): Helbredelsen af den

Læs mere

Moderne dansk syntaks

Moderne dansk syntaks Jens Rasmussen Moderne dansk syntaks Introduktion og øvelser Indhold: Indledning 5 1. Sætninger 7 2. Sætningsled 9 3. Basisskemaet for helsætninger 14 4. Forbinderfeltet og udeladte led 20 5. Forfeltsprøven

Læs mere

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner 30 Tema Rut råber og raser og kaster med sand Hun sprutter og taler så grimt som man kan Alle de griner og råber at Rut Er skolens trold og den sureste prut Når alle de leger, går Rut for sig selv For

Læs mere

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard Den 1. maj 2009 Det talte ord gælder 1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard 1. maj tale af LO s næstformand Lizette Risgaard. Har I det godt? Det ser sådan ud. Jeg har det også godt. Det er klart,

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Substantivernes former

Substantivernes former Substantivernes former Der er fire forskellige betydningsformer af de fleste navneord : Nøgen form Ubestemt form Bestemt form Demonstrativ form brød et brød brødet det brød (der!) Ental, et rose en rose

Læs mere

Når motivationen hos eleven er borte

Når motivationen hos eleven er borte Når motivationen hos eleven er borte om tillært hjælpeløshed Kristina Larsen Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Denne artikel omhandler

Læs mere

Sprogtest til optagelsesprøven

Sprogtest til optagelsesprøven Sprogtest til optagelsesprøven Instruktion: Denne prøve tester, hvor god du er til retskrivning, grammatik og andre beslægtede emner. Du får 18 spørgsmål i alt. Der er fem svarmuligheder til hvert spørgsmål.

Læs mere

Dansk D. Almen forberedelseseksamen. Sproglig prøve. Mandag den 10. december 2012 kl. 9.00-10.00. AVU121-DANsp/D. (1 time) Prøveafholdende institution

Dansk D. Almen forberedelseseksamen. Sproglig prøve. Mandag den 10. december 2012 kl. 9.00-10.00. AVU121-DANsp/D. (1 time) Prøveafholdende institution Dansk D Almen forberedelseseksamen Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen

Læs mere

Basale hjælpemidler til løsning af skriftlige afleveringer/ årsprøve/ terminsprøve og eksamen:

Basale hjælpemidler til løsning af skriftlige afleveringer/ årsprøve/ terminsprøve og eksamen: Græsk De skriftlige afleveringer i græsk og latin minder om hinanden i opbygning; i begge prøves i en sproglig og en indholdsmæssig del. I græsk er der også spørgsmål i morfologi (orddannelse), oversættelsesvurdering

Læs mere

Lidt om, hvad bogen (ikke) er for en bog

Lidt om, hvad bogen (ikke) er for en bog forord Lidt om, hvad bogen (ikke) er for en bog Hvis du har købt den her bog på grund af dens titel, så bliver jeg nødt til at indrømme helt fra starten, at du er blevet snydt. Det er nemlig ikke en troslære.

Læs mere

SYNTAKS OG PRAGMATIK Analyse af nogle markører i Århus-undersøgelsen Henrik Jørgensen, Inst. f. Æstetik og Kommunikation, Aarhus Universitet

SYNTAKS OG PRAGMATIK Analyse af nogle markører i Århus-undersøgelsen Henrik Jørgensen, Inst. f. Æstetik og Kommunikation, Aarhus Universitet 1 SYNTAKS OG PRAGMATIK Analyse af nogle markører i Århus-undersøgelsen Henrik Jørgensen, Inst. f. Æstetik og Kommunikation, Aarhus Universitet HVAD VI UNDERSØGER Formålet med undersøgelsen er at undersøge

Læs mere

Question Question Type % of Respondents Submitting. Details 1 Multiple Select 100% Details 2 Multiple Select 100% Details 3 Multiple Select 100%

Question Question Type % of Respondents Submitting. Details 1 Multiple Select 100% Details 2 Multiple Select 100% Details 3 Multiple Select 100% Survey Results Survey: Grammatikkursus 2002 Switch to: View by respondent 73 respondents took this survey Question Summary Question Question Type % of Submitting Details 1 Multiple Select 100% Details

Læs mere

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste Net-opgaver: Facitliste Kapitel 1: Arbejde og uddannelse Ordforråd: Job og jobfunktioner Grammatik: Inversion Grammatik: Datid Grammatik: Possessive pronominer Udtale: R Billedserie: Josefs arbejde Kapitel

Læs mere

Dansk D. Almen forberedelseseksamen. Sproglig prøve. Onsdag den 7. december 2011 kl. 9.00-10.00. AVU111-DANsp/D. (1 time) Prøveafholdende institution

Dansk D. Almen forberedelseseksamen. Sproglig prøve. Onsdag den 7. december 2011 kl. 9.00-10.00. AVU111-DANsp/D. (1 time) Prøveafholdende institution Dansk D Almen forberedelseseksamen Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen

Læs mere

Sproglig-stilistisk analyse (en omtale af forskellige kilder)

Sproglig-stilistisk analyse (en omtale af forskellige kilder) Sproglig-stilistisk analyse (en omtale af forskellige kilder) Som en del af en tekstanalyse indgår ofte en særlig analyse af det sproglige. I mange bøger om litterær analyse understreges det, at man ikke

Læs mere

Grammatik Negation Konjunktioner. Negationens placering i infinitiv-frasen. Samordningskonjunktioner. Underordningskonjunktioner.

Grammatik Negation Konjunktioner. Negationens placering i infinitiv-frasen. Samordningskonjunktioner. Underordningskonjunktioner. Grammatik Negation Konjunktioner FIO2009 Laila Kjærbæk Onsdag den 10. juni 2009 Negationens placering i infinitiv-frasen På svensk placeres negationen (fx ikke) efter det indledende at. På dansk placeres

Læs mere

1. Min kones små sedler med kærlighedsytringer giver mig en rar fornemmelse Jeg elsker, når min kone giver mig et knus

1. Min kones små sedler med kærlighedsytringer giver mig en rar fornemmelse Jeg elsker, når min kone giver mig et knus profil for ægtemænd 1. Min kones små sedler med kærlighedsytringer giver mig en rar fornemmelse Jeg elsker, når min kone giver mig et knus 2. Jeg kan godt lide at være alene med min kone Jeg føler mig

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

En rigtig røver. Simone. Hej.

En rigtig røver. Simone. Hej. En rigtig røver går rundt og retter på butikkens få varer, da dørhåndtaget langsomt bliver trykket ned. kommer ind i butikken med en nylonstrømpe over hovedet og en finger under blusen, der skal se ud

Læs mere

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Overordnede faglige mål med AP-forløbet Det primære formål med AP er at give eleverne en nødvendig basisforståelse for morfologi,

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Test din viden om Adjektiver

Test din viden om Adjektiver Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Adjektiver 8 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 1 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din viden

Læs mere

Renée Helmig Toft Simonsen. Alle er gode til noget. Udgivet af ADHD-foreningen

Renée Helmig Toft Simonsen. Alle er gode til noget. Udgivet af ADHD-foreningen Renée Helmig Toft Simonsen Alle er gode til noget Udgivet af ADHD-foreningen I dag skal vi male et billede af os selv, siger Lene. Kasper styrter af sted. I farten støder han ind i Sille. Spasser, udbryder

Læs mere

Tillægsord (adjektiver) Hvilken ordgruppe tilhører ordene Hvis, da, og, når Præpositioner Adverbier Konjunktioner (biord)

Tillægsord (adjektiver) Hvilken ordgruppe tilhører ordene Hvis, da, og, når Præpositioner Adverbier Konjunktioner (biord) DANSK TEST, STUDY DANISH 2012 RIGTIGE SVAR SÆT RING RUNDT OM DET ORDGRUPPER Hvilken ordgruppe tilhører ordene Måske, aldrig, snart Tillægsord (adjektiver) Adverbier Konjunktioner (biord) Hvilken ordgruppe

Læs mere

GUIDE. for børn og deres voksne

GUIDE. for børn og deres voksne åh velkommen mens kultur føle halvtreds os øv tale menneske vi wow kær en selvfølgelig fordi land fjorten og fjerde den mærke hos du kærlighed hvem hviske tvivl snart stor da fascinerende forunderlig af

Læs mere

Dansk som andetsprog G

Dansk som andetsprog G Dansk som andetsprog G Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) AVU092-DSGSP Torsdag den 3. december 2009 kl.9.00-10.00 Dansk som andetsprog, niveau G Sproglig prøve Opgavesættet består af følgende

Læs mere

Dansk D. Almen voksenuddannelse. Sproglig prøve. (1 time) Prøveafholdende institution. Tilsynsførendes underskrift

Dansk D. Almen voksenuddannelse. Sproglig prøve. (1 time) Prøveafholdende institution. Tilsynsførendes underskrift Dansk D Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen

Læs mere

Tal langsomt 1: Træk konsonanten og konsonant plus e over til vokalen

Tal langsomt 1: Træk konsonanten og konsonant plus e over til vokalen Sammentrækninger En af fordelene ved at arbejde med trykgrupper og hele sætninger frem for med enkeltord/lyd er, at fænomener som endelses e, der kommer og går ikke skal trænes som regler. Man skal bare

Læs mere

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Overordnede faglige mål med AP-forløbet Det primære formål med AP er at give eleverne en nødvendig basisforståelse for morfologi,

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

dansk TRÆNING DANSK.GYLDENDAL.DK

dansk TRÆNING DANSK.GYLDENDAL.DK dansk TRÆNING DANSK.GYLDENDAL.DK dansk TRÆNING DANSK.GYLDENDAL.DK Træning dansk.gyldendal.dk 1. udgave, 1. oplag 2017 Gyldendal A/S, København Redaktion: Karen Agnild Efter idé af Mads Dyrmose Omslag og

Læs mere

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Overordnede faglige mål med AP-forløbet Det primære formål med AP er at give eleverne en nødvendig basisforståelse for morfologi,

Læs mere

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme.

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. Få eller have 1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. 2) Få bruger man om en forandring eller udvikling. Derfor er det næsten altid få, når årsagen til forandringen er nævnt

Læs mere

Samlet antal besvarelser: 15s, 21x, 16i. 52 elever i alt. Det svarer til 77% af 68 1g ere.

Samlet antal besvarelser: 15s, 21x, 16i. 52 elever i alt. Det svarer til 77% af 68 1g ere. AP Evaluering Samlet antal besvarelser: 15s, 21x, 16i. 52 elever i alt. Det svarer til 77% af 68 1g ere. Formen: 51 elever vurderer den god, meget god eller ok. Kun 1 vurderer den dårlig. Kun 1 vurderer

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere