REFERAT. Møde i Museumsudvalget for Kulturhistorie Mødedato: 12. oktober 2016, kl Sted: Slots- og Kulturstyrelsen, København

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "REFERAT. Møde i Museumsudvalget for Kulturhistorie Mødedato: 12. oktober 2016, kl Sted: Slots- og Kulturstyrelsen, København"

Transkript

1 REFERAT 24. oktober 2016 Museer Møde i Museumsudvalget for Kulturhistorie Mødedato: 12. oktober 2016, kl Sted: Slots- og Kulturstyrelsen, København Lise-Lotte Bjerre llb@slks.dk Jour. nr. 15/ Deltagere fra udvalget: Broder Berg (formand), Iben Fonnesberg-Schmidt, Ingeborg Svennevig, Jesper Stub Johnsen, Lene B. Frandsen, Morten Søvsø, Ulla Schaltz Deltagere fra Slots- og Kulturstyrelsen: Kathrine Lehmann, Lise-Lotte Bjerre (referent) Dagsorden 1) Godkendelse af dagsorden 2) Godkendelse af referat fra sidste møde (bilag) 3) Orientering fra formanden 4) Orientering fra Slots- og Kulturstyrelsen 5) Orientering fra den Arkæologiske arbejdsgruppe v/morten Søvsø 6) Orientering fra Det Særlige Bygningssyn v/ kulturarvschef Jens Toftgaard, Odense Bys Museer (bilag) 7) Drøftelse af praksis for kvalitetsvurderinger og Danske Museer i tal (bilag) 8) Opfølgning på kapitel 8 nyere tid 9) Orientering om status for SARA v/ projektleder Henrik Jarl Hansen, Slots- og Kulturstyrelsen 10) Eventuel behandling af ansøgninger til Puljen til erhvervelser (bilag) 11) Eventuelt Dagsordenspunkterne 6, 9 og 10 blev behandlet efter dagsordenspunkt 4. Referat 1) Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt. 2) Godkendelse af referat fra sidste møde (bilag) Referat blev godkendt. 3) Orientering fra formanden Broder orienterede om:

2 Side 2 Det Strategiske Panel har holdt to møder siden sidst om temaerne Daglig ledelse på museerne og Samlingsvaretagelse. Begge møder har mundet ud i key learnings med forslag til henholdsvis at styrke og professionalisere ledelse på museerne og at styrke museernes samlingsvaretagelse. Michael Christiansen holdt et interessant oplæg for panelet om ledelse. Ulla: kulturministeren har godkendt panelets arbejdsform med debat og key learnings godt, at panelets key learnings bliver brugt efterfølgende. Især key learning om samlingsvaretagelse er blevet fulgt op, bl.a. med styrelsens tre seminarer om museernes samlingsvaretagelse. Derudover tages emnet op i Netværket for nyere tid januar 2017 ser gerne panelets key learnings udbredt endnu mere, og panelet overvejer hvordan. næste møde i panelet handler om museer og forretningsmodeller. Morten: godt, at styrelsen holder seminarer om samlingsvaretagelse, men vigtigt at styrelsen er opmærksom på, at der er forskel mellem arkæologi og nyere tid. Broder: roste seminar om samlingsvaretagelse i Aalborg, men museerne udfordres generelt af faldende statslige tilskud og løbende politiske overvejelser om omfordeling af statstilskud imellem museerne. Morten foreslog, at museernes økonomi tages op som tema i det strategiske panel. Jesper oplyste, at ODM gerne deltager i analysearbejde i den forbindelse. 4) Orientering fra Slots- og Kulturstyrelsen Lise-Lotte orienterede om: Evaluering af udvalgsstruktur: Udpegningsperiode for udvalg og panel udløber 1/ I november 2016 vil der foreligge plan for evaluerings- og udpegningsproces. Evalueringen vil bl.a. indeholde et element af selvevaluering. Brug af panelets key learnings: Som led i styrelsens opfølgning på Rigsrevisionens kritik i 2014 af museernes samlingsvaretagelse holder styrelsen tre seminarer i Aalborg, Vejle og i København for at få museernes input til om behov for national strategi for museernes samlingsvaretagelse. Panelets key learning om samlingsvaretagelse har været et væsentligt bidrag, der danner både fundament for nogle af de tiltag, der finder sted undervejs i processen, og giver retning til det videre arbejde. Museumsmøde for ledere og formænd: styrelsen holder museumsmøde for museumsledere og deres bestyrelsesformænd 1. november. Temaet er Det relevante museum mellem bløde værdier og hard cash.

3 Side 3 Strategisk pulje 2016: Ved ansøgningsfristen 15/9 var status: Samlingsvaretagelse: 32 ansøgninger (4,5 mio. kr. til fordeling) Erhvervelser: 17 ansøgninger (1,8 mio. kr. til fordeling) Styrkelse af forskerkompetencer: 6 ansøgninger (1,0 mio. til fordeling). Kulturministeriets Forskningsudvalg: 24 statslige og statsanerkendte museer har fået støtte fra puljen til forskningsprojekter og ph.d.-stipendier. Læs mere: rsigt_over_st%c3%b8ttemodtagere_af_kulturministeriets_forskningsudvalg.pdf_324205_1_1.pdf Den nationale brugerundersøgelse: Styrelsen har haft et EU-udbud om den nationale brugerundersøgelse på museerne i perioden SLKS har nu tilbudt kontrakten til Rambøll/Manto. Ingeborg ønskede designmanual for brugerundersøgelsen tilsendt. 5) Orientering fra den Arkæologiske arbejdsgruppe v/morten Søvsø Morten orienterede om: Statistiske oplysninger: Meget arbejdskrævende at skaffe overblik over statistiske oplysninger på arkæologi området. Behov for målrettede databaser. En række forskellige opgaver, herunder rådgivning i konkrete sager. Bl.a. undersøgt, om det er muligt at etablere en forsikringsordning, hvor virksomheder kan tegne forsikring imod udgifter ved arkæologiske undersøgelser. Lene: Status for sonderingerne om forsikringsordning er, at ingen forsikringsselskaber har ønsket at påtage sig opgaven. Grusgravssager koster en uforholdsmæssig stor del af de afsatte midler i styrelsen til udgravninger, da det er forholdsvis nemt for en virksomhed at starte en grusgravsvirksomhed op. Jesper Hermansens orientering til kommunerne om, at styrelsen generelt har opfordret alle museer med arkæologisk ansvar til at være opmærksomme på, at styrelsens Vejledning om gennemførelse af arkæologiske undersøgelser skal overholdes, kan have udløst tvivl i kommunerne mht., om det lokale arkæologiske museum har udført arbejdet korrekt og dermed skabt mistillid i forholdet mellem kommune og museum. Kathrine: Der er konkret konstateret fejl i afregningen over for nogle bygherrer. Kommunerne er orienteret om styrelsens brev til kommunerne, da kommunerne som offentlig hovedtilskudsgiver har tilsynsforpligtelsen med hovedparten af museerne i hht. driftstilskudsloven. Styrelsen gennemfører en stikprøvekontrol i den kommende tid, og vurderer på den baggrund, om der er behov for yderligere tiltag.

4 Side 4 Dorte Veien, styrelsen: har udtrykt ønske om, at arbejdsgruppen fortsætter, men at beslutning afventer evalueringen af den nuværende udvalgsstruktur. Morten og Lene: Sammenfattende fungerer den nuværende ordning godt. Ulla: Behov for en principiel drøftelse af de bygningssager, hvor staten har overdraget håndtering af samarbejde og aftaler om arkæologiske udgravninger til virksomheder, der varetager bygherrefunktionen på vegne af staten. 6) Orientering fra Det Særlige Bygningssyn v/ kulturarvschef Jens Toftgaard, Odense Bys Museer Jens oplyste, at bygningssynet er Kulturministeriets rådgivende udvalg i spørgsmål om bygningsfredning og -bevaring. Det består af 12 medlemmer, der er udpeget af kulturministeren efter indstilling fra institutioner og organisationer inden for det bygningskulturelle område. To medlemmer i bygningssynet repræsenterer en kulturhistorisk vinkel. Selvom bygningssynet udelukkende er rådgivende, kan Slots- og Kulturstyrelsen ikke frede en bygning uden bygningssynets positive indstilling. Derimod kan styrelsen beslutte ikke at frede en bygning, selv om synet har anbefalet det. Styrelsen kan også ophæve en fredning, selv om synet er imod det. Bygningssynet skal desuden rådgive i forbindelse med større restaureringsarbejder og byggeprojekter af mere principiel karakter på fredede bygninger. Styrelsen arbejder med at fastlægge strategi for det videre arbejde med bygningsbevaring fra 2017, herunder særligt bygningsfredningsarbejdet. Strategien skal udtrykke styrelsens overvejelser om og prioritering af frednings- og restaureringsarbejdet samt ramme og retning for en videreudvikling heraf. Arbejdet med en fredningsstrategi rejser nogle vigtige spørgsmål: 1) Hvilke kriterier skal man frede efter: unik, karakteristisk, bidrager til helhed, velbevaret typeeksempel etc.? 2) er der huller, dvs. væsentlige mangler, i fredningerne før 1945? 3) hvordan gribes fredninger efter 1945 an og hvilke områder/typer skal prioriteres? Det er positivt og relevant, at styrelsen har sat arbejdet med strategien i gang. Det hidtidige arbejde i bygningssynet har bl.a. vist, at der savnes et bedre samspil mellem det der foregår på nationalt niveau og det lokale niveau. Kulturhistoriske bygninger indgår ofte i en sammenhæng, hvor det kunne være fint, at staten freder bevaringsværdige miljøer. Bygningssynets opgaver er især fordelt på affredninger og fredninger. Den første opgave fylder pt mest. Affredning af en bygning betyder ikke, at den ikke fortsat er bevaringsværdig.

5 Side 5 Forslag om fredning af bygninger kommer ofte fra Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur. I praksis kommer forslag om fredning ofte fra områder med en aktiv bevaringsforening. Og der er ofte tale om en bestemt bygningsstil, der ønskes fredet. Dermed kan der sættes spørgsmålstegn ved, om den nuværende fredningspraksis sikrer, at det er de mest relevante bygninger og kulturmiljøer, der fredes. Den kulturhistoriske vinkel har øje for arkitekturens betydning i samfundet. F. eks. behov for at frede en børnehave som bidrag til illustration af velfærdssamfundet, selvom den ikke besidder en helt særlig arkitektonisk værdi. Efter 1945 vigtigt at sikre fredning til illustration af især velfærdssamfundet, industrialiseret landbrug og massebilisme. Broder: hvad efterspørges fra udvalget og museerne i forhold til at sikre den kulturhistoriske vinkel i fredningsarbejdet? Jens: Gerne dialog med udvalget, og at de lokale museer kan bidrage til kortlægning på området. Ingeborg: Der bør være særlig fokus på de truede bygninger. De ikke-truede bygninger kan dækkes af planlovgivningen. Derudover er det ofte først, når en bygning er truet, at der kan skabes lokal interesse for fredning. Kathrine: Bygningssynet skal have fokus på at frede, hvad der er af national interesse, og ikke nødvendigvis om det er truet. Broder: Nødvendigt med fokus på, at museerne kan komme tidligt på banen i processen med lokalplaner, så planerne tager hensyn til bevaringsværdier bygninger og kulturmiljøer. Ulla: Kvalificeret kortlægning kræver en overordnet strategi. Kunne tages op i det strategiske panel. I vores område nedrives bygninger i stor stil. Behov for kvalificeret at kunne kæmpe for udpegning af udvalgte kulturmiljøer. Lene: Fint projekt i Esbjerg med et tæt samarbejde mellem museer og kommune. Men bundet op på konkrete personer. Problem på sigt. Kathrine: Status for udflytning fra styrelsen til Nykøbing Falster er, at ca. 80 % af medarbejderne følger med til Nykøbing Falster. Jens: Udvalgets input tages med i det videre arbejde i bygningssynet. 7) Praksis for kvalitetsvurderinger og Danske Museer i tal Ulla: Styrelsens kvalitetsvurderinger er et fint redskab til at understøtte museernes udvikling, men gerne løbende forfine konceptet. Forslag: Hvis styrel-

6 Side 6 sen kun kommer på KV besøg ca. hvert 10 år, så er det en fordel, hvis der udvikles model, hvor alle årene siden sidst inddrages og ikke kun de sidste 4 år. Dermed kommer hele udviklingen med, og der bliver i højere grad rum for udsving. F.eks. på forskningsområdet, hvor der ofte er tale om en meget lang proces fra igangsætning til publikation og peer review. Iben: Specielt når det gælder forskning, er det vigtigt med en længere tidsperiode, især phd er og EU projekter strækker sig over en lang periode. Morten: KV er et virkelig godt værktøj, men når arkæologiske forhold skal vurderes, bør vi fra styrelsens side stille med arkæologisk kompetence. Sydvestjyske Museer oplevede ved KV i 2010 kritik af arkæologisk arbejde, som kunne være undgået, hvis arkæologisk kompetence havde været til stede. Ulla: Gerne mulighed for at tage højde for demografien, når der indrapporteres til Danske Museer i tal (DMIT). F.eks. har vi få unge i vores geografiske område, og kan dermed vanskeligt tiltrække et stort antal unge. Ulla: Gerne klar definition af besøgstal. Og når museerne med kort varsel skal forholde sig til centrale nøgletal fra DMIT i forbindelse med regnskab og beretning, så gerne besked i god tid, så revisorer kan tage højde herfor. Kathrine: Mange museer mangler kvalitetssikring af de tal, der indrapporteres til DMIT. Vigtigt at understrege, at lederne står til ansvar for de indrapporterede tal. Lise-Lotte: Vi er i Museer i gang med at præcisere, hvad der skal forstås ved besøgstal i DMIT. 8) Opfølgning på kapitel 8 nyere tid Broder: Behov for en opsamling og analyse af de erfaringer, der er indhentet fra udviklingsprojekter vedr. kapitel 8 arbejde støttet af henholdsvis Realdania og styrelsen. Gerne nedsættelse af en arbejdsgruppe. Kathrine: Der har været nedsat en arbejdsgruppe, der afgav anbefalinger. Dette dannede grundlag for styrelsens udarbejdelse af en projektbeskrivelse om opfølgning på anbefalingerne. Projektet er af ressourcemæssige grunde endnu ikke igangsat af styrelsen. Pga. udflytning og opsigelser mm. først realistisk at prioritere opgaven på den anden side af 1. kvartal Ulla: Gerne ad hoc udvalg for opgaven i Kathrine: Kernen i anbefalingerne er, at det er vigtigt, at museerne er på forkant i forhold til udarbejdelse af lokalplaner i kommunerne, da det er svært at få ændret væsentligt, når lokalplanerne er så langt i processen, at de sendes i høring. Styrelsen sender arbejdsgruppens anbefalinger til udvalget. (Bilag er vedhæftet referatet).

7 Side 7 9) Status for SARA v/ projektleder Henrik Jarl Hansen, Slots- og Kulturstyrelsen Henrik Jarl Hansen oplyste, at projekt SARA går godt. Tidsplanen er, at Regin lukker 28. oktober og SARA åbner 14. november Der kan blive en forsinkelse, i forhold til den hidtidige plan. Der er behov for lidt mere tid til testning inden Regin lukker. Ingeborg: Indgår kortintegreringsmodul i SARA? Henrik: kortmodul kommer med. I første omgang en enkel version. Funktionaliteten øges i forbindelse med at data fra MUD kommer med i løbet af Jesper: Indgår konserveringspakker og pladsregistrering? Henrik: ja til konserveringspakker og undersøger mht. pladsregistrering. Henrik: Vi tager supplerende opgaver i etaper. 10) Eventuel behandling af ansøgninger til Puljen til erhvervelser. Udvalget godkendte, at styrelsen afviser ansøgningen af hensyn til formalia. 11) Eventuelt Ingen bemærkninger.

8 Side 8 Bilag: Referat af møde i arbejdsgruppen for kap 8 nyere tid den 23. jan Deltagere Mai-britt Helle Jensen, Fåbrog-Midtfyns Kommune Jytte Nielsen, Museet for Thy og Vester Hanherred Helle Lassen, Hjørring Kommune Ulla Schaltz, Museum Lolland Falster Monica Stoye, Esbjerg Kommune Peter Dragsbo, Museum Sønderjylland Camilla Frellsen, Kroppedal Museum Hanne Ortvad, Herning Kommune Kåre Hjorth, Herning Kommune Kathrine Lehmann, Kulturstyrelsen Michael Lauenborg, Kulturstyrelsen Berit Fruelund Kjærside, Kulturstyrelsen Afbud Jørgen Smidt-Jensen Hvad er godt / god praksis? Det er i samarbejde med kommunen, at museet finder ud af, hvad der er værdifuldt. Der er ingen facitliste i forvejen heller ikke i form af saveregistreringer. Derfor skal museet oplære sine medarbejdere i områdets værdier. Når de centrale elementer er udpeget, skal museerne og kommunerne prioritere arbejdet med dem fx hvilke initiativer, der skal tages og i hvilken rækkefølge. Museet har behov for et ensartet sagsbehandlingsgrundlag og en fast procedure, så det hele ikke bliver enkeltsagsbehandling. Kommunen skal prioritere, hvilket materiale, der er relevant for museet. Det er vigtigt med personlige relationer mellem museet og kommunen, men et fast samarbejdsforum sikrer, at arbejdet og dets plads på den politiske dagsorden ikke tabes ved personaleændringer. Kommissorier er gode, da det er aftaler, som rækker ud over det personbårne samarbejde. Samarbejdet kan desuden styrkes gennem fx seminarer og kultuarvsdage. Museerne skal inddrages tidligst muligt fx i forbindelse med miljøscreening og landzonesager. Museer og kommuner skal kende, respektere og udnytte hinandens kompetencer, så der ikke trækkes på konsulenter udefra. Museerne skal være bevidste om at vise, at de har kompetencerne til at udføre opgaverne.

9 Museerne skal også udvise rettidig omhu De skal melde sig på banen forud for planstrategien og kommuneplanernes høringsfase. Museumslederne skal desuden prioritere, hvornår de selv deltager, og hvornår det er museumsinspektøren, som deltager. Side 9

10 Side 10 Hvad savnes? Kap 8 arbejdet er ikke kun en udgift. Det er også en ressource. Det er en måde, hvorpå museerne ikke bare dokumenterer. Gennem kap 8 arbejdet påvirker museerne fremtiden. Arbejdet kan inddrages i formidlingen, så museet kan vise kommunen, hvad de kan på planområdet. Der skal etableres samlede bevaringsfora, hvor museum og kommune drøfter, hvad der er bevaringsværdigt. Museer og embedsmænd er allierede. De skal udarbejde en strategi for, hvordan de påvirker politikerne i den rette retning. Der savnes synlige kulturmiljøråd evt. med tilknytning til de nye kulturaftaler. Det kan også overvejes at etablere fleksible samarbejdsråd, som tager fat i konkrete problemstillinger. Samarbejdsfora skal dog prioriteres ressourcemæssigt. Kulturstyrelsen skal medvirke til at opprioritere kap. 8 arbejdet lokalt enten ved sin tilstedeværelse eller gennem skriftlige henvendelser til kommunerne. Styrelsen skal medvirke til at få opgaven på den politiske dagsorden. Museumsfolkene mangler indsigt i planloven. Museumsinspektører skal derfor sættes ind i planloven gennem efteruddannelse. Efteruddannelse kan desuden gøre det lettere for medarbejderne at sælge varen i kommunen. Den bedste museumsinspektør i kap 8 er ikke nødvendigvis en specialist. Han skal derimod være ekspert i overblik. Der savnes et ekspertpanel med eksperter inden for forskellige områder, som de andre kap 8 arbejdere kan trække på, når de har behov for det. Museerne har forskellige udfordringer. Der savnes nationale samarbejdsfora omkring de forskellige problemstillinger. Vi mangler et regelsæt Hvor langt går rettighederne, hvor langt går pligterne, hvordan formaliseres samarbejdet. Gode eksempler Et eksempel på, hvornår kommunerne har betalt museet for at udføre særlige konsulentydelser? (Et eksempel kan være Fåborg-Midtfyn, som har betalt museet 1 mio. kr. for et særligt stykke arbejde. Forventningerne til museets arbejde i øvrigt er nedskrevet. I Esbjerg er der erfaring med, at museet kan fungere som konsulent for konsulenterne, men kommunen er blevet opmærksom på, at museet kunne have udført arbejdet. Et andet eksempel er Kroppedal Industri kulturminde samt ny ansøgning fra Socialministeriet og Høje Tåstrup Kommune eller landsbyprojekt fra Lolland-Falster) Et eksempel på samarbejde omkring kap 8 mellem flere kommuner (KOP)

11 Side 11 Et eksempel på fælles sprog fx fra Esbjerg Et eksempel på skabelon til et kommissorium Hvad skal drøftes, og hvad skal afklares? Et eksempel på et projekt, hvor kap 8 er inddraget i formidlingen

12 Side 12 Forslag til produkter: - Styrelsen kan igangsætte en kampagne målrettet museer og kommuner, hvor det fx forklares, at museerne ikke skal have ekstra penge for kap 8, og hvor kommunerne introduceres til kap 8. - Konference om den dynamiske kulturarv med politikere, embedsmænd, ODM, KL m.fl. - Regionale og nationale seminarer/workshops om kap. 8 arbejdet med deltagelse af både museumsleder og planchef. - Retningslinjer/vejledning med gode eksempler. Den kan indeholde: o En beskrivelse af rækkevidden af bestemmelserne i Museumsloven, herunder hvornår styrelsen går ind i sager rejst af museet. o En definition/beskrivelse af, hvad kap. 8 er. o Et katalog over, hvad museet kan o o En oversigt over kommuneplanernes cyklus. En overordnet guide eller vejledning for, hvordan samarbejdet mellem museet og kommunen skal fungere. Det vil styrke et evt. kommissorium i den politiske proces. - Der oprettes et katalog på nettet, hvor andre end arbejdsgruppen kommer med de gode eksempler på løsning af kap. 8 opgaver. - Efteruddannelse. Det kunne være frugtbart med samarbejde om efteruddannelse mellem ODM og Byplanlaboratoriet med deltagelse fra begge deres målgrupper. ODM kan desuden gennemføre grundlæggende indføring i planlovgivningen målrettet museumsmedarbejdere. Kurserne bør give merit og evt. indeholde praktikophold. Evt. kurser, hvor museumsmedarbejdere deltager sammen med en planlægger fra kommunen. - Bygningsseminarer. - Ændring af museumslov fx at der skal etableres et samarbejdsforum, og at museerne skal inddrages i en tidligere fase. - Der er ikke behov for yderligere kortlægning. - Koordinering af arbejdsplaner og kommuneplaner.

REFERAT. Møde i Museumsudvalget for Kulturhistorie Mødedato: 11. oktober 2017 Sted: Slots- og Kulturstyrelsen, H.C. Andersens Boulevard 2, København

REFERAT. Møde i Museumsudvalget for Kulturhistorie Mødedato: 11. oktober 2017 Sted: Slots- og Kulturstyrelsen, H.C. Andersens Boulevard 2, København REFERAT 20. december 2017 Møde i Museumsudvalget for Kulturhistorie Mødedato: 11. oktober 2017 Sted: Slots- og Kulturstyrelsen, H.C. Andersens Boulevard 2, København Jour. nr. 15/01679-19 Deltagere fra

Læs mere

REFERAT. Møde i Museumsudvalget for Kunsthistorie. 13. maj 2014 kl Referat. 20. juni 2014

REFERAT. Møde i Museumsudvalget for Kunsthistorie. 13. maj 2014 kl Referat. 20. juni 2014 REFERAT Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 20. juni 2014 muse@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk Møde i Museumsudvalget for Kunsthistorie

Læs mere

5. juli 2013. Bekendtgørelsen findes sidst i dokumentet. Panelet og de tre udvalgs opgaver fremgår af bekendtgørelsen. Det strategiske panel

5. juli 2013. Bekendtgørelsen findes sidst i dokumentet. Panelet og de tre udvalgs opgaver fremgår af bekendtgørelsen. Det strategiske panel Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk 5. juli 2013 Sammensætning af personer i Kulturstyrelsens

Læs mere

REFERAT. 7. februar Møde i Museumsudvalget for Kunsthistorie. 24. januar 2014 kl

REFERAT. 7. februar Møde i Museumsudvalget for Kunsthistorie. 24. januar 2014 kl REFERAT Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk 7. februar 2014 Møde i Museumsudvalget for Kunsthistorie

Læs mere

Tillæg nr. 10. Bevaringsværdige bygninger i Vordingborg Kommune. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021

Tillæg nr. 10. Bevaringsværdige bygninger i Vordingborg Kommune. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021 Tillæg nr. 10 Bevaringsværdige bygninger i Vordingborg Kommune Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021 Tillæg nr. 10 til Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021 Vordingborg Kommune Valdemarsgade

Læs mere

Kommissorium for Kulturmiljørådet for Midt- og Vestsjælland

Kommissorium for Kulturmiljørådet for Midt- og Vestsjælland Kommissorium for Kulturmiljørådet for Midt- og Vestsjælland Kommissorium (indhold og omfang) 1. Baggrund 2. Formål 3. Succeskriterier 4. Produkt 5. Bindinger 6. Organisering 7. Tidsramme 8. Økonomi 9.

Læs mere

Nøgletal for udgravning af jordfæstegrave/lene B. Frandsen 4. Opfølgning på opdateret materiale i forbindelse med rigsrevisions kritikpunkter

Nøgletal for udgravning af jordfæstegrave/lene B. Frandsen 4. Opfølgning på opdateret materiale i forbindelse med rigsrevisions kritikpunkter Referat Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2. sal 4800 Nykøbing F. Telefon 3373 3373 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk 22. november 2018 Møde V 2018 Møde i AGG d. 22. november 2018, kl. 10:30 12:30,

Læs mere

Kulturarven ved Vadehavet - set gennem udpegede kulturmiljøer og bygningsarv

Kulturarven ved Vadehavet - set gennem udpegede kulturmiljøer og bygningsarv Kulturarven ved Vadehavet - set gennem udpegede kulturmiljøer og bygningsarv Syddansk Universitet 13. april 2016 Mette Slyngborg 1. KoP: (Kulturhistorie og planlægning) Kommuner og museer m. fl. 2. Kulturhistorien

Læs mere

Vordingborg Kommunalbestyrelse har den 22. september vedtaget forslag til tillæg nr. 10 til Vordingborg Kommuneplan 2009-2021.

Vordingborg Kommunalbestyrelse har den 22. september vedtaget forslag til tillæg nr. 10 til Vordingborg Kommuneplan 2009-2021. Plansekretariatet Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Telefon 55 36 36 36 Direkte 55 36 24 23 Fax. 55 36 25 00 post@vordingborg.dk www.vordingborg.dk Anne-Line Møller Sutcliffe Sagsnr: 2011-2168 Forslag

Læs mere

Bygningskulturarv som ressource i fremtidens landdistrikter

Bygningskulturarv som ressource i fremtidens landdistrikter Bygningskulturarv som ressource i fremtidens landdistrikter 26. Bygningskultur 2015 samler aktørerne Bag Bygningskultur 2015 står Kulturstyrelsen og Realdania og med til at sikre et koordineret løft for

Læs mere

- En koordineret indsats for bygningskulturen

- En koordineret indsats for bygningskulturen Bygningskultur 2015 - En koordineret indsats for bygningskulturen side 1 20. marts 2011 Bygningskultur 2015 Bygningskultur 2015 er en satsning på at kvalificere arbejdet med den danske bygningsarv ud fra

Læs mere

Kulturmiljøet i landdistrikterne. Morten Stenak Konsulent, Ph.D.

Kulturmiljøet i landdistrikterne. Morten Stenak Konsulent, Ph.D. Kulturmiljøet i landdistrikterne Morten Stenak Konsulent, Ph.D. 19. juni 2013 SIDE 1 De stedbundne ressourcer Lokalt engagement Kyster Kulturarv Natur 19. juni 2013 side 2 Beliggenhed Lokale produkter

Læs mere

Mette Slyngborg, Sydvestjyske Museer. Odense 29. januar 2018

Mette Slyngborg, Sydvestjyske Museer. Odense 29. januar 2018 SAMARBEJDET MELLEM MUSEUM OG KOMMUNER OG MANGE FLERE Mette Slyngborg, Sydvestjyske Museer Odense 29. januar 2018 SAMARBEJDET MELLEM MUSEUM OG KOMMUNER OG EN DEL ANDRE Introduktion strategi i forhold til

Læs mere

Kulturstyrelsen. Møde i AGG, Arkæologisk Arbejdsgruppe, d. 29. oktober 2015, kl på Kulturstyrelsen

Kulturstyrelsen. Møde i AGG, Arkæologisk Arbejdsgruppe, d. 29. oktober 2015, kl på Kulturstyrelsen REFERAT 29. oktober 2015 Møde i AGG, Arkæologisk Arbejdsgruppe, d. 29. oktober 2015, kl. 10-14 på H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 fortidsminder@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

NOTAT. 25. februar Den fremtidige varetagelse af arkæologiske ansvarsområder

NOTAT. 25. februar Den fremtidige varetagelse af arkæologiske ansvarsområder NOTAT Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk 25. februar 2013 Den fremtidige varetagelse af arkæologiske

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om arkæologiske undersøgelser

Rigsrevisionens notat om beretning om arkæologiske undersøgelser Rigsrevisionens notat om beretning om arkæologiske undersøgelser August 2018 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 14/2017 om arkæologiske

Læs mere

NUUK. Seminar om bygningsbevaring. 5. og 6. oktober 2010. Bygningsfredning og BK 2015. Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA

NUUK. Seminar om bygningsbevaring. 5. og 6. oktober 2010. Bygningsfredning og BK 2015. Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA NUUK Seminar om bygningsbevaring 5. og 6. oktober 2010 Bygningsfredning og BK 2015 Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA 5. og 6. okt. 2010 Seminar om bygningsbevaring i Nuuk SIDE 1 5. oktober 2010 Bygningsfredning

Læs mere

SAMARBEJDE. De danske museers puljer. Udgivet af Organisationen Danske Museer

SAMARBEJDE. De danske museers puljer. Udgivet af Organisationen Danske Museer SAMARBEJDE De danske museers puljer Udgivet af Organisationen Danske Museer SAMARBEJDE De danske museers puljer Redigeret af Jørgen Burchardt og Kirsten Rykind-Eriksen Udgivet af Organisationen Danske

Læs mere

REFERAT. 22. april Referat fra møde i Det Strategisk Panel mandag den 17. marts Dagsorden:

REFERAT. 22. april Referat fra møde i Det Strategisk Panel mandag den 17. marts Dagsorden: REFERAT Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk 22. april 2014 Referat fra møde i Det Strategisk

Læs mere

Hovedmuseernes rolle i forhold til de øvrige statslige og statsanerkendte museer

Hovedmuseernes rolle i forhold til de øvrige statslige og statsanerkendte museer Oktober 2015 Hovedmuseernes rolle i forhold til de øvrige statslige og statsanerkendte museer 1. Indledning Samarbejde, systematisk vidensdeling, koordination og gensidig forpligtelse er centrale elementer

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsanerkendte museers sikring af kulturarven. Juni 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsanerkendte museers sikring af kulturarven. Juni 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsanerkendte museers sikring af kulturarven Juni 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 14/2013 om statsanerkendte

Læs mere

Lovgivningens rammer, muligheder og begrænsninger for undersøgelser og dokumentation af nedrivningstruede bygninger fra Renæssance og Nyere Tid

Lovgivningens rammer, muligheder og begrænsninger for undersøgelser og dokumentation af nedrivningstruede bygninger fra Renæssance og Nyere Tid Lovgivningens rammer, muligheder og begrænsninger for undersøgelser og dokumentation af nedrivningstruede bygninger fra Renæssance og Nyere Tid Henrik Jarl Hansen, Kulturarvsstyrelsen 1 Retsgrundlaget

Læs mere

Temamøde onsdag d. 16. marts Musikhuset Esbjerg

Temamøde onsdag d. 16. marts Musikhuset Esbjerg Temamøde onsdag d. 16. marts Musikhuset Esbjerg Den hidtidige proces Udkast til anbefalinger Den videre proces 1 Den hidtidige proces: Temamøder i april, maj, juni, oktober og december 2010. Referencegruppemøder

Læs mere

F&F, SARA OG ANDRE VIDENDELINGSPLATFORME

F&F, SARA OG ANDRE VIDENDELINGSPLATFORME F&F, SARA OG ANDRE VIDENDELINGSPLATFORME Underrubrik Kilde og evt. billedtekst placeres her. 18. April 2016 Temadag om arkæologiske samarbejder SLKS s rolle på det digitale område -set fra museumsloven

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 11. november 2013. Aarhus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 11. november 2013. Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 11. november 2013 for Aarhus Kommune i forlængelse af Kommuneplan 2013. Aarhus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø 1. Resume

Læs mere

KULTURREGION STORSTRØM

KULTURREGION STORSTRØM Dagsorden- møde i Den Politiske Styregruppe 16. januar 2013 kl. 16.00-18.00 Faxe Kommune, mødelokale 2, Frederiksgade 9, 4690 Haslev Deltagere: Den Politiske Styregruppe Birthe Helth, Anne Grethe Kamilles,

Læs mere

Hjørring Kommune. Internt notat By, Kultur og Erhverv. Indhold

Hjørring Kommune. Internt notat By, Kultur og Erhverv. Indhold Hjørring Kommune Internt notat By, Kultur og Erhverv 24-10-2017 Side 1. Sag nr. 19.00.01-P05-2-15 Baggrundsnotat vedr. ressourcegrundlag for Vendsyssel Kunstmuseum i forbindelse med opfølgning på kvalitetsvurdering

Læs mere

Kulturarvsstyrelsens Museumsmøde 2011 Nyborg Strand Hotel og Konferencecenter 27. 28. april. Museumslandskabet i forandring

Kulturarvsstyrelsens Museumsmøde 2011 Nyborg Strand Hotel og Konferencecenter 27. 28. april. Museumslandskabet i forandring Kulturarvsstyrelsens Museumsmøde 2011 Nyborg Strand Hotel og Konferencecenter 27. Museumslandskabet i forandring KulturArVsstYrelsen 27. april Dagens moderator: Thomas Buch-Andersen, P1 9.30 Ankomst og

Læs mere

KULTURREGION STORSTRØM

KULTURREGION STORSTRØM Referat- møde i Den Politiske Styregruppe 16. januar 2013 kl. 16.00-18.00 Faxe Kommune, mødelokale 2, Frederiksgade 9, 4690 Haslev Deltagere: Den Politiske Styregruppe Birthe Helth, Anne Grethe Kamilles,

Læs mere

Fredede bygninger. Del-, detalje-, og interiørfredning vil i det følgende blive benævnt Differentieret fredning

Fredede bygninger. Del-, detalje-, og interiørfredning vil i det følgende blive benævnt Differentieret fredning Side 1 af 5 Dette notat opsummerer Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskulturs betragtninger og forslag til ændringer i den gældende Lov om bygnings fredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Læs mere

Bygningskultur Seminar om Kulturarv i planstrategien d. 7. april på Gram slot. side maj 2011

Bygningskultur Seminar om Kulturarv i planstrategien d. 7. april på Gram slot. side maj 2011 Seminar om Kulturarv i planstrategien d. 7. april på Gram slot side 1 Bygningskultur 2015 er en satsning på at kvalificere arbejdet med den danske bygningsarv ud fra 2 overordnede spor: En systematisk

Læs mere

REFERAT. Referat fra møde i det strategiske panel torsdag den 22. september

REFERAT. Referat fra møde i det strategiske panel torsdag den 22. september REFERAT Slots- og Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 33 95 42 00 post@slks.dk www.slks.dk Referat fra møde i det strategiske panel torsdag den 22. september 2016 Deltagere

Læs mere

Notat om Politimuseets formelle status og om evt. statsanerkendelse af Museet

Notat om Politimuseets formelle status og om evt. statsanerkendelse af Museet Notat om Politimuseets formelle status og om evt. statsanerkendelse af Museet 1. Indledning Politimuseets formelle status er noget uklar. Henhører det under Politihistorisk Selskab, eller må det på baggrund

Læs mere

Aftale mellem Aalborg Kommune, Mariagerfjord Kommune, Rebild Kommune og Nordjyllands Historiske Museum for perioden

Aftale mellem Aalborg Kommune, Mariagerfjord Kommune, Rebild Kommune og Nordjyllands Historiske Museum for perioden Aftale mellem Aalborg Kommune, Mariagerfjord Kommune, Rebild Kommune og Nordjyllands Historiske Museum for perioden 2013-2016 1 Aftalens formål: Formålet med denne aftale er med baggrund i samdriftsaftalen

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 6. november 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 5. november 2018 Jour.nr.: 18/01259 Ophævelse

Læs mere

Notat. Til: Kultur- of Fritidsudvalget og Byrådet Kopi til: Fra: Peter Nielsen. Forslag til justering af byrådets beslutning vedrørende Museum

Notat. Til: Kultur- of Fritidsudvalget og Byrådet Kopi til: Fra: Peter Nielsen. Forslag til justering af byrådets beslutning vedrørende Museum Notat Til: Kultur- of Fritidsudvalget og Byrådet Kopi til: Fra: Peter Nielsen Forslag til justering af byrådets beslutning vedrørende Museum Vestfyn Byrådet vedtog på mødet den 20. marts 2013, at Museum

Læs mere

Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor

Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor Referat Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor Dato: Torsdag den 3. december 2015, kl. 14.00-16.00 Dato: 16.

Læs mere

Steder med sjæl. Idébank til aktiviteter i udstillingen. side 1. www.bygningskultur2015.dk

Steder med sjæl. Idébank til aktiviteter i udstillingen. side 1. www.bygningskultur2015.dk Steder med sjæl Idébank til aktiviteter i udstillingen side 1 Indholdsforetegnelse Indledning side 3 Platforme i udstillingen side 4 Samarbejdspartnere og målgrupper side 5 Ideer til brug af kulturarvscruiseren

Læs mere

2.2. Rådet nedsættes for en periode svarende til kommunalbestyrelsens funktionsperiode.

2.2. Rådet nedsættes for en periode svarende til kommunalbestyrelsens funktionsperiode. Vedtægter, Kulturmiljørådet for Bornholm Vedtaget af Økonomi-, Erhvervs, og Planudvalget den XX.YY.2018. 1) Formål 1.1. Det er Kulturmiljørådets formål at yde faglig rådgivning til Bornholms Regionskommune

Læs mere

REFERAT. Til stede fra udvalget: Søren Taaning, Ane Mette Ruge, Eva Steen Christensen, Jacob Fabricius og Mikkel Carl.

REFERAT. Til stede fra udvalget: Søren Taaning, Ane Mette Ruge, Eva Steen Christensen, Jacob Fabricius og Mikkel Carl. Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst Møde nr. 32 Mødedato: 21.06.2019 Tidspunkt: kl. 10-16 Sted: Lokale 1, 5. sal REFERAT Til stede fra udvalget: Søren Taaning, Ane Mette Ruge, Eva Steen Christensen,

Læs mere

27. Udgiften til den arkæologiske undersøgelse afholdes af den, for hvis regning jordarbejdet skal udføres.

27. Udgiften til den arkæologiske undersøgelse afholdes af den, for hvis regning jordarbejdet skal udføres. Disposition Baggrund 27. Den arkæologiske kulturarv omfatter spor af menneskelig virksomhed, der er efterladt fra tidligere tider, dvs. strukturer, konstruktioner, bygningsgrupper, bopladser, grave og

Læs mere

Arne Høi Arkitekt maa;. Centerleder, Center for Bygningsbevaring; Raadvad Dansk Studieleder ved den Nordiske Master i Arkitektonisk Kulturarv -

Arne Høi Arkitekt maa;. Centerleder, Center for Bygningsbevaring; Raadvad Dansk Studieleder ved den Nordiske Master i Arkitektonisk Kulturarv - A Arne Høi Arkitekt maa;. Centerleder, ; Raadvad Dansk Studieleder ved den Nordiske Master i Arkitektonisk Kulturarv - NORDMAK Adjungeret professor ved Arkitektskolen i Aarhus i RAADVAD i RAADVAD 5 arkitekter

Læs mere

NOTAT. INTRODUKTION til kvalitetsvurderinger. September 2013

NOTAT. INTRODUKTION til kvalitetsvurderinger. September 2013 NOTAT Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk September 2013 INTRODUKTION til kvalitetsvurderinger

Læs mere

R E F E R A T - referat i kursiv indskrevet i dagsordensteksten, som står i normal skrift

R E F E R A T - referat i kursiv indskrevet i dagsordensteksten, som står i normal skrift Bestyrelsens 4. møde Torsdag d. 22. oktober 2015 kl 18:00 21:00 Sted: Roskilde Museum Der blev serveret en let aften-anretning fra museets café Romus. R E F E R A T - referat i kursiv indskrevet i dagsordensteksten,

Læs mere

Dagsorden. 8. januar Møde i Det Strategiske Panel (DSP) 27. november 2013, kl i Kulturstyrelsen. Dagsorden

Dagsorden. 8. januar Møde i Det Strategiske Panel (DSP) 27. november 2013, kl i Kulturstyrelsen. Dagsorden Dagsorden Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk 8. januar 2014 Møde i Det Strategiske Panel (DSP)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. Lovforslag nr. L 148 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. Lovforslag nr. L 148 Folketinget Lovforslag nr. L 148 Folketinget 2016-17 Fremsat den 14. marts 2017 af Alex Ahrendtsen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Espersen (DF), Morten Marinus (DF), Karin Nødgaard (DF) og Peter Skaarup

Læs mere

1. Formidlingspuljerne Puljerne er en del af Kulturministeriets plan til at styrke museernes formidling. Bevillingen løber i

1. Formidlingspuljerne Puljerne er en del af Kulturministeriets plan til at styrke museernes formidling. Bevillingen løber i VEJLEDNING KU LTU RARVSST YRE LSEN Vejledning om ansøgninger til formidlingspuljerne under Kulturministeriets formidlingsplan. H.C. ANDERSENS BOULEVARD 2 1553 KØBENHAVN V TELEFON 33 74 51 00 postmus@kulturarv.dk

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 31. august 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 30. august 2018 Jour.nr.: 16/04559 Ophævelse

Læs mere

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014 Forretningsorden Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering September 2014 1 2 Indhold 1: Baggrund... 4 2: Partnerskabets sammensætning... 4 3: Koordineringsgruppe... 5 4: Sekretariat...

Læs mere

REFERAT. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 21. september 2017 Tidspunkt: Kl Sted: Lokale 3 på 5.

REFERAT. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 21. september 2017 Tidspunkt: Kl Sted: Lokale 3 på 5. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 21. september 2017 Tidspunkt: Kl. 10.30-15.00 Sted: Lokale 3 på 5. sal REFERAT Til stede fra bestyrelsen: Gitte Ørskou (fmd.), Kim Herforth Nielsen (pkt.1-12),

Læs mere

2016 Kulturarvshåndbog

2016 Kulturarvshåndbog 2016 Kulturarvshåndbog Plan- og Boligudvalget, Kolding Kommune Indhold - Introduktion - BYGNING o Fredet o Bevaringsværdig - Kulturmiljø - Bevarende lokalplan - Bygningsfornyelsesstøtte - Oversigt over

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

20. marts Sagsnr Til Teknik- og Miljøudvalget. Dokumentnr Orienteringsnotat vedr. bevarende lokalplaner

20. marts Sagsnr Til Teknik- og Miljøudvalget. Dokumentnr Orienteringsnotat vedr. bevarende lokalplaner KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 20. marts 2019 Til Teknik- og Miljøudvalget Orienteringsnotat vedr. bevarende lokalplaner Sagsnr. 2019-0046715 Dokumentnr. 2019-0046715-1

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer

Forslag. Lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer 2016/1 LSF 148 (Gældende) Udskriftsdato: 21. februar 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 14. marts 2017 af Alex Ahrendtsen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Espersen (DF), Morten

Læs mere

BYGNINGSKULTUR 2015 SAMLER ALLE GODE KRÆFTER OM BYGNINGSKULTURARVEN

BYGNINGSKULTUR 2015 SAMLER ALLE GODE KRÆFTER OM BYGNINGSKULTURARVEN BYGNINGSKULTUR 2015 SAMLER ALLE GODE KRÆFTER OM BYGNINGSKULTURARVEN Af Hans Peter Svendler, direktør, Realdania, og Steen Hvass, direktør, Kulturarvsstyrelsen Realdania og Kulturarvsstyrelsen har igennem

Læs mere

Strategi for tilsyn med statsanerkendte museer

Strategi for tilsyn med statsanerkendte museer Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk December 2014 Strategi for tilsyn med statsanerkendte museer

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. Til høringsparterne Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 13. september 2018 Jour.nr.: 18/00066 Ophævelse af fredningen

Læs mere

Referat af møde i Kulturstyrelsens Fællesråd, torsdag d. 16. august 2012 i Kulturstyrelsen

Referat af møde i Kulturstyrelsens Fællesråd, torsdag d. 16. august 2012 i Kulturstyrelsen Referat af møde i Kulturstyrelsens Fællesråd, torsdag d. 16. august 2012 i Kulturstyrelsen Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

Deltagere: Hanne Ringgaard Møller, Pia Dam, Mette Kristensen, Jens Erik Laulund Skotte, Palle Fischer, Bruno Hansen, Morten S.

Deltagere: Hanne Ringgaard Møller, Pia Dam, Mette Kristensen, Jens Erik Laulund Skotte, Palle Fischer, Bruno Hansen, Morten S. Referat Lokaludvalget 's møde Onsdag den 13-03-2019 Kl. 16:00 Munkestræde, Klosterplads 8a Deltagere: Hanne Ringgaard Møller, Pia Dam, Mette Kristensen, Jens Erik Laulund Skotte, Palle Fischer, Bruno Hansen,

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:30 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring

Læs mere

Referat. Regionsbestyrelsen

Referat. Regionsbestyrelsen Referat Regionsbestyrelsen Mødedato: 10. december 2009 Starttidspunkt for møde: 15.00 Sluttidspunkt for møde: 17:00 Lokale: Rådhuset, Adelgade 44, Skanderborg Fraværende: m. afbud: Einer Madsen, Lars Møller,

Læs mere

REFERAT DAGSORDEN. Sagsfremstilling nr.:

REFERAT DAGSORDEN. Sagsfremstilling nr.: 6. december 2012 Statens Kunstråds Scenekunstudvalg Møde nr. 29 Mødedato: 6. december 2012 Tidspunkt: Kl. 11.00 17.00 Sted: Lokale 6 i stueetagen i Kulturstyrelsen REFERAT Til stede fra udvalget: Rikke

Læs mere

Cykelsuperstier - Plan og Koncept

Cykelsuperstier - Plan og Koncept Cykelsuperstier - Plan og Koncept Referat Styregruppemøde den 27. september 2012 Dato: 27. september 2012 Tid: Kl. 9.00 10.30 Sted: Islands Brygge 37, mødelokale Sojakagen Deltagere: Jens Frost, Albertslund

Læs mere

REFERAT. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 2 Mødedato: 11. marts 2014 Tidspunkt: Kl Sted: Lokale 5

REFERAT. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 2 Mødedato: 11. marts 2014 Tidspunkt: Kl Sted: Lokale 5 14. marts 2014 Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 2 Mødedato: 11. marts 2014 Tidspunkt: Kl. 9.30-12.30 Sted: Lokale 5 REFERAT Til stede fra bestyrelsen: Gitte Ørskou (fmd.), Anne Lise Marstrand-Jørgensen,

Læs mere

REFERAT. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8

REFERAT. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8 7. december 2015 Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8 REFERAT Til stede fra bestyrelsen: Gitte Ørskou (fmd.), Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Læs mere

Kulturarvsenheden. Administrationsstrategi

Kulturarvsenheden. Administrationsstrategi Kulturarvsenheden Administrationsstrategi Gennem Museumsloven er kommuner og museum forpligtet til at samarbejde omkring plansags- arbejde, såsom kommuneplaner, lokalplaner, VVM-redegørelser, byggesager,

Læs mere

Vejledning i behandling af ansøgning om nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Vejledning i behandling af ansøgning om nedrivning af bevaringsværdige ejendomme Vejledning i behandling af ansøgning om nedrivning af bevaringsværdige ejendomme 1. Byggesagsbehandler modtager ansøgning om nedrivning af en ejendom i Varde kommune. 2. Hvis denne ejendom ifølge Kommuneplan

Læs mere

Vedtægter. for. Sydvestjyske Museer

Vedtægter. for. Sydvestjyske Museer Vedtægter for Sydvestjyske Museer Vedtaget den 25. oktober 2011 1 Indhold Side 1. Navn og ejerforhold, art og status 3 2. Hjemsted, adresse og afdelinger 3 3. Formål og ansvarsområde 3 4. Samarbejde med

Læs mere

Dagsorden for møde i Hovedbestyrelsen den 29. april 2016

Dagsorden for møde i Hovedbestyrelsen den 29. april 2016 Dato: 21. april 2016 Til: Hovedbestyrelsen Sagsbehandler: Mads Peter Aagaard Madsen, mads@dn.dk, 31 19 32 33 Dagsorden for møde i Hovedbestyrelsen den 29. april 2016 Tid: fredag den 29. april kl. 09.30

Læs mere

Bestyrelsessammensætningen på Museum Skanderborg

Bestyrelsessammensætningen på Museum Skanderborg Bestyrelsessammensætningen på Museum Skanderborg 1 Indhold 1. Indledning 2. Bestyrelsens sammensætning 3. Repræsentantskab 4. Kontaktudvalg 5. Valg til Bestyrelsen 6. Kontaktudvalg og forretningsorden

Læs mere

2016/1 BTL 148 (Gældende) Udskriftsdato: 7. maj Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 24. maj Betænkning. over

2016/1 BTL 148 (Gældende) Udskriftsdato: 7. maj Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 24. maj Betænkning. over 2016/1 BTL 148 (Gældende) Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 24. maj 2017 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om bygningsfredning

Læs mere

Referat fra møde i Portøruddannelsesnævnet onsdag den 7. november 2007

Referat fra møde i Portøruddannelsesnævnet onsdag den 7. november 2007 Referat fra møde i Portøruddannelsesnævnet onsdag den 7. november 2007 Til stede Erik Brouer, formand, Danske Regioner Karen Stæhr, næstformand, FOA FOA: Stig Ove Jensen Elias Pedersen Danske Regioner:

Læs mere

Det Frivillige Samråd

Det Frivillige Samråd Det Frivillige Samråd Referat Dato 24. februar 2015 Mødetidspunkt 17:30-19:30 Sted Medlemmer Fraværende Lokale 4, Præstø (Glasburet) Østerbro 2, Præstø Pia Westergaard (formand), Kim Errebo (næstformand),

Læs mere

Vedtægter for Museum Østjylland

Vedtægter for Museum Østjylland Vedtægter for Museum Østjylland Randers/Djursland 1. Navn og ejerforhold, art og status 1.1. Museum Østjylland Randers/Djursland er et statsanerkendt kulturhistorisk museum, der er blevet til ved en fusion

Læs mere

Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune

Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune Opsamling på LBR-seminar den 6. september 2010 mploy a/s www.mploy.dk Gothersgade 103, 3. sal 1123 København K Tlf: 32979787 Email: mploy@mploy.dk

Læs mere

Brønderslev-Dronninglund Kommune. Administrativ Styregruppe. Referat

Brønderslev-Dronninglund Kommune. Administrativ Styregruppe. Referat Brønderslev-Dronninglund Kommune Brønderslev Rådhus, Ny Rådhusplads 1, 9700 Brønderslev. Tlf. 9945 4545 - Fax 9945 4500 Dronninglund Rådhus, Rådhusgade 5, 9330 Dronninglund. Tlf. 9947 1111 - Fax 99 47

Læs mere

Vejledning til at afholde et panelmøde. Oktober Viden til gavn

Vejledning til at afholde et panelmøde. Oktober Viden til gavn Vejledning til at afholde et panelmøde Oktober 2017 Viden til gavn Hvorfor afholde et panelmøde? Hvordan gør I? Et panelmøde giver jer viden om, på hvilke områder en afgrænset del af jeres faglige praksis

Læs mere

REFERAT. Møde med ministeren kl til

REFERAT. Møde med ministeren kl til 30. januar 2015 Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik Møde nr. 11 Mødedato: 29. januar 2015 Tidspunkt: fra kl. 10.00 til 15.00 Sted: Mødelokale 8 i stuen Møde med ministeren kl. 15.15 til 16.00.

Læs mere

Vedtægter for Middelfart Museum

Vedtægter for Middelfart Museum Vedtægter for Middelfart Museum 1. Museets navn og ejerforhold, art og status Middelfart Museum er en selvejende institution og et statsanerkendt kulturhistorisk museum med lokalhistorisk arkiv. 2. Museets

Læs mere

Indkaldelse til HB-møde den 9. marts 2010

Indkaldelse til HB-møde den 9. marts 2010 Indkaldelse til HB møde den 9. marts 2010 Indkaldelse til HB-møde den 9. marts 2010 Dagsorden: 1. Referater til underskrift Der foreligger referat fra HBM 18/02/10 til underskrift 2. Mødeaktivitet og rulledagsorden

Læs mere

Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a:

Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a: 1. MISSION Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a: Det enkelte branchearbejdsmiljøråd skal inden for rådets område bistå branchens virksomheder med

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 31. oktober 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 30. oktober 2018 Jour.nr.: 16/11006 Ophævelse

Læs mere

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C.

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Side 1/5 Referat fra 1. møde i det rådgivende udvalg for Den Danske Naturfond Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl. 13.00 16.00 Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Til

Læs mere

FORENINGEN FOR BYGNING- OG LANDSKABSKULTUR PÅ FREDERIKSBERG (FBLF)

FORENINGEN FOR BYGNING- OG LANDSKABSKULTUR PÅ FREDERIKSBERG (FBLF) Frederiksberg Kommune By og Miljøområdet Bygge-, Plan og Miljøområdet Rådhuet 2000 Frederiksberg bpm@frederiksberg.dk Frederiksberg den 25.02.2016 Frederiksstrategien Foreningen for Bygnings-og Landskabskultur

Læs mere

Projektbeskrivelse Målrettet fundraising til beskæftigelsesområdet i Herning Kommune.

Projektbeskrivelse Målrettet fundraising til beskæftigelsesområdet i Herning Kommune. Projektbeskrivelse Målrettet fundraising til beskæftigelsesområdet i Herning Kommune. 1. Projektets titel: Målrettet fundraising til beskæftigelsesområdet i Herning Kommune. Styregruppe 2. Baggrund: Beskæftigelsesområdet

Læs mere

Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 22. januar 2018

Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 22. januar 2018 Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 22. januar 2018 kl. 9.00 15.30 der er kaffe fra kl. 8.30 Dagsorden: 1. Mødets åbning 2. Dagsorden 2.1. Referat 3. Sager til behandling 3.1. KB s arbejdsform 3.1.1. Udkast

Læs mere

Opfølgning på kvalitetsvurdering af Vesthimmerlands Museum

Opfølgning på kvalitetsvurdering af Vesthimmerlands Museum Opfølgning på kvalitetsvurdering af Vesthimmerlands Museum Anbefalinger Tiltag/aktivitet Milepæl/tidsplan Etårs opfølgning Her gengives ordret Slots- og Kulturstyrelsens enkelte anbefalinger fra kvalitetsvurderingsrapporten.

Læs mere

1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin

1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin REFERAT 1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin 2017-2020 Dato og sted Torsdag 27. april 2017 kl. 16.00 18.00 Sundheds og Ældreministeriet, Holbergsgade 6, 1057 København

Læs mere

Museum Lolland-Falster

Museum Lolland-Falster Museum Lolland-Falster Forskningsstrategi Version: Oktober 2014 Indledning Museum Lolland-Falster er Guldborgsund og Lolland Kommunes statsanerkendte kulturhisto-riske museum med forskningsforpligtelse

Læs mere

Forslag til Tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 Naturpark Randers Fjord. Randers Kommune. Forslag til Kommuneplantillæg 26

Forslag til Tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 Naturpark Randers Fjord. Randers Kommune. Forslag til Kommuneplantillæg 26 Forslag til Tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 Naturpark Randers Fjord Randers Kommune Forslag til BAGGRUND OG REDEGØRELSE Der udarbejdes et tillæg til Kommuneplan 2013 for Randers Kommune, fordi Byrådet

Læs mere

2. Kulturaftale Nordjyllands årsregnskab 2011 Kulturaftale Nordjyllands reviderede årsregnskab skal indsendes til Kulturministeriet i september 2012.

2. Kulturaftale Nordjyllands årsregnskab 2011 Kulturaftale Nordjyllands reviderede årsregnskab skal indsendes til Kulturministeriet i september 2012. Møde i politisk ledelse onsdag den 5. september kl. 08.30-10.00 Sted Regionshuset, Niels Bohrs Vej 30, 9220 Aalborg Ø, mødelokale 2 Deltagere: Anne-Dorte Krog, Aalborg Kommune Arnold Larsen, Thisted Kommune

Læs mere

Dagsorden og referat af bestyrelsesmøde i MUD, Odense Bys Museer, d. 21. august 2019 kl. 9:30 14:00

Dagsorden og referat af bestyrelsesmøde i MUD, Odense Bys Museer, d. 21. august 2019 kl. 9:30 14:00 Dagsorden og referat af bestyrelsesmøde i MUD, Odense Bys Museer, d. 21. august 2019 kl. 9:30 14:00 Deltagere: Mads Leen Jensen, fmd; Henrik Skousen, kasserer; Kaj Rasmussen, medl.; Hugo Hvid Sørensen,

Læs mere

Formidlingsplanen. - Regeringens investering i fremtidens museumsformidling

Formidlingsplanen. - Regeringens investering i fremtidens museumsformidling Formidlingsplanen - Regeringens investering i fremtidens museumsformidling Bevaringsplan - formidlingsplan Regeringen står for en markant og langsigtet indsats på kulturbevaringsområdet: 1. Bevaringsplanen

Læs mere

Chefnetværk/ledelsesseminar den 26. og 27. januar Museerne nye samarbejder

Chefnetværk/ledelsesseminar den 26. og 27. januar Museerne nye samarbejder Chefnetværk/ledelsesseminar den 26. og 27. januar 2015 Museerne nye samarbejder For at fastholde og udvikle museernes relevans og evne til at aktualisere de samfundsmæssige forandringer, kan vi med fordel

Læs mere

Afdelingsbestyrelsesmøde i FOA s lokaler

Afdelingsbestyrelsesmøde i FOA s lokaler Referat af Dags dato: 06.02. 2014 Skrevet af: Lars Afdelingsbestyrelsesmøde i FOA s lokaler Torsdag den 6. februar fra 9.00-15.30, morgenmad fra 8.30-9.00 Tilstede: Ulla Gram, Per Brobæk Madsen, Lone Smedegaard,

Læs mere

Kulturudvalget (2. samling) KUU alm. del - Svar på Spørgsmål 58 Offentligt

Kulturudvalget (2. samling) KUU alm. del - Svar på Spørgsmål 58 Offentligt Kulturudvalget (2. samling) KUU alm. del - Svar på Spørgsmål 58 Offentligt Folketingets Kulturudvalg Christiansborg 1240 København K Kulturministeren Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tlf.

Læs mere

REFERAT. Sagsfremstilling 1. Godkendelse af dagsorden

REFERAT. Sagsfremstilling 1. Godkendelse af dagsorden Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 3 Mødedato: 6. juni 2018 Tidspunkt: kl. 11.00 13.30 REFERAT Til stede fra bestyrelsen: Michael Bojesen, Jens Smærup Sørensen, Tomas Lagermand Lundme, Bente Skjøttgaard,

Læs mere

Dit, mit & vores museum

Dit, mit & vores museum Kulturstyrelsens Museumsårsmøde Radisson Blu H.C. Andersen Hotel 21. og 22. maj 2012 Dit, mit & vores museum Stærke museumstilbud i enkle rammer VELKOMMEN Vi har gennem længere tid drøftet anbefalinger

Læs mere

fredag den 16. september 2016 kl i afdelingen i Aabybro, Teknologiparken 1, 9440 Aabybro.

fredag den 16. september 2016 kl i afdelingen i Aabybro, Teknologiparken 1, 9440 Aabybro. Bestyrelsen for VUC&hf Nordjylland den 30. september 2016 Godkendt referat af bestyrelsesmøde fredag den 16. september 2016 kl. 10-12 i afdelingen i Aabybro, Teknologiparken 1, 9440 Aabybro. Afbud: Palle

Læs mere

Kulturministeriets forskningsudvalg (KFU)

Kulturministeriets forskningsudvalg (KFU) Kulturministeriets forskningsudvalg (KFU) hvorfor er det nu interessant? hvad laver det? hvem sidder i det? hvad kan I bruge det til? og hvilke kriterier uddeles pengene efter? hvorfor er det nu interessant?

Læs mere