Grøntsager. Inddeling af grøntsager. Rodgrøntsager

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grøntsager. Inddeling af grøntsager. Rodgrøntsager"

Transkript

1 MAD TIL MENNESKER GRUNDFORLØB Råvarer Råvarer Grøntsager Alle spiselige plantedele undtagen frugt og krydderurter kaldes grøntsager. Grøntsager er en mangfoldig verden af farver, smag, dufte og konsistens. I dag behøver vi ikke nøjes med grøntsager dyrket i Danmark. Grøntsager fra alverdens lande importeres hele året rundt. Inddeling af grøntsager Der er mange måder at inddele grøntsager på. Her er valgt at inddele dem i to hovedgrupper ud fra, om de spiselige dele gror under eller over jorden. Grøntsager, hvis spiselige dele vokser under jorden: Rodgrøntsager. Kartofler (rodknolde). Grøntsager, hvis spiselige dele vokser over jorden: Bladgrøntsager. Frugtgrøntsager. Kål. Løg. Svampe. Bælgfrugter. Rodgrøntsager Rodgrøntsager er kendetegnet ved, at de har en rod. Deraf navnet. De er forholdsvis billige og rige på næringsstoffer. De holder sig friske i lang tid, hvis de opbevares køligt og tørt. Bortset fra radise og peberrod, som kun anvendes rå, har de øvrige rodfrugter utallige tilberedningsmuligheder. Det være sig kogt, stegt og bagt samt som tilbehør og/ eller ingrediens i retter og grønne salater.

2 Grøntsager Jordskok, majroe, pastinak, rødbede og persillerod er alle rodgrøntsager. Rodfrugter Gulerod Jordskok Kinaradise Majroe Pastinak Persillerod Peberrod Kort beskrivelse Sæson (vejledende) Klargøring Eksempler på anvendelse Orangefarvet pælerod, som enten Juni-nov. Nye skrabes, gamle: top og I salater. Råkost. Italiensk kan være aflang eller kort og rund. bund skæres af. Skrælles med salat. Stuvede grønærter. Er gulfarvede af caroten, et forstadie kartoffelskræller. Gullasch. Suppe. Gulerodstimbale. til A-vitamin. Gulerodskage/-boller. Ligner en kartoffel, men den smager helt anderledes. Nogle er lidt knortede, andre er runde og glatte. En cm lang, hvid pælerod. Minder om ræddike. Importeres. En fladrund roe, der har hvidt kød og flotte, violette farvetegninger på det stykke af roden, der har været over jordoverfladen. Importeres. En roeformet rod med en tynd lysebrun skræl og fast, hvidt kød med krydret, speciel smag. Importeres. Lys næsten hvid kegleformet rod. Kraftig, aromatisk smag. Importeres. En jordstængel med en tynd lysebrun skræl. Smagen er skarp, nærmest sennepsagtig. Rig på C- vitamin og fiber. Sep.-feb. Hele året. Bedst om efteråret Maj-nov. Sep.- maj Aug.- apr. Hele året Vaskes godt og skrælles med kartoffelskrælleren. Top og bund skæres af. Skrælles med kartoffelskræller. Top og bund skæres af. Skrælles med kartoffelskræller. Top og bund skæres af. Skrælles med kartoffelskræller. Top og bund skæres af. Skrælles med kartoffelskræller. Vaskes godt og skrælles med kartoffelskrælleren. Rives lige inden brug. Bruges både rå og kogte. Kan spises som kartofler. Gode i purerede supper. Kan også bages eller bruges rå i salat. Bruges rå i salater/råkost. Spises som radiser, skæres i skiver eller rives til råkostsalat. Kogt majroe egner sig som tilbehør til mange retter. I supper og til rodfrugtpuré samt blancheret og lagt i marinade. I supper og til rodfrugtpuré samt blancheret og lagt i marinade. Bruges kun revet i fx peberrodssauce, peberrodsdressing, som tilbehør til smørrebrød (roastbeef), pariserbøf og wienerschnitzel.

3 MAD TIL MENNESKER GRUNDFORLØB Råvarer Radiser Rodselleri Ræddike Rødbede Skorzonerrod Kort beskrivelse Sæson (vejledende) Klargøring Eksempler på anvendelse En opsvulmet stængeldel, som kan April-okt. Roden og blade skæres af. Spises kun rå i salater, i sommersalat have forskellige former og farver. Bevar evt. lidt stilk. eller som tilbehør til De mest almindelige er de helt røde ost eller røget makrel. eller rød/hvide. Rund knold på ½-1 kg trævleagtige rødder under knolden. Glat, brun skræl og hvidt kød. En meget stor radiseart med tyk skal. Fås hvide, røde, og sorte samt runde og kegleformet. Stærkt krydret sennepsagtig smag. Importeres. Rødderne er runde eller aflange med en diameter på 4-7 cm og rødfarvede. Søde i smagen. En lang lige rod, hvid indeni og brun udvendig. Den bliver ca. 25 cm lang. Kaldes også fattigmandsasparges. Sep. marts. Juli-feb. Aug-nov. Sep.-maj Skær toppen af og skræl roden tykt med en kniv. Top og bund skæres af. Skrælles med kartoffelskræller. Top og bund skæres af. Skrælles med kartoffelskræller. Vaskes godt og skrælles med kartoffelskrælleren. Lægges i koldt vand, indtil den skal bruges. Vigtig ingrediens i okse- eller hønsekødssuppe. Boller i selleri. Kan bages sammen med kartofler. Blancherede tynde stave selleri blandet med mayonnaise og smagt til med dijonsennep. Bruges som radiser. Kan også anvendes i supper. Syltede rødbeder. Rødbederåkost. Rødbede-tzatziki. Bagte rødbeder. Russisk rødbedesuppe. Bruges i suppe eller gratineret. Rødbedesuppe (Bortsch).

4 Grøntsager Kartofler En kartoffel er ikke bare en kartoffel. Der findes et hav af kartoffelsorter med hver sin karakteristik, både hvad angår udseende, kogefasthed og smag. Kartofler kan inddeles i 3 typer: Salatkartofler, som er karakteriseret ved, at de næsten ikke kan koge ud. Det er fx Asparges. Faste kartofler, som også er gode til kogning, men ikke helt så faste som salatkartofler. Det er sorter som Bintje, Sava og vildmose. Melede kartofler, som er gode til kartoffelmos og bagekartofler. En af de bedst egnede er King Edward. Kartoffelsorter Bintje Sava Asparges Brune Vildmose King Edward Kort beskrivelse Klargøring Eksempler på anvendelse En fast kartoffel med en afdæmpet kartoffelsmag. En fast kartoffel, kendetegnet ved sit flotte gule skind og kød. En rund og blød smag, som passer til de fleste retter. Voksagtig kartoffel. Smager næsten nøddeagtig. Små kartofler af forskellige sorter i størrelsen fra mm. De kaldes også fiskekartofler. Fast kartoffel, som dyrkes i spagnum jord i Store Vildmose nord for Limfjorden. Skal kun lige koges, til den er gennemvarm, koger let ud. Meget kogefast og derfor velegnet som pillekartoffel. Koges med skrællen på og pilles. Fælles for dem er, at de er nemme at pille samt kogefaste. Særdeles lækker spisekartoffel. Melet kartoffel, indeholder meget stivelse. Til retter, der safter lidt, eller som kræver en kartoffel, der deles let. Særdeles velegnet til kartoffelsalat. Typisk til bagekartofler. Velegnet til kartoffelmos. I køkkenet har kartoflen mange anvendelses- og tilberedningsmuligheder. Den kan: Koges/dampes (kogte kartofler, kartoffelmos). Frituresteges (pommes frites). Steges (råstegte kartofler). Bages (hasselback og bagekartofler). Industrielt bruges kartoflen til forskellige kartoffelprodukter. Eksempelvis kartoffelmospulver og -flager, pommes frites og chips. Derudover anvendes kartoflen til fremstilling af kartoffelmel og som udgangspunkt for spritfremstilling.

5 MAD TIL MENNESKER GRUNDFORLØB Råvarer Bladgrøntsager Bladgrøntsager er alle salattyperne samt spinat. Bortset fra spinat er bladgrøntsagerne uegnet til varmtilberedning. De spises rå i salater og nogle (eks. hovedsalat, lollo bionda) er egnet som pyntegrønt til fx smørrebrød. Bladgrøntsager skylles grundigt under rindende koldt vand. Der er ofte jord på bladene. Tørres evt. i sa- latslynge eller lægges til tørre i rene viskestykker. Det er vigtigt, at salaten ikke er drivvåd, når den skal anvendes. Vandet fortynder dressingen i salaten, hvorved den gode smag mistes. I køleskab er holdbarheden kun et par dage. Bladene bliver hurtigt slatne. Kun spinat er egnet til frysning. Egeblad, lollo bionda, frisee, rucola, iceberg er forskellige bladgrøntsager.

6 Grøntsager Eksempler på bladgrøntsager Kort beskrivelse Sæson (vejledende) Klargøring Eksempler på anvendelse Egeblad Rød/grøn i farven. Mild. Maj-sept. Skylles. Spises alene eller blandet med andre salater. Feldsalat Grøn salat, kaldes også vårsalat. Mild. April-okt. Bruges hele. Kun den lille rod nippes af. God at blande med andre salater. Frissée Lysegrøn, lidt bitter i smagen. Juni-aug. Skylles. Velegnet at blande med andre salater. Hjertesalat Mild og fast lysegrøn. Maj-okt. Skylles. God i salater, men også i sammenkogt ret, hvor den blandes i lige inden servering. Hovedsalat Lysegrøn, mild smag. Maj-aug. Skylles. Bruges i salater og som pynt. Iceberg Fås både rød og grøn. Bitter. Juni-aug. Skylles. God sammen med appelsin og grapefrugt. Kan sauteres og steges. Lollo bionda Lysegrøn. Kaldes også grøn krølsalat. Mild og sød. Maj-sept. Skylles. Velegnet til salater. Lollo rossa Romainesalat Rucola Rød. Kaldes også rød krølsalat. Smager kraftigere end andre salater uden at være bitter. Stor, aflang lysegrøn. Grove og forholdsvis store blade. Saftig, sød. Grøn, mælkebøttelignende. Fin særpræget smag. Maj-sept. Skylles. Velegnet til salater alene eller sammen med andre. April-okt. Skylles. Hovedingrediens i Cæsarsalat. Marts-nov. Skylles. God sammen med andre salater. En af de mest populære nyere salater i Danmark. Grøn salat med salatost.

7 MAD TIL MENNESKER GRUNDFORLØB Råvarer Frugter anvendt som grøntsager Karakteristisk for frugter anvendt som grøntsager er, at de er fra frugter fra planter, hvis spiselige dele gror over jorden. Eksempler på frugter anvendt som grøntsager er tomat, agurk og peberfrugter. Avokado, squash, cocktailtomater og peberfrugter er eksempler på frugter anvendt som grøntsager.

8 Grøntsager Frugtgrøntsager Avokado Agurk Aubergine Græskar Peberfrugter Squash Tomat Majs Kort beskrivelse Sæson (vejledende) Klargøring Eksempler på anvendelse Oval med stor sten. Mørkegrøn skræl og lysegrønt kød. Ca cm lang slange med kerner i midten. Kaldes også salat agurk. Kortere typer findes, drueagurk og skoleagurk. Spises umodne. Forskellige varianter, eks. purpurfarvet aflang. Svampet kød og speciel smag. Forskellige varianter, eks. hokkaido og butternut. Frugtkød gul-orange. Ofte aflang og afrundet i spidsen. I mange farver. Grøn, aflang. Smager neutralt. Findes grøn og gul. Forskellige varianter, eks. bøftomater, sherrytomater, cocktailtomater. Røde eller gule, orange, hvide, når de modner. Umodne er grønne. Majs er en kornart, men anvendes som grøntsag. Minimajs er majskolber, der er høstet længe før modenhed. Hele året Skrælles. Sten fjernes. Avokado med rejer. Guacamole. Dressing. Feb.-okt. Top og bund skæres af. Skylles. Mest rå, som snack og i salat (tzatziki). Kan skæres i skiver og marineres i eddikesukker lage som agurkesalat. Juni-sep. Stilk skæres af. Skylles. Spises ikke rå. Anvendes mest med skræl. Kan steges, grilles, fyldes og gratineres samt frituresteges. Bruges bl.a. i ratatouille og i musaka. Sep-okt. Aug.- sep. Aug- sep. Skrælles med kniv. Halveres. Kerner tages ud med ske. Toppen skæres af. Frøstolen med frø fjernes. Stilken fra toppen skæres af. Skylles. Top og bund skæres af. Skylles. Anvendes syltede i en eddikesukkerlage eller som marmelade. Anvendes også som erstatning for courgetter i forskellige opskrifter, græskarsuppe. Gode naturel til ost. Kan farseres med kød, ris eller bulgur. Marineret grillet rød peberfrugt. Bruges i salater. I ratatouille. Squashkage. Kan også kommes i brød/boller. Juni-sep. Skylles. Stilke skæres af. Salater, tomatsauce, smørrebrød (æg og tomat), pizza, syltede grønne tomater, pickles, tomatketchup. Juni-sep. Majskolbe: Bunden skæres af. Blade fjernes. Majskolber koges, grilles eller ristes. Anvendes som garniture eller som selvstændig ret. Løse majs anvendes i salater og i sammenkogte retter. Anvendes også til cornflakes og popcorn.

9 MAD TIL MENNESKER GRUNDFORLØB Råvarer Kål Der findes en lang række forskellige kåltyper. De spiselige dele af kålplanterne er enten blade eller blomsterhoveder. Hoveddannelse er karakteristisk for mange af kålene, og hovederne kan antage forskellige former og størrelser. Hvidkål og rødkål får et enkelt hoved pr. plante, mens rosenkål danner mange små hoveder op ad plantens stængel. Blomkål og broccoli er helt anderledes. Hos disse spiser man selve blomsterhovedet. Fælles for kål er, at de er rige på vitaminer, mineraler og fibre. Grønkål er særligt rig på A-vitamin, C-vitamin, jern og kalk. Broccoli, rødkål, savojkål, spidskål, rosenkål og simonekål er alle kåltyper. Kål Kort beskrivelse Sæson (vejledende) Klargøring Eksempler på anvendelse Blomkål Fast, tæt, hvidt hoved og mild smag. Juni-sep. Blade fjernes. Nederste del af stokken skæres af. Deles evt. i buketter. Spises rå i salater eller som snack. Kan koges eller dampes som garniture til varme retter. Blomkålssuppe. Blomkålsgratin.

10 Grøntsager Broccoli Grønkål Hvidkål Kinakål Rosenkål Rødkål Savojkål Simonekål Spidskål Kort beskrivelse Sæson (vejledende) Klargøring Eksempler på anvendelse Kaldes også aspargeskål. Bliver flot Juli-aug. Stokken skæres væk. Blade Spises rå i salater eller grøn ved kogning. Både hoved og fjernes. Deles evt. i mindre som snack. Kan koges eller stængel kan spises. buketter. dampes som garniture til varme retter. Broccolisalat med bacon. Har kraftige, krusede, mørkegrønne blade og tykke stilke. Den bedste grønkål høstes om vinteren, når den har fået frost. Danner store, runde, faste hoveder af hvide blade. Hovederne vejer fra ½ til 6 kg. Aflangt kålhoved på ca. 1 kg. Bladene er krusede og lysegrønne, stilken er hvid. Små lysegrønne kålhoveder, som sidder på plantens stængel. Ligner hvidkål i form, men kålbladene er rødfarvede. De fleste vejer 5-7 kg. Har løse, stærkt krusede, bølgede blade. Om sommeren er den mørk grøn og har løse hoveder. Om vinteren er kålen lysere og mere fast i hovedet. Mild smag. Vejer fra 1 til 3 kg. Kaldes også romanesco. Lysegrønt og de enkelte buketter er spidse, nærmest konkylieformet. Kålhovedet kan minde om en buket blomster. Har en krydret, aromatisk smag. Importeres. Ligner hvidkål, men er mindre. Hovedet er løsere opbygget og mere spidst. Bladene er lysegrønne. Nov.-jan. Aug.-marts. Juni-aug. Sep.-feb. Okt.-feb. Skylles grundigt. Bladene ribbes fra stilkene. Yderste blade fjernes. Rodstokken skæres væk. Mørkfarvede blade fjernes. Rodskiven skæres væk. De yderste blade fjernes. Rodskiven skæres væk. Yderste blade fjernes. Rodstokken skæres væk. Kan spises rå i salat, hvis fintsnittes, evt. sammen med hasselnødder og appelsin. Varme retter: Grønlangkål og grønkålssuppe. Kan anvendes rå i salater, hvis fintsnittes. Varme retter: stuvninger, kåldolmer, brunkål, hvidkålssuppe. Anvendes fortrinsvis rå i salater. Anvendes kogt/dampet som garniture. Varme retter: Rosenkålssuppe, -gratin, stuvning. Kan anvendes rå i salat, hvis fintsnittes. Varm ret: Rødkål til fx flæskesteg. Juni-aug. De yderste blade fjernes. Anvendes i stuvninger og kogt/dampet som garniture. Kan også braiseres. Juli-sep. Yderste blade fjernes. Rodstokken skæres væk. Anvendes kogt/dampet som garniture. Juni-aug. De yderste blade fjernes. Anvendes i stuvninger og dampet/kogt som garniture.

11 MAD TIL MENNESKER GRUNDFORLØB Råvarer Løg Løg er skud under jorden med tykke og saftige taglagte blade, der indeholder den skarptsmagende løgolie. Nye, friske løg med top fås om sommeren, nedkølede løg fås hele året. Porre er beslægtet med løg, men danner ikke løg. I stedet udvikler porren et langt, hvidt skaft, der er cm langt. Fra skaftet deler bladskederne sig i blågrønne, opretstående blade. Forårsløg, rødløg, porrer, skalotteløg og zittauerløg er alle eksempler på løgtyper.

12 Grøntsager Løg Forårsløg Hvidløg Perleløg Porre Rødløg Salatløg Skalotteløg Zittauerløg Kort beskrivelse Sæson (vejledende) Klargøring Eksempler på anvendelse Kan spises om foråret, hvor andre Maj-sep. Rodskive og mørke blade fra Rå i salater eller blancherede løg ikke er fuldt udvoksede før toppen fjernes. som garniture. senere på året. Har saftige grønne blade og langagtige løg. Både løg og blade anvendes. Minder om porre. Kaldes også springonions. Hvidløg formeres ved sideløg, de såkaldte fed, der sidder tæt på rodskiven. Det har en meget gennemtrængende og karakteristisk duft og smag. Små halvrunde løg med en mild løgsmag. Består af en hvid, bleg underjordisk del og en grøn top. Porrer er sprøde og faste. Toppen fast og grøn. Tynde porrer kaldes suppeporrer og de tykke porrer slikporrer. Rødt/hvidt med mørkerøde dækblade eller skræller. Rundt lidt fladtrykt eller tøndeformet og aflangt. Mildt i smagen. Meget milde i smagen og derfor velegnede til at anvende rå i salater, herfra navnet. Importeres. Små, runde, lidt flade til skæve løg, med kraftig og meget aromatisk smag. Fås også store og aflange og kaldes bananskalotteløg. Kaldes også kepaløg og er den mest almindelige løgart. Maj-aug. Den hvide skræl fjernes. Salatdressing, på brød, i saucer (aioli og pesto), sammenkogte retter, ovnbagte, samt til krydderolier og eddiker. Aug.-okt. Skrællen fjernes. Anvendes til eddikesyltning, garniture, eks. glaserede løg til oksesteg. Aug.-april April-sep. Hele året. Aug-sep. April-sep. Grove blade fra den grønne top fjernes. Rodskive skæres væk. Skylles grundigt. Der kan sidde jord mellem bladene. De røde blade samt rodskive fjernes. Den hvide skræl samt rodskive fjernes. Den lysebrune skræl tages af. Rodskive skæres væk. Rodskive og den gule skræl fjernes. Den hvide del: Kogt eller dampet (slikporrer) Den grønne top: Som suppevisk. Varme retter: porretærte, kartoffel-porresuppe. Rå, (som pynt på sild eller smørrebrød), svitset, kogt eller stegt. Anvendes rå i salater. Syltning, som garniture, i sauce og supper. Anvendes rå til fisk, på smørrebrød og i salater, samt stegt som tilbehør til kødretter og kogt i suppe.

13 MAD TIL MENNESKER GRUNDFORLØB Råvarer Andre grøntsager Følgende grøntsager kan kaldes skudgrøntsager, men har ikke meget til fælles. Hos nogle spiser man både det, der gror både over, og det, der gror under jorden. Artiskok, bladselleri, grøn og hvid asparges.

14 Grøntsager Artiskok Bladselleri Fennikel Grønne asparges Hvide asparges Kort beskrivelse Sæson (vejledende) Klargøring Eksempler på anvendelse Den u-udsprungne blomsterstand Sep-okt. Stilken skæres af helt oppe Kan ikke spises rå. Serveres fra artiskokplanten. Dækket med under bunden. Fjern de yderste kogt som selvstændig ret. taglagte, oftest tornede blade. grove blade. Kun bunden og den kødfulde nedre del af bladene spises. Bunde kan marineres, fyldes eller nydes som tilbehør til varm ret. Lysegrøn og sprød selleritype, hvor de cm lange stængler spises. Kaldes også bladselleri. Lys, glat knold, bestående af bladskeder, der sidder taglagt modsat hinanden. Forme kan variere fra rund eller lang. Har blade som dild. Speciel krydret, anisagtig smag. Juli-sep. Maj-nov. Bunden skæres af. Skylles. Grove blade fjernes. Bunden skæres af. Grove blade fjernes. Øverste del af stænglerne skæres af. Skylles. Nye skud over jorden. April-juni Skylles. Nederste del, ca. 3-4 cm, skæres af. Nye tildækkede skud. April-juni Skrælles. Nederste 3-4 cm skæres af. Skylles. Spises rå, som snack og i salater. Kan braiseres, eller spises letkogt. Bruges rå, dampet, kogt eller gratineret med smør og rasp. Også god i salat, fiskesupper og i det hele taget sammen med fisk. Kan spises rå evt. i salater. Er lækre blancheret serveret med smør eller hollandaisesauce. Kan ikke spises rå. Er lækre kogte serveret med smør eller hollandaisesauce. Aspargessuppe.

15 MAD TIL MENNESKER GRUNDFORLØB Råvarer Bælgfrugter Bælgfrugter kaldes de grøntsager, som gror i en bælg. De inddeles i to grupper, nemlig: friske bælgfrugter og tørrede bælgfrugter. Mange af bønnearterne indeholder et giftstof, der hedder lektin. Derfor skal de udblødes mindst 12 timer i vand, som smides væk, før de koges i nyt vand. Tørrede bælgfrugter er særdeles rige på protein. Derfor kan de erstatte kød. Her nævnes nogle eksempler, der findes flere. Friske bælgfrugter er fx bønner og ærter. Tørrede bælgfrugter er fx kikærter og røde linser.

16 Grøntsager Friske bælgfrugter Grønne bønner Grønne ærter Sukkerærter (mange tout) Kort beskrivelse Sæson (vejledende) Klargøring Eksempler på anvendelse Frisk mørkegrøn, sprød. Små tynde haricots verts er ribbefrie. Ærtefrøet spises. Små fine hedder petit pois. Importeres. Juni-sept. Skylles. Som garniture, i salat, i varme retter. Juli-aug. Skylles. Blancheret som garniture, i stuvninger, salat. Også bælgen spises. Importeres. Juli-aug. Skylles. Anvendes som garniture, i salat, i varme retter. Tørrede bælgfrugter Kort beskrivelse Klargøring Eksempler på anvendelse Kikærter Lysebrune til sorte frø, der tørres. Udblødes og koges. Hummus, falafel, salater. Bønner Fladrunde i forskellige farver. Udblødes og koges. Gryderetter, eks. chili con carne. (sorte, hvide, røde, brune) Mungbønner Forskellige farver, fx gul. Udblødes og koges. I wokmad. Anvendes til bønnespirer. Kidneybønner Rød, aflang. Udblødes og koges. I tomatsovs til æg og bacon, i gryderetter. Linser (røde, grønne og puylinser) Runde og flade, i forskellige farver. Koges. I gryderetter, i indisk mad (dal).

17 MAD TIL MENNESKER GRUNDFORLØB Råvarer Svampe Da svampe lever som dyr ved at omsætte kulhydrater og ilt og samtidigt har en fast cellevæg som planter, hører svampe hverken til dyre- eller planteriget, men er lidt begge dele. Svampe smager godt og har et højt proteinindhold og næsten ingen fedt. Fiberindholdet er også højt. Henholdsvis kantarel, østershat og trøffel.

18 Grøntsager Svampe Champignon Kantarel Markchampignon Karl Johan svampe Morkler Trøfl er (sorte) Østershatte Kort beskrivelse Sæson (vejledende) Klargøring Eksempler på anvendelse Dyrkes i hestegødning. Kødet er Maj-nov. Roden skæres af. Hatten børstes Anvendes rå i salater. Des- hvidt og fast. og soigneres i klæde. uden ristede, i stuvninger, sammenkogte retter, supper, saucer, tærter. Er tragtformet. På undersiden af tragten er der langsgående lameller. Kantarel er æggegul eller orangegul og har en krydret duft og smag. Kraftigere i smagen end champignon og østershat. Importeres. Dyrkes i hestegødning. Kødet er lysebrunt og fast. Består af en ret fyldig stok, hvorpå der er en hvælvet hat. Kødet er hvidt og fast. Nøddeagtig smag. Har et grubeformet, kegleformet hoved og ser porøs ud. Mørk i farven, og smagen er aromatisk og krydret. Sorte både udvendig og indvendig og har en karakteristisk kraftig duft af fugtig jord i en skovbund. Meget kostbar. Store og kødfulde. Stokken er kort. Hatten har en østerslignende form. På undersiden sidder en mængde langsgående lameller. Smagen er kraftigere end champignon. Juli-sep. Som champignon. Ristede, i a la creme, suppe, sauce. Tilberedt er kantarellen en af Danmarks allerbedste spisesvampe. Som champignon. Som champignon. Som champignon. Juli-sep. Som champignon. Ristede, i a la creme, kan serveres rå. Forsommeren. Som champignon. A la creme, i saucer, suppe, pateer. Nov-dec. Som champignon. Skæres fi nt eller rives rå over retten. Kan anvendes i pastaretter, saucer m.m. Aug-feb. Som champignon. A la creme, i saucer, suppe, pateer.

19 MAD TIL MENNESKER GRUNDFORLØB Råvarer Opbevaring af grøntsager Grøntsager er levende væsener. De vokser videre og forandrer sig, så længe de lever. De dør først, når de tilberedes eller spises. Opbevares grøntsager ved for høj temperatur, forandrer de sig hurtigt. De vokser videre, nye skud skyder frem, og blade og stængler mister deres sprøde konsistens. De bliver seje, træede og slatne. Dette skyldes fordampning af vandet. Efter længere tids opbevaring kan grøntsager rådne eller mugne. Grøntsagers krav til opbevaringsforhold er imidlertid meget forskellige. De fleste grøntsager tåler opbevaringstemperatur på omkring 5-8 C svarende til køleskabstemperatur. Grøntsager skal opbevares mørkt. Grøntsager med et stort vandindhold er ikke egnet til frysning. Det gælder fx agurk, tomat og salattyperne. Ærter og bønner er fryseegnede, hvis de inden nedfrysning blancheres. Ellers vil den få en høagtig og kedelig smag, en trist farve samt stort vitamintab.

20 Grøntsager Istandgørelse og tilberedning af grøntsager Inden grøntsager tilberedes, skal de istandgøres. Dvs. de skal renses, skylles, skrælles og/eller skæres i mindre stykker. Istandgørelsen skal foregå i koldt vand og i et særskilt grøntsagsrum. Grøntsager, der ikke er istandgjort, må aldrig være i nærheden af kød og fisk. Dette for at undgå krydssmitte. Det er bedst at anvende grøntsager, når de er rå og friske samt i deres sæson. Herved opnås den bedste smag, et større indhold af næringsstoffer og en billigere pris. For at bevare både smag og indholdet af vitaminer bedst muligt, er det vigtigt at være omhyggelig med tilberedningen af grøntsager. Grøntsager må ikke være kogt bløde. De skal være al dente. Det vil sige, at der stadig er noget at tygge/bide i efter kogningen. De tre egnede tilberedningsmetoder for grøntsager er: Dampkogning. Velegnet til fennikel, porre, spinat, julesalat, savojkål, blomkål, broccoli, rosenkål, spidskål, bønner, ærter, asparges. Kogning. Velegnet til kartofler, gulerødder, selleri, rødbeder, porre, pastinak, blomkål, broccoli, grønkål, hvidkål, rødkål, rosenkål, spidskål, ærter, bønner, majs. Smørdampning. Velegnet til blegselleri, fennikel, gulerod, løg, porre, selleri, rødbede, pastinak, spinat, aubergine, squash, peberfrugt, Hvid- og rødkål. Alle svampe.

Varekendskab. Grøntsager, frugt og krydderurter Friske spiselige plantedele kan man inddele i 3 kategorier: Grøntsager Frugt Krydderurter

Varekendskab. Grøntsager, frugt og krydderurter Friske spiselige plantedele kan man inddele i 3 kategorier: Grøntsager Frugt Krydderurter Varekendskab Grøntsager, frugt og krydderurter Friske spiselige plantedele kan man inddele i 3 kategorier: Grøntsager Frugt Krydderurter Majs Grøntsager: Grøntsager kan inddeles i følgende kategorier:

Læs mere

Grøntsager og kostfibre

Grøntsager og kostfibre Grøntsager og kostfibre Patientinformation Grøntsager Grøntsager, og især de grove grøntsager, indeholder mange kostfibre. Det er derfor godt at spise mange af de grove grøntsager og gerne flere gange

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG UGE 38 MANDAG Æggekage fyldt med stegte kartofler og løg. Toppet med bacon og bagte tomater. Serveres med sennep og syltede rødbeder Salat af marineret jordskokke flager vendt med solsikkekerner og persille.

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Nakkekoteletter (1 stk. pr. person) i fad med rustik krydret tomatsauce og grøntsager. Serveres med ris (13,15) Salat af bagte gulerødder og fennikel, samt rødløg og romaniesalat. Salat af appelsin,

Læs mere

Smag på grøntsager i sæson

Smag på grøntsager i sæson Smag på grøntsager i sæson Elevhæfte 2009 Mad - eller hvad? smag på grøntsager i sæson Grøntsager og frugter er modne på forskellige årstider. Det kalder man, at grøntsager og frugter har sæson. I sæsonen

Læs mere

Grøntsager. Asparges 85 kilojoule eller 20 kalorier/100 g. Fås hvide og grønne.

Grøntsager. Asparges 85 kilojoule eller 20 kalorier/100 g. Fås hvide og grønne. Grøntsager Agurker 60 kilojoule eller 15 kalorier/100 g. Danske agurker fås fra april til oktober. Uden for sæsonen kan courgetter erstatte agurker. Agurken opbevares køligt. Bruges mest i rå salater og

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Coq au vin af kyllingelår (1 stk. pr. person) med stegte svampe, perleløg og bacon. Hertil grov kartoffelmos (1,6,13,15) Grønne salater med marineret jordskokkeflager, solsikkekerner og persille

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Chili con carne med røde og hvide bønner. Serveres med tortilla chips samt yoghurt tilsmagt med citron (1,6,11,13,15) Revet rødbede vendt med spinat og grape. Quinoa og bagte søde kartofler vendt

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Sprængt nakkefilet ( 1 stk. pr. person ) med sprødstegte grøntsager. Serveres med kartofler vendt i persilleolie (15) Snittet blomkål vendt med grønne bønner og ribs. Salat af rødkål vendt med appelsin

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Kylling (1 stk. pr. person) i karry med grønsager, ananas og økologiske ris (15) Råkost af kinakål med gulerødder og kerner. Rødsalat vendt med sugarsnaps, springløg, agurk og sesam. Toppet med

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Kalkunbryst ( 1. stk. pr. person ) i estragonsauce. Serveres med mix af korn vendt med rodfrugter (1,6,11,13,15) Crudite af fennikel vendt med rød salat og brødcrutons (1,5) Julesalat og hjertesalat

Læs mere

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g.

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Salat og dressing Dressing Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Færdigkøbt dressing Fedtfri dressing eller dressing med max. 5 % fedt. Dressingpulvere beregnet til omrøring med olie eller creme

Læs mere

Opskrifter. Xl koteletter med varm kartoffelsalat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 23. mesterslagterens

Opskrifter. Xl koteletter med varm kartoffelsalat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 23. mesterslagterens Xl koteletter med varm kartoffelsalat 4 XL koteletter (svinekoteletter) 1 liter vand 1 kg skrabede nye kartofler Varm kartoffelsalat ¾ dl lagereddike 4 spsk. sirup friskkværnet peber 3 små, nye gulerødder

Læs mere

FYLDIGE SALATER Fennikel-rucola salat med appelsin, lys balsamico, olivenolie og sort peber. Toppet med kørvel (13)

FYLDIGE SALATER Fennikel-rucola salat med appelsin, lys balsamico, olivenolie og sort peber. Toppet med kørvel (13) Mandag Grillet kylling med rub af citronskal, hvidløg, havsalt og sesam (1 stk. pr. person) Serveres med lun persille couscous og dressing lavet på yoghurt og tahin (1,6,8,15) Simre ret af oksebov med

Læs mere

MENU UGE 42 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 42 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING Mandag klassiske frikadeller rørt med havre (2 stk. pr. person) serveres med "grøn" perlebyg salat med porre, ærter, persille, mynte, spinat og dild. Hertil grov senneps creme (,2,6,,3) Bagt selleri, cherry

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Pasta bolognese af oksekød med svampe, tomat og grøntsager. Hertil salsa verde (1,2,6,10,13,15) Råkost af gulerod, kinakål, persille og citronolie Blandede salater med krydderurter, croutoner, salatløg

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Stegt kyllingebryst (1 stk. pr. person) i piment/cashewnød-sauce. Hertil stegte peber, auberginer og squash samt couscous med urter (1,9) Salat af quinoa, spinat og langtidsbagte cherrytomater Bitre

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Lasagne (i fad af 6 portioner) med 50% grøntsager og hytteost (1,2,6,11,15) Mix af bittersalater med balsamico og urter (13) Salat af bagte squash, rucola og quinoa Dagens salatbuffet: Feldsalat,

Læs mere

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn Tema om rodfrugter Gulerødder Indskolingen: 1.-3. klasse Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Delemne 1: Plantekendskab Planter

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Stegt nakkekam (1 stk. pr. person) Serveret med knuste kartofler, vendt med tern af rodfrugter og anrettet med spidskål stegt med citron. Hertil kold persille-skyr (6,10) Blandet salat af kinakål,

Læs mere

Hver dag leveres frisk- og hjemmebagt rugbrød, + madbrød

Hver dag leveres frisk- og hjemmebagt rugbrød, + madbrød Frokostmenu A uge 51 Mandag Tirsdag Onsdag Suppe Torsdag Tapas Fredag Dessert Let saltet kalkuncuvette med vin, tomat og urter Stegte kartofler, rodfrugter, porrer, squash og løg vendt i vores egen pesto

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Kofta (2 stk. pr. person) toppet frisk tomatcreme. Serveres med ris vendt med bagt peber og urter (2,15) Stegte auberginer med citron creme toppet med rucola (6) Salat af grønne bønner, røde linser

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 42 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 42 MANDAG MANDAG Okse i svampe fløde sauce (1 stk. pr. person) serveres med pasta penne vendt med tomat tapenade (1,2,6,11,13,15) Shephards pie med okse og kartoffelmos (2, 6, 10,13, 15) Selleri og bitre salater

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Kalvecuvette (1 stk. pr. person) med stegte æbler og løg. Hertil dampede kartofler og porre vendt med urter. Hjertesalat med syltede blommer og kerner (13) Grønne bønner med timianbagte tomater.

Læs mere

FAVORITMENU. UGE 30 - Mandag. DET LUNE Tarteletter med kylling i asparges frikassé (1,2,6,11,13)

FAVORITMENU. UGE 30 - Mandag. DET LUNE Tarteletter med kylling i asparges frikassé (1,2,6,11,13) UGE 30 - Tarteletter med kylling i asparges frikassé (1,2,6,11,13) Spidskål vendt med krydderurter, rapsolie og ristede kerner. Toppet med feta og serrano skinke (6) Kartofler og grønne bønner vendt i

Læs mere

LUN RET Cajun spicy oksekød ( 1. stk. pr. person ) i spicy mole. Serveres med tortillas (1,6,9,11,15)

LUN RET Cajun spicy oksekød ( 1. stk. pr. person ) i spicy mole. Serveres med tortillas (1,6,9,11,15) MANDAG Cajun spicy oksekød ( 1. stk. pr. person ) i spicy mole. Serveres med tortillas (1,6,9,11,15) Kartoffelsalat med chili, cremefraiche, purløg, koriander, majs og kidneybønner (6,7) Salater med avokado,

Læs mere

LUN RET Kalkuncuvette (1stk. Pr. person) i egen jus, serveres med mexi ris og chimichurri. (4,9,10,13,15)

LUN RET Kalkuncuvette (1stk. Pr. person) i egen jus, serveres med mexi ris og chimichurri. (4,9,10,13,15) MANDAG Kalkuncuvette (1stk. Pr. person) i egen jus, serveres med mexi ris og chimichurri. (4,9,10,13,15) Bagt græskar med spæde salater, majs, ananas og sprøde kerner smagt til med limesaft. Blomkålsbuketter

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 47 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 47 MANDAG MANDAG Boller af kalv og flæsk ( 2. stk. pr. person ) i karrysauce. Serveres med ris (1,2,6,13,15) Cajun spicy oksekød i spicy mole ( 1. stk. pr. person ) Serveres med tortillas (1,6,9,11,15) Tomatsalat

Læs mere

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst?

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Høst-vejledning Haver til Mavers guide til høst i skolehaven Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Hvordan kan du høste på en god måde? Målgruppe: Elever 3.-6.klasse Læringsmål: Eleven

Læs mere

MENU UGE 23 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 23 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING Mandag Braiseret okse med rødvinssauce, serveret med stegt persillerod og bagte løg vendt i timian og hvidløg. Hertil pasta farfalle i urteolie (,2,6,0,3,5) Broccoli med hytteost, pære, kørvel og agurk

Læs mere

OPSKRIFTER SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS. 4 skinkeschnitzler 250 g champignon

OPSKRIFTER SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS. 4 skinkeschnitzler 250 g champignon SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON 4 skinkeschnitzler 250 g champignon Marinade ½ dl ketchup 2 spsk. hvidvinseddike 2 spsk. rapsolie 2 fed knust hvidløg 1 knivspids hvid peber 3 spsk. hakket frisk

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Æggekage fyldt med grøntsager. Toppet med bacon og bagte tomater. Serveres med sennep og syltede rødbeder (2,6,11,13) Dampet broccoli med kerner og tranebær (13) Rød spidskål i cremefraiche med

Læs mere

VERDEN UGE 34 - Mandag

VERDEN UGE 34 - Mandag VERDEN UGE 34 - Mandag Lam i tomat, varme krydderier og rodfrugter. Serveres med persille kartofler med varme krydderier (1,10,15) Kikærtesalat med chili, agurk, rødløg, peberfrugt, krydderurter og ristet

Læs mere

Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Nye danske kartofler Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Chili con carne med stykker af okse kogt med rodfrugter, kaffe, chokolade, hvidløg, peberfrugter, jalapenos og majs. Serveres med kogte brune ris og creme fraiche (6,9,10,15) Råkost af 3 slags rodfrugter,

Læs mere

VERDEN UGE 42 EKSEMPEL

VERDEN UGE 42 EKSEMPEL EKSEMPEL Tortilla med ristet svinekød og grøntsager. Hertil salsa 1,2,15. Fennikelsalat med spinat, feta, figner, lys balsamico, olivenolie og sort peber 6,13. Hvis tilkøbt: Kartoffelsalat med ærter, creme

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Shepherd s pie på oksekød toppet med rodfrugtmos (1,6,10,15) Stegt champignon vendt med spinat og tranebær, salat af gulerod i skiver vendt med romanie marineret med grape Dagens salatbuffet: Hjertesalat

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Mandag FAVORITMENU UGE 42 MANDAG

Mandag FAVORITMENU UGE 42 MANDAG MANDAG Oksekød i svampe fløde sauce (1 stk. pr, person) serveret med pasta penne vendt med tomat tapenade (1,2,6,11,13,15) Selleri og bitre salater med rygeost og løvstikke (6,10,13) Fennikel med squash,

Læs mere

MENU UGE 18 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 18 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING MENU UGE 8 Mandag Italiensk inspireret landkylling med rosmarin og hvidløg ( stk. pr. person) (5), serveret med cremet pasta vendt med urter og spinat (,2,6,5) Bagt squash og peberfrugt vendt med rucola

Læs mere

SUPPLEMENTRET Røget laks med creamcheese, ærter, dild, radise, og rugbrød (serveres kold) (1,2,6,11,13)

SUPPLEMENTRET Røget laks med creamcheese, ærter, dild, radise, og rugbrød (serveres kold) (1,2,6,11,13) Mandag Kyllingefrikadeller rørt med porre, persille, og fløde (2 stk. per person). Serveres med lun pasta med spidskål og persille. Hertil en kold hytteostecreme med honning,løvstikke, og citron (1,2,6,11,13)

Læs mere

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011 Mad fra Thailand Rød Grøntsags karry 1 spsk olie 1 løg, hakket 1-2 spsk rød karrypasta 3,75 dl kokosmælk 2,5 dl vand 350g kartofler, i tern 200g blomkål, i buketter 6 kaffir lime blade 150g grønne bønner,

Læs mere

www.frokostplus.dk info@frokostplus.dk t. +45 72 44 11 16 Mandag

www.frokostplus.dk info@frokostplus.dk t. +45 72 44 11 16 Mandag ugemenu Mandag tirsdag onsdag torsdag fredag Varm suppe Fredags sødt Stegt skinke i oste creme med broccoli og bagte selleri Bagt kartoffelmos med nødder Salat med appelsin marinerede kyllingestykker og

Læs mere

TIL BRØDET Wienersalat (2,6,11,13) Manag ½ æg med chili-mayonnaise (2,6,11,13) Pastrami med pickles og peberrod (10,11,13)

TIL BRØDET Wienersalat (2,6,11,13) Manag ½ æg med chili-mayonnaise (2,6,11,13) Pastrami med pickles og peberrod (10,11,13) MANDAG Rødvinsbraiseret okse (1 stk. pr. person) med stykker af grove bagte gulerødder og løg, serveret i egen jus. Hertil kogte kartofler (1,6,13,15) Forårskålsssalat vendt med limesaft, rapsolie, toppet

Læs mere

FAVORITMENU. UGE 28 - Mandag

FAVORITMENU. UGE 28 - Mandag UGE 28 - Grillet kylling (1 stk. pr. person) med rub af citronskal, hvidløg, havsalt og sesam. Serveres med lun persille couscous og dressing lavet på yoghurt og tahin (1,6,8,15) Fennikel-rucola salat

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Skiver af kalkunoverlår (1 stk. pr. person) med tomatsauce, timian og rosmarin. Hertil pasta med basilikum (1,2,15) Salat med ananas, oliven, hovedsalat og plukkede urter Rucola med sort quinoa

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 33 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 33 MANDAG MANDAG Kyllingelår diablo (1 stk. pr. person), serveret med kold salat af pasta (1,2,11,15) BBQ-stegt svinekamfilet (1 stk. pr. person), serveret med hvidløgsbagt kartoffel. Hertil hytteostecreme rørt

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Urtemarineret kalkun cuvette (1 stk. pr. person) Serveres med stegte kartofler vendt med grønsager (1,2,13 15) Perlerug vendt med urtecreme på skyr samt beder (1,6,13) Blandede salater med krydderurter,

Læs mere

Vi har gjort det grove Mens i laver det sjove. Middelhavets mange muligheder

Vi har gjort det grove Mens i laver det sjove. Middelhavets mange muligheder Vi har gjort det grove Mens i laver det sjove Tema Middelhavets mange muligheder Menu Fyldte tomater med svampe og spinat Aubergine Tzatziki med olivenfrikassé og hvidløg Porretærte og Serrano med feta

Læs mere

MENU UGE 40 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 40 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING Mandag Bøf a la pariser. ( stk. pr. person) Sprødt brød, kapers, peberrod, pickles syltede rødbeder og æggeblomme (pasteuriseret) (,2,6,,3) Grønne bønner, kogt æg, citron-vinagrette og karse (2,,3) Bagt

Læs mere

EN RET GO FROKOST. Gode råvarer Godt håndværk Smag Stabilitet Unik service Hjemmebagt brød Variation

EN RET GO FROKOST. Gode råvarer Godt håndværk Smag Stabilitet Unik service Hjemmebagt brød Variation Frokostmenu A uge 41 Mandag Tapas Chili/vanilje stegt skinkesteg med bouillon braiserede rodfugter og små ovnstegte kartofler Grissini serveret med crudite af gule gulerødder samt aubergine creme Hvedekerne

Læs mere

UGE 41 - Mandag. Spareribs stegt med soya, sesam, hvidløg, springløg og chili (1 stk. pr. person) Serveres med spicy dip (5,7,8,13,15)

UGE 41 - Mandag. Spareribs stegt med soya, sesam, hvidløg, springløg og chili (1 stk. pr. person) Serveres med spicy dip (5,7,8,13,15) UGE 41 - Mandag Quiche med fyld af skinke, blomkål, tomat, porre og emmentaler (1,2,6,11,13) (1 stk. pr. person) Serveres med sennepscreme (2,6,11,13) Spareribs stegt med soya, sesam, hvidløg, springløg

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 50 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 50 MANDAG MANDAG Klassisk bolognaise med selleri, tomat, hvidløg, løg, gulerødder og oksekød. Serveres med spaghetti. Hertil revet parmesan (1,6,10,13,15) Kylling i gul karry. Toppet med nødder. Serveres med kogte

Læs mere

MENU UGE 46 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 46 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING Mandag Gryderet med okse, gulerødder, selleri, rødvin og fløde. Serveres med dampede kartofler vendt med smør og persille (,2,6,2) Savoykål med lime, salatost i tern og nødder (6,8) Cæcarsalat (Vegetar)

Læs mere

FAVORITMENU. UGE 35 - Mandag

FAVORITMENU. UGE 35 - Mandag UGE 35 - Italiensk rørt farsbrød af kalv (1 stk. pr. person) Serveres i mild basilikumscreme. Hertil pasta sløjfer (1,2,6,11,13,15) Salater med syltede rødløg, croutons, brøndkarse, oliven og feta (6,13,15)

Læs mere

MANDAG D

MANDAG D MANDAG D. 25-02-2019 Bagte auberginer Melanzana style med mozzarella Allergener: 7 Harissa Syltet fennikel med citron (vegansk) Kikærter med broccoli og grøn tahinsauce (vegansk) Sorte oliven (vegansk)

Læs mere

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens Sommerfrikadeller 600 g hakket skinkekød 1 tsk salt ¼ tsk. peber 1 æg 1 lille løg 2 dl mælk eller vand 1 dl hvedemel 2 spsk. purløg 2 spsk. dild ¼- ½ rød peberfrugt 1 fed hvidløg evt. lidt Tabascosauce

Læs mere

MENU UGE 23 Mandag FÅR I FOR MEGET MAD?

MENU UGE 23 Mandag FÅR I FOR MEGET MAD? Mandag Svinekamfilet ( stk. pr. person) i sød chili-marinade. Serveres med bagt tomat, rødløg og peberfrugt i cremet kokos. Hertil kogte ris med limeblade (,3,5) Kidneybønner og grønne bønner vendt med

Læs mere

SUND FORNUFT MENU. Mandag

SUND FORNUFT MENU. Mandag Mandag BBQ stegt svinekamfilet (1 stk. pr. person) Serveres med hvidløgsbagt kartoffel. Hertil hytteostecreme rørt med purløg, sennep og lime (6,11,13,15) Rød spidskål i creme fraiche med florsukker og

Læs mere

OPSKRIFTER GRYDERET. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31 MESTERSLAGTERENS. Varm retten op i gryde.

OPSKRIFTER GRYDERET. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31 MESTERSLAGTERENS. Varm retten op i gryde. GRYDERET 800 g gryderet 400 g rødbeder 200 g selleri 2 syrlige æbler 2 spsk. olie 1 spsk. estragoneddike 1 fed hvidløg, presset 1 spsk. hakket persille Salt og friskkværnet peber Varm retten op i gryde.

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Oksecuvette (1stk. pr. person) braisseret i pærecider med timian, hvidløg, løg, laurbær og gulerødder. Serveres i peberrodscreme. Hertil kogte kartofler vendt med persille, havsalt og rapsolie (1,2,6,11,13,15)

Læs mere

DAGENS LUNE RET Braiseret kalv (1 stk. pr. person) med rødvinssauce, timianstegt selleri og pasta (1,2,6,10,13)

DAGENS LUNE RET Braiseret kalv (1 stk. pr. person) med rødvinssauce, timianstegt selleri og pasta (1,2,6,10,13) Mandag Braiseret kalv (1 stk. pr. person) med rødvinssauce, timianstegt selleri og pasta (1,2,6,10,13) Let røget langefilet anrettet med tomat, squash, oliven og artiskok (3,15) Spinat salat med feta,

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 38 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 38 MANDAG MANDAG Butterdejsindbagt svin a la Wellington ( I fad af 6 portioner) serveret med kold sauce tatar (1,2,6,11,13,15) Lamme/okse tagine med løg, gulerødder, selleri, tomat, hvidløg, krydderier og sød frugt

Læs mere

Hver dag leveres frisk- og hjemmebagt

Hver dag leveres frisk- og hjemmebagt frisk- frisk- + økolisk, Frokostmenu A uge 46 Mandag til brødet Øl marineret svinefilet Varmt kartoffelfad med tomater, kartoffelskiver krydderurter krydret tomat vinaigrette Skiver af Vegetarisk pate

Læs mere

VERDEN UGE 25 - Mandag

VERDEN UGE 25 - Mandag VERDEN UGE 25 - Mandag Nasi goreng. Stegte ris med kylling, rejer, chili og kål. Toppet med æg, agurk, tomat og springløg (2,3,4,5,7,8,10,13,14,15) Nudelsalat med sprøde grøntsager og sesam med vinagrette

Læs mere

SUPPLEMENTRET Ballotine af kylling med syltede grønne rabarber og grillet agurk (2,6)

SUPPLEMENTRET Ballotine af kylling med syltede grønne rabarber og grillet agurk (2,6) Mandag Frikadeller af kalv og flæsk (2 stk. pr. person) som mormor lavede dem. Serveres med persillevendte kartofler og sky sauce (1,2,6,11,13) Ballotine af kylling med syltede grønne rabarber og grillet

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 8 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 8 MANDAG MANDAG Skinkesteg (1 stk. pr. person) marineret med sennepskorn, dildfrø, koriander, sort peber, hvidløg, citronskal og persille. Serveres med tomatiseret flødesovs og pasta farfalle (1,2,6,11,15) Paprika

Læs mere

VERDEN UGE 29 - Mandag

VERDEN UGE 29 - Mandag VERDEN UGE 29 - Mandag Urtemarineret kyllingebryst stegt i ovnen. Serveres med pasta vendt med spinat og soltørrede tomater (1,2,15) Salat med bagte gulerødder, rucola, fennikel og appelsinfileter. Toppet

Læs mere

Hvis tilkøbt: Kalveculotte med bagte perleløg. Hvis tilkøbt: Varmt røget laks med chilimayonnaise (2,3,6,11,13,15)

Hvis tilkøbt: Kalveculotte med bagte perleløg. Hvis tilkøbt: Varmt røget laks med chilimayonnaise (2,3,6,11,13,15) MANDAG Klassisk bolognaise med selleri, tomat, hvidløg, løg, gulerødder og oksekød. Serveres med spaghetti. Hertil revet parmesan (1,6,10,13,15) Tomat-ærtesalat med rucola og ristede kerner. Squash salat

Læs mere

MADSPIL FRUGT OG GRØNT

MADSPIL FRUGT OG GRØNT MADSPIL FRUGT OG GRØNT Champignon 120kj Protein 2,9g Kulhydrat 3,4g Fedt 0,3g Kostfibre 1,6g 1RE 2mg 9mg 0,8mg Agurk 51kj Protein 0,7g Kulhydrat 2,1g Fedt 0,1g Kostfibre 0,7g 5RE 14mg 21mg 0,3mg Nektarin

Læs mere

VERDEN UGE 40 MANDAG. LUN RET Klassisk lasagne Toppet med soltørrede tomater, balsamico og parmesan.(1,2,6,10,13)

VERDEN UGE 40 MANDAG. LUN RET Klassisk lasagne Toppet med soltørrede tomater, balsamico og parmesan.(1,2,6,10,13) MANDAG Klassisk lasagne Toppet med soltørrede tomater, balsamico og parmesan.(1,2,6,10,13) Ræddiker vendt med radicchio, æbler, hovedsalat og agurk smagt til med æblecider og oliven olie (13) Rucola og

Læs mere

VERDEN UGE 37 MANDAG. LUN RET Bøf sandwich (1stk. Pr. person) med agurkesalat og bløde løg og mayonnaise (1,2,6,8,11,13)

VERDEN UGE 37 MANDAG. LUN RET Bøf sandwich (1stk. Pr. person) med agurkesalat og bløde løg og mayonnaise (1,2,6,8,11,13) MANDAG Bøf sandwich (1stk. Pr. person) med agurkesalat og bløde løg og mayonnaise (1,2,6,8,11,13) Grove salater med ærter, cremefraiche dressing, croutons, purløg og cherrytomater (1,6,15) fennikel Salat

Læs mere

FAVORITMENU. UGE 21 - Mandag

FAVORITMENU. UGE 21 - Mandag UGE 21 - Skiver af kalkunbryst (1 stk. pr. person) i sauce espagnole med karotter, majroer og asparges. Hertil ovnstegte kartofler med urter (1,2,6,10,11,13,15) Gulerodsråkost vendt i citron og florsukker.

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Stegt kyllingebryst (1 stk. per person) i piment- og cashewnøddesauce. Hertil stegte peber, auberginer og squash samt couscous med urter (1,9) Salat af quinoa, spinat og langtidsbagte cherrytomater

Læs mere

MENU UGE 10 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 10 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING Mandag Overlår af kylling ( stk. pr. person) tilsmagt hvidløg og rosmarin. Serveres med halve bagte kartofler samt kold basilikumscreme (2,6,,3,5) Rød spidskålssalat med agurk og mormordressing (6,3) Pastasalat

Læs mere

OPSKRIFTER THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33 MESTERSLAGTERENS THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL 200 g risnudler 2 fed hvidløg 1 rødløg 250 g kål, f.eks. spidskål eller hvidkål 150 g bønner 1 rød peberfrugt evt. 1 frisk chili 600 g hakket oksekød, ca. 10% fedt 4-6

Læs mere

FAVORITMENU. UGE 32 - Mandag. DET LUNE Braiseret kalv (1 stk. pr. person) med rødvinssauce, timianstegt selleri og pasta (1,2,6,10,13)

FAVORITMENU. UGE 32 - Mandag. DET LUNE Braiseret kalv (1 stk. pr. person) med rødvinssauce, timianstegt selleri og pasta (1,2,6,10,13) UGE 32 - Braiseret kalv (1 stk. pr. person) med rødvinssauce, timianstegt selleri og pasta (1,2,6,10,13) Spinat salat med feta, bagte rødløg, peberfrugt og rugbrødssmuld (1,6,15) Bitre salater vendt med

Læs mere

TIL BRØDET Æggesalat med karry Manag og karse (2,6,11,13) Pastrami med hytteost (6,11) Rullesteg med asier og svesker (11)

TIL BRØDET Æggesalat med karry Manag og karse (2,6,11,13) Pastrami med hytteost (6,11) Rullesteg med asier og svesker (11) MANDAG Chili con carne af skært oksekød med bønner, majs, jalapenos og løg med smag af chokolade og kaffe. Serveres med tortilla (1,6,10,15) Broccoli i spicy marinade med melon, agurk og kerner. Tomat

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 18 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 18 MANDAG MANDAG Rødvinsbraiseret okse (1 stk. pr. person) med stykker af grove bagte gulerødder og løg serveret i egen jus. Hertil kogte kartofler (1,6,13,15) Chicken tikka masala med rodfrugter. Serveret med kogte

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 12 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 12 MANDAG MANDAG Kalkunkrebinet (1 stk. pr. person) Serveres med stuvede svampe tilsmagt estragon. Toppet med porrefrit. Hertil perlebyg med urter (1,6,11,13,15) Svinekød (1 stk. pr. person) i spicy grøn karry med

Læs mere

VERDEN UGE 11 MANDAG. Dagens brød (1,6,8,9)

VERDEN UGE 11 MANDAG. Dagens brød (1,6,8,9) MANDAG Tyrkisk kofta af okse (2 stk. pr. person) med persille og grillet citron. Serveres med kartofler stegt med paprika vendt med persille. Hertil yoghurt med varme krydderier (1,2,6,15) Spinatsalat

Læs mere

SUND FORNUFT MENU EKSEMPEL

SUND FORNUFT MENU EKSEMPEL UGE xx EKSEMPEL Dagens lune ret Kylling i karry med ris og mangochutney samt ristet kokos 6,11,13. Dagens grønt Dampede porrer og bagte gulerødder med rugbrødsdrys og rygeostcreme toppet med karse 1,6.

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Kødboller af kalv og flæsk (2 stk. pr. person) i krydret tomatsovs med grøntsager: Serveres med fuldkornspasta og parmesan (1,2,6,15) Grønne bønner med timianbagt tomat. Fennikel vendt med citron

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Jambalaya gryde af kylling med krydret kalkun chorizo og grøntsager. Serveres med økologiske ris (1,11,13,15) Couscous med persille, purløg, dild, kørvel, tomat, agurk, rødløg, abrikos og rosiner.

Læs mere

Opskrifter. Farspandekage og smørdampede grøntsager. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 41. mesterslagterens

Opskrifter. Farspandekage og smørdampede grøntsager. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 41. mesterslagterens Farspandekage og smørdampede grøntsager 600 g hakket kalv og skinke 2 spsk. hvedemel 1½ spsk. fintrevet zittauerløg 1½ tsk. groft salt Friskkværnet peber 1 æg eller 2 æggehvider 2 dl mælk 50 g smør Smørdampede

Læs mere

Hver dag. Frokostmenu A uge 36 EN RET GO FROKOST. leveres frisk- og hjemmebagt rugbrød, madbrød og baguette/ naturbrød

Hver dag. Frokostmenu A uge 36 EN RET GO FROKOST. leveres frisk- og hjemmebagt rugbrød, madbrød og baguette/ naturbrød Frokostmenu A uge 36 Mandag Kryddermarineret nakkesteg med rodfrugter Kartofler stegt i citron olie med timian Kyllingbryst anrettet med spæde salater, karrydressing, bagte oliven og strimler af soltørret

Læs mere

MENU UGE 11 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 11 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING Mandag Boeuf bourguignon med grov kartoffelmos og hakket persille (6,0,,3,5) Cæsarsalat (,2,3,6,,3) Salat af stegte svampe, syltede rødløg og napolitana (3) Dagens salatbuffet: Haricot vertes, peberfrugter,

Læs mere

VIDEN VÆKST BALANCE SUND MED KØD MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD

VIDEN VÆKST BALANCE SUND MED KØD MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD VIDEN VÆKST BALANCE SUND MED KØD MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD Sund med kød Mad indeholder de næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som du og din krop skal bruge for at kunne fungere hver dag.

Læs mere

SUND FORNUFT MENU. Mandag

SUND FORNUFT MENU. Mandag Mandag Stegt oksekød marineret med brun farin, soya, sesamolie, honning, hvidløg og mirin. Vendt med gulerødder, æbler, bønnespirer og løg. Toppet med springløg, sesamfrø og chili. Hertil kogte ris (7,8,15)

Læs mere

KØD / GRØNSAGS SUPPER

KØD / GRØNSAGS SUPPER KØD / GRØNSAGS SUPPER (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) FRANSK LAMMESUPPE KINESISK KYLLINGSUPPE SPINAT SUPPE CHAMPIGNON SUPPE LØGSUPPE ASPARGSSUPPE BLOMKÅLS SUPPE JULIENNESUPPE KARTOFFELSUPPE TOMATSUPPE

Læs mere

EN RET GO FROKOST. Gode råvarer Godt håndværk Smag Stabilitet Unik service Hjemmebagt brød Variation

EN RET GO FROKOST. Gode råvarer Godt håndværk Smag Stabilitet Unik service Hjemmebagt brød Variation Frokostmenu A uge 38 Mandag Soya og hvidløgs marineret svinefilet, stegt med solsikke crumble og krydderurter Cremede hvedekerner med fløde parmesan, porrer, squash og bagte peberfrugter Fransk landpostej

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 23 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 23 MANDAG MANDAG Koteletter i grøn peber sauce (1 stk. pr. person), serveret med kogte ris (1,2,6,10,13,15) Gammeldags oksesteg (1 stk. pr. person) med peberrodscreme (1,6,13,15) Broccoli med rosiner, feta og soltørrede

Læs mere

Mandag; Fuldkorns spaghetti Carbonara og salat med ærter

Mandag; Fuldkorns spaghetti Carbonara og salat med ærter Mandag; Fuldkorns spaghetti Carbonara og salat med ærter Carbonara - Det skal du bruge: 1 ps fuldkornsspaghetti ca. 500 gram, koges 1 minut mindre end angivet på pakke 5 skiver bacon 2 stk. nye små gulerødder,

Læs mere

MENU UGE 15 Mandag DAGENS LUNE RET TAPASANRETNING KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER

MENU UGE 15 Mandag DAGENS LUNE RET TAPASANRETNING KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER Mandag Chicken tikka masala ( stk. pr. person) Serveres med kogte ris og linser (6,3,5) Kikærtesalat med peberfrugt, krydderurter og ristet hel spidskommen. Bagte gulerødder og ærter som salat med koriander,

Læs mere

SUND FORNUFT MENU EKSEMPEL

SUND FORNUFT MENU EKSEMPEL UGE xx EKSEMPEL Dagens lune ret Kylling i karry med ris og mangochutney samt ristet kokos 6,11,13. Dagens grønt Dampede porrer og bagte gulerødder med rugbrødsdrys og rygeostcreme toppet med karse 1,6.

Læs mere

Hver dag leveres frisk- og hjemmebagt rugbrød, + madbrød

Hver dag leveres frisk- og hjemmebagt rugbrød, + madbrød Frokostmenu A uge 48 Mandag Tapas Tirsdag Onsdag Suppe Torsdag Fredag Fredagssødt Appelsin glaseret hamburgerryg med bagte gulerødder Stuvet spinat, kål og kartofler tilsmagt med citron og krydderurter

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Stegt hakket okse i asiatisk sauce med grønsager. Hertil nudler (1,2,3,7,8,13,15) Salat af fennikel, appelsin, mizuna, sesam og bønnespirer (7,8) Sommerkål, koriander, grape og peberfrugt i lime.

Læs mere

Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 4 personer

Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 4 personer Go mad med Holm: Madplan for uge 18 Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 700 g kartofler, kogte 250 g gulerødder, kogte 100 g smør 900 g hakket oksekød 2 løg, finthakket

Læs mere

BLADGRØNTSAGER Bladselleri 17,50 kr pr. Stk. DK Fennikel 40,00 kr pr. Kg Holland Porre 35,00 kr pr. Kg Danmark

BLADGRØNTSAGER Bladselleri 17,50 kr pr. Stk. DK Fennikel 40,00 kr pr. Kg Holland Porre 35,00 kr pr. Kg Danmark GRØNTSAGER Alle varer er økologiske Citrongræs 20,00 kr pr. 100 g Uganda Gurkemejerod 15,00 kr pr. 100 g Peru Ingefær 10,00 kr pr. 100 g Peru Peberrod 20,00 kr pr. 100 g Danmark BLADGRØNTSAGER Bladselleri

Læs mere