Undervisningsmateriale til skoler om fødevareallergi og madlavning Madallergi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undervisningsmateriale til skoler om fødevareallergi og madlavning Madallergi"

Transkript

1 Undervisningsmateriale til skoler om fødevareallergi og madlavning Madallergi Lærervejledning I denne lærervejledning beskrives materialet Undervisningsmateriale til skoler om fødevareallergi og madlavning. Du får inspiration til hvordan en række skriftlige materialer om fødevareallergi på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside samt pjecer udgivet i et samarbejde mellem Astma-Allergi Danmark, Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet, sammen med en opskriftdatabase hjælper dig med at opfylde nogle af de Fælles Mål for Madkundskab. Det skriftlige materiale vil dække den teoretiske tilgang til emnet fødevareallergi indenfor faget madkundskab og suppleres af en opskriftsdatabase, der kan tilgås både via internettet på PC samt via en applikation til Ipad og Iphone. Materialet ledsages af en plakatserie, der illustrerer fødevareallergi på hver deres måde og denne lærervejledning, hvor du får eksempler og idéer til læringsforløb gennem læringsark. Du kan frit hente materialet fra Materialeplatformen, via ovenstående QR-kode og fra Astma-Allergi Danmarks hjemmeside Målet med materialet er, at du som lærer kan opfylde nogle af De Fælles Mål for faget Madkundskab gennem elevernes opnåede viden om tilberedning af måltider, hvor de lærer at undgå bestemte ingredienser i madlavningen og ved tilberedningen, samt finder ud af at vælge andre, der bedre tåles af de personer, der har fødevareallergi. Projektet er opdateret i 2017 og støttet af Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestillings udlodningsmidler.

2 Hvorfor er det vigtigt at arbejde med madallergi i madkundskab? Flere og flere børn i den vestlige verden får konstateret allergi over for fødevarer. Nogle vokser fra det igen, mens andre må lære at leve et helt liv med en alvorlig madallergi, der i værste fald kan være livstruende. Uanset om man har en alvorlig madallergi eller ej, så oplever mange madallergikere, at de bliver begrænset i deres hverdag. Børn og unge kan opleve, at det er svært at deltage i fødselsdage, venneaktiviteter og skolearrangementer, fordi omgivelserne ikke altid har viden om og forståelse for deres situation. Kort sagt, så kan man løfte livskvaliteten for rigtig mange børn og unge, hvis både de selv og deres kammerater får en større viden om, hvad madallergi er, samtidig med at de lærer, hvordan man finder alternativer til den mad, som allergikerne ikke kan tåle. Materialet Det samlede materiale giver eleverne den viden og de færdigheder, som gør det langt nemmere for dem at træffe de rigtige madvalg, uanset om de selv har en alvorlig madallergi eller kender nogen, som har det. Udover hjemmesiden, pjecerne, plakaterne og opskriftdatabasen, består materialet af læringsark, som hver især indeholder forslag til aktiviteter, forslag til læringsmål og forslag til, hvordan du kan samle op og evaluere på elevernes læringsudbytte af forløbet. Du kan downloade læringsarkene separat fra vores hjemmeside. Du kan vælge at bruge de beskrevne forløb direkte, men du er også velkommen til at ændre i vores forslag til aktiviteter, læringsmål og opfølgning. De Fælles Mål I dette materiale fokuserer vi på forløb, der relaterer til de Fælles Mål inden for Sundhedsbevidsthed, Madvaredeklarationer & fødevaremærkninger, Kvalitetsforståelse og madforbrug samt Måltidets komposition. (Se nedenfor). Men du kan også bruge app en og Astma- Allergi Danmarks hjemmeside til at lave dine egne forløb inden for: - Ernæring og energibehov. - Råvarekendskab. - Madlavningens mål og struktur. Alle forløb i dette materiale er baseret på en case. Det har vi valgt, fordi vi ønsker at skabe en realistisk ramme for forløbene, så eleverne får en oplevelse af, hvordan madallergi påvirker hverdagen. Læreren vælger selv, om man vil bruge casen som et teoretisk eksempel eller bruge dem som oplæg til konkrete aktiviteter.

3 Kompetenceområde Færdigheds og vidensområder Mad & Sundhed Se: Forløb 1 Forløb 2 Forløb 3 Forløb 4 Forløb 6 Sundhedsbevidsthed Eleven kan vurdere egne madvalg i forhold til sundhed, trivsel og miljø. Eleven har viden om faktorer, der påvirker madvalg, sundhed, trivsel og miljø. Fødevarebevidsthed Se: Forløb 2 Madvaredeklaration og fødevaremærkninger Eleven kan aflæse Eleven har viden om fagord og madvaredeklarationer og begreber og fødevaremærkninger. maddeklarationers og mærkningsordningens formål og struktur. Måltid og madkultur Se: Forløb 3 Forløb 6 Måltidets komposition Eleven kan opbygge Eleven har viden om hverdagens måltider ud fra grundprincipper for opbygning formål. af måltider Eleven kan opbygge måltider Eleven har vide om til særlige anledninger. måltidsanledninger. Fødevarebevidsthed Se: Forløb 4 Forløb 5 Forløb 6 Kvalitetsforståelse og madforbrug Eleven kan vurdere Eleven har viden om faktorer, madforbrug i relation til der påvirker madforbrug. kvalitet, hverdagsliv, æstetik og markedsføring.

4 Læringsark - sådan bruger du dem Case: Præsentér casen ved opstarten af forløbet. Brug evt. casen til at tale med eleverne om, om der er andre situationer, hvor de kan blive nødt til at skulle forholde sig til madallergi. Kender de f.eks. nogen, der er allergiske over for mad osv. På den måde får du gjort emnet relevant og nærværende for eleverne. Læringsmål på forløbsniveau Læringsmål på forløbsniveau er vores forslag til det, som du kan vælge at fokusere på i forløbet. I nogle af forløbene har vi opstillet flere læringsmål. I de tilfælde vælger du selv, om du vil nå omkring dem alle eller vælge nogle af dem ud. Tanken er, at du præsenterer det i starten af forløbet, så alle elever hele tiden er med på, hvad det er, forløbet skal ende ud med. På den måde kan du også differentiere din feedback til eleverne efter, hvor de er henne i processen. Aktivitet Aktiviteten er vores forslag til, hvad du kan sætte eleverne i gang med. Som du kan se, så vil eleverne også komme til at arbejde med deres IT-kompetencer, selv om emnet er noget helt andet. Vi har forsøgt at tænke IT ind som en naturlig del af forløbet, så det skulle ikke kræve særlig forberedelse. Det kan være en god idé, at læreren læser på de tekster, som vi lægger op til, at eleverne finder frem til. På den måde kan læreren nå at være på forkant med, om det vil være gavnligt at lægge ud med at forklare nogle svære ord eller eventuelt lave en ordliste. Tegn på læring Tegn på læring er vores forslag til de kriterier, som du kan bedømme elevernes læringsudbytte ud fra. Hvert forløb indeholder en række tegn på læring, som ligger på forskellige taksonomiske niveauer. Det giver læreren gode muligheder for at differentiere det faglige niveau. Nogle elever i klassen magter måske at arbejde med alle tegn på læring mens andre kun skal nå at arbejdet med et enkelt eller to. Vores forslag til tegn på læring er ikke afgørende for, om eleverne kan løse den overordnede opgave. Så selv hvis man undlader at benytte vores forslag til tegn på læring, kan man stadig arbejde med forløbet. Fælles mål På hvert læringsark refererer vi til de Fælles Mål, som forløbet taler ind i. På den måde kan du hele tiden følge med i, hvilke Fælles Mål du når omkring, når du bruger vores læringsmateriale.

5 Forløb 1 Hvad er madallergi og allergener? Formål og udbytte af forløbet Forløbet giver eleverne indsigt i, hvordan madallergi påvirker madvalg, sundhed og trivsel hos de børn, der ikke kan tåle at spise bestemte madvarer. Forløbet udvikler elevernes faglige ordforråd, fordi de får en forståelse for, hvorfor der er ingredienser, der er fremhævet med f.eks. kursiv eller fed skrift, når man læser en varedeklaration. Derudover træner forløbet også eleverne i at anvende digitale kilder til at søge ny viden. Forslag til læringsmål for forløbet Eleverne kan holde et mundtligt oplæg for klassen, eller udarbejde en kort film, hvor de fortæller om madallergi, allergener og allergiske reaktioner på mad. Vejledende varighed 2-6 lektioner Undervisningsmateriale Download app en Madallergi til telefon og/eller Ipad fra Appstore. Astma-Allergi Danmarks hjemmeside: Forslag til aktiviteter Læreren præsenterer følgende case for eleverne: Kort læreroplæg Lektion 1: Eleverne i klassen vil gerne holde en fælles frokost, hvor de medbringer mad, de selv har lavet. Men nogle af deres klassekammerater har madallergi, så de kan ikke bare købe og spise hvad som helst. Peter kan ikke tåle jordnødder, Mathilde tåler ikke hvede og Lars tåler ikke mælk og æg. Inden de får lov, skal de derfor først vise deres lærer, at de ved, hvad madallergi er, og hvorfor det er vigtigt at undgå det, som man ikke kan tåle. Eleverne arbejder Lektion 1-6: Efter lærerens oplæg går eleverne i grupper. De åbner funktionen Det kan jeg tåle under kategorien Mine allergier i app en. Her finder de den grundlæggende information, som de kan bruge til at løse opgaven. Ønsker I at gå mere i dybden, kan eleverne med fordel søge information på Lektion 2-5: Eleverne arbejder på deres film og/eller deres mundtlige oplæg. Lektion 6: Eleverne præsenterer deres film og/eller deres mundtlige oplæg for hinanden.

6 Forslag til tegn på læring Eleven kan anvende app en og eventuelt Astma- Allergi Danmarks hjemmeside til at søge information om madallergi. Eleven kan forklare andre, hvad madallergi og et allergen er. Eleven kan vurdere, hvornår en allergisk reaktion er så alvorlig, at man skal ringe 112. Forslag til opfølgning Læreren går rundt til grupperne og observerer, om eleverne hjælper hinanden med finde frem til de relevante informationer i app en og på hjemmesiden. Læreren laver Fang en makker eller en anden parøvelse, hvor eleverne fortæller hinanden om, hvad de har fundet ud af. Læreren får en elev til at beskrive nogle af de symptomer, som man kan læse om i app en. De andre elever skal så i fællesskab vurdere, om det er så alvorligt, at man skal ringe 112. Fælles Mål som bliver opfyldt i forløbet: Mad & Sundhed Sundhedsbevidsthed Eleven kan vurdere egne madvalg i forhold til sundhed, trivsel og miljø. madvalg, sundhed, trivsel og miljø.

7 Forløb 2 - Hvordan læser man en varedeklaration med fokus på madallergi? Formål og udbytte af forløbet Forløbet giver eleverne indsigt i varedeklarationers formål og struktur. Forløbet styrker elevernes faglige ordforråd, så de kan læse varedeklarationer og ingredienslister. Derudover styrker forløbet elevernes bevidsthed om, hvilke ingredienser, der indgår i et måltid. Og de lærer at anvende deres viden til at tage hensyn til dem, der har en madallergi, når de forbereder et hjemmelavet måltid. Forslag til læringsmål for forløbet Eleverne laver en varedeklaration på en selvvalgt ret, som de laver i Madkundskab. I deklarationen fremhæver de allergenerne med fed, kursiv eller understregning. Vejledende varighed 2 lektioner Undervisningsmateriale Download app en Madallergi til telefon og/eller Ipad fra Appstore. Astma-Allergi Danmarks hjemmeside: Kategorien Mælk under funktionen Mine allergier i Madallergi-app en. Forslag til aktiviteter Kort læreroplæg Lektion 1: Hold et oplæg om varedeklarationer, hvor du præsenterer begreberne ingredienser, varedeklaration, allergener og spor af Forklar kort lovgivningen, og hvorfor varedeklarationen er vigtig for dem, der ikke kan tåle at spise bestemte madvarer. Brug mælk som eksempel, så eleverne forstår, at dem, der har mælkeallergi og dem, der ikke tåler laktose også skal undgå andre mejeriprodukter. Forklar, at der er forskel på at være mælkeallergiker (reagerer på proteinerne i mælken) og på ikke kunne tåle laktose (mælkesukkeret). - Derfor er det vigtigt, at man også skriver ingredienser som smør, ost og yoghurt på listen, hvis det indgår i retten. Du kan også bruge hvede som eksempel, så eleverne forstår, at der er forskel på at være allergisk over for hvede og på at lide af cøliaki, hvor man ikke tåler hvede, rug og byg. Præsentér derefter følgende case for eleverne: Eleverne i klassen skal medbringe en ret, som de selv har lavet til en fælles frokost. Men nogle af deres klassekammerater har madallergi, så de kan ikke bare købe og spise hvad som helst. Peter kan ikke tåle jordnødder, Mathilde tåler ikke hvede og Lars tåler ikke mælk og æg. Derfor skal der ved hver ret stå et lille kort, hvor man kan læse, hvilke allergene ingredienser, der er i maden.

8 Eleverne arbejder Lektion 1-2 Efter lærerens oplæg sætter eleverne sig ud i grupper. De går ind på en hjemmeside for et supermarked og forsøger at aflæse varedeklarationen på 3-5 madprodukter. Derefter planlægger de, hvilken ret de vil medbringe til den fælles frokost. Til sidst laver de en varedeklaration, hvor de fremhæver allergenerne Obs. I dette forløb er det selvfølgelig relevant, at eleverne også får mulighed for at tilberede den ret, de vælger. Så hvis tiden er til det, er det ideelt. Forslag til tegn på læring Eleven kan forklare andre, hvordan man læser en ingrediensliste. Eleven kan forklare principperne for mærkningen spor af Eleverne kan beskrive de forskellige former for lovlige fremhævelsesformer i en varedeklaration. Eleven kan genkende smør, ost, margarine, yoghurt osv. som mejeriprodukter og kan forklare forskellen på mælkeallergi og på ikke at kunne tåle laktose. Forslag til opfølgning Efter oplægget laver læreren Fang en makker eller en anden par-øvelse og beder dem forklare begreber som varedeklaration, ingrediens, allergener og spor af for hinanden. Bed eleverne om at lave to varedeklarationer, hvor de fremhæver allergenerne med henholdsvis enten fed skrift eller kursiv. Diskuter med dem, hvorfor dette gør det nemmere at aflæse varedeklarationen. Lav en øvelse, hvor du stiller almindelige mejeriprodukter frem sammen med laktose-fri produkter samt soya-mælk, havredrik, olie o.l. - Bed så eleverne om at fortælle, hvilke af disse en mælkeallergiker og en laktoseintolerant må spise og drikke. Fælles Mål som bliver opfyldt i forløbet: Mad & Sundhed Sundhedsbevidsthed Eleven kan vurdere egne madvalg i forhold til sundhed, trivsel og miljø. madvalg, sundhed, trivsel og miljø. Fødevarebevidsthed Madvaredeklaration og fødevaremærkninger Eleven kan aflæse madvaredeklarationer og fødevare- og maddeklarationers og mærknings- Eleven har viden om fagord og begreber mærkninger. ordningens formål og struktur.

9 Forløb 3 Hvordan bruger man app en Madallergi til at planlægge en tre-retters-menu for flere gæster? Formål og udbytte af forløbet Forløbet træner eleverne i at anvende deres viden om madallergi til selvstændigt at planlægge og opbygge et måltid ud fra et formål og en anledning. De øver sig i at vurdere, hvordan deres valg af retter kan påvirke sundheden og trivslen for de deltagere, som har alvorlige madallergier. Derudover øver eleverne sig i at samarbejde om hele processen fra planlægning til indkøb, tilberedning, præsentation af retterne, udvikling af koncept og servering for gæsterne. Forslag til læringsmål for forløbet Eleverne planlægger en menu til et restaurant-arrangement, som de selv står for. Eleverne planlægger indkøb af madvarer til deres restaurantarrangement. De køber også selv ind. Eleverne serverer en tre-retters menu for deres gæster til et restaurant-arrangement, som de selv planlægger. Vejledende varighed 6-8 lektioner kan også bruges i et projektforløb eller på en temadag. Undervisningsmateriale Download app en Madallergi til telefon og/eller Ipad fra Appstore. Forslag til aktiviteter Kort læreroplæg Lektion 1: Læreren inddeler eleverne i grupper og beskriver derefter opgaven: Eleverne skal arrangere en restaurant-aften for deres forældre eller andre. Hver gruppe får ansvaret for deres eget bord. Hver gruppe skal servere en 3-retters-menu. Eleverne skal på egen hånd stå for planlægning, indkøb, tilberedning, udvikling af koncept for måltidet, en mundtlig præsentation af retterne for gæsterne og servering af en 3-retters menu. Men der er det benspænd, at de skal forestille sig, at nogle af gæsterne har madallergi, så de kan ikke bare købe og spise hvad som helst. En gæst kan ikke tåle jordnødder, en anden tåler ikke hvede og en tredje tåler ikke mælk og æg.

10 Eleverne arbejder Lektion 1-2 Efter lærerens præsentation af opgaven, går eleverne i gang med at planlægge opgaven ved hjælpen af app en Madallergi. Under funktionen Mine allergier vælger elever at markere de 4 allergier jordnødder, hvede, mælk og æg. Derefter trykker de på funktionen Opskrifter. Derudover anvendes funktionen Tilføj til min indkøbsliste til at planlægge deres indkøb. Til sidst taler de om, hvordan de vil præsentere og servere maden herunder pynte op ved deres bord. Lektion 3-8: Eleverne arbejder sammen om forberedelserne. Eleverne tilbereder maden og pynter deres bord, så det passer til deres valgte koncept. Eleverne afholder deres restaurant-arrangement for forældrene. Forslag til tegn på læring Eleven kan bruge app en madallergi til at planlægge et måltid, hvor der kommer gæster, der er allergiske over for jordnødder, hvede, mælk og æg. Eleven kan bruge app en Madallergi til at planlægge deres indkøb. Eleven kan sammen med andre forberede en restaurant aften, som omfatter tilberedning af en tre-retters menu, som ikke indeholder jordnødder, hvede, mælk og æg. Præsentation af retterne for gæsterne. Udvikling af koncept for det bord, som de har ansvaret. Forslag til opfølgning Læreren går rundt til grupperne og spørger til, hvordan de anvender funktionerne Mine allergier og Opskrifter i app en. Læreren spørger ind til, hvordan eleverne tilføjer varer til deres indkøbsliste. Læreren tjekker op på, om eleverne husker at ændre indstillingen for antal personer. Læreren observerer, hvordan eleverne samarbejder om opgaver. Er de gode til at strukturere og fordele opgaverne imellem sig? Giv gerne positiv feedback undervejs. Sæt de grupper sammen, som skal købe de samme ingredienser og bede dem om at regne ud, hvad de skal købe i Fællesskab. Fælles Mål som bliver opfyldt i forløbet: Mad & Sundhed Sundhedsbevidsthed Eleven kan vurdere egne madvalg i forhold til sundhed, trivsel og miljø. madvalg, sundhed, trivsel og miljø. Måltid og madkultur Måltidets komposition Eleven kan opbygge hverdagens måltider ud fra formål. Eleven kan opbygge måltider til særlige anledninger. Eleven har viden om grundprincipper for opbygning af måltider. Eleven har viden om måltidsanledninger.

11 Forløb 4 Hvordan laver man en plakat, der skaber opmærksomhed om madallergi? Formål og udbytte af forløbet Forløbet giver eleven en forståelse for, hvordan de kan være med til at påvirke andres menneskers madforbrug og valg af mad ved hjælp af en plakatkampagne. Forløbet træner også eleverne i at arbejde innovativt og tværfagligt, fordi de skal lave et kommunikationsprodukt ved at kombinere deres viden om madallergi fra Madkundskab med deres viden om billedanalyse og reklamer fra danskfaget. Man kan evt. planlægge forløbet som et tværfagligt projekt for Dansk og Madkundskab. Forslag til læringsmål for forløbet Eleverne kan lave en plakatkampagne, som skal skabe opmærksomhed om madallergi på skolen. Plakaten skal indeholde mindst tre elementer: 1) Et slogan, 2) Et billede og 3) En farvekomposition. Vejledende varighed 2-6 lektioner Undervisningsmateriale Download de 10 plakater som pdf-filer på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside: Forslag til aktiviteter Læreren præsenterer følgende case for eleverne: Læreraktivitet Lektion 1-2: Kort læreroplæg + analyse af Astma Allergi Danmarks plakater Astma-Allergi Danmark vil gerne have elevernes hjælp til at lave en plakat-kampagne på skolen for de andre elever. Formålet med plakatkampagnen er at gøre de andre elever på skolen opmærksomme på, at deres findes mad, som er farligt at spise for nogle af deres kammerater. Hver plakat skal som minimum indeholde et slogan, et billede og en farvekomposition. Analysér i fællesskab en eller flere af de 10 plakater fra Astma Allergi Danmark. Hvordan forsøger Astma- Allergi Danmark at gøre opmærksom på madallergi? Kom f.eks. ind på brug af slogan, ordspil, layout, farvekomposition, billedmetaforer osv.

12 Eleverne arbejder Lektion 3-4: Eleverne går sammen i grupper og vælger, hvilken madallergi de vil gøre opmærksom på. De vælger også de klassetrin, som plakaten skal henvende sig til. Sammen med læreren vælger de, om plakaten skal laves digitalt eller manuelt. Plakaten skal som minimum indeholde 1 slogan, 1 billede og 1 farvekomposition. Eleverne hænger deres plakater op på skolen. Lektion 5: Eleverne sidder i deres grupper og finder frem til tre gode argumenter for, hvorfor det er vigtigt at lave en kampagne om madallergi for deres målgruppe. Lektion 6: Debat på klasseniveau, hvor grupperne fremlægger deres argumenter og tager del i diskussionen. Forslag til tegn på læring Eleven kan beskrive, hvad der er plakatens budskab, og hvem der er målgruppen. Eleven kan forklare, hvordan deres valg af slogan, billede og farvevalg passer til deres budskab og målgruppe. Eleven kan argumentere for, hvorfor det er vigtigt at lave en kampagne, der gør de andre elever på skolen opmærksomme på madallergi. Forslag til opfølgning Læreren går rundt til grupperne og spørger ind til, om eleverne har valgt et budskab og en målgruppe. Lav en øvelse, hvor grupperne pitcher deres plakat for hinanden på ét minut. Her skal de beskrive deres valg og forklare, hvorfor det vil fungere godt i forhold til at få budskabet ud til deres målgruppe. Læreren faciliterer en debat på klasseniveau, hvor grupperne hver især har forberedt tre gode argumenter for, hvorfor man skal lave en kampagne for madallergi. Fælles Mål som bliver opfyldt i forløbet: Mad & Sundhed Sundhedsbevidsthed Eleven kan vurdere egne madvalg i forhold til sundhed, trivsel og miljø. madvalg, sundhed, trivsel og miljø. Fødevarebevidsthed Kvalitetsforståelse og madforbrug Eleven kan vurdere madforbrug i relation til kvalitet, hverdagsliv, æstetik og markedsføring. madforbrug.

13 Forløb 5 Hvordan formidler man et madprodukt, som er målrettet personer med madallergi? Formål og udbytte af forløbet Forløbet giver eleven en forståelse for, hvordan de kan være med til at påvirke mange menneskers madforbrug på én gang med en reklamefilm. De får indsigt i, hvilke virkemidler, man kan gøre brug af, når man skal promovere et madprodukt. Forløbet træner også eleverne i at arbejde innovativt og tværfagligt, fordi de skal lave et kommunikationsprodukt ved at kombinere deres viden om madallergi fra Madkundskab med deres viden om kommunikation og reklamer fra danskfaget. Man kan evt. planlægge forløbet som et tværfagligt projekt for Dansk og Madkundskab. Forslag til læringsmål for forløbet Eleverne kan lave en 30-sekunders reklamefilm for et madprodukt, som er målrettet en særlig gruppe af madallergikere. F.eks. personer der ikke tåler æg, mælk, nødder, fisk o.l. Vejledende varighed 2-6 lektioner Undervisningsmateriale Download app en Madallergi fra Appstore. Astma-Allergi Danmarks hjemmeside: Forslag til aktiviteter Læreren præsenterer følgende case for eleverne: Læreraktivitet Lektion 1: Kort præsentation af case + udvikling af idé til et nyt madprodukt. Eleverne skal forestille sig, at de har udviklet et nyt madprodukt til en særlig gruppe madallergikere. Det kan f.eks. være en særlig slags smør til mælkeallergikere eller en ny type hvedemel til folk med hvedeallergi. De kan bruge app ens opskrifter til at blive inspireret. De kan også gå ind på hjemmesider for supermarkeder for at se, hvad der findes af specialprodukter til madallergikere.

14 Eleverne arbejder Lektion 1-2: Eleverne går sammen i grupper efter lærerens korte præsentation og beslutter, hvilket produkt de vil promovere og til hvem. Lektion 3-6: Eleverne undersøger deres målgruppe, f.eks. ved hjælp af Facebook, hvor der findes mange grupper. Derefter laver de deres film ved hjælp af telefoner/tablets og viser dem for kammeraterne. Forslag til tegn på læring Forslag til opfølgning Eleven kan finde og beskrive et produkt, der er Læreren går rundt til grupperne og spørger ind til, målrettet en særlig gruppe af madallergikere. hvilke specialprodukter eleverne har fundet, og hvem de er målrettet til. (F.eks. mælkefri produkter). Eleven kan forklare, hvordan de vil sælge deres Lav en øvelse, hvor eleverne skal præsentere deres produkt til den målgruppe, som de har valgt. idé for resten af klassen. Spørg ind til, hvilke kvaliteter ved produktet, de vil fremhæve. Og hvad de tror er mest vigtigt for deres målgruppe: pris eller kvalitet? Eleven kan reflektere over sin idé ved at gå i dialog Læreren spørger ind til, hvordan elevernes dialog med målgruppen med målgruppen har påvirket den måde, de vil præsentere produktet på. Fælles Mål som bliver opfyldt i forløbet: Mad & Sundhed Sundhedsbevidsthed Eleven kan vurdere egne madvalg i forhold til sundhed, trivsel og miljø. madvalg, sundhed, trivsel og miljø. Fødevarebevidsthed Kvalitetsforståelse og madforbrug Eleven kan vurdere madforbrug i relation til kvalitet, hverdagsliv, æstetik og markedsføring. madforbrug.

15 Forløb 6 Hvordan laver man en ny opskrift? Formål og udbytte af forløbet Forløbet giver eleven mulighed for al deres viden om madallergi og madkundskab til at udvikle nye opskrifter til folk, der har madallergi. Forløbet træner eleverne i at arbejde innovativt og kreativt inden for madkundskab. De øver deres færdigheder, samtidighed med at de hele tiden reflekterer over og vurderer deres arbejde sammen. Forslag til læringsmål for forløbet Eleverne kan bruge deres viden og færdigheder i madkundskab til at udvikle nye opskrifter til en selvvalgt målgruppe med madallergi. Vejledende varighed 4-6 lektioner Undervisningsmateriale Download app en Madallergi fra Appstore. Forslag til aktiviteter Læreren præsenterer følgende case for eleverne: Læreraktivitet Lektion 1+2: Kort præsentation af case + udvikling af idé til opskrift Eleverne skal i grupper samarbejde om at udvikle en ny opskrift på en forret, hovedret eller dessert til en selvvalgt målgruppe med madallergi. F.eks. folk, der ikke tåler hvede, mælk, nødder, æg o.l. Processen består af følgende faser 1) Eleverne udvikler idé til ny opskrift. 2) Eleverne tilbereder deres nye opskrift. Undervejs skal de vurdere, hvordan de kan ændre på opskriften, så retten smager endnu bedre. 3) Eleverne anretter den færdige ret, så den fremstår lækker og appetitlig. 4) De tager et billede af retten og sender det sammen med opskriften til madallergi@astma-allergi.dk, hvorefter Astma-Allergi Danmark lægger det op på til inspiration. Eleverne arbejder Lektion 1-2: Eleverne går sammen i grupper efter lærerens korte præsentation. De går ind i funktionen Opskrifter i Madallergi-app en og søger inspiration til retter og allergi-målgruppe. Eleverne må gerne vælge at redigere en opskrift fra app en frem for at udvikle en helt ny. Lektion 2-5: Eleverne arbejder i grupper med at tilberede, afprøve og ændrer deres opskrift Lektion 6: Eleverne anretter deres nye ret, så den fremstår så lækker og appetitlig som mulig. De tager et foto og sender det sammen med opskriften til madallergi@astma-allergi.dk, hvorefter Astma-Allergi Danmark lægger det op på til inspiration.

16 Forslag til tegn på læring Eleven kan komme med forslag til retter og allergimålgruppe. Eleverne kan samarbejde om at reflektere, vurdere og forbedre deres opskrift, mens de tilbereder retten. Eleven kan anrette sin nye ret, så den fremstår lækker og appetitlig. Tage et foto og sende det sammen med opskriften til hvorefter Astma-Allergi Danmark lægger det op på til inspiration. Forslag til opfølgning Eleverne skriver deres forslag til retter og målgruppe på post it-sedler, som de hænger op på væggen. Læreren hjælper eleverne med at tage en beslutning, så grupperne arbejder med forskellige retter og forskellige allergi-målgrupper. Læreren indlægger 2-4 korte tænkepauser i deres arbejde. En tænkepause kan indeholde: A) En smagsprøve, B) En refleksion i gruppen over, om man skal tilføje eller fjerne noget fra opskriften. Læreren stiller spørgsmål, der får eleverne til at reflektere over, om de har valgt den anretning, der fremstiller deres nye ret bedst muligt. Klassen udgiver en opskriftsbog med fotos eller laver en planche-udstilling på skolen med opskrifter og fotos. Fælles Mål som bliver opfyldt i forløbet: Mad & Sundhed Sundhedsbevidsthed Eleven kan vurdere egne madvalg i forhold til sundhed, trivsel og miljø. madvalg, sundhed, trivsel og miljø. Måltid og madkultur Måltidets komposition Eleven kan opbygge hverdagens måltider ud fra formål. Eleven kan opbygge måltider til særlige anledninger. Eleven har viden om grundprincipper for opbygning af måltider. Eleven har viden om måltidsanledninger. Fødevarebevidsthed Kvalitetsforståelse og madforbrug Eleven kan vurdere madforbrug i relation til kvalitet, hverdagsliv, æstetik og markedsføring. madforbrug.

Madkundskab Fælles Mål

Madkundskab Fælles Mål Madkundskab Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 4./5./6./7. klassetrin 5 Fælles Mål Madkundskab 2 1 Fagets formål Eleverne skal i

Læs mere

Læringsmateriale til undervisning på erhvervsskoler. Håndeksem. Hjælp eleverne med at undgå eksem og kontaktallergi på hænderne

Læringsmateriale til undervisning på erhvervsskoler. Håndeksem. Hjælp eleverne med at undgå eksem og kontaktallergi på hænderne Læringsmateriale til undervisning på erhvervsskoler Håndeksem Hjælp eleverne med at undgå eksem og kontaktallergi på hænderne Lærervejledning Mange elever tænker ikke på, at deres valg af erhverv kan føre

Læs mere

I dette materiale fokuserer vi på forløb, der relaterer til de Fælles Mål inden for kompetenceområderne: Undersøgelse, Modellering og Kommunikation.

I dette materiale fokuserer vi på forløb, der relaterer til de Fælles Mål inden for kompetenceområderne: Undersøgelse, Modellering og Kommunikation. 1 Lærervejledning I denne lærervejledning får du inspiration til, hvordan applikationen PlanteGuide hjælper dig med at opfylde nogle af de Fælles Mål for natur/teknologi i 5. og 6. klasse. App en er gratis

Læs mere

På besøg i et supermarked

På besøg i et supermarked Side: 1/7 På besøg i et supermarked Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Madspild Kompetenceområder: Fødevarebevidsthed, Madlavning Introduktion: I denne

Læs mere

Rizza. Aktivitet med dialogoplæg og billeder. Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen

Rizza. Aktivitet med dialogoplæg og billeder. Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Side: 1/11 Rizza Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Madens æstetik, Madspild Kompetenceområder: Fødevarebevidsthed, Madlavning Introduktion: En kvart agurk,

Læs mere

Til middag hos... Aktivitets-overview

Til middag hos... Aktivitets-overview Aktivitet: Til middag hos... Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling Side: 1/14 Til middag hos... Forfattere: Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer:

Læs mere

Juice og pulp - brug din fantasi

Juice og pulp - brug din fantasi Side: 1/8 Juice og pulp - brug din fantasi Forfattere: Diverse forfattere, Denise Gjørtz Krog Redaktør: Cathrine Terkelsen, Thomas Brahe Info: Aktiviteten er udviklet af prpgessionsbachelorstuderende i

Læs mere

Årsplan 5-6. klasse 2016/2017

Årsplan 5-6. klasse 2016/2017 Årsplan 5-6. klasse 2016/2017 Der undervises i Madkundskab og håndværk & design i et halvt år hver. 5-6. klassetrin i to lektioner ugentligt. Eleverne er delt i 4 grupper. I faget Madkundskab vil der i

Læs mere

VIDEN VÆKST BALANCE KØDSOVS LÆRERVEJLEDNING 7 OPSKRIFTER MED KØDSOVS

VIDEN VÆKST BALANCE KØDSOVS LÆRERVEJLEDNING 7 OPSKRIFTER MED KØDSOVS VIDEN VÆKST BALANCE KØDSOVS LÆRERVEJLEDNING 7 OPSKRIFTER MED KØDSOVS KØDSOVS LÆRERVEJLEDNING Læremidlet Kødsovs 7 opskrifter med er udarbejdet til folkeskolens obligatoriske undervisning i madkundskab

Læs mere

Mad og sundhed. Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til sundhed

Mad og sundhed. Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til sundhed Årsplan 4. 6. klasse madkundskab Skoleåret 2019-2020 Lærer: Anni Andersen Følgende årsplan er udarbejdet og planlagt med udgangspunkt i Fælles Mål for faget madkundskab. Forløbet leder mod følgende overordnede

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

UD SKO LING LOMA UD SKO LING LOMA UNDER VISNING SUND UNDERVISNING LOMA MAD CASE SUND LOMA-MAD OG PROTEINER

UD SKO LING LOMA UD SKO LING LOMA UNDER VISNING SUND UNDERVISNING LOMA MAD CASE SUND LOMA-MAD OG PROTEINER CASE - OG PROTEINER - Eleverne kan tilegne sig viden om sund mad med vegetabilske proteiner, således at de kan omsætte denne viden til - og træffe begrundede madvalg i forhold til sundhed på skolen. FORSLAG

Læs mere

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Side: 1/6 Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Forfattere: Thomas Brahe Redaktør: Cathrine Terkelsen Info: Undervisningsforløbet er udviklet i samarbejde med Klavs Styrbæk og Pia Styrbæk.

Læs mere

Madkundskab. ÅRSPLAN MADKUNDSKAB Kompetenceområdet Måltider og madkultur. Eksempler på læringsmål

Madkundskab. ÅRSPLAN MADKUNDSKAB Kompetenceområdet Måltider og madkultur. Eksempler på læringsmål Morgenmad/ 2 Eleven kan omsætte viden Mysli om sund mad og madlavning sund mad og madlavning Eleven kan redegøre for energibehov og ernæring i forhold til egen sundhed, herunder med digital kostberegner

Læs mere

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Jeg har her udarbejdet et undervisningsforløb, der henvender sig til en 5. Klasse i Billedkunst. I dette forløb har 5. klasse to samlede lektioner om ugen.

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb skal eleverne arbejde i en innovativ proces med at fremstille en creme, der løser

Læs mere

Madkamp 2018/2019 Brug knolden

Madkamp 2018/2019 Brug knolden Madkamp 2018/2019 Brug knolden Madkamps baggrund og didaktiske tilgang v/ Majbritt Pless, lektor Læreruddannelsen på Fyn Madkamp projekter I: 2013-2016 II: 2016-2019? Sandsynligvis sidste DM i madkundskab

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Dette materiale er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Ved hjælp af cases, opgaver og videoer får du ideer til og mulighed for at tænke

Læs mere

CASE 2: Lauras brunch

CASE 2: Lauras brunch CASE 2: Lauras brunch Laura har inviteret tre veninder hjem til sund og lækker brunch. Først skal hun i supermarkedet og købe ind til sin brunch og I skal hjælpe hende. Nedenfor er der 7 stop i supermarkedet

Læs mere

Reventlow Lille Skole

Reventlow Lille Skole 1 Reventlow Lille Skole - så kan du lære det! Årsplaner for valgfaget madkundskab 2018-2019 7.- 8.- 9.- og 10.- klasse Årsplanen er udarbejdet, så den følger kompetencemålene efter 8 klasse. Eleverne kan

Læs mere

Økologisk og konventionelt produceret svinekød. Tværfagligt samarbejde i fagene madkundskab og geografi. Skrevet af: Katrine, Laila, Heidi og Mette

Økologisk og konventionelt produceret svinekød. Tværfagligt samarbejde i fagene madkundskab og geografi. Skrevet af: Katrine, Laila, Heidi og Mette Økologisk og konventionelt produceret svinekød. Tværfagligt samarbejde i fagene madkundskab og geografi. Skrevet af: Katrine, Laila, Heidi og Mette Vores tema omhandler økologisk samt konventionel produktion

Læs mere

Velkommen hjem i Minecraft

Velkommen hjem i Minecraft Et undervisningsforløb om fremtidens bolig / Håndværk og design/dansk 5.-8. klasse / Lærervejledning Velkommen hjem i Minecraft Dette materiale er udarbejdet af Dansk Arkitektur Center til forberedelse

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Denne side er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Du kan også bruge materialet, hvis du går på en anden ungdomsuddannelse eller i 9. eller

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Guide til danske råvarer

Guide til danske råvarer VIDEN vækst balance Guide til danske råvarer lærervejledning Landbrug & Fødevarer guide til danske råvarer Guide til danske råvarer lærervejledning Formål Guide til danske råvarer er udarbejdet for alle,

Læs mere

Valgfri uddannelsesspecifikt fags beskrivelse. Titel: Kost og motion til udsatte grupper

Valgfri uddannelsesspecifikt fags beskrivelse. Titel: Kost og motion til udsatte grupper Valgfri uddannelsesspecifikt fags beskrivelse Titel: Kost og motion til udsatte grupper Formål: er at eleven får mulighed for at udvikle sine faglige kompetencer i forhold til ernærings- og mobilitetsproblemer

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVAD ER ET POLITISK PARTI? Udarbejdet af Folketingets Administration LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 2 dele: Filmen HVAD ER ET POLITISK PARTI? Opgavesættet

Læs mere

restaurant gocook en madkundskabsaktivitet Hvad skal du gøre som lærer?

restaurant gocook en madkundskabsaktivitet Hvad skal du gøre som lærer? restaurant gocook en madkundskabsaktivitet Hvad skal du gøre som lærer? 1 indhold Side 2-9: Side 10-11: Side 12-18: Side 19-23: Side 24: Hvad er Restaurant GoCook? Opgaver for skolen Restaurant GoCook

Læs mere

Madkundskab. ÅRSPLAN MADKUNDSKAB Kompetenceområdet Mad og sundhed

Madkundskab. ÅRSPLAN MADKUNDSKAB Kompetenceområdet Mad og sundhed De 10 kostråd 2 Eleven kan omsætte viden (del 1) om sund mad i madlavningen Eleven har viden om sund mad og madlavning Eleven kan anvende kostanbefalinger til madlavning og måltidssammensætning kostanbefalinger

Læs mere

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse.

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse. Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse. Årsplanen er blevet til ud fra undervisningsministeriets nye Fælles Mål. Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne

Læs mere

Årsplan 5-6. klasse 2016/2017

Årsplan 5-6. klasse 2016/2017 Årsplan 5-6. klasse 2016/2017 Der undervises i Madkundskab og håndværk & design i et halvt år hver. 5-6. klassetrin i to lektioner ugentligt. Eleverne er delt i 4 grupper. I faget Madkundskab vil der i

Læs mere

UD SKO LING LOMA UD SKO LING LOMA UNDERVISNING CASE UNDER VISNING ÅBEN SKOLE BÆREDYGTIGT FISKERI

UD SKO LING LOMA UD SKO LING LOMA UNDERVISNING CASE UNDER VISNING ÅBEN SKOLE BÆREDYGTIGT FISKERI CASE LE BÆREDYGTIGT FISKERI BÆREDYGTIGT FISKERI. 8. ÅRGANG Et tværfagligt samarbejde mellem skole og lokale fødevareproducenter i et Åben skole perspektiv. Nymarkskolen i Svendborg har siden 2013 og frem

Læs mere

Mærkning af allergener i fødevarer. Stinne von Seelen Havn, Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet

Mærkning af allergener i fødevarer. Stinne von Seelen Havn, Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet Mærkning af allergener i fødevarer Stinne von Seelen Havn, Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet Program Generel lovgivning om fødevaremærkning Hvad er allergene stoffer i fødevarer? Mærkning med

Læs mere

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse Vejledning til elevnøgle, 6.-10. klasse I denne vejledning vil du finde følgende: Elevnøgler forklaret i elevsprog. Vejledning og uddybende forklaring til, hvordan man sammen med eleverne kan tale om,

Læs mere

Obligatoriske valgfag: 7. klasse /20

Obligatoriske valgfag: 7. klasse /20 Obligatoriske valgfag: 7. klasse - 2019/20 Håndværk/Design I løbet af de to år du har valgfaget håndværk/design, kommer du til at arbejde i både træ- og tekstilværkstedet og måske i Science Lab. Nogle

Læs mere

INTRODUKTION TIL ÅRETS LÆREMIDDEL KONSERVER DIN KØKKENHAVE 2017/2018. Madkamp - DM i madkundskab

INTRODUKTION TIL ÅRETS LÆREMIDDEL KONSERVER DIN KØKKENHAVE 2017/2018. Madkamp - DM i madkundskab INTRODUKTION TIL ÅRETS LÆREMIDDEL KONSERVER DIN KØKKENHAVE 2017/2018 Madkamp - DM i madkundskab KONSERVER DIN KØKKENHAVE Konservering af frugter, bær og grønt, der kan dyrkes på dansk friland/drivhus i

Læs mere

Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt?

Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt? Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt? Læringsforløbet handler om hygiejne med omdrejningspunktet at hente og gemme sæsonens råvarer i naturen. Eleverne skal lære, at de også kan

Læs mere

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E sig DET SKRIV DET SEND DET Lærervejledning & Redaktion: Jakob Skov Øllgård Grafisk design: Marianne Eriksen Foto: Mette Frandsen INDHOLD Til læreren Mistanke om vold? - hvad gør du? Sådan kan materialet

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser FÆLLES GRUNDREGLER LEKTION #1 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 1 Fælles grundregler Digitale Sexkrænkelser Fælles grundregler INTRODUKTION 3

Læs mere

MAD OG MADSPILD LÆRERVEJLEDNING

MAD OG MADSPILD LÆRERVEJLEDNING MAD OG MADSPILD LÆRERVEJLEDNING MAD OG MADSPILD Materialet Mad og Madspild er målrettet elever i folkeskolens 4.-6. klasse og er primært tænkt som et læremiddel i faget madkundskab. Målet med materialet

Læs mere

Nye regler om mærkning og oplysning til forbrugere om ALLERGENER. Tillæg til Branchekode for butikker med og uden fremstilling

Nye regler om mærkning og oplysning til forbrugere om ALLERGENER. Tillæg til Branchekode for butikker med og uden fremstilling Nye regler om mærkning og oplysning til forbrugere om ALLERGENER Tillæg til Branchekode for butikker med og uden fremstilling Til alle DSK s medlemmer Januar 2015 Vurderet af Fødevarestyrelsen december

Læs mere

Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider

Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider Alle aktiviteter, der er beskrevet her, kan også findes på de enkelte fagsider på Jagten på Allergien. I denne oversigt, er der, udover beskrivelsen af aktiviteten

Læs mere

Den moderne jul - En nyfortolkning af julen

Den moderne jul - En nyfortolkning af julen 1 Introducér eleverne til opgaven: Eleverne skal i samarbejde udvikle en ny juleret, som kan blive en del af en moderne jul. 2 Individuel fri association og idegenerering: Bed eleverne om at vælge en juleret

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet 1 Bliv klar til turen i supermarkedet Denne side er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Du kan også bruge materialet, hvis du går på en anden ungdomsuddannelse eller i 9.

Læs mere

Kompetencemål for Madkundskab

Kompetencemål for Madkundskab Kompetencemål for Madkundskab Madkundskab er både et praktisk og et teoretisk fag, der kombinerer faglig og videnskabelig fordybelse med kreativt og innovativt arbejde, håndværksmæssigt arbejde, æstetiske

Læs mere

Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING

Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING DIT DEMOKRATI: OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dit Demokrati film og opgaver Folketinget ønsker at engagere unge i demokrati

Læs mere

LÆRINGSMÅL CASE: CHOKOLADE-FABRIKKEN INDIVIDUEL TID:

LÆRINGSMÅL CASE: CHOKOLADE-FABRIKKEN INDIVIDUEL TID: LÆRINGSMÅL Deltageren kan sammenholde principper for bæredygtig produktion i forhold til fremstilling af fødevarer. Deltageren kan vælge og vurdere modeller til forklaring af fænomener og processer i biologi.

Læs mere

MADSPILD I MADKUNDSKAB

MADSPILD I MADKUNDSKAB MADSPILD I MADKUNDSKAB Inspiration til undervisningsforløb Madkundskabsholdene på Skovgårdsskolen og Hellerup Skole har de sidste par år haft et undervisningsforløb om madspild i samarbejde med den lokale

Læs mere

Lærervejledning. Udarbejdet af:

Lærervejledning. Udarbejdet af: Lærervejledning Udarbejdet af: Anne Kræmmer Henriksen (A130083) Julie Fisker (A130246) Maria Mygind Larsen (A130135) Nina Bang Mølbjerg Jørgensen (A130112) Indholdsfortegnelse Introduktion til læremidlet

Læs mere

Madkamps relation til madkundskabsfaget

Madkamps relation til madkundskabsfaget Madkamps relation til madkundskabsfaget & dette års læremiddel v./camilla Damsgaard Disposition Præsentation af Madkamps didaktik Læremidler i Madkamp Præsentation af årets materialer Målafdækning af årets

Læs mere

Elevnøgler. - inspiration til elevindragelse

Elevnøgler. - inspiration til elevindragelse Elevnøgler - inspiration til elevindragelse Kompetencerne i elevsprog At arbejde med det 21. århundredes kompetencer med eleverne er ikke en nødvendighed. Man kan sagtens planlægge undervisning og læringsaktiviter

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Dette materiale er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Ved hjælp af cases, opgaver og videoer får du ideer til og mulighed for at tænke

Læs mere

Forløb: Smagen af løg Aktivitet: En kreativ løg-ret Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling Side: 1/7. En kreativ løg-ret

Forløb: Smagen af løg Aktivitet: En kreativ løg-ret Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling Side: 1/7. En kreativ løg-ret Side: 1/7 En kreativ løg-ret Forfattere: Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen Redaktør: Cathrine Terkelsen Info: Undervisningsforløbet er udviklet af Martha Freja Andreassen & Rasmus Petersen, lærerstuderende

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

2 Eleven kan skelne mellem sanserne/ forskellige grundsmage, Smag og behag. konsistens og aroma (Del 1)

2 Eleven kan skelne mellem sanserne/ forskellige grundsmage, Smag og behag. konsistens og aroma (Del 1) Spis med 2 Eleven kan skelne mellem sanserne/ forskellige grundsmage, Smag og behag konsistens og aroma (Del 1) Eleven har viden om grundsmage, konsistens og aroma Eleven kan tilsmage og krydre maden Eleven

Læs mere

Romantikkens brevskrivning

Romantikkens brevskrivning Lærervejledning Romantikkens brevskrivning Forløbsbeskrivelse og indhold Romantikkens brevskrivning er et undervisningsforløb om 1800-tallets brevskrivning, som er målrettet danskfaget på 8. klassetrin.

Læs mere

Lærervejledning til. Vi læser om dinosaurer

Lærervejledning til. Vi læser om dinosaurer Lærervejledning til Vi læser om dinosaurer Vi læser om dinosaurer I dette undervisningsmateriale om dinosaurer lægger vi vægt på, at eleverne opnår kompetencer, der gør dem i stand til at hente viden fra

Læs mere

Reklameanalyse - trykte reklamer

Reklameanalyse - trykte reklamer Reklameanalyse - trykte reklamer Undervisningsmateriale i analyse af trykte reklamer Egnet til mellemtrin Indholdsfortegnelse Introduktion.... 1 Formål... 1 Forløb... 2 Lektioner... 3 Lektion 1-2... 3

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Læseplan for valgfaget madkundskab

Læseplan for valgfaget madkundskab Læseplan for valgfaget madkundskab Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7.-8./8.-9. klassetrin 4 Mad og Sundhed 4 Fødevarebevidsthed 5 Madlavning 6 Madkultur 7 Indledning Faget madkundskab som valgfag er

Læs mere

Appetit på et sundt frokostmåltid

Appetit på et sundt frokostmåltid Appetit på et sundt frokostmåltid Kære Forælder Vi vil gerne vække din appetit på et sundt frokostmåltid i dit barns dagtilbud. Vi ved, at du hver dag lægger gode tanker og kærlighed med i madkassen, når

Læs mere

ØKOLOGI FRA JORD TIL BORD

ØKOLOGI FRA JORD TIL BORD LÆRERVEJLEDNING Udarbejdet af Hanne Birkum ØKOLOGI FRA JORD TIL BORD INDHOLD Formål med læremidlet Fagrelatering Læremidlets opbygning og anvendelse Læremidlets anvendelse i madkundskab Fælles Mål Overvejelser

Læs mere

LÆRERBLAD TIL MADSPILDSMATERIALE KLASSE MADSPILD

LÆRERBLAD TIL MADSPILDSMATERIALE KLASSE MADSPILD LÆRERBLAD TIL MADSPILDSMATERIALE 5.- 7. KLASSE MADSPILD 2 LÆRERBLAD TIL MADSPILDSMATERIALE Kære Lærer I materialet du sidder med, finder du en række øvelser om madspild til faget Madkundskab. Materialet

Læs mere

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 7. Tanker, følelser og handlinger

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 7. Tanker, følelser og handlinger Rusmiddelforebyggende undervisning MODUL 7 MODUL 7 Aktiviteter Læreroplæg: Tanker, følelser, handlinger og deres sammenhæng. Samtale på klassen: En situation fra jeres eget liv. Læreroplæg: Om modtanker.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Indholdsfortegnelse. I Handskekufferten finder du: På USB stikket finder du: I omslagsmappen finder du:

INDHOLDSFORTEGNELSE. Indholdsfortegnelse. I Handskekufferten finder du: På USB stikket finder du: I omslagsmappen finder du: Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE I Handskekufferten finder du: Beskyttelseshandsker i latex, nitril og vinyl i small, medium og large Acceleratorfri beskyttelseshandsker i str. medium Eksempler

Læs mere

Sådan oversætter du centrale budskaber

Sådan oversætter du centrale budskaber Sådan oversætter du centrale budskaber Dette er et værktøj for dig, som Vil blive bedre til at kommunikere overordnede budskaber til dine medarbejdere, så de giver mening for dem Har brug for en simpel

Læs mere

Årsplan i dansk 6. A 2013/2014

Årsplan i dansk 6. A 2013/2014 Årsplan i dansk 6. A 2013/2014 33 Feriebreve om sommerferien 34 Komma og punktummer, samt sætningsanalyse 35 Komma og punktummer, samt sætningsanalyse læseteknikker 36 læseteknikker og læseforståelse Diktat

Læs mere

LAV GYSERRFILM. Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4

LAV GYSERRFILM. Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4 FILM-X lærervejledning, Lav gyserfilm 1 LAV GYSERRFILM Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4 I gyserfilmgenren spilles der ofte på filmens mest effektive virkemidler. Eleverne producerer i dette

Læs mere

Mad politik for plejecentret Fortegården.

Mad politik for plejecentret Fortegården. Mad politik for plejecentret Fortegården. Mål Fortegårdens mad politik har som formål at sikre den enkelte beboer det bedst mulige tilbud om mad service i forhold til den enkeltes behov og ønsker. Mad

Læs mere

Kost og sundhedspolitik

Kost og sundhedspolitik Kost og sundhedspolitik Ud fra Slagelse kommunes vejledning har Børnehuset ved Noret, i samarbejde med forældrebestyrelsen sammensat følgende principper for kost og sundhedspolitik. Formål Formålet med

Læs mere

Læseplan for valgfaget madværksted. 10. klasse

Læseplan for valgfaget madværksted. 10. klasse Læseplan for valgfaget madværksted 10. klasse Indhold Indledning 3 Trinforløb for 10. klassetrin 4 Mad og hygiejne 4 Fødevarebevidsthed 5 Madlavning 6 Uddannelsesafklaring 7 Indledning Faget madværksted

Læs mere

Hillerødmesterskaber i madkundskab 2014

Hillerødmesterskaber i madkundskab 2014 Hillerødmesterskaber i madkundskab 2014 Kreativitet og konkurrence i samarbejde med Kokkeskolen Nordsjælland Lærervejledning 1 Indhold Hvad er Hillerødmesterskaber i madkundskab?... 3 Materialet til Hillerødmesterskaberne

Læs mere

Billedanalyse og portrættering

Billedanalyse og portrættering Billedanalyse og portrættering Titel: Billedanalyse og portrættering et undervisningsforløb med værkstedsarbejde Kort beskrivelse af emnet: I danskfaget indgår billedanalyse på flere klassetrin. I dette

Læs mere

Mad- og måltidspolitik. -ernæring og kultur, som fremmer trivsel og læring

Mad- og måltidspolitik. -ernæring og kultur, som fremmer trivsel og læring Mad- og måltidspolitik -ernæring og kultur, som fremmer trivsel og læring . Uden mad og drikke trives børnene ikke Uden mad og drikke.. Kost og trivsel hænger unægtelig sammen trivsel og læring ligeså.

Læs mere

Appetit på et sundt frokostmåltid

Appetit på et sundt frokostmåltid Appetit på et sundt frokostmåltid Kære Forælder Vi vil gerne vække din appetit på et sundt frokostmåltid i dit barns dagtilbud. Vi ved, at du hver dag lægger gode tanker og kærlighed med i madkassen, når

Læs mere

Elevens alsidige personlige udvikling

Elevens alsidige personlige udvikling Elevens alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Mål Tegn 0.-3. klasse Tegn 4.-7. klasse Tegn 8.-9. (10.)klasse kan samarbejde kan arbejde i grupper á 3-4. arbejder sammen med en makker om opgaver.

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

Børnenes Egen U-landskalender: Lav en digital lågekalender

Børnenes Egen U-landskalender: Lav en digital lågekalender Side 1/5 Fag/klassetrin: Dansk, 1.-4. klasse Omfang: 2-8 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at producere egne digitale u-landskalendere, som eleverne

Læs mere

Skibet er ladet med rettigheder O M

Skibet er ladet med rettigheder O M Skibet er ladet med rettigheder T D A O M K E R I Indhold Dilemmaøvelse. Eleverne forestiller sig, at de skal sejle til et nyt kontinent, men for at nå frem må de vælge, hvilke nødvendige eller unødvendige

Læs mere

Kost og måltidspolitik i Galaksen

Kost og måltidspolitik i Galaksen Kost og måltidspolitik i Galaksen Politikken skal medvirke til at udvikle og sikre sunde mad og måltider. Politikken skal endvidere bidrage til at skabe og fastholde sunde mad og måltidsvaner. Kostpolitikken

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

viden vækst BAlAnCe Kødsovs lærervejledning 7 OPSKRIFTER MED KØDSOVS Kødsovs - lærervejledning 1/8

viden vækst BAlAnCe Kødsovs lærervejledning 7 OPSKRIFTER MED KØDSOVS Kødsovs - lærervejledning 1/8 viden vækst BAlAnCe Kødsovs lærervejledning 7 OPSKRIFTER MED KØDSOVS Kødsovs - lærervejledning 1/8 Kødsovs lærervejledning Kødsovs er en ret, som danskerne har taget til sig, fra den italienske madkultur.

Læs mere

Kostpolitik i Valhalla.

Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitikken er udarbejdet i tæt samarbejde mellem personale og forældreråd. Kostpolitikken skal sikre os opmærksomhed på madkultur, for de forskellige aldersgrupper, og til de

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Mad- og måltidspolitik. -ernæring og kultur, som fremmer trivsel og læring

Mad- og måltidspolitik. -ernæring og kultur, som fremmer trivsel og læring Mad- og måltidspolitik -ernæring og kultur, som fremmer trivsel og læring . Uden mad og drikke trives børnene ikke Uden mad og drikke.. Kost og trivsel hænger unægtelig sammen trivsel og læring ligeså.

Læs mere

Lærervejledning. Romantikkens brevskrivning

Lærervejledning. Romantikkens brevskrivning Lærervejledning Romantikkens brevskrivning Forløbsbeskrivelse og indhold Romantikkens brevskrivning er et undervisningsforløb om 1800-tallets brevskrivning, som er målrettet danskfaget på 8. klassetrin.

Læs mere

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING. MATFLIP Et undervisningsmateriale for 8. klasse MATEMATIK

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING. MATFLIP Et undervisningsmateriale for 8. klasse MATEMATIK FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING MATFLIP Et undervisningsmateriale for 8. klasse MATEMATIK ISBN 978-87-90386-83-2 Copyright 2016 Fotografisk, mekanisk eller anden gengivelse

Læs mere

Faglig inspiration, innovation i idræt

Faglig inspiration, innovation i idræt Faglig inspiration, innovation i idræt Fag Klassetrin Kompetenceområde Idræt 8.-9.klasse Idrætskultur og relationer Færdigheds- og vidensmålpar Eleven kan deltage i udvikling af idrætslige aktivitetstilbud

Læs mere

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen. Institutionskøkkenets forplejning ved møder

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen. Institutionskøkkenets forplejning ved møder Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen Institutionskøkkenets forplejning ved møder Nr. 47 532 Udviklet af: Marianne Luther og Ulla Bach EUC-Nord M.P. Kofoedsvej 10 9800 Hjørring November 2012

Læs mere

UPCOMING LÆRERVEJLEDNING GRUNDSKOLE

UPCOMING LÆRERVEJLEDNING GRUNDSKOLE UPCOMING LÆRERVEJLEDNING GRUNDSKOLE 1 UPCOMING Klassetrin Varighed Fag Pris 8.-10. klasse. 2½ time Dansk, men med engelsk som supplement. Forløbet kan dog varieres efter de enkelte fag, så klassen udelukkende

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

MADKUNDSKAB. Opgaveforslag til madkundskab

MADKUNDSKAB. Opgaveforslag til madkundskab Opgaveforslag til madkundskab Under temaet Mad, musik og motion har mad og madopskrifter et selvstændigt menupunkt. (http://heleverdeniskole.dk/mad-i-guatemala/. Her har eleverne mulighed for at læse om

Læs mere

Læseplan for faget madkundskab

Læseplan for faget madkundskab Læseplan for faget madkundskab Indhold Indledning 3 Trinforløb for 4./5./6./7. klasse 4 Mad og Sundhed 4 Fødevarebevidsthed 6 Madlavning 7 Måltider og madkulturer 8 Sproglig udvikling 9 It og medier 10

Læs mere

CASE 1: Nikolajs lasagne

CASE 1: Nikolajs lasagne CASE 1: Nikolajs lasagne Nikolaj vil gerne imponere sin veninde Stine. Han har derfor inviteret hende på hjemmelavet lasagne. Først skal Nikolaj i supermarkedet og købe ind til lasagnen og du skal hjælpe

Læs mere

Kompetencemål efter 9. klasse:

Kompetencemål efter 9. klasse: Madkundskab Fokus på fødevarer og måltider er væsentlige for sundhed, velvære, egen aktivitet og bæredygtighed. Vejen fra jord til bord hører med til madkundskab. Viden om økologi og erfaringer om, hvor

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste

Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste Brystmælk er den bedste ernæring til spædbørn. Pepticate er en fødevare til særlige medicinske formål, som anvendes i samråd med læge eller

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere