Handelsgennemsigtighed og muligheder for at fritage og udsætte offentliggørelse af oplysninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Handelsgennemsigtighed og muligheder for at fritage og udsætte offentliggørelse af oplysninger"

Transkript

1 27. juni 2017 Handelsgennemsigtighed og muligheder for at fritage og udsætte offentliggørelse af oplysninger EU ønsker at fremme handelsgennemsigtigheden på de finansielle markeder i Europa. Med en større gennemsigtighed vil investorerne bedre og nemmere kunne vurdere de priser, som de bliver tilbudt i markedet. Det vil bidrage til lavere transaktionsomkostninger og en mere effektiv prisdannelse, hvilket kan tiltrække flere investorer og styrke omsætningen, jf. Finanstilsynets diskussionspapir om handelsgennemsigtighed og det danske marked for realkreditobligationer. 1 På den baggrund indføres i EU nye fælleseuropæiske krav til både før- og efterhandelsgennemsigtighed for obligationer, strukturerede finansielle produkter, emissionskvoter og derivater, der handles på organiserede handelspladser. Det sker gennem EU-forordningen om markeder for finansielle instrumenter (MiFIR), som træder i kraft den 3. januar FINANSTILSYNET Århusgade København Ø Tlf Fax CVR-nr finanstilsynet@ftnet.dk ERHVERVSMINISTERIET Samtidig er EU opmærksom på, at høj gennemsigtighed kan få uhensigtsmæssige følger på nogle markeder, særligt fordi det kan mindske likviditeten. MiFIR åbner derfor op for, at de nationale kompetente myndigheder (i Danmark Finanstilsynet) kan give markedsoperatørerne og værdipapirhandlere af forskellige finansielle instrumenter mulighed for visse fritagelser for kravene om handelsgennemsigtighed på førhandelssiden, dvs. for ordrer. På efterhandelssiden kan Finanstilsynet give mulighed for at udsætte offentliggørelse af handelsoplysninger. Finanstilsynet har besluttet at bruge nogle af mulighederne i MiFIR for fritagelse og udsættelse. Det er for obligationer og derivater vist i tabel 1. Samtidig bemærker Finanstilsynet, at der er mulighed for at ændre beslutningerne, 1 For en nærmere beskrivelse af konsekvenserne af handelsgennemsigtighed for det danske realkreditmarked se Finanstilsynet (2017), Transparens og likviditet Handelsgennemsigtighed og velfungerende marked for realkreditobligationer, Diskussionspapir. 2 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 om markeder for finansielle instrumenter (MiFIR). Forordningen indeholder bl.a. krav om, at en operatør af en markedsplads skal offentliggøre de aktuelle købs- og salgspriser samt oplysninger om markedsdybden (førhandelsgennemsigtighed). Når en handel er indgået, skal bl.a. pris, mængde og tidspunktet for transaktionen offentliggøres (efterhandelsgennemsigtighed). Det skal ske så hurtigt som teknisk muligt og højst fem minutter efter, at handlen er indgået (i en overgangsperiode indtil januar 2020 er det øvre krav dog 15 minutter).

2 2 hvis forudsætningerne ændrer sig. Beslutningerne kan også fraviges, hvis Finanstilsynet vurderer, at der er særlige forhold i en ansøgning, som berettiger det. For strukturerede finansielle produkter og emissionskvoter vil Finanstilsynet vurdere eventuelle ansøgninger og give fritagelser og udsættelser ud fra samme principper, som ligger til grund for beslutningerne for obligationer og derivater, se nedenfor. Tabel 1: Muligheder for at fritage og udsætte offentliggørelse Obligationer Derivater Før Efter Før Efter Order facility management waiver N.a. N.a. Illikviditet (T+2d) Size specific to instrument (SSTI)* / (T+2d) Large in scale (LIS) (T+2d) (T+4u) (T+4u) Note: * For statsobligationer gives der udsættelse på grund af SSTI, mens der ikke gives SSTI-udsættelse for alle øvrige obligationer. Order facility management waiver er markeret med N.a. på efterhandelssiden, da den kun er relevant for ordrer (førhandelssiden). Aktivklasserne følger definitionerne i Kommissionens delegerede forordning (EU) af 14. juli 2016 om supplerende regler til Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 om markeder for finansielle instrumenter, hvad angår reguleringsmæssige tekniske standarder for gennemsigtighedskrav for markedspladser og investeringsselskaber med hensyn til obligationer, strukturerede finansielle produkter, emissionskvoter og derivater. Obligationer omfatter i dette notat ikke Exchange Traded Certificates (ETC) og Exchange Traded Notes (ETN). Offentliggørelsen af Finanstilsynets beslutninger om fritagelser og udsættelser markerer afslutningen på den debat, som Finanstilsynet for alvor satte i gang i foråret Det skete ved et seminar om handelsgennemsigtighed og dens betydning for det danske marked for realkreditobligationer. Forud for seminaret udgav Finanstilsynet desuden et diskussionspapir, hvor Finanstilsynet inviterede alle interessenter til at give deres vurdering af handelsgennemsigtighed og dens effekt på markederne, herunder de forskellige muligheder for fritagelser for offentliggørelse. Debatten og de modtagne vurderinger af handelsgennemsigtighed har styrket Finanstilsynets beslutningsgrundlag for at vurdere, hvilke muligheder for fritagelser og udsættelser Finanstilsynet vil give.

3 3 Fritagelser og udsættelser givet af Finanstilsynet 1. Alle finansielle instrumenter Order facility management waiver Ordrer, der bliver opbevaret i et ordrestyringssystem på markedspladsen, kan fritages for offentliggørelsesforpligtelserne. Finanstilsynet giver denne fritagelse for alle finansielle instrumenter 3, da det sikrer, at handelssystemerne fortsat automatisk kan håndtere bl.a. stop- og iceberg-ordrer i et opbevaringssystem. På den måde kan markedspladsen facilitere og organisere håndtering af ordrer på en ensartet og omkostningseffektiv måde. Alternativt skulle investorerne selv lægge en ny ordre ind, hver gang den tidligere ordre var blevet eksekveret, eller når prisen havde nået et bestemt niveau. 2. Obligationer Illikviditet Finanstilsynet giver ikke mulighed for fritagelse eller udsættelse af offentliggørelse som følge af illikviditet. Faste kvantitative kriterier i MiFIR definerer, om et instrument er illikvidt. 4 Disse kriterier er givet ved grænseværdier for henholdsvis: den gennemsnitlige daglige omsætning angivet i euro det gennemsnitlige antal handler pr. dag andel af dage, hvor instrumentet er handlet i den betragtede periode. Finanstilsynet vurderer, at gennemsigtighed for ordrer og handler i obligationer, der defineres som illikvide ifølge MiFIR, ikke vil have uhensigtsmæssige konsekvenser for markedet, herunder for likviditeten. 5 Vurderingen afspejler, at Finanstilsynet anser MiFIR-definitionen på illikviditet som værende for bred. Den vil bl.a. omfatte stort set alle erhvervsobligationer 3 Dvs. obligationer, strukturerede finansielle produkter, emissionskvoter og derivater. 4 Se grænseværdierne i Annex III i Kommissionens delegerede forordning (EU) af 14. juli 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 om markeder for finansielle instrumenter, hvad angår reguleringsmæssige tekniske standarder for gennemsigtighedskrav for markedspladser og investeringsselskaber med hensyn til obligationer, strukturerede finansielle produkter, emissionskvoter og derivater. 5 Obligationer omfatter i dette notat ikke Exchange Traded Certificates (ETC) og Exchange Traded Notes (ETN).

4 4 og langt de fleste realkreditobligationer også de obligationer, som generelt opfattes som likvide. Derfor konstaterer Finanstilsynet, at hvis illikviditet giver mulighed for fritagelse eller udsættelse, vil der kunne ske handel uden gennemsigtighed for langt størstedelen af erhvervs- og realkreditobligationsserierne, og at disse serier omfatter en betydelig del af det samlede udestående. Samtidig har Finanstilsynet noteret sig, at der er tilfredshed med det nuværende regime for gennemsigtighed på efterhandelssiden. Regimet indebærer, at oplysninger om handler for alle erhvervs- og realkreditobligationsserier (og dermed også serier omfattet af definitionen på illikviditet i MiFIR) offentliggøres senest tre minutter efter transaktionen. For handler på mindst 20 mio. kr. for erhvervsobligationer og mindst 100 mio. kr. for realkreditobligationer kan offentliggørelsen dog udsættes til handelsdagens afslutning. Size specific to instrument (SSTI) På førhandelssiden giver Finanstilsynet fritagelse for ordrer, der opfylder kriterierne for SSTI. Kriterierne for SSTI-fritagelsen er bl.a., at ordren skal være over en størrelse, der er specifik for det finansielle instrument, og at ordren skal være i et request-for-quote-system eller et voicehandelssystem. At Finanstilsynet giver mulighed for SSTI-fritagelsen skal ses i sammenhæng med, at fritagelsen i MiFIR automatisk er givet til de systematiske internalisatorer. 6 For at sikre lige konkurrencevilkår mellem markedspladser og systematiske internalisatorer giver Finanstilsynet også markedsoperatører og investeringsselskaber, der driver en markedsplads, mulighed for SSTI-fritagelsen. På efterhandelssiden giver Finanstilsynet mulighed for at udsætte offentliggørelse af handelsoplysninger på grund af SSTI for statsobligationer, men ikke for andre obligationer. 7 6 En systematisk internalisator er et investeringsselskab, der på et organiseret, hyppigt, systematisk og væsentligt grundlag handler for egen regning ved at udføre kundeordrer udenfor et reguleret marked, jf. definitionen i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU om markeder for finansielle instrumenter (MiFID II). 7 Det bemærkes, at SSTI- udsættelse af handelsoplysninger på efterhandelssiden i MiFIR ikke forudsætter, at handlen skal foregå i specifikke handelssystemer.

5 5 Finanstilsynets beslutning har betydning for markedsoperatører og investeringsselskaber, der driver en markedsplads, samt systematiske internalisatorer. Sidstnævnte har ikke i MiFIR automatisk udsættelse på grund af SSTI, sådan som det er tilfældet for SSTI-fritagelsen på førhandelssiden. Finanstilsynet giver mulighed for udsættelse på grund af SSTI ved handel med statsobligationer. Det afspejler, at de forventede værdier for SSTI- og LIS-grænserne begge kommer til at ligge meget højt og betydeligt højere end for andre obligationstyper. Finanstilsynet giver ikke SSTI-udsættelse for andre obligationer end statsobligationer, fordi Finanstilsynet vurderer, at gennemsigtighed for handler i disse obligationer, når handlen er over SSTI-grænsen og under grænsen for Large in scale (LIS), jf. nedenfor, ikke giver likviditetsudbyderne uhensigtsmæssige risici. Det skal bl.a. ses i lyset af, at der med de nuværende regler ikke er mulighed for at udsætte offentliggørelse af handler i erhvervs- og realkreditobligationer under henholdsvis 20 og 100 mio. kr. Det omfatter også handelsstørrelser mellem de forventede SSTI- og LIS-grænser. Finanstilsynet vurderer, at denne gennemsigtighed fungerer godt. Large in scale (LIS) LIS omfatter ordrer eller transaktioner, som er store i forhold til den normale handelsvolumen. På førhandelssiden giver Finanstilsynet fritagelse for ordreoplysninger som følge af LIS. Det bemærkes, at LIS i forvejen gælder for ordrer, der opfylder kriterierne for SSTI-fritagelsen. Det skyldes, at grænsen for SSTI altid er lavere end for LIS. Visse ordrer over SSTI-grænsen er dog ikke omfattet af SSTI-fritagelsen. Det er f.eks. tilfældet, hvis ordren ikke er i et request-for-quote-system eller et voicehandelssystem. På den baggrund indgår det i Finanstilsynets beslutning, at der på efterhandelssiden gives mulighed for udsættelse på grund af LIS, se nedenfor. Hvis der ikke er givet fritagelse, kan markedsdeltagerne se ordreoplysninger, herunder størrelse. De kan også se, om en ordre forsvinder. I disse tilfælde ved de, at ordren enten er blevet annulleret eller handlet. Markedsdeltagerne ved dermed med en vis sandsynlighed, at der er sket en handel, og hvor stor denne handel er. De kan dermed ved hjælp af førhandelsinformation opnå en eventuel efterhandelsinformation, som mindsker værdien af at give udsættelse på grund af LIS.

6 6 På efterhandelssiden giver Finanstilsynet mulighed for at udsætte offentliggørelse af handler over LIS-grænsen. Flere aktører i branchen har både direkte og indirekte gennem Børsmæglerforeningen og Finans Danmark udtrykt, at de vil søge at facilitere indgåelsen af en civilretlig brancheaftale. Brancheaftalen skal sikre, at det nuværende efterhandelsregime kan fortsætte. Det vil sige, at oplysninger om alle handler bliver offentliggjort hurtigst muligt og højst tre minutter efter, at handlen er indgået. Dog offentliggøres oplysninger om handler på mindst 20 mio. kr. for erhvervsobligationer og mindst 100 mio. kr. for realkreditobligationer senest ved handelsdagens afslutning. Hvis brancheaftalen bliver gennemført i den ovenfor skitserede form, vil ingen markedsdeltagere få mindre gennemsigtighed, end de har i dag. Finanstilsynet vurderer, at en sådan aftale sikrer en fornuftig balance mellem en vis mængde gennemsigtighed, som markedsdeltagerne kan bruge til at fastsætte priserne, og det, at det ikke har uhensigtsmæssige virkninger for likviditeten. Vurderingen afspejler, at der hurtigst muligt efter handlen vil ske offentliggørelse af langt de fleste handler, da de ligger under grænserne på henholdsvis 20 og 100 mio. kr. Sammenlignet med aktier gælder det desuden for obligationer, at handelsfrekvensen er lav, og prisen relativt stabil. Oplysninger om store handler indeholder derfor stadig relevant information for markedsdeltagerne, når oplysningerne offentliggøres ved handelsdagens afslutning. De få og store handler står for over halvdelen af omsætningen i både erhvervs- og realkreditobligationer. Få, store handler medfører en lav sandsynlighed for at matche en køber og en sælger på et givet tidspunkt. Market makerne fungerer her som mellemled ved at købe obligationerne og holde dem på balancen, indtil der er fundet en køber. Ved store køb vil det ofte tage nogle timer for en market maker at få solgt obligationerne videre. Hvis de andre markedsdeltagere ved, at der netop er blevet solgt en stor mængde obligationer, kan de udnytte denne viden til straks at sætte prisen ned. Det gør det mindre attraktivt for market makeren at indgå store handler og medfører risiko for, at market makerne ikke længere eller kun i begrænset omfang vil agere i markedet. Det kan svække likviditeten, særligt fordi market makerne står for langt den største del af omsætningen på obligationsmarkederne. Hvis det bliver sværere og derfor dyrere at foretage store handler, vil det få betydning for, hvor godt markederne fungerer. En konsekvens vil være, at låntagerne skal betale højere renter.

7 7 På den baggrund ønsker Finanstilsynet at understøtte muligheden for, at branchen kan indgå en aftale, som viderefører det nuværende gennemsigtighedsregime. Finanstilsynet giver derfor mulighed for en standardudsættelse, som indebærer, at offentliggørelse af alle handlens oplysninger kan udsættes til senest kl den anden handelsdag efter transaktionen. Det er den kortest mulige udsættelsesperiode, som Finanstilsynet kan give. Udsættelsen er givet ud fra den forudsætning, at branchen indgår en aftale, der viderefører de nuværende regler for gennemsigtighed. Hvis det ikke er tilfældet, vil Finanstilsynet genoverveje beslutningen. 3. Derivater På førhandelssiden giver Finanstilsynet mulighed for alle de mulige fritagelser for derivater, jf. tabel 1. På efterhandelssiden giver Finanstilsynet mulighed for udsættelse i alle de mulige tilfælde, sådan at offentliggørelse af handelsoplysningerne skal ske senest kl. 19 den anden handelsdag efter transaktionen, jf. tabel 1. For handler, som opfylder kriterierne for SSTI eller LIS, gives der dog mulighed for udvidet udsættelse. Det vil sige, at oplysninger om volumen skal offentliggøres senest fire uger efter, at transaktionen har fundet sted. Handlen med derivater adskiller sig fra handlen med obligationer på en række punkter. Det drejer sig bl.a. om følgende: Der er p.t. ikke gennemsigtighed for derivater. Udgangspunktet for gennemsigtighed er dermed et andet end for obligationer. Der er meget få markedsdeltagere på derivatmarkedet. Dermed er det relativt let at vurdere, hvem der har indgået en derivathandel. Markedsdeltagerne oplyser, at det ofte tager et stykke tid at få risikoen arbejdet af bøgerne, når de har købt derivater. For store handler kan det ifølge markedsdeltagerne tage flere uger. Det kan medføre risiko for, at markedet flytter sig imod market makeren. Dermed bliver det dyrere for market makeren at arbejde sig ud af positionen og den tilhørende risiko. I givet fald kan det blive mindre attraktivt for market makerne at indgå derivathandler, og det kan svække likviditeten. Finanstilsynet har p.t. et ringere datagrundlag for handel med derivater end for obligationer. Det gør det vanskeligere for Finanstilsynet at vurdere eventuelle konsekvenser, hvis der bliver en meget høj grad

8 8 af gennemsigtighed på før- og efterhandelssiden. På længere sigt forventer Finanstilsynet, at datakvaliteten vil forbedres. 8 Det kan give anledning til at genoverveje de givne fritagelser og udsættelser. På baggrund af disse forskelle vælger Finanstilsynet at give mulighed for en lavere grad af gennemsigtighed for handel med derivater end for obligationer. Proces for fritagelser og udsættelser Fritagelse for førhandelsgennemsigtighed En operatør af en markedsplads skal sende en dispensationsansøgning til Finanstilsynet, hvis den ønsker at blive fritaget for offentliggørelsesforpligtelserne på førhandelssiden. En skabelon for ansøgning om dispensation ligger på Finanstilsynets hjemmeside. Finanstilsynet vurderer ansøgningerne individuelt. Hvis Finanstilsynet kan imødekomme en ansøgning, skal Finanstilsynet underrette Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA) og de andre kompetente myndigheder i EU om den påtænkte anvendelse af hver enkelt dispensation og redegøre for, hvordan den vil finde anvendelse. Det skal ske senest fire måneder før, at dispensationen påtænkes at have virkning. 9 ESMA kontrollerer, at de formelle krav er opfyldt i Finanstilsynets redegørelse. Senest to måneder efter at have modtaget underretningen skal ESMA afgive en ikke-bindende udtalelse (non-binding opinion). De kompetente myndigheder i de andre EU-lande har mulighed for at gøre indsigelse mod en dispensation. I givet fald kan Finanstilsynet indbringe sagen for ESMA, som vurderer indsigelsen. Finanstilsynet har mulighed for på eget initiativ eller efter anmodning fra andre kompetente myndigheder at inddrage en givet dispensation. Det kan ske, hvis dispensationen bliver anvendt på en måde, der afviger fra det oprindelige formål, eller med henblik på at omgå kravene for dispensationen Blandt andet vil flere derivater formentligt blive handlet på en markedsplads. Dermed vil handlerne blive omfattet af pligten til transaktionsrapportering under MiFIR. Desuden arbejdes der på europæisk plan på at forbedre anvendelsen af derivatdata indrapporteret som følge af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) Nr. 648/2012 af 4. juli om OTC-derivater, centrale modparter og transaktionsregistre (EMIR). 9 MiFIR art. 9, stk MiFIR art. 9, stk. 3.

9 9 Udsat offentliggørelse af handelsoplysninger På efterhandelssiden kan Finanstilsynet tillade operatører af en markedsplads at udsætte offentliggørelsen af handelsoplysninger på grundlag af handlens størrelse eller type. Det samme gør sig gældende for systematiske internalisatorer. 11 Operatører af en markedsplads skal indhente en forhåndsgodkendelse (tilladelse) fra Finanstilsynet, før de udsætter offentliggørelsen af handelsoplysningerne. Systematiske internalisatorer har de samme fritagelser som operatører af en markedsplads, men behøver ikke en forhåndsgodkendelse. På efterhandelssiden skal ESMA alene overvåge anvendelsen af Finanstilsynets forhåndsgodkendelser. MiFIR regulerer med andre ord ikke processen for Finanstilsynets forhåndsgodkendelser på efterhandelssiden. Dermed er der videre rammer for den nationale regulering for Finanstilsynets forhåndsgodkendelser på efterhandelssiden. De almindelige forvaltningsretlige regler skal dog til hver en tid iagttages. På den baggrund vurderer Finanstilsynet, at operatører af en markedsplads eller andre investeringsselskaber ikke skal ansøge om forhåndsgodkendelse til at udsætte offentliggørelse af handelsoplysninger, når ordningerne lever op til kriterierne for de mulige udsættelser, som Finanstilsynet vil tillade, jf. ovenfor. Finanstilsynet kan nøjes med at offentliggøre, hvilke udsættelser der gives, og hvilke kriterier der skal være opfyldt. Operatører af en markedsplads og investeringsselskaberne skal dog orientere Finanstilsynet om, hvilke udsættelser de benytter. Det giver Finanstilsynet mulighed for at føre tilsyn med, hvordan aktørerne anvender udsættelserne. Finanstilsynet kan dermed også give ESMA de oplysninger, som ESMA sandsynligvis vil efterspørge i forbindelse med deres overvågning af Finanstilsynets forhåndsgodkendelser MiFIR, art. 21, stk ESMA skal årligt forelægge Kommissionen en rapport om, hvordan udsættelserne anvendes i praksis.

Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder. Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet

Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder. Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet Dagsorden Hvorfor er vi her i dag? Nye EU-regler om handelsgennemsigtighed Finanstilsynet kan give fritagelser Målet

Læs mere

Diskussionspapir. Transparens og likviditet Handelsgennemsigtighed og velfungerende marked for realkreditobligationer

Diskussionspapir. Transparens og likviditet Handelsgennemsigtighed og velfungerende marked for realkreditobligationer Diskussionspapir Transparens og likviditet Handelsgennemsigtighed og velfungerende marked for realkreditobligationer 1. Indledning og sammenfatning Handelsgennemsigtighed kan bidrage til velstand og velfærd

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 31.3.2017 L 87/411 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/588 af 14. juli 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.8.2017 C(2017) 5812 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.8.2017 om ændring af delegeret forordning (EU) 2017/565 for så vidt angår specifikation

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (6) For at sikre en effektiv behandling bør de krævede oplysninger forelægges i elektronisk format.

(EØS-relevant tekst) (6) For at sikre en effektiv behandling bør de krævede oplysninger forelægges i elektronisk format. L 137/10 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/824 af 25. maj 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for indholdet af og formatet for beskrivelsen af multilaterale handelsfaciliteters

Læs mere

Forretningspolitik systematisk internalisator 1. Formål

Forretningspolitik systematisk internalisator 1. Formål Forretningspolitik systematisk internalisator 1. Formål En systematisk internalisator (SI) et investeringsselskabet, som på et organiseret, hyppigt, systematisk og væsentligt grundlag handler for egen

Læs mere

Retningslinjer Afstemning af automatiske afbrydelser af handelen og offentliggørelse af suspensioner af handelen i henhold til MiFID II

Retningslinjer Afstemning af automatiske afbrydelser af handelen og offentliggørelse af suspensioner af handelen i henhold til MiFID II Retningslinjer Afstemning af automatiske afbrydelser af handelen og offentliggørelse af suspensioner af handelen i henhold til MiFID II 27/06/2017 ESMA70-872942901-63 DA Indhold 1 Anvendelsesområde...

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. marts 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. marts 2017 (OR. en) 10065/16 COR 1 EF 181 ECOFIN 586 DELACT 109 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 17. marts 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. marts 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. marts 2017 (OR. en) 9165/16 COR 1 EF 125 ECOFIN 439 DELACT 83 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 17. marts 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 28.11.2017 L 312/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2194 af 14. august 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.9.2017 C(2017) 6337 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 26.9.2017 om ændring af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/571 om supplerende regler

Læs mere

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det nugældende direktiv om markeder for finansielle

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 87/174 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/577 af 13. juni 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 om markeder for finansielle instrumenter

Læs mere

Indberetning af transaktioner, der er gennemført med værdipapirer, som er optaget til handel på et reguleret marked

Indberetning af transaktioner, der er gennemført med værdipapirer, som er optaget til handel på et reguleret marked Finanstilsynet Att.: Kristine Sachmann Høring om bekendtgørelse om indberetning af transaktioner med værdipapirer og bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel

Læs mere

Bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel med værdipapirer 1)

Bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel med værdipapirer 1) BEK nr 1178 af 11/10/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 15. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0005 Senere ændringer til

Læs mere

(Lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 30.6.2016 L 175/1 I (Lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2016/1033 af 23. juni 2016 om ændring af forordning (EU) nr. 600/2014 om markeder for finansielle

Læs mere

MiFID II og MiFIR. 1 Formål

MiFID II og MiFIR. 1 Formål MiFID II og MiFIR DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EU- ROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF SAMT FORORDNING OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER 1 Formål

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 31.3.2017 DA L 87/229 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/583 af 14. juli 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 om markeder for finansielle

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.7.2016 C(2016) 4389 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.7.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU for

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.3.2016 C(2016) 1224 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 1.3.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.7.2016 C(2016) 4390 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.7.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014

Læs mere

DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF

DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.11.2017 C(2017) 7684 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 17.11.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 10.6.2016 L 153/3 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2016/908 af 26. februar 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.6.2016 C(2016) 3544 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 13.6.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 87/90 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/567 af 18. maj 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 for så vidt angår definitioner, gennemsigtighed,

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.2.2016 COM(2016) 56 final 2016/0033 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2014/65/EU om markeder for finansielle instrumenter,

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.5.2016 C(2016) 3017 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 24.5.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU for

Læs mere

L 175 Tidende. Den Europæiske Unions. Retsforskrifter. Lovgivningsmæssige retsakter. 59. årgang. 30. juni Dansk udgave. Indhold FORORDNINGER

L 175 Tidende. Den Europæiske Unions. Retsforskrifter. Lovgivningsmæssige retsakter. 59. årgang. 30. juni Dansk udgave. Indhold FORORDNINGER Den Europæiske Unions L 175 Tidende Dansk udgave Retsforskrifter 59. årgang 30. juni 2016 Indhold I Lovgivningsmæssige retsakter FORORDNINGER Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1033 af

Læs mere

Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang

Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang Marts 2018 Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang INTRODUKTION På baggrund af ny lovgivning fra EU, har Investering Danmark og Finans Danmark indgået en ny aftale med de øvrige parter

Læs mere

Ordreudførelsespolitik

Ordreudførelsespolitik Ordreudførelsespolitik 1. Omfang Denne ordreudførelsespolitik ( Politikken ) beskriver rammerne for Maj Bank A/S ( Maj Bank ) formidling af ordrer for kunder. Den er udarbejdet i henhold til bekendtgørelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 173/34 30.6.2016 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2016/1052 af 8. marts 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.2.2016 COM(2016) 57 final 2016/0034 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 600/2014 om markeder for finansielle

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til KOMMISSIONENS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til KOMMISSIONENS FORORDNING DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den KOM(2003) Forslag til KOMMISSIONENS FORORDNING af [ ] om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/6/EF med hensyn til tilbagekøbsprogrammer

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 30.6.2016 L 173/47 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/1055 af 29. juni 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for så vidt angår de tekniske metoder til passende offentliggørelse

Læs mere

MAR-retningslinjer 17/01/2017 ESMA/2016/1480 DA

MAR-retningslinjer 17/01/2017 ESMA/2016/1480 DA MAR-retningslinjer Oplysninger om markedet for råvarederivater eller tilknyttede spotmarkeder med henblik på at definere intern viden om råvarederivater 17/01/2017 ESMA/2016/1480 DA Indhold 1 Anvendelsesområde...

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 343/48 22.12.2017 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2417 af 17. november 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 om markeder for finansielle

Læs mere

BEST EXECUTION RAPPORT Fondsmæglerselskabet CABA Capital A/S CVR:

BEST EXECUTION RAPPORT Fondsmæglerselskabet CABA Capital A/S CVR: BEST EXECUTION RAPPORT 2018 Fondsmæglerselskabet CABA Capital A/S CVR: 38 10 25 75 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Baggrund... 2 Tætte relationer, interessekonflikter og fælles ejerskab... 3 Rabatter

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.6.2016 C(2016) 3337 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 8.6.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU for så

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 2082 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om ændring af delegeret forordning (EU) 2017/1799 for så vidt angår fritagelsen

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.9.2017 C(2017) 6464 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 29.9.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011

Læs mere

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar Finanstilsynet Att.: Susanne Møller Svenssen Århusgade 110 2100 København Ø Bekendtgørelse om de organisatoriske krav til værdipapirhandlere Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 17.6.2016 L 160/23 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/959 af 17. maj 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for markedssonderinger for så vidt angår de systemer og indberetningsmodeller,

Læs mere

Retningslinjer Retningslinjer for anvendelsen af C6 og C7 i bilag 1 til MiFID II

Retningslinjer Retningslinjer for anvendelsen af C6 og C7 i bilag 1 til MiFID II Retningslinjer Retningslinjer for anvendelsen af C6 og C7 i bilag 1 til MiFID II 05/06/2019 ESMA-70-156-869 DA Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde... 3 II. Henvisninger til lovgivning og forkortelser...

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelserne for officiel notering 1)

Bekendtgørelse om betingelserne for officiel notering 1) BEK nr 1170 af 31/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0008 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 23.3.2018 L 81/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/480 af 4. december 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 87/152 31.3.2017 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/575 af 8. juni 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU om markeder for finansielle instrumenter

Læs mere

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter.

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter. EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR FINANSIEL STABILITET, FINANSIELLE TJENESTEYDELSER OG KAPITALMARKEDSUNIONEN Bruxelles, den 8. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTERNE DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

Transaktionsindberetning (TRS) - spørgsmål

Transaktionsindberetning (TRS) - spørgsmål Finanstilsynet 20. september 2007 J.nr. 6371-0006 /CMM Transaktionsindberetning (TRS) - spørgsmål Finanstilsynet har i forbindelse med implementeringen af systemet til transaktionsindberetning (TRS) løbende

Læs mere

MAR indfører endvidere et nyt regime for markedssondering som en regulering af videregivelse af intern

MAR indfører endvidere et nyt regime for markedssondering som en regulering af videregivelse af intern 8. juni 2016 N Y E R E G L E R O M O F F E N T L I G G Ø R E L S E A F I N T E R N V I D E N, M A R K E D S S O N - D E R I N G O G L E D E N D E M E D A R B E J D E R E S T R A N S A K T I O N E R Den

Læs mere

Ordreudførelses- politik

Ordreudførelses- politik Ordreudførelses- politik Gældende pr. 1. januar 2018 1. Formål Denne ordreudførelsespolitik beskriver de principper, vi følger, når vi udfører ordrer med finansielle instrumenter for vores detailkunder

Læs mere

Nordeas Ordreudførelsespolitik

Nordeas Ordreudførelsespolitik Nordeas Ordreudførelsespolitik Januar 2017 Koncernledelsen har ved den administrerende direktør for Nordea Bank AB (publ) og koncernchef (CEO) godkendt denne politik for udførelse og videregivelse af ordrer

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter L 148/16 10.6.2017 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/981 af 7. juni 2017 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for standardformularer, -modeller og -procedurer for høring af andre

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 17.12.2014

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 17.12.2014 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.12.2014 C(2014) 9656 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 17.12.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/109/EF

Læs mere

MiFID II. Status og overblik Fondsmæglerforeningen. Andreas Hallas, Kromann Reumert 14. november 2016

MiFID II. Status og overblik Fondsmæglerforeningen. Andreas Hallas, Kromann Reumert 14. november 2016 MiFID II Status og overblik Fondsmæglerforeningen Andreas Hallas, Kromann Reumert 14. november 2016 Sundkrogsgade 5, DK-2100 København Ø CVR. nr: DK 62 60 67 11 Side 1 MiFID II / MiFIR Produkttilsyn Transaktionsindberetning,

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 8. juni 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 8. juni 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 8. juni 2016 (OR. en) 10065/16 EF 181 ECOFIN 586 DELACT 109 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 8. juni 2016 til: Komm. dok. nr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør,

Læs mere

18. december 2015 Finanstilsynet ministerbetjening@ftnet.dk (kopi til bch@ftnet.dk og cht@ftnet.dk)

18. december 2015 Finanstilsynet ministerbetjening@ftnet.dk (kopi til bch@ftnet.dk og cht@ftnet.dk) 18. december 2015 Finanstilsynet ministerbetjening@ftnet.dk (kopi til bch@ftnet.dk og cht@ftnet.dk) Høring vedr. forslag til ændring af lov om værdipapirhandel m.v., forslag til lov om kapitalmarkeder

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.3.2019 C(2019) 2533 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.3.2019 om ændring af delegeret forordning (EU) 2015/2205, delegeret forordning (EU) 2016/592

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.3.2017 L 65/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/389 af 11. november 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

EMIR og MiFID II. Hvilke nye regler rammer markedsdeltagerne? Susanne Schjølin Larsen og Andreas Hallas, Kromann Reumert 7.

EMIR og MiFID II. Hvilke nye regler rammer markedsdeltagerne? Susanne Schjølin Larsen og Andreas Hallas, Kromann Reumert 7. EMIR og MiFID II Hvilke nye regler rammer markedsdeltagerne? Susanne Schjølin Larsen og Andreas Hallas, Kromann Reumert 7. november 2016 Sundkrogsgade 5, DK-2100 København Ø CVR. nr: DK 62 60 67 11 Side

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 17.3.2016 L 72/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/378 af 11. marts 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for så vidt angår

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 12. januar 2017 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.3.2017 C(2017) 1658 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 16.3.2017 om ændring af delegeret forordning (EU) 2015/2205, (EU) 2016/592 og (EU) 2016/1178

Læs mere

Retningslinjer En CSD's adgang til transaction feeds fra CCP'er og markedspladser

Retningslinjer En CSD's adgang til transaction feeds fra CCP'er og markedspladser Retningslinjer En CSD's adgang til transaction feeds fra CCP'er og markedspladser 08/06/2017 ESMA70-151-298 DA Indhold 1 Anvendelsesområde... 3 2 Definitioner... 4 3 Formål... 5 4 Overholdelses- og rapporteringsforpligtelser...

Læs mere

Bekendtgørelse om storaktionærer 1

Bekendtgørelse om storaktionærer 1 Bekendtgørelse om storaktionærer 1 I medfør af 29, stk. 7, og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014, som ændret ved lov nr. 532 af 29. april 2015, fastsættes:

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 15. juli 2015 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

FORORDNINGEN OM OTC-DERIVATER, CENTRALE MODPARTER OG TRANSAKTIONSREGISTRE ("EMIR")

FORORDNINGEN OM OTC-DERIVATER, CENTRALE MODPARTER OG TRANSAKTIONSREGISTRE (EMIR) FORORDNINGEN OM OTC-DERIVATER, CENTRALE MODPARTER OG TRANSAKTIONSREGISTRE ("EMIR") 1 Formål Den 16. august 2012 trådte forordningen om OTC-derivater, centrale modparter og transaktionsregistre ("EMIR")

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 18.9.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 251/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. 826/2012 af 29. juni 2012 om udbygning af Europa-Parlamentets

Læs mere

Vejledning om hvilke markeder danske UCITS kan investere på i henhold til 139 i lov om investeringsforeninger m.v.

Vejledning om hvilke markeder danske UCITS kan investere på i henhold til 139 i lov om investeringsforeninger m.v. VEJ nr 9017 af 05/01/2015 Gældende Offentliggørelsesdato: 14-01-2015 Erhvervs- og Vækstministeriet Ændrer i/ophæver VEJ nr 35 af 03/05/2010 Vejledning om hvilke markeder danske UCITS kan investere på i

Læs mere

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø Finanstilsynet Att.: Carsten Stege Rasmussen Århusgade 110 2100 København Ø Investorbeskyttelse Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær implementering og proportionalitet Finanstilsynet

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) BEK nr 1173 af 31/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0002 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelserne for officiel notering af værdipapirer 1)

Bekendtgørelse om betingelserne for officiel notering af værdipapirer 1) Bekendtgørelse nr. 1069 af 4. september 2007 Bekendtgørelse om betingelserne for officiel af værdipapirer 1) I medfør af 22, stk. 2, og 93, stk. 3, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Ordreudførelsespolitik

Ordreudførelsespolitik Ordreudførelsespolitik Januar 2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Generelt om best execution... 3 3. Betydningen af en specifik instruks... 4 4. Sammenlægning og fordeling af ordrer (aggregering

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.1.2019 COM(2019) 69 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET Fritagelse for Det Forenede Kongeriges Centralbank ("Bank of England") i henhold

Læs mere

Kapitel 1 Fælles bestemmelser. Definitioner. Kapitel 2 Meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner

Kapitel 1 Fælles bestemmelser. Definitioner. Kapitel 2 Meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner Bekendtgørelse om meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner, insiderlister, underretning om mistænkelige transaktioner, indikationer på kursmanipulation og accepteret

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2014 C(2014) 3656 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 4.6.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 30.10.2018 L 271/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/1618 af 12. juli 2018 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 231/2013 for så vidt

Læs mere

Politik for ordreudførelse

Politik for ordreudførelse Politik for ordreudførelse 11.12.2017 Indledning Denne ordreudførelsespolitik indeholder en beskrivelse af, hvordan der sikres bedst mulig ordreudførelse i overensstemmelse med Direktiv 2014/65/EU om Markeder

Læs mere

Dark pools set fra Finanstilsynets side. v/ vicedirektør Julie Galbo

Dark pools set fra Finanstilsynets side. v/ vicedirektør Julie Galbo Dark pools set fra Finanstilsynets side v/ vicedirektør Julie Galbo Den her anvendte definition af en dark pool Hvad er en dark pool? Svar: Handelsplatform anvendt af større, typisk institutionelle investorer

Læs mere

rapporter som intern viden.

rapporter som intern viden. VEJ nr 9973 af 09/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. oktober 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0012 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Brev vedrørende udbud af investeringsprodukter

Brev vedrørende udbud af investeringsprodukter Til direktionen eller filialledelsen 10. juli 2019 Brev vedrørende udbud af investeringsprodukter Salg af investeringsprodukter i det nuværende lavrentemiljø er et tema, som Finanstilsynet har haft fokus

Læs mere

JC May Joint Committee Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren (ESMA) og banksektoren (EBA)

JC May Joint Committee Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren (ESMA) og banksektoren (EBA) JC 2014 43 27 May 2014 Joint Committee Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren (ESMA) og banksektoren (EBA) 1 Indholdsfortegnelse Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren

Læs mere

Retningslinjer. for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet

Retningslinjer. for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet Retningslinjer for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet 28/03/2018 ESMA70-708036281-67 DA Indhold for fremgangsmåden

Læs mere

Retningslinjer om EMIR-forordningens anti-procykliske marginforanstaltninger for centrale modparter

Retningslinjer om EMIR-forordningens anti-procykliske marginforanstaltninger for centrale modparter Retningslinjer om EMIR-forordningens anti-procykliske marginforanstaltninger for centrale modparter 15/04/2019 ESMA70-151-1496 DA Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde... 2 II. Henvisninger til lovgivning

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. maj 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. maj 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. maj 2016 (OR. en) 9165/16 ADD 1 EF 125 ECOFIN 439 DELACT 83 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 18. maj 2016 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.7.2019 C(2019) 5801 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af 29.7.2019 om ophævelse af gennemførelsesafgørelse 2012/630/EU om anerkendelse af, at Canadas

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår undtagelser for råvarehandlere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår undtagelser for råvarehandlere EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.12.2015 COM(2015) 648 final 2015/0295 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår undtagelser

Læs mere

Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014

Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014 Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014 28/03/2018 ESMA70-151-435 DA Indholdsfortegnelse 1 Anvendelsesområde... 2 2 Formål... 4 3 Compliance-

Læs mere

Investeringsservicedirektivet et nyt grundlag for den europæiske værdipapirhandel.

Investeringsservicedirektivet et nyt grundlag for den europæiske værdipapirhandel. 77 Investeringsservicedirektivet et nyt grundlag for den europæiske værdipapirhandel. Birgitte Bundgaard og Anne Reinhold Pedersen, Kapitalmarkedsafdelingen. INDLEDNING Rådet af Økonomi- og Finansministre

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0648 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0648 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0648 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.12.2015 COM(2015) 648 final 2015/0295 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 304/6 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2154 af 22. september 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

N Y E B E K E N D T G Ø R E L S E R F O R P R O S P E K T E R

N Y E B E K E N D T G Ø R E L S E R F O R P R O S P E K T E R N Y E B E K E N D T G Ø R E L S E R F O R P R O S P E K T E R Som en konsekvens af de seneste års ændringer til Prospektdirektivet 1 ( Ændringsdirektivet ) og Prospektforordningen 2 ( Ændringsforordningen

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.12.2014 C(2014) 9802 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 18.12.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU)

Læs mere

Bekendtgørelse om storaktionærer 1)

Bekendtgørelse om storaktionærer 1) BEK nr 1256 af 04/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 23. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0036 Senere ændringer til

Læs mere

Ordreudførelsespolitik

Ordreudførelsespolitik J.nr. 76-16780 Baneskellet 1 Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 CVR-nr. 31843219 Ordreudførelsespolitik 1. Indledning Nærværende ordreudførelsespolitik ( politikken ) indeholder en beskrivelse af,

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 159 Folketinget 2015-16. Fremsat den 30. marts 2016 af Troels Lund Poulsen. til

Forslag. Lovforslag nr. L 159 Folketinget 2015-16. Fremsat den 30. marts 2016 af Troels Lund Poulsen. til Lovforslag nr. L 159 Folketinget 2015-16 Fremsat den 30. marts 2016 af Troels Lund Poulsen Forslag til Lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v., lov om finansiel virksomhed, lov om forvaltere af

Læs mere

Retningslinjer og henstillinger

Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger vedrørende skriftlige aftaler mellem medlemmer af CCP-kollegier ESMA CS 60747 103 rue de Grenelle 75345 Paris Cedex 07 France Tel. +33 (0)

Læs mere

Baggrundspapir til kapitel 3 - Udviklingen i handel med aktier

Baggrundspapir til kapitel 3 - Udviklingen i handel med aktier 1 af 6 21-08-2013 12:57 Baggrundspapir til kapitel 3 - Udviklingen i handel med aktier Journal nr. 4/0106-0100-0007/ISA/CS, MGH Udviklingen i handel med aktier Andelen af den samlede handel med aktier,

Læs mere

BEK nr 386 af 18/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017

BEK nr 386 af 18/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017 BEK nr 386 af 18/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0017 Senere ændringer til

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.11.2011 KOM(2011) 746 endelig 2011/0360 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2009/65/EF om samordning af love og administrative

Læs mere