Bedre samspil mellem LAB og SEL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bedre samspil mellem LAB og SEL"

Transkript

1 Dato 24. august 2017 MEG + HEN Side 1 af 8 Bedre samspil mellem LAB og SEL De samfundsmæssige udfordringer med at løfte nogle borgere ud af deres udsatte position og væk fra offentlig forsørgelse er velkendte. Velfærdssamfundet har med succes udviklet indsatser og støtte til mange borgere over mange år. Dette til trods er der stadig en forholdsvis stor andel unge og voksne, som det ikke lykkes at støtte på en måde, så de kan få et liv i trivsel og selvforsørgelse. Socialrådgiverne oplever, at der er opbygget et system, der både er for bureaukratisk og uoverskueligt, og hvor kollegaer i andre forvaltninger i nogle situationer synes meget langt væk. Samtidig oplever nogle borgere, at de enten ikke få hjælp eller ikke får den rigtige hjælp. Andre oplever at de må leve med en række planer og kontakter i et offentligt system, som borgeren oplever usammenhængende. Danske Socialrådgiverforening (DS) mener, der er stort behov for at tage fat på disse problemer. Systemerne skal gøres mere enkle, og vi skal skabe en meget mere sammenhængende indsats af hensyn til borgerne, medarbejderne og vores fællesskab. Dette notat identificerer nogle områder, indsatser og bestemmelser, hvor Lov om aktiv beskæftigelsesindsats (LAB) og Serviceloven (SEL) bør tænkes sammen for at give en bedre, mere virksom og sammenhængende indsats til de borgere, der får indsatser efter begge love. Notatet skal ses i sammenhæng med en række andre notater fra DS, der netop har sammenhæng og koordinering som mål. Blandt andet med forslag til revision og forenkling af LAB, forslag til en fælles udvikling af formålsbestemmelserne i de to love, forslag om en overordnet koordinerende plan samt om koordinerende sagsbehandlere, der skal sikre sammenhæng i indsatsen til de udsatte grupper.

2 Side 2 af 8 En evaluering af 27 kommuners forsøg med sammentænkning af LAB og SEL forventes offentliggjort snart. Erfaringerne fra disse forsøg kan give nye erkendelser, som bør sammenholdes med nedenstående. Forskellige perspektiver og tilgange i arbejdet med borgerne Udgangspunktet for de to lovgivninger er meget forskelligt. Målgruppen i LAB og tilgangen til borgeren er velafgrænset og båret af et kontraktligt forhold i forbindelse med tilbuddene. Der er rettigheder og forpligtelser og mange regler om omfang og indhold (proceskrav) i de tilbud, LAB indeholder. Serviceloven derimod rummer indsatser til borgere, der for en kortere periode eller livsvarigt står i en særlig situation med nedsat funktionsevne eller sociale problemer, som de skal kompenseres for. Borgere indenfor målgruppen får rettigheder til nogle former for hjælp, men omfang, indhold og tidsrammer er i meget begrænset omfang fastlagt entydigt i SEL. Mens der i LAB er en række objektive kriterier for støtten til borgeren og for de handlinger, borgeren skal deltage med, så er hjælpen i SEL baseret på en individuel, kompenserende tilgang til borgeren og på borgerens frivillige medvirken. Trukket lidt hårdt op: LAB er bundet af regler, pligter og rettigheder med begrænset plads til det faglige skøn. SEL er i udgangspunktet baseret på en individuel tilgang til borgeren og hjælpen, som mere baseres på en faglig vurdering af kompensationsbehov og tilpasset støtte. LAB er mere resultat- og målstyret, mens en indsats efter SEL kræver, at borgeren - eller en pårørende - kan være med til at definere og italesætte behovet for en indsats. Herudover arbejdes der i SEL med funktionsevnebegrebet, mens man i LAB arbejder med arbejdsevnebegrebet. Det medfører, at LAB arbejder med tilkendelseskriterier, mens SEL mere arbejder med kompensationsprincippet. De to principper kan i praksis kollidere. Borgeren kan godt have nedsat funktionsevne, men stadig have arbejdsevne. Derfor er borgeren ikke nødvendigvis berettiget til noget efter LAB, selvom vedkommende er berettiget til indsats efter SEL. Funktionsevne og arbejdsevne er ikke det samme, og DS mener ikke, at det er et mål at sammensmelte begreberne, da der er behov for begge. Men man må være opmærksom på de forskellige udgangspunkter og de udfordringer, det kan give. Ud fra et ønske om den bedste og mest sammenhængende indsats for borgeren kan man tvivle om det fornuftige i lovenes opbygning, både fra et individuelt og samfundsmæssigt perspektiv. Fx kan deltagelse i et forældrekursus for at undgå anbringelse af et barn, som sker på bekostning af et jobafklaringsforløb, være en indsats, der giver borgeren ro på hjemmefronten og forebygger andre problemer. En meget tidlig misbrugsbehandling på bekostning af rådighedssamtaler, CV, mv.

3 Side 3 af 8 kan i et længere perspektiv forbedre mulighederne for borgerens arbejdsevne og derfor være en god prioritering. Tilsvarende kan et fleksibelt beskæftigelsestilbud på en arbejdsplads være et vigtigt rehabiliterende element for en borger med sociale problemer, som kan være med til at afkorte vejen tilbage til beskæftigelse og et liv i bedre balance. Ønsket om en mere sammenhængende indsats mellem de to lovområder er ikke ny, og der har været tiltag for at nærme de to love til hinanden. Den seneste reform af serviceloven med formålsbestemmelsens fokus på beskæftigelse og en øget mulighed for forebyggelse er et eksempel. Det er også fokus på beskæftigelse i de sociale mål og i socialtilsynets kvalitetsmodel. Ressourceforløbene er et eksempel på, at beskæftigelseslovgivningen anvender servicelovens optik. Der er således et ønske om at fremme en mere sammenhængende indsats og lovgivning. DS mener, at der er behov for flere initiativer for at de to lovgivninger og deres logikker kan tilnærme sig hinanden: - Formålsparagrafferne skal samkøres mere end i dag, så lovenes formålsmæssige fundament flugter bedre. - Der skal indbygges forpligtelser for forvaltningerne til at medvirke til en sammenhængende indsats og koordinering i sager med sammensatte problemer. Fx i forhold til ressourceforløb og andre rehabiliterende indsatser. - Lovene skal lægge op til en mere sammenhængende og fleksibel indsats på tværs. Blandt andet ved, at borgere med sammensatte problemer kan få en overordnet koordinerende plan og en koordinerende sagsbehandler. - Der skal særskilt fokus på indsatser og forløb vedrørende udsatte unge, som skal samkøres bedre. De unge skal have langsigtede og forpligtende planer, så snart problemerne viser sig. Formålsbestemmelser og målgrupper Karakteren af de to lovgivninger ses tydeligt i lovenes formålsbestemmelser og målgruppeopdelinger. Hvor formålsbestemmelsen er minimalistisk i LAB, er den i SEL mere udbygget og underopdelt i forhold til typer af støtte, og den er retningsgivende for hjælpens mål og for den måde, den gives på. Omvendt forholder det sig med bestemmelserne om målgrupperne. I SEL er det alle borgere med opholdsgrundlag i Danmark, mens der i LAB er angivet en række specifikke målgrupper (14 styk). DS mener, at det er nødvendigt at revidere formålsbestemmelsen i LAB, så den bedre korresponderer med formålsbestemmelsen i SEL og i højere grad ser borgeren ud fra et helhedsperspektiv, der kan åbne for en koordineret og tværsekto-

4 Side 4 af 8 riel indsats. Formålsbestemmelsen i SEL er netop revideret, så den netop lægger mere op til en tværgående, rehabiliterende indsats DS foreslår en dybtgående reformulering af formålsbestemmelserne i LAB. De konkrete forslag og argumentationen omkring dem fremgår af vedlagte Notat om nye formålsbestemmelser i LAB DS foreslår også, at SELs nye formålsparagraf i voksenbestemmelserne (fra 1. januar 2018) underbygges i vejledninger mv., således at det tværgående, rehabiliterende sigte og målet om varig beskæftigelse understreges og formidles til kommunerne. Overordnet plan og koordinerende sagsbehandler For at sikre sammenhæng og progression for de borgere med sammensatte problemer med beskæftigelse og sociale forhold foreslår DS, at borgere, der har behov for en omfattende, sideløbende indsats fra flere sektorer, skal have ret til at få en overordnet plan, som kan koordinere indsatsen ud fra de planer herunder handleplaner efter SEL 141 og Min Plan efter LAB 28 som de enkelte sektorer udarbejder for deres indsats til disse borgere. Den koordinerende plan skal udarbejdes sammen med borgerne, så de får ejerskab til den og kan få overblik over og handlemulighed i forhold til, hvad der skal ske i deres liv. Svarende til indførelsen af en overordnet plan foreslår DS, at de borgere, der får ret til en plan også får ret til en koordinerende sagsbehandler, som får ansvaret for i dialog med borgeren at sikre koordinering ud fra planen. Erfaringsmæssigt kan en koordinerende sagsbehandler være af stor betydning for borgerne, fordi de kan skabe mere overblik, sammenhæng, kontinuitet og sikkerhed for fremdrift i sagerne. Erfaringen er dog også, at den koordinerende sagsbehandler både skal have en tværgående kompetence i forhold til de forskellige forvaltninger og tid, faglighed og ordentlige vilkår for at kunne løfte koordineringen. Disse forhold skal være på plads, når ordningen indføres. DS foreslår indførelse af ret til en overordnet plan og en koordinerende sagsbehandler for borgere, der har behov for en omfattende, sideløbende indsats fra flere sektorer. Det foreslås, at stort set identiske bestemmelser indsættes i SEL og LAB. De konkrete forslag og argumentationen omkring dem fremgår af vedlagte notat En fælles plan og koordinerende sagsbehandler til borgere med indsatser efter både Serviceloven og Lov om aktiv beskæftigelsesindsats.

5 Side 5 af 8 Samlet indsats for udsatte unge Et stort antal love regulerer indsatsen overfor unge, herunder: bestemmelser om udskoling i Folkeskoleloven og om Ungdommens Uddannelsesvejledning i Vejledningsloven, SELs børnebestemmelser med blandt andet efterværn, alle SELs voksenbestemmelser og bestemmelserne i LAB. Dertil kommer alle bestemmelserne om uddannelse til unge, som forventes udbygget. Alle disse lovgivninger til trods eller måske pga. dem så falder en alt for stor del af de unge igennem systemerne. Der er en stor gruppe unge, der trods intentioner og flere år med centrale målsætninger om det modsatte ikke opnår en uddannelse eller beskæftigelse, og som kan ende i en på flere måder udsat situation. Mange udsatte unge har alvorlige problemer med overgangen til voksenlivet. Det er derfor overordentlig vigtigt, at der gøres noget særskilt i forhold til ungegruppen. DS mener, at der er behov for et særligt fokus på gruppen, og foreslår, at der tages flere initiativer for at gøre indsatsen overfor udsatte årige sammenhængende, så ingen unge lades i stikken i de vanskellige overgange i ungdommen. Dette skal ske på baggrund af en samlet vurdering af de mange eksisterende regler og systemer på uddannelses-, beskæftigelses-, sundheds- og socialområdet for at se muligheder, sammenhænge og huller i indsatsen. DS foreslår, at unge, der forlader folkeskolen og ikke går videre i en ungdomsuddannelse, skal have en forpligtende plan, som de unge er med til at udarbejde, og som de kan se sig selv i. Planen skal løbe indtil de unge er godt i gang med en uddannelse, den skal kunne reaktiveres, hvis de senere dropper ud, og den skal kunne pege frem til den unge er 25 år, hvis det er nødvendigt. Den skal have progressionsmål, og der skal udpeges en gennemgående og koordinerende sagsbehandler for den unge, der skal følge op på mål i planen og støtte den unge i at gennemføre den. Den gennemgående sagsbehandler skal have myndighed på tværs af SEL og LAB. DS foreslår også, at kommunen forpligtes til at udarbejde en plan for alle unge, der fylder 15 år og har en foranstaltning efter kapitel 11 i SEL. Det skal være en sammenhængende plan fra år, som skal rumme mål og planer for overgangen til uddannelse, beskæftigelse og voksenliv. Planen skal revideres min en gang årligt. Kommunerne har efter Lov om organisering af beskæftigelsesindsatsen 6.2 mulighed for at etablere tværgående ungeforvaltninger for unge under 30 år uden uddannelse. Et mindretal af kommunerne benytter muligheden mere eller mindre. DS foreslår, at det skal gøres obligatorisk for kommunerne at etablere tværgående ungeforvaltninger eller tilsvarende tværsektorielle organiseringsformer til unge mellem 15 og 25 år, som kan yde en sammenhængende, stabil og relationsstærk indsats til de unge. Samtidig skal målgruppen i 6.2 udvides, så

6 Side 6 af 8 den kan omfatte alle udsatte unge. Udarbejdelsen af planer for de unge og udpegning af gennemgående sagsbehandler kan ske i den særlige ungeenhed. I forbindelse med forslaget skal der gennemføres en evaluering af kommunernes erfaringer med forskellige former for samarbejde omkring udsatte unge. Forpligtelse til at medvirke i arbejdet i de tværgående ungeenheder og med planerne til udsatte unge skal indskrives i både LAB, SEL, Vejledningsloven og relevant uddannelseslovgivning, så det er klart, hvordan de forskellige instanser skal deltage i indsatsen og i koordineringen. Det skal også gøres muligt at åbne for overførsel af tværgående myndighed og budgetansvar til de særlige ungeenheder. Når anbragte børn i efterværn vil uddanne sig, så kan der opstå uhensigtsmæssige sammenstød mellem LABs uddannelsespålæg og SELs bestemmelser om, at anbragte børn i efterværn efter det fyldte 18 år ikke har ret til at modtage SU. I sådanne tilfælde vil den unge få pålæg om at gå i uddannelse uden reel forsørgelse i form af SU. Kommunen dækker stadig dele af de unges leveomkostninger, fordi de er i efterværn efter kapitel 12 i SEL, så de ikke opfylder kriterierne i SUloven. I nogle tilfælde vil der dog ud fra en konkret vurdering af, om kommunen stadig dækker dele af en ungs leveomkostninger (ved ophold i plejefamilie eller på eget værelse, kollegier mv.), kunne gives dispensation. Unges fritidsjob kan være en vigtig og kvalificerende indgang til studieliv, beskæftigelse og netværk. Bestemmelserne i SEL om betaling for døgnophold betyder, at unge under offentlig forsørgelse straffes økonomisk ved at blive modregnet for indtægter fra et fritidsjob eller en opsparing. DS foreslår, at anbragte unge og unge i efterværn ligestilles med andre unge i forhold til forsørgelsesgrundlaget. Ressourceforløb og jobafklaringsforløb Ressourceforløb og jobafklaringsforløb er de indsatser i beskæftigelseslovgivningen, der bedst sikrer en helhedsorienteret tilgang til at få borgere med sammensatte problemer tættere på arbejdsmarked eller uddannelse. En kombineret indsats mellem LAB og SEL er sammentænkt i ordningerne fra start, men forpligtigelsen til at bidrage til disse forløb er kun skrevet ind i LAB. Ressourceforløb og jobafklaringsforløb skal også kunne genfindes i SEL, så det er tydeligt, at indsatser efter SEL er centrale i de rehabiliteringsforløb, som ressourceforløb og jobafklaringsforløb skal være. DS foreslår, at en formulering svarende til 68a, stk. 6 i LAB, der beskriver de tilbud, ressourceforløbene kan bestå af, og som understreger, at ressourceforløb

7 Side 7 af 8 kan indeholde indsats efter anden lovgivning, også indarbejdes i SEL, så forpligtigelsen til at arbejde sammen om ressourceforløb og jobafklaringsforløb tydeliggøres på tværs af sektorforvaltningerne. DS foreslår også i ovennævnte notat En fælles plan og koordinerende sagsbehandler til borgere med indsatser efter både Serviceloven og Lov om aktiv beskæftigelsesindsats, at det indskrives i SEL, at der er en forpligtigelse til at understøtte udarbejdelsen af en samlet plan og udpegningen af en koordinerende sagsbehandler i forbindelse med blandt andet ressourceforløb og jobafklaringsforløb. Mentorstøtte efter LAB og støttepersoner efter SEL LAB giver mulighed for at støtte overgangen til eller fastholdelsen af beskæftigelse med en mentor. Mentorstøtten skal have et beskæftigelsesformål, og den kan gives for på 6 måneder uanset om borgeren er ledig eller i støttet eller ordinær beskæftigelse. Mentorstøtten er ikke nærmere defineret i forhold til omfang og indhold, men den kan forlænges ud over de 6 måneder. Mentorer kan bruges til at støtte virksomheder, der tager borgere, der har brug for støtte ved opstart i beskæftigelse. I SEL kan der gives støttepersoner i 85, 99, 103 eller 104. Denne støtte er ikke nærmere defineret hverken i omfang eller varighed. Støtte efter SEL udgør i praksis et bredt spektrum af støtte: fra få timers støtteperson til faste ugeaktiviteter og helt til omfattende dag- og bostøtte i et botilbud. Hertil kommer, at ændringen af SEL 1. januar 2018 medfører, at de mere forebyggende og kollektive tilbud i SEL i højere grad vil have relevans for målgrupper i LAB. En del af mentorerne efter LAB og støttepersonerne efter SEL ligner hinanden, og i praksis kan de også være overlappende. Kommunerne arbejder nogle steder med at definere, hvad der i sager, hvor borgere er omfattet af både LAB og SEL, er den ene eller anden form for støttepersoner. Mentorstøtte efter LAB og støtte efter 85 i SEL er mest overlappende, og nogle kommuner har gjort indgangsdøren til boligen til en skillelinje mellem de to ordninger. Der er også kommuner, der - efter anbefaling fra STAR - har etableret teams, hvor medarbejdere i teamet både kan give støtteperson efter 85 og mentorstøtte, så borgeren kun møder én person. Der hersker dog en del usikkerhed og formodentlig også ukendskab i kommunerne om, hvilke tilbud der mest hensigtsmæssigt kan gives til hvilke borgere. DS mener, at der er behov for en kvalificering og afklaring af mulighederne for at give støtteperson og mentorer til borgere med komplekse problemer. Det kan

8 Side 8 af 8 gøres med en central vejledning om anvendelse af tilbud om personstøtte fra både LAB og SEL. DS mener, at det bør være en kommunal forpligtelse at beskrive og definere tilbud om støttepersoner og mentorer på tværs af social- og beskæftigelsesområdet.

Nye formålsbestemmelser i LAB

Nye formålsbestemmelser i LAB Notat Dato 24. august 2017 MEB Side 1 af 6 Nye formålsbestemmelser i LAB Formålsparagraffen i Lov om aktiv beskæftigelsesindsats (LAB) er ikke blevet ændret siden 2003 og er dermed ikke blevet opdateret

Læs mere

1 Sag nr. 19/ juli 2019 Trine Wittrup

1 Sag nr. 19/ juli 2019 Trine Wittrup Notat om anvendelse og sammenhæng i støtte til unge i udsatte positioner på tværs af forskellige myndighedsområder Der findes flere støttemuligheder til unge i forskellige lovgivninger, som dels kan tilbydes/bevilges

Læs mere

En fælles plan og koordinerende sagsbehandler til borgere med indsatser efter både SEL og LAB

En fælles plan og koordinerende sagsbehandler til borgere med indsatser efter både SEL og LAB Dato 24. august 2017 HEN Side 1 af 11 En fælles plan og koordinerende sagsbehandler til borgere med indsatser efter både SEL og LAB A. Én koordinerende plan Der er et stort koordineringsbehov for borgere,

Læs mere

Lovforslag Mulighed for at udarbejde en helhedsorienteret plan til borgere med komplekse og sammensatte problemer

Lovforslag Mulighed for at udarbejde en helhedsorienteret plan til borgere med komplekse og sammensatte problemer Lovforslag 232 - Mulighed for at udarbejde en helhedsorienteret plan til borgere med komplekse og sammensatte problemer Forslaget indeholder ændringer i: Beskæftigelsesloven Aktivloven - Min Plan revalidering

Læs mere

Susanne Wiederquist EN SAMMENHÆNGENDE BESKÆFTIGELSESINDSATS - EN WORKSHOP PÅ SOCIALRÅDGIVERDAGE 2017

Susanne Wiederquist EN SAMMENHÆNGENDE BESKÆFTIGELSESINDSATS - EN WORKSHOP PÅ SOCIALRÅDGIVERDAGE 2017 Susanne Wiederquist EN SAMMENHÆNGENDE BESKÆFTIGELSESINDSATS - EN WORKSHOP PÅ SOCIALRÅDGIVERDAGE 2017 1 Indledning: Sammenhængsreform Borgeren først en mere sammenhængende offentlig sektor Kilde: finansministeriet,

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på En plan for en sammenhængende indsats sammen med borgeren

Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på   En plan for en sammenhængende indsats sammen med borgeren Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på www.sim.dk/frikommuneforsoeg-ii. Frikommunenetværk Titel på forsøg Deltagerkommuner Faglig kontaktperson

Læs mere

I. Principper for en ny hovedlov om helhedsorienteret indsats

I. Principper for en ny hovedlov om helhedsorienteret indsats Aftaletekst 11. december 2018 Aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om rammerne for en helhedsorienteret indsats for borgere

Læs mere

NOTAT Sammenhængende kommunal Ungeindsats Køge 2 modeller

NOTAT Sammenhængende kommunal Ungeindsats Køge 2 modeller NOTAT Sammenhængende kommunal Ungeindsats Køge 2 modeller Velfærdsforvaltningen og børne- og ungeforvaltningen 1. Indledning På et fællesmøde den 4. april 2019 drøftede Skoleudvalget, Social- og arbejdsmarkedsudvalget

Læs mere

Vejen til uddannelse og beskæftigelse

Vejen til uddannelse og beskæftigelse Vejen til uddannelse og beskæftigelse - for udsatte unge mellem 15 og 23 år Til beslutningstagere i kommuner 1 Vejen til uddannelse og beskæftigelse for anbragte udsatte unge og tidligere mellem anbragte

Læs mere

Den Kommunale Ungeindsats i Hedensted Kommune

Den Kommunale Ungeindsats i Hedensted Kommune 12. juli 2019 Den Kommunale Ungeindsats i Hedensted Kommune Ifølge lov om kommunal indsats for unge har kommunalbestyrelsen ansvaret for, at der sker en koordinering af Den Kommunale Ungeindsats i Hedensted

Læs mere

Kvalitetsstandard for anbringelser. Pia J. Nielsen/Jan Dehn Leder af Familieafdelingen/Familiechef

Kvalitetsstandard for anbringelser. Pia J. Nielsen/Jan Dehn Leder af Familieafdelingen/Familiechef Familie og Børn Notat Til: Udvalget for Familie og Børn Sagsnr.: 2011/04413 Dato: 11-05-2011 Sag: Sagsbehandler: Kvalitetsstandard for anbringelser Pia J. Nielsen/Jan Dehn Leder af Familieafdelingen/Familiechef

Læs mere

Udsatte unge i uddannelse og arbejde Samspil på tværs - en juridisk eller praktisk udfordring? Odense, den 7. marts 2012

Udsatte unge i uddannelse og arbejde Samspil på tværs - en juridisk eller praktisk udfordring? Odense, den 7. marts 2012 Udsatte unge i uddannelse og arbejde Samspil på tværs - en juridisk eller praktisk udfordring? Odense, den 7. marts 2012 En koordineret indsats - hvilke muligheder er der i social- og beskæftigelseslovgivningen?

Læs mere

Underviser: Susanne Wiederquist, STATUS PÅ REGLERNE OM BESKÆFTIGELSESINDSATSEN FOR DS 2019

Underviser: Susanne Wiederquist, STATUS PÅ REGLERNE OM BESKÆFTIGELSESINDSATSEN FOR DS 2019 Underviser: Susanne Wiederquist, susanne@wiederquist.dk STATUS PÅ REGLERNE OM BESKÆFTIGELSESINDSATSEN FOR DS 2019 1 Udkast til ny beskæftigelseslov 2 Aftalen bygger pa følgende grundelementer: Færre og

Læs mere

Præsentation af problemet. Hvorfor arbejder organisationer med problemet? Indholdet af forslaget

Præsentation af problemet. Hvorfor arbejder organisationer med problemet? Indholdet af forslaget Dokument oprettet 19-08-2009 Sag 09/693 Dok. 9195/09 MER/ck Baggrundsnotat til forslag fra HK, Dansk Socialrådgiverforening (DS) og Danske Handicaporganisationer (DH) om udviklings- og rehabiliteringsindsats

Læs mere

Ressourceforløb. Social- og Sundhedsudvalget, 29. november

Ressourceforløb. Social- og Sundhedsudvalget, 29. november Ressourceforløb Social- og Sundhedsudvalget, 29. november 2016 www.ballerup.dk Hvorfor en sag om ressourceforløb og netop nu? Vi ønsker fornyet og forstærket politisk signal på tværs af udvalg om den tværsektorielle

Læs mere

JOBCENTER. Sygedagpenge. Førtidspension. Jobafklaringsforløb. Fleksjob eller. Ordinært arbejde. Ressourceforløb

JOBCENTER. Sygedagpenge. Førtidspension. Jobafklaringsforløb. Fleksjob eller. Ordinært arbejde. Ressourceforløb JOBCENTER Ressourceforløb Førtidspension Fleksjob eller Sygedagpenge Jobafklaringsforløb Ordinært arbejde Privatpraktiserende socialrådgiver Susanne Koch Larsen Aktiviteter inden første opfølgning (inden

Læs mere

Det er vigtigt, at den unge og dennes forældre inddrages tidligt og oplever overgangen som et sammenhængende forløb.

Det er vigtigt, at den unge og dennes forældre inddrages tidligt og oplever overgangen som et sammenhængende forløb. NOTAT RÅDHUSET Børne- og Velfærdsforvaltningen Børne- og Faglig konsulent: Lisbeth Holager Dato: 14. august 2014/lhh Samarbejdsaftale Der er indgået en samarbejdsaftale mellem Børne- og, Ældre- og Handicapafdelingen

Læs mere

Den sammenhængende Ungeindsats i Aalborg Kommune pr. 1. august 2019

Den sammenhængende Ungeindsats i Aalborg Kommune pr. 1. august 2019 Den sammenhængende Ungeindsats i Aalborg Kommune pr. 1. august 2019 Nedenfor beskrives kort baggrund, formål, målgruppe, nye indsatser og organisering af den sammenhængende ungeindsats i Aalborg Kommune.

Læs mere

Workshop 26. august 2015 Det samfundsnyttige landbrug og dets vilkår

Workshop 26. august 2015 Det samfundsnyttige landbrug og dets vilkår Workshop 26. august 2015 Det samfundsnyttige landbrug og dets vilkår Løsning af sociale opgaver: Hvilke muligheder findes der i social- og beskæftigelseslovgivningen for at arbejde med socialt udsatte

Læs mere

Socialafdelingen oplever, at der ofte er udfordringer i at sikre sammenhænge i overgange i forhold til unges uddannelse (15-25 årige).

Socialafdelingen oplever, at der ofte er udfordringer i at sikre sammenhænge i overgange i forhold til unges uddannelse (15-25 årige). Bilag 2 initiativer på Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalgets område Initiativ Sikre sammenhæng i overgange Forankring Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Udfordring Hvad ønsker man at forandre og

Læs mere

Beskæftigelsesregion Syddanmark. Førtidspensions- og fleksjobreformen Oplæg på netværksmøde for hjerneskadekoordinatorer

Beskæftigelsesregion Syddanmark. Førtidspensions- og fleksjobreformen Oplæg på netværksmøde for hjerneskadekoordinatorer Beskæftigelsesregion Syddanmark Førtidspensions- og fleksjobreformen plæg på netværksmøde for hjerneskadekoordinatorer isposition Baggrund og intentioner Indhold i indsatserne Processen før og under indsatserne

Læs mere

Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet. Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet i Halsnæs Kommune

Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet. Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet i Halsnæs Kommune Notat Sagsnr.: 2011/0002923 Dato: 14. december 2011 Sag: Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet Sagsbehandler: Lise Møller Jensen Udviklingskonsulent Overordnede principper for

Læs mere

Tværgående borgerforløb. Ansøgning om frikommuneforsøg [Navne på ansøgende Kommuner]

Tværgående borgerforløb. Ansøgning om frikommuneforsøg [Navne på ansøgende Kommuner] Tværgående borgerforløb Ansøgning om frikommuneforsøg [Navne på ansøgende Kommuner] April 2016 Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af frikommuneforsøget om Tværgående borgerforløb...1 1.1 Centrale og fælles

Læs mere

HANDICAPPOLITIK. Den foreliggende handikappolitik er godkendt i foråret 2018 og afløser Hørsholms handikappolitik fra 2002.

HANDICAPPOLITIK. Den foreliggende handikappolitik er godkendt i foråret 2018 og afløser Hørsholms handikappolitik fra 2002. HANDICAPPOLITIK Indledning. Forord: Den foreliggende handikappolitik er godkendt i foråret 2018 og afløser Hørsholms handikappolitik fra 2002. Det er med den nye politik vigtigt at afspejle de intentioner,

Læs mere

SKABELON: Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II

SKABELON: Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II SKABELON: Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på http://www.oim.dk/arbejdsomraader/frikommuneforsoeg-ii/. Frikommunenetværk Titel på forsøg

Læs mere

Bedre veje til uddannelse og job MODEL FOR SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS

Bedre veje til uddannelse og job MODEL FOR SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS 2018 Bedre veje til uddannelse og job MODEL FOR SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS Sammenhængende Ungeindsats i Hvidovre Kommune Indhold Baggrund...2 Kommunernes ansvar...2 Tal på Hvidovre Kommunes unge...3 Vision...4

Læs mere

Handicappolitik. Rudersdal Kommune 2012

Handicappolitik. Rudersdal Kommune 2012 Handicappolitik Rudersdal Kommune 2012 2 Indledning Forord Den foreliggende handicappolitik er udarbejdet i foråret 2012 og afløser Rudersdal Kommunes psykiatri- og handicappolitik fra 2008. I den nye

Læs mere

For en nærmere beskrivelse af centret målsætning og primære aktiviteter henvises til www.csvsydostfyn.dk 2

For en nærmere beskrivelse af centret målsætning og primære aktiviteter henvises til www.csvsydostfyn.dk 2 Projektsynopsis Baggrund Baggrunden for projektet er i korthed følgende: CSV Sydøstfyn har gennem en årrække arbejdet målrettet med at udsluse ressourcesvage unge til det ordinære arbejdsmarked 1. Effekten

Læs mere

Forslag til revision af Lov om aktiv beskæftigelsesindsats

Forslag til revision af Lov om aktiv beskæftigelsesindsats Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 100 Offentligt Notat Dato 25. august 2017 MLJ+HEN+MEB+MEG Side 1 af 21 Forslag til revision af Lov om aktiv beskæftigelsesindsats Indhold:

Læs mere

Referat af møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Referat af møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Mødetidspunkt 17-05-2017 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Protokollen blev læst og mødet hævet kl: 18:15 Tilstede: Poul Vagn

Læs mere

Høringssvar fra KL vedrørende revision af servicelovens voksenbestemmelser

Høringssvar fra KL vedrørende revision af servicelovens voksenbestemmelser Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Holmens Kanal 22 1060 København K. Sendt pr. mail til tha@sm.dk. Høringssvar fra KL vedrørende revision af servicelovens voksenbestemmelser

Læs mere

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE /2 Vi vil samarbejdet med de socialt udsatte Den første politik for socialt udsatte borgere udkom i 2009. Den politik var og er vi stadig stolte over.

Læs mere

Oplæg om Ballerup Kommunes Ungeområde

Oplæg om Ballerup Kommunes Ungeområde Oplæg om Ballerup Kommunes Ungeområde BSU/EBU februar 2018 www.ballerup.dk Ballerup Kommunes 0-25 års strategi Sammenhængen i udviklingen 0-25 år Forpligtende samarbejder Fællesskab for Alle Alle i Fællesskab

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2017 Nyborg Kommune

Beskæftigelsesplan 2017 Nyborg Kommune Beskæftigelsesplan Kommune Oktober 2016, Version 2 Indledning Kommune udarbejder hvert år en beskæftigelsesplan. Beskæftigelsesplanen tager udgangspunkt i Kommunes politikker, herunder sundhedspolitikken

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Mødetidspunkt 17-05-2017 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget 17-05-2017

Læs mere

Forslag til forenkling af Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats

Forslag til forenkling af Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats Notat Dato 26. april 2017 MLJ + HEN Side 1 af 18 Forslag til forenkling af Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats Indhold: Forord: Det er nødvendigt at forenkle beskæftigelsessystemet Resumé af DS forslag

Læs mere

Ønsker til kvalitetsudvikling af plejefamilieområdet

Ønsker til kvalitetsudvikling af plejefamilieområdet Notat Dato 12. oktober 2017 MEG Side 1 af 5 Ønsker til kvalitetsudvikling af plejefamilieområdet Baggrund tendenser i anvendelsen af plejefamilier Udviklingen af anbringelsesområdet er de sidste 5-10 år

Læs mere

Indspil til forenkling af Lov om aktiv beskæftigelsesindsats

Indspil til forenkling af Lov om aktiv beskæftigelsesindsats Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 100 Offentligt NOTAT Kontakt: Tine Maj Holm tih@sl.dk Dok.nr. 3624822 Sagsnr. 2017-SLCPP-00053 29-06-2017 Indspil til forenkling af

Læs mere

HANDICAP OG PSYKIATRI. Fra barn til voksen. Information til unge med særlige behov

HANDICAP OG PSYKIATRI. Fra barn til voksen. Information til unge med særlige behov HANDICAP OG PSYKIATRI Fra barn til voksen Information til unge med særlige behov Som ung skal du være opmærksom på: I overgangen fra ung til voksen er der rent lovgivningsmæssigt mange ting, som ændrer

Læs mere

Punkt 6 Overordnet præsentation til beskæftigelsesområdet. Sagsnr. 2014-2531

Punkt 6 Overordnet præsentation til beskæftigelsesområdet. Sagsnr. 2014-2531 Punkt 6 Overordnet præsentation til beskæftigelsesområdet Sagsnr. 2014-2531 Tema: Beskæftigelsesområdet overordnet Indhold Vi kommer kort rundt om: Formål, lovgivning og reformer på beskæftigelsesområdet

Læs mere

Beskrivelsen skal belyse, hvordan den unge kan møde en tværgående indsats i den kommunale ungeindsats.

Beskrivelsen skal belyse, hvordan den unge kan møde en tværgående indsats i den kommunale ungeindsats. Social, Job og Sundhed Skole og Børn Sagsnr. 290007 Brevid. NOTAT: Organisering af en samlet kommunal ungeindsats Januar 2019 Indledning Processen for den fremtidige organisering af Ungdommens Uddannelsesvejledning

Læs mere

Udkast til Beskæftigelsesstrategi for Gribskov Kommune

Udkast til Beskæftigelsesstrategi for Gribskov Kommune Udkast til Beskæftigelsesstrategi for Gribskov Kommune 2019 2022 Strategiens afsæt Udviklingen på arbejdsmarkedet går stærkt i disse år, ledigheden er faldende og flere bliver en del af arbejdsmarkedet.

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Familieafdelingen Overgang fra barn og ung med særlige behov til voksen med særlige behov Overgangen fra barn til voksen med særlige behov

Læs mere

9.5.14. Fælles strategi for ressourceforløb i Lejre Kommune

9.5.14. Fælles strategi for ressourceforløb i Lejre Kommune 9.5.14 Fælles strategi for ressourceforløb i Lejre Kommune 1. Indledning Med førtidspensionsreformen og de efterfølgende reformer på beskæftigelsesområdet kontanthjælpsreformen og sygedagpengereformen

Læs mere

Nye reformer - nye løsninger

Nye reformer - nye løsninger Nye reformer - nye løsninger Førtidspension og fleksjobreform i korte træk Den grundlæggende intention bag den nye førtidspensions og fleksjobreform er at komme væk fra et system, hvor borgeren får tilkendt

Læs mere

Forenkling af beskæftigelsesindsatsen Regel Indhold Berørte målgrupper Vurdering Ensrettet samtaleforløb på tværs af målgrupper

Forenkling af beskæftigelsesindsatsen Regel Indhold Berørte målgrupper Vurdering Ensrettet samtaleforløb på tværs af målgrupper Forenkling af beskæftigelsesindsatsen Ensrettet samtaleforløb på tværs af målgrupper Fire samtaler i jobcenteret det første halve år (også ved ydelsesskift) herefter individuelt tilrettelagt Kontant- og

Læs mere

Notat om nye revalideringsbestemmelser

Notat om nye revalideringsbestemmelser Notat Dato 24. august 2017 MEB Side 1 af 10 Notat om nye revalideringsbestemmelser Revalidering er den beskæftigelsesrettede indsats, hvor flest borgere efter afsluttet forløb opnår ordinær beskæftigelse

Læs mere

Vejledning om dokumentationskravet ved behandling af sager, hvor det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen

Vejledning om dokumentationskravet ved behandling af sager, hvor det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Dato: 11. september 2014 Vejledning om dokumentationskravet ved behandling af sager, hvor det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen

Læs mere

Helhedsorienteret indsats over for udsatte familier udvalgte erfaringer

Helhedsorienteret indsats over for udsatte familier udvalgte erfaringer Helhedsorienteret indsats over for udsatte familier udvalgte erfaringer Ulf Hjelmar Forskningsprogramleder, ph.d. Nyborg 2. november 2017. 2 Indsatser der skal spille sammen Beskæftigelsesområdet Virksomhedspraktik

Læs mere

S 60 om at kommunerne skal overholde retssikkerhedsloven 7 a

S 60 om at kommunerne skal overholde retssikkerhedsloven 7 a Beskæftigelsesminister s svar til folketingsmedlem Finn Sørensen (EL) på spørgsmål, der dækker samme områder, som Ulf Harbo har stillet spørgsmål til. S 60 om at kommunerne skal overholde retssikkerhedsloven

Læs mere

Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version

Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version 21.11.2011 1. Indledning Indeværende handleplan er den indledende skitse omkring ungeindsatsen med særligt fokus på tematikker opsat på mål og målopfyldelse.

Læs mere

13 forslag til forbedrede ressourceforløb, fleksjob mv.

13 forslag til forbedrede ressourceforløb, fleksjob mv. Dato 22. august 2017 HEN + MEB Side 1 af 12 13 forslag til forbedrede ressourceforløb, fleksjob mv. Formålet med ressourceforløbene er at skabe en helhedsorienteret og koordineret indsats for at bringe

Læs mere

Investering i en forstærket indsats til udsatte ledige tjener sig mange gange hjem

Investering i en forstærket indsats til udsatte ledige tjener sig mange gange hjem Notat Dato 24. marts 2017 MLJ Side 1 af 5 Investering i en forstærket indsats til udsatte ledige tjener sig mange gange hjem Beskæftigelsesområdet, har gennem en årrække været præget af store reformer.

Læs mere

Lovens rammer for voksne med psykisk sygdom tirsdag d.3.september 2013

Lovens rammer for voksne med psykisk sygdom tirsdag d.3.september 2013 Handicapkonsulent Region Sjælland, PsykInfo Lovens rammer for voksne med psykisk sygdom tirsdag d.3.september 2013 Socialrådgiver handicapkonsulent Inge Louv www.ingelouv.dk Sektoransvar Når man har brug

Læs mere

Mette Laurberg konsulent i Dansk Socialrådgiverforening

Mette Laurberg konsulent i Dansk Socialrådgiverforening Mette Laurberg konsulent i Dansk Socialrådgiverforening De overordnede politiske mål med reformerne Alle skal have en chance Ingen skal parkeres (især ikke de unge) Unge skal have uddannelse Dem, som kan,

Læs mere

Beskæftigelsespolitik. Fredensborg Kommune Revideret marts 2016

Beskæftigelsespolitik. Fredensborg Kommune Revideret marts 2016 Beskæftigelsespolitik Fredensborg Kommune Revideret marts 2016 1 Forord Det er med glæde, at jeg på Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalgets vegne kan præsentere de politiske standpunkter og ambitioner for

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 4

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 4 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 4 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen

Læs mere

Barrierer for en helhedsorienteret indsats

Barrierer for en helhedsorienteret indsats Evaluering af frikommuneforsøg Barrierer for en helhedsorienteret indsats Gladsaxe Kommune Afleveret april 2016 Evaluering af frikommuneforsøg: Barriere for en helhedsorienteret indsats side 1 Indhold

Læs mere

Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik

Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik 2012-2015 J. nr. 16.20.00P22 1 Forord ved Borgmesteren Her kommer tekst fra borgmesteren J. nr. 16.20.00P22 2 Indhold 1. Rusmiddelpolitik for Gladsaxe Kommune...

Læs mere

Den kommunale ungeindsats i Næstved Kommune

Den kommunale ungeindsats i Næstved Kommune Den kommunale ungeindsats i Næstved Kommune - Fra 1. august 2019 Hvorfor en ny sammenhængende ungeindsats? I juni 2018 kom der en ny Lov om kommunal indsats for unge under 25 år. Loven bygger på følgende:

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 6

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 6 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 6 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen

Læs mere

Servicestandard for praktisk pædagogisk støtte i hjemmet

Servicestandard for praktisk pædagogisk støtte i hjemmet Servicestandard for praktisk pædagogisk støtte i hjemmet Lovgrundlag Lov om Social Service 52, stk. 3, nr. 2 Mål med indsats Målet er at understøtte forældrene til at tage vare på og ansvar for barnet

Læs mere

Bilag 2. Hovedpunkter i anbringelsesreformen:

Bilag 2. Hovedpunkter i anbringelsesreformen: Bilag 2 Hovedpunkter i anbringelsesreformen: 1. Tidlig og sammenhængende indsats. Forebyggelse og en tidlig indsats er af afgørende betydning for at sikre udsatte børn og unge en god opvækst. Anbringelsesreformen

Læs mere

Bekendtgørelse om rehabiliteringsplan og rehabiliteringsteamets indstilling om ressourceforløb, fleksjob, førtidspension m.v.

Bekendtgørelse om rehabiliteringsplan og rehabiliteringsteamets indstilling om ressourceforløb, fleksjob, førtidspension m.v. BEK nr 490 af 27/05/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 10. juli 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 16/06397 Senere

Læs mere

Vejledende serviceniveau for socialpædagogisk støtte Lov om social service 85

Vejledende serviceniveau for socialpædagogisk støtte Lov om social service 85 Vejledende serviceniveau for socialpædagogisk støtte Lov om social service 85 Indhold 1. Formålet med støtten... 3 2. Kerneopgaven... 3 3. Målgruppen og indsatsen... 3 4. Den rehabiliterende tilgang...

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 2

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 2 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 2 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen

Læs mere

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 1 Indhold Indledning... 3 Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov... 5 Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 Livskvalitet gennem støtte i eget hjem... 7 Fokus på borgertilfredshed... 8

Læs mere

Emne: Tilpasning af den kommunale ungeindsats i Kolding

Emne: Tilpasning af den kommunale ungeindsats i Kolding Notatark Emne: Tilpasning af den kommunale ungeindsats i Kolding 29. november 2018 - Sagsnr. 18/104 1. Indledning Kolding Kommune har stort fokus på de unge. Det gælder også de unge, der har behov for

Læs mere

Status på førtidspension Status på bunkebekæmpelse af sager fra kredsretterne i Grønland Status på hjælp til børn og unge Handicapcenter Martha Lund

Status på førtidspension Status på bunkebekæmpelse af sager fra kredsretterne i Grønland Status på hjælp til børn og unge Handicapcenter Martha Lund Status på førtidspension Status på bunkebekæmpelse af sager fra kredsretterne i Grønland Status på hjælp til børn og unge Handicapcenter Martha Lund Olsen Marts 2014 Status førtidspensionsreformen Marts

Læs mere

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015 Handicaprådet i Ballerup 25. marts 2015 Det specialiserede handicapområde Jobcenteret mål: Få borgere i uddannelse Få borgere i job Fastholde sygemeldte på arbejdsmarkedet 2 Indsatser Vi arbejder ud fra

Læs mere

Hvad er helhed i social sagsbehandling egentlig? A rsmøde for Myndighedspersoner 17. november 2014

Hvad er helhed i social sagsbehandling egentlig? A rsmøde for Myndighedspersoner 17. november 2014 Hvad er helhed i social sagsbehandling egentlig? A rsmøde for Myndighedspersoner 17. november 2014 Helhedsbetragtning Helhedsvurdering Helhedssyn Helhedsvisitation Hvad siger juraen? krav og udfordringer?

Læs mere

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov 2 Indhold: Indledning...3 Vision: Omsorgskommunen Ringsted...4 Politikkens opbygning...5 Kvalitet i hverdagen...6 Fællesskab, deltagelse, erhverv,

Læs mere

Tjekliste til fordele og udfordringer ved forskellige organiseringsformer

Tjekliste til fordele og udfordringer ved forskellige organiseringsformer Tjekliste til fordele og udfordringer ved forskellige organiseringsformer Området for børn og unge med særlige behov kan overordnet set organiseres på forskellige måder. Hver organisering har sine fordele,

Læs mere

Nye vilkår for socialt arbejde i jobcentrene? - Når rehabilitering oversættes til beskæftigelsesfremme

Nye vilkår for socialt arbejde i jobcentrene? - Når rehabilitering oversættes til beskæftigelsesfremme Nye vilkår for socialt arbejde i jobcentrene? - Når rehabilitering oversættes til beskæftigelsesfremme FORS 2013 Workshop Dorte Caswell Tanja Dall Jensen Mikkel Bo Madsen Plan Rehabiliteringstiltag i de

Læs mere

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov Udkast - maj 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og afstikker retningen for indsatser og initiativer på området

Læs mere

Dansk Socialrådgiverforenings holdning til aktuelle social- og beskæftigelsespolitiske emner

Dansk Socialrådgiverforenings holdning til aktuelle social- og beskæftigelsespolitiske emner Notat Dato 1. december 2016 Side 1 af 5 Dansk Socialrådgiverforenings holdning til aktuelle social- og beskæftigelsespolitiske emner Socialpolitik: Forebyggelse Dansk Socialrådgiverforening er meget optaget

Læs mere

Enhedslisten har stillet følgende spørgsmål til besvarelse efter reglerne om 10 dages forespørgsel:

Enhedslisten har stillet følgende spørgsmål til besvarelse efter reglerne om 10 dages forespørgsel: Notat Side 1 af 6 Til Til Kopi til Byrådets medlemmer Orientering Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten om førtidspensions- og fleksjobreform Enhedslisten har stillet følgende spørgsmål

Læs mere

Workshop 1 Rehabilitering som afsæt Vært Odense og Aalborg Kommune

Workshop 1 Rehabilitering som afsæt Vært Odense og Aalborg Kommune Workshop 1 Rehabilitering som afsæt Vært Odense og Aalborg Kommune Odense og Aalborg præsenterer tilgange til rehabilitering af unge mennesker med sociale udfordringer (f.eks. psykiske) med svag tilknytning

Læs mere

Mennesker med udviklingshæmning og reformen af førtidspension og fleksjob

Mennesker med udviklingshæmning og reformen af førtidspension og fleksjob Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Den 20 02 2018 D.nr.356921 Sagsbeh. th_lev Vedr.: Høringsvar - Præcisering af regler om ressourceforløb og dokumentationskrav for tilkendelse af førtidspension

Læs mere

Bedre veje til uddannelse og job

Bedre veje til uddannelse og job Bedre veje til uddannelse og job Den kommunale ungeindsats Kort gengivet Aftaletekst for en sammenhængende kommunal ungeindsats Der er i dag et uklart myndighedsansvar for målgruppen for de forberedende

Læs mere

Handicapfaggruppens konference 2016

Handicapfaggruppens konference 2016 Handicapfaggruppens konference 2016 Voksenreformen Regeringen har igangsat en reform af servicelovens voksenbestemmelser. Det gennemgøres i samarbejde mellem Social- og Indenrigsministeriet, Finansministeriet

Læs mere

Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse

Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse Bilag 1 6. april 2017 Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse Projektets indsatsmodel bygger på eksisterende viden om hvilke indsatser, der virker i forhold at hjælpe målgruppen af udsatte

Læs mere

Borgere med komplekse problemstillinger Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og borgere i ressourceforløb. Arbejdsmarked

Borgere med komplekse problemstillinger Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og borgere i ressourceforløb. Arbejdsmarked Borgere med komplekse problemstillinger Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og borgere i ressourceforløb Arbejdsmarked Introduktion til borgere med komplekse problemstillinger Kort om lovgivningen

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016 Fortsat fremgang og alle skal med

Beskæftigelsesplan 2016 Fortsat fremgang og alle skal med Beskæftigelsesplan 2016 Fortsat fremgang og alle skal med Pixie-version, januar 2016 Introduktion Pilen peger opad for det syddanske arbejdsmarked og for beskæftigelsesudviklingen i Esbjerg og Fanø Kommuner.

Læs mere

Sammenhængende kommunal ungeindsats

Sammenhængende kommunal ungeindsats Sammenhængende kommunal ungeindsats Kommunen får det fulde ansvar for at gøre alle unge parate til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse. Målet er, at den unge gennemfører en ungdomsuddannelse

Læs mere

Udkast til Beskæftigelsesplan 2017 for Varde Kommune

Udkast til Beskæftigelsesplan 2017 for Varde Kommune Udkast til Beskæftigelsesplan 2017 for Varde Kommune Kort om arbejdsmarkedet i Varde Kommune Et udfordrende mismatch Ledigheden har de seneste år været faldende, mens beskæftigelsen har udviklet sig relativt

Læs mere

Den fremrykkede evaluering af reform af førtidspension og fleksjob:

Den fremrykkede evaluering af reform af førtidspension og fleksjob: Den fremrykkede evaluering af reform af førtidspension og fleksjob: Der er fuld gang i evalueringen af FØP-reformen. Dels er der offentliggjort en hovedrapport om evaluering af reglerne om førtidspension

Læs mere

Under kerneopgaven Fællesskab er der tre politiske målsætninger beskrevet som tre tværgående temaer:

Under kerneopgaven Fællesskab er der tre politiske målsætninger beskrevet som tre tværgående temaer: Politiske effektmål Holbæk Kommune ønsker at tilbyde bedst mulig service til borgere og virksomheder, for de penge vi har. Byrådet har besluttet 27 overordnede politiske effektmål, som dækker kommunens

Læs mere

Afklaringsforløb og støtte-/mentorordning Sen-hjerneskadeområdet

Afklaringsforløb og støtte-/mentorordning Sen-hjerneskadeområdet BILAG 1 Afklaringsforløb og støtte-/mentorordning Sen-hjerneskadeområdet Målgruppen Målgruppen består af personer i alderen 18 til 65 år, som pga. senhjerneskade har ret og pligt til et tilbud efter Lov

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN

BESKÆFTIGELSESPLAN 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere i job

Læs mere

Danmark. Indledning. Ansvarsfordeling mellem stat, region og kommune NOTAT. Tilbud til udsatte børn og unge i Danmark

Danmark. Indledning. Ansvarsfordeling mellem stat, region og kommune NOTAT. Tilbud til udsatte børn og unge i Danmark NOTAT Titel Fra: Til: Tilbud til udsatte børn og unge i Danmark Elisabeth Marian Thomassen, Servicestyrelsen, Danmark Valuta för pengarna? Kvalitetssäkring och uppföljning av barns uppväxtvillkor i nordiska

Læs mere

Klinisk Socialmedicin & Rehabilitering

Klinisk Socialmedicin & Rehabilitering Klinisk Socialmedicin & Rehabilitering Faglig Temadag 20. november 2012 Reform af førtidspension og fleksjob Anette Larsen Socialfaglig konsulent Mål for reformen Flest mulige i arbejde og størst mulige

Læs mere

11 konkrete forslag til forbedrede ressourceforløb

11 konkrete forslag til forbedrede ressourceforløb Dato 30. september 2016 HEN + MEB Side 1 af 9 11 konkrete forslag til forbedrede ressourceforløb Formålet med ressourceforløbene er at skabe en helhedsorienteret og koordineret indsats for at bringe borgere

Læs mere

KL budskaber til reform af kontanthjælpen

KL budskaber til reform af kontanthjælpen KL budskaber til reform af kontanthjælpen KL er helt enig i behovet for en kontanthjælpsreform. Ambitionen med en reform må først og fremmest være at sikre bedre rammer for en indsats, der gør en større

Læs mere

Betingelser for at iværksætte ressourceforløb og dokumentationskrav

Betingelser for at iværksætte ressourceforløb og dokumentationskrav Beskæftigelsesudvalget 2017-18 L 193 Bilag 1 Offentligt 29. JANUAR 2018 7520659 SFS/ATAB Betingelser for at iværksætte ressourceforløb og dokumentationskrav for tilkendelse af førtidspension 1. INDLEDNING

Læs mere

Velfærdsforvaltningen. Referat. til mødet i. Jobudvalget. 16. august 2012 i Jobcentret, mødelokale 1.34 B

Velfærdsforvaltningen. Referat. til mødet i. Jobudvalget. 16. august 2012 i Jobcentret, mødelokale 1.34 B Velfærdsforvaltningen Referat til mødet i Jobudvalget 16. august 2012 i Jobcentret, mødelokale 1.34 B Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 89 "Vejle-loven" på beskæftigelsesområdet 181 181 00.22.00-P08-2-11

Læs mere

2. Afskaffelse af nuværende matchkategorier og indførelse af nye visitationskriterier

2. Afskaffelse af nuværende matchkategorier og indførelse af nye visitationskriterier GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen - Analyse og Udvikling Den 12. december 2013 Tine Hansen og Ebbe Holm 1. Indledning Kontanthjælpsreformen træder i kraft 1. januar 2014. Det overordnede

Læs mere

VELKOMMEN TIL SESSION 2

VELKOMMEN TIL SESSION 2 26. SEPTEMBER 2018 FGU TRÆF 2018 - #FGU VELKOMMEN TIL SESSION 2 KONTAKTPERSONORDNINGEN Kontaktpersonordningen Session 2: Oplæg v/ Lisa Goth og Helene Valgreen 26-09-2018 KL's FGU-træf 2018: Sammen om de

Læs mere

Regelforenkling og Sammen med borgeren en helhedsorienteret indsats

Regelforenkling og Sammen med borgeren en helhedsorienteret indsats Regelforenkling Som led i sammenhængsreformen er regelforenkling det ene af 6 spor. Denne vil indebære, at der blive udarbejdet en ny LAB lov. Loven forventes at træde i kraft den 1. juli 2019 med få undtagelser,

Læs mere

Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3

Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3 Ledelsestilsyn Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3 Udvælgelse af sager til ledelsesmæssig revision... 3 Kontrollen gennemførelse

Læs mere