Fra konjunkturkapitlet, Dansk Økonomi, efterår 1996

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fra konjunkturkapitlet, Dansk Økonomi, efterår 1996"

Transkript

1 210 Der er derfor behov for en langsigtet strategi, som kan forbedre betalingsbalancen og nedbringe den offentlige gæld. En sådan strategi må indeholde såvel yderligere arbejdsmarkedspolitiske tiltag til nedbringelse af den strukturelle ledighed som reformtiltag på pensionsområdet. Reformerne på pensionsområdet bør bl.a. sigte mod højere tilbagetrækningsalder og et større element af opsparing. Fra konjunkturkapitlet, Dansk Økonomi, efterår 1996

2 Hvor skal vi hen, skat? Af Jens Hauch, Esben Anton Schultz, Jakob Hald og Peter Mogensen 1 Det danske skattesystem er blevet udviklet betragteligt i De(t) Økonomiske Råds (herefter DØR) levetid, og samlet set er skattetrykket steget, jf. figur 1. På trods af en række skattereformer gennem årene er der fortsat mange udfordringer. Væsentlige dele af systemet er stadig mere forvridende end nødvendigt, og den fortsatte internationalisering skaber nye udfordringer. Behovet for justering af skattesystemet er derfor stadig til stede. Det Økonomiske Råd (herefter DØR) har igennem hele sin levetid forholdt sig til skattesystemet og har leveret centrale anbefalinger, og i takt hermed er skattetrykket steget, jf. figur 1. Således diskuterede DØR allerede på side 2 i sin allerførste rapport i 1962, hvorledes indførelsen af omsætningsafgiften havde påvirket udviklingen i forbrugerpriserne. Det var dog først fra midten af 1990erne, hvor skattetrykket nåede op på knap 60 pct. af BVT, at der for alvor kom gang i DØR s mere strukturpolitiske anbefalinger på skatteområdet, jf. figur 1. 1 Jens Hauch, Esben Anton Schultz, Jakob Hald og Peter Mogensen er hhv. cheføkonom, forskningschef og direktører i tænketanken Kraka. Jens Hauch og Esben Anton Schulz har tidligere været ansat i De Økonomiske Råds Sekretariat.

3 212 Figur 1. DØR-anbefalinger (antal) og det danske skattetryk, pct. af BVT Antal Pct. af BVT Arbejdsindkomstskat Skattetryk (h. akse) Kapitalindkomstskat Indirekte skatter Anm.: Antallet af anbefalinger er opgjort således, at der i hver DØR-rapport registreres, om der er anbefalinger eller ej inden for hver skattebase, og ikke antallet af anbefalinger eller deres tyngde. Dermed indgår fx en hel rapport om skat med samme vægt som mindre anbefalinger i andre rapporter. Skattesystemet blev behandlet særligt grundigt i rapporterne i E74, E81, F89, F98, F01 og E08. Kilde: Rapporter fra DØR, Danmarks Statistik, Statistikbanken, ADAM s databank og egne beregninger. Figuren viser en tæt statistisk sammenhæng mellem skattetryk og antal DØR-anbefalinger. 2 En kreativ tolkning i lyset af jubilæet kunne være, at udviklingen i skattetrykket måske har skærpet DØR s interesse for at sikre et effektivt skattesystem, mens det med rimelig (statistisk) sikkerhed kan afvises, at det er DØR s anbefalinger, som skulle have medført et højt skattetryk! 2 Skattetrykket samvarierer med antallet af DØR-anbefalinger med en R 2 på 0,40. En endnu stærkere samvariation med en R 2 på 0,51 fås, hvis skattetrykket leader antallet af DØR-anbefalinger med et femårsinterval.

4 Langt de fleste af DØR s skatteanbefalinger har taget udgangspunkt i økonomisk teori og forekommer generelt set hensigtsmæssige, også i et retrospektivt lys. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvorledes skattesystemet har udviklet sig i DØR s levetid, og hvilket fokus fremtidige skattereformer bør have. Hovedpointer Inden for de forskellige skattebaser (arbejdsindkomst-, kapital- og indirekte beskatning) er der nogle helt overordnede pejlemærker, der med fordel kan fokuseres på fremadrettet: 213 Hvor skal vi hen, skat? Arbejdsindkomstbeskatning Den progressive beskatning af arbejdsindkomst spiller sammen med overførselssystemet en central rolle, når fordelingsmålsætninger skal nås. Dette hensyn skal bl.a. afvejes over for ønsket om at sikre et højt og kvalificeret arbejdsudbud. Den effektive marginalskat på de højeste arbejdsindkomster er formentligt ikke langt fra det niveau, der giver det største skatteprovenu til staten. Det betyder, at det er vanskeligt at omfordele særligt meget mere via højere progressivt beskatning uden samtidig at opleve provenutab. Tiltagende international mobilitet af især højtlønnet arbejdskraft kan desuden indebære, at omkostningen ved at fastholde en i international sammenhæng høj beskatning af de højeste arbejdsindkomster kan stige over tid. Af fordelingspolitiske grunde har Danmark relativt høje og forholdsvist målrettede indkomsterstattende ydelser. Det betyder sammen med skattesystemet, at gevinsten ved at arbejde fremfor at stå uden for arbejdsmarkedet er forholdsvis beskeden især for lavtlønnede. Det kan virke ekskluderende for personer med lav produktivitet og stiller store krav bl.a. til den aktive arbejdsmarkedspolitik og uddannelsespolitikken.

5 214 Kapitalbeskatningen Der er betydelige forskelle i beskatningen af afkast af forskellige kapitaltyper, og skattesystemet tilskynder fortsat til at overinvestering i fx boliger på bekostning af andre kapitaltyper. Et enklere og mere dualt skattesystem, med en ensartet og enklere beskatning af kapitalafkast og renteudgifter, bør være et pejlemærke. Selskabsskattesatsen er løbende reduceret, men provenuet er steget i kraft af udvidelser af skattebasen. Muligheden herfor er imidlertid efterhånden begrænset, hvilket betyder at fortsat skattekonkurrence på satsen kan medføre provenutab. Det naturlige svar er international koordinering, men det har hidtil ikke været nogen succes. Et andet alternativ kan være en såkaldt neutral selskabsbeskatning, hvor normalafkast beskattes lempeligere end overnormal profit. Denne model bør undersøges. Ejendomsværdibeskatningen bør indrettes så den følger boligpriserne dvs. ejendomsværdiskattestoppet bør ophæves. Dette vil understøtte finansiel stabilitet. Ejendomsværdibeskatningen bør sættes yderligere op, når konjunktursituationen tillader det fx med sigte på at nedsætte andre mere forvridende skatter. Indirekte beskatning Der er stærke argumenter for enhedsmoms. Nogle erhverv er fritaget for moms eller har begrænset momspligt. Sådanne særordninger bør som udgangspunkt afskaffes. Positive eksternaliteter kan i helt særlige tilfælde begrunde lempeligere indirekte beskatning. I så fald bør en sådan erhvervsstøtten af hensyn til synligheden flyttes til den offentlige udgiftsside. En væsentlig del af den indirekte beskatning er rettet mod at korrigere for markedsfejl eksempelvis på klima- og miljøområdet eller kan have mere sundhedspolitiske formål. Det er principielt velbegrundet. Der er dog adskillige eksempler på ikke målrettede afgifter eller såkaldt dobbelt-regulering bl.a. i klima- energi- og miljøpolitikken, hvilket leder til unødvendigt høje omkostninger. Yderligere er det empiriske grundlag for regulerende afgifter i mange tilfælde svagt.

6 Forskellige eksterne effekter og præferencer kan betyde, at satserne på regulerende afgifter skal være forskellige på tværs af lande, men på nogle områder har grænsehandel sat klare grænser for hvor langt man kan gå. Også her er international koordination en mulig vej frem. Provenuet fra regulerende afgifter er reduceret som andel af BVT i DØRs levetid. Skattetrykket fra regulerende indirekte beskatning har i modsætning til det generelle skattetryk været faldende. Der kan argumenteres for lavere afgifter på varer og ydelser, der er nære substitutter til fritid. Et bedre empirisk grundlag herfor er dog nødvendigt. 215 Hvor skal vi hen, skat? Skatteteorien og virkeligheden Skattesystemet tjener flere formål. Først og fremmest skal det offentlige forbrug og overførsler finansieres, og den politisk ønskede fordelingsmålsætning skal nås. Nogle skatter, f.eks. grønne afgifter, har yderligere til formål at korrigere for markedsfejl. Samtidig har skatteopkrævningen uheldige effekter: De fleste skatter giver en forvridning af økonomien, således at den samlede velstand reduceres. Det er således en central opgave at sammensætte skattesystemet således at ønsket om at minimere forvridningerne afvejes bedst muligt over for de andre målsætninger, der søges opfyldt med skattesystemet. I DØR s levetid er der sket flere skatteteoretiske landvindinger, der har central betydning for, hvorledes skattesystemet principielt bør indrettes. I 1971 viste Diamond-Mirlees, at erhvervene, under forsimplende antagelser, ikke bør belastes med uens skatter på deres inputs. I 1972 fulgte Atkinson-Stiglitz op og viste, også under stærke antagelser at varebeskatningen bør være uniform. Disse pointer ændrede dog ikke på, at Pigou-skatten fra 1920 stadig er et efficient instrument til at imødegå eksternaliteter. I hhv og 1986 viste Chamley og Judd (under ganske restriktive antagelser), at den optimale beskatning af kapital er nul i steady state. Ricardo s 200 år gamle jordskatter er dog stadig relevante og rent, dvs. jordrente og rene profitter, bør beskattes.

7 216 Så nu er det i princippet let at indrette skattesystemet optimalt: 1. Sæt en passende ensartet varebeskatning (kan faktisk undværes, da beskatningen af arbejdsindkomst kan omfatte dette). 2. Indfør Pigou-skatter på eksternaliteter. 3. Beskat gerne jordrente og rene profitter. 4. Lad derudover være med at beskatte kapital overhovedet. 5. Håndtér fordelingsmålsætninger via indkomstskatten og via overførselssystemet. Virkelighedens skattesystem bør dog ikke skrues så enkelt sammen. Antagelserne bag det enkle system holder ikke nødvendigvis. Imperfektioner, fx eksistensen af sort arbejde, monitoreringsproblemer, administrative omkostninger samt muligheden for skattearbitrage betyder, at det er nødvendigt at sprede beskatningen på forskellige skattebaser herunder beskatning af kapital navnlig hvis man som i den danske velfærdsmodel ønsker et højt niveau for offentlige udgifter. Effektiv skatteligning kan bidrage til at reducere beskatningens negative virkninger. Derfor er det positivt, at skatteligningen er blevet betydeligt mere effektiv i DØR s levetid. Et første afgørende skridt var indførelsen af kildeskatten i Da kildeskatten blev indført, blev indkomstskatten trukket hos arbejdsgiveren, og ikke som tidligere hos skatteyderen. Efterfølgende er brugen af 3. partsindberetninger løbende blevet mere udbredt, hvilket har effektiviseret skatteligningen. I et vist omfang er det dog fortsat muligt at anbringe kapital i skattely i nogle lande, men det internationale samarbejde på området udbygges løbende. Med 1987-reformen blev der indført en delvist dual beskatning af arbejdsindkomst og kapitalindkomst, men ikke konsekvent og med store asymmetrier. Et mere dualt system er i udgangspunktet hensigtsmæssigt, fordi det muliggør en forskellig beskatning af arbejdsindkomst og kapitalindkomst som teorien tilsiger, hvis kapitalbeskatning anvendes. Det er dog fraveget siden. Mange skattebaser er i løbet af perioden blevet bredere, hvilket har muliggjort et forøget provenu uden tilsvarende forøgelser i skattesatserne. Blandt de mest oplagte eksempler er indførelsen af momsen. I dag er potentialet for yderligere udbredelse af skattegrundlaget begrænset. Udfordringen er derfor todelt: På den ene side bør vi have det ideelle skattesystem i baghovedet det er et relevant pejlemærke. På den anden

8 side må vi også erkende, at det ideelle system kun findes i teorien og virkelighedens udfordringer er meget sværere. Yderligere gør et større finansieringsbehov det vanskeligere at sammensætte et effektivt og konkurrencedygtigt skattesystem. Arbejdsindkomst I DØR s levetid er provenuet fra personskatterne steget fra at udgøre ca. 40 pct. af de samlede skatteindtægter til at udgøre godt halvdelen. Andelen steg primært i 1960erne og har efterfølgende været stabil. Danmark er dog i dag fortsat det OECD-land med den højeste andel. 217 Hvor skal vi hen, skat? Frem til 1987-skattereformen steg marginalskatten betydeligt i alle skatteintervaller. For højtlønnede lå den effektive marginalskat på over 75 pct. i 1986, jf. figur 2. Siden 1987 er den effektive marginalbeskatning dog gradvist blevet reduceret. Det skyldes en væsentlig nedsættelse af de direkte skatter, idet den indirekte beskatning steg i perioden. Samtidigt er skattebaserne blevet udbredt bl.a. ved fjernelse af en række fradragsmuligheder og indførelsen af arbejdsmarkedsbidraget. Bredere skattebaser effektiviserer skattesystemet, fordi det muliggør lavere satser og gør det sværere for skatteyderne at undvige beskatning. Men da skattegrænserne ikke er blevet justeret i takt med udvidelsen af skattebaserne, har der samtidigt været en tendens til, at flere skatteydere er blevet skubbet op i højere skatteintervaller, især topskatteintervallet. Den gennemsnitlige marginalskat for en fuldtidsbeskæftiget er samlet set faldet væsentligt i perioden, men mindre end hvad reduktionen af satserne alene ville give anledning til. I dag er den danske marginalskat for lav- og mellemindkomstgrupper på eller under gennemsnitsniveauet i OECD. Marginalbeskatningen af højtlønnede ligger derimod fortsat i den høje ende i OECD, også når der tages hensyn til de senere års reformer, som væsentligt har sænket marginalskatten. Særligt er den danske topskattegrænse blandt de laveste i OECD, selv med den senest planlagte stigning. En høj marginalskat for personer med høje indkomster er helt legitim, hvis det afspejler fordelingspolitiske præferencer, og fordelingsmålsæt-

9 218 Figur 2. Udviklingen i den effektive marginalskat på arbejdsindkomster i forskellige skatteintervaller Pct Laveste Mellemste Fuldtidsbeskæftiget Højeste Anm.: Ved beregningen af den effektive marginalskat er det forenklede antaget, at den indirekte marginalskat svarer til momsen/omsen i det enkelte år. Kilde: Skatteministeriet, Finansministeriet og egne beregninger. ningerne ikke kan nås på en mere effektiv måde. Man må dog også stille det krav, at marginalskatten ikke overstiger det såkaldt provenumaksimerende niveau. Dvs. det niveau, der giver det største skatteprovenu til statskassen fra en given gruppe. DØR viste i 2011, at den nuværende beskatning af de højeste arbejdsindkomster ligger tæt på det provenumaksimerende niveau. Mulighederne for at opnå et ekstra skatteprovenu ved at øge beskatningen af de højeste arbejdsindkomster er derfor begrænsede. Den tiltagende internationale mobilitet af højtlønnet arbejdskraft indebærer desuden, at omkostninger ved at øge de højeste marginalskatter kan stige fremadrettet. Dermed reduceres mulighederne for at nå fordelingspolitiske mål med en progressiv beskatning af arbejdsindkomster.

10 Den provenumaksimerende skattesats er dog formentlig højere i toppen af indkomstfordelingen end lidt længere nede i indkomstfordeling, hvorfor det selv ud fra en ren provenubetragtning kan være hensigtsmæssig at bevare ét ekstra progressionstrin for de højeste arbejdsindkomster. 3 Samspillet med overførselssystemet resulterer også i relativt høje deltagelsesskatter navnlig for lavlønsgrupper. Deltagelsesskatten angiver, hvor meget skatte- og overførselssystemet reducerer lønmodtagerens økonomiske gevinst ved at komme i arbejde. Den netop indgående skatteaftale medvirker til at øge gevinsten ved at komme i arbejde, men højere beskæftigelsesfradrag er dog ikke et særligt effektivt strukturpolitisk instrument, og lavere overførsler må afvejes over for fordelingsmålsætningen. Problemet kan være svært at løse, men uddannelsespolitikken og den aktive arbejdsmarkedspolitik kan bidrage hertil. Indtil videre er det lykkedes at fastholde relativt høj beskæftigelse i Danmark. 219 Hvor skal vi hen, skat? Kapital I en kraftigt forsimplet model skal kapital ikke beskattes, da det kan ses som en ekstra beskatning af arbejdsindkomst, der samtidig forvrider sammensætningen af forbruget over tid. Andre modeller giver lidt andre resultater, og f.eks. eksistensen af sort arbejde betyder, at der kan være gode argumenter for at anvende flere skattebaser end arbejdsindkomst og fx beskatte kapitalindkomst. Et dualt skattesystem kan dog være et godt udgangspunkt for en hensigtsmæssig kapitalbeskatning: I et gennemført dualt skattesystem beskattes alle typer af kapitalafkast og -gevinst med samme sats og uafhængigt af beskatningen af arbejdsindkomst. Inflation betyder, at en ensartet nominel skattesat på arbejdsindkomst og kapitalindkomst giver højere real skattesats på kapital. Skattesatsen på kapital bør korrigere for dette. Den reale skattesats på kapital bør yderligere holdes relativt lav sam 3 Dette resultat baserer sig på en antagelse om, at elasticiteten af arbejdsindkomster er konstant på tværs af indkomstfordelingen. Antagelsen synes at være rimelig for Danmark, hvor vi har brede skattebaser og udstrakt brug af tredjepartsindberetning. Hvis elasticiteten derimod var stigende i indkomsten, som man jo typisk finder i lande med gode unddragelsesmuligheder, ville den naturlige politikanbefaling derfor snarere være at indskrænke mulighederne for at unddrage sig skat end at sænke de højtlønnedes marginalskat.

11 220 menlignet med skatten på arbejdsindkomst for at reducere den tidsmæssige forvridning af forbruget. Sagen kompliceres bl.a. af de mange kapitaltyper: Finansiel kapital af forskellige typer, fysisk kapitalapparat, boligkapital osv. Samtidig har mange danskere boliglån, der betyder, at deres skattepligtige nettokapitalindkomst er negativ. Nogle typer af kapital er meget mobile, f.eks. finansiel kapital, mens andre, fx boliger, er mere immobile. Virksomhedernes investeringer er ofte finansieret af såvel egenkapital som finansiel kapital. Dele af kapitalen anvendt i Danmark er ejet af udlændinge. Afkastet heraf kan ikke underlægges dansk personlig indkomstbeskatning, men beskattes via selskabsskatten. Et helt præcist design af beskatningen af kapital kan pga. disse mange kapitaltyper være en kompliceret opgave. Det danske skattesystem er kun delvist dualt, da positiv nettokapitalindkomst beskattes sammen med arbejdsindkomsten. Herudover er beskatningen af kapitalafkast langt fra at være ensartet. Således beregnede DØR i 2008, at mens den effektive beskatning af det reale ejerboligafkast var 15,8 pct., var beskatningen af topskatteyderes reale renteindtægter (fra deres frie placeringer) på 93,4 pct. Den effektive beskatning af pensionsopsparing, selskabsindkomst og negativ nettokapitalindkomst ligger på en perlerække i dette interval. Så forskellige satser må forventes at give anledning til en betragtelig forvridning i opsparingen og kapitalanbringelse. Boligbeskatningen Et fast tilbagevendende budskab i DØR-rapporterne er, at skattestoppets nominalprincip bør ophæves, således at beskatningen af ejerboliger atter følger udviklingen i boligprisen. Det er vigtigt for at sikre mod store udsving i boligpriserne og dermed understøtte den finansielle stabilitet. Det er derfor særdeles uheldigt, at et flertal i folketinget nu har besluttet at fastfryse ejendomsværdiskatten helt frem til Der er behov for en endnu mere målrettet kommunikation fra DØR s og andre fagøkonomers side. DØR beregnede i 2008, at ejendomsværdiskatten burde udgøre 1,5 pct. af ejendomsværdien, hvilket er noget højere enddet faktiske niveau, som i dag er tættere på ½ pct. i gennemsnit. Skønnet for den rigtige ejen-

12 domsværdiskat er dog usikkert og ville givet være mindre i dag, hvor renteniveauet er lavere. Der er imidlertid ikke tvivl om, at ejendomsværdiskatten er relativt lav sammenlignet med andre formueplaceringer og i forhold til skatteværdien af negativ kapitalindkomst. Det bidrager til overinvestering i ejerboliger frem for lejeboliger og overinvestering i boligkapital i forhold til anden kapital samt høj finansiel gæld i husholdningerne. Jord er en immobil faktor. Der kan derfor være argumenter for at beskatte jord relativt hårdt i form af en høj grundskyldspromille. Provenuet fra grundskylden er steget efter finanskrisen, trods nogenlunde uændrede grundskyldspromiller og faldende ejendomspriser. Set over DØRS levetid er skattetrykket fra grundskylden dog faldet, jf. figur Hvor skal vi hen, skat? Figur 3. Provenu fra selskabsskat og grundskyld Pct. af BVT Grundskyld Selskabsskat Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken, ADAM s databank og egne beregninger.

13 222 Både grundskylden og fastlæggelsen af de ejendomsvurderinger, der ligger til grund for ejendomsbeskatningen, bør gennemgå et grundigt eftersyn, om end der kan være gode argumenter for at udskyde en forøget beskatning, indtil konjunktursituationen er lidt mere stabil. Selskabsskatten Den danske selskabsskat er blevet sænket flere gange siden 1995 og har dermed nogenlunde fulgt udviklingen i EU. Provenuet fra selskabsskatten er dog steget, da skattebasen er blevet udvidet blandt andet ved at stramme afskrivningsreglerne, jf. figur 3. Sverige har for nylig valgt at reducere selskabsskattesatsen, og Storbritannien ligeså. Det kan forøge investeringer og skattegrundlag i disse lande, men det er delvist på bekostning af andre lande herunder Danmark. Derved kan Danmark blive presset til også at reducere selskabsskatten. Beregninger fra Skatteministeriet tyder på en selvfinansieringsgrad på 54 pct. af selskabsskatten dvs. en lavere selskabsskat forekommer umiddelbart attraktiv. Derfor vil Danmark formentlig før eller siden vælge at følge trop, ligesom vi har gjort hidtil. Den samme logik vil andre lande betjene sig af. Dermed kan selskabsskatten efterhånden blive presset længere ned, end det som landene samlet set er bedst tjent med. Når mange lande i løbet af en begrænset periode nedsætter selskabsskatten, vil gevinsten for det enkelte land være mindre, end hvis det kun var landet selv, der satte skatten ned, og samtidig vil de offentlige finanser svækkes. En forøget skattekonkurrence er heller ikke lige, hvad de aktuelt gældstyngede sydeuropæiske lande har brug for i øjeblikket. Det vil bidrage til at svække deres skattegrundlag yderligere, og kan gøre det lidt svære at komme ud af gældskrisen. International koordination kan hjælpe: Hvis EU-landene indgår en bindende aftale om at fastholde selskabsbeskatningen kan problemerne reduceres. En mere gennemgribende koordinering vil samtidig stille hvert land bedre, end hvis nedsættelserne af satserne fortsætter helt uden, at der tages hensyn til effekten på andre landes skattegrundlag. Det har dog endnu ikke været muligt at sikre en sådan international koordination.

14 For Danmark findes der muligvis et alternativ, som tidligere er påpeget af DØR. Nemlig en neutral beskatning af kapitalindkomst. Beskatningen er neutral, når den ikke forvrider investeringsbeslutningen. En neutral skat kan implementeres ved at tillade virksomheder at fradrage en normal forrentning af egenkapitalen i beskatningsgrundlaget for selskabsskatten. Det vil have flere gunstige effekter: Beskatningen af egenkapital og lånefinansiering vil i modsætning til i dag blive ensartet, og selskabsskatten vil principielt ikke reducere investeringsomfanget, da kun den overnormale profit vil blive beskattet. 223 Hvor skal vi hen, skat? Forslaget kan betyde, at skatteprovenuet fra selskabsskatten bliver reduceret betragteligt, men til gengæld gøres den så en gang for alle mere robust over for yderligere skattekonkurrence. Samtidig kan grundlaget for fx arbejdsindkomstbeskatningen blive forøget, fordi produktiviteten må ventes at vokse som følge af stigende indenlandske investeringer. Der kan være god grund til at få forslaget undersøgt til bunds. Det endnu mere ambitiøse sigte kunne være en koordineret neutral selskabsskat i EU. Indirekte beskatning Momsen er steget fra 0 til 25 pct. i DØR s levetid. Der er indført mange nye punktafgifter for at sikre skatteprovenu og med adfærdsregulerende sigte. Andre afgifter er fjernet eller reduceret. Figur 3 viser, at provenuet fra afgifter af varer og tjenester steg frem til slutningen af 1970erne og derefter har udgjort en nogenlunde konstantandel af BVT. Varebeskatning, der indføres for at skaffe skatteprovenu, bør som udgangspunkt være ensartet på tværs af varetyper 4. Derimod bør adfærdsregulerende afgifter afveje den eksterne effekts skadesomkostninger over for afgiftens forvridende virkning. 5 4 Dette forudsætter dog, at alle varetyper er lige gode substitutter for fritid, jf. det tidligere omtalte Atkinson-Stiglitz teorem. 5 Pigou-beskatning.

15 224 Regulerende afgifter Der har i perioden været anvendt flere former for regulerende afgifter. SKAT opdeler de grønne afgifter i tre typer: Afgifter vedr. motorkøretøjer, energiafgifter og miljøafgifter. I figur 3 er de to sidste samlet i kategorien grønne afgifter ekskl. motorkøretøjer. Giftskatterne, herunder afgifter begrundet af sundhedspolitiske hensyn, har også et regulerende sigte. Provenuet fra de regulerende skatter er, i modsætning til hvad der måske er den gængse opfattelse, faldet betragteligt målt ift. BVT. En medvirkende årsag til denne udvikling er, at forbrugssammensætningen i perioden har ændret sig i retning af en større efterspørgsel efter serviceydelser. Reduceret provenu er således ikke nødvendigvis ensbetydende med, at reguleringen er blevet mindre: I 1966 var der 17 Figur 4. Provenu fra afgifter på varer og tjenester, Pct. af BVT Generelle omsætningsafgifter Told og importafgifter Andre afgifter på varer og tjenester Giftskatter Afgifter på motorkøretøjer Grønne afgifter ekskl. motorkøretøjer Kilde: Danmarks statistik, Statistikbanken, ADAM s databank og egne beregninger.

16 forskellige typer af regulerende skatter, mens der i 2011 var 40. Provenuet er definitorisk skattebasen ganget afgiftssatsen. Det er satsen, der er afgørende for afgiftens regulerende effekt. Der blev introduceret særligt mange grønne afgifter i perioden Det er, som DØR har fremhævet adskillige gange, centralt, at de regulerende afgifter retter sig præcist mod den korresponderende eksterne effekt. Nogle regulerende afgifter lever op til dette sigte, men der er også mange eksempler på det modsatte: Der er fx CO 2 -afgift på elforbrug, selvom ændringer i det danske elforbrug ikke kan forventes at have nogen umiddelbar effekt på CO 2 -udledningen i EU. Tværtimod ville en lavere elafgift kunne reducere CO 2 -udledningen i ikke-kvotesektorerne ved at tilskynde til at bruge el frem for andre energikilder. 225 Hvor skal vi hen, skat? Regulerende afgifter bør, udover at være målrettede, også fastsættes på et niveau, der sikrer, at den marginale skade af den eksterne effekt er lig den marginale reduktionsomkostning. Dette gælder uanset effekt på grænsehandel og konkurrenceevne, om end grænsehandel i en del tilfælde kan gøre det svært at målrette en regulerende afgift tilstrækkeligt præcist. Grænsehandel sætter dermed grænser for anvendelse af en række punktafgifter. Det gælder fx tobak, benzin og sukker og visse alkoholiske drikke. Hvis afgifterne i nabolandene er for små, kan grænsehandel gøre det svært at sætte en afgift, der sikrer at eksternaliteternes skadesvirkninger bliver helt internaliseret, og for nogle varetyper vil en høje afgift kunne medføre faldende provenu. International koordination kan bidrage til at løse nogle af disse problemer. Et optimalt niveau for en regulerende skat er imidlertid under alle omstændigheder meget svært at fastlægge. Det kræver detaljeret kendskab til værdien af skadesvirkningerne. På trods af en omfattende værdisætningslitteratur har end ikke DØR dog på noget tidspunkt kunnet fastslå det optimale niveau af nogen regulerende skat. Omsættelige forureningstilladelser er ligesom afgifter omkostningsminimerende miljøpolitiske instrumenter og vil derfor ofte være attraktive, omend direkte regulering i nogle tilfælde kan være et mere enkelt alternativ. DØR har imidlertid flere gange dokumenteret dobbeltregulering

17 226 fx i energipolitikken. Dobbeltregulering kan betyde unødvendigt høje omkostninger og bør derfor undgås. Samlet set er moms- og afgifter nogenlunde neutrale i forhold til indkomstfordelingen, men det dækker over, at nogle er regressive, og andre er progressive. Derved kommer fx miljøhensyn i afgiftspolitikken i nogle tilfælde til at stride mod fordelingshensynet. Hvis en afgiften målrettet imødegår en eksternalitet, bør fordelingshensynet imidlertid varetages med andre instrumenter. Generelt differentierede indirekte skatter? Atkinson-Stiglitz teoremet siger, at alle varer bør beskattes ensartet, hvis de er lige gode substitutter for fritid. Differentieret varebeskatning (bortset fra adfærdsregulerende beskatning) er altså kun relevant, hvis nogle goder i særlig høj grad forbruges sammen med fritid, mens andre især forbruges i forbindelse med arbejdet. Det er kompliceret at påvise sådanne forskelle i varernes karakter. Et eksempel er Bolig-jobordningen, der betyder, at håndværks- og hjemmeserviceydelser i hjemmene beskattes mere lempeligt end andre varer og tjenester. Man kan med rimelighed formode, at disse ydelser er tættere substitutter for fritid end så mange andre varer. Det taler til fordel for Bolig-jobordningen. På den anden side er der ikke empirisk evidens for en nær substitution, hvilket sammen med administrationsomkostninger og mulighed for snyd taler imod en lempeligere beskatning. DØR landede i 2004 og 2011 på to forskellige anbefalinger af ordningen. I begge tilfælde pegede modelanalyser til fordel lempeligere beskatning, men i begge tilfælde var der usikkerhed om centrale parametre. Behovet for et bedre empirisk grundlag for vurdering af den type forslag er dermed ydeligt. Nogle erhverv, eksempelvis forsikringsvirksomhed, lotterier og taxier, er fritaget for moms. En lempeligere varebeskatning kan enten begrundes med, at ydelsen er forbundet med en positiv eksternalitet eller at der er tale om nære substitutter til fritid, jf. ovenfor. Det forekommer ikke oplagt, at disse argumenter skulle tale for en lempeligere beskatning af netop disse erhverv. I andre tilfælde, f.eks. momsfritagelsen for sports-

18 klubber, kan en positiv eksternalitet i form af bedre folkesundhed dog tale for en lempelig beskatning. Rationalerne bag momsfritagelse af udvalgte erhverv bør derfor gennemgås kritisk. Desuden bør erhvervsstøtten, der ydes via momsfritagelser, flyttes til udgiftssiden, så den bliver mere synlig og dermed indgår i den løbende prioritering. Hvor skal vi hen? Mange delelementer af skattesystemet er stadig uhensigtsmæssigt sammensat. Behovet for reformer og justeringer er evident. Der er givet nogle bud på pejlemærker i indledningen. 227 Hvor skal vi hen, skat? Men der er også god grund til at rette blikket indad: Skatteteorien giver nogle anvendelige pejlemærker, men vi ved ikke altid, hvornår teorierne kan omsættes til anbefalinger i praksis. Der er i høj grad brug for, at det empiriske grundlag for skatteanbefalingerne forbedres. Der er brug for flere analyser, der tester antagelserne bag teorierne. Det er ikke let, men vi håber, at den nu midaldrende og lettere korpulente herre, DØR, også vil gå foran de næste 50 år. Tillykke med jubilæet

Analyse 6. februar 2012

Analyse 6. februar 2012 6. februar 2012 De konkrete målsætninger for skattereformen kræver reelt en markant nedsættelse af topskatten I Kraka sidder vi og tænker lidt over skattereformen. Den første udfordring man støder på er

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt 25. februar 2016 J.nr. 16-0111050 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 195 af 28. januar 2016

Læs mere

Det danske skattetryk

Det danske skattetryk NOTAT 15-0433 - LIFO - 10.04.2015 KONTAKT: Lil Foged - LIFO@FTF.DK - TLF: 33 36 8852 Det danske skattetryk Målt som andel af BNP er skatten høj i Danmark, men der er mange nuancer i debatten. Skatteministeriet

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 222 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 222 Offentligt Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 222 Offentligt 6. april 2018 J.nr. 2018-903 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 222 af 1. februar 2018

Læs mere

HVEM SKAL HAVE SKATTELETTELSERNE? af Henrik Jacobsen Kleven, Claus Thustrup Kreiner og Peter Birch Sørensen

HVEM SKAL HAVE SKATTELETTELSERNE? af Henrik Jacobsen Kleven, Claus Thustrup Kreiner og Peter Birch Sørensen HVEM SKAL HAVE SKATTELETTELSERNE? af Henrik Jacobsen Kleven, Claus Thustrup Kreiner og Peter Birch Sørensen Center for Forskning i Økonomisk Politik (EPRU) Københavns Universitets Økonomiske Institut Den

Læs mere

Finansministeriets beregningsmetode til vurdering af ændringer i marginalskat. oktober 2014 1

Finansministeriets beregningsmetode til vurdering af ændringer i marginalskat. oktober 2014 1 Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 12 Offentligt Finansministeriets beregningsmetode til vurdering af ændringer i marginalskat 1 DEBAT OM TOPSKAT 2 SOMMERENS DEBAT OM TOPSKAT Der har hen over sommeren

Læs mere

Skatten på arbejde er faldet i Danmark

Skatten på arbejde er faldet i Danmark Skatten på arbejde er faldet i Skatten på arbejde er faldet i over en længere årrække. Marginalskatten for højtlønnede er dog fortsat høj set i et internationalt perspektiv, mens marginalskatten for de

Læs mere

17 Skatter og afgifter

17 Skatter og afgifter Skatter og afgifter finansierer en række offentlige ydelser, der er vigtige for konkurrenceevne, produktivitet og offentlig velfærd. Det er fx uddannelse, forskning, infrastruktur, sygehusbehandling, børnepasning,

Læs mere

21. Skatter og afgifter

21. Skatter og afgifter 21. 21. Skatter og afgifter Skatter og afgifter Skatter og afgifter opkræves med flere formål. Indtægterne fra skatter og afgifter er nødvendige for at finansiere en række offentlige udgifter til fx uddannelse,

Læs mere

Analyse. Udviklingen i gevinsten ved at arbejde. 14. september Isabelle Mairey

Analyse. Udviklingen i gevinsten ved at arbejde. 14. september Isabelle Mairey Analyse 14. september 2016 Udviklingen i gevinsten ved at arbejde Isabelle Mairey Dette notat belyser udviklingen i den sammensatte marginalskat i bund og top i perioden 1994-2014. Gevinsten ved at arbejde

Læs mere

Væsentlig mere end en milliard

Væsentlig mere end en milliard Væsentlig mere end en milliard Indledning Dette program beskriver en radikal omlægning af det danske skattesystem, der i langt højere grad tilgodeser arbejde, mens boliger og miljø beskattes yderligere.

Læs mere

Lavere skat på arbejde. aftale mellem regeringen (Venstre og det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti. 3. september 2007

Lavere skat på arbejde. aftale mellem regeringen (Venstre og det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti. 3. september 2007 Lavere skat på arbejde aftale mellem regeringen (Venstre og det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti 3. september 2007 1 Lavere skat på arbejde aftale mellem regeringen (Venstre og det Konservative

Læs mere

Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelsesfradrag

Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelsesfradrag Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelses Det foreslås, at efterlønnen bortfalder for alle under 40 år. Det indebærer, at efterlønnen afvikles i perioden

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2005-318-0352 Den Spørgsmål 64-67

Skatteministeriet J.nr. 2005-318-0352 Den Spørgsmål 64-67 Skatteudvalget SAU alm. del - O Skatteministeriet J.nr. 2005-318-0352 Den Spørgsmål 64-67 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr.64-67 af den 21. marts 2005. (Alm. del) Kristian

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 503 af 7. august 2018 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 503 af 7. august 2018 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL). Skatteudvalget 201718 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 503 Offentligt 4. september 2018 J.nr. 20185105 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 503 af 7. august 2018 (alm.

Læs mere

Notat. Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat. Juni 2014

Notat. Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat. Juni 2014 Notat Juni 2014 Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat Det strukturelle provenu fra øvrig selskabsskat 1 blev genberegnet i forbindelse med Økonomisk Redegørelse, maj 2014, hvilket gav anledning til

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA)

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 24. december 2013 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del)

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 d. 02.10.2015 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 Notatet uddyber elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Arveafgiften hæmmer opsparing og investeringer

Arveafgiften hæmmer opsparing og investeringer Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 45 60 32 21. marts 2014 Arveafgiften er en ekstra kapitalskat, der kommer oven på den eksisterende aktie- og kapitalindkomstbeskatning, når værdier går

Læs mere

Regeringens udspil om skatteændringer 2007

Regeringens udspil om skatteændringer 2007 22.8.27 Notat 1614 LIBA/kiak Regeringens udspil om skatteændringer 27 Regeringen har i forbindelse med offentliggørelsen af deres forslag til kvalitetsreform og 215-plan offentliggjort et udspil der skal

Læs mere

Økonomisk nationalrapport for Danmark

Økonomisk nationalrapport for Danmark 1 Økonomisk nationalrapport for Danmark Professor Michael Møller (mm.fi@cbs.dk) og lektor Claus Parum (cp.fi@cbs.dk), begge Institut for Finansiering, Copenhagen Business School. Indledning Politikere

Læs mere

Skatteregler for udbytte hæmmer risikovilligheden

Skatteregler for udbytte hæmmer risikovilligheden Skatteregler for udbytte hæmmer risikovilligheden Denne analyse sammenligner afkastet ved en investering på en halv million kroner i risikobehæftede aktiver fremfor i mere sikre aktiver. De danske beskatningsregler

Læs mere

Fradragsjunglen er vokset og vokset Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen

Fradragsjunglen er vokset og vokset Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Notat: 23-10-2018 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Denne analyse viser, at fradragene og kompleksiteten i skattesystemet er steget markant siden

Læs mere

SKAT PÅ INDKOMST ER FALDET SIDEN

SKAT PÅ INDKOMST ER FALDET SIDEN i:\marts-2001\skat-a-03-01.doc Af Martin Hornstrup Marts 2001 RESUMÈ SKAT PÅ INDKOMST ER FALDET SIDEN 1986 Det bliver ofte fremført i skattedebatten, at flere og flere betaler mellem- og topskat. Det er

Læs mere

Analyse. Status på regeringens beskæftigelsesmålsætninger. 19. november Af Andreas Mølgaard og Jens Hauch

Analyse. Status på regeringens beskæftigelsesmålsætninger. 19. november Af Andreas Mølgaard og Jens Hauch Analyse 19. november 2015 Status på regeringens beskæftigelsesmålsætninger Af Andreas Mølgaard og Jens Hauch Regeringens målsætning er, at flere skal i arbejde og at færre skal være på offentlig forsørgelse.

Læs mere

Flygtninge sætter de offentlige finanser under pres

Flygtninge sætter de offentlige finanser under pres Formandskabet PRESSEMEDDELELSE Forårets rapport fra Det Økonomiske Råd formandskab indeholder følgende emner: Kapitel I indeholder en fremskrivning af dansk økonomi til 2025 samt kommentarer til forskellige

Læs mere

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K Notat: jobfradrag og pensionsbonus har lav jobeffekt og løser ikke pensionsudfordringen 29-09-2016 Af Mads Lundby Hansen (21 23 79 52), Jørgen Sloth Bjerre Hansen og Carl-Christian Heiberg Dette notat

Læs mere

Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 608 Offentligt

Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 608 Offentligt Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 608 Offentligt 1. april 2014 J.nr. 13-0230142 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 608af 12. juli 2013 (alm.

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 4. april 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 10 (Alm. del) af 7. oktober 2016

Læs mere

Mens vi venter på Skattekommissionen. Bo Sandberg, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv

Mens vi venter på Skattekommissionen. Bo Sandberg, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv JANUAR 2009 BAG OM NYHEDERNE Mens vi venter på Skattekommissionen Bo Sandberg, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv Den skattepolitiske debat har været ganske fastlåst i snart et årti. Men efterhånden som

Læs mere

Arbejdsudbud og indkomstskat

Arbejdsudbud og indkomstskat Arbejdsudbud og indkomstskat Bo Sandemann Rasmussen Professor, PhD Institut for Økonomi Aarhus Universitet Outline Baggrund Arbejdsudbud og indkomstskat Deltagelsesbeslutningen Timebeslutningen Provenueffekter

Læs mere

At de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder Jo mere man tjener - jo mere skal man betale i skat af den sidst tjente krone

At de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder Jo mere man tjener - jo mere skal man betale i skat af den sidst tjente krone Hvad menes med det progressive skattesystem: At de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder Jo mere man tjener - jo mere skal man betale i skat af den sidst tjente krone Hvem må udskrive skatter i DK:

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 204 af 22. marts 2007.

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 204 af 22. marts 2007. Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 204 Offentligt J.nr. 2007-318-0593 Dato: 17. april 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 204 af 22. marts 2007. (Alm.

Læs mere

Kapitel VII. Sammenfatning og anbefalinger vedrørende skat

Kapitel VII. Sammenfatning og anbefalinger vedrørende skat Kapitel VII Sammenfatning og anbefalinger vedrørende skat Behov for en skattereform Afvejning mellem effektivitet og fordeling Det nuværende danske skattesystem er under stigende pres. Globaliseringen

Læs mere

Fordeling af boligformuer Af Otto Brøns-Petersen ( ) og Carl-Christian Heiberg ( )

Fordeling af boligformuer Af Otto Brøns-Petersen ( ) og Carl-Christian Heiberg ( ) Notat: 17-03-2017 Af Otto Brøns-Petersen (20 92 84 40) og Carl-Christian Heiberg (81 75 83 34) Mange boligejere med dyre ejendomme har lave indkomster Det indgår i boligskatteforhandlingerne, om der fortsat

Læs mere

Karsten Lauritzen / Peter Bach-Mortensen

Karsten Lauritzen / Peter Bach-Mortensen Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 63 Offentligt 28. november 2018 J.nr. 2018-7789. Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes revideret svar på spørgsmål nr. 63 af 29. oktober

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 282 og 283 af 4. april /Birgitte Christensen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 282 og 283 af 4. april /Birgitte Christensen Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 283 Offentligt J.nr. 2006-318-0509 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 282 og 283 af 4. april 2006. (Alm. del). Kristian

Læs mere

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Råderum på 37 mia. kr. frem til 2025 ifølge Finansministeriet 07-03-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Frem til 2025 er der ifølge

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 269 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 269 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 269 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 16. november 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 (Alm. del) af 16. marts

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 13. oktober 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 600 (Alm. del) af 20. september

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 601 af 8. juni Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Simon Emil Ammitzbøll

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 601 af 8. juni Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Simon Emil Ammitzbøll Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 601 Offentligt J.nr. -318-0419 Dato:1. juli Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 601 af 8. juni. Spørgsmålet

Læs mere

Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen

Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Notat: LO-forslag om højere dagpenge reducerer beskæftigelsen med 7.000 personer og koster 2½ 03-10-2018 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (2123 7952) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé

Læs mere

Skatteprovenuet. (Bemærk at det svarer til den måde som vi forklarer udviklingen i indkomstoverførslerne: satserne og antal modtagere!

Skatteprovenuet. (Bemærk at det svarer til den måde som vi forklarer udviklingen i indkomstoverførslerne: satserne og antal modtagere! Skatter og afgifter Definition: Obligatoriske ydelser, der udskrives til offentlig forvaltning og service uden nogen speciel dertil svarende modydelse se Den Offentlige Sektor s. 111 Skatteprovenuet Skatteprovenuet

Læs mere

Yderligere strukturreformer, som øger arbejdsudbuddet, vil også for fremtiden kunne bidrage til den økonomiske vækst.

Yderligere strukturreformer, som øger arbejdsudbuddet, vil også for fremtiden kunne bidrage til den økonomiske vækst. Det har været en central succeskriterium for den økonomiske strukturpolitik i Danmark at øge arbejdsudbuddet, bl.a. med skatte-, arbejdsmarkeds- og velfærdsreformer. Målsætningen med øget arbejdsudbud

Læs mere

Krakas vurdering af regeringens udspil til en skattereform

Krakas vurdering af regeringens udspil til en skattereform Fonden Kraka www.kraka.org Vester Farimagsgade 1 1606 København V 1. juni 2012 NOTAT Krakas vurdering af regeringens udspil til en skattereform Tabel: Overordnet vurdering af reformelementer (givet reformens

Læs mere

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål 357 af 21. februar 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Frank Aaen (EL). (Alm. del).

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål 357 af 21. februar 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Frank Aaen (EL). (Alm. del). Skatteudvalget 2011-12 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 357 Offentligt J.nr. 12-0173104 Dato:4. juli 2013 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål 357 af 21. februar

Læs mere

Dækningsafgiften et omvendt ACE-fradrag

Dækningsafgiften et omvendt ACE-fradrag Kathrine Lange, Seniorchefkonsulent kala@di.dk, 6136 5157 JULI 2018 Dækningsafgiften et omvendt ACE-fradrag Et flertal i Folketinget har igangsat et arbejde om at indføre et såkaldt ACE-fradrag, der skal

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). J.nr. 2010-318-0233 Dato: 4. juni 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). (Alm. del). Troels

Læs mere

De umiddelbare provenu- og fordelingsmæssige konsekvenser af en flad skat på 43 pct. med et personfradrag på 100.000 kr.

De umiddelbare provenu- og fordelingsmæssige konsekvenser af en flad skat på 43 pct. med et personfradrag på 100.000 kr. Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 154 Offentligt Departementet J.nr. 2005-318-0398 De umiddelbare provenu- og fordelingsmæssige konsekvenser af en flad skat på 43 pct. med et

Læs mere

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER - 101.000 FLERE END I 2001 I perioden 1970-2006 fordobles antallet af offentligt ansatte fra 405.000 til 833.000 personer, ligesom antallet af overførselsmodtagere

Læs mere

Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne)

Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne) Analyse 2. juli 2012 Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne) Jonas Zielke Schaarup, Kraka Denne analyse viser, hvordan regeringens skatteudspil påvirker

Læs mere

Finansudvalget L 201 endeligt svar på spørgsmål 38 Offentligt

Finansudvalget L 201 endeligt svar på spørgsmål 38 Offentligt Finansudvalget 2013-14 L 201 endeligt svar på spørgsmål 38 Offentligt Folketingets Finansudvalg Finansministeren Christiansborg 4. november 2014 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 38 (L 201) af 25.

Læs mere

Syv skattereformer siden 1995: Udviklingen i provenuet fra indkomstskatter

Syv skattereformer siden 1995: Udviklingen i provenuet fra indkomstskatter 15. december 2016 2016:27 Syv skattereformer siden 1995: Udviklingen i provenuet fra indkomstskatter Af Niels Madsen Siden 1995 har der været syv skattereformer i Danmark. Det gennemgående tema i reformerne

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 487 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 487 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 487 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 21. september 2016 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 487 (Alm. del) af 2. september

Læs mere

Notat 14. januar 2014

Notat 14. januar 2014 Notat 14. januar 2014 Fordelingseffekter af skattestoppet på ejerboliger Af Esben Anton Schultz Dette notat belyser de fordelingsmæssige virkninger af skattestoppet på ejerboliger (fastfrysningen af ejendomsværdiskatten

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 d. 06.10.2016 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 Notatet uddybet elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Beregning af marginalskat

Beregning af marginalskat CEPOS har i dette notat lavet et konkret bud på en forenkling af skattesystemet, der er neutral både mht. ulighed og skatteprovenu. Der er heller ingen effekt på beskæftigelsen. Skatteomlægningen indebærer,

Læs mere

CEPOS Notat: CEPOS kommentarer til Vismandsrapporten, forår Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen

CEPOS Notat: CEPOS kommentarer til Vismandsrapporten, forår Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Notat: kommentarer til Vismandsrapporten, forår 2019 18-06-2019 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Kapitel 1 konjunktur og offentlige finanser Vismændene forventer fortsat en blød landing for dansk økonomi

Læs mere

International sammenligning af sammensatte marginalskatter: Danmark indtager en 3. plads med 72 pct.

International sammenligning af sammensatte marginalskatter: Danmark indtager en 3. plads med 72 pct. International sammenligning af sammensatte marginalskatter: Danmark indtager en 3. plads med 72 pct. Dette notat indeholder en sammenligning af den sammensatte marginalskat i OECD-landene i 2007. Den sammensatte

Læs mere

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. København, den 26. marts 2009

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. København, den 26. marts 2009 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. København, den 26. marts 2009 Forårspakke 2.0 Udkast til lovforslag der skal udmønte aftalen Dansk Aktionærforening, der repræsenterer private

Læs mere

Vismændene og dansk økonomi i 00 erne

Vismændene og dansk økonomi i 00 erne Vismændene og dansk økonomi i 00 erne Indlæg af professor Peter Birch Sørensen ved Det Økonomiske Råds 50 års jubilæumskonference den 7. december 2012 Vismændene og dansk økonomi i 00 erne: Et forsøg på

Læs mere

DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006

DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006 DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006 Ud af 30 OECD-lande har haft den 5. laveste vækst i BNP i tiårsperioden fra 1996 til 2006. Årsagen til dette er i høj grad, at danske

Læs mere

INDKOMSTSKATTEN FOR FULDTIDSBESKÆFTIGEDE

INDKOMSTSKATTEN FOR FULDTIDSBESKÆFTIGEDE 9. august 2001 Af Martin Hornstrup Resumé: INDKOMSTSKATTEN FOR FULDTIDSBESKÆFTIGEDE Gennemsnitsskatten er steget for de fuldt beskæftigede til trods for et markant fald i marginalskatten siden 1993. Denne

Læs mere

Konsekvenser af skattelettelser finansieret af lavere vækst i offentligt forbrug

Konsekvenser af skattelettelser finansieret af lavere vækst i offentligt forbrug VERSION: d. 3.9. David Tønners og Jesper Linaa Konsekvenser af skattelettelser finansieret af lavere vækst i offentligt forbrug Dette notat dokumenterer beregningerne af at lempe indkomstskatterne og finansiere

Læs mere

1. februar 2001 RESUMÈ VENSTRES USANDHEDER OM DANSKERNES SKATTEBETALINGER

1. februar 2001 RESUMÈ VENSTRES USANDHEDER OM DANSKERNES SKATTEBETALINGER i:\jan-feb-2001\skat-1.doc Af Anita Vium, direkte telefon 3355 7724 1. februar 2001 RESUMÈ VENSTRES USANDHEDER OM DANSKERNES SKATTEBETALINGER Vi danskere betaler meget mere i skat, end vi tror, hvis man

Læs mere

(mia kr.) (mia kr.) Personskat Topskattepakke: Sænke topskat med

(mia kr.) (mia kr.) Personskat Topskattepakke: Sænke topskat med Bilag 4b.2 DREAM gennemregning af Dansk Erhvervs skatte- og afgiftspolitik Effekt Mekanisk provenutab Provenutab efter tilbageløb og adfærd Beskæftigelseseffekt* BNP-effekt Forslag (1.000 personer) Personskat

Læs mere

ØKONOMISK ULIGHED i Danmark fra 1990 til i dag

ØKONOMISK ULIGHED i Danmark fra 1990 til i dag Uddelt ved møde i Gladsaxe om Den voksende fattigdom og den øgede ulighed, den 8. november 2016 ØKONOMISK ULIGHED i Danmark fra 1990 til i dag 1. Fakta om ulighed og fattigdom Det følgende er baseret på

Læs mere

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 11. OKTOBER 2016 KLOKKEN 12.00

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 11. OKTOBER 2016 KLOKKEN 12.00 Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 11. OKTOBER 2016 KLOKKEN 12.00 Efterårets rapport fra Det Økonomiske Råd formandskab indeholder følgende emner: Kapitel I indeholder en fremskrivning

Læs mere

REAL SAMMENSAT PENSIONSBESKATNING PÅ OVER 100 PCT. FOR 60- ÅRIGE

REAL SAMMENSAT PENSIONSBESKATNING PÅ OVER 100 PCT. FOR 60- ÅRIGE Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) Og chefkonsulent Carl- Christian Heiberg (81 75 83 34) 11. April 2014 PÅ OVER 100 PCT. FOR 60- ÅRIGE Dette notat belyser den reale sammensatte marginale skat

Læs mere

Resumé // 17/10/05 RESUMÉ: REFORM AF AKTIE- OG KAPITALINDKOMSTBESKATNINGEN

Resumé // 17/10/05 RESUMÉ: REFORM AF AKTIE- OG KAPITALINDKOMSTBESKATNINGEN RESUMÉ: REFORM AF AKTIE- OG KAPITALINDKOMSTBESKATNINGEN Resumé // 17/10/05 Danmark har i dag en meget kompliceret beskatning af aktie- og kapitalindkomst med en lang række forskellige skattesatser. Endvidere

Læs mere

Beskatning af topindkomster

Beskatning af topindkomster Beskatning af topindkomster Esben Anton Schultz Fonden Kraka NØFs årsmøde, Koldingfjord 14. januar 2012 Stort fokus på topindkomstbeskatning I de seneste år er der i en række vestlige lande opstået en

Læs mere

De konservative og personskatten

De konservative og personskatten i:\oplæg-skat-mh-bm.doc Af Bent Madsen 25.maj 2000 og Martin Hornstrup De konservative og personskatten RESUMÉ De konservative vil fjerne mellemskatten og reducere topskatten, så ingen skal betale mere

Læs mere

FORSKELLIGE SKATTEINSTRUMENTERS PÅVIRKNING AF ARBEJDSUDBUD OG VELSTAND

FORSKELLIGE SKATTEINSTRUMENTERS PÅVIRKNING AF ARBEJDSUDBUD OG VELSTAND Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 1 3 79 19. december 011 FORSKELLIGE SKATTEINSTRUMENTERS PÅVIRKNING AF ARBEJDSUDBUD OG VELSTAND Skatteministeriet har i et svar til Folketinget regnet på,

Læs mere

Metodenotat. Rentefradrag 1980-2012

Metodenotat. Rentefradrag 1980-2012 JAQ / August 2014 vs. 1.0 Metodenotat om Rentefradrag 1980-2012 August 2014 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø Forord I Danmark kan afholdte renteudgifter delvist fradrages i den indkomst

Læs mere

Analyse 12. april 2013

Analyse 12. april 2013 12. april 2013. 2015-planen fra 2007 ramte plet på beskæftigelsen i 2011, trods finanskrisen I fremskrivningen bag 2015-planen fra 2007 ventede man et kraftigt fald i beskæftigelsen på 70.000 personer

Læs mere

International sammenligning af sammensatte marginalskatter: Over 71 pct. i Danmark og 46 pct. i USA

International sammenligning af sammensatte marginalskatter: Over 71 pct. i Danmark og 46 pct. i USA International sammenligning af sammensatte marginalskatter: Over 71 pct. i Danmark og 46 pct. i USA Dette notat indeholder en sammenligning af den sammensatte marginalskat i forskellige lande. Den sammensatte

Læs mere

DI: Giv kommunerne en kontant jobpræmie for at skabe private arbejdspladser

DI: Giv kommunerne en kontant jobpræmie for at skabe private arbejdspladser Jacob Bræstrup jcb@di.dk, 3377 3426 SEPTEMBER 2019 DI: Giv kommunerne en kontant jobpræmie for at skabe private arbejdspladser Hovedpointer: Det danske system for kommunal beskatning og udligning har for

Læs mere

Kun ca. 10 pct. af de skattepligtige betaler topskat nu mod ca pct. i starten af 1990 erne

Kun ca. 10 pct. af de skattepligtige betaler topskat nu mod ca pct. i starten af 1990 erne Den historiske udvikling i marginalskatter betyder mindre samspilsproblem for nuværende pensionister i samme omfang som det ekstra pensionsfradrag gør for kommende Samspilsproblemet opstår som følge af

Læs mere

Skattetrykket er ikke sat ned i 30 år

Skattetrykket er ikke sat ned i 30 år 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Skattetrykket er ikke sat ned i 30 år AF CHEFØKONOM

Læs mere

Notat // 21/11/07 ÅRHUNDREDETS PLAN ER RELEVANT I 2007

Notat // 21/11/07 ÅRHUNDREDETS PLAN ER RELEVANT I 2007 ÅRHUNDREDETS PLAN ER RELEVANT I 27 Statsminister Poul Schlüter og daværende skatteminister Anders Fogh Rasmussen fremlagde i maj 1989 en økonomisk plan, der blev kendt som Århundredets plan. Planen blev

Læs mere

Topskatten gør Danmark fattigere

Topskatten gør Danmark fattigere DI Den 16. oktober 2013 BEDI/JCB Topskatten gør Danmark fattigere Uden topskat ville velstandsniveauet i Danmark vokse med knap 16 mia. kr.; men det koster kun statskassen godt 7 mia. kr. at afskaffe topskatten,

Læs mere

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 CEPOS Landgreven 3, 3. 1301 København K +45 33 45 60 30 www.cepos.dk 7. august 2013 bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat

Læs mere

Skriftligt indlæg til DØR s rapport Dansk Økonomi Foråret 2014

Skriftligt indlæg til DØR s rapport Dansk Økonomi Foråret 2014 Notat 27. maj 2014 Skriftligt indlæg til DØR s rapport Dansk Økonomi Foråret 2014 Der er udsigt til gradvist tiltagende vækst og stigende beskæftigelse i dansk økonomi, og Det Økonomiske Råds (DØRs) konkrete

Læs mere

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 26. september 2013 1. Indledning Følgende notat beskriver resultaterne af marginaleksperimenter til DREAM-modellen,

Læs mere

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 557 af 30. august 2017 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL).

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 557 af 30. august 2017 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL). Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 610 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 557 Offentligt 3. oktober 2017 J.nr. 2017-5448 Til Folketinget

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr af 31. marts 2006.

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr af 31. marts 2006. Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 273 Offentligt J.nr. 2006-318-0508 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 273-278 af 31. marts 2006. (Alm. del). Kristian

Læs mere

Singlerne vinder mest på skatteudspillet!

Singlerne vinder mest på skatteudspillet! 21. februar 2009 Singlerne vinder mest på skatteudspillet! Udgiver Realkredit Danmark Parallelvej 17 2800 Kgs. Lyngby Finans Redaktion Elisabeth Toftmann Asmussen elas@rd.dk Lise Nytoft Bergman libe@rd.dk

Læs mere

Selvstændige beskattes hårdere end lønmodtagere

Selvstændige beskattes hårdere end lønmodtagere Selvstændige beskattes hårdere end lønmodtagere Iværksættere og selvstændige beskattes hårdere end lønmodtagere uanset om de driver deres virksomhed som et aktie- eller personligt selskab. Særligt hårdt

Læs mere

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Råderum på 37 mia. kr. frem til 202 efter boligaftale 04-0-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 2) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen I forbindelse med boligaftalen har det været

Læs mere

Information 76/12. Regeringens skattereform: "Danmark i arbejde" - orientering

Information 76/12. Regeringens skattereform: Danmark i arbejde - orientering Information 76/12 Regeringens skattereform: "Danmark i arbejde" - orientering 29.05.2012 Resume: Regeringen har i dag offentliggjort sit skatteudspil "Danmark i arbejde". Lettelserne har været annonceret

Læs mere

Herudover er der en række forudsætninger vedrørende eventuel partnerens indkomst og antallet af børn:

Herudover er der en række forudsætninger vedrørende eventuel partnerens indkomst og antallet af børn: Økonomisk Råd Teknisk baggrundsnotat 218-1 Sammensatte marginalskatter Oktober 218 Indledning Det sociale sikkerhedsnet består af en række offentlige ordninger i form af offentlig hjælp, boligsikring,

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del Bilag 353 Offentligt. SAU 4. september 2012

Skatteudvalget SAU alm. del Bilag 353 Offentligt. SAU 4. september 2012 Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del Bilag 353 Offentligt Finanslovsforslag 2013-38 SAU 4. september 2012 Indledning 38 på FFL 2013 består af en fremskrivning af de seneste skøn for 2012 på baggrund af

Læs mere

En hensigtsmæssig boligbeskatning. DØR seminar 17. august 2016 Morten Skak

En hensigtsmæssig boligbeskatning. DØR seminar 17. august 2016 Morten Skak En hensigtsmæssig boligbeskatning DØR seminar 17. august 2016 Morten Skak Overordnede mål ens beskatning af forskellige boligformer Overordnede mål ens beskatning af forskellige boligformer ens beskatning

Læs mere

Lavere marginalskat kan skaffe Danmark flere

Lavere marginalskat kan skaffe Danmark flere Organisation for erhvervslivet 19. februar 2009 Lavere marginalskat kan skaffe Danmark flere højtuddannede AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ,

Læs mere

Analyse 13. februar 2012

Analyse 13. februar 2012 13. februar 2012 Beskatning og migration af højtlønnede udlændinge: Erfaringerne med forskerskatteordningen* Henrik Kleven, London School of Economics og Esben Anton Schultz, Kraka Forskerskatteordningen

Læs mere

Der er intet reelt råderum til skattelettelser

Der er intet reelt råderum til skattelettelser Der er intet reelt råderum til skattelettelser Frem mod 5 er der et såkaldt økonomisk råderum på 37, når man tager højde for det nye forlig om boligskat. Det har fået flere til at foreslå, at dette råderum

Læs mere

Indirekte skatter. Seminar om skattesystemet m.v. for Folketingets Skatteudvalg den 17. januar Lene Skov Henningsen

Indirekte skatter. Seminar om skattesystemet m.v. for Folketingets Skatteudvalg den 17. januar Lene Skov Henningsen Skatteudvalget 2011-12 (Omtryk - 10/02/2012 - Vedlagt plancher) SAU alm. del Bilag 122 Offentligt Indirekte skatter Seminar om skattesystemet m.v. for Folketingets Skatteudvalg den 17. januar 2012 Lene

Læs mere

Lad mig begynde med ganske kort at opridse baggrunden for ophævelsen af ligningslovens 33 A.

Lad mig begynde med ganske kort at opridse baggrunden for ophævelsen af ligningslovens 33 A. Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 22 Offentligt Notat J.nr. 12-0208020 Besvarelse af samrådsspørgsmål B Samrådsspørgsmål B: Ministeren bedes redegøre for forudsætningerne

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt 23. november 2015 J.nr. 15-2816833 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 133 af 23.

Læs mere

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark.

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark. Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 4 60 32 24. maj 2014 Industriens lønkonkurrenceevne er stadig svækket i forhold til situationen i 2000. På trods af forbedringer siden 2008 har Danmark

Læs mere