Studietur 2015: San Francisco

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Studietur 2015: San Francisco"

Transkript

1 Studietur 2015: San Francisco 1. Praktiske oplysninger Afgang torsdag d. 19. marts kl fra Billund Lufthavn. Hjemkomst torsdag d. 26. marts kl , Billund. Indkvartering: Hotel Kabuki, beliggende centralt i San Francisco. Alle tiderne er lokal tid. Tidsforskellen DK San Francisco er -9 timer Indrejse i USA I forbindelse med indrejse i USA, med et ophold på under 90 dage, er det nødvendigt at foretage en ESTA (Electronic System for Travel Authorization) registrering. Registreringen skal ske elektronisk senest 72 timer før indrejsen. En ESTA-godkendelse koster normalt 14 dollars (cirka 80 DKK). Det er eget ansvar at foretage ESTA-registreringen, og kommunen refunderer de 14 dollars. På Udenrigsministeriets hjemmeside er det muligt at finde linket til ESTA registrering via. Stien: Rejse til udlandet -> Pas og visum -> USA. Flere informationer om indrejse til USA kan findes på Udenrigsministeriets hjemmeside eller den amerikanske ambassades hjemmeside: Udenrigsministeriets hjemmeside: Den amerikanske ambassades hjemmeside: Endvidere er det afgørende vigtigt, at vi har jeres pasoplysninger, herunder: Navn, ordret som det står i passet. Fødselsdato og år. Passets udløbsdato. o Bemærk: Passet skal være gyldigt under hele rejseperioden. Forlængede pas anerkendes såfremt passet er udstedt efter august Det er meget vigtigt, at alle navne er oplyst præcist som de står i passet og fuldstændigt korrekt stavet. Det er før set, at en lille forskel i navnet på passet og flybilletten ikke godkendes i paskontrollen. På studieturen er I dækket af kommunens forsikring, så der er ikke nogen grund til, at I tegner tillægs- eller rejseforsikringer. I flyet skal man udfylde en indrejseerklæring, hvor der bliver spurgt ind til en række forhold. Selvom spørgsmålene kan synes besynderlige, så er det vigtigt, at man svarer sandfærdigt, og frastår fra at bruge humor/ironi/sarkasme. Sikkerhedspersonalet i lufthavnen tager skemaerne meget alvorligt, og meget bogstaveligt. Hvis man er forhindret i at deltage i turen, bedes man melde tilbage øjeblikkeligt. Det gælder også, og i virkeligheden i særdeleshed, hvis man har givet tilsagn, men bliver forhindret af væsentlige årsager.

2 1.2. Indkvartering og forplejning Under opholdet i San Francisco vil vi være indkvarteret på det firestjernede Hotel Kabuki. I kan læse mere om hotellet her: Dette elegante hotel er beliggende i San Franciscos Japantown og blander østligt og vestligt design. Hotellet er forbundet med butikscentret Nihonmachi. Butikkerne ved Union Square ligger 10 minutter med bus derfra. Hotellet har en hyggelig gårdhave med en fiskedam samt en japansk sauna. Samtlige 218 værelser har 26-tommers fladskærms-tv, ipod-dockingstation og værdiboks til bærbar computer. Der er desuden skrivebord og gratis wi-fi. Væggene er udsmykket med traditionel japansk kunst. Kabuki s restaurant og sportsbar O Izakaya Lounge serverer morgenmad alle ugens dage, og middag tirsdag til lørdag. Restauranten tilbyder over 20 forskellige slags sake og adskillige fladskærms-tv'er. Bemærk, at jeres ipads og iphones ikke kan tilgå jeres byrådsmail når I er i udlandet, og kommunens dataaftale betyder, at I ikke kan bruge data-roaming i USA via de abonnementer, som I har fra kommunen. Derfor vil WiFi være eneste adgang til internettet fra de af kommunen udleverede elektroniske hjælpemidler. Der vil være selvstændig morgenmad på hotellet mellem Programmet kommer til at være fagligt fra , afbrudt af fælles frokost, i udgangspunktet fra Fra vil der hver dag være en evalueringsseance med fokus på dagens faglige udbytte, samt en gennemgang af morgendagens program. Der vil være arrangeret fælles middag mellem 18-20, hvorefter programmet enten er frit, fagligt eller der vil være arrangeret et socialt arrangement. I weekenden vil programmet starte kl.?, og der vil være fokus på socialt samvær, samt at udforske San Francisco lidt nærmere Etikette i Californien Om Californien kan man overordnet sige, at man har en forholdsvis uformel etikette. Kun få steder har en dresscode der påkræver mere end en pæn skjorte, et par bukser og pæne sko. Slips og jakke/kjole-sæt er generelt ikke påkrævet. Bemærk, at rygning er forbudt inden døre, ganske som i Danmark. Der er restauranter der har udendørs rygefaciliteter, men det er altid en god idé, at tjekke det med tjeneren, før man tænder en cigaret. Indtagelsen af alle typer af alkohol er forbudt på offentlige arealer. Altså gader, veje, offentlige bygninger etc. Hvis man tager ud for sig selv, og vælger at spise udenfor selskabet, så er det en god hovedregel, at man giver 15-20% i drikkepenge. Lønningerne for servicepersonel i USA er meget lav, og drikkepenge er en forudsætning for, at tjenerne/servitricerne kan klare sig. Den hurtigste fremgangsmåde er, at kigge på skattebeløbet (tax amount) på regningen, og så gange med to. Det er fornuftigt at være moderat i sine formuleringer, hvis man diskuterer politik og samfundsforhold med folk, som man kun lige har mødt. En vis grad af politisk korrekthed bliver anset for gode manerer, i hvert fald indtil man har talt sig ind på hinanden.

3 2. Californien Californien, med kælenavnet "The Golden State" er den mest folkerige delstat i USA. Kælenavnet, som på dansk betyder "den gyldne stat", opstod under "guldfeberen". Californien dækker den sydlige halvdel af den amerikanske vestkyst. Californien har omkring indbyggere. Med sit areal på km2, er Californien omkring ti gange så stort som Danmark. Hovedstaden i Californien er Sacramento. Sacramento har omkring indbyggere. Største byer er Los Angeles, San Francisco, San Diego, San Jose, Inland Empire, Bakersfield, Fresno og Palmdale. Landbrugsprodukter som rosiner, blommer, bomuld, byg, hvede, ris, avocadoer, appelsiner og vin, spiller en vigtig rolle for områdets økonomi. Agerbruget er særligt udbredt i Den Californiske Dal. Derudover er Californien kendt for filmindustrien i Hollywood ved Los Angeles og IT industrien Silicon Valley, ved San Francisco. Turismeindustrien spiller desuden en betydelig rolle med flere nationalparker som Yosemite National Park, Big Sur, Death Valley National Park og the Sierra Nevadas. Størstedelen af Californien har subtropisk middelhavsklima ved kysterne, med tørre somre og kun lidt køligere vintre. Den nordvestlige del af Californien har tempereret klima med større nedbørsmængder end den sydlige del. I bjergområderne som eksempelvis Sierra Nevada falder nedbøren som sne om vinteren, mens somrene er kølige.

4 2.1. San Francisco San Francisco dækker et område på omkring 121 kvadratkilometer, med en befolkningstæthed på omkring indbyggere pr. kvadratkilometer. Det gør San Francisco til en af de tættest befolkede byer i USA, kun overgået af New York. Byen er den fjerde største i Californien, overgået af LA, San Diego og San Jose og den 14. største i hele USA. I den centrale del af byen bor ca mennesker, men er oplandshovedstad for op imod 8.5 millioner mennesker. Byen blev grundlagt den 29 juni 1776, da spanske kolonister etablerede et fort ved Golden Gate, samt etablerede St. Francis of Assisi missionen. Guldfeberen i 1849 medførte en kæmpe vækst, og gjorde i perioden byen til hele vestkystens største by. I 1906 blev byen ramt af et kæmpe jordskælv og efterfølgende en brandstorm, der lagde 3/4 af byen øde. Byen blev dog hurtigt genopbygget, og under anden verdenskrig var byen udskibningshavn for alle amerikanske soldater, der skulle gøre tjeneste i Stillehavskrigen. Efter krigen blev byen en neksus for hjemvendte soldater, massiv indvandring og en voksende hippie-modkultur. Fredsbevægelsen, homorettighedsbevægelsen og andre liberale kræfter har haft San Francisco som (u)officiel hovedstad i en årrække. I dag kan man sige, at San Francisco, lige som Århus, både har den lille bys charmerende intimitet og en verdensmetropols sofistikerede stemning og stil. San Francisco er kunstnerisk perfektion, fræk karakter og den liberale livsstils arnested i absolut naturskønne omgivelser. Det er længe siden, at folk havde blomster i håret, når de rejste til San Francisco. Mangfoldighed og åbenhed blomstrer dog stadig i fulde flor, med blandt andet det homoseksuelle Castro området og det kinesiske Chinatown, som er en sælsom blanding af tidløst kitsch og traditionelt håndværk. Byen ved Stillehavet har en fantastisk placering i kuperet terræn og de stejle gader kan hurtigt tage pusten fra en. Men der er et veludviklet offentligt transportsystem, Cable Cars, kabeltrukne sporvogne, som siden 1873 har været der for det samme. Byen har også USA s engang mest berygtede fængsel, Alcatraz. Her sad USA's værste forbrydere indespærret på en lille ø, det skulle være umuligt at flygte fra. Alligevel er flere indsatte forsvundet sporløst fra øen, omgivet af den stærke strøm i bugten Golden Gate Bay. Et andet af San Franciscos store varetegn er Golden Gate Bridge, der forbinder trafikken hen over bugten i orangerød nostalgi.

5 San Franciscos Museum of Modern Art præsenterer de store kunstnere fra især 1900-tallet, både i den forførende, faste udstilling og i de forfriskende, vekslende gæsteudstillinger. Union Square er et af verdens førende shopping områder, hvor man samtidig kan tage en pause fra det hektiske byliv med en drink eller et teaterstykke. Nyd en dejlig middag på Fishermans Wharf i en af dem mange gode fiskerestauranter. Området syder af liv i aftentimerne, mens det i dagtimerne byder på tilbagelænet reflektering for både lokale og turister. Midt i havnebassinet har en stor koloni af californiske søløver slået sig ned efter det store jordskælv i San Francisco, og USA i forhold til Danmark Selvom San Francisco grundlæggende minder om en europæisk storby, så må man gøre sig klart, at USA ikke er som Danmark. Amerikanere tænker ikke som danskere, og vores moral og normer er ikke ens. Hvor Danmark i høj grad er bygget op omkring det kollektive samfundsansvar og velfærdsstaten, så er essensen i det amerikanske samfund retten til Life, Liberty and the Pursuit of Happiness altså retten til Liv, Frihed og at forfølge lykken. Individet er i centrum i højere grad end i Danmark. Det er helt grundlæggende amerikansk, at individet er den drivende kraft, og staten ikke skal blande sig for meget. Dette er delvist et levn fra kolonitiden, hvor England var koloniherre over de amerikanske kolonier, og opkrævede skatter og afgifter. Modviljen imod den fjerne stat/regering, der beskatter uden at give indflydelse, er stadigt dybt forankret i mange amerikaneres nationale selvforståelse, desuagtet om de er republikanere eller demokrater ikke mindst fordi amerikanerne generelt går meget op i deres forfatning og uafhængighedserklæring. Som følge af de religiøse tanker der bandt mange af de tidligste immigranter sammen, bl.a. at Gud belønner den flittige og dygtige med succes, er USA i dag et samfund med kun begrænset klassebevidsthed. Til gengæld er det hyper-individualistisk, med en klar forkærlighed for frihed frem for orden. Der er en stærk antistatslig tankegang, og som følge af skepsissen over for de føderale myndigheder er der også en udpræget skepsis over for beskatning. Amerikanerne foretrækker et system, der giver lige muligheder, ikke lige resultater på et grundlæggende plan er de mere til et meritokrati. Deres identitetsfølelse er i mindre grad bygget op omkring profession eller nuværende situation, og de er generelt overbeviste om social mobilitet. Amerikanere er generelt store tilhængere af The American Dream drømmen om, at alle kan opnå noget stort, desuagtet deres udgangspunkt i livet. Janteloven er totalt fremmed for dem at turde ville mere, præstere mere, tjene mere, opnå mere er noget amerikanere (generelt set) respekterer og ser op til. Ikke dermed sagt, at de dyrker selvfedhed men at være selvhjulpen er et stærkt karaktertræk i amerikansk identitet. Tre nøglekaraktertræk hos amerikanerne er rastløshed, individualisme og materialisme Frivillighed i USA Når det er sagt, så er USA også et land, hvor der i høj grad tages et frivilligt ansvar. Det er ofte meget bundet op på lokaltilknytning. Enten til en kirke/overbevisning, en vej, en bydel eller en specifik sag.

6 Imellem september 2012 og september 2013 havde 25,4% af den amerikanske brugte mindst én dag på frivilligt arbejde. Det svarer til omkring 62,6 millioner mennesker. I gennemsnit brugte hver frivillig 50 timer på deres frivillige engagement. Udover dem der laver frivilligt arbejde, er der rigtig mange, der giver penge til velgørende formål igen typisk bundet op på de samme parametre, som det frivillige arbejde. Det er ikke unormalt, at et lokalområde går sammen om at løfte opgaver, som vi i Danmark løfter igennem velfærdssamfundet. Andelen af frivillige er ikke specielt anderledes end i Danmark, men arten af frivillighed er. Og omfanget af frivilligt arbejde pr. frivillig. Vi arbejder på at kunne komme til at besøge nogle steder, der i en dansk forståelse uden tvivl ville være kommunale eller statslige, men som i USA bliver rent kørt af frivillige, eller hvor der måske er et fåtal af ansatte (tit lønnet af den/de frivillige forening(er)), og suppleret af frivillige Velfærdsteknologi og innovation Da San Francisco er direkte nabo til Silicon Valley, kommer vi til et område, hvor der er en gigantisk udvikling indenfor det teknologiske område. Der er mange opstartsvirksomheder, og det er uden sammenligning et stærkt vækstcentrum på verdensplan. Det handler ikke kun om nanoteknologi og computerprogrammer også indenfor velfærdsteknologiområdet er der en rivende udvikling. Spændingsfeltet hvor robotteknologi og genoptræning mødes er interessant, og noget vi forventer at kigge nærmere på. Ligeledes vil vi prøve at se nærmere på, hvordan sygeplejen og ældreplejen kan udvikle sig ved hjælp af ny teknologi og menneskelig innovation. 3. Turens hovedtemaer Vi sammenarbejder med Udenrigsministeriet om at lave det bedst mulige program, indenfor de retningslinjer udvalget har udstukket: Toppen af Poppen indenfor boliger til ældre. Hvad kan man i USA, når man gør det bedst? Velfærdsteknologi herunder Big Data, robotteknologi og? Anderledes Pleje herunder EDEN, besjæling Medborgerskab og frivillighed hvad kan de i USA og hvordan? Relationel koordinering. Sundhed praktiske erfaringer fra USA; herunder Social Impact Bonds, Kayser Permanente m.m.

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2016/17. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2016/17. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School Valgfrihed! Kun hos InterStudies: vælg mellem 3 programtyper Plusprogram Giver dig en blød landing på Orientation Camp i London eller

Læs mere

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2015/16. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2015/16. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School Valgfrihed! Kun hos InterStudies: vælg mellem 3 programtyper Plusprogram Giver dig en blød landing på Orientation Camp i London eller

Læs mere

Study Abroad Semester på San Diego State University i Californien, efteråret 2012

Study Abroad Semester på San Diego State University i Californien, efteråret 2012 Study Abroad Semester på San Diego State University i Californien, efteråret 2012 Indledning Denne rapport omhandler et study abroad semester på San Diego State University(SDSU) i San Diego, Californien,

Læs mere

Alderens muligheder. Ældre Sagens Fremtidsstudie

Alderens muligheder. Ældre Sagens Fremtidsstudie ARBEJDE ARBEJDE ARBEJDE ARBEJDE ENNERNE FAMILIEN OG VENNERNE Alderens muligheder ELFÆRD VELFÆRD VELFÆRD Ældre Sagens Fremtidsstudie KVALITET HELBRED OG LIVSKVALITET Alderens muligheder Ældre Sagens Fremtidsstudie

Læs mere

Gartnerivej 11, 7500 Holstebro - Danmark

Gartnerivej 11, 7500 Holstebro - Danmark I samarbeid med Norges Friidrettsforbunds Veteranutvalg tilbyr Holstebro RejseCenter fellesreise til verdensmesterskapene i veteranfriidrett som arrangeres i Sacramento, California Avreise fra Norge 4.

Læs mere

Folkets Samling Oplæg om fællesskab i bydelen, alternative jobs og lokal valuta Af Tommy FalkeØje, København 2013.

Folkets Samling Oplæg om fællesskab i bydelen, alternative jobs og lokal valuta Af Tommy FalkeØje, København 2013. Folkets Samling Oplæg om fællesskab i bydelen, alternative jobs og lokal valuta Af Tommy FalkeØje, København 2013. DEL 1: Teorier og erfaringer Hjemmesiden Folkets-Samling.dk handler om, at folk skal finde

Læs mere

Dansk Vestindien. Med eller uden dansk rejseleder

Dansk Vestindien. Med eller uden dansk rejseleder Dansk Vestindien Med eller uden dansk rejseleder Stjernegaard Rejser i Dansk Vestindien ST. THOMAS Brewers Bay Lindberg Bay Magen's Bay Charlotte Amalie Bolongo Bay Red Hook Secret Habour Trunk Bay Annaberg

Læs mere

Vidensgrundlag. Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta. September 2012. En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg

Vidensgrundlag. Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta. September 2012. En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg Vidensgrundlag September 2012 Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg Udgiver: Udarbejdet af: Grafisk kommunikation & design: Forlag: Tryk:

Læs mere

KØBENHAVN en levende erhvervsby

KØBENHAVN en levende erhvervsby KØBENHAVN en levende erhvervsby Vild med København Chris MacDonald har aldrig haft en business-plan, alligevel står han bag sit eget succesrige firma "Grace Health", der naturligt nok sælger Energy management.

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

ÅRSSKRIFT. UdgIveT af elevforeningen. Nordjyllands Landbrugsskole

ÅRSSKRIFT. UdgIveT af elevforeningen. Nordjyllands Landbrugsskole ÅRSSKRIFT UdgIveT af elevforeningen Nordjyllands Landbrugsskole LUNdbæK 2011 ÅRSSKRIFT Udgivet af elevforeningen Nordjyllands Landbrugsskole Lundbæk 2011 Sats og tryk: degngrafisk.dk 1 2 Året i billeder

Læs mere

Håndbog i FORENINGSARBEJDE

Håndbog i FORENINGSARBEJDE 1 Håndbog i FORENINGSARBEJDE Kulturelle Samråd i Danmark 2 Håndbog i foreningsarbejde er udgivet af Kulturelle Samråd i Danmark Farvergade 27D, 3., 1463 København K Tlf.: +45 33 93 13 26 www.kulturellesamraad.dk

Læs mere

Skat eller ikke skat

Skat eller ikke skat Nyhedsbrev nr. 17 April 2015 Nyt fra Den Konservative Vælgerforening i Egedal Skat eller ikke skat Af Eva Møller, formand for Den Konservative Vælgerforening i Egedal Betal din skat med glæde, siges der

Læs mere

Se med forældrenes øjne. Introduktion

Se med forældrenes øjne. Introduktion Se med forældrenes øjne Introduktion Se med forældrenes øjne Introduktion 2010 Danmarks Evalueringsinstitut Tekst Helene Brochmann Solvej Mose Mailund Design BGRAPHIC Foto Mette Bendixsen Hung Tien Vu

Læs mere

Håndbog i. Kulturelle Samråd i Danmark

Håndbog i. Kulturelle Samråd i Danmark Håndbog i FORENINGSARBEJDE Kulturelle Samråd i Danmark 2 Håndbog i foreningsarbejde er udgivet af Kulturelle Samråd i Danmark Farvergade 27D, 3., 1463 København K Tlf.: +45 33 93 13 26 www.kulturellesamraad.dk

Læs mere

Fokuspakke: Ungdomsdemokrati

Fokuspakke: Ungdomsdemokrati Fokuspakke: Ungdomsdemokrati Til ungdomsråd i NAU, Kommunalvalget står for døren, og det betyder en unik mulighed til et ungdomsråd for at sætte de unges dagsorden. Mangler I et sted at være, vil I gerne

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere

Nyt fra. MønsBank. Møns Bank åbner i Næstved. Tid til nyt boliglån? Smag på Møn. Banken med stærke relationer - værd at anbefale.

Nyt fra. MønsBank. Møns Bank åbner i Næstved. Tid til nyt boliglån? Smag på Møn. Banken med stærke relationer - værd at anbefale. Oktober 2014 Nyt fra MønsBank Møns Bank åbner i Næstved Smag på Møn Tid til nyt boliglån? Banken med stærke relationer - værd at anbefale NYT FRA BANKEN Velkommen til godt Nyt fra Møns Bank I denne udgave

Læs mere

Krydstogt over Atlanten

Krydstogt over Atlanten REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG 2014 Krydstogt over Atlanten Madeira Tenerife De Vestindiske Øer Caribien - 19 dage 15 dages transatlantisk krydstogt med fuld forplejning. Nyd opholdet ombord på det flotte

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 cellehåndbog indholdsfortegnelse Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5 Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 Cellegruppelederen... 12 Cellegruppeaftenerne... 15 Facilitering...

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

SÅDAN FÅR DU BILLIGERE REJSER AF OLE STOUBY UDGIVET AF REJSESØGEMASKINEN

SÅDAN FÅR DU BILLIGERE REJSER AF OLE STOUBY UDGIVET AF REJSESØGEMASKINEN SÅDAN FÅR DU BILLIGERE REJSER AF OLE STOUBY UDGIVET AF REJSESØGEMASKINEN INDHOLD Side 4 FLYBILLETTER 1. Bestil i god tid Side 10 Side 2. Rejs udenfor højsæsonen her er det billigst 3. Rejs billigt på bestemte

Læs mere

Håndbog for DFUNKs regionsforeninger. Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer

Håndbog for DFUNKs regionsforeninger. Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer Håndbog for DFUNKs regionsforeninger Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer Indhold: 1. Formålet med håndbogen 2. Regionsforeningens placering i organisationen 3. Arbejdet i bestyrelsen

Læs mere

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING Af Ivan Christensen, Anne Sørensen & Christoffer Zeuthen Socialt Udviklingscenter SUS 1 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 KORT OM SOCIAL COACHING, FUNDAMENTET

Læs mere

Huan-yíng. Få nøglen til godt værtskab på kinesisk. Fakta Gode råd Inspiration

Huan-yíng. Få nøglen til godt værtskab på kinesisk. Fakta Gode råd Inspiration Huan-yíng Få nøglen til godt værtskab på kinesisk Fakta Gode råd Inspiration Om Huan-yíng initiativet www.huanying.dk I efteråret 2012 etablerede Oplevelsernes Academy hjemmesiden www.huanying.dk. Sitet

Læs mere

Sådan opstarter du et ungdomsråd

Sådan opstarter du et ungdomsråd Sådan opstarter du et ungdomsråd Unge, sociale aktiviteter, indflydelse, fester og mulighed for at blive hørt af kommunen er essens af et ungdomsråd. Mangler I et sted at være, vil I gerne have flere penge

Læs mere

Forsikring. Tema. Det digitale liv. Arbejdsmiljø. Kompetencer. Uddannelse. Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring

Forsikring. Tema. Det digitale liv. Arbejdsmiljø. Kompetencer. Uddannelse. Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Tema Nr. 6 - Oktober 2011 Forsikring Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Det digitale liv Medlemmernes digitale verden Kompetencer Et fag i udvikling Arbejdsmiljø Digital drøm eller

Læs mere

HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET BOLIG I UDLANDET. Sygesikring i udlandet

HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET BOLIG I UDLANDET. Sygesikring i udlandet ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE BOLIG I UDLANDET September 2006 Udfordrende Frankrig Tips til boligkøb Sygesikring i udlandet Kend skattereglerne Køb og lej ud Lene og

Læs mere

rettigheder for personer med handicap

rettigheder for personer med handicap FN s KONVENTION OM rettigheder for personer med handicap PÅ LET DANSK FN s KONVENTION OM RETTIGHEDER FOR PERSONER MED HANDICAP PÅ LET DANSK Udgivet af: Socialministeriet, 2010 Bearbejdning af FN s konvention

Læs mere