Underbilag 3 til bilag 6 til FMT skr. 2013/ af 07. august Etablering og gennemførelse af juridisk undervisning i FMT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Underbilag 3 til bilag 6 til FMT skr. 2013/004236-508906 af 07. august 2013. Etablering og gennemførelse af juridisk undervisning i FMT"

Transkript

1 Etablering og gennemførelse af juridisk undervisning i FMT 1. AKTUEL STATUS Et selvstændigt og meget omfattende juridisk compliance program er Juridisk Undervisning i FMT. Formålet med dette juridiske compliance program er, at der opbygges og styres på den generelle juridiske viden bredt i FMT. Formålet er også, at der opbygges og styres på juridiske specialistkompetencer i Juridisk Afdeling, ligesom det sikres, at der opbygges tilstrækkelig juridisk viden i Indkøbsdivisionen. Undervisningen gennemføres enten af Juridisk Afdeling eller ved anvendelse af Kammeradvokaten. Compliance programmet planlægges og gennemføres systematisk og proaktivt året rundt. Særligt for så vidt angår de kapacitetsansvarlige tager Juridisk Afdeling fat i de enkelte sektioner/afdelinger mhp. afholdelse af relevante briefinger ude i den konkrete sektion/afdeling. Der tilbydes pt. ca. 10 forskellige briefinger. Da der er gennemført rigtig meget undervisning de seneste år i hele FMT, vil der alene blive nævnt eksempler på undervisning gennemført i 2010, 2011, 2012 og Compliance programmet understøttes også indirekte af den læring og viden, som FMT har opnået i forbindelse med medvirken til udarbejdelse og implementering af forsvarsdirektivet. De nævnte eksempler på undervisning vil blive gennemgået i detaljer nedenfor. Det strategiske set up virker, men er under fortsat videreudvikling. 2. KORTSIGTEDE MÅL Det fremadrettede mål er fortsat at etablere nye undervisningsemner og gennemføre den juridiske undervisning i FMT. For så vidt angår opbygning og styring af den generelle juridiske viden bredt i FMT er målet, at Juridisk Afdeling vil supplere briefingerne i de enkelte sektioner/afdelinger med løbende briefinger i form af interne FMT Gå hjem møder, hvor den enkelte kapacitetscentermanager, projektleder eller tekniske sagsbehandler løbende på eget initiativ kan vælge sig ind på en undervisningsseance, som måtte være relevant for denne. Der skal således bygges flere lavpraktiske juridiske briefinger op omkring selve anskaffelsesprocessen, det kunne fx være en juridisk briefing i Leverandørkontakt før, under og efter udbud, juridisk briefing i Kravspecifikationer, juridisk briefing om Evalueringsmodellen, juridisk briefing om Tilbudsevaluering osv. Briefingerne skal være korte, praktisk anvendelige og afholdes løbende med stor hyppighed. Endvidere er det målet, at Kammeradvokaten hvert år underviser på et meget højt, specialiseret juridisk niveau målrettet de juridiske specialister i Juridisk Afdeling. Det er også målet, at der skal kunne tilbydes udvalgte juridiske specialister et særligt uddannelsesforløb i form af advokatfuldmægtiguddannelsen med eventuel efterfølgende opretholdelse af bestalling (kræver særlig tilladelse). Formålet med dette er dels at sikre et højt juridisk kompetenceniveau og dels at sikre fastholdelse. Dette kompetenceudviklings- 1.

2 forløb vil også medføre, at FMT selv vil have kompetencerne til at give møde i Klagenævnet for Udbud i udvalgte sager. Endeligt er målet med undervisningen også i et vist mindre omfang at kunne medvirke til at opkvalificere eksterne aktører som fx FAD, herunder f.eks. i Typiske faldgruber i forbindelse med tilbudsafgivning til FMT Eksempler på indirekte læring og viden, som FMT har opnået i forbindelse med medvirken til udarbejdelse og implementering af forsvarsdirektivet. FMT har deltaget i en række eksterne tiltag med det formål at implementere det nye forsvarsdirektiv. Eksempler på disse er nævnt nedenfor: Forberedende arbejde: FMT deltog i møderække om udarbejdelse af Guidance notes (Efterår/forår 2009/2010) FMT deltog i Seminar i Maastricht om forsvarsdirektivet ( juni 2010) FMT har desuden løbende besvaret høringer om implementering af forsvarsdirektivet (Forår 2011) Fortolkningsafklarende tiltag: FMT deltog i møde med Konkurrencestyrelsen om implementering af forsvarsdirektivet (24. juni 2010) Opkvalificering af eksterne aktører: FMT har afholdt foredrag for FAD (Forår 2011) 2.2. Eksempler på juridisk undervisning FMT påbegyndte et meget stort kompetenceudviklingsforløb vedrørende forsvarsdirektivet for Juridisk Afdeling og den forhenværende Rammeaftalesektion (nu Strategisk Indkøbssektion). Det foregik over tre dage. Kammeradvokaten gennemførte undervisningen Eksempler på juridisk undervisning FMT gennemførte sidste del af det meget store kompetenceudviklingsforløb vedrørende Forsvarsdirektivet for Juridisk Afdeling og den forhenværende Rammeaftalesektion (nu Strategisk Indkøbssektion). Det foregik over fem dage. Kammeradvokaten gennemførte undervisningen. Senere gennemførtes uddannelsesforløb ved Kammeradvokaten med en case by case gennemgang. Gennemgang i samarbejde med Kammeradvokaten af de vigtigste bestemmelser i forsvarsdirektivet for chefer og ledere i FMT, herunder kapacitetscentermanagers (medio 2011) Eksempler på juridisk undervisning Udbud med forhandling efter forudgående udbudsbekendtgørelse: Praktisk kompetenceudviklingsforløb i Udbud med forhandling efter forudgående udbudsbekendtgørelse i henhold til forsvarsdirektivet. Målgruppen var Juridisk Afdeling og den 2.

3 forhenværende Rammeaftalesektion (nu Strategisk Indkøbssektion). Undervisningen blev gennemført af Kammeradvokaten. FMT evalueringsmodel: Undervisning i FMT evalueringsmodel hvad er muligt/lovligt?. Målgruppen var Juridisk Afdeling og den forhenværende Rammeaftalesektion (nu Strategisk Indkøbssektion). Kontraktsret: Undervisning i Kontraktsret med udgangspunkt i FMT standardkontrakt, herunder særligt Costdrivers i kontrakter Sanktionsmuligheder, herunder samspillet mellem misligholdelsesbestemmelser Regulering af garantiperiode Håndhævelsesloven Målgruppen for undervisningen var Juridisk Afdeling og den forhenværende Rammeaftalesektion (nu Strategisk Indkøbssektion). Undervisningen blev gennemført af Kammeradvokaten. Udvalgte juridiske emner: Undervisning i udvalgte juridiske emner med invitation til meget store dele af FMT. Undervisningen blev gennemført af Kammeradvokaten. Emnerne for undervisning var: Tærskelværdier Systemvalg/systemansvar Smart Defence Ny standardkontrakt 2.5. Eksempler på juridisk undervisning, 2. og 3. kvartal af Grundlæggende udbudsret: FMT er pt. ved at gennemføre et meget stort undervisningsforløb i Grundlæggende udbudsret, således forstået, at der kun undervises i de udbudsretlige hovedveje. Målgruppen for undervisningen er primært Strategisk Indkøbssektion, subsidiært øvrige dele af FMT og FKO samt FAD. Emnerne for undervisningen er: Formål, retskilder og grundlæggende principper samt udbudsprocessen i hovedtræk 1 dag Udbudsmaterialet 2 dage Prækvalifikation samt kontakt mellem ordregiver og tilbudsgivere 1 dag Udbudsdirektivet ctr. forsvarsdirektivet - forskellene 1 dag Tilbudsevalueringen og tildeling af kontrakt 1 dag Håndhævelsessystemet og efterfølgende forhold 1 dag Særligt om genudbud, rammeaftaler og sortimentsudbud 2 dage Opsamling 1 dag Undervisningen er samtidig blevet G-berettiget således at kursister, som gennemfører undervisningen kan blive tildelt et Q. 3.

4 Juridisk Afdeling vil tilbyde Strategisk Indkøbssektion endnu en gennemgang af relevante dele af undervisningen, der pt. gennemføres af Kammeradvokaten i Grundlæggende udbudsret. Juridisk Afdelings medarbejdere vil selv stå for undervisningen, der er planlagt gennemført i løbet af efteråret Tilbudsloven: FMT gennemfører undervisning i Tilbudsloven, således at der løbende sikres det nødvendige kompetenceniveau på anskaffelser fra kr. og op til tærskelværdierne. Målgruppen for undervisningen er hele Operationelt Indkøb. Kammeradvokaten har gennemført denne undervisning i forbindelse med opstart og implementering af Taskforce Tilbudslov. Denne undervisning omfattede både to vejledninger og en række skabeloner for henholdsvis annonceringer efter tilbudslovens regler og undtagelser fra annonceringspligt. Der har desuden efterfølgende været afholdt undervisning indenfor de enkelte sektioner i Operationelt Indkøb indenfor for udvalgte emner af den tidligere foretagne undervisning. Undervisningen har taget udgangspunkt i den enkelte sektions behov. Juridisk Afdeling vil tilbyde Operationelt Indkøb endnu en gennemgang af relevante dele af undervisningen for sagsbehandlerne vedrørende skabeloner og vejledning til brug for annonceringer efter tilbudslovens regler eller undtagelser fra annonceringspligt. Juridisk Afdeling vil selv stå for undervisningen, der er planlagt gennemført i løbet af efteråret Juridisk undervisning på Procurement Academy: Juridisk Afdeling har deltaget i undervisning på det nyoprettede Procurement Academy. Procurement Academy har som ét blandt flere indkøbsstrategiske undervisningselementer til formål at sikre viden om og kompetence i FMT udbudsretlige forpligtelser for nye medarbejdere i Strategisk Indkøbssektion. Der er blevet undervist i følgende emner: EU-udbudsret Government-to-Government anskaffelser, generelt Ændringshåndtering Juridisk undervisning på kapacitetsmanageruddannelsen: Juridisk Afdeling har også gennemført undervisning på kapacitetsmanageruddannelsen i følgende emner: EU-Udbudsregler Government-to-Government anskaffelser, generelt Government-to-Government, specifikt Smart Defence Systemvalg/systemansvar Tærskelværdier Grænser for leverandørkontakt Juridisk undervisning til de kapacitetsansvarlige: JA har endelig også gennemført og planlægger at gennemføre løbende undervisning for de kapacitetsansvarlige i bl.a. følgende emner: Briefing - Generel udbudsret Briefing Government-to-Government anskaffelser 4.

5 Briefing Government-to-Government anskaffelser, Smart Defence Briefing - Systemvalg/systemansvar Briefing - Grænser for leverandørkontakt Briefing - FMS og NSPA Briefing - Tærskelværdier Briefing - Ændringshåndtering Briefing - Juridisk Afdeling Juridisk Afdeling har indledningsvist fokuseret undervisningen mod forretningsområderne, Kamp og Kampstøtte under kapacitetsansvarlig Land samt mod Forsvarets Forsyning, Depot og Distribution. Undervisningen er også påbegyndt ved forretningsområdet Fly under kapacitetsansvarlig Luft. Planen er dog at undervise resten af de kapacitetsansvarliges forretningsområder inden udgangen af Juridisk Undervisning til Projektledersektionen Juridisk Afdeling har desuden planlagt, at der skal gennemføres fire større briefinger for Projektledersektionen i september, oktober og november 2013 i forskellige udbudsretlige emner, herunder bl.a. Ændringshåndtering, Systemvalg/Systemansvar, Government-to- Government anskaffelser (Smart Defence), og Grænser for leverandørkontakt. 5.

Underbilag 4 til bilag 6 til FMT skr. 2013/004236-508906 af 07. august 2013. Etablering og gennemførelse af juridisk vidensopbygning og -styring i FMT

Underbilag 4 til bilag 6 til FMT skr. 2013/004236-508906 af 07. august 2013. Etablering og gennemførelse af juridisk vidensopbygning og -styring i FMT Etablering og gennemførelse af juridisk vidensopbygning og -styring i FMT 1. AKTUEL STATUS Som et nyt fokusområde for Juridisk Afdeling bliver der nu arbejdet mere målrettet med at styrke forbindelsen

Læs mere

Oversigt over Forsvarets Materieltjenestes indkøb i 2012

Oversigt over Forsvarets Materieltjenestes indkøb i 2012 Bilag 7 til FMT skr. 2013/004236-508906 af 07. august 2013. Oversigt over Forsvarets Materieltjenestes indkøb i 2012 1. INDLEDNING Forsvarets Materieltjeneste har på baggrund af en gennemgang af lister

Læs mere

Undervisning i udbudsloven

Undervisning i udbudsloven Undervisning i udbudsloven Målrettet og specialiseret undervisning i den kommende udbudslov EU s nye udbudsdirektiv, der blev vedtaget i februar 2014, vil i 2015 blive implementeret i dansk ret via en

Læs mere

Bilag 5 til FMT skr. 2013/004236-508906 af 07. august 2013. Overordnet gennemgang af udbud

Bilag 5 til FMT skr. 2013/004236-508906 af 07. august 2013. Overordnet gennemgang af udbud Bilag 5 til FMT skr. 2013/004236-508906 af 07. august 2013. Overordnet gennemgang af udbud Oktober 2012 Indholdsfortegnelse: 1 Indledning og formål... 2 2 Overordnet konklusion... 3 3 Organisation... 5

Læs mere

SÅDAN LAVER DU UDBUDSMATERIALET

SÅDAN LAVER DU UDBUDSMATERIALET Sådan laver du udbudsmaterialet På dette todages kursus arbejder du intenst med, hvordan du opbygger og formulerer dit udbudsmateriale det vil sige udbudsbekendtgørelse, udbudsbetingelser, kravspecifikation

Læs mere

Den nye udbudslov i Vejdirektoratet. Nationalt udvalgsmøde i NVF Organisering og marked den 5. november 2015

Den nye udbudslov i Vejdirektoratet. Nationalt udvalgsmøde i NVF Organisering og marked den 5. november 2015 Den nye udbudslov i Vejdirektoratet Nationalt udvalgsmøde i NVF Organisering og marked den 5. november 2015 Den nye udbudslov - Baggrund Forventet ikrafttræden 1. januar 2016 Formål: Udbudsloven skal først

Læs mere

Sociale hensyn ved indkøb

Sociale hensyn ved indkøb Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk 18. marts 2014 Sociale hensyn ved indkøb Udbud I forbindelse med boligorganisationernes indkøb af bygge- og

Læs mere

NYE REGLER FOR UDBUD BEDRE UDBUD OG TILBUD DEN NYE UDBUDSLOV Den nye udbudslov de mest markante ændringer:

NYE REGLER FOR UDBUD BEDRE UDBUD OG TILBUD DEN NYE UDBUDSLOV Den nye udbudslov de mest markante ændringer: BEDRE UDBUD OG TILBUD DEN NYE UDBUDSLOV Partner og advokat Andreas Christensen, Horten 28. januar 2016 NYE REGLER FOR UDBUD side 2 Den nye udbudslov de mest markante ændringer: Ophævelse af annonceringspligten

Læs mere

NOTAT OM NORDDJURS KOMMUNES MULIGHED FOR AT BENYTTE FINANSMINISTERIETS RAMMEKONTRAKT OM DATAKOMMUNIKATION

NOTAT OM NORDDJURS KOMMUNES MULIGHED FOR AT BENYTTE FINANSMINISTERIETS RAMMEKONTRAKT OM DATAKOMMUNIKATION Sagsnr. 25024-1 NOTAT OM NORDDJURS KOMMUNES MULIGHED FOR AT BENYTTE FINANSMINISTERIETS RAMMEKONTRAKT OM DATAKOMMUNIKATION 1. Indledning Norddjurs Kommune (herefter benævnt Kommunen ) har bedt Bender von

Læs mere

Udbud efter forhandling

Udbud efter forhandling Udbud efter forhandling Med og uden udbudsbekendtgørelse v/ partner, advokat Tom Holsøe Den juridiske ramme Hvad er forhandling? "Rådet og Kommissionen erklærer, at fremgangsmåderne med offentligt eller

Læs mere

Klagenævnet for Udbuds kompetence efter udbudsloven

Klagenævnet for Udbuds kompetence efter udbudsloven Klagenævnet for Udbuds kompetence efter udbudsloven Landsdommer Kirsten Thorup, næstformand Landsdommer, ph.d., Michael Ellehauge, formand Klagenævnet for Udbud Dansk Forening for Udbudsret 27. januar

Læs mere

Udbudsloven. - den foreløbige version.

Udbudsloven. - den foreløbige version. Udbudsloven - den foreløbige version. Udvalgets arbejde Opstart 10.sept. 2013 til 3. nov. 2014 Afholdt 20 møder Sidste(?) møde den 3. november 2014 1. december 2014 2 Udvalgets sammensætning KL Statens

Læs mere

Status på den nye danske udbudslov

Status på den nye danske udbudslov Status på den nye danske udbudslov Datid, nutid og fremtid Jesper Fabricius Advokat, partner 17. juni 2015, IKA Datid udbudsreglernes historik i en nøddeskal EU-udbudsregler for byggeri og vareindkøb siden

Læs mere

UDBUDS- CERTIFICERING

UDBUDS- CERTIFICERING 2019 UDBUDS- CERTIFICERING 1 1 PROGRAMANSVARLIGE Certificeringen er udarbejdet af advokat Anja Piening, der er tidligere juridisk chef for SKI, og advokat Christina Heiberg-Grevy, der er ekspert på tilbudsgiver/leverandørsiden.

Læs mere

INNOVATION OG UDVIKLINGSSAMARBEJDE

INNOVATION OG UDVIKLINGSSAMARBEJDE INNOVATION OG UDVIKLINGSSAMARBEJDE - i en udbudsretlig kontekst DI, KL og Danske Regioners fokus på klimatilpasningsplaner, Silkeborg den 16. november 2015 Indlæg af advokat Jeppe Lefevre Olsen, Kromann

Læs mere

Udbudsproces og kontraktforhold ved OPI-samarbejde - Udbudsregler

Udbudsproces og kontraktforhold ved OPI-samarbejde - Udbudsregler Welfare Tech, den 2. november 2015 Udbudsproces og kontraktforhold ved OPI-samarbejde - Udbudsregler v/ Juridisk rådgiver Tina Pihlkjær Gade Hvordan sælger man ifølge udbudsreglerne? Det er den offentlige

Læs mere

Uddannelse & netværk 2011

Uddannelse & netværk 2011 Uddannelse & netværk 2011 Salg til den offentlige sektor Indholdsfortegnelse Vind gennem viden! side 3 Uddannelsesmoduler side 4 Kom godt i gang side 6 - og så er du i gang med at vinde! Alt om kontrakter,

Læs mere

Nye regler om annonceringspligt Indlæg ved Dansk Forening for Udbudsret København 13. september 2007

Nye regler om annonceringspligt Indlæg ved Dansk Forening for Udbudsret København 13. september 2007 Nye regler om annonceringspligt Indlæg ved Dansk Forening for Udbudsret København 13. september 2007 Carina Risvig Hansen De nye regler Lovforslag nr. L 152 Forslag til lov om ændring af konkurrenceloven,

Læs mere

Velkommen. Udbudspræsentation af logistikydelse. Den 10. januar Indkøb & Medicoteknik.

Velkommen. Udbudspræsentation af logistikydelse. Den 10. januar Indkøb & Medicoteknik. Velkommen Udbudspræsentation af logistikydelse. Den 10. januar 2013. Indkøb & Medicoteknik www.regionmidtjylland.dk Dagens program Gennemgang af opmærksomhedspunkter Referat af mødet vil blive offentliggjort

Læs mere

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide Bliv leverandør til det offentlige Miniguide INDLEDNING Denne miniguide indeholder vejledning i, hvad du skal huske når du vil byde på opgaver i Gribskov Kommune. Miniguiden indeholder nogle generelle

Læs mere

UDBUDSLOVEN FOR IKKE-JURISTER

UDBUDSLOVEN FOR IKKE-JURISTER Udbudsloven for ikke-jurister En grundig introduktion til udbudsloven! Har du brug for at få helt styr på udbudsreglerne? Og har du brug for et overblik over, hvordan du skal bruge dem i praksis? På dette

Læs mere

Udbud af energibesparelser

Udbud af energibesparelser Udbud af energibesparelser 1 Emner Overblik over de udbudsretlige regler Udbud af energibesparelser Udbudspligt Håndtering af udbud 2 2 Overblik over de udbudsretlige regler Relevante udbudsregler Forsyningsvirksomhedsdirektivet

Læs mere

Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov

Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 13-05-2015 Sagsnr. 2015-0023209 Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov Baggrund

Læs mere

Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde den 14. september 2010. Advokat Andreas Christensen

Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde den 14. september 2010. Advokat Andreas Christensen Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde den 14. september 2010 Advokat Andreas Christensen side 2 Prækvalifikation Prækvalifikation Underretning af ansøgere Ordregivers begrundelse vedrørende manglende

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 K E N D E L S E OSK Konsortiet: OSK-SHIPTECH A/S, BK Engineering A/S og Logimatic Engineering A/S (advokat

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner tbr@bechbruun.com 2 Udbudspligten for varer og tjenesteydelser under tærskelværdien ændres Tilbudslovens

Læs mere

Udbud af EPJ Er juraen en hindring? v/advokat Marianne Søgaard

Udbud af EPJ Er juraen en hindring? v/advokat Marianne Søgaard Udbud af EPJ Er juraen en hindring? v/advokat Marianne Søgaard Særlige udfordringer ved udbud af EPJ: Kompleks ydelse Ordregivers ønske om fleksibilitet Ordregivers ønske om leverandøruafhængighed Ordregivers

Læs mere

Resume Simple udbudsmodeller for rådgiverydelser

Resume Simple udbudsmodeller for rådgiverydelser Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI Resume Simple udbudsmodeller for rådgiverydelser 2 Denne vejledning, der er udarbejdet af DANVA og FRI, indeholder gode råd om, hvordan vandselskaber kan indkøbe

Læs mere

Medlemsstater - Tjenesteydelseskontrakt - Udbudsbekendtgørelse - Udbud efter forhandling

Medlemsstater - Tjenesteydelseskontrakt - Udbudsbekendtgørelse - Udbud efter forhandling 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:146924-2010:text:da:html DK-Fredericia: It-tjenester: rådgivning, programmeludvikling, internet og support 2010/S 97-146924

Læs mere

Bilag 4: Status på handleplan for en styrket kvalitetssikring af aktiveringstilbud

Bilag 4: Status på handleplan for en styrket kvalitetssikring af aktiveringstilbud Bilag 4: Status på handleplan for en styrket kvalitetssikring af aktiveringstilbud Nr. Handlinger Tema 1: Systematisk kvalitetstjek af tilbudsviften Forventet afslutningstidspunkt Status efterår 2011 Status

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 K E N D E L S E Delfin Vask A/S (advokat Bent Sommer, Kastrup) mod Gentofte Kommune (selv) Gentofte Kommune iværksatte

Læs mere

EN NY DAGSORDEN FOR GENNEMFØRELSE AF UDBUD I DANMARK

EN NY DAGSORDEN FOR GENNEMFØRELSE AF UDBUD I DANMARK UDBUDSLOVEN EN NY DAGSORDEN FOR GENNEMFØRELSE AF UDBUD I DANMARK DELACOURs mini-guide om udbudsloven for ordregivere Side 2 HAR DU STYR PÅ UDBUDSLOVEN? Udbudsloven sætter en ny dagsorden for gennemførelse

Læs mere

IT-LØSNING FOR DAGTILBUD DAGINSTITIONSOMRÅDET

IT-LØSNING FOR DAGTILBUD DAGINSTITIONSOMRÅDET IT-LØSNING FOR DAGTILBUD DAGINSTITIONSOMRÅDET PROGRAM Velkomst Den udbudte ydelse Gennemgang af udbudsmaterialet Opmærksomhedspunkter Afrunding og spørgsmål 2 DEN UDBUDTE YDELSE Udbuddet vedrører en kontrakt

Læs mere

Light Regimet. Carina Risvig Hamer Ph.d. lektor, Syddansk Universitet

Light Regimet. Carina Risvig Hamer Ph.d. lektor, Syddansk Universitet Light Regimet Carina Risvig Hamer Ph.d. lektor, Syddansk Universitet Carh@sam.sdu.dk www.udbudslov.dk Udbudslovens afsnit I Udbudslovens afsnit II Udbudslovens afsnit III Udbudslovens afsnit IV Udbudslovens

Læs mere

Udbud af sociale og sundhedsydelser udbud light

Udbud af sociale og sundhedsydelser udbud light Dansk Forening For Udbudsret 27. maj 2015 Udbud af sociale og sundhedsydelser udbud light Sune Troels Poulsen, advokat, partner, Andersen Partners 1 Social- og sundhed forpligtelser i forhold til borgerne

Læs mere

Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde Udbud med forhandling iht. udbudsloven. 5. december 2018

Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde Udbud med forhandling iht. udbudsloven. 5. december 2018 Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde Udbud med forhandling iht. udbudsloven 5. december 2018 Eftermiddagens program 16.00 16.10: Velkomst og intro til udbud med forhandling ved Martin Stæhr, Advokatfirmaet

Læs mere

Min bistand i forbindelse med FMTs udbudsredegørelse. Jeg har bistået FMT med gennemgang og kvalitetssikring af FMTs udbudsredegørelse.

Min bistand i forbindelse med FMTs udbudsredegørelse. Jeg har bistået FMT med gennemgang og kvalitetssikring af FMTs udbudsredegørelse. Forsvarsudvalget 2013-14 FOU Alm.del Bilag 60 Offentligt (02) 20. DECEMBER 2013 J.nr.: 7507821 KRO/cg Pr. e-mail: FMT-CH@mil.dk Forsvarets Materieltjeneste (FMT) Lautrupbjerg 1-5 2750 Ballerup Morten Kroon

Læs mere

Samspillet mellem udbudsreglerne og kontraktregimet

Samspillet mellem udbudsreglerne og kontraktregimet Samspillet mellem udbudsreglerne og kontraktregimet Advokat Jesper Fabricius, Oplæg på FOPS-møde den 23. november 2011 Det klassiske udgangspunkt Udbudsreglerne angår procedurer for indgåelse af kontrakt,

Læs mere

Sociale hensyn ved indkøb

Sociale hensyn ved indkøb Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk Sociale hensyn ved indkøb Udbud I forbindelse med boligorganisationernes indkøb af bygge- og anlægsarbejder,

Læs mere

Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College

Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 Statens Indkøbspolitik...3 Samarbejde på tværs af Danmark...4 Lokale

Læs mere

Kommunale udbud på tandplejeområdet

Kommunale udbud på tandplejeområdet Kommunale udbud på tandplejeområdet Billundkursus 2014 10. januar 2014 1 Udbudsportalen i KL? Videnscenter Målgruppe: principielt alle, der har med OPS at gøre www.udbudsportalen.dk Sekretariat forankret

Læs mere

Politik for konkurrenceudsættelse. (Indkøbs- og Udbudspolitik)

Politik for konkurrenceudsættelse. (Indkøbs- og Udbudspolitik) Politik for konkurrenceudsættelse (Indkøbs- og Udbudspolitik) Økonomisk Forvaltning April 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 2 1 POLITIKKENS DÆKNINGSOMRÅDE... 3 1.1 Hvad dækker politikken... 3 1.2 Hvem

Læs mere

Udbudsloven, en ny dagsorden for gennemførelse af udbud i Danmark. DELACOURs mini-guide om udbudsloven for tilbudsgivere

Udbudsloven, en ny dagsorden for gennemførelse af udbud i Danmark. DELACOURs mini-guide om udbudsloven for tilbudsgivere Udbudsloven, en ny dagsorden for gennemførelse af udbud i Danmark DELACOURs mini-guide om udbudsloven for tilbudsgivere Side 2 Har du styr på udbudsloven? Udbudsloven sætter en ny dagsorden for gennemførelse

Læs mere

Læs mere om udgivelsen på shop.karnovgroup.dk. Kim Lundgaard Hansen René Offersen. Udbudsprocessen. 2. udgave

Læs mere om udgivelsen på shop.karnovgroup.dk. Kim Lundgaard Hansen René Offersen. Udbudsprocessen. 2. udgave Kim Lundgaard Hansen René Offersen Udbudsprocessen 2. udgave Kim Lundgaard Hansen og René Offersen Udbudsprocessen 2. udgave/1. oplag Karnov Group Denmark A/S, København 2016 ISBN 978-87-619-3851-0 Omslag:

Læs mere

RETNINGSLINJER VED UDBUD

RETNINGSLINJER VED UDBUD A/S RETNINGSLINJER VED UDBUD HVEM GØR HVAD? UDBUDSPROCES HVEM GØR HVAD? Formål Beskrivelsen af udbudsprocessen skal sikre, at slutbrugerne og indkøberne får de bedst mulige aftaler. skal have et højt fagkendskab

Læs mere

Strategiske overvejelser i forbindelse med den nye udbudslov. Ved Jesper Kaltoft og Anders Birkelund Nielsen

Strategiske overvejelser i forbindelse med den nye udbudslov. Ved Jesper Kaltoft og Anders Birkelund Nielsen Strategiske overvejelser i forbindelse med den nye udbudslov Ved Jesper Kaltoft og Anders Birkelund Nielsen 2 Temaer Status på lovgivningsprocessen Hvilke væsentlige ændringer medfører den nye lov? Fokus

Læs mere

Udviklingsplan for KomUdbud I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder.

Udviklingsplan for KomUdbud I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder. Udviklingsplan for KomUdbud 2016-2019 I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder. Udviklingsplanen skal opfattes som en ramme, der beskriver, hvordan visionen for KomUdbud

Læs mere

SKI s rammeaftaler Anja Piening

SKI s rammeaftaler Anja Piening SKI s rammeaftaler Anja Piening Juridisk chef, SKI 2 Rammeaftaler - udbudsdirektivets sorte får De er altid undtagelsen til hovedreglen. De er bøvlede at have med at gøre... Ingen gider at tale om dem..

Læs mere

ANNONCERING (Prækvalifikation) GENNEMFØRSEL AF HØRETESTS RIGSPOLITIET

ANNONCERING (Prækvalifikation) GENNEMFØRSEL AF HØRETESTS RIGSPOLITIET ANNONCERING (Prækvalifikation) GENNEMFØRSEL AF HØRETESTS RIGSPOLITIET 15. juni 2012 1 1. INDLEDNING Rigspolitiet påbegyndte i 2007 et høreovervågningsprogram af ansatte i Dansk Politi, som er særligt udsatte

Læs mere

INNOVATION I UDBUD. 04. juni

INNOVATION I UDBUD. 04. juni 04. juni 2019 1 Organisation og strategi Problemstillingen Innovation er ikke den primære mission hos de offentlige indkøbere. Der mangler vilje fordi, at det er tidskrævende og problematisk. Heroverfor

Læs mere

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser.

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. UDBUD -keep it simple Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. Februar 2015 2015 Side 2 af 7 Gør indkøb af rådgivning simpelt - og undgå

Læs mere

MINIGUIDE. Samarbejdet med projektgrupperne. Forpligtende aftaler

MINIGUIDE. Samarbejdet med projektgrupperne. Forpligtende aftaler MINIGUIDE Samarbejdet med rne Forpligtende aftaler 26082016 Miniguide om samarbejdet med r Om denne miniguide Denne miniguide skal give dig indblik i samarbejdet om de forpligtende aftaler, som kommunerne,

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ ANNONCERING

BLIV KLOGERE PÅ ANNONCERING 2013 SIDE 2 Bliv klogere på annoncering On-line ISBN 978-87-7029-523-9 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens vej 35 2500 Valby Tlf.: 41715000 E-mail: kfst@kfst.dk Vejledningen er udarbejdet

Læs mere

Udbudsmateriale for Projektlederuddannelse i Sundhedsstyrelsen

Udbudsmateriale for Projektlederuddannelse i Sundhedsstyrelsen Udbudsmateriale for Projektlederuddannelse i Sundhedsstyrelsen - 2012 1. Generelle oplysninger... 2 1.1 Udbudsform... 2 1.2 Kontrakt... 2 1.3 Tidsplan... 2 2. Kravspecifikation... 3 3. Udarbejdelse af

Læs mere

- Palle Skaarup, Legal Manager Atea A/S, Sagkyndigt medlem KLFU. 12. Marts 2015

- Palle Skaarup, Legal Manager Atea A/S, Sagkyndigt medlem KLFU. 12. Marts 2015 - Palle Skaarup, Legal Manager Atea A/S, Sagkyndigt medlem KLFU 12. Marts 2015 1 Kort om Atea Børsnoteret på Oslo børs Samlet omsætning på 25 mia. NOK. - heraf 5,9 mia. DKK i Danmark (2014) Koncernen er

Læs mere

nævnt heri, eller sag C-147/06 og C-148/06 SECAP SpA og Santorso, præmis Jf. sag C-95/10, Strong Seguranca, præmis 35. Dato: 9.

nævnt heri, eller sag C-147/06 og C-148/06 SECAP SpA og Santorso, præmis Jf. sag C-95/10, Strong Seguranca, præmis 35. Dato: 9. Dato: 9. maj 2016 Sag: OK/JH Notat om hvorvidt udbudslovens 132, 148 og 160 finder analog anvendelse på indkøb omfattet af Lovbekendtgørelse nr. 1410 af 07/12/2007 (tilbudsloven). Resume Det er Konkurrence-

Læs mere

12. marts 2015 1. Velkommen til workshop om: Den nye udbudslov. De fleksible procedurer og adgangen til dialog med markedet

12. marts 2015 1. Velkommen til workshop om: Den nye udbudslov. De fleksible procedurer og adgangen til dialog med markedet 12. marts 2015 1 Velkommen til workshop om: Den nye udbudslov De fleksible procedurer og adgangen til dialog med markedet 12. marts 2015 2 Peter Moesgaard Kring Konst. chef for Jura & CSR, SKI 12. marts

Læs mere

MINIGUIDE. Samarbejdet med de statslige ekspertgrupper

MINIGUIDE. Samarbejdet med de statslige ekspertgrupper MINIGUIDE Samarbejdet med de statslige ekspertgrupper 26012017 Miniguide til samarbejdet med de statslige ekspertgrupper For at sikre en høj kvalitet i udbuddene og i driften af de SKI-aftaler, der indgår

Læs mere

BILAG TIL OPIGUIDE - INHABILITET OG NEUTRALISERING AF INHABILITET

BILAG TIL OPIGUIDE - INHABILITET OG NEUTRALISERING AF INHABILITET J.nr.: 7503082 MAL/ach BILAG TIL OPIGUIDE - INHABILITET OG NEUTRALISERING AF INHABILITET Hvis OPI-samarbejdet tilrettelægges på en sådan måde, at udviklingsprojektet og den efterfølgende leverance defineres

Læs mere

U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING

U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING Frederikshavn Kommune indgik i 2011 en OPS-kontrakt med et konsortium bestående af MT Højgaard og DEAS om design, opførelse og efterfølgende

Læs mere

Udbudsbetingelser. Konsulentbistand i forbindelse med gennemgang af mindre kontrakter

Udbudsbetingelser. Konsulentbistand i forbindelse med gennemgang af mindre kontrakter Udbudsbetingelser Konsulentbistand i forbindelse med gennemgang af mindre kontrakter 1. Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Den ordregivende myndighed... 2 3 Udbudsmaterialet... 3 3.1 Udbudsmateriale...

Læs mere

I medfør af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter (tilbudsloven) 15 a - 15 d annonceres følgende:

I medfør af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter (tilbudsloven) 15 a - 15 d annonceres følgende: DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 02.12.2013 Indkøb af testsystem Jens Ole Nielsen joni@vd.dk 7244 3035 ANNONCERING AF INDKØB I medfør af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt

Læs mere

2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670

2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670 Den Europæiske Union Offentliggørelse af Supplement til Den Europæiske Unions Tidende 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670 Mailadresse: ojs@publications.europa.eu Oplysninger

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om håndhævelse af udbudsreglerne m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om håndhævelse af udbudsreglerne m.v. Lovforslag nr. L Forslagsnummer Folketinget -NaN Fremsat den xx. februar 2013 af erhvervs- og vækstminister (Annette Vilhelmsen) Forslag til Lov om ændring af lov om håndhævelse af udbudsreglerne m.v.

Læs mere

Udbudsbetingelser. Rammeaftale om køb af kæder til fortøjning af flydende afmærkning

Udbudsbetingelser. Rammeaftale om køb af kæder til fortøjning af flydende afmærkning Rammeaftale om køb af kæder til fortøjning af flydende afmærkning 1 af 7 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Indledning... 3 2 Ordregivende myndighed... 3 3 Udbudsmaterialets bestanddele... 3 4 Virksomhedens generelle

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 17 Bilag 6 Udbudsretlige problemstillinger 23, oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 86 18 00 60 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 27078672 1. Sammenfatning

Læs mere

Indkøb er noget, vi alle kan!

Indkøb er noget, vi alle kan! Indkøb er noget, vi alle kan! Sammen om driften Workshop om indkøb Workshop med fokus på hvornår forskellige former for indkøb og indkøbsaftaler med fordel kan benyttes. Hvordan undgår du at indgå en rigtig

Læs mere

UDBUDS- CERTIFICERING TILMELD DIG PÅ /CEU

UDBUDS- CERTIFICERING TILMELD DIG PÅ  /CEU 2018 UDBUDS- CERTIFICERING TILMELD DIG PÅ WWW.JUC.DK /CEU 1 1 NY UDBUDSCERTIFICERING I 2018 JUC udbyder nu en helt nydesignet udbudscertificerng over 5 ½ dag! Modulerne er udvalgt, sammensat og undervises

Læs mere

Udbudskursus med fokus på affald

Udbudskursus med fokus på affald udbud kriterier kontrakter Udbudskursus med fokus på affald Den 10. 11. september 2014 i Svendborg Formål og målgruppe Formålet med kurset er, at du får en viden, så du kan gennemføre et udbud uden at

Læs mere

Håndtering af udbudsreglerne i Sankt Annæ Plads projektet

Håndtering af udbudsreglerne i Sankt Annæ Plads projektet KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Anlæg og Udbud NOTAT Håndtering af udbudsreglerne i Sankt Annæ Plads projektet Baggrund Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Fakta om udbud og konkurrenceudsættelse

Fakta om udbud og konkurrenceudsættelse Fakta om udbud og konkurrenceudsættelse September 2012 Udvikling i kommunernes konkurrenceudsættelse At en opgave konkurrenceudsættes betyder ikke nødvendigvis, at opgaven udliciteres, men blot at den

Læs mere

Udbudsloven efter ét år

Udbudsloven efter ét år Udbudsloven efter ét år Et kritisk syn på udvalgte bestemmelser i loven Dansk Forening for Udbudsret, 19. januar 2017 Jesper Fabricius Advokat, partner Overordnede overvejelser Et overordnet perspektiv

Læs mere

De nye markedsregler er beskrevet i pseudo-forskrifter og andre dokumenter. Hele samlingen af dokumenter kan findes under De nye markedsregler.

De nye markedsregler er beskrevet i pseudo-forskrifter og andre dokumenter. Hele samlingen af dokumenter kan findes under De nye markedsregler. DataHub I sommeren 2009 startede vi på baggrund af Klima- og Energiminsiterens beslutning projektet i samarbejde med repræsentativt udvalgte aktører fra det danske elmarked. I April 2012 er det planen,

Læs mere

KL s Ældrekonference 2016 VELKOMMEN SESSION 3. Den nye udbudslov og fritvalgsområdet

KL s Ældrekonference 2016 VELKOMMEN SESSION 3. Den nye udbudslov og fritvalgsområdet ÆLDRE KL s Ældrekonference 2016 VELKOMMEN SESSION 3 Den nye udbudslov og fritvalgsområdet Plancherne fra dagen bliver lagt på www.kl.dk/aeldrekonference2016 Den nye udbudslov og fritvalgsområdet Session

Læs mere

Dansk Forening for Udbudsret

Dansk Forening for Udbudsret De nye regler om ændringer Kristian Hartlev, partner, advokat (H) har@kammeradv.dk +45 25 43 03 11 2 ændringsregler i høringsudkastet Regel om ændring af ansøgere (mellem prækvalifikation og tildeling)/tilbudsgivere

Læs mere

Forslag. til Lov om ændring af udbudsloven

Forslag. til Lov om ændring af udbudsloven Fremsat den {DATO} af erhvervsministeren (Rasmus Jarlov) Forslag til Lov om ændring af udbudsloven 1 I udbudsloven nr. 1564 af 15. december 2015, foretages følgende ændringer: 1. I 24 indsættes efter nr.

Læs mere

Kapacitetsansvarlig LAND briefing ved FMI Industridag 23. august 2018

Kapacitetsansvarlig LAND briefing ved FMI Industridag 23. august 2018 Kapacitetsansvarlig LAND briefing ved FMI Industridag 23. august 2018 Oberst Christian Brejner Ishøj Chef Kapacitetsansvarlig LAND (KALA) 1 UDLØBER AF AFTALE OM FORSVARETS ORDNING 2018-2023 Et substantielt

Læs mere

Dette nyhedsbrev dækker perioden 1. april til 30. april 2013 og behandler de vigtigste domme og kendelser i perioden.

Dette nyhedsbrev dækker perioden 1. april til 30. april 2013 og behandler de vigtigste domme og kendelser i perioden. April 2013 Nyhedsbrev Udbudsret Dette nyhedsbrev dækker perioden 1. april til 30. april 2013 og behandler de vigtigste domme og kendelser i perioden. Indhold af begrundelse til tabende tilbudsgiver I Rettens

Læs mere

Rammeaftaler. v/ fuldmægtig Kathrine Bjørnager Nielsen

Rammeaftaler. v/ fuldmægtig Kathrine Bjørnager Nielsen Rammeaftaler v/ fuldmægtig Kathrine Bjørnager Nielsen Regulering af rammeaftaler Udtrykkeligt reguleret i Udbudsdirektivet: Definition, jf. artikel 1, stk. 5. Beregning af kontraktværdi, jf. art. 9, stk.

Læs mere

Notat til Økonomiudvalgsmøde den 1. september 2011 vedr. energioptimeringsprojekt

Notat til Økonomiudvalgsmøde den 1. september 2011 vedr. energioptimeringsprojekt NOTAT Allerød Kommune Økonomi Udbud og Indkøb Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Notat til Økonomiudvalgsmøde den 1. september 2011 vedr. energioptimeringsprojekt

Læs mere

Træningsmodul II. EPC processen fra Projektidentifikation til udbud. Projekt Transparense. www.transparense.eu

Træningsmodul II. EPC processen fra Projektidentifikation til udbud. Projekt Transparense. www.transparense.eu Træningsmodul II. EPC processen fra Projektidentifikation til udbud Projekt Transparense EPC processen Overblik over hovedfaser Klient Beslutning om EPC Kontrakt Implementering af andre foranstaltninger

Læs mere

Bygherrekompetencer - MODUL 2

Bygherrekompetencer - MODUL 2 Bygherrekompetencer - MODUL 2 Byggecentrum i Middelfart d. 26. 28. januar 2015 DAG 1 26. januar 2015 ØKONOMI + NØGLETAL Kl. Emner Lærer / oplæg Kl. 09.00 Kl. 09.30 Kl. 12.00 Kl. 12.45 Kl. 14.30 Registrering

Læs mere

NY UDBUDSLOV - UDBUDSPROCSSEN IT-FOKUSNETVÆRK 2. SEPTEMBER

NY UDBUDSLOV - UDBUDSPROCSSEN IT-FOKUSNETVÆRK 2. SEPTEMBER NY UDBUDSLOV - UDBUDSPROCSSEN IT-FOKUSNETVÆRK 2. SEPTEMBER Emner 1. Udbudsprocessen grundlæggende ændringer 2. Fem gode råd til tilbudsgivere faldgruber og tips 3. IT-kontraktmuligheder under opførelsen

Læs mere

Bliv klogere på ANNONCERING

Bliv klogere på ANNONCERING Bliv klogere på ANNONCERING Pjecen er udarbejdet af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Grafisk produktion: Rosendahls - Schultz Grafisk a/s On-line ISBN: 978-87-7029-474-4 Tryk ISBN: 978-87-7029-475-1

Læs mere

Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner

Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner Efter aftale med Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) gennemgås hermed en række grundlæggende udbudsretlige emner, der vurderes at være væsentlige

Læs mere

Uddannelses- og praktikklausuler i offentlige udbud

Uddannelses- og praktikklausuler i offentlige udbud Københavns Kommune Uddannelses- og praktikklausuler i offentlige udbud DFFU den 4. februar 2014 Af Emil Schütze, Specialkonsulent hos Teknik- og Miljøforvaltningen København, den 4. februar 2014 Side 2

Læs mere

Evalueringsmodeller. v/ Peter Dann Jørgensen, Partner

Evalueringsmodeller. v/ Peter Dann Jørgensen, Partner Evalueringsmodeller v/ Peter Dann Jørgensen, Partner Den 21. juni 2016 Evalueringsmetode og tildelingskriteriet Evalueringsmetoden sker med udgangspunkt i tildelingskriteriet; "Det økonomisk mest fordelagtige

Læs mere

Notat om jura og andre forhold i forbindelse med anvendelse af anden aktør på beskæftigelsesområdet

Notat om jura og andre forhold i forbindelse med anvendelse af anden aktør på beskæftigelsesområdet Notat om jura og andre forhold i forbindelse med anvendelse af anden aktør på beskæftigelsesområdet 1. Lovgrundlag for inddragelse af anden aktør i beskæftigelsesindsatsen I lov om en aktiv beskæftigelsesindsats

Læs mere

Offentlige indkøb i praksis

Offentlige indkøb i praksis Jesper Fabricius Offentlige indkøb i praksis 4. udgave Jesper Fabricius Offentlige indkøb i praksis 4. udgave/1. oplag Karnov Group Denmark A/S, København 2017 ISBN 978-619-3922-7 Omslag: Birger Gregers

Læs mere

Evaluering af tilbud. Udbudsdirektør Christian Lunding & Advokat Michael Lund Nørgaard

Evaluering af tilbud. Udbudsdirektør Christian Lunding & Advokat Michael Lund Nørgaard Evaluering af tilbud Udbudsdirektør Christian Lunding & Advokat Michael Lund Nørgaard Evalueringen afslutter en udbudsproces Evalueringen skal danne grundlag for tildeling og afslag og dermed kontraktindgåelse

Læs mere

Styr på de grundlæggende EU-retlige regler og principper, der gælder for forsyningssektoren

Styr på de grundlæggende EU-retlige regler og principper, der gælder for forsyningssektoren Nohr-Con s Certificeringsprogram: Udbudsret for Forsyningssektor Bliv certificeret i udbud! Velkommen til Nohr-Con s Certificeringsprogram Udbudsret for forsyningssektor - et gennemført certificeringsprogram

Læs mere

De udbudsretlige overvejelser ved indgåelse af tjenesteydelseskontrakter:

De udbudsretlige overvejelser ved indgåelse af tjenesteydelseskontrakter: KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Juridisk Notat De udbudsretlige overvejelser ved indgåelse af en tjenesteydelseskontrakt mellem en kommune og en privat leverandør. Baggrund

Læs mere

2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670

2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670 Den Europæiske Union Offentliggørelse af Supplement til Den Europæiske Unions Tidende 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670 Mailadresse: ojs@publications.europa.eu Oplysninger

Læs mere

Hvordan kan de nye regler i Udbudsloven forstås og bruges i praksis? København Den 17. juni 2015

Hvordan kan de nye regler i Udbudsloven forstås og bruges i praksis? København Den 17. juni 2015 Hvordan kan de nye regler i Udbudsloven forstås og bruges i praksis? København Den 17. juni 2015 AARHUS, DEN 15. JUNI 2012 Bascon kort Arbejder primært for organisationer/virksomheder med komplekse porteføljer,

Læs mere

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Godkendt i kommunalbestyrelsen den 17. maj 2011 Formål Formålet med disse retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt

Læs mere

Tilbudsliste vedr. kvalitet og samarbejde Udbud af praktisk og personlig hjælp til hjemmeboende borgere i Københavns Kommune

Tilbudsliste vedr. kvalitet og samarbejde Udbud af praktisk og personlig hjælp til hjemmeboende borgere i Københavns Kommune Tilbudsliste vedr. kvalitet og samarbejde Udbud af praktisk og personlig hjælp til hjemmeboende borgere i Københavns Kommune Side 1 af 8 Tilbudsgiver skal besvare og vedlægge tilbuddet nedenstående vedrørende

Læs mere

Den udbudsretlige udfordring ved partnering - og OPP. Marianne K. Larsen Konkurrencestyrelsen

Den udbudsretlige udfordring ved partnering - og OPP. Marianne K. Larsen Konkurrencestyrelsen Den udbudsretlige udfordring ved partnering - og OPP Marianne K. Larsen Konkurrencestyrelsen Oversigt Regelgrundlag Partnering som samarbejdsform Grænsefladen til OPP Typer af partneringsamarbejde Udfordringer

Læs mere

Brøndby Kommune. Hovedstadens belysningssamarbejde. Hovedstadens Belysningssamarbejde. Udbud af el

Brøndby Kommune. Hovedstadens belysningssamarbejde. Hovedstadens Belysningssamarbejde. Udbud af el Brøndby Kommune Hovedstadens belysningssamarbejde Hovedstadens Belysningssamarbejde Udbud af el 5383not006, Udført:CAT Kontrolleret: KMU, LHI Side 1 INDHOLD 1. Formål... 2 2. Indledning... 2 3. Elprisens

Læs mere