Billedkatalog - erfaringer fra letbaner i udlandet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Billedkatalog - erfaringer fra letbaner i udlandet"

Transkript

1 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 1 Midttrafik - Letbanesekretariatet Billedkatalog - erfaringer fra letbaner i udlandet Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning Oktober 2010 Udgivelsesdato

2 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 2 Indholdsfortegnelse Introduktion 3 Trafikpolitik 4 Trafikplanlægning 5 Samspil med anden kollektiv trafik (A) 5 Ændringer i den trafikale struktur (B) 9 Parkering (C) 12 Cykelfaciliteter (D) 14

3 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 3 Introduktion I dette billedkatalog findes fotos taget under studieture til en række større udenlandske byer med letbaner. Fotoene viser både positive og negative erfaringer, som kan bruges i forhold til letbaneprojektet i Århus-området. Af nedenstående tabel fremgår det, på hvilket tidspunkt billederne fra de forskellige steder er taget. Sted Tidspunkt Heidelberg / Kirchheim april 2010 Saarbrücken / Riegelsberg april 2010 Strasbourg april 2010 Mulhouse april 2010 Basel april 2010 Freiburg april 2010 Karlsruhe april 2010 Det ønskes med dette billedkatalog at illustrere problematikker, som opstår i forbindelse med anlægget af en letbane, samt vise, hvorledes disse problematikker kan imødegås. Derudover skal kataloget inspirere til alternative og kontekstafhængige løsninger. Ved hvert billede er der angivet en forklarende billedtekst samt en nummerering af billedet, som kan benyttes, hvis man ønsker at rekvirere billedet fra Midttrafik. Nummereringen består af et bogstav og et tal, hvor bogstavet angiver, hvilket emne billedet hører ind under, f.eks. parkering, og tallet angiver billedets nummer. Ved gengivelse af billederne bedes kildehenvisning oplyses. Dette billedkatalog er opdelt i to overordnede temaer: trafikpolitik og trafikplanlægning. Trafikplanlægning er yderligere opdelt i fire emner: samspil med anden kollektiv trafik (A), ændringer i den trafikale struktur (B), parkering (C) og cykelfaciliteter (D).

4 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 4 Trafikpolitik Figur A1 Freiburg har en bilfri midtby, hvor letbanen er den primære transportkilde. Dette er en del af en overordnet strategi for byen, hvor der satses på grøn transport.

5 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 5 Trafikplanlægning Samspil med anden kollektiv trafik (A) Figur A1 Til venstre ses den nedgravede hovedvej, der tidligere kørte forbi banegården i Saarbrücken. Til højre ses forpladsen til banegården i dag, der nu betjenes af letbane og busser. Figur A2 Eksempel på et omstigningssted mellem letbane og busser fra forpladsen til banegården i Karlsruhe.

6 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 6 Figur A3 I Freiburg er der etableret et funktionelt omstigningssted mellem letbane og jernbanetog ved banegården, hvor en trappe forbinder letbanens standsningssted direkte med perronen. Her set fra letbanens standsningssted. Figur A4 Forbindelsen mellem perronen på banegården og letbanens standsningssted i Freiburg set fra perronen på banegården.

7 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 7 Figur A5 Eksempel på omstigningssted mellem letbane og busser i Kirchheim. Figur A6 Eksempel på et omstigningssted mellem letbane og jernbanetog fra forpladsen til banegården i Mulhouse.

8 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 8 Figur A7 I Saarbrücken kører letbanen som et dualsystem, hvor letbanetogene både kører i byens gader (billede tv.) og på en jernbanestrækning uden for byen (billede th.). Dette betyder bl.a., at letbanen kører på to forskellige strøm- og sikringssystemer. Fordelen ved dualsystemer er, at letbanesystemet kan udvides og give flere passagerer en direkte kollektiv forbindelse til byområdet.

9 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 9 Ændringer i den trafikale struktur (B) Figur B1 Standsningsstedet Port Jeune i Mulhouse, hvor en af hovedtrafikårerne for biltrafikken tidligere forløb i centrum af byen. Standsningsstedet er i dag et knudepunkt for letbanesystemet, hvor der er mulighed for skift mellem de to eksisterende linjer. Her forløber fire letbanespor gennem standsningsstedet. Figur B2 Til venstre ses en af de centrale gader i bymidten i Strasbourg før letbanens ankomst - gaderummet er fyldt med biltrafik og ser ustruktureret ud. Til højre ses samme gade efter etableringen af letbanen, hvor gadebilledet er mere roligt, og der er en veldefineret afgrænsning af letbanetracé og fodgængerområder.

10 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 10 Figur B3 Bilister er i dag henvist til at parkere væk fra gadeniveau i det centrale Strasbourg. Figur B4 Til højre ses et centralt knudepunkt for letbanesystemet i Strasbourg, hvor to letbanelinjer krydser hinanden. Før letbanen var det et centralt knudepunkt for biltrafikken.

11 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 11 Figur B5 Et før / efter billede af en tidligere hovedgade for biltrafikken i det centrale Strasbourg, hvor letbanen nu forløber forbi Place Kléber. Før letbanens etablering kørte dagligt ca køretøjer på hovedgaden. Nu er det et af mest benyttede fodgængerområder i den centrale del af byen. Figur B6 I det centrale Strasbourg er letbanen i stor grad etableret på omkostning af biltrafikken. Her er et eksempel fra en vej, hvor halvdelen af kørebanearealet er blevet omdannet til letbanetracé. Figur B7 I Saarbrücken har man nedgravet hovedvejen, der tidligere kørte forbi banegården, og etableret en terminal for busser og letbane på forpladsen til banegården.

12 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 12 Parkering (C) Figur C1 Oversigt over letbanesystemet i Strasbourg, hvor der er etableret park and ride anlæg i tilknytning til letbanen uden for bymidten. Figur C2 Indgangen til et park-and-ride anlæg i Mulhouse, hvor der kan købes en samlet dagsbillet for parkering og transport med letbanen og den øvrige kollektive trafik for 2 euro for samtlige passagerer i én bil.

13 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 13 Figur C3 I det centrale Strasbourg er bilister her henvist til parkeringskældre, mens letbanepassagerer kan komme meget tættere på deres destination.

14 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 14 Cykelfaciliteter (D) Figur D1 I Basel er der etableret en stor parkeringskælder til cyklister under forpladsen ved banegården, hvorfra der er direkte adgang til banegården. På forpladsen er det muligt at stige på letbanen. Figur D2 Nedgang til cykelparkeringskælderen i Basel.

15 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 15 Figur D3 Cykelparkering foran banegården i Strasbourg, hvor det er muligt at skifte til både regionaltog og letbane. Figur D4 På forpladsen til banegården i Mulhouse er det muligt at låne en bycykel.

16 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 16 Figur D5 Cykelparkering ved et standsningssted i Karlsruhe i en mindre skala end cykelfaciliteter med tilknytning til kollektive trafikknudepunkter. Letbanetracéet ses i baggrunden. Figur D6 Overdækket cykelparkering med en høj belægningsprocent i Karlsruhe.

17 Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 17 Figur D7 Cykelparkering på et park-and-ride anlæg i Mulhouse med en lille belægningsprocent.

Letbanen blot et led i mobilitetskæden

Letbanen blot et led i mobilitetskæden Letbanen blot et led i mobilitetskæden Af Mette Olesen, Phd., Plan og trafik, COWI. Letbaner bliver ikke en succes alene, de skal ses i helhed med de øvrige transportmidler og tiltag der fremmer deres

Læs mere

Notat. Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid. Analysenotat

Notat. Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid. Analysenotat Notat Analysenotat Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid Det er afgørende både for samfundet som helhed og erhvervslivet specifikt at varer og personer relativt smidigt kan blive transporteret rundt.

Læs mere

Analyse af potentialer i Parkér og Rejs anlæg ved stationer

Analyse af potentialer i Parkér og Rejs anlæg ved stationer MARTS 2015 TRANSPORTMINISTERIET OG REALDANIA Analyse af potentialer i Parkér og Rejs anlæg ved stationer RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99

Læs mere

Ide-oplæg til RING 3 LETBANEN

Ide-oplæg til RING 3 LETBANEN Ide-oplæg til RING 3 LETBANEN En højklasset løsning i terræn Lundtofte-DTU-Lyngby-Herlev-Glostrup-Ishøj efter en kendt og gennemprøvet model. Ideoplæg til Ring 3 - Letbanen Ideoplægget Ring 3-Letbanen

Læs mere

Sammenhæng i den kollektive transport

Sammenhæng i den kollektive transport Sammenhæng i den kollektive transport Analyse af tilbringertrafikken til den statslige jernbane Maj 2015 Transportministeriet Finansministeriet Danske Regioner KL Trafikselskaberne i Danmark Sammenhæng

Læs mere

Fra stor by til storby. Radikale visioner for fremtidens Odense

Fra stor by til storby. Radikale visioner for fremtidens Odense Fra stor by til storby Radikale visioner for fremtidens Odense Indhold Trafik og byplan i Odense 3 Der er brug for handling 4 De andre store byer trækker fra Odense 4 Nye arbejdspladser i Odense 5 Befolkningsudvikling

Læs mere

Debatoplæg. Roskilde Byråd. Borgermøde torsdag den 27. januar 2011 kl. 19.00. Mødet afholdes i Roskilde Hallerne, Møllehusvej 15, 4000 Roskilde

Debatoplæg. Roskilde Byråd. Borgermøde torsdag den 27. januar 2011 kl. 19.00. Mødet afholdes i Roskilde Hallerne, Møllehusvej 15, 4000 Roskilde 18.11.10 - Visualiseringerne side 12 og 15 viser hotellet i 17 etager. De øvrige illustrationer viser hotellet i 21 etager. Illustrationerne vil blive rettet til inden offentliggørelsen, så hotellet vises

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 Typer og placeringer af chikaner 2 Forslag til ændringer 3 Plan og økonomi for udskiftning

Indholdsfortegnelse. 1 Typer og placeringer af chikaner 2 Forslag til ændringer 3 Plan og økonomi for udskiftning Grundejerforeningen Nørvang Vurdering af Stillevejsforanstaltninger COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Typer og placeringer

Læs mere

Fremme af sikker cykeltrafik - en strategi

Fremme af sikker cykeltrafik - en strategi Fremme af sikker cykeltrafik - en strategi Denne strategi til fremme af sikker cykeltrafik er regeringens bud på, hvordan vi får flere danskere til at vælge cyklen. Strategien skal ses både som en udmelding

Læs mere

Danmark op på cyklen!

Danmark op på cyklen! Danmark op på cyklen! Den nationale cykelstrategi Juli 2014 Danmark op på cyklen! 4. Danmark op på cyklen! Danmark op på cyklen! Udgivet af: Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København

Læs mere

Notat om Letbanen - der bør føres gennem DTU

Notat om Letbanen - der bør føres gennem DTU Transportudvalget 2013-14 L 65 Bilag 1 Offentligt 23. april 2013 Notat om Letbanen - der bør føres gennem DTU Resumé DTU har med stor interesse fuldt letbaneprojektet og vurderer, at projektet kan få stor

Læs mere

Cyklen i fokus. Cykelplan for Kolding Kommune 2012-2025. Kolding Kommune

Cyklen i fokus. Cykelplan for Kolding Kommune 2012-2025. Kolding Kommune Cyklen i fokus Cykelplan for Kolding Kommune 2012-2025 Kolding Kommune Forord Cyklen er et transportmiddel med et stort potentiale - den er CO 2 -neutral og kan indgå som en del af den daglige motion,

Læs mere

Betinget formatering med fremhævning af celler der passer overens med betingelser

Betinget formatering med fremhævning af celler der passer overens med betingelser BETINGET FORMATERING Betinget formatering er en af de funktionaliteter i Excel 2007 som indeholder væsentlige ændringer, den er blevet mere grafisk og der kan skabes bedre visuelle effekter der kan anvendes

Læs mere

Trafiksikkerhed i byplanlægningen

Trafiksikkerhed i byplanlægningen Trafiksikkerhed i byplanlægningen 2014 Trafiksikkerhed i byplanlægning 2014 Vejdirektoratet Dato: Juni 2014 Oplag: 500 Tryk: Vejdirektoratet ISBN (NET): 978-87-93184-01-5 ISBN: 978-87-93184-00-8 Copyright:

Læs mere

TRAFIK F O K U S - S T R A T E G I F O R T R A F I K

TRAFIK F O K U S - S T R A T E G I F O R T R A F I K TRAFIK F O K U S - S T R AT E G I F O R T R A F I K 2 Indhold Forord 3 Indledning 4 vejnettet 6 STIER 10 Kollektiv trafik 11 skoleveje 12 trafiksikkerhed 13 trafikmiljø 14 boligområder 15 BYmidten 16 Miljøvurdering

Læs mere

INFRASTRUKTUR I UDVIKLING

INFRASTRUKTUR I UDVIKLING Fælles indspil til Infrastrukturkommissionen 2007 Anbefalinger fra Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen INFRASTRUKTUR I UDVIKLING Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 589 Offentligt INFRASTRUKTUR

Læs mere

Bedre fremkommelighed for busserne betaler sig eksempler og erfaringer

Bedre fremkommelighed for busserne betaler sig eksempler og erfaringer Bedre fremkommelighed for busserne betaler sig eksempler og erfaringer Udgivet i oktober 2002 af: Hovedstadens Udviklingsråd Gammel Køge Landevej 3 2500 Valby Telefon: 36 13 14 00 E-mail: hur@hur.dk www.hur.dk

Læs mere

Trafikplan 2009-2012 for kollektiv trafik i Sydtrafiks område. Bilagsrapport. Maj 2009. Høringsudgave

Trafikplan 2009-2012 for kollektiv trafik i Sydtrafiks område. Bilagsrapport. Maj 2009. Høringsudgave Trafikplan 2009-2012 for kollektiv trafik i Sydtrafiks område Bilagsrapport Maj 2009 Høringsudgave Indholdsfortegnelse Bilag 1: A-A relationer med afstand på maksimalt 50 km...3 Billund Lufthavn Vejle...

Læs mere

ITS INTELLIGENTE TRANSPORT SYSTEMER 8 NYE INTELLIGENTE TRAFIKLØSNINGER

ITS INTELLIGENTE TRANSPORT SYSTEMER 8 NYE INTELLIGENTE TRAFIKLØSNINGER ITS INTELLIGENTE TRANSPORT SYSTEMER 8 NYE INTELLIGENTE TRAFIKLØSNINGER 1 FREMTIDENS TRAFIKLØSNINGER ER INTELLIGENTE INTRODUKTION Busser, der får fortrinsret ved lyskryds, så de kan overholde køreplanen.

Læs mere

KIRKEBJERG. en levende bydel. Helhedsplan for omdannelsen af Kirkebjerg Erhvervsområde

KIRKEBJERG. en levende bydel. Helhedsplan for omdannelsen af Kirkebjerg Erhvervsområde KIRKEBJERG en levende bydel Helhedsplan for omdannelsen af Kirkebjerg Erhvervsområde Mindretalsudtalelse Ved Glostrup Kommunalbestyrelses behandling af den endelige vedtagelse af helhedsplanen for Kirkebjerg

Læs mere

FÆRDSELSAREALER FOR ALLE HÅNDBOG I TILGÆNGELIGHED ANLÆG OG PLANLÆGNING

FÆRDSELSAREALER FOR ALLE HÅNDBOG I TILGÆNGELIGHED ANLÆG OG PLANLÆGNING HÅNDBOG FÆRDSELSAREALER FOR ALLE HÅNDBOG I TILGÆNGELIGHED ANLÆG OG PLANLÆGNING JANUAR 2013 2 JANUAR 2013 FORORD Denne håndbog handler om tilgængelighed for alle. Håndbogen giver anvisninger på, hvordan

Læs mere

Ny fjordforbindelse ved Frederikssund Betalingsvillighed samt takst- og rabatmuligheder. Delrapport

Ny fjordforbindelse ved Frederikssund Betalingsvillighed samt takst- og rabatmuligheder. Delrapport Betalingsvillighed samt takst- og rabatmuligheder Delrapport Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 5 2. METODE... 6 2.1. Spørgeskemaundersøgelse omkring betalingsvillighed... 6 2.2. Modellering af betalingsvillighed...

Læs mere

Fremtidens transport. En undersøgelse af befolkningens holdninger til privat og kollektiv transport

Fremtidens transport. En undersøgelse af befolkningens holdninger til privat og kollektiv transport Fremtidens transport En undersøgelse af befolkningens holdninger til privat og kollektiv transport Januar 2011 2 Fremtidens transport 3 Fremtidens transport Resume Transportsektoren tegner sig for 30 procent

Læs mere

Trafik og Grøn Plan NV PROJEKTKATALOG - UDVALGTE KONKRETE PROJEKTER

Trafik og Grøn Plan NV PROJEKTKATALOG - UDVALGTE KONKRETE PROJEKTER Trafik og Grøn Plan NV PROJEKTKATALOG - UDVALGTE KONKRETE PROJEKTER GLUD & MARSTRAND-GRUNDEN BAGGRUND Søtoftegård A/S, som har forkøbsret til Glud og Marstrand-grunden, har i nogen tid haft planer om at

Læs mere

Kollektiv Trafikplan for Nordjylland 2013-16

Kollektiv Trafikplan for Nordjylland 2013-16 Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Efterlevelse af komitéens Anbefalinger for god Selskabsledelse 2012

Efterlevelse af komitéens Anbefalinger for god Selskabsledelse 2012 Efterlevelse af komitéens Anbefalinger for god Selskabsledelse 2012 1. Sammenfatning Komitéen for god Selskabsledelse gennemgår en gang om året et udsnit af de børsnoterede selskabers redegørelse for virksomhedsledelse

Læs mere

Danske erfaringer med Mobility Management og hvad kan vi lære fra udlandet?

Danske erfaringer med Mobility Management og hvad kan vi lære fra udlandet? Danske erfaringer med Mobility Management og hvad kan vi lære fra udlandet? Jakob Høj, Tetraplan A/S Tetraplan arbejder indenfor alle dele af transportsektoren, gods- og persontransport, kollektiv og individuel

Læs mere

Cityringen Udredning om en afgrening til Nordhavnen

Cityringen Udredning om en afgrening til Nordhavnen Oktober 2011 Cityringen Udredning om en afgrening til Nordhavnen Metroselskabet By & Havn Cityringen Udredning om en afgrening til Nordhavnen 1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 6 1.1 Undersøgelsens baggrund

Læs mere

HANDLINGSPLAN FOR UDVIKLING AF LOKALBANEN

HANDLINGSPLAN FOR UDVIKLING AF LOKALBANEN JULI 2014 LOKALBANEN, MOVIA, REGION HOVEDSTADEN HANDLINGSPLAN FOR UDVIKLING AF LOKALBANEN FRA VISION TIL VIRKELIGHED 2 HANDLINGSPLAN FOR UDVIKLING AF LOKALBANEN HANDLINGSPLAN FOR UDVIKLING AF LOKALBANEN

Læs mere

Letbane til Billund langt mere fremtidssikker end jernbaneløsningen

Letbane til Billund langt mere fremtidssikker end jernbaneløsningen BedreTrafik Tlf: 63450062 Hybenvænget 8 Mob: 26700788 5620 Glamsbjerg Email: Ole@bedretrafik.dk Glamsbjerg 4. april 2014 Letbane til Billund langt mere fremtidssikker end jernbaneløsningen Jeg vil hermed

Læs mere