Trænermøde - klubtrænere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Trænermøde - klubtrænere"

Transkript

1

2 Dansk Svømmeunion Trænermøde - klubtrænere Torsdag den 4. maj 2017

3 Dansk Svømmeunion Målet er, at give jer grundlæggende forståelse af antidopingområdet samt en række redskaber til at håndtere jeres rolle og ansvar som trænere. Antidopingregler, trænerens rolle og ansvar Redskaber til brug i hverdagen Tip til støttepersonale Cases

4 Antidopingregler, trænerens rolle og ansvar

5 Antidopingreglerne Antidopingreglerne er et internationalt regelsæt der skal beskytte den enkelte udøver og fremme muligheden for ren og fair konkurrence for alle idrætsudøvere i alle lande (WADA Kodeks). Antidopingregler er idrætsregler! Antidopingreglerne gælder på samme måde, som reglerne i den enkelte idræt du må ikke skyde genvej i Marathon eller tyvstarte i svømning... du må ikke bruge hænder midt på banen i fodbold du må ikke overtræde antidopingreglerne...

6 Støttepersonales ansvar I Danmark er WADA kodekset effektueret via De Nationale Antidopingregler og gælder for elite- og konkurrenceudøvere samt støttepersonale WADA kodekset for antidoping omfatter en række internationale standarder fx Dopinglisten, standarder for testning, standarder for dispensationer mv. For motionister gælder Dopingreglementet for motionsidræt samt støttepersonale (Kun I Danmark)

7 Hvad er doping? Der er tale om doping og brud på reglerne, hvis du overtræder de generelle antidopingregler der i hovedtræk omfatter: Tilstedeværelse eller spor af et forbudt stof i din dopingprøve Du ikke må bruge, købe eller sælge forbudte stoffer eller metoder. Du må ikke undlade at møde til en indkaldt dopingkontrol eller undlade afgive en prøve Forhindre dopingkontrol, manipulere en dopingprøve, give urigtige oplysninger, intimiderer vidner, overtræde regler om whereabouts. Have tilknytning til støttepersonale der er udelukket pga. overtrædelse af antidopingreglerne, eller er dømt for at overtræde gældende lovgivning. (notifikation) Bryde reglerne, forsøge på eller medvirke til at forsøge på at overtræde reglerne Du har altid ansvar for overholde gældende regler... Konsekvenserne ved ikke at overholde reglerne kan være store!

8 Udøvernes ansvar og forpligtelser Udøverne skal kende og følge reglerne.... er selv ansvarlige for hvad de indtager. Det er objektivt ansvar.... skal være tilgængelig for dopingkontrol, og stå til ansvar for en positiv prøve, også selvom den ikke er en følge af bevidst doping.... bistå antidopingorganisationer, som undersøger overtrædelse af antidopingreglerne... det er som udgangspunkt ikke en undskyldning, at udøveren ikke kender antidopingreglerne fx har fået et produkt uden at vide, hvad det indeholder.

9 Støttepersonales ansvar og forpligtelser Støttepersonale skal:... sætte dig ind i og følge regler og retningslinjer for antidoping, som gælder for dig og de udøvere, du arbejder med.... samarbejde omkring testning af udøverne.... bruge din indflydelse til at påvirke idrætsudøverne og fremme ren og fair idræt.... bistå antidopingorganisationer, der undersøger overtrædelse af antidopingreglerne.... må ikke bruge, besidde eller distribuere forbudte stoffer eller metoder uden gyldig grund. Ansvar er nærmere forklaret i De Nationale Antidopingregler artikel 22.2 og i WADA-kodekset artikel 21.2.

10 Støttepersonales rolle og ansvar Kend regler og redskaber der kan hjælpe din udøver Anerkend din indflydelse på udøverne. De stoler på den vejledning, de får fra dig. Med din hjælp og årvågenhed kan du støtte udøvere i deres beslutninger og reducere risiko for både bevidst og ubevidst doping... I mange dopingsager er støttepersonale involveret Det er vigtigt at støttepersonale prioriterer at holde sig opdateret og accepterer at det er en del af de forpligtelser man har, når man arbejder med idrætsudøvere.

11 Redskaber til brug i hverdagen og tip til støttepersonale

12 Case - medicin Du er træner for en kvindelig svømmer, der har problemer med vejrtrækningen. Hun går til sin egen læge, der fortæller, hun har astma. Lægen udskriver Bricanyl og beder hende om at bruge det, når hun får vejrtræningsproblemer. Udøveren fortæller dig om situationen og den medicin hun har fået. Hvilke overvejelser gør du dig? Hvordan handler du? Der findes forbudte stoffer i mange almindelige lægemidler. Tjek altid, om medicinen indeholder stoffer på Dopinglisten.

13 Dopinglisten Dopinglisten er en liste over forbudte indholdsstoffer og metoder WADA Standard Opdateres 1. januar hvert år Omfatter mere end 300 stoffer Findes på ADD s hjemmeside Kriterier for at et stof eller metode kan komme på Dopinglisten (2 ud af 3): 1. Potentielt præstationsfremmende 2. Potentielt sundhedsskadeligt 3. Mod Sportens Ånd

14 Dopinglisten 1. Stoffer og metoder forbudt til enhver tid (i og udenfor konkurrence) 2. Stoffer som kun er forbudt i konkurrence Stoffer, som er forbudt i konkurrence, må ikke kunne spores i udøverens krop under en konkurrence. Vær opmærksom på, at nogle stoffer er mulige at spore i kroppen længe efter, stofferne er indtaget. (konkurrencestart defineres forskelligt fra idræt til idræt og kan gælde fra det sidste døgn op til konkurrencen) 3. Stoffer som kun er forbudt i visse idrætter

15

16 Medicin Download ADD s gratis app Antidoping

17 Medicin 1. Du kan tjekke lægemidler, der er godkendt i Danmark, efter præparatets navn. 2. Du kan ikke tjekke naturmedicin, kosttilskud mv. *** Er medicinen forbudt, skal udøveren sammen med sin læge undersøge, om der kan bruges et andet tilladt præparat, der ikke er på Dopinglisten. Er det ikke muligt at finde et alternativ, er det vigtigt at følge reglerne for dispensation (TUE).

18 Dispensation fra Dopinglisten (TUE) Hvornår og hvor man skal søge TUE afhænger normalt af alder, indholdsstof og konkurrenceniveau. Internationale og nationale eliteidrætsudøvere skal som udgangspunkt altid søge dispensation på forhånd. SVØM: Junior landshold, Great Danes og Landshold (pr. maj 2017) Alle andre konkurrenceidrætsudøvere skal fra det fyldte 15 år søge dispensation på forhånd, ved brug af lægemidler, der indeholder anabole stoffer (S1), peptidhormoner mv. (S2) og i visse idrætter også betablokkere (P2) samt alle forbudte metoder (M1, M2 og M3). Alle der skal deltage i konkurrence, som det internationale forbund rangerer som en international begivenhed. Det er ikke alle, der skal søge om dispensation på forhånd, men uanset om dispensationen skal søges på forhånd eller ej, skal udøveren altid leve op til de specifikke krav, der stilles for at få kunne opnå dispensation.

19 Dispensation fra Dopinglisten (TUE) - Kriterier a) Du vil få betydelige sundhedsmæssige problemer uden brug af den medicin eller metode, der er forbudt b) At din medicin eller metode ikke er præstationsfremmende udover normaltilstanden c) At der ikke er nogen gode alternative behandlingsmuligheder til din medicin. d) At brugen af din medicin ikke skal behandle bivirkninger opstået ved tidligere misbrug af stoffer eller metoder på Dopinglisten.

20 Dispensation fra Dopinglisten (TUE) - Generelle huskeregler! Støttepersonale - vær proaktiv! Hjælp udøveren med at kontrollere status på medicin Hjælp sammen med udøverens læge med at finde tilladte behandlingsalternativer, hvis det er muligt. Hvis udøveren har en TUE, hjælp med at tjekke om den er gældende! Hjælp med at indsende TUE ansøgningsskemaerne i god tid. Behandling af en TUE-ansøgning kan tage op til 30 dage, og behandles først når korrekt dokumentation foreligger! AKUT behandling! Hjælp udøveren med at få søgt om dispensation umiddelbart efter behandlingen (retroaktivt). Er du i tvivl spørg!

21 Retningslinjer for dokumentation ved ansøgning om medicinsk dispensation (TUE) Vejledningen beskriver, hvilken type dokumentation der skal vedlægges ansøgning om medicinsk dispensation for de mest almindelige diagnoser. Vejledningen findes i bilaget til ansøgningsskemaet om dispensation

22 Case medicin i udlandet En af dine svømmere bliver syg med feber under en konkurrence i udlandet. Du vil gerne hjælpe din svømmer, og du tager forbi det lokale apotek. Du finder noget medicin, hvor det på bagsiden fremgår på engelsk, at medicinen er til behandling af forkølelse og influenza. Hvilke overvejelser gør du dig? Hvordan handler du? Medicin, som købes i udlandet, kan fx have samme produktnavn som medicin købt i Danmark, men indholdsstofferne kan være forskellige

23 Medicin i udlandet - risikoen Therese Johaug (f. 1988), Norsk langrendsløber Positiv for klostebol (AAS) i 2016 Trofodermin, mod en solbrændt læbe købt i Italien Cremen udleveret af daværende landsholdslæge Fredrik Bendiksen 13 måneders udelukkelse... Indtil videre...

24 Medicin i udlandet Køb den nødvendige medicin hjemmefra! Medicin, som købes i udlandet, kan fx have samme produktnavn som medicin købt i Danmark, men indholdsstofferne kan være forskellige! Er der brug for at købe medicin i udlandet, skal det altid undersøges lokalt om medicinen indeholder stoffer, der er på Dopinglisten! Flere lande har indført online medicinsøgning, som kan bruges, når du køber medicin i udlandet.

25

26 Case - kosttilskud En af dine svømmere oplever energimangel. Svømmeren vil gerne optimere sin træning, og vil derfor i gang med kosttilskud. Hvilke overvejelser gør du dig? Hvordan handler du?

27 Kosttilskud Kosttilskud kan være gavnligt i nogle tilfælde: Hvis man er underernæret En praktisk kilde til næringsstoffer, der er let at spise, når almindelig mad er utilgængeligt eller upraktisk at spise. Kosttilskud indeholder ikke altid det som står på pakken: Sundhedsmæssig risiko Risiko for dopingstoffer Kan være indgangen til brug af doping Der skal være en dokumenteret rationale for brug af kosttilskud. Indtagelse af kosttilskud er altid udøvernes eget ansvar!

28 Kosttilskud Støttepersonale vær opmærksom - hjælp udøveren!... undersøg kosttilskuds varedeklarationer... kontakt en diætist for vejledning i kost og få vurderet behovet for kosttilskud.... reducér risikoen for at købe forurenede kosttilskud ved at købe produkter, der er testet for stoffer på Dopinglisten. (Følg ADD og Team Danmarks vejledninger om produkter testet af fx Informed Sport eller NSF Certified for Sport. )... er der i tvivl om et produkts indehold, bør det altid undgås!... Tal om hvilken kultur I ønsker, der er i klubben?

29 Dopingkontrol Udøvere kan blive udtaget til dopingkontrol på alle tidspunkter og alle steder......også hjemme, også selvom udøveren ikke indberetter whereabouts!

30 Dopingkontrol rettigheder og pligter Billede-ID (både udøver og kontrollant) Ret til at have en ledsager med Bede om udsættelse for prøveafgivelsen ved gyldig grund Pligt at møde op, afgive en prøve og lade sig overvåge af en dopingkontrollant NB: kontrollant eller eskorte skal være af samme køn som udøver!

31 Dopingkontrol - afgivelse af prøve Udøveren skal: kunne vælge prøvetagningsudstyr og håndterer selv sin prøve tjekke forseglinger og kodenumre på udstyr og protokol er ens fjerne eller flytte tøj, der hindrer udsyn til prøveafgivelsen oplyse om medicin, naturprodukter og kosttilskud der er benyttet de seneste 7 dage. Notere på protokollen hvis de har oplevet noget, som de er utrygge/utilfredse med. Spørge hvis der er tvivl! Blodprøver tages kun på udvalgte atleter principperne for valg af udstyr er de samme.

32 Dopingkontrol tips til støttepersonale Sørg for udøver har ledsager til rådighed Hjælp udøver med ajourført medicin-/kosttilskudsliste Hjælp din udøver kend deres medicin og deres TUE Hjælp din udøver - kend procedurerne Ledsageren skal også underskrive protokollen Husk, at når der på dopingkontrolformularen skrives under på, at kontrolproceduren er foregået korrekt, fraskrives samtidig retten til senere at klage over proceduren.

33 Case - Dopingkontrol Du er træner for et svømmehold, der netop har afsluttet en lang konkurrencedag. Flere har ikke har svømmet forventede tider. Stemningen er ikke i top. En af svømmerne er udtaget til dopingkontrol, men kan ikke tisse... Kl. er og resten af holdet venter i bussen, der skal køre til hotellet 50 km væk. I bussen er 2 svømmere der har brug for behandling, så de er klar til konkurrence næste dag. Svømmeren der venter i dopingkontrollen er utålmodig, irriteret og synes at dopingkontrollanten er nedladende. Hvilke overvejelser gør du dig? Hvordan handler du?

34 Whereabouts - systemet Whereabouts er oplysninger fra et begrænset antal top eliteidrætsudøvere (RTP) om hvor de befinder sig på et givent tidspunkt Kun udøvere udtaget til prioriteret testgruppe af Internationalt Forbund (IF) eller den Nationale Antidoping Organisation (NADO) skal indberette whereabouts. (Udøveren får direkte besked) Whereabouts programmet handler om at kunne lokalisere og teste atleterne uden for konkurrence

35 Whereabouts i praksis Forud for hvert kvartal skal udøveren indberette bl.a. adresser, trænings-, rejse- og konkurrenceplaner samt et 60 minutters træffepunkt for hver dag ml. kl. 5 og 23, hvor udøvere med SIKKERHED er til rådighed for uanmeldt dopingkontrol. Andre må gerne hjælpe med at opdatere udøverens whereabouts. Men det er er altid udøverens ansvar, at informationerne er korrekte.

36 Opsummering Har I opnået en grundlæggende forståelse af antidopingområdet? Har I fået redskaber, I kan bruge til at håndtere jeres rolle og ansvar som trænere? Spørgsmål? Materialer!

37 Materialer

38

39 Tak for opmærksomheden!

Dansk Svømmeunion Idrættens Hus 20. september 2019,

Dansk Svømmeunion Idrættens Hus 20. september 2019, Dansk Svømmeunion Idrættens Hus 20. september 2019, 11.15-12.15 Guide for svømmere Regler Medicin Dispensation fra Dopinglisten (TUE) Kosttilskud Whereabouts Dopingkontrol Du skal overholde reglerne i

Læs mere

Danish. wada-ama.org 1/5

Danish. wada-ama.org 1/5 1 2 3 4 5 6 7 8 Spørgsmål: Jeg er til enhver tid altid ansvarlig for, hvad jeg indtager eller på anden måde tilfører min krop. Forklaring: Alle idrætsudøvere skal proaktivt indhente information om medicin

Læs mere

Spørgsmål: Dopingkontrollanter skal oplyse udøvere om, at de vil blive udtaget til dopingkontrol to timer forud for

Spørgsmål: Dopingkontrollanter skal oplyse udøvere om, at de vil blive udtaget til dopingkontrol to timer forud for Danish 1 Spørgsmål: Jeg er til enhver tid altid ansvarlig for, hvad jeg indtager eller på anden måde tilfører min krop. Alle idrætsudøvere skal proaktivt indhente information om medicin og kosttilskud,

Læs mere

UDØVERGUIDE VEJLEDNING TIL UDØVERE OM ANTIDOPINGREGLERNE

UDØVERGUIDE VEJLEDNING TIL UDØVERE OM ANTIDOPINGREGLERNE UDØVERGUIDE VEJLEDNING TIL UDØVERE OM ANTIDOPINGREGLERNE UDGIVET AF: Anti Doping Danmark Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 DK-2605 Brøndby Tlf.: 43 26 25 50 www.antidoping.dk 1. udgave, 2017 Denne vejledning

Læs mere

OPLYSNING OG RÅDGIVNING OM FREMME AF DOPINGFRI FIRMAIDRÆT

OPLYSNING OG RÅDGIVNING OM FREMME AF DOPINGFRI FIRMAIDRÆT OPLYSNING OG RÅDGIVNING OM FREMME AF DOPINGFRI FIRMAIDRÆT Dette er en folder med oplysning og rådgivning om antidopingreglerne til dig, der er medlem af en firmaidrætsforening under Dansk Firmaidrætsforbund.

Læs mere

Adfærdskodeks om doping i bowlingsporten

Adfærdskodeks om doping i bowlingsporten Adfærdskodeks om doping i bowlingsporten 10/2016 Indledning I forbindelse med implementering af 2015-versionen af det internationale kodeks for antidoping, har Anti Doping Danmark (ADD) og Danmarks Idrætsforbund

Læs mere

Vejledning til læger og andet sundhedspersonale om antidoping og behandling af idrætsudøvere

Vejledning til læger og andet sundhedspersonale om antidoping og behandling af idrætsudøvere Vejledning til læger og andet sundhedspersonale om antidoping og behandling af idrætsudøvere Udgivet af Anti Doping Danmark 4. udgave, 1. oplag, 2019 Indhold Baggrund 5 Ansvar i idrætten 6 Dopinglisten

Læs mere

KENDELSE 3/2017. Anti Doping Danmark mod A. DIF s dopingnævn har truffet følgende afgørelse i sag nr. 3/2017, Anti Doping Danmark mod A (indklagede):

KENDELSE 3/2017. Anti Doping Danmark mod A. DIF s dopingnævn har truffet følgende afgørelse i sag nr. 3/2017, Anti Doping Danmark mod A (indklagede): DIF s dopingnævn 27. juni 2018 KENDELSE 3/2017 Anti Doping Danmark mod A DIF s dopingnævn har truffet følgende afgørelse i sag nr. 3/2017, Anti Doping Danmark mod A (indklagede): Anti Doping Danmark (ADD)

Læs mere

SAMMEN OM FAIR IDRÆT. Klare holdninger konkrete handlinger. Vejledning til beskrivelse af politik og handlingsplaner i specialforbundene

SAMMEN OM FAIR IDRÆT. Klare holdninger konkrete handlinger. Vejledning til beskrivelse af politik og handlingsplaner i specialforbundene SAMMEN OM FAIR IDRÆT Klare holdninger konkrete handlinger Vejledning til beskrivelse af politik og handlingsplaner i specialforbundene 1 Anti Doping Danmark Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 DK-2605 Brøndby

Læs mere

DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE

DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE Side 1 af 6 DOPINGAPPELUDVALGET DANMARKS IDRÆTSFORBUND (DIF) DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND (DFIF) DGI DANSK FITNESS & HELSE ORGANISATION (DFHO) DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE afsagt den 12. december 2014 i sag

Læs mere

Antidopingkontrakt mellem Dansk Fitness & Helse Organisation og Anti Doping Danmark

Antidopingkontrakt mellem Dansk Fitness & Helse Organisation og Anti Doping Danmark Antidopingkontrakt mellem Dansk Fitness & Helse Organisation og Anti Doping Danmark 1. Baggrund og formål I henhold til Lov nr. 1438 af 22. december 2004 (L 2004.1438), om fremme af dopingfri idræt, 9

Læs mere

Bilag Bestyrelsesrapport for perioden 2. kvartal 2012

Bilag Bestyrelsesrapport for perioden 2. kvartal 2012 Bilag 2.1.1.Bestyrelsesrapport for perioden 2. kvartal 2012 Bestyrelsen skal løbende orienteres om Anti Doping Danmarks resultater, aktiviteter og initiativer. I det følgende rapporteres status for 2.

Læs mere

Struktur for talentudvikling og elitearbejde 2012-2016

Struktur for talentudvikling og elitearbejde 2012-2016 Struktur for talentudvikling og elitearbejde 2012-2016 Eliteudvalget har besluttet den kommende struktur for talentudvikling og elitearbejde gældende fra 2012. Nedenstående tabel viser en oversigt over

Læs mere

Danmarks Idræts-Forbunds dopingudvalg. mod KENDELSE:

Danmarks Idræts-Forbunds dopingudvalg. mod KENDELSE: DIF s dopingnævn Den 221. marts 2011 JL Den 21. marts 2011 blev i sag nr. 2/2011 Danmarks Idræts-Forbunds dopingudvalg mod A afsagt sålydende KENDELSE: Danmarks Idræts-Forbunds dopingudvalg har indbragt

Læs mere

Kommissorium for Advarselsudvalg

Kommissorium for Advarselsudvalg Kommissorium for Advarselsudvalg Panel til gennemgang af whereabouts-overtrædelser Baggrund: Alle udøvere i Anti Doping Danmarks prioriterede testgruppe A er forpligtet til at overholde samtlige krav specificeret

Læs mere

DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE

DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE Side 1 af 6 DOPINGAPPELUDVALGET DANMARKS IDRÆTSFORBUND (DIF) DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND (DFIF) DGI DANSK FITNESS & HELSE ORGANISATION (DFHO) DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE Afsagt den 27. marts 2014 I sag

Læs mere

Bilag 2.1.1.Bestyrelsesrapport for perioden 3. kvartal 2012

Bilag 2.1.1.Bestyrelsesrapport for perioden 3. kvartal 2012 Bilag 2.1.1.Bestyrelsesrapport for perioden 3. kvartal 2012 Bestyrelsen skal løbende orienteres om Anti Doping Danmarks resultater, aktiviteter og initiativer. I det følgende rapporteres status for 3.

Læs mere

Nationale antidopingregler. Anti Doping Danmark Danmarks Idræts-Forbund

Nationale antidopingregler. Anti Doping Danmark Danmarks Idræts-Forbund Nationale antidopingregler Anti Doping Danmark Danmarks Idræts-Forbund Opdateret pr. 1. marts 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD...3 INDLEDNING...4 ARTIKEL 1 ANTIDOPINGREGLERNES GYLDIGHED...4 ARTIKEL 2 OVERTRÆDELSER

Læs mere

NATIONALE ANTIDOPINGREGLER ANTI DOPING DANMARK DANMARKS IDRÆTSFORBUND

NATIONALE ANTIDOPINGREGLER ANTI DOPING DANMARK DANMARKS IDRÆTSFORBUND NATIONALE ANTIDOPINGREGLER ANTI DOPING DANMARK DANMARKS IDRÆTSFORBUND OPDATERET JANUAR 2015 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Indledning... 5 Artikel 1 Antidopingreglernes gyldighed... 5 Artikel 2 Definition

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Dansk Fitness & Helse Organisation (DFHO) og Anti Doping Danmark (ADD)

Samarbejdsaftale mellem Dansk Fitness & Helse Organisation (DFHO) og Anti Doping Danmark (ADD) Samarbejdsaftale mellem Dansk Fitness & Helse Organisation (DFHO) og Anti Doping Danmark (ADD) 1. Baggrund og formål I henhold til Lov om fremme af integritet i idrætten (LBK nr. 1168 af 07.10.2015), 9,

Læs mere

Danmarks Idrætsforbunds dopingudvalg. mod KENDELSE:

Danmarks Idrætsforbunds dopingudvalg. mod KENDELSE: DIF s dopingnævn Den 10. marts 2014 Den 5. marts 2014 blev i sag nr. 5/2013 afsagt følgende Danmarks Idrætsforbunds dopingudvalg mod A KENDELSE: Dopingudvalget har indklaget A (indklagede) for overtrædelse

Læs mere

Dopingreglement for De Danske Skytteforeninger (DDS), Dansk Firmaidræts Forbund (DFIF) og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI).

Dopingreglement for De Danske Skytteforeninger (DDS), Dansk Firmaidræts Forbund (DFIF) og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI). Dopingreglement for De Danske Skytteforeninger (DDS), Dansk Firmaidræts Forbund (DFIF) og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI). DDS, DFIF og DGI ønsker at bidrage til kampen mod doping inden for

Læs mere

DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE

DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE Side 1 af 5 DOPINGAPPELUDVALGET DANMARKS IDRÆTSFORBUND (DIF) DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND (DFIF) DGI DANSK FITNESS & HELSE ORGANISATION (DFHO) DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE Afsagt den 7. november 2013 I sag

Læs mere

Dopingreglement for bredde- og motionsidrætsudøvere under Danmarks Idræts-Forbund (DIF), Dansk Firmaidrætsforbund (Firmaidrætten)og DGI

Dopingreglement for bredde- og motionsidrætsudøvere under Danmarks Idræts-Forbund (DIF), Dansk Firmaidrætsforbund (Firmaidrætten)og DGI 1. februar 2013 Dopingreglement for bredde- og motionsidrætsudøvere under Danmarks Idræts-Forbund (DIF), Dansk Firmaidrætsforbund (Firmaidrætten)og DGI De danske idrætsorganisationer ønsker at bidrage

Læs mere

&*+!(,-., /012(+) # (58( :! (58(15915%;8 67 <675

&*+!(,-., /012(+) # (58( :! (58(15915%;8 67 <675 !"#$ %& '() &*+!(,-., /012(+) 34$$$67 # (8(1919 :! (8(191%;8 67 = 4 INDLEDNING... 1 FORMÅL, OMFANG OG ORGANISERING AF DET INTERNATIONALE PROGRAM OG KODEKS FOR ANTIDOPING...

Læs mere

KENDELSE 1/2017. Anti Doping Danmark mod Martin Toft Madsen

KENDELSE 1/2017. Anti Doping Danmark mod Martin Toft Madsen DIF s dopingnævn 28. juni 2017 KENDELSE 1/2017 Anti Doping Danmark mod Martin Toft Madsen Danmarks Idrætsforbunds dopingnævn har truffet følgende afgørelse i sag nr. 1/2017, Anti Doping Danmark mod Marting

Læs mere

DOPINGREGLEMENT FOR MOTIONSIDRÆT DANMARKS IDRÆTSFORBUND DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND DGI

DOPINGREGLEMENT FOR MOTIONSIDRÆT DANMARKS IDRÆTSFORBUND DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND DGI DOPINGREGLEMENT FOR MOTIONSIDRÆT DANMARKS IDRÆTSFORBUND DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND DGI OPDATERET JANUAR 2015 1. januar 2015 Dopingreglement for motionsidræt under Danmarks Idrætsforbund (DIF), Dansk Firmaidrætsforbund

Læs mere

Det internationale kodeks for antidoping

Det internationale kodeks for antidoping Det internationale kodeks for antidoping DEL ET DOPINGKONTROL INDLEDNING Del 1 i kodekset indeholder specifikke antidopingregler og -principper, der skal overholdes af organisationer med ansvar for vedtagelse,

Læs mere

KENDELSE 3/2018. Anti Doping Danmark mod A

KENDELSE 3/2018. Anti Doping Danmark mod A DIF s dopingnævn 16. januar 2019 KENDELSE 3/2018 Anti Doping Danmark mod A DIF s dopingnævn har d. 17. december 2018 afsagt følgende afgørelse i sag nr. 3/2018, Anti Doping Danmark mod A (indklagede):

Læs mere

Samarbejdsaftale ETT Sportudøver og træner.

Samarbejdsaftale ETT Sportudøver og træner. Samarbejdsaftale ETT Sportudøver og træner. Samarbejdsaftale For udøvere og trænere tilknyttet ETT kamphold. De bedste betingelser for ETT kæmpere For at give ETT konkurrenceudøvere de mest optimale vilkår

Læs mere

Bilag 2.1.1.Bestyrelsesrapport for perioden 1. kvartal 2012

Bilag 2.1.1.Bestyrelsesrapport for perioden 1. kvartal 2012 Bilag 2.1.1.Bestyrelsesrapport for perioden 1. kvartal 2012 Bestyrelsen skal løbende orienteres om Anti Doping Danmarks resultater, aktiviteter og initiativer. I det følgende rapporteres status for 1.

Læs mere

Dansk Sportsdykker Forbund 1

Dansk Sportsdykker Forbund 1 Målsætninger og retningslinjer for Undervandsrugby under Dansk Sportsdykker Forbund April 2004 FORMÅL MED LANDSHOLDSGRUPPERNE At udvikle spillerne træningsmæssigt, primært i form af taktiske oplæg der

Læs mere

12. februar Dopingreglementet og World Anti Doping Code

12. februar Dopingreglementet og World Anti Doping Code 12. februar 2009 Dopingreglement for bredde- og motionsidrætsudøvere under Danmarks Idræts-Forbund (DIF), Dansk Firmaidræts Forbund (DFIF), Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) og De Danske Skytteforeninger

Læs mere

Sagen er i Dopingnævnet behandlet af Torben Jessen (formand), Nanna Blach og Inge-Lis Kanstrup.

Sagen er i Dopingnævnet behandlet af Torben Jessen (formand), Nanna Blach og Inge-Lis Kanstrup. Danmarks Idrætsforbunds dopingnævn 26. september 2013 Den 25. september 2013 blev i sag nr. 1/2013 afsagt sålydende Danmarks Idrætsforbunds dopingudvalg mod A KENDELSE: Danmarks Idrætsforbunds dopingudvalg

Læs mere

DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE

DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE Side 1 af 7 DOPINGAPPELUDVALGET DANMARKS IDRÆTSFORBUND (DIF) DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND (DFIF) DGI DANSK FITNESS & HELSE ORGANISATION (DFHO) DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE Afsagt den 14. juli 2014 I sag nr.

Læs mere

Ernæringspolitik for Dansk Svømmeunion

Ernæringspolitik for Dansk Svømmeunion Ernæringspolitik for Dansk Svømmeunion Baggrund Svømning på eliteniveau fordrer stor træningsmængde hvilket stiller krav til mad og drikke med hensyn til mængde, variation, sammensætning og timing. Der

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer,

Rådet for Den Europæiske Union og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, Konklusioner vedtaget af Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet, om bekæmpelse af doping inden for rekreativ sport Rådet for Den Europæiske Union og repræsentanterne

Læs mere

Lov om fremme af dopingfri idræt

Lov om fremme af dopingfri idræt Lov om fremme af dopingfri idræt 2. Anti Doping Danmark er en selvejende institution, der har til opgave at fremme bekæmpelsen af doping i idræt. 3. Anti Doping Danmarks virksomhed omfatter 1) dopingkontrol,

Læs mere

DOPINGAPPELINSTANSENS KENDELSE

DOPINGAPPELINSTANSENS KENDELSE Side 1 af 8 DOPINGAPPELINSTANSEN DANMARKS IDRÆTSFORBUND (DIF) DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND (DFIF) DGI DANSK FITNESS & HELSE ORGANISATION (DFHO) DOPINGAPPELINSTANSENS KENDELSE afsagt den 19. februar 2015 i

Læs mere

Bilag 2.2.1. Bestyrelsesmøde 26. november 2014. Meddelelser:

Bilag 2.2.1. Bestyrelsesmøde 26. november 2014. Meddelelser: Bilag 2.2.1 Bestyrelsesmøde 26. november 2014 Meddelelser: Astmamedicin. (Juni sept. 2014). Der er indgivet officiel dansk kommentar (anmodning) til WADAs udkast til dopinglisten 2015, i forlængelse af

Læs mere

Efter Lance Armstrong før WADA-konferencen

Efter Lance Armstrong før WADA-konferencen Efter Lance Armstrong før WADA-konferencen Lone Hansen, Dir. Anti Doping Danmark 1 Både Lance Armstrongs og den danske cykelstjerne Michael Rasmussens dopingsager og dopingbekendelser satte fokus på et

Læs mere

Internationalt kodeks for antidoping

Internationalt kodeks for antidoping Internationalt kodeks for antidoping 2015 Den officielle tekst for det internationale kodeks for antidoping er den engelske og franske version håndhævet af det internationale antidopingagentur (WADA),

Læs mere

Dopingreglement for motionsidræt under Danmarks Idrætsforbund (DIF), Dansk Firmaidrætsforbund (Firmaidrætten) og DGI

Dopingreglement for motionsidræt under Danmarks Idrætsforbund (DIF), Dansk Firmaidrætsforbund (Firmaidrætten) og DGI 1. januar 2019 Dopingreglement for motionsidræt under Danmarks Idrætsforbund (DIF), Dansk Firmaidrætsforbund (Firmaidrætten) og DGI 1: Dopingreglementet og World Anti Doping Code De danske idrætsorganisationer

Læs mere

Etisk Kodeks i idrætten

Etisk Kodeks i idrætten Etisk Kodeks i idrætten Hvordan sikres en god relation mellem træner og svømmer, der ikke mistænkeliggør trænerens adfærd? Danielle Keller Dansk Svømmeunion September 2009 Projekt i samarbejde med DIF

Læs mere

QUICK GUIDE TIL INDBERETNING AF WHEREABOUTS

QUICK GUIDE TIL INDBERETNING AF WHEREABOUTS Brugernavn og password QUICK GUIDE TIL INDBERETNING AF WHEREABOUTS Log into ADAMS on the Internet Udleveres af din antidopingorganisation ved udtagelse til prioriteret testgruppe Brug evt Forgot password

Læs mere

KENDELSE 4/2016. Anti Doping Danmark mod A. DIF s dopingnævn har truffet følgende afgørelse i sag nr. 4/2016, Anti Doping Danmark mod A

KENDELSE 4/2016. Anti Doping Danmark mod A. DIF s dopingnævn har truffet følgende afgørelse i sag nr. 4/2016, Anti Doping Danmark mod A DIF s dopingnævn 29. september 2016 KENDELSE 4/2016 Anti Doping Danmark mod A DIF s dopingnævn har truffet følgende afgørelse i sag nr. 4/2016, Anti Doping Danmark mod A Anti Doping Danmark (ADD) indbragte

Læs mere

DEN HESTEPRAKTISERENDE DYRLÆGES ROLLE I DOPINGPROBLEMATIKKEN

DEN HESTEPRAKTISERENDE DYRLÆGES ROLLE I DOPINGPROBLEMATIKKEN DEN HESTEPRAKTISERENDE DYRLÆGES ROLLE I DOPINGPROBLEMATIKKEN Den hestepraktiserende dyrlæges fornemste opgave er at varetage hestens tarv. Intet over, intet ved siden af. Doping har noget at gøre med manglende

Læs mere

ESAA Code of Conduct for ESAA talenter på ungdomsuddannelser

ESAA Code of Conduct for ESAA talenter på ungdomsuddannelser 1 ESAA Code of Conduct for ESAA talenter på ungdomsuddannelser Som ESAA udøver indgår du ikke blot i et program, der understøtter og optimerer din egen sportslige og uddannelsesmæssige udvikling. Ved at

Læs mere

Mellem etik, moral og resultatkontrakter. Team Danmarks formål. Centrale dokumenter for dansk eliteidræt

Mellem etik, moral og resultatkontrakter. Team Danmarks formål. Centrale dokumenter for dansk eliteidræt Mellem etik, moral og resultatkontrakter Idrættens største udfordringer II Vejen Idrætscenter 31. maj 2012 Michael Andersen, direktør mian@teamdanmark.dk 1 Team Danmarks formål Team Danmark har til formål

Læs mere

Idræt og Astma. Information til trænere og idrætslærere

Idræt og Astma. Information til trænere og idrætslærere Idræt og Astma Information til trænere og idrætslærere Hvorfor skal børn og unge med astma træne? Astma Du møder mange, der har astma Som underviser i idræt kan du ikke undgå at møde børn med astma. 7%

Læs mere

KOMMUNIKATIONSINDSATSER

KOMMUNIKATIONSINDSATSER 27. august 2014 KOMMUNIKATIONSINDSATSER Indhold 1. Indledning... 2 2. Nuværende ADD-kommunikationsindsatser... 2 5.1 Presse... 2 5.2 Digitale platforme... 3 5.3 Dialog... 3 5.4 Profilering... 4 3. Alternative

Læs mere

Adfærdskodeks om matchfixing og tilsvarende uetisk adfærd i bowlingsporten

Adfærdskodeks om matchfixing og tilsvarende uetisk adfærd i bowlingsporten Adfærdskodeks om matchfixing og tilsvarende uetisk adfærd i bowlingsporten 11/2016 Indledning Idrættens ånd og integritet er dybt afhængig af, at forløbet og resultatet af enhver idrætskonkurrence eller

Læs mere

TEAM GUIDE DANMARK VERSION 1

TEAM GUIDE DANMARK VERSION 1 EUROPEAN YOUTH OLYMPIC FESTIVAL UNGARN, GYÖR 2017 TEAM GUIDE DANMARK VERSION 1 Kære EYOF-deltagere, Siden første udgave af EYOF i Bruxelles i 1991, er EYOF blevet afholdt 13 gange. Danmark har deltaget

Læs mere

Anti Doping Danmark. Årsberetning

Anti Doping Danmark. Årsberetning Anti Doping Danmark Årsberetning Årsberetning 2014 Anti Doping Danmark Idrættens Hus, Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby Tlf.: +45 4326 2550 Fax: +45 4326 2546 E-mail: kontakt@antidoping.dk Hjemmesider www.antidoping.dk

Læs mere

DIF S ANTI-DOPING STRATEGI DIF-IDRÆTTEN TAGER NATIONALT OG INTERNATIONAL ANSVAR FOR DOPINGFRI IDRÆT

DIF S ANTI-DOPING STRATEGI DIF-IDRÆTTEN TAGER NATIONALT OG INTERNATIONAL ANSVAR FOR DOPINGFRI IDRÆT DIF S ANTI-DOPING STRATEGI DIF-IDRÆTTEN TAGER NATIONALT OG INTERNATIONAL ANSVAR FOR DOPINGFRI IDRÆT 2018-2020 INDHOLDSFORTEGNELSE VI TAGER ANSVAR FOR DOPINGFRI IDRÆT... 3 DET STRUKTURELLE GRUNDLAG FOR

Læs mere

Prøvetagning Prøvetagning i 4. kvartal er gennemført i henhold til plan for de respektive segmenter. Tallene i tabellerne er akkumulerede.

Prøvetagning Prøvetagning i 4. kvartal er gennemført i henhold til plan for de respektive segmenter. Tallene i tabellerne er akkumulerede. Bestyrelsesrapport for perioden 4. kvartal 2013 Bestyrelsen skal løbende orienteres om Anti Doping Danmarks resultater, aktiviteter og initiativer. I det følgende rapporteres status for 4. kvartal 2013

Læs mere

Dansk Svømmeunion BESTYRELSENS BESLUTNINGER I.H.T. VEDTÆGTERNE. April

Dansk Svømmeunion BESTYRELSENS BESLUTNINGER I.H.T. VEDTÆGTERNE. April Dansk Svømmeunion BESTYRELSENS BESLUTNINGER I.H.T. VEDTÆGTERNE 2002 April 2002 1 AFSNIT 1 - REGLER FOR STARTBERETTIGELSE, KLUBSKIFTE, DELTAGELSE I ARRANGEMENTER I UDLANDET OG FORPLIGTIGELSER I HENHOLD

Læs mere

ETISK KODEKS. Har I klare holdninger til hvordan der skabes de bedste og mest trygge rammer for instruktører, frivillige og medlemmer?

ETISK KODEKS. Har I klare holdninger til hvordan der skabes de bedste og mest trygge rammer for instruktører, frivillige og medlemmer? ETISK KODEKS Har I klare holdninger til hvordan der skabes de bedste og mest trygge rammer for instruktører, frivillige og medlemmer? 1 2 3 ETISK KODEKS Formålet med et etisk kodeks er at sætte etik og

Læs mere

QUICKGUIDE TIL INDBERETNING AF WHEREABOUTS

QUICKGUIDE TIL INDBERETNING AF WHEREABOUTS QUICKGUIDE TIL INDBERETNING AF WHEREABOUTS Brugernavn og password Log into ADAMS on the Internet Dit brugernavn og password udleveres af din antidopingorganisation ved udtagelse til prioriteret testgruppe

Læs mere

Onsdag d. 17. marts til torsdag d. 18. marts. Brøndby, den 2. marts 2010.

Onsdag d. 17. marts til torsdag d. 18. marts. Brøndby, den 2. marts 2010. Brøndby, den 2. marts 2010. Til - nedennævnte spillere - nedennævnte spilleres klubber - lokalunionerne - DBUs Herreeliteungdomsudvalg DBU U/16 Talenttræning for herre-ungdomsspillere født i 1994. To-dags

Læs mere

Årsberetning 2012. Anti Doping Danmark

Årsberetning 2012. Anti Doping Danmark Årsberetning 2012 Anti Doping Danmark Årsberetning 2012 Anti Doping Danmark Idrættens Hus, Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby Tlf.: +45 4326 2550 Fax: +45 4326 2546 E-mail:info@antidoping.dk Hjemmesider www.antidoping.dk

Læs mere

DOPINGKONTROL I FITNESSCENTRE

DOPINGKONTROL I FITNESSCENTRE DOPINGKONTROL I FITNESSCENTRE Nordisk Konference, København K 2011 Anti Doping Danmark Agenda Lovgivning Mærkningsordning (Smiley-ordning) Dopingkontrol Centre med dopingkontrol Procedure for dopingkontrol

Læs mere

Information om IDRÆTSklasserne på Brøndbyvester Skole

Information om IDRÆTSklasserne på Brøndbyvester Skole Information om IDRÆTSklasserne på Brøndbyvester Skole Principper for idrætsklasserne Idrætsklasserne på Brøndbyvester Skole er et tilbud om at kombinere uddannelse og talentidræt. Dette tiltag har til

Læs mere

Anti Doping og mig. - en håndbog om retningslinjer og regler 2016

Anti Doping og mig. - en håndbog om retningslinjer og regler 2016 Anti Doping og mig - en håndbog om retningslinjer og regler 2016 1 Indhold Anti Doping og mig 2016 3 Nyt på Dopinglisten 2016 4 Introduktion 6 Hvad er mit ansvar? 8 Hvad er doping? 10 Dopingkontrol 12

Læs mere

Information om IDRÆTSklasserne på Brøndbyvester Skole

Information om IDRÆTSklasserne på Brøndbyvester Skole Information om IDRÆTSklasserne på Brøndbyvester Skole Principper for idrætsklasserne Idrætsklasserne på Brøndbyvester Skole er et tilbud om at kombinere uddannelse og talentidræt. Dette tiltag har til

Læs mere

Beredskabsplan. - Er jeres klub parat, hvis der sker en kritisk hændelse? Vi giver jer redskaberne

Beredskabsplan. - Er jeres klub parat, hvis der sker en kritisk hændelse? Vi giver jer redskaberne Beredskabsplan - Er jeres klub parat, hvis der sker en kritisk hændelse? Vi giver jer redskaberne Forebyggelse Forberedelse Alarmering Krisehåndtering Værktøjer Overblik Kommunikation Evaluering Kontakt

Læs mere

ELITEIDRÆTSKLASSER 7.-9. KLASSE. olen.indd 1 06/11/13 12.03

ELITEIDRÆTSKLASSER 7.-9. KLASSE. olen.indd 1 06/11/13 12.03 ELITEIDRÆTSKLASSER 76 81 37 00 7.-9. KLASSE olen.indd 1 06/11/13 12.03 VEJLE ER ELITEKOMMUNE1 VELKOMMEN: Velkommen som ny elev og forælder på NOVAskolen. Vi glæder os til at have jer på holdet, der vægter

Læs mere

Dansk idræts holdning til brug af kosttilskud og præstationsfremmende hjælpemidler

Dansk idræts holdning til brug af kosttilskud og præstationsfremmende hjælpemidler Danmarks Idræts-Forbund og Team Danmark 29. maj 2008 Dansk idræts holdning til brug af kosttilskud og præstationsfremmende hjælpemidler "Et holdningsnotat" Indhold: Side: 1. Etiske holdninger - hvorfor

Læs mere

Dopingkontrol i motions- og fitnesscentre rapport DOPINGKONTROL I MOTIONS- OG FITNESSCENTRE RAPPORT

Dopingkontrol i motions- og fitnesscentre rapport DOPINGKONTROL I MOTIONS- OG FITNESSCENTRE RAPPORT DOPINGKONTROL I MOTIONS- OG FITNESSCENTRE RAPPORT 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 7 2 Kommissorium og arbejdsgruppens sammensætning... 8 3 Rapportens opbygning, definitioner og Anti Doping Danmarks

Læs mere

Årsberetning 2011. Anti Doping Danmark

Årsberetning 2011. Anti Doping Danmark Årsberetning 2011 Anti Doping Danmark Årsberetning 2011 Anti Doping Danmark Idrættens Hus, Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby Tlf.: +45 4326 2550 Fax: +45 4326 2546 E-mail:info@antidoping.dk www.antidoping.dk

Læs mere

Anti Doping og mig. - en håndbog om retningslinjer og regler 2015

Anti Doping og mig. - en håndbog om retningslinjer og regler 2015 Anti Doping og mig - en håndbog om retningslinjer og regler 2015 1 Anti Doping og mig 2015 Nyt på Dopinglisten 2015 Denne håndbog har til hensigt at give idrætsudøvere og det personale, der rådgiver idrætsudøvere,

Læs mere

Åbent vand svømning Udviklingslandshold 2015. Informationsmøde 28. marts 2015

Åbent vand svømning Udviklingslandshold 2015. Informationsmøde 28. marts 2015 Åbent vand svømning Udviklingslandshold 2015 Overblik over dagen 1. Velkomst og præsentation 2. 3. Udviklingslandshold og planerne for 2015 4. Afslutning Velkomst og præsentation Præsentation Tankerne

Læs mere

Perspektivering af NEC det perfekte setup? Orientering sport & natur

Perspektivering af NEC det perfekte setup? Orientering sport & natur 1 Drømmen om det ultimative sted at dyrke eliteidræt. Et sted hvor man kan stå op om morgenen, cykle eller gå til træning sammen med andre elitesportsudøvere på max 10 min Et sted hvor man efter dagens

Læs mere

DIF-IDRÆTTENS HØJESTE APPELINSTANS KENDELSE

DIF-IDRÆTTENS HØJESTE APPELINSTANS KENDELSE DIF-IDRÆTTENS HØJESTE APPELINSTANS KENDELSE afsagt den 18. maj 2015 i sag nr. 8/2015 DIF-idrættens Højeste Appelinstans' Sag nr. 8/2015: [A] og [B]s indbringelse af DAFF's Appeludvalgs afgørelse af 31.

Læs mere

Undlad at kommentere politiske spørgsmål under en konkurrence og gå aldrig imod en dommers afgørelse, hvis den bygger på lovgrundlaget.

Undlad at kommentere politiske spørgsmål under en konkurrence og gå aldrig imod en dommers afgørelse, hvis den bygger på lovgrundlaget. 1 Indgået mellem BUESKYDNING DANMARK og skytte: Navn, klub, år Et spørgsmål om holdning til tingene Som bruttoholds- og landsholdsskytte tilslutter du dig visse regler officielle, som uskrevne, med en

Læs mere

Fascinationen ved idræt

Fascinationen ved idræt Fascinationen ved idræt Doping blandt danske -Eller cykelryttere Cykelsportens paradoksale attraktion - Et humanistisk perspektiv ph.d. stipendiat, cand.scient. Institut for Idræt og Biomekanik, cand.

Læs mere

Anti Doping Danmark. Læs mere på

Anti Doping Danmark. Læs mere på Anti Doping Danmark Anti Doping Danmark bekæmper i samarbejde med regeringen og idrættens organisationer brugen af doping i både elite-, konkurrence- og motionsidrætten i Danmark. Desuden samarbejder Anti

Læs mere

DIF S ANTI-DOPING STRATEGI DIF-idrætten tager nationalt og internationalt ansvar for dopingfri idræt

DIF S ANTI-DOPING STRATEGI DIF-idrætten tager nationalt og internationalt ansvar for dopingfri idræt DIF-idrætten tager nationalt og internationalt ansvar for dopingfri idræt 2 VI TAGER ANSVAR FOR DOPINGFRI IDRÆT Den internationale idræt oplever fortsat store udfordringer. Det gælder desværre også på

Læs mere

Retningslinjer for påsætning mv. i Kreds 6

Retningslinjer for påsætning mv. i Kreds 6 Retningslinjer for påsætning mv. i Kreds 6 Retningslinjer for afbud mv. til kampe for Forhåndsafbud: For at undgå dobbelt arbejde, så er det meget vigtigt, at I løbende får alle afbud ind i HåndOffice,

Læs mere

Dansk Svømmeunion BESTYRELSENS BESLUTNINGER I.H.T. VEDTÆGTERNE

Dansk Svømmeunion BESTYRELSENS BESLUTNINGER I.H.T. VEDTÆGTERNE Dansk Svømmeunion BESTYRELSENS BESLUTNINGER I.H.T. VEDTÆGTERNE 2012 AFSNIT 1 - REGLER FOR STARTBERETTIGELSE, KLUBSKIFTE MED VIDERE 1. Et medlem kan dyrke de under Dansk Svømmeunion hørende discipliner

Læs mere

Dopingkontrol. Medicinering af stævneheste. Dansk Ride Forbund

Dopingkontrol. Medicinering af stævneheste. Dansk Ride Forbund Dopingkontrol Medicinering af stævneheste Dansk Ride Forbund Hvorfor prioriterer Dansk Ride Forbund Clean Sport? Udtagelse af dopingprøver prioriteres højt af flere årsager. Til stævner er grundlaget for

Læs mere

RETNINGSLINIER FOR KAMPE SPILLET UDEN DOMMER - opdateret d. 15. marts 2010

RETNINGSLINIER FOR KAMPE SPILLET UDEN DOMMER - opdateret d. 15. marts 2010 RETNINGSLINIER FOR KAMPE SPILLET UDEN DOMMER - opdateret d. 15. marts 2010 Generelle retningslinjer for Referees/referee assistenten der virker ved turneringer hvor der spilles kampe spillet uden dommer:

Læs mere

Undlad at kommentere politiske spørgsmål under en konkurrence og gå aldrig imod en dommers afgørelse, hvis den bygger på lovgrundlaget.

Undlad at kommentere politiske spørgsmål under en konkurrence og gå aldrig imod en dommers afgørelse, hvis den bygger på lovgrundlaget. 1 Indgået mellem BUESKYDNING DANMARK og skytte: Navn, klub, år Et spørgsmål om holdning til tingene Som bruttoholds- og landsholdsskytte tilslutter du dig visse regler officielle, som uskrevne, med en

Læs mere

A F S N I T 5 TILMELDING UDTAGELSE MEDICIN REKLAME

A F S N I T 5 TILMELDING UDTAGELSE MEDICIN REKLAME A F S N I T 5 TILMELDING UDTAGELSE MEDICIN REKLAME 2015 5 : AMATØR REKLAMER MEDICIN TILMELDING INDHOLD: Artikel Side 5.1 Tilmelding 1 5.2 Forbundsarrangementer 1 5.3 Udtagelsesbestemmelser [B1 2] 1 5.5

Læs mere

Har din medicin skiftet navn?

Har din medicin skiftet navn? Har din medicin skiftet navn? Substitution betyder erstatning for. På apoteket betyder substitution, at den samme medicin kan have forskellige navne og forskellige priser. I denne brochure kan du få en

Læs mere

VEDTÆGTER FOR BOLDKLUBBEN BANGSBO FREJA

VEDTÆGTER FOR BOLDKLUBBEN BANGSBO FREJA BOLDKLUBBEN BANGSBO FREJA Klubben hvor der er plads til alle Stiftet den 12. juli 1932 1 Navn og hjemsted VEDTÆGTER FOR BOLDKLUBBEN BANGSBO FREJA stk. 1 Klubbens navn er: Boldklubben Bangsbo Freja stk.

Læs mere

Værd at vide om. kosttilskud

Værd at vide om. kosttilskud Værd at vide om kosttilskud Indhold Hvad er et kosttilskud? Er kosttilskud nødvendigt? Kan mit kosttilskud være forurenet og hvordan kan jeg sikre mig? Hvilke kosttilskud er typisk forurenet? Hvis ansvar

Læs mere

Bilag 2.1.1. Bestyrelsesrapport for perioden 2. kvartal 2013

Bilag 2.1.1. Bestyrelsesrapport for perioden 2. kvartal 2013 Bilag 2.1.1. Bestyrelsesrapport for perioden 2. kvartal 2013 Bestyrelsen skal løbende orienteres om Anti Doping Danmarks resultater, aktiviteter og initiativer. I det følgende rapporteres status for 2.

Læs mere

DIF Diplomtræner For elitetrænere eller dem der gerne vil være det

DIF Diplomtræner For elitetrænere eller dem der gerne vil være det DIF Diplomtræner For elitetrænere eller dem der gerne vil være det DIF Diplomtræner: Når du vil være blandt de bedste DIF Diplomtræner er for dig, der ikke bare vil træne de bedste atleter, men som også

Læs mere

DETTE ER KUN EKSEMPELTEKST DEN ER FORÆLDET OG SKAL UDSKIFTES I DEN RIGTIGE VERSION

DETTE ER KUN EKSEMPELTEKST DEN ER FORÆLDET OG SKAL UDSKIFTES I DEN RIGTIGE VERSION A-Z DETTE ER KUN EKSEMPELTEKST DEN ER FORÆLDET OG SKAL UDSKIFTES I DEN RIGTIGE VERSION Morgensamling Morgensamling foregår hver dag klokken 8.30. Morgensamling er en del af skoledagen og der er pligt til

Læs mere

6.1:Team Copenhagens Støttekoncept

6.1:Team Copenhagens Støttekoncept 6.1:Team Copenhagens Støttekoncept Team Copenhagens Støttekoncept Team Copenhagen arbejder for at gøre København til det bedste sted i Norden at dyrke eliteidræt i. Dette skal bl.a. realiseres ved, at

Læs mere

Har du styr på DIN MEDICIN. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk

Har du styr på DIN MEDICIN. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk Har du styr på DIN MEDICIN AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk Kend din medicin! Mange ældre har forringet livskvalitet eller indlægges unødvendigt, fordi de ikke har det fulde overblik over deres

Læs mere

Det Danske og Internationale Antidopingsystem - og dets indflydelse på cykelsporten

Det Danske og Internationale Antidopingsystem - og dets indflydelse på cykelsporten Juridisk Institut Aalborg Universitet Det Danske og Internationale Antidopingsystem - og dets indflydelse på cykelsporten 10. semester Forfatter: Mikkel Stausgaard Jensen Vejleder: Jesper Møller 12. maj

Læs mere

TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE. 26.01.15 Norsk Friidrett - kompetansehelg

TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE. 26.01.15 Norsk Friidrett - kompetansehelg TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE Talentudvikling er en kerneudfordring Idrettsklub Talent-identifikation Sætter potentialet i centrum Talent i biologisk perspektiv Sætter potentialet i centrum

Læs mere

Talent- og Eliteidrætspolitik

Talent- og Eliteidrætspolitik Talent- og Eliteidrætspolitik Baggrund og formål Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget besluttede mødet den 2. december 2014 at igangsætte arbejdet med at formulere en politik indenfor talent- og eliteidræt,

Læs mere

Dispensationsprocedure vedr. brug af udøver i over-/ underliggende aldersgruppe

Dispensationsprocedure vedr. brug af udøver i over-/ underliggende aldersgruppe Dispensationsprocedure vedr. brug af udøver i over-/ underliggende aldersgruppe Formål Det primære formål med aldersdispensationsreglerne er sikre, at udøvere kan fastholdes i sporten, hvis en klub ikke

Læs mere

Fitnessbølgens bagside: Indsatsen mod doping i danske fitnesscentre

Fitnessbølgens bagside: Indsatsen mod doping i danske fitnesscentre Idrættens største udfordringer V Vejen Idrætscenter 24.-25. maj 2016 Redaktør Søren Bang Fitnessbølgens bagside: Indsatsen mod doping i danske fitnesscentre Fra symbolpolitik til målrettet indsats? Foto:

Læs mere

Anti-doping og mig. en håndbog om retningslinier og regler 2011

Anti-doping og mig. en håndbog om retningslinier og regler 2011 Anti-doping og mig en håndbog om retningslinier og regler 2011 2011 Denne håndbog har til hensigt at give idrætsudøvere og det personale, der rådgiver idrætsudøvere, større viden om antidoping. Alle informationer

Læs mere

VK Det bedste fundament for uddannelse

VK Det bedste fundament for uddannelse 2014 VK Det bedste fundament for uddannelse 1 Stephanie, 2.g og rytter Dét at være Team Danmark elev på VK, gør at jeg ikke er nødsaget til at gå på kompromis med min sport pga. min uddannelse, eller omvendt.

Læs mere

Information om IDRÆTSklasserne på Brøndbyvester Skole

Information om IDRÆTSklasserne på Brøndbyvester Skole Information om IDRÆTSklasserne på Brøndbyvester Skole Principper for idrætsklasserne Idrætsklasserne på Brøndbyvester Skole er et tilbud om at kombinere uddannelse og talentidræt. Dette tiltag har til

Læs mere