NOTAT OM INDDRAGELSE AF VEJE I KLIMA- PROJEKTER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT OM INDDRAGELSE AF VEJE I KLIMA- PROJEKTER"

Transkript

1 Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé Hellerup Tlf Fax J.nr NOTAT OM INDDRAGELSE AF VEJE I KLIMA- PROJEKTER 1. INDLEDNING HOFOR Spildevand Holding A/S (herefter "forsyningen") har anmodet os om at vurdere muligheden for at gennemføre klimaprojekter, hvor veje, cykelstier, rabatter mv. anvendes som skybrudsveje. Formålet er at sikre en bedre og mere omkostningseffektiv håndtering af de øgede nedbørsmængder som følge af de senere års klimaforandringer. Forsyningen arbejder derfor på at finde den mest hensigtsmæssige projektmodel, herunder i forhold til ejerskab, omkostningsfordeling, drift og brug af de etablerede anlæg. I dette notat redegør vi overordnet for fordele og ulemper ved tre mulige projektmodeller for inddragelse af vejarealer i klimaprojekter og for de juridiske forhold, som forsyningen og vejejerne bør undersøge nærmere, inden de igangsætter konkrete projekter. 2. GENERELT OM VEJLOVGIVNINGEN Uanset hvilken af de tre projektmodeller, forsyningen vil arbejde videre med, er det væsentligt at de enkelte projekter tager højde for, at vejlovgivningen er indrettet med fokus på færdselsmæssige hensyn. Dette gælder uanset om der er tale om private eller offentlige vejarealer (kørebane, cykelsti, fortov, parkeringsplads mv.) Vejlovgivningen er ikke udarbejdet med tanke på, at vejene kan anvendes til andre formål end færdsel og rummer kun begrænsede muligheder for, at andre end vejmyndigheder og trafikanter permanent kan råde over vejarealerne. Vejlovgivningen har først og fremmest til formål at sikre, at vejenes tilstand er forsvarlig af hensyn til den almindelige færdsel, og at området er så let administrerbart for vejbestyrelserne som muligt. Herudover varetager lovgivningen en række hensyn til grundejere, herunder retten til at (gen)erhverve nedlagt vejareal, der grænser op til grundejerens ejendom. om inddragelse af veje i klimaprojekter.docx Horten Advokatpartnerselskab CVR

2 Selvom f.eks. medfinansieringsbekendtgørelsen udtrykkeligt giver forsyningen mulighed for at inddrage vejarealer i håndteringen af regnvand, bør forsyningen have hensynene bag vejlovgivningen for øje (afsnit 4). Side 2 Vejlovgivningen indeholder ikke et egentligt forbud mod, at forsyningen opnår ejerskab til vejarealer. Der er imidlertid en række praktiske og administrative forhold, som bør afklares, inden forsyningen og vejere vælger at arbejde for en sådan model. Særligt i forhold til kvalitetsprojektet (afsnit 5), er det usikkert, om det er muligt at gennemføre på offentlige vejarealer, da lovgivningen ikke er tiltænkt en sådan anvendelse af vejene. Der er lidt større frihed i forhold til private vejarealer, herunder private fællesveje. Dette er ligeledes beskrevet nærmere i afsnit 5 nedenfor. Generelt for projekter for håndtering af overfladevand på eller i forbindelse med vejarealer gælder, at det formentlig er meget konkrete forhold, der er afgørende for, om det er interessant for forsyningen at samarbejde med vejmyndigheden om at gennemføre fælles projekter eller overtage vejarealer helt eller delvist med henblik på at udnytte arealerne til håndtering af overfladevand. 3. TRADITIONELT SPILDEVANDSPROJEKT Forsyningen etablerer en ledning under vejen til håndtering af husspildevand og regnvand (inkl. skybrud). Kommunen håndterer skybrud på overfladen. Forholdene vedrørende disse projekter er i vidt omfang de samme som for de tilsvarende projekter, som koordineres med vandløbsmyndigheden. Projektet kan illustreres på følgende måde: 3.1 Ejerskab og drift Forsyningen er ansvarlig for projektering og etablering af ledningen. Dette omfatter også udgifter til opgravning og reetablering af vejanlægget. 3.2 Forsyningens retsstilling i forhold til vejejer Efter etablering ejer forsyningen ledningen og afholder alle udgifter til drift og vedligeholdelse. Hvis forsyningen efter etablering får brug for at få adgang til anlægget, f.eks. til udførelse af reparationsarbejder eller lignende, skal forsyningen på samme måde afholde alle omkostninger forbundet hermed.

3 Hvis vejmyndigheden måtte udføre arbejder på vejarealet, som nødvendiggør en flytning eller ændring af ledningsanlægget, skal dette ligeledes som udgangspunkt finansieres af forsyningen som ledningsejer. Dette følger af det såkaldte gæsteprincip, som gælder for ledninger mv. i offentlige vejarealer, jf. vejlovens 106. Der findes en tilsvarende bestemmelse i privatvejslovens 70 vedrørende ledninger i private fællesveje. Side 3 I praksis er det kun i helt særlige tilfælde, at en vejmyndighed accepterer, at en ledningsejer opnår ret til at råde over vejarealer, således at vejmyndigheden er forpligtet til at respektere ledningsanlægget, når vejmyndigheden planlægger ændringer i vejarealet. Traditionelt har vejmyndighederne som det helt klare udgangspunkt ikke accepteret, f.eks. en tinglyst deklaration, som fraviger gæsteprincippet for et forsyningsanlæg. Det betyder, at forsyningen påtager sig en ikke ubetydelig risiko ved at etablere meget dyre og centrale anlæg i offentlige vejarealer. I mange tilfælde vil forsyningen og vejmyndigheden dog have en klar forventningsafstemning forud for etablering af forsyningens anlæg sådan, at forsyningen har mulighed for at træffe en velfunderet beslutning om, hvorvidt det er for risikabelt at etablere et centralt og bekosteligt anlæg det pågældende sted. 3.3 Dimensionering Spildevandsledningen skal som minimum dimensioneres i overensstemmelse med de nugældende standarter. Der er imidlertid intet til hinder for, at forsyningen (over-)dimensionerer spildevandsledningen til også at kunne håndtere større regnmængder end den almindelige regn, f.eks. skybrud. Det er en forudsætning herfor, at det økonomisk og driftsmæssigt giver mening for forsyningen. Dette er også en forudsætning for, at investeringsog driftsudgifterne kan indregnes i taksterne. 3.4 Finansiering Forsyningen finansierer anlægsarbejdet mv. efter de sædvanlige regler og retningslinjer, som gælder for selskabernes anlægsprojekter, herunder prisloftsreguleringens bestemmelser om planlagte investeringer mv. Forsyningen kan finansiere anlægsomkostningerne ved 40-årige lån. Anlæggene indgår i forsyningens aktiver og afskrivningsgrundlag. Omkostninger til drift og vedligeholdelse finansieres over driftsbudgettet. I det omfang, anlæggene etableres efter krav fra kommunen eller for at øge forsyningens serviceniveau over for borgerne, kan driftsomkostningerne godkendes som driftsomkostninger til opnåelse af nye miljø- eller servicemål i overensstemmelse med prisloftreguleringens krav herom.

4 4. MEDFINANSIERINGSPROJEKT Side 4 Forsyningen etablerer en ledning under vejen til håndtering af husspildevand. Forsyningen finansierer en forhøjelse af vejens eller cykelstiens kantsten og anvender vejen/cykelstien som skybrudsvej i tilfælde af ekstrem nedbør. Forsyningen kan også finansiere en åben kanal eller lignende i vejens side- og/eller midterrabat. Kommunen ejer og driver vejen/cykelstien og/eller den åbne kanal, og forsyningen driver ledningen. Forsyningen betaler en forholdsmæssig andel af anlægs-, drifts- og vedligeholdelsesomkostninger, der er nødvendige til håndtering af tag- og overfladevand på vejarealet. Projektet kan illustreres på denne måde: Den underjordiske spildevandsledning er ikke en del af medfinansieringsprojektet. Spildevandsledningen etableres og ejes af forsyningen. Alle omkostninger forbundet med etablering, drift og vedligeholdelse afholdes af forsyningen. Det, som er beskrevet i det følgende, er ikke forholdene omkring spildevandsledningen under vejarealet. Retsstillingen vedrørende dette anlæg er magen til forholdene, som er beskrevet i afsnit 3. I det følgende er beskrevet de forhold, der gælder for kommunens anlæg, hvor forsyningen alene bidrager til finansiering og vedligeholdelse af anlægget. 4.1 Ejerskab og drift Spildevandsselskaber kan medfinansiere kommunale (og private) klimaprojekter i og på veje, jf. medfinansieringsbekendtgørelsens 2, stk. 1. Det er en forudsætning for spildevandsselskabets deltagelse, at kommunen er projektejer. Det er altså et kommunalt anlægsprojekt, der suppleres eller tilpasses, så anlægget samtidig kan anvendes til at håndtere regnvand. Det indebærer, at kommunen som udgangspunkt afholder alle udgifter til projektering, etablering, drift og vedligeholdelse af anlægget. Det er også kommunen, der ejer og driver anlæggene efter etablering.

5 4.2 Forsyningens retsstilling i forhold til vejmyndigheden Side 5 For så vidt angår den spildevandsledning, som er etableret under vejbanen, henviser vi til afsnit 3.2 ovenfor. Med hensyn til forsyningens rettigheder i forhold til vejmyndighedens anlæg, som forsyningen er med til at finansiere, vil forsyningens rettigheder følge af aftalen mellem vejmyndigheden og forsyningen. Typisk vil parterne være bundet af aftalen i anlæggenes regnskabsmæssige levetid dvs. til anlægget er afskrevet i parternes regnskaber. Aftalen vil dog normalt også indeholde mulighed for, at parterne kan opsige aftalen, inden anlægget er fuldt ud afskrevet. I disse situationer hvis vejmyndigheden opsiger aftalen vil forsyningen normalt have krav på godtgørelse for forsyningens tabte investering. De nærmere vilkår skal fastlægges konkret i aftalen. Forsyningen bør i den forbindelse tage højde for eventuelle særlige udfordringer forbundet med at erstatte det anlæg, som parterne har etableret i fællesskab, eller hvis der er særlige fordyrende forhold, f.eks. som følge af at forsyningens øvrige regnvandshåndtering er etableret ud fra en forudsætning om, at det fælles anlæg i alt fald opretholdes i den regnskabsmæssige afskrivningsperiode. 4.3 Nødvendige omkostninger til håndtering af regnvand Det er endvidere en forudsætning, at forsyningen alene betaler omkostninger, som er nødvendige af hensyn til håndteringen af tag- og overfladevand, herunder omkostninger til anlæg, drift og vedligeholdelse. Forsyningen kan alene afholde en forholdsmæssig del af udgifterne. For projekter, der indgås aftale om efter 1. januar 2015, kan forsyningen dog kun afholde 75 % af de samlede investeringsomkostninger, der er nødvendige til håndtering af tag- og overfladevand. 4.4 Finansiering For så vidt angår de omkostninger, som forsyningen afholder i selve medfinansieringsprojektet, kan forsyningen ansøge Forsyningssekretariatet om tillæg til selskabets prisloft (driftsomkostninger til opnåelse af miljøog servicemål). Det vil som udgangspunkt være en forudsætning for den endelige aftale mellem spildevandsselskabet og anlægsejer, at Forsyningssekretariatet godkender spildevandsselskabets forpligtelser efter aftalen som driftsomkostninger til opnåelse af nye miljø- og servicemål. Det er en forudsætning herfor, at forsyningens medfinansiering af klimaprojektet er mere omkostningseffektivt end den sædvanlige afhjælpning, som ville være alternativet til projektet. Dette skal forsyningen sandsynliggøre i forbindelse med ansøgning om tillæg til prisloft. Ansøgning om tillæg til prisloft indgives senest 15. april året før, spildevandsselskabet forventer at afholde omkostningerne. Dette er den sædvanlige frist for selskabernes indmeldelse af planlagte investeringer efter prisloftsreguleringen.

6 5. KVALITETSPROJEKT Side 6 Forsyningen etablerer en ledning under vejen til håndtering af husspildevand. Vejens side- og/eller midterrabatter udskilles i særskilt matrikel, som forsyningen erhverver og anvender som skybrudsvej (åben kanal, regnvandsbed, evt. kombineret med den underjordiske ledning). Projektet kan illustreres sådan: 5.1 Ejerskab og drift Forsyningen afholder alle udgifter til projektering, etablering, drift og vedligeholdelse af anlæggene. Dette vil også omfatte eventuelle omkostninger til opgravning og reetablering af eksisterende vejanlæg. Dog kan eventuelle forbedringer eller fornyelse af eksisterende anlæg skulle finansieres af vejmyndigheden. Afhængig af den konkrete aftale mellem parterne kan forsyningen overtage ejerskab til vejens side- og/eller midterrabatter og etablere anlæg (kanaler mv.), som forsyningen ejer og er ansvarlig for driften og vedligeholdelsen af. Hvis forsyningen overtager ejerskab til f.eks. midterrabat eller siderabat skal der indgås aftale med vejejeren (kommunen) om at sikre vejejerens rådighed over forsyningens arealer mv., som er nødvendige for vedligeholdelse og tilpasning af vejanlægget. Dette er beskrevet nærmere i afsnit 5.3 nedenfor. 5.2 Finansiering Både i forhold til den underjordiske spildevandsledning og anlæg i sideog/eller midterrabatter finansieres omkostningerne forbundet hermed af forsyningen på samme vis som beskrevet i afsnit 3.4. Dog vil eventuelle forbedringer af vejanlægget eller udbygning af eksisterende vejanlæg skulle finansieres af kommunen.

7 5.3 Offentlige veje Side Ejerskab Drift Det fremgår af lov om offentlige veje 1 (herefter "vejloven"), at offentlige veje som udgangspunkt ejes og drives af vejbestyrelsen (typisk kommunen). Dette rejser en række spørgsmål, som er relevante for vurderingen af, om det er muligt at lave kvalitetsprojekter, som beskrevet i dette afsnit 5, på vejarealer. Det er forudsat i vejlovens 88, at vejmyndigheden udskiller et nyerhvervet vejareal i matriklen og erhverver ejendomsretten til arealet. I praksis ses dette udgangspunkt kun fraveget i tilfælde, hvor der etableres offentlig vej på Banedanmarks arealer. Samtidig er det forudsat i vejloven, at det alene er de arealer, der anvendes til vejanlæg, som skal udskilles i matriklen og overtages af vejmyndigheden. Af noterne til 88 fremgår: "Kun de arealer bør udskilles til selve vejanlægget, der naturligt hører til dette, såsom fortove, grøfter, vigepladser, rastepladser, parkeringspladser, sideanlæg, grusdepoter o.l." Det er muligt at overdrage vejens udstyr til private. Det er imidlertid klart forudsat i vejlovgivningen, at vejarealet på en offentlig vej tilhører vejmyndigheden. Som det fremgår, er grøfter nævnt som arealer, der naturligt hører til vejanlægget. I bymæssig bebyggelse er det dog ikke unaturligt, at vejmyndigheden alene ejer selve vejarealet og tilstødende arealer, idet vejvand mv. ledes til kloakken i vejarealet. Som bekendt er det også tidligere accepteret, at forsyningen har overtaget f.eks. midterrabatten, hvor vejbanerne er adskilt af et grønt areal, med henblik på at bruge dette areal til etablering af forsyningsanlæg. Dette kan være en fordel for begge parter, idet større ledningsanlæg kan holdes ude af vejarealet, og vejmyndigheden samtidig fritages for vedligeholdelse af midterrabatten. Det er vejbestyrelsen, der bestemmer, hvilke arbejder der skal udføres på vejene, og det er vejbestyrelsen, som afholder de udgifter, der er forbundet med anlæg, drift og vedligeholdelse af disse veje. Dette fremgår udtrykkeligt af vejlovens 10. Vejmyndigheden kan udlicitere driften af vejanlægget til private. Det er imidlertid fortsat vejmyndigheden, som har ansvaret for drift og vedligeholdelse af offentlige veje. 1 Lovbekendtgørelse nr af 3. november 2011 om offentlige veje

8 5.3.3 Fra offentlig vej til at udgå af færdselsarealet Side 8 Vejbestyrelsen kan også træffe beslutning om en offentlig vej helt eller delvist (f.eks. en indskrænkning af vejens bredde) skal udgå af færdselsarealet. Ved en sådan beslutning skal der gives en frist på 8 uger til at fremsætte indsigelser overfor vejbestyrelsen. Hvis vejbestyrelsen ikke imødekommer en fremsat indsigelse, kan vejbestyrelsens beslutning indbringes for taksationsmyndighederne. Der må her påregnes en sagsbehandlingstid på minimum 6-12 måneder alt afhængig af, om der skal ske besigtigelse og udveksles processkrifter mv. Det nedlagte vejareal skal tilbydes ejerne af de ejendomme, der grænser op til vejen eller til den del af vejen, som skal nedlægges, for et beløb, der fastsættes af vejbestyrelsen. Dog kan vejmyndigheden disponere over vejarealet, hvis den fremtidige disposition på forhånd er fastsat i en lokalplan. Det er altså en forudsætning for, at forsyningen kan erhverve enten sideog/eller midterrabatterne, at grundejerne ikke ønsker at erhverve arealerne, eller at denne udnyttelse af arealerne på forhånd er fastsat i en lokalplan for det pågældende område. I forhold til en midterrabat i vejen, vil de tilstødende ejendomme (vejbanerne) være ejet af vejbestyrelsen (kommunen). I forhold til siderabatterne skal de grundejere, hvis ejendomme støder op til vejarealet, tilbydes at købe arealet. Der kan derfor være stor usikkerhed forbundet med denne projektmodel. Hvis en offentlig vej er forudsat nedlagt i lokalplanen, kan vejbestyrelsen dog frit råde over vejen, jf. vejlovens 91, stk Private fællesveje Private fællesveje særligt i bymæssig bebyggelse er også underlagt indgående regulering. Det er dog ikke i samme grad udelukket, at arealerne kan anvendes til andre formål end færdsel. Hertil kommer, at det er forudsat, at private fællesveje er ejet af andre end vejmyndigheden. Det er som udgangspunkt de grundejere, hvis ejendomme støder op til vejarealet. Der er ikke i privatvejsloven 2 noget til hinder for, at tredjemand ejer en privat fællesvej, som benyttes af grundejerne, hvis ejendomme støder op til vejarealet. Dette ændrer dog ikke ved, at vejejer vil have en række forpligtelser til at vedligeholde vejen, så det er forsvarligt at anvende vejen til færdsel til og fra de tilstødende ejendomme. Omkostningerne til vedligeholdelse af en privat fællesvej fordeles som udgangspunkt mellem ejendommene med vejret. 2 Lov nr af 21. december 2010 om private fællesveje.

9 Da private fællesveje således er mere fleksibelt reguleret, kan det være relevant at overveje muligheden for at anvende private fællesveje eller de tilknyttede arealer til håndtering af overfladevand, herunder i forbindelse med skybrud. Som det fremgår ovenfor vil det efter omstændighederne også være muligt at overtage ejendomsretten til en privat fællesvej under forudsætning af, at de tilstødende ejendommes vejret over arealet sikres. Selvom forsyningen har overtaget ejerskabet til en privat fællesvej, vil omkostningerne til vedligeholdelse af vejarealet (til færdselsmæssige formål) skulle fordeles mellem ejendommene med vejret over arealet. Side 9 I praksis vil anvendelsen af private fællesveje som skybrudsveje formentlig være mindre attraktivt for forsyningen, fordi disse veje alene er mindre veje, som typisk ikke er centrale hverken i geografisk eller færdselsmæssig henseende Fra offentlig vej til privat vej Vejbestyrelsen kan træffe beslutning om, at en offentlig vej skal nedlægges til at være en privat adgangsvej til én ejendom eller en privat fællesvej for flere ejendomme. Typisk vil det være veje, som ikke er anvendt til almen færdsel, som nedklassificeres til private fællesveje. Der er imidlertid ikke fastsat særlige betingelser for, hvornår kommunalbestyrelsen kan træffe beslutning om at nedklassificere en vej til privat fællesvej. En sådan beslutning kan træffes 4 år efter offentliggørelsen af vejbestyrelsens planer om at nedlægge vejarealet og skal senest træffes 6 år efter offentliggørelsen. Formålet med bestemmelsen er at sikre, at vejbestyrelsen ikke nedlægger offentlige veje, der er i dårlig stand, og efterfølgende inden for kort tid kræver vejen istandsat for grundejernes regning. 5.5 Nedlæggelse af private fællesveje Det er ligeledes kommunen, der træffer beslutning om nedlæggelse af private fællesveje. Proceduren herfor ligner proceduren for nedlæggelse af offentlige veje. Kommunalbestyrelsen skal offentliggøre en påtænkt beslutning om at nedlægge hele eller dele af vejen. Beslutningen skal samtidig meddeles til ejerne af de ejendomme, der grænser op til vejen, og ejere af ejendomme, der har rettigheder til vejen (f.eks. tinglyst adkomst til vejen). 5.6 Udfordringer ved kvalitetsprojektet Som anført indledningsvist er vejlovgivningen ikke tiltænkt projekter af denne karakter. Lovgivningen indeholder derfor ikke mange støttepunkter for, at forsyningen eller andre skal kunne disponere som ejere over arealer, som skal anvendes til vejformål. Det er imidlertid en mulighed at nedlægge vejarealerne, hvilket er en afgørende forudsætning for projektets gennemførelse.

10 Rent praktisk forudsætter modellen, at kommunen er indstillet på at nedlægge dele af et offentligt vejareal eller en privat fællesvej og overdrage arealerne til forsyningen. Dette skal enten være forudsat i en lokalplan, eller ejerne af de ejendomme, der grænser op til vejarealet, skal acceptere at give afkald på arealet. Der er således mange praktiske forudsætninger, der skal være på plads, før denne projektmodel kan gennemføres. Side 10 Som vejlovgivningen fortolkes i dag, vil det formentlig kræve en intensiv dialog med vejmyndighederne, hvis parterne ønsker, at forsyningen skal overtage et vejareal, som stadig forudsættes anvendt til vejformål, og som samtidig skal anvendes fx som skybrudsvej. Det skal endvidere være driftsmæssigt og økonomisk effektivt for forsyningen, da køb af kommunens ejendom med henblik på at varetage en delvis kommunal opgave (skybrud) kan ligne skjult udlodning. 6. MYNDIGHEDSBEHANDLING Uanset hvilket projekt forsyningen vil arbejde videre med, er det vigtigt så tidligt i processen som muligt at få klarlagt parternes ønsker og indlede en dialog med myndighederne omkring projektet. Det gælder fx vedrørende håndteringen af vejlovgivningen, indhentelse af tilladelser, ansøge om tillæg til prisloft mv. Formålet med denne øvelse er at sikre, at de forskellige processer iværksættes i rette tid til, at sagsbehandlingstiden så vidt muligt ikke bremser hele eller dele af projektet. Det kan derfor være en god idé at udarbejde en tidsplan, evt. i fællesskab med kommunen, som må forventes at være den myndighed, der skal varetage flest myndighedsopgaver i forbindelse med projektet.

Skybrudssikring på private fællesveje

Skybrudssikring på private fællesveje Dato 28. marts 2017 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 17/03360-3 Side 1/5 Skybrudssikring på private fællesveje H har ved mail af 17. februar 2017 anmodet

Læs mere

Klimaanlæg i veje. Specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech-Bruun Vejforum 2015

Klimaanlæg i veje. Specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech-Bruun Vejforum 2015 Klimaanlæg i veje Specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech-Bruun Vejforum 2015 Klimaanlæg i veje 2 3 Klimaanlæg i veje Der var engang, hvor vi brugte ordet klimaanlæg om anlæg, der styrer ventilation

Læs mere

Energistyrelsen udtaler sig ikke om konkrete og/eller verserende sager, men kan udtale sig vejledende om principielle spørgsmål.

Energistyrelsen udtaler sig ikke om konkrete og/eller verserende sager, men kan udtale sig vejledende om principielle spørgsmål. Vejledende udtalelse Kontor/afdeling Center for Forsyning/Vand Dato 15. december 2016 J nr. 2016-10286 /TJA/MLS/CVMA Vejledende udtalelse vedrørende reglerne for medfinansieringsprojekter Forsyningssekretariatet

Læs mere

Kontrakt. mellem. [Spildevandsforsyningsselskabet] [navn, adresse og CVR-nr.] [Projektejer] [Navn, adresse og CVR-nr.] (tilsammen Parterne )

Kontrakt. mellem. [Spildevandsforsyningsselskabet] [navn, adresse og CVR-nr.] [Projektejer] [Navn, adresse og CVR-nr.] (tilsammen Parterne ) Kontrakt mellem [Spildevandsforsyningsselskabet] [navn, adresse og CVR-nr.] og [Projektejer] [Navn, adresse og CVR-nr.] (tilsammen Parterne ) Opdateres løbende efterhånden som Naturstyrelsen modtager bemærkninger

Læs mere

AFTALE [indsæt udkastdato] [Adresse] [Postnummer, by] [Cvr.nr.] ( Projektejer )

AFTALE [indsæt udkastdato] [Adresse] [Postnummer, by] [Cvr.nr.] ( Projektejer ) AFTALE [indsæt udkastdato] Mellem [Navn] [Adresse] [Postnummer, by] [Cvr.nr.] ( Projektejer ) og [HOFOR Spildevand København A/S] Ørestads Boulevard 35 2300 København S [Cvr.nr. 26043182] ( HOFOR ) Om

Læs mere

Kontrakt. mellem. Ringsted Forsyning A/S Bragesvej 18 4100 Ringsted CVR-nr.: 29 77 79 79

Kontrakt. mellem. Ringsted Forsyning A/S Bragesvej 18 4100 Ringsted CVR-nr.: 29 77 79 79 Kontrakt mellem Ringsted Forsyning A/S Bragesvej 18 4100 Ringsted CVR-nr.: 29 77 79 79 og Ringsted Kommune Sct. Bendtsgade 1 4100 Ringsted CVR-nr.: 18 95 79 81 i henhold til bekendtgørelse nr. 1431 af

Læs mere

Vejledende notat om reglerne for spildevandsforsyningsselskabers medfinansiering af kommunale og private projekter vedrørende tag- og overfladevand

Vejledende notat om reglerne for spildevandsforsyningsselskabers medfinansiering af kommunale og private projekter vedrørende tag- og overfladevand NOTAT Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr.NST-4400-00020 Ref. ancma Den 7. februar 2013 Vejledende notat om reglerne for spildevandsforsyningsselskabers medfinansiering af kommunale og private

Læs mere

Kontrakt. Mellem. Ringsted Forsyning A/S Spildevand A/S Bragesvej Ringsted CVR-nr.:

Kontrakt. Mellem. Ringsted Forsyning A/S Spildevand A/S Bragesvej Ringsted CVR-nr.: H:\Miljø\Jord og Vand\Klimatilpasning\Roskildevej\Kontrakt medfinansiering benløse_ver_2a.docx Kontrakt Mellem Ringsted Forsyning A/S Spildevand A/S Bragesvej 18 4100 Ringsted CVR-nr.: 29777373 Og Ringsted

Læs mere

Notat om lovgivning for optagelse af private fællesveje som offentlige og istandsættelse af private fællesveje

Notat om lovgivning for optagelse af private fællesveje som offentlige og istandsættelse af private fællesveje Notat 26. maj 2015 Sagsbeh.:SV J.nr.: 05.02.00-P21-56-15 Vej og Park Notat om lovgivning for optagelse af private fællesveje som offentlige og istandsættelse af private fællesveje Nærværende notat beskriver

Læs mere

Gæsteprincippet - Status

Gæsteprincippet - Status Vejforum Side 1 Gæsteprincippet - Status Advokat Benedicte Galbo Kammeradvokaten Advokat Anders Valentiner-Branth Horten Side 2 (BG) Private fællesveje Samme gæsteprincip gælder Offentlige veje Lov om

Læs mere

Ændrede betalingsregler spildevandsselskabernes medfinansiering af kommunale og private projekter. Anne Christine Matzon

Ændrede betalingsregler spildevandsselskabernes medfinansiering af kommunale og private projekter. Anne Christine Matzon Ændrede betalingsregler spildevandsselskabernes medfinansiering af kommunale og private projekter Anne Christine Matzon Baggrunden for loven Kommuneaftalen for 2013 Aftalen er en kæmpe sejr for vores klimatilpasning.

Læs mere

AFTALE [indsæt udkastdato] ( Projektejer ) [HOFOR Spildevand København A/S] Ørestads Boulevard 35 2300 København S [Cvr.nr. 26043182] ( HOFOR )

AFTALE [indsæt udkastdato] ( Projektejer ) [HOFOR Spildevand København A/S] Ørestads Boulevard 35 2300 København S [Cvr.nr. 26043182] ( HOFOR ) AFTALE [indsæt udkastdato] Mellem Lejerbo Københan Akacieparken 2500 Valby [Cvr.nr.] ( Projektejer ) og [HOFOR Spildevand København A/S] Ørestads Boulevard 35 2300 København S [Cvr.nr. 26043182] ( HOFOR

Læs mere

Vejledning om medfinansieringsprojekter

Vejledning om medfinansieringsprojekter Vejledning om medfinansieringsprojekter Januar 2019 SIDE 2 KAPITEL 1 MEDFINANSIERINGSPROJEKTER OVERORDNET Vejledning om medfinansieringsprojekter Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet

Læs mere

Udlæg af vejret, M, matr. nr. 7 b Hillerød Markjorder

Udlæg af vejret, M, matr. nr. 7 b Hillerød Markjorder Dato 17. marts 2015 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon 7244 3119 Dokument 14/10437-21 Side 1/6 Udlæg af vejret, M, matr. nr. 7 b Hillerød Markjorder Vejdirektoratet har behandlet

Læs mere

Private fællesveje i området bliver administreret efter reglerne i privatvejslovens afsnit III (byreglerne), jf. privatvejslovens 3, stk. 1.

Private fællesveje i området bliver administreret efter reglerne i privatvejslovens afsnit III (byreglerne), jf. privatvejslovens 3, stk. 1. Dato 8. april 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 15/16754-18 Side 1/6 Spærring af vejadgang til Vestre Strandvej 6 I brev af 20. november 2015 har Landinspektører

Læs mere

Vejledning om klimatilpasningsprojekter

Vejledning om klimatilpasningsprojekter Vejledning om klimatilpasningsprojekter 3. april 2017 SIDE 2 KAPITEL 1 KLIMATILPASNINGSPROJEKTER OVERORDNET Vejledning om klimatilpasningsprojekter Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet

Læs mere

Offentlig høring ifm. nedlæggelse af offentligt vejareal ved Gadekærsvej

Offentlig høring ifm. nedlæggelse af offentligt vejareal ved Gadekærsvej Torsten Forsberg Center for Teknik og Miljø Trafik og Ressourcer 10. april 2019 Offentlig høring ifm. nedlæggelse af offentligt vejareal ved Gadekærsvej Byrådet i Gribskov Kommune har truffet foreløbig

Læs mere

DANVAs kommentarer er tilføjet med fed skrifttype. Udkast til

DANVAs kommentarer er tilføjet med fed skrifttype. Udkast til Naturstyrelsen j. nr. NST-4400-00018 19. december 2012 Klimatilpasning, vandsektor og grundvand DANVAs kommentarer er tilføjet med fed skrifttype. Udkast til Bekendtgørelse om spildevandsforsyningsselskabers

Læs mere

Vejledende notat om reglerne for spildevandsforsyningsselskabers medfinansiering af kommunale og private projekter vedrørende tag- og overfladevand

Vejledende notat om reglerne for spildevandsforsyningsselskabers medfinansiering af kommunale og private projekter vedrørende tag- og overfladevand NOTAT Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr.NST-4400-00020 Ref. ancma Den 3. marts 2015 Vejledende notat om reglerne for spildevandsforsyningsselskabers medfinansiering af kommunale og private

Læs mere

Nedlæggelse og omlægning af den private fællesvej Værftsvej

Nedlæggelse og omlægning af den private fællesvej Værftsvej Dato 17. december 2015 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 15/11660-19 Side 1/6 Nedlæggelse og omlægning af den private fællesvej Værftsvej Vejdirektoratet

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 9. april 2010 09/07866 EKSPROPRIATION TIL OFFENTLIG VEJ Vejdirektoratet har behandlet en klage fra advokaten på vegne af K og N C T over Kommunens afgørelse af

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE. mellem KØBEMHAVNS KOMMUNE TEKNIK- OG MILJØFORVALTNINGEN HOFOR SPILDEVAND KØBENHAVN A/S (HOFOR)

SAMARBEJDSAFTALE. mellem KØBEMHAVNS KOMMUNE TEKNIK- OG MILJØFORVALTNINGEN HOFOR SPILDEVAND KØBENHAVN A/S (HOFOR) SAMARBEJDSAFTALE mellem KØBEMHAVNS KOMMUNE TEKNIK- OG MILJØFORVALTNINGEN og HOFOR SPILDEVAND KØBENHAVN A/S (HOFOR) i forbindelse med implementering af klima- og skybrudsprojekter i København Maj 2015 BAGGRUND

Læs mere

Kontrakt. Mellem. Ringsted Forsyning A/S Bragesvej Ringsted CVR-nr.:

Kontrakt. Mellem. Ringsted Forsyning A/S Bragesvej Ringsted CVR-nr.: H:\Miljø\Jord og Vand\Klimatilpasning\Sjællandsgade\Kontrakt medfinansiering Ringsted EZR 29 09 15.docx Kontrakt Mellem Ringsted Forsyning A/S Bragesvej 18 4100 Ringsted CVR-nr.: 29777373 Og Ringsted Kommune

Læs mere

Klimasikring - LAR-løsninger på vejarealer. Vejforum 6. december 2018

Klimasikring - LAR-løsninger på vejarealer. Vejforum 6. december 2018 Klimasikring - LAR-løsninger på vejarealer Vejforum 6. december 2018 Vibeke Stærdahl Nielsen René Aggersbjerg Landinspektørfirmaet LE34 Klimaforandringer er et stigende problem Hvor skal vi gøre af vandet?

Læs mere

ETABLERING AF NYT CENTRALRENSEANLÆG

ETABLERING AF NYT CENTRALRENSEANLÆG Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 147408 ETABLERING AF NYT CENTRALRENSEANLÆG 1. BAGGRUND Gribskov Kommune har på en generalforsamling

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 15. februar 2013 12/13320 AFVISNING AF KLAGE OG VEJLEDNING OM DOBBELTKOTELETBEN Vejdirektoratet har behandlet din forespørgsel af 15. november 2012. Du har henvendt

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 4. december 2012 11/15362 NEDLÆGGELSE AF STIAREAL I brev af 27. september 2011 har advokaten på vegne af klagerne klaget over Kommunes afslag af 31. august 2011

Læs mere

AFTALE. Cvr.nr ( Projektejer ) HOFOR Spildevand Rødovre A/S c/o Rødovre Kommune, Rådhuset Rødovre. CVR-nr ( HOFOR )

AFTALE. Cvr.nr ( Projektejer ) HOFOR Spildevand Rødovre A/S c/o Rødovre Kommune, Rådhuset Rødovre. CVR-nr ( HOFOR ) AFTALE Mellem Rødovre Kommune Rødovre Parkvej 150 2610 Rødovre Cvr.nr. 65307316 ( Projektejer ) og HOFOR Spildevand Rødovre A/S c/o Rødovre Kommune, Rådhuset Rødovre Parkvej 150 2610 Rødovre CVR-nr. 32

Læs mere

Lov om Private Fællesveje

Lov om Private Fællesveje Lov om Private Fællesveje Istandsættelse og Vedligeholdelse 17. Før kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om, at en privat fællesvej skal istandsættes eller vedligeholdes, eller om at ændre en tidligere

Læs mere

Vintervedligeholdelse og renholdelse Efter den nye lovs 79 vil kun ejere af tilgrænsende ejendomme med vejret til private fællesveje i byområder

Vintervedligeholdelse og renholdelse Efter den nye lovs 79 vil kun ejere af tilgrænsende ejendomme med vejret til private fællesveje i byområder Den nye privatvejslov v/cand.jur. Grethe Lykke Skov, Lindberg Consulting ApS (gls@lindbergconsulting.dk) og cand.jur. René Aggersbjerg, Landinspektørfirmaet LE 34 A/S (rag@le34.dk) Den nye privatvejslov,

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar / x x x

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar / x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar 2014 13/14833-12 x x x AFGØRELSE I SAGEN OM NEDLÆGGELSE AF DELE AF VEJ Vejdirektoratet har behandlet Os klage af den 15. juli 2013 over, at kommunen

Læs mere

Klage over Randers Kommunes afgørelse om nedlæggelse af den private fællesvej G-vej

Klage over Randers Kommunes afgørelse om nedlæggelse af den private fællesvej G-vej Dato 23. juli 2018 Sagsbehandler Lene Merete Priess Mail lemp@vd.dk Telefon +45 7244 3209 Dokument 18/09267-5 Side 1/6 Klage over Randers Kommunes afgørelse om nedlæggelse af den private fællesvej G-vej

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om spildevandsforsyningsselskabers medfinansiering af kommunale og private projekter vedrørende tag- og overfladevand

Udkast til bekendtgørelse om spildevandsforsyningsselskabers medfinansiering af kommunale og private projekter vedrørende tag- og overfladevand Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 72 Offentligt 16. november 2015 Udkast til bekendtgørelse om spildevandsforsyningsselskabers medfinansiering af kommunale og private projekter

Læs mere

LANDLIGGERSAMMENSLUTNINGEN i Halsnæs Kommune

LANDLIGGERSAMMENSLUTNINGEN i Halsnæs Kommune LANDLIGGERSAMMENSLUTNINGEN i Halsnæs Kommune På baggrund af henvendelser fra nogle medlems foreninger, besluttede forretningsudvalget at emnet Vore veje skulle være indledning til delegeretmødet i Landliggersammenslutningen

Læs mere

UDKAST 21. oktober 2014

UDKAST 21. oktober 2014 UDKAST 21. oktober 2014 Kontrakt mellem Kolding Spildevand A/S (Herefter benævnt spildevandsselskabet) Kolding Åpark 1, 6000 Kolding CVR-nr. 32767982 og Kolding Kommune (Herefter benævnt projektejer) Akseltorv

Læs mere

Påtænkt afgørelse om omlægning af privat fællesvej på landet, beliggende på matr. nr. 8d og matr. nr. 4h, Gauerslund By, Gauerslund.

Påtænkt afgørelse om omlægning af privat fællesvej på landet, beliggende på matr. nr. 8d og matr. nr. 4h, Gauerslund By, Gauerslund. Påtænkt afgørelse om omlægning af privat fællesvej på landet, beliggende på matr. nr. 8d og matr. nr. 4h, Gauerslund By, Gauerslund. Vejle Kommune har modtaget ansøgning om omlægning af en del af den private

Læs mere

HANDELSVILKÅR. Vejle Kommune, Skolegade 1, 7100 Vejle sælger til. Navn: CVR nr. Adresse:

HANDELSVILKÅR. Vejle Kommune, Skolegade 1, 7100 Vejle sælger til. Navn: CVR nr. Adresse: HANDELSVILKÅR Vejle Kommune, Skolegade 1, 7100 Vejle sælger til Navn: CVR nr. Adresse: en ca. 2.045 m2 stor del af litra 7000 t beliggende ved Jellingvej/E.T. Jørgensensvej, 7100 Vejle (i det følgende

Læs mere

KLIMATILPASNING I OFFENTLIG PRIVAT SAMARBEJDE

KLIMATILPASNING I OFFENTLIG PRIVAT SAMARBEJDE KLIMATILPASNING I OFFENTLIG PRIVAT SAMARBEJDE DE JURIDISKE RAMMER FOR KLIMATILPASNINGSPROJEKTER Advokat, Line Markert Den 5. marts 2014 PROGRAM side 2 15.00: Velkomst 15.10: Den juridiske ramme Line Markert,

Læs mere

Nedlæggelse af Markedspladsen som offentlig p-plads

Nedlæggelse af Markedspladsen som offentlig p-plads Dato 17. marts 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 15/11122-15 Side 1/5 Nedlæggelse af Markedspladsen som offentlig p-plads I e-mail af 30. juli 2015 har

Læs mere

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje Lov nr. 1537 af 21. december 2010 om private fællesveje Fremsat den 5. november 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Forslag til lov om private fællesveje Kapitel 16 Ikrafttræden

Læs mere

DEN NYE PRIVATVEJSLOV SET UDEFRA

DEN NYE PRIVATVEJSLOV SET UDEFRA Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 152342 DEN NYE PRIVATVEJSLOV SET UDEFRA AF ANDERS VALENTINER-BRANTH OG HENRIK SAUER Folketinget har vedtaget en ny privatvejslov,

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE OM KAGSÅEN

SAMARBEJDSAFTALE OM KAGSÅEN Horten Advokat Henriette Soja Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 160132 SAMARBEJDSAFTALE OM KAGSÅEN MELLEM GLADSAXE KOMMUNE HERLEV KOMMUNE

Læs mere

INDSTILLING PRINCIPBESLUTNING OM AT DELTAGE I EN FÆLLES SPILDEVANDSKON- CERN

INDSTILLING PRINCIPBESLUTNING OM AT DELTAGE I EN FÆLLES SPILDEVANDSKON- CERN Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 151286 [Gul markering] udfyldes af den enkelte kommune INDSTILLING PRINCIPBESLUTNING OM AT DELTAGE I EN FÆLLES SPILDEVANDSKON-

Læs mere

Udsendt til vejberettigede naboejendomme - jfr. adresseliste. Den 6. juli 2017

Udsendt til vejberettigede naboejendomme - jfr. adresseliste. Den 6. juli 2017 Udsendt til vejberettigede naboejendomme - jfr. adresseliste Den 6. juli 2017 Omlægning af del af Mejerivej og nedklassificering af del af Præstestien høring Vedr. ejendommen: Skive Kommune har fra fa.

Læs mere

Vejledning om klimatilpasningsprojekter

Vejledning om klimatilpasningsprojekter Vejledning om klimatilpasningsprojekter Marts 2016 SIDE 2 KAPITEL 1 KLIMATILPASNINGSPROJEKTER OVERORDNET Vejledning om klimatilpasningsprojekter Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet

Læs mere

Afgørelse Klage over Nordfyns Kommunes afgørelse om adgangsforholdene til ejendommen matr. nr. 81i.

Afgørelse Klage over Nordfyns Kommunes afgørelse om adgangsforholdene til ejendommen matr. nr. 81i. Dato 30. november 2017 Sagsbehandler Lene Merete Priess Mail lemp@vd.dk Telefon +45 7244 3209 Dokument 17/13445-12 Side 1/8 Afgørelse Klage over Nordfyns Kommunes afgørelse om adgangsforholdene til ejendommen

Læs mere

Vi skal derfor anmode kommunen om at genoptage sagen til fornyet behandling og træffe en ny lovlig afgørelse.

Vi skal derfor anmode kommunen om at genoptage sagen til fornyet behandling og træffe en ny lovlig afgørelse. Dato 2. december 2014 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon 7244 3119 Dokument 14/15740-7 Side 1/5 Godkendelse af udlæg af privat fællesvej, matr. nr. 1 c Snejbjerg By, Snejbjerg

Læs mere

HENSTAND MED BETALING AF TILSLUT- NINGSBIDRAG

HENSTAND MED BETALING AF TILSLUT- NINGSBIDRAG Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 163050 HENSTAND MED BETALING AF TILSLUT- NINGSBIDRAG 1. INDLEDNING OG BAGGRUND Miljø- og Teknikudvalget i Assens Kommune

Læs mere

NOTAT OM KOMPETENCEFORDELING OG BESTYRELSESSAMMENSÆTNING

NOTAT OM KOMPETENCEFORDELING OG BESTYRELSESSAMMENSÆTNING Bilag 2: Notat om kompetencefordeling og bestyrelsessammensætning 27. marts 2015 version 1.0 Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 165947

Læs mere

TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACI- TETEN I HARRESTRUP Å-SYSTEMET

TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACI- TETEN I HARRESTRUP Å-SYSTEMET Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 166579 AFTALETILLÆG NR. 3 TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACI- TETEN I

Læs mere

TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACITETEN I HARRESTRUP Å- SYSTEMET

TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACITETEN I HARRESTRUP Å- SYSTEMET Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 UDKAST 14. juni 2018 J.nr. 173608 AFTALETILLÆG NR. 4 TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACITETEN I HARRESTRUP

Læs mere

Klage over Viborg Kommunes omlægning af privat fællesvej på landet, Viborg Endelig afgørelse

Klage over Viborg Kommunes omlægning af privat fællesvej på landet, Viborg Endelig afgørelse Dato 2. marts 2016 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 15/15512-21 Side 1/6 Klage over Viborg Kommunes omlægning af privat fællesvej på landet, Viborg Endelig afgørelse

Læs mere

Afgørelse af klage over nedlæggelse af del af offentlig sti

Afgørelse af klage over nedlæggelse af del af offentlig sti Dato 12. april 2017 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 17/04940-4 Side 1/5 Afgørelse af klage over nedlæggelse af del af offentlig sti Vejdirektoratet har behandlet

Læs mere

AFTALE OM MILJØMÅL FOR FREDENSBORG SPILDEVAND A/S, HØRSHOLM VAND APS OG RUDERSDAL FORSYNING A/S KLIMATIL- PASNING AF USSERØD Å-SYSTEMET

AFTALE OM MILJØMÅL FOR FREDENSBORG SPILDEVAND A/S, HØRSHOLM VAND APS OG RUDERSDAL FORSYNING A/S KLIMATIL- PASNING AF USSERØD Å-SYSTEMET Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 166070 AFTALE OM MILJØMÅL FOR FREDENSBORG SPILDEVAND A/S, HØRSHOLM VAND APS OG RUDERSDAL FORSYNING A/S KLIMATIL- PASNING

Læs mere

Afslag på nedlæggelse af privat fællesvej på matr. nr. 5e Ølsted By, Ølsted

Afslag på nedlæggelse af privat fællesvej på matr. nr. 5e Ølsted By, Ølsted Dato 26. oktober 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 16/09945-18 Side 1/7 Afslag på nedlæggelse af privat fællesvej på matr. nr. 5e Ølsted By, Ølsted

Læs mere

Høringsbrev om ændring af vejudlæg

Høringsbrev om ændring af vejudlæg KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse Til ejere af matr. nr. 57, 123a, 123c, 647, 648, 649, 950, 1367 og 1379 Utterslev, København 23-02-2017 Sagsnr. 2017-0102970 Dokumentnr.

Læs mere

Kontrakt. mellem. Gladsaxe Spildevand A/S Ørnegårdsvej Gentofte CVR: Gladsaxe Kommune Rådhus Allé Søborg CVR:

Kontrakt. mellem. Gladsaxe Spildevand A/S Ørnegårdsvej Gentofte CVR: Gladsaxe Kommune Rådhus Allé Søborg CVR: Kontrakt mellem Gladsaxe Spildevand A/S Ørnegårdsvej 17 2820 Gentofte CVR: 31885337 og Gladsaxe Kommune Rådhus Allé 7 2860 Søborg CVR: 62761113 (tilsammen Parterne ) i henhold til bekendtgørelse nr. 1431

Læs mere

Privatvejsloven Sommerhusområder

Privatvejsloven Sommerhusområder Privatvejsloven Sommerhusområder Landliggersammenslutningen Tisvilde, den 11. juni 2015 Hvem er vi? Tom Løvstrand Mortensen Vejdirektoratet, Jura tlm@vd.dk Ivan Skaaning Hansen Vejdirektoratet, Jura ih5@vd.dk

Læs mere

Afgørelse af klage over udgiftsfordeling til anlæg af privat fællesvej kommunens sagsnr. 05.02.01-G01-1-14

Afgørelse af klage over udgiftsfordeling til anlæg af privat fællesvej kommunens sagsnr. 05.02.01-G01-1-14 Dato 18. maj 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon 7244 3065 Dokument 15/05824-6 Side 1/5 Afgørelse af klage over udgiftsfordeling til anlæg af privat fællesvej kommunens sagsnr.

Læs mere

ISTANDSÆTTELSE AF PRIVAT FÆLLESVEJ.

ISTANDSÆTTELSE AF PRIVAT FÆLLESVEJ. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 7. september 2011 10/13150 ISTANDSÆTTELSE AF PRIVAT FÆLLESVEJ. Principperne for udgiftsfordelingen var begrundet i saglige hensyn. Kommunen kunne antage at en låge

Læs mere

Kontrakt. mellem. Gladsaxe Spildevand A/S Ørnegårdsvej Gentofte CVR: Gladsaxe Kommune Rådhus Allé Søborg CVR:

Kontrakt. mellem. Gladsaxe Spildevand A/S Ørnegårdsvej Gentofte CVR: Gladsaxe Kommune Rådhus Allé Søborg CVR: Kontrakt mellem Gladsaxe Spildevand A/S Ørnegårdsvej 17 2820 Gentofte CVR: 31885337 og Gladsaxe Kommune Rådhus Allé 7 2860 Søborg CVR: 62761113 (tilsammen Parterne ) i henhold til bekendtgørelse nr. 1431

Læs mere

VINTERVEDLIGEHOLDELSE OG RENHOLDELSE. Veje og stier m.m. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Regulativ august 2015

VINTERVEDLIGEHOLDELSE OG RENHOLDELSE. Veje og stier m.m. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Regulativ august 2015 VINTERVEDLIGEHOLDELSE OG RENHOLDELSE Veje og stier m.m. i Lyngby-Taarbæk Kommune Regulativ august 2015 1 Indholdsfortegnelse: Indledning 1. Vintervedligeholdelse og renholdelse af offentlige veje og stier

Læs mere

Kommunevejen fortsætter i en privat fællesvej. LandSyd søgte derfor videre om tilladelse til at nedlægge den tilknyttede private fællesvej.

Kommunevejen fortsætter i en privat fællesvej. LandSyd søgte derfor videre om tilladelse til at nedlægge den tilknyttede private fællesvej. TEKNIK & MILJØ Vej og Park Dato: 1. november 2016 Sagsnr.: 12/20575 Kontaktperson: Carsten Wagner Sørensen Dir. tlf.: 7996 6212 Fax: 7539 3444 E-mail: cws@vejen.dk EAN-nr.: 5798005410157 Annonce Annonce

Læs mere

Afgørelse af klage over afvisning af at fordele anlægsudgifter til privat fællesvej - kommunens sagsnr G

Afgørelse af klage over afvisning af at fordele anlægsudgifter til privat fællesvej - kommunens sagsnr G Dato 9. december 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/14281-11 Side 1/7 Afgørelse af klage over afvisning af at fordele anlægsudgifter til privat fællesvej

Læs mere

Afgørelse vedr. klage over Gribskov Kommunes afgørelse af 9. november 2017

Afgørelse vedr. klage over Gribskov Kommunes afgørelse af 9. november 2017 Dato 14. marts 2018 Sagsbehandler Ivan Skaaning Hansen Mail ih5@vd.dk Telefon +45 7244 3112 Dokument 17/17593-11 Side 1/8 Afgørelse vedr. klage over Gribskov Kommunes afgørelse af 9. november 2017 Jeres

Læs mere

Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse 11. marts 2015 om istandsættelse af Kærløkken

Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse 11. marts 2015 om istandsættelse af Kærløkken Dato 15. juni 2015 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon Dokument 15/06153-4 Side 1/5 Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse 11. marts 2015 om istandsættelse af Kærløkken

Læs mere

1.1 Foreningens navn er Dyvelåsen Regnvandslaug ("Regnvandslauget"). 1.2 Regnvandslauget har hjemsted i Smørumnedre, Egedal Kommune.

1.1 Foreningens navn er Dyvelåsen Regnvandslaug (Regnvandslauget). 1.2 Regnvandslauget har hjemsted i Smørumnedre, Egedal Kommune. Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 VEDTÆGTER J.nr. 172987 10. april 2017 FORENINGEN DYVELÅSEN REGNVANDSLAUG 1. NAVN, HJEMSTED OG GEOGRAFISK OMRÅDE 1.1 Foreningens

Læs mere

AFTALE [indsæt udkastdato] ( X ) ( HOFOR )

AFTALE [indsæt udkastdato] ( X ) ( HOFOR ) AFTALE [indsæt udkastdato] Mellem [Navn] [Adresse] [Postnummer, by] [Cvr.nr.] ( X ) og [HOFOR Spildevand København A/S] c/o HOFOR A/S Ørestads Boulevard 35 2300 København S [Cvr.nr. 26043182] ( HOFOR )

Læs mere

Afgørelse af klage over Helsingør Kommunes påbud om fjernelse af materiel på vejarealet på den private fællesvej Skellebækbakken

Afgørelse af klage over Helsingør Kommunes påbud om fjernelse af materiel på vejarealet på den private fællesvej Skellebækbakken Jens Oluf Brandorff Skellebækbakken 10 3140 Ålsgårde Dato 22. februar 2017 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon Dokument 16/12247-17 Side 1/5 Afgørelse af klage over Helsingør Kommunes

Læs mere

Kommunernes arbejde i forbindelse med medfinansiering af kommunale og private projekter. Anne Christine Matzon

Kommunernes arbejde i forbindelse med medfinansiering af kommunale og private projekter. Anne Christine Matzon Kommunernes arbejde i forbindelse med medfinansiering af kommunale og private projekter Anne Christine Matzon Aftale om grøn omstilling Kommunerne vil i 2013: løfte investeringerne i klimatilpasning med

Læs mere

Bilag 1 AFTALETILLÆG NR. 3 TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACITETEN I HARRESTRUP Å-SYSTEMET MELLEM

Bilag 1 AFTALETILLÆG NR. 3 TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACITETEN I HARRESTRUP Å-SYSTEMET MELLEM Bilag 1 Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 166579 AFTALETILLÆG NR. 3 TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACITETEN

Læs mere

Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse af 31. oktober 2014 om istandsættelse af privat fællesvej på landet

Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse af 31. oktober 2014 om istandsættelse af privat fællesvej på landet Dato 20. januar 2015 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon 72 44 30 22 Dokument 14/15686-23 Side 1/6 Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse af 31. oktober 2014 om istandsættelse

Læs mere

VEJVAND, VANDLØB OG SPILDEVAND. v/ Therese Hvidberg-Hansen

VEJVAND, VANDLØB OG SPILDEVAND. v/ Therese Hvidberg-Hansen VEJVAND, VANDLØB OG SPILDEVAND v/ Therese Hvidberg-Hansen P PROGRAM Velkommen Opgave - Sandt eller falsk? Definitioner Tilladelser og myndighedsregulering Vejen som spildevandsanlæg Opgave Hvem har annsvar

Læs mere

Spildevandsselskabernes medfinansiering af klimatilpasningsprojekter i 2014

Spildevandsselskabernes medfinansiering af klimatilpasningsprojekter i 2014 7. januar 2014 Spildevandsselskabernes medfinansiering af klimatilpasningsprojekter i 2014 Klima-Konference VandPlus 8. januar 2014 Bue Rømer Tidemann Forsyningssekretariatet SPILDEVANDSSELSKABERNES MEDFINANSIERING

Læs mere

Niras workshop: Klimatilpasning i praksis

Niras workshop: Klimatilpasning i praksis Niras workshop: Klimatilpasning i praksis 18. september, 2. oktober og 9. oktober 2012 1 Ny klimalovgivning. Hvis ansvar er klimatilpasningen, og hvem skal betale? v/ Søren Stenderup Jensen, advokat (H),

Læs mere

Afgørelse af klage over tildeling af vejret til Hybenrosevej jeres j.nr

Afgørelse af klage over tildeling af vejret til Hybenrosevej jeres j.nr Dato 4. marts 2016 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/00108-5 Side 1/6 Afgørelse af klage over tildeling af vejret til Hybenrosevej jeres j.nr. 33-0111 Vejdirektoratet

Læs mere

Privatvejsloven Sommerhusområder

Privatvejsloven Sommerhusområder Privatvejsloven Sommerhusområder Gribskov Grundejerforbund Øst Forårsmøde Gilleleje 31. maj 2019 Hvem er jeg Ivan Skaaning Hansen chefkonsulent Vejdirektoratet, Jura ih5@vd.dk +45 7244 3112 2. Dagens emner

Læs mere

Omklassificering af veje sagsgang hovedforløb

Omklassificering af veje sagsgang hovedforløb Bilag 1 til foranalyse: Omklassificering af veje sagsgang hovedforløb Omklassificering af veje sagsgang hovedforløb Hovedforløbet/sagsgangen for omklassificering af kommunens veje er omfattende. Dels fordi

Læs mere

Vedrørende Hovvej, Grundfør, 8283 Hinnerup

Vedrørende Hovvej, Grundfør, 8283 Hinnerup Dato 4. februar 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 15/15428-10 Side 1/5 Vedrørende Hovvej, Grundfør, 8283 Hinnerup Vejdirektoratet har behandlet din

Læs mere

Vi har senest modtaget jeres bemærkninger af 11. august 2014 til Kommunens udtalelse af 5. august 2014.

Vi har senest modtaget jeres bemærkninger af 11. august 2014 til Kommunens udtalelse af 5. august 2014. Dato 16. september 2014 Dokument 14/07355 Side Vejen Kommunes afslag på at nedlægge den private fællesvej Å vej 1-3 Vejdirektoratet har behandlet jeres klage af 21. maj 2014. Det fremgår af sagens oplysninger,

Læs mere

Ledningspakken. Graveregler og ledninger. Graveregler og ledninger. Ledningspakkens elementer:

Ledningspakken. Graveregler og ledninger. Graveregler og ledninger. Ledningspakkens elementer: Graveregler og ledninger VEJ EU, 6. 7. november 2018 Graveregler og ledninger VEJ-EU, 6. 7. november 2018 Tom Løvstrand Mortensen, LIFA A/S tlm@ Telefon: 63136923 Ledningspakken Ledningspakkens elementer:

Læs mere

INNOVATIV AFFALDSBEHANDLING

INNOVATIV AFFALDSBEHANDLING Horten Advokat Rikke Søgaard Berth Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 170633 Bilag 2 INNOVATIV AFFALDSBEHANDLING ORGANISERINGSMODELLER IFT.

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2011 10/07895 NEDLÆGGELSE AF VEJAREAL Vejdirektoratet har behandlet din klage af 21. juni 2010 på vegne af klagerne, N vej 6, over Kommunens afgørelse

Læs mere

Udkast til afgørelse: Overdragelse af betaling for udgifter til belysning

Udkast til afgørelse: Overdragelse af betaling for udgifter til belysning Grundejere ved den private fællesvej [ ] Udkast til afgørelse: Overdragelse af betaling for udgifter til belysning Dragør Kommune har besluttet at iværksætte en proces om at overdrage betaling af udgifter

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. april / Søren Peter Kongsted

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. april / Søren Peter Kongsted DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. april 2013 12/05101-22 Søren Peter Kongsted spk@vd.dk 7244 3113 OMLÆGNING AF NY VEJADGANG I brev af 10. maj 2012 har du på vegne af ejeren af R vej 41, klaget

Læs mere

Vores afgørelse Aalborg Kommunes afgørelse (påbud) af 21. april 2016 om fjernelse af granitgrus er lovlig.

Vores afgørelse Aalborg Kommunes afgørelse (påbud) af 21. april 2016 om fjernelse af granitgrus er lovlig. Dato 29. juli 2016 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 16/06672-22 Side 1/6 Fjernelse af granitgrus i rabatareal, Pinstrup Høj Vejdirektoratet har behandlet jeres klage

Læs mere

Vedr.: Overtagelse og ekspropriation af arealer til regnvandshåndtering

Vedr.: Overtagelse og ekspropriation af arealer til regnvandshåndtering NOTAT DATO: 27. februar 2019 PROJEKTNR.: 2006 lmo/hka Vedr.: Overtagelse og ekspropriation af arealer til regnvandshåndtering 1. Baggrund Aalborg Forsyning undersøger sammen med Aalborg Kommune mulighederne

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 25. november / Torkil Schrøder-Hansen

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 25. november / Torkil Schrøder-Hansen DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 25. november 2013 13/17288-13 Torkil Schrøder-Hansen tsh@vd.dk +45 72443065 AFGØRELSE ISTANDSÆTTELSE AF VEJ Vejdirektoratet har behandlet din klage af den 28. august

Læs mere

Hertil kommer, at du ønsker, at kommunen udsteder et påbud til Hyldebo Grundejerforening om at etablere en midlertidig adgang.

Hertil kommer, at du ønsker, at kommunen udsteder et påbud til Hyldebo Grundejerforening om at etablere en midlertidig adgang. Dato 17. maj 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 16/02002-12 Side 1/5 Medd. klager, at afgør. er lovlig I brev af 5. februar 2016 har du på vegne af L

Læs mere

Vi kan vurdere, om kommunen i forbindelse med sin afgørelse har fulgt vejloven, forvaltningsloven 3 og almindelige forvaltningsretlige regler.

Vi kan vurdere, om kommunen i forbindelse med sin afgørelse har fulgt vejloven, forvaltningsloven 3 og almindelige forvaltningsretlige regler. Dato 26. oktober 2017 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 17/10584-6 Side 1/5 Afgørelse af klage over nedklassificering af Kidbækvej Vejdirektoratet har behandlet

Læs mere

2. Hvad betaler HOFOR, og hvad skal den enkelte grundejerforening selv betale?

2. Hvad betaler HOFOR, og hvad skal den enkelte grundejerforening selv betale? Spørgsmål og svar 1. Hvem er projektejer? Projektejer er den grundejerforening/boligforening/ejerforening mm., der har indgået en aftale med HOFOR om et klimatilpasningsprojekt. 2. Hvad betaler HOFOR,

Læs mere

Et eksempel på den gode klimaansøgning

Et eksempel på den gode klimaansøgning Et eksempel på den gode klimaansøgning En god og gennemarbejdet klimaansøgning vil gøre processen bedre og kortere for både spildevandsselskabet og Forsyningssekretariatet. I det følgende gives et eksempel

Læs mere

3. tillæg til Spildevandsplan 2005-2012. Plejecenter ved Snorrebakken

3. tillæg til Spildevandsplan 2005-2012. Plejecenter ved Snorrebakken 3. tillæg til Spildevandsplan 2005-2012 Plejecenter ved Snorrebakken Teknik & Miljø, December 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og baggrund...3 2. Lovgrundlag...3 3. Eksisterende forhold...3 4. Fremtidige

Læs mere