guide gode råd til billig ferie Halv pris på flybilletten Spar på dobbeltsengen skræddersy din drømmeferie 23 gode rejse-apps

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "guide gode råd til billig ferie Halv pris på flybilletten Spar på dobbeltsengen skræddersy din drømmeferie 23 gode rejse-apps"

Transkript

1 AUGUST Se flere guider på bt.dk/plus guide 49 gode råd til billig ferie Halv pris på flybilletten Gratis stop-over i New York Spar på dobbeltsengen skræddersy din drømmeferie 23 gode rejse-apps

2 Ferie til halv pris Tips og tricks til billig ferie INDHOLD I DETTE HÆFTE: Flybillet til halv pris Side 4-15 Bo bedre og billigere Side Få din drømmerejse Side smarte apps til rejsen Side B.T. Plus udgives af Berlingske Media. Ansv. chefredaktør: Peter Brüchmann. Redaktionschef: Anders-Peter Landert. Redaktion og layout: Thomas Stærmose. Tekst: Trine Steengaard. Foto: Colourbox, AFP, Jens Nørgaard Larsen.

3 Flere guider på Ferie til halv pris Sådan lærer du at finde de billigste flybilletter og hoteller Af Trine Steengaard Inden du sætter dig til rette på sædet i flyet til Paris så overvej lige, om du vil give kr. eller 800 kr.? Og inden du lægger dig til at sove på det firestjernede hotel så tænk på, om du vil give eller 600 kr. for en overnatning? Du behøver hverken at sidde eller sove dårligere bare fordi, du har betalt det halve. Ofte kan prisen på nøjagtig det samme sæde i flyet og hotelværelse variere kolossalt. Forklaringen er, at flybilletterne og hotelværelserne ofte er til salg hos flere forskellige rejseagenter, som har ret til at sælge dem, men til meget forskellige priser. - Du skal altid sammenligne priserne på flybilletten og hotellet på flere forskellige søgemaskiner, inden du booker billetten. Der kan være stor forskel på prisen for den samme tur, fordi der er forskel på, hvordan søgemaskinerne arbejder, siger Lars Johansen, der er rejseredaktør på B.T. og Berlingske. Men hvor finder man så de billigste priser? B.T. Plus vil med denne guide hjælpe dig med at blive din egen rejsearrangør, så du selv kan lære at finde de billige flybilletter og hoteller og ikke behøver at betale rejsebureauerne dyrt for at gøre arbejdet. B.T. Plus guider dig gennem de mange forskellige søgemaskiner på nettet, der alle tilbyder at finde den allerbedste pris til dig. Lær at gennemskue hvordan de søger, og hvem der får de fleste og billigste priser med.

4 Ferie til halv pris Sådan finder du den billigste flybillet Inden du sætter dig på sædet i flyet til Paris så overvej lige, om du vil give kr. eller 800 kr.? Der kan nemlig være stor prisforskel på det samme flysæde. - Det samme sæde i flyet ligger ofte til salg hos flere forskellige rejseagenter, som har ret til at sælge det. I langt de fleste tilfælde vil de sælge flybilletten til forskellige priser, så prisforskellen på det samme sæde kan være meget stor. Der kan altså være rigtig mange penge at spare, hvis man sammenligner priserne først, siger Martin Lumbye, der er partner i Momondo. com, som sammenligner priser fra flere end 800 rejsesider. Med få klik på computermusen kan du på søgemaskinernernes hjemmeside hurtigt få flybilletten til halv pris. Et eksempel, som B.T. Plus har fundet, illustrerer de store prisforskelle, der kan være på stort set identiske flystrækninger. København Paris august kr. med Airfrance med SAS Spar: 47,6 pct. Begge ruter er direkte og på økonomiklasse. Eksemplet er fundet 20. juli 2011.

5 Flere guider på Find den bedste søgemaskine Der findes et hav af forskellige søgemaskiner på nettet, der alle tilbyder at finde den allerbedste pris til dig. Men ofte er der rigtig stor prisforskel på den»billigste pris«, som søgemaskinerne giver dig. B.T. har tidligere lavet store pristjek af ture til forskellige storbyer, der viser, at der kan være helt op mod 50 pct. at spare på søgemaskinernes bedste tilbud. Det kan betyde flere tusinder af kroner i besparelse på turen til New York. På mange rejsehjemmesider kan du som forbruger søge efter priser på fly og hoteller. Men det er vigtigt at skelne mellem hvilke sider, der har reelle søgemaskiner, og hvad der er online-rejsebureauer med en søgefunktion på hjemmesiden. Mens de reelle søgemaskiner indhenter priser fra alle de forskellige rejseagenter på nettet, så laver onlinerejsebureauerne ikke reelle søgninger, men lister bare priserne op på de»varer«, som de har på»hylderne«. Der kan derfor være meget stor forskel på, hvilke priser fra hvilke flyselskaber, der kommer med i søgeresultaterne. Mange af online-rejseagenterne, som køber og sælger flybilletter, kan typisk ikke have priser fra lavprisselskaberne med i deres søgeresultater. Det kan derimod de uafhængige rejsesøgemaskiner, der ikke sælger rejser, men bare»googler«nettet for gode tilbud. Men det kan være meget svært for forbrugerne at gennemskue hvilke søgemaskiner, der er uafhængige og hvilke, der samtidig også er et rejsebureau, der sælger rejser. Der kan også være forskel på, hvor gode søgemaskinerne er til at opdatere med de helt aktuelle priser til nyeste kurs. På næste side kan du se oversigten over alle søgemaskinerne.

6 Ferie til halv pris Det er bl.a. (fly, hotel, biludlejning, afbudsrejser) (fly, hotel, biludlejning, tilbud) (fly, hotel, biludlejning, aktiviteter) (fly, hotel, biludlejning) (fly, hotel, biludlejning) (fly, hotel, biludlejning, rejseforsikring) (fly, hotel, biludlejning, udflugter) (fly, hotel, biludlejning) (fly, hotel, biludlejning, underholdning) SPAR PÅ FLYBILLETTEN Få overblik over de forskellige søgemaskiner her Online rejsebureauer med søgefunktion Disse sider køber og sælger rejseprodukter videre til forbrugerne. De har adgang til et bestemt antal hotelværelser og flybilletter på forskellige afgange, som de sælger videre til forbrugeren med deres egen fortjeneste oveni. Onlinerejseagenterne indkøber en masse rejser hos nogle bestemte udbydere, som de så sælger videre via søgning på deres hjemmeside. Alt efter hvor god rejseagenten har været til at købe ind, jo bedre pris kan onlinerejsebureauet tilbyde forbrugerne. Dem der køber større ind, har bedre mulighed for at få en bedre pris. Online-rejseagenterne sælger primært flybilletter fra de nationale flyselskaber, og får derfor som udgangspunkt ikke priserne fra lavprisselskaberne med i deres tilbud til forbrugerne. Det betyder, at forbrugerne risikerer, at de ikke altid får vist den billigste pris på den ønskede strækning, hvis de søger efter fly og hotel hos online-rejseagenterne. Rejsefeber.dk vandt senest prisen for bedste online rejsebureau ved Danish Travel Awards. Nationale flyselskaber Det er bl.a. SAS (www.sas.dk) British Airways (www.britishairways.com) Air France (www.airfrance.dk) Finnair (www.finnair.com) Lufthansa (www.lufthansa.com) På de nationale flyselskabers hjemmesider kan forbrugerne også søge efter flybilletter. Søgningen er dog begrænset, da du kun søger blandt flyselskabets egne billetter (i visse tilfælde samarbejder selskaberne med hinanden). De nationale flyselskaber har typisk flere ruter end lavprisselskaberne. På de populære ruter vil der typisk være skarp konkurrence, mens prisen typisk er højere på de knap så populære ruter, der domineres af de nationale selskaber. Flere nationale flyselskaber har ofte kampagne-tilbud, hvor der kan være gode tilbud at hente. De seneste to år har SAS vundet som bedste indenrigsflyselskab ved Danish Travel Awards.

7 Flere guider på Lavprisselskaberne Det er bl.a. easyjet (www.easyjet.com, fly, hotel, biludlejning, rejseforsikring) Ryanair (www.ryanair.com, fly, hotel, biludlejning) Cimber (www.cimber.dk, fly) Norwegian (www.norwegian.dk, fly, hotel, biludlejning) Air Berlin (www.airberlin.com, fly, hotel, biludlejning) Iceland Express (www.icelandexpress.dk, fly, hotel, biludlejning) På lavprisselskaberne hjemmesider kan forbrugerne også søge efter flybilletter. Søgningen er dog begrænset, da de kun sælger billetter fra deres eget flyselskab. Lavprisselskaberne har typisk få ruter, som de fokuserer meget på, men i de senere år er der kommet flere lavprisselskaber til, og det forventes, at langt flere lavprisselskaber fremover også vil operere på oversøiske ruter som New York og Asien. Konkurrencen forventes i fremtiden at blive lige så hård på de lange ruter som på de korte ruter. Lavpriskonceptet er at flyve passagerne hurtigst og billigst fra A til B. Hvis lavprisselskaberne har den ønskede flystrækning, kan de oftest tilbyde de billigste priser, men forbrugerne må ofte beregne et lavere serviceniveau f.eks. ingen mad på ruten, ekstra betaling for bagage eller beliggenhed ved gate 42 frem for gate 4. De seneste to år har Air Berlin vundet som bedste lavprisflyselskab ved Danish Travel Awards. Uafhængige søgemaskiner Det er bl.a. (fly, rundrejse, hotel, biludlejning, rejseguides) (fly, hotel, biludlejning) (fly, hotel, biludlejning, afbudsrejser) (primært rejsesite med artikler, men også søgemaskine (travelmarket.dk)) (fly, hotel, biludlejning) I modsætning til online-rejseagenterne, lavprisselskaberne og de nationale flyselskaber, så er disse sider ikke et rejsebureau, og de sælger ikke flybilletter eller hoteller. Deres opgave er at finde de billigste priser og derefter at sende kunden videre til en af de tre overstående. Der kan dog være meget stor forskel på, hvor bred en dækning søgemaskinerne har. Fordelen ved en uafhængig søgemaskine er, at de som de eneste indhenter priser fra alle udbydere (rejseagenter, lavpris- og nationale flyselskaber). De indhenter typisk flere priser og kan tilbyde billigere flybilletter, da de også har lavprisselskaberne med i deres søgninger. Danske Momondo.com er flere gange blevet udråbt til at være den bedste rejsesøgemaskine bl.a. af den britiske avis The Sunday Times og CNN. Senest i august 2011 er Momondo.com opført på listen blandt de 80 bedste rejsesites i verden af verdens største rejsemagasin»travel and Leisure«.

8 Ferie til halv pris SPAR PÅ FLYBILLETTEN Køb fire uger før du letter Hvis du køber flybilletterne ca. en måned før, du letter, gør du med stor sandsynlighed en god handel. Undersøgelser fra rejsesiden Momondo.com og Tænk Penge viser, at prisen er nogenlunde konstant indtil en måned før afrejsen, hvorefter prisen ryger helt til vejrs. Venter du med at bestille til fire uger, før du skal af sted, binder du dig samtidig mindst muligt, hvis du pludselig skulle være forhindret i at rejse. Gennemsnitsprisen på en flybillet til Paris eller New York kan koste op mod fire-fem gange så meget, når afgangen nærmer sig. Den dramatiske prisudvikling hænger sammen med, at flyselskaberne hele tiden London t/r Samme dag: kr uger før: kr Ti uger før: kr. Fire uger før: kr. En uge før: kr New York t/r Samme dag: kr. Fire uger før: kr uger før: kr Ti uger før: kr. En uge før: kr.

9 Flere guider på vurderer forholdet mellem udbud og efterspørgsel nøje og regulerer priserne for at maksimere indtjeningen, fortæller partner i Momondo. com, Martin Lumbye. - Folk er generelt ikke særlig gode til at planlægge langt frem i tiden. Så seks måneder før afrejse er efterspørgslen ikke særlig stor, og derfor er prisen lav. Når man kommer tættere på afrejsetidspunktet, begynder efterspørgslen og priserne at stige voldsomt, siger han. Graferne herunder viser, hvordan prisen på flybilletter udvikler sig fra op til seks måneder før afrejse og frem til take-off. Da der er tale om gennemsnitspriser, vil man i mange tilfælde kunne finde billetter, der er langt billigere. Kilde: Momondo.com Alle priser er gennemsnitspriser for en returbillet udregnet på baggrund af søgninger fundet på Momondo.com andet halvår af Paris t/r Samme dag: kr Ti uger før: kr. En uge før: kr Fire uger før: kr uger før: kr Ti uger før: kr. Samme dag: kr. En uge før: kr Bangkok t/r Fire uger før: kr.

10 10 Ferie til halv pris SPAR PÅ FLYBILLETTEN Gratis stop-over i New York Meget få rejsesøgemaskiner kan lave rundrejsesøgninger, hvor det er muligt at søge flyrejser med flere destinationer i en søgning. Fordelen ved multi-destination-søgninger er, at du ofte kan få et stop-over i en storby på de længere strækninger uden at betale mere. Hvis I skal til den amerikanske vestkyst (f.eks. San Francisco eller Los Angeles) vil I typisk skulle mellemlande i New York på hjemturen. I stedet for at vente fem timer i New Yorks lufthavn og så flyve hjem, kan i meget ofte uden ekstra betaling ændre billetten, så I venter 5 dage og fem timer med at flyve hjem. I kan altså kvit og frit få fem dage i New York, som I kan bruge på shopping og sightseeing (overnatning skal I selvfølgelig selv sørge for). Den søgning kan I lave på en rundrejsesøgemaskine, og I betaler så kun for flybilletten til San Francisco eller Los Angeles, der typisk er billigere. Skal I til New York, kan I også for få hundrede kr. ekstra tage et smut forbi f.eks. Miami Beach. Eller hvis I skal til Miami Beach, kan I tage over Toronto i Canada på vejen hjem - igen uden ekstra betaling. Du vælger selv hvor længe, du vil være i de forskellige byer. Tricket dur typisk på mange lange flystrækninger, hvor der er naturlige mellemlandinger. Hvis du skal ud på en rundrejse, f.eks. fra London til Paris og videre til Rom og tilbage igen, så undgår du også problematikken med at skulle købe flere billetter fra forskellige steder. Du får alle billetterne til hele din rejse fra én enkelt udbyder, i ét enkelt køb. Her kan du bl.a. lave multidestination-søgninger: (uafhængig søgemaskine) (uafhængig søgemaskine) (uafhængig søgemaskine, men understøtter primært få online rejsebureauer.) (online rejsebureau) (online rejsebureau) (online rejsebureau)

11 Flere guider på 11 Rejs en fredag i marts Rejs til London en mandag i november eller til New York om fredagen i marts. Så kan du spare helt op mod 50 pct. på rejsen eller mere. Skal du på en storbyferie, så er der meget stor forskel på prisen, afhængigt af hvilken måned og hvilken ugedag du rejser. Et pristjek fra Momondo. com viser, at du kan spare op mod kr., hvis du rejser til metropolen New York en fredag i marts frem for en søndag i august. - De ugedage, hvor efterspørgslen er størst, er det selvfølgelig dyrest at rejse. De billige dage at rejse ud og hjem på er typisk tirs-, ons- og torsdag. Så hvis du er fleksibel og kan rejse en af de dage, så kan der være kæmpe besparelser at hente, siger Martin Lumbye, der er partner i Momondo.com. Det samme gælder for månederne, hvor der kan være store prisforskelle fra den ene til den anden måned. December er typisk en dyr måned Priser fordelt på måneder: Priser fordelt på ugedage: Mandag Tirsdag at flyve, mens marts oftest er billigst. Når du søger efter flybilletter, er det også en god ide at være fleksibel i forhold til rejsetidspunkt på dagen, da det kan give langt flere billige tilbud. Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag London Paris New York Bangkok Sådan har vi gjort: Momondo.com har indhentet mere end en million priser på hver rute og beregnet gennemsnitsprisen på en retur billet til de forskellige destinationer med afrejse i Kastrup. Prisen for de første seks måneder er baseret på priser for en oneway-billet indhentet i 2009, mens priserne for andet halvår er priserne udregent på baggrund af priserne i Priserne for ugedage er gennemsnitspriser for en returbillet udregnet på baggrund af søgninger fundet på Momondo.com andet halvår af Da der er tale om gennemsnitspriser, vil man i mange tilfælde kunne finde billetter, der er langt billigere. Kilde: Momondo.com London Paris New York Bangkok Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec

12 12 Ferie til halv pris SPAR PÅ FLYBILLETTEN Gode råd til flyturen Dobbelttjek alle informationer. Da du ikke har fortrydelsesret, når du køber flybilletter på internettet, er det vigtigt, at du dobbelttjekker dato for ud- og hjemrejse og andre informationer såsom navn og destination. Læs aftalevilkårene godt igennem, så du kan se, om du senere kan afbestille eller ændre aftalen, og hvad det evt. koster. Husk altid at printe aftalevilkårene ud, så du har dem, hvis der senere bliver problemer. Betal med kreditkort (MasterCard, Maestro, Visa Electron, American Express). Hvis flyselskabet går konkurs, kan du gøre indsigelse via din bank, der herefter vil søge at få dækket dit tab. Du bør undgå at betale med dankort, VISA/dankort og bankoverførsel, da det betragtes som kontant betaling, og det er dermed meget svært at få dine penge igen, hvis noget går galt. Konkursforsikring? Den nye konkurssikring af flyrejser blev indført 1. januar Den garanterer, at du, hvis flyselskabet går konkurs, får alle dine penge retur. Konkursdækningen er frivillig og koster 20 kr. pr. rejsekunde. Garantien gælder dog kun for dansk etablerede flyselskaber. Det allerbedste er at betale med kreditkort - så er du sikret uden at skulle tænke på konkursforsikring. Stav navne rigtigt, når du bestiller flybilletterne. Der skal stå præcis det samme navn på billetten som i passet, ellers risikerer du, at flyselskabet afviser dig, eller at du skal betale et gebyr for at ændre navnet. Vær særlig opmærksom, hvis der indgår æ, ø, å eller ü i dit navn. Pas på gebyrer. Nogle rejsebureauer og flyselskaber lægger gebyrer og afgifter oven i den pris, der først møder øjnene. Tjek bagagereglerne. Hos nogle flyselskaber er det gratis at have ekstra bagage med, mens det hos andre koster ekstra. Tjek også på flyselskabets hjemmeside, hvor meget vægt du må have med, så du ikke ender med at betale dyrt for overvægt. Husk visum. Husk at tjekke, om din rejse kræver visum eller andre særlige rejsedokumenter både til endedestinationen og de steder, hvor du mellemlander. Hvis du er i tvivl, så spørg rejsebureauet eller rejseudbyderen eller det pågældende lands ambassade. Tjek din flytur. Hvis du har købt flybilletter, kan du på hjemmesiden www. checkmytrip.com altid se en opdateret oversigt over dine rejseplaner/tider, printe din flybillet og finde andre relevante oplysninger. F.eks. hvis afgangen på dit fly ændres. Du skal bruge dit flyreservationsnummer (seks cifre) og efternavn ved login. CheckmyTrip fungerer ikke hvis du har booket lavprisselskaber (for eksempel Norwegian), hotel eller pakkerejser. Hvis dit flyselskab tillader det, kan du også foretage online check-in. Check-in hjemmefra. Du kan med fordel lave online checkin hjemmefra, hvis du er træt af at vente i lange check-in køer i lufthavnen. Mange større flyselskaber som f.eks. SAS, British Airways og Continental Airlines tilbyder online check-in, valg af sæder og online styring af din bestilling. Hos nogle selskaber kan du dog først checke in timer før afrejsen. Hvis dit flyselskab tillader det, kan du også foretage online check-in via Checkmytrip.com. Find det bedste flysæde. Et flysæde er ikke bare et flysæde. Flyrejsen kan

13 Flere guider på 13 føles uendelig lang, hvis man havner på en plads ved siden af toiletterne, lige under tv-skærmen, eller i en stol uden vippefunktion. I dag kan man med online check-in på mange flyvninger selv vælge, hvor man vil sidde - tjek på dit flyselskabs hjemmeside. Vil du have en god plads, er der flere hjemmesider, der kan hjælpe dig. Få overblikket med anmeldelser her: (Tips til at vælge det rette sæde, brugeres anmeldelser af sæder inddelt i stjerner fra 1-5 på forskellige kategorier, kommentarer/advarsler til sæder og fly). (tips til at vælge det rette sæde, brugeres anmeldelser af sæder inddelt i stjerner fra 1-5 på forskellige kategorier, kommentarer/advarsler til sæder og fly). (Oversigt over alle flyselskabers kabiner med udførlig info om hvert sædes plusser og minusser, kommentarer til sæder og fly). (En oversigt over sæderne i alle flyselskabers kabiner, diskussionsforum).

14 14 Ferie til halv pris SPAR PÅ FLYBILLETTEN Hvor ligger lufthavnen? Ankomstlufthavnen spiller også ind på prisen på din billet. Hvis den ligger tæt på målet, er prisen højere, end hvis I lander i en lille lufthavn langt væk. Det er nemlig billigere for flyselskaberne at lande i de små lufthavne, end i de store, centrale. Tjek hvor meget ekstra transporttid du får til dit feriested, og de udgifter der følger med til f.eks. tog eller bus. Så en hundredekroneseddel sparet på at lande i eks. Beauvais-lufthavnen syd for Paris, kan ende med at koste dig både sur tid og mere i transportudgifter end det sparede beløb i forhold til, hvis du lander i den centrale Charles de Gaulles-lufthavn. Tjek tidspunktet. Du kan ofte spare meget ved at være fleksibel i forhold til rejsetidspunktet på dagen. Billetten er billigere, hvis du rejser meget tidligt eller meget sent. Det skyldes, at flyselskaberne ikke skal betale så meget i afgift til lufthavnene på de mindst eftertragtede rejsetidspunkter. Det har også en betydning, om turen er direkte, eller om du skal mellemlande undervejs. Men det er ikke altid, at det kan betale sig. Det er ikke således ikke en god idé at spare blot nogle hundrede kroner på en rejse til eks. Split i Kroatien, hvis det betyder, at du skal mellemlande undervejs, og turen dermed bliver forlænget med fem-syv timer. Kilder: Momondo.com, rejseredaktør på B.T. og Berlingske, Lars Johansen, Rejseliv.dk, Forbrugerrådet, Forbrugerstyrelsen.

15 Flere guider på 15 Sådan udnytter du bonuspoint Mange flyselskaber opererer i dag med et pointsystem, der betyder, at hver gang du flyver, optjener du point, som du - hvis du flyver nok - kan bruge til bl.a. at betale flybilletter eller få adgang til lounges. Det koster ikke noget at melde sig ind i et bonusprogram, og man kan være medlem hos flere forskellige flyselskaber på en gang. Mange selskaber inddeler deres bonuskort i tre niveauer (et standard, et sølv og et guld medlemskab). Her er tre populære bonusordninger: SAS Euro Bonus: Her kan du også optjene point med bl.a. SAS, Thai Airways og Cimber. Flying Blue: Her kan du optjene point med bl.a. KLM, Air France og Kenya Airways. British Airways Executive Club: Her kan du optjene point med bl.a. British Airways, American Airlines og Finnair. Det er ikke nok kun at fokusere på, hvor mange point du kan optjene hos de forskellige flyselskaber. Vær også opmærksom på hvordan pointene efterfølgende kan bruges. Tjek hvilke flyselskaber, hotelkæder og biludlejningsfirmaer, der er inkluderet i ordningen og vælg det, der passer bedst til dit rejsemønster. Tjek om der er en deadline for, hvornår pointene skal bruges. Tjek hvor de optjente point bruges? Passer det til dine ønsker. Du kan ofte optjene point ved både flyrejser, hotelovernatninger, billeje og mange andre køb. Eksempel på en bonusordning: Som basismedlem hos SAS optjener du: Hvis du flyver t/r København- New York på økonomiklasse, så optjener du point, hvis du flyver med SAS. Flyver du med en af SAS samarbejdspartnere (f.eks. Continetal Airlines), så optjener du en hel del mindre (min. 150 point). 3 dages billeje med Hertz giver 500 point. (Der kan max optjenes point). Du optjener mellem point pr. overnatning eller pr. ophold afhængig af hotelkæde. (kæder er bl.a. Best Western, Hilton, Scandic) Når du skal bruge dine point kræver det: Du skal bruge point på en returbillet til New York på økonomiklasse for en tur til Paris. For hotelophold skal du bruge fra point pr. overnatning for et dobbeltværelse, afhængig af hotelkæde og placering.

16 16 Ferie til halv pris hotellet Sådan får du billigere Du behøver ikke at sove dårligere bare fordi, du har betalt det halve for hotelværelset. Faktisk kan prisen på nøjagtig det samme hotelværelse variere kolossalt. Det samme hotelværelse kan således koste 600 kr. hos den ene rejseagent og kr. hos en anden. Mange agenter har nemlig forhandlet sig til en rabat med hotellet, så man kan overnatte til langt under den officielle pris. Men nogle har været bedre til at forhandle end andre. - Ofte er der langt mere at spare på hotelovernatningen end på flybilletten. Det samme hotelværelse ligger ofte til salg hos flere forskellige hotelagenter på nettet, som sælger den samme hotelovernatning til mange forskellige priser. De fleste forbrugere ved, at de kan spare på flybilletten, men forbrugerne er endnu ikke helt så bevidste om, at de også kan spare meget på hotellet. Derfor er en rigtig god ide at sammenligne priserne, inden man booker, siger Martin Lumbye, der er partner i rejsesiden Momondohotels. com, der indhenter priser på hoteller i hele verden. Du kan altså spare tusindvis af kroner på det samme hotelværelse, hvis du ser dig for, inden du booker. Eksempler på prisforskelle: New York Ace Hotel **** SunHotels: kr. pr nat EasyToBook: kr. pr nat Spar: 17,1 pct. Hotel 373 fith ave *** Venere.com: kr. Lastminute.com: kr. Spar: 14 pct. Marmara Manhattan *** Otel.com: kr. Venere.com: kr. Spar: 27,8 pct. London Athenaeum **** Agoda: kr. Hotel.info: kr. Spar: 20 pct. Custom House Hotel *** DHR: 540 kr. FastBooking: 789 kr. Spar: 31,6 pct. Park Lane Mews **** EasyToBook: kr. Agoda: kr. Spar: 41,6 pct. Kilde: Momondo.com Prisen er pr. nat for et delt dobbeltværelse i perioden august 2011 (samme standard og vilkår). Alle eksempler er fundet på Momondo.com d. 29/ Her kan du søge efter/sammenligne billige hoteller: Samt de fleste søgemaskiner som bl.a. og online-rejsebureauer som

17 Flere guider på 17 Tips til at finde det bedste hotel Her er en række råd, som øger dine chancer for at finde det helt rigtige hotel til den rigtige pris. Vær specifik i din søgning Når du efter hoteller på en søgemaskine, søges der ofte blandt flere hoteller, så jo mere specifik du kan være i din søgning fra start, jo færre og bedre resultater får du frem. Gør op med dig selv, hvad dine krav til hotellet er. Vil du f.eks. bo maks. 3 km fra centrum eller maks. 1 km fra stranden. Skal det være inkl. morgenmad? eller min. 3 stjerner? Men tænk dig lige om en ekstra gang: Det ser lækkert ud med et smart fitnesscenter på hotellet, men får du brugt det? Hvis svaret er nej, kan du spare pengene ved at vælge et hotel uden den ydelse. Du kan oftest også søge i et bestemt prisinterval, der matcher dit budget. Søg flere steder Lad dig ikke forføre af det første og bedste resultat, du får frem. Det er en god idé at søge på forskellige hjemmesider, når du leder efter et hotelværelse. Priserne for det samme hotel i den samme periode kan variere rigtig meget, og nogle sider kan have specielle tilbud. Tjek hotellets egen hjemmeside Hvis du har fundet et godt hotel, så tjek lige hotellets egen hjemmeside. Mange hoteller har forskellige tilbud på deres hjemmeside, som ikke fremgår af søgemaskinerne. Det kan være tre nætter for tos pris, aftaler med teatre eller spillesteder, som giver dig rabat på adgangsbilletter, eller at hotellet tilbyder romantisk weekend-pakker med gratis champagne og rabat på middag på en god restaurant. Er det inklusive morgenmad? Tjek om der er morgenmad er med i prisen det er der som regel ikke, hvis værelset er meget billigt. Så skal du enten lægge kr. oven i prisen til morgenmad pr. person pr. dag eller indstille dig på at skulle spise morgenmad på en café i nærheden. Det er hyggeligt, men ikke billigt. Tjek anmeldelser Tjek, hvad tidligere gæster har skrevet om hotellet. Det giver ofte et mere retvisende billede end de maleriske beskrivelser på hotellernes egne hjemmesider. På f.eks. Tripadvisor kan du læse anmeldelser af alverdens hoteller af tidligere gæster, der giver en vurdering af serviceniveau og beliggenhed.

18 18 Ferie til halv pris SPAR PÅ HOTELLET Ofte ligger de også egne fotos ind på sitet. Du kan lynhurtigt få et overblik over de bedst bedømte hoteller i den by, du ønsker at rejse til. Vær dog lige opmærksom på hvad folk klager over. Nogle giver f.eks. dårlige anmeldelser, hvis vejret har været dårligt. Folks smag er også forskellig, og derfor kan du ikke uden videre regne med alle bedømmelser. Det kan sagtens være, at du synes, at ældre, lidt slidte hoteller er charmerende og fuld af personlighed, mens andre synes, at de bare er noget bras. Du skal også være opmærksom på, hvornår bedømmelsen er skrevet, er det længde siden, kan tingene have forandret sig. Beliggenhed Kodeordet for hoteller er ofte beliggenhed. Gør op med dig selv om du vil gå flere kilometer for at komme til standen eller tage tre forskellige metroer for at nå centrum. Det er en god ide at tjekke googlemaps.com, så du kan se, hvor dit hotel ligger i forhold til de ting, du gerne vil se. Med Google Street View kan du f.eks. udforske området omkring hotellet med billeder på gadeplan i 360 grader. Få smuk udsigt fra hotelværelset De fleste hoteller har både gode og mindre gode værelser, når det handler om udsigt. Men ofte ved du ikke, om du har kig til mur og baggård eller vand og byens tage, før du er checket ind. Når du bestiller hotel, er det oftest mulig at komme med ønsker til værelset. Hotellerne kan aldrig garantere, at dine ønsker bliver opfyldt, men de fleste hoteller vil forsøge at imødekomme dine ønsker, hvis det er muligt. Gode fif: Du kan ringe eller skrive en mail til hotellet tidligst to dage før check-in, da hotellerne oftest ikke tildeler værelser før i sidste øjeblik. Vær altid venlig i din tone. Du kan også spørge til udsigten i receptionen, når du ankommer. Chancen for at få ønsket opfyldt er større, hvis man har booket værelse gennem hotellets eget website. Tjek din udsigt Har dit hotelværelse et flot udsigt? På det amerikanske site Room77.com kan du få oplysninger og se udsigten fra samtlige værelser på de hoteller, der er tilknyttet siden. Det er i august 2011 flere end hotelværelser fordel i 26 amerikanske byer. På siden kan du få en skematisk grafik af værelsesinddelingen på hver etage på et givet hotel og se den konkrete udsigt. Betal nu eller senere Vær opmærksom på, om du skal betale, når du bestiller, eller først når du ankommer til hotellet. Ved forudbetaling kan det være et problem, hvis du efterfølgende får brug for at ændre datoen eller afbestille, og hvis hotellet kræver gebyr for dette. Vær opmærksom på, at hvis du betaler ved check-in, så betaler du til den aktuelle kurs, der jo både kan falde og stige, hvis du har bestilt et halvt år i forvejen. Tjek også altid, hvad reglerne for afbestilling er. Hvis du skulle blive syg, ændre planer eller finde et bedre hotel, så er det en fordel, at du kan afbestille hotellet helt op til afrejsedatoen. Er det inklusive alt? Det er ikke alle hoteller eller hotel-søgesider, der inkluderer skatter, afgifter, moms eller andre ubehagelige afgifter, når de oplyser om værelsespriser. Tjek derfor om alt er med, læs det med småt eller spørg, inden du booker. Stjerner Der findes ikke noget globalt system for, hvordan et hotel tildeles stjerner. Et trestjernet hotel i Afrika har ikke nødvendigvis den samme standard som et i USA. Hvert land har sine egne regler, og derfor kan man heller ikke operere med tre stjerner som en målestok for et godt hotel til en fair pris. Prisgaranti få altid den billigste pris Flere hotelsider tilbyder pris-

19 Flere guider på 19 garanti, der betyder, at hvis du finder en lavere pris på dit hotel på et andet websted, så refunderer de differencen. Det er dog et krav, at den lavere pris, du finder, skal være for de samme datoer, samme varighed og værelsestype. Vær opmærksom på, at flere steder gælder tilbuddet kun i 24 timer, mens det bl.a. på Hotels.com gælder helt til op til hotellets afbestillingsperiode. Det kan altså godt være en god ide løbende at tjekke prisen på dit bestilte hotel. Måske kommer det på tilbud tre måneder efter, at du har bestilt det, og bliver sat kr. ned. Du udfylder blot en kort formular og henviser til, hvor du har set hotellet billigere, så får du pengene. Rabatkoder Mange af hotel-søgesiderne sender jævnligt rabatkoder ud til tilmeldte medlemmer. Bl.a. sender Hotels. com ofte en rabatkode ud, der giver 10 pct. på alle bookinger gennem deres hjemmeside. For 10 dage i New York kan det hurtigt blive en let besparelse på kr. Rabatkoderne virker kun i en begrænset periode typisk en måneds tid. Tilmeldte medlemmer får ikke altid de samme tilbud om koder, men så kan i bare sende dem videre familie og venner imellem. Hvis du ikke lige har en

20 20 Ferie til halv pris SPAR PÅ HOTELLET kode, kan du også tjekke et af de sites, der samler rabatkoder. Lyntilbud på 50 pct. Ved at tilmelde sig nyhedsbreve fra hotel-søgesiderne kan du jævnligt modtage de bedste tilbud allerførst. Som medlem får du eksklusivt fortrinsret til sidernes kampagnetilbud, lyntilbud og andre rabatter, der ofte kan være på op til 50 pct. Scor en hotel upgrade Flere kvadratmeter, en blødere madras og en bedre udsigt alt sammen uden at betale ekstra. Hotelgæster bliver jævnligt opgraderet, se her hvad du ifølge hotelbooking-portalen Kiwi Collection kan gøre for at blive en af dem. Check ind mellem kl. 16 og 18. På dette tidspunkt ved hotelpersonalet, om nogle af de gode værelser vil stå tomme på grund af aflysninger. Der er desuden større chance uden for feriesæsonen, hvor hotellet ikke er fuldt. Vær trofast. Hvis du er en fast kunde, så gør henkastet opmærksom på det. Det kræver mindre af hotellet at tilfredsstille en fast gæst end at skulle ud og gafle en ny, så trofasthed belønnes ofte. Vær venlig. Hotelpersonale og receptionister er hver dag i kontakt med masser af mennesker og tager sig af masser af problemer. En høflig og venlig opførsel fra dig kan være lige det, der skal til for at sikre dig en upgrade. Spørg. Tag chancen og spørg ligeud, om du kan blive opgraderet. Det værste, der kan ske, er, at du får et nej. Byt dig til en billig bolig Har du ikke råd til hotel, så kan det at bytte bolig være en billig rejseform, som giver dig mulighed for en meget personlig rejseoplevelse. Er du træt af anonyme hotelværelser og hoteller i områder, der er rene turistfælder? Hvis du har mod på det, kan en ferie, hvor du bytter din bolig med en familie i et andet land, være et både billigt og spændende alternativ. Og så giver det dig mulighed for at opleve rejsemålet, som var du en lokal. Ved bolig bytte-ferie, lader man en person, et par eller en familie bo i sit eget hjem, mens man bor i deres hjem. Man finder dem, man vil bytte med, ved at oprette en profil på en af de boligbytte-sider, der findes. Så søger man efter interessante boliger og skriver til ejerne, hvis man er interesseret. Tjek dog lige forsikringsbetingelserne, så du ved, hvordan du er stillet, hvis uheldet er ude. Her kan du bytte bolig: De populære rejsemål som Frankrig, Sverige, Spanien, Italien og USA. (640 kr. årligt for at have en profil på sitet.) (600 kr. årligt for at have en profil på sitet.) (585 kr. årligt for at have en profil på sitet.) (Folk der stiller en soveplads gratis til rådighed for rejsende.) (For bådfolk, der vil bytte både med andre i ferien.)

Hiv stikket ud og tag på drømmeferien

Hiv stikket ud og tag på drømmeferien Hiv stikket ud og tag på drømmeferien De fleste drømmer om at hive stikket ud et par måneder og komme væk fra hverdagens stress og jag, og for en typisk dansk familie kan det faktisk godt lade sig gøre

Læs mere

SÅDAN FÅR DU BILLIGERE REJSER AF OLE STOUBY UDGIVET AF REJSESØGEMASKINEN

SÅDAN FÅR DU BILLIGERE REJSER AF OLE STOUBY UDGIVET AF REJSESØGEMASKINEN SÅDAN FÅR DU BILLIGERE REJSER AF OLE STOUBY UDGIVET AF REJSESØGEMASKINEN INDHOLD Side 4 FLYBILLETTER 1. Bestil i god tid Side 10 Side 2. Rejs udenfor højsæsonen her er det billigst 3. Rejs billigt på bestemte

Læs mere

Tandlægen tjener på din uforbeholdne

Tandlægen tjener på din uforbeholdne forbrugerrådets medlemsblad 140 Maj 2013 rejseklager Få overblikket her, før du rejser Billig mobil Få tips og tricks til det bedste abonnement Antivirus Se de bedste, gratis antivirusprogrammer TEMA Tandlægen

Læs mere

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder 2 3 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1 Få styr på TripAdvisor 11 KAPITEL 2 Lær at håndtere anmeldelser

Læs mere

Affiliate marketing for nybegyndere

Affiliate marketing for nybegyndere Affiliate marketing for nybegyndere En gratis e-bog om affiliate marketing skrevet af: Dennis V. Kjærgaard Forord Hvad kan du forvente af denne e-bog Denne e-bog har jeg valgt at skrive og udgive gratis.

Læs mere

pengenyt tag på ferie, hvor valutaen er billig Så blev skatten reformeret hvordan stiller det dig? næsten 50 procent mere i pension for de samme penge

pengenyt tag på ferie, hvor valutaen er billig Så blev skatten reformeret hvordan stiller det dig? næsten 50 procent mere i pension for de samme penge 2 pengenyt 2009 Så blev skatten reformeret hvordan stiller det dig? næsten 50 procent mere i pension for de samme penge Billige lån og klar besked dit pengeinstitut er i fokus 17 oversete perler i Danmark

Læs mere

Fyn gennem kinesiske briller

Fyn gennem kinesiske briller Værtskab på kinesisk 2.0: Fyn gennem kinesiske briller --smilende og nærværende personale, gratis wifi, gode fotospots, kvalitetssouvenirs, value for money, story telling i kinesisk kontekst, shopping

Læs mere

60 ÅRs JUBILÆUMSSHOW. MEEwallet - Tag på en SPIES læserrejse Rejs med børnebørnene til Mallorca eller oplev det charmerende Grækenland med 4% bonus.

60 ÅRs JUBILÆUMSSHOW. MEEwallet - Tag på en SPIES læserrejse Rejs med børnebørnene til Mallorca eller oplev det charmerende Grækenland med 4% bonus. NR. 2 - MAJ. 2015 130. ÅRGANG 203.700 EKS. F-BLADET.DK 60 ÅRs JUBILÆUMSSHOW 16 MEEwallet - ny betalingsløsning til mobiltelefonen Tag på en SPIES læserrejse Rejs med børnebørnene til Mallorca eller oplev

Læs mere

At sælge varer eller ydelser fra en webshop har mange lighedspunkter med salg fra en almindelig butik. De fundamentale ting ved salg er helt ens:

At sælge varer eller ydelser fra en webshop har mange lighedspunkter med salg fra en almindelig butik. De fundamentale ting ved salg er helt ens: Webshop At købe sine cowboybukser, bestille billetter til koncerten, booke sit besøg hos frisøren eller ændre adresse hos kommunen online bliver mere almindeligt år for år. Forbrugeren forventer efterhånden

Læs mere

pengenyt Prøv vores pensions-quiz Obligationer når ikke aktier til sokkeholderne... eller er det for firkantet sat op?

pengenyt Prøv vores pensions-quiz Obligationer når ikke aktier til sokkeholderne... eller er det for firkantet sat op? 3 pengenyt 2013 Obligationer når ikke aktier til sokkeholderne... eller er det for firkantet sat op? Bliver det i lystyacht, du sejler dit livs solnedgang i møde? Prøv vores pensions-quiz Hvorfor dømmer

Læs mere

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2016/17. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2016/17. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School Valgfrihed! Kun hos InterStudies: vælg mellem 3 programtyper Plusprogram Giver dig en blød landing på Orientation Camp i London eller

Læs mere

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅD Om forfatterne Lisbeth Pilegaard (f. 1968) er sektionsleder i international afdeling på norsk Flyktninghjelps hovedkontor

Læs mere

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2015/16. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2015/16. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School Valgfrihed! Kun hos InterStudies: vælg mellem 3 programtyper Plusprogram Giver dig en blød landing på Orientation Camp i London eller

Læs mere

Danmarks Laveste Priser - Med Udvidet Prisgaranti! Drømmerejser. Florida Jamaica Dubai Thailand

Danmarks Laveste Priser - Med Udvidet Prisgaranti! Drømmerejser. Florida Jamaica Dubai Thailand Danmarks Laveste Priser - Med Udvidet Prisgaranti! Drømmerejser Florida maica Dubai Thailand Udsnit af Ferieboliger Sol & Vand 2008 Medlem af Danmarks Rejsebureau Forening og Rejsegarantifonden Nr. 821

Læs mere

2.969 i. Unge sikrer fremtiden de klarer selv pensionen. Ja, pengenyt. IndskydergarantIen er blevet fordoblet se om det betyder noget for dig

2.969 i. Unge sikrer fremtiden de klarer selv pensionen. Ja, pengenyt. IndskydergarantIen er blevet fordoblet se om det betyder noget for dig 3 pengenyt 2010 Ja, din pension er kedelig lige til du får brug for den! Unge sikrer fremtiden de klarer selv pensionen konvertere eller ej? 2.969 i så er det lån vist betalt ÅoP Nye kort Nye muligheder

Læs mere

Beretning fra formanden

Beretning fra formanden Årsberetning 2010 Beretning fra formanden 2010 et udfordrende år Allerede ved indgangen til det nye årti var 2010 et udfordrende år fortsat præget af den finanskrise, der for alvor slog igennem to år tidligere.

Læs mere

sandheden Investering i fødevarer kan føre til sult Nyt gebyr på kreditkort Rød, gul og grøn investering Test af netbanker så får du bedre råd

sandheden Investering i fødevarer kan føre til sult Nyt gebyr på kreditkort Rød, gul og grøn investering Test af netbanker så får du bedre råd Penge Magasin fra Forbrugerrådet September 2011 nr. 10 kr. 50, så får du bedre råd Verdensmarkedsprisen på korn, indekseret juni 2011 300 250 december 2008 200 150 Investering i fødevarer kan føre til

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Alpe d Huez klarede tankerne Side 4

Alpe d Huez klarede tankerne Side 4 UDGIVES AF PENSION FOR SELVSTÆNDIGE September 2013 SELVSTÆNDIG Side 10 Sejt! Men jeg turde ikke Alpe d Huez klarede tankerne Side 4 Pensionen fik en ekstra tand Side 21 d enkelt September 2013 Side 1 Alpe

Læs mere

SØNDERJYLLAND ONLINE TURISTAKTØRENS GUIDE TIL DIGITAL SUCCES / 1 SØNDERJYLLAND ONLINE

SØNDERJYLLAND ONLINE TURISTAKTØRENS GUIDE TIL DIGITAL SUCCES / 1 SØNDERJYLLAND ONLINE SØNDERJYLLAND ONLINE TURISTAKTØRENS GUIDE TIL DIGITAL SUCCES / 1 SØNDERJYLLAND ONLINE SØNDERJYLLAND ONLINE TURISTAKTØRENS GUIDE TIL DIGITAL SUCCES 61 KAPITEL 2 Facebook KAPITEL 3 TripAdvisor / 3 37 Din

Læs mere

Vil du være. rigtig klog. - eller blot. klog af skade? Dette hæfte er. alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1

Vil du være. rigtig klog. - eller blot. klog af skade? Dette hæfte er. alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1 Vil du være rigtig klog - eller blot klog af skade? Dette hæfte er ikke for ITnørder, men for alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1 Udgiver LO Faglige Seniorer Islands Brygge 32D Postboks 340

Læs mere

Det Elektroniske Menukort

Det Elektroniske Menukort Christine Uglebjerg Pedersen, Josefine Nørgaard & Nick Bakkegaard Kontaktadresse: Det Elektroniske Menukort Midtfyns gymnasium Lærer: Niels Ross Sørensen 1 Indholdsfortegnelse: Forretningsplan og ide s.

Læs mere

Internettet. *ukkulp#m,bvcm* ÊÀËÑ. Start med 48,- En klassiker og bestseller. Nu i 5. udgave. www.knowware.dk. Torben Kjær

Internettet. *ukkulp#m,bvcm* ÊÀËÑ. Start med 48,- En klassiker og bestseller. Nu i 5. udgave. www.knowware.dk. Torben Kjær 48,- En klassiker og bestseller Start med Torben Kjær Internettet Også til Mac En begynderguide til det globale computernetværk Svar på dine spørgsmål: * internettet, surfe, e-mail, sikkerhed, * chat,

Læs mere

HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET BOLIG I UDLANDET. Sygesikring i udlandet

HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET BOLIG I UDLANDET. Sygesikring i udlandet ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE BOLIG I UDLANDET September 2006 Udfordrende Frankrig Tips til boligkøb Sygesikring i udlandet Kend skattereglerne Køb og lej ud Lene og

Læs mere

5TIPS OPTIMAL PRIVATØKONOMI FÅ OVERBLIK MED UAFHÆNGIG RÅDGIVNING. Nr.8/Marts 10

5TIPS OPTIMAL PRIVATØKONOMI FÅ OVERBLIK MED UAFHÆNGIG RÅDGIVNING. Nr.8/Marts 10 DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET Nr.8/Marts 10 OPTIMAL PRIVATØKONOMI 5TIPS FÅ OVERBLIK MED UAFHÆNGIG RÅDGIVNING FOTO: SINE FIIG Mette Reissmann, erhvervsjurist,uafhængiguafhængig rådgiver og

Læs mere

Køb trygt på internet og postordre. Ren besked fra Forbrugerstyrelsen

Køb trygt på internet og postordre. Ren besked fra Forbrugerstyrelsen Køb trygt på internet og postordre Ren besked fra Forbrugerstyrelsen Køb trygt på internet og postordre Skærmene summer i de danske hjem med spil, homebanking og e-mails til venner og familie. Men i de

Læs mere

forsikringer Sådan bruger du hjemmesiden Tema Skarpe kompetencer i bestyrelserne side 20 Har du tjek på lønforhandlingen? Side 22

forsikringer Sådan bruger du hjemmesiden Tema Skarpe kompetencer i bestyrelserne side 20 Har du tjek på lønforhandlingen? Side 22 Nr. 5 - August 2012 Forsikring Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Tema Ekstreme forsikringer Forsikring mod et kikset bryllup? Læs om ekstreme forsikringer Tema side 4-14 Skarpe kompetencer

Læs mere

Forsikring. Sådan bruger du hjemmesiden. Tema. arbejdstid. Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring

Forsikring. Sådan bruger du hjemmesiden. Tema. arbejdstid. Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Nr. 6 - Oktober 2012 Forsikring Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Tema arbejdstid I Topdanmarks alarmcentral banker pulsen hele døgnet tema side 4-17 Fokus på timebanken: Læs her,

Læs mere

Big data: Fra støj til sylespids kommunikation Slå Wi-Fi til og få en behagelig start på rejsen Pull: Lær at tænke som en redaktion.

Big data: Fra støj til sylespids kommunikation Slå Wi-Fi til og få en behagelig start på rejsen Pull: Lær at tænke som en redaktion. magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 71 / april / 2013 Marketing Big data: Fra støj til sylespids kommunikation Slå Wi-Fi til og få en behagelig start på rejsen Pull: Lær at tænke som

Læs mere

Forsikring. Tema. Det digitale liv. Arbejdsmiljø. Kompetencer. Uddannelse. Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring

Forsikring. Tema. Det digitale liv. Arbejdsmiljø. Kompetencer. Uddannelse. Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Tema Nr. 6 - Oktober 2011 Forsikring Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Det digitale liv Medlemmernes digitale verden Kompetencer Et fag i udvikling Arbejdsmiljø Digital drøm eller

Læs mere