Rejsebrev 1, efterår 2014.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rejsebrev 1, efterår 2014."

Transkript

1 Rejsebrev 1, efterår Sommeren i Danmark har for sol- og badenydere været helt fantastisk. Meterologerne skal langt tilbage i annalerne for at finde en tilsvarende, og det er vi jo en del, der har haft glæde af. Ikke mindst vores yngste skud på stammen! Træerne vokser som bekendt ikke ind i himmelen, og da meterologernes varsler begyndte at blive noget anstrengte, var det på tide som tidligere år, at vende næsen sydover, og finde et for os pensionister mere attraktivt klima. Uden at foregribe begivenhedernes gang, kan vi godt røbe, at den planlagte tur går til Grækenland, med ophold i de lande vi nødvendigvis må passere, for at komme dertil. Vi havde naturligvis skelet til vejrudsigterne for de kommende dage, og blev da heller ikke meget overrasket over at starte i regnvejr søndag morgen, den 31. august. Vi havde dagen i forvejen været til 2 x 70 års for vores gode naboer, Hugo og Vinni. En rigtig hyggelig dag i Kirke Helsinge Forsamlingshus. Nikolai sommerklædt. Storebælt blev passeret i regn og strid blæst. Og længere sydpå, blev det ikke meget bedre. Uagtet vejret havde vi aftalt, at en dagsrejse ikke måtte overstige km. Så første overnatning blev Braunschweig på Lüneburg Hede. Hyggelig gammel by, der dog stadig lugter lidt af tiden under Honeckers regime, og som en reminisens fra den tid stadig har et velfungerende sporvejsnet af typen vi også kendte i København i 1960 èrne. Braunschweig. Storebælt. Natlogi i Windischeschenbac. Tæt på grænsen til Østrig nær Passau, blev det til endnu en overnatning i Windischeschenbac. Det bedste vi kan sige om den by er, at vi trods alt fik endnu et par campere som naboer, inden vi gik til ro!

2 Tirsdag den 2. august viste Østrig sig endnu engang fra sin regnvåde side. Så vores uforbeholdne mening om Østrig - her regner det altid - kom endnu engang til at stå til troende. Vores planlagte rute gik over Pyhrnpass og overnatning i Liezen, som vi kender fra tidligere, men i det forfængelige håb, at solen ville skinne længere sydpå, fortsatte vi i retning Graz, og fandt lidt udenfor byen natlogi i Stainz. Stadig med regn som en trofast ledsager! Men natlogiet var dog aceptabelt. Her var bestemt roligt, og udsigt til byens vartegn, borgen. Østrig er lidt træls! Onsdag den 3. august er festen slut! Vi kan ikke klare mere regnvejr, og træffer den tunge beslutning, at gøre brug af betalingsmotorvejene gennem Slovenien og sydpå i Kroatien. Vi justerer igen lidt på den planlagte tur, og vælger en campingplads lidt længere sydpå i nærheden af Šibenik i det forfængelige håb, at lavere breddegrader øger muligheden for lidt sol og sommer. Og minsanten om ikke det lykkedes! Efter et par tusind kilometer, ser vi for første gang solen titte frem mellem skyerne, og temperaturer over 20 grader. Natlogi i Stainz. På Camping Adriatiq i Primošten bliver camperen parkeret og vi er indstillet på nogle dage på den flade med udsigt til sol og strand, og måske med en god bog, og en kold pilsner indenfor rækkevidde! Primošten.

3 Campingpladsen er af ældre dato og ligger helt ud til kysten. Pladserne er små i forhold til de vogntog, der i dag kører på vejene. Derfor må man sno sig, for at komme på plads. Og det lykkedet også først, da en venlig genbo rykkede lidt rundt på sin bil, så vi kunne få forvognen rund et skarpt sving. Stranden er typisk for Kroatiens kystlinie. Klipper og småstrande med rullesten. Ideelt til snorkeldykning, men ikke så velegnet for småbørnsfamilier. Byen ligger et par kilometer fra pladsen, og nås hurtigt på cykel. Den er hyggelig og utrolig velbevaret i den gamle bydel, der ligger, meget typisk for kysten, på en lille halvø forbundet til land med en smal landtange. Camp Adriatiq. Kirke og kirkegård øverst, med en fantastisk udsigt over småøerne, der ligger som perler på en snor langs hele kysten. Primošten. Endelig fremme, hvor vejrguderne er os nogenlunde Primošten. venligt stemt. Fri for dansk radio og fjernsyn, med alle de ulykker de fodrer os med, kan vi nu kaste os over alle turenes førstevalg og mest pladsslugende fornøjelse. Biblioteket!! Her er et bredt udvalg, der kan indfri næsten ethvert ønske. Købt på udsalg, i genbrugsbutikker, og så har vi en masse gode venner, der gerne giver i udlån af egen prosa og poesi! Engang imellem går det dog lidt galt! Erotiske noveller!!! Må vi lige bede om kammertonen. Hvad i alverden skal vi med dem, når vi har den ægte vare til rådighed alle ugens dage, hele året rundt! Biblioteket!

4 Og så næsten uden indpakning! Vi går hastigt videre til den gamle by. Finder et passende foto til at aflede opmærksomheden fra min dejlige kone, der ganske vist fortjener nogen opmærksomhed, men jo ikke skulle rydde hele siden! Den skumfødte Venus. Autocamperfolket er kreative. Ikke mindst i de unge år, hvor udlængsel ikke helt står mål med det økonomiske råderum. Og så er gode råd jo dyre. Skulle der, også i vores læsekreds, mangle lidt ekstrarum til en evt. familieforøgelse, et barnebarn eller en au pair-pige. Så iler vi her med en løsning til fri afbenyttelse, da den nok ikke er patentanmeldt i noget register! Primošten.

5 Rejsebrev 2, efterår Efter tre dage, hvor vi har nydt badelivets glæder, kører vi fra Primošten i Kroatien lørdag den 6. september. Dagens mål er Dubrovnik ca. 300 km. længere sydpå. Dubrovnik har stået på vores ønskeseddel i mange år. Men tidligere med to børn og kun tre ugers sommerferie, har vi aldrig orket at køre så langt. Og dengang på den smalle, men smukke kystvej. I dag er der motorvej næsten til byporten, dog med et lille afbræk, når vi passerer Bosnien-Hercegovina, der efter borgerkrigen i 1990erne fik tildelt ca. 9 km. kyststrækning, der adskiller det sydlige Kroatien fra hovedlandet. Man må dog sige, at grænsekontrollen er lempelig, da man på de ni km. bruger hovedparten af de kvadratmeter til toldfrit salg, hvor selv grænsebutikkerne i Flensborg vil græmmes af misundelse! Dubrovnik gamle havn. Dubrovnik er på UNESCO s liste over verdens naturarv, men blev alvorligt beskadiget af bombardement under borgerkrigen, og det har kostet ca. to milliarder euro at genoprette skaderne. I dag strømmer turisterne til. Ikke mindst krydstogtskibene er med til at tegne havneprofilen i byen. Dog ikke den gamle havn. Her er kun plads til et utal turistbåde af enhver art. Og så en enkelt fisker måske for et syns skyld! Og fiskeren var der skam også. Hovedstrøget, Stradun, i den gamle by er en lang turiststrøm ofte anført af en sprogligt bagavet guid, der med højt hævet paraply ledsager den troende flok gennem byens serværdigheder. Kun en regnbyge kan skabe lidt lebensraum i en ellers tætpakket gågade. Og vi var heldige. Der kom faktisk en byger, der ryddede lidt op i turiststrømme. Dubrovnik i regnvejr! Begiver man sig ind i de små sidegader, finder man til gengæld mange små oaser, hvor byens beboere nyder en stille stund i skyggen i sommervarmen. Siesta i sommervarmen.

6 Dubrovniks bymur er efter forlydende det helt store hit. Men de ville have 100,00 kr. for en spadseretur på 2 km. og varighed ca. 1½ time. Vi sparede pengene og Lissies noget nedslidte knæ for den oplevelse, og benyttede provenuet til en bedre fiskemenu, selvfølgelig ledsaget af en tilfredsstillende hvidvin. Vi fortsatte vores rundtur i byen, og mente at fotografen stadig,trods mad og vin, var i stand til at forevige vores oplevelser på betryggende vis. Det mislykkedes dog i nogen grad. Selv efter adskillige forsøg, var det ikke muligt at få byens hovedportal, indsejlingen til den gamle havn, til at stå bare nogenlunde lodret!!! Middag undet parasollernes skygge. Dubrovnik efter middagen. Vi havde en hyggelig, men noget varm dag i byen, og kunne efter mange timer tage bussen tilbage til campingpladsen, der lå et par km. udenfor centrum. Her kunne den uheldige fotograf så nyde en dukkert i Adriaterhavets klare vandm medens en noget sikrere hånd klarer den opgave! Dubrovnik, en stille sidegade. Badedyr på stranden.

7 Det bliver kun til to overnatninger i Dubrovnik. Mandag den 8. september er vogntoget pakket og kursen sættes sydover mod Ulcijn i Montenegro. Vi bevæger os nu skiftevis udenfor og indenfor Eurolandene, og må finde os i de plager grænsekontrol er for os hæderlige turister, og tænker med gru på de politikere, der stadig flørter med tanken om grænsebomme ved Kruså. Som om det skulle hjælpe fedt ud over kødannelse, arbejdspladser og et stempel i vores pas! Her er de dog ikke meget emsige, hvilket nok skyldes, at Montenegro pt. har Europas hurtigst voksende turistindustri. Og den skal man jo pleje med nænsom hånd! Vi vælger at køre hele vejen rundt om Kotor bugten, selv om der er en lille færgeforbindelse, der kan afkorte ruten med ca. 40 km. Det fortryder vi ikke. En vidunderlig smuk tur, hvor vi har et eftermiddagsstop i den lille by Perast, der også kaldes De døde kaptajners by og henviser til stolte traditioner indenfor krigsmarinen. Som jo så nok er døde nu!! Kø ved grænsen til Montenegro. Kotor bugten. Perast. Perast er trods sin lidenhed et tilløbsstykke for overvejende lokale turister. Man kan ikke køre ind i byen, men må pænt parkere udenfor, og opleve byen til fods. Byen er muslimsk præget. Har to moskeer og dertil hørende minaret, og indretningen vidner om det præg islam har sat på inventaret. Perast.

8 Montenegro er ved at positionere sig som rejsemål for hele verden. Og det havde uvurderlig markedsværdi, at James Bond-filmen Casino Royals handling var henlagt hertil. Lidt syd for Kotor bugten er det endegyldige bevis herpå i kraft af hoteløen Sv. Stefan, der tiltrækker velhavere, verdensstjerne og kendisser i eliteklassen. Det er ikke nødvendigt at indlogere sig på øen for at opleve den. Men selv et kortvarigt besøg koster penge. Helt præcis 10. Vi nøjes med at forevige herlighederne fra parkeringspladsen langs kystvejen, hvor det i øvrigt ikke var til at sparke sig fram for turistbusser og andet godtfolk, der var ude i det samme ærinde. Perast. Vi ankommer til campingplads i Ujcinj sidst på dagen, og finder en superplads i anden række til en af Montenegros bedste strande. Byen ligger i det sydvestligste hjørne af Sv. Stefan. Montenegro ganske tæt på grænsen til Albanien, som vi har planlagt at bruge som gennemfartsland til Grækenland, når vi nu om nogle dage er færdig med atter engang at nyde badelivets glæder. Og her kan end ikke en hurtig tordenbyge give skår i glæden, når luften er 30, vandet er 27 og pigen er.. Tja! Hvor gammel var det nu hun var? Torden over campingpladsen i Ulcinj.

9 Rejsebrev 3, efterår Ulicijn i Montenegro, mandag den 8. september. Campingpladsen er udmærket, og selv om det er en CampingCheque-plads, ser man helst kontanter ved afregning. Så her er de nok lige så kreative som os længere nordpå, når regningen til fællesskabet skal betales! Og her havde vi jo ikke noget i klemme, så det blev ved kontanter og det forsvandt solen jo heller ikke af! Vi nød fire dejlige dage med fødderne i vand dagligt. En enkelt cykletur ind til byen, blev der også overskud til. Det var meningen vi skulle handle fisk på det lokale marked. Men vi var desværre for sent på den dag. Alt udsolgt! Det tyder til gengæld på friske fisk dagligt, så Torsten måtte på den igen dagen efter noget tidligere på formiddagen. Og det er skam hårdt i vores alder, hvor skønhedssøvnen er den dejligste tid på dagen. Ulcijn. Byen ligger smukt inde i en lille bugt, og de lokale vi talte med, hævdede hårdnakket, at byen var den største turistmagnet på disse kanter. Det vil vi nu nok sætte et lille spørgsmålstegn ved! På den anden side kommer det jo an på, hvor langt kanterne rækker, det er ind imellem en noget subjektiv vurdering! Marked i Ulcijn. Caféliv i Ulcijn. Det væsentligste indtryk i gadebilledet var nu, at det overvejende var lokalbefolkningen, der havde indtaget pladserne omkring de små borde. Og så selvfølgelig kun mændene. Man er vel tro mod koranens lære, hvis det ellers er der, man finder den vejledning i cafélivets glæder! OBS! Netmelonen er fra eget drivhus på Drøsselbjerg. Snart moden! Ulcijn.

10 Fredag den 12. september, var der pumpet så meget luft i fruen, At vi med et pænt tilløb satte kurs mod Albanien, der kun lå 25 km. fra pladsen. Det skortede bestemt ikke på fordomme om det lille forarmede land, hvor Enver Hoxhas i årtier havde holdt befolkningen i et jerngreb. Albanien var i den periode Europas svar på Nordkorea. Det var totalt lukket land indtil 1990 fem år efter diktatorens død, hvor man langsomt begyndte at åbne sig mod omverdenen. De første mange år var præget af politisk kaos, korruption og økonomisk kriminalitet, men det skulle efter sigende være fortid, og landet er på vej frem med store forhåbninger om en fremtid i EU. Vi havde som sagt planlagt hjemmefra, at lade vores fordomme stå for en nærmere prøve. Den første lakmusprøve var kontrollen ved grænseovergangen. Der var en anelse kø det er trods alt ikke sådan, at turisterne vælter ind i landet men vi mødte kun venlige smil og en lempelig politikontrol, hvor man checkede pas, bilens registreringspapirer og forsikringsbevis. Der var ingen toldkontrol, og det hele varede kun 10 min. Når det så er sagt, må vi nok sige, at det første indtryk mere levede op til vores medbragte fordomme. Dårlige veje og nedlagte fabrikker. Albanien, lige efter grænsen til Montenegro. Vi havde egentlig planlagt en tur langs kyste, men ændrede den beslutning, og valgte i stedet at køre via Tirana og ind i baglandet. Det var såmænd ikke så meget fordi vi havde mødt en tysker, der lige havde gjort turen, og noget fortørnet sagde: Der erste und die letze mal durch Albanien. Gået på klingen viste det sig, at han blot havde haft lidt køreproblemer i er hårnålesvind, der drejede 180 grader. Og den slags skræmmer nu ikke os. Køreturen ind mod Tirana blev forbløffende god. Og der hvor vi havde forventet æselkærrerne stå i kø på hovedvejen, mødte vi kun en enkelt og en del motoriserede svajere. Til gengæld var der en hærskare gamle biler, der med dødsforagt tilsidesatte enhver færdselsregel, for tilsyneladende at afprøve, om nu også alle hestene var hjemme! Mange bar stadig registerringsnr. fra oprindelseslandet D. Mod Tirana. Tirana var den næste udfordring. GPSen virker ikke i Albanien. Når man passerer grænsen, forsvinder enhver form for kort og signal, så Lissie havde travlt med på gammeldags maner, at vende papirkortet rigtigt. Og det gik skam udmærket, den ros skal hun have! Men Tirana er nu en lille udfordring, da man skal tværs gennem byen, uanset hvilken retning man skal. Vi var kun en gang rundt i en rundkørsel inden vi opdagede skiltet, der pegene i den retning vi skulle. Og det var bestemt billigt sluppet. Og selv om der blev kørt friskt til, og trafikken var tæt, viste man os betydelig hensyn, når vi blinkede af, for at skifte vognbane. Så ingen skrammer gennem Tirana! Efter Tirana er har man påbegyndt 4-sporet motorvej, der dog Tirana.

11 kun ef færdig nogle få kilometer, så resten af turen foregik overvejende på amtsvejen! Det var nu meget hyggeligt, og belægningen tålelig. Under frokostpausen skulle den lokale ko passere vejen, muligvis fordi græsset var grønnere derovre, det skal vi lade være usagt! Vi mødte jævnlig græsende køer i rabatten. Altid med en barne- eller bedstefarhånd med et sikkert greb i tøjeret. Familiens formue skulle jo nødig sættes overstyr ved kolission med en gal bilist! Det var som sagt fredag. Så frokostpausen bød også et hurtigt besøg i den lille moske, hvor fredagsbønnen var i fuld gang. At der også var tilhørere, vidner fodtøjet om ved indgangen til det hellige rum. Så er der flyttedag! Vi nærmer os efterhånden dagens rejsemål nogen fordomme mindre, end da vi påbegyndte den! Og efter lidt afsluttende bjergkørsel, kunne vi, som Moses, skue ud over det forjættede land, og målet for vores rejse, Ohridsko-søen, der ligger mod øst, og deler grænse med Makedonien. Med den udsigt, der mødte os, var vi ikke i tvivl om, at vi havde valgt rigtigt, da vi ændrede vores rejseplan. Vi var lidt usikre på campingpladser, men kunne af kortet tyde, at der nok var mindst en. Fredagsbøn i frokostpausen. Udsigt over Ohridsko-søen. Der var gæster i moskeen.

12 Campingpladsen lå som vist på kortet, og den lille plet hed Udenisht, hvilket nok ikke lader sig identificere selv efter lang tids søgen på nettet. Nyanlagt helt ned til søen med toiletbygning. Dog kun med to rum, et til herrer og et til damer, og en pæn lille restaurant, hvor alt var skinnende nyt. Vi bookede os ind. Fik oplyst, at vi kunne betale med Euro, og at en overnatning alt incl. kostede 5. Så det var bestemt ikke prisen, der afskrækkede. Det var der i øvrigt ikke ret meget der gjorde her. Vi mødte en enestående hjælpsomhed, og ingen tvivl om, at man værdsatte vores besøg. Vi talte med en Makedoner, der jævnligt kom på besøg, blot for at spise søens meget berømmede fisk, Baluceh, der her kunne nydes til en fornuftig pris i modsætning til hans hjemland på den anden side af søen. Det måtte vi selvfølgelig afprøve, så vi bestilte middag til kl Vi ankom præcis. Maden var klar. Hvidvinen, en hel liter, kølig og bestemt drikkelig, hentet fra en tønde i kælderen. Frugt og kaffe til dessert. Alt i alt til en pris af 20 incl. pæne drikkepenge. Vi følte os lidt som Jeppe i baronens seng! Camping Rei, Udenisht. Ved vejen langs søen udfoldede der sig et livligt forretningstalent. Især fisk var rigt repræsenteret som slagvare. Så hvorfor skulle vi ikke understøtte det frie initiativ, og indkøbe næste middagsret der! De mere ydmyge fisk var i udstillingsvinduet. De mere attraktive var gemt væk i en pose af sækkelærred. Prisen var næsten urokkelig. Men vi fik dog en fornuftig aftale på 1 pr. stk. og garanti for, at de var landet samme morgen. Middag med udsigt. Og dagens fangst! Vi havde aftalt hjemmefra, at vi hurtigst, og måske samme dag, ville køre gennem Albanien, hvis vi syntes forholdene var for ringe og utrygge. Endnu engang blev vores fordomme gjort til skamme. Vi følte os både velkommen og i trykke hænder overalt, hvor vi færdedes. Så opholdet blev forlænget med flere dage, der overvejende bestod af god mad og badning i søen. Vores fiskeforetning!

13 Søndag den 14. september, besluttede vi at cykle til den nærmeste større by, Pogradec, i den sydlige ende af søen. Turen ind var dog noget af en prøvelse på det nok ringeste vejstykke vi endnu havde været udsat for. Og bedre var det ikke blevet af et par regnbyger i løbet af natten, og pæn trafik i begge retninger. Her var virkelig tale om 7 km. forhindringsløb, som dog blev klaret uden skader på materiel, sjæl eller legeme! Ankomsten til byen var et noget trøstesløst syn. Her var udsigt til faldefærdige industrianlæg, muligvis fra noget minedrift. I tilknytning hertil en lejekaserne, der trodser enhver beskrivelse. Forhindringsløb mod Pogradec! En lidt aldrende kvinde grinede, slog ud med armene, og trak på skuldrene, da elendigheden blev foreviget med et klik på kameraet. Selv stillede hun også op til foto, lidt hårdt presset, medens børnene strømmede til, og kiggede beundrende på vores nye cykler. Lejekaserne i Pogradec. En ikke helt tilfreds beboer. Pogradec ligger smukt ned til søen og så er næsten alt også sagt! Byen bærer tydeligt præg af, at ganske vist er Albanien på vej mod en forhåbentlig bedre fremtid, men der er stadig langt igen. Søpromenaden kunne ad åre blive byens turistmæssige aktiv, når først de får lidt skik på infrastruktur, og ikke bruger nogle områder til græsningsområder for landbrugets trækdyr! Længere henne et lille parkområde med legeplads for børnene, der afprøvede deres fremmedsprog på os. Pogradec. Starten på søpromenaden. Poradec. Søpromenaden.

14 Søndag er fridag også her. I hvert tilfælde for dem der har arbejde! Og hvad får man så søndag eftermiddag til at gå med, når nu cafélivet endnu lader vente på sig. Kvinderne og det bedre borgerskab promenerer naturligvis i det fineste søndagstøj. Medens mændene i de noget lavere rangklasser fordriver tiden med domino. Og eliten deltager som en måske lidt misundelig tilskuer til alle løjerne. Pogradec. Domino i parken. En tilskuer! En lidt alternativ form for cafeteria havde man tilsyneladende opfundet. På Pælerestauranten kunne gæsterne selv fange dagens ret. Ganske vist i stærk Pogradec. "Fang-selv" restaurant. konkurrence med et utal af skarver, der nok gjorde et betydeligt indhug i fiskebestanden. Kom de for tæt på den lokale fiskebanke løb gæster nedpå stranden, og kylede sten efter de stakkels fugle, indtil de forføjede sig længere ud i søen. Så ud over at man måske kunne spise sig mæt, Poradec. Lokaltransport. fik man også den daglige mortion. Og den er der vel ingen, der har taget skade af, når nu varetransporten er blevet motoriseret! Pogradec. Måske er der bid og middagen!

15 Den gamle by er en skøn blanding af nybyggeri og gamle faldefærdige levn fra fortiden. Mest det sidste. Der er små modebutikker i gadebilledet, men det gennemgående træk er trods alt små butikker i små rum, hvor udvalget er beskedent, og bestemt ikke kan friste en kræsen nordeuropæisk pensionist. Og skomageren må stadig blive ved sin læst, og friste en noget usikker tilværelse under åben himmel Poradec. Den lokale trælast. Skomager i Pogradec. Pogradec. Vi havde nogle rigtig hyggelige dage i Albanien, og er blevet mange fordomme færre. Og der er jo ikke det ringeste, der kan overgå en, når man nu både er nysgerrig og rejseglad. Den sidste hurdel, der kunne give skår i glæden, var udrejsen i det forjættede EU med Schengenregler og beskyttelse af ydre grænser. Mandag den 15. september brød vi op fra pladsen, og satte kursen sydover mod Grækenland. Der var en alenlang kø af udrejsende Albanere, der meget minutiøst blev kontrolleret. Vi trak vejret tungt, men blev af hjælpsomme albanere gelejdet udenom køen og over til busserne, og var i løbet af ingen tid checket af en noget ophængt grænsebetjent. Vi var nu i Grækenland, og dermed skulle alle sorger og bekymringer så være overstået. Det varede dog kun ganske få kilometer, hvor en lokal fåreavler håndhævede førsteretten til kørebanen. Velkommen til Grækenland!

16 Rejsebrev 4, efterår Mandag den 15. september. Det nordlige Grækenland. Så er der næsten fri bane igen, så turen kan fortsætte sydover. No hard feeling fra hyrdens side. Han hilste pænt, da vi kørte forbi, og vi påkørte da heller ingen af hans får. Enhver god planlægning er ikke bedre, end den kan ændres, når behovet opstår. Vi er kommet noget nordligere ind i Grækenland end planlagt, så det vi skulle se på turen hjemover, bliver nu til en sydgående oplevelse. Så er der næsten fri bane igen! Metéora-klostrene. For vi kan naturligvis ikke køre forbi Metéoraklostrene i Kalambáka. For tusind år siden tiltrak klipperne i Metéora eremitter og eneboere, der levede i huler, som kun kunne nås ad lange rebstiger. Huleboerne håbede, at naturligvis Gud ville belønne dem for deres selvvalgte isolation. Op gennem middelalderen udviklede det sig til et munkefællesskab, og der er efterhånden bygget 24 klostre på klipperne, der i perioder har været under forfald, men i dag er et turistmæssigt tilløbsstykke. Klostrene er beboede. Der er adgang til dem mod betaling naturligvis! Metéore-klosstrene. Metéora-klostrene.

17 Og selvom adgangsvejene ikke var rebstiger, var de bestemt ikke for nedslidte knæ, så vi sparede entreen, og nød i stedet udsigten fra områdets stier og veje. Vi havde kørt næsten 300 km. den dag ad små veje, så det blev til en hurtig overnatning ved et stadion i Kalambáka. Det nordlige Grækenland har for ganske få år siden været både fattigt og isoleret. I dag er det nok stadig fattigt det er hele Grækenland jo men man har tværs gennem regionen sprængt en 4-sporet motorvej gennem bjergene. Så infrastrukturen fejler ikke noget. På vej mod den Ionniske kyst, havde vi dagen efter glæde af ca. 45 km. der overvejende var gennem kilometerlange tunneller, hvor man kun kortvarigt så dagens lys, når den ene tunnel efterfulgte den næste. Småvejene undgik vi dog ikke, og det ønsker vi bestemt heller ikke. Det er jo her oplevelserne ligger. Små iagttagelser og tildragelser, bundfælder sig i vores erindring. Bl. a. undrer vi os stadig over, at det skal være så besværligt, at få adgang til De hellige haller, uanset hvor ydmyge de må se ud på afstand. For unge ben er det næppe et problem. Men der er jo typisk ikke dem, der søger lindring slige steder. De har såmænd også her rigelig i Iphone og tilsvarende herligheder. Hvorimod dem der kunne have brug for et trøstende ord, må opgivende vende ansigtet mod større magter - eller en kirkebil, der dog næppe er lige om hjørnet! Som bagage har vi medbragt en ældre tysk rejseguid over autocamperpladser i Grækenland. Den gode tysker anbefaler Kanali Strand, som vi når godt middag den 16. september. Metéora-klostrene. Lindring med forhindringer! Ikke noget dårligt valg. Første parket til Det Ionniske Hav, god badestrand og en overnatningspris vi sætter pris på!!! Kanali Strand. Kanali Strand.

18 Det bliver blot til en enkelt overnatning, for at får skyllet rejsestøvet af. Næste stop, Mitikas, der ligger 70 km. længere sydpå, som den nærmeste bebyggelse på den ret øde og barskre kyst. Kystvejen er smal og snoet, men med en vidunderlig udsigt. At der ind imellem køres lidt for ukoncentreret tyder de mange vejkapeller om. De står med jævne mellemrum og erindrer føreren om, at udsigten - den nyder man når man holder stille. Så det gør vi meget ofte! Den Ioniske Kyst. Mitikas ligger i en lille bugt med mulighed for lidt agerbrug i det flade dalstrøg. Byen huser ikke mange sjæle, men byder på en hyggelig hovedgade med smalle passager ned til strandpromenaden, hvor tavernaerne ligger som perler på en snor. Den Ioniske Kyst. Mitikas. Mitikas. Mitikas. Her skal man selv have sit hus med for at finde overnatning. Det har vi jo. Og så man må gerne lægge sig i første parket til stranden og promenaden!

19 Fredag den 19. september. Vi kører godt 30 km. til den næste lille flække på kysten, Astakos. Også her er der både en lille fiskeri- og lystbådhavn. Betingelserne er de samme som Mitikas. Ingen campingplads, så overnatning er for egen regning og risiko. Det tager vi nu meget stille og roligt. Turisme er ikke eksisterende, så gæstfriheden er stor, og vi føler os både velkommen og trygge. Som overalt på kysten er der også her nogle små strande med rullesten, hvor de lokale og os naturligvis også nyder badelivets glæder med vandtemperaturer omkring 27 grader. Mitikas "by night". er er ingen sure miner, selv om vores standplads måske kan virke noget anmassende. Ud over stranden er der en lille fiskerihavn, hvor vi hilser venligt på de flittige fiskere, der hver dag lander dagens fangst, og hvor vi kan købe alle de friskfangne fisk vi overhoved orker at spise. Nogle svampede hårde slag fortæller os, at der er landet blæksprutter på kajen. Og ganske rigtigt. To pæne sprutter af en lokal fritidsfisker. Astakos. Og for at gøre blæksprutter klar til tilberedning, skal de tæskes med et bræt på et hårdt underlag. Ca. 50 slag blev vi betroet. Men så er det også en delikatesse. 50 gange tørre tæsk! Og så er den klar til middag!

20 Der handles på livet løs. Og badevægten sikrer, at prisen passer. Fisk er dyr spise. Det skulle man ikke umiddelbart tro, med al det vand, det Græske Øhav svømmer rundt i. På restaurant omkring 40 /kg. for den bedste spisefisk, og ca. det halve, når der handles over kajen. Mandag den 22. september bryder vi op fra Astakos efter tre dejlige dage. Vi havde hjemmefra planlagt at køre til Peloponnes via den store motorvejsbro, der forbinder øen med fastlandet. Men også det bliver ændret, så vi i stedet fortsætter ad sydkysten på fastlandet, da den ser mere interessant ud. Vi passere den lille flade ø, Etolikó, der er fuldstændig bebygget, og beslutter os for en lille rundtur til fods og frokost der. Vejbroen til Etolikós. Charmernde lille by, hvor el-selskabet dog godt kunne have taget lidt mere hensyn til æstetiken omkring den gamle kirke! Indtil nu har vi kn aflagt besøg i få græsk-ortodokse kirker,hvor de overvejende har været nedslidte, beskedent indrettet, og slet ikke som vi ser det i katolske lande. El-forsyning i Etolikó. Her blev vi dog glædelig overrasket, da vi indenfor fandt en overdådighed i græsk-ortodoks stil trods byens lidenhed. Her var bestemt ingen smalde steder, hverken hvad angår udsmykning eller farvepragt.

21 Etolikó. Men tilbage til frokosten. Vi fandt byens spisegade med små tavernaer, hvor de lokale hyggede sig i skyggen. Vi fandt et beskedent bord, og bestilte lidt salat, souvlaki (små grillspyd), tzatzíki og lidt brød. Og så selvfølgelig en halv liter kold hvidvin.vi var jo stadig kørende!! Inden maden blev serveret, kom den unge tjener ud, og meddelte, at herren ved et bord på modsatte side af gaden ville betænke os med vinen! Han sad ganske vist som en anden krøsus, og delte drikkevarer ud med rund hånd til gode venner, men havde unægtelig selv er ret godt synk. Og så har han tilsyneladende følt, at vi ikke skulle sidde og tørste i sommervarmen. Det blev til en dejlig frokost og ikke mindst oplevelse, hvor vi tog en hjertelig afsked med den glade giver. Glade og mætte fortsatte vi østover. Da ikke vi gad køre længere midt på eftermiddagen, drejede vi til højre ned til vandet, og fandt Marathias, en lille oase, hvor vi endnu engang kan parkere forhjulene i vandkanten, og nyde et rigtigt pensionistdriverliv! Etolikó. Marathias. Marathias.

22 Rejsebrev 5, efterår Onsdag den 24. september. Aftenen i forvejen får vi afsendt Rejsebrev 4 fra en lille strandcafé i Marathias, og så er der jo ingen grund til yderligere ophold der. Nu bliver nogle af vennerne glade!! Altså for Rejsebrevet! Vi er nået ca. halvvejs ind i den Korinthiske Bugt, og kan naturligvis ikke køre forbi Delfi og det nok så omtalte orakel, der herfra ligger få kilometer oppe i bjergene. Vi har ganske vist været der for år tilbage, men vi vil godt gense det Antikke Grækenland. Eller rettere de rester, der er tilbage. Delfi var, og er vel stadig et kultsted, hvor man dengang dyrkede Apollon, og samtidig narrede offergaver ud af pilgrimmene, der søgte et visdomssvar fra Oraklet i Delfi. I dag er det ikke de ydmygt søgende, der lægger deres vej forbi, men en strøm af turistbusser, der sender en lind strøm gennem tælleapparaterne, dog til en noget fornuftigere pris end tidligere. 5 pr. næse som pensionist. Det kan vi lige klare. Amfiteatret med plads til tilskuere. Der er nu ikke meget tilbage af tidligere tiders pragt. At der alene er noget efter år må dog siges at være godt klaret med krige, jordskælv, brand og almindelig slid og misrøgt. Vores kultur efterlader nok ikke så markante spor for eftertiden. Det Delfi. Apollontemplet. skulle da lige være Det lille hus på Drøsselbjerg! Efter sigende skulle oraklet være en ung køn pige fra den nærliggende landsby. Men da pigerne jævnligt stak af med pilgrimmene, blev det kutyme at udvælge gammeljomfruer, der skulle være over 50 år. Delfi. Løbende vedligehold. Ak ja! Er der virkelig løbes så lidt vand i stranden siden dengang! Og hvad fejler en kvinde over 50!! Delfi.

23 Der skal såmænd blot lidt løbende vedligehold til ligesom til de de gamle mursten. Så holder de nok vores tid ud! De Phytiske Lege blev afholdt i Delfi for at markere Apollons sejr over stedets vogter, Pytho, hvorved han vandt adgang til Oraklet. Det var nok inden man indførte alderskriterier i den stilling! Sportskonkurrencerne blev afviklet på stadion, hvor man tilsyneladende også dengang har haft haft dårlige erfaringer med brusende drikke, hooligans og et iltert temperament. Delfi. Stadion. En antik indskrift forbyder at medbringe vin. Museet der er tilknyttet Delfi, er et skatkammer fra det Antikke Grækenland. Eneste problem var at være tålmodig, hvis man ønskede at forevige blot lidt af de udstillede genstande, uden for mange turister som forstyrrende baggrund. Men tålmodighed er jo en dyd, som vi - når det skal være - er i besiddelse af. Delfi. To trætte, tilfredse turister.

24 Vejskiltet fra Delfi til Athen viser 183 km. så de fleste turister, der typisk kommer fra hovedstaden, har stadig lang vej hjem. Vi kører ca. 30 km. ned til kysten. Drejer til højre, og finder en lille oase med rent, klart badevand i Paralia Distomou. En lille flække, der ikke huser mange sjæle. Og her finder vi både natlogi og får skyllet det værste rejsestøv af kroppen. Paralia Distomou. Vi var ikke klar over, at Grækenland havde nævneværdig råstoffer. Men her i området udvinder man malm, der udskibes fra en lille havn tæt på byen. Det giver lidt trafik og sømandsliv i bugten, som en gammel sømand selvfølgelig følger nidkært i den gamle kikkert. Nabobyen Antikyra få kilometer herfra er hjemsted for en noget bedaget flåde af slæbebåde, der har et udkomme ved assistance under anløb og afgang fra terminalen. Minedrift i Grækenland. Antikyra. Umiddelbart er der noget bekendt ved den type slæbebåde, uden at selv en gammel sømand kan kalde erindringen frem i en noget decimeret hukommelse. Model 1970, USA, Skipperen taler et beskedent engelsk, og vi kunne ved fælles hjælp finde frem til, at slæbebåden er fra 1970 og hjemkøbt fra USA. Og så dæmrer det. Det er lige præcis den type, der betjente havnene i USA i den periode.

25 De seneste nyindkøb - også nogle gamle skuder - var under kærlig behandling, så de også kunne repræsentere rederiet på værdig vis. På det lille bådværft var der også gang i aktiviteterne under den bagende sol. Endnu en lidt ældre årgang var under kærlig behandling af en glad ejer. Der blev spartlet og malet til den store guldmedalje, og forventningens glæde var ikke til at tage fejl af, da han blev spurgt, om den snart var klar til søsætning. Der manglede et par småting som motor, skrue og ror. Men nu var den i hvert tilfælde ved at være tæt! Bådværftet i Antikyra. Og motoren? Kommer tid kommer råd! Det kan jo være, at der stadig er liv at hente bag presenningen! Bådværftet i Antikyra. Reservedele. Og på et tidspunkt, om alt går vel, vil han nok kunne hjælpe naboen af med lidt af dækslasten! Antikyra.

26 Rejsebrev 6, efterår Fredag den 26. september. Vi triller videre østover langs Korinthiske Bugt. Det var tanken at følge nogle på kortet små gule veje langs kysten, men opgav efter få kilometer, da vi havnede ude i industriområdet, og foran os kun anede grusveje og andre fortrædeligheder. Så det var en ommer, og vi måtte følge den gamle landevej mod Athen lidt inde i landet. Vi har ind imellem undervejs forsøgt at give et lille indtryk af Grækenlands erhverv, som vi oplever det i dag. Lidt på afveje! Ingen er i tvivl om landets dårlige økonomi. Pensionsalderen lav, industriproduktionen beskeden og detailhandelen i yderområderne lader bestemt en del tilbage at ønske. VISA kort er kun gangbart de færreste steder. Så kontanter, og måske lidt naturalieøkonomi, ser man gerne. Det sidste erhverv vi ind imellem stifter bekendtskab med, har vi endnu ikke omtalt. Men da en del af vores venner har både stor viden, men også interesse, vil vi ikke helt forbigå det i tavshed. Græsk landbrug! Efter diverse håndbøger er produktionen beskeden og noget tilbagestående. Vi har observeret fodermajs, frugtplantager, bomuldmarker og nogle få vingårde, som man dog ikke skal lade sig forblænde af. Men vores største bekendtskab med græsk landbrug er, når vi gang på gang, med hornet i bund, forcerer gede- og fårelort i en skøn pærevælling, med et bønligt håb om ikke at blive stillet til regnskab for eventuelle værditab i den lille flok! Typisk detailhandel på landet. Men vi kunne jo også holde os til motorvejen. Der kommer de vist ikke! Vi fortsætter ufortrødent ad de små veje. Det er trods alt her de største oplevelser ligger. Og selv om gennemsnitshastigheden er beskeden, har vi ikke travlt, og stopper gerne op for at nyde en god udsigt. Dagens køretur går til den lille by, Psathas, der ligger helt inde i bunden af Korinth Bugt med en vidunderlig badestrand, der selv udenfor sæsonen er meget smuk. Græsk landbrug - måske på afveje!

27 Vejen dertil var smal og med mange hårnålesving. Men den lille Fiat klarede strabadserne uden at kny. Og så var belønningen alle anstrengelserne værd. Udsigt til stranden ved Psathas. Psathas er vel næppe en by, men en lang badestrand, med lidt tavernaer og andet gøgl, der efterhånden er lukket ned for sæsonen. Vi har ingen problemer med at finde plads til vores lille vogntog, og nyder et par stille dage under træernes skygge. Uagtet sin lidenhed, er der dog blevet plads til en lille kirke. Udefra syner den ikke af meget, men man bliver overrasket over det indvendige interiør, selv om der kun er plads til seks siddende gæster af gangen. Psathas. Den Græsk-ortodokse gren af kristendommen er en konservativ trosretning. Den har ikke ændret sig i århundrede, og foregår stadig på oldgræsk, og varer omkring tre timer. Det var aldrig gået i en dansk folkekirke. Vi vil trods alt godt vide, hvad der bliver sagt, især hvis seancen varer så længe! Psathas. Psathas.

28 Vi havde bryllupsdag, medens vi lå i Psathas. 46 år, ja tiden den går! Vi havde planlagt et bedre romantisk måltid på en af de små tavernaer. Kigget strengt på kontoudtogene, og fundet det inden for det mulige! Men de små serveringsteder havde for længst droslet aktiviteterne ned for vinteren selv om temperaturen stadig nærmer sig de 30 grader. Det blev i stedet til champagne fra egen kælder. Tilberedning i egen kabys, og spisning fra egen terrasse. Og så var der kaffe avec, og en dejlig lang nattesøvn bagefter! Ingen bryllupsmiddag her! Fra Psathas er der omkring 60 km. til Korintherkanalen. Uden en større omvej, må vi finde os i nogle småveje, og en enkelt gang vende om, da bredden ikke var tilstrækkelig til os. Så der gik et par timer, før vi kunne passere den lille bro i kanalens vestende, og finde husly på modsatte bred. Korintherkanalen har været planlagt og påbegyndt i Romersk tid, men er først fuldført i slutningen af 1800-tallet. 6,5 km. lang, 25 m. bred og 8 m. dyb forkorter den søvejen mellem Páras og Piræus med 200 sømil. Broen over Korintherkanalen. På vej mod Korinth. Og når broen er oppe, er den nede! Kanalen har i dag på grund af sin størrelse kun mindre betydning, og befares overvejende af lystbåde og mindre skibe. Prisen for en gennemsejling med en lystbåd på 10 m. er 127,00 oplyste den flinke bromand. Og i modsætning til Langebro i København, så er broen her oppe, når den en nede. Hvilket jo virker lidt hovedløst når vi ved, at undskyldningen for at komme for sent på arbejde altid har været: At broen var oppe!

29 Fra den gamle vejbro, er der næsten 50 m. ned til vandoverfladen. Fra den gamle jernbanebro i modsatte ende, kan man hoppe bungyjump, i sommerhalvåret, hvis man ellers har mod på det. Og det var der ingen af os to, der havde. Små handelsskibe kommer sejlende med pæn hastighed. Og så er det med at holde tungen lige i munden. Korintherkanalen. Der er ikke plads til de store svinkeærinder. Men på den anden side må man sige, at kanalen sætter naturlig grænse for, hvor meget kaptajnen kan komme ud af kurs. Området omkring Korintherkanalen er et paradis for historisk interesserede. Det er her det antikke Grækenland har sin vugge med bl.a. det mykenske imperiums magtcentrum. Vi starter kulturhistorien bagfra rent tidsmæssigt, og besøger udgravningerne i Gamle Korinth, der har sin storhedstid omkring starten af vor tidsregning. Rækker af jordskælv op gennem tiden har kun efterladt sparsomme ruiner, dog med de syv bastante søjler til Apollontemplet som de mest markante. Gamle Korinth. Apollontemplet. Korintherkanalen. Gamle Korinth.

30 Og eftertiden har tilsyneladende anset det for en hovedløs gerning at retablere det forgangne, og nøjes med turistindtægterne, der nu også er en lukrativ forretning! Gamle Korinth. Efter så megen motion i antikke ruiner med støv og alt for mange turistbusser med indhold og guider kører vi trætte men berigede ned til kysten, hvor en svalende aftendukkert gør underværker. Vandet er stadig 24 grader varmt. Og man kan jo ikke sige, at det er afstanden til de svalende bølger, der afholder en fra den luksus! Gamle Korinth. Byen hedder Loutro Elenis og ligger direkte på kystvejen langs østkysten af Polopennes. Dens største fortrin er absolut det gode vejr, stranden og tirsdagsmarked, hvor vi kunne supplere med frisk frugt og grøntsager til en fornuftig pris. Loutro Elenis. Der blev holdt badeferie i to dage, og vejret er stadig solrigt, lunt og dejligt. Marked i Loutro Elenis.

31 Rejsebrev 7, efterår Onsdag den 1. oktober. Vejret er stadig forrygende. Grækerne syntes muligvis lidt for varmt og tørt. I går eftermiddags var der fuld udrykning med brandslukningskøretøjer til en skovbrand lige udenfor byen. Der var slukningskøretøjer fra nær og fjern. To slukningsfly og to helikoptere deltog i slukningsarbejdet. De fløj i pendulfart mellem bugten, hvor de samlede vand op, og til brandstedet, der lå tæt ved. En rundtur tog kun få minutter. Branden var slukket i løbet af nogle timer. Men ingen tvivl om, at de skal være hurtige på aftrækkeren, for at brande ikke skal brede sig ud af kontrol. Skovene er som Antikke Mykene. krudttønder for tiden! Men vi nyder det gode vejr, og har også overskud til små kulturelle indslag. Dagens oplevelse går til det Antikke Mykene, der ligger på turen sydover. For ikke indviede blot en bunke store sten på toppen af en bakke. For arkæologer og andet godtfolk en skatkiste til udforskning af den ældste kultur og civilisation,i Europa med højdepunkt for omkring år siden. Mest kendt er Løveporten, byens gigantiske byport, der leder ind til den befæstede klippeby. Løveporten. Løveporten. Atreus skatkammer.

32 En særlig oplevelse er er tur ned i den gamle underjordiske cisterne. 79 fugtige og glatte trin fører 18 m. ned i undergrunden. Her er ingen lys. Det må man selv medbringe. Og oplevelsen er på eget ansvar! Lidt syd for Mykene ligger Grækenlands kønneste by, Nafplio. Byen har i en kort årrække i midten af 1800 tallet været Grækenlands hovedstad, men er nu mere kendt som et yndet feriemål. Mykene. Cisterne. Mykene. Cisterne. Den mest fotograferede bygning i byen er det lille fort, Burtzi, der ligger 600 meter fra land, og har kunnet kontrollere adgangen til havnen. Det blev til et hurtigt eftermiddags besøg, Nafplio. Burtzi. hvorefter den vilde jagt fortsatte sydover på jagt efter et fornuftigt overnatningssted. Helst en lille hyggelig by med en lille havn. Tæt på vandet, og til en fornuftig pris! Det fandt vi i Par. Astros. Og begge betingelser var opfyldt. Så efter to kulturelle indslag samme dag, var det en ren lise, at kunne gå næsten direkte fra døren i camperen ud i Middelhavet og lege badedyr for en stund. Og badebrusere! Det er der skam også på stranden! Par. Astros har alt det vi holder af når vi er på tur. Par. Astros.

33 En hyggelig gammel bykerne, hvor husene er nænsomt restaureret, og de små butikker ikke skæmmer helhedsindtrykket med overdrevne reklameskilte. Vi kan handle dagligvarer som byens indbyggere, og vi hilser pænt på hinanden, når vi mødes. Den lille havn er et kapitel helt for sig selv. Her ligger små fiskebåde, hvor man ved et nøjere eftersyn overraskes over, at de overhoved tør sejle bare udenfor molerne. Kreativiteten er stor, når de skal udrustes til fiskeri. Bl.a. er man ikke bleg for at bruge et gammelt differentiale fra en lastbil til at Par. Astros. trække en garnrulle. Til trods for bådenes lidenhed sejler de hver dag på havet, for at skaffe et udkommende til familien. Der fiskes både med garn og langline. Og når der er bid på krogen på det dybe vand, er det ikke de småfisk vi ser hos garnfiskerne. På en af vores rundture på havnen, blev vi råbt an af en fisker, der var ved at lægge til. Normalt har de ikke brug for hjælp til den manøvre, så vi var sikre på, at der en ret fisk til aftensmaden. Det var der nu ikke! Men vi skulle absolut se dagens fangst, som han var tydelig både stolt og glad for. Og da han fik ryddet dækket for kurve og andet skrammel, og kunne komme op på kajen, vakte det da også almindelig beundring blandt de lokale. Her var virkelig tale om dagens helt store fangst. Par. Astros. Mon der er fisk til aften? Vi fik ikke fisk til aften. Den var trods alt for stor.

34 Prisen var dog fornuftig. 20 /kg over kajkanten. Dagens fangst. Lørdag den 4. oktober er der opbrud fra Par. Astros efter et par hyggelige dage. Efter vandpåfyldning på stranden vender vi næsen sydover, og følger de små veje langs kyste. Efter godt 50 km. finder vi endnu en lille idyllisk havn godt gemt af vejen nedenfor de stejle bjerge. Par. Astros. Lakkos. Lakkos syner ikke af meget, og det er den da heller ikke. En lille naturhavn med enkelte fiskere og lystbåde på besøg. Havnen har efter skiltningen ligget her siden en fjern fortid. Omkranset af små tavernaer, der er flittigt besøgt i week-enden. Vandpåfyldning på stranden. Byen ligger i forlængelse af en lille dal, hvor der drives et intensivt gartneribrug.

35 En spadseretur langs stranden, og vi er i kontakt med en af de lokale landmænd. Eller måske er han kun husmand. Han havde i hvert tilfælde ikke råd til at opkøbe naboens jord, der var ejet af en tandlæge, og blot lå brak. Men det kan man jo også få penge for af EU! Der var tomater under plasticen, og på frilandet var der kål og andre grøntsager. Om det var en god forretning, skal vi lade være usagt. Men de helt store eksportindtægter er der næppe tale om. Naboen lidt længere henne i rækken, var mere risikovillig. Han havde investeret i vandingsanlæg og redskaber til forarbejdning af jorden! Lakkos. En tilfreds landmand! Men om afgrøden er kommet længere end til lokalsamfundet er nok tvivlsomt. Vi har fået et lille omslag i vejret. Ikke noget alvorligt, men lidt dryp fra en enkelt byge bliver det til i løbet af eftermiddagen. Det kan vi nu godt leve med efter en måned med sol og høje temperaturer. Lakkos. En driftig landmand!

36 Rejsebrev 8, efterår Mandag den 6. oktober. Det trænger sig mere og mere på, at finde en vaskemaskine, så vi kan få bund i vasketøjskurven. Vi har været på landevejen i over tre uger, og kan ikke vende bunkerne mere. De fleste campingpladser er ved at lukke ned for sæsonen, men Camping Gythion Bay lidt syd for Gythion, har stadig åbent måneden ud. Vejen dertil er ad små bjergveje i et vidunderligt smukt landskab. Gennem de små landsbyer er der ikke megen plads, når man runder kirkepladsen, og det er kun god vilje fra alle parter, der gør sådan er tur mulig. Men det skorter det nu heller ikke på. Det kan godt være, at der er meget få færdselsregler der respekteres, og der køres med en vis kakuleret risiko, men når der skal bakkes eller viges for at give plads, er man utrolig imødekommen. De første 30 km. møder vi stort set ingen trafikanter. Den eneste bebyggelse på vej opad er klosteret M. Elonis, der nærmest klæber sig til en lille afsats på den ellers lodrette klippe. På vej mod Gythion Vi har tidligere filosoferet over placeringen af de Græskortodokse kirker. Klosterenes placering er der om ikke andet lidt mening i. De skal jo helst ligge fjernt fra verdslige fristelser. Og det må man jo sige, at de gør her. Her er nok ikke mange M. Elonis. fristelser ud over dem man selv skaber. Men det var de jo også ret gode til de gode sjælehyrder! Den lille bjergby Kosmas levner ikke megen plads, når vi runder kirkepladsen. Og udkørselen fra byen ender med, at vi pænt må blive bagved et tohjulet køretøj. Det gør nu ikke så meget. De kører også med dødsforagt ad de små veje, så overhaling for os ligger ikke lige til højrebenet! Kirkepladsen i Kosmas. Trafik i Kosmas!

37 Lidt mere betænkelig er vi ved de små broer. Ikke fordi der er ensrettet trafik, det finder man såmænd ud af i al mindelighed. Det er mere skiltningen, der har en max. belastning på 3 ton, og det kniber trods alt for os at holde os under den vægtgrænse. Men efter at have iagttaget flere pænt overlæssede lastbile forcere broerne, har vi heller ingen betænkeligheder. Og vi kom da også helskindet over! Camping Gythion Bay er en hyggelig lille plads, der ligger direkte ud til stranden, og der er de faciliteter vi har brug for, bl.a. en vaskemaskine, der fungerer. På vej mod Gythion. Camping Gythion Bay. Camping Gythion Bay. Vi tager fire overnatninger. Får ryddet ud i møgbunkerne, og vasket camperen både udvendig og indvendig. Og det var bestemt tiltrængt! For første gang siden vi ankom til Grækenland, må vi trækkes med lidt En uheldig kaptajn! ustadigt vejr et par dage. Men så længe ænderne holder sig fra vores lille andedam og paraplyen holder grillen tør, er der ingen problemer. Alt andet lige må vi nok sige, at kaptajnen på nærværende billede har haft en lidt større opgave at løfte. Han kunne nok have tænkt sig lidt mere vand. I hvert tilfælde under kølen!

38 Efter fire dage med luksusbadeferie og rengøring bryder vi op fra Gythion fredag den 10. oktober. Vi havde overvejet, om vi skulle se at få solen i ryggen, og vende hjemover, men beslutter alligevel at køre 70 km. sydpå til Monemvasia. Byen - eller rettere sagt øen hænger sammen med Peloponnes via en smal dæmning og en bro. På grund af dens utilgængelighed der er kun en indgang til byen har den været stort set uindtagelig op gennem tiden. Her er ingen biler i de små gader, og al transport foregår med trillebør. Monemvasia. Lidt trangt! Men det går lige. Monemvasia Selve byen ligger klistret op ad bjergsiden, og på toppen troner en byzantinsk borg fra 1200tallet som vi desværre ikke kunne se p.g.a. reparationsarbejder. Men byens gader og passager er smalle. Så fruen var taknemmelig for, at målene stadig er nogenlunde fornuftige! Monemvasia. Indgang til byen.

39 Monemvasia. By night! Ud over at øllet var for dyrt 4,00 for 33 cl. og sådan er det jo, hvor der er mange turister så havde vi en hyggelig dag i Monemvasia, og fortrød bestemt ikke den lille afstikker. Men nu må vi se at få solen i ryggen, og liste så småt hjemover. Det helt store bliver det dog ikke til i første omgang, da vi slår et smut forbi Mystras. En gammel forladt byzantinsk ruinby, der ligger tæt på det antikke Sparta. Byen havde i sin storhedstid i tallet op mod indbyggere, og var mødested for østlige og vestlige livsformer og kunst. I dag en spøgelsesby, der ville gøre sig perfekt som kulisse om ridderslag og korstog. Mystras. Mystras. Mystras.

40 Overnatning inde i landet undgår vi såvidt muligt. De kystnære egne er langt at foretrække. Her er der fribadning i Middelhavet, og de fleste steder er der bruser på strandene. Hvad mere kan man forlange, med en ferskvandsbeholder på bare 110 liter. Så vi fortsætter nordpå, og tager for en gang skyld motorveje til Korintherkanalens østlige indsejling, hvor der også er en dejlig badestrand. Det er blevet søndag den 12. oktober, og turistbådene sejler stadig ture gennem kanalen. Og den fornøjelse må vi naturligvis have med. Korintherkanalen. Nej. Det var ikke den vi var med! Korintherkanalen. Korintherkanalen. Korintherkanalen. Nej! I slipper ikke helt!

41 Rejsebrev 9, efterår Tirsdag den 14. oktober. Vi når et sidste kig til trafikken i Korintherkanalen, og med lidt tålmodighed og en lille snak med lodserne, fik vi også et billede med et lille skib, der slæbes igennem kanalen. Og så må vi lige vente, til broen er oppe, før vi kan komme tørskoet over på den anden side, og videre nordover. Korintherkanalen. Korintherkanalen. Broen er nede! Planen fremover er at trille så småt nordover uden for mange kilometer daglig. At finde et passende natlogi, og så tage de små oplevelser med, der ligger på ruten. Bomuldhøst. Bomuldhøst uden brug af "Onkel Tom"! Til nogen undren for os, har landmændene endnu ikke høstet alle afgrøder. I de dalstrøg vi passerer dyrkes der en del bomuld. Og her er høsten i fuld gang. Vi troede, at bomuld var noget man dyrkede i Sydstaterne, og med slaver som arbejdskraft. Det har vi jo som barnelærdom fra Onkel Toms Hytte! Men nej, her er det små høstmaskiner der klarer arbejdet. Vel ikke særlig nænsomt, for vejene flyder nærmest i frøkapsler og er helt hvide. Selv om vi skal spare på kilometerne, bliver det alligevel til godt 200, inden vi finder natlogi i Livanates. Livanates.

42 En lille hyggelig fiskerby med havn, strand og taverne. Vi er helt sikre på, at vi har fundet standplads et par dage, og bestiller oven i købet fiskemiddag til næste dag. Men Jeppe var jo kun kortvarig i baronens seng. Sidst på aftenen, har byens ungdom planlagt en mindre picnic på kajen foran os. Musik og dans går lystigt, så da vi passerer midnat, vender vi sæderne, og flytter til en mere ydmyg, men roligere plads. Så det bliver kun til en enkelt overnatning, og tavernemutter må prøve at afhænde fisken til anden side. Vi fortsætte nemlig dagen efter nordover. Thermopylæ. Thermopylæ. Vi passerer Thermopylæ, og må naturligvis kaste et blik på mindesmærket over Spartas drabelige kamp mod en overlegen Persisk Ud over mindesmærket er der meget lidt underholdning på stedet. Det skulle da lige være turistbussernes paradekørsel forbi den gæve konge. Gæsterne fik vel omkring 6 min. fra bussen standsede, til den kørte igen, og det gav nogle sjove episoder bl.a. havde en enkelt forvildet sig op på en nærliggende høj, og opdagede lidt sent, at det var afgang. Han tangerede nok en rekord i sprint, da bussen på det nærmeste var i fart, før han fik haget sig fast i døråbningen og kom indenbords! Vi tog den lidt mere med ro, og havde tid til en lille frokost i fiskerihavnen i Stilida, hvor vi endnu engang forbløffes over den kreativitet der lægges for dagen, når de små fiskerbåde udrustes med solsejl og redskaber. Stilida.

43 Men fiskeriet slipper vi ikke for, når vi kører langs kysten. Onsdag den 15. oktober er vi der igen. Achladi er også en lille fiskerihavn, og som tillægsgevinst er der en dejlig badestrand, der bestemt ikke er overbefolket på denne tid af året. Ud over lidt lokale morgenbadere, der naturligvis hilser pænt og er interesseret i vores hjemland, har vi stort set stranden for os selv. Det giver god tid til fordybelse i vores rullende bibliotek, som det efterhånden tynder pænt ud i. Achladi. Det bliver til to dage på den flade! Fredag den 17. oktober tager vi endnu et lille nøk nordover. 30 km. bliver det til, og så er vi i Glifa, endnu en lille havneby, der også har færgeforbindelse til nordenden af øen Evia. Vi har stadig pæne temperaturer over 25 grader, og søger derfor om muligt lidt skygge til camperen. Det lykkes ikke altid, men her er heldet og lidt god vilje med os! Glifa. Færgehavn er vel så meget sagt. De fleste færger i Grækenland lægger an med for- eller agterrampe til en betonkaj. Havnemanøvrerne tager ganske få minutter, og foregår med usvigelig sikkerhed. Tidligere købte Grækerne gammel dansk færgetonnage til sejlads mellem de mange øer. Det er næsten slut nu i og med, at mange danske ruter er udskiftet med broer. Mange færger er som denne her helt ny, men stadig med det gamle koncept med egne ramper til land. "Færgehavnen" i Glifa.

44 Skal kaptajnen kunne sin metier, må man sige det samme om chaufførerne. Der er ingen gennemkørsel på vogndækket. Personbiler og små lastbiler kan vende på dækket, men store sættevogne og hængere må bakke. Og som gammel færgemand ved man, at bakkeriet altid er i afgangshavnen. Det kunne jo være, chaufføren ikke helt magtede opgaven, og så er det rart at vide i forvejen! Og til det evindelige spørgsmål: Kan vi købe frisk fisk over kajen her? Jo, det kan vi skam godt, hvis vi kommer kl i morgen tidlig! Færgehavnen i Glifa. Men hvem kan jage en gammel pensionist op på et så ukristeligt tidspunkt af dagen? Der var ingen, der meldte sig frivilligt, så det blev en tur på restaurant. Og så slap vi jo også for opvasken! Lørdag den 18. oktober. Vejret er stadig godt med pæne temperaturer omkring de 25 grader. Frisk fisk kl ! Vi tager endnu et lille nøk nordover. 67 km. kunne det blive til. Vi havner i Nea Agchialos nærmest ved en tilfældighed. Her finder vi alt, hvad vi sætter pris på. En lille havn, badestrand med bruser, skygge til camperen og små hyggelige tavernaer. Hvad mere kan man forlange! Nea Agchialos.

45 Rejsebrev 10, efterår Efteråret er ved at sætte sit præg på Grækenland, og det er et sikkert tegn på, at vores efterårstur er ved at lakke mod enden. Men kalenderen vise også mandag den 20. oktober, og vi kan stadig nyde solen og de høje badevandstemperaturer. Det er egentlig meget godt klaret. Vejrudsigten for kommende uge ser lidt blandet ud, med regn og byger sidst i perioden. Så vi kigger i kortarkivet efter en fornuftig hjemtur. Det bliver i første ombæring til Pilion-halvøen med et lille stop i hovedbyen Vólos, Grækenlands femtestørste by. Nea Agchialos. Byen er stort set ny, da en serie voldsomme jordskælv i 1950erne forårsagede voldsomme ødelæggelser i byen. Ved genopbygning af byen har man dog ikke taget megen hensyn til trafikplanlægningen. Her er fortsat smalle ensrettede gader, næste ufremkommelige for et vogntog af vores størrelse. Og parkeringspladser er et rent lykketræf, hvis man finder en sådan. En flink taxichauffør gav os godt bud på en mulighed ved havnefronten nær den nyopførte kirke Ag. Konstantinos. Lidt trange adkomstveje. Men det gik lige uden skrammer i lakken. Vólos. Ag. Konstantinos. Vi har tidligere forsøgt at bilde vores trofaste læsere ind, at den græske færgeflåde efterhånden er af nyere dato. Den påstand må vi nok moderere en anelse efter en tur langs kajerne i Vólos. Flyvebåde fra 1960erne betjener stadig småøerne i Sporaderne lidt fra fastlandet. Og passagererne nærmest væltede om bord med en masse pakkenelliker på slæb. Vi sludrede lidt med stewardessen, der ellers havde travlt med billettering, for at Vólos. høre, om hun kendte til bådens herkomst og data. Men hun var ny i jobbet, og kunne ikke bidrage med noget væsentligt.

46 Men at det var en gammel møgkasse, lagde hun ikke skjul på. Hun foretrak de lidt nyere kattemaraner, som de også havde til rådighed. Ombordstigning. Vólos. Flyvebåd til Sporaderne. Og lige rundt om hjørnet møder vi endnu en ældre dame. Vel omkring samme aldersklasse som flyvebåden, og muligvis med oprindelse i Danmark. Den kunne godt minde om den type, der sejlede Kalundborg- Juelsminde i vores ungdom! Her var lastningen også i fuld gang. Alt blev bakket om bord. Og der var fuld læs på vogndækket. Det blev også til en lille sludder med styrmanden. Og da han hørte vi var en slagt artsfæller, ville han høre, om vi var her for at tage ved lære af græsk færgefart! Det blev vist nok sagt med et glimt i øjet, men også en del ukendskab til danske trafikmaskiner. Han skød på, at det nok tog omkring tre timer at laste en moderne dansk færge, og blev kendelig overrasket, da han hørte, at det varede omkring 20 min. Og at det var både losning og lastning. Vólos. Måske en gammel dansk færge? Et enkelt kig i katedralen blev der også tid til. Og vi må erkende, at den græsk ortodokse kirke til fulde er den katolskes ligemand hvad angår interiør. Vólos.

47 Efter en hyggelig dag i Vólos søger vi fornuftigt natlogi, og triller så småt ned langs Pilion-halvøens vestkyst i det forfængelige håb, at et eller andet nok dukker op. Vi må dog lidt længere end forventet, da vi først finder muligheder for vores kritiske øjne i Kala Nera. En lille lokal turistenklave, som charterturismen endnu ikke har opdaget. Og tak for det! Her er Blå Flag strand og små tavernaer med forplejning til fornuftige priser. Og ikke mindst en solnedgang, der kun finder sin lige på Drøsselbjerg! Kala Nera. Det bliver til fire overnatninger her. Torsdag den 23. oktober viser vejrguderne sig fra den lidt ubehagelige side. En kraftig storm direkte ind på kysten rydder stort set hele strandområdet for liggestole, parasoller, småbåde og andet løst inventar. Vi når lige at få kørt camperen i sikkerhed i en baggård, og hjælper ellers de lokale med at bjærge løst inventar, inden det stikker til søs og er tabt for evigt. Men livet går jo videre, når stormen har lagt sig. Storm over Kala Nera. Brugsen åbner igen i morgen, præsten står på prædikestolen, hunden lægger an til et nyt kuld hvalpe og vi fortsætter til Larissa lørdag den 25. oktober.

48 Rejsebrev 11, efterår Fredag den 24. oktober. Larissa er nu ikke helt, hvad vi havde forventet. Det var egentlig meningen, at vi skulle have en strøgtur kombineret med lidt oseri i det forfængelige håb, at vi kunne finde nogle gode kort over det nordlige Grækenland. Dem havde vi ledt efter længe uden held. Men vi kæmpede os gennem byen på kryds og tværs, uden at kunne finde en parkeringsplads stor nok til os. Så forehavendet blev opgivet, og vi måtte atter ud på de lange veje, med næsen nordover. Det bliver til sammenlagt et par hundrede kilometer inden vi drejer ned til kysten, og finder en hyggelig strand i Archaia Pydna. Denne lille undselige by ligger lige i den Thermæiske Bugt med Thessaloniki direkte på modsatte side. Der er en lille havn, og hovederhvervet er muslingeopdræt ud for kysten og saltindvinding i de lavvandede laguner. Archaia Pydna. Muslinger til en gang suppe. Og lidt salt mangler heller ikke! stranden kan nu også gå an mellem bygerne. Et par skridt ind i landet, og vi møder den lokale fårehyrde. Han er Romani. Ejer ikke hjorden, men er ansat som daglejer. Vi hilser naturligvis pænt, udveksler navne og fortæller lidt løst og fast om livet i almindelighed. Han er stolt af sin familie. Har en datter, der studerer i Spanien, og en søn i Tyskland, og betragter det som sin lille pensionsopsparing! Størst glæde viser han dog, da han stolt viser indholdet af sin skuldertaske. Vejret har taget en voldsom kovending. Vi må nu finde os i kulde, regn og blæst, så havbadene har vi indstillet indtil videre, selv om der er bruser på stranden. Men ture langs Det er en regnfrakke, som værn mod det ustadige vejr! En daglejer.

49 At små hverdagsting vækker glæde i Grækenland, har vi oplevet mange gange. Og genbrug er en absolut dyd her. I den lille havn spottede vi en gammel flydekran, som bruges til at anbringe betonelementer i muslingefarmene. Den var bestemt ikke af nyere dato. På siden af førehuset var med sirlig skrift skrevet Machedonia Et oldtidslevn? Mandag den 27.oktober kommer der en klaring i vejret. Det er tegnet til afgang og et sidste besøg i gamle ruiner og antikke rariteter i Grækenland på denne tur. Det Antikke Pella, Makedoniens hovedstad fra omkring 400 f.kr. ligger som et enormt ruinområde lidt længede nordpå. Alexander Den Store har haft sin barndom her, og Aristoteles har undervist. Byen har været højt udviklet. Byen gik til grunde, da romerne plyndrede den, og gjorde Thessaloniki til hovedstad. Senere har voldsomme jordskælv sørget for resten., Det Antikke Pella. Det er mandag. Og egentlig er der lukket. Men vi får alligevel adgang til området, hvor et omfattende restaureringsarbejde er påbegyndt. Det giver os så den fordel, at alle, såvel arbejdere som arkæologer, forfærdelig gerne vil delagtiggøre os i deres viden om byen og det arbejde de udfører. Så det der i første omgang blot var væltede sten, blev pludselig interessant underholdning. Det Antikke Pella.

50 Antikke Pella. Kunst på gulvet. Og fællesskab på lokum! Tirsdag den 28. oktober er festen slut i Grækenland. Der venter kun den lidt trælse hjemtur på ca km. Dem kunne vi nu godt undvære! Grækenland har dog ikke kun været gammelt ragelse og badeferie. Lidt god nutidskunst blev der nu også plads til i ny og næ! Hjemturen går gennem Makedonien, Serbien, Ungarn, Østrig og endelig Tyskland. Første overnatning tager vi Feketic i Serbien, lidt nord for Beograd. Vi havde regnet med en lille hyggelig by, da der lå en campingplads, ganske vist lukket. Men det var nok den mest trøstesløse by, vi endnu har gæstet. Den bar i den grad præg af gammel østeuropæisk planlægning, og oveni forsømt og fattig. Det blev til en enkelt sovenat på byens paradetorv! Vi var i øvrigt overrasket over de gode motorveje man havde både i Makedonien og Serbien. Der var kun et stykke fra Nis og nordpå, der endnu ikke var helt udbygget, men man var i fuld gang med arbejdet. Hele det nordlige Serbien er et stort landbrugsområde og fladt som på Lammefjorden. Her dyrkede man fodermajs i store mængder, og vi formoder det bruges til bioetanol, da landet os bekendt stadig er underlagt visse handelshindringer fra EU, bl.a. import at brændstof m.m. Feketic.

51 Torsdag den 29. oktober rundede vi Buda Pest i Ungarn. Vi var overrasket over den nidkære grænsekontrol, der blev udført her. Alle pas blev grundigt checket, og alle køretøjer blev inspiceret i kabine og bagagerum. Det er jo lidt træls, når man sidder i køen, men på den anden side betryggende, at man tager Schengenaftalen alvorlig, og virkelig passer på Eu s ydre grænser. Vi havde nu nothing to declare, og slap igennem uden skrammer! Næste overnatning i Ardagger Markt i Østrig. Byen ligger smukt på cykelvejen langs Donau, og havde en fin autocamperplads med alle faciliteter. Grænsekontrol. Torsdag den 30. oktober finder vi natlogi i Helmstedt i Tyskland. En lille hyggelig by i det gamle østtyskland, der trods en ihærdig indsats i strøggaden, ikke kan løbe fra 45 års vanrøgt under Honneckers regime. Fredag den 31. oktober hviler vi ud i Flensburg, og er hjemme på Drøsselbjerg lørdag den 1. november. Ardagger Markt. Vi har haft en rigtig dejlig tur, og håber vores læsere har haft glæde af vores små anekdoter og fortrædeligheder undervejs. Vi har kørt km. Brændt ca. 800 l. diesel af. Haft 12 overnatninger på campingplads, og resten ude i det blå. Helmstedt. Flensburg by night!

Rejsebrev 7, efterår 2014.

Rejsebrev 7, efterår 2014. Rejsebrev 7, efterår 2014. Onsdag den 1. oktober. Vejret er stadig forrygende. Grækerne syntes muligvis lidt for varmt og tørt. I går eftermiddags var der fuld udrykning med brandslukningskøretøjer til

Læs mere

Rejsebrev 8, efterår 2014.

Rejsebrev 8, efterår 2014. Rejsebrev 8, efterår 2014. Mandag den 6. oktober. Det trænger sig mere og mere på, at finde en vaskemaskine, så vi kan få bund i vasketøjskurven. Vi har været på landevejen i over tre uger, og kan ikke

Læs mere

Rejsebrev 6, efterår 2014.

Rejsebrev 6, efterår 2014. Rejsebrev 6, efterår 2014. Fredag den 26. september. Vi triller videre østover langs Korinthiske Bugt. Det var tanken at følge nogle på kortet små gule veje langs kysten, men opgav efter få kilometer,

Læs mere

Rejsebrev 3, efterår 2014.

Rejsebrev 3, efterår 2014. Rejsebrev 3, efterår 2014. Ulicijn i Montenegro, mandag den 8. september. Campingpladsen er udmærket, og selv om det er en CampingCheque-plads, ser man helst kontanter ved afregning. Så her er de nok lige

Læs mere

Rejsebrev 7. Forår 2016.

Rejsebrev 7. Forår 2016. Rejsebrev 7. Forår 2016. Torsdag den 7. april. Det er nu, vi har brug for en vaskemaskine, så vi checker ind på den lille campingplads i Alverangel, lidt syd for Tomar. Pladsen ligger direkte ned til Castelo

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

REJSEBREV 5. FORÅR 2013.

REJSEBREV 5. FORÅR 2013. REJSEBREV 5. FORÅR 2013. Den 31. marts var vi lige på stranden ved Sagres for at vinke farvel til surferne. Helt fra morgenstunden var der gang i brædderne. Dog ikke uden forudgående opvarmning og strækøvelser.

Læs mere

Rejsebrev 5, forår 2015.

Rejsebrev 5, forår 2015. Rejsebrev 5, forår 2015. Påskedag, søndag den 5. april. Vi ligger stadig ved Barragem de Odivelas, og nyder den smukke natur rundt om søen. Lange spadsereture, i det omfang Lissies knæ kan klare strabadserne,

Læs mere

Rejsebrev 7. Efterår 2015.

Rejsebrev 7. Efterår 2015. Rejsebrev 7. Efterår 2015. Tirsdag den 20. oktober. Vi forlader campingpladsen i Cesenatico, og glemmer i skyndingen kilerne vi bruger under hjulene, hvis terrænet er ujævnt, og opdager det først, da vi

Læs mere

Rejsebrev 4, forår 2015.

Rejsebrev 4, forår 2015. Rejsebrev 4, forår 2015. Mandag den 30. marts. Vi fejrer fødselsdag på den lille taverne med udsigt til Guadiana. Udvalget er ikke det helt store. Kylling eller noget med lam! Til gengæld fejler udsigten

Læs mere

Klik for at tilføje et foto. En uge I juni 2016

Klik for at tilføje et foto. En uge I juni 2016 En uge I juni 2016 I uge 25, var det lykkedes os at skrabe fridage sammen til en uges fri, som vi ville bruge på den store blå hylde. Laura og Mikael venter deres første barn omkring den 26. juni, så vi

Læs mere

REJSEBREV 2. EFTERÅR 2016.

REJSEBREV 2. EFTERÅR 2016. REJSEBREV 2. EFTERÅR 2016. Søndag den 4. september. Efter en rolig nat på tankstationen kører vi det sidste lille stykke vej ind til Sarajevo, en by med ca. ½ million indbyggere, i det forfængelige håb

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

Klubnyt efterår 2014.

Klubnyt efterår 2014. Sommeren er forsvundet og vi er godt i gang med den sidste del af året, vi er sidst i oktober og der er kun 2 måneder til jul, så er vi igen på vej til sommer og nyt campingsæson. Det har været en forrygende

Læs mere

REJSEBREV 4. FORÅR 2013.

REJSEBREV 4. FORÅR 2013. REJSEBREV 4. FORÅR 2013. Den 27. marts triller vi ud af Portimao. Efter sigende skulle der være en super camperplads i Alvor kun 7 km. herfra. Og det ville jo være en passende køretur på en ellers kedelig

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620.

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Vi fik den midt i maj måned, og kunne lige nå en enkelt week-end på

Læs mere

Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland

Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland af Henriette Hansen 15. juni 2013 Hotel Amari er et lejlighedshotel på det græske fastland beliggende i en lille skov kun 30 m fra strand. Landsbyen

Læs mere

Harzen 2010. Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove

Harzen 2010. Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove Harzen 2010 Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove Vi lagde ud fredag formiddag sol og 22 grader og havde besluttet os for at starte til venstre op af bakke, men B holdet stod

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

CYPERN 2012 Coral Beach

CYPERN 2012 Coral Beach TIRSDAG: Christina. Fripas. Amanda. Vi startede ud med nået morgenmad. Derefter gjorde vi os klar til dagens hårde og eneste program. Vi var godt trætte efter morgenpasset. Vi blev delt op i to grupper.

Læs mere

KAN VENTE P Å E N TEKST OG BILLEDER AF MAI VANILLI

KAN VENTE P Å E N TEKST OG BILLEDER AF MAI VANILLI S T E D E T H V O R D U KAN VENTE TEKST OG BILLEDER P Å E N AF MAI VANILLI D R Ø M Den første, der møder mig på campingpladsen, er en kælen gris med store hjørnetænder. Jeg klør den på ryggen og den grynter

Læs mere

Rejsebrev 9, forår 2015.

Rejsebrev 9, forår 2015. Rejsebrev 9, forår 2015. Torsdag den 23. april. DMI har ikke helt holdt det de lovede heldigvis! Vi vågner op til højt klart solskinvejr, og glæder os allerede til turen over Pyrenæerne ad den smukke vej

Læs mere

Sommerferie 2007. Sarau

Sommerferie 2007. Sarau Sommerferie 2007 22.7.2007 kørte vi fra Harlev i regnvejr, ned over Rødby med færgen til Puttgarten, for senere at ende i Østrig som var vores mål. Vores første overnatning var Naturcampingplatz Sarau

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

Mallorca -vandring i og omkring Tramuntana bjergene Lørdag 13. oktober lørdag 20. oktober 2018 Dagsprogram - Tur 2.

Mallorca -vandring i og omkring Tramuntana bjergene Lørdag 13. oktober lørdag 20. oktober 2018 Dagsprogram - Tur 2. Mallorca -vandring i og omkring Tramuntana bjergene Lørdag 13. oktober lørdag 20. oktober 2018 Dagsprogram - Tur 2. Dag 1. Ankomst til Palma de Mallorca Bus fra Lufthavnen til Hotel Marina i Puerto de

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Turen til Kroatien 2014.

Turen til Kroatien 2014. Torsdag 21/8: Turen til Kroatien 2014. Kl 16:45 holder vi ved Færgen i Rødby,i god tid.det viser sig at vi for første gang må vente, vi kan ikke komme med før kl 17:45. Vel ankommet til Femeren,går turen

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse.

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Cykelferie August 2016 Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Jeg siger gerne for sjov at jeg er medlem

Læs mere

Den første sluse var der kun os,meget rart når man er nybegynder,men det gik rigtigt godt næste

Den første sluse var der kun os,meget rart når man er nybegynder,men det gik rigtigt godt næste Sommerferie 2015 At tage på ferie i egen båd er slet ikke så besværligt som man skulle tro. Der er nogle ting der skal være i orden. Jeg skulle have kanalskipper bevis det fik jeg gennem Danske tursejlere

Læs mere

Turen til Polen 28. maj 1. juni 2018

Turen til Polen 28. maj 1. juni 2018 Turen til Polen 28. maj 1. juni 2018 1 Turen foregik i dagene 28. maj til og med 1. juni. Den var arrangeret af Lokalkomitéen for Ældre Sagen i Hundested, og Nancy Viborg var kontaktperson, og den blev

Læs mere

REJSEBREV 6. FORÅR 2013.

REJSEBREV 6. FORÅR 2013. REJSEBREV 6. FORÅR 2013. Mandag den 1. april. Campingplads i Evora. Pladsen er ikke noget at skrive hjem om. Til gengæld er prisen høj. Og sådan er det jo mange gange. Hvis kunderne kommer alligevel, er

Læs mere

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig Norge juni 2017 Så er vores tur til Norge klaret, og hvad der så ud til og skulle blive lidt af en våd omgang holdt næsten ikke stik, kun om natten var der meget hul igennem skyerne og der blev vasket

Læs mere

Hvad er det lige, der er så særligt ved Anglesey? Rovandet

Hvad er det lige, der er så særligt ved Anglesey? Rovandet Wales sommeren 2017 Jeg har roet kajak i en del år og har efterhånden i nogle år tænkt, at jeg på ét eller andet tidspunkt i mit liv skulle til Wales for at ro. Den drøm fik jeg realiseret her i 2017,

Læs mere

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Kom til Hullehavn Camping (5806) og nyd pinsen. Traditionen tro afholdes der Pinsetræf på Hullehavn Camping ved Svaneke. Turen går til Bornholm en ø, der har alt.

Læs mere

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist.

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Falster Rundt 4. 6. juli 2014 Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Efter halvandet års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret en 3-dages

Læs mere

Kajaktur til Tolo. Anne og Jakob, uge

Kajaktur til Tolo. Anne og Jakob, uge Kajaktur til Tolo Anne og Jakob, uge 40 2018 Anne og jeg drog i uge 40 til Grækenland for at ro i havkajak i Tolo Roklub. Jeg lovede vores kære formand, Jette, at vi ville lave en kort rejsebeskrivelse

Læs mere

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt)

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Preben og jeg deltog i år i turen rundt om Mors, også kaldet Limfjords Challenge. Det er en tursejlads i tre etaper, ca. 110 km lang. Det var en rigtig

Læs mere

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer turen går til Budapest i Ungarn, nærmer i Szentendre hvor vi skal bo på campingpladsen Pap-Sziget. Den ligger på en lille ø i Donau floden. Informationer

Læs mere

Med Rimo på Bornholm 2013.

Med Rimo på Bornholm 2013. Med Rimo på Bornholm 2013. Hold 4 5 6 og 7 tog i weekenden d. 17. 19. august på tur til Bornholm, for at køre Bornholm Rundt søndag d. 18.08.13. Her er (endelig) en lille stemningsrapport.. Rimo s (næsten)

Læs mere

Sct. Kjeld. Inden afsløringen:

Sct. Kjeld. Inden afsløringen: Sct. Kjeld Inden afsløringen: Når vi tænker på en ikon, så vil mange af os have et indre billede af, hvordan en ikon ser ud. Hvis vi kunne se disse billeder ville de være forskellige. Ud fra hvad vi tidligere

Læs mere

Rejsebrev 8. Forår 2016.

Rejsebrev 8. Forår 2016. Rejsebrev 8. Forår 2016. Onsdag den 13. april. Der er ingen grund til at køre fra Alamal endnu. Vi har stadig en spadseretur til gode modsat i går. Det bliver nu ikke på EU finansierede gangbroer, men

Læs mere

PROVENCE, Fréjus - 2001.

PROVENCE, Fréjus - 2001. Rejsenotater fra PROVENCE, Fréjus - 2001. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater.

Læs mere

Norges turen fra den 24. til den 31. maj.

Norges turen fra den 24. til den 31. maj. Norges turen fra den 24. til den 31. maj. 7 mand stærk havde meldt sig til turen til det norske land. Vi skulle med færgen fra Hirtshals den 24. maj og mødestedet var ved sidste rundkørsel inden færgen.

Læs mere

Reersø november 2017

Reersø november 2017 Reersø 3.-5. november 2017 Årets sidste (weekend)tur Skal campingåret da allerede være slut? Kalenderen snyder næppe, og et kig ud ad vinduet bekræfter, at sommeren definitivt er forbi. November står foran

Læs mere

Rejsebrev 6. Douro. Proviantering. Douro. En tur på værtshus. Douro s nedre løb. Douro s nedre løb.

Rejsebrev 6. Douro. Proviantering. Douro. En tur på værtshus. Douro s nedre løb. Douro s nedre løb. Rejsebrev 6. Torsdag den 10 april kører vi fra Porto. Vi følger den lille gule vej på kortet, N 108, der snor sig langs bredden af Dourofloden. På kortet er vejen markeret med grønt stort set hele vejen

Læs mere

Galsklint Camping 2010

Galsklint Camping 2010 Galsklint Camping 2010 Galsklint Camping ved Middelfart på Fyn Vi tog hjemmefra onsdag middag og slog lige vejen indenfor Skanderborg på vejen for til campingpladsen. Vi havde fundet et fotostativ i den

Læs mere

PINSETUR 2014 til Weingut Schauf fredag d. 6. juni - mandag d. 9. juni

PINSETUR 2014 til Weingut Schauf fredag d. 6. juni - mandag d. 9. juni PINSETUR 2014 til Weingut Schauf fredag d. 6. juni - mandag d. 9. juni Pris for turen excl. drikkevarer Dobbeltværelse m/morgenbuffet og aftensmad Tillæg for Enkeltværelse 3.195.- kr. plus 250.- kr. Inkluderet

Læs mere

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer turen går til Budapest i Ungarn, nærmer i Szentendre hvor vi skal bo på campingpladsen Pap-Sziget. Den ligger på en lille ø i Donau floden. Informationer

Læs mere

REJSEBREV 8. FORÅR 2013.

REJSEBREV 8. FORÅR 2013. REJSEBREV 8. FORÅR 2013. Figueira da Foz er ikke noget at skrive hjem om. Badeby, casino og kulørte lamper. Vi lå lidt udenfor byen, og blev ikke fristet af de tilbud. Og i øvrigt havde vi vores egen strand,

Læs mere

Dovrefjell og Snøhetta i Norge 1999

Dovrefjell og Snøhetta i Norge 1999 Dovrefjell og Snøhetta i Norge 1999 Hovedmålet med vores tur i Dovrefjell var at komme op på toppen af Snøhetta. Snøhetta er et af Norges højeste bjerge 2286 m.o.h. kun ca. 200 meter lavere end det højeste

Læs mere

Tag på en storslået cykeloplevelse rundt om Korsikas nordø med cykelguide og oplev det utroligt smukke og bjergrige landskab.

Tag på en storslået cykeloplevelse rundt om Korsikas nordø med cykelguide og oplev det utroligt smukke og bjergrige landskab. MOTIONSCYKELFERIE PÅ KORSIKA KORSIKA NORDØEN RUNDT Tag på en storslået cykeloplevelse rundt om Korsikas nordø med cykelguide og oplev det utroligt smukke og bjergrige landskab. Det kan du glæde dig til

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

PINSETRÆF PÅ HULLEHAVN CAMPING (5806), SVANEKE

PINSETRÆF PÅ HULLEHAVN CAMPING (5806), SVANEKE PINSETRÆF PÅ HULLEHAVN CAMPING (5806), SVANEKE Fra 2. 5. juni 2017 afholdes der Autocamper træf på Bornholm Så grib chancen for at tilbringe en pinse i dejligt selskab og skøn natur med udsigt til vandet.

Læs mere

Rejsebrev 3, forår 2015.

Rejsebrev 3, forår 2015. Rejsebrev 3, forår 2015. Søndag den 22. marts. Vi vælger at blive i El Rocio week-enden over, i det forfængelige håb, at der nok sker noget i byen de dage. Og det gør der minsandten. Spaniolerne valfarter

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE.

TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE. TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE. Vi startede fra Skive den 26/7 2007 KL.6.30 og kørte til Frederikshavn for vi skulle sejle KL10.00 til Gøteborg. Der efter kørte vi til Håverud hvor vi ville se når

Læs mere

Rejsebrev 4. Efterår 2015.

Rejsebrev 4. Efterår 2015. Rejsebrev 4. Efterår 2015. Søndag den 27. september. Klokken er to om natten. Vi havde ikke helt taget højde for lørdagsunderholdningen i Volterra. Der bliver stadig spillet høj diskomusik fra et nærliggende

Læs mere

Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013.

Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013. Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013. Spaniens-kenderen Claus Berner gennemfører unik 7 dages MC tur i Midtspanien i maj 2013. MC Turen vil have et kulturelt og historisk islæt med besøg i en

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Dag 65 Motorhome d. 5/ , Tofino

Dag 65 Motorhome d. 5/ , Tofino Dag 65 Motorhome d. 5/10-2016, Tofino Stillehavskysten.. Da huset var pakket sammen, gik vi en tur til stranden, som lå nedenfor campingpladsen. Side 1 Naturens sjove og flotte kunstværker! Side 2 Side

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Østrig turen, september 2015.

Østrig turen, september 2015. Østrig turen, september 2015. Bjarne B sendte i vinteren en invitation ud til alle medlemmerne om at han ville lave en tur til Østrig sidst i August 2015 Der var hurtig udsolgt for det lille Berggasthof,

Læs mere

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania Program til: Destination: Tanzania Varighed: 20 dage Program start: Sommer, 2016 * Program slut: Sommer, 2016 * * Datoerne er ikke fastlaget, dette er blot et eksempel, så derfor kan tidspunkterne for

Læs mere

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine.

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. I dag blev Marius og jeg vækket tidligt, klokken 7 kom Arne ind i teltet til Marius og jeg og sagde at vi skulle skynde os lidt for vi

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Studietur til Montpellier i forlængelse af generalforsamlingen 2017

Studietur til Montpellier i forlængelse af generalforsamlingen 2017 Studietur til Montpellier i forlængelse af generalforsamlingen 2017 som i år afholdes på Quality Hotel i Høje Taastrup, Carl Gustavs Gade 1, 2630 Taastrup onsdag den 26. april kl. 16.00. Efter bestyrelsen

Læs mere

Turen til Sverige. Vejen derop var enten op til Frederikshavn og over med færgen til Göteborg eller over med broerne eller bro/færgerne ved Helsingør.

Turen til Sverige. Vejen derop var enten op til Frederikshavn og over med færgen til Göteborg eller over med broerne eller bro/færgerne ved Helsingør. Turen til Sverige. Efter mere en et halvt års forberedelse på en tur til Sverige var dagen kommet den 30 maj og 4 dage frem, vejr meldingen forud for turen var lidt spændende, der skulle være gode dage

Læs mere

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved.

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved. Over havet De vender alle sammen ryggen til os. Her må være tusinder af mennesker. Vi står på stranden, men jeg kan ikke se havet. Der er for mange rygge. Jeg har aldrig set havet. Jeg ved bare, at vi

Læs mere

5 dagstur med bus til Berlin

5 dagstur med bus til Berlin 5 dagstur med bus til Berlin Udrejse: Søndag d. 10. juni 2012 Hjemrejse: Torsdag d. 14. juni 2012 Hotel: Berlin Mark Hotel 4 stjernet Hotel Meinekestrasse 18-19 D10719 Berlin www.berlinmarkhotels.de Vi

Læs mere

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Inspireret af Tour de France s start på Korsika i 2012 havde 6 ryttere fra Ballerup Cykelmotion tilmeldt sig Dan Frost cykelrejers tur

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

Slovakiet og Ungarn 2017

Slovakiet og Ungarn 2017 Slovakiet og Ungarn 2017 Oprettet: lørdag, 30. september 2017 21:11 Skrevet af Martin Holten Årets tur til Alperne var lagt i september for at sikre mere stabilt vejr end sidste års blandede vejr med daglige

Læs mere

Altid fordelagtig. Tag med Klub Tidende til Oslo. Tag med på forårscruise med DFDS og Oslobåden

Altid fordelagtig. Tag med Klub Tidende til Oslo. Tag med på forårscruise med DFDS og Oslobåden Altid fordelagtig Glæd dig til en fantastisk rejse med skibet Crown Seaways til Oslo Tag med Klub Tidende til Oslo Nu kan du komme med på forårscruise med DFDS og Oslobåden til en rigtig god pris. På manges

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL

Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL Det er torsdag den 24 december klokken er 13.00. Da telefonen ringer, dav det er Asger, du Bent, vi har vist anskudt et stykke råvildt, vil du hjælpe os. Selvfølgelig

Læs mere

Helenenyt. Nr. 7 (juli - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 7 (juli - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 7 - juli 2013 Helenenyt Nr. 7 (juli - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email: mgr@ok-helenesminde.dk

Læs mere

Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse.

Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse. Svømmeklubben MK 31, K1 Træningslejr uge 7, 2013 Palma, Mallorca Lørdag 9/2-13 Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse. Pga. bagage

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund.

Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund. Skillinge Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund. Skillinge var tidligere en betydningsfuld

Læs mere

Sverigestur til Trelleborg og lidt længere 8. september 2013

Sverigestur til Trelleborg og lidt længere 8. september 2013 Sverigestur til Trelleborg og lidt længere 8. september 2013 Årets anden tur til Sverige havde vikingeborgen Trelleborg som hovedmål, men både på udturen og hjemturen var der mange ting at se på. De førstankomne

Læs mere

Jernbanefritids Veteranklub på tur til Hotel Christiansminde i Svendborg 2019

Jernbanefritids Veteranklub på tur til Hotel Christiansminde i Svendborg 2019 Jernbanefritids Veteranklub på tur til Hotel Christiansminde i Svendborg 2019 Veteranturen i 2019 kommer som der allerede er indikeret i Jernbanefritid nr. 5 og 6 til at gå til DANMARKS SMUKKESTE RESORT

Læs mere

10 km løb i Koszalin 2009

10 km løb i Koszalin 2009 10 km løb i Koszalin 2009 Fredag den.22/5 kl.07. Mødte 9 forventningsfulde unge fra Høje Gladsaxe op på parkeringspladsen foran Høje Gladsaxe. Vi skulle til vores polske venskabsby Koszalin og deltage

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST Christiansminde Lørdag Regnvejr Luna kommer hjem fra 2 uger i Thailand og vi henter hende i lufthavnen ved halvottetiden. Hjemme hos Luna spiser vi morgenmad og snakker

Læs mere

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig.

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen ligger lige uden for Middelfart. Det er et dejligt sted med mange muligheder.

Læs mere

Dagsprogram. Søndag 20.9. (ca. 4½ t. inkl. pauser)

Dagsprogram. Søndag 20.9. (ca. 4½ t. inkl. pauser) Dagsprogram Lørdag 19.9. Afgang København kl. 14.30. Efter mellemlanding i Istanbul ankommer vi til Dalaman kl. 21.25 (måltider er ikke inkluderet på flyene). Transfer fra lufthavnen i Dalaman til pensionen

Læs mere

Båltale 2016 af Flemming Trelborg

Båltale 2016 af Flemming Trelborg Båltale 2016 af Flemming Trelborg Hvordan skal man indlede en Skt. Hans tale? Det kan være svært, da der er sagt så meget, men jeg synes alligevel vi skal indlede med lidt omkring Skt. Hans. Når vi nu

Læs mere

Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest. Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016

Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest. Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016 Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016 Budapest er hovedstaden i Ungarn. Navnet er sammensat af navnene på to byområder, nemlig Buda og

Læs mere

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev:

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev: Mopsy og Daddy Cool Biffer stod tidligt op. De andre lå stadig og sov i Svend-fra-Skovens hule. Han gik op til lande - vejen og begyndte at gå tilbage mod sommer - huset. En landmand gav ham et lift på

Læs mere

Turen efter solnedgangen - på en kold, klam og tåget dag. Af Allan Kierulff en fotoakrobat.

Turen efter solnedgangen - på en kold, klam og tåget dag. Af Allan Kierulff en fotoakrobat. Turen efter solnedgangen - på en kold, klam og tåget dag. Af Allan Kierulff en fotoakrobat. Søndag den 24. januar havde 8 Fotoakrobater (fra den lokale fotoklub) sat hinanden stævne på Rødvig havn. Vi

Læs mere

Billedserie fra Fyn Tur 2013.

Billedserie fra Fyn Tur 2013. Billedserie fra Fyn Tur 2013. Vespa klub Fyn havde denne gang skubbet årets Fyn tur lidt frem i kalenderen, tidligere års Fyn ture har været placeret i maj måned, og vejrliget har mange gange været meget

Læs mere

Opgaver til lille Strids fortælling

Opgaver til lille Strids fortælling ? Opgaver til lille Strids fortælling Klosteret 1. Hvilken farve har det store hus/klostret, som Strid ser, inden han kommer til byen? A. Klostret, det er kalket hvidt. B. Klostret, det er rødt, bygget

Læs mere

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling Grønne spirers konkurrence Dagplejen Beder/Malling Kære Grønne spirer I dagplejen Beder/Malling kan vi i sandhed sige, at vi er vildt begejstrede for udelivet. Vi voksnes glæde ved naturen smitter automatisk

Læs mere

Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle

Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle Dagens kørsel 744 km fra Erholungspark Camping til Chiemsee Camping nær den Østriske grænse Dagens kørsel:

Læs mere

De 5 GTC er på togt i Norge.

De 5 GTC er på togt i Norge. De 5 GTC er på togt i Norge. Sidste år var vi på tur i Sverige/ Norge, og her blev jeg bedt om og køre den samme tur i år, bare modsat vej rundt. Det var jeg med på, men havde et par ændringer. Vi skulle

Læs mere

BENNS Lægårdvej 86 7500 Holstebro Danmark Tlf. +45 65 65 65 65

BENNS Lægårdvej 86 7500 Holstebro Danmark Tlf. +45 65 65 65 65 På opdagelse i Dansk Vestindien 10 dage fra kr. 16.498,- pr. person Inkl. fly, hotel m.m. Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien?

Læs mere