Transportudvalget L 175 Bilag 2 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Transportudvalget L 175 Bilag 2 Offentligt"

Transkript

1 Transportudvalget L 175 Bilag 2 Offentligt NOTAT Dato J. nr Høringsnotat for Udkast til forslag til lov om anlæg af en ny Storstrømsbro og nedrivning af den eksisterende Et udkast til lovforslaget har i perioden fra den 22. december 2014 til den 23. januar 2015 været sendt i offentlig høring. VVM-redegørelsen for Storstrømsbroen har sideløbende været i høring, hvorfor en del af høringssvarene forholder sig til begge høringer. Der er derfor i nedenstående høringsnotat henvist til VVM-redegørelsens høringsnotat, hvor dette er relevant. Følgende har afgivet høringssvar: Cyklistforbundet Guldborgsund, DI, Energinet.dk, Femern Belt Development (FBD), Guldborgsund Kommune, Havarikommissionen, Ib Jan Michael Reenberg, Lolland Kommune, Movia, Region Sjælland og Vordingborg Kommune. Nedenfor er de væsentligste emner i høringssvarene gennemgået og behandlet. Broens åbningstidspunkt DI anfører, at Storstrømsbroen også har en vigtig funktion for jernbaneforbindelsen mellem Lolland-Falster og Sjælland, hvorfor det vil få markant positive effekter, selvom broen åbner før Femern Bælt forbindelsen i FBD og Lolland Kommune anfører ligeledes, at der vil være mange gevinster lokalt ved en åbning af broen før Transportministeriet bemærker hertil, at man er opmærksomme på gevinsterne ved en tidligere åbning. Der arbejdes dog på nuværende tidspunkt på en åbning i Hertil skal det endvidere bemærkes, at den tyske forbundstransportminister i januar 2015 har oplyst, at udbygningen af de tyske jernbanelandanlæg i tilknytning til Femern Bælt-forbindelsen først forventes at være færdig i Det forventes i den forbindelse, at elektrificeringen af de tyske jernbanelandanlæg ikke er færdig ved den forventede åbning af den faste forbindelse over Femern Bælt i slutningen af Tidsplanen for udbygningen af de danske jernbanelandanlæg vil på den baggrund blive revurderet. Det kan

2 betyde en ændret plan for udbygningen, eventuelt med en senere færdiggørelse for Femern Bælt forbindelsen end hidtil forudsat. Når Femern Bælt forbindelsen åbner, vil mange persontog og hovedparten af den internationale godstogstrafik mellem Skandinavien og Centraleuropa blive ført over Storstrømsbroen. Med en manglende elektrificering af de tyske jernbanelandanlæg ved åbningen af Femern Bælt-forbindelsen vil godstogstrafikken ikke umiddelbart have mulighed for at benytte Femern Bælt-korridoren, men er henvist til forsat at benytte den nuværende Storebæltskorridor. Det kan få indflydelse på, hvornår det er hensigtsmæssigt, at en ny Storstrømsbro står færdig. Side 2/9 Masnedsundbroen FBD, Guldborgsund Kommune og Vordingborg Kommune anbefaler, at man indregner tilvalget i anlægsoverslaget om at ombygge Masnedsundbroen, således at trafikafviklingen forbedres. Transportministeriet bemærker hertil, at der er beskrevet en tilvalgsløsning i VVM-redegørelsen, hvor der er redegjort for mulighederne for at skabe et bredere vejprofil på den eksisterende Masnedsundbro. En ombygning af Masnedsundbroen er dog ikke en forudsætning for at få gennemført Storstrømsprojektet. Der er på denne baggrund ikke afsat midler i projektet til en ombygning af Masnedsundbroen. Der henvises i øvrigt til afsnit 2.4 i VVM-redegørelsens høringsnotat. Skråstagsbro FBD, Guldborgsund Kommune og Vordingborg Kommune anbefaler, at den nye bro udformes som en Skråstagsbro, da det visuelt harmonerer med Farbroen og giver mulighed for en større bredde af gennemsejlingsfagene. Transportministeriet bemærker hertil, at parterne bag aftalen om en ny Storstrømsbro har besluttet, at broen skal udformes som en skråstagsbro. Vejdirektoratets indstilling og de mange høringssvar til VVM-redegørelsen har også entydigt peget på denne løsning. Der henvises i øvrigt til afsnit 2.2 i VVM-redegørelsens høringsnotat. Midlertidige arealer og produktionsfaciliteter FBD foreslår, at man i forbindelse med detailprojekteringen undersøger, hvorvidt nogle af arbejdsarealerne og -faciliteterne kan etableres som blivende anlæg.

3 Guldborgsund Kommune foreslår, at en eventuel arbejdsvej til Orehoved Havn efterfølgende kan blive permanent. Side 3/9 Transportministeriet bemærker, at Vejdirektoratet vil undersøge FBDs forslag, men det vil i stort omfang afhænge af den kommende entreprenørs anlægsmetoder og valg af produktionsarealer, samt de konkrete aftaler, der træffes i den forbindelse, hvorvidt nogle af arbejdsarealerne og- faciliteterne kan etableres som blivende anlæg. Vejdirektoratet vil i den videre proces være opmærksom på mulighederne og vil drøfte det med de 2 kommuner. Det skal dog bemærkes i den forbindelse, at Vejdirektoratet som udgangspunkt ikke har interesse i at eje andre arealer end de nødvendige i forhold til den fremtidige drift og vedligehold af bro og omgivelser. Der henvises i øvrigt til afsnit 2.11 og 2.12 i VVM-redegørelsens høringsnotat. Samarbejde med lokale entreprenører mv. FBD anbefaler, at der gennemføres informationsmøder med de lokale byggeog anlægsvirksomheder med henblik på at få dem inddraget i de tidlige anlægsarbejder i opstartsfasen. Transportministeriet bemærker hertil, at Vejdirektoratet har oplyst, at der allerede har været afholdt møder med virksomheder samt at Vejdirektoratet er i dialog med kommunerne om sådanne tiltag. Informationscenter for turister FBD anbefaler, at der etableres et velkomstcenter og tilhørende informationscenter om hele etableringen og nedrivning af Storstrømsbroen, f.eks. på Velkomstcenteret på Farø. Transportministeriet bemærker, at Vejdirektoratet arbejder med forskellige muligheder i forhold til information og udstilling om projektet. Placering af denne er ikke afklaret endnu. Den eksisterende dæmning på Falster samt opfyld mellem de to dæmninger på Falster Guldborgsund Kommune anfører et ønske om, at dæmningen/brohovedet til den gamle bro på Falstersiden afgraves ned til 4 meter, som beskrevet i tilvalget i VVM-redegørelsen (i VVM en er det forudsat, at dæmningen bevares i sin fulde højde). Endvidere ønsker kommunen, at det afgravede materiale anvendes til opfyld mellem de to dæmninger på Falstersiden, således at ophobning og lugtgener i projektet forebygges.

4 Transportministeriet bemærker, at der i projektets forudsætninger og basisløsning er regnet med, at den eksisterende dæmning på Falster bevares. Vejdirektoratet har beskrevet muligheden for at reducere højden på dæmningen som et tilvalg i projektet. Der vil blive arbejdet videre med det nævnte tilvalg i det videre projekteringsforløb og det er i forslag til anlægsloven anført, at forligskredsen bag aftalen om en ny Storstrømsbro senere i projektet vil tage stilling til, om dæmningen skal reduceres samt om der skal ske opfyld i større grad imellem de to dæmninger på Falstersiden med brug af materialet fra dæmningen, end det er muligt med opgravet materiale. Side 4/9 Der henvises i øvrigt til afsnit 2.7 og 2.10 i VVM-redegørelsens høringsnotat. Den nye dæmning på Falster Guldborgsund Kommune anfører, at de har ønske om, at den nye bros brohoved/dæmning på Falstersiden reduceres fra de forudsatte 400 meter. Kommunen så helst, at broen fæstede helt inde på land (som på Masnedøsiden). Transportministeriet bemærker, at Vejdirektoratet har oplyst, at den nye dæmning på Falster er valgt med udgangspunkt i, at det er den økonomisk mest optimale løsning. Derudover er en dæmning mere attraktiv i forhold til, at der er forholdsvis lavvandet et stykke fra land (i modsætning til på Masnedø siden). Det er billigere at bygge en dæmning end en bro på et lavvandet område. Allerede i forundersøgelsen var det en forudsætning, at selve broen skulle tage sit afsæt på en større dæmning bygget ud fra kysten ved Orehoved. Vejdirektoratet har i løbet af VVM undersøgelsen projekteret på et mere detaljeret niveau, ligesom der er gennemført geotekniske undersøgelser på det lave vand tæt på kysten. Det er stadig Vejdirektoratets vurdering, at en dæmning er den økonomisk mest optimale løsning. Vejdirektoratet har oplyst, at der i den kommende udbudsproces åbnes for at forlænge broen og derved forkorte dæmningen, hvis en entreprenør kan finde det fordelagtigt. Hvis broen forlænges til nær ved eller ind på land, vil broen dog fortsat udgøre en barriere. Brodrageren vil på en strækning visuelt blokere udsigten næsten tilsvarende en dæmning. Det er tydeliggjort i anlægsloven, at der er mulighed for at forkorte dæmningen, hvis det kan holdes inden for projektets økonomi. Der henvises i øvrigt også til afsnit 2.9 i VVM-redegørelsens høringsnotat.

5 Guldborgsund Kommune har anført, at de har ønske om, at tilkørslen/dæmningen til det nye brohoved på Falstersiden (landanlæg) bliver så lav som mulig grundet støjhensyn, herunder at støjskærmen ved Brovænget gøres større. Side 5/9 Transportministeriet bemærker, at Vejdirektoratet har oplyst, at dæmningen på Falster allerede er sænket i forhold til VVM-materialet. Vejdirektoratet har foreslået en ca. 350 meter lang og 3 meter høj afskærmning langs nordsiden af den forlagte Storstrømsvej i forhold til støjdæmpning af ejendommene på Brovænget. Der henvises i øvrigt også til afsnit 2.6 i VVM-redegørelsens høringsnotat. Sejlrende til Orehoved Havn Guldborgsund Kommune bemærker, at de ønsker at blive inddrages i udformningen af sejlrenden til Orehoved Havn. Transportministeriet bemærker, at Vejdirektoratet løbende vil holde kommunen orienteret om udformningen af den nye sejlrende. Der henvises i øvrigt også til afsnit 2.1 i VVM-redegørelsens høringsnotat. Søkabler Energinet.dk ønsker fastslået, at der ikke fastsættes regler om forurening og gener i forbindelse med omlægning af søkablerne, da den forudgående godkendelse fra klima-, energi- og bygningsministeren, der er nødvendig for omlægning af søkablerne, kan betinges af vilkår, herunder krav til placering, indretning og bortskaffelse af anlæg samt tekniske, miljø- og sikkerhedsmæssige forhold i forbindelse med etablering og drift. Transportministeriet bemærker hertil, at der ikke vil blive fastsat regler for forurening og gener mv. i forbindelse med omlægning af søkablerne, der vil være i strid med den forudgående godkendelse og eventuelle vilkår tilknyttet denne. Energinet.dk ønsker endvidere skabt hjemmel til, at projektet kan dække eventuelle omkostninger ved kompensation for tabt produktion hos vindmølleparken, hvis de relevante kabler skal fjernes, før et nyt kan etableres. Transportministeriet bemærker hertil, at der med lovens 1, stk. 1, nr. 2 er skabt klar hjemmel til, at det som en del af anlægsprojektet er muligt at dække de af Energinet.dk nævnte omkostninger. Skiltning ved cykelstien

6 Cyklistforbundet Guldborgsund anfører, at der på hver sin side af den nye bro bør skiltes, så det er muligt for cyklister at komme videre på de eksisterende cykelstier- og ruter i området. Side 6/9 Transportministeriet bemærker hertil, at der vil blive taget hånd om skiltning i samarbejde med de to kommuner, således at de fremtidige cykelforbindelser afmærkes bedst muligt. Omkostninger for kommunen samt ansvarsfordeling Guldborsund Kommune bemærker, at kommunen ikke bør pålægges yderligere omkostninger i forhold til at drive fremtidige forhold, som skyldes ændret infrastruktur som følge af den nye bro. Transportministeriet bemærker hertil, at det i loven er anført, hvordan ejerforholdene af infrastrukturer er fordelt efter anlæg af den nye bro. Det er ikke forventningen, at det giver anledning til væsentlige ændrede omkostninger for Guldborgsund Kommune i forhold til i dag. Guldborgsund Kommune anfører, at kommunen vil få merudgifter ved vedligehold af den nye sejlrende, da den ligger på tværs af strømmen. Det anføres, at Vejdirektoratet bør stå for vedligeholdelsen heraf. Transportministeriet bemærker hertil, at Vejdirektoratet har oplyst, at den fremtidige vedligeholdelse af sejlrenden ikke forventes at være på et højere niveau end den nuværende. Vedligeholdelsen af den nye sejlrende vil påhvile Guldborgsund Kommune. Guldborgsund Kommune anfører, at det ikke fremgår af loven, hvem der har ansvaret for vejen under dæmningen på falstersiden samt om det er en permanent vej. Vejdirektoratet anfører, at vejen alene vil være i brug i anlægsfasen og den således ikke vil være af permanent karakter. Bygværket over vejen under dæmningen ejes, drives og vedligeholdes af Banedanmark med bistand fra Vejdirektoratet, hvilket er anført i anlægsloven. Ekspropriation, kompensation, genhusning og støj Guldborgsund Kommune anfører, at der bør tages hensyn til et par virksomheder, der berøres direkte samt et par ejendomme, der er særligt ramt af projektet. Transportministeriet bemærker, at erstatning og ekspropriation fastsættes af ekspropriationskommissionen. Der tages ikke særskilt stilling til specifikke virksomheder og ejendomme i anlægsloven.

7 Guldborgsund Kommune anfører en række bemærkninger om støj og gener som følge af anlægsprojektet. Side 7/9 Transportministeriet bemærker hertil, at det ikke kan undgås, at gennemførelse af et så stort anlægsprojekt giver anledning til gener i lokalområdet. Vejdirektoratet vil i det videre arbejde med projektet, igennem dialog med Guldborgsund og Vordingborg kommuner, og i samarbejde med de valgte entreprenører arbejde på at mindske generne og sikre god information om anlægsarbejderne. I det omfang det er muligt, vil de mest generende aktiviteter udføres længst væk fra boliger. Der vil ligeledes blive oprettet et naboforum, hvor der vil blive givet løbende information om projektet, kommende aktiviteter m.m. Ligeledes vil interesserede kunne tilmelde sig elektroniske nyhedsbreve med information om projektet. Der henvises i øvrigt også til afsnit 2.3 og 2.6 i VVM-redegørelsens høringsnotat. Affald Guldborgsund Kommune har en række bemærkninger til affaldshåndtering mv. i relation til nedrivning af den gamle bro samt om brug og håndtering af jord, oprensede grunde mv. Transportministeriet henviser til afsnit 2.14 i VVM-redegørelsens høringsnotat, hvor dette er behandlet. Klare rammer for regulering af natur og miljø Vordingborg Kommune ønsker, at der fastlægges klare skel mellem hvilke emner og arealer som administreres efter anlægsloven, og hvilke der administreres efter den øvrige lovgivning. Transportministeriet bemærker hertil, at skellene mellem hvilke emner og arealer som administreres efter anlægsloven, og hvilke der administreres efter den øvrige lovgivning, er tydeliggjort i anlægsloven. Arbejdsmarkedsforhold FBD anfører, at det er vigtigt, at der sikres danske virksomheder en ligeværdig mulighed for at konkurrere med udenlandske virksomheder, herunder ved at man fastholder de generelle markedsforhold og øvrige vilkår på det danske arbejdsmarked i kontrakterne med hovedentreprenøren samt at bygherre fører skærpet kontrol med at kontrakterne efterleves. FBD nævner endvidere vigtigheden af, at der skabes mulighed for opkvalificering af unge og ufaglærte ledige (praktikpladser). FDB anser det for afgørende

8 med et sundt og sikkert arbejdsmiljø, herunder ved ordentlige boligforhold og fritidsaktiviteter, hvis entreprenøren står herfor. Side 8/9 Transportministeriet bemærker hertil, at Vejdirektoratet har oplyst, at der i udbudsmaterielet stilles krav om arbejdsledelse, arbejdsklausuler samt beskæftigelse af praktikanter. Konkret stilles der krav om, at entreprenøren skal meddele, hvem der på entreprenørens vegne leder arbejdet og fører tilsyn med arbejdet, at medarbejderne skal være kvalificerede til de i art og omfang hermed forbundne opgaver, samt at der ikke må ske udskiftning af nøglepersoner uden bygherrens samtykke. Derudover stilles der krav om, at entreprenøren er forpligtet til at sikre, at lønarbejdere og eventuelle underentreprenørers lønarbejdere tilsikres løn (herunder særlige ydelser), arbejdstid og andre arbejdsvilkår, som ikke er mindre gunstige end dem, der gælder for arbejde af samme art i henhold til en kollektiv overenskomst indgået af de inden for det pågældende faglige område mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, og som gælder på hele det danske område. Dette kan anses for overholdt, hvis arbejdet er omfattet af en kollektiv dansk overenskomst og denne overenskomst overholdes. Endvidere er entreprenøren forpligtet til at sikre, at medarbejdere, herunder også underleverandørers medarbejdere, der er beskæftiget i Danmark med opgavens udførelse er orienteret om de gældende arbejdsvilkår. Bygherren forbeholder sig ret til at foretage tilbageholdelse i betalingerne til entreprenøren med henblik på at tilgodese krav fra de ansatte, såfremt entreprenøren ikke denne sine forpligtelser overfor de ansatte. Disse krav stilles i overensstemmelse med ILO-konvention nr. 94 om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter. Endeligt stilles der krav om beskæftigelse af praktikanter, idet entreprenøren skal sikre, at der anvendes praktikanter til opfyldelse af aftalen. Ved praktikant forstås en arbejdstager (elev), som entreprenøren indgår uddannelsesaftale med i henhold til lov om erhvervsuddannelser, eller som er omfattet af en lignende uddannelsesordning i et andet EU-land. Praktikantklausulen er en bodsbelagt bestemmelse, hvorfor entreprenøren kan ifalde bod, såfremt klausulen ikke overholdes. I forhold til indsatsen omkring arbejdsmiljø vil det være et krav, at entreprenøren skal være certificeret efter OHSAS standard. Arbejdsmiljøkravene affødt af arbejdsmiljøledelsessystemet skal indarbejdes ved udvælgelse af underentreprenører. Arbejdsmiljøledelsessystemet skal sikre, at vedtagne procedurer og sikkerhedsforanstaltninger også gennemføres af underentreprenører.

9 Derudover vil der blive gennemført en række yderligere tiltag, som ikke er konkretiseret endnu. Side 9/9

Ny Storstrømsbro. IFB netværksmøde 30. aug Ulrik Larsen Projektchef

Ny Storstrømsbro. IFB netværksmøde 30. aug Ulrik Larsen Projektchef Ny Storstrømsbro IFB netværksmøde 30. aug. 2017 Ulrik Larsen Projektchef Hvorfor en ny bro? Del af jernbanestrækningen mellem Ringsted og Femern Bælt En vigtig del af jernbanekorridoren mellem København

Læs mere

Storstrømsbroen. Netværk Syd Bandholm 15 september Projektchef Ulrik Larsen

Storstrømsbroen. Netværk Syd Bandholm 15 september Projektchef Ulrik Larsen Storstrømsbroen Netværk Syd Bandholm 15 september 2016 Projektchef Ulrik Larsen Den nye Storstrømsbro Ca. 4 km lang og derved Danmarks 3. længste bro Dobbeltsporet jernbane til tog 2 sporet vej Fælles

Læs mere

Ny Storstrømsbro. Besigtigelse 14. september 2015

Ny Storstrømsbro. Besigtigelse 14. september 2015 Ny Storstrømsbro Besigtigelse 14. september 2015 Ny Storstrømsbro Gennemgang af projektet, v/ Projektchef Niels Gottlieb Støj v/ Jakob Fryd, Vejdirektoratet Gennemgang af besigtigelsesmaterialet v/ Landinspektør

Læs mere

Transportudvalget 2014-15 L 175 Bilag 2 Offentligt

Transportudvalget 2014-15 L 175 Bilag 2 Offentligt Transportudvalget 2014-15 L 175 Bilag 2 Offentligt TRM Anitta Hilda Vandman Bugenhagen Fra: Bjarne Arildsen Sendt: 18. januar 2015 16:16 Til: Mail TRM Cc: TRM Anitta Hilda

Læs mere

Transportudvalget L 133 Bilag 1 Offentligt

Transportudvalget L 133 Bilag 1 Offentligt Transportudvalget 2014-15 L 133 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 19. december 2014 2014-3505 Høringsnotat Vedrørende forslag til Lov om anlæg af anlæg af motorvej syd om Regstrup (L133) Udkast til

Læs mere

KLAUSULER. Side 1 af marts TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV.

KLAUSULER. Side 1 af marts TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV. Side 1 af 5 KLAUSULER 1. TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV. Entreprenøren forpligter sig til at tiltræde [Charteret for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, FN's Global Compact eller lignende], eller

Læs mere

Storstrømsbroen. En ny bro til tog, biler, cyklister og gående

Storstrømsbroen. En ny bro til tog, biler, cyklister og gående Storstrømsbroen En ny bro til tog, biler, cyklister og gående En ny Storstrømsbro Vejdirektoratet skal bygge en ny Storstrømsbro, der forbinder Sjælland og Falster via Masnedø. Den gamle bro er nedslidt

Læs mere

Bilag 5 til kontrakt om Drift, vedligehold og modernisering af udelysanlægget i Sorø Kommune

Bilag 5 til kontrakt om Drift, vedligehold og modernisering af udelysanlægget i Sorø Kommune Arbejdsklausul Beskæftigelsesministeriets Cirkulære nr. 9471 af 30/06/2014 og tilhørende vejledning om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter er gældende for kontrakten. Leverandøren skal sikre, at ansatte

Læs mere

Storstrømsbroen. Erhvervskonference Vordingborg 29. maj Projektchef Niels Gottlieb

Storstrømsbroen. Erhvervskonference Vordingborg 29. maj Projektchef Niels Gottlieb Storstrømsbroen Erhvervskonference Vordingborg 29. maj 2015 Projektchef Niels Gottlieb Den nye Storstrømsbro Ca. 4 km lang og derved Danmarks 3. længste bro Dobbeltsporet jernbane til tog - op til 200

Læs mere

Storstrømsbroen. Møde Vordingborg og Guldborgssund kommuner vedr. partnerskab 23. August 2016

Storstrømsbroen. Møde Vordingborg og Guldborgssund kommuner vedr. partnerskab 23. August 2016 Storstrømsbroen Møde Vordingborg og Guldborgssund kommuner vedr. partnerskab 23. August 2016 Storstrømsbroen Projektet omfatter: Anlæg af ny Storstrømsbro Nedrivning af eksisterende bro Falster Oversigt

Læs mere

Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler

Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 2 [Uddannelsesklausul]... 5 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 6 Lovvalg og værneting...

Læs mere

Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H APRIL 2019 SOCIALE KLAUSULER. Side 1

Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H APRIL 2019 SOCIALE KLAUSULER. Side 1 Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H SOCIALE KLAUSULER APRIL 2019 Side 1 1. Grundlæggende principper i ILO-konventionen er gældende. Som en del af koncernen Aalborg

Læs mere

AALBORG KOMMUNE LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG Bilag 2 Sociale klausuler

AALBORG KOMMUNE LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG Bilag 2 Sociale klausuler AALBORG KOMMUNE By- og Landskabsforvaltningen Trafik og Veje Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG 2017 Bilag 2 Sociale klausuler Udbud November 2016 Arbejdsklausul

Læs mere

Udbygning af Ringsted-Femern Banen Ekspropriationsmøde i Næstved

Udbygning af Ringsted-Femern Banen Ekspropriationsmøde i Næstved Udbygning af Ringsted-Femern Banen Ekspropriationsmøde i Næstved Ringsted-Femern Banen 3.maj 2018 1 Dagsorden 1. Velkommen 2. Generelt om Ringsted-Femern Banen 3. Arealerhvervelse 4. Eldrift og beplantning

Læs mere

2014/1 BTL 175 (Gældende) Udskriftsdato: 13. juli Betænkning afgivet af Transportudvalget den 12. maj Betænkning. over

2014/1 BTL 175 (Gældende) Udskriftsdato: 13. juli Betænkning afgivet af Transportudvalget den 12. maj Betænkning. over 2014/1 BTL 175 (Gældende) Udskriftsdato: 13. juli 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Transportudvalget den 12. maj 2015 Betænkning over Forslag til lov om anlæg af en ny

Læs mere

Standard arbejdsklausul

Standard arbejdsklausul Arbejdsklausul - Bilag 3 Juridisk Kontor Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg Init.: FF Standard arbejdsklausul Principperne i ILO-konvention nr. 94 om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter

Læs mere

UDKAST. Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland

UDKAST. Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland Dato: 18. maj 2015 Brevid: 2512790 UDKAST Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et ansvar. Region

Læs mere

Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler

Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 3 [Uddannelsesklausul]... 6 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 8 Lovvalg og værneting...

Læs mere

ARBEJDSBESKRIVELSE OG VILKÅR

ARBEJDSBESKRIVELSE OG VILKÅR DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 13. januar 2014 ARBEJDSBESKRIVELSE OG VILKÅR BEREDSKAB NY LILLEBÆLTSBRO OG VESTFYN Akutberedskab for bjærgning af køretøjer > 3.500 kg Niels Juels Gade 13 1022

Læs mere

Besigtigelsesforretning Offentligt møde - Næstved Nord

Besigtigelsesforretning Offentligt møde - Næstved Nord Besigtigelsesforretning Offentligt møde - Næstved Nord Ringsted-Femern Banen 30.10.2018 1 Dagsorden 1. Ringsted Femern Projekt v/ Anlægschef Pernille Palstrøm 2. Areal- og Rettighedserhvervelse v/ Landinspektørerne

Læs mere

sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland

sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland POLITIK FOR SOCIALE KLAUSULER OG ARBEJDSKLAUSULER I REGION SJÆLLAND Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland 1 Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som

Læs mere

[Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver. [Titel på byggeriet]

[Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver. [Titel på byggeriet] [Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver [Titel på byggeriet] [Dato] GENERELLE SOCIALE OG ETISKE HENSYN... 2 ANSVAR FOR UNDERENTREPRENØRER... 3 LÆRLINGEKLAUSUL [kun hvis det er relevant]...

Læs mere

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Politik for arbejdsklausuler og sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et ansvar. Region Sjælland

Læs mere

Vejdirektoratet. 8 maj 2017

Vejdirektoratet. 8 maj 2017 Vejdirektoratet 8 maj 2017 Vejdirektoratet Har ansvaret for statsvejnettet, som består af: Er en del af: Vores opgaver består primært af: Motorveje Motortrafikveje Hovedlandeveje Broer Planlægning Vi undersøger

Læs mere

Bygherreforeningens seminar 17. maj 2010 Entreprise- og arbejdskraftklausuler. Bo Tarp Vejdirektoratet

Bygherreforeningens seminar 17. maj 2010 Entreprise- og arbejdskraftklausuler. Bo Tarp Vejdirektoratet Bygherreforeningens seminar 17. maj 2010 Entreprise- og arbejdskraftklausuler Bo Tarp Vejdirektoratet SIDE 2 Vejdirektoratet udlicitering samarbejde med branchen (I) Vejdirektoratet er en 90/10 virksomhed,

Læs mere

Administrativ forskrift nr. 28

Administrativ forskrift nr. 28 Arbejdsklausul ved indhentning af tilbud på bygge- og anlægsopgaver og tjenesteydelser Administrativ forskrift nr. 28 Ved udbud af bygge- og anlægsarbejder samt tjenesteydelser i Aalborg Kommune skal der

Læs mere

Vejdirektoratet VVM-UNDERSØGELSE FOR NY STORSTRØMSBRO Svar på høringssvar fra NST om forholdet til Vandplanerne.

Vejdirektoratet VVM-UNDERSØGELSE FOR NY STORSTRØMSBRO Svar på høringssvar fra NST om forholdet til Vandplanerne. Notat Vejdirektoratet VVM-UNDERSØGELSE FOR NY STORSTRØMSBRO Svar på høringssvar fra NST om forholdet til Vandplanerne. 20. februar 2015 Projekt nr. 214379 Udarbejdet af JAD, LKP, MXJ Kontrolleret af LKR

Læs mere

Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt

Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt 6 Forslag til revideret Udbuds- og Indkøbspolitik 2014 83.00.00P22-0013 Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt Økonomi- og Planudvalget 13-05-2014 15 Kommunalbestyrelsen 22-05-2014 6 Hvem beslutter

Læs mere

Storstrømsbroen. - En ny bro til tog, biler, cyklister og gående

Storstrømsbroen. - En ny bro til tog, biler, cyklister og gående Storstrømsbroen - En ny bro til tog, biler, cyklister og gående En ny Storstrømsbro Helsingør Sjælland Kalundborg København Roskilde Sverige Ringsted Odense Køge Slagelse Næstved Storstrømsbroen Rødby

Læs mere

Banedanmarks arbejde i Lundby

Banedanmarks arbejde i Lundby Banedanmarks arbejde i Lundby Ringsted-Femern Banen 04.10.2017 1 Dagsorden Banedanmark ved Klaus Jørgensen og Lene Tørnæs Helbo 1. Ringsted-Femern Banen 2. Broarbejde og hvad det medfører (Lene for MT

Læs mere

Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune

Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om status på byggeriet af Cityringen. November 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om status på byggeriet af Cityringen. November 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om status på byggeriet af Cityringen November 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 18/2013 om status på byggeriet

Læs mere

Manglende overholdelse af arbejdsklausulen udgør væsentlig misligholdelse af rammeaftalen.

Manglende overholdelse af arbejdsklausulen udgør væsentlig misligholdelse af rammeaftalen. Bilag Arbejdsklausul Frederiksberg kommune Leverandøren skal sikre, at de ansatte, som denne og eventuelle underleverandører beskæftiger i Danmark med henblik på opgavens udførelse, har løn- og ansættelsesforhold,

Læs mere

AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VEDRØRENDE GEOTEKNISKE OFFSHORE UNDERSØGELSER FOR ROSKILDE FJORD FORBINDELSEN

AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VEDRØRENDE GEOTEKNISKE OFFSHORE UNDERSØGELSER FOR ROSKILDE FJORD FORBINDELSEN DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VEDRØRENDE GEOTEKNISKE OFFSHORE UNDERSØGELSER

Læs mere

Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye

Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye Roskildes Kommunes nye indkøbs- og udbudspolitik. Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye indkøbs- og udbudspolitik. Lo Roskildeegnen anbefaler i afsnittet

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune Udbud Arbejdsklausuler 1 Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune 1. Indledning På foranledning af Udvalget for Miljø og Teknik ultimo 2012 blev administrationen bedt om, at

Læs mere

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Politik for arbejdsklausuler og sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et

Læs mere

HVAD SKER HVORNÅR - NÅR VI UDBYGGER STØRRE VEJE

HVAD SKER HVORNÅR - NÅR VI UDBYGGER STØRRE VEJE HVAD SKER HVORNÅR - NÅR VI UDBYGGER STØRRE VEJE UDGIVET AF Vejdirektoratet Marts 2013 ISBN 9788770603119 WEB ISBN 9788770603133 OPLAG 100 stk. NÅR VEJEN NÆR DIG SKAL UDBYGGES På de næste sider finder du

Læs mere

Bilag 1. Arbejdsklausul

Bilag 1. Arbejdsklausul Bilag 1. Arbejdsklausul Anbefalet model AFSNIT A - Forpligtelsen Leverandøren skal sikre, at ansatte hos leverandøren og eventuelle underleverandører, som medvirker til at opfylde kontrakten, er sikret

Læs mere

Storstrømsbroen. Jernbanekonferencen, 5. maj 2015 Anlægschef Erik Stoklund Larsen

Storstrømsbroen. Jernbanekonferencen, 5. maj 2015 Anlægschef Erik Stoklund Larsen Storstrømsbroen Jernbanekonferencen, 5. maj 2015 Anlægschef Erik Stoklund Larsen Indhold Baggrund Udfordringer med balancen mellem æstetik og teknik samt placering af trafikken Forslag til design Fastlæggelse

Læs mere

Bilag B, Arbejdstagerrettigheder

Bilag B, Arbejdstagerrettigheder om Udbudt af HOFOR A/S CVR-nr. 1007 3022 Ørestads Boulevard 35 2300 København S herefter betegnet HOFOR Version 0.1.0 / januar 2016 Indholdsfortegnelse 1 Forpligtelsen... 3 2 Dokumentation for overholdelse

Læs mere

Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul

Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 2 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 5 Lovvalg og værneting... 5 Underskrifter... 5 Parterne Dette kontraktbilag

Læs mere

STORSTRØMSFORBINDELSEN VALG AF PRODUKTIONSAREAL

STORSTRØMSFORBINDELSEN VALG AF PRODUKTIONSAREAL STORSTRØMSFORBINDELSEN VALG AF PRODUKTIONSAREAL STORSTRØMSBRO FAKTA Eksisterende bro Ca. 3,2 km lang Enkeltsporet jernbaneforbindelse 2 sporet vej (5,6 m) Fortov (2,5 m) Anlægsperiode 1933-1937 Anlægsomkostning:??

Læs mere

[Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser. [Titel på kontrakten] [Dato]

[Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser. [Titel på kontrakten] [Dato] [Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser [Titel på kontrakten] [Dato] 1. OVERHOLDELSE AF MENNESKERETTIGHEDER MV... 2 2. GENERELLE SOCIALE OG ETISKE HENSYN... 2 3. ARBEJDSFORHOLD OMFATTET

Læs mere

Forslag. Lov om anlæg af en ny Storstrømsbro og nedrivning af den eksisterende Storstrømsbro. Lovforslag nr. L 175 Folketinget

Forslag. Lov om anlæg af en ny Storstrømsbro og nedrivning af den eksisterende Storstrømsbro. Lovforslag nr. L 175 Folketinget Lovforslag nr. L 175 Folketinget 2014-15 Fremsat den 25. marts 2015 af transportministeren (Magnus Heunicke) Forslag til Lov om anlæg af en ny Storstrømsbro og nedrivning af den eksisterende Storstrømsbro

Læs mere

KONTRAKTBILAG 11. Krav om uddannelses- og praktikaftaler

KONTRAKTBILAG 11. Krav om uddannelses- og praktikaftaler KONTRAKTBILAG 11 Krav om uddannelses- og praktikaftaler Sagsnummer.: 18/561 KRAV OM UDDANNELSES- OG PRAKTIKAFTALER Vejledning til tilbudsgiver/leverandør På baggrund af Regeringens og Danske Regioners

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune 1. Indledning På foranledning af Udvalget for Miljø og Teknik ultimo 2012 blev administrationen bedt om, at se nærmere på muligheden

Læs mere

Aktstykke nr. 149 Folketinget 2010-11. Afgjort den 23. juni 2011. Transportministeriet. Transportministeriet, den 15. juni 2011.

Aktstykke nr. 149 Folketinget 2010-11. Afgjort den 23. juni 2011. Transportministeriet. Transportministeriet, den 15. juni 2011. Aktstykke nr. 149 Folketinget 2010-11 Afgjort den 23. juni 2011 149 Transportministeriet. Transportministeriet, den 15. juni 2011. a. Transportministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at

Læs mere

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen BAN FEMERN 2016 Høj folder 12.indd 1 20/05/16 09.36 Ringsted-Femern Banen indgår i én af de prioriterede transportkorridorer i det Transeuropæiske

Læs mere

Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Koncessionskontrakt Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Læs mere

Nordhavnstunnel i Svanemøllebugten. Debatoplæg VVM-undersøgelse

Nordhavnstunnel i Svanemøllebugten. Debatoplæg VVM-undersøgelse Nordhavnstunnel i Svanemøllebugten Debatoplæg VVM-undersøgelse April 2015 VVM-undersøgelse af den fremtidige Nordhavnstunnel 4 Politisk aftale Københavns Kommune og transportministeren har den 27. juni

Læs mere

Regionen bistår med at finde praktikpladser i byggeriet

Regionen bistår med at finde praktikpladser i byggeriet Regionen bistår med at finde praktikpladser i byggeriet Hvorfor praktikanter Regionsrådet besluttede på sit møde den 1. februar 2011 at Region Hovedstaden fremover ved udbud af større anlægsprojekter stiller

Læs mere

ENTREPRISEAFTALE. Fonden Amager Bakke CVR nr c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej København S (herefter Bygherren )

ENTREPRISEAFTALE. Fonden Amager Bakke CVR nr c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej København S (herefter Bygherren ) ENTREPRISEAFTALE mellem Fonden Amager Bakke CVR nr. 37 23 43 38 c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej 31 2300 København S (herefter Bygherren ) og [Entreprenør navn] [CVR. nr.] [Adresse] [Adresse]

Læs mere

Besigtigelsesforretning Offentligt møde Glumsø Station

Besigtigelsesforretning Offentligt møde Glumsø Station Besigtigelsesforretning Offentligt møde Glumsø Station Ringsted-Femern Banen 08.11.2018 1 Dagsorden 1. Ringsted Femern Projekt v/ Anlægschef Pernille Palstrøm 2. Glumsø Station og Areal- og Rettighedserhvervelse

Læs mere

Dansk Forening For Udbudsret. Sociale Klausuler. Oplæg ved Sune Troels Poulsen. Advokat, partner, Andersen Partners. Side 1

Dansk Forening For Udbudsret. Sociale Klausuler. Oplæg ved Sune Troels Poulsen. Advokat, partner, Andersen Partners. Side 1 Dansk Forening For Udbudsret Sociale Klausuler Oplæg ved Sune Troels Poulsen Advokat, partner, Andersen Partners 1 Sociale Klausuler og Arbejdsklausuler Arbejdsklausuler søger at sikre mod social dumping

Læs mere

Metroselskabets klausuler om løn- og arbejdsvilkår

Metroselskabets klausuler om løn- og arbejdsvilkår Metroselskabets klausuler om løn- og arbejdsvilkår Metroselskabet har indført en række klausuler i kommende kontrakter. Klausulerne skal bekæmpe social dumping og sikre ordnede vilkår på byggeriet af letbanen.

Læs mere

Borgermøde i Nørre Alslev Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Nørre Alslev Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Nørre Alslev 30.03.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Storstrømsbroen. Høring af farvandets brugere 22. september 2016 Orienteringsmøde Medborgerhuset Skovvej Vordingborg

Storstrømsbroen. Høring af farvandets brugere 22. september 2016 Orienteringsmøde Medborgerhuset Skovvej Vordingborg Storstrømsbroen Høring af farvandets brugere 22. september 2016 Orienteringsmøde Medborgerhuset Skovvej 2 4760 Vordingborg Dagsorden Velkommen og status på projektet Formål med høringen Baggrund for projektet

Læs mere

Bygherrens ansvar og kontrol

Bygherrens ansvar og kontrol Bygherrens ansvar og kontrol Direktør Gyrithe Saltorp // Københavns Ejendomme 1 Udgangspunktet Lige konkurrence Alle der løser opgaver for kommunen skal have ordentlige løn- og arbejdsvilkår uanset om

Læs mere

Besigtigelsesforretning delstrækning Vordingborg

Besigtigelsesforretning delstrækning Vordingborg Besigtigelsesforretning delstrækning Vordingborg Ringsted-Femern Banen 8. Marts 2016 1 Agenda Formål og baggrund for projektet ved projektdirektør Jens Ole Kaslund Hvad ønsker vi at bygge? ved projektleder

Læs mere

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Geoteknisk Forening 19.03.2015 Præsenteret af anlægschef Klaus S. Jørgensen, Ringsted-Femern Banen 1 Banedanmark hvem

Læs mere

Indledning Udbudsrunder Offentliggørelse Tidsfrister Ligebehandling Udelukkelse af leverandører...

Indledning Udbudsrunder Offentliggørelse Tidsfrister Ligebehandling Udelukkelse af leverandører... 1 Indhold Indledning... 3 1. Udbudsrunder... 3 2. Offentliggørelse... 3 3. Tidsfrister... 3 4. Ligebehandling... 3 5. Udelukkelse af leverandører... 3 6. Krav til tilbud... 3 7. Halmmængde... 3 8. Evaluering

Læs mere

Forslag. Lov om anlæg af en ny Storstrømsbro og nedrivning af den eksisterende Storstrømsbro

Forslag. Lov om anlæg af en ny Storstrømsbro og nedrivning af den eksisterende Storstrømsbro 2014/1 LSF 175 (Gældende) Udskriftsdato: 27. december 2016 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., j.nr. 2013-1831, 2015-513 og 2015-1241 Fremsat den 25. marts 2015 af transportministeren

Læs mere

Indkøbs- og udbudspolitik Roskilde Forsyning

Indkøbs- og udbudspolitik Roskilde Forsyning Indkøbs- og udbudspolitik Roskilde Forsyning 2013 Formål Det overordnede mål med Roskilde Forsynings A/S indkøbs- og udbudspolitik er at skabe rammerne for, hvordan Roskilde Forsyning A/S og underliggende

Læs mere

Storstrømsforbindelsen. Vejforum 4. dec. 2014 - Ulrik Larsen og Niels Gottlieb Vejdirektoratet

Storstrømsforbindelsen. Vejforum 4. dec. 2014 - Ulrik Larsen og Niels Gottlieb Vejdirektoratet Storstrømsforbindelsen Vejforum 4. dec. 2014 - Ulrik Larsen og Niels Gottlieb Vejdirektoratet Hvorfor en ny bro? Forbindelsen har stor betydning og er samtidig en vigtig del af jernbanekorridoren mellem

Læs mere

RAMMEAFTALE OM LEVERING OG MONTERING AF KØKKENER

RAMMEAFTALE OM LEVERING OG MONTERING AF KØKKENER Dato: 20. december 2013 J. nr.: 102907 RAMMEAFTALE OM LEVERING OG MONTERING AF KØKKENER mellem Boligorganisationen Tårnbyhuse Saltværksvej 23C 2770 Kastrup (herefter bygherren ) og Og medundertegnede [indsæt

Læs mere

STORSTRØMSFORBINDELSEN ARBEJDSAREALER NY BRO

STORSTRØMSFORBINDELSEN ARBEJDSAREALER NY BRO DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 21. marts 2014 13/18231 STORSTRØMSFORBINDELSEN ARBEJDSAREALER NY BRO 1. BAGGRUND OG TIDSPLAN I forbindelse med anlægsarbejderne af en ny Storstrømsbro bliver der

Læs mere

NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD

NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD Til Nyborg Forsyning & Service A/S Dokumenttype Bilag 3 - Arbejdsklausul Dato November 2016 NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD Revision

Læs mere

Forord og formål. Den 15. september 2014. Borgmester Stén Knuth. Side 1

Forord og formål. Den 15. september 2014. Borgmester Stén Knuth. Side 1 Forord og formål Slagelse Kommunes indkøbspolitik sætter en retning hvor offentlig-privat samarbejde, bedre og billigere indkøb, og større fokus på lokal handel går op i en højere enhed. Indkøbspolitikken

Læs mere

NOTAT VEDR ANVENDELSE AF ARBEJDSKLAUSULER I FORHOLD TIL FLYSELSKABER BAGGRUND

NOTAT VEDR ANVENDELSE AF ARBEJDSKLAUSULER I FORHOLD TIL FLYSELSKABER BAGGRUND Regionshuset Viborg Regionssekretariatet NOTAT VEDR ANVENDELSE AF ARBEJDSKLAUSULER I FORHOLD TIL FLYSELSKABER Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk BAGGRUND

Læs mere

POLITIK FOR INDKØB OG UDBUD

POLITIK FOR INDKØB OG UDBUD POLITIK FOR INDKØB OG UDBUD FORORD 2 1 INDKØB OG UDBUD 3 2 BAGGRUND, FORMÅL OG MÅL 3 3 POLITIK, STRATEGIER OG RETNINGSLINJER 4 4 GENERELLE KRAV TIL INDKØB OG UDBUD 5 5 KRAV TIL REBILD KOMMUNES LEVERANDØRER

Læs mere

Trafikomlægninger. Udvidet teknisk direktørmøde 28. september 2016 Louise Høst

Trafikomlægninger. Udvidet teknisk direktørmøde 28. september 2016 Louise Høst Trafikomlægninger Udvidet teknisk direktørmøde 28. september 2016 Louise Høst 2 Hvorfor skal vi tale om det igen og igen? Store gener for trafikanterne for billister, cyklister, buspassagerer, gående på

Læs mere

Hovedstadens Letbanes klausuler om løn- og arbejdsvilkår

Hovedstadens Letbanes klausuler om løn- og arbejdsvilkår Hovedstadens Letbanes klausuler om løn- og arbejdsvilkår Hovedstadens Letbane har indført en række klausuler i kommende kontrakter. Klausulerne skal bekæmpe social dumping og sikre ordnede vilkår på byggeriet

Læs mere

+BUS Aalborg Udbud af rammeaftaler til Ressourcepersoner PARADIGME TIL RAMMEAFTALE (RA-P) RAMMEAFTALE <indsæt nr. og betegnelse> 29.

+BUS Aalborg Udbud af rammeaftaler til Ressourcepersoner PARADIGME TIL RAMMEAFTALE (RA-P) RAMMEAFTALE <indsæt nr. og betegnelse> 29. +BUS Aalborg Udbud af rammeaftaler til Ressourcepersoner PARADIGME TIL RAMMEAFTALE (RA-P) RAMMEAFTALE 29. maj 2018 2 af 7 Rammeaftale 1. PARTERNE Mellem

Læs mere

Sociale klausuler om uddannelses og praktikaftaler og arbejdsklausuler i almene byggerier m.v.

Sociale klausuler om uddannelses og praktikaftaler og arbejdsklausuler i almene byggerier m.v. NOTAT Dato: 10. marts 2015 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2014-10334 Sagsbeh.: Lars Nielsen Dok id: 574797 Sociale klausuler om uddannelses og praktikaftaler og arbejdsklausuler i almene byggerier m.v.

Læs mere

arbejde i Vordingborg

arbejde i Vordingborg 05 NEW BRIDGE MASNEDSUND Banedanmarks UMENTNR: E3005-10 TEGN./KONTROL: PLU/HRU arbejde i Vordingborg D Ringsted-Femern banen Renovering af jernbanebroen over Hvad skal der ske i Vordingborg Ny perronbro

Læs mere

Sociale klausuler vedr. praktik- og lærlingepladser i Odense Kommune 2012

Sociale klausuler vedr. praktik- og lærlingepladser i Odense Kommune 2012 Odense Byråd vedtog d. 10 marts 2010 (sagsnr. 2010/026094), at der i forbindelse med udbud af opgaver til private entreprenører/leverandører, skal stilles krav om beskæftigelse af praktikanter og/eller

Læs mere

UDKAST TIL Samarbejdsaftale mellem Region Sjælland og Femern Belt Development

UDKAST TIL Samarbejdsaftale mellem Region Sjælland og Femern Belt Development UDKAST TIL Samarbejdsaftale mellem Region Sjælland og Femern Belt Development 1. Parterne mellem Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø EAN-nr.: 5798002040609 Telefon: 70 15 50 00 E-mail: vaekstforum@regionsjaelland.dk

Læs mere

Primært drejer det sig om arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler.

Primært drejer det sig om arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler. GLADSAXE KOMMUNE Økonomisk Sekretariat Bilag 1 - Gladsaxe Kommunes nuværende krav til kommunale leverandører i relation til sociale klausuler NOTAT Dato: 20. februar 2014 Af: Anders Friis Brorholt Anvendelsen

Læs mere

Om den konkrete kontrakt indeholder arbejdsopgaver, der er relevante i forhold til uddannelses- og praktikaftaler.

Om den konkrete kontrakt indeholder arbejdsopgaver, der er relevante i forhold til uddannelses- og praktikaftaler. NOTAT Politik/retningslinjer for sociale klausuler 6. maj 2013 (revideret 28. september 2015) 1. Baggrund Som en del af selskabets eksterne personalepolitik har By & Havn vedtaget, at selskabets væsentlige

Læs mere

hvad sker hvornår - Når vi anl ægger større veje

hvad sker hvornår - Når vi anl ægger større veje hvad sker hvornår - Når vi anl ægger større veje Udgivet af Januar 2013 ISBN 9788770603089 WEB ISBN 9788770603102 oplag 250 stk. Når du får et stort vejanlæg som nabo På de næste sider finder du en tidsplan

Læs mere

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar.

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. Bemærk: læs Horsens Kommune Retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler

Læs mere

Besigtigelsesforretning Vordingborg Nord

Besigtigelsesforretning Vordingborg Nord Besigtigelsesforretning Vordingborg Nord Ringsted-Femern Banen 28.09.2017 1 Dagsorden 1. Ringsted Femern Projektet og anlægsarbejder på delstrækningen Vordingborg Nord v/ Anlægschef Klaus S. Jørgensen

Læs mere

OPGRADERING AF SYDBANEN ET VIGTIGT

OPGRADERING AF SYDBANEN ET VIGTIGT BANEBRANCHENS KONFERENCE 2011 OPGRADERING AF SYDBANEN ET VIGTIGT LED I FEMERN FORBINDELSEN JERNBANELANDANLÆG NORD, RINGSTED - OREHOVED DIREKTØR TONNI CHRISTIANSEN RAMBØLL BANE AFDELINGSLEDER HELLE MATHIASSEN

Læs mere

Tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst, april 2012

Tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst, april 2012 Tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst, april 2012 1. Baggrund Femern A/S har i april 2012 udarbejdet en revideret tidsplan for Femern Bælt-projektet, som tager højde for de udfordringer, der er

Læs mere

Borgermøde i Vordingborg Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Vordingborg Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Vordingborg 22.03.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Erfaringer med arbejdsklausuler i en praktisk kontekst.

Erfaringer med arbejdsklausuler i en praktisk kontekst. Erfaringer med arbejdsklausuler i en praktisk kontekst www.regionmidtjylland.dk Arbejdsklausuler En arbejdsklausul er et kontraktvilkår i udbudskontrakten, der bestemmer, at løn, arbejdstid og andre arbejdsvilkår

Læs mere

Ny motorvej Give- Billund-E20-Haderslev

Ny motorvej Give- Billund-E20-Haderslev Ny motorvej Give- Billund-E20-Haderslev VVM-undersøgelse 26. juni 2017 Kolding Herreds Landbrugsforening Emner vi behandler i aften Generel præsentation af projektet og VVM-processen Erfaringer fra andre

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus

Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Fredericia og Vejle kommuner Borgermøde i DGI Huset i Vejle d. 24. maj 2017 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets

Læs mere

Udkast. til. Forslag. Lov om anlæg af ny Storstrømsbro og nedrivning af den eksisterende Storstrømsbro

Udkast. til. Forslag. Lov om anlæg af ny Storstrømsbro og nedrivning af den eksisterende Storstrømsbro Udkast til Forslag til Lov om anlæg af ny Storstrømsbro og nedrivning af den eksisterende Storstrømsbro 1 Anlæg af en ny Storstrømsbro og nedrivning af den eksisterende Storstrømsbro 1. Transportministeren

Læs mere

Netværksdage,Nyborg Strand, 27. august Arbejdsklausuler og sociale klausuler

Netværksdage,Nyborg Strand, 27. august Arbejdsklausuler og sociale klausuler Netværksdage,Nyborg Strand, 27. august 2014 Arbejdsklausuler og sociale klausuler 2 Dagsorden: Arbejdsklausuler - retlig kontekst Konkrete arbejdsklausuler i henholdsvis Syd og Midt Praktiske erfaringer

Læs mere

Udbuds- og Indkøbspolitik for Fredericia Kommune

Udbuds- og Indkøbspolitik for Fredericia Kommune Juni 2015 Udbuds- og Indkøbspolitik for Fredericia Kommune Indledning Denne politik udstikker rammerne for udbud og indkøb af varer og tjenesteydelser samt bygge- og anlægsopgaver i Fredericia Kommune.

Læs mere

CSR LEVERANDØRKLAUSUL

CSR LEVERANDØRKLAUSUL CSR LEVERANDØRKLAUSUL Indhold Formål... 2 Generelle krav... 2 Menneskerettigheder... 2 Arbejdstagerrettigheder... 2 Miljø... 3 Arbejdsmiljø... 3 Anti-korruption... 4 Specifikke krav... 4 Arbejdsklausul...

Læs mere

Vejdirektoratet. De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande

Vejdirektoratet. De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande Vejdirektoratet De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande Statsvejnettet 1/1-2017 Udgør 3.803 km* 1.205 km er motorveje Det svarer til ca. 5% af det samlede offentlige vejnet i Danmark (74.558 km)

Læs mere

H O V E D E N T R E P R I S E K O N T R A K T VEDRØRENDE LEVERING OG MONTERING AF SIKKERHEDSDØRE BOLIGFORENINGEN AAB AFDELING 33

H O V E D E N T R E P R I S E K O N T R A K T VEDRØRENDE LEVERING OG MONTERING AF SIKKERHEDSDØRE BOLIGFORENINGEN AAB AFDELING 33 H O V E D E N T R E P R I S E K O N T R A K T VEDRØRENDE LEVERING OG MONTERING AF SIKKERHEDSDØRE BOLIGFORENINGEN AAB AFDELING 33 Nielsen & Thomsen Advokatpartnerselskab Østbanegade 55 2100 København Ø

Læs mere

Vejdirektoratet. 1. Februar 2018 Topmøde 3.0 i Fredericia. Mette Bentzen Afdelingsleder Planlægning og myndighed (Middelfart)

Vejdirektoratet. 1. Februar 2018 Topmøde 3.0 i Fredericia. Mette Bentzen Afdelingsleder Planlægning og myndighed (Middelfart) Vejdirektoratet 1. Februar 2018 Topmøde 3.0 i Fredericia Mette Bentzen Afdelingsleder Planlægning og myndighed (Middelfart) Vejdirektoratet Statens veje Planlægning og igangværende projekter Trafikken

Læs mere

1. Hvilke konkrete krav stiller vi til henholdsvis løn- og arbejdsvilkår, sociale klausuler og flexjob og elever?

1. Hvilke konkrete krav stiller vi til henholdsvis løn- og arbejdsvilkår, sociale klausuler og flexjob og elever? Notat 29. august 2017 Sagsbeh.:ANLU J.nr.: 00.22.00-P22-1-17 Spørgsmål fra Sine Heltberg den 1/3-2017 om, hvilke krav stiller vi til henholdsvis løn, arbejdsvilkår og sociale klausuler på sundheds- og

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale til Arbejdsmarkedsudvalget den 9. december om arbejdsklausuler samrådsspørgsmål

Beskæftigelsesministerens tale til Arbejdsmarkedsudvalget den 9. december om arbejdsklausuler samrådsspørgsmål Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10 AMU alm. del Svar på Spørgsmål 105 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale til Arbejdsmarkedsudvalget den 9. december om arbejdsklausuler samrådsspørgsmål R 8.

Læs mere