Lene Tanggaard, Ph.d., Professor DEN MODERNE MESTERLÆRE OG DET KLINISKE SKØN I EN DYNAMISK LÆRINGSKULTUR?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lene Tanggaard, Ph.d., Professor DEN MODERNE MESTERLÆRE OG DET KLINISKE SKØN I EN DYNAMISK LÆRINGSKULTUR?"

Transkript

1 Lene Tanggaard, Ph.d., Professor DEN MODERNE MESTERLÆRE OG DET KLINISKE SKØN I EN DYNAMISK LÆRINGSKULTUR?

2 Program Kl : Den moderne mesterlære og det kliniske skøn i en dynamisk læringskultur hvorfor? : Fem aspekter, vi for enhver pris skal bevare i den moderne, teambaserede mesterlære og fem aspekter, som skal luges væk : 15 minutters safari : Pause og kaffe : Ritualiseringer hvilken betydning har de i den moderne, teambaserede mesterlære? : Find sammen i grupper.

3 Program fortsat : : : Kort pause frisk luft Organisering: Hvordan kan man organisere sig til en bedre mesterlære? Gruppearbejde : Output anbefalinger og gode ideer : Tak for i dag.

4 På kanten Usikkerhed og forandring har sat sig som grundvilkår i vores samfund. Det gør læringsparathed til en central kompetence for enhver organisation, der gerne vil fungere og overleve i dag.

5 Udfordringer 75% af alt oplæring i vores organisationer er en del af driften og hverdagens opgaveløsning Vi ved meget lidt om, hvordan vi kan forstå og systematisere denne læring Deep smarts og talenter hvordan håndterer vi dem? Hvordan sikrer vi gode oplæringsmiljøer og god kultur for læring?

6 Læringskultur Det dyrkede. Vaner, ritualer, handlinger og holdninger, der giver rum for læring i dagligdagen.

7 Læringskultur Vi har kun få formaliserede læringssituationer. Vi forsøger i stedet at skabe en uddannelseskultur på afdelingen. Det betyder, at vi griber de situationer, hvor der kan være noget at lære. Vi tager det ad hoc og tager os tid til at sige, at nu diskuterer vi lige denne patient, og så bliver vi alle klogere, siger Marianne Sjølin Frederiksen. Hun understreger, at det er afdelingsledelsens beslutning, at bruge kræfter på at skabe en uddannelseskultur. Jeg tror, at det handler meget om de rammer, man skaber. At der er den tryghed, der skal til, for at folk føler, at det er o.k. at stille spørgsmål og få forklaret tingene på det niveau, som man nu en gang er på. Vi gør meget ud af, at man skal kunne stille spørgsmål uden at føle sig dum.

8 Det kliniske skøn og mesterlæren Håndgreb Patienten i centrum Værdier Håndværk

9 Hvad ved vi om: EFFEKTIVE LÆREPROCESSER

10 Hvordan lærer vi bedst? Læring handler altid om noget. Vi lærer bedst, når vi ikke koncentrerer os om at lære (men i stedet om genstanden for læring) Forankringen i konkrete praksisser gør det meningsfuldt og formålstjenligt at lære

11 Læring en definition Læring en relativ permanent forandring af adfærd, der ikke skyldes modning eller midlertidigt inducerede tilstande (Atkinson, Atkinson, Bem, Nolen- Hoeksema, & Smith, 1996, p. 227). 11

12 Mesterlære: Old school but still cool En organisering af læring, der peger på betydningen af praksisfællesskaber for personers læring Læring sker i mesterlæren gennem deltagelse i praksis fra legitim perifer deltagelse til fuldgyldig deltagelse Mestring opfattes som drivkraft for læring Væsentlige ingredienser: Identifikation, imitation, feedback på konkret opgaveløsning, faglig fordybelse, peer-to-peer læring.

13 Giv adgang, skab gode teams mellem peers og skab engagement It should be clear that, in shaping the relation of masters to apprentices, the issue of conferring legitimacy is more important than the issue of providing teaching (Lave & Wenger, 1991, p. 92)- The effectiveness of the circulation of information among peers suggests, to the contrary, that engagement in practice, rather than being its object, may well be a condition for the effectiveness of learning (Lave & Wenger, 1991, s. 30, s.93).

14 Det handler om mestre sit fag Man ærer kun sin lærer, hvis man ikke forbliver en elev til al evighed, som Marcus Steinway udtrykker det med reference til Nietzsche (Steinway, 2017, p. 13).

15 Den gode vejledning I: Kan du fortælle mig, hvad det er sådan nogle som Hans og Ib de kan? Morten: De har en meget grundig viden indenfor deres fag, og så er de gode til at lære det fra sig. Det skal de have begge to, og de kan gøre det på en god og underholdende måde. De kan lave sjov med folk, og de kan tåle, at der bliver lavet sjov med dem. Det er en omgangstone, jeg godt kan lide at have med folk, så på den måde passer deres personlige væremåde godt til min måde at være på. Så er det det med, at de er gode til at lære fra sig og de har simpelthen så meget erfaring at øse ud af. I: Kan du give et eksempel på en situation, hvor du har lært af dem? Morten: Nå men det kan være helt basale ting, som når man laver en fejl i en måleopstilling og så Hans, han er god til at gøre det på en sjov måde, så man kan se, at man har lavet fejl og ikke begår den samme fejl igen. Også når man ikke rigtig kan forstå nogle af de der elektronikting, som er stillet op i diverse diagrammer, så kan Hans sætte sig ned og forklare stille og roligt, hvad de forskellige komponenter kan gå ind og gøre af indflydelse sådan at man får, hvad skal man sige personlig undervisning i form af en eller anden skolelektion om man vil.

16 Eksempel hvad er det, Hans og Ib kan? De kan give vejledning på et teknisk- og fagligt højt niveau De kender mig de personlige relationer er afgørende De bruger humør i en tryg og sjov atmosfære (ikke neutral overførsel af viden) De forankrer vejledningen i konkret problemløsning konkret illustration og demonstration af den relevante opgave

17 Den dobbelte tillid ansvar og pligt! Din tillid til os og derigennem vores tillid til, at vi kunne lære noget af dig.

18 : Fem aspekter, vi for enhver pris skal bevare i den moderne, teambaserede mesterlære og fem aspekter, som skal luges væk, hvis vi skal oparbejde en mere dynamisk læringskultur : 15 minutters safari (hver gruppe vælger en vært, som bliver ved egen planche, og som præsenterer for gæster på safari)

19 Ritualiseringer hvilken betydning har de i den moderne, teambaserede mesterlære?

20 Klassikere i Kvadrat Vi vil gerne lave klassikere. Det er meget bedre end hele tiden at skifte ud. Præcis som vi gerne vil have vores medarbejdere til at værdsætte klassikere og at følge os, når vi opfinder nye klassikere. Derfor forpligter vi os over for vores medarbejdere i en form for gensidig aftale, hvor de giver den fuld gas, mens vi forpligter os på at give dem den bedste oplæring. Det er en form for frihed under ansvar. Hos os er det ikke bare sælgerne og designerne, der skal forstå vores kultur det skal alle vores medarbejdere. Mange virksomheder har kun værdierne stående på væggen, vi har været vedholdende og har satset på kontinuitet. Mads Nygård, SVP, Kvadrat

21 Ritualer i Grundfos Det er de små ritualer. Vi spiser en kage som hold, hver gang der er nogle små gode ting, som individer har gjort eller er lykkedes med. På den måde er der ikke nogen, der føler sig udstillet eller pinligt fremhævet, men vi kan godt sige, at i dag spiser vi kage, fordi Jens har gjort det godt. Så spiser alle sammen kage, og så gør vi ikke mere ud af det. Det er de små ting og ritualer, der bliver vigtige. - Mathis Dahlqvist, senior projektleder i Grundfos

22 Hvilke ritualer kunne være frugtbare Sørg for at have ritualer, der sikrer, at I lærer. Gør det til en vane at fejre eksempler på læring i organisationen for den enkelte, for teamet eller for afdelingen. Lav læringsritualer som afslutning på store projekter eller som led i afslutningen af uddannelses- og træningsforløb og sørg for at fejre individuelle præstationer kollektivt. Det skaber kultur. Dyk ned i konkrete eksempler på læring og få dem synliggjort i organisationen måske skal de visualiseres i små videoklip eller i form af posters, der kan pynte på væggen og som kan manifestere læring for de forbipasserende.

23 Fortsat Skab tillidsbaserede kontrakter, hvor I forpligter hinanden på mest mulig læring gennem konkret opgaveløsning. Det er samtidig med til at holde på talenterne og de dygtige ledere. Lav et læringshotspot i egen organisation. Et sted, hvor man momentant kan gå hen og måske kortvarigt trække stikket for at vende tilbage med fornyet energi til opgaveløsningen. Det kan passende være i det innovationsrum, I alligevel aldrig bruger. Vær opmærksom på de konkrete læringsfælder i egen organisation. Hvor snubler I oftest i hos jer? Hvad vil der ske, hvis I bliver mere bevidste om læringsfælderne? Spørg jer selv, hvor gode I er til at trække læringsressourcer ind i organisationen. Måske er der inspirationskilder og eksperter, som kan hjælpe jer, når I sidder fast? Overvej hvilke ritualer i har for, hvem I trækker ind, og hvordan I bringer dem i spil. Måske skal I være mere opfindsomme her?

24 : Gruppearbejde Find sammen i grupper. Tre mand. Vi står op. Find hinanden og find gerne nogle, du ikke arbejder sammen med til daglig. Hvilke ritualer og vaner kan understøtte os i en forbedring af mesterlæren? Skal vi supervisere fast hver fredag? Del jeres erfaringer og skriv på papkort

25 Hvordan kan vi organisere os til en bedre mesterlære?

26 Kapacitetsopbygning Læringskapacitet defineres som: organisationens formåen/evne til at implementere de rette ledelsespraksisser, strukturer og procedurer, der fremmer læring (Goh, 2003, p. 217).

27 Fem dimensioner, der fremmer læring i en organisation (Goh, 2003) 1. Klare visioner 2. Forpligtet lederskab og bemyndigelse til medarbejdere (feed-back, åbenhed overfor at lære af fejl, stå ved fejltagelser) 3. Eksperimenter og belønning 4. Vidensdeling 5. Teamwork

28 Bersins 4E-model for arbejdspladslæring Relationer og netværk Formel træning og uddannelse Exposure Education Environment Experiences Kulturer der fostrer læring Opgaver og projekter der udvikler

29 Gruppearbejde ved eget bord : Find mindst tre bud på infrastruktur, ritualer eller nye tiltag, som kan fremme god moderne mesterlære i egen afdeling (gerne flere) : Vi arbejder med output anbefalinger og gode ideer. Hvad vil vi gerne overlevere?

30 Pas på læringsfælderne

31 De syv læringsfælder Tænk ud af boksen Skynd dig videre Bliv ved med at gøre det, de andre gør Talentet, der aldrig kom videre Specialisternes viden forsvinder Evaluering frem for læring Innovation? Det er de andres ansvar

32 Mesterlære er den mest effektive form for læring, der findes. Mesterlære befordres af kultur, relationer (exposure), uddannelse og deltagelse (experience) Nøgleord: Identifikation, imitation, progressiv deltagelse, faglige fordybelse, feedback og peer-topeer læring En stærk læringskultur trækker resten af organisationen med op. Det skal være attraktivt for medarbejdere at bidrage til andres læring. Overvej organisationens læringskapacitet og læringsfælder

33 Afsluttende bemærkninger og tak for i dag! Mesterlære i dag er det nye sort Lær, ja, men lær af nogen

STÆRK LEDELSE FRA PERFORMANCEKULTUR TIL LÆRINGSKULTUR

STÆRK LEDELSE FRA PERFORMANCEKULTUR TIL LÆRINGSKULTUR STÆRK LEDELSE FRA PERFORMANCEKULTUR TIL LÆRINGSKULTUR LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR TUE JUELSBO, CHEFKONSULENT OG ERHVERVSFORSKER DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY LEAD ENTER NEXT LEVEL På

Læs mere

Lene Tanggaard, Cand.psych. Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet

Lene Tanggaard, Cand.psych. Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Lene Tanggaard, Cand.psych. Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Tendenser Der er en bevægelse fra den kognitivistiske tankegang at læring kun foregår inde i hovedet på individet

Læs mere

Arbejdsfællesskaber. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet

Arbejdsfællesskaber. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Arbejdsfællesskaber Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Praksisfællesskaber i organisationer Communities of practice are everywhere. We all belong to communities of practice. At home,

Læs mere

TVÆRPROFESSIONELT SAMARBEJDE I DYNAMISKE LÆRINGSKULTURER

TVÆRPROFESSIONELT SAMARBEJDE I DYNAMISKE LÆRINGSKULTURER TVÆRPROFESSIONELT SAMARBEJDE I DYNAMISKE LÆRINGSKULTURER LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY Læring den glemte dimension Modet til at lære er det vigtigste redskab

Læs mere

Læring i fællesskaber. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet

Læring i fællesskaber. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Læring i fællesskaber Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Med afsæt i formål Stk. 3. Folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund

Læs mere

ANVENDELSESORIENTERET UNDERVISNING

ANVENDELSESORIENTERET UNDERVISNING ANVENDELSESORIENTERET UNDERVISNING LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY Hvordan lærer vi bedst? Læring handler altid om noget. Vi lærer bedst, når vi ikke koncentrerer

Læs mere

BRYD VANEN HVAD SKAL DET NYTTE? Lene Tanggaard, Ph.d, Professor, Viceinstitutleder, Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet

BRYD VANEN HVAD SKAL DET NYTTE? Lene Tanggaard, Ph.d, Professor, Viceinstitutleder, Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet BRYD VANEN HVAD SKAL DET NYTTE? Lene Tanggaard, Ph.d, Professor, Viceinstitutleder, Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet Hvad er vaner? Etymologisk betyder vane at have fundet behag

Læs mere

LÆR LEDELSENS ROLLE I EN DYNAMISK LÆRINGSKULTUR

LÆR LEDELSENS ROLLE I EN DYNAMISK LÆRINGSKULTUR LÆR LEDELSENS ROLLE I EN DYNAMISK LÆRINGSKULTUR LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY På kanten Usikkerhed og forandring har sat sig som grundvilkår i vores samfund.

Læs mere

UDDANNELSE OG FORSKNING PÅ TVÆRS (OG PÅ LANGS) TAN G G A AR D, AAL B O R G U N I V E R S I T E T

UDDANNELSE OG FORSKNING PÅ TVÆRS (OG PÅ LANGS) TAN G G A AR D, AAL B O R G U N I V E R S I T E T UDDANNELSE OG FORSKNING PÅ TVÆRS (OG PÅ LANGS) PROFESSOR, PH.D. OG VICEINSTITUTLEDER, LENE TAN G G A AR D, AAL B O R G U N I V E R S I T E T Hvorfor på tværs (og på langs) i det professionelle arbejde?

Læs mere

Hvordan kobles medarbejderens idéer med organisationens beslutninger? Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Viceinstitutleder, Aalborg Universitet

Hvordan kobles medarbejderens idéer med organisationens beslutninger? Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Viceinstitutleder, Aalborg Universitet Hvordan kobles medarbejderens idéer med organisationens beslutninger? Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Viceinstitutleder, Aalborg Universitet Definition af begreberne Opfindsomhed Evnen til at respondere

Læs mere

Lene Tanggaard, Cand.psych. Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet

Lene Tanggaard, Cand.psych. Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Lene Tanggaard, Cand.psych. Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Aktuelle krav Uddannelse skal være et sikkert, stærkt og forudsigeligt projekt. Formål: Effektiv produktion

Læs mere

INNOVATIONSKULTUR OG TALENTUDVIKLING

INNOVATIONSKULTUR OG TALENTUDVIKLING INNOVATIONSKULTUR OG TALENTUDVIKLING LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY På kanten Usikkerhed og forandring har sat sig som grundvilkår i vores samfund. Det gør

Læs mere

FRA PERFORMANCEKULTUR TIL LÆRINGSKULTUR LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY

FRA PERFORMANCEKULTUR TIL LÆRINGSKULTUR LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY FRA PERFORMANCEKULTUR TIL LÆRINGSKULTUR LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY Hvad er talent? En talent er oprindeligt en antik vægtenhed. En talent = 6000 denarer

Læs mere

Effektiv talentudvikling og innovation

Effektiv talentudvikling og innovation Lene Tanggaard (2015) LÆR! Effektiv talentudvikling og innovation den 15-07-2017 kl. 9:18 Søren Moldrup side 1 af 6 sider Forord & introduktion Der er mesterlære overalt, men bogen vil gerne invitere læseren

Læs mere

BÆREDYGTIG FORNYELSE. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet,

BÆREDYGTIG FORNYELSE. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, BÆREDYGTIG FORNYELSE Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, lenet@hum.aau.dk Med ordene fra Brundtlandrapporten fra 1987 er bæredygtighed det, som "skaffer menneskene

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

Oplæg til debat. Bæredygtig pædagogik i et organisatorisk og ledelsesmæssigt perspektiv 03/09/13. 1. Den politiske udfordring

Oplæg til debat. Bæredygtig pædagogik i et organisatorisk og ledelsesmæssigt perspektiv 03/09/13. 1. Den politiske udfordring Bæredygtig pædagogik i et organisatorisk og ledelsesmæssigt perspektiv Oplæg til debat 1. Den politiske udfordring 2. Er bæredygtig pædagogik svaret? 3. Fokusering alles ansvar samlet strategi 4. Paradigmeskifte?

Læs mere

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Med mennesket i centrum - Fire værdier, der skal drive vores arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri Kære medarbejder og ledere Her er vores nye værdigrundlag,

Læs mere

SKOLEGØRELSE ELLER PRAKSISGØRELSE HVAD SKAL VI VÆLGE? AF: LENE TANGGAARD, CAND.PSYCH., PH.D., PROFESSOR, INSTITUT FOR KOMMUNIKATION

SKOLEGØRELSE ELLER PRAKSISGØRELSE HVAD SKAL VI VÆLGE? AF: LENE TANGGAARD, CAND.PSYCH., PH.D., PROFESSOR, INSTITUT FOR KOMMUNIKATION SKOLEGØRELSE ELLER PRAKSISGØRELSE HVAD SKAL VI VÆLGE? AF: LENE TANGGAARD, CAND.PSYCH., PH.D., PROFESSOR, INSTITUT FOR KOMMUNIKATION En retrospektiv fejring! Jean Lave, 2003 på baggrund af hendes studier

Læs mere

Mål for elevernes alsidige udvikling Indskolingen - Skolen ved Søerne

Mål for elevernes alsidige udvikling Indskolingen - Skolen ved Søerne Mål for elevernes alsidige udvikling Indskolingen - Skolen ved Søerne Læringsstrategier Læringsmål område Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Feedback træning og feedback feedback er hjælpsomt. Jeg kan

Læs mere

FRA TRUMMERUM TIL NYTÆNKNING I DAGLIGDAGEN. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet,

FRA TRUMMERUM TIL NYTÆNKNING I DAGLIGDAGEN. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, FRA TRUMMERUM TIL NYTÆNKNING I DAGLIGDAGEN Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, lenet@hum.aau.dk Kreativitet er ikke længere en luksus for de få, men nødvendigt

Læs mere

Efterskoleforeningen 20. Januar 2015

Efterskoleforeningen 20. Januar 2015 Efterskoleforeningen 20. Januar 2015 Vejle Mental sundhed og arbejdet med sårbare unge Bjarke M. Jensen, Læringskompagniet Indhold Mental sundhed Hvad er mental sundhed? Tilgang til arbejdet med mental

Læs mere

Innovation afhænger af vaner

Innovation afhænger af vaner Innovation afhænger af vaner - Bryd vanen og nå dine mål! 21. 22. september 2005 Det er ikke den stærkeste eller mest intelligente der overlever, men den der er mest forandringsvillig Charles Darwin Program

Læs mere

Vidensdeling. om - og med - IKT. Bo Grønlund

Vidensdeling. om - og med - IKT. Bo Grønlund Vidensdeling om - og med - IKT Denne workshop vil give indblik i, hvordan lærere på gymnasiet kan fremme og systematisere vidensdeling omkring brug af IKT i undervisningen, samt hvordan gymnasiers ledelser

Læs mere

Teams 7 bevidsthedsniveauer

Teams 7 bevidsthedsniveauer Teams 7 bevidsthedsniveauer Af Richard Barrett Oversat til dansk af Benjamin Lindquist og Thobias Laustsen Teams vækster og udvikler sig ved at mestre de syv niveauer af team bevidsthed. De syv forskellige

Læs mere

TIMERSRAPPORTEN 2015 IMPLEMENTERING AF KOMPETENCEVURDERING I KLINISK PRAKSIS. Kompetencevurdering

TIMERSRAPPORTEN 2015 IMPLEMENTERING AF KOMPETENCEVURDERING I KLINISK PRAKSIS. Kompetencevurdering 3-TIMERSRAPPORTEN 2015 IMPLEMENTERING AF KOMPETENCEVURDERING I KLINISK PRAKSIS DRRLV 8.12.16 Susanne Nøhr, UKO, PKL i medicinsk Pædagogik SPECIALLÆGEUDDANNELSEN Kompetencevurdering obligatorisk siden 2003

Læs mere

Professionel kapital Grænseløsheder og Anerkendelse

Professionel kapital Grænseløsheder og Anerkendelse Professionel kapital Grænseløsheder og Anerkendelse Ved Ph.d., cand.psych.aut., post.doc og selvstændig organisationspsykolog Programmet 12.00-12.45 Frokost. 12.45-13.45 Grænsen mellem arbejde og privatliv

Læs mere

Kort introduktion til 7 Gode vaner Udarbejdet af Pædagogfaglig leder Marie Skovbo

Kort introduktion til 7 Gode vaner Udarbejdet af Pædagogfaglig leder Marie Skovbo Eltang Skole og Børnehave Kort introduktion til 7 Gode vaner Udarbejdet af Pædagogfaglig leder Marie Skovbo Paradigmer og principper Vi har alle forskellige paradigmer/referencerammer eller briller, som

Læs mere

FREMTIDENS PPR I NYE PRAKSISFELTER. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet,

FREMTIDENS PPR I NYE PRAKSISFELTER. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, FREMTIDENS PPR I NYE PRAKSISFELTER Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, lenet@hum.aau.dk På kanten Usikkerhed og forandring har sat sig som grundvilkår i vores

Læs mere

Observationsark: Intentionalitet og gensidighed

Observationsark: Intentionalitet og gensidighed Observationsark: Intentionalitet og gensidighed Dato: Tidspunkt/lektion: Mediator: Mediatee: Observatør: Beskrivelse af setting: Intentionalitet og gensidighed Point 1-10 Beskrivelse Hvad gør mediator?

Læs mere

1)FÆLLESSKAB 4)MENING 2)AKTIV 3)FORNYELSE

1)FÆLLESSKAB 4)MENING 2)AKTIV 3)FORNYELSE PÅ FORKANT MED FREMTIDEN STRATEGISK TRENDSPOTTING Kl. 13.30-14.10 Hvorfor og hvordan Kl. 14.10-14.30- Irritation Kl. 14.30-14.45 - Spot forandringer Kl. 15.45-15.15 Trendmapping - game-changer Kl. 15.15-15.45

Læs mere

Teamsamarbejde. Gitte Daugaard

Teamsamarbejde. Gitte Daugaard Teamsamarbejde Gitte Daugaard Disposition 1. Hvad er team og de 5 R er 2. Udviklingen i et teamsamarbejde 3. Berigelse eller belastning Team definition Et team er en lille organisatorisk enhed sammensat

Læs mere

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til undervisere på erhvervsuddannelserne. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb.

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

Læringsglemsel. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet

Læringsglemsel. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Læringsglemsel Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Hvorfor? Læring handler altid om noget. Vi lærer bedst, når vi ikke koncentrerer os om at lære (men i stedet om genstanden for læring)

Læs mere

Hvad foregår der her? Danske Erhvervsskoler og -gymnasier 3. maj 2017 Sverri Hammer

Hvad foregår der her? Danske Erhvervsskoler og -gymnasier 3. maj 2017 Sverri Hammer 1 Hvad foregår der her? Danske Erhvervsskoler og -gymnasier 3. maj 2017 Sverri Hammer De svenske kærestepar 2 HVORDAN OPLEVES HVERDAGEN PÅ ERHVERVSSKOLERNE? 3 Mange af vores handlinger tager udgangspunkt

Læs mere

Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital

Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital Indledning Aarhus Universitetshospital skal i fremtiden tilhøre eliten blandt universitetshospitaler i Europa indenfor

Læs mere

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater!

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater! Fra god til fantastisk Skab hurtige og målbare resultater! Team med solid erfaring Step-up blev etableret i 2003 og har lige siden arbejdet med at udvikle mennesker. Vi er i dag mest kendt som dem, der,

Læs mere

VIDENSBASERET SKOLELEDELSE

VIDENSBASERET SKOLELEDELSE VIDENSBASERET SKOLELEDELSE Oplæg ved Dansk Privatskoleforenings Skolederkonference 016 REFLEKSIONSPØRGSMÅL I 1. Måler I resultater og processer på din skole?. Hvad bruges målinger af resultater og processer

Læs mere

Skolen i en reformtid muligheder og udfordringer. Seminar ved LSP 27.05.2014

Skolen i en reformtid muligheder og udfordringer. Seminar ved LSP 27.05.2014 Skolen i en reformtid muligheder og udfordringer Seminar ved LSP 27.05.2014 Reformen Faglig løft af folkeskolen har 3 overordnede mål MÅL: 1. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige,

Læs mere

LÆRINGSMÅL OG KREATIVITET

LÆRINGSMÅL OG KREATIVITET LÆRINGSMÅL OG KREATIVITET LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY To perspektiver på kreativitetspædagogik Funktionel pædagogik Not for profit Hvor står kampen, og er

Læs mere

www.kaospilot.dk There are always more possibilities than you think.

www.kaospilot.dk There are always more possibilities than you think. www.kaospilot.dk There are always more possibilities than you think. Kursus i Kreativt Lederskab Hvad er kreativt lederskab? Kreative ledere får mennesker til at overraske sig selv og sammen skabe innovative

Læs mere

Livsstilscafeen indholdsoversigt

Livsstilscafeen indholdsoversigt Livsstilscafeen indholdsoversigt Mødegange á 3 timer: 14 mødegange fordeles over ca. 24 uger - 7 første mødegange 1 gang om ugen - 7 sidste mødegange hver 2. uge 3 opfølgningsgange efter ca. 2, 6 og 12

Læs mere

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om depression. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm,

Læs mere

Forældreaften i 5. klasse Marie Kruse skole

Forældreaften i 5. klasse Marie Kruse skole Forældreaften i 5. klasse Marie Kruse skole Med Thomas Aistrup, SSP-kontaktlærer Du må meget gerne hente app en socrative student. Den kan hentes til Iphones og Android-telefoner. Programmet Oplæg ved

Læs mere

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi 1 Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi Frederiksbjerg Dagtilbud er en del af Børn og Unge i Aarhus Kommune, og dagtilbuddets kerneopgave, vision og strategi er i harmoni med magistratens

Læs mere

Tillidsbaseret adfærd kan ikke kræves!

Tillidsbaseret adfærd kan ikke kræves! Tillidsbaseret adfærd kan ikke kræves! September 2018 www.ballerup.dk Politikerne skal have tillid til ledelse Ledelseskommissionens budskaber: Politikerne skal betragte sig selv som den offentlige sektors

Læs mere

Rejseholdet. Teori U og selvledelse Fredag d. 21 september Hanne Møller

Rejseholdet. Teori U og selvledelse Fredag d. 21 september Hanne Møller Rejseholdet Teori U og selvledelse Fredag d. 21 september Hanne Møller Den blinde plet Hvad der tæller, er ikke kun hvad ledere gør eller hvordan de gør det, men den indre tilstand, det indre sted, hvorfra

Læs mere

DET LÆRINGSORIENTEREDE TEAMMØDE. Hvad forskning siger om effektive team

DET LÆRINGSORIENTEREDE TEAMMØDE. Hvad forskning siger om effektive team DET LÆRINGSORIENTEREDE TEAMMØDE Oversigt Hvad forskning siger om effektive team Synlig læring i lærerteamet Mødedagsorden som værktøj Organisering i lærerteam er almindeligt i folkeskolen forskellige typer

Læs mere

Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem

Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem Projektbeskrivelse. Projektets titel Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem Baggrund/ problembeskrivelse Kommissionen om livskvalitet og selvbestemmelse i plejebolig og plejehjem fremlagde i sin

Læs mere

DANS, BEVÆGELSE OG KOREOGRAFI PÅ MELLEMTRINET

DANS, BEVÆGELSE OG KOREOGRAFI PÅ MELLEMTRINET DE 7 K ER: Læringsdimensioner i, OG PÅ MELLEMTRINET En uge sammen med en professionel danser fra teatret Aaben Dans, hvor fokus er på at skabe og medskabe og finde glæde i den man er. Danseforløbet trækker

Læs mere

Uddannelse og arbejdstilrettelæggelse

Uddannelse og arbejdstilrettelæggelse Uddannelse og arbejdstilrettelæggelse Susanne Nøhr, overlæge, ph.d., PKL Uddannelseskoordinator for speciallægeuddannelsen Aalborg Universitetshospital Redaktionsgruppe Susanne Nøhr Mads Skipper (YL) Troels

Læs mere

Organisatorisk sammenhængskraft. Prodekan for uddannelse, HUM Lektor, phd., cand. psych. Hanne Dauer Keller

Organisatorisk sammenhængskraft. Prodekan for uddannelse, HUM Lektor, phd., cand. psych. Hanne Dauer Keller Organisatorisk sammenhængskraft Prodekan for uddannelse, HUM Lektor, phd., cand. psych. Hanne Dauer Keller Sammenhængskraft Det sociale kit Får en arbejdsdeling til at fungere Synergi teamorganisering

Læs mere

Undervisning. Verdens bedste investering

Undervisning. Verdens bedste investering Undervisning Verdens bedste investering Undervisning Verdens bedste investering Lærerne har nøglen The principles show how important are design and the orchestration of learning rather than simply providing

Læs mere

Generelle lederkompetencer mellemledere

Generelle lederkompetencer mellemledere Generelle lederkompetencer mellemledere Personale- og teamledelse: min. niveau 3 Skaber et godt arbejdsklima gennem information, dialog og involvering Har øje for den enkeltes talenter og ressourcer Sikrer

Læs mere

ledelse der inviterer og insisterer

ledelse der inviterer og insisterer Find vejen frem VIA University College VIAs ledelsesgrundlag ledelse der inviterer og insisterer integrerende ledelse Ledere og medarbejdere ved noget forskelligt og er gensidigt afhængige for at lykkes

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

HVAD ER SELV? Til forældre

HVAD ER SELV? Til forældre HVAD ER SELV Til forældre Indhold Indledning 3 Indledning 4 SELV 6 SELV-brikkerne 8 Gensidige forventninger 10 Motivation og dynamisk tankesæt 13 Sådan arbejder I med SELV derhjemme På Lille Næstved Skole

Læs mere

Velkommen til MEJRUP SFH. Nattergalen Springbrættet. Mejrup SFH Mejrup Kirkevej Holstebro

Velkommen til MEJRUP SFH. Nattergalen Springbrættet. Mejrup SFH Mejrup Kirkevej Holstebro Velkommen til MEJRUP SFH Nattergalen Springbrættet Mejrup SFH Mejrup Kirkevej 3 7500 Holstebro 9611 5800 Kære forældre i Mejrup SFH Velkommen til Mejrup SFH som består af SFH1 (Nattergalen) og SFH2 (Springbrættet).

Læs mere

VORES VÆRDIER OG DER ES BETYDNING. Dét forstår vi ved værdien: Vores værdier er:

VORES VÆRDIER OG DER ES BETYDNING. Dét forstår vi ved værdien: Vores værdier er: regelsæt for Gedsted Skole & Børnehus VORES VÆRDIER OG DER ES BETYDNING Vores værdier er: Dét forstår vi ved værdien: Læring Fællesskab Læring er tilegnelse af viden og kundskaber gennem processer, som

Læs mere

Supervision. Supervision- program. Formål med undervisningen 22-05-2016

Supervision. Supervision- program. Formål med undervisningen 22-05-2016 Supervision Supervision- program Tjek in- forventninger Introduktion til Supervision- formål Introduktion og demonstration af Vinduesmodellen i Plenum Gruppearbejde/ Workshops med kursisternes egne videoer

Læs mere

MIDT I EN VIDENSEKSPLOSION

MIDT I EN VIDENSEKSPLOSION IMAGINE SCHOOL En global virkelighed i hastig forandring Mange veje til succes og størstedelen af deres jobs ikke skabt endnu Connectors, not content; deleøkonomi; personalisering Globale kriser Internettet

Læs mere

Tilsyn Balders Hus. For dagtilbudsområdet. Børne- og dagtilbudsafdelingen Kerteminde Kommune

Tilsyn Balders Hus. For dagtilbudsområdet. Børne- og dagtilbudsafdelingen Kerteminde Kommune Tilsyn 2017 For dagtilbudsområdet Børne- og dagtilbudsafdelingen Kerteminde Kommune Balders Hus Tilsynsrapport Daginstitutionens navn: Balders Hus Institutionstype (kommunal / privat): Kommunal Tilsynet

Læs mere

FORMÅL : 1. AT KENDE VÆRKTØJET 2. AT FÅ EN INTRO TIL AT UDVIKLE ET UNDERVISNINGSFORLØB

FORMÅL : 1. AT KENDE VÆRKTØJET 2. AT FÅ EN INTRO TIL AT UDVIKLE ET UNDERVISNINGSFORLØB FORMÅL : 1. AT KENDE VÆRKTØJET 2. AT FÅ EN INTRO TIL AT UDVIKLE ET UNDERVISNINGSFORLØB HVAD ER 100 KORT ELLER SIH SAMARBEJDE, INNOVATION OG HANDLING ER ET PROCESREDSKAB ELLER ET LÆRINGSREDSKAB TIL AT KUNNE

Læs mere

Politisk forankring og tværkommunale projekter i et strategisk netværksperspektiv

Politisk forankring og tværkommunale projekter i et strategisk netværksperspektiv Greater Copenhagen Klar til Smart Vækst Kommunestrategier for den smarte by og landsby Albertslund, 8. November 2018 Politisk forankring og tværkommunale projekter i et strategisk netværksperspektiv V.

Læs mere

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Uddannelsen Ressourcedetektiv Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Under den overskrift har P-Huset nu fornøjelsen af at

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Insistér på trivsel! (så apolitisk som muligt) Hans Henrik Knoop DPU / Aarhus Universitet

Insistér på trivsel! (så apolitisk som muligt) Hans Henrik Knoop DPU / Aarhus Universitet Photo: Hans Henrik Knoop, 2010 Insistér på trivsel! (så apolitisk som muligt) Hans Henrik Knoop DPU / Aarhus Universitet knoop@edu.au.dk (Ny) sundhedsvidenskab Gode, meningsfulde institutioner: familier,

Læs mere

Stress Når vilkår vælter trivsel. Ved Malene Friis Andersen Ph.d., cand.psych.aut., post.doc på NFA og selvstændig organisationspsykolog

Stress Når vilkår vælter trivsel. Ved Malene Friis Andersen Ph.d., cand.psych.aut., post.doc på NFA og selvstændig organisationspsykolog Stress Når vilkår vælter trivsel Ved Ph.d., cand.psych.aut., post.doc på NFA og selvstændig organisationspsykolog De næste to timer. Sådan ca. Stressreaktionen i det moderne arbejdsliv Processen fra trivsel

Læs mere

Brugeren som samarbejdspartner

Brugeren som samarbejdspartner Velkommen til temadagen: Brugeren som samarbejdspartner 20. November 2013 Velkommen Søren Bredkjær Vicedirektør i Psykiatrien, Region Sjælland Dagens program Input Hvad synes I? Velkomst Dialog under fest

Læs mere

MESTRING OG RELATIONERS BETYDNING FRANS ØRSTED ANDERSEN, LEKTOR, PH.D DPU, AARHUS UNIVERSITET

MESTRING OG RELATIONERS BETYDNING FRANS ØRSTED ANDERSEN, LEKTOR, PH.D DPU, AARHUS UNIVERSITET 1 MESTRING OG RELATIONERS BETYDNING FRANS ØRSTED ANDERSEN, LEKTOR, PH.D DPU, AARHUS UNIVERSITET Mestring og relationer af Frans Ørsted Andersen FRANS ØRSTED ANDERSEN Ph.d / lektor Aut. psykolog Ph.d-uddannelse

Læs mere

14-02-2011. www.e-stimate.dk 1. De fire hovedtyper

14-02-2011. www.e-stimate.dk 1. De fire hovedtyper De fire hovedtyper Målrettet Resultatorienteret Selvstændig Risikovillig Energisk Direkte Dristig Beslutsom Konkurrerende Vil styre Vil bestemme Viljestærk Spontan Impulsiv Energisk Synlig Ubekymret Irrational

Læs mere

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Assens Kommune som arbejdsplads Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Visioner og værdier for Mariagerfjord gymnasium 2016

Visioner og værdier for Mariagerfjord gymnasium 2016 Visioner og værdier for Mariagerfjord gymnasium 2016 Skolens formål Mariagerfjord Gymnasium er en statslig selvejende uddannelsesinstitution, der udbyder de ungdomsgymnasiale uddannelser hf, htx og stx

Læs mere

Værdier i Early Warning

Værdier i Early Warning Værdier i Early Warning Præsentation og gruppearbejde Kolding, den 8. og 9. november 2012 Program - værdier 11.00 11.45 1: Baggrund for at arbejde med værdier i EW 2: Værdier i organisationer 3: Møde om

Læs mere

Her finder du Torben Wiese s præsentation fra:

Her finder du Torben Wiese s præsentation fra: Her finder du Torben Wiese s præsentation fra: Yderligere information, foredrag, uddannelser nyhedsbreve, bøger m.m. finder du på: www.habitmanager.com www.brydvanen.dk Bryd vanerne, og bliv en bedre sælger

Læs mere

1. Mål (målsætning og retning for teamets arbejde)

1. Mål (målsætning og retning for teamets arbejde) Tjek på Teamet Tjek på teamet er et teamudviklingsværktøj lavet med det formål at hjælpe teams til at blive mere Det anbefales at teamets koordinator teamleder bliver uddannet i at styre processen hvor

Læs mere

Opfindsomhed og innovationskultur. mellem organiske, brugerdrevne processer og strategiske ledelsesudfordringer

Opfindsomhed og innovationskultur. mellem organiske, brugerdrevne processer og strategiske ledelsesudfordringer Opfindsomhed og innovationskultur mellem organiske, brugerdrevne processer og strategiske ledelsesudfordringer Summerier 1. Jeg vil gerne være opfindsom, men. 2. Jeg vil ikke være opfindsom, fordi. 3.

Læs mere

Thermometer. Udvalget 1: (Deltagere i udvalget: 28) Køn Mand Udvalget 2: (Deltagere i udvalget: 8) Køn Kvinde

Thermometer. Udvalget 1: (Deltagere i udvalget: 28) Køn Mand Udvalget 2: (Deltagere i udvalget: 8) Køn Kvinde Thermometer Udvalget 1: (Deltagere i udvalget: 28) Køn Mand Udvalget 2: (Deltagere i udvalget: 8) Køn Kvinde 36 af 44 har gennemført analysen (82 %) Analyse dato: 11-10-2011 Udskriftsdato: 01-02-2018 Sofielundsvägen

Læs mere

Thermometer. Udvalget 1: (Deltagere i udvalget: 28) Køn Mand Udvalget 2: (Deltagere i udvalget: 8) Køn Kvinde

Thermometer. Udvalget 1: (Deltagere i udvalget: 28) Køn Mand Udvalget 2: (Deltagere i udvalget: 8) Køn Kvinde Thermometer Udvalget 1: (Deltagere i udvalget: 28) Køn Mand Udvalget 2: (Deltagere i udvalget: 8) Køn Kvinde 36 af 44 har gennemført analysen (82 %) Analyse dato: 11-10-2011 Udskriftsdato: 25-01-2017 Sofielundsvägen

Læs mere

LÆRING DER SÆTTER SPOR

LÆRING DER SÆTTER SPOR LÆRING DER SÆTTER SPOR Faglighed Relationer Bevægelse Kreativitet - Initiativ Min drømmeskole - tegnet af Viktor, 3.A. VISION FOR SKOLEN PÅ NYELANDSVEJ LÆRING DER SÆTTER SPOR Vi er stolte af den kvalitet

Læs mere

Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser.

Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser. Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser. Denne deklaration følger den europæiske vision om, at alle

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser

Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser Perspektiver på den lokale indsats på arbejdspladsen Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Dagsorden 1. Baggrund

Læs mere

Livsstilscafeen indholdsoversigt

Livsstilscafeen indholdsoversigt Livsstilscafeen indholdsoversigt Mødegange á 3 timer: 14 mødegange fordeles over ca. 24 uger - 7 første mødegange 1 gang om ugen - 7 sidste mødegange hver 2. uge 3 opfølgningsgange efter ca. 2, 6 og 12

Læs mere

FAGLIGHED OG ARBEJDSMILJØ HVORDAN HÆNGER DET SAMMEN?

FAGLIGHED OG ARBEJDSMILJØ HVORDAN HÆNGER DET SAMMEN? FAGLIGHED OG ARBEJDSMILJØ HVORDAN HÆNGER DET SAMMEN? agenda Faglighed og Arbejdsmiljø hvordan hænger det sammen? Fra faglighed til kunnen Fra kerneopgave til kerneopgaver Standardisering, faglighed og

Læs mere

Arbejdsglædeambassadøren

Arbejdsglædeambassadøren Arbejdsglædeambassadøren Jon Kjær Nielsen j n.dk Hejsa! Navn Én ting du glæder dig til idag Jon Kjær Nielsen - Foredragsholder & Forfatter Civilingeniør, 2002. Tidl. HR-specialist. Foredragsholder og

Læs mere

Frisættende ledelse Kunsten at integrere medarbejdere i ledelsesprocesser

Frisættende ledelse Kunsten at integrere medarbejdere i ledelsesprocesser Frisættende ledelse Kunsten at integrere medarbejdere i ledelsesprocesser Pædagogisk lederkonference VIA University 24.januar 2014 Perspektivgruppen og Heimdal Planen for de næste par timer. Første runde:

Læs mere

Teams der vinder! - Samarbejde, der rykker

Teams der vinder! - Samarbejde, der rykker Teams der vinder! - Samarbejde, der rykker De gør de på håndboldlandsholdet. De gør det i guldkajakken. Og de gør det mange andre steder i sportens verden de vinder ved at samarbejde effektivt. De udnytter

Læs mere

Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed

Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed Hvilket mindset har socialrådgivere i denne kontekst? Hvilke præmisser baserer socialrådgiveren sin praksis på? I Dansk Socialrådgiverforening har vi afgrænset

Læs mere

Værdigrundlag for Medicoteknik

Værdigrundlag for Medicoteknik Version 1 Region Syddanmark Region Syddanmark ønsker at agere sådan, at såvel brugere som ansatte oplever: Ordentlighed i det vi gør og siger Vækst i fagligheden Rum til fornyelse og begejstring Mission

Læs mere

Dialoger i Projekter

Dialoger i Projekter For at ville må du vide! Demokrati i Projekter Bind I Dialoger i Projekter Nils Bech Indhold Bevar og forny! 3 To s-kurver og 14 dialoger Formål og mål, metoder og midler er ingredienser til at skabe RETNING.

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

modul 1 Samarbejde om kerneopgaven modul 2 Kommunikation om kerneopgaven tema 1 tema 3 tema 4 tema 2 Styrk samarbejdet om kerneopgaven

modul 1 Samarbejde om kerneopgaven modul 2 Kommunikation om kerneopgaven tema 1 tema 3 tema 4 tema 2 Styrk samarbejdet om kerneopgaven Styrk samarbejdet om kerneopgaven Guide til tovholderen Styrk samarbejdet om kerneopgaven er et gratis videobaseret undervisningsforløb til alle kommunale arbejdspladser, der ønsker at styrke samarbejdet

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Kunsten at undervise didaktisk refleksion og faglig dømmekraft i undervisningstilrettelæggelse. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor

Kunsten at undervise didaktisk refleksion og faglig dømmekraft i undervisningstilrettelæggelse. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor Kunsten at undervise didaktisk refleksion og faglig dømmekraft i undervisningstilrettelæggelse Lene Tanggaard, Ph.d., Professor Pædagogisk takt (eller kunsten at undervise) Takt er at sammenligne med en

Læs mere

Partnerskaber blandt kunstnere, kulturinstitutioner og skoler

Partnerskaber blandt kunstnere, kulturinstitutioner og skoler ! Partnerskaber blandt kunstnere, kulturinstitutioner og skoler Kunsten at lede kultur ind(e) i skolen, LMS, Sønderborg 2017 Tatiana Chemi, PhD Associate Professor in Educational Innovation tc@learning.aau.dk

Læs mere

Kompetenceudvikling og professionelles læring. Micki Sonne Kaa Sunesen, PhD

Kompetenceudvikling og professionelles læring. Micki Sonne Kaa Sunesen, PhD Kompetenceudvikling og professionelles læring Micki Sonne Kaa Sunesen, PhD Hvad og hvordan? Afsæ:et Resultater fra Ph.d. a9andling (2013-2016). Disposi

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Skolen'på'Nyelandsvej& MISSION VISION

Skolen'på'Nyelandsvej& MISSION VISION Skolen'på'Nyelandsvej& MISSION Vores mission er, at hvert eneste barn udvikler livsduelighed i samtid og fremtid at de kan skabe sig et meningsfuldt liv i egne øjne og i omverdenens, som barn og som voksen

Læs mere