LYSETS FORDELING: Indirekte FLASH & diffuser.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LYSETS FORDELING: Indirekte FLASH & diffuser."

Transkript

1 FLASH Brug af flash kan både udvide og forbedre udseendet af dine fotografiske motiver. Men flash er også en af de mest forvirrende og misbrugte af alle fotografiske værktøjer. Faktisk er de bedste flash fotos ofte dem, hvor du ikke engang kan fortælle om flashen blev brugt. Denne vejledning har til formål at lære dig at forstå alle de tekniske udtryk, så du kan fokusere på de reelle krav til flash fotografering: Hvordan du styrer dit lys og efterfølgende opnå den ønskede eksponering. FLASH INTRO: Brug af flash er fundamentalt forskellig fra at tage en normal eksponering med kameraet fordi motivet bliver oplyst af to lyskilder: din flash, som du har en vis kontrol over, og det omgivende lys, som sandsynligvis er uden for din kontrol. Mens dette faktum kan synes enkel og indlysende, er dens konsekvenser sandsynligvis ikke: 1.Ved et flash fotografi kan belysningen af et motiv varieres ved at styre intensiteten, retningen og fordelingen af lys, der kommer fra flashen. Ved almindeligt omgivende lys, kan man kun påvirke udseendet af et motiv ved at ændre eksponering og dybdeskarphed. 2. I modsætning til fotografering alene ved omgivende lys, kan man ikke se, hvordan kameraets blitz vil påvirke sceneriet/motivet før fotografiet er taget, da en flash udsendes inden for millisekunder eller mindre. Desuden er en flash så hurtig, at selv efter skuddet er det nærmest umuligt at se, hvordan billedet blev uden at kontrollere dit kamera. Det er derfor afgørende at udvikle en god intuition for, hvordan positionen og distribution af kameraets blitz påvirker udseendet af dit motiv. Disse kvalitative aspekter vil være i fokus i den første del af denne vejledning; den anden del vil koncentrere sig om kameraets indstillinger for at opnå den ønskede flash eksponering.

2 LYSETS FORDELING: Indirekte FLASH & diffuser. Et vigtigt begreb i flash fotografering er følgende: For et givet motiv, vil fordelingen af lyskilden bestemme, hvor meget kontrast dette motiv vil have. Høj kontrast Lav kontrast Kontrast beskriver lysstyrken ved forskellen mellem de lyseste og mørkeste dele af et emne. Når lyset er mere lokaliseret (øverst), modtager den ene side af kuglen intenst direkte lys, mens den modstående side er næsten sort, fordi det kun modtager den smule lys være reflekteret fra vægge, loft og gulv. Når lyset er mere fordelt (nederst), synes skygger og højlys blødere og mindre intense, fordi dette lys rammer kuglen fra en bredere vinkel. Fotografer beskriver ofte lys, som spredes i væsentlig grad eller stammer fra et stort område som værende "blødt lys", og mere koncentreret og retningsbestemt lys som værende "hårdt lys." Hvad betyder så alt dette i praksis? Generelt vil fotografier af mennesker synes mere tiltrækkende, hvis de er taget med mindre kontrast. Hård kontrast har en tendens til at overdrive ansigtstræk på grund af at dybe skygger bliver fremhævet i hele ansigtet. Desuden, hvis kuglen i ovenstående eksempel havde grov overflade, så ville dens overflade have været stærkt fremhævet i høj kontrast belysning. For et billede af en person, ville dette være analog med at give huden en grovere og ofte mindre ønskeligt karakter. Det store problem er, at en flash i sagens natur er en meget direkte lyskilde. En god flash fotograf ved derfor, hvordan man sætter flashen op, som om lyset stammer fra et meget større og mere jævnt fordelt lyskilde. To måder at opnå dette er ved hjælp af enten en flash diffuser eller ved indirekte flash (via loftet f.eks)..

3 Indirekte flash virker som en diffuser med mister styrke Selv om det kan lyde ulogisk, at pege din flash * væk * fra motivet kan det faktisk forbedre motivets udseende. Det bevirker nemlig at lyset fra din flash ser ud til at stamme fra et større område, og er grunden til at portrætter som regel er taget med en flash, fyret af imod en stor paraply. Men indirekte flash reducerer, i høj grad dens intensitet, så du bliver nødt til at have en meget stærkere flash for at opnå den samme eksponering. Derudover er indirekte flash ofte urealistisk til udendørs fotografier af mennesker, da de ikke længere er i et indesluttet miljø. Ligeledes er en flash diffuser som regel bare et simpelt stykke gennemsigtigt plastik, som fæstnes over din flash, for at sprede det udgående lys. Til udendørs fotos vil det gøre meget lidt forskel, men for fotografier taget indendørs vil dette blødgøre belysningen på motivet, da en del af det spredte lys fra din flash først vil reflekteres af andre genstande før de rammer dit motiv. Men ligesom med indirekte blitz, skal man være opmærksom på, at ved brug af en flash diffuser kan det være nødvendigt at øge flash udladningen. Man skal heller ikke overdrive brug af diffuser eller af indirekte lys. Lys, som er alt for diffust kan forårsage at motivet virker fladt og todimensionelt.

4 LYSKILDE: On-kamera eller off-kamera flash. Positionen af lyskilden i forhold til beskueren påvirker også udseendet af motivet. Ud fra følgende betragtninger lokalisering af lys påvirker kontrast, påvirker lyskilde position synligheden af en fagets skygger og højlys: On-kamera flash Motiv virker Fladt Off-kamera flash Motivet virker mere Tredimensionelt Motivet med direkte (head-on) belysning (øverst). ser mindre tredimensionelt ud end det ved hjælp off-kamera flash (nederst), dette er præcis forskellen man opdager ved brug af en on-kamera versus off-kamera flash ved samme motiv. Med on-kameraets flash, modtager motivet alt lyset fra den vinkel kameraet også ser, hvilket resulterer i et hårdt skyggeløst motiv. Eksempel på direkte på blitz

5 Generelt set bliver motivet bedst belyst, når lyskilden hverken er direkte, som med on-kameraets flash, eller direkte overhead, som det ofte er tilfældet med indendørs belysning. I den virkelige verden kan fotografier ved anvendelse af en on-kamera blitz ofte give et "hjorte i forlygterne" udseende til individer, såsom i eksemplet ovenfor, med den velkendte ikke så gamle dame, fra , bare for en ordens skyld. Men det er som regel urealistisk at forvente, at man kan have en flash placeret væk fra kameraet, medmindre man er i et studie eller har en sofistikeret setup, som det kan være tilfældet for en stor begivenhed som et bryllup. Den bedste og nemmeste måde at opnå virkningen af en off-camera flash ved hjælp af en onkamera flash er at fyre flashen af mod en genstand, såsom en væg eller loft, som omtalt tidligere. Der findes forskellige stativer/beslag der kan skrues på kameraet for at få on-kamera flashen fjernet fra den direkte placering og det virker fint ved et motiv tæt på, men jo større afstanden bliver til motivet mistes vinkelvirkningen. En mærkbar forbedring er at reducere røde øjne, fordi lyset fra flashen ikke længere reflekteres direkte tilbage til kameraet (se røde øjne sektion senere).

6 Flere lyskilder: FILL FLASH Reducerer hårde skygger fra stærkt sollys Udtrykket "fill-flash" (udfyldnings flash/balanceret flash) anvendes til at beskrive en flash, der bidrager mindre til eksponering end det omgivende lys. Fill-flash kaldes sådan, fordi det effektivt "udfylder" skyggen af motivet, mens det ikke mærkbart ændrer den samlede eksponering. En fillflash spiller effektivt rollen som en sekundær lyskilde. En almindelig misforståelse er, at en flash kun anvendes til situationer, hvor det er mørkt. I modsætning til denne misforståelse, er udfyldningsflash mest nyttig under almindelig belysning, såsom når motivet er baggrundsbelyst, eller når belysningen har for meget kontrast. Det kan dramatisk forbedre udseendet af personer fotograferet i ellers barsk udendørs belysning, som i eftermiddags sollys på en klar dag (eksemplet ovenfor). Men for at kunne bruge fill-flash, bliver du nødt til at tvinge din flash til aktivitet; De fleste kameraer fyrer flashen af i fill-flash eller BL mode når den aktiveres. Kræver blot at du har læst din manual grundigt. Den anden halvdel af denne vejledning vil gå mere i detaljer om, hvordan man opnår den rigtige mængde af fill-flash.

7 FLASH & RØD-ØJE REDUKTION Et stort problem med flash er unaturlige røde øjne på motivet, der forårsages af lyset, der reflekteres fra motivets pupiller. Den røde farve skyldes den store tæthed af blodkar direkte bag pupillen på bagsiden af øjet. Røde øjne kan være mest distraherende når motivet kigger direkte ind i kameralinsen, eller når deres pupiller er fuldt udspilede på grund af dæmpet omgivende lys. Det er også langt mere fremtrædende, når flashen er monteret på kameraet og retningsbestemt ("hårdt lys"). Eksempel på røde øjne forårsaget af flashen Nogle kameraer har en reduktion af røde øjne indstilling, som sender en række mindre blink før eksponeringen, så motivets pupiller trækkes samme før selve flashen fyres af. Dette eliminerer ikke røde øjne helt (da de mindre pupiller stadig reflektere noget lys), men det gør røde øjne langt mindre fremtrædende, da pupilområdet er stærkt reduceret. En alternativ metode til reduktion af røde øjne ville være at bare tage billedet, hvor det er lysere, eller at øge mængden af omgivende lys begge dele vil naturligvis sammentrække pupillerne. En anden teknik er at fjerne røde øjne ved hjælp af et billedredigeringsprogram. Imidlertid bør denne teknik kun bruges som en sidste udvej, da det ikke løser den underliggende årsag til røde øjne, og er vanskelig at udføre, så øjet ser naturligt i en detaljeret print. De eneste måder til at fjerne røde øjne helt er (i) at få motivet ser væk fra kameraet, (ii) at bruge et flash beslag, en off-kamera flash eller indirekte flash, eller (iii) at undgå at bruge en flash hvis muligt..

8 FLASH HVID BALANCE flash vs omgivende hvidbalance De fleste flashenheder udsender lys, som har en farvetemperatur på omkring 5000K, der er sammenlignelig med dagslys. Omgivende lys vil derfor have en anden farvenuance, hvis det adskiller sig væsentligt fra 5000K, da de fleste kameraer automatisk sætter deres hvidbalancen til at matche flashen (når den bruges). Den nuanceforskel er mest tydeligt med kunstig belysning, og når der er stor forskel på lyst fra flashen og det omgivende lys. Teknisk hvis forskellen mellem de to lyskilder er (1: 4 til 4: 1). Flash hvid balance problemer kan også skyldes en flash som springer tilbage fra en farvet overflade, såsom en væg, som er malet orange eller grøn. Men reflekser fra en farvet overflade vil ikke nødvendigvis ændre hvidbalancen for din flash, hvis det omgivende lys kastes tilbage fra denne overflade også. Alternativt kan flashens hvidbalance bevidst ændres for at opnå en given effekt. Nogle flash diffusorer har en variabel varmeeffekt (filter), for eksempel for bedre at matche indendørs glødelamper, eller at give indtryk af lys fra en solnedgang. EKSTERNE FLASHENHEDER Eksterne flashenheder er som regel langt mere kraftfulde end flashenheder som er bygget ind i kameraet. Selvom en in-kamera flash har nok intensitet for direkte lys på nærliggende mennesker, kan denne type af lys være ganske barske. Ofte kan kun en ekstern flash enhed have kraft nok til at reflektere lyset fra en fjern væg eller loft og stadig have tilstrækkeligenergi til at belyse emnet. En ekstra fordel er, at eksterne flashenheder som regel er lettere at ændre med diffusorer, stativer/beslag, reflektorer, farvefiltre og andre add-ons. Desuden er eksterne flash også lidt længere væk fra dit kameras sigtelinje, hvilket kan reducere røde øjne og lidt bedre lyskvalitet.

9 Flash kan være afgørende i svagt lys, især når du optager levende motiver. Men det ender somme tider med at blive et nødvendigt onde, dræber atmosfæren. Ironisk nok, flash er ofte mere til kreativ brug i timer med dagslys. Kendt som 'fill-flash ", kan kunstigt lys være effektiv i stort set alle udendørs forhold. Hvad mere er, behøver du ikke noget specialist kit - du kan nøjes med pop-up-flash, der kommer indbygget i de mest populære DSLR. Den væsentligste begrænsning med teknikken er, at det kun virker, hvis du har den rigtige afstand fra motivet. Mellem 2-12ft (60 cm 4m) er ideel, så det er godt til portrætter. I strålende solskin, når du måske tror, der er lys nok alligevel, hjælper flash enmed at reducere kontrasten på motivet, udfylde skyggerne, der gør øjenhuler ne mørke og skjule andre ansigts detaljer. På en kedelig, overskyet dag, har en fill-flash den modsatte effekt, tilføjer kontrast og gøre portrætter mere tredimensionelle og farverige. Og uanset vejret, giver en flash også gnist til folks øjne ved at tilføje lyse 'glanslys' refleksioner. I sin mest basale form er der lidt mere i teknikken end at fyre pop op-flash en af. Du skal bruge den rigtige eksponering, selv om Program (P) eller blændeprioriteret (A) fungerer bedst, hvis du har autofokus tændt og bruger standard matrix måling. For en mere kreativ fill-flash effekt, så prøv at bruge blændeprioriteret (A) tilstand. Du kan justere blænden som påkrævet, og lukkertiden ændres automatisk til at passe til de omgivende lysforhold. Lyse omgivelser giver mindre åbninger og mørkere omgivelser længere lukkertider. Medens motivet i forgrunden bliver skarpt ved den meget korte varighed af flash, så pas på med store lændeåbninger, f/4 eller større i lyse omgivelser, da der er fare for at baggrunden vil blive overeksponeret. Hold øje med kameraets max lukkertiden for brug af blitz. Er normalt 1/200 sek. eller 1/250 sek. (afhængigt af model). Læs din manual!! Hvis dette viser sig at være et problem (lukkertiden blinker i søgeren) - er du derfor nødt til at sænke ISO eller indstille til en mindre blænde indtil lukkertiden stopper med at blinke. Ideen med fill-flash er, at du kombinerer to eksponeringer - en taget med dagslys, og den anden med flash. Ved at variere indstillingerne kan du gøre fill-flash effekten stærkere eller svagere, og derved øge eller mindske effekten af indfaldene lys fra bagomgivelserne, uafhængigt af motivet. Lad os se, hvordan det gøres...

10 Fill flash tvejlebning- før billedet Vores portræt taget uden fill-flash Få perfekte portrætter med fyld flash 01 Til fill-flash er det nemmest at bruge eksponeringsmetoder Program (P). Dette indstiller blænde og lukkertid for dig, for en afbalanceret eksponering med flash. Brug Matrix-lysmåling, og AF-punkter, så kameraet ved, hvor motivet er i rammen. Nu er nok en god ide at åbne for den indbyggede flash. 02 Automatisk eksponering er ofte perfekt, men du kan spille med indstillingerne for at gøre fill- flash effekten stærkere og dermed mere personlig. For at gøre baggrunden mørkere - for at gøre en himmel mere blå, har du brug for eksponeringskompensation. Prøv -1,0 (et-stop undereksponeret). 03 Den eksponeringskompensation vil gøre forgrunden og baggrunden mørkere. For at sikre, at motivet fortsat bliver korrekt belyst, justeres flash udløsningen. Tryk på flash pop op-knappen, og drej den forreste drejeknap. På kameraer såsom D3100, skal du trykke på +/- eksponeringskompensation, Læs manualen for dit kamera!!

11 04 Indstil Blitzeksponeringskompensation til +1,0 (et stop over). Dette er den maksimalt tilladte, selvom du kan mindske udladningen ned til -3.0). Tag et billede, og motivet vil være korrekt eksponeret, men baggrunden vil blive mørkere af den nye indstilling. Top tips til at bruge udfyldningsflash 01 tag det langsomt Sæt din pop-up flashens indstilling til Langsom (slow) for bedre fyld flash skud ved solnedgang. Bare tryk på pop op-flash-knappen, og drej på drejeknappen. 02 Pump den op For at øge udladningen af den indbyggede Flash, Øg f.eks. fra ISO Det udvider området fra 2,1 til 6 m ved f / Pas på modlysblænden Modlysblænden kan forårsage problemer med fill-flash, især når du er tæt på motivet. For at undgå skygger, tag modlysblænden af. 04 Pas på alarmer For mere eksponeringskontrol bruges blændeprioritet (A). Hvis du se 'Hi' for lukkerens udløsnings hastighed, skal ISO reduceres eller blænden mindskes. 05 Max kontrol Kan du bare selv. så sæt 'Flash kontrol for indbygget flash' til Manuel i Custom Settings menuen. Derefter bestemmer du selv!.

En samling af eksempler på billeder SB-910

En samling af eksempler på billeder SB-910 En samling af eksempler på billeder SB-910 Denne håndbog viser de forskellige SB-910 flashfunktioner og eksempelfotos. 1 Dk Tag det næste skridt med kreativ belysning Afslør dine motivers teksturer og

Læs mere

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Mere om kameraet Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Fokus Fokus betyder det, som er skarpt i billedet Fokus har stor betydning

Læs mere

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde.

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde. Kameraindstillinger Det digitale kamera har mange indstillinger, som beskrives i den medfølgende manual på mere eller mindre forståelig vis. Da mulighederne for individuel indstilling varierer fra kamera

Læs mere

Nikon i-ttl / CLS. i-ttl: Intelligent - Through The Lens. CLS: Creative Lighting System

Nikon i-ttl / CLS. i-ttl: Intelligent - Through The Lens. CLS: Creative Lighting System Nikon i-ttl / CLS 1 Nikon i-ttl / CLS i-ttl: Intelligent - Through The Lens CLS: Creative Lighting System 2 Nikon i-ttl / CLS i-ttl: Intelligent - Through The Lens CLS: Creative Lighting System FV Lock:

Læs mere

Brugen af filte iforb. med fotografering

Brugen af filte iforb. med fotografering Brugen af filte iforb. med fotografering Når lyset driller Det er ikke ofte, vi anvender filtre, men det hænder, at de er en nødvendighed. Det kan fx være et ND-filter, når der er for meget lys til at

Læs mere

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder.

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Når man først har opdaget, hvor forskelligt en håndflash kan bruges, ved at dreje den i

Læs mere

1. Generelt. Et portræt er en gengivelse af en person, typisk ansigtet. Ikke kun som fotografi, men også som maleri.

1. Generelt. Et portræt er en gengivelse af en person, typisk ansigtet. Ikke kun som fotografi, men også som maleri. Udendørs Portrætter Agenda 1. Generelt om portrætter 1.Hvorfor er udendørs portrætter 'bedre' 2.Must-haves 2. Generelt om udendørs portrætter 3. Baggrunde / Lokationer 4. Forgrunde / Subjekt 5. Lys 1.Naturligt

Læs mere

Kibæk Fotoklub Kamerateknik

Kibæk Fotoklub Kamerateknik Kibæk Fotoklub Kamerateknik Figur 1 D3200 Figur 2 D3200 Figur 3 D7100 Figur 4 D7100 Figur 5 EOS 700D Figur 6 EOS 700D Figur 7 EOS 7D Mark II Figur 8 EOS 7D Mark II Kibæk Fotoklub Kamerateknik Blændeprioriteret.

Læs mere

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER Version 2 Dette hæfte forklarer de nye funktioner, der er tilføjet Dimâge EX operativsystemet, version 2. Læs det i sammenhæng med betjeningsvejledningen til kameraet. 1 1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION..3

Læs mere

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med.

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med. Styr på termerne Hovedlys: Når en fotograf siger hovedlys, så er det ikke bare fordi det rammer folk i hovedet. Hovedlys er det lys man kan sige er det primære lys i billedet. På portrætter vil det derfor

Læs mere

Introduktion. Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos".

Introduktion. Hej og velkommen til Sådan tager du fantastiske landskabsfotos. Introduktion Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos". I denne guide vil jeg vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab.

Læs mere

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism)

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism) Billede kritik Eller nærmer billede evaluering, da kritik er negativt ladet på dansk. Man kan også kalde det billede bedømmelse der er mere dansk (Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Spejlreflekskamera. Spørgsmål fra ugens løb. Blitz-eksponeringskompensation. Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering

Spejlreflekskamera. Spørgsmål fra ugens løb. Blitz-eksponeringskompensation. Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering #4 Spejlreflekskamera For begyndere 90 Spørgsmål fra ugens løb 91 Blitz-eksponeringskompensation Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering Fordi kameraet ikke ved hvordan du vil have motivet til at se

Læs mere

Kend dit digitalkamera

Kend dit digitalkamera Kend dit digitalkamera Megapixels har naturligvis noget at sige, men er kun et mål for, hvor store billeder man umiddelbar kan lave. Laver du aldrig billederne større end 10 x 15 cm, er 3 megapixels tilstrækkelig.

Læs mere

Fotografering med skyer og i gråvejr.

Fotografering med skyer og i gråvejr. Fotografering med skyer og i gråvejr. Fordi det er gråvejr betyder ikke at det også er dårligt fotovejr. Man kan sagtens tage flotte, og her i artiklen giver vi lidt inspiration til hvordan. Den første

Læs mere

At opsætte et foto. Det Gyldende Snit De fleste kender det nok tilbage fra formningstimerne i folkeskolen, det gyldne snit.

At opsætte et foto. Det Gyldende Snit De fleste kender det nok tilbage fra formningstimerne i folkeskolen, det gyldne snit. Billedopbygning 1 Teknikken er ikke alt, men et godt redskab. Nu hvor du kender egenskaberne af dit udstyr (læs begynder og udstyr delen), kan jeg lære dig, hvordan du kan bruge dette til at give dit billede

Læs mere

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk )

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Spejlreflekskamera for begyndere v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Hvordan skal jeg indstille kameraet Bevæger motivet sig Nej Brug A / Av Hvordan skal baggrunden være Skarp Uskarp Mindre bevægelse

Læs mere

Teorien om High Dynamic Range Fotografering

Teorien om High Dynamic Range Fotografering Teorien om High Dynamic Range Fotografering Indhold High Dynamic Range - HDR 2 HDR sidder i øjet 3 Du ser kun en lille del ad gangen 4 HDR for det hele med, Princip 1 5 Ev-trin på histogrammet 6 Farver

Læs mere

Blænderækken, flash og ledetal

Blænderækken, flash og ledetal Blænderækken, flash og ledetal Blænderækken - de tal der findes på blænderingen på nogle objektiver - er et af de mest fascinerende værktøjer i fotografiets historie. Og da tallene samtidig er direkte

Læs mere

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling Lysmålingsmetoder Forståelsen af hvordan din lysmåler i dit kamera virker, er måske ikke så vigtigt for de fleste. Det at kende din lysmåler, gør at du nemmere kan omstille dig til forskellige situationer

Læs mere

Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW

Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium Som min egen forberedelse til at afholde kamera teknik aften i den nærmere fremtid, har jeg nu fået nedskrevet de erfaringer, som jeg indtil nu har opnået,

Læs mere

ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage).

ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage). Hvad betyder ISO? ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage). Da digitale kameraer ikke bruger film, men har en billedsensor i stedet,

Læs mere

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys.

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys. 1 LYS: Tina Hare Andersen Når du skal optage video eller film, skal du altid bruge lys under optagelserne. Det kan enten være naturligt lys (solen), kunstlys (lamper) eller en blanding af disse. Dagslys

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 3 Programmerne i kameraet GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Auto S A M... 4 Auto grøn firkant... 5 S Lukkertidsprioriteret... 6 A - Blændeprioriteret...

Læs mere

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret.

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret. Hvidbalance Noter til Kibæk Fotoklub den 1/2 2017 Af Jørgen D. Vestergaard Et (ikke-selvlysende) objekt har den farve, som det lys det reflekterer. Det betyder dermed at objektets farve er afhængig af

Læs mere

Men min oplevelse er, at det rigeligt er indsatsen og det lidt mere omstænde arbejde værd.

Men min oplevelse er, at det rigeligt er indsatsen og det lidt mere omstænde arbejde værd. Denne fototeknik baseres på maksimal brug af histogrammet. Histogrammet, som er en grafisk repræsentation at den tonale distribution i billedet. De mørke skygge områder vises til venstre i histogrammet

Læs mere

Fotoringens guide til undervandsfoto

Fotoringens guide til undervandsfoto Fotoringens guide til undervandsfoto Digitalkameraet stormer frem og er ved også at gøre undervandskamera til hvermandseje. Med et digital undervandskamera i hånden har du pludselig en hel verden af muligheder

Læs mere

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG ILLUSTRATION NR. 1 ILLUSTRATION NR. 2 Blænden er som det menneskelige øje: Lidt lys kræver stor pupil Meget lys kræver lille pupil ILLUSTRATION NR. 3 Når man skruer på tiden, må man også skrue på ISO eller

Læs mere

AB Lindstrand 08/2013 EVALUERING AF DAGSLYS I BOLIGER IFM. OPSÆTNING AF ALTANER

AB Lindstrand 08/2013 EVALUERING AF DAGSLYS I BOLIGER IFM. OPSÆTNING AF ALTANER AB Lindstrand 08/2013 EVALUERING AF DAGSLYS I BOLIGER IFM. OPSÆTNING AF ALTANER 35 43 10 10 PETER JAHN & PARTNERE A/S pjp@pjp.dk HJALMAR BRANTINGS PLADS 6 www.pjp.dk 2100 KØBENHAVN Ø Formål og læsevejledning

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 1 Blænde ISO Lukkertid Eksponeringsværdi. og lidt om, hvordan de hænger sammen GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Blænde... 4 Blænde og dybdeskarphed...

Læs mere

Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/ i Kibæk Fotoklub

Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/ i Kibæk Fotoklub Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/1 2017 i Kibæk Fotoklub Det vigtigste for en ekstern blitz i forhold til en indbygget er lysmængden. Denne måles i ledetal [m]. Jo større tal jo mere

Læs mere

Kamera. Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi

Kamera. Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi Canon fototeknik Kamera Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi Blænde og lukketid Blænderække 1.0 1.4 2.0 2.8 4.0 5.6 8.0 11.0 16.0 22.0 32.0 44.0 Lukketid 1/2000 s 1/1000 s 1/500 s 1/250 s

Læs mere

Canon DSLR for begyndere

Canon DSLR for begyndere Canon DSLR for begyndere FOF - 2017 Vi skal lære: Vores kamera bedre at kende Basis fototeknik Tips og tricks til fotografi generelt Lidt komposition Noget om ekstraudstyr Lidt billedbehandling Plus det

Læs mere

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder you can 2 Vores rejse begynder Surfs up! Surfskole: Her kommer vi! Fordelen ved digitale spejlreflekskameraer Skift dit objektiv, skift dit synspunkt Med udskiftelige

Læs mere

Kapitel 3: Lys og skygge 1

Kapitel 3: Lys og skygge 1 Kapitel 3: Lys og skygge 1 3 Lys og skygge Egetlys, defineret/specifik lyskilde, reflekteret lys/ambient light, reflekslys I den "virkelige verden" er vi omgivet af lys af flere arter: Der er lyskilderne,

Læs mere

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres.

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres. Generelt indtryk Sigma 28mm mini-wide II f/2,8 er et mindre objektiv; vejer ikke alverden, bruger 52mm filtre og rager blot mellem 5,1 og 5,7 cm ud foran dit kamera (med OM->4/3 adapter). Objektivet er

Læs mere

Rediger lyskilde. Lyskilde type og styrke

Rediger lyskilde. Lyskilde type og styrke DK 23.11.2012 God Rendering Indhold 1. Lyskilde type og styrke 2. Materiale indstilling 3. Baggrunds billede 4. Kamera vinkel / afstand 5. Renderings resultat NB. Photon Render (KDMax V5 og InteriCad T5)

Læs mere

Eksponeringskompensation

Eksponeringskompensation Eksponeringskompensation EC = Exposure Compensation Eksponeringskompensation; måles altid i EV-steps. Bruges når man ønsker at ændre kameraets automatiske eksponering, således at man gerne vil have det

Læs mere

STILLEBEN 3 PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR

STILLEBEN 3 PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR STILLEBEN 3 Stablede sten SVÆR- HEDS- GRAD PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR A/AV 50-200 MM DET BØR DU GÅ EFTER Er du ved stranden, så kig efter nogle sten med samme nuance og form,

Læs mere

PRODUKT- FOTOGRAFERING

PRODUKT- FOTOGRAFERING PRODUKT- FOTOGRAFERING FOR WEBSHOPS Visual Reporting ApS Version 1.00 Hent den nyeste version på http://www.visualreporting.dk/e-bog Side i INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...2 Kameraets indstillinger...3

Læs mere

Photoshop tips: Få billedet til at fremstå bedre vha. et Soft Light-Layer

Photoshop tips: Få billedet til at fremstå bedre vha. et Soft Light-Layer Photoshop tips: Få billedet til at fremstå bedre vha. et Soft Light-Layer Selv om jeg er tilhænger af, at man skal forsøge at få sit billede så godt som muligt i kameraet ved at bruge en fornuftig eksponering

Læs mere

Brug af Vegas Pro farve anvendelsesområder

Brug af Vegas Pro farve anvendelsesområder Brug af Vegas Pro farve anvendelsesområder Gary Rebholz Vegas Pro software med fire sofistikerede video anvendelsesområder, som du kan bruge til at analysere din video og få indblik i farvekorrektion filtrering,

Læs mere

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16 Fotografering Med digitalt kamera Lars Olesen This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering This version was published on 2014-07-16 This is your verso page blurb or copyright page blurb. It

Læs mere

10 tips til panorering og motiver i bevægelse

10 tips til panorering og motiver i bevægelse 10 tips til panorering og motiver i bevægelse Panorering er en effektiv måde at vise bevægelse i et foto. Det tilfører fotoet en masse dynamik, og gør dine fotos mere levende. Teknikken er ikke svær hvis

Læs mere

- Test af flash - - Generelt -

- Test af flash - - Generelt - - Test af flash - - Generelt - Den indbyggede pop up flash på dslr kameraer er kun beregnet til nødstilfælde, som f.eks. fill flash da den vil lave slagskygger og da den generelt heller ikke er kraftig

Læs mere

ISO indstillinger på vores kamera (herunder Auto-ISO)

ISO indstillinger på vores kamera (herunder Auto-ISO) ISO indstillinger på vores kamera (herunder Auto-ISO) Vi har alle en grænse for ved hvor lav en lukkertid, vi kan holde kameraet stille og herved undgå rystede billeder. Det afhænger dels af, hvor godt

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 4 Fokus på fokus GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Fokus fordi det er skarpt... 4 Fokus, DOF og bokeh... 5 Auto fokus (AF)... 6 AF, bestem

Læs mere

SLT-A33/SLT-A55/SLT-A55V

SLT-A33/SLT-A55/SLT-A55V SLT-A33/SLT-A55/SLT-A55V De nye funktioner, der kommer fra denne firmwareopdatering, og deres respektive handlinger beskrives her. Se "Betjeningsvejledning". 2011 Sony Corporation A-E1M-100-31(1) Nye funktioner

Læs mere

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 105mm, f/2,8

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 105mm, f/2,8 Generelt indtryk Takumar Super Multi Coated (SMC) 105mm f/2,8 er produceret i årene mellem 1971 og 1976. 105mm eren tilhører en eksklusiv gruppe af Takumar-objektiver, som gang på gang bliver rost meget

Læs mere

Appendiks til Grafisk design side 122

Appendiks til Grafisk design side 122 Appendiks til Grafisk design side 122 Appendiks 122/2 Et helt almindeligt portrætfotografi Her er et billede af et helt almindeligt menneske. Modellen er ikke professionel, og billedet er et eksempel på

Læs mere

Vurdering af billedmanipulation Opgave 1

Vurdering af billedmanipulation Opgave 1 Vurdering af billedmanipulation Opgave 1 Beskriv de enkelte funktioner i dit tegneprogram... Er der tale om en korrektion eller en modifikation? Før vi kan begynde at kategorisere de forskellige funktioner

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING DK 8MP wildview ir / KAMERA JK 020 / Åtelkamera 801/Albecom Justerbar 3 / 5 eller 8 mp.

BRUGER VEJLEDNING DK 8MP wildview ir / KAMERA JK 020 / Åtelkamera 801/Albecom Justerbar 3 / 5 eller 8 mp. BRUGER VEJLEDNING DK 8MP wildview ir / KAMERA JK 020 / Åtelkamera 801/Albecom Justerbar 3 / 5 eller 8 mp. Funktioner: 1. 5 cm TFT LCD-skærm med angivelse af optage tilstand, hukommelse på kort og batteri

Læs mere

Objektivet har seks lameller.

Objektivet har seks lameller. Generelt indtryk Helios 44M-4 er et lækkert gammelt objektiv med M42 fatning. Det kræver derfor en adapterring for at kunne bruges på DSLR ere. Det er fuldt manuelt, men takket være særlige adapterringe,

Læs mere

Rapport over fotokursus 11.-3. - 17.-3. 2014 Det fortællende foto

Rapport over fotokursus 11.-3. - 17.-3. 2014 Det fortællende foto Mejerist N.H. Lindhardt har en passion for biler og har samlet sig en del, som bliver brugt til bestillings-kørsel. - Vi selvstændige har jo så meget fritid, som vi skal bruge til noget fornuftigt, som

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7. KAPITEL ET... 9 Introduktion. KAPITEL TO... 15 Før brylluppet: Forbered dig godt! KAPITEL TRE...

INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7. KAPITEL ET... 9 Introduktion. KAPITEL TO... 15 Før brylluppet: Forbered dig godt! KAPITEL TRE... INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7 KAPITEL ET... 9 Introduktion Otte ting du ville ønske, du havde vidst... 10 før du begyndte at læse denne bog!... 11 Det var kun fem. Her er de sidste tre... 12 KAPITEL

Læs mere

Teknisk vejledning Dk

Teknisk vejledning Dk Teknisk vejledning Dk Indledning Denne tekniske vejledning indeholder oplysninger om de grundlæggende teknikker, der blev anvendt for at skabe to af de mere teknisk avancerede fotografier i D800-/D800Ebrochuren.

Læs mere

Mine fototips. 6 gode råd til bedre fotos. Version 1.1. Søren Udby www.kanonfotografen.dk. Søren Udby Fototips, side 1

Mine fototips. 6 gode råd til bedre fotos. Version 1.1. Søren Udby www.kanonfotografen.dk. Søren Udby Fototips, side 1 Mine fototips 6 gode råd til bedre fotos Version 1.1 Søren Udby www.kanonfotografen.dk Søren Udby Fototips, side 1 Fototips Min filosofi omkring succesfuld fotografering er, at man som fotograf skal have

Læs mere

ÆSTETIK Da billedet skal bruges i markedsførings-sammenhæng, må det ikke kunne ses, at det er manipuleret.

ÆSTETIK Da billedet skal bruges i markedsførings-sammenhæng, må det ikke kunne ses, at det er manipuleret. BILLED- BEHANDLING OPGAVEN Opgaven gik ud på at indsætte et læhegn på et miljøfoto af en terrasse med andre SILVAN-produkter, og at åbne billedet op, så det blev mere sommerligt og friskt. Billedet skal

Læs mere

Macro. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i "normal" fokuseringsområdet.

Macro. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i normal fokuseringsområdet. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i "normal" fokuseringsområdet. -men det bliver du nok ikke klogere af. Det er historisk begrundet fra filmkameraernes tid, hvor man

Læs mere

Motto-Captura ApS, 2006. Ordblinde PDA. Lyt - lær - husk. Motto-Captura ApS, 2006 www.motto-catura.eu info@motto-captura.eu

Motto-Captura ApS, 2006. Ordblinde PDA. Lyt - lær - husk. Motto-Captura ApS, 2006 www.motto-catura.eu info@motto-captura.eu p1 Ordblinde PDA Lyt - lær - husk www.motto-catura.eu info@motto-captura.eu p2 p3 Vi håber meget, at du vil få glæde af løsningen. Du må meget gerne sende os forslag eller ringe til os. p4 Start Når du

Læs mere

Nye funktioner. Version 2.00 BL C00

Nye funktioner. Version 2.00 BL C00 Nye funktioner Version 2.00 Funktioner, der er ændret som følge af firmwareopdateringer, stemmer muligvis ikke længere overens med beskrivelserne i den dokumentation, som følger med dette produkt. Gå på

Læs mere

Inspiration til bedre makrobilleder

Inspiration til bedre makrobilleder Inspiration til bedre makrobilleder af Morten Hilmer Nu skal det handle om at komme helt tæt på motiverne, og har du ikke før prøvet kræfter med denne disciplin, venter der dig masser af gode oplevelser

Læs mere

Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede.

Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede. Pseudo-HDR i PSE11 HDR (High Dynamic Range) er processen, hvor man tager tre eller flere næsten identiske eksponeringer af samme motiv: Et korrekt eksponeret billede (et 0-billede), ét overeksponeret og

Læs mere

Der skal normalt være dagslys i arbejdsrum samt mulighed for udsyn.

Der skal normalt være dagslys i arbejdsrum samt mulighed for udsyn. Kunstig belysning Vejledning om kunstig belysning på faste arbejdssteder At-vejledning A.1.5 Februar 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.16 af januar 1996 At-vejledningen beskriver Arbejdstilsynets krav

Læs mere

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 85mm, f/1,8

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 85mm, f/1,8 Generelt indtryk Takumar Super Multi Coated 85mm f/1,8 er produceret fra 1972 og er anden udgave af 85mm erne med en blænde på f/1,8. Generelt tilhører 85mm erne en eksklusiv gruppe af Takumar-objektiver

Læs mere

Billedkomposition. Billederne oven for er da pæne, men de siger jer sikkert ikke så meget, fordi I ikke selv har taget dem.

Billedkomposition. Billederne oven for er da pæne, men de siger jer sikkert ikke så meget, fordi I ikke selv har taget dem. Tryk på knappen og billedet er i kassen De fleste mennesker har prøvet at fotografere. At tage billeder er blevet meget let efter at de nye kameraer næsten kan tænke selv. Man skal ikke stille afstand,

Læs mere

Grafik & Billedebehandling

Grafik & Billedebehandling Grafik & Billedebehandling Amukurs Fritlægning til hjemmeside Amukurs.dk Opgaven: Amukurs.dk skal have baggrundsbilleder på deres kursusside af fagpersoner. Billederne skal fritlægges så de ikke forstyrre

Læs mere

Case. Casens opbygning. Løsning af case. Billedfil

Case. Casens opbygning. Løsning af case. Billedfil Case Mange af de ting, vi gør i Photoshop, er rutinearbejde vi har tit et fastlagt workflow, som vi bruger som udgangspunkt hver gang. Efterhånden som man blive dygtigere, vil man lægge flere trin til,

Læs mere

GRAFIK & BILLEDBEHANDLING GRAFISK PRODUKTION & WORKFLOW

GRAFIK & BILLEDBEHANDLING GRAFISK PRODUKTION & WORKFLOW GRAFISK PRODUKTION & WORKFLOW 17 1. SAMMENKOPIERING Da jeg lavede bogen "Skud på Stammen", var der et billede som skulle bruges, men der var elementer i billedet som var blevet slettet, og derfor skulle

Læs mere

Det efterfølgende skal ses som gode råd og videregivelse af mine erfaringer.

Det efterfølgende skal ses som gode råd og videregivelse af mine erfaringer. Billedbehandling / Digital kamera Det efterfølgende skal ses som gode råd og videregivelse af mine erfaringer. Pixelmasse Billedstørrelse 1.000.000 9 x 12 2.000.000 10 x 15 3.000.000 13 x 18 4.000.000

Læs mere

Nye funktioner. Version 2.00 BL C00

Nye funktioner. Version 2.00 BL C00 Nye funktioner Version 2.00 Funktioner, der er ændret som følge af firmwareopdateringer, stemmer muligvis ikke længere overens med beskrivelserne i den dokumentation, som følger med dette produkt. Gå på

Læs mere

Zuiko 135mm f/3,5 er produceret i et meget højt antal. Her er nøgletallene for objektivet:

Zuiko 135mm f/3,5 er produceret i et meget højt antal. Her er nøgletallene for objektivet: Generelt indtryk Zuiko 28mm f/3,5 må være et af de smukkeste 28mm ere, som jeg har. Og det er samtidig meget handy med en vægt på blot 180gr. Det fylder heller ikke alverden i din taske eller på kameraet;

Læs mere

Kunstlys i hjemmet. Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning.

Kunstlys i hjemmet. Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning. Kunstlys i hjemmet Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning. iben@lightscapes.dk Kort om LED-lys til ældre Projektholdet, der har testet døgnrytmeunderstøttende belysning hos ældre i private

Læs mere

For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder

For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder 1 For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder en sammenfatning og lidt information og tips til,

Læs mere

blænden - den fotografiske iris » Teknisk baggrund

blænden - den fotografiske iris » Teknisk baggrund blænden - den fotografiske iris Hvis du af og til har undret dig over hvad det er for nogle mystiske tal, der står på objektivet, er her hjælp at hente. I denne artikel kigger vi lidt på hvad blænden er

Læs mere

REFLEKTION eller GLANS standarder

REFLEKTION eller GLANS standarder Flensbjerg 8 Fax: + 3943 7768 DK-49 Holeby, Lolland Phone : + 3943 7767 export@dansksolenergi.dk VAT id.: DK288323 REFLEKTION eller GLANS standarder Der findes ikke en let måde, at matematisk beregne eller

Læs mere

Blænderingen er ikke bred, men til gengæld har den fine riller, så fingrene får godt fat. Objektivet har seks lameller.

Blænderingen er ikke bred, men til gengæld har den fine riller, så fingrene får godt fat. Objektivet har seks lameller. Generelt indtryk Revue weitvinkel 35mm, f2,8 (M42 fatning) er et nydeligt, gammelt objektiv med en filterdiameter på 52 mm. Det stikker blot 65 mm ud af kameraet (inkl. konverterring fra M42 til fourthirds);

Læs mere

A-DTS-100-32(1) 2010 Sony Corporation

A-DTS-100-32(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C De nye funktioner fra denne firmwareopdatering og deres respektive handlinger beskrives her. Se under "Betjeningsvejledning" og "α Håndbog", der findes på den medfølgende cd-rom. 2010

Læs mere

Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank

Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank Firmaets ydelse er, kort fortalt, æstetisk og dynamisk fotografering af byggeri. Nogle byggerier følger vi fra første spadestik til slutfotografering

Læs mere

Lyssætning af museumsudstillinger. Eskild Bjerre Laursen arkitekt m.a.a.

Lyssætning af museumsudstillinger. Eskild Bjerre Laursen arkitekt m.a.a. Lyssætning af museumsudstillinger Eskild Bjerre Laursen arkitekt m.a.a. Lys nok? Øjet er i stand til at adaptere med en faktor 5.000 Enheder Candela kommer af candle. Er et udtryk for en lyskildeintensitet,

Læs mere

Ringsted-Fotoklub v/carsten Enoch. HDR fotografering TEORI

Ringsted-Fotoklub v/carsten Enoch. HDR fotografering TEORI HDR fotografering TEORI HDR (High Dynamic Range) HDR (High Dynamic Range) er en avanceret fotografisk teknik der øger det dynamiske omfang i et billede. Det kan give nogle helt utrolige effektfulde billeder.

Læs mere

FISKEØJE VEJEN TIL VILDE BILLEDER: Mange landskabs- og arkitekturfotografer START SÅDAN SAMLES LYSET

FISKEØJE VEJEN TIL VILDE BILLEDER: Mange landskabs- og arkitekturfotografer START SÅDAN SAMLES LYSET VEJEN TIL VILDE BILLEDER: Af Poul Siersbæk De ultimative vidvinkelbilleder får du med et særligt objektiv, som dækker 180 grader. Det er PERFEKT TIL AT SKABE SJOVE OG ANDERLEDES FOTOS, uanset om du skyder

Læs mere

2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRJ-100-32(1)

2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRJ-100-32(1) NEX-3/NEX-5/NEX-5C De 3D-funktioner, som denne firmwareopdatering giver mulighed for, beskrives i denne brochure. Se under "Betjeningsvejledning" og "α Håndbog", hvor sidstnævnte findes på den medfølgende

Læs mere

Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer.

Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer. Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer. Der er ikke mange billeder, der er perfekte fra starten. Du kan gøre billeder bedre ved hjælp af de værktøjer som vises, når du åbner

Læs mere

404 CAMCORDER CAMCORDER- OG KAMERAFUNKTIONER

404 CAMCORDER CAMCORDER- OG KAMERAFUNKTIONER Dansk DANISH 404 CAMCORDER CAMCORDER- OG KAMERAFUNKTIONER Supplement til brugervejledningen til ARCHOS 404 Version 1.1 Besøg www.archos.com/manuals for at downloade den seneste version af denne vejledning.

Læs mere

Fototeknik. 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg

Fototeknik. 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg Fototeknik 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg Canon 40D Nikon D3100 Kameraprincip Belysning af et billede bestemmes af: Blænden Lukkertid - eksponeringstid ISO værdi Billedeksempler Underbelyst

Læs mere

Træpille transportsystem fra EKOPO- WER er den nemmeste måde at holde pillemagasinet fyldt op.

Træpille transportsystem fra EKOPO- WER er den nemmeste måde at holde pillemagasinet fyldt op. Træpille transportsystem fra EKOPO- WER er den nemmeste måde at holde pillemagasinet fyldt op. Ekosupply transportsystem, flytter automatisk dine træpiller fra din eksterne beholder og til dit forbrugsmagasin.

Læs mere

A LED Santiago 16W HF sensor og Master / Slave

A LED Santiago 16W HF sensor og Master / Slave A LED Santiago 16W HF sensor og Master / Slave A LED Santiago LED lampe med soft dæmp er forsynet med HF sensor og master/slave funktion. Santiago kan trådløst kommunikere mellem Master og Slave.aled.dk

Læs mere

FOTOKLUBBEN KRONBORG KEND DIT KAMERA

FOTOKLUBBEN KRONBORG KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG 21. JANUAR 2017 10:00-16:00 KEND DIT KAMERA Indholdsfortegnelse A. Point-and-shoot / Kompakt-kamera / DSLR (spejlrefleks)... 2 B. Eksponering: blænde, tid og ISO... 2 C. Programmer...

Læs mere

Bilag 1 Vejtavlers lystekniske egenskaber

Bilag 1 Vejtavlers lystekniske egenskaber Bilag 1 Vejtavlers lystekniske egenskaber 0. Introduktion Dette bilag indeholder de definitioner, der specielt benyttes ved specifikation af vejtavlers lystekniske egenskaber, og det angiver målemetoder.

Læs mere

Manual. Trail Cam Basic

Manual. Trail Cam Basic Manual Trail Cam Basic 1 Laserstråle til kamera orientering 7 infrarød blitz LED "Batteristatus" LED Hægter 2 LED lyser orange for at advare om lav batteristyrke 8 3 "Driftsstatus" LED. LED lyser rødt,

Læs mere

Kreativ brug af håndflash

Kreativ brug af håndflash Kreativ brug af håndflash Tekst og fotos: Kent Bovin Modeller: Kate & Kent De fleste af os har ikke adgang til store studier og en skov af lamper med tilbehør. Derfor er den lille håndflash mange gange

Læs mere

FOTOGRAFIER I POWERPOINT

FOTOGRAFIER I POWERPOINT FOTOGRAFIER I POWERPOINT Når man anvender fotografier som illustrationer, skal man være opmærksom på, at rent psykologisk vil mennesker have en tilbøjelighed til at tro på fotografier, med mindre de er

Læs mere

Introduktion til portrætfotografering i studie for Fotoklubben Kronborg. Copyright 2011 Mogens Kallesø www.lightcatcher

Introduktion til portrætfotografering i studie for Fotoklubben Kronborg. Copyright 2011 Mogens Kallesø www.lightcatcher Introduktion til portrætfotografering i studie for Fotoklubben Kronborg Copyright 2011 Mogens Kallesø www.lightcatcher Indhold Velkomst Definitionen på et portræt Indstilling af kamera og lys Eksempel

Læs mere

BeoLab 1. Brugervejledning. ENTER v/henriksens ELEKTR

BeoLab 1. Brugervejledning. ENTER v/henriksens ELEKTR BeoLab 1 Brugervejledning BeoLab 1 højttaleren leveres i to kasser: Den ene indeholder søjlen, og den anden indeholder bundpladen. Denne betjeningsvejledning beskriver, hvordan du samler BeoLab 1 højttalersøjlen

Læs mere

EF14mm f/2.8l II USM DEN. Brugsvejledning

EF14mm f/2.8l II USM DEN. Brugsvejledning EF14mm f/2.8l II USM DEN Brugsvejledning Tak fordi du har købt et Canon produkt. Canon EF14mm f/2,8l II USM er et highperformance super-vidvinkel objektiv udviklet til EOS kameraer. USM står for ultrasonisk

Læs mere