Vejledning til afholdelse af TIMSS 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning til afholdelse af TIMSS 2015"

Transkript

1 Vejledning til afholdelse af TIMSS 2015

2

3 Indhold 1 Velkommen til TIMSS 2015 Undersøgelsen Din rolle som ansvarlig for TIMSS Selve undersøgelsesdagen

4 1 Velkommen til TIMSS 2015 Undersøgelsen Tak fordi i vil deltage i TIMSS Denne vejledning beskriver opgaverne i forbindelse med gennemførelse af TIMSS undersøgelsen i marts-maj Vi håber, at I kan afholde TIMSS undersøgelsen inden 31. maj I denne pakke er vedlagt opgavehæfter til eleverne samt spørgeskemaer til lærerene, eleverne og forældrene. Der er også et spørgeskema til skolelederen. Dette sendes direkte til skolelederen. Start med at chekke, at denne pakke indeholder: 1. Elevhæfter til alle elever 2. Elevtestblanket 3. Elevspørgeskemaer til alle elever 4. Lærerspørgeskema(er) 5. Forældrespørgeskemaer (Tidlig læring spørgeskema) - sendes med eleven hjem og returneres via læreren til Aarhus Universitet Skolelederspørgeskema er sendt direkte til skoleleder Hvis der er behov for hjælp af personer fra Aarhus Universitet til gennemførelsen af testen eller, hvis du har spørgsmål eller nogen form for tvivl er du velkommen til at kontakte: Videnskabelig assistent Maria Nøhr Belling Tlf: TIMSS Skoleforskningsprogrammet Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) Aarhus Universitet Campus Emdrup Tuborgvej København NV Mail: mahr@edu.au.dk Web:

5 Tjekliste for arbejdsopgaver: Udfylde elevtestblanket evt. afholde opfølgningssession

6 2 Din rolle som ansvarlig for TIMSS Din rolle som testansvarlig er at afholde TIMSS undersøgelsen på din skole i overensstemmelse med de internationale standardiserede procedurer. Det er vigtigt, at du holder dig til denne vejledning, så vi er sikre på, at procedurerne for testen er de samme på de deltagende skoler i Danmark som i resten af verden. Din rolle som testansvarlig er: Før selve undersøgelsesdagen skal den ansvarlige sørge for at: Orientere sig i elevernes opgavehæfter, for at se hvilken vejledning eleverne får til besvarelsen af spørgsmålene i undersøgelsen Sørge for, at lærerne i matematik og natur/teknik får hvert sit spørgeskema Sørge for, at elever får forældrespørgeskema (Tidlig Læring Spørgeskema) med hjem til udfyldelse og retur samt sende disse materialerne tilbage til Aarhus Universitet Indsamle og sende alt besvaret materiale tilbage til Aarhus Universitet. I forbindelse med selve undersøgelsen skal den ansvarlige sørge for at: Hver elev får det hæfte, hvor der på forsiden står elevens navn Notere elevdeltagelse i den tilsendte elevprotokol; elevernes navne og oversigt over hvilket testhæfte, de skal have står på selve prøvehæfterne Følge vejledningen i dette hæfte ved instruktion af eleverne Der kun anvendes kuglepen ved besvarelsen af opgaverne, da eleverne ikke må ikke bruge blyant eller viskelæder 1 Informere eleverne om, at de skal skravere hele punktet, for at markere deres svar. Såfremt de vil ændre deres svar til et andet skal de sætte kryds over den forkerte besvarelse (se illustration og nærmere forklaring på s. 1 i opgavehæftet) Tidsplanen bliver overholdt - brug et ur.

7 2.1 Information til forældre og elever Forældrene bliver orienteret om TIMSS undersøgelsen i spørgeskemaet (Tidlig Læring Spørgeskema), som sendes hjem med eleven. Det er en god idé, at du som lærer nogle dage inden undersøgelsen forbereder eleverne på, at de skal være med til at hjælpe Aarhus Universitet med at finde ud af, hvordan elever i 4. klasse løser problemer i matematik og naturfag. Udover indsigt i deres opgaveløsning, vil vi også gerne høre deres meninger om forskellige spørgsmål, hvorfor der ligeledes er udformet et spørgeskema i forbindelse med undersøgelsen. Det er en fordel hvis eleverne helt konkret ved, hvordan testen kommer til at foregå, så de er velforberedt på selve dagen. Fortæl dem gerne, at de skal arbejde selvstændigt i to lektioner med at løse opgaver. Nogle opgaver vil være svære og andre lette, men de skal bare gøre det, så godt de kan. Eleverne skal vide, at de gerne må gå tilbage i opgaverne lige så mange gange de vil, mens de besvarer spørgsmålene.

8 2.2 Elevtestblanket Når du afholder undersøgelsen skal du udfylde en elevtestblanket med deltagerstatus på eleverne. I figuren vises en udfyldt elevtestblanket. Elevtestblanketterne er vigtige for administrationen af prøveforløbet og den efterfølgende databearbejdning. Læreren skal udfylde kolonnerne under Deltagerstatus, Test tidspunkt, Returnering af forældrespørgeskema og Uni log in. I elevtestblanketten står der hvilket testhæfte (kolonne 6), hver elev skal have, Blanketten har den nødvendige oversigt over elever, der deltager Under deltagerstatus er der fire kolonner (det er alene kolonnerne under Hovedsession skal udfyldes) Sæt et C hvis eleven deltager Sæt et A hvis eleven er fraværende Sæt et NA hvis eleven er udskrevet fra skolen Sæt et P, hvis forældre har nægtet, at eleven deltager

9 Elever, der er ekskluderet fra TIMSS-testen, noteres i kolonne 5 med koderne: 1 = elever med fysiske handicap; 2 = elever med læse og/eller læringsvanskeligheder; 3 = elever der ikke taler dansk. Eksklusionsstatus er en information til os om, hvordan vi skal behandle data efterfølgende. Alle børn får et opgavehæfte, og så er det op til læreren at vurdere om eleven deltager eller ej på selve dagen. Ekstra hæfter I pakken ligger der tre erstatningshæfter, de skal bruges hvis der er nye elever i klassen, som ikke står i elevprotokollen, skrives elevens navn ud for et af de tomme elev-id i elevprotokollen og tilhørende hæfter findes der er beskadigede/bortkomne hæfter. Eleven får da udleveret et erstatningshæfte.

10 3 Selve undersøgelsesdagen 3.1 Tidsplan a. 10 minutters indledning og opstart til Del 1 b. 36 minutter til Del 1 (opgavehæfte) c minutters pause d. 5 minutters opstart til Del 2 e. 36 minutter til Del 2 (opgavehæfte i forlængelse af Del 1) f. En lektion (evt. anden dag) hvor eleverne besvarer elevspørgeskemaet. 3.2 Vigtige detaljer omkring afholdelsen: Når TIMSS testen begynder, så tager det ca. 10 minutter til de indledende manøvrer: At få klassen samlet, uddeling af opgavehæfterne og gennemgang af vejledningen Eleverne får 36 minutter til at løse opgaverne i Del 1 (brug ur). Når de 36 minutter er gået, så giv eleverne en pause på ca. 10 minutter. Hvis der er forhold på skolen, som gør, at det er mere hensigtsmæssigt, at pausen er længere, så det fx passer med skolens øvrige pauser, så er det selvfølgelig okay. Vær dog opmærksom på, at pauser længere end 30 minutter kan gå ud over elevernes koncentration som er oparbejdet under løsningen af opgaver i Del 1. Ingen elever må tage deres opgavehæfte med ud af klassen. Efter pausen kan man evt. bruge nogle minutter på at læse vejledningen højt en gang til, inden eleverne begynder på Del 2 Giv eleverne 36 minutter til at løse opgaverne i Del 2 I en ny lektion, som både kan være en anden eller samme dag som selve TIMSS testdagen, får eleverne lejlighed til at besvare elevspørgeskemaet. Dette sker efter, at de er blevet vejledt om hvordan man krydser af i skemaerne. Det kan være, at enkelte elever i din klasse ikke kan arbejde med spørgsmålene alene. Hvis det er tilfældet, så læs hvert spørgsmål højt for eleverne i et passende tempo, så de kan nå at svare på spørgsmålene.

11 Det vil være en fordel hvis elevspørgeskemaet udfyldes samme dag som TIMSS testen, dels for at være sikker på, at de elever, der deltager i TIMSS testen også besvarer spørgeskemaet og dels fordi eleverne har opgaverne i frisk erindring. Der må ikke gives eleverne tid ud over de afsatte 36 minutter til hver opgavedel. Hvis der er elever, der bliver færdige inden 36 minutter, må de opfordres til at kigge deres svar igennem igen inklusive kig på opgaverne i Del 1, hvis det er Del 2, de bliver hurtigt færdige med. 3.3 Regler for tilsyn ved testen Man må ikke hjælpe eleverne med løsningen af de konkrete opgave. Elever må kun forlade klasseværelset i nødstilfælde. Hvis en elev ikke er i stand til at gennemføre testen (fx på grund af sygdom), så skriv uden på hæftet årsagen til, at eleven måtte stoppe. Noter det også i elevprotokollen. Hvis en elev forlader klasseværelset og kommer tilbage igen, er det i orden, at vedkommende fortsætter testen. Ingen elever må tage noget af materialet med ud af klassen. Elever, der kommer for sent, men dog kommer inden TIMSS testen er gået i gang kan deltage. Når TIMSS testen er gået i gang (dvs. klassen har åbnet deres hæfter, og instruktionen af prøven er begyndt), så kan elever, der kommer for sent, ikke deltage. Elever, der kommer i pausen mellem første og anden testdel (altså inden anden testdel er begyndt), kan deltage i løsningen af Del 2. Når Del 2 går i gang, så vær sikker på, at eleven, der kom for sent, løser opgaverne i Del 2. Noter i elevprotokollen at eleven kun har deltaget i Del 2. Elever der bliver færdige før tid i Del 1 må kigge deres svar igennem igen, og elever der bliver færdige før tid i del 2 må kigge deres besvarelser i både Del 1 og Del Den praktiske administration af TIMSS testen Tjek, at elev-id på hæftet er det samme som ud for eleven i elevprotokollen (kolonne 2). Hvis en elev er fraværende, så læg hans/hendes hæfte til side. Det skal ikke gives til en anden elev. Hvis der er flere elever, end der står på elevprotokollen, eller hæfter der er fejltrykt, så brug i stedet et af de 3 ekstra hæfter og følg vejledningen beskrevet oven for Læs højt fra vejledningen i et opgavehæfte og sæt tiden i gang.

12 3.5 Den praktiske administration af elevspørgeskemaet Noter i kolonne 7 i elevprotokollen, hvilke elever der er til stede. Hvis der er en elev, der er fraværende, så læg dette skema væk, så det ikke bliver givet til en anden. Evt. kan den fraværende elev svare på det på et andet tidspunkt, hvis det er muligt Når spørgeskemaerne er delt ud og alle er klar, så fortsæt eventuelt med: Forrest i spørgeskemaet er der en vejledning i, hvordan man skal svare på spørgsmålene. Den vil jeg læse højt for jer. Det er vigtigt, at I lytter godt efter, så I er sikre på, at I ved, hvordan I skal svare. Nu skal I slå op på første side i spørgeskemaet Inden man går videre, så tjek, at alle elever har slået op på første side i spørgeskemaet og læs evt. følgende op: I spørgeskemaet skal du læse hvert spørgsmål godt igennem og vælge det svar, du synes er bedst. Udfyld cirklen ved dit svar. Hvis du gerne vil ændre dit svar, så sæt kryds over dit første svar ligesom ved TIMSStesten, og udfyld derefter cirklen ud for dit nye svar. Bed om hjælp, hvis der er noget, som du ikke forstår, eller hvis du ikke er sikker på, hvordan du skal svare. Nogle af spørgsmålene drejer sig om fakta, andre spørgsmål beder om din personlige mening Læs hvert spørgsmål grundigt, og svar så nøjagtigt som muligt. Du må godt bede om hjælp, hvis der er noget, du ikke forstår, eller du ikke er sikker på, hvordan du skal svare. Hvert spørgsmål har en række forskellige svar. Udfyld cirklen ud for det svar, du vælger.

13 4 Returnering af materiale til Aarhus Universitet Når TIMSS testen er gennemført og eleverne har besvaret elevspørgeskemaerne så returner venligst det hele sammen til Aarhus Universitet. I pakken findes der en returseddel med porto betalt. Vi beder om at få følgende retur fra TIMSS-afprøvningen i returpakke med returseddel: a. udfyldt elevtestblanket b. udfyldte opgavehæfter samt ubenyttede opgavehæfter c. udfyldte elevspørgeskemaer samt de ubenyttede elevspørgeskemaer d. lærerspørgeskema(er) f. forældrespørgeskemaer Af hensyn til vores databehandling og deadlines beder vi om, at returpakken sendes lige efter testens afholdelse. Er der spørgsmål så kontakt Maria Nøhr Belling eller mahr@dpu.dk TIMSS Aarhus Universitet Campus Emdrup, Bygn B Tuborgvej 164, 2400 København NV Vi vil gerne sige mange tak for din hjælp i forbindelse med udførelsen af denne internationale undersøgelse!

14

15

16

TIMSS. Test Administrator Manual. Pilottest

TIMSS. Test Administrator Manual. Pilottest TIMSS Test Administrator Manual Pilottest Dette dokument beskriver opgaverne i forbindelse med gennemførelse af PIRLS&TIMSS pilotundersøgelsen i marts 2010. I tilknytning hertil findes der en Skolekoordinatorvejledning,

Læs mere

PIRLS Testvejledning for frigivne PIRLS-materialer

PIRLS Testvejledning for frigivne PIRLS-materialer PIRLS 2011 Testvejledning for frigivne PIRLS-materialer Denne vejledning er et uddrag af vejledningen, der blev anvendt i forbindelse med gennemførelse af PIRLS i marts 2011. Alle de praktiske oplysninger

Læs mere

PIRLS Testadministrator manual. Pilottest version

PIRLS Testadministrator manual. Pilottest version PIRLS Testadministrator manual Pilottest version Dette dokument beskriver opgaverne i forbindelse med gennemførelse af PIRLS&TIMSS pilotundersøgelsen i marts 2010. I tilknytning hertil findes der en Skolekoordinatorvejledning,

Læs mere

PIRLS/PIRLS Literacy 2016 Testvejledning v.1.0

PIRLS/PIRLS Literacy 2016 Testvejledning v.1.0 PIRLS 2016 Test Administrator Manual PIRLS/PIRLS Literacy 2016 Testvejledning v.1.0 i Indholdsfortegnelse Introduktion... 1 Kursusdage... 2 1 Din rolle som testansvarlig... 3 1.1 Forberedelser til testen...

Læs mere

PIRLS 2016 Pilotundersøgelse Vejledning til skolekontakten v.1.1

PIRLS 2016 Pilotundersøgelse Vejledning til skolekontakten v.1.1 PIRLS 2016 Pilotundersøgelse Vejledning til skolekontakten v.1.1 Aarhus Universitet Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) Skoleforskningsprogrammet Dette dokument beskriver opgaverne i forbindelse

Læs mere

PIRLS 2016 Pilotundersøgelse Vejledning til skolekontakten v.1.0

PIRLS 2016 Pilotundersøgelse Vejledning til skolekontakten v.1.0 PIRLS 2016 Pilotundersøgelse Vejledning til skolekontakten v.1.0 Dette dokument beskriver opgaverne i forbindelse med gennemførelse af PIRLS pilotundersøgelsen i marts 2015. I tilknytning til denne vejledning

Læs mere

Skolekoordinators og. Jan Mejding

Skolekoordinators og. Jan Mejding Skolekoordinators og testadministrators opgaver Alt står i manualerne Vejledning til skolekoordinator v. 1.3 Testadministrator Manualer v10 v. 1.0 fi d å hj id som findes på hjemmesiden: www.dpu.dk/pirlstimss/download

Læs mere

Brevet følges af en til skolens officielle adresse med emnet: TIMSS2015 deltagelse

Brevet følges af en  til skolens officielle  adresse med emnet: TIMSS2015 deltagelse Oktober 2014 Kære Vi vil gerne Invitere dig og din skole til at deltage i den internationale undersøgelse TIMSS 2015 Ved at deltage i TIMSS får I og én af jeres 4. klasser muligheden for at bidrage til

Læs mere

PIRLS. Vejledning til skolekontakten v.1.1

PIRLS. Vejledning til skolekontakten v.1.1 PIRLS Vejledning til skolekontakten v.1.1 Dette dokument beskriver opgaverne i forbindelse med gennemførelse af PIRLS undersøgelsen i marts 2011. I tilknytning til denne vejledning er en Testvejledning,

Læs mere

PIRLS Testvejledning v.1.2

PIRLS Testvejledning v.1.2 PIRLS 2011 Testvejledning v.1.2 Dette dokument beskriver opgaverne i forbindelse med gennemførelse af PIRLS i marts 2011. I tilknytning til denne vejledning er Vejledning til Skolekontakten, som er sendt

Læs mere

PIRLS 2016 Vejledning til skolekontakten v. 1.0

PIRLS 2016 Vejledning til skolekontakten v. 1.0 PIRLS 2016 Vejledning til skolekontakten v. 1.0 Dette dokument beskriver opgaverne i forbindelse med gennemførelse af PIRLS i marts 2016. I tilknytning til denne vejledning er der en Testvejledning for

Læs mere

Skolekontaktens og testlærerens opgaver

Skolekontaktens og testlærerens opgaver Skolekontaktens og testlærerens opgaver Alt står i manualerne Vejledning til skolekontakten v. 1.0 Testvejledning v. 1.0 1 som findes på hjemmesiden: www.dpu.dk/pirls ->materialer ->download Vejledningerne

Læs mere

PIRLS&TIMSS. Skolekoordinator- vejledning. Pilottest version

PIRLS&TIMSS. Skolekoordinator- vejledning. Pilottest version PIRLS&TIMSS Skolekoordinator- vejledning Pilottest version Dette dokument beskriver opgaverne i forbindelse med gennemførelse af PIRLS&TIMSS pilotundersøgelsen i marts 2010. I tilknytning hertil findes

Læs mere

Institut for Læring - Inerisaavik Postboks 1610 3900 Nuuk Tlf: +299 38 57 70 e-mail: inerisaavik@inerisaavik.gl. Retningslinjer for gennemførelse af

Institut for Læring - Inerisaavik Postboks 1610 3900 Nuuk Tlf: +299 38 57 70 e-mail: inerisaavik@inerisaavik.gl. Retningslinjer for gennemførelse af Institut for Læring - Inerisaavik Postboks 1610 3900 Nuuk Tlf: +299 38 57 70 e-mail: inerisaavik@inerisaavik.gl Retningslinjer for gennemførelse af Trintest 2015 Indhold 1. Indledning... 3 2. Generelle

Læs mere

KURSUSDAG PILOTUNDERSØGELSE EN INTERNATIONAL LÆSEUNDERSØGELSE AARHUS UNIVERSITET KURSUSDAG FOR SKOLERNE 10. FEBRUAR 2016 PIRLS 2016

KURSUSDAG PILOTUNDERSØGELSE EN INTERNATIONAL LÆSEUNDERSØGELSE AARHUS UNIVERSITET KURSUSDAG FOR SKOLERNE 10. FEBRUAR 2016 PIRLS 2016 KURSUSDAG e PILOTUNDERSØGELSE PROGRAM 1. Hvad er online læsning og epirls? 2. Hvordan er epirls opbygget? Testmateriale 3. Hvad forventer vi af jer? Skolekontaktens og Testlærerens opgaver Upload af data

Læs mere

epirls Testvejledning v.1.2

epirls Testvejledning v.1.2 epirls 2016 Test Administrator Manual Field Test Version epirls 2016 Pilotundersøgelse epirls Testvejledning v.1.2 Aarhus Universitet Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) Skoleforskningsprogrammet

Læs mere

FORSKNINGSDELEN. Co-læring med Nest-elementer i almenundervisningen

FORSKNINGSDELEN. Co-læring med Nest-elementer i almenundervisningen TrygFondens Børneforskningscenter AARHUS AUGUST 2017 FORSKNINGSDELEN Co-læring med Nest-elementer i almenundervisningen Forskerteam, TrygFondens Børneforskningscenter, Aarhus Universitet: Simon Calmar

Læs mere

Uddannelsesstyrelsen - Evalueringsafdelingen Postboks Nuuk Tlf: Vejledning til gennemførelse af

Uddannelsesstyrelsen - Evalueringsafdelingen Postboks Nuuk Tlf: Vejledning til gennemførelse af - Postboks 1610 3900 Nuuk Tlf: +299 34 50 00 e-mail: ILA@nanoq.gl Vejledning til gennemførelse af Trintest 2019 Indhold 1. Indledning... 3 2. Generelle bemærkninger... 4 3. Ansvar... 5 4. Trinledere og

Læs mere

Vejledning til registrering i gå-gruppen FOREBYGGELSESPROJEKT PÅ ÆLDREOMRÅDET

Vejledning til registrering i gå-gruppen FOREBYGGELSESPROJEKT PÅ ÆLDREOMRÅDET Vejledning til registrering i gå-gruppen FOREBYGGELSESPROJEKT PÅ ÆLDREOMRÅDET Om denne vejledning Denne vejledning henvender sig til de personer, der afholder gå-grupper, dvs. facilitatorerne af indsatsen.

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan KORT DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

TIMSS Trends in International Mathematics and Science Study

TIMSS Trends in International Mathematics and Science Study TIMSS 2019 Trends in International Mathematics and Science Study TIMSS 2019 er en international undersøgelse, der kortlægger 4. klasseelevers færdigheder og kompetencer i matematik og natur/teknologi.

Læs mere

Folkeskolens prøver. Maj Retningslinjer til brug ved de skriftlige prøver FP9/FP10. Maj 2019

Folkeskolens prøver. Maj Retningslinjer til brug ved de skriftlige prøver FP9/FP10. Maj 2019 Retningslinjer til brug ved de skriftlige prøver FP9/FP10 Hæftet indeholder retningslinjer til de skriftlige prøver, som afholdes i maj 2019. Retningslinjerne skal benyttes i forbindelse med skolens forberedelse

Læs mere

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY Identification Label PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY Hæfte PIRLS 13 EN INTERNATIONAL LÆSEUNDERSØGELSE DPU - Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse PIRLS Aarhus Universitet Campus

Læs mere

FVU prøve. Hvem gør hvad VUC Vest / DOP (driftsoverenskomstparten), gældende pr. 1. juli 2017

FVU prøve. Hvem gør hvad VUC Vest / DOP (driftsoverenskomstparten), gældende pr. 1. juli 2017 FVU prøve Hvem gør hvad VUC Vest / DOP (driftsoverenskomstparten), gældende pr. 1. juli 2017 PRAKTISK INFORMATION: Undervisningsministeriet sender CD er til VUC Vest 2 gange om året (december og juli)

Læs mere

Retningslinjer for gennemførelse af

Retningslinjer for gennemførelse af - Evalueringsafdelingen Postboks 1610 3900 Nuuk Tlf: +299 38 57 70 e-mail: inerisaavik@inerisaavik.gl Retningslinjer for gennemførelse af Trintest 2016 Indhold 1. Indledning... 3 2. Generelle bemærkninger...

Læs mere

TIMSS Trends in International Mathematics and Science Study

TIMSS Trends in International Mathematics and Science Study TIMSS 2019 Trends in International Mathematics and Science Study TIMSS 2019 er en international undersøgelse, der kortlægger 4. klasseelevers færdigheder og kompetencer i matematik og natur/teknologi.

Læs mere

GUIDE TIL IT-SYSTEMET RAMBØLL RESULTS

GUIDE TIL IT-SYSTEMET RAMBØLL RESULTS GUIDE TIL IT-SYSTEMET RAMBØLL RESULTS Denne guide beskriver de redskaber, skoleledere har mulighed for at benytte i Rambøll Results. På de følgende sider finder du bl.a. svar på disse spørgsmål: Hvordan

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan Lang DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

Før-skoleskak Undervisningsbog

Før-skoleskak Undervisningsbog Før-skoleskak Undervisningsbog Dansk Skoleskak - leg og læring Før-skoleskak - undervisningsbog Dansk Skoleskak 1. udgave, 1. oplag 2013 ISBN: 978-87-87800-88-4 Udgiver Dansk Skoleskak - Skoleskak.dk Før-skoleskak

Læs mere

Tiden er nu kommet til den fjerde måling i undersøgelsen Inklusionspanelet.

Tiden er nu kommet til den fjerde måling i undersøgelsen Inklusionspanelet. TEL +45 3348 0800 FAX +45 MFH@SFI.DK WWW.SFI.DK 14. OKTOBER 2015 KÆRE KLASSELÆRER Tiden er nu kommet til den fjerde måling i undersøgelsen Inklusionspanelet. Du modtager dette brev, fordi skolelederen

Læs mere

Terminsprøver 10. klasse Marts 2017

Terminsprøver 10. klasse Marts 2017 Terminsprøver 10. klasse Marts 2017 Dato Fag Ordinær tid Forlænget tid 08.03.17 Dansk 09.00-13.00 13.00-14.20 09.03.17 Matematik 09.00-13.00 13.00-14.20 10.03.17 Engelsk 09.00-12.00 12.00-13.00 Alle terminsprøver

Læs mere

S P Ø R G E S K E M A

S P Ø R G E S K E M A Bilag 10: Spørgeskema til hjemmeudfyldning S P Ø R G E S K E M A Handelshøjskolen i Århus 2005 Undersøgelse af prisviden blandt kunder i Føtex og Bilka 2005 IP Nummer: xxxx xxxx-xxxx-xxxx 461 Velkommen

Læs mere

LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER A6 I SKOLE LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER Kendskab til, identifikation og brug af 40 substantiver og 40 verber relateret til skolen. Øget ordforråd og træning af udtale. Sætningsdannelse og dialog.

Læs mere

1 let kompensation, kan motiveres og vejledes til selv at klare opgaven

1 let kompensation, kan motiveres og vejledes til selv at klare opgaven Arbejdsevne vurdering side 1 / udfyldt af: dato: Borgerens navn Cpr. nr. Adresse Arbejdssted Arbejdsopgaver/ Aktiviteter/samvær Mødetider Kommer om morgenen kl.: Tager hjem kl. : Fridag: funktioner kompetencer

Læs mere

Netprøver.dk. Brugervejledning til Prøvevagter

Netprøver.dk. Brugervejledning til Prøvevagter Netprøver.dk Brugervejledning til Prøvevagter 11. marts 2016 Indhold 1 Introduktion... 3 2 Login... 3 2.1 UNI Login eller NemID... 3 2.2 Midlertidigt login... 4 3 Oversigt over prøvehold og elever... 6

Læs mere

numeralitet Afdækning af hos nyankomne elever TRIN

numeralitet Afdækning af hos nyankomne elever TRIN Hele vejen rundt om elevens sprog og ressourcer afdækning af nyankomne og øvrige tosprogede elevers kompetencer til brug i undervisningen Afdækning af numeralitet TRIN 2 Afdækning af numeralitet hos nyankomne

Læs mere

KURSUSDAG PIRLS 2016 EN INTERNATIONAL LÆSEUNDERSØGELSE

KURSUSDAG PIRLS 2016 EN INTERNATIONAL LÆSEUNDERSØGELSE KURSUSDAG PIRLS 2016 EN INTERNATIONAL HOVEDUNDERSØGELSEN PIRLS OG HVAD BLIVER UNDERSØGT? IEA internationalt konsortium af uafhængige forskningsinstitutioner, komparative large-scale undersøgelser, elevers

Læs mere

Vejledning til registrering i netværksgruppen FOREBYGGELSESPROJEKT PÅ ÆLDREOMRÅDET

Vejledning til registrering i netværksgruppen FOREBYGGELSESPROJEKT PÅ ÆLDREOMRÅDET Vejledning til registrering i netværksgruppen FOREBYGGELSESPROJEKT PÅ ÆLDREOMRÅDET Om denne vejledning Denne vejledning henvender sig til de personer, der afholder netværksgrupper, dvs. facilitatorerne

Læs mere

Fabulous Fiction gennemførelsen

Fabulous Fiction gennemførelsen Fabulous Fiction gennemførelsen Lektionsplan Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse af disse måske skal nogle af dem yderligere

Læs mere

Lærervejledning 8. klasse læseprøve fagtekst

Lærervejledning 8. klasse læseprøve fagtekst Lærervejledning 8. klasse læseprøve fagtekst 1/5 LÆRERVEJLEDNING 8. KLASSE LÆSEPRØVE FAGTEKST Kære dansklærer! Formålet med denne læseprøve er at teste elevernes evne til at læse sammensatte/ multimodale

Læs mere

BILAG 5. INFORMATIONSBREVE TIL SKOLERNE

BILAG 5. INFORMATIONSBREVE TIL SKOLERNE BILAG 5. INFORMATIONSBREVE TIL SKOLERNE Oversigt Brev til skolen... 2 Brev 1 til skoleleder... 3 Brev til bibliotekar... 3 Brev 1 til lærere... 4 Brev til forældrene... 5 Brev 2 til skoleleder... 6 Brev

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL MODTAGERE AF HJEMMEPLEJE

SPØRGESKEMA TIL MODTAGERE AF HJEMMEPLEJE Sept. 2013 SPØRGESKEMA TIL MODTAGERE AF HJEMMEPLEJE Det er valgfrit for kommunen, om de spørgsmål, der ikke står med fed skrift, medtages i undersøgelsen. Dvs. følgende spørgsmål er valgfrie: 2-4, 7-8,

Læs mere

Vejledning til FVU prøver Information og procedure Gældende pr. 1. september 2017

Vejledning til FVU prøver Information og procedure Gældende pr. 1. september 2017 Vejledning til FVU prøver Information og procedure Gældende pr. 1. september 2017 Praktisk information Undervisningsministeriet udsender to gange om året (december og august) nye opgavesæt gældende for

Læs mere

Netprøver.dk. Brugervejledning til Prøvevagter

Netprøver.dk. Brugervejledning til Prøvevagter Netprøver.dk Brugervejledning til Prøvevagter 10. marts 2017 Indhold 1 Introduktion... 3 2 Login... 3 2.1 UNI Login eller NemID... 3 2.2 Midlertidigt login... 4 3 Oversigt over prøvehold og elever... 6

Læs mere

Hvem styrer din hjerne? vejledning til Biblioteket

Hvem styrer din hjerne? vejledning til Biblioteket Hvem styrer din hjerne? vejledning til Biblioteket I det følgende beskrives det hvorledes materialer og aktiviteter til Hvem styrer din hjerne er tænkt opstillet og anvendt I forbindelse med klassernes

Læs mere

I spørgeskemaet bliver du bedt om at tage stilling til en række udsagn om din leders ledelsesstil. Med din leder mener vi

I spørgeskemaet bliver du bedt om at tage stilling til en række udsagn om din leders ledelsesstil. Med din leder mener vi Spørgeskema til medarbejdere 2016 Velkommen til spørgeskemaet! I spørgeskemaet bliver du bedt om at tage stilling til en række udsagn om din leders ledelsesstil. Med din leder mener vi [Lederens navn]

Læs mere

Vejledning til indmeldelse af ordblinde for skoler og institutioner

Vejledning til indmeldelse af ordblinde for skoler og institutioner Vejledning til indmeldelse af ordblinde for skoler og institutioner Indhold 1. Introduktion... 2 2. Hvem kan benytte indmeldelsesportalen?... 2 3. Sådan opretter du dig på indmeldelsesportalen... 2 1.

Læs mere

SEPTEMBER Hvordan går det med MinUddannelse på din skole?

SEPTEMBER Hvordan går det med MinUddannelse på din skole? SEPTEMBER 2017 Hvordan går det med MinUddannelse på din skole? Side 2 1. Indledning Denne vejledning skal, sammen med den overordnede implementeringsplan, understøtte skoleledelserne i at følge med i ibrugtagning

Læs mere

Svarnøgle til spørgsmål: www.elevplan.dk?

Svarnøgle til spørgsmål: www.elevplan.dk? Svarnøgle til spørgsmål: www.elevplan.dk? Elevnavn: Kontaktlærer: Dette skema skal hjælpe dig med at få overblik over, om du kan alt det i elevplan, som er nødvendigt for, at elevplan kan være et godt

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL MODTAGERE AF HJEMMEPLEJE

SPØRGESKEMA TIL MODTAGERE AF HJEMMEPLEJE Sept. 2011 SPØRGESKEMA TIL MODTAGERE AF HJEMMEPLEJE Til kommunen: Det er valgfrit for kommunen, om spørgsmål 8, 9 10 medtages i undersøgelsen. Endvidere er de delspørgsmål i spørgsmålene 1,2, 4 6, som

Læs mere

Et tilbud til alle forældre

Et tilbud til alle forældre Et tilbud til alle forældre Vejledning Bredagerskolen www.bredagerskolen.dk Vejledning ForældreIntra Bredagerskolen 1 December 2008 Kære forældre. Fra januar 2009 vil vi som noget nyt benytte os af ForældreIntra.

Læs mere

Udfyld skemaet med sort eller blå kuglepen. Vi vil bede dig om at svare på alle spørgsmål og returnere skemaet i vedlagte svarkuvert.

Udfyld skemaet med sort eller blå kuglepen. Vi vil bede dig om at svare på alle spørgsmål og returnere skemaet i vedlagte svarkuvert. Introduktion Ballerup Kommune undersøger i øjeblt hjemmeplejemodtageres tilfredshed med kvaliteten af den service, som de modtager. Formålet er at blive klogere på, om der er noget, kommunen kan gøre bedre.

Læs mere

Spørgsmå l og svår frå webinåret om ådministråtive forhold ved prøveåfholdelse

Spørgsmå l og svår frå webinåret om ådministråtive forhold ved prøveåfholdelse Spørgsmå l og svår frå webinåret om ådministråtive forhold ved prøveåfholdelse Når matematik uden og med hjælpemidler ligger lige op af hinanden tidsmæssigt, hvad gør man så med de elever, som skal have

Læs mere

SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE

SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE xx BRUGERUNDERSØGELSE 2011 Dato: 9. september 2011 Sundhed & Ældre Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96 28 40 94 social@herning.dk www.herning.dk Tilkendegiv din mening om den hjemmehjælp, du modtager

Læs mere

Test- og prøvesystemet De nationale test Brugervejledning for skoler Brugervejledning Indledning Booking

Test- og prøvesystemet De nationale test Brugervejledning for skoler Brugervejledning Indledning Booking Test- og prøvesystemet De nationale test Brugervejledning for skoler Brugervejledning Indledning Booking Version 1-1-1-1-1 (januar 2015) Test- og prøvesystemet De nationale test Brugervejledning for skoler

Læs mere

Main Survey HÆFTE2006

Main Survey HÆFTE2006 Identifikationsfelt Elev ID: Elevnavn: L Main Survey HÆFTE2006 SPØRGSMÅL TIL PIRLS 2006 LÆSEBOG International Association for the Evaluation of Educational Achievement Danmarks Pædagogiske Universitet

Læs mere

Velkommen i 0. klasse og DUS på Sofiendalskolen årgang/børnehaveklasse

Velkommen i 0. klasse og DUS på Sofiendalskolen årgang/børnehaveklasse Velkommen i 0. klasse og DUS på Sofiendalskolen - 0. årgang/børnehaveklasse Nu nærmer tiden sig, hvor jeres barn skal begynde i skole og her er lidt informationer på skrift, da det kan være svært at huske

Læs mere

Gennemførelsesprocedure for tekniske erhvervsuddannelser

Gennemførelsesprocedure for tekniske erhvervsuddannelser Gennemførelsesprocedure for tekniske erhvervsuddannelser Erhvervs Uddannelses Center Nord 21./10-18 Jj/cbni Målet er At følge op på elevernes faglige standpunkt, trivsel og særlige kompetencer med henblik

Læs mere

Elevhåndbog Udarbejdet

Elevhåndbog Udarbejdet Elevhåndbog Udarbejdet 01-05-2018 Indholdsfortegnelse Velkommen til Odense Privatskole... 2 Kommunikation... 2 Eleverne har altid følgende i deres taske... 2 Når eleverne er syge... 3 Når eleven skal til

Læs mere

Den testansvarliges manual Del 1

Den testansvarliges manual Del 1 Den testansvarliges manual Del 1 1 International undersøgelse i computer- og informationskompetence Den testansvarliges manual Del 1: Forberedelse af testen (Hovedundersøgelse) Forår 2013 The Australian

Læs mere

Orientering til elever og forældre om folkeskolens afsluttende prøve

Orientering til elever og forældre om folkeskolens afsluttende prøve Holbergskolen 2011/2012 Orientering til elever og forældre om folkeskolens afsluttende prøve Udtrukne fag Holbergskolen 2011/2012: Biologi og Kristendom Regler om aflevering af opgaver, projekter, dispositioner

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2018

BRUGERUNDERSØGELSE 2018 BRUGERUNDERSØGELSE 2018 VIA NOVA Handicap, Social og Psykiatri Struer Kommune Udarbejdet af Casper Linding Lauridsen Indholdsfortegnelse Indledning Resumé Spørgeskema ( 103) Svarfordeling ( 103) Indekstal

Læs mere

Introduktion til Lectio

Introduktion til Lectio Vigtige links SLAGELSE GYMNASIUM Slagelse Gymnasium It-afdelingen Skolens printerportal Nyttige links Gymnasiets biblioteksbase Introduktion til Lectio SLAGELSE GYMNASIUM LINK TIL LECTIO Introduktion til

Læs mere

Velkommen i praktik på Viby Skole

Velkommen i praktik på Viby Skole Velkommen i praktik på Viby Skole 01.01 2016 Når du er praktikant på Viby Skole arbejder du under samme aftaler/regler, som de fastansatte lærere. Det gælder bl.a.: Sygemeldinger til skolens kontor inden

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

ICILS 2013 International Computer and Literacy Study AARHUS UNIVERSITET

ICILS 2013 International Computer and Literacy Study AARHUS UNIVERSITET ICILS 2013 International Computer and Literacy Study ICILS 2013 er en international komparativ undersøgelse af 8. klasse-elevers computerog informationskompetence. ICILS 2013 er den første internationale

Læs mere

Fravær og ekstraordinær frihed

Fravær og ekstraordinær frihed Strandskolen 15.august 2017 Fravær og ekstraordinær frihed De 4 parametre for fraværsopmærksomhed pa Strandskolen og i Aarhus Kommune. a) 4 eller flere fraværstilfælde den seneste måned b) 10% fravær den

Læs mere

Modtagelse af ny medarbejder i BUF - guiden

Modtagelse af ny medarbejder i BUF - guiden Modtagelse af ny medarbejder i BUF - guiden Indledning En god modtagelse øger motivationen og engagementet i arbejdet og har betydning i forhold til fastholdelse. Modtagelse begynder allerede når medarbejderen

Læs mere

Mønsterbrydere hvem er de?

Mønsterbrydere hvem er de? Mønsterbrydere hvem er de? Bjørn Friis Johannsen Institut for Naturfagenes Didaktik Københavns Universitet bfjohannsen@ind.ku.dk Dias 1 Indledning Institut for Naturfagenes Didaktik Cirka 30 videnskabelige

Læs mere

Tiden er nu kommet til den tredje måling i undersøgelsen Inklusionspanelet.

Tiden er nu kommet til den tredje måling i undersøgelsen Inklusionspanelet. TEL +45 3348 0800 FAX +45 MFH@SFI.DK WWW.SFI.DK 27. APRIL 2015 KÆRE KLASSELÆRER Tiden er nu kommet til den tredje måling i undersøgelsen Inklusionspanelet. Du modtager dette brev, fordi skolelederen på

Læs mere

PIRLS 2011. Hæfte. PIRLS & TIMSS Danmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011

PIRLS 2011. Hæfte. PIRLS & TIMSS Danmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011 PIRLS 20 Hæfte L PIRLS & TIMSS anmark Tuborgvej 64, 2400 København NV IEA, 20 Vejledning I dette hæfte skal du læse nogle tekster og svare på spørgsmål om det, du læser. u vil måske synes, at noget af

Læs mere

Vejledning til indmeldelse af ordblinde for skoler og institutioner

Vejledning til indmeldelse af ordblinde for skoler og institutioner Vejledning til indmeldelse af ordblinde for skoler og institutioner Indhold 1. Introduktion... 2 2. Hvem kan benytte indmeldelsesportalen?... 2 3. Sådan opretter du dig på indmeldelsesportalen... 2 1.

Læs mere

Dansk, skriftlig fremstilling (FSA) 9.a 9.b. Salen: Øvrige elever 13.30 16.30 Engelsk FS10 10. kl Salen

Dansk, skriftlig fremstilling (FSA) 9.a 9.b. Salen: Øvrige elever 13.30 16.30 Engelsk FS10 10. kl Salen Til elever og forældre Oversigt over prøverne i maj 2013 I nedenstående skema ses en oversigt over, hvornår prøverne foregår og i hvilke lokaler. DATO TID FAG KLASSER LOKALER Mandag 9.00-12.30 D.13.maj

Læs mere

Navn og øvrige oplysninger, tilsynsførende

Navn og øvrige oplysninger, tilsynsførende KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet 11-11-2014 Sagsnr. 2013-0170379 Tilsynsrapport over anmeldt undervisningstilsyn på Den Gule Flyver d.5.11.2014 Dokumentnr. 2013-0170379-2

Læs mere

Mandag 7. dec: 8.30-12.00 FP9 Dansk, skriftlig fremstilling 13.30-17.30 FP10 Matematik

Mandag 7. dec: 8.30-12.00 FP9 Dansk, skriftlig fremstilling 13.30-17.30 FP10 Matematik Elevinformation om at gå til terminsprøve på HPR 4.- 10. december 2015. Fredag 4. dec: 10.10-10.40 FP9 Biologi 11.00-11.30 FP9 Geografi 12.00-13.00 FP9 Matematik færdighed Mandag 7. dec: 8.30-12.00 FP9

Læs mere

Eksamensinformation 2011-2012

Eksamensinformation 2011-2012 Eksamensinformation 2011-2012 Erhvervsakademi Dania Tradium Hobro Akademiuddannelsen Eksamens og prøvereglement Før eksamens begyndelse Mødetid: Studerende skal møde ved eksamenslokalet senest 30 minutter

Læs mere

FSA - Folkeskolens afgangsprøver Regler og retningslinjer

FSA - Folkeskolens afgangsprøver Regler og retningslinjer FSA - Folkeskolens afgangsprøver Regler og retningslinjer Praktiske og proceduremæssige forhold: 1. Prøveperiode og prøvetidspunkter. De skriftlige prøver afholdes: Onsdag den 2. maj kl. 09.00-10.00 Matematiske

Læs mere

ForældreIntra som en lærer oplever det

ForældreIntra som en lærer oplever det ForældreIntra som en lærer oplever det ForældreIntra er nyt modul i SkoleIntra. Det er en udvidelse til Skoleporten, der giver lærere og forældrene i en klasse mulighed for at kommunikere og samarbejde

Læs mere

HJERTE-LUNGE VÆRKSTED

HJERTE-LUNGE VÆRKSTED HJERTE-LUNGE VÆRKSTED LÆRERVEJLEDNING 4.-6. klasse natur/teknologi eller 7.-9. klasse biologi Varighed: kl 9-12 eksklusiv frokost Emneord Stort og lille kredsløb, EKG, hvilepuls, arbejdspuls, maxpuls,

Læs mere

LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING

LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING Herning HF & VUC LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING Ideer til lektieinkluderende undervisning Stine Aaen Dürr Idéer og øvelser Læsestrategier Formålet med læsestrategierne er at variere læsestrategierne og

Læs mere

Hvad man skal og hvad der kan være en fordel

Hvad man skal og hvad der kan være en fordel Hvad man skal og hvad der kan være en fordel Fælles rammer for eksamen Skriftlig eksamen Mundtlig eksamen Spørgsmål Dette er en generel information om hvad jeg forventer af jer til samtlige eksamener Jeres

Læs mere

Vejledning til afholdelse af kursus i makkerlæsning

Vejledning til afholdelse af kursus i makkerlæsning Vejledning til afholdelse af kursus i makkerlæsning Dette er en vejledning til, hvordan du skal afholde kursus i makkerlæsning for unge, som skal agerer makkerlæsere for børn i 1. eller 2. klasse i forbindelse

Læs mere

Vejledning til lærere ved de nationale test

Vejledning til lærere ved de nationale test Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 322 Offentligt Vejledning til lærere ved de nationale test Målgruppe Tidsramme Indledning Før testen starter Til læreren under testen Efter testen Målgruppe Denne

Læs mere

TIRSDAG 10. MAJ: Fysik Biologi Geografi Matematik uden hjælpemidler

TIRSDAG 10. MAJ: Fysik Biologi Geografi Matematik uden hjælpemidler Elevinformation om at gå til årsprøve Der er årsprøver i uge 19, så eleverne på 8. årgang kan øve sig i at gå til FP9-prøver. TIRSDAG 10. MAJ: 8.30-09.00 Fysik 10.05-10.35 Biologi 11.00-11.30 Geografi

Læs mere

Praktikant på Højvangskolen

Praktikant på Højvangskolen Praktikant på Højvangskolen Højvangskolens Praktikprofil 2014/15 1 Indholdsfortegnelse: 1.0 Højvangskolens praktikprofil... 3 1.1 Skolens adresse:... 3 1.2 Praktikkoordinatorer... 4 2.0 Plantegning...

Læs mere

Skriftlig eksamen/prøve

Skriftlig eksamen/prøve Skriftlig eksamen/prøve Mødetid: Du skal møde senest 30 minutter før eksamen/prøven, så du uden stress og jag kan installere dig og din pc på din plads i lokalet. Du skal sidde på din plads i eksamenslokalet

Læs mere

PROGESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY

PROGESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY Identification Label PROGESS IN INTERNTIONL REING LITERY STUY PIRLS EN INTERNTIONL LÆSEUNERSØGELSE Spørgsmålshæfte R PU - anmarks institut for Pædagogik og Uddannelse PIRLS arhus Universitet ampus Emdrup

Læs mere

Vejledning til at benytte det nye trådløse netværk på skolerne i Aarhus Kommune.

Vejledning til at benytte det nye trådløse netværk på skolerne i Aarhus Kommune. 1 af 17 Vejledning til at benytte det nye trådløse netværk på skolerne i Aarhus Kommune. Indhold 1. Generel information... 2 2. Chromebooks... 3 3. BYOD Macbooks... 4 4. BYOD med styresystem Microsoft

Læs mere

Kvalitetsvurdering af undervisningen i specialskoler. Til ledere

Kvalitetsvurdering af undervisningen i specialskoler. Til ledere + 0 IP. nr.: Kvalitetsvurdering af undervisningen i specialskoler Til ledere Skema 1 + 0 + 0 Skoletype. Sæt kryds Almindelig specialskole... 1 Heldagsskole... 2 Intern skole på døgninstitution... 3 Andet...

Læs mere

Håndbog for GPS Håndtering af GPS i Aarhus Kommune

Håndbog for GPS Håndtering af GPS i Aarhus Kommune Håndbog for GPS Håndtering af GPS i Aarhus Kommune Håndbogen indeholder procedurebeskrivelse, faglig vurdering og tekniske vejledninger, i forbindelse med tildeling og håndtering af GPS for borgere i plejeboliger,

Læs mere

Regler gældende ved Eksamen og terminsprøver for AVU

Regler gældende ved Eksamen og terminsprøver for AVU Regler gældende ved Eksamen og terminsprøver for AVU 2016/2017 Indhold 0. Før eksamen... 2 It-anvendelse... 2 Internetblokering... 2 Brug af computer... 3 1. Skriftlig eksamen... 3 Mødetid... 3 Hvornår

Læs mere

Slutrapport. Evaluering af 2. semester

Slutrapport. Evaluering af 2. semester Slutrapport Evaluering af 2. semester Foråret 2017 INDHOLD 1 Indledning 3 2 Metodiske overvejelser 3 2.1 Målgruppe 3 2.2 Kontaktoplysninger på de studerende 3 2.3 Validitet i forbindelse med udformningen

Læs mere

Praktiske oplysninger. - Velkommen i 0. klasse og DUS på Sofiendalskolen

Praktiske oplysninger. - Velkommen i 0. klasse og DUS på Sofiendalskolen Praktiske oplysninger - Velkommen i 0. klasse og DUS på Sofiendalskolen Kære forældre! Nu nærmer tiden sig, hvor jeres barn skal begynde i skole og her er lidt informationer på skrift, da det kan være

Læs mere

Innovation i UEA-forløbet på Klostermarksskolen

Innovation i UEA-forløbet på Klostermarksskolen Innovation i UEA-forløbet på Klostermarksskolen Det ønskes undersøgt, om vi kan skabe et forløb med en aktiv UEA-undervisning og vejledning, hvor der i målgruppen drenge (specifikt socialt udsatte og uddannelsessvage

Læs mere

Hvad du (og dine forældre) bør vide om

Hvad du (og dine forældre) bør vide om Hvad du (og dine forældre) bør vide om FOLKESKOLENS SKRIFTLIGE PRØVER Herunder står dit navn, klasse og nummer iflg. karakterlisten Dette hæfte er en sammenfatning af de love og bekendtgørelser, som Undervisningsministeriet

Læs mere

Godt at vide, når man skal i 4. klasse

Godt at vide, når man skal i 4. klasse Godt at vide, når man skal i 4. klasse Kære forældre. I denne folder kan I læse om strukturer, retningslinjer, holdninger og ønsker, som er fælles for de tre klasser på 4. årgang. Vi ønsker at komme tæt

Læs mere

Velkommen til: Information fra UU: Vejledningsprocessen Uddannelsesforberedende aktiviteter UNGDOMMENS UDDANNELSESVEJLEDNING

Velkommen til: Information fra UU: Vejledningsprocessen Uddannelsesforberedende aktiviteter UNGDOMMENS UDDANNELSESVEJLEDNING Velkommen til: Information fra UU: Vejledningsprocessen Uddannelsesforberedende aktiviteter Ungdommens Uddannelsesvejledning Dagens program Vejlednings processen Uddannelses paratheds vurdering (Uddannelses

Læs mere

Forside. Nationale test. information til forældre. Januar Titel 1

Forside. Nationale test. information til forældre. Januar Titel 1 Forside Nationale test information til forældre Januar 2017 Titel 1 Nationale test information til forældre Tekst: Fokus Kommunikation og Undervisningsministeriet Produktion: Fokus Kommunikation Grafisk

Læs mere

Ledelsespakke 1 Cura. Tema Din rolle som leder på vej mod Cura

Ledelsespakke 1 Cura. Tema Din rolle som leder på vej mod Cura Ledelsespakke 1 Cura Tema Din rolle som leder på vej mod Cura Ledelsespakker hvad er det? Værsgo her har du den første ledelsespakke med information om Cura. Pakkerne tager forskellige temaer op, holder

Læs mere

Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus

Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus UVM s ekspertarbejdsgruppe i matematik: Der mangler viden om, hvordan faglærerne har organiseret sig i fagteam i matematik

Læs mere