Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin"

Transkript

1 Du skal se tre film o o o Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal lære o o o o o At tale på dansk om ting og dyr i naturen. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene. At læse og forstå tekster om naturen på dansk. At skrive korte tekster om naturen på dansk. At tænke over, om der er noget, du ikke forstår og få hjælp. Fx ved at spørge eller slå op i en ordbog. Kender du ord om naturen? Skriv dem her Tal med eleverne om, at de skal lære at tale, skrive læse og lytte om ting og dyr i naturen. De er i gang med at øve sig, så det er ok, at der er ord i filmene, de ikke forstår. Tal om målene for forløbet. Det er vigtigt, at eleverne bliver opmærksomme på at overvåge deres egen forståelse og søge hjælp, hvis der er ord eller sætninger, de ikke forstår. Bed eleverne skrive ord eller sætninger, de kender om naturen i Danmark. Hvordan ser der ud, der hvor de bor? Har de set nogle særlige dyr ude i naturen?

2 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE 2 1. Hvad handler filmene om? Filmene hedder Safari Europa. Filmene handler om tre dyr, der bor i den danske natur. Det er en ræv, en hugorm og et pindsvin. Dyrene bor i skoven. Hugormen og pindsvinet sover hele vinteren. De vågner, når det er forår. Hugormen spiser mus. Pindsvinet spiser regnorm. Ræven har fire unger. Den prøver at finde mad til dem. Ræven spiser mus og stjæler høns fra hønsegården. 2. Ord, du ikke kender. 1. Fortæl eleverne, at I skal se tre små film om dyr i Danmark. Tal om titlen. Hvad betyder Safari og Europa? Spørg eleverne, om de ved, hvad dyrene på billederne hedder? Kender de ordet på deres modersmål? Tror de, at dyrene er farlige? Ved de noget om dyrene i forvejen? Læs teksten sammen eller i par. 3. Tal med en ven: Hvilke ting hører til i naturen? 2. Eleverne skal overvåge deres læsning ved at skrive ord ned, de ikke kender. Til sidst skal de slå ordene op i en ordbog eller evt. søge på dem på nettet.

3 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE 3 3. Tal med en ven: hvilke ting hører til i naturen? 3. Lad eleverne tale sammen to og to om billederne. De skal tale sammen om, hvad ordet hedder på dansk og blive enige om, hvorvidt ordet hører under begrebet natur. De skal sætte kryds over de ting, der IKKE hører til i naturen. Lav en fælles opsamling. Tal om, at naturen er forskellig i Danmark, og de lande eleverne kommer fra. Hvilke ting fra naturen i deres hjemland findes ikke i Danmark? Er der de samme årstider og vejrforhold i alle lande? Se herefter filmene med eleverne. Se en film ad gangen og lav de opgaver, der passer til.

4 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE 4 1. Quiz om filmen Ræven har fem unger Ræven har fire unger Ræven danser Ræven jager Ræven spiser mus Ræven spiser slanger Ræven spiser høns Ræven bor i et hus Ræven bor i en hule 1. Tal i fællesskab om filmen. Lærte eleverne noget nyt? Skriv en fælles brainstorm på tavlen om alt det, eleverne kan huske fra filmen om ræven. Lad herefter eleverne udfylde quizzen i par eller individuelt.

5 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE 5 2. Gæt et udsagnsord Fange Hoppe Lege 3. Skriv udsagnsord Skriv ordene ind de rigtige steder i teksten: Jage Hoppe Jager Lande Lege Fanget Når mor skal ud og må hvalpene ikke komme med. De skal blive i nærheden af hulen. Det er det sikreste. Men når man ikke må komme med på jagt, kan man jo, at man jager. Man skal højt op i luften og med forpoterne på byttet. Sådan en ræv. Og så har man - en græstot. 2. Tal med eleverne om, at der var mange udsagnsord med i filmen. Udsagnsord er alt det, man kan gøre. Tal om de tre illustrationer. Kan eleverne se, hvad personerne gør? De tre udsagnsord er placeret forkert. Eleverne skal læse ordene og forbinde dem med den rigtige illustration. 3. Tal om ordene i tekstboksen. Lad evt. en elev mime ordene, og se om de andre kan gætte det. Se klippet om, at ræven jager igen (1:38-2:26). Bed eleverne lytte godt efter. Eleverne skal herefter forsøge at fylde de manglende ord ind i sætningerne. Se gerne klippet flere gange, hvis eleverne synes, det er svært.

6 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE 6 4. Spørgeord Hvad Hvor Hvem Hvordan Hvorfor 5. Skriv spørgsmål om ræven Hvordan jager ræven? 4. Tal med eleverne om, at man på dansk bruger spørgeord, når man skal stille et spørgsmål. Kender eleverne nogle af spørgeordene? Kan de stille et spørgsmål med nogle af spørgeordene. 5. Eleverne skal selv skrive spørgsmål om ræven. De kan få inspiration til spørgsmål fra quizzen, og de kan bruge nogle af de udsagnsord, de har skrevet i opgave 3. Når eleverne har skrevet deres spørgsmål, kan de skiftes til at stille dem til hele klassen eller en makker. Spørgsmålene besvares mundtligt. Udnyt elevernes mundtlige svar til at tale om korrekt sætningsopbygning.

7 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE 7 6. Hvad ved du om ræven nu? Skriv en fagtekst: Hjælpeord: Hvalpe leger hule jager fanger spiser høns hønsegård. 6. Lad eleverne skrive en lille fagtekst om ræven. Tal evt. om forskellen på fagtekster og skønlitterære tekster først. Fortæl eleverne, at fagtekster handler om noget, der findes i virkeligheden, og at man kan lære noget om fx natur og dyr, når man læser dem. Eleverne skal skrive på dansk, men kan med fordel skrive sammen to og to i modersmålspar, så de kan drøfte på deres modersmål, hvad de skal skrive og derefter oversætte til dansk.

8 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE 8 7. Rim om ræven Røde ræv! Røde ræv! Lad min høne være. Ellers skal jeg gi dig tæv så du bli r så vind og skæv som et havegærde! Halfdan Rasmussen 1967 Hvad rimer på ræv? Hvad rimer på mus? Hvad rimer på hule? 7. Læs Halfdan Rasmussens rim Røde Ræv op for eleverne. Tal om, hvad det handler om. Find billeder af et havegærde på nettet. Tal om, hvad det betyder at være vind og skæv, og hvad det er at give nogen tæv. Tal om, hvordan man kan høre og se, at ord rimer. Fx ved at endelserne lyder ens, eller at endelserne indeholder samme bogstaver. Eleverne skal i teksten finde de ord, der rimer på ræv. Derefter skal de prøve at finde på ord, der rimer på mus og hule.

9 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE 9 1. Læs om filmen I filmen var der to hugorme. Den ene hugorm var sort. Den anden hugorm var zigzagget. Hugormene sov vintersøvn hele vinteren. Nu er de vågne. Det er blevet forår. Hugormene vil parre sig med en hun. De slås. Den sorte vinder. Når det er sensommer, føder hunnen syv små hugormeunger. 2. Ord, du ikke kender. 1. Tal sammen om filmen. Kender eleverne hugormen? Har de nogensinde set en? Findes der hugorme eller andre slanger i det land, eleverne kommer fra? Læs teksten for eleverne eller lad dem læse i par. Undervejs skal de strege de ord under, de ikke har hørt før. 2. Eleverne skal overvåge deres læsning ved at skrive ord ned, de ikke kender. Til sidst skal de slå ordene op i en ordbog eller evt. på google billeder. De kan også lave en tegning eller skrive en forklaring til ordet.

10 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE Sammensatte ord Vintersøvn = vinter + søvn Solbad = + Gifttænder = + Sensommer = + 4. Hvad laver den zigzaggede hugorm? Skriv her: 3. Tal med eleverne om sammensatte ord. De er lange og kan være svære at forstå. Men hvis man deler ordet op i betydningsdele, får man hjælp. Lad eleverne prøve at dele de tre sammensatte ord op i betydningsdele. Tal om, hvad ordene betyder enkeltvis, og når de er sat sammen. Tal om, at der også findes sammensatte ord på elevernes modersmål. 4. Lyt til sidste del af filmen om den zigzaggede hugorm (3:00-4:18). Du kan slukke for skærmen for at skærpe elevernes lytte-evne. Tal om, hvad den zigzaggede laver. Skriv en lille tekst sammen om den zigzaggede, som eleverne kan skrive ned i tekstboksen.

11 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE Find det rigtige tillægsord Gammel Blåt Sort Farlige øje gifttænder skind hud Skriv sætninger med tillægsordene: Hugormen har sort skind 5. Tal med eleverne om, hvad tillægsord er. Det er noget personer eller ting kan være. Eksemplificér ved at finde en ting i klassen, I kan beskrive, fx en bold eller en taske. Tal om hvilke tillægsord, der var i filmen. Se evt. filmen igen. Lad eleverne matche det rigtige tillægsord med navneordene. De kan bruge de to billeder som støtte. Lad herefter eleverne skrive sætninger med ordene.

12 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE Bøj navneord om hugormen. En hugorm Hugormen Flere hugorme Alle hugormene En gifttand Flere gifttænder En unge En tunge Et skind 7. Lav puslesætninger Hugormen med lugter tungen. ved stranden. Hugormen at være kan lide Hugormen sine med kan bide gifttænder. 6. Fortæl eleverne, at navneord er de ord, man kan sætte en eller et foran. Find sammen navneord i klassen. Udvælg nogle af ordene og bøj dem sammen på tavlen. Fx en pige, pigen, flere piger, alle pigerne. Lad eleverne udfylde skemaet med navneord alene eller i par. Husk at tale med eleverne om, at nogle ord driller, når man bøjer dem. Fx ved at de skifter vokal. 7. Eleverne skal arbejde med sætningsstruktur ved at bytte om på ordene, så de står i rigtig rækkefølge. De kan enten klippe boksene med ord ud eller skrive ordene ned på et stykke papir. I kan også lave sætningerne sammen på den interaktive tavle. Tal om, hvor udsagnsled og grundled som regel er placeret på dansk (Hugormen lugter med tungen). Tal om, at sætningen kan blive til et spørgsmål, hvis man bytter om på grundled og udsagnsled (Lugter hugormen med tungen?) Sammenlign med elevernes modersmål. Har de samme sætningsstruktur?

13 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE Hvad er rigtigt? Hugormen skifter tænder / skind Hugormen er gul / sort Hugormen føder 7 / 3 unger Hugormen er bange for mus / mennesker Hugormen spiser mus / mennesker 9. Hvad har du lært om hugormen? 8. Eleverne skal sammen med en makker tjekke deres læseforståelse og viden om hugormen ved at læse sætningen og strege det ord over, der ikke er korrekt. 9. Til sidst skal eleverne skrive en kort tekst om, hvad de lærte om hugormen.

14 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE Quiz om filmen Pindsvinet sover i et hult træ Pindsvinet sover i et køleskab Pindsvinet bor i skoven Pindsvinet har 7000 pigge Pindsvinet har 3000 pigge Pindsvinet spiser slanger Pindsvinet spiser regnorm Pindsvinet stikker hugormen med sine pigge 1. Tal i fællesskab om filmen. Lærte eleverne noget nyt? Skriv en fælles brainstorm på tavlen om alt det, eleverne kan huske fra filmen om pindsvinet. Lad herefter eleverne udfylde quizzen i par eller individuelt.

15 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE Undersøg et fagord Ordet på mit modersmål Hvad betyder ordet? Ord, der betyder det samme Skriv en sætning med ordet: 2. Tal med eleverne om, at der var nogle svære ord i filmen. Nogle af dem var fagord. Det betyder, at man ikke bruger ordene særligt meget, fx når man snakker med sine venner. Men man bruger dem, når man taler om et bestemt fag eller emne. Dvale er et fagord. I skal sammen undersøge ordet. Tal om hvilke andre dyr, der ligger i dvale. I opgaverne om hugormen blev der brugt et andet ord for dvale. Kan eleverne finde ud af, hvad det var? Kan I finde andre ord, der betyder det samme? Brug fx en synonymordbog på nettet. Eleverne skal med egne ord forklare ordet og skrive det på deres modersmål.

16 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE Skriv udsagnsord Skriv ordene ind de rigtige steder i teksten: Står Grynter Puster Snuser Roder Når foråret kommer, pindsvinene op med fuldmånen. Så kommer der liv i skovbunden. De og og og. Efter næsten et halvt år i dvale uden mad og vand har pindsvinene brug for et solidt måltid. 4. Bøj udsagnsord Snus At snuse Jeg snuser Jeg snusede At puste Rod Jeg roder Grynt Stå At stå 3. Tal om ordene i tekstboksen. Lad evt. en elev mime ordene og se om de andre kan gætte det. Se klippet om at pindsvinet vågner (0:56-1:22). Bed eleverne lytte godt efter. Eleverne skal herefter forsøge at fylde de manglende ord ind i sætningerne. Se gerne klippet flere gange, hvis eleverne synes, at det er svært. 4. Eleverne skal udfylde skemaet med bøjning af udsagnsord. Forklar, at man kan sætte at eller jeg foran udsagnsord, og at nogle af ordene driller, når de skal bøjes. Fx hedder at stå i datid stod og ikke ståede.

17 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE Spørgeord Hvad Hvor Hvem Hvordan Hvorfor 6. Skriv spørgsmål om pindsvinet Hvem stikker pindsvinet? 5. Tal med eleverne om, at man på dansk bruger spørgeord, når man skal stille et spørgsmål. Kender eleverne nogle af spørgeordene? Kan de stille et spørgsmål med nogle af spørgeordene? 6. Eleverne skal selv skrive spørgsmål om pindsvinet. De kan få inspiration til spørgsmål fra quizzen i opgave 1, og de kan bruge nogle af de udsagnsord, de har skrevet i opgave 3. Når eleverne har skrevet deres spørgsmål, kan de skiftes til at stille dem til hele klassen eller en makker. Spørgsmålene besvares mundtligt. Udnyt elevernes mundtlige svar til at tale om korrekt sætningsopbygning.

18 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE Hvad ved du om pindsvinet nu? Skriv en fagtekst: Hjælpeord: Dvale sover regnorm hugorm pigge stikke kugle loppe. 7. Lad eleverne skrive en lille fagtekst om pindsvinet. Tal evt. om forskellen på fagtekster og skønlitterære tekster først. Fortæl eleverne, at fagtekster handler om noget, der findes i virkeligheden, og at man kan lære noget om fx natur og dyr, når man læser dem. Eleverne skal skrive på dansk, men kan med fordel skrive sammen to og to i modersmålspar, så de kan drøfte på deres modersmål, hvad de skal skrive, og derefter oversætte til dansk.

19 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE Fremlæggelse Skriv stikord her: 1. Tal om hvad eleverne synes, de har lært om dyr og naturen. Hvilket dyr var mest spændende, sødt, farligt? Eleverne skal enten individuelt eller i par vælge et af de tre dyr og forberede en mini-fremlæggelse for klassen om dyret. De kan skrive stikord om dyret i tekstboksen og må gerne øve deres fremlæggelse igennem et par gange før de taler foran klassen.

20 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE Hvornår sover dyrene? Sol Koldt Bladbunke Varmt Sne Regn Blomst Istap Is Blæst Strand Mørkt Brunt Grønt Hvidt 2. Tal først om de fire billeder. Hvilke årstider viser de? Hvordan er vejret og naturen på forskellige årstider? Hvilke farver er der? Hvad kan man lave på forskellige årstider? Læs ordene sammen. Tal om, hvad de betyder og lad eleverne sætte streger fra ordene hen til den rigtige årstid. Tal om, hvad de forskellige dyr laver på forskellige årstider. Hvornår går dyrene i dvale?

21 DANSK SOM ANDETSPROG - MELLEMTRIN / SIDE Den varme stol - Tænk på et dyr. 4. Jeg kan Tale på dansk om ting og dyr i naturen. Lytte efter, hvad der bliver sagt i filmene. Forstå hvad jeg læser om naturen. Skrive korte tekster om naturen på dansk. Tænke over, hvad jeg ikke forstår og få hjælp. 3. Lad en elev sidde i den varme stol. Eleven skal tænke på et dyr. De andre elever skal gætte dyret ved at stille spørgsmål. Eleven i den varme stol må kun svare ja eller nej på spørgsmålene. Læreren kan stilladsere eleverne ved at stille de første spørgsmål selv. Eksempler på spørgsmål: Spiser dyret regnorm? og Har dyret gifttænder? Lad evt. eleverne få et par minutter til at finde på spørgsmål. 4. Eleverne skal tænke over, om de er blevet bedre til at tale, lytte, skrive og læse dansk gennem forløbet. De skal sætte kryds i den boks, der passer til deres nuværende niveau.

Skriv de ord, du kan se på billederne:

Skriv de ord, du kan se på billederne: I skal se to film o o Den lille fugl og bladet Den lille fugl og egernet Skriv de ord, du kan se på billederne: Filmene til dette emne handler om naturen. Forklar eleverne, hvad begrebet natur betyder.

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten Du skal se en film om emnet familie o Drengen i kufferten Du skal lære o At tale på dansk om emnet familie. o At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene. o At læse og forstå tekster om emnet familie

Læs mere

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke.

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Du skal se to film. o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper. Du skal lære

Du skal se to film. o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper. Du skal lære Du skal se to film o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper Du skal lære o o o o o At tale på dansk om karakterer i film. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene. At læse og forstå korte tekster

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror

Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror Du skal se to film om traditioner o o Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror Du skal lære o o o o o At tale på dansk om forskellige traditioner i Danmark. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm. Den lille gris flyver

Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm. Den lille gris flyver Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm o Den lille gris flyver Har du en drøm? Min drøm Fortæl eleverne, at den næste film handler om en gris, der har en drøm om at flyve. Tal om, hvad det

Læs mere

Du skal se en film med en god historie: Elefantens cykel

Du skal se en film med en god historie: Elefantens cykel Du skal se en film med en god historie: o Elefantens cykel Elefanten ønsker sig en cykel. Tegn en sej cykel: Fortæl eleverne, at filmen, I skal se, handler om en elefant, der ønsker sig en cykel. Hvad

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Opgaveskyen.dk Opgavesæt nr. 1. Dansk 4. Klassetrin

Opgaveskyen.dk Opgavesæt nr. 1. Dansk 4. Klassetrin Opgavesæt nr. 1 Dansk 4. Klassetrin Opgave 1-5: Opgave 6-7: Opgave 8-11: Opgave 12-14: Opgave 15: Opgave 16-17: Opgave 18: Navneord Sætningsanalyse og ord Tillægsord Udsagnsord Skriv selv Dobbeltkonsonanter

Læs mere

Du skal se en film om en familie: Det lille lam. Hvem er med i din familie? Tegn din familie:

Du skal se en film om en familie: Det lille lam. Hvem er med i din familie? Tegn din familie: Du skal se en film om en familie: o Det lille lam Hvem er med i din familie? Tegn din familie: Filmen til dette emne handler om familie. Forklar eleverne, hvad begrebet familie betyder. Tal om, hvem eleverne

Læs mere

Anja Qvist GANG I. grammatik. med CL. Cooperative Learning. Dansk 5. klasse Elevhæfte

Anja Qvist GANG I. grammatik. med CL. Cooperative Learning. Dansk 5. klasse Elevhæfte Anja Qvist GANG I grammatik med CL 5 Cooperative Learning Dansk 5. klasse Elevhæfte Indhold Komma, basisregler...side 3 Udsagnsords bøjning 2... side 12 fat om fejlen R-problemer, nutids-r... side 20 Navneords

Læs mere

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/ Uge 11 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge11_dyr.indd 1 06/07/10 12.02 Uge 11 l Dyr Hipp og Hopp står under træet. Det er koldt, og de fryser. De

Læs mere

LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER A6 I SKOLE LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER Kendskab til, identifikation og brug af 40 substantiver og 40 verber relateret til skolen. Øget ordforråd og træning af udtale. Sætningsdannelse og dialog.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Sundhedsdansk Kroppen

Sundhedsdansk Kroppen ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele

Læs mere

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen.

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele Skriv det rigtige ord på linjerne. hår øje øjenbryn mund hals næse knæ tå arm

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BENNI BÅT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

LURE BOG FOR TOSPROGEDE

LURE BOG FOR TOSPROGEDE Læring Undring Refleksion - Evaluering Velkommen til din LURE bog LURE er en forkortelse og står for: Læring Undring Refleksion Evaluering Hvorfor skal du bruge LURE? Der er i dag større og større krav

Læs mere

Kender du årstiderne?

Kender du årstiderne? Før jeg læser bogen Kender du årstiderne? Skriv månedernes navne ved hver årstid. KAREN MIKKELSEN Årstider Troels Gollander Gyldendal Tegn forår Tegn sommer Forår Marts Sommer April August Tegn efterår

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

gr@mmatikrytteren Niveau C marts 2013 Marts 2013 Niveau C Navn: Klasse: PS Forlag ApS www.opgavehylden.dk

gr@mmatikrytteren Niveau C marts 2013 Marts 2013 Niveau C Navn: Klasse: PS Forlag ApS www.opgavehylden.dk Marts 2013 Niveau C Navn: Klasse: 1 Bøj substantiverne (navneordene). Udfyld resten af skemaet. ubestemt ental bestemt ental ubestemt flertal bestemt flertal et påskeæg haren en dag flere dage et brev

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 HUG-ORM. 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 HUG-ORM. 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 2 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: HUG-ORM Indhold 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange arter af slanger

Læs mere

1. Hvordan tror du huset ser ud udenpå.

1. Hvordan tror du huset ser ud udenpå. Huset i Kragevig 1. Hvordan tror du huset ser ud udenpå. Tænk på de ting du får at vide om huset i bogen. Tegn huset med alle de ting du kan huske. Du skal tegne på et stykke A4 papir. 2. Lav huset i karton

Læs mere

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Lektion 1-2 Lytte til historie Hvad gør læreren? a. Læreren indretter et hjørne af klassen til læsehjørne. Eleverne skal sidde (hvis muligt) i kreds,

Læs mere

Undervisningsaktiviteter

Undervisningsaktiviteter Ordklasser - Gennemførelse Undervisningsaktiviteter Hvad gør læreren? Lektion 1-2 Hvad er udsagnsord? Læringsmål: Læreren gør læringsmål og formål klart for eleverne. Eleven kan vise, hvad udsagnsord er.

Læs mere

Ordsprog og talemåder

Ordsprog og talemåder Ordsprog og talemåder Navn: Klasse: Hvad er forskellen? Når vi taler eller skriver, bruger vi nogle gange andre vendinger og sætninger til at forklare, hvad vi egentlig mener. Disse kaldes ordsprog eller

Læs mere

16. december (3-4år)

16. december (3-4år) 16. december (3-4år) Knud Nis skal også lære at skrive. Julemanden skriver hvert år sedler til børnene med deres navne på. Opgaven til 16. december Kan du finde bogstaverne i dit navn? Prøv at skriv ovenpå

Læs mere

detektiven udsagnsord Med Benny på jagt efter Dansk 3. klassetrin

detektiven udsagnsord Med Benny på jagt efter Dansk 3. klassetrin Med detektiven enny på jagt efter udsagnsord Dansk 3. klassetrin Udsagnsord er alle de ting vi gør. Man kan sætte AT eller JEG foran. Udsagnsordene bestemmer tiden i en tekst altså om det er nutid eller

Læs mere

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål Navneord Pigerne løb hen over vejen. Hvilket ord er navneord, og hvilken tid står de i? Pigerne, bestemt flertal. Vejen, ubestemt ental. Der var engang en dreng, som godt kunne lide at spise æbler. Der

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren?

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 1 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: FLAGER-MUS Indhold 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor er der flager-mus om

Læs mere

AT-KOMMA eller ikke AT-KOMMA?

AT-KOMMA eller ikke AT-KOMMA? AT-KOMMA eller ikke AT-KOMMA? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne elevernes evne til at finde ud af, hvilken rolle ordet at spiller i sætningen. Brug af grammatisk komma. - Sætninger med at i

Læs mere

12 Find udsagnsord i kassen, der passer til tegningerne. r e id s bære,ra stå, glide, bide, svømme, vande, slå, bore, smile, t s læse, sove, skure, rive, ligge, gynge, klippe, hoppe kravle, k e Skriv ordene

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

Bliv god til tillægsord

Bliv god til tillægsord Navn og klasse: LÆR OM Tillægsord MED DANSKTIP Bliv god til tillægsord lækker god lang mørk grøn sjov billig ung morsom hurtig 2019 dansktip.dk Husk at indberette dette ark til Copydan, hvis du er Copydan-skole.

Læs mere

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster fodbolden? 145 kr. 175 kr. 155 kr. 1. Hvor gammel er Peters far? 2. Hvornår begynder pausen?

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster fodbolden? 145 kr. 175 kr. 155 kr. 1. Hvor gammel er Peters far? 2. Hvornår begynder pausen? Modul 2 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvad koster fodbolden? 145 kr. 175 kr. 155 kr. X 1. Hvor gammel er Peters far? 48 47 46 2. Hvornår begynder pausen? Kl. 13 Kl. 12 Kl. 11 3. Hvornår åbner biblioteket?

Læs mere

Undervisningsforløb 6M. - Ringsted by

Undervisningsforløb 6M. - Ringsted by Undervisningsforløb 6M - Ringsted by Baggrund for forløbet: Forløbet er udarbejdet af Mette Pedersen til en modtageklasse på mellemtrinnet på Dagmarskolen i Ringsted. Forud for forløbet besluttes det,

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Var giraffen opfundet i gamle dage?

Var giraffen opfundet i gamle dage? Var giraffen opfundet i gamle dage? Af Niels Lund og Charlotte Pardi En bog om hvordan den videbegærlige Emma kører rundt med sin stakkels far, der lader sig rive med af Emma s nådesløse og småfolkelige

Læs mere

Registreringsskema 3-årige børn

Registreringsskema 3-årige børn Registreringsskema -årige børn PILOT > REGISTRERINGSSKEMA > Error! Reference source not found. 1 Skelnen af sproglyde Dato: INDEN DU GÅR I GANG Beskrivelse af testen Denne del siger noget om barnets evne

Læs mere

3. december (3-4 år)

3. december (3-4 år) 3. december (3-4 år) Knud Nis er helt forvirret over børnenes verden. Julemanden har altid sagt, at der hvid sne og is. Men Knud Nis ser kun farver. Mon det er vinter i børnenes verden lige nu? Du skal

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. Arbejdsbogen 1. Ny udgave. Gerner Birk Kristiansen. Tekst og tegninger DATO:

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. Arbejdsbogen 1. Ny udgave. Gerner Birk Kristiansen. Tekst og tegninger DATO: Gerner Birk Kristiansen Tekst og tegninger DATO: Arbejdsbogen 1 Ny udgave Her er en masse materiale, der kan anvendes i børnehaveklasserne. Der er naturligvis en sammenhæng i hæftet, men underviseren låses

Læs mere

Quiz og byt Spættet Sæl

Quiz og byt Spættet Sæl Quiz og byt Spættet Sæl Formål: En aktivitet som er god til at træne elevernes ordforråd, viden og færdigheder. Metoden er her eksemplificeret med Spættet Sæl, men kan bruges med alle andre arter. Antal

Læs mere

Årsplan for danskundervisning på Den Skandinaviske Skole I Maputo April, Maj, Juni 2015

Årsplan for danskundervisning på Den Skandinaviske Skole I Maputo April, Maj, Juni 2015 Årsplan for danskundervisning på Den Skandinaviske Skole I Maputo April, Maj, Juni 2015 Af Katja Dollerup Schmidt Poulsen Børnene der modtager dansk-undevisning på den Skandinaviske Skole i Maputo er spredt

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER MARS ER FOR TABERE Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet

Læs mere

Musical med bogstavmusikanterne

Musical med bogstavmusikanterne Musical med bogstavmusikanterne En musisk vej ind i læsningen Skrevet af Mette Bech Baggrund Musicalen med bogstavmusikanterne er udviklet af Mette Bech. Børnehaveklassen på Højelse skole har siden 2006

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Udeskoleforløb Naturlyrik

Udeskoleforløb Naturlyrik Udeskoleforløb Naturlyrik Naturlyrik Fag: Dansk Klassetrin : 2-4.klassetrin Sted: Naturen i nærheden Årstid: Hele året Formål: Eleverne skriver digte OM naturen I naturen og lærer om forskellige digtformer.

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede.

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede. Her er seks ord. bil sko hus bus bi ur Træk streg til det rigtige billede. Skriv de seks ord med en eller et foran. hus bus bi sko ur bil en eller et 1 Skriv en linje med hvert bogstav. b - i - l - s -

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

Lærervejledning til 7. klasses forløb.

Lærervejledning til 7. klasses forløb. Lærervejledning til 7. klasses forløb. Hele undervisningen i dette forløb er bygget op efter et bestemt mønster. Mønsteret er vigtigt at kende for at arbejdet trækker i samme retning. Derfor har jeg skrevet

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 11: Dyr. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Dyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 11: Dyr. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Dyr side 1 Uge 11: Dyr Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Dyr side 1 HIPPY HippHopp uge_11_guidevejl_dyr.indd 1 06/07/10 11.09 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Else og plageånden af John Kenn Mortensen forløb af Marianne Eskebæk og Kenneth Jakobsen Bøye INTRO Formål Eleverne får øjnene op for, hvordan skrift og billeder sammen

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

Restaurant Petit. Før du læser bogen

Restaurant Petit. Før du læser bogen OPGAVER TIL Restaurant Petit NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 1. Læs teksten på bagsiden af bogen Hvor er Jacob og Lone henne? Hvad laver de? Hvorfor tænker Lone på at rejse hjem? Snak om, hvad I synes

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering (UMV) 40 elever (20 fra hver årgang) Tilfældigt udvalgt.

Undervisningsmiljøvurdering (UMV) 40 elever (20 fra hver årgang) Tilfældigt udvalgt. Undervisningsmiljøvurdering (UMV) 40 elever (20 fra hver årgang) Tilfældigt udvalgt. På Nøvlingskov vil vi gerne skabe trivsel og gode rammer for undervisning, fællesskab og efterskoleliv. Derfor har vi

Læs mere

KAPTAJNEN I BLOMMETRÆET Bodil Bredsdorff

KAPTAJNEN I BLOMMETRÆET Bodil Bredsdorff Pædagogisk vejledning til KAPTAJNEN I BLOMMETRÆET Bodil Bredsdorff Udarbejdet af pædagogisk konsulent Sara Sejrskild Rejsenhus TIL LÆREREN Litteraturundervisning på mellemtrinnet skal fokuserer på genre,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11. Kursusmappe Uge 9 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 9 l Nørd Hopp øver sig i at fløjte. Hun spidser munden og

Læs mere

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen CDR FORLAG Kan man spise softice med pinde? 2011 by Malene Fenger-Grøndahl og Annemette Bramsen og CDR-Forlag Tekst: Malene Fenger-Grøndahl Illustrationer: Annemette

Læs mere

Skema m. ordforklaring.

Skema m. ordforklaring. Skema m. ordforklaring. Tegning Ord Brug ordet Brandbil Lav en sætning med ordet Stol Ordklasser. Kasser skuffer - ruse Substantiv navneord Adjektiv tillægsord Verbum udsagnsord Læg/ sorter ordkortene

Læs mere

Filtmåtter med de 120 hyppige ord

Filtmåtter med de 120 hyppige ord VEJLEDNING TIL Fodspor Filtmåtter med de 120 hyppige ord Med bogen På sporet af ordet fang tyven, opgaveæsken og app en På sporet af ordet, Turbo-ord, sækkekort, Læs Lydret bøgerne, gulvtæppet og filtmåtterne

Læs mere

Tallene i skemaet er i % og er resultatet af besvarelser fra 34 hold i almenundervisningen.

Tallene i skemaet er i % og er resultatet af besvarelser fra 34 hold i almenundervisningen. Svarskema Undervisningsmiljøundersøgelsen Guldborgsund Ungdomsskole Tallene i skemaet er i % og er resultatet af besvarelser fra 34 hold i almenundervisningen. Enkelte punkter er ikke besvaret og enkelte

Læs mere

BØJ UDSAGNSORD MED CITIBOIS

BØJ UDSAGNSORD MED CITIBOIS BØJ UDSAGNSORD MED CITIBOIS Lektionsplan 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse af disse måske skal nogle af dem omformuleres, hvis eleverne

Læs mere

Der Sprung! Fünfte Klasse Kapitel 1, Hallo

Der Sprung! Fünfte Klasse Kapitel 1, Hallo Kapitel 1, Hallo Færdigheds-/ Fokus- læringsmål Lytning (f 1) Eleven kan forstå enkle ord, udtryk og budskaber ud fra situation, gestik og mimik. det tyske sprogs nære sproglige slægtskab med dansk Andre

Læs mere

Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme?

Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme? I Kaskelotten arbejder vi med sprogudvikling ud fra metoder fra sprogpakken. Denne folder viser: Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme? Samtaler i hverdagen Dialogisk læsning

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

Fortæl om din livret. Hvad er det? Hvordan ser det ud? Hvordan smager det? Hvordan mon man laver det? Fortæl, om en god film du har set.

Fortæl om din livret. Hvad er det? Hvordan ser det ud? Hvordan smager det? Hvordan mon man laver det? Fortæl, om en god film du har set. Fortæl om din livret. Hvad er det? Hvordan ser det ud? Hvordan smager det? Hvordan mon man laver det? 3 1 3 1 Fortæl, om en god film du har set. Hvorfor er den god? Hvem så du den sammen med? Hvad vil

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

Forår. 1. Medbring eller find et tegn på forår. Du kan finde det i haven, skoven, stranden eller hjemme.

Forår. 1. Medbring eller find et tegn på forår. Du kan finde det i haven, skoven, stranden eller hjemme. Forår 1. Medbring eller find et tegn på forår. Du kan finde det i haven, skoven, stranden eller hjemme. 2 a: Du bliver delt ind i en gruppe, inden I skal i naturen. I naturen skal du bruge en af sanserne.

Læs mere

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017 Nivemaskinen af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen Høst & Søn 2017 Nivemaskinen er en særdeles voldsom og alvorlig fortælling om frygt og tyranni. En bog, der ikke bare bør læses op uden mulighed for bearbejdning

Læs mere

Ordforrådstilegnelse i fremmedsprog. CFU Hjørring

Ordforrådstilegnelse i fremmedsprog. CFU Hjørring Ordforrådstilegnelse i fremmedsprog CFU Hjørring Indhold og intention Fokus på ordforrådstilegnelsens vigtighed Hvorfor? Hvordan? Kort gennemgang af hvorfor Ideer til praksis. Hvorfor? Kommer det ikke

Læs mere

Opgaver: Daniel Agger. 2. Hvilke to danske klubber har Daniel Agger spillet for, inden han blev solgt til Liverpool?

Opgaver: Daniel Agger. 2. Hvilke to danske klubber har Daniel Agger spillet for, inden han blev solgt til Liverpool? Agger Opgaver: Daniel Agger Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal

Læs mere

Stærkt sprog i praktikken

Stærkt sprog i praktikken Januar 2019 1 Stærkt sprog i praktikken Idéer til at arbejde med sprog IDÉER TIL AT ARBEJDE MED SPROG 2 Introduktion SOSU-faget kræver et stærkt sprog. Det er fx et varieret ordforråd, god udtale og erfaringer

Læs mere

FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER. - Sætningskort (i 2 holdfarver) - Skilte med X og O - Facitliste - Arbejdsark (kopi/www)

FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER. - Sætningskort (i 2 holdfarver) - Skilte med X og O - Facitliste - Arbejdsark (kopi/www) eller O FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne eleverne i at finde udsagnsled og grundled i en sætning og gerne at få dem til at indse, hvilke ordklasser der udgør disse led. - Sætningskort (i 2

Læs mere

Pels Flok. Stole. Snabel. Unger. Jagt. Rov-dyr. Hulen. Før du læser bogen. Hvad kan man læse om i bogen? Farv det rigtige. Navn: Opgaver TIL ISBJØRN

Pels Flok. Stole. Snabel. Unger. Jagt. Rov-dyr. Hulen. Før du læser bogen. Hvad kan man læse om i bogen? Farv det rigtige. Navn: Opgaver TIL ISBJØRN Opgaver TL SBJØN ør du læser bogen A G Tegn eller skriv, hvad du ved om isbjørne: Hvad kan man læse om i bogen? arv det rigtige. Pels lok Stole Snabel Øl Hulen Jagt Unger ov-dyr Opgaver TL SBJØN ør du

Læs mere

REVIDERET SPROGVURDERINGSSKEMA

REVIDERET SPROGVURDERINGSSKEMA REVIDERET Til sprogvurdering af børn i børnehaveklassen 1 Rim: Find de to ord, der lyder ens INDEN DU GÅR I GANG Beskrivelse af testen Denne test siger noget om barnets lydlige opmærksomhed. Det skal du

Læs mere

Adgang til Stavevejen Computerprogrammet Stavevejen 2 findes på Stavevejens hjemmeside der har adressen http://www.stavevejen.dk

Adgang til Stavevejen Computerprogrammet Stavevejen 2 findes på Stavevejens hjemmeside der har adressen http://www.stavevejen.dk Computerprogrammet Stavevejen 2 Computerprogrammet Stavevejen 2 er en integreret del af systemet Stavevejen 2. Stavevejen 2 består af et elevhæfte, en plakat, en lærervejledning og dette computerprogram.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

SPROGVURDERING 3-6 SPROGVURDERINGSSKEMA, KLASSETESTEN

SPROGVURDERING 3-6 SPROGVURDERINGSSKEMA, KLASSETESTEN SPROGVURDERING 3-6 SPROGVURDERINGSSKEMA, KLASSETESTEN Rim: Find de to ord, der lyder ens INDEN DU GÅR I GANG Beskrivelse af testen Denne test siger noget om barnets lydlige opmærksomhed. Det skal du bruge

Læs mere

Opgaver til. Indbrud. Annette Møller. Forlaget Delta

Opgaver til. Indbrud. Annette Møller. Forlaget Delta Opgaver til Indbrud Annette Møller 1 1. Pizza med tilbehør Hvorfor er jeg alene hjemme? Hvordan har han det med at være alene? Hvad har moren købt til drengene? Hvad skal de have at spise? Hvem skal lave

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering (UMV) 40 elever (20 fra hver årgang) Tilfældigt udvalgt.

Undervisningsmiljøvurdering (UMV) 40 elever (20 fra hver årgang) Tilfældigt udvalgt. Undervisningsmiljøvurdering (UMV) 40 elever (20 fra hver årgang) Tilfældigt udvalgt. På Nøvlingskov vil vi gerne skabe trivsel og gode rammer for undervisning, fællesskab og efterskoleliv. Derfor har vi

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

Fabulous Fiction gennemførelsen

Fabulous Fiction gennemførelsen Fabulous Fiction gennemførelsen Lektionsplan Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse af disse måske skal nogle af dem yderligere

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

Forår. 1. Medbring eller find et tegn på forår. Du kan finde det i haven, skoven, stranden eller hjemme.

Forår. 1. Medbring eller find et tegn på forår. Du kan finde det i haven, skoven, stranden eller hjemme. Forår 1. Medbring eller find et tegn på forår. Du kan finde det i haven, skoven, stranden eller hjemme. 2 a: Du bliver delt ind i en gruppe, inden I skal i naturen. I naturen skal du bruge en af sanserne.

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

Læsetræning 1A - læs og forstå

Læsetræning 1A - læs og forstå Læsetræning 1A - læs og forstå Jørgen Brenting illustration: Birgitte Flarup OBS! Sidetallene gælder ikke i denne prøve. Se på opgavernes numre. Denne bog er hentet fra Baskervilles Depot som e-bog til

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

BIBI & Æbletræet. lær om bier og bibelhistorie. Opgave 1. Her er Bibi og æbleblomsten. Farv Bibi: Farv æbleblomsten:

BIBI & Æbletræet. lær om bier og bibelhistorie. Opgave 1. Her er Bibi og æbleblomsten. Farv Bibi: Farv æbleblomsten: BIBI & Æbletræet Opgave 1 Her er Bibi og æbleblomsten. Farv Bibi: Farv æbleblomsten: lær om bier og bibelhistorie Navn: Klasse:. 2 Opgave 1 Der er 4 verdenshjørner. Det er Nord, Syd, Øst og Vest. Skriv

Læs mere

Indskoling et legende og lærende univers

Indskoling et legende og lærende univers Indskoling et legende og lærende univers Litteraturundervisning Digtning Produktion af bøger Læsning - dialogisk læsning Det første projektarbejde Helle Frost 1.sep.10 CFU Aalborg Litteraturundervisning

Læs mere

Lærervejledning Forslag til hvordan Lille Eid og Eid-pynt bruges i undervisningssammenhæng

Lærervejledning Forslag til hvordan Lille Eid og Eid-pynt bruges i undervisningssammenhæng Lærervejledning Forslag til hvordan Lille Eid og Eid-pynt bruges i undervisningssammenhæng Indholdsfortegnelse 1. Introduktion/Aldersgruppe 2. Overblik over bøgerne og websitet 3. De fire faser: 3.1. Kort

Læs mere