Høring over udkast til forslag til lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse (strålebeskyttelsesloven)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høring over udkast til forslag til lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse (strålebeskyttelsesloven)"

Transkript

1 Høring over udkast til forslag til lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse (strålebeskyttelsesloven) Danske Bioanalytikere, Dansk Radiologisk Selskab og Radiograf Rådet vil i nærværende notat afgive høringssvar til lovudkastet. Vi har i dette høringssvar valgt at kommentere og bemærke fortløbende i forhold til lovudkastets kapitler og relevante paragraffer. Tekst i indramning er vores spørgsmål og bemærkninger! Vi vil indledningsvis kvittere for den gennemgribende modernisering af henholdsvis røntgenloven og radioaktivitetsloven, der, i modsætning til tidligere, nu forholder sig eksplicit til Euratomdirektivet. Der er efterfølgende udsendt tre bekendtgørelser til kommentering inden den Det er Bekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse, Bekendtgørelse om strålingsgeneratorer og Bekendtgørelse om brug af radioaktive stoffer. Med disse står det klart at der følges op med førnævnte bekendtgørelser, og vi har en formodning om, at der kommer forståelige og tilgængelige vejledninger, der kan nedbryde lovens kompleksitet og skabe en gennemskinnelighed, således at disse kan indgå som et naturligt grundlag for enhver sundhedspersons virke i forbindelse med brugen af ioniserende stråling. Det er i det fremsendte ikke helt tydeligt, hvilken status almindelige bemærkninger har. Følger bemærkningerne loven og præsenteres på portalen, også udover høringsperioden, eller er de blot fremsendt for at skabe forståelse og overblik for høringsparterne på høringslisten? Kapitel 1 Indledende bestemmelser 1: Anvendelsesområder Der er i stk. 4, 5 og 6 en række muligheder for undtagelser fra loven ved brug af strålekilder og stråleudsættelse blot det anses for strålebeskyttelsesmæssigt forsvarligt. Vi undres over, hvornår et anlæg i lovens forstand betragtes som strålebeskyttelsesmæssigt forsvarligt? Det fremgår ikke af loven, hvornår et anlæg er strålebeskyttelsesmæssigt forsvarligt. Er det når en strålingsgenerator opererer med en spændingsforskel på mindre end eller lig med 5 kv? Endelig vil vi gerne vide, hvilke anlæg og situationer, der specifikt tænkes på som værende strålebeskyttelsesmæssigt forsvarlige? Derudover er vi også i tvivl om der menes spændingsvariationer eller spændingsforskel, da man ikke kan frembringe ioniserende stråling med en spændingsforskel på under 10 kv? 2: EU-retsakter beskyttelse mod skadelige effekter Vi imødeser positivt, at der med lovforslaget er åbnet for potentielle positive miljømæssige tiltag, eksempelvis i forbindelse med beslutning om oprydning, eller om graden af oprydning efter en eventuel

2 radioaktiv forurening af miljøet, hvor beskyttelsen af miljøet nu skal indgå som en selvstændig overvejelse for at beskytte borgernes sundhed på lang sigt. 3: Ejere af relevant udstyr og arbejdsgiverforpligtelser Det fremgår af 3, hvem der egentlig har ledelsesansvar og dermed også ledelsesforpligtelsen. Men også at alle, der besidder eller anvender et radioaktivt stof, samt den, der anvender et anlæg til frembringelse af røntgenstråler, er genstand for lovenes bestemmelser, og at disse personer skal have fornødne tilladelser, råde over de fornødne kompetencer og vil være genstand for løbende tilsyn, herunder i givet fald som arbejdsgivere. Det kunne her være ønskeligt med en præcisering af de fornødne kompetencer. Der påhviler yderligere enhver arbejdsgiver, der lader sine arbejdstagere udsætte for stråling, en række forpligtelser i relation til beskyttelse af arbejdstagerne mod skadelige effekter af denne stråling samt at orientere arbejdstagerne herom. I den forbindelse nævnes det om arbejdstagere er sundhedsmæssigt egnede til at arbejde med kilder, og at arbejdstagerne er behørigt dosisovervågede. Vi undres over, hvilke kriterier, der kan opstilles for at være sundhedsmæssigt egnede? Hvem er ikke sundhedsmæssigt egnede? Hvem vurderer den sundhedsmæssige egnethed? Vil det betyde at alle sundhedspersoner, der skal arbejde med ioniserende stråling skal have foretaget et lægetjek og hvor ofte? I vores optik vil en behørig dosisovervågning betyde, at der løbende sker en opsamling og monitorering, der sikrer at medarbejdere modtager minimal dosis, og at denne dosis løbende kan kontrolleres. Dette er som i dag, hvor stort set alle, der arbejder med ioniserende stråling, bærer et dosimeter. 4: Definition I stk. 10 bemærkes, at der her defineres utilsigtet bestråling, men der savnes her en klar definition på væsentlig utilsigtet bestråling som det fremgår af 18. Hvad er forskellen på utilsigtet og væsentligt utilsigtet bestråling? Kapitel 2 Berettigelse, optimering og dosisbegrænsning Berettigelse, optimering og dosisbegrænsning er de bærende principper i opbygningen af et strålebeskyttelsessystem, og således også indeholdt i direktivet. Principperne indbefatter det værdisæt, ICRP udtrykker, ved, a) at praksissens nyttevirkning for personer eller samfundet skal opveje de sundhedsskader, de kan forårsage, b) at sandsynligheden for stråleudsættelse, antallet af mennesker, der stråleudsættes, og størrelsen af deres individuelle stråledoser, alle skal holdes så lave som rimeligt opnåeligt under hensyntagen til økonomiske og samfundsmæssige faktorer, og ved c) at ingen mennesker må udsættes for stråledoser, der overstiger de fastsatte dosisgrænser.

3 Af 5 fremgår det således, at økonomiske fordele ved brug af stråleudsættelse skal opveje ulemperne. Stråleudsættelsen skal i vores optik altid være indikeret eller berettiget ligegyldigt hvad det end må koste. Vi undres over, hvorvidt man ud fra et økonomisk incitament vil kunne udsætte borgerne for dosis, som kunne være undgået ved en dyrere løsning? Fx hvorvidt et gammelt apparatur kan godkendes udelukkende på baggrund af, at fremskaffelse af nyt apparatur er forbundet med store omkostninger? Kan denne paragraf eventuelt tilsidesætte 21? Gælder det således at en undersøgelse, hvor der findes ikke-dosisbelastende, men dyrere, undersøgelsesmetoder, som fx MR eller ultralyd, må udføres med ioniserende stråling ud fra et økonomisk incitament? 6: Stråleudsættelse skal holdes så lavt som rimeligt opnåeligt under hensyn til bl.a. økonomiske faktorer Ifølge side 61 i de almindelige bemærkningerne (AM) står der, at de økonomiske omkostninger ved at forøge strålebeskyttelsen også skal tages i betragtning ved anvendelsen af ALARA-princippet. Det gælder her, at de økonomiske omkostninger ved fx at forøge afskærmningen af en strålekilde skal stå mål med de sparede stråledoser. Det er i henhold til internationale anbefalinger fx IAEA ikke rimeligt at forlange strålingsniveauer, der allerede er bragt på niveau med baggrundsstrålingen, reduceret yderligere. Det foreslås i lovforslagets 6, stk. 2, at Sundhedsstyrelsen kan træffe afgørelse, om, hvorvidt en konkret brug af en strålekilde eller stråleudsættelse er tilstrækkeligt optimeret i henhold til stk. 1. Bestemmelsen implementerer helt eller delvist strålebeskyttelsesdirektivets artikler 5-7, 22, 32, 56, 65 og 73. Vi undres over, at der i 6 ikke er en skærpelse i forhold til Euratomdirektivet, således at økonomiske faktorer undtages i forhold til stråleudsættelsen? Vi undres ligeledes over, hvorvidt ALARA bør drages sammen med økonomiske forhold, når der tales om optimering af en undersøgelse? Kan man ud fra et økonomisk incitament foretage en undersøgelse, som ikke lever op til ALARA-princippet? 11: Sidste linje: sandsynligheden for og omfanget af stråleudsættelse er så lavt som rimeligt opnåeligt Hvad skal man kunne acceptere som arbejdstager? I loven og bemærkningerne fremgår der intet om, hvad der er rimeligt, blot at det er strålebeskyttelseskoordinatoren, der er ansvarlig for strålebeskyttelsesforanstaltningerne. Vi mener, at der savnes en præcisering af, hvad forskellen er på befolkning og den del af befolkningen, der arbejder med ioniserende stråling. Hvad skal vi som sundhedspersoner kunne acceptere, blot fordi vi har valgt at arbejde med ioniserende stråling?

4 Kapitel 5 Strålebeskyttelseskoordinator, strålebeskyttelsesekspert og Medicinsk-fysisk ekspert 15: Strålebeskyttelseskoordinator, hvem er det? Sundhedsstyrelsen fastsætter regler om anvendelse, anerkendelse og godkendelse af strålebeskyttelseskoordinatorer, strålebeskyttelseseksperter og medicinsk-fysiske eksperter. Stk. 2. Sundhedsstyrelsen fastsætter regler om disse personers opgaver og forpligtelser. Stk. 3. Sundhedsstyrelsen kan godkende uddannelser af strålebeskyttelseskoordinatorer og strålebeskyttelseseksperter. På side 12 i almindelige bemærkninger fremgår det at vedkommende skal have kompetencer på en hospitalsfysikers niveau. 74) "strålebeskyttelseskoordinator": en person, der er teknisk kompetent inden for strålebeskyttelsesforhold, som er relevante for en given type praksis, til at overvåge eller forestå gennemførelsen af strålebeskyttelsesforanstaltninger. Side 28: Gældende ret omfatter endvidere en række bestemmelser om uddannelses-, videns-, færdighedsog kompetencemål for sundhedspersoner i medfør af autorisationsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 877 af 4. august 2011 (bemærkning: gældende lovbekendtgørelse er nr. 990 af 18. august 2017), samt tilhørende bekendtgørelser om uddannelse af personale i sundhedssektoren. Der er typisk tale om radiografer, stråleterapipersonale, hospitalsfysikere og speciallæger i radiologi. Der er for alle fagdiscipliner uddannelseskrav på strålebeskyttelsesområdet, herunder krav om at kunne forstå og anvende de grundlæggende strålebeskyttelsesprincipper, jf. hertil afsnit 2.2, både i forhold til patienter, personale og personer i befolkningen. I medfør af den generelle lovgivning på sundhedsområdet, herunder autorisationslovens bestemmelser om omhu og samvittighedsfuldhed, vil de nødvendige kompetencer og ansvar for at varetage og vurdere de kliniske aspekter ved medicinsk anvendelse af ioniserende stråling således fortsat være placeret hos de sundhedspersoner, der håndterer og anvender strålekilder. Det vil være den strålingsansvarlige læge, der har det konkrete ansvar for den lægefaglige vurdering af indikation for kliniske aspekter, herunder klinisk anvendelse af ioniserende stråling til udredning og behandling. Side 31: Funktionerne af strålebeskyttelseskoordinator og medicinsk-fysisk ekspert svarer efter gældende ret til henholdsvis strålingsansvarlig og strålingsansvarlig fysiker. Da funktionerne allerede eksisterer i praksis, vil implementeringen af funktionerne strålebeskyttelseskoordinator og medicinsk-fysisk ekspert ikke medføre væsentlige ændringer af eksisterende praksis på området. Side 81: Med strålebeskyttelseskoordinator forstås en person eller en gruppe af personer, der samlet er teknisk kompetent inden for de strålebeskyttelsesforhold, som er relevante for en given type praksis, til at overvåge eller forestå gennemførelsen af strålebeskyttelsesforanstaltninger. Kompetencekravene til en strålebeskyttelseskoordinator kvalificerer ikke i sig selv til hverv som strålebeskyttelsesekspert eller medicinsk-fysisk ekspert, uanset typen af virksomhed. Med udgangspunkt i ovenstående ville det være rart at få klarhed over hvilke kompetencer, der kræves for at blive strålebeskyttelseskoordinator. Kan det være en autoriseret sundhedsperson, fx en radiograf eller en bioanalytiker med udvidede kompetencer eller skal det være en hospitalsfysiker?

5 Kapitel 6 overvågning og måletjeneste 16 og 17: Sundhedsstyrelsen fastsætter regler om dosisovervågning af arbejdstagere, herunder om bestemmelse, vurdering samt registrering af doser og godkendelse af måletjenester, der varetager dosisovervågning af arbejdstagere. Stk. 2. Sundhedsstyrelsen fører et register over doser til arbejdstagere (dosisovervågning). Derudover fremgår det af strålebeskyttelsesdirektivets artikel 79, stk. 1, at medlemsstaterne skal træffe foranstaltninger til anerkendelse af dosimetriske tjenester samt sikre kontinuiteten af sådanne tjenesters ekspertise. Ifølge artikel 79, stk. 2, skal medlemsstaterne specificere anvendelseskravene. Medlemsstaterne skal endvidere i henhold til artikel 81 sikre, at det er dosimetriske tjenester, der bestemmer den indre og ydre dosis for de stråleudsatte arbejdstagere. Der skal overvåges individuelt, for at registrere dosen i samarbejde med virksomheden og, såfremt der er tale om eksterne arbejdstagere, i samarbejde med arbejdsgiveren. Strålebeskyttelsesdirektivets artikel 43, fastsætter krav vedrørende journalisering af dosisresultater og indberetning til et nationalt datasystem, som kan være et nationalt dosisregister. Direktivets bilag, artikel 44, indeholder bestemmelser om adgang til resultaterne af den nationale dosisovervågning, samt om de data, som det nationale dosisregister som minimum skal omfatte. Side 26 i strålebeskyttelsesdirektivet: Planlægningen skal i henhold til strålebeskyttelsesdirektivets artikler 32 og tillige omfatte kategorisering af stråleudsatte arbejdstagere, klassificering af arbejdsområder, vurdering af behov for radiologisk overvågning og individuel dosisovervågning samt kortlægning af uddannelses- og oplæringsbehov. Effektiviteten af foranstaltningerne skal endvidere vurderes løbende med henblik på eventuelle behov for ændringer eller justeringer. Side 32 Strålebeskyttelsesdirektivets artikel 43, fastsætter krav vedrørende journalisering af dosisresultater og indberetning til et nationalt datasystem, som kan være et nationalt dosisregister. Direktivets bilag X, artikel 44, indeholder bestemmelser om adgang til resultaterne af den nationale dosisovervågning, samt om de data, som det nationale dosisregister som minimum skal omfatte. Særligt vedrørende overvågning af arbejdstagere er det i medfør af dosisgrænsebekendtgørelsens 11, stk. 1, sammenholdt med bilag 1 fastsat, at arbejdstagere over 18 år herunder personer under uddannelse over 18 år, der vil kunne modtage doser, der overstiger 3/10 af dosisgrænsen for effektiv dosis på 20 msv/år eller overstiger 3/10 af dosisgrænserne for ækvivalent dosis til øjelinsen, huden eller ekstremiteterne på henholdsvis 150, 500 og 500 msv/år, skal være individuelt dosisovervågede. Ved ekstern bestråling, dvs. hvor strålekilden befinder sig uden for kroppen, udføres dosisovervågningen ved brug af persondosismeter som bæres på kroppen, jf. 11, stk. 1. I de tilfælde hvor der er risiko for, at radioaktive stoffer kan blive optaget i kroppen, kan der tillige være krav om dosisovervågning af intern bestråling, jf. 11, stk. 4. Denne type dosisovervågning udføres sædvanligvis ved måling på udskillelsen af radioaktive stoffer i urinen eller ved måling i en helkropstæller. I Danmark var der i 2017 omtrent individuelt dosisovervågede arbejdstagere. Det er i lovforslaget ikke tydeligt, hvilke stråleudsatte arbejdstagere der er tale om i kategori A og Kategori B, og dosisovervågning ønskes jævnfør bemærkningerne reguleret via bekendtgørelser. Øverst side 33 ønskes det dog at videreføre den individuelle dosisovervågning som vi har i dag i bekendtgørelse 823 (dosisgrænsebekendtgørelsen).

6 Vi undres over at overvågning af den ansattes sundhedsmæssige egnethed tænkes skærpet i 3, mens der foreslås en slækkelse på dosisovervågningen i 16 og 17. Vi ønsker at bevare den individuelle dosisovervågning for sundhedspersoner, der arbejder med ioniserende stråling (herunder studerende i klinik). Særlige hensyn skal tages for at detektere utilsigtet bestråling, defekt apparatur og for at imødegå den ansattes psykiske arbejdsmiljø ved at kunne dæmme op for ovenstående. Et andet argument er, at statistik i forbindelse med individuel dosisovervågning vil kunne bruges ved læring og forskning. Kapitel 7 Ulykker, uheld og hændelser 18 stk. 1 og 2: Det fremgår, at der tales om væsentlig utilsigtet bestråling, mens der i lovens 4 stk. 10 kun er tale om utilsigtet bestråling. Vi undres over, som nævnt vedr. 4, hvornår der er tale om utilsigtet og væsentlig utilsigtet bestråling? Der savnes en definition og ifølge bemærkningerne beror det udelukkende på en vurdering decentralt, der kan blive underlagt et tilsyn. Kapitel 8 Tilsyn 20: Sundhedsstyrelsen kan nedlægge forbud Dette er vigtigt, hvis forholdene ikke er i overensstemmelse med gældende lov. Vi bakker op om, at der handles hurtigt i den forbindelse. 21: Inddrage tilladelse til brug hvis apparatur er utidssvarende Gældende ret specificerer på forskellig måde, at praksisser skal være berettigede og optimerede, men der er i gældende ret ikke taget specifik højde for, at den teknologiske udvikling eller fremkomst af ny videnskabelig information kan nødvendiggøre revurderinger af, hvorvidt en praksis stadig er berettiget eller optimeret. Vi har i bemærkninger til 5 forespurgt hvilken interesse, der vejer tungest den økonomiske eller beskyttelsen af borgeren og arbejdstageren? Vi mener, at denne paragraf er vigtig i en tid, hvor diagnostiske behandlingsformer ændres i et stadig højere tempo. Det er derfor vigtigt, at man som borger og arbejdstager, ligegyldig hvor man bor eller arbejder, kan sikres den bedste behandling med lavest mulig dosis og højeste sikkerhed vedrørende betjening.

7 23 Resultater og tilsynsaktivitet: Side 94: Sundhedsstyrelsen er som kompetent myndighed i kraft af offentlighedslovens 17, stk. 1, forpligtet til at give borgerne information om sin virksomhed, men der findes ikke en konkret forpligtelse til at offentliggøre de vigtigste resultater af tilsynsprogrammer og tilsynsaktiviteter. Det foreslås i lovforslagets 23, at Sundhedsstyrelsen sammenfatter og offentliggør de vigtigste resultater af tilsynsprogrammer og tilsynsaktiviteter. Bestemmelsen er en udvidelse i forhold til gældende ret. Sundhedsstyrelsen vil i medfør af bestemmelsen være forpligtet til at sammenfatte og offentliggøre de vigtigste resultater af tilsynsprogrammer og tilsynsaktiviteter. Vi anser dette for vigtigt i en bestræbelse på at imødekomme borgerens krav om gennemsigtighed. Borgeren har krav på at vide, hvor man kan få den bedste behandling med mindst mulig dosis. Hvordan har Sundhedsstyrelsen tænkt sig at følge op på de virksomheder, som ikke lever op til højeste faglige standard? Strålebeskyttelsesdirektivet På side 127 i Bilag 1 (Artikel 66) nævnes registrering af doser: Vi ser store muligheder af både strålebeskyttende og forskningsmæssig karakter ved at registrere de doser, som patienter udsættes for ved hver undersøgelse, i en egentlig dosisjournal, som følger patienten. Derfor vil vi foreslå, at dette bliver en del af lovforslaget eller bekendtgørelsen. Organisationerne undres ligeledes over følgende i Bilag 1 side 141: Det er ikke klart hvilken status bilagene og artiklerne til loven har. Er det en del af loven? I fald skal det vel være en del af selve lovteksten? Eller er det en uddybning eller en præcisering? I fald hører det vel hjemme i en bekendtgørelse? Under pkt. 2.A står der, at under 20mSv ved nødsituationer skal der kun tages forholdsregler, hvis det ikke kræver uforholdsvis store omkostninger Uforholdsvis store omkostninger åbner mulighed for en tolkning. Da det jævnfør artikel 7 dækker stort set alle bestrålingssituationer, finder vi det betænkeligt at økonomi er et incitament for ikke at tage nødvendige situationskrævende forholdsregler. For organisationerne: Dato: 25/ Charlotte Graungaard Falkvard, formand for Radiograf Rådet

Lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse (strålebeskyttelsesloven) 1)

Lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse (strålebeskyttelsesloven) 1) LOV nr 23 af 15/01/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 7. maj 2018 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1601484 Senere ændringer til forskriften Ingen Lov

Læs mere

Forslag til: Inatsisartutlov nr. x af xx. xxx 2015 om ioniserende stråling og strålebeskyttelse. Kapitel 1 Anvendelsesområde

Forslag til: Inatsisartutlov nr. x af xx. xxx 2015 om ioniserende stråling og strålebeskyttelse. Kapitel 1 Anvendelsesområde 26. maj 2015 EM 2015/xx Forslag til: Inatsisartutlov nr. x af xx. xxx 2015 om ioniserende stråling og strålebeskyttelse Kapitel 1 Anvendelsesområde 1. Denne lov finder anvendelse på brug af og udsættelse

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0593 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0593 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0593 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 1. december 2011 Kontor: Statens Institut for Strålebeskyttelse J.nr.: 1-5010-4/1 Sagsbeh.: ku Grund-

Læs mere

Dosis til øjets linse

Dosis til øjets linse Dosis til øjets linse Ny nedsat grænse for dosis til øjets linse Den 6. februar 2018 trådte ny lovgivning om ioniserende stråling og strålebeskyttelse i kraft 1. Lovgivningen betyder bl.a., at dosisgrænsen

Læs mere

Bekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse 1)

Bekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse 1) BEK nr 84 af 02/02/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 7. maj 2018 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 1-5010-231/1 Senere ændringer til

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0593 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0593 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0593 Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse 10. juni 2013 SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Rådets direktiv (Euratom) om fastlæggelse

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 3. februar Bekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse 1) 2. februar Nr. 84.

Lovtidende A Udgivet den 3. februar Bekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse 1) 2. februar Nr. 84. Lovtidende A 2018 Udgivet den 3. februar 2018 2. februar 2018. Nr. 84. Bekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse 1) I medfør af 1, stk. 4 og 5, 2, stk. 2, 4, stk. 2, 5, stk. 2, 6, stk.

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse

Udkast til bekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse Sagsnr. 1-5010-226/2 Udkast til bekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse Indholdsfortegnelse: Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel

Læs mere

Bekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse 1)

Bekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse 1) Bekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse 1) I medfør af 1, stk. 4 og 5, 2, stk. 2, 4, stk. 2, 5, stk. 2, 6, stk. 2, 7, stk. 2, 8, stk. 2, 9, stk. 2, 10, stk. 2, 11, stk. 1 og 2, 12,

Læs mere

Forslag. Lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse 1)

Forslag. Lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse 1) 2017/1 LSF 114 (Gældende) Udskriftsdato: 2. januar 2018 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1601484 Fremsat den 30. november 2017 af sundhedsministeren

Læs mere

Forslag. Lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse 1)

Forslag. Lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse 1) Lovforslag nr. L 114 Folketinget 2017-18 Fremsat den 30. november 2017 af sundhedsministeren (Ellen Trane Nørby) Forslag til Lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse 1) (Strålebeskyttelsesloven)

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 476 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 476 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del Bilag 476 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: AELSAM Sagsnr.: 1601484 Dato: 26-09-2017 UDKAST til Forslag Til Lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse

Læs mere

Håndholdte strålingsgeneratorer. Vejledning

Håndholdte strålingsgeneratorer. Vejledning 2019 Håndholdte strålingsgeneratorer Vejledning Håndholdte strålingsgeneratorer Side 2/28 Håndholdte strålingsgeneratorer Vejledning Sundhedsstyrelsen, 2019. Publikationen kan frit refereres med tydelig

Læs mere

Håndholdte strålingsgeneratorer. Vejledning

Håndholdte strålingsgeneratorer. Vejledning 2019 Håndholdte strålingsgeneratorer Vejledning Håndholdte strålingsgeneratorer Side 2/24 Håndholdte strålingsgeneratorer Vejledning Sundhedsstyrelsen, 2019. Publikationen kan frit refereres med tydelig

Læs mere

Brug af strålingsgeneratorer

Brug af strålingsgeneratorer 2019 Brug af strålingsgeneratorer Fremstilling, installation, ændring, eftersyn og kontrol Vejledning Brug af strålingsgeneratorer Side 2/40 Brug af strålingsgeneratorer Fremstilling, installation, ændring,

Læs mere

Krav og forpligtigelser fra IAEA og EU er beskrevet nærmere nedenfor. Fra ICRP og OECD foreligger der ingen forpligtigelser.

Krav og forpligtigelser fra IAEA og EU er beskrevet nærmere nedenfor. Fra ICRP og OECD foreligger der ingen forpligtigelser. Arbejdspapir B. Internationale forpligtigelser i relation til fundamentale sikkerhedsog miljømæssige principper for etablering af et slutdepot for lav- og mellemaktivt affald Sundhedsstyrelsen Statens

Læs mere

Bekendtgørelse om eksterne arbejdstagere, der udsættes for ioniserende stråling i et EF-land 1)

Bekendtgørelse om eksterne arbejdstagere, der udsættes for ioniserende stråling i et EF-land 1) Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 663 af 12. juli 1994 Bekendtgørelse om eksterne arbejdstagere, der udsættes for ioniserende stråling i et EF-land 1) I medfør af l i lov nr. 147 af 15. april 1930

Læs mere

Betingelser for Drift (BfD) for ASTRID2 accelerator- og lagerringsfacilitieter ved ISA, Centre for Storage Ring Facilities, Aarhus Aarhus Universitet

Betingelser for Drift (BfD) for ASTRID2 accelerator- og lagerringsfacilitieter ved ISA, Centre for Storage Ring Facilities, Aarhus Aarhus Universitet 29. oktober 2014 Betingelser for Drift (BfD) for ASTRID2 accelerator- og lagerringsfacilitieter ved ISA, Centre for Storage Ring Facilities, Aarhus Aarhus Universitet Kapitel 1: Regelgrundlag og omfang

Læs mere

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2001

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2001 Juni 2002 Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2001 Baggrund Løbende individuel dosisovervågning af arbejdstagere, som udsættes for ioniserende stråling som følge af deres arbejde

Læs mere

Udkast til lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse

Udkast til lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse Sundheds- og Ældreministeriet HØRINGSNOTAT Enhed: AELSAM Sagsbeh.: DEPENR Koordineret med: SST/SIS Sagsnr.: 1601484 Dok. nr.: 490585 Dato: 29-11-2017 Udkast til lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse

Læs mere

Selvafskærmende strålingsgeneratorer. Vejledning

Selvafskærmende strålingsgeneratorer. Vejledning 2019 Selvafskærmende strålingsgeneratorer Vejledning Selvafskærmende strålingsgeneratorer Side 2/28 Selvafskærmende strålingsgeneratorer Vejledning Sundhedsstyrelsen, 2019. Publikationen kan frit refereres

Læs mere

21. august 2015 EM 2015/17. til lovbemærkningerne til Forslag til Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx om ioniserende stråling og strålebeskyttelse

21. august 2015 EM 2015/17. til lovbemærkningerne til Forslag til Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx om ioniserende stråling og strålebeskyttelse 21. august 2015 EM 2015/17 Bilag 1 til lovbemærkningerne til Forslag til Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx. 2015 om ioniserende stråling og strålebeskyttelse Høringssvarnotat Høringssvarnotatet indeholder

Læs mere

[Det talte ord gælder]

[Det talte ord gælder] Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling) SUU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 693 Offentligt Sundhedsstyrelsen J.nr. 7-307-20-95/1 Statens Institut for Strålebeskyttelse 28. april 2011 Åbent samråd i

Læs mere

Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender. fra Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender

Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender. fra Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 25.3.2013 2011/0254(NLE) UDTALELSE fra Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender til Udvalget om Miljø, Folkesundhed

Læs mere

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret januar Ioniserende stråling

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret januar Ioniserende stråling At-VEJLEDNING D.7.3-1 Maj 2002 - Opdateret januar 2019 Erstatter At-anvisning nr. 4.3.1.1 af maj 1997 Ioniserende stråling Vejledning om lægeundersøgelser ved arbejde, der kan medføre udsættelse for ioniserende

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG

ÆNDRINGSFORSLAG EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 27.2.2013 2011/0254(NLE) ÆNDRINGSFORSLAG 12-150 Udkast til betænkning Thomas Ulmer (PE501.908v01-00) Grundlæggende sikkerhedsnormer

Læs mere

26. maj 2015 EM 2015/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

26. maj 2015 EM 2015/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 26. maj 2015 EM 2015/xx 1. Indledning 1.1. Baggrund Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger Lovens formål er overordnet at beskytte mennesker, dyr og miljø mod skadelige effekter fra stråling.

Læs mere

December Appendiks 2 Retningslinjer om anvendelse af ioniserende stråling i sundhedsvidenskabelige forsøg

December Appendiks 2 Retningslinjer om anvendelse af ioniserende stråling i sundhedsvidenskabelige forsøg December 2011 Appendiks 2 Retningslinjer om anvendelse af ioniserende stråling i sundhedsvidenskabelige forsøg Almindelige bestemmelser Enhver anvendelse af ioniserende stråling fra røntgenkilder eller

Læs mere

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2010

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2010 Juni 2011 ISSN: 1901-4848 Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2010 Baggrund Løbende individuel dosisovervågning af arbejdstagere, som udsættes for ioniserende stråling som følge

Læs mere

Det nye europæiske strålebeskyttelsesdirektiv. Hanne N. Waltenburg

Det nye europæiske strålebeskyttelsesdirektiv. Hanne N. Waltenburg Det nye europæiske strålebeskyttelsesdirektiv Hanne N. Waltenburg Europæiske Union EURATOM EURATOM-traktaten Traktat om oprettelse af det europæiske atomenergifællesskab 17. april 1957 Artikel 2:...indføre

Læs mere

21. august 2015 EM 2015/17. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

21. august 2015 EM 2015/17. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 21. august 2015 EM 2015/17 1. Indledning 1.1. Baggrund Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger Lovens formål er overordnet at beskytte befolkning, dyr og miljø mod skadelige effekter fra

Læs mere

Bekendtgørelse om specialuddannelse til hospitalsfysiker

Bekendtgørelse om specialuddannelse til hospitalsfysiker BEK nr 1252 af 11/11/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 7-702-01-82/1 Senere ændringer

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til RÅDETS DIREKTIV

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til RÅDETS DIREKTIV EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.5.2012 SWD(2012) 138 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til RÅDETS DIREKTIV om fastlæggelse af grundlæggende

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 151-294

ÆNDRINGSFORSLAG 151-294 EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 12.3.2013 2011/0254(NLE) ÆNDRINGSFORSLAG 151-294 Udkast til betænkning Thomas Ulmer (PE501.908v01-00) Fastlæggelse af grundlæggende

Læs mere

Artikel 4 Definitioner [Sorteret efter det danske alfabet] [Det viste nummer angiver nummeret af definitionen i den originale engelske tekst]

Artikel 4 Definitioner [Sorteret efter det danske alfabet] [Det viste nummer angiver nummeret af definitionen i den originale engelske tekst] RÅDES DIREKIV 2013/59/EURAOM af 5. december 2013 om fastlæggelse af grundlæggende sikkerhedsnormer til beskyttelse mod de farer, som er forbundet med udsættelse for ioniserende stråling Artikel 4 Definitioner

Læs mere

Overordnede principper for sikkerhed og miljø

Overordnede principper for sikkerhed og miljø Overordnede principper for sikkerhed og miljø Kaare Ulbak Statens Institut for Strålehygiejne Minihøring om etablering af et slutdepot for radioaktivt affald Axelborg, 14. juni 2005 Overordnede principper

Læs mere

1. Baggrunden for denne præcisering af sundhedslovgivningen på det radiologiske/billeddiagnostiske område

1. Baggrunden for denne præcisering af sundhedslovgivningen på det radiologiske/billeddiagnostiske område Notat vedr. radiologi j.nr. 7-207-01-26/1/HRA 1. Baggrunden for denne præcisering af sundhedslovgivningen på det radiologiske/billeddiagnostiske område skal følge sundhedsforholdene og holde sig orienteret

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af registrering af strålingsgeneratorer

Vejledning til udfyldelse af registrering af strålingsgeneratorer Vejledning til udfyldelse af registrering af strålingsgeneratorer Strålingsgeneratorer er omfattet af følgende bekendtgørelser: Bekendtgørelse nr. 84 af 2. februar 2018 om ioniserende stråling og strålebeskyttelse

Læs mere

Avis juridique important 31997L0043

Avis juridique important 31997L0043 Avis juridique important 31997L0043 Rådets direktiv 97/43/Euratom af 30. juni 1997 om beskyttelse af personers sundhed mod faren ved ioniserende stråling i forbindelse med medicinsk bestråling og om ophævelse

Læs mere

RÅDETS FORORDNING (EURATOM) Nr. 1493/93

RÅDETS FORORDNING (EURATOM) Nr. 1493/93 19. 6. 93 De Europæiske Fællesskabers Tidende Nr. L 148/ 1 I (Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk) RÅDETS FORORDNING (EURATOM) Nr. 1493/93 af 8. juni 1993 om overførsel af radioaktive stoffer

Læs mere

Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm 7 2730 Herlev

Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm 7 2730 Herlev Strålehygiejne og røntgenstråling Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm 7 2730 Herlev 1998 Strålehygiejne og røntgenstråling Indholdsfortegnelse Røntgenstråling...1 Røntgenstrålers egenskab...2

Læs mere

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2012

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2012 ISSN: 1901-4848 Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2012 Introduktion I Danmark udsættes visse arbejdstagere undertiden for ioniserende stråling, typisk i forbindelse med arbejde

Læs mere

LEVERINGSBETINGELSER for levering af dosisovervågningsydelser ved benyttelse af persondosimetre

LEVERINGSBETINGELSER for levering af dosisovervågningsydelser ved benyttelse af persondosimetre Revideret: 05.12.2018 LEVERINGSBETINGELSER for levering af dosisovervågningsydelser ved benyttelse af persondosimetre 1. Disse leveringsbetingelser gælder for levering af dosisovervågningsydelser ved benyttelse

Læs mere

Personalebeskyttelse. A-kursus i Diagnostisk radiologi, 2013 Teknik og strålebeskyttelse. Stråleudsættelse af personale. Personalebeskyttelse SIS

Personalebeskyttelse. A-kursus i Diagnostisk radiologi, 2013 Teknik og strålebeskyttelse. Stråleudsættelse af personale. Personalebeskyttelse SIS 1 A-kursus i Diagnostisk radiologi Hanne Waltenburg Statens Institut for Strålebeskyttelse Stråleudsættelse af personale Berettigelse Enhver unødvendig stråleudsættelse bør undgås Optimering Doser til

Læs mere

Intraorale røntgenoptagelser

Intraorale røntgenoptagelser 2019 Intraorale røntgenoptagelser Anvendelse af røntgenstråling i odontologisk praksis Vejledning Intraorale røntgenoptagelser Side 2/60 Intraorale røntgenoptagelser Anvendelse af røntgenstråling i odontologisk

Læs mere

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2007

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2007 Juni 2008 ISSN: 1901-4848 Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2007 Baggrund Løbende individuel dosisovervågning af arbejdstagere, som udsættes for ioniserende stråling som følge

Læs mere

STRÅLEBESKYTTELSE. Veterinær brug af transportabelt røntgenapparatur

STRÅLEBESKYTTELSE. Veterinær brug af transportabelt røntgenapparatur STRÅLEBESKYTTELSE Veterinær brug af transportabelt røntgenapparatur 2016 Veterinær brug af transportabelt røntgenapparatur Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse.

Læs mere

A KURSUS 2014 KVALITETSSIKRING & KVALITETSKONTROL. Diagnostisk Radiologi : Fysik og Radiobiologi

A KURSUS 2014 KVALITETSSIKRING & KVALITETSKONTROL. Diagnostisk Radiologi : Fysik og Radiobiologi A KURSUS 2014 Diagnostisk Radiologi : Fysik og Radiobiologi KVALITETSSIKRING & KVALITETSKONTROL Erik Andersen, ansvarlig fysiker CIMT Medico Herlev, Gentofte, Glostrup Hospital Bekendtgørelse nr. 975 af

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.3.2016 C(2016) 1224 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 1.3.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014

Læs mere

Bekendtgørelse om dosisgrænser for ioniserende stråling

Bekendtgørelse om dosisgrænser for ioniserende stråling Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 823 af 31. oktober 1997 Bekendtgørelse om dosisgrænser for ioniserende stråling Indhold Kapitel side 1: Definitioner...2 2: Principper for begrænsning af doser...3

Læs mere

* UDKAST TIL BETÆNKNING

* UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Industri, Forskning og Energi 13.5.2013 2011/0225(NLE) * UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Rådets forordning om et fællesskabssystem til registrering af transportører

Læs mere

Bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere

Bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere Side 1 af 6 Bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere BEK nr 702 af 25/06/2004 (Gældende) LOV Nr. 351 af 19/05/2004 Lovgivning som forskriften vedrører Senere

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk amkh@sum.dk Høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet takker for muligheden for at

Læs mere

GENNEMFØRELSESBESTEMMELSERNE TIL ADFÆRDSKODEKSEN FOR EUROPA-PARLAMENTETS MEDLEMMER VEDRØRENDE ØKONOMISKE INTERESSER OG INTERESSEKONFLIKTER

GENNEMFØRELSESBESTEMMELSERNE TIL ADFÆRDSKODEKSEN FOR EUROPA-PARLAMENTETS MEDLEMMER VEDRØRENDE ØKONOMISKE INTERESSER OG INTERESSEKONFLIKTER GENNEMFØRELSESBESTEMMELSERNE TIL ADFÆRDSKODEKSEN FOR EUROPA-PARLAMENTETS MEDLEMMER VEDRØRENDE ØKONOMISKE INTERESSER OG INTERESSEKONFLIKTER PRÆSIDIETS AFGØRELSE AF 15. APRIL 2013 Kapitler 1. Gaver modtaget

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk Att.: ani@sum.dk

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk Att.: ani@sum.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk Att.: ani@sum.dk s høringssvar vedr. udkast til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet takker

Læs mere

sens nr Ingen overimplementering.

sens nr Ingen overimplementering. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 83 Offentligt Liste over bekendtgørelser, der implementerer erhvervsrettet EU-lovgivning, på Sundheds- og Ældreministeriets

Læs mere

Indenrigs - og Sundhedsministeriet Att. Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen Slotholmsgade 10-12 1216 København K 23.4.2003.

Indenrigs - og Sundhedsministeriet Att. Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen Slotholmsgade 10-12 1216 København K 23.4.2003. Indenrigs - og Sundhedsministeriet Att. Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen Slotholmsgade 10-12 1216 København K 23.4.2003 Problemstilling Foreningen af Radiografer i Danmark tillader sig at henvende

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om dosisgrænser for ioniserende stråling

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om dosisgrænser for ioniserende stråling BEK nr 1213 af 26/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 1-5010-167/1 Senere ændringer

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 30.6.2016 L 173/47 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/1055 af 29. juni 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for så vidt angår de tekniske metoder til passende offentliggørelse

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 3. februar Bekendtgørelse om brug af radioaktive stoffer 1) 2. februar Nr. 85.

Lovtidende A Udgivet den 3. februar Bekendtgørelse om brug af radioaktive stoffer 1) 2. februar Nr. 85. Lovtidende A 2018 Udgivet den 3. februar 2018 2. februar 2018. Nr. 85. Bekendtgørelse om brug af radioaktive stoffer 1) I medfør af 1, stk. 5, 2, stk. 2, 4, stk. 2, 5, stk. 2, 7, stk. 2, 8, stk. 2, 9,

Læs mere

Ioniserende stråling fra radioaktive kilder regler for gymnasiet, HF, HTX og HHX

Ioniserende stråling fra radioaktive kilder regler for gymnasiet, HF, HTX og HHX Januar 2008 Ioniserende stråling fra radioaktive kilder regler for gymnasiet, HF, HTX og HHX Ioniserende stråling fra radioaktive kilder forbindes i befolkningen oftest med atomkraft og Tjernobylulykken

Læs mere

Bekendtgørelse om brug af radioaktive stoffer 1)

Bekendtgørelse om brug af radioaktive stoffer 1) BEK nr 85 af 02/02/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 7. maj 2018 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 1-5010-233/1 Senere ændringer til

Læs mere

Nedenfor er en oversigt over implementering af Rammedirektivets art. 7:

Nedenfor er en oversigt over implementering af Rammedirektivets art. 7: Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 273 Offentligt N O T A T 4. april 2016 Notat om implementering af EU-Rammedirektivets artikel 7 om beskyttelses- og forebyggelsestjenester

Læs mere

20. november 2015 EM2015/17 BETÆNKNING. Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget

20. november 2015 EM2015/17 BETÆNKNING. Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget BETÆNKNING Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. x af xx. xx 2015 om ioniserende stråling og strålebeskyttelse (Fremsat af Naalakkersuisoq for Sundhed) Afgivet

Læs mere

9437/19 rhd/bmc/ak 1 TREE.2B

9437/19 rhd/bmc/ak 1 TREE.2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. maj 2019 (OR. en) 9437/19 ATO 56 RECH 271 SAN 256 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling)/rådet

Læs mere

Høringssvar over udkast til bekendtgørelser om oprettelse af Nationalt Genom Center mv.

Høringssvar over udkast til bekendtgørelser om oprettelse af Nationalt Genom Center mv. Sundheds- og Ældreministeriet Fremsendt pr. e-mail 01-03-2019 EMN-2019-00272 1263632 Thomas Birk Andersen Høringssvar over udkast til bekendtgørelser om oprettelse af Nationalt Genom Center mv. Sundheds-

Læs mere

Fødevarestyrelsen skal venligst anmode om at modtage eventuelle høringssvar senest mandag den 19. november 2018 kl

Fødevarestyrelsen skal venligst anmode om at modtage eventuelle høringssvar senest mandag den 19. november 2018 kl Til høringsparter Dyresundhed J.nr. 2017-14-31-00336 Ref. AJK Dato: 26-10-2018 Høring over udkast til bekendtgørelse om ikke-kommerciel flytning af selskabsdyr, ind- og udførsel af visse levende dyr, samt

Læs mere

Liste - Høringssvar - Lovforslag om strålebeskyttelse

Liste - Høringssvar - Lovforslag om strålebeskyttelse Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: AELSAM Sagsbeh.: DEPENR Koordineret med: Sagsnr.: 1601484 Dok. nr.: 463756 Dato: 28-10-2017 Liste - Høringssvar - Lovforslag om strålebeskyttelse Arbejdstilsynet...

Læs mere

Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig afgørelse i sagen med sagsnr /2.

Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig afgørelse i sagen med sagsnr /2. Plejehotel Stenhusvej 21 4300 Holbæk Afgørelse om påbud til Plejehotel Stenhusbakken Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig afgørelse i sagen med sagsnr. 5-9011-1118/2. Styrelsen har den

Læs mere

Til: Styrelsen for Patientsikkerhed 6. juni 2017

Til: Styrelsen for Patientsikkerhed 6. juni 2017 Notat Danske Fysioterapeuter Til: Styrelsen for Patientsikkerhed 6. juni 2017 Høringssvar til Bekendtgørelse om registrering af og tilsyn med offentlige og private behandlingssteder m.v. samt Høringssvar

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om brug af radioaktive stoffer INDHOLD. Kapitel 2. Tilladelse, underretning, undtagelse, frigivelse og forbud...

Udkast til bekendtgørelse om brug af radioaktive stoffer INDHOLD. Kapitel 2. Tilladelse, underretning, undtagelse, frigivelse og forbud... Sagsnr. 1-5010-226/2 Udkast til bekendtgørelse om brug af radioaktive stoffer INDHOLD Kapitel 1. Anvendelsesområde og definitioner... 2 Kapitel 2. Tilladelse, underretning, undtagelse, frigivelse og forbud...

Læs mere

Høringsnotat - national klinisk retningslinje for behandling af nyopståede lænderygsmerter

Høringsnotat - national klinisk retningslinje for behandling af nyopståede lænderygsmerter NOTAT 6 Høringsnotat - national klinisk retningslinje for behandling af nyopståede lænderygsmerter Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en national klinisk retningslinje for behandling af nyopståede lænderygsmerter.

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/794. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/794. Ændringsforslag 22.3.2019 A8-0206/794 794 Betragtning 12 f (ny) (12f) Når de arbejds- og ansættelsesvilkår, der er omhandlet i artikel 3 i direktiv 96/71/EF, i overensstemmelse med national lovgivning, traditioner og

Læs mere

CORE CURRICULUM i Oral Radiologi for tandlægeuddannelsen på Aarhus Universitet

CORE CURRICULUM i Oral Radiologi for tandlægeuddannelsen på Aarhus Universitet CORE CURRICULUM i Oral Radiologi for tandlægeuddannelsen på Aarhus Universitet Ann Wenzel professor phd, dr.odont. Aarhus Tandlægeskole Odontologisk Institut Aarhus Universitet 2011 1 Målbeskrivelse for

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER 17.1.2014 Den Europæiske Unions Tidende L 13/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV 2013/59/EURATOM af 5. december 2013 om fastlæggelse af grundlæggende sikkerhedsnormer til

Læs mere

DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI

DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI 3.4.2014 DA Den Europæiske Unions Tidende C 98/3 DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICIS AFGØRELSE af 27. januar 2014 om en koordineringsramme for de kompetente

Læs mere

Høring over udkast til forslag til Lov om kliniske forsøg med lægemidler. Det Etiske Råd takker for tilsendelse af ovennævnte i høring.

Høring over udkast til forslag til Lov om kliniske forsøg med lægemidler. Det Etiske Råd takker for tilsendelse af ovennævnte i høring. Til Sundheds- og Ældreministeriet Center for psykiatri og lægemiddelpolitik Holbergsgade 6, 1057 København K psykmed@sum.dk med kopi til hbj@sum.dk og jjo@sum.dk Holbergsgade 6 1057 København K Tel + 45

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed

Forslag til Lov om ændring af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del Bilag 48 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Kommunaljura Sagsbeh.: SUMHBR Sags nr.: 0903650 Dok. Nr.: 345708 Dato: 9. november 2010 Forslag til Lov

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson

Bekendtgørelse for Færøerne om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson BEK nr 599 af 10/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 17. marts 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 0909636 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Pædiatri i radiografien

Pædiatri i radiografien Pædiatri i radiografien Bente Winther og Helle Precht Sygehus Lillebælt - University College Lillebælt Hvem er vi? Helle: Undervisende radiograf. Udd. 2003 Ansat ved Radiografuddannelsen, UC Lillebælt

Læs mere

NOTAT. December 2018

NOTAT. December 2018 NOTAT December 2018 Sammenfattende redegørelse af strategisk miljøvurdering for dele af bekendtgørelse om godkendelse og tilladelse m.v. af husdyrbrug inklusive forslag til ændringer Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 16, L 69 endeligt svar på spørgsmål 16 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 16, L 69 endeligt svar på spørgsmål 16 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 endeligt svar på spørgsmål 16, L 69 endeligt svar på spørgsmål 16 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 12. december 2017 Kontor:

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.1.2018 C(2018) 287 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af 25.1.2018 om det gældende system til vurdering og kontrol af konstansen af forankringsanordninger,

Læs mere

Uddrag af bekendtgørelse af sundhedsloven

Uddrag af bekendtgørelse af sundhedsloven Myndighed: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Udskriftsdato: 21. august 2016 (Gældende) Uddrag af bekendtgørelse af sundhedsloven 1-35. (Udelades) Kapitel 8 Aktindsigt 36. Reglerne i dette kapitel

Læs mere

Høringssvar til forslag til lov om ændring af autorisationsloven (Nåleakupunktur på brystkassen)

Høringssvar til forslag til lov om ændring af autorisationsloven (Nåleakupunktur på brystkassen) Sundheds og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K sum@sum.dk/ bgb@sum.dk Høringssvar til forslag til lov om ændring af autorisationsloven (Nåleakupunktur på brystkassen) Dato: 3-12-2018 Danske

Læs mere

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4.

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4. ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 26. november 2004 Besvarelse af spørgsmål 3 (L 13) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 23. november 2004. Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af

Læs mere

Røntgenkilder lovgivning mv.

Røntgenkilder lovgivning mv. Røntgenkilder lovgivning mv. Anita Hougaard Statens Institut for Strålebeskyttelse 15. maj 2014 anj@sis.dk Hvem og hvad er SIS? Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Administration Persondosimetri Industri,

Læs mere

Rådets direktiv 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser

Rådets direktiv 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser Rådets direktiv 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser EF-Tidende nr. L 225 af 12/08/1998 s. 0016-0021 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION

Læs mere

Sammenligning af risikoen ved stråling og cigaretrygning

Sammenligning af risikoen ved stråling og cigaretrygning Sammenligning af risikoen ved stråling og cigaretrygning PER HEDEMANN JENSEN 1 Risiko Risiko er et udtryk for sandsynlighed for en uønsket hændelse. Sandsynligheden eller hyppigheden udtrykkes ved antallet

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter 27.3.2015 2014/0256(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter til Udvalget om Miljø,

Læs mere

Bekendtgørelse om opkrævning af gebyr for Sundhedsstyrelsens tilsyns-, rådgivnings- og bistandsopgaver

Bekendtgørelse om opkrævning af gebyr for Sundhedsstyrelsens tilsyns-, rådgivnings- og bistandsopgaver BEK nr 1436 af 04/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 22. marts 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1805704 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Notat Dato 13. september 2012 J.nr. TS2060503-68 Nærheds- og Grundnotat om Europa-Kommissionens udkast til forordning om periodisk syn af køretøjer

Læs mere

Bekendtgørelse om brug af strålingsgeneratorer 1)

Bekendtgørelse om brug af strålingsgeneratorer 1) Bekendtgørelse om brug af strålingsgeneratorer 1) I medfør af 2, stk. 2, 4, stk. 2, 5, stk. 2, 7, stk. 2, 8, stk. 2, 9, stk. 2, 10, stk. 2, 11, stk. 1, 15 og 26, stk. 3, i lov nr. 23 af 15. januar 2018

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.1.2015 C(2015) 328 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU af 30.1.2015 om ændring med henblik på tilpasning til den tekniske udvikling af bilag IV til Europa-

Læs mere

Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm 7 2730 Herlev

Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm 7 2730 Herlev Strålehygiejne ved røntgenundersøgelse af dyr Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm 7 2730 Herlev 2002 Strålehygiejne ved røntgenundersøgelse af dyr Indholdsfortegnelse Side Røntgenstråling...1

Læs mere

http://capweb01/sjp/getdocument.asp?errtemplate=errordescription.txt&systemkey=... Page 1 of 1 01-02-2010 Fra: Kis Thuesen Sendt: 2. juni 2009 15:02 Til: Kis Thuesen Emne: VS: privat/offentlig Vedhæftede

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser

RÅDETS DIREKTIV 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser L 225/16 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende 12. 8. 98 RÅDETS DIREKTIV 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om virksomhedsansvarlige læger

Forslag. Lov om ændring af lov om virksomhedsansvarlige læger Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del Bilag 479 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: JURMED Sagsbeh.: SUMMSB Sags nr.: 1206415 Dok. nr.: 1007533 Dato: 20. august

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere

Udkast til bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere Udkast til bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere I medfør af 2, stk. 2 og 3 a, stk. 2, i lov nr. 351 af 19. maj 2004 om en brancheadministreret registreringsordning

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2014-29-22-00221/ dep sagsnr:28109 Den 20. oktober 2014 FVM 329 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere