MODUL Nr. 1 (4 timer)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MODUL Nr. 1 (4 timer)"

Transkript

1 1. Institution MODUL Nr. 1 (4 timer) 1.1. Institutionsnavn CELF Kringelborg Allé 7 DK-4800 Nykøbing F. celf@celf.dk Navn på ansvarlig Claus Brandt Kristensen Kringelborg Allé 7 DK-4800 Nykøbing F. clkr@celf.dk Modultitel Systemniveauet og på den juridiske ramme for organisering af vekseluddannelse i Denmark 3. Navn på den som har forberedt modulet Claus Brandt Kristensen 4. Modulets formål Et vekseluddannelsessystem eller et praksisbaseret uddannelsessystem har længe været set, som svaret på kampen mod den høje ungdomsarbejdsløshed i EU, men det har vist sig meget besværligt at eksportere disse uddannelsessystemer fra et land til et andet. Med ERASMUS+ KA2 projekt Et Strategisk Partnerskab for det Duale System har et konsortium fra fire land (Polen, Litauen, Tyskland og Danmark) sat sig for at gennemføre et projekt for at øge viden om det duale system og udvikle nye metoder til at implementere et dualt uddannelsessystem. Til det formål har konsortiet udviklet en række træningsmoduler, som vil øge kursusdeltagernes viden og forståelse af vekseluddannelsessystemet, samt give dem færdigheder og kompetencer til at arbejde videre med elementer af vekseluddannelse i deres eget land og institution. Dette moduls fokus er på programniveauet og på det juridiske ramme for organisering af vekseluddannelse i Denmark. 5. Modulets mål 1. At introducere og bekendtgøre deltagerne med kendetegnene for det danske erhvervsuddannelsessystem, herunder særligt fokus på de juridiske rammer, den politiske kontekst, og den faktiske implementering 2. At give deltagerne de nødvendige færdigheder til at anvende og bruge den viden om vekseluddannelse til at foretage sammenligninger med andre uddannelsessystemer 3. At give deltageren kompetencer at opstille hypoteser om implementeringen af elementer af vekseluddannelse i deres eget uddannelsessystem 6. Modulets opgaver (min. 2; max. 4) This publication has been funded with the financial support from the European Commission. The content of this publication reflects the views and opinions only of the authors of the publication therefore the European Commission and the National Agency of Erasmus + cannot be responsible for any information contained therein.

2 2 1. Baggrunden og hovedaktører i det danske duale system 2. Den juridisk ramme og hovedaktører i det danske duale system 3. Det danske duale system som en del af et nationalt uddannelsessystem 7. Modulets indhold Nr. Tema Forlæser Varighed af den teoretiske del af modulet (i timer) Varighed af den praktiske del af modulet (i timer) Individu al forbered else til modulet (i timer) Timer i alt Type af aktivitet 1. Systemniveau et og på den juridiske ramme for organisering af vekselsuddan nelse i Denmark Claus Brandt Kristensen Forelæsnin g og workshop 4. Test En del af works hoppe n Total: (i timer) Modulet forventede udbytte Kursisten vil opnå viden om: Hvad et vekseluddannelsessystem er Baggrunden for det danske duale system Den juridiske ramme fro det danske duale system Hovedaktører i det danske duale system Indplacering af det danske duale system i sammenhæng med det samlede uddannelsessystem Den daglige implementering af det danske duale system Kursisten vil opnå færdigheder i at: Søge og opnå yderlig viden om det duale system på egen hånd Anvendelse og brug af viden om det duale system til at gennemføre sammenligninger med andre uddannelsessystemer Kursisten vil opnå kompetencer til at: Opstille hypoteser om implementeringen as elementer af vekseluddannelser i eget Pop Quiz (Kahoot)

3 3 uddannelsessystem 9. Undervisningsmaterialer til modulet Foredrag i en Power Point præsentation Kompendium med litteratur til faget Pop quiz 10. Tekniske materialer til undervisningen Computere med MS Office pakke og Adobe Reader A/V udstyr (projektor og højtalere) 11. Litteraturliste Litteratur og publikationer: Apprenticeship-type schemes and structured work-based learning programmes in Denmark, Cedefop, 2014 Improving Vocational Education and Training overview of reform of the Danish vocational education system, The Danish Ministry of Education, 2014 Andre kilder: Den juridiske ramme: Den politiske og uddannelsessystemiske ramme: Training-(vet) Hvem kan anholde modulet? Medarbejdere fra de institutioner, som udviklede modulet Erhvervsskolelærere Lektorer fra andre uddannelsesinstitutioner Udenlandske gæsteforelæsere Øvrige (Sæt ) 13. Modulets målgruppe Virksomheder (Sæt )

4 4 Erhvervsinstitutioner Arbejdsmarkedsinstitutioner Myndigheder Skoleledere Private uddannelsesinstitutioner Øvrige

5 1. Institution 5 MODUL Nr. 2 (4 timer) 1.1. Institutionsnavn CELF Kringelborg Allé 7 DK-4800 Nykøbing F. celf@celf.dk Navn på ansvarlig Claus Brandt Kristensen Kringelborg Allé 7 DK-4800 Nykøbing F. clkr@celf.dk Modultitel Organisering og finansiering af vekseluddannelse i Denmark 3. Navn på den som har forberedt modulet Claus Brandt Kristensen 4. Modulets formål Et vekseluddannelsessystem eller et praksisbaseret uddannelsessystem har længe været set, som svaret på kampen mod den høje ungdomsarbejdsløshed i EU, men det har vist sig meget besværligt at eksportere disse uddannelsessystemer fra et land til et andet. Med ERASMUS+ KA2 projekt Et Strategisk Partnerskab for det Duale System har et konsortium fra fire land (Polen, Litauen, Tyskland og Danmark) sat sig for at gennemføre et projekt for at øge viden om det duale system og udvikle nye metoder til at implementere et dualt uddannelsessystem. Til det formål har konsortiet udviklet en række træningsmoduler, som vil øge kursusdeltagernes viden og forståelse af vekseluddannelsessystemet, samt give dem færdigheder og kompetencer til at arbejde videre med elementer af vekseluddannelse i deres eget land og institution. Dette moduls fokus er på organiseringen og finansieringen af vekseluddannelse i Denmark 5. Modulets mål 4. At introducere og bekendtgøre deltagerne med kendetegnene for det danske erhvervsuddannelsessystem, herunder særligt fokus organiseringen og finansieringen 5. At give deltagerne de nødvendige færdigheder til at anvende og bruge den viden om vekseluddannelse til at foretage sammenligninger med andre uddannelsessystemer 6. At give deltageren kompetencer at opstille hypoteser om implementeringen af elementer af vekseluddannelse i deres eget uddannelsessystem 6. Modulets opgaver (min. 2; max. 4) 1. Organiseringen og hovedaktører i det danske vekseluddannelsessystem 2. De finansielle modeller i det danske vekseluddannelsessystem 3. Styrker og svaghed ved denne organiserings- og finansieringsmodel

6 6 7. Modulets indhold Nr. Tema Forlæser Varighed af den teoretiske del af modulet (i timer) Varighed af den praktiske del af modulet (i timer) Individu al forbered else til modulet (i timer) Timer i alt Type af aktivitet 1. De finansielle modeller i det danske vekseluddann elsessystem & Styrker og svaghed ved denne organiseringsog finansierings model Claus Brandt Kristensen Forelæsnin g og workshop 4. Test En del af works hoppe n Total: (i timer) Modulet forventede udbytte Kursisten vil opnå viden om: Organisering af det danske vekseluddannelsessystem Finansieringsmodeller i det danske vekseluddannelsessystem Kvalitetssikring af det danske vekseluddannelsessystem Den daglige implementering af det danske vekseluddannelsessystem Kursisten vil opnå færdigheder i at: Søge og opnå yderlig viden om duale system på egen hånd Anvendelse og brug af viden om det duale system til at gennemføre sammenligninger med andre uddannelsessystemer Kursisten vil opnå kompetencer til at: Opstille hypoteser om implementeringen af elementer af vekseluddannelser i eget uddannelsessystem 9. Undervisningsmaterialer til modulet Foredrag i en Power Point præsentation Kompendium med litteratur til faget Pop quiz Pop Quiz (Kahoot)

7 7 12. Tekniske materialer til undervisningen Computere med MS Office pakke og Adobe Reader A/V udstyr (projektor og højtalere) 13. Litteraturliste Litteratur og publikationer: Apprenticeship-type schemes and structured work-based learning programmes in Denmark, Cedefop, 2014 Improving Vocational Education and Training overview of reform of the Danish vocational education system, The Danish Ministry of Education, 2014 Andre kilder: Den juridiske ramme: Den politiske og uddannelsessystemiske ramme: Training-(vet) Hvem kan anholde modulet? Medarbejdere fra de institutioner, som udviklede modulet Erhvervsskolelærere Lektorer fra andre uddannelsesinstitutioner Udenlandske gæsteforelæsere Øvrige (Sæt ) 13. Modulets målgruppe Virksomheder Erhvervsinstitutioner Arbejdsmarkedsinstitutioner Myndigheder Skoleledere Private uddannelsesinstitutioner (Sæt )

8 Øvrige 8

9 1. Institution 9 MODUL Nr. 1 og 2 (4 timer) 1.1. Institutionsnavn Anyksciai Education Assistance Authority 1.2. Navn på ansvarlig Daiva Žiogienė Muziejaus str. 20 LT-29147, Anyksciai, Lithuania ziogienedaiva2@gmail.com Modultitel Systemniveauet og på den juridiske ramme for organisering af vekseluddannelse i Litauen 3. Navn på den som har forberedt modulet Claus Brandt Kristensen 4. Modulets formål Erhvervsuddannelse i Litauen er baseret på primært på teoretisk uddannelse. Ministeriet for Undervisning og Videnskab er ansvarlig for udformningen og gennemførelsen af erhvervsuddannelsespolitik. Den vigtigste prioritet for erhvervsuddannelserne er at blive en attraktiv og højt værdsat del af uddannelsessystemet og livslang læring. I Litauen er der et lavt niveau af unge som forlader uddannelserne. I 2012 var andelen af befolkningen i alderen 18 til 24 med højst lavere sekundær uddannelse og ingen videre uddannelse 6,5 %, hvilket er betydeligt lavere end gennemsnittet i EU-27. Det er et af de vigtigste nationale mål at holde andelen af unge, der forlader under 9 % i EUD programmer er designet til elever i forskellige aldre og uddannelsesmæssige baggrunde. Introducerende VET (IVET) tilbyder elever over 14 muligheder for at erhvervskvalifikation på første niveau. Selvom VET i Litauen er skolebaseret, er praktisk uddannelse og videreuddannelse i virksomheder er en væsentlig del. I IVET, omfatter en praktisk uddannelse 60 til 70 % af den samlede tid afsat til faglige emner, hvoraf 8 til 15 uger er organiseret i en virksomhed eller en skolebaseret værksted med simuleret arbejdsvilkår. I de sidste års forløb er indførelsen af tostrenget erhvervsuddannelse været en national prioritet. I 2008 blev loven om erhvervsuddannelser, den trådte i kraft 1. januar 2008, introduceres begrebet lærlinge (Pameistrystės Profesinio mokymo organizavimo forma), som en del af erhvervsuddannelsessystem, hvor uddannelsen gennemføres på en arbejdsplads (virksomhed, organisation, gård, freelance lærer, etc.). I alle IVET programmer indarbejdes obligatorisk læring på arbejdspladsen (WBL) eller erhvervserfaring periode (såkaldte "praksis'-praktik) med varighed fra 2 til 3,5 måneder. Retsgrundlaget for lærlingeuddannelse har altså eksisteret siden 2008, men implementeringen har været langsom hidtil. Arbejdsgivere og andre interessenter har stadig en manglende forståelse for de langsigtede fordele ved et lærlingesystem. Virksomheder har meget lidt information og viden om fordelene ved læretid. I øjeblikket er der ingen mekanisme for finansiel støtte til virksomheder, det er altså op til lærlinge eller elever for WBL. Dette er en af de centrale udforinger, der forhindrer en bredere spredning af lærlinge-ordningen i erhvervsuddannelsessystemet. Med Erasmus + KA2 projektet "Et strategisk partnerskab for det duale system" et konsortium fire lande (Polen, Litauen, Tyskland og Danmark) ønsker at udvikle og demonstrere, at en effektiv proces med erhvervsuddannelse bør fokusere på at lære praktiske færdigheder, som de studerende skal tilegne sig i virksomheder og arbejdsgiverne bør tage aktivt del i denne proces.

10 10 5. Modulets mål Sigtet med modulet: 7. At introducere deltagerne til erhvervsuddannelsessystemet i Litauen. 8. At gøre deltagerne bekendt med de retlige rammer og kompetencefordelingen mellem de involverede institutioner i erhvervsuddannelse i Litauen. 6. Modulets opgaver (min. 2; max. 4) 1. At beskrive det litauiske system for erhvervsuddannelse i forbindelse med den retlige og organisatoriske rammer. 2. At præsentere de institutioner, der er involveret i processen med erhvervsuddannelse i Litauen. 3. At introducere de finansieringskilder i erhvervsuddannelsesystemet i Litauen. 4. At drøfte de vigtigste prioriteter for erhvervsuddannelse af Litauen, og den mulige udvikle af det tostrengede system. 7. Modulets indhold Nr. Tema Forlæser Varighed af den teoretiske del af modulet (i timer) Varighed af den praktiske del af modulet (i timer) Individu al forbered else til modulet (i timer) Timer i alt Type af aktivitet 1. Det litauiske system for erhvervsudda nnelse 2. Finansierings kilder og tilrettelæggels en af erhvervsudda nnelserne Litauen 3. Effektiviteten af erhvervsudda nnelsessystem et i Litauen Specialist inden for erhvervsuddan nelse Specialist inden for erhvervsuddan nelse Specialist i erhvervsuddan nelse, der kender resultaterne af projektet Interaktiv forelæsnin g med elementer af diskussion Forelæsni ng 0,5 1,5 0 2 Forelæsni ng og opgaver i grupper Total: (i timer) 2,5 1, Modulet forventede udbytte Kursisten vil opnå viden om:

11 11 De organisatoriske, juridiske og finansielle rammer erhvervsuddannelsessystem i Litauen. Resultaterne af forskning gennemføres inden for rammerne af projektet, Styrker og svagheder i det litauiske systemet erhvervsuddannelse. 9. Undervisningsmaterialer til modulet "Praktisk vejledning til det tostrengede system" udarbejdet under projektet "strategiske partnerskab for det duale system ' Præsentation i Power Point Litteratur Opgave formular for hver workshop deltagere 14. Tekniske materialer til undervisningen Computere med MS Office pakke og Adobe Reader A/V udstyr (projektor og højtalere) 15. Litteraturliste Litteratur og publikationer: 1. VET in Europe Country report (2014). Qualifications and Vocational Education and Training Development Centre with contributions from members of ReferNet Lithuania. 2. Lithuanian Government (2013). Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2013 m. rugsėjo 25 d. nutarimas Nr. 878 Dėl Užimtumo didinimo metų programos patvirtinimo [The programme for increasing employment for the period]. Valstybės žinios [Official Gazette], 2013, No Lithuanian Ministry of Education and Science (2011). Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2011 m. liepos 13 d. įsakymas Nr. V-1264 Dėl metų bendrųjų profesinio mokymo planų patvirtinimo [Legal act regarding the approval of general vocational education and training plans]. Valstybės žinios [Official Gazette], , No Lithuanian Ministry of Education and Science (2012). Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2012 m. kovo 15 d. įsakymas Nr. V-482 Dėl Formaliojo profesinio mokymo tvarkos aprašo patvirtinimo [Legal act regarding the procedure for formal VET implementation]. Valstybės žinios [Official Gazette], , No Lithuanian Ministry of Education and Science (2012). Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2012 m. lapkričio 8 d.įsakymas Nr. V-1549 Dėl profesinio mokymo dienyno ir praktikos dienyno formų patvirtinimo [Legal act regarding forms of VET dailybook and practical training dailybook]. Valstybės žinios [Official Gazette], , No

12 12 6. Lithuanian Ministry of Education and Science and Lithuanian Ministry of Social Security and Labour (2010). Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro ir Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2010 m. balandžio 13 d. įsakymas Nr. V- 512/A1-142 Dėl reikalavimų profesinio mokymo sutartims ir jų registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo [Legal act regarding requirements for VET contracts and their registration]. Valstybės žinios [Official Gazette], , No Lithuanian Ministry of Social Security and Labour (2013). Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2013 m. gruodžio 16 d. įsakymas Nr. A1-692 Dėl jaunimo garantijų iniciatyvos įgyvendinimoplano patvirtinimo [Legal act regarding the action plan of Youth Guarantee Initiative]. Valstybės žinios [Official Gazette], , No Parliament of the Republic of Lithuania (1991). Law on education (Last amended on 17 March 2011, No I-1281). Valstybės žinios [Official Gazette], 2011, No Parliament of the Republic of Lithuania (1997). Profesinio mokymo įstatymas [Law on vocational education] (last amended on 22 June 2011, No I-1498). 10. Saniter Andreas, Tūtlys Vidmantas (2012). Implementation and development of apprenticeship in the vocational education and training system of Lithuania. Kaunas: Vytauto Didžiojo universiteto leidykla. 11.Statistics Lithuania (2015). Education Vilnius: Statistics Lithuania. 12. Tūtlys Vidmantas (2011). Preconditions for the development of apprenticeship in the vet system of Lithuania. 13. Lukas Geležauskas, Simas Simanauskas, Lina Vaitkutė (2014). Apprenticeship-type schemes and structured work-based learning programmeslithuania. Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centras. 12. Hvem kan anholde modulet? (Sæt ) Medarbejdere fra de institutioner, som udviklede modulet Erhvervsskolelærere Lektorer fra andre uddannelsesinstitutioner Udenlandske gæsteforelæsere Øvrige: En ekspert på området for erhvervsuddannelse, en ansat i Board of Education eller Undervisningsministeriet (Department of erhvervsuddannelse) 13. Modulets målgruppe

13 13 Virksomheder Erhvervsinstitutioner Arbejdsmarkedsinstitutioner Myndigheder Skoleledere Private uddannelsesinstitutioner Øvrige: Erhvervsskolelærere og vejledere (Sæt )

14 1. Institution 14 MODUL Nr. 1 og 2 (4 timer) 1.1. Institutionsnavn Grone Schulen Niedersachsen Grone Netzwerk Hamburg 1.2. Navn på ansvarlig Anna Block 2. Modultitel Systemniveauet og på den juridiske ramme for organisering af vekseluddannelse i Germany 3. Navn på den som har forberedt modulet Anna Block; Martina Borgwardt, Gabi Kuspiel, Peggy Weise 4. Modulets formål Den vellykkede tyske model for vekseluddannelse er kendt verden over, og modelen kan være en god inspiration til gennemførelse af vekseluddannelse i Litauen og Polen. Med henblik på gennemførelsen af vekseluddannelse i et land er behov for en retlig ramme, der definerer de kompetencer og ansvar hos aktørerne. Aktørerne i vekseluddannelse forventes at forstå, varetage og gennemføre de opgaver, der er defineret for dem. På det operationelle plan er et vekseluddannelsessystems succes i vid udstrækning afhængig af tæt og tillidsfuldt samarbejde, navnlig mellem virksomheder, erhvervsskoler og kamre. Med Erasmus + KA2 projektet "En strategisk partnerskab for Dual System" et konsortium fire lande (Polen, Litauen, Tyskland og Danmark) sad ude på at gennemføre et projekt, som øger kendskabet til det tostrengede system og finde nye måder til at lette indførelsen af en sådan et system. Derfor har konsortiet udvikling en række uddannelsesmoduler med styrke deltagernes viden og forståelse af vekseluddannelse og give dem kompetencer til at arbejde videre med implementering af elementer af faglig læring i deres egne lande og institutioner. Dette modul fokuserer på den programmæssige og retlige rammer i tilrettelæggelsen af det dobbelte system i Tyskland. 5. Modulets mål Sigtet med moduler: 9. At introducere og bekendtgøre deltagerne med kendetegnene ved det tyske erhvervsuddannelsessystem, herunder særligt fokus på de juridiske rammer, den politiske kontekst, og den faktiske implementering. 10. At give deltagerne de nødvendige færdigheder til at anvende og bruge den viden om vekseluddannelsessystemet til at foretage sammenligninger med andre uddannelsessystemer 11. At give deltageren kompetencer at opstille hypoteser om indførelsen af elementer i et vekseluddannelse i gang deres eget uddannelsessystem 6. Modulets opgaver (min. 2; max. 4)

15 15 1. Baggrund og væsentligste aktører i det tyske duale system 2. De juridiske rammer og hovedaktører i den tyske duale system 3. Det tyske tostrengede system som en del af et nationalt uddannelsessystem 4. Finansiering af den dobbelte uddannelse 5. At kende en eksemplarisk uddannelse regulering, sin strategi struktur og implementering 7. Modulets indhold Nr. Tema Forlæser Varighed af den teoretiske del af modulet (i timer) Varighed af den praktiske del af modulet (i timer) Individu al forbered else til modulet (i timer) Timer i alt Type af aktivitet 1. Baggrund og væsentligste aktører i det tyske duale system 2. The legal framework and main actors in the German dual system 3. Det tyske tostrengede system som en del af et nationalt uddannelsess ystem 4. Financing of the dual training Specialist inden for erhvervsuddan nelse Specialist inden for erhvervsuddan nelse Specialist inden for erhvervsuddan nelse Specialist inden for erhvervsuddan nelse Forelæsni ng Forelæsni ng Forelæsni ng og debat Forelæsni ng og debat Total: (i timer) Modulet forventede udbytte Kursisten vil opnå viden om: Hvad et dobbelt uddannelsessystem er Baggrunden for det tyske duale system De juridiske rammer for den tyske duale system Den primære aktør på det tyske duale system Placeringen af det tyske tostrengede system i forbindelse med hele det tyske uddannelsessystem

16 16 Dag-til-dag gennemførelsen af det tyske duale system Kursisten vil opnå færdigheder i at: Søge og opnå yderlig viden om det duale system på egen hånd Anvendelse og brug af viden om det duale system til at gennemføre sammenligninger med andre uddannelsessystemer Kursisten vil opnå kompetencer til at: Opstille hypoteser om implementeringen as elementer af vekseluddannelser i eget uddannelsessystem 9. Undervisningsmaterialer til modulet Præsentation i Power Point Litteratur Opgaver til hver workshop Afsluttende opgave 16. Tekniske materialer til undervisningen Computere med MS Office pakke og Adobe Reader A/V udstyr (projektor og højtalere) 17. Litteraturliste Litteratur og publikationer: 1. Kai S. Cortina, Jürgen Baumert, Achim Leschinsky, Karl Ulrich Mayer: Das Bildungswesen in der Bundesrepublik Deutschland. Strukturen und Entwicklungen im Überblick. Rowohlt Taschenbücher, November 2003, ISBN Rainer Geißler: Die Sozialstruktur Deutschlands. Die gesellschaftliche Entwicklung vor und nach der Vereinigung, 3. Aufl. Wiesbaden 2002, ISBN , S Handbuch der deutschen Bildungsgeschichte, Bd. VI: 1945 bis zur Gegenwart, Hg. C. Furck u. C. Führ, München 1998, Tb. BRD, ISBN ; Tb. DDR u. neue Bundesländer, ISBN Deutsches Bildungssystem als Vorbild für Süd-Europäer. Welt Attraktivität des dualen Ausbildungssystems aus Sicht von Jugendlichen. Tillmann, Frank; Schaub, Günther; Lex, Tilly; Kuhn Øvrige kilder: Deutscher Bildungsserver: Gesamtüberblick über das deutsche Bildungssystem Deutscher Bildungsserver: Bildungssysteme der Länder in der Bundesrepublik Deutschland

17 17 Bundesministerium für Bildung und Forschung: Grund- und Strukturdaten 2005 (PDF- Datei; 2,58 MB) Website der Kultusministerkonferenz (KMK) 12. Hvem kan anholde modulet? (Sæt ) Medarbejdere fra de institutioner, som udviklede modulet Erhvervsskolelærere Lektorer fra andre uddannelsesinstitutioner Udenlandske gæsteforelæsere Øvrige: En ekspert på området for erhvervsuddannelse, en ansat i f.eks. undervisningsministeriet 13. Modulets målgruppe Virksomheder Erhvervsinstitutioner Arbejdsmarkedsinstitutioner Myndigheder Skoleledere Private uddannelsesinstitutioner Øvrige: Erhvervsskolelærere og vejledere (Sæt )

18 1. Institution 18 MODUL Nr. 1 og 2 (4 timer) 1.1. Institutionsnavn Fundacja Krzyżowa dla Porozumienia Europejskiego 1.2. Navn på ansvarlig Iwona Machoń-Pluszczewska 2. Modultitel Systemniveauet og på den juridiske ramme for organisering af vekseluddannelse i Polen 3. Navn på den som har forberedt modulet Iwona Machoń-Pluszczewska 4. Modulets formål Erhvervsuddannelse i Polen er hovedsageligt baseret på teoretisk uddannelse, mens erhvervelsen af praktiske færdigheder er begrænset til praktisk erhvervsuddannelse i skolen og flere ugers praktik hos en arbejdsgiver, længden af praktikken afhænger af det enkelte erhverv. Det nuværende erhvervsuddannelsessystem er meget ofte ude af trit med realiteterne på arbejdsmarkedet, og der er et strukturelt misforhold mellem det pædagogiske tilbud til kravene fra arbejdsgivere, som samtidigt klager, at de færdiguddannede fra erhvervsskolerne mangler praktiske kompetencer. Derfor bør det tilstræbes at styrke erhvervsuddannelserne for at forberede de unge bedre til at træde ind på arbejdsmarkedet, og især at udvikle den praktiske uddannelse i samarbejde med arbejdsgiverne. Oplevelsen af de mest udviklede lande i Europa, viser, at den mest effektive måde at skabe disse betingelser for erhvervsdannelse er gennem et vekseluddannelsessystem, der kombinerer teoretisk undervisning på erhvervsskolen med praktisk læring og træning direkte hos en arbejdsgiver. Vekseluddannelsessystem bliver brugt i lande som Tyskland, Østrig, Danmark, Schweiz, Finland og Frankrig, disse lande har en lavere ungdomsarbejdsløshed end de lande, der ikke anvender denne ordning. Derudover kan man i disse lande højere investeringer i erhvervsuddannelserne, da der er flere interessenter til at betale til systemet, herunder offentlige myndigheder, studerende, virksomhed, håndværk og industrikamre etc. Implementeringen af et vekseluddannelsessystem kræver bl.a. lovgivning, der definerer rettigheder og ansvar for de involverede institutioner. På det operationelle plan er vekseluddannelse i høj grad afhængig af et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem erhvervsskole, virksomheder, håndværker- og industri forbund, samt myndigheder. I projektet "Strategiske partnerskab for det duale system" er et konsortium med institutioner fra Polen, Litauen, Tyskland og Danmark gået sammen for at vise, at en effektiv udvikling af erhvervsuddannelser bør fokusere på at lære praktiske færdigheder, som eleverne bør tilegne sig i virksomheder og at arbejdsgivere bør tage en aktiv del i denne proces. 5. Modulets mål Sigtet med moduler: 12. At indføre deltagerene i det polske system af erhvervsuddannelse 13. At gøre deltagerne bekendt med de retlige rammer og kompetencefordelingen mellem de involverede institutioner i erhvervsuddannelse i Polen

19 At uddybe deltagernes viden om kilderne til finansiering af erhvervsuddannelse i Polen 6. Modulets opgaver (min. 2; max. 4) 1. At beskrive den juridisk og organisatoriske ramme for det polske erhvervsuddannelsessystem. 2. At præsentere de involverede institutioner i det polske erhvervsuddannelsessystem. 3. At introducere finansieringskilderne i erhvervsuddannelsessystemet. 4. At påvise status quo for det nuværende erhvervsuddannelsessystem gennem undersøger gennemført i projektet. 7. Modulets indhold Nr. Tema Forlæser Varighed af den teoretiske del af modulet (i timer) Varighed af den praktiske del af modulet (i timer) Individu al forbered else til modulet (i timer) Timer i alt Type af aktivitet 1. Det polske system for erhvervsudda nnelse 2. Institutioner, der er involveret i processen med erhvervsudda nnelse i Polen 3. Kilder til finansiering og organisering af erhvervsudda nnelsessystem et i Polen 4. Effektiviteten af erhvervsudda nnelsessystem et i Polen Specialist inden for erhvervsuddan nelse Specialist inden for erhvervsuddan nelse Specialist inden for erhvervsuddan nelse Specialist i erhvervsuddan nelse, der kender resultaterne af projektet Interaktiv forelæsnin g med elementer af diskussion 0, ,5 Interaktiv forelæsnin g med elementer af diskussion 0, ,5 Forelæsni ng 0,5 1,5 0 2 Forelæsni ng og opgaver i grupper Total: (i timer) 2,5 1, Modulet forventede udbytte

20 20 Kursisten vil opnå viden om: De organisatoriske, juridiske og finansielle rammer erhvervsuddannelsessystem i Polen Resultaterne af forskning gennemføres inden for rammerne af projektet, Styrker og svagheder i det polske system erhvervsuddannelse. 9. Undervisningsmaterialer til modulet "Praktisk vejledning til det tostrengede system" udarbejdet under projektet "strategiske partnerskab for det duale system ' Præsentation i Power Point Litteratur Opgave formular for hver workshop deltagere 18. Tekniske materialer til undervisningen Computere med MS Office pakke og Adobe Reader A/V udstyr (projektor og højtalere) 19. Litteraturliste Litteratur og publikationer: 1. Kukla D., Report on the state of education and vocational counselling in selected countries of the European Union, Warsaw Kabaj M., Strategies and programs to counteract unemployment, Publishing Scholar, Warsaw Kabaj M., Draft program implementation of dual education in Poland. Pedagogical Studies t. LV, Warsaw Kabaj M., Influence of vocational training systems on employment and youth unemployment, the draft program for the implementation of the dual system of vocational education in Poland. ILSS, Warsaw Lechman E., Dual system of vocational education in Poland - opportunities and barriers to implementation. Expertise, Gdańsk E. Matuska, K. P. Dierks, more than 50 years of experience dual system of education for the labour market. In: Bernat T. (ed.), Theoretical and practical aspects of the functioning of the economy. Department of Microeconomics University of Szczecin, Szczecin Øvrige kilder: pdf

21 $ file / Analiza_BAS_2013_95.pdf Legal framework: The Act of 19 August Amending the Act on the education system and other acts (Journal of Laws of 2011 no. 205, item. 1206) 12. Hvem kan anholde modulet? (Sæt ) Medarbejdere fra de institutioner, som udviklede modulet Erhvervsskolelærere Lektorer fra andre uddannelsesinstitutioner Udenlandske gæsteforelæsere Øvrige: En ekspert på området for erhvervsuddannelse, en ansat i Board of Education eller Undervisningsministeriet (Department of erhvervsuddannelse) 13. Modulets målgruppe Virksomheder Erhvervsinstitutioner Arbejdsmarkedsinstitutioner Myndigheder Skoleledere Private uddannelsesinstitutioner Øvrige: Erhvervsskolelærere og vejledere (Sæt )

22 1. Institution 22 MODUL Nr. 3 (16 timer) 1.1. Institutionsnavn CELF Kringelborg Allé 7 DK-4800 Nykøbing F. celf@celf.dk Navn på ansvarlig Claus Brandt Kristensen Kringelborg Allé 7 DK-4800 Nykøbing F. clkr@celf.dk Modultitel Faglig profilering af studerende og matchning med virksomheder i det det danske vekseluddannelsessystem 3. Navn på den som har forberedt modulet Claus Brandt Kristensen 4. Modulets formål Et vekseluddannelsessystem eller et praksisbaseret uddannelsessystem har længe været set, som svaret på kampen mod den høje ungdomsarbejdsløshed i EU, men det har vist sig meget besværligt at eksportere disse uddannelsessystemer fra et land til et andet. Med ERASMUS+ KA2 projekt Et Strategisk Partnerskab for det Duale System har et konsortium fra fire land (Polen, Litauen, Tyskland og Danmark) sat sig for at gennemføre et projekt for at øge viden om det duale system og udvikle nye metoder til at implementere et dualt uddannelsessystem. Til det formål har konsortiet udviklet en række træningsmoduler, som vil øge kursusdeltagernes viden og forståelse af vekseluddannelsessystemet, samt give dem færdigheder og kompetencer til at arbejde videre med elementer af vekseluddannelse i deres eget land og institution. Dette modul fokuserer på metoder til faglig profilering af studerende og matchning med virksomheder i det det danske vekseluddannelsessystem 5. Modulets mål 15. At indføre og bekendtgøre deltagerne med brugen af faglig profilering af elever og matchning med virksomheder i det danske erhvervsuddannelsessystem 16. At give deltagerne de nødvendige færdigheder til at anvende og udnytte viden om faglig profilering og matchning til at foretage sammenligninger med andre uddannelsessystemer 17. At give deltageren kompetencer at opstille hypoteser om gennemførelsen af faglig profilering og matchning i hans/hendes eget uddannelsessystem 6. Modulets opgaver (min. 2; max. 4) 1. Baggrunden og hovedaktører i det danske duale system

23 23 2. Den juridisk ramme og hovedaktører i det danske duale system 3. Det danske duale system som en del af et nationalt uddannelsessystem 7. Modulets indhold Nr. Tema Forlæser Varighed af den teoretiske del af modulet (i timer) Varighed af den praktiske del af modulet (i timer) Individu al forbered else til modulet (i timer) Timer i alt Type af aktivitet 1. Brugen af faglig profilering af studerende og matchning med virksomheder i det danske erhvervsudda nnelsessystem Claus Brandt Kristensen Forelæsnin g og workshop 4. Test En del af works hoppe n Total: (i timer) Modulet forventede udbytte Kursisten vil opnå viden om: Faglig profilering af studerende i det danske erhvervsuddannelsessystem Matchning af studerende og virksomheder i det danske erhvervsuddannelsessystem Kursisten vil opnå færdigheder i at: Søge og opnå yderlig viden om det duale system på egen hånd Anvendelse og brug af viden om det duale system til at gennemføre sammenligninger med andre uddannelsessystemer Kursisten vil opnå kompetencer til at: Opstille hypoteser om implementeringen as elementer af vekseluddannelser i eget uddannelsessystem 9. Undervisningsmaterialer til modulet Foredrag i en Power Point præsentation Kompendium med litteratur til faget Pop quiz 20. Tekniske materialer til undervisningen Pop Quiz (Kahoot)

24 24 Computere med MS Office pakke og Adobe Reader A/V udstyr (projektor og højtalere) 21. Litteraturliste Litteratur og publikationer: Apprenticeship-type schemes and structured work-based learning programmes in Denmark, Cedefop, 2014 Improving Vocational Education and Training overview of reform of the Danish vocational education system, The Danish Ministry of Education, 2014 Andre kilder: Training-(vet) Hvem kan anholde modulet? (Sæt ) Medarbejdere fra de institutioner, som udviklede modulet Erhvervsskolelærere Lektorer fra andre uddannelsesinstitutioner Udenlandske gæsteforelæsere Øvrige 13. Modulets målgruppe Virksomheder Erhvervsinstitutioner Arbejdsmarkedsinstitutioner Myndigheder Skoleledere Private uddannelsesinstitutioner Øvrige (Sæt )

25 1. Institution 25 MODUL Nr. 4 (16 timer) 1.1. Institutionsnavn Fundacja Krzyżowa dla Porozumienia Europejskiego 1.2. Navn på ansvarlig Iwona Machoń-Pluszczewska 2. Modultitel Etablering af partnerskaber og netværk til fordel for dual erhvervsuddannelse 3. Navn på den som har forberedt modulet Iwona Machoń-Pluszczewska 4. Modulets formål Undersøgelsen, som blev gennemført inden for rammerne af vores projekt, viste, at de fleste arbejdsgivere, i landene som ikke havde et implementeret vekseluddannelsessystem, mødte erhvervsuddannelsesdimittender, der søger job og ønsker at komme ind på arbejdsmarkedet, men ikke havde de fornødne færdigheder. Virksomheder klager over manglende viden, faglige færdigheder og kompetencer, derudover udtrykker de utilfredshed med kvaliteten af færdigheder, som dimittenderne fra erhvervsskolerne besidder. Derfor er der den paradoksale situation af til trods af en høj arbejdsløshed blandt unge, så en masse arbejdsgivere problemer med at rekruttere egnede folk. Arbejdsgiverne forventer erhvervserfaring samt kompetence og færdigheder såsom kommunikationsevner, høj motivation, engagement, tilrettelæggelse af deres eget arbejde, opbygning af og opretholdelse langsigtede relationer og selvtillid. Det ovenstående udstiller de største problemer i erhvervsuddannelserne: Mangel på sammenhæng mellem uddannelsessystemet og arbejdsgivernes behov, som er en af de vigtigste årsager til arbejdsløshed blandt dimitterende; Mismatch i erhvervsuddannelserne ift. behovene på arbejdsmarkedet samt udforinger med at tilpasse uddannelserne til dynamiske ændringer i kompetencebehovet, hvilket resulterer i forældelse af uddannelsesprogrammer og lærerplaner; En utilstrækkelige sammenhæng mellem teori og praksis i erhvervsuddannelserne; Manglende muligheder for at få erhvervserfaring under uddannelsen, som følge af et lille antal timer praktisk erhvervsuddannelse. De fleste af de adspurgte virksomheder i vores undersøgelse erklæret sig villige til at indgå i et samarbejde mellem skoler, fordi de gerne vil have indflydelse på udformningen af uddannelser og pensum på erhvervsskoler. Gennem undersøgelserne i projektpartnerlandene, som har et vekseluddannelsessystem, har vi kunne konstatere, at et gensidigt samarbejde mellem erhvervsskoler og virksomheder om uddannelser og læseplaner medfører af eleverne har viden, færdighed og kompetencer, som er up to date, og at virksomhederne kan se en højere værdi i at ansætte dimitterende elever. Erhvervsuddannelsessystemet skal bringe erhvervsskoler og industri tættere sammen i at designe erhvervsuddannelse. Partnerskabet mellem uddannelsesmyndigheder, skoler, arbejdsmarkedets parter er en definerende egenskab ved vekseluddannelsessystem, og derfor er skabelsen og opbygningen stærke partnerskaber mellem arbejdsgivere og skoler afgørende for udvikling af et vekseluddannelsessystem. Derfor er der behov for at finde de bedste løsninger for etableringen og udviklingen af tværsektorielle partnerskaber, herunder at diskutere de centrale elementer til at sikre aktivt partnerskab, at identificere partnere og deres behov, og vælge en styringsmodel, som definerer regler og rammer for samarbejdet.

26 26 Modul nr. 4 er fokuseret på etablering og udvikling af disse partnerskaber og netværk til gavn for vekseluddannelse. Modulet er delt i fire dele: Den første del, som indeholder definition af, hvad partnerskab er samt beskrivelse af de vigtigste karakteristika for partnerskabet og dets praktiske aspekter; Den anden del introducerer processen med opbygning og etablering af netværk samt eksempler på regler og standarder for deres samarbejde Den tredje del, som er fokuseret på samarbejde mellem skoler, erhvervsliv og andre institutioner til fordel for dobbelte system, præsenterer de samarbejdsformer og deres potentialer og muligheder, Den fjerde del viser eksempler på god praksis. 5. Modulets mål 18. At indføre kursisterne i behovet for etablering og styrkelse af tværsektorielt samarbejde på erhvervsuddannelsesområdet, 19. At vise kursisterne hvilke institutioner, som skal deltage i samarbejder på erhvervsuddannelsesområdet og at vise eksempler på opdelingen af partners roller herunder både deres kompetencer og økonomiske ansvar, 20. At øge kursisternes viden om temaet tværsektorielt samarbejde, 21. At øge kursisternes bevidsthed om betydningen af samarbejdet mellem uddannelse og erhvervsliv spiller ift. at tilpasse erhvervsuddannelserne til arbejdsmarkedets behov, 22. At udvide kursisternes viden om de vigtigste funktioner i partnerskaber, stadier af partnerskaber opbygning og reglerne for gensidigt samarbejde, 23. At øge kursisternes engagement til aktivt at deltage i opbygningen og udviklingen af partnerskaber og netværker, 24. At indføre god praksis 6. Modulets opgaver (min. 2; max. 4) 1. Principper for opbygning af partnerskaber og netværk: definitioner, kendetegn for partnerskaber og netværker, 2. Succesfaktorer for partnerskab (identiteten af partnerskabet, synergi af aktiviteter, god kommunikation, effektiv ledelse, problemløsning) og risikofaktorer for partnerskab 3. Skolepartnerskaber med erhvervslivet og andre institutioner til gavn for vekseluddannelse, herunder former for samarbejde mellem skoler og arbejdsgivere, barrierer for samarbejde samt potentialer og muligheder. 4. Eksempler på god praksis 7. Modulets indhold Nr. Tema Forlæser Varighed af den teoretiske Varighed af den praktiske Individu al forbered Timer i alt Type af aktivitet

27 27 del af modulet (i timer) del af modulet (i timer) else til modulet (i timer) 1. Principper for opbygning af partnerskaber og netværk: definitioner, kendetegn for partnerskaber og netværker 2. Succesfaktore r for partnerskab (identiteten af partnerskabet, synergi af aktiviteter, god kommunikati on, effektiv ledelse, problemløsni ng) og risikofaktorer for partnerskab 3. Skolepartners kaber med erhvervslivet og andre institutioner til gavn for vekseluddann else, herunder former for samarbejde mellem skoler og arbejdsgivere, barrierer for samarbejde samt potentialer og muligheder 4. Eksempler på god praksis Specialist inden for erhvervsuddan nelse Specialist inden for erhvervsuddan nelse / træner Specialist inden for erhvervsuddan nelse / træner Specialist i erhvervsuddan nelse, der kender resultaterne af projektet Interaktiv forelæsnin g med debat 0,5 1,5 0 2 Forelæsni ng og workshop Forelæsni ng og workshop Interaktiv forelæsni ng med debat Total: (i timer) 4,5 11,5 0 16

28 28 8. Modulet forventede udbytte Deltagerne i vil kurset: Få viden om opbygning af partnerskaber og netværker, Forstå vigtigheden af og de gensidige fordele ved opbygningen tværsektorelle partnerskaber for erhvervsfaglige uddannelsessystemet, Stifte bekendtskab med god praksis. 9. Undervisningsmaterialer til modulet "Praktisk vejledning til det tostrengede system" udarbejdet under projektet "strategiske partnerskab for det duale system ' Præsentation i Power Point Litteratur Opgave formular for hver workshop deltagere 22. Tekniske materialer til undervisningen Computere med MS Office pakke og Adobe Reader A/V udstyr (projektor og højtalere) 23. Litteraturliste Litteratur og publikationer: 1. Jamrozik M. Zmysłowski M. Partnerstwo bez granic/ Partnership without borders, KIW, 2. Geddes M. Making Public Private Partnership Work. Buldig Relationships and Understanding, Ashgate Successful Partnership A Guide, OECD Forum on Partnerships and Local Governance, Vienna Wejcman Z. Jordan P. Jak budować efektywne partnerstwa (How to build effective partnerships), 5. Summary of Good Tips and Hints for a Successful Partnership, 6. Książek E., Pruvot J-M. Budowa sieci współpracy i partnerstwa dla komercjalizacji wiedzy i technologii 7. Pancer I., Bojko P. Analiza realizowanych obecnie form współpracy ponadgimnazjalnych szkół zawodowych z pracodawcami, Gdańsk Woźnicka J. Partnerstwo jako narzędzie społecznej odpowiedzialności biznesu, Współpraca Szkół Zawodowych z Pracodawcami. Teraźniejszość i przyszłość, KOWEZIU mi.pdf. 10.VET Partnership between Schools and Companies- the Role of Teachers and Trainers. Lessons

29 29 from a Peer Learning Activity, March Bobińska B., Korpysa J. Model Współpracy Szkoły z Przedsiębiorstwem, Zachodnia Szkoła Biznesu w Szczecinie 2013-ksztalcenia-zawodowego/ $ file / Analiza_BAS_2013_95.pdf Legal framework: The Act of 19 August Amending the Act on the education system and other acts (Journal of Laws of 2011 no. 205, item. 1206) 12. Hvem kan anholde modulet? (Sæt ) Medarbejdere fra de institutioner, som udviklede modulet Erhvervsskolelærere Lektorer fra andre uddannelsesinstitutioner Udenlandske gæsteforelæsere Øvrige: En ekspert på området for erhvervsuddannelse, en ansat i Undervisningsministeriet 13. Modulets målgruppe Virksomheder Erhvervsinstitutioner Arbejdsmarkedsinstitutioner Myndigheder Skoleledere Private uddannelsesinstitutioner Øvrige: Erhvervsskolelærere og vejledere (Sæt )

30 1. Institution 30 MODUL Nr. 5 (32 timer) 1.1. Institutionsnavn Anyksciai Education Assistance Authority 1.2. Navn på ansvarlig Daiva Žiogienė Muziejaus str. 20 LT-29147, Anyksciai, Lithuania ziogienedaiva2@gmail.com Modultitel Udvælgelse og udvikling af personale i den ordning for uddannelse 3. Navn på den som har forberedt modulet Daiva Žiogienė 4. Modulets formål Hvis implementering af vekseluddannelse skal lykkes er det meget vigtig med deltagelse af og støtte fra handel, industri og håndværk, andre tilknyttede arbejdsgiverorganisationer, arbejdsmarkedets parter, potentielle arbejdsgivere. En af udfordringerne er uddannelsen af mentorer (praksisguide i virksomhederne), som følger elevernes faglige udvikling i virksomhederne. Vejledning handler ikke kun om mentorens erhvervsfaglighed, men at personen er i stand til at reflektere over deres ekspertise, og sætte denne i relation til elevens udvikling. Derfor skal mentoren være en professionel i enhver forstand og have et sæt særlige kompetencer til at vejleder elever. Mentorens viden og kompetencer vil ubestidligt komme eleverne til fordel, da: Mentoren kan lette elevens tilpasning i virksomheden; eleven får praktisk vejledning og muligheden for at arbejde sammen med en fagprofessionel, og derved mere effektivt erhverve praktiske kompetencer; eleven hurtigt etablere professionelle relationer med kolleger, lære af deres erfaringer, udvikle deres faglige aktiviteter samt garantere en høj kvalitet uddannelsen og forbedre eleverne situation på arbejdsmarkedet. Med Erasmus + KA2 projektet "Et strategisk partnerskab for Dual System" er et konsortium af fire lande (Polen, Litauen, Tyskland og Danmark) sat ud for at skabe en model for implementering af et vekseluddannelsessystem. 5. Modulets mål 25. At skabe betingelserne for mentorer til at erhverve sig den fornødne pædagogisk/psykologisk viden og kompetence til at vejlede elever, der er i praksis i virksomheder. 6. Modulets opgaver (min. 2; max. 4) 1. Præsenterer vejlederens rolle. 2. Diskuter vejlederens personlige karakteristika betydning i virksomheden. 3. Vise betydningen af kommunikation og relationer mellem mentor og elev. 4. Kompetencer i at analysere elevers motivation. 7. Modulets indhold

31 31 Nr. Tema Forlæser Varighed af den teoretiske del af modulet (i timer) Varighed af den praktiske del af modulet (i timer) Individu al forbered else til modulet (i timer) Timer i alt Type af aktivitet 1. Krav til mentoren - hvad er god vejledning 2. Mentorens rolle 3. Profilen af en mentors personlige egenskaber, empati, lederskab og karisma 4. Vigtigheden af kommunikati on og samarbejde 5. Opbygning af et gunstigt mikroklima 6. Fremme af motivation Forelæsnin g med individuelt og gruppearbe jder Forelæsnin g med individuelt og gruppearbe jder Forelæsnin g med individuelt og gruppearbe jder Forelæsnin g med individuelt og gruppearbe jder Forelæsnin g med individuelt og gruppearbe jder Forelæsni ng med individuel t og gruppear bejder 7. Test Skriftlig opgave Total: (i timer) Modulet forventede udbytte Deltageren vil gennem kurset få følgende kompetencer: Personlige kompetencer: Vil være i sat til at genkende og arbejde med følelser (empati, ærlighed, humor, ansvaligehed, inregritet etc.)til at reflektere over deres

32 32 egen opførelse, og ændre dem så de kan tage et personligt lederskab. Informative og kommunikativ kompetence: vil være i stand til at give elever den nødvendige viden om praktik i virksomheder. Derudover at være i stand til at lytte, at bruge verbale og non-verbale kommunikations teknikker, at arbejde med brugen af åben dialog, at bruge refleksive spørgeteknikker, at bruge anerkendende kommunikation samt andre teknikker og kommunikative strategier. Den professionelle og faglige kompetencer: Mentors opgave - operationelle mål og selvbevidsthed. Forberedelse af mentoren til opgaven: at hjælpe eleven med at realisere og lære af træningen i virksomheden, samt at være i stand til at sammenligne med andre uddannelsessystemer. Kursisten vil opnå kompetencer til at: Opstille hypoteser om implementeringen af elementer af vekseluddannelser i eget uddannelsessystem 9. Undervisningsmaterialer til modulet Foredrag i en Power Point præsentation Kompendium med litteratur til faget Opgaver til hver workshop Test 24. Tekniske materialer til undervisningen Computere med MS Office pakke og Adobe Reader A/V udstyr (projektor og højtalere) 25. Litteraturliste Litteratur og publikationer: 12. Hvem kan anholde modulet? Medarbejdere fra de institutioner, som udviklede modulet Erhvervsskolelærere Lektorer fra andre uddannelsesinstitutioner Udenlandske gæsteforelæsere Øvrige (Sæt ) 13. Modulets målgruppe Virksomheder (Sæt )

33 33 Erhvervsinstitutioner Arbejdsmarkedsinstitutioner Myndigheder Skoleledere Private uddannelsesinstitutioner Øvrige

Erhvervsuddannelser i et internationalt perspektiv Forsker/praktikernetværket for Erhvervsuddannelser

Erhvervsuddannelser i et internationalt perspektiv Forsker/praktikernetværket for Erhvervsuddannelser Erhvervsuddannelser i et internationalt perspektiv Forsker/praktikernetværket for Erhvervsuddannelser Roland Østerlund Jørgen Ole Larsen 19. September Introduktion kontekst ET 2020 VET i krisetider Innovation

Læs mere

Teoretisk modul: Introduktion. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber

Teoretisk modul: Introduktion. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber Teoretisk modul: Introduktion Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber Introduktion til modulet Formål At illustrere for studerende, undervisere og virksomheder,

Læs mere

INNOCASE Project Transfer of innovative case study approach in business education Leonardo da Vinci Programme

INNOCASE Project Transfer of innovative case study approach in business education Leonardo da Vinci Programme INNOCASE Project Transfer of innovative case study approach in business education Leonardo da Vinci Programme INNOCASE project no. 2012-1-PL1-LEO05-27456 This project has been funded with support from

Læs mere

Anbefalinger vedrørende implementering af dual uddannelse baseret på IO for projektet

Anbefalinger vedrørende implementering af dual uddannelse baseret på IO for projektet Anbefalinger vedrørende implementering af dual uddannelse baseret på IO for projektet Generelle anbefalinger: Erhvervsuddannelsen skal følge med tiden. Det betyder, at den skal sikre en række muligheder

Læs mere

Har erhvervsuddannelserne en fremtid?

Har erhvervsuddannelserne en fremtid? Christian Helms Jørgensen DPT møde d. 28.2.2012 Roskilde om erhvervsuddannelserne Universitet Dansk pædagogisk tidsskrift Temanummer om erhvervsuddannelse DPU d. 28. februar 2012 Har erhvervsuddannelserne

Læs mere

Syllabus. On-Line kursus. POSitivitiES. Learning. Applied Positive Psychology for European Schools

Syllabus. On-Line kursus. POSitivitiES. Learning. Applied Positive Psychology for European Schools PositivitiES Applied Positive Psychology for European Schools POSitivitiES Positive European Schools On-Line kursus Learning This project has been funded with support from the European Commission.This

Læs mere

og produkter produceret, så som byggeri og udlejning af lokaler. - 1/3 af de 14% kommer fra services lavet af de

og produkter produceret, så som byggeri og udlejning af lokaler. - 1/3 af de 14% kommer fra services lavet af de Korte pointer: Studieturen til Finland gav et indblik i et erhvervsog skolesystem, som har fokus på gode muligheder for videreuddannelse og fleksibilitet i valg af uddannelse, kvalificerede undervisere,

Læs mere

EU s politiske processer på EUD området. Søren Nielsen. Forsker-Praktiker Netværket. 19 September 2012

EU s politiske processer på EUD området. Søren Nielsen. Forsker-Praktiker Netværket. 19 September 2012 EU s politiske processer på EUD området Søren Nielsen Forsker-Praktiker Netværket 19 September 2012 Struktur for oplæg Konteksten EU den politiske proces EU policy rammerne Education and training 2020

Læs mere

Undersøgelser blev skræddersyet til de specifikke behov i det duale uddannelsessystem i hvert land.

Undersøgelser blev skræddersyet til de specifikke behov i det duale uddannelsessystem i hvert land. Rapport fra den dybere analyse af holdninger til det duale system Udført i ERASMUS+ projekt "Strategisk partnerskab for udvikling af det duale system" Projektpartnerne: 1) Fundacja Krzyżowa dla Porozumienia

Læs mere

Læseplan og pædagogisk vejledning. G o l d e n G o a l. Basale færdigheder og kommunikationstræning integreret med sport

Læseplan og pædagogisk vejledning. G o l d e n G o a l. Basale færdigheder og kommunikationstræning integreret med sport Læseplan og pædagogisk vejledning G o l d e n G o a l Basale færdigheder og kommunikationstræning integreret med sport 1 Dette project er udviklet med støtte fra SOCRATES-GRUNDTVIG programmet under Europa

Læs mere

Muligheder med Erasmus+ og PIU

Muligheder med Erasmus+ og PIU Muligheder med Erasmus+ og PIU Hvad har vi på menukortet? - Mobilitetsprogrammer: Mobilitet med Erasmus+ Mobilitet med PIU Praktik i Udlandet Mobilitet med DK-USA - Strategiske partnerskaber under Erasmus+

Læs mere

04 Personaleudvikling

04 Personaleudvikling Indførelsen af referencerammer for kvalitetssikring på erhvervsuddannelserne, har de seneste år været et prioriteret område. Udbydere af erhvervsuddannelser, som befinder sig i de tidlige faser i forbindelse

Læs mere

Anvendelsen af læringsudbytter indenfor transnational mobilitet Annex 1 SEPLO SWOT Analyse

Anvendelsen af læringsudbytter indenfor transnational mobilitet Annex 1 SEPLO SWOT Analyse O1-ANNEX 1 Simplifying the Evidencing Process for Learning Outcomes Anvendelsen af læringsudbytter indenfor transnational mobilitet Annex 1 SEPLO SWOT Analyse SEPLO WWW.SEPLOPROJECT.EU Simplifying the

Læs mere

International strategi for Hotel- og Restaurantskolen

International strategi for Hotel- og Restaurantskolen International strategi for Hotel- og Restaurantskolen November 2017 Hvorfor internationalisering på Hotel- og Restaurantskolen? Hotel- og Restaurantskolen skal være en erhvervsskole med et internationalt

Læs mere

RESME Nyhedsbrev November 2013 On the border between Residential Child Care and Mental Health Treatment in Europe Forskningsperspektiver

RESME Nyhedsbrev November 2013 On the border between Residential Child Care and Mental Health Treatment in Europe Forskningsperspektiver NOVEMBER 2013 RESME Nyhedsbrev November 2013 Dette nyhedsbrev handler om et EU støttet projekt der vedrører børn og unge der anbragt udenfor hjemmet. Vi bevæger os i grænselandet mellem den sociale og

Læs mere

Forenet i mangfoldighed

Forenet i mangfoldighed NetQues projektrapport Logopædiuddannelserne i Europa Forenet i mangfoldighed Network for Tuning Standards and Quality of Education Programmes in Speech and Language Therapy/Logopaedics across Europe (NetQues):

Læs mere

EUROPEAN SUSTAINABLE CITIES REFERENCE FRAMEWORK. Member States / Institutions Group

EUROPEAN SUSTAINABLE CITIES REFERENCE FRAMEWORK. Member States / Institutions Group EUROPEAN SUSTAINABLE CITIES REFERENCE FRAMEWORK Member States / Institutions Group Etablering af NSG i Danmark 4. maj 2011 Sustainable Cities Reference Framework Member States / Institutions Group October

Læs mere

Fra Valg til Læring potentialer i at skifte perspektiv

Fra Valg til Læring potentialer i at skifte perspektiv Fra Valg til Læring potentialer i at skifte perspektiv Randi Boelskifte Skovhus Lektor ved VIA University College Ph.d. studerende ved Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet Denne artikel argumenterer

Læs mere

Kim Faurschou, Direktør, FACO International Sciencepark, Odense, Danmark. Systematisk kvalitetsarbejde i voksnes læring. Danske brikker til en mosaik

Kim Faurschou, Direktør, FACO International Sciencepark, Odense, Danmark. Systematisk kvalitetsarbejde i voksnes læring. Danske brikker til en mosaik Kim Faurschou, Direktør, FACO International Sciencepark, Odense, Danmark Systematisk kvalitetsarbejde i voksnes læring Danske brikker til en mosaik 1 Dagsorden Introduktion Danske brikker til en mosaik

Læs mere

Att skape dialog kring vägledning

Att skape dialog kring vägledning Att skape dialog kring vägledning A N N E T T E E R N S T L A U R I D S E N D I R E K T Ø R A A R H U S T E C H OG F O R M A N D F O R N A T I O N A L D I A L O G F O R U M F O R S T U D I E - O G E R

Læs mere

Maintenance Documentation for maintenance

Maintenance Documentation for maintenance Dansk standard DS/EN 13460 3. udgave 2009-12-15 Vedligehold Dokumentation for vedligehold Maintenance Documentation for maintenance DS/EN 13460 København DS projekt: M245239 ICS: 01.110; 21.020 Første

Læs mere

Om School Education Gateway. Europas online platform for undervisning i skolerne

Om School Education Gateway. Europas online platform for undervisning i skolerne Om School Education Gateway Europas online platform for undervisning i skolerne ET STED HVOR MAN KAN INVOLVERE SIG I EUROPAS POLITIKKER OG PRAKSISSER INDEN FOR UNDERVISNING Om Med materiale på 23 europæiske

Læs mere

Nyt fra PwC's IPO Watch

Nyt fra PwC's IPO Watch www.pwc.dk Nyt fra 's IPO Watch v/ Jens Otto Damgaard, partner, Revision. Skat. Rådgivning. Om s IPO Watch IPO Watch Europe undersøger hvert kvartal alle nye børsnoteringer på Europas vigtigste børsmarkeder

Læs mere

Marts 2008. Indholdsfortegnelse

Marts 2008. Indholdsfortegnelse KVALITET I VOKSNES LÆRING I ISLAND Marts 2008 Indholdsfortegnelse Indledning... 1 1 Udviklingen af kvalitetsindikatorer... 2 2 Vejledning for intern evaluering... 3 3 Kvalitetsstandarden ISO 9001... 5

Læs mere

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace har gennem de seneste 7 år arbejdet tæt sammen med mere end 250 af de mest lovende

Læs mere

Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri

Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri En beskrivelse af Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri Dette materiale indeholder en beskrivelse af: 1. Baggrunden for at afholde kurset 2. Målgruppen for kurset 3. Kursets indhold og opbygning

Læs mere

Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser.

Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser. Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser. Denne deklaration følger den europæiske vision om, at alle

Læs mere

International mobilitet (IT)

International mobilitet (IT) International mobilitet (IT) Formål Der er masser af gode grunde til at tage til udlandet på et praktikophold. To af disse grunde er den sprogindlæring og " interkulturelle kompetenceudvikling, der som

Læs mere

Modul 5. Practice. PositivitiES. On-line-kursus. Engagement og mening. Applied Positive Psychology for European Schools

Modul 5. Practice. PositivitiES. On-line-kursus. Engagement og mening. Applied Positive Psychology for European Schools PositivitiES Applied Positive Psychology for European Schools ES Positive European Schools On-line-kursus Modul 5 Practice Engagement og mening This project has been funded with support from the European

Læs mere

Strategic Partnership for the development of dual system

Strategic Partnership for the development of dual system Strategic Partnership for the development of dual system Strategisk Partnerskab til udvikling af dual uddannelse Guide for aktører inden for dual uddannelse udarbejdet af Anna Block og Iwona Machon-Pluszczewska

Læs mere

DISKURSEN OM DE UFAGLÆRTE

DISKURSEN OM DE UFAGLÆRTE DISKURSEN OM DE UFAGLÆRTE Asterisk Live 7. oktober 2015 Kristina Mariager-Anderson DISKURSEN OM DE UFAGLÆRTE Problem: Ufaglærte og kortuddannede er i en sårbar situation på arbejdsmarkedet Årsag: bl.a.

Læs mere

Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Styrelsen for Videregående Uddannelse

Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Styrelsen for Videregående Uddannelse Om Erasmus+ - muligheder og udfordringer i en national kontekst Jean Monnet Tempus Youth in Action Erasmus Mundus Programmet for Livslang Læring Comenius Leonardo Erasmus Grundtvig Tværgående Program Erasmus+

Læs mere

Go Morgenmøde Onboarding

Go Morgenmøde Onboarding Go Morgenmøde Onboarding Dagens program Velkommen hvorfor disse morgenmøder Tanker om dagens tema Fra nyansat til kompetent bidragyder Pause Inspiration til det videre arbejde i egen organisation Opsamling

Læs mere

CONTINUOUS PROFESSIONAL DEVELOPMENT (CPD) OF RADIOGRAPHERS

CONTINUOUS PROFESSIONAL DEVELOPMENT (CPD) OF RADIOGRAPHERS CONTINUOUS PROFESSIONAL DEVELOPMENT (CPD) OF RADIOGRAPHERS IN THE CAPITOL REGION OF DENMARK KONTINUERLIG PROFESSIONAL UDVIKLING (KPU) AF RADIOGRAFER I REGIONH R H Master of Science in Diagnostic Radiography,

Læs mere

Europaudvalget, Uddannelsesudvalget EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 17. august 2009

Europaudvalget, Uddannelsesudvalget EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 17. august 2009 Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del EU-note 64 Offentligt Europaudvalget, Uddannelsesudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 17. august 2009 Grønbog om øget mobilitet

Læs mere

Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri

Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri Dette informationsmateriale beskriver baggrunden for tværsektorielt kompetenceudvikling i geriatri, kursets

Læs mere

REFERENCE FRAMEWORK FOR SUSTAINABLE CITIES. København, 4. maj 2011

REFERENCE FRAMEWORK FOR SUSTAINABLE CITIES. København, 4. maj 2011 REFERENCE FRAMEWORK FOR SUSTAINABLE CITIES København, 4. maj 2011 INTEGRATIONSMINISTERIETS INTERNATIONALE SAMARBEJDE PÅ BY- OG BOLIGOMRÅDET Det bypolitiske EU-samarbejde Urban Development Group European

Læs mere

Djøfs diplomuddannelser. Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder. Tænk længere

Djøfs diplomuddannelser. Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder. Tænk længere Djøfs diplomuddannelser Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder Tænk længere Vælg en diplomuddannelse i ledelse eller projektledelse Hvorfor vælge en diplomuddannelse? Med en diplomuddannelse

Læs mere

Make it work! En Quick-guide til integration af virtuel mobilitet i internationale praktikophold

Make it work! En Quick-guide til integration af virtuel mobilitet i internationale praktikophold Make it work! En Quick-guide til integration af virtuel mobilitet i internationale praktikophold Hvad? Internationale praktikophold får større og større betydning i forbindelse med internationaliseringen

Læs mere

Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013

Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013 Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013 Projekt Danmarks Maritime Klynge og Transportens Innovationsnetværk inviterede den 25. september 2013

Læs mere

TUP I teksten anvendes både begreberne RKV og IKV. RKV anvendes generelt som en paraplybegreb, der i denne tekst referer

TUP I teksten anvendes både begreberne RKV og IKV. RKV anvendes generelt som en paraplybegreb, der i denne tekst referer TUP 2012 Det er AMU s formål at medvirke til at styrke arbejdsstyrkens kompetenceudvikling på både kort og langt sigt. Godt 1 mio. danskere mellem 20 og 64 år har ikke gennemført en erhvervskompetencegivende

Læs mere

Forskningsbaserede studieophold i praksis. Jesper Piihl Jens Smed Rasmussen

Forskningsbaserede studieophold i praksis. Jesper Piihl Jens Smed Rasmussen Forskningsbaserede studieophold i praksis Jesper Piihl Jens Smed Rasmussen Typisk kritik af studieophold Studieophold udvikler ikke relevante videnskabelige kompetencer! Hvordan skal vi evaluere praktisk

Læs mere

Indsatsområde: Kvalitetssikring af ph.d.-uddannelserne på AU

Indsatsområde: Kvalitetssikring af ph.d.-uddannelserne på AU Indsatsområde: Kvalitetssikring af ph.d.-uddannelserne på AU AU s mål er at: - Medvirke til at sætte - Udvikle fælles - Tilbyde en ph.d.- - Udarbejde kvalitetssikringspolitik med den internationale kvalitetsstandarder

Læs mere

IDRÆTS POTENTIALER OG REALITETER I EUROPA

IDRÆTS POTENTIALER OG REALITETER I EUROPA IDRÆTS POTENTIALER OG REALITETER I EUROPA C irka 41%1 af de 505 millioner indbyggere, der bor i Europa, dyrker motion eller idræt mindst en gang om ugen. Desuden er der mere end 700,000 idrætsorganisationer

Læs mere

Co-funded by the Prevention of and Fight against Crime Program of the European Union.

Co-funded by the Prevention of and Fight against Crime Program of the European Union. Co-funded by the Prevention of and Fight against Crime Program of the European Union. ISEC-projekt "administrativ tilgang til organiseret kriminalitet; støtte europæiske lokalmyndigheder i at bekæmpe lokale

Læs mere

ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog

ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog Fremmedsprog som tillægskompetence Specialiseringsmodul CLIL på Københavns Professionshøjskole 1 CLIL-teamet

Læs mere

Overblik Muligheder Tilskuddet Det praktiske

Overblik Muligheder Tilskuddet Det praktiske Overblik Muligheder Tilskuddet Det praktiske Erasmus+ 2014-2020 Europe 2020: strategi for vækst, jobs, social retfærdighed og inklusion Europæisk 2020-strategi for uddannelse (ET2020) I alt over syv år:

Læs mere

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Døesvej 70-76 7500 Holstebro Telefon 99 122 222 Værdigrundlag for UCH Uddannelsescenter Holstebro indgår med sine uddannelser i en værdikæde og ønsker

Læs mere

ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog

ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog Fremmedsprog som tillægskompetence Specialiseringsmodul CLIL på Københavns Professionshøjskole CLIL-teamet

Læs mere

Vejledning til alle borgere

Vejledning til alle borgere Vejledning til alle borgere Formål Formålet med papiret Vejledning til alle borgere er dels at sætte fokus på de problemstillinger, der knytter sig til vejledningsordningerne og strukturen og dels at udpege

Læs mere

Oplæg til Code of Care indsats for Struer Kommunes Fleksjob værksteder

Oplæg til Code of Care indsats for Struer Kommunes Fleksjob værksteder Situation Oplæg til Code of Care indsats for Struer Kommunes Fleksjob værksteder Struer Kommune er udvalgt til forgangskommune i forbindelse med udviklingen af en model for etablering og drift af værdiskabende

Læs mere

STATUS MÅL. Flere skal fuldføre Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse (fuldførelsen skal stige til mindst 60 procent i 2020 og 67 procent i 2025).

STATUS MÅL. Flere skal fuldføre Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse (fuldførelsen skal stige til mindst 60 procent i 2020 og 67 procent i 2025). STRATEGI 2020 STATUS Strategi 2016 2020 udformes i en tid præget af mange forandringer på skolen og uddannelsesområdet. Erhvervsuddannelsesreformen (EUD-reformen) fra 2015 er under indfasning, den fremtidige

Læs mere

I Schweiz gennemfører ca. to tredjedele af en ungdomsårgang en erhvervsuddannelse i en af de tre former, som indeholdes i det schweiziske system.

I Schweiz gennemfører ca. to tredjedele af en ungdomsårgang en erhvervsuddannelse i en af de tre former, som indeholdes i det schweiziske system. Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 285 Offentligt Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk

Læs mere

Anbefalinger for forbedret sikkerhed for elektrikere i Europa. Redigeret af Valentina Chanina. Projekt: Safety4El Improved Safety for Electricians

Anbefalinger for forbedret sikkerhed for elektrikere i Europa. Redigeret af Valentina Chanina. Projekt: Safety4El Improved Safety for Electricians Anbefalinger for forbedret sikkerhed for elektrikere i Europa Redigeret af Valentina Chanina Projekt: Safety4El Improved Safety for Electricians Indholdsfortegnelse Om Safety4El projektet... 2 Mål... 2

Læs mere

Forståelser af begrebet vejledning

Forståelser af begrebet vejledning Forståelser af begrebet vejledning Konferencen: Vejledning af kortuddannede på kanten af arbejdsmarkedet 16.1.2013 Carla Tønder Jessing Forståelser og definitioner 1. De mest anvendte definitioner i Danmark

Læs mere

Chengdu FASE 2 - VALGMODUL KINA INFORMATION, VEJLEDNING OG DOKUMENTER

Chengdu FASE 2 - VALGMODUL KINA INFORMATION, VEJLEDNING OG DOKUMENTER Chengdu FASE 2 - VALGMODUL KINA INFORMATION, VEJLEDNING OG DOKUMENTER FASE 2 - INFORMATION, VEJLEDNING OG DOKUMENTER INFORMATION, VEJLEDNING OG DOKUMENTER Vi behandler de indkomne ansøgninger hurtigst

Læs mere

Vejledninger. Ordliste, Begreber og Ansvar. Version 2.3 april 2018

Vejledninger. Ordliste, Begreber og Ansvar. Version 2.3 april 2018 Vejledninger Ordliste, Begreber og Ansvar Version 2.3 april 2018 Dette værk er licenseret under en Creative Commons Kreditering- IkkeKommerciel DelPåSammeVilkår 4.0 International Licens. VINCE Validation

Læs mere

Frafald (slutting) i erhvervsuddannelserne

Frafald (slutting) i erhvervsuddannelserne Dialogkonference dansk-norsk Tirsdag d. 4. juni 2013 Frafald (slutting) i erhvervsuddannelserne Årsager til det stigende frafald i erhvervsuddannelserne Nogle indsatser mod frafald Andel afbrudte forløb

Læs mere

Forskningsbasering: Hvad sker der når et universitet vil sætte ord og handling bag?

Forskningsbasering: Hvad sker der når et universitet vil sætte ord og handling bag? Forskningsbasering: Hvad sker der når et universitet vil sætte ord og handling bag? Mogens Hørder Syddansk Universitet Kongelige Danske Videnskabernes Selskab Forskningspolitisk årsmøde 22 marts 2011 På

Læs mere

Mentoring for iværksættere

Mentoring for iværksættere Mentoring for iværksættere Sparringspartnerne 30. januar 2017 Kirsten M. Poulsen info@kmpplus.com Kirsten M. Poulsen International ekspert inden for mentoring Forfatter og konsulent med særlig passion

Læs mere

Kompetenceudvikling EUD reform workshop

Kompetenceudvikling EUD reform workshop Kompetenceudvikling EUD reform workshop Susanne Gottlieb Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser 9.2.2. Markant løft af lærernes pædagogiske kompetencer alle lærere [skal] inden 2020 have

Læs mere

UDDANNELSE DER FØRER TIL BESKÆFTIGELSE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET

UDDANNELSE DER FØRER TIL BESKÆFTIGELSE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET UDDANNELSE DER FØRER TIL BESKÆFTIGELSE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET STRATEGISKE FOKUSOMRÅDER FAKTA OM UDDANNELSE I ODENSE 1. Unge skal bevidst vælge ungdomsuddannelse, der fører til beskæftigelse 2.

Læs mere

Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning

Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning Gråzonesprog er et af fire pædagogiske værktøjer, som er udviklet på initiativ af Fastholdelseskaravanen. I perioden 2013-2016 indgår FastholdelsesTaskforce

Læs mere

Øg bedriftens sociale kapital

Øg bedriftens sociale kapital Øg bedriftens sociale kapital Kvægkongres 2019, professor Bæredygtig Produktion, Aalborg Universitet København Det sociale menneske Vi har indbygget i vores gener at være et socialt dyr Det moderne menneske

Læs mere

Målrettet kompetenceudvikling. diplomniveau

Målrettet kompetenceudvikling. diplomniveau Målrettet kompetenceudvikling på akademi- og diplomniveau Kompetenceudvikling ved brug af moduler på hhv. Kommunomuddannelsen, som foregår på akademiniveau og Den Offentlige Lederuddannelse, som foregår

Læs mere

Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof"

Strategi-plan 2020: På vej mod Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof" Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof" Skolens VISION for 2020

Læs mere

Information om avanceret- og ekspertniveau -samt talentspor

Information om avanceret- og ekspertniveau -samt talentspor Information om avanceret- og ekspertniveau -samt talentspor Indhold Intentionerne bag EUD-reformen... 2 Præstationsstandarder... 2 Avanceret niveau... 2 Ekspertniveau... 2 Randers Social- og Sundhedsskoles

Læs mere

Anvendelse af ny viden i de fem kommuner

Anvendelse af ny viden i de fem kommuner Anvendelse af ny viden i de fem kommuner Af Peter Sørensen Lektor, mag.art og ph.d.-studerende University College Lillebælt & Aalborg Universitet Der er generelt gode forudsætninger for at bringe ny viden

Læs mere

LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL

LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL - Legende aktiviteter i en fagdidaktisk undervisning Materialet er udviklet af Kræftens Bekæmpelse, Forebyggelse & Oplysning, Fysisk Aktivitet & kost i samarbejde med

Læs mere

22/ ELH Digital læring

22/ ELH Digital læring 22/10 2015 ELH Digital læring Formålet med dette notat er at beskrive enkelte aktuelle rapporter vedrørende digital læring og emner til drøftelse i DLi relateret til dette emne. Europe-Kommissionens udkast

Læs mere

Notat om karrierevejledning i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord

Notat om karrierevejledning i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord Det Regionale Råd! 4. oktober 2007 Dorte Qvesel Dorte.Qvesel@stab.rm.dk 1-01-72-10-07 Notat om karrierevejledning i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord Baggrund Baggrunden for

Læs mere

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING KODEKS FOR GOD UNDERVISNING vi uddanner fremtidens landmænd GRÆSSET ER GRØNNEST - LIGE PRÆCIS DER, HVOR VI VANDER DET. Og vand er viden hos os. Det er nemlig vores fornemste opgave at sikre, at du udvikler

Læs mere

Kursusforløbet har til formål at inspirere og understøtte skolernes igangværende arbejde med at realisere erhvervsuddannelsesreformen.

Kursusforløbet har til formål at inspirere og understøtte skolernes igangværende arbejde med at realisere erhvervsuddannelsesreformen. Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Invitation til "Skoleudvikling i Praksis"

Læs mere

JOB PROFIL Oversigt over læsning og skrivning på jobbet GARTNERFAG

JOB PROFIL Oversigt over læsning og skrivning på jobbet GARTNERFAG JOB PROFIL Oversigt over læsning og skrivning på jobbet GARTNERFAG Indhold DEL 1: DEL 2: DEL 3: JOBPROFIL GARTNERFAG OVERSIGT OVER OPGAVER OG AKTIVITETER I. Anlægsgartner II. Planteskolegartner LÆSNING

Læs mere

Skolens pædagogiske og didaktiske grundlag

Skolens pædagogiske og didaktiske grundlag BRUUNBIZ idérig kommunikation 2016 Skolens pædagogiske og didaktiske grundlag sosusilkeborg.dk Billedunivers i Skolens pædagogiske og didaktiske grundlag er skabt af fotograf Lisbeth Barfoed Skolens pædagogiske

Læs mere

BRUG FOR ALLE UNGE FREM MOD 2015

BRUG FOR ALLE UNGE FREM MOD 2015 BRUG FOR ALLE UNGE FREM MOD 2015 Sætter nydanske drenges ressourcer i spil Fortsætter sin støtte til alternative lektiecaféer og ung-til-ung metoder Intensiverer oplysning om uddannelse til nydanske forældre

Læs mere

Automatisering og digitalisering i nordiske produktionsvirksomheder

Automatisering og digitalisering i nordiske produktionsvirksomheder Automatisering og digitalisering i nordiske produktionsvirksomheder Rune Scharff Andreasen Teamleder, Erhvervsstyrelsen Industri 4.0 i Praksis IDA-konference 13. december 2016 Hvorfor produktion? Produktion

Læs mere

Besøg i Varde Kommune 8. Februar 2016 EU Konsulent Henriette Hansen

Besøg i Varde Kommune 8. Februar 2016 EU Konsulent Henriette Hansen Besøg i Varde Kommune 8. Februar 2016 EU Konsulent Henriette Hansen 1 Agenda Præsentation af SDEO Hvad er EU Projekter Kort intro til EU s programmer Kommunal parathed ift. EU projekter Kommunekonceptet

Læs mere

SIP 4. Praksisorienteret undervisning kobling mellem teori og praksis Skoleudvikling i praksis på for erhvervsuddannelserne.

SIP 4. Praksisorienteret undervisning kobling mellem teori og praksis Skoleudvikling i praksis på for erhvervsuddannelserne. SIP 4 Praksisorienteret undervisning kobling mellem teori og praksis Skoleudvikling i praksis på for erhvervsuddannelserne. Side 1 Vekseluddannelse Erhvervsuddannelser er vekseluddannelser, hvori indgår

Læs mere

Randers Social- og Sundhedsskole Godkendt dec. 2013

Randers Social- og Sundhedsskole Godkendt dec. 2013 Strategi 2014-2016 Udfordringerne i perioden 2014 2016 Nye uddannelser I den kommende strategiperiode skal skolen implementere en ny erhvervsskolereform og dermed være med til at højne erhvervsuddannelsernes

Læs mere

Introduktion til tekom og tekom Danmark den 5. marts 2013

Introduktion til tekom og tekom Danmark den 5. marts 2013 Introduktion til tekom og tekom Danmark den 5. marts 2013 Hvem er jeg? Navn: Per Harbo Sørensen Stilling: Partner, World Translation A/S Ansvarlig for teknisk dokumentationsafdeling, sprogteknologi og

Læs mere

Det Tematiske Netværks Projekt. AEHESIS - www.aehesis.com. Aligning a European Higher Education Structure In Sport Science

Det Tematiske Netværks Projekt. AEHESIS - www.aehesis.com. Aligning a European Higher Education Structure In Sport Science Det Tematiske Netværks Projekt AEHESIS - www.aehesis.com Aligning a European Higher Education Structure In Sport Science Rapport fra det tredje år 2006 Oversigt over projektet 1 Den 1. oktober 2003, påbegyndtes

Læs mere

EUD-reformen og kompetenceudvikling af lærerne på EUD

EUD-reformen og kompetenceudvikling af lærerne på EUD EUD-reformen og kompetenceudvikling af lærerne på EUD Faglært til fremtiden Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser, 2013 Kompetenceudviklingen skal medvirke til at gøre undervisningen bedre og give

Læs mere

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting Specialpædagogisk støtte og inklusion på ungdomsuddannelserne for personer med psykiske funktionsnedsættelser et indblik i resultaterne fra et systematisk litteraturstudie Camilla Brørup Dyssegaard, Ren

Læs mere

Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune

Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune Dato 07.05.14 Dok.nr. 46908-14 v2 Sagsnr. 14-3053 Ref. lcor Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune Titel Baggrund Faglært til fremtiden Varde Kommune (der kan findes et nyt navn) I marts måned 2014

Læs mere

De Faste Repræsentanters Komité noterede sig på mødet den 2. maj 2018, at der nu er enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner.

De Faste Repræsentanters Komité noterede sig på mødet den 2. maj 2018, at der nu er enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. maj 2018 (OR. en) 8301/18 NOTE fra: til: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 7831/1/18

Læs mere

Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen

Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen Skolebestyrelsen fastsætter principper for skolens virksomhed. Fremover skal skolebestyrelsen også som del af den åbne skole fastsætte principper for samarbejder

Læs mere

Danish Language Course for International University Students Copenhagen, 12 July 1 August Application form

Danish Language Course for International University Students Copenhagen, 12 July 1 August Application form Danish Language Course for International University Students Copenhagen, 12 July 1 August 2017 Application form Must be completed on the computer in Danish or English All fields are mandatory PERSONLIGE

Læs mere

Inden for en ramme, der til enhver tid afspejler tendenser og udviklinger, i såvel den aktuelle som den fremtidige psykiatriske sygepleje.

Inden for en ramme, der til enhver tid afspejler tendenser og udviklinger, i såvel den aktuelle som den fremtidige psykiatriske sygepleje. Specialuddannelsen i psykiatrisk sygepleje én uddannelse på landsplan. Specialuddannelsen i Psykiatrisk Sygepleje udbydes regionalt, og der er på tværs af de fire uddannelsesregioner et tæt samarbejde,

Læs mere

Har du lederambitioner ser du dig selv som leder i fremtiden?

Har du lederambitioner ser du dig selv som leder i fremtiden? Har du lederambitioner ser du dig selv som leder i fremtiden? Vil du gerne være blandt fremtidens ledere, der gør en markant forskel og evner at skabe nye og innovative resultater? Vil du øge værdien af

Læs mere

Jobnetværket om fastholdelse i job for mennesker med psykisk sårbarhed

Jobnetværket om fastholdelse i job for mennesker med psykisk sårbarhed Jobnetværket om fastholdelse i job for mennesker med psykisk sårbarhed http://knudramian.pbworks.com/jobnettet www.cfk.rm.dk Indhold Dagens program Hvem er vi? Hvorfor fastholdelse? Hvad er fastholdelse

Læs mere

Unge på kanten af arbejdsmarkedet.

Unge på kanten af arbejdsmarkedet. Unge på kanten af arbejdsmarkedet. Dette kursusforløb henvender sig til dig der arbejder med unge med særlige behov, som er på kanten af enten arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet. Dit job kan være,

Læs mere

LÆRERUDDANNELSE: STATUS OG UDSIGTER FOR UDDANNELSE AF GRUNDSKOLELÆRERE I EUROPA

LÆRERUDDANNELSE: STATUS OG UDSIGTER FOR UDDANNELSE AF GRUNDSKOLELÆRERE I EUROPA GENERALDIREKTORATET FOR INTERNE POLITIKKER TEMAAFDELING B: STRUKTUR- OG SAMHØRIGHEDSPOLITIK KULTUR OG UDDANNELSE LÆRERUDDANNELSE: STATUS OG UDSIGTER FOR UDDANNELSE AF GRUNDSKOLELÆRERE I EUROPA UNDERSØGELSE

Læs mere

Hvordan kommer vi videre på uddannelsesfronten? Dilemmaer og muligheder i forlængelse af mini-spørgeskemaundersøgelse

Hvordan kommer vi videre på uddannelsesfronten? Dilemmaer og muligheder i forlængelse af mini-spørgeskemaundersøgelse Hvordan kommer vi videre på uddannelsesfronten? Dilemmaer og muligheder i forlængelse af mini-spørgeskemaundersøgelse Uddannelse er politik Hvad er goduddannelsespolitik? (1)Hvilke interesser (2)Hvordan

Læs mere

Region Midtjyllands politik for grunduddannelser

Region Midtjyllands politik for grunduddannelser Region Midtjyllands politik for grunduddannelser Region Midtjylland Forord Missionen for Region Midtjylland er at bidrage til velfærd ved at fremme borgernes mulighed for sundhed, trivsel og velstand.

Læs mere

En skole af elever- For elever

En skole af elever- For elever En skole af elever- For elever Efter 10 års økonomisk og politisk forsømmelse af vores erhvervsuddannelser er det endeligt gået op for politikerne, at der er brug for en reform. Vi har et behov for øget

Læs mere

BAGGRUND FORMÅL AMBITION

BAGGRUND FORMÅL AMBITION BAGGRUND Udfordringen står lige foran os: Om bare 10 år vil vi i Danmark mangle 17.000 faglærte i bygge-, anlægs- og installationsbrancherne. Kvinder udgør kun ca. 9 % af de danske bygge-, anlægs- og installationsbrancher.

Læs mere

Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008)

Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008) Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008) 2

Læs mere

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGSGUIDEN 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse COI Center for Offentlig Innovation Købmagergade 22 1150

Læs mere

www.pwc.com 4 minutter om jagten på den rette medarbejder Global CEO Survey 2012

www.pwc.com 4 minutter om jagten på den rette medarbejder Global CEO Survey 2012 www.pwc.com 4 minutter om jagten på den rette medarbejder Global CEO Survey Agenda Fakta og tal Udfordringer Tal med vores eksperter Mere information jagten på den rette medarbejder Slide 2 Fakta og tal

Læs mere