Sorg- og kriseplan for Børnehaven Møllen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sorg- og kriseplan for Børnehaven Møllen"

Transkript

1 Sorg- og kriseplan for Børnehaven Møllen

2 Sorg- og kriseplan for Børnehaven Møllen. Der er mange situationer hvor personalet skal reagere med andet end det rent faglige. Vi har en særlig forpligtelse til i disse situationer at varetage barnets tarv. Formålet med denne handleplan er, at hjælpe den enkelte medarbejder og børnehaven med at håndtere svære situationer, hvor vi ofte er dybt berørte, ved at beskrive ansvarsfordelingen og arbejdsopgaverne. Men husk det handler mest af alt om at turde være tilstede og at kunne rumme sit medmenneskes sorg. Indhold: 1. Hvad gør vi hvis et barn dør. 2. Hvad gør vi hvis et barn mister en nærtstående. 3. Hvad gør vi hvis børnehaven mister en medarbejder. 4. Hvad gør vi hvis en medarbejder mister en af sine nærmeste. 5. Alvorlig livstruende sygdom. 6. Opfølgning. 7. Litteratur. 8. Materialekasse. 9. Evaluering af sorg- og kriseplanen. 1. Hvad gør vi hvis et barn dør. Den der først får kendskab til dødsfaldet, kontakter ledelsen. Ledelsen kontakter øvrige involverede parter. Ansvarsfordeling. Ledelsen sørger for: - afklaring med hjemmet. - information af medarbejdere, bestyrelsesformand og daginstitutionskontor. - evt. kontakt til professionelle (psykolog, præst o.a.). - flagning. - bårebuket ved begravelsen. - evt. vikardækning.

3 Pædagogen på stuen sørger for: - orientering af stuens forældre. - samtale med stuens øvrige børn fortælle om hvad der er sket. Snakke med børnene om den døde. Kontakt til hjemmet Leder evt. sammen med stuens pædagog kontakter hjemmet. Det kan ske enten telefonisk eller ved hjemmebesøg (på passende tidspunkt) og er vigtig for at få faktiske forhold at vide (rygter undgås). Huskepunkter: - Aftal med forældrene, hvorledes den nærmeste tid skal forløbe. vil de være med når de øvrige børn på stuen skal orienteres - hvornår vil begravelsen finde sted må repræsentanter fra børnehaven deltage? - Kommer forældrene i børnehaven sker samtalen på et uforstyrret sted i dokumentationsrum eller personalerum. - Der kan afleveres skriftlige/tegnede hilsner fra børnene. På stuen: Ved en samling først på formiddagen orienteres børnene om barnets død. Lederen og personalet er parat ved samlingens start. Børnene skal have at vide hvad der er sket og snakker med dem om den døde kammerat. Børnene skal have lov at fortælle alt, både positivt og negativt. Børnene kan evt. lave tegning til barnets forældre. Kontakt til stuens forældre: Stuens personale og leder har ansvar for at orientere de øvrige forældre Det er vigtigt så de også kan tale med deres barn om det. Orientering sker ved at der skrives et brev til hver enkelt om dødsfaldet. Forældrebestyrelsen/personalet sender blomsterhilsen til hjemmet eller ved begravelsen. Information af medarbejdere Det er vigtigt at alle medarbejdere i børnehaven er tilstrækkeligt informeret straks ved deres ankomst til børnehaven. Leder/morgenåbnere sørger for dette. Information af de andre børn og forældre Personalet på den enkelte stue sørger for at informere stuens børn. Forældrene på de øvrige stuer orienteres ved opslag på stuens tavle. Kontakt til professionelle støttepersoner Leder kontakter daginstitutionskontoret for at eventuel professionel hjælp til medarbejdere (psykolog der findes et udrykningshold der kan stille i løbet af kort tid i børnehaven). Tilbud om hjælp skal altid gives til medarbejderne.

4 Leder skal afklare om familien har behov for hjælp fra professionelle og vejlede vedrørende dette. Flagning Der flages på begravelsesdagen (husk bårebuket)! Hvis dødsfaldet sker i en ferie. Den almindelige procedure følges. Ledelsen orienteres og stuens personale orienteres også selvom de har ferie. 2. Hvad gør vi hvis et barn mister en nærtstående. Ansvarsfordeling. Ledelsen sørger for: - afklaring med hjemmet. - information af medarbejdere, bestyrelsesformand, daginstitutionskontor og øvrige forældre i børnehaven. - evt. kontakt til professionelle (psykolog, præst o.a.). - flagning. - bårebuket ved begravelsen. (ved søskende, far eller mor). Pædagogen på stuen sørger for: - orientering af stuens forældre. - samtale med stuens øvrige børn fortælle om hvad der er sket. Snakke med børnene om barnets tab. Tal med børnene om hvad kan de gøre for at hjælpe barnet gennem sorgen. Kontakt til hjemmet Leder evt. sammen med stuens pædagog kontakter hjemmet. Det kan ske enten telefonisk, samtale i børnehaven eller ved hjemmebesøg (på passende tidspunkt) og er vigtig for at få faktiske forhold at vide (rygter undgås). Huskepunkter: - Aftal med forældrene, hvorledes den nærmeste tid skal forløbe. vil de være med når de øvrige børn på stuen skal orienteres - (ved søskende, far eller mor). - hvornår vil begravelsen finde sted må repræsentanter fra børnehaven deltage? (ved søskende, far eller mor). - Kommer forældrene i børnehaven sker samtalen på et uforstyrret sted i dokumentationsrum eller personalerum. Der kan afleveres skriftlige/tegnede hilsner fra børnene. Information af de andre børn og forældre

5 Orientering sker ved at der skrives et opslag om dødsfaldet. Forældrebestyrelsen/personalet sender blomsterhilsen til hjemmet eller ved begravelsen. - (ved søskende, far eller mor). Information af medarbejdere Det er vigtigt at alle medarbejdere i børnehaven er tilstrækkeligt informeret straks ved deres ankomst til børnehaven. Leder/morgenåbnere sørger for dette. Kontakt til professionelle støttepersoner Leder kontakter daginstitutionskontoret for at få eventuel professionel hjælp til medarbejdere (psykolog der findes et udrykningshold (kriseberedskab) der kan stille i løbet af kort tid i børnehaven). Tilbud om hjælp skal altid gives til medarbejderne. Leder skal afklare om familien har behov for hjælp fra professionelle og vejlede vedrørende dette. Flagning Der flages på begravelsesdagen (husk bårebuket)! Hvis dødsfaldet sker i en ferie. Den almindelige procedure følges. Ledelsen orienteres og stuens personale orienteres også selvom de har ferie. 3. Hvad gør vi hvis børnehaven mister en medarbejder. Den der først får kendskab til dødsfaldet, kontakter ledelsen. Ledelsen kontakter øvrige involverede parter. Ansvarsfordeling. Ledelsen sørger for: - afklaring med familien og hvad der forventes fra institutionens side. - information af medarbejdere, bestyrelsesformand og daginstitutionskontor. - Hvis kendskab til dødsfaldet sker uden for arbejdstid kontaktes samtlige medarbejdere inden næste dags begyndelse (6.30). Afdødes timer den første dag varetages af vikar/leder. - Det kan være nødvendigt at sende dybt berørte medarbejdere hjem - Information til samtlige forældre og evt. orientering om hvordan medarbejderens timer dækkes ind de nærmeste dage. På begravelsesdagen kan der være behov for at forældre hjælper til i børnehaven/henter deres barn tidligt, så personalet kan deltage i begravelsen. - evt. kontakt til professionelle (psykolog, præst o.a.).

6 - flagning. - bårebuket ved begravelsen. - evt. vikardækning. Pædagogen på den enkelte stue sørger for: - samtale med stuens børn fortælle om hvad der er sket. Snakke med børnene om den døde. Begravelsen De medarbejdere, der måtte ønske det, deltager i begravelsen, såfremt det ikke strider mod familiens ønske. Kontakt til professionelle støttepersoner Leder kontakter daginstitutionskontoret for at få eventuel professionel hjælp til medarbejdere (psykolog der findes et udrykningshold (kriseberedskab) der kan stille i løbet af kort tid i børnehaven). Tilbud om hjælp skal altid gives til medarbejderne. Flagning Der flages på begravelsesdagen (husk bårebuket)! Hvis dødsfaldet sker i en ferie. Den almindelige procedure følges. Ledelsen orienteres og stuens personale orienteres også selvom de har ferie. 4. Hvad gør vi hvis en medarbejder mister en af sine nærmeste. Er primært et personaleanliggende, men kan også have betydning for forældre at vide. Ledelsen kontakter medarbejderen og taler om hvad den pågældende forventer sig fra sit arbejdssted. Ledelsen har ansvaret for at børn/forældre orienteres om medarbejderens tab. Medarbejderne aftaler, hvorledes der fra kollegial side skal reageres. Fra børnehaven sendes der blomster til begravelsen. Begravelsen De medarbejdere, der måtte ønske det, deltager i begravelsen, såfremt det ikke strider mod familiens ønske. Det er af stor betydning for den efterladte (medarbejderen) at kolleger deltager i begravelsen og på den måde giver udtryk for deres medfølelse. 5. Alvorlig livstruende sygdom. Hvad gør vi hvis der er tale om alvorlig sygdom i ovennævnte tilfælde: et sygt barn, en syg forælder, en syg medarbejder eller en pårørende til en medarbejder er alvorlig syg.?

7 Ansvarsfordeling. Ledelsen sørger for: - afklaring med hjemmet. - information af medarbejdere, bestyrelsesformand, daginstitutionskontor og øvrige forældre i børnehaven i fornødent omfang. - evt. kontakt til professionelle (psykolog, læge) Pædagogen på stuen sørger for: - samtale med stuens øvrige børn fortælle om hvad der er sket. Kontakt til hjemmet Leder evt. sammen med stuens pædagog kontakter hjemmet. Det kan ske enten telefonisk, samtale i børnehaven eller ved hjemmebesøg (på passende tidspunkt) og er vigtig for at få faktiske forhold at vide (rygter undgås). Huskepunkter: - Aftal med forældrene, hvorledes den nærmeste tid skal forløbe. vil de være med når de øvrige børn på stuen skal orienteres - (ved søskende, far eller mor). - Kommer forældrene i børnehaven sker samtalen på et uforstyrret sted i dokumentationsrum eller personalerum. Der kan afleveres skriftlige/tegnede hilsner fra børnene. Information af de andre børn og forældre Leder sørger for brev eller anden orientering til forældre og børn. Forældrebestyrelsen/personalet sender blomsterhilsen til hjemmet) Information af medarbejdere Det er vigtigt at alle medarbejdere i børnehaven er tilstrækkeligt informeret. Leder sørger for dette. Kontakt til professionelle støttepersoner Leder kontakter daginstitutionskontoret for at få eventuel professionel hjælp til medarbejdere (psykolog der findes et udrykningshold (kriseberedskab) der kan stille i løbet af kort tid i børnehaven). Tilbud om hjælp skal altid gives til medarbejderne. Leder skal afklare om familien har behov for hjælp fra professionelle og vejlede vedrørende dette. 6. Opfølgning. Sorg tager tid lang tid. Der kan være tale om måneder eller år. Det der er sket vil aldrig gå væk. Det vil altid være en del af den berørte. Tiden efter dødsfaldet.

8 Sorgens 4 stadier: 1. chokfasen (varer fra et øjeblik til nogle døgn) 2. Reaktionsfasen (kan vare flere uger) 3. Bearbejdningsfasen (kan vare i mere end et år) 4. Nyorienteringsfasen (vil bestå hele tiden, - personen vil leve med et ar i sjælen og det forsvinder aldrig). Den vigtigste opfølgning du kan gøre, er at vise at det skete ikke er glemt. Spørg til, tal om det. Lad det ikke blive et tabu. Vær opmærksom på, at midt i krisen kan den eller de tiloversblevne søskende blive lidt glemt af forældrene. Især ældre søskende kan få en følelse af at skulle dele ansvaret med forældrene, være voksen og tapper. Børnehaven kan blive det fristed, hvor det er tilladt at få opmærksomheden, sørge og rase, blive trøstet og måske opleve et sted, hvor livet er næsten normalt. Den samme situation kan et barn komme i, hvis en af forældrene er alvorligt syg. Det er ikke ualmindeligt, at reaktionen på det hændte kan især for børns vedkommende først kommer måneder senere. Huskeliste og forslag til opfølgning: - giv omsorg/opmærksomhed/et kærligt tryk/en kort bemærkning - hav jævnlig kontakt til forældrene, så deres aktuelle situation er kendt. - Vær opmærksom på barnets/de voksnes urørlighedszone. - Vis barnet/de voksne, at det er tilladt at vise sorg og tale om det. - Vis medfølelse, forståelse, medleven, ikke medlidenhed. - Vær opmærksom på barnets ensomhed og måske skyldfølelse - Hold øje med barnets udvikling sorg tager tid og kræfter - Give plads for samtaler/minder. - Vær opmærksom på den medarbejder, der har mistet en nærtstående eller har et tabsbarn i børnegruppen. - Husk orientering til vikarer og nye medarbejdere. - Hjælpe barnet/medarbejderen med at få adspredelse og fornøjelse. Latter og morskab hjælper og det er tilladt. - Lyt - 7. Litteratur. Anne Jacobsen: Børn og sorg om børns reaktioner på tab og død, Hans Reitzels 1994 Dorris Ottesen: Børn og sorg om forældretab i barndommen, Dafolo 1998 Atle Dyregrov: Sorg hos børn en håndbog for voksne, Dansk Psykologisk forlag 1992 Guni Martin & Donna O Toole: Når børn mister om tab og sorg, Ørnens forlag Materialekasse. Billedbøger og oplæsningsbøger til brug på stuen Aldrig mere og for altid Tannia Sels, Forlag: Klematis (2000) Barnet og træet Anne Kristin Aasemundtveit Forlag: Alfa (2004)

9 Bedstemor er i himlen Thomas Winding Forlag: Høst (2000) Maja og motorcyklen Inger Sigsgaard Forlag: Carlsen (2004) Mor er en engel - Susanne Engelhardt Forlag: Kroghs forlag (2003) Hvad er døden Pernille Stalfelt Forlag: Forum (2000) Farmor og paradiset Victor hammar Forlag: Thorup (2006) Græd blot hjerte Glenn Ringtved Forlag: Gyldendal (2002) 9. Evaluering af sorg- og kriseplanen. Der skal altid efter en hændelse foretages en evaluering af, hvad der gik godt og hvad der gik skidt, så eventuelle nye procedure kan indarbejdes i planen. Sorg- og kriseplanen gennemgås og revideres hvert år både i forældrebestyrelse og i personalegruppen. Alle nye medarbejdere får udleveret et eksemplar af planen. Hvis barn/forældre/medarbejder har en ikke-dansk kulturel baggrund, har en anden religion end kristendommen tales med de pårørende om hvad deres traditioner er.

Sorg- og kriseplan for Børnehuset Kastaniehaven

Sorg- og kriseplan for Børnehuset Kastaniehaven Sorg- og kriseplan for Børnehuset Kastaniehaven Sorg- og kriseplan for Børnehuset Kastaniehaven. Der er mange situationer hvor personalet skal reagere med andet end det rent faglige. Vi har en særlig forpligtelse

Læs mere

Børnehuset Hyrdehøjs - handleplan vedrørende sorg og krise.

Børnehuset Hyrdehøjs - handleplan vedrørende sorg og krise. Børnehuset Hyrdehøjs - handleplan vedrørende sorg og krise. Hvorfor handleplan vedrørende sorg og tab? Fordi vores opgave også er at ledsage børn og hinanden gennem sorg og krise. Den hjælp vi kan og skal

Læs mere

Sorghandleplan for. Udarbejdet April 2008

Sorghandleplan for. Udarbejdet April 2008 Sorghandleplan for Indholdsfortegnelse: Sorghandleplan... 2 Den voksne:... 2 Barnet:... 2 Sorgreaktioner... 2 Sorgens 4 stadier:... 2 1. Det personlige tab: når en elev mister forældre eller søskende...

Læs mere

Sorg- & Kriseplan for Børnehuset Babuska

Sorg- & Kriseplan for Børnehuset Babuska Sorg- & Kriseplan for Børnehuset Babuska Sorg og krise handleplanen er et arbejdsredskab for alle medarbejdere i Børnehuset Babuska. Formålet med denne handleplan er at hjælpe den enkelte medarbejder og

Læs mere

Vadgård Skoles Omsorgsplan

Vadgård Skoles Omsorgsplan Vadgård Skoles Omsorgsplan Skolen fylder en meget stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser. Det er vigtigt at understrege, at den hjælp, skolen umiddelbart kan

Læs mere

På Den Classenske Legatskole har vi udarbejdet en handleplan, der skal bruges, når det der ikke må ske, sker.

På Den Classenske Legatskole har vi udarbejdet en handleplan, der skal bruges, når det der ikke må ske, sker. Forord : At alle kan rammes af sorg, kan ingen umiddelbart forhindre. Men som voksne har vi et særligt ansvar for, at børn, som kommer ud for forskellige former for sorg, ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig

Læs mere

OmSorgs-plan for Humble Skole

OmSorgs-plan for Humble Skole Opdateret september 2010 OmSorgs-plan for Humble Skole At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation.

Læs mere

Sorghandleplan for MØN Skole/SFO

Sorghandleplan for MØN Skole/SFO 1 Sorghandleplan for MØN Skole/SFO Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges når det der ikke må ske alligevel sker. 1 Når et barn mister forældre eller søskende. 2 Alvorlig sygdom hos

Læs mere

Sorg/krise Formålet med en Sorg-handleplan er, at Børnehuset Højgården har et redskab til at yde omsorg og handle, når en alvorlig situation opstår.

Sorg/krise Formålet med en Sorg-handleplan er, at Børnehuset Højgården har et redskab til at yde omsorg og handle, når en alvorlig situation opstår. Sorg/krise Formålet med en Sorg-handleplan er, at Børnehuset Højgården har et redskab til at yde omsorg og handle, når en alvorlig situation opstår. At støtte et barn eller voksen i sorg kræver ikke, at

Læs mere

Sorgplan. Når et barn mister

Sorgplan. Når et barn mister Sorgplan Mange mennesker er tilsyneladende ikke parate til at forholde sig til sorg og død. I afmagt vælger de den eneste løsning, der ikke duer... Nemlig at lade som ingenting. Det er godt at huske.:

Læs mere

OmSorgs-Plan Skovboskolen

OmSorgs-Plan Skovboskolen OmSorgs-Plan Skovboskolen "At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig

Læs mere

OMSORGSPLAN FOR SOLSTRÅLEN

OMSORGSPLAN FOR SOLSTRÅLEN OMSORGSPLAN FOR SOLSTRÅLEN Omsorgsplanen skal betragtes som en vejledning og støtte. At tage del i omsorg kræver ikke et overmenneske blot et medmenneske. Det er legalt ikke at magte opgaven, bare man

Læs mere

Omsorgsplan til brug ved sorg-kriser på Herfølge Skole

Omsorgsplan til brug ved sorg-kriser på Herfølge Skole Omsorgsplan til brug ved sorg-kriser på Herfølge Skole Herfølge Skoles omsorgsplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor kriser, ulykker eller

Læs mere

Krise- og sorgplan for Korskildeskolen

Krise- og sorgplan for Korskildeskolen Krise- og sorgplan for Korskildeskolen Mistet: Sidder og kigger ud i den mørke nat, kigger op mod stjernerne. Tænker om du måske er deroppe et sted, måske kan du se mig? Tænker på dig hver dag, sorgen

Læs mere

Krise- og sorgplan for Lørslev Friskole & Børnecenter

Krise- og sorgplan for Lørslev Friskole & Børnecenter Krise- og sorgplan for Lørslev Friskole & Børnecenter Lørslev Friskole & Børnecenters krise- og sorgplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor

Læs mere

Sorgplan 4kløverskolen

Sorgplan 4kløverskolen Sorgplan 4kløverskolen At støtte et barn i sorg kræver ikke, at du er et overmenneske, blot at du er et medmenneske. Krise- og sorgplan for 4kløverskolen 4kløverskolens krise- og sorgplan er udarbejdet

Læs mere

Sorg- og krisehandleplan for Gandrup Skole

Sorg- og krisehandleplan for Gandrup Skole Den største sorg i verden her, er dog at miste den man har kær. Steen Steensen Blicker At trøste kræver ikke et overmenneske kun et medmenneske. Det er ofte nok bare at lytte og være til stede. Denne omsorgsplan

Læs mere

OmSorgs-plan. Hørby-Dybvad Skole revideret december 2010

OmSorgs-plan. Hørby-Dybvad Skole revideret december 2010 OmSorgs-plan Hørby-Dybvad Skole revideret december 2010 At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation.

Læs mere

http://www.agerskovbornehus.dk/ FORORD

http://www.agerskovbornehus.dk/ FORORD http://www.agerskovbornehus.dk/ FORORD Agerskov Børnehusets sorg og kriseplan er et beredskab der skal bruges hvis: Et barn dør Et barn mister mor, far, søskende, eller andre der står barnet nær En ansats

Læs mere

Sorg-Plan. Valhøj Skole

Sorg-Plan. Valhøj Skole Sorg-Plan Valhøj Skole 2006 At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig

Læs mere

TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER

TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER Dette er Tvis Skoles handleplan til brug for ansatte på skolen i sorgkrisesituationer. En sådan handleplan kan aldrig være udtømmende og skal naturligvis

Læs mere

Krise- og sorgplan for Susålandets skole

Krise- og sorgplan for Susålandets skole Krise- og sorgplan for Susålandets skole Denne plan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer hvor ulykker eller dødsfald rammer skolen. Planen er opdelt

Læs mere

Sorghandleplan. 10. klasse Center Skive. Skive det er RENT LIV SKIVEKOMMUNE

Sorghandleplan. 10. klasse Center Skive. Skive det er RENT LIV SKIVEKOMMUNE Sorghandleplan 10. klasse Center Skive Skive det er RENT LIV Sorghandleplan for Revideret oktober 2017 Introduktion Denne plan skal opfattes som en støtte, der kan anvendes, når børn og voksne udsættes

Læs mere

Hvordan tager vi hånd om hinanden?

Hvordan tager vi hånd om hinanden? Hvordan tager vi hånd om hinanden? Nedenstående omsorgsplan er udarbejdet af i september 2008 af Dagplejens forældrebestyrelse i Ikast-Brande Kommune og tænkt som en vejledning i hvordan vi tager hånd

Læs mere

Omsorgsplan for Herstedlund Skole. Hvordan handler vi når nogen dør, bliver alvorligt syge, eller er i krise?

Omsorgsplan for Herstedlund Skole. Hvordan handler vi når nogen dør, bliver alvorligt syge, eller er i krise? Omsorgsplan for Herstedlund Skole Hvordan handler vi når nogen dør, bliver alvorligt syge, eller er i krise? Side 2: Indledende bemærkninger Side 3-4: Når en elev dør Side 5-6: Når en elev mister mor,

Læs mere

Sorgplan. Østervangsskolen. Handleplan for arbejdet med børn og personale i forbindelse med dødsfald

Sorgplan. Østervangsskolen. Handleplan for arbejdet med børn og personale i forbindelse med dødsfald Sorgplan Østervangsskolen Handleplan for arbejdet med børn og personale i forbindelse med dødsfald Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Når et barn dør 2.1 Videregivelse af information om dødsfaldet 2.2

Læs mere

Sorg-Plan. Valhøj Skole

Sorg-Plan. Valhøj Skole Sorg-Plan Valhøj Skole At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig i forskellige

Læs mere

Omsorgsplan. Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. Sorg

Omsorgsplan. Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. Sorg Omsorgsplan Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. 1. Skilsmisse, alvorlig sygdom o.l. 2. Når et barn mister i nærmeste familie 3. Når børnehaven Bakgården

Læs mere

Omsorgsplan. for. Børnehuset Giraffen. Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens. Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted.

Omsorgsplan. for. Børnehuset Giraffen. Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens. Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted. Omsorgsplan for Børnehuset Giraffen Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted.dk 0 Målet med en omsorgsplan, er at give en nødvendig og tilstrækkelig

Læs mere

Omsorgsplan Vodskov skole

Omsorgsplan Vodskov skole Omsorgsplan Vodskov skole -delt sorg er halv sorg Formålet med omsorgsplanen er at vejlede hele skolens personale, hvis en medarbejder eller elev bliver udsat for sorg eller krise. At trøste kræver ikke

Læs mere

Sorg- krisehandleplan. - når vi mister

Sorg- krisehandleplan. - når vi mister Sorg- krisehandleplan - når vi mister Kongevejens Skole 2007 Indholdsfortegnelse s. 3 Indledning s. 5 Ved en elevs livstruende sygdom og eventuelle død s. 6 Ved livstruende sygdom og eventuelle død hos

Læs mere

Lundevang skole. OmSorg handleplan. Det kan gøre ondt at blive spurgt ind til en sorg/sygdom, men det gør mere ondt at blive undgået

Lundevang skole. OmSorg handleplan. Det kan gøre ondt at blive spurgt ind til en sorg/sygdom, men det gør mere ondt at blive undgået Lundevang skole OmSorg handleplan Det kan gøre ondt at blive spurgt ind til en sorg/sygdom, men det gør mere ondt at blive undgået Oktober 2002 Indholdsfortegnelse: Kapitel 1: Kapitel 2: Kapitel 3: Kapitel

Læs mere

SORG-KRISE HANDLEPLAN

SORG-KRISE HANDLEPLAN SORG-KRISE HANDLEPLAN VED ELEVS DØDSFALD: Den der først får kendskab til dødsfaldet kontakter skolens ledelse, som orienterer klasselæreren. Ledelsen orienterer hurtigst mulig fritidshjem og øvrige involverede

Læs mere

Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen

Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen Vi er her for hinanden Handleplan for arbejdet med børn og personale i forbindelse med krise og sorg Indholdsfortegnelse Alvorlig sygdom hos elev 1 Alvorlig sygdom

Læs mere

Darum skoles omsorgsplan. April 2013.

Darum skoles omsorgsplan. April 2013. Forord: Denne omsorgsplan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis en ulykke, alvorlig sygdom eller et dødsfald skulle finde sted blandt skolens elever, personale eller pårørende til disse.

Læs mere

Københavns Kommune Børne- og ungdomsforvaltningen Dyvekeskolen

Københavns Kommune Børne- og ungdomsforvaltningen Dyvekeskolen Februar 2013 Sorghandleplan for Denne plan er udarbejdet som en hjælp for lærere og ledelse til at håndtere de svære traumatiserende forhold, der opstår i sorgsituationer. En plan som denne kan ikke tage

Læs mere

Beredskabsplan. Hvad gør vi, når det, der ikke må ske, sker? 1) Skilsmisse, alvorlig sygdom, kaossituationer mm.

Beredskabsplan. Hvad gør vi, når det, der ikke må ske, sker? 1) Skilsmisse, alvorlig sygdom, kaossituationer mm. Beredskabsplan Hvad gør vi, når det, der ikke må ske, sker? 1) Skilsmisse, alvorlig sygdom, kaossituationer mm. 2) Når et barn mister et nært familiemedlem 3) Når institutionen mister et barn eller en

Læs mere

Nymarkens. handleplan vedrørende sorg og krise. Når livet gør ondt, er det hos vores nærmeste, vi henter den bedste støtte.

Nymarkens. handleplan vedrørende sorg og krise. Når livet gør ondt, er det hos vores nærmeste, vi henter den bedste støtte. Nymarkens handleplan vedrørende sorg og krise Når livet gør ondt, er det hos vores nærmeste, vi henter den bedste støtte. Kinesisk ordsprog Hvorfor handleplan vedrørende sorg og tab? Fordi vores opgave

Læs mere

OMSORG. Omsorgsplan. Ved alvorlig sygdom, ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole

OMSORG. Omsorgsplan. Ved alvorlig sygdom, ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole OMSORG Omsorgsplan Ved alvorlig sygdom, ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole revideret marts 2017 Indhold Indledning... 3 Omsorgsgruppe... 3 Kriser opstået uden for skoletiden... 3 Om sorg og krise

Læs mere

Sorg- og krisehandleplan (dødsfald og ulykker)

Sorg- og krisehandleplan (dødsfald og ulykker) Ved alvorlige ulykker i og ved skolen Den/de medarbejdere, der først er til stede, tilkalder om nødvendigt ambulance, og forsøger - så vidt mulig at holde eleverne væk fra ulykkesstedet Skolelederen underrettes

Læs mere

HANDLEPLAN. I forbindelse med dødsfald blandt elever og medarbejdere N. KOCHS SKOLE

HANDLEPLAN. I forbindelse med dødsfald blandt elever og medarbejdere N. KOCHS SKOLE HANDLEPLAN I forbindelse med dødsfald blandt elever og medarbejdere N. KOCHS SKOLE Indholdsfortegnelse Forord Side 1 Når en elev dør Side 2 Når en elev mister mor/far, søskende Side 4 Når en elev mister

Læs mere

Sorg- og kriseplan 1

Sorg- og kriseplan 1 Sorg- og kriseplan 1 SORG- OG KRISEPLAN VED ASSENS SKOLE Forord Følgende handleplan er tænkt som en vejledning for skolens personale i forhold til skolens børn, hvis et dødsfald eller en ulykke finder

Læs mere

Assensskolen. Handleplan vedrørende sorgbearbejdning.

Assensskolen. Handleplan vedrørende sorgbearbejdning. Assensskolen. Handleplan vedrørende sorgbearbejdning. 2009 1 Indholdsfortegnelse: Forord side 3 Ved en elevs dødsfald side 4 Når en elev mister en af sine nærmeste side 5 Ved en elevs alvorlige sygdom

Læs mere

Handleplan ved: Sorg og krise

Handleplan ved: Sorg og krise Handleplan ved: Sorg og krise Denne sorg og kriseplan, er et arbejdsredskab for alle medarbejdere i Bording børnehave. Du ved aldrig hvornår du møder et barn, en familie eller en kollega i krise, så derfor

Læs mere

for ansatte i Børnehuset Østerled Hedensted

for ansatte i Børnehuset Østerled Hedensted for ansatte i Børnehuset Østerled Hedensted 2011 For at tage del i en omsorgsplan kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske Indhold: Side 2: Hvis et af vore børn rammes af skilsmisse, og / eller kaossituationer

Læs mere

SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE.

SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE. SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE. DET SKAL PRÆCISESERES, AT HANDLEPLANEN IKKE KAN GIVE EN NØJAGTIG

Læs mere

Handleplan vedrørende sorg og krise.

Handleplan vedrørende sorg og krise. Handleplan vedrørende sorg og krise. 1. Dødsfald af barn. 2. Dødsfald af forældre/søskende. 3. Dødsfald af bedsteforældre/andre nære voksne til børn i Nældebjerg. 4. Dødsfald af personale. 5. Alvorlig

Læs mere

Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie.

Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie. Side 1 af 6 skole, marts 2001 Fårvang Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie. En anden del af planen (bilag 1) hedder Det skal man generelt være

Læs mere

Omsorgsplan. Ved alvorlige ulykker, sygdom eller dødsfald. Kirkeskovsskolen

Omsorgsplan. Ved alvorlige ulykker, sygdom eller dødsfald. Kirkeskovsskolen Omsorgsplan Ved alvorlige ulykker, sygdom eller dødsfald Kirkeskovsskolen 1 2 INDHOLD Indledning... 3 1. Alvorlig sygdom hos eleven eller i elevens nærmeste familie 4 2. Alvorlig ulykke hos eleven eller

Læs mere

Omsorgsplan for Jerne Børnehave

Omsorgsplan for Jerne Børnehave Omsorgsplan for Jerne Børnehave Mange forskellige ting kan fylde et barn med følelsen af at have mistet. Man kan sige, at sorgen har mange ansigter og ikke kun handler om at miste en af dem, der står os

Læs mere

Krise- og sorgplan for Ansager Skole

Krise- og sorgplan for Ansager Skole Krise- og sorgplan for Ansager Skole Ansager Skoles krise- og sorgplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor ulykker eller dødsfald rammer

Læs mere

Hvem har ansvaret? Klassen. Evt. indkaldelse til og afholdelse af en fælles mindestund Kontakt til professionelle

Hvem har ansvaret? Klassen. Evt. indkaldelse til og afholdelse af en fælles mindestund Kontakt til professionelle Nybøl skole, Videnvej 2, 6400 Sønderborg, tlf. 74 46 78 70 Sorg handleplan Når en elev dør Den der først får kendskab til dødsfaldet kontakter klasselæreren. Klasselæreren kontakter ledelsen. Ledelsen

Læs mere

Retningslinje i tilfælde af dødsfald blandt Gjern Skoles børn eller personale

Retningslinje i tilfælde af dødsfald blandt Gjern Skoles børn eller personale Retningslinje i tilfælde af dødsfald blandt Gjern Skoles børn eller personale 1. Hvis en elev dør Den, der først får kendskab til dødsfaldet, kontakter klasselæreren kontakter ledelsen kontakter SFO Klassen/klasseråd

Læs mere

Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan

Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan For at tage del kræves ikke et overmenneske - kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne - bare man sikrer sig, at en anden tager over. Jeg ved, hvad

Læs mere

Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker

Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker omsorgsplan Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker For at tage del i kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne,

Læs mere

OMSORGSPLAN. Ved død, større ulykker og lignende er det skolens ledelse, der er processtyrere.

OMSORGSPLAN. Ved død, større ulykker og lignende er det skolens ledelse, der er processtyrere. OMSORGSPLAN DET TAB, DER TIES IHJEL, VIL ALDRIG DØ, MEN LEVE SIT HEMMELIGE DESTRUKTIVE LIV UDEN OPHØR IGENNEM HELE TABSBARNETS TILVÆRELSE Citat: Børn og sorg, Dorris Ottesen Ved død, større ulykker og

Læs mere

Sorg og kriseplan for Juelsminde Skole

Sorg og kriseplan for Juelsminde Skole Sorg og kriseplan for Juelsminde Skole Juelsminde Skoles krise- og sorgplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor ulykker eller dødsfald rammer

Læs mere

Vadgård Skoles Omsorgsplan

Vadgård Skoles Omsorgsplan Vadgård Skoles Omsorgsplan Skolen fylder en meget stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser. Det er vigtigt at understrege, at den hjælp, skolen umiddelbart kan

Læs mere

O M S O R G S P L A N

O M S O R G S P L A N O M S O R G S P L A N Er du i tvivl skal du gøre noget! Denne plan sættes i værk, når det, der ikke må ske, sker. - Skilsmisse - Alvorlig sygdom - Kaossituationer i barnets nærmiljø - Ulykker og lignende

Læs mere

Sorg og Krise plan for Børnehuset Diamanten. Dette er retningslinjer og handleplaner, der iværksættes i tilfælde af, at. det der ikke må ske Sker

Sorg og Krise plan for Børnehuset Diamanten. Dette er retningslinjer og handleplaner, der iværksættes i tilfælde af, at. det der ikke må ske Sker Sorg og Krise plan for Børnehuset Diamanten Dette er retningslinjer og handleplaner, der iværksættes i tilfælde af, at det der ikke må ske Sker Hvordan drager vi omsorg, hvis krisen opstår? Vi har taget

Læs mere

SORGPLAN. Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude.

SORGPLAN. Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude. Vildbjerg Skole SORGPLAN Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude. Planen handler om skolens holdning og handling i forbindelse med alvorlige ulykker, traumatiske

Læs mere

Blistrup Skole. Skolens sorgplan

Blistrup Skole. Skolens sorgplan Blistrup Skole Handleplaner / Sorgplan nov. 2007 Skolens sorgplan Sorgplan for Blistrup skole. Denne plan omfatter et Sorgberedskab, der tages i brug, når det, der ikke må ske, sker. 1. Når en elev dør.

Læs mere

Handlemuligheder i forbindelse med sorg

Handlemuligheder i forbindelse med sorg Handlemuligheder i forbindelse med sorg Juni 2001 En af eleverne på skolen dør: 1. den, der får beskeden først, sørger for at orientere ledelsen. ledelsen orienterer klasselæreren. ledelsen samler skolens

Læs mere

Forord. Vi håber, at materialet er fyldestgørende og at både forældre og personale i en given situation vil kunne gøre brug heraf.

Forord. Vi håber, at materialet er fyldestgørende og at både forældre og personale i en given situation vil kunne gøre brug heraf. Forord. Dette materiale er udarbejdet af Børnehuset Bakkebo s personale og er en blanding af en kriseplan på det mere tekniske niveau og en omsorgsplan, på det sociale og følelsesmæssige plan. Materialet

Læs mere

Omsorgsplan. Dagtilbud Broen

Omsorgsplan. Dagtilbud Broen Omsorgsplan Dagtilbud Broen Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges når det, der ikke må ske, sker. Som udgangspunkt kan vi ikke tage sorgen fra et menneske, men vi kan dele sorgen med

Læs mere

Omsorgsplan for Hesselgården.

Omsorgsplan for Hesselgården. Omsorgsplan for Hesselgården. Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det, der sker ikke må ske, sker. Husk, for at tage del i kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske. Vær

Læs mere

OMSORGSPLAN FOR Femkløveren

OMSORGSPLAN FOR Femkløveren OMSORGSPLAN FOR Femkløveren INDHOLDSFORTEGNELSE GENERELT OM SORG OG KRISE... 4 NÅR ET BARN DØR... 5 NÅR ET BARN MISTER SIN FAR, MOR ELLER SØSKENDE... 6 NÅR ET BARN DØR I INSTITUTIONEN... 7 NÅR ET BARN

Læs mere

SORGPLAN FOR BillundSkolen

SORGPLAN FOR BillundSkolen SORGPLAN FOR BillundSkolen Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan tages i anvendelse, når det der ikke må ske, sker. For at sikre omsorg kræves ikke et overmenneske, men et medmenneske. Det

Læs mere

Sorg- og Kriseplan Børnehuset Livstræet

Sorg- og Kriseplan Børnehuset Livstræet Sorg- og Kriseplan Børnehuset Livstræet Udarbejdet august 2011 Indhold Indledning.... 3 Ulykker.... 5 Et barn bliver sygt og indlagt i en længere periode.... 7 Når et barn dør (barnet er ikke i institutionen)....

Læs mere

Krise- og sorgplan for 10. KlasseCenter Vesthimmerland

Krise- og sorgplan for 10. KlasseCenter Vesthimmerland Krise- og sorgplan for 10. KlasseCenter Vesthimmerland Krise- og sorgplanen er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor ulykker og dødsfald rammer

Læs mere

Handleplaner. Virum Skole

Handleplaner. Virum Skole Handleplaner Virum Skole Hvorfor? Mennesker, som oplever sorg og krise på egen krop, fremhæver ofte, at støtten fra det nære personlige netværk er den mest betydningsfulde. Skole, Sfo, klub m.v. er en

Læs mere

SORG/KRISE. At støtte et barn i sorg eller krise kræver ikke, at du er overmenneske, blot at du er et medmenneske.

SORG/KRISE. At støtte et barn i sorg eller krise kræver ikke, at du er overmenneske, blot at du er et medmenneske. SORG/KRISE At støtte et barn i sorg eller krise kræver ikke, at du er overmenneske, blot at du er et medmenneske. Ovenstående citat er grundlaget for denne handleplan. Alligevel er det legalt ikke at kunne,

Læs mere

Handleplan i forbindelse med dødsfald

Handleplan i forbindelse med dødsfald Omsorg 14. november 2008 Omsorg på Frydenhøjskolen Der er ingen mennesker, der kommer gennem tilværelsen uden at blive ramt af ulykker og andre begivenheder, der bringer sorg og tristhed tæt på. På en

Læs mere

Sorgplan for Søndermarkskolen

Sorgplan for Søndermarkskolen Sorgplan for Søndermarkskolen Søndermarkskolens sorgplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor dødsfald rammer personer tilknyttet skolen.

Læs mere

Krise-sorgplan. Vi har i MED-udvalget vedtaget Gladsaxe Kommunes omsorgsplan, som vi regner med alle gør sig bekendt med.

Krise-sorgplan. Vi har i MED-udvalget vedtaget Gladsaxe Kommunes omsorgsplan, som vi regner med alle gør sig bekendt med. Krise-sorgplan Vi har i MED-udvalget vedtaget Gladsaxe Kommunes omsorgsplan, som vi regner med alle gør sig bekendt med. For overskuelighedens skyld har vi lavet denne pjece med hovedpunkterne. Der vil

Læs mere

Sorgplan for Vorbasse Skole

Sorgplan for Vorbasse Skole Sorgplan for Vorbasse Skole Nærværende plan er et forsøg på at have et beredskab ved dødsfald. Planen kan alene give hjælp til det praktiske, idet selve bearbejdningen af sorg kun kan ske ved almindelig

Læs mere

Hvad gør vi hvis et barn kommer ud for en ulykke:...2. Information til børnegruppen/forældre/personale...2. Hvad gør vi hvis et barn dør:...

Hvad gør vi hvis et barn kommer ud for en ulykke:...2. Information til børnegruppen/forældre/personale...2. Hvad gør vi hvis et barn dør:... Sorg og Krise 2009 Indholdsfortegnelse Hvad gør vi hvis et barn kommer ud for en ulykke:...2 Information til børnegruppen/forældre/personale...2 Hvad gør vi hvis et barn dør:...2 Hvad gør vi hvis et barn

Læs mere

Krisehåndtering på Skolerne i Elev og Hårup

Krisehåndtering på Skolerne i Elev og Hårup Krisehåndtering på Skolerne i Elev og Hårup Denne plan er tænkt som en hjælp for skolens personale i situationer, hvor der blandt elever, kolleger, forældre og nærmeste familie sker dødsfald, sker alvorlige

Læs mere

OMSORGSPLAN HVIS ET BARN PÅ FRISKOLEN MISTER FAR, MOR ELLER SØSKENDE

OMSORGSPLAN HVIS ET BARN PÅ FRISKOLEN MISTER FAR, MOR ELLER SØSKENDE OMSORGSPLAN HVIS ET BARN PÅ FRISKOLEN MISTER FAR, MOR ELLER SØSKENDE Den, der først får kendskab til dødsfaldet kontakter skoleleder / souschef. Det er som udgangspunkt ledelsens ansvar at sætte omsorgsplanen

Læs mere

HANDLEPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD ULYKKER OG ANDRE TRAUMATISKE HÆNDELSER I KASKELOTTEN

HANDLEPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD ULYKKER OG ANDRE TRAUMATISKE HÆNDELSER I KASKELOTTEN Den aldersintegrerede institution Kaskelotten Ca. 90 børn Leder: Torben Andersen E-post: takas@esbjergkommune.dk Tlf. 76 16 77 99 HANDLEPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD ULYKKER OG ANDRE TRAUMATISKE HÆNDELSER

Læs mere

Omsorgsplan. Indholdsfortegnelse: Denne omsorgsplan træder i kraft ved følgende. 01. Orientering om omsorgsplan. 02

Omsorgsplan. Indholdsfortegnelse: Denne omsorgsplan træder i kraft ved følgende. 01. Orientering om omsorgsplan. 02 Opdateret 27-03-2015 Omsorgsplan Indholdsfortegnelse: Side Denne omsorgsplan træder i kraft ved følgende. 01 Orientering om omsorgsplan. 02 Handleplan ved livstruende ulykker. 03 Hvis et barn dør. 04 Hvis

Læs mere

Viby Gymnasium og HF

Viby Gymnasium og HF Viby Gymnasium og HF Viby Gymnasium og HF Vejledende retningslinier ved dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser blandt elever og medarbejdere Til Ledelsen 2007 1 Indholdsfortegnelse: Ved en elevs

Læs mere

Forord. side 1. Hvis en elev dør. side 2. Hvis en elev mister mor far eller søskende. side 3. Hvis en elev mister en nærtstående person.

Forord. side 1. Hvis en elev dør. side 2. Hvis en elev mister mor far eller søskende. side 3. Hvis en elev mister en nærtstående person. December 2013. Side 1. Indholdsfortegnelse: Forord. side 1 Hvis en elev dør. side 2 Hvis en elev mister mor far eller søskende. side 3 Hvis en elev mister en nærtstående person. side 4 Hvis en ansat dør.

Læs mere

Sorg handleplan (2010)

Sorg handleplan (2010) Sorg handleplan (2010) Hvis en elev dør Den der først får kendskab til dødsfaldet kontakter klasselæreren. Klasselæreren kontakter ledelsen. Ledelsen kontakter SFO og øvrige involverede parter. Hvem har

Læs mere

For at tage del i kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne, bare man sikrer sig at en anden tager over.

For at tage del i kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne, bare man sikrer sig at en anden tager over. Tallerupskolen, december 2013 OmSorg Handlingsplan (Revideret i pædagogisk råd i november 2013) Denne plan skal opfattes som et beredskab der kan bruges når det, der ikke må ske sker. 1. Forord 2. Skilsmisse,

Læs mere

Ådalsskolen. Omsorgsplan i forbindelse med sorg og krise

Ådalsskolen. Omsorgsplan i forbindelse med sorg og krise Ådalsskolen Omsorgsplan i forbindelse med sorg og krise Vedtaget i skolebestyrelsen og MED-udvalget marts 2011 Hvis en elev dør Den, der først får kendskab til dødsfaldet, kontakter klasselæreren Klasselæreren

Læs mere

Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen

Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen Dato: 16. august 2012 Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen Munkegårdsskolens sorg- og krisehandleplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer,

Læs mere

Sorg og krise. Handleplan ved. Skilsmisse, sygdom og dødsfald. Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået

Sorg og krise. Handleplan ved. Skilsmisse, sygdom og dødsfald. Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået Sorg og krise Handleplan ved Skilsmisse, sygdom og dødsfald Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået Indholdsfortegnelse: Side 1 Målsætning Side 2 Omsorgshandleplan - skilsmisse

Læs mere

Handlingsplan ved ulykke, alvorlig sygdom og død. Grævlingehulen Klintholm Filuren

Handlingsplan ved ulykke, alvorlig sygdom og død. Grævlingehulen Klintholm Filuren Handlingsplan ved ulykke, alvorlig sygdom og død Grævlingehulen Klintholm Filuren Introduktion I krise, ulykke og sorg er det godt at have en plan for, hvad vi bør og skal gøre. Følgende handlingsplan

Læs mere

Skolen fylder en stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser og hjælpe med at vende sorgen til savn.

Skolen fylder en stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser og hjælpe med at vende sorgen til savn. OmSorg handleplan At børn rammes af sorg, kan ingen umiddelbart forhindre. Som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en sådan uoverskuelig situation. Skolen fylder en stor

Læs mere

OMSORGSPLAN - FORORD. Den daglige kontakt med skolens elever danner selvfølgelig grundlaget for denne omsorg.

OMSORGSPLAN - FORORD. Den daglige kontakt med skolens elever danner selvfølgelig grundlaget for denne omsorg. OMSORGSPLAN - FORORD Denne plan skal opfattes som et "beredskab", der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker". På Gjellerupskolen vil vi bestræbe os på at være gode til at drage omsorg for vores elever,

Læs mere

Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole

Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole Følgende er handleplan for elever og ansatte på skolen i forbindelse med dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser. På Sorø Akademis Skole har vi hvert år elever,

Læs mere

Omsorgsplan for Vinderup skole

Omsorgsplan for Vinderup skole Omsorgsplan for Vinderup skole Denne handleplan skal ses som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. Når en elev rammes af alvorlig sygdom, kaossituationer o.l. Når skolen mister en

Læs mere

Sorg & kriseplan Grøndalsvængets Skole

Sorg & kriseplan Grøndalsvængets Skole Sorg & kriseplan Grøndalsvængets Skole 1 Indhold Indledning... 3 Ved dødsfald blandt elever... 3 Ved dødsfald eller ulykke i skoletiden... 4 Ved dødsfald blandt personale:... 4 Ved dødsfald i nær relation

Læs mere

Når en af skolens ansatte får kendskab til en hændelse omtalt i dette hæfte, kontaktes skolens ledelse straks.

Når en af skolens ansatte får kendskab til en hændelse omtalt i dette hæfte, kontaktes skolens ledelse straks. Lind Skole SORGPLAN Indledning En sorgplan er et fælles grundlag at handle ud fra. Vi kan aldrig få en færdig handleplan, for hvert ulykkestilfælde vil være enkeltstående og kan ikke forberedes i detaljer.

Læs mere

Når livet gør ondt, er det hos vore nærmeste, vi henter den bedste støtte. Sådan er det for os voksne, og sådan bør det også være for vores børn.

Når livet gør ondt, er det hos vore nærmeste, vi henter den bedste støtte. Sådan er det for os voksne, og sådan bør det også være for vores børn. Når livet gør ondt, er det hos vore nærmeste, vi henter den bedste støtte. Sådan er det for os voksne, og sådan bør det også være for vores børn. En ofte anvendt, men ikke særlig anvendelig frase er: sig

Læs mere

Sorg handleplan for Bobjergskolen

Sorg handleplan for Bobjergskolen Sorg handleplan for Bobjergskolen Denne plan er en oversigt over hvilke handlinger, der iværksættes: 1. Hvis en elev oplever voldsomme hændelser 2. Hvis en elev dør 3. Hvis en elev mister mor/far/søskende

Læs mere

Krise- og sorgplan for Kristofferskolen

Krise- og sorgplan for Kristofferskolen 1 Krise- og sorgplan for Kristofferskolen Skolen udgør en stor del af børns og unges liv. Skolens elever, lærere og forældre tager i forskellig grad del i hinandens glæder, og mange festligheder fejres

Læs mere

Jeg dør en lille smule For hvert sekund der går. Jeg bærer døden med mig igennem livets år.

Jeg dør en lille smule For hvert sekund der går. Jeg bærer døden med mig igennem livets år. Jeg dør en lille smule For hvert sekund der går. Jeg bærer døden med mig igennem livets år. En nat måske en martsnat Så mild af regn og tø. Skal jeg gå bort i mørket og holde op at dø. Digt af Grethe Risbjerg

Læs mere

OMSORG. Omsorgsplan. Ved alvorlige ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole. (Februar 2010)

OMSORG. Omsorgsplan. Ved alvorlige ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole. (Februar 2010) . OMSORG Omsorgsplan Ved alvorlige ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole (Februar 2010) Indhold Indledning... side 3 Omsorgsgruppe... side 3 Kriser opstået uden for skoletiden... side 3 Om sorg og

Læs mere