UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM"

Transkript

1 - BEJ UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 3. august 2009 V ) Hasbro Europe, filial af Hasbro International Inc. 2) Hasbro Scandinavia A/S (advokat Frank Bøggild v/advokat Kolja Staunstrup) mod VN Legetøj A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) Indledning Sagen drejer sig om, hvorvidt VN Legetøj A/S (VN Legetøj) ved anvendelse af ordet TRANSFORMAX som kendetegn for legetøj har krænket Hasbro Europe, filial af Hasbro International Inc. og Hasbro Scandinavia A/S (herefter samlet Hasbro) registrerede ordmærke TRANSFORMERS, der ligeledes anvendes for legetøj, og tillige har handlet i strid med varemærkeloven og markedsføringsloven. Sagen vedrører ligeledes spørgsmålet, om

2 2 VN Legetøjs salg af et produkt under navnet X BOT TRANSFORMABLE er i strid med varemærkeloven og markedsføringsloven i forhold til Hasbros AUTOBOT produkt. Påstande Hasbro har nedlagt følgende påstande: 1) VN Legetøj skal anerkende at have handlet i strid med varemærkelovens 4, varemærkeforordningens artikel 9 og/eller markedsføringslovens 1 og 18 ved at have markedsført sig som vist i bilag 7 9 og/eller udført de handlinger, der er omfattet af påstand 2. 2) VN Legetøj forbydes at a) importere, eksportere, sælge, markedsføre og/eller distribuere legetøj under betegnelserne TRANSFORMAX og X BOT TRANSFORMABLE og/eller emballeret som vist i bilag 8 og 9, samt b) bruge betegnelserne ʺtransformerʺ og ʺtransformersʺ ved salg og markedsføring af legetøj. 3) VN Legetøj skal betale kr. med procesrente af kr. fra sagens anlæg den 1. november 2007 og af det overskydende beløb fra 6. maj VN Legetøj har nedlagt påstand om frifindelse. Oplysningerne i sagen Hasbro er i en international legetøjskoncern, der udvikler, producerer, sælger og markedsfører legetøj i store dele verden, herunder i Danmark, hvor Hasbro Scandinavia A/S fungerer som distributionsselskab. VN Legetøj er en legetøjsgrossist, som importerer, eksporterer, sælger, markedsfører og distribuerer legetøj, herunder i 11 Buddy legetøjsforretninger i Jylland og på Fyn. TRANSFORMERS produkterne er plastikfigurer, der kan omdannes fra et objekt til et andet, f.eks. fra en robot til en bil. De første blev lanceret i AUTOBOT er en gruppe af TRANSFORMERS figurer.

3 3 Hasbro er indehaver af EU ordmærket TRANSFORMERS, CTM , der har prioritet fra 1996, og dansk ordmærkeregistrering af THE TRANSFORMERS, VR , med prioritet fra 1985, begge i blandt andet klasse 28 (legetøj). Hasbro har endvidere registreret ordmærket (VR ) AUTOBOT i klasse 28 (legetøj). TRANSFORMERS har været markedsført i danske blade og på tv, herunder blandt andet i en række reklamespots fra og ved lanceringen af biograffilmen TRANSFORMERS i I reklamespottet høres kommandoen transformer, når figurerne skal omdanne sig fra f.eks. en bil til en robot. AUTOBOT figurerne markedsføres blandt i en emballage, der har en rød baggrundsfarve, brudt af sort farve ved TRANSFORMERS navnet samt et billede af en hjelm. VN Legetøj udsendte i september 2007 legetøjskataloget Buddy fejrer fødselsdag (bilag 7). I kataloget er ordet TRANSFORMAX anvendt som kendetegn for legetøjsprodukter, der kan omdannes fra én genstand til en anden. Det anføres, at der er tale om seje transformers, der kan omdannes fra robotter til jetfly. VN Legetøjs TRANSFORMAX produkter har blandt andet været solgt i Buddy butikkerne i forskellige emballager i overvejende blå farver med teksten Robot transform into Jetfighters (bilag 8), ligesom VN Legetøj har eksporteret legetøjsprodukter til Norge under betegnelsen X BOT TRANSFORMABLE. X BOT TRANSFORMABLE figuren markedsføres i en emballage, der har en rød baggrundsfarve, brudt af sort farve ved X BOT TRANSFORMABLE navnet samt et billede af, hvad der ligner en maske eller en hjelm (bilag 9).

4 4 Hasbros AUTO BOT emballage VN Legetøjs X BOT emballage ( bilag 10 ) ( bilag 9) Hasbros TRANSFORMERS omsætning, som dækker hele Norden, men hvoraf omsætningen i Danmark udgør ca. 30 %, har udgjort tkr. i 2005, tkr. i 2006 og tkr. i 2007 (til og med uge 43 i 2007). Marketingsinvesteringerne har i de samme år udgjort henholdsvis 975 tkr., tkr. og tkr. VN Legetøjs omsætning af X BOT produkter har udgjort kr., mens omsætningen af TRANSFORMAX produkter har udgjort kr. Hasbro har opgjort på grundlag af VN legetøjs antal solgte styk sit mistede dækningsbidrag til i alt kr., såfremt Hasbro havde solgt det tilsvarende antal. Skønserklæringer Seniorforsker Jørgen Schack fra Dansk Sprognævn har til brug for sagen afgivet følgende skønserklæring af 22. december 2008: Tak for dit brev af med 8 spørgsmål om transformers mv. Her er mine svar:

5 5 185 Spørgsmål 1 Det engelske verbum transform har samme grundbetydning som det tilsvarende danske verbum, transformere, nemlig ʹforvandle, omformeʹ. Transform er ikke en dansk ordform og har derfor ingen etableret betydning på dansk. Spørgsmål 2 Det danske substantiv transformer (med flertalsformen transformere) har samme betydning som transformator, nemlig ʹapparat der omdanner en vekselstrøm fra én spænding til en andenʹ. Den engelske ordform transformers er ubestemt flertal af transformer, der har samme betydning som det danske ord transformer. Ordformen transformers har derudover en varemærkebetydning i dansk og vistnok mange andre sprog: Transformers er som bekendt et velkendt varemærke for en bestemt slags legetøj. Spørgsmål 3 Det engelske substantiv transformer er afledt af verbet transform. Der er således en meget nær sproglig sammenhæng mellem de to ord. Spørgsmål 4 Det engelske verbum transform er lånt fra middelfransk, transformer, der går tilbage til det latinske verbum transformare med betydningen ʹomformeʹ. Om transformer, se spørgsmål 3. Spørgsmål 5 Den engelske ordform transformers, flertal af substantivet transformer, ville kunne beskrive genstande som kan forvandles fra én genstand til en anden: Ordet er som nævnt ovenfor afledt af verbet transform med grundbetydningen ʹforvandle, omformeʹ. Dermed ikke sagt at ordformen transformers er beskrivende (i varemærkeretlig forstand) for fx legetøj. Ordet transformer har jo en etableret betydning, nemlig ʹtransformatorʹ, jf. spørgsmål 2. Spørgsmål 6 Det engelske substantiv transformer udtales [trænsʹfɔ:mǝ]. Det tilsvarende danske substantiv, transformer, udtales [transʹfɔ:mɔ] Ordformen transformax (med nonsensstavelsen ax) har vistnok ikke nogen etableret udtale. En dansk sprogbruger vil sandsynligvis lægge trykket på anden stavelse: [transʹfɔ:mags] eller på tredje stavelse: [transfɔʹmags]. Hvis ordformen af sprogbrugeren opfattes som engelsk, vil den blive udtalt på tilnærmet engelsk, dvs. med [æ] i stedet for [a] og med den engelske r lyd. Spørgsmål 7 En voksen dansktalende sprogbruger vil næppe opfatte transformers som et fantasiord, dvs. som et ord der ikke har nogen tydelig etymologisk relation til andre ord i det eksisterende ordforråd. Dette gælder både i skrift og i tale. Ordet vil højst sandsynligt blive erkendt som et engelsk ord eller (af sprogbrugere med ringe engelskkundskaber) som et ord der har relation til de danske ord transformere, transformator og transformer. Spørgsmål 8 Det forhold at transformers har relation til legetøj, kan ikke formodes at have indvirkning på en dansk sprogbrugeres opfattelse af ordformens herkomst, jf. spørgsmål 7. Professor, dr. pæd., Birgitte Tufte har den 19. januar 2009 afgivet følgende erklæring:

6 6 187 Besvarelse af de i skønstemaet anførte to spørgsmål, henholdsvis: 1) Må det formodes, at et dansktalende barn i alderen 5 9 år vil opfatte ordet ʺtransformersʺ som et fantasiord henholdsvis på skrift eller i tale? 2) I relation til spørgsmål 1, må det formodes at have en indvirkning på et dansktalende barn i alderen 5 9 års opfattelse af, om ʺtransformersʺ opfattes som fantasiord, at det bruges i forbindelse med legetøj? Indledning Som medie og børnekulturforsker har jeg, [ ] haft kendskab til produktet og fulgt den udvikling, der har fundet sted, både i forhold til markedsføringen af produktet og ikke mindst børns interesse for dette legetøj, og dermed forældrenes køb af dette. TRANSFORMERS har udviklet sig i takt med udviklingen indenfor legetøj i almindelighed og ikke mindst i relation til børns stigende brug af og interesse for medier i form af tegneserier, tv, tegnefilm og internet hjemmesider. TRANSFORMERS har udviklet sig fra at være små robotter, der kan lave sig om til f.eks. biler, fly, både, dyr m.m. til at være et helt univers, hvor de gode i form af AUTOBOTS kæmper mod de onde. Legetøj med betegnelsen TRANSFORMAX, er i Danmark blevet udbudt af VN Legetøj A/S siden [ ] Bilagene, som er vedlagt sagen, er følgende: Bilag 1 6: Materiale til illustration af Hasbros lancering af TRANSFORMERS. Heraf fremgår udviklingen af TRANSFORMERS fra 1984 til i dag, både med hensyn til figurernes udvikling, medieformidlingen af produktet, ligesom der er dokumentation for marketing og omsætning af produkterne. Bilag 7 10: Materiale til illustration af sagsøgtes brug af navnet TRANSFORMAX og X BOT TRANSFORMABLE og AUTOBOT. Heraf fremgår det, at TRANSFORMAX f.eks. i et legetøjskatalog er markedsført som TRANSFORMAX med undertitel ʺTransformer, robot/jetflyʺ. [ ] Betegnelsen TRANSFORMERS er et mærke/brand, som siden 1984 har været markedsført i Danmark og kendt af mange danske børn. Det er som betegnelse en nyskabelse rent sprogligt og til trods for, at det refererer til det engelske ord ʺtransformʺ har det ikke for danske børn været en sproglig reference, selv om der eksisterer det perspektiv, at der er tale om objekter, der kan omdannes fra en genstand til en anden. Hvad angår betegnelsen AUTOBOT er det et konstrueret ord, der kobler automatik med robotter. AUTOBOT er en af TRANSFORMERSʹ produktkategorier. Med henblik på at belyse skønsskemaets to spørgsmål har jeg, sammen med en studerende, i begyndelsen af januar 2009 foretaget to mindre undersøgelser af henholdsvis: 1) kendskab blandt en række børn i alderen 5 9 år til begrebet ʺtransformersʺ. For dem signalerer navnet helt klart TRANSFORMER legetøjet, med overvægt af kendskab hos drengene. De taler ivrigt om transformers (de ønsker sig legetøjet eller har fået noget af det til jul) med klar reference til Hasbros produkt TRANSFORMERS. [ ] Konklusion Ad 1: Det må konstateres, at et dansk barn i alderen 5 9 år vil opfatte ordet ʺtransformersʺ som et fantasiord, såvel på skrift som i tale. Det må således formodes, at et gennemsnitligt dansk barn ikke vil ikke relatere ordet ʺtransformersʺ til det danske ord 2

7 7 ʺtransformatorʺ, med mindre han/hun har forældre, som jævnlig bruger dette ord konkret i forhold til deres arbejde. Ad 2: Det har en indvirkning på et dansktalende barn i alderen 5 9 år, at ʺtransformersʺ som fantasiord er knyttet til en bestemt type af legetøj. Det er tilsyneladende den eneste betydning, ordet ʺtransformersʺ har for børn i den pågældende alder. Forklaringer Hans Christian Ulrich har forklaret, at han er marketingsdirektør hos Hasbro. Han har været ansat siden august 2003 i forskellige marketingsstillinger. TRANSFORMERS blev opfundet i 1984, og TRANSFORMERS har været på markedet mere eller mindre siden da, dog har der været opgangstider og nedgangstider. Siden har TRANSFORMERS kontinuerligt været distribueret relativt bredt i forskellige legetøjsbutikker. De største spillere på markedet er Toys ʹRʹ Us, som har 15 butikker, BR Legetøj, som har butikker, og Legekæden, som også har en bred distribution. Coop og Dansk Supermarked fører også legetøjet. TRANSFORMERS brandet er stærkt i forhold til andre stærke mærker, og i 2007 var TRANSFORMERS det stærkeste af deres varemærker, efterfulgt af Star Wars. Man kan ikke lancere drengelegetøj i dag, medmindre der er underholdning bag, f.eks. en tv serie, film eller anden form for publiceret historie. TRANSFORMERS har haft tegneserier både på tv samt på film, og der kommer en ny film i juni Der har også været vist reklamspots på dansk på TV2, Cartoon Network og på Jetix. Baggrunden for dvd en The Ultimate Battle var at gøre reklame for mærket op til filmen. Dvd en er et sammentræk af det bedste fra tvkanalerne og blev primært distribueret i Toys ʹRʹ Us. Der er nok distribueret dvd er i Danmark. BoyZhood er et gratis magasin, som ligger i alle Toys ʹRʹ Us og BR butikker, og som distribueres i ca eksemplarer. Tjeck Magazine er et ungdomsmagasin, som henvender sig til en lidt ældre målgruppe end Hasbros målgruppe. De har brugt magasinet alligevel, fordi der er et marked for samlere. Tjeck Magazine er gratis og distribueres på gymnasier og tekniske skoler mv. TRANSFORMERS bladet var et indsalgskatalog til deres kunder.

8 8 I alle Toys ʹRʹ Us butikker i Norden havde de fra juni 2007 til februar 2008 et shop inshop koncept, hvor de dekorerede boyshoppen i Toys ʹRʹ Us for at vise, hvor fantastisk produkterne var. Han har fået oplyst fra Paramount Pictures, at danskere så biograffilmen. Der er planer om en ny kampagne i forbindelse med den nye film, og Toys ʹRʹ Us butikkerne er igennem de sidste 3 måneder blevet udsmykket igen i den anledning. Forud for filmen i 2007 var der tegnefilm på Cartoon Network samt et computerspil, hvilket der bliver lavet igen i forbindelse med den nye film. Der skete en stigning i omsætningen i 2007 på grund af biograffilmen og intensiveringen af markedsindsatsen. Der kom en Blockbusterfilm på markedet. Markedsinvesteringerne steg ikke med samme kraft, da Paramount, som lancerede filmen, også lagde markedsføring bag, hvorfor det ikke var nødvendigt for Hasbro at markedsføre meget i den anledning. Alt, der relaterer sig til filmen, er derfor ikke med i de 2,8 mio. kr., som markedsinvesteringerne er opgjort til i Ved beregningen af Hasbros mistede dækningsbidrag er de tilsvarende Hasbroprodukter udvalgt ud fra størrelse og efter, hvordan et barn vil se produktet. Transformers Deluxe koster ca. 169 kr., og Transformers Voyager og Transformers Cinema koster ca. 299 kr. i butikkerne, svarende til Hasbros indsalgspris til detailhandlen ganget med faktor 2,05. De fortæller ikke forretningerne, hvad de skal tage for produkterne, men de har en rekommanderet pris. Der var ingen stigninger fra 2007 til Hasbro giver licens til varemærket, og der bliver lavet blandt andet sko, tallerkener og bestik til børn. De giver aldrig licens til andre legetøjsproducenter, kun til merchandise. Licensen er på %. Hasbro fik kendskab til TRANFORMAX i Da TRANFORMAX kom på markedet, kunne de ikke umiddelbart mærke en nedgang i omsætningen, men der var netop også en kraftig omsætningsstigning i perioden fra 2006 til Det er svært at vurdere, om Hasbros og VN Legetøjs produkter er substituerbare i forholdet 1:1. Han skønner, at der er tale om en substitution på %, da der er tale om et lignede produkt til en lavere pris. Børn kan måske godt se forskel, men for en voksen vil produkterne nok være substituerbare. Forældre og bedsteforældre køber måske VN Legetøjs produkter i den tro, at det er rigtige TRANSFORMERS.

9 9 Han ved ikke præcist, hvorfor navnet TRANSFORMERS er valgt, men det kan være, fordi figurerne kan transformere sig fra én ting til en anden. Det er vigtigt for drenge at have en relation til det univers, de leger ud fra, og derfor er der historier bag produktet. De har også produkter, som ikke kan transformeres, blandt andet en collecter serie og produkter til små drenge. Keld Nielsen har forklaret, at han er direktør i VN Legetøj. De fik TRANSFORMAXprodukterne tilbudt i 2006 og januar 2007 af to leverandører i Hong Kong, som de har handlet med i år. De to fabrikker laver standardprodukter, og produkterne er ikke lavet til VN Legetøj. Ifølge begge leverandører er de samme produkter solgt i mange andre europæiske lande. Da han blev introduceret for TRANSFORMAX, kendte han godt TRANSFORMERS, men ikke AUTOBOT. Han så ikke et problem i TRANSFORMAX i forhold til TRANSFORMERS, da han mente, at produkterne ikke var forvekslelige. Han har været 30 år i branchen, og de har haft robotlignende ting i mange år, så det var ikke usædvanligt med den slags varer. TRANSFORMAX og X BOT er gode, gedigne dagligdagsvarer, hvoraf den ene har solgt godt, og de andre har solgt almindeligt. Den ene udgave af TRANSFORMAX bragte de på markedet midt i juli Da de skrev transformer i kataloget, ville de bare oplyse om, at legetøjet kunne omformes. TRANFORMAX og X BOT har været solgt hos forhandlere, hvoraf nogle også forhandler TRANSFORMERS. Produkterne har blandt andet været solgt i Norge. Han mener ikke, at TRANSFORMAX og TRANSFORMERS er substituerbare. Hasbros legetøj er relateret til film, mens VN Legetøj bare sælger legetøj, der kan omformes. VN Legetøj leverer ikke til Toys ʹRʹ Us og BR Legetøj, mens TRANSFORMERS ikke bliver forhandlet i Fakta, som VN Legetøjs produkter gør. Den lille X BOT TRANSFORMABLE sælges i Fakta for 25 kr. og i andre butikker for kr. I den opgørelse, som Hasbro har lavet over VN Legetøjs omsætning og fortjeneste, er der ikke taget højde for told og fragt. Omsætningen er korrekt. Når der tages højde for told og fragt, har de en bruttoavance på ca. 40 %. Deres resultat før skat er % ifølge årsregnskabet.

10 10 De handler også med licensvarer fra Hasbro, men har ikke selv licenser. Det er en leverandør, der afregner licenserne på 8 10 % til Hasbro. TRANSFORMAX sælges nu under et nyt navn, TRANSBUDDIES. Produktet sælger ganske udmærket og ikke dårligere end TRANSFORMAX. Leverandørerne vil derimod ikke ændre X BOT navnet. VN Legetøj har ingen af de omtvistede produkter på lager og tvivler på, at deres forhandlere har. De har ikke solgt produkterne siden Parternes synspunkter Hasbro har gjort gældende, at TRANSFORMERS er et stærkt og velindarbejdet varemærke, som har en udpræget grad af særpræg. Varemærket er ikke beskrivende. I henhold til skønserklæringen fra Dansk Sprognævn betyder transformer en transformator, det vil sige et apparat, der omdanner. Navnet TRANSFORMERS er et fantasiord, som Hasbro har skabt. Navnet er inspireret af, at produktet kan omforme sig, men navnet var en sproglig nyskabelse, da det blev lanceret i 1984, jf. skønserklæringen fra Birgitte Tufte. For børn har TRANSFORMERS den eneste betydning, at det er knyttet til legetøj, og TRANSFORMERS er således ikke et beskrivende varemærke til børn. At ordet transformers ikke er beskrivende, ses også af sætningen seje transformers, der kan omdannes fra robotter til jetfly i VN Legetøjs katalog, idet tilføjelsen i så fald ville være unødvendig. Antallet af andre registreringer kan være et indicium på, om et varemærke er beskrivende, og der er ikke andre registrerede varemærker i klasse 28, som indeholder ordet transform. Hvis VN Legetøj for alvor havde ment, at varemærket var beskrivende, kunne de have nedlagt påstand om ophævelse af varemærkeregistreringerne. TRANSFORMERS er indarbejdet på verdensmarkedet gennem 25 år og er siden 2001 konstant blevet solgt i store legetøjskæder. Hasbro har markedsført en lang række produkter under brandet, blandt andet figurer, biograffilm, tegnefilm og serier, spil og en Optimus Prime hjelm. Der er skabt et helt TRANSFORMERS univers, hvilket er baggrunden for succesen, og TRANSFORMERS er ikke beskrivende for dette univers. Der er brugt svimlende beløb, og Hasbros omsætning og markedsføringsomkostninger, herunder tallene for 2007, viser, at der er tale om et stort brand. Hertil kommer eksponering i forbindelse med

11 11 biograffilmen. TRANSFORMERS er også blevet brandet i børne og ungdomsblade, og brandet er markedsført i ekstra grad op til det tidspunkt, hvor VN Legetøj kom på markedet i Begge skønsmænd udtaler, at der er tale om et velkendt varemærke for legetøj, og at mærket er kendt af mange danske børn. Der er således ikke tvivl om, at varemærket er stærkt, velindarbejdet og stærkt beskyttet, jf. varemærkelovens 4 og varemærkeforordningens art 9. For så vidt angår forvekslingsrisikoen mellem TRANSFORMERS og TRANSFORMAX må der tages udgangspunkt i en syns og lydsmæssig vurdering og det udviskede erindringsbillede. Der er tale om 100 % vareartslighed, og produktets målgruppe er børn, som er væsentlig mere påvirkelige end voksne. Ved markedsføring skal der udvises særlig omhu over for børn, da børn mangler kritisk sans til at skelne mellem mærker, der minder om hinanden. Ved sammenligningen af mærkerne må man lægge vægt på, at der er tale om to lange ord på henholdsvis 12 og 11 bogstaver, hvor to ud af tre stavelse er ens. Kun den sidste stavelse er anderledes, ers over for ax. Ifølge retspraksis er forskel i endelserne af ordene normalt utilstrækkeligt til at differentiere ordene fra hinanden, ligesom udtalelsen er vigtig ved vurderingen af lighed mellem ordmærker. Ifølge Dansk Sprognævn er det sandsynligt, at der vil blive lagt tryk på anden eller tredje stavelse. Endelsen er stort set ikke hørbar, og det er svært at høre forskel på de to ord. I de domme, hvor et mærke ikke har nydt beskyttelse, har begrundelsen været, at den første del af ordene har været beskrivende, og dommene har vedrørt svage ordmærker, hvorfor de ikke er retningsgivende for denne sag. Der må endvidere lægges vægt på skrifttyperne og den måde, ordmærkerne er skrevet på såvel i VN Legetøjs katalog (bilag 7) og emballagerne (bilag 8 og 9). Der er tale om meget lignende bogstavtyper, tredimensionerede versaler, der er kantede. S et meget kantet, og mest markant er A et, hvor den tværgående streg er i bunden, frem for i midten og ikke lukker bogstavet. Det er tale om en relativ slavisk efterligning, og der er risiko for forveksling.

12 12 Markedsføringslovens 1 beskytter mod snyltning og markedsforstyrrelse, og VN Legetøj kom på markedet med TRANSFORMAX, netop da brandværdien af TRANSFORMERS var på sit højeste på grund af TRANSFORMERS filmen. For så vidt angår AUTOBOT og X BOT TRANSFORMABLE er der tale om typemæssigt ens produkter. AUTOBOT har været heltene siden 1984, brandet er indarbejdet betragteligt, og AUTOBOT er kendt. Der er ikke tale om mærke lighed, men det forhold, at der er en anden forstavelse på, udelukker ikke krænkelse. Der kan være forvekslingsrisiko, selvom mærkerne adskiller sig, når der er samme semantiske indhold, og det er samme varer. Ved vurderingen må man se på helheden af emballagen, herunder det røde farvevalg og anvendelsen af en hjelm som kendetegn. VN Legetøj har søgt at skabe en forbindelse til Hasbros legetøj, og der er således sket en overtrædelse af både varemærkeloven og markedsføringsloven. VN Legetøj kendte Hasbros legetøj, da de solgte TRANSFORMAX produkterne. Der er tale om en forsætlig overtrædelse, som berettiger Hasbro til erstatning og vederlag. Ved fastsættelsen af vederlagskravet har Sø og Handelsretten tidligere lagt en licensafgift på 25 % af originalproduktets udsalgspris til grund. Den samlede udsalgspris ville i dette tilfælde have udgjort ca. 4 mio. kr., hvorefter licensen ville være i omegnen af 1 mio. kr. 25 % er ikke en urealistisk høj licens, og den bør ikke være lavere. Ved fastsættelsen af erstatningsbeløbet må der lægges vægt på Hasbros mistede dækningsbidrag. Produkterne er typemæssigt substituerbare, men der er nok ikke tale om 1:1 substitution. Hvis substitutionen er 50 %, er der tale om et beløb på ca kr. Det forhold, at Hasbro ikke har registreret en omsætningsnedgang, skyldes den massive markedsføring, og det er derfor umuligt for Hasbro at påvise et afsætningstab. Ved ændring af varemærkedirektivet i 2004 blev der givet mulighed for at lægge vægt på krænkerens uberettigede fortjeneste. En bruttoavance på 40 % af VN Legetøjs omsætning udgør omkring kr. I dommen U H (Burberry) blev der udmålt en erstatning, der var mindre end krænkerens fortjeneste, men der var ikke tale om substituerbare produkter, og forholdet var fra før skærpelsen af varemærkeloven, hvorfor dommen ikke er retningsgivende.

13 13 Hvis retten finder, at X BOT TRANSFORMABLE ikke krænker Hasbros rettigheder, så kan 75 % af VN Legetøjs fortjeneste relateres til TRANSFORMERS. Der er solgt ca af de krænkende produkter gennem mange kanaler netop på det tidspunkt, hvor filmen blev lanceret. Hasbro har krav på erstatning for markedsforstyrrelse. VN Legetøj har gjort gældende, at TRANSFORMERS er et svagt varemærke, der kun nyder mindre beskyttelse. Varemærket er beskrivende og har ikke særligt særpræg. Hasbros store markedsføringsmæssige indsats, og det faktum, at mange kender TRANSFORMERS, betyder ikke, at mærket er stærkt. Indarbejdelse kan ikke råde bod på et mærkes beskrivende karakter. Transform betyder omforme eller omdanne, og det er, hvad Hasbros produkter gør. I tegnefilm m.m. siger robotterne transformér eller transform, når de omformer sig. Selv Hasbro anvender en del af mærket beskrivende. Ifølge Hans Christian Ulrichs forklaring kan navnet være opstået, fordi figurerne kan transformere sig. De fleste købere vil forbinde mærket med verbet transformere. Ifølge skønserklæringen fra Dansk Sprognævn vil en dansk sprogbruger sandsynligvis lægge trykket på anden eller tredje stavelse. For en voksen sprogbruger er der ikke tale om et fantasiord, og mærket har derfor mindre grad af særpræg. Ifølge Birgitte Tuftes erklæring relaterer ordet transformer sig til en type af legetøj, der kan ændre sig, og altså ikke blot Hasbros legetøj. Tuftes rapport er mindre væsentlig og sigter kun på børn, mens Dansk Sprognævns rapport gælder generelt. Målgruppen for legetøjet er børn, og børn er ikke mindre observante forbrugere end voksne. Der er ikke eneret til ordet transform, ligesom der ikke er eneret til ordet princess, der blandt andet indgår i Disney Princess. I relation til forvekslingsrisiko gælder reglen om, at man skal lægge størst vægt på første del af varemærket kun, hvis den første del er den særprægede del. Her er den første del, transform, beskrivende og har ikke særpræg, hvorfor man må fokusere på den sidste del af ordet, max, som er den dominerede del. X anses som et generelt dominerende bogstav, og X er iøjnefaldende ved visuel sammenligning, når det står i enden af ordet. Mærkerne er herefter ikke forvekslelige ved visuel eller lydmæssig sammenligning.

14 14 Konceptuelt er der udelukkende delvis forvekslelighed vedrørende den beskrivende del af ordene, men sammenfattende er der ikke risiko for forveksling. For så vidt angår AUTOBOT og X BOT TRANSFORMABLE gør samme argumentation sig gældende. BOT er beskrivende for robot, og der er mange eksempler på, at andre bruger betegnelsen BOT for robot. Der er ikke forvekslelighed, idet VN Legetøjs mærke indeholder det distinkte bogstav X som forstavelse. Hasbros synspunkter er udtryk for, at de ønsker monopol. Ved sammenligningen mellem AUTOBOT og X BOT TRANSFORMABLEemballagerne må man foretage en helhedsbedømmelse. Emballagerne er ikke ens og ligner ikke hinanden mere end andre produkter til børn. VN Legetøj har forskellige emballager. Hvis retten finder, at VN Legetøj skal betale erstatning, må Burberry afgørelsen være retningsgivende. Ved afgørelsen lagde Højesteret ikke vægt på ændringen af varemærkeloven, og erstatningen blev udmålt til kr., selv om krænkerens fortjeneste var højere. Hvis der skal tilkendes erstatning, udgør VN Legetøjs fortjeneste 12 % af omsætningen på ca kr., svarende til kr. Varerne er ikke substituerbare, og der er ikke dokumenteret et omsætningstab. Ifølge Keld Nielsens forklaring har det heller ikke haft betydning for VN Legetøjs salg, at navnet nu er ændret til TRANSBUDDIES. Sø og Handelsrettens afgørelse Såvel TRANSFORMERS som TRANSFORMAX anvendes som kendetegn for legetøj, der kan omformes fra én figur til en anden. Det engelske verbum transform betyder transformere, omforme eller forvandle, og TRANSFORMERS navnet er inspireret af, at figurerne kan omforme sig. Det engelske substantiv transformer (i flertal transformers ) betyder imidlertid transformator, altså et apparat, der omdanner en vekselstrøm fra én spænding til en anden. Da Hasbro lancerede TRANSFORMERS i 1984, var der således ikke tale om et

15 15 beskrivende varemærke, men derimod en sproglig nyskabelse, og mærket har via indarbejdelse fået stort særpræg. Både TRANSFORMERS og TRANSFORMAX indeholder tre stavelser, hvoraf de to første, transform, er identiske. Ordmærkerne adskiller sig alene fra hinanden ved endelsen ers over for ax, hvilket kan være vanskeligt at høre, når mærkerne udtales. Den synsmæssige og lydmæssige lighed mellem mærkerne fører til, at der er risiko for forveksling, navnlig i det udviskede erindringsbillede, når mærkerne, som her, bruges for ensartede produkter. Hertil kommer, at begge mærker er skrevet med karakteristiske store og kantede bogstaver, og begge indeholder et A, hvor den tværgående streg er i bunden, frem for i midten, og ikke lukker bogstavet sammen. VN Legetøj har således overtrådt varemærkelovens 4, stk. 1, og varemærkeforordningens art. 9, stk. 1, litra b, samt markedsføringslovens 1 og 18. For så vidt angår AUTOBOT og X BOT TRANSFORMABLE finder retten, at Hasbros varemærke har særpræg, men at der ikke er forvekslelighed mellem de to mærker. Mærkerne ligner ikke hinanden synsmæssigt eller lydmæssigt og endelsen BOT, der er afledt af ordet robot, er en almindelig brugt tilføjelse i relation til robotter. VN Legetøjs brug af betegnelsen X BOT TRANSFORMABLE udgør således ikke en varemærkekrænkelse. Den emballage, som X BOT TRANSFORMABLE markedsføres i, kan imidlertid i relation til blandt andet farvevalg og anvendelsen af masken som kendetegn lede tankerne hen på Hasbros AUTOBOT produkt. Ud fra en helhedsbedømmelse af sammenstillingen finder retten, at anvendelsen af emballagen er i strid med markedsføringslovens 1 og 18. Hasbros krav på et rimeligt vederlag kan ud fra oplysningerne om VN Legetøjs omsætning passende fastsættes til kr. Hasbro har ikke dokumenteret et afsætningstab, men retten finder det under de oplyste omstændigheder godtgjort, at VN Legetøjs produkter i et vist omfang har medført et tab for Hasbro som følge af mistet afsætning og markedsforstyrrelse. Produkterne er delvis substituerbare, da måske navnlig voksne kan forveksle produkterne, og VN Legetøjs produkter kom på markedet umiddelbart op til lanceringen af TRANSFORMERS filmen. Idet retten lægger til grund, at VN Legetøjs bruttoavance har udgjort 40 %, kan erstatningen

16 16 med udgangspunkt i VN Legetøjs uberettigede fortjeneste skønsmæssigt fastsættes til kr. Det samlede beløb, som VN Legetøj skal betale til Hasbro for krænkelserne, udgør således kr. Efter sagens resultat skal VN Legetøj endvidere i sagsomkostninger til Hasbro betale kr. til dækning af udgifter til advokatbistand, kr. til dækning af retsafgift, kr. til dækning af udgifter til syn og skøn og kr. til dækning af udlæg. Thi kendes for ret: VN Legetøj A/S skal anerkende at have handlet i strid med varemærkelovens 4, varemærkeforordningens artikel 9 og markedsføringslovens 1 og 18 ved at have markedsført TRANSFORMAX produkter som vist i sagens bilag 7 og 8 samt anerkende at have handlet i strid med markedsføringslovens 1 og 18 ved at have markedsført X BOT TRANSFORMABLE emballeret som vist i bilag 9. VN Legetøj A/S forbydes at importere, eksportere, sælge, markedsføre og distribuere legetøj under betegnelserne TRANSFORMAX samt X BOT TRANSFORMABLE emballeret som vist i bilag 9 og bruge betegnelserne ʺtransformerʺ og ʺtransformersʺ ved salg og markedsføring af legetøj. VN Legetøj A/S skal inden 14 dage til Hasbro Europe, filial af Hasbro International Inc. og Hasbro Scandinavia A/S betale kr. med tillæg af procesrente fra den 1. november 2007 samt sagsomkostninger med kr. Sagsomkostningsbeløbet forrentes efter rentelovens 8 a. Kaj Bested Mette Christensen Torben Svanberg

17 17 (Sign.) Udskriftens rigtighed bekræftes P.j.v. Sø- og Handelsretten, d

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 10. februar 2010 V-51-09 Cembrit A/S (advokat Louise Unmack) mod Eternit-Specialisten v/ Kim Rønne Nielsen Indledning Denne sag vedrører spørgsmålet

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - JEN UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 8. juli 2011 kl. 10.00 V-92-10 The Travelers Indemnity Company (advokat Susie P. Arnesen) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker (Kammeradvokaten)

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 7. marts 2008 blev af retten i sagen V 146 06 Novartis Medical Nutrition (Sweden) AB (Advokat Susanne Mark) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker (Advokat

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM Afsagt den 21. januar 2010 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael B. Elmer, og de sagkyndige medlemmer, direktør Peter G.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B265600D - BFM UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 29. september 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Gerd Sinding (kst.)). 10. afd. nr. B-2656-15:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012 Sag 241/2010 (1. afdeling) Guccio Gucci S.p.A. (advokat Jeppe Brogaard Clausen) mod Handelsselskabet Rudi & Harald Nielsen A/S (advokat Frank Bøggild)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015 Sag 317/2013 (1. afdeling) Stormwear ApS (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Yakkay A/S (advokat Christian L. Bardenfleth) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 Sag 58/2014 Tivoli A/S (advokat Jens Jakob Bugge) mod Pressalit Group A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG - CRI UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 4. december 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Thorkild Juul Jensen og Jan

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015 Sag 112/2015 Evonik Degussa GmbH (advokat Lars Karnøe) mod Protectos A/S og Keld Axelsen (advokat Karsten Cronwald for begge) I tidligere instans er

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - KMJ UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 19. marts 2010 V-58-09 Søstrene Grene Import A/S (Advokat Claus Madsen) mod IGOS A/S (Advokat Max G. Sørensen) Indledning Sagens spørgsmål er,

Læs mere

NYT FRA IP-RET I DENNE UDGAVE MAJ Sø- og Handelsretten forbyder markedsføring og salg af dunjakker, der krænker uregistreret EU-designret

NYT FRA IP-RET I DENNE UDGAVE MAJ Sø- og Handelsretten forbyder markedsføring og salg af dunjakker, der krænker uregistreret EU-designret NYT FRA IP-RET MAJ 2017 I DENNE UDGAVE 01 Sø- og Handelsretten forbyder markedsføring og salg af dunjakker, der krænker uregistreret EU-designret 02 ECCO SKO A/S kunne ikke forhindre EKKOfondens registrering

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2740005 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 1. oktober 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.)). 10.

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG. Den 15. juni 2005 blev af retten i sagen

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG. Den 15. juni 2005 blev af retten i sagen V002000A - LBH UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 15. juni 2005 blev af retten i sagen V-20-04 1) Spirits International N.V. (Advokat Christian Akhøj) 2) Spirits Product International Intellectual

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012 Sag 227/2009 (1. afdeling) Hermès International S.A. (advokat Jeppe Brogaard Clausen) mod Handelsselskabet Rudi og Harald Nielsen A/S (advokat Frank Bøggild)

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 813 Klager: Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup v/ advokat Louise Unmack Rygaard Indklagede: Tryg Auto Hovedvejen 92 2600 Glostrup v/ advokat Peter Schäfer Parternes påstande:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 Sag 353/2011 (2. afdeling) Danske Filminstruktører som mandatar for Jesper Jargil Film ApS og Jesper Jargil (advokat Erik Nyborg) mod Dansk Supermarked

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 986 Klager: home A/S v/advokat Tanya Meedom Plesner Svane Grønborg Amerika Plads 37 2100 København Ø Indklagede: HomeLet Mette Ruds Vej c/o Kurt Jensen 5700 Svendborg Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0041 Klager: Applus Danmark A/S Korsdalsvej 111 2610 Rødovre v/advokat H. Bo Andersen Indklagede: Ulrich Dalsgaard Hejle Gustav Adolphs Vej 5 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 16. august 2011 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Mette Christensen (retsformand), Jette Gemzøe og Ove Andersen. V-7-09 Jack

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 Sag 303/2007 (2. afdeling) Prestige Tool-Plast ved Jens Fenger Eriksen (selv) mod Bent Reipur (advokat Bjørn von Ryberg, beskikket) I tidligere instans er

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2013-0069 Klager: Samsonite IP Holdings S.à.r.l. 13-15 avenue de la Liberté L-1931 Luxembourg Luxembourg v/advokat Lone Prehn Indklagede: Helm Nørregade 31-33 7500 Holstebro

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 22. oktober 2009 af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige dommere,

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 22. oktober 2009 af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige dommere, - JEN UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M Afsagt den 22. oktober 2009 af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige dommere, direktør Torben Svanberg og direktør Per Sjøqvist

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2012 Sag 293/2010 (2. afdeling) Furnipart A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Frost A/S (advokat Frank Bøggild) og Sag 294/2010 (2. afdeling) Frost

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006 K E N D E L S E Bakkely A/S (tidligere K. Fl. Jacobsen A/S) (advokat Erik Larsson,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014 Sag 152/2013 (1. afdeling) Stokke AS og Peter Opsvik (advokat Peter-Ulrik Plesner for begge) mod Jysk A/S og HP Schou A/S (tidligere Schou Company A/S)

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - JGC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 12. oktober 2010 V-87-08 Dansk Supermarked A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Net2 Maleren v/frederik Tuemand (advokat Claus Bonnez)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 Sag 228/2013 (1. afdeling) Danske Familierestauranter A/S og Jensen s Bøfhus A/S (advokat Lasse A. Søndergaard Christensen for begge) mod Sæby Fiskehal

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - CAL UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 26. maj 2010 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B. Elmer og de sagkyndige medlemmer, direktør Aksel Gybel og industriel

Læs mere

fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring

fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring Indhold 02 Billeder og ophavsrettigheder 03 Motivet på billedet retten til eget billede 04 Retten til eget navn og kendetegn

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013 Sag 197/2012 (1. afdeling) Homeenter AB (advokat Jane Frederikke Land) mod Noma af 2003 ApS (advokat Johan Løje) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. december 2013 Sag 25/2012 (2. afdeling) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Peter Giersing) mod 1) Det Faglige Hus 2) Fagforeningen Danmark 3) Det Faglige Hus - A-kasse

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 692 Klager: Fritz Hansen A/S Allerødvej 8 3450 Allerød v/advokat Erling Borcher Indklagede: 7eren Rorupvej 19 4320 Lejre Parternes påstande: Klagerens principale påstand Indklagede tilpligtes at

Læs mere

A-Frost A/S (Claus Barett Christensen) Sagens spørgsmål er, om A-frost A/S salg af is under navne indeholdende ordet Læske

A-Frost A/S (Claus Barett Christensen) Sagens spørgsmål er, om A-frost A/S salg af is under navne indeholdende ordet Læske - EVH UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 27. april 2011 V-86-10 Mejerigaarden A/S (Martin Sick Nielsen) mod A-Frost A/S (Claus Barett Christensen) Indledning Sagens spørgsmål er, om

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1450 Klager: American Dreamcars ApS Mosevangen 12 6640 Lunderskov v/advokat Verner Holm Indklagede: Esben Larsen Øster Voldgade 22 7000 Fredericia v/advokat Jan Wittenborn Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

Til Folketingets Europaudvalg om EU-Domstolens dom af 27. juni 2013 i C-320/12, Malaysia Dairy

Til Folketingets Europaudvalg om EU-Domstolens dom af 27. juni 2013 i C-320/12, Malaysia Dairy Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del Bilag 582 Offentligt 23. september 2013 13/07463 Til Folketingets Europaudvalg om EU-Domstolens dom af 27. juni 2013 i C-320/12, Malaysia Dairy Indledning EU-Domstolen

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 584 Klager: Nokia Corporation PO Box 226 SF-00045 Helsinki Finland v/advokat Martin Dahl Pedersen Indklagede: Claus Jensen Holsbjergvej 15, suite 202 2620 Albertslund Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2011-0111 Klager: Vi Køber Guld v/matthew James Alexander Tapsell c/o Postboks 2641 Øster Allé 1 2100 København Ø v/advokat Claus Hastrup Knudsen Indklagede: Nyfortuna

Læs mere

DOM. SKA-DAN v/ Jørn Solgaard Andersen. (Advokat Henrik Mansfeldt Witt) Bredenoord A/S. (Advokat Mads Marstrand-Jørgensen)

DOM. SKA-DAN v/ Jørn Solgaard Andersen. (Advokat Henrik Mansfeldt Witt) Bredenoord A/S. (Advokat Mads Marstrand-Jørgensen) - MSL UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 24. oktober 2012 V-52-11 SKA-DAN v/ Jørn Solgaard Andersen (Advokat Henrik Mansfeldt Witt) mod Bredenoord A/S (Advokat Mads Marstrand-Jørgensen)

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2014-0094 Klager: Skandinavisk Motor Co. A/S Park Allé 355 2605 Brøndby Indklagede: OH Biler Viborg A/S Ølandsvej 7 8800 Viborg v/advokat Morten Vandborg Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 411 Klager: Toyota Danmark A/S Dynamovej 10 2730 Herlev v/advokat Frank Bøggild Indklagede: Horskjær Automobil A/S Kornvænget 1-5 8600 Silkeborg Parternes påstande: Klagerens principale påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 597 Klager: Meiniche I/S Jens Baggesens Vej 3-5 7500 Holstebro v/advokat Klaus Berning Indklagede: Bilbørs ApS Ved Stampedammen 27 2970 Hørsholm v/jakob Dalhoff Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

afsagt den 18. december 2018

afsagt den 18. december 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt den 18. december 2018 Sag BS-26013/2018-HJR Camilla Kjems (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Interflora-Danmark og Interflora Danmark A/S (begge advokat Kasper Meedom

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-163/164 Klager: Scandinavian Airlines System v/advokat Jeppe Skadshauge Bredgade 38 1260 København K Indklagede: Callnet ApS Strandmarksvej 63 2650 Hvidovre Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

Erstatning i immaterialretlige sager

Erstatning i immaterialretlige sager Erstatning i immaterialretlige sager Professor, dr.jur. Thomas Riis Dias 1 Immaterialrettens kompensationsbestemmelser 1. Et rimeligt vederlag for udnyttelsen ( passende licensafgift) 2. Erstatning for

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0081 Klager: Bayerische Motoren Werke AG Petuelring 130 80788 München Tyskland v/ advokat Kasper Frahm Indklagede: [A] Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012 Sag 230/2009 (1. afdeling) Jumbo Stillads A/S (advokat Lars Karnøe) mod Materielhuset A/S (advokat Thomas Vang Christensen) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 K E N D E L S E Cowi A/S (advokat Michael Gjedde-Nielsen, København) mod Sønderjyllands Amt (advokat

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2010-0250 Klager: Kristian von Hornsleth ApS c/o Iversen & Co. ApS Bredgade 25 H 2 1260 København K v/advokat Stig Gøtzshe Indklagede: Als Offset ApS. Industrivej 4 6440 Augustenborg Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2016-0122 Klager: Intersport Group Denmark A/S Hvilehøjvej 20 5220 Odense SØ v/ advokat Jens Frølich Indklagede: So Morris 3671 Gregory Lane 40299 Louisville USA Parternes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1096 Klager: Danske Bank A/S v/advokat Peter Gustav Olson Indklagede: van phong dai dien ubgm No 20A Lane 1/54 Au Co Stret 0000 Hanoi Viet Nam Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1094 Klager: Ida Løfbergs Fond v/advokat Peter-Ulrik Plesner Indklagede: Det Ny Familie Teater v/maria Garde Vordingborggade 3, 1.tv. 2100 København Ø Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

Det fremgår heraf, at Coop Danmark A/S har anket Sø- og Handelsrettens dom af 26. juni 2017 til Højesteret.

Det fremgår heraf, at Coop Danmark A/S har anket Sø- og Handelsrettens dom af 26. juni 2017 til Højesteret. Retsmøde den 15. september 2017 i Sag 171/2017 Coop Danmark A/S (advokat Frank Bøggild) mod K. H. Würtz ved Kasper Heie Würtz (advokat Johan Løje) Der fremlagdes ankestævning af 24. juli 2017 fra advokat

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG V0163000 - KRE UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 7.april 2006 blev af retten i sagen V-163-04 Lidl Stiftung & Co. KG (Advokat Susie P. Arnesen) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker ( Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009 Sag 173/2008 HE-House A/S og HE-Biler ved Henning Mærsk-Møller (begge ved advokat Mads Berendt) mod Skandinavisk Motor Co. A/S (advokat Peter Schradieck)

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 437 Klager: Chervò S.p.A Via 1 Maggio, 10/A, I 37010 Costermano (VR) Italien v/advokat Robin Philip Indklagede: Torben Qvist Ordrupvej 87 2920 Charlottenlund Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1622

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1622 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1622 Klager: PixelPrint.dk (PixelPartner) Vester Allé 7, 2. 8000 Århus C Indklagede: CJC Invest ApS Kvorupvej 155 9490 Pandrup v/advokat Lars Munch Andersen Parternes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 752 Klager: Land Rover Banbury Road Lighthorne Warwick, Warwickshire CV35 ORG Storbritannien v/ advokat Susie P. Arnesen Indklagede: Peter Kaasgaard Korsvejen 14 8660 Skanderborg Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0328 Klager: IJH A/S Holmenevej 31 3140 Ålsgårde v/advokat Søren Danelund Reipurth Indklagede: Raul Foreman 614 Bryan Street 27215 Burlington USA Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 623 og 624 Klager: Hewlett-Packard Development Company, L.P., a Texas Limited Parternership 20555 State Highway 249 Houston, Texas 77070 USA v/michael Munch Østergaard, Budde, Schou & Ostenfeld

Læs mere

DOM. Staff A/S. Nué I/S. (Advokat Nanna Wistoft) Sagen vedrører spørgsmålet, om tøjproducenten Staff A/S varemærkeret til ordmærket nü

DOM. Staff A/S. Nué I/S. (Advokat Nanna Wistoft) Sagen vedrører spørgsmålet, om tøjproducenten Staff A/S varemærkeret til ordmærket nü - CRI UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 19. november 2010 V-84-09 Staff A/S (Advokat Annemette Ellermann Holmbom) mod Nué I/S v/ Anne-Dorthe Larsen og Katrine Rabjerg (Advokat Nanna

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 442 & 443 Klager: SCA Du Chateau Lecusse R.C.S. Albi Broze 81600 Gaillac Frankrig v/budde, Schou & Ostenfeld A/S Vester Søgade 10 1601 København V. Indklagede: Herning Vincompagni Herning Vin Import

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1152 Klager: Kim Egegaard Ordrupvej 90, 4. 2920 Charlottenlund Indklagede: Denis Eg Maribovej 215 4900 Nakskov Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage domænenavnet

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1508 Klager: Koch Hair Cut Skindergade 37 1159 København K v/advokat Angantyr Laurberg Nielsen Indklagede: shampooshop.dk Søndergade 5 5000 Odense v/advokat Jørgen Dreyer Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2016-0029 Klager: Keld Bjerrum Harrehøjvej 70 7900 Nykøbing Mors Indklagede: Tommy Jensen Fredsøvej 58 7900 Nykøbing Mors Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1460

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1460 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1460 Klager: Fantasy Design v/anette og Per Rose Gjelstensåsen 59 3650 Ølstykke Indklagede: FKI Solar ApS Hovedgade 20 2791 Dragør Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1168, 1169 og 1244 Klager: De Gule Sider A/S Rødovrevej 241 2610 Rødovre v/cand.merc.jur. Niels Lund-Johansen Indklagede: van phong dai dien ubgm No 20A Lane 1/54 Au Co Stret 0000 Hanoi Vietnam

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-91.428 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005 K E N D E L S E SK Tolkeservice ApS (advokat Nikolaj Linneballe, København) mod Københavns Amt

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-177 Klager: Star Tour A/S H.C. Andersens Boulevard 12 1553 København V v/advokat Preben Kønig Indklagede: Carsten Thomsen Islandsgade 3, 1. sal 6700 Esbjerg Parternes påstande: Klagerens principale

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. september 2017 Sag 199/2016 (2. afdeling) MAN Diesel & Turbo, filial af MAN Diesel & Turbo SE, Tyskland (advokat Henriette Gernaa) mod J. Lauritzen A/S og J. Lauritzen

Læs mere

Gode råd om dit varemærke

Gode råd om dit varemærke Gode råd om dit varemærke 1 Du har nu fået dit varemærke registreret i Danmark Varemærkeregistreringen er bevis for, at du ejer varemærket. Ligesom al anden ejendom er det vigtigt at vedligeholde varemærket,

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0152 Klager: Danefæ ApS/ Louise Warberg Hækkerup Classensgade 47, st. tv. 2100 København Ø Indklagede: Leona Macedo 215 curtis street 15235 pittsburgh USA Parternes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 395 Klager: Nettolinsen ApS Grønjordskoll 3604 2300 København S Indklagede: Linseshop ApS Ålhøj 18 2970 Hørsholm v/ advokat Lars Odd Pettersen Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0561 Klager: Cosnova GmbH Am Limespark 2 65843 Sulzbach Tyskland v/ advokat Stig Ekmann Indklagede: Malene Baun Sørensen Ådalsvej 14 3300 Frederiksværk Danmark Parternes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 480 Klager: Bongoes 62 v/aksel Jensen Mellemgade 6 9240 Nibe v/advokat Jens Rye Andersen Indklagede: Uffe Jepsen Rosenparken 37 9240 Nibe v/advokat Anders Hjulmand Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1585 Klager: Burger King Corporation 5505 Blue Lagoon Drive, Miami Fl 33126 USA v/advokat Lisbet Andersen Indklagede: BURGER KING S.R.L. P.O. Box 434, Office No. 1 300790 Timisoara Romania Parternes

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG - LDH UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 3. april 2007 blev af retten i sagen V-160-05 Diesel Denmark ApS (Advokat Robin Philip) mod 1) 2F Silkeborg ApS 2) Outlet Kolding ApS 3) Fabric Esbjerg

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 563 Klager: Louis Poulsen Lighting A/S v/advokat Kjeld Fruensgaard Indklagede: Adolph A/S Klostervej 10 5000 Odense C Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at slette registreringen

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 893 Klager: AGROFOTO v/andreas Østergaard Hullebækvej 22 4800 Nykøbing F Indklagede: Olav Sejerøe Dyssegårdsvej 18 4320 Lejre Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-199 og 200 Klager: Google, Inc. v/advokat Per Håkon Schmidt Esplanaden 34 1263 København K Indklagede: E4 Group Åhavevej 7 8260 Viby J Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-190 Klager: ebay, Inc. v/advokat Niels M. Andersen Bech-Bruun Dragsted Langelinie Allé 35 2100 København Ø Indklagede: Enhanced Business Apprehensible Yielding Blochs Vænge 5 2960 Rungsted

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2014-0047 Klager: Pinterest, Inc. 808 Brannan Street San Francisco, CA 94103 USA v/advokat Jakob Heebøl Indklagede: Zhoumurong Longzhudadao Road 11th Nanshan District,

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 229 Klager: Rent-A-Wreck of Scandinavia as Dronningens gate 6 0152 Oslo Postboks 522 Skøyen 0214 Oslo Norge v/advokat Karsten Kielland Indklagede: Normas Hjemmeservice v/bo Barht Kirkevej 4 4572

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012 Sag 294/2011 (1. afdeling) PK Trading AB (advokat Erik Due) mod ScanCom International A/S (advokat Jens Skytte) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M Afsagt den 29. maj 2009 af Sø og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael B. Elmer og de sagkyndige medlemmer, Jens Zimmer Christensen

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2016-0014 Klager: Skagen Cykeludlejning v/ Bente Jørgensen Fiskergangen 8 9990 Skagen v/advokat Carsten Jacobsen Indklagede: Fa Alfred Pedersen Vestre Strandvej 4 9990

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - CEK UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 17. august 2010 V-6-09 Pilgrim A/S (Advokat Claus Barrett Christiansen v/ advokatfuldmægtig Louise Møller Sørensen) mod Dansk Smykkekunst A/S

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2014-0178 Klager: Verdo A/S Agerskellet 7 8920 Randers NV Indklagede: Ecoteck A/S Kirkegårdsvej 1C Hørby 9500 Hobro Parternes påstande: Klagerens påstande Indklagede

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 Sag 375/2010 (1. afdeling) Montex Holding Ltd. (advokat Johan Løje) mod Diesel S.p.A. og Diesel Denmark ApS (advokat Torben Byskov Petersen for begge)

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-280 Klager: Unite2help Holding A/S Svanemøllevej 11 2100 København Ø v/advokat Lone Prehn, Zacco Danmark A/S Indklagede: Daniel Andersen Kochsgade 117, 1. tv., 5000

Læs mere

AN VR WEST WIND <w> - Indsigelse - Forveksling

AN VR WEST WIND <w> - Indsigelse - Forveksling RESUMÉ: AN 2015 00026 VR 2014 00362 WEST WIND - Indsigelse - Forveksling Der blev fremsat indsigelse mod endelig registrering af VR 2014 00362 WEST WIND . Indsigelsen blev begrundet med, at varemærket

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0545 Klager: Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Danmark v/ advokat Stig Ekmann Indklagede: Yusuf Bekrem Brøndbyvestervej 52, 2. tv. 2605 Brøndby

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0006 Klager: VIVOBAREFOOT Ltd. 28 Britton Street Farringdon EC1M 5UE London United Kingdom v/advokat Bjarke G. Jochumsen Indklagede: Malkhaz Kapanadze 16 Metechi

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-191 Klager: Net-Bog-Klubben v/knud Pedersen Nikolajsgade 22 1068 København K Indklagede: Netboghandlen v/kasper Drews Rådhus Allé 12 3650 Ølstykke Parternes påstande: Klagerens principale påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0079 Klager: Røde Kors Blegdamsvej 27 2100 København Ø v/ advokat Jakob Heebøl Indklagede: Paul Bagley 3 Ladbroke Close RG5 4DX Reading United Kigdom Parternes påstande:

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - IDI UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 27. november 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Torben Svanberg og Henrik Gundelach

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2013-0222 Klager: Telenor A/S Frederikskaj 8 1780 København V Indklagede: Lars Andersen c/o Uglemose vej 11 4671 Strøby Parternes påstande: Klagerens påstand Principalt:

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 6. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 6. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 6. september 2013 Sag 292/2012 Tryg Forsikring A/S (advokat Frank Bøggild) mod Repono Holding AB og Trygg-Hansa Försäkringsaktiebolag (advokat Lisbet Andersen for

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Første Afdeling) 15. januar 2009 (*)

DOMSTOLENS DOM (Første Afdeling) 15. januar 2009 (*) DOMSTOLENS DOM (Første Afdeling) 15. januar 2009 (*)»Varemærker direktiv 89/104/EØF artikel 10 og 12 fortabelse begrebet»reel brug«af et varemærke anbringelse af et varemærke på reklamegenstande gratis

Læs mere