ALLE LÆRERE ER SKRIVELÆRERE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ALLE LÆRERE ER SKRIVELÆRERE"

Transkript

1 ALLE LÆRERE ER SKRIVELÆRERE Læsevejlederkonference 2014 Roskilde. 30. oktober Mette Bak Bjerregaard Projektkonsulent

2 AGENDA Skrivning og skriftlighed nogle definitioner Alle lærere er skrivelærere Strategiorienteret skriveundervisning Teamsamarbejde om elevers skriveudvikling Læsevejlederens rolle i forhold til skriveudvikling The National Writing Project

3 SKRIFTLIGHED - EN NØGLEKOMPETENCE I NUTIDENS SAMFUND Skriftlig kommunikation er blevet en nøglekompetence i dagens samfund. Informations- og kommunikationsteknologien har meget af æren for dette. Skrivning har overtaget i mange kommunikationssituationer, hvor vi tidligere brugte det mundtlige sprog. Der bliver skrevet mere end nogensiden før, både fagligt og privat, i uddannelse og i arbejdsliv. Vi sender s, SMS er, skriver instruktioner og rapporter, deltager i netdiskussioner og chatgrupper for blot at nævne nogle. Samtidig har mange af de muligheder som skriften besidder i forhold til at lagre, sortere, vurdere og videreudvikle viden, ført til, at skrivning fremstår som en væsentlig videns- og innovationsstrategi. Skrivning er blevet vigtigt i alle fag og i de fleste arbejdssituationer. Skrivningen har fået et opsving og det er sket hurtigt. (Matre, 2006:9 min oversættelse).

4 SKRIVNING EN DEFINITION At kunne skrive vil sige at kunne ytre sig forståeligt på en hensigtsmæssig måde om forskellige emner, og kunne kommunikere med andre. Skrivning er desuden et redskab til at udvikle egne tanker og læring. For at kunne skrive forståeligt og hensigtsmæssigt skal forskellige delfærdigheder udvikles og struktureres. Dette indebærer at være i stand til at planlægge, udforme og bearbejde tekster som er tilpasset skrivningens indhold og formål. (Utdanningsdirektoratet, 2012 min oversættelse)

5 SKRIVNING SOM LÆRINGSSTRATEGI Skrivning gør tankerne synlige. Skrivning gør det praktisk muligt at holde rede på tankerne, finde dem frem igen og følge udviklingen af dem. Ved at gå tilbage til det, der er skrevet, kan vi omformulere planer, opdage nye net af associationer og komme videre i tænkningen. Skrivning hjælper os både til at få øje på nye sammenhænge og til at afsløre mangel på sammenhæng og forståelse. Skrivning fører til dybdelæring i stedet for overfladisk læring og hjælper os til at tilegne os fagstoffet. Skrivning kan føre til ny erkendelse og indsigt. Skrivning er altså en vigtig læringsstrategi. (Dysthe, 2001)

6 DEN KOMETENTE SKRIVER En kompetent skriver er kompetent fordi han har viden om tekster og kan vurdere den skrivesituation han står i således, at han kan tilpasse teksten til skrivningens formål. Desuden mestrer han, bevidst eller ubevidst, en række teknikker eller procedurer som tages i brug i forskellige skrivesituationer. En kompetent skriver behersker forskellige færdigheder og værtøjer, og han ved, hvilke strategier han skal bruge hvornår.

7 SKRIVNING I SKOLEN

8 HVOR MEGET SKRIVES DER I SKOLEN? Den indledende observationsundersøgelse i Projekt Skrivedidaktik på mellemtrinnet i alle fag peger på, at der skrives i en stor del af skolens fag, men at der er stor variation i, hvor meget eleverne skriver og hvad de skriver. Ligeledes peger undersøgelsen på, at de fleste lærere også skriver i løbet af undervisningen, men at der er stor spredning i, hvor meget lærerne skriver. En kvantitativ analyse af skrivning i fagene viser, at eleverne skriver mest i matematik.

9 HVAD SKRIVES DER I SKOLEN? - ELEVERNE Kortsvarstekster: er tekster, som primært er skrevet som led i en læreproces, og som ikke nødvendigvis har et udtalt formål om dette. Skrivningen i kortsvarstekster kan karakteriseres som værende fragmenteret og giver ikke nødvendigvis mening for eftertiden. I arbejdet med kortsvarstekster er læreprocessen og arbejdet med det faglige indhold vigtigere end selve produktet og teksterne er først og fremmest vigtige for eleverne selv. Eksempler: Regnestykker Svar på spørgsmål Noter Udfyldningsopgaver

10

11

12 HVAD SKRIVES DER I SKOLEN? - ELEVERNE Genrespecifikke tekster: er tekster, som primært er skrevet i specifikke faggenrer i form af fx. forsøgsrapporter i naturfag og danskfaglige genrer som fortælling og Eventyr, journalitiske tekster etc. Formålet med teksterne er, at eleverne får indsigt og træning i fagskrivning og gradvist lærer at skrive sig ind i fagets tradition. Tænketekster: er tekster, skrevet med tænkeskrivning, hvor det primære formål er at understøtte eller udvikle tænkning. Teksterne kan enten forblive tænketekster eller dungere som støtte eller udgangspunkt for fx genrespecifikke tekster.

13

14 HVAD SKRIVES DER I SKOLEN? - LÆRERNE Lærerne skriver også i undervisningen: Instruktioner og opgaver på tavlen Dagens program Mind maps Ordlister Matematiklæreren skriver eksempler på udregninger..

15

16

17

18 SKRIVEUNDERVISNING I SKOLEN Målet med skriveundervisningen i skolen er, at eleverne udvikler sig til bevidste skrivere, som kan vælge og mestre hensigtsmæssige skrivestrategier i forskellige skrivesituationer. Kort sagt at udvikle elevernes skrivekompetence. Formålet med skriveundervisningen i skolen er således ikke at uddanne forfattere, men at sætte eleverne i stand til at mestre de skriveopgaver som skolen, arbejdslivet og samfundet kræver.

19 DEN FØRSTE SKRIVEUNDERVISNING Den første skriveundervisning indebærer udvikling af: Grundlaget for en funktionel håndskrift, tastaturbrug og retstavning Evnen til at planlægge og skrive enkle og tydelige tekster til forskellige formål

20 DEN FORTSATTE SKRIVEUNDERVISNING Den videre udvikling af funktionel skrivning er tæt forbundet med den faglige udvikling. Skrivning er et redskab til læring i alle fag, og gennem udvikling af skrivefærdigheder og skrivekompetence i fagene bliver faglige færdigheder og kompetencer udviklet.

21 SPROGLIG UDVIKLING ET AF FIRE INDSATSOMRÅDER Sproglig udvikling er et tværgående fokusområde i fagene i de nye Fælles Mål, og der er mål for sproglig udvikling i alle obligatoriske fag. Fagligt indhold formidles gennem sprog og andre meningsskabende former, der varierer fra fag til fag. Eleverne skal derfor i alle fag støttes i at tilegne sig det fagspecifikke sprog og den faglige tekstkultur, der er kendetegnende for og forefindes i de enkelte fag. Eleverne skal kunne forberede, gennemføre og evaluere faglige læse- og skriveopgaver med udgangspunkt i fagets sprog. En kvalificeret brug af sproget styrker elevernes faglige forståelse. Et nuanceret og varieret sprog bygger på udvikling af både det mundtlige og skriftlige sprog.

22 DEN KOMPETENTE SKRIVELÆRER Er selv en skriver Er fagligt dygtig og kender fagets sprog og tekster Underviser eleverne i skriveproces og tekstproduktion Modellerer og stilladserer skriveprocessen Giver formativ feedback på proces såvel som produkt Kan skabe et undervisningsrum, hvor der foregår en kontinuerlig samtale om tekst og skrivning..

23 UDFORDRINGER! At overbevise ALLE FAGS LÆRERE om, at de er skrivelærere Lærere mangler metasprog om skrivning, skriveudvikling og skriveundervisning Lærere er ofte ikke selv skrivere af de tekster som eleverne skal skrive i undervisningen En lang tradition for fejlfinderi Der skrives generelt meget i skolen, men der undervises ikke i samme grad i skrivning Lærerne mangler viden om skriveundervisning der fokuserer på elevers udvikling af skrivekompetance og ikke udenlukkende på tekstproduktion Undervisning i skrivning som læringsredskab er et nyt fænomen som skal integreres i alle fag

24 Hvordan tilrettelægges en skriveundervisning der understøtter elevernes skriveudvikling?

25 STRATEGIBASERET SKRIVEUNDERVISNING Ifølge et stort amerikansk metastudie, Writing Next, som sammenfatter fundene i en række undersøgelser af, hvilken type skriveundervisning der gør eleverne til gode skrivere, er undervisningen i skrivestrategier den, som fremstår som det mest effektfulde, vi kan gøre for at udvikle elevernes skrivekompetence (Graham & Perin, 2007). God skriveundervisning handler om at udvikle elevernes evne til at bruge forskellige skrivestrategier, når de skriver.

26 SKRIVESTRATEGIER Skrivestrategier er et relativt nyt begreb i norden, og det kan defineres som procedurer og teknikker som en skriver tager i brug for at gennemføre en skriveopgave (Hertzberg, 2006). Dette inkluderer alt fra, hvordan en skriver reviderer teksten undervejs, og til hvordan skriveren færdiggør teksten. Nogle skrivestrategier kan observeres, for eksempel det at skrive en disposition, skrive førsteudkast eller bruge tænkeskrivning for at komme i gang med skriveprocessen, mens andre skrivestrategier er mentale processer som ikke er observerbare, og som skriveren måske ikke selv er klar over, at han bruger.

27 GOD SKRIVEUNDERVISNING.begynder med at producere gode og relevante skriveopgaver

28 GODE SKRIVEOPGAVER HAR ET TYDELIGT FORMÅL Skrivetrekanten Indhold Form Formål

29 GODE SKRIVEOPGAVER HAR ET TYDELIGT FORMÅL Skrivetrekanten Tekstens formål omfatter spørgsmål som: Hvorfor skriver eleven denne tekst? Hvad skal teksten bruges til? Hvem skal læse den? Hvordan skal teksten vurderes? Formål

30 GODE SKRIVEOPGAVER HAR ET TYDELIGT FORMÅL Indhold Skrivetrekanten Tekstens indhold omfatter spørgsmål som: Hvad skal teksten handle om? Hvad er tekstens budskab? For at skrive en god tekst, og for at skrivningen skal opleves som meningsfyldt, er det en stor hjælp, at eleven får en tydelig og afgrænset opgave.

31 GODE SKRIVEOPGAVER HAR ET TYDELIGT FORMÅL Tekstens form handler ikke om rigide genrekrav, men om at give eleverne forbilleder og mønstre til, hvordan de kan skrive deres egne tekster. Hvordan skal indholdet fremstilles i forhold til modtagernes behov og forventninger? Skrivetrekanten Form

32 GODE SKRIVEOPGAVER Overordnet kan man sige, at jo mere detaljeret en skriveopgave er udformet, jo bedre bliver elevernes færdige produkter (Smidt 2011). Det er en stor hjælp for eleverne, hvis skriveopgaven er skriftlig og ikke mundtlig. De faglige mål skal være tydelige, ligesom sprog, taksonomi og skriveformål skal være det. Skriveopgaven skal adressere en specifik modtager, og det skal være tydeligt for eleven, hvad Teksten skal bruges til efterfølgende (Falkesgaard-Slot 2010). Desuden er det en fordel, hvis skriveopgaven også giver vejledning til elevernes skriveproces, dette kan evt. gøres ved at stille spørgsmål til eleverne i den udleverede læringsaktivitet. Skriveopgaven bør også inkludere tydelige kriterier for evaluering og vurdering. Endelig skal skriveopgaven indeholde information om de eksplicitte formkrav som fx længde, afleveringstidspunkt, layout etc. (Bjerregaard, 2014)

33 SKRIVEPROCESSEN Førskrivningsfasen Skrivefasen Revideringsfasen Færdiggørelsesfasen Hvilke strategier er hensigtsmæssige før skrivningen påbegyndes? Hvilke strategier er hensigtsmæssige for at komme i gang med skrivningen Hvilke strategier er hensigtsmæssige til at revidere et udkast? Hvilke strategier er hensigtsmæssige for at færdiggøre teksten

34 FASERNE Førskrivningsfasen: Handler om at få idéer til, hvad man vil skrive om og hjælp til at forestille sig, hvordan teksten kan realiseres. Skrivefasen: Handler om at få ordene ned på papiret eller skærmen og videreudvikle ideerne fra førskrivningsfasen. Revideringsfasen: Handler om at forbedre og udvikle teksten. Færdiggørelsesfasen: Handler om at færdiggøre teksten og gøre den præsentabel for en læser.

35 STRATEGIER I FØRSKRIVNINGSFASEN Afkode opgaven Klargøre skrivesituationen, formål og modtager Opstille mål og vurderingskriterier for skrivearbejdet Bruge strategier til idégenerering Aktivere elevernes forhåndsviden Anvende læsestrategier til at indhente information og opbygge viden om emnet Disponere teksten Modellere skriverammer Bruge modeltekster Modellere skriveprocessen

36 STRATEGIER I SKRIVEFASEN Tænkeskrivning Lugeskrivning Samskrivning Benytte skriverammer Læse modeltekster Skrive teksten i dele Modellere skriveprocessen Fortælle om indholdet

37 REVIDERINGSFASEN At læse egen tekst for at vurdere kvalitet og forbedringer Revidere teksten på baggrund af respons Læse modeltekster Læse og revidere teksten i lyset af målene for skriveopgaven Afprøve alternative formuleringer Samskrive At TOSE førsteudkastet

38 STRATEGIER I FÆRDIGGØRELSESFASEN Læse teksten på forskellige måder Læse teksten højt Bruge hjælpemidler til at læse teksten Søge bevidst efter fejl der går igen Læse teksten baglæns At bruge tekstbehandlingsprogrammer Læse teksten på papir Strategier til at give teksten den rette grafiske udformning Færdiggørelse på baggrund af respons

39 TEAMSAMARBEJDE OM SKRIVEUDVIKLING Alle lærere er skrivelærere og hermed ansvarlig for elevernes skriveudvikling. Det kræver samarbejde mellem fagene. Hvad kendetegner teksterne og skriveopgaverne i de enkelte fag? Fagene kan samarbejde om udvikling af elevernes skrivestrategier Det faglige samarbejde om elevernes skriveudvikling kan tage udgangspunkt i de forskellige skrivemåder: At skrive for at: Informere Beskrive Fortælle Argumentere Reflektere

40 LÆSEVEJLEDERENS ROLLE Observere undervisning som udgangspunkt for faglig sparring med lærere i alle fag om skrivning- og skriveudvikling Fagenes tekster Sammenhængen mellem læsning og skrivning Deltage i teamsamtaler med fokus på udvikling af skriveundervisning Bygge bro mellem fagene i forhold til skriveundervisning og elevernes udvikling af skrivekompetence

41 THE NATIONAL WRITING PROJECT

42 National Writing Project Our Mission The National Writing Project focuses the knowledge, expertise, and leadership of our nation's educators on sustained efforts to improve writing and learning for all learners. Our Vision Writing in its many forms is the signature means of communication in the 21st century. The NWP envisions a future where every person is an accomplished writer, engaged learner, and active participant in a digital, interconnected world.

43

44 SUMMER INSTITUTES Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Let opvarmning Oplæsning af digt Refleksionsskrivning Let opvarmning Oplæsning af digt Refleksionsskrivning Let opvarmning Oplæsning af digt Refleksionsskrivning Let opvarmning Oplæsning af digt Refleksionsskrivning Dagen holdes fri til individuel skrivning- Præsentation 90 minutter pr. deltager Præsentation 90 minutter pr. deltager Præsentation 90 minutter pr. deltager Præsentation 90 minutter pr. deltager Faciliteret diskussion samt coaching af læreren der præsenterede Faciliteret diskussion samt coaching af læreren der præsenterede Faciliteret diskussion samt coaching af læreren der præsenterede Faciliteret diskussion samt coaching af læreren der præsenterede Frokost Frokost Frokost Frokost Skrivegruppe Læsegruppe Udvalgt emne Skrivegruppe

45 LITTERATUR Bak Bjerregaard, M. (2014): Feedback i skriveundervisningen på mellemtrinnet. I: Feedback i danskfaget, Christensen, V. (red). Frederikshavn: Dafolo (in print) Kvithyld, T., Kringstad, T. og Melby, G. (2014): Gode skrivestrategier på mellemtrinnet og i overbygningen. Aarhus: Forlaget KLIM (In print) Smidt,J. Solheim, R. og Aasen, A.J. (red) (2013): På sporet af god skriveundervisning en bog for lærere i alle fag. Aarhus: Forlaget Klim

46 TAK FOR OPMÆRKSOMHEDEN! Har du spørgsmål kan du skrive til mig på:

Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces

Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces Af Bodil Nielsen, Lektor, ph.d., UCC Det er vigtigt at kunne skrive, så man bliver forstået også af læsere,

Læs mere

Introduktionskursus Dansk psykologisk forlag UCC, Center for Undervisningsmidler, Titangade d. 20/5-2015

Introduktionskursus Dansk psykologisk forlag UCC, Center for Undervisningsmidler, Titangade d. 20/5-2015 Introduktionskursus Dansk psykologisk forlag UCC, Center for Undervisningsmidler, Titangade d. 20/5-2015 Dagens mål at kunne bruge AKTIV læsning og skrivning på mellemtrinnet i egen undervisning at kunne

Læs mere

FAGLIG SKRIVNING. Klara Korsgaard

FAGLIG SKRIVNING. Klara Korsgaard FAGLIG SKRIVNING Klara Korsgaard 4 gode grunde til at skrive i alle fag Hvad er skrivning? Fagenes skrivekulturer Læsning og skrivning og læring Hva så? Bud på idéer 4 gode grunde til at skrive i alle

Læs mere

Skrivepraksis i 8. klasse

Skrivepraksis i 8. klasse Skrivepraksis i 8. klasse GRETE DOLMER, LEKTOR I DANSK, VIA, LÆRERUDDANNELSEN I AARHUS Artiklen beskriver og diskuterer skrivepraksis i danskundervisningen i en 8. klasse og bygger på et forsknings- og

Læs mere

Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje. Bodil Nielsen Lektor, ph.d.

Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje. Bodil Nielsen Lektor, ph.d. Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje Bodil Nielsen Lektor, ph.d. Fælles Mål som udgangspunkt for elevernes medbestemmelse for kollegialt samarbejde for vurdering af undervisningsmidler

Læs mere

Skrivekontrakter. som et redskab til feedback i skriftlig fremstilling i overbygningen

Skrivekontrakter. som et redskab til feedback i skriftlig fremstilling i overbygningen Skrivekontrakter som et redskab til feedback i skriftlig fremstilling i overbygningen Indholdsfortegnelse Intro Mål Kompetenceområder Faglige mål for skriveprocessen Faglige mål for genrebevidsthed Teknologiske

Læs mere

Læsevejlederkonference 2014

Læsevejlederkonference 2014 Læsevejlederkonference 2014 Kære læsevejledere Tak for jeres opbakning til læsevejlederkonferencen. Hermed de slides, der præsenterede faglitterære materialer. Mange hilsner Lena Bülow Nye og nyere faglitterære

Læs mere

Skrivedidaktik et projekt i Ishøj Kommune

Skrivedidaktik et projekt i Ishøj Kommune Skrivedidaktik et projekt i Ishøj Kommune Læsevejlederdagen 2016 onsdag den 16. november kl. 14.45 16.15 1 Dagsorden d. 16. november 2016 1. Kort om skrivedidaktik et forskningsprojekt 2. Mulige interventioner

Læs mere

Udvikling af sprog- og læsefærdigheder på mellemtrinnet

Udvikling af sprog- og læsefærdigheder på mellemtrinnet Udvikling af sprog- og læsefærdigheder på mellemtrinnet 2 Læsepolitik Indhold Udvikling af sprog- og læsefærdigheder på mellemtrinnet.... 4 Læsning ind i fagene - aktive forståelsesstrategier..... 6 It

Læs mere

Udarbejdet af pædagogisk konsulent Karina Kiær. (Mailand 2007:43)

Udarbejdet af pædagogisk konsulent Karina Kiær. (Mailand 2007:43) (Mailand 2007:43) vidensopbygning selvstændig tekstkonstruktion Udvikling af genrekom- petence model- analyse fælles tekstkonstruktion Elevens tilegnelse af viden anskues som værende en cyklisk proces.

Læs mere

Kompetenceområdet fremstilling. Mandag den 3. august 2015

Kompetenceområdet fremstilling. Mandag den 3. august 2015 Kompetenceområdet fremstilling Mandag den 3. august 2015 Færdigheds- og vidensmål I kan planlægge et læringsmålsstyret forløb inden for kompetenceområdet Fremstilling I har viden om kompetenceområdet Fremstilling

Læs mere

Studieforløb. Nye roller Fra rollen som kontrollant og planlægger. Nutid eller? Shift Happens

Studieforløb. Nye roller Fra rollen som kontrollant og planlægger. Nutid eller? Shift Happens Studieforløb 9.00 Præsentation bordet rundt 9.15 Præsentation af kursusforløb+blog 9.30 Børn som Cyborgs 10.15 Break 10.35 Vejlederrollen 12.00 Frokost 12.40 13.30 Vi arbejder med Fotohuskespillet 14.00

Læs mere

Sproglig udvikling i Fælles Mål i alle fag Kl

Sproglig udvikling i Fælles Mål i alle fag Kl Sproglig udvikling i Fælles Mål i alle fag Kl. 14.40-15.20 Dansk som andetsprog som dimension i fagene samt faglig læsning og skrivning er under overskriften Sproglig udvikling skrevet ind som tværgående

Læs mere

a. forstå varierede former for autentisk engelsk både skriftligt og mundtligt,

a. forstå varierede former for autentisk engelsk både skriftligt og mundtligt, Engelsk B 1. Fagets rolle Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der beskæftiger sig med sprog, kultur og samfundsforhold i engelsksprogede områder og i globale sammenhænge. Faget omfatter

Læs mere

Læreplan Dansk. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019

Læreplan Dansk. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019 Læreplan Dansk 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Danskfagets kerne er arbejdet med det danske sprog samt udviklingen af alment dannende og kommunikative kompetencer: at tale, at samtale, at præsentere,

Læs mere

1. Danskforløb om argumenterende tekster

1. Danskforløb om argumenterende tekster 1. Danskforløb om argumenterende tekster I det følgende beskrives et eksempel på, hvordan man kan arbejde med feedback i et konkret forløb om produktion af opinionstekster tekster i 8. klasse 6. Forløbet

Læs mere

Skrivning i dansk. Hvordan og hvorfor? - Autentiske genrer og skrivemåder. Oplæg ved Dansklærerforeningens skolebaserede kurser 2013

Skrivning i dansk. Hvordan og hvorfor? - Autentiske genrer og skrivemåder. Oplæg ved Dansklærerforeningens skolebaserede kurser 2013 Skrivning i dansk Hvordan og hvorfor? - Autentiske genrer og skrivemåder Oplæg ved Dansklærerforeningens skolebaserede kurser 2013 Af Sophie Holm Strøm, afdelingsleder HF og VUC Fyn, Svendborg Forfatter

Læs mere

Skriftlighed i studieområdet. Ellen Krogh Syddansk Universitet Randers og Odense 6. og 7. februar 2013

Skriftlighed i studieområdet. Ellen Krogh Syddansk Universitet Randers og Odense 6. og 7. februar 2013 Skriftlighed i studieområdet Ellen Krogh Syddansk Universitet Randers og Odense 6. og 7. februar 2013 Forskningsfront og udgangspunkt Skrivning udvikles og læres som en del af de faglige læreprocesser

Læs mere

Vejledningen er et fælles redskab i arbejdet med logbogen for elever, vejledere og undervisere.

Vejledningen er et fælles redskab i arbejdet med logbogen for elever, vejledere og undervisere. Vejledning til logbogsskrivning Vejledningen er et fælles redskab i arbejdet med logbogen for elever, vejledere og undervisere. Ordet logbog stammer fra den maritime verden, hvor en logbog bruges til at

Læs mere

Bedømmelseskriterier

Bedømmelseskriterier Bedømmelseskriterier Grundforløb 1 og 2 - Afsluttende prøve i Dansk Gældende ved prøver, der afholdes efter 1. august 2015 1 Indhold DANSK NIVEAU F... 3 DANSK NIVEAU E... 8 DANSK NIVEAU D...13 DANSK NIVEAU

Læs mere

HVORDAN BLIVER ELEVERNE BEDRE TIL AT SKRIVE?

HVORDAN BLIVER ELEVERNE BEDRE TIL AT SKRIVE? HVORDAN BLIVER ELEVERNE BEDRE TIL AT SKRIVE? Workshop 2 Sørup Herregård 15. september 2011 Om stilladseret skriveundervisning Ved Sophie Holm Strøm http://sophiestroem.wordpress.com/ Hvad virker så? Stilladseret

Læs mere

Ny skriftlighed. Gymnasiedage 30. september 2010. Ellen Krogh Syddansk Universitet

Ny skriftlighed. Gymnasiedage 30. september 2010. Ellen Krogh Syddansk Universitet Ny skriftlighed Gymnasiedage 30. september 2010 Ellen Krogh Syddansk Universitet Hvad jeg vil tale om Skriftlighed i det nye tekstsamfund Skriftlighed i fag og samspil Skriftlighed som udviklingsprojekt

Læs mere

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Læsning sprog leg læring Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Indledning Københavns Kommune har med det brede forlig Faglighed for Alle skabt grundlag for en styrket indsats på blandt andet læseområdet.

Læs mere

Grundkursus: akademisk skriveproces

Grundkursus: akademisk skriveproces Grundkursus: akademisk skriveproces Gry Sandholm Jensen, cand.mag. skrivecenter.dpu.dk Om AKADEMISK SKRIVECENTER de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende.

Læs mere

Skrivning i alle fag

Skrivning i alle fag Skrivning i alle fag Hvorfor og hvordan? - Oplæg ved Århus Statsgymnasium, 18. april 2013 Af Sophie Holm Strøm, afdelingsleder HF og VUC Fyn, Svendborg Forfatter til Skrivning i alle fag og Skrivning i

Læs mere

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin:

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin: DANSK Basismål i dansk på 1. klassetrin: at kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig at udvikle ordforrådet, bl.a. ved at fortælle om et hændelsesforløb at gengive og udtrykke sig i tegning, drama eller

Læs mere

Dansk, klassetrin

Dansk, klassetrin Dansk,.-6. klassetrin Fagets kompetenceområder og kompetencemål Kompetenceområde Kompetencemål: Den studerende kan Indgår i modul Sprog og kommunikationsundervisning 2 Læsning og læseundervisning 3 Skrivning

Læs mere

Årsplan 7.x. dansk TG

Årsplan 7.x. dansk TG Uge Indhold Materialer, tekster, mm. FællesMål 33 Hyttetur 34-36 Artikler Medierne er en stor del af vores hverdag, og det kan være nemt at blive vildledt. Vi arbejder derfor med artikler og hvilke virkemidler

Læs mere

Bedømmelseskriterier for faget dansk Niveau F / E / C

Bedømmelseskriterier for faget dansk Niveau F / E / C Bedømmelseskriterier for faget dansk Niveau F / E / C Bedømmelseskriterierne tager afsæt i fagets mål i relation til de fire overordnede kompetenceområder: Kommunikation, læsning, fortolkning og fremstilling.

Læs mere

Årsplan 7.x. dansk TG

Årsplan 7.x. dansk TG Uge Indhold Materialer, tekster, mm. FællesMål 34 Vi bruger timerne på at lære hinanden bedre at kende og på at planlægge hytteturen. 35 Hyttetur (Bethesda) 36-37 Artikler Medierne er en stor del af vores

Læs mere

Herning. Indhold i reformen Målstyret undervisning

Herning. Indhold i reformen Målstyret undervisning Herning 3. november 2015 Indhold i reformen Målstyret undervisning Slides på www.jeppe.bundsgaard.net Professor, ph.d. Jeppe Bundsgaard De nye Fælles Mål Hvordan skal de nye Fælles Mål læses? Folkeskolens

Læs mere

Netværksprojekter om skriftlighed

Netværksprojekter om skriftlighed Netværksprojekter om skriftlighed Startseminar 16. marts 2012 Bente Kristiansen Konsulent, ph.d. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet 1 Formålet med dagen Etablere en ramme for videndeling:

Læs mere

ÅRSPLAN DANSK UDSKOLING 2014-15

ÅRSPLAN DANSK UDSKOLING 2014-15 Digital undervisning - ipad: I udskolingen er undervisningen digital i de fleste timer, da alle elever bruger den af skolen udleverede ipad som platform. Der vil derfor, for så vidt muligt, ikke have bøger

Læs mere

SKRIV I DANSK. 3 fokuspunkter: Grundlæggende skrivekompetencer Stilladsering Evaluering

SKRIV I DANSK. 3 fokuspunkter: Grundlæggende skrivekompetencer Stilladsering Evaluering SKRIV I DANSK 3 fokuspunkter: Grundlæggende skrivekompetencer Stilladsering Evaluering Stx-bekendtgørelsen fra 2010 Multimodalt blik på skriftligt arbejde 90 Stk. 2: Skriftligt arbejde kan have form af

Læs mere

44 Nummer 15 marts 2014. På skolebesøg

44 Nummer 15 marts 2014. På skolebesøg kolebesøg i Berkeley skrivning i skolen Lene torgaard Brok, projektleder, Nationalt Videncenter for Læsning - Professionshøjskolerne Forskergruppen fra projektet krivedidaktik på mellemtinnet i alle fag

Læs mere

Undervisningen tager udgangspunkt i den enkeltes elev aktuelle standpunkt.

Undervisningen tager udgangspunkt i den enkeltes elev aktuelle standpunkt. Dansk 2017/18 DANSK I A-KLASSEN: Formål: Undervisningen tager udgangspunkt i den enkeltes elev aktuelle standpunkt. Undervisningen skal fremme elevernes lyst til at tilegne sig mest mulig bevidsthed om

Læs mere

F- niveau Udbydes på grundforløbsuddannelsen og afsluttes med en standpunktskarakter. Der afholdes ikke mundtlig prøve.

F- niveau Udbydes på grundforløbsuddannelsen og afsluttes med en standpunktskarakter. Der afholdes ikke mundtlig prøve. Formål Formålet med faget er at styrke elevens sproglige bevidsthed og færdigheder, så eleven bliver bedre til at formulere sig mundtligt og skriftligt og til at lytte til og læse forskellige teksttyper

Læs mere

Læse- skrivepolitik Mariagerfjord Kommune

Læse- skrivepolitik Mariagerfjord Kommune Læse- skrivestrategi Læse- skrivepolitik Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord Kommune 2012 2012 Vision: At skabe bedst mulige læseresultater for alle. At skabe inklusion via læsning. Mission: At sikre at

Læs mere

Innovationskompetence i Gymnasiet tænkt forfra

Innovationskompetence i Gymnasiet tænkt forfra Innovationskompetence i Gymnasiet tænkt forfra Vurderingskriterier til brug i udvikling af undervisning og formativ og summativ evaluering af elevpræstationer [Version 1.0] Jan Alexis Nielsen August 2013

Læs mere

Undervisningsforløb 6M. - Ringsted by

Undervisningsforløb 6M. - Ringsted by Undervisningsforløb 6M - Ringsted by Baggrund for forløbet: Forløbet er udarbejdet af Mette Pedersen til en modtageklasse på mellemtrinnet på Dagmarskolen i Ringsted. Forud for forløbet besluttes det,

Læs mere

Skriftlige genrer i fagligt samspil. Fagligt samspil November 2007 Bjørn Grøn og René Bühlmann

Skriftlige genrer i fagligt samspil. Fagligt samspil November 2007 Bjørn Grøn og René Bühlmann Skriftlige genrer i fagligt samspil Fagligt samspil November 2007 Bjørn Grøn og René Bühlmann Skriftlige genrer i fagligt samspil Skrivning som redskab og kommunikation Afsenderen Modtageren Meddelelsen

Læs mere

Skrivning i dansk. Hvordan og hvorfor? - Oplæg ved VUC Aarhus, 14. december 2012

Skrivning i dansk. Hvordan og hvorfor? - Oplæg ved VUC Aarhus, 14. december 2012 Skrivning i dansk Hvordan og hvorfor? - Oplæg ved VUC Aarhus, 14. december 2012 Af Sophie Holm Strøm, afdelingsleder HF og VUC Fyn, Svendborg Forfatter til Skrivning i alle fag og Skrivning i dansk http://sophiestroem.wordpress.com

Læs mere

Dansklærerens dag. Professionshøjskolen Absalon Pernille Hargbøl Madsen

Dansklærerens dag. Professionshøjskolen Absalon Pernille Hargbøl Madsen Dansklærerens dag Professionshøjskolen Absalon 2017 Pernille Hargbøl Madsen Mundtlighed i danskfaget Hvordan kan vi undervise i talesprog? Hvilke genrer, tekster og metoder skal vi undervise i? Hvordan

Læs mere

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab.

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. 10.klasse Humanistiske fag : Dansk, engelsk og tysk Dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder

Læs mere

Objective/ Formål. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at

Objective/ Formål. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at Objective/ Formål OMRÅDE Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at Det talte sprog Year Learning Outcomes Activities/Assessments

Læs mere

Prøvebestemmelser gældende for elever, der er påbegyndt uddannelsen efter 1.8.2015 Grundforløb 1 - Udarbejdet juni 2015

Prøvebestemmelser gældende for elever, der er påbegyndt uddannelsen efter 1.8.2015 Grundforløb 1 - Udarbejdet juni 2015 Prøvebestemmelser Grundforløb 1 Gældende for elever, der er påbegyndt uddannelse efter 1. august 2015 0 Indhold Generelt... 2 Prøver for elever på grundforløb 1... 2 Standpunktsbedømmelse... 2 Dansk, standpunktsbedømmelse...

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Læse og skrivestrategi. En beskrivelse af læse og skrivestrategien i en revideret udgave, december 2016.

Læse og skrivestrategi. En beskrivelse af læse og skrivestrategien i en revideret udgave, december 2016. Læse og skrivestrategi En beskrivelse af læse og skrivestrategien i en revideret udgave, december 2016. Indledning Denne reviderede udgave af Læse- og skrivestrategien afløser Læse- og skrivestrategien

Læs mere

Forord til skoleområdet. Udskoling. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring

Forord til skoleområdet. Udskoling. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring Forord til skoleområdet Udskoling Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring Når eleverne forlader folkeskolen, skal de læse sikkert, varieret og hurtigt med forståelse, indlevelse

Læs mere

Sproglig udvikling - et tværgående tema i Fælles Mål. Aarhus 23. oktober 2014

Sproglig udvikling - et tværgående tema i Fælles Mål. Aarhus 23. oktober 2014 Sproglig udvikling - et tværgående tema i Fælles Mål Aarhus 23. oktober 2014 Dagens tal 4004 4004 f. kr. blev jorden skabt kl. 9:00 (det var en søndag!) James Ussher, ærkebiskop i Irland (calvinist) Næsten

Læs mere

Udviklingsprojekter om skriftlighed

Udviklingsprojekter om skriftlighed \\filsrv\bentek$ Udviklingsprojekter om skriftlighed Opstartsmøde 28. februar 2011 Bente Kristiansen Skrivekonsulent, ph.d. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet Formålet med dagen Etablere

Læs mere

Aktionslæring som metode

Aktionslæring som metode Tema 2: Teamsamarbejde om målstyret læring og undervisning dag 2 Udvikling af læringsmålsstyret undervisning ved brug af Aktionslæring som metode Ulla Kofoed, uk@ucc.dk Lisbeth Diernæs, lidi@ucc.dk Program

Læs mere

19.17 UNDERVISNING I LÆSNING OG/ELLER MATEMATIK FOR VOKSNE

19.17 UNDERVISNING I LÆSNING OG/ELLER MATEMATIK FOR VOKSNE 19.17 UNDERVISNING I LÆSNING OG/ELLER MATEMATIK FOR VOKSNE Mål for læringsudbytte skal opnå faglige og pædagogisk/didaktiske forudsætninger for at kunne forestå planlægning, gennemførelse og evaluering

Læs mere

Det første, eleverne møder, er siden Kom godt i gang. Her får de en kort introduktion til de funktioner, de skal bruge undervejs i forløbet.

Det første, eleverne møder, er siden Kom godt i gang. Her får de en kort introduktion til de funktioner, de skal bruge undervejs i forløbet. Af Marianne og Mogens Brandt Jensen NIVEAU: 7.-9. klasse Denne vejledning er en introduktion til forløbet Instruktion 1 i iskriv.dk til overbygningen. Vejledningen gennemgår og uddyber det forløb, eleverne

Læs mere

SKRIV I DANSK. 3 fokuspunkter nytter det noget? Grundlæggende skrivekompetencer Stilladsering Evaluering

SKRIV I DANSK. 3 fokuspunkter nytter det noget? Grundlæggende skrivekompetencer Stilladsering Evaluering SKRIV I DANSK 3 fokuspunkter nytter det noget? Grundlæggende skrivekompetencer Stilladsering Evaluering Stx-bekendtgørelsen fra 2010 Multimodalt blik på skriftligt arbejde 90 Stk. 2: Skriftligt arbejde

Læs mere

Perspektiver til udvikling af skrivedidaktik og retningslinjer for skriveundervisningen

Perspektiver til udvikling af skrivedidaktik og retningslinjer for skriveundervisningen Perspektiver til udvikling af skrivedidaktik og retningslinjer for skriveundervisningen Af Artiklen er oprindelig skrevet som et afsnit i mit speciale fra kandidatuddannelsen i didaktik, dansk på DPU.

Læs mere

Læsepolitik for Snedsted Skole

Læsepolitik for Snedsted Skole September 2014 Læsepolitik for Snedsted Skole Snedsted Skole Hovedgaden 5 7752 Snedsted Tlf. 99173425 snedsted.skole@thisted.dk www.snedsted-skole.skoleintra.dk Indholdsfortegnelse Forord... 3 Læsning

Læs mere

MIL valgmodul Forrår 2019: Digital produktion og didaktiske designere

MIL valgmodul Forrår 2019: Digital produktion og didaktiske designere MIL valgmodul Forrår 2019: Digital produktion og didaktiske designere Undervisere: Lektor Karin Levinsen, AAU Professor Birgitte Holm Sørensen, AAU Kursusperiode: 21. januar 8. maj 2019 1. seminar 24.

Læs mere

Bedømmelsesplan for Engelsk C

Bedømmelsesplan for Engelsk C Bedømmelsesplan for Engelsk C Engelsk C GF1 Hovedområder: Fagretningen: Uddannelser i fagretningen indeholder: Erhvervsfag (obligatoriske): Se BEK. Nr. 1009 af 22/09/14- bilag 19 til bilag 27 Varighed:

Læs mere

Bilag 7. avu-bekendtgørelsen, august 2009. Dansk, niveau D. 1. Identitet og formål

Bilag 7. avu-bekendtgørelsen, august 2009. Dansk, niveau D. 1. Identitet og formål Bilag 7 avu-bekendtgørelsen, august 2009 Dansk, niveau D 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Fagets kerne er dansk sprog, litteratur og kommunikation. Dansk er på én gang et sprogfag og et fag, der beskæftiger

Læs mere

OMLAGT SKRIFTLIGT ARBEJDE

OMLAGT SKRIFTLIGT ARBEJDE OMLAGT SKRIFTLIGT ARBEJDE NYBORG GYMNASIUM 2013-14 http://sophiestroem.wordpress.com/ FØRST - EGNE BEDSTE ERFARINGER! FORDELING AF MODULER TIL OMLÆGNING - HF FORDELING AF MODULER TIL OMLÆGNING - STX LETTE

Læs mere

Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag

Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag Fra antologien Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag Den indledende artikel fra antologien Mål, evaluering og læremidler v/bodil Nielsen, lektor, ph.d., professionsinstituttet for didaktik

Læs mere

Om skriftlig fremstilling. Skrivningens funktioner

Om skriftlig fremstilling. Skrivningens funktioner Om skriftlig fremstilling Indhold Skrivningens funktioner Teksttypekendskab som baggrund for skriftlig fremstilling o Forholdet mellem teksttyper og genrer o Teksttyper i Fandango Vinkler på dansk o Australsk

Læs mere

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser.

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Astrid Lindgren 1 1. Indledning Dette er Ringsted Kommunes sprog- og læsestrategi

Læs mere

Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering

Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering Pædagogisk diplomuddannelse UNDERVISNING I LÆSNING OG MATEMATIK FOR VOKSNE Mål for læringsudbytte skal opnå faglige og pædagogisk/didaktiske forudsætninger for at kunne forestå planlægning, gennemførelse

Læs mere

På Friskolen Østerlund lægger vi i danskundervisningen særligt vægt på

På Friskolen Østerlund lægger vi i danskundervisningen særligt vægt på På Friskolen Østerlund lægger vi i danskundervisningen særligt vægt på tale, fremlægge og optræde til morgensamling tidlig læseindlæring og udvikling af læseglæde børnestavning som redskab i den tidlige

Læs mere

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog:

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog: Fagplan for dansk Skolens formål med faget dansk følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Stk. 1. Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en

Læs mere

Faglig læsning og skrivning - i matematik. Næsbylund d. 17.9.10

Faglig læsning og skrivning - i matematik. Næsbylund d. 17.9.10 Faglig læsning og skrivning - i matematik Næsbylund d. 17.9.10 Hvad har I læst i dag? Tal med din sidemakker om, hvad du har læst i dag Noter på papir, hvad I har læst i dag Grupper noterne Sammenlign

Læs mere

Der er givet bud på konkrete færdigheds- og vidensmål af processuel karakter, som direkte har relevans i de enkelte fag.

Der er givet bud på konkrete færdigheds- og vidensmål af processuel karakter, som direkte har relevans i de enkelte fag. Målsætning I denne fase foldes målet for forløbet ud. Læreren kan orientere sig i et udpluk af forenklede fælles mål, samt de fire elevpositioner, for på den måde at forankre forløbet i en legitim læringsproces.

Læs mere

Dansk som andetsprog (supplerende) Fælles Mål

Dansk som andetsprog (supplerende) Fælles Mål Dansk som andetsprog (supplerende) Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter 5 Efter 2. 5 Efter 5. 6 Efter 7. 7 Efter 9. 8 Fælles Mål efter kompetenceområde

Læs mere

Pædagogisk diplomuddannelse

Pædagogisk diplomuddannelse Sept. 2011 Pædagogisk diplomuddannelse UNDERVISNING I LÆSNING OG MATEMATIK FOR VOKSNE Mål for læringsudbytte skal opnå faglige og pædagogisk/didaktiske forudsætninger for at kunne forestå planlægning,

Læs mere

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. ( )

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. ( ) Fælles mål efter 4klasse bruge talespret i samtale, samarbejde diskussion fungere som ordstyrer i en gruppe videreudvikle ordforråd, begreber faglige udtryk fortælle, forklare, kommentere, interviewe fremlægge

Læs mere

Årsplan for dansk i 6.klasse

Årsplan for dansk i 6.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 6.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag.

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. 1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. UGE Emne Aktiviteter Fælles mål 33 Klassens værdier/regler - Introduktion

Læs mere

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse).

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Det talte sprog (lytte og tale)

Læs mere

Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt.

Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt. Årsplan ⅚ klasse dansk 2013/14 Introduktion til mat i 5/6 klasse Vejle Privatskole 13/14: Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt. Udgangspunktet

Læs mere

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK.

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget dansk og plan 3. forløb, der dækker 5.- 6.- klassetrin. Derfor vil der være emner,

Læs mere

Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole Det talte sprog. Fælles Mål. Ahi Internationale Skole.

Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole Det talte sprog. Fælles Mål. Ahi Internationale Skole. Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole 2013-14 Det talte sprog. Fælles Mål kunne lede møder og styre diskussioner udvikle et nuanceret ordog begrebsforråd fremlægge og formidle stof

Læs mere

Oversigt over sommerkurser

Oversigt over sommerkurser Sommerkurser 2017 Oversigt over sommerkurser Kursus Underviser Dato Kl Tilmeld 1. It for begyndere Trine Frederiksen 19/6-22/6 9:30-14:00 1/6 4 Side 2. Lyd og tryk på engelsk Søren Storm og Margretha Eyðfinnsdóttir

Læs mere

Inkluderende læringsfællesskaber. Laura Emtoft Sofia Esmann. Læsning der lykkes

Inkluderende læringsfællesskaber. Laura Emtoft Sofia Esmann. Læsning der lykkes Inkluderende læringsfællesskaber Laura Emtoft Sofia Esmann Læsning der lykkes - inklusion af elever med opmærksomhedsforstyrrelser i læse- og skriveundervisningen Laura Emtoft og Sofia Esmann Læsning der

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning

Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning Gråzonesprog er et af fire pædagogiske værktøjer, som er udviklet på initiativ af Fastholdelseskaravanen. I perioden 2013-2016 indgår FastholdelsesTaskforce

Læs mere

Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward

Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward Formålet for faget engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan udtrykke

Læs mere

Læse-skrivehandleplan

Læse-skrivehandleplan Tønder, 30. maj 2018 Læse-skrivehandleplan 2018-20 Indledning Gode sprog-og læsefærdigheder spiller en vigtig rolle i børn og unges personlige og faglige udvikling. Læsefærdigheder er nøglen til uddannelse,

Læs mere

www.meretebrudholm.dk VI LÆSER FOR LIVET MERETE BRUDHOLM Hvad er faglig læsning, og hvorfor er det vigtigt at arbejde med læsning i alle fag?

www.meretebrudholm.dk VI LÆSER FOR LIVET MERETE BRUDHOLM Hvad er faglig læsning, og hvorfor er det vigtigt at arbejde med læsning i alle fag? 1 VI LÆSER FOR LIVET MERETE BRUDHOLM Hvad er faglig læsning, og hvorfor er det vigtigt at arbejde med læsning i alle fag? Skolens læsepædagogiske udfordring? 2 Det mest bekymrende problem som mellemtrinnets/overbygningens

Læs mere

Prøvebeskrivelse Engelsk niv. F, E, D og C

Prøvebeskrivelse Engelsk niv. F, E, D og C Prøvebeskrivelse Engelsk niv. F, E, D C Gælder for elever/hold startet før 1. august 2019 Denne prøvebeskrivelse tager afsæt i BEK nr. 683 af 08/06/2016 bilag 8 Beskrivelse af prøven Der afholdes en mundtlig

Læs mere

Det fælles og det danskfaglige

Det fælles og det danskfaglige Ph.d. bodilnsti@gmail.com forene flere hensyn } Det, eleverne skal bruge i livet uden for skolen som privatpersoner, borgere, i job og uddannelse } Det, der passer til prøverne } Det, der passer til det

Læs mere

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog.

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog. . bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk Indskoling. Fælles mål efter bruge talesproget i samtale, samarbejde

Læs mere

Læsning og skrivning i 4. til 6. klasse. Skoleområdet

Læsning og skrivning i 4. til 6. klasse. Skoleområdet Læsning og skrivning i 4. til 6. klasse Skoleområdet 1 Fra 4. til 6.klasse er læsning et redskab i alle skolens fag, og eleverne skal nu for alvor forstå og bruge det læste. I løbet af de fire første skoleår

Læs mere

Læringsmål på NIF. Dansk. for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15

Læringsmål på NIF. Dansk. for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15 Læringsmål på NIF Dansk for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15 Yngste trinnet 2. 3.klasse Det talte sprog bruge sproget til samarbejde stå foran klassen og tale højt og tydeligt; artikulation

Læs mere

2015-2019. Sprog- og Læsestrategi

2015-2019. Sprog- og Læsestrategi 2015-2019 Sprog- og Læsestrategi Strategien omfatter tale, sprog og skriftsproget (både læsning og skrivning). Forord For at kunne tage aktivt del i livet har vi brug for sproglige kompetencer. Det drejer

Læs mere

Læsevejlederen som ressourceperson

Læsevejlederen som ressourceperson Læsevejlederen som ressourceperson Indhold Om temahæftet.... 3 Læsevejlederens opgaver................................................... 3 Læsevejlederens netværk..... 6 Overgange og sammenhænge.... 8

Læs mere

DHO-plan til lærerne

DHO-plan til lærerne DHO-plan til lærerne 2017-18 For langt de fleste elever er DHO første gang, de skal skrive en længere sammenhængende fremstilling. Fra grundskolen er de vant til at arbejde projektorienteret, skrive synopser

Læs mere

Dansk som andetsprog - Supplerende undervisning

Dansk som andetsprog - Supplerende undervisning Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 5. klassetrin Efter 7. klassetrin Efter 9. klassetrin Læsning Eleven kan læse og forstå enkle Eleven kan læse og forstå fiktive og ikkefiktive Eleven

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. DANSK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

Dansk som andetsprog - Supplerende undervisning

Dansk som andetsprog - Supplerende undervisning Fagformål for faget dansk som andetsprog Tosprogede elever skal i dansk som andetsprog udvikle sproglige kompetencer med udgangspunkt i deres samlede sproglige forudsætninger, sådan at eleverne kan forstå

Læs mere

Progression i de større skriftlige opgaver: Skrivekompetencer Problem- og opgaveformulering Litteratursøgning Vejledning

Progression i de større skriftlige opgaver: Skrivekompetencer Problem- og opgaveformulering Litteratursøgning Vejledning Progression i de større skriftlige opgaver: Skrivekompetencer Problem- og opgaveformulering Litteratursøgning Vejledning Principper og fokuspunkter: Stilladsering Studieforberedende kompetencer Balance

Læs mere

Læseplan for faget Dansk som andetsprog - basisundervisning

Læseplan for faget Dansk som andetsprog - basisundervisning Læseplan for faget Dansk som andetsprog - basisundervisning Indledning Basisundervisningen i dansk som andetsprog tager sigte på elever, som ved optagelsen ikke har sproglige forudsætninger for at kunne

Læs mere

Årsplan for dansk 7.x 2014-2015 SJ

Årsplan for dansk 7.x 2014-2015 SJ Formålet med faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Skolestrategi for udvikling af formativ evaluering i skriftlighed. Rita Juncher Christensen, Uddannelsesleder, Fredericia Gymnasium

Skolestrategi for udvikling af formativ evaluering i skriftlighed. Rita Juncher Christensen, Uddannelsesleder, Fredericia Gymnasium Skolestrategi for udvikling af formativ evaluering i skriftlighed Rita Juncher Christensen, Uddannelsesleder, Fredericia Gymnasium Punkter 1. Skriftlighed og det nye undervisningsbegreb 2. Hvordan har

Læs mere