Manual til Fiskbase.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Manual til Fiskbase."

Transkript

1 Manual til Fiskbase. Denne manual omhandler indtastnings tekniske i fiskbase udviklet af Bio/consult.as for de danske Amterne. Fiskbase overordnet Når fiskbasen åbnes kommer nedenstående vindue frem. Inden der kan påbegyndes redigering skal firkanten til venstre for Ret (Skrevet med rødt) markeres således at Ret nu står med grønt (1). 1 Figur 1. Overordnet indgang til fiskbase. Dette vindue vil i det følgende blive refereret til som fiskbase vinduet. Fiskbase er bygget op således at der ligger adskillige kartoteker som basis information for indtastningerne. Så der er ikke muligt at indtaste en fiskeundersøgelse før end man har oprettet bestemte kartoteker.

2 De enkelte kartoteker Under fanebladet kartoteker ligge alle de kartoteker der arbejdes med. I det følgende vil de vigtigste punkter blive gennemgået. Figur 2. Drop-down vindue med liste over kartoteker.

3 Personer Rubrikken ret markeres igen i vinduet således at Ret kommer til at stå med grønt, hvis det ikke allerede er tilfældet. Derefter markeres + (opret) og der fremkommer en ny linje. Nu står cursoren i indtastnings mulighederne til Højre i vinduet i rubrikken Init. (Initialer) Her skrives den pågældendes persons initialer. Derefter skiftes rubrik med enten musen eller Tab. Alle felter skal anvendes, dog er det ikke nødvendigt at angive et password. Efter endt indtastning markeres på fluebenet (1) og den nye bruger kan ses i listen til venstre. (Fluebenet vil fremstå sort.) 1

4 Station/stationsparametre Oplysningerne her er lige som i de andre kartoteker stam/standart oplysninger. Det vil sige at man hver gang der foretages en fiskeundersøgelse i dette tilfælde i Elle sø, automatisk vil koble de i dette vindue indtastede oplysninger til fangst data. 1 3 Figur 3 Redigere Stationer / Parameter. Her oprettes en ny sø. Dette vindue er bygger op med 4 faneblade. Station, sektion, stationsparameter relation Station/Stationsparameter. 2 For at oprette en ny sø i kartoteket aktiveres fanebladet Station, hvorefter der Klikkes på + udfor station midt på vinduet (1). Ved denne handling bliver Indtastnings rubrikkerne neden under blanke og de kan nu udfyldes (2). Herefter fortsættes oprettelses af søen i rubrikkerne til højre i vinduet. Som det kan ses på billede er det ikke nødvendigt at udfyldes alle rubrikker her. Skal søen sendes til standart er det vigtigt at der er indtastes en DMU kode, Geo projektion samt et koordinat sæt (3). Indtastningen i dette faneblad afsluttes ved at Klikke på fluebenet (accepter ændring). Herefter fortsættes til fanebladet Sektion. Her skal der defineres dybder, hvori det enkelte redskaber har stået. Her er eksemplet Knud sø hvor der er placeret redskaber i 4 forskellig dybder plus en vertikal serie.

5 2 1 Figur 4. Dybde definitioner. For at oprette et dybdeområde Klikkes på + hvorved de nederste felter bliver blanke (1). Stations rubrikken skulle gerne være den samme sø som i er ved at oprette. Med tabulatoren eller musen flyttes cursoren til rubrikken Sektionsnr, hvor max. dybde for intervallet skrives. I næste rubrik Beskrivelse noteres en definition en af sektionen. Herefter Klikkes på fluebenet (2), efterfulgt af + og en ny sektion /dybde kan indtastes. Når alle sektionerne er indtastet afsluttes ved at Klikke OK. (Det er vigtig at der Klikkes på fluebenet hver gang man har lavet en ny sektion/dybde).

6 Redskaber / Redskabsparameter Dette kartotek indeholder alle redskaber og redskabsparameter. Har man et redskab der ikke er opført på listen, kan man selv oprette det. Denne proces begynder under fanebladet: Redskab. 2 1 Figur 5. Oprettelsen og rettelser at redskaber. Ved at Klikke på + bliver indtastningsrubrikkerne tomme. Herefter udfyldes alle de øverste rubrikker på nær bemærkning. (1) I de to nederste sektion indtastes udspecificerende oplysninger vedrørende ruse og garn redskaber. Når indtastningen i rubrikkerne er færdige Klikkes på fluebenet (2) efterfulgt af OK (Fluebenet vil fremstå sort) For definere undersektioner Klikkes på fanebladet: Undersektioner. Her kan man i det øverste vindue (1) finde det redskab man ønsker at tildele undersektioner. Derefter Klikkes på + udfor Undersektionsgruppe til valg af redskab(2). Her kan man så i RSG give undersektionsgruppen et nummer, samt en beskrivelse. Efter ende indtastning Klikkes på fluebenet (3). Redskaber kan yderligere opdeles i Undersektioner til valgt gruppe. Disse tilføjes ligeledes ved at Klikke på + hvorefter der kan indtastes værdier. Indtastningen afsluttes også her ved at Klikke på fluebenet (4). (Fluebenet vil ved ændring fremstå sort).

7 Figur 6. Redskabsundergrupper, underinddelig af et redskab i f.eks. maskestørrelse. For at koble eksterne redskabsparametre til et redskab finders fanebladet: Relation Redskab/parameter Her vælges et redskab i vinduet til venstre (1). Herefter vælges ønskede parameter i vinduet til højre. Herefter Klikker man på + (3) og den valgte parameter overføres nu til det nederste vindue. Når de ønskede parameter er overførte Klikkes på fluebenet og ændringerne er registreret.

8 1 2 3 Figur 7. Indtastning af redskabsparametre. Ved endt indtastning i alle 4 fanebladene i vinduet: Rediger redskaber / Formler / Parametre Klikkes på knappen OK.

9 Fiske program (std 172). I kartoteket redigere fiskeprogram, kan der indsættes et fiskeprogram, hvis den man skalhave tastet ind ikke allerede eksister. Der skal være et flueben i rubrikken Ret så den bliver grøn. Derefter får man ved at Klikke på + (1) dannet en ny linje. I denne linje kan der oprettes en kode samt et kort og et langt (beskrivende) navn. Efter at have indtastet sit program Klikkes på fluebenet (2) eller tykkes på OK 1 2 Figur 8. Oprettelse at et fiskeprogram.

10 Fiskeprogram (std 166) Fiskeprogram er rettet imod hvilket program der følges. Er det pågældende program ikke oprettet eller registreret, så er der mulighed for selv at tilføje det aktuelle program. Det gøres som følgende: Kartoteker og undermenu Fiskeprogram (std166). Det sikres at Ret står med grøn, eller gøre dette ved at markers fluebenet (1). Derefter Klikke på +, hvorved der fremkommer en ny blank linie. Her udfylde linien, efterfulgt at Klikke på fluebenet (2). Når man har tastes alle sine nye undersøgelsestyper ind afsluttes ved at tykke på OK. 1 2 Figur 9. Vindue til oprettelse af et ny standart undersøgelsesprogram.

11 Undersøgelsestype. Ved udførsel af en speciel udgave kan der være specificeret et specielt program man ønsker at definere. Det gøre under kartoteker: Undersøgelsestype. Det sikres at Ret står med grøn, eller gøre dette ved at markers fluebenet (1). Derefter Klikke på +, hvorved der fremkommer en ny blank linie. Her udfylde linien, efterfulgt at Klikke på fluebenet (2). Når man har tastes alle sine nye undersøgelsestyper ind afsluttes ved at tykke på OK. 1 2 Figur 10. Oprettelse af ny undersøgelsestype.

12 Arter / Artsgrupper / Artsparametre Har man registreret en art der ikke står i artskartoteket er der mulighed for selv at oprette en ny art. Det gøres underkartoteker, hvor der vælges Arter/artsgrupper/artsparametre. Her fremkommer følgende vindue (figur 11). De to vigtigste faneblade er: Arter og Fiskeparametre, og disse vil blive gennemgået i det følgende. Fanebladet for Arter er repræsenteret i figur 11. Ønske man at oprette en ny art Klikker man + (1), herved bliver rubrikkerne blanke og man kan taste den pågældende art ind. Her er det vigtigt at de enkelte nummerer SpeCode og taxno er unikke. Når arter er tastet ind, Klikker man på fluebenet (2) og oprettelsen er gemt. 1 2 Figur 11. Vinduet indeholder artskartoteket, hvor der er 5 faneblade.

13 Fanebladet Fiskeparametre bruges b. la til at definere det senere fangstskemaets udseende, dvs. hvor stort et længdeinterval skal spring, ved hvilken længde fangstskemaet skal starte samt, ved hvilken længde skemaet skal slutte. Desuden er der her også muligt at definer hvor mange individuelle længde-vægt registreringer der ønskes, pr. centimeter interval for den pågældende art. I NOVANA søer er det fast sat til 5 individer pr cm. Aktivere man + (1) bliver rubrikkerne udfyldt med et standart forslag. Ønsker man noget andet kan man rette det manuelt. Når man har fået de ønskede værdier Klikkes der på fluebenet (2), og fiskeparametrene er gemt. Det er vigtigt at der udsagn i rubrikkerne rovfisk og fredfisk. 1 2 Figur 12. Fanebladet Fiskeparametre. Heri fastsættes fangskemaets udseende.

14 Størrelsesgruppe Til NOVANA undersøgelserne er det fast lagt at man inddeler fiskene i større og mindre end 10 cm. Ønsker man en anden inddeling i en specifik undersøgelse, kan der oprettes en anden størrelsesgruppedifferentiering. Det lade sig gøre ved at gå ind i kartoteker i undermenuen Størrelses gruppe (170). Herved fremkommer følgende vindue. Redigerings muligheden aktivere ved at sætte et flueben udfor Ret. Når fluebenet er sat fremkommer Ret nu med grønt. Herefter markers + og der fremkommer en ny linie. Denne linie kan redigeres, og den nye inddelingsmulighed gemmes ved at Klikke på fluebenet (1) eller Klikke OK. 1 Figur 13. Indstilling af bruger defineret størrelsesgruppe differentiering.

15 Indtastning af Data. Indtastning af data starter ud fra fiskbase vinduet. Aktivere ret, således at det blive muligt at redigere i basen. Dette ændres ved at klikke et flueben frem i rubrikken så Ret komme til at fremstå som grøn. 1 2 Figur 14. Start vindues til oprettelse af en fiskeundersøgelse.

16 Oprettelse af en fiskeundersøgelse Det første der gøres er at oprettes et prøvehoved for fiskeundersøgelse (fiskeundersøgelseshoved). Ved at klikke på + (se (2) figur 14)fremkommer vinduet Redigere fiskeundersøgelser (se figur 15). Heri udfyldes rubrikkerne. Beskrivelse er søens navn samt årstal. I Fiskeprogram indtastes programmet for den pågældende sø (programmet skal være oprettet i kartoteket; Station/Stationsparametre). I rubrikken Fiskeprogram 166 indtastes det overordnet program, der ligger valgmuligheder i rullegardinet. Er det pågældende program ikke tilstede op rettes dette i kartoteket (Se tidligere). I Undersøgelsestype udspecificeres fiskeprogram 166 yderligere. Dette felt skal indtastes også slev om der kun er types (f. eks fersk) i det pågældende fiskeprogram 166. I Person indtastes ansvarshavende person. Start og Slut er start og slut tidspunkter for hele undersøgelsen. Laboratorium kode er en kode der er tildelt de enkelte institutioner af DMU. KS dato er den dato hvor der er udført kvalitetssikring af data. Under fanebladet Default værdier er det muligt at vælge koordinat type, f. eks UTM. Datum f. eks ED50. UTM Zone kan være 32 eller øst for Roskilde 33. derudover er det muligt at vælge default Længdemetode, her kan vælges mellem Forklængde (fersk) og Totallængde (Marin). Under Opmålingsmetode er der mulighed for at opgive, om det er en helprøve eller om det er en delprøve. De valgte default værdier kan ændres i den enkelte prøve, men det er af stor fordel at lave default værdier. Underfanebladet Bruger felter er der 4 mulighed for at knytte kommentarer. Nå Selve fiskeundersøgelsen er oprette, og nu optræder som en linje i fiskeundersøgelse vinduet til venstre, skal der vælges en station i Fiskeundersøgelse Stationer i vinduet nederste til højre. Ved at klikke på + fremkommer vinduet Vælg, heri er Stationer/stationsparametre kartoteket listet op. Den pågældende station/sø vælges og der klikkes op OK. Ved denne handling fremkommer der et nyt faneblad der hedder Prøve (sample) se figur 16 (1).

17 figur 15. Fiskeundersøgelseshoved.

18 Oprettelse af en prøve (sample) Ved at klikke på + (2) fremkommer vinduet Redigere Prøvehoved. I dette vindue indtastes de ting der er specifikke for den enkelte prøve eller det enkelte garn. Ident rubrikken skal være et unikt nummer for selve databasen. Under rubrikken sektion kan der i rullegardinet vælges sektioner der er oprettet kartoteket Station/stationsparametre. I rubrikken Redskabs løbenr. Vælges et undersøgelsesspecifik nummer. I Redskab vælges i rullegardinet det pågældende redskab, findes redskabet ikke kan det oprettes i kartoteket for Redskaber/redskabsparametre. I Periode indtastes den pågældende periode hvori redskabet var aktiv. Ved at klikke på Fra eller Til kommer en kalender frem. Pladser søgarn kan bruges til at definere, hvilken placeringstype der er tale om, det være sig f. eks, flydende, synkende, osv. At tilføje en plads gøre i plads under kartoteker. Effektivitet definere hvor stor en del at redskabet der fiskede aktivt. Dette bruges i CPUE beregninger. I bunden af vinduet er fire fanebladet. Under fanebladet Personer indtastes de personer der har foretaget undersøgelse samt den person der har tastet undersøgelse ind. Under fanebladet Geo ses de default valget koordinat typer, der er her muligt at vælge andre koordinater for det pågældende garn, hvis dette måttes ønskes (Standat skal afleveres i UTM, ED50 og UTM zone 32). Til højre i fanebladet indtastes de pågældende koordinater. (UTM formatet skal indtastes under fanebladet Decimal). Rubrikkerne øverst til højre benyttes ikke til NOVANA søer. Når det pågældende garn/station er oprettes klikkes på OK, og man kommer tilbage til selve fiskebase vinduet. Nu er den oprettede prøve tilføjet under fanebladet Prøver (Station). Efterfølgende skal der oprettes Redskabsundersektioner. At efter om man har fået foretaget alle op dateringerne er der default valgt nogle undersektioner. Er der ikke oprettet nogen klikkes der på + (3)og der fremkommer et vindue, hvori det er muligt at søge. Der klikkes på Søg der efter fremkommer en liste med de undersektioner der er oprettet i kartoteket redskaber/redskabsparametre (Er der ingen i kartoteket skal de først oprettes for det pågældende redskab, tidligere beskrevet). Når undersektioner er valgt klikkes på fluebenet (4) og knapperne nederst til højre farvet blå (5). I vinduet Redskab-parametre indsættes retning på garnet, start og slut koordinater op el-fiskeriet, ect. De enkelte parametre indtastes på følgende måde. Der klikkes på + hvorved vinduet Rediger redskabsparametre i redskabsparametre vælges den aktuelle Parametre i rullegardinet, derefter vælges i værdi den enkelte værdi. (BMK. Ved indtastning af el-fiskeri koordinater skal der foretages indtastning af fire parametre, X ogy start samt X ogy slut). I det nederste felt vælges den pågældende Enhed, findes den pågældende enhed ikke oprettes denne i kartoteket for Enheder std 016. Ved indtastning af Metrologi-parametre klikkes på + øverst til højre. Herved fremkommer et vindue hvor der er muligheder for at indtaste sine værdier. Ved endt indtastning klikkes på OK og prøven(samplen) er nu oprettet.

19 Figur 16. Det nye faneblad: Prøve(sample).

20 Indtastning af Antal Det er vigtigt at man har markeret den prøve, hvori man ønsker at taste data ind i.!! Indtastning af Antal benyttes til at indtaste længde og samlet vægt for arterne. Ved at klikke på knappen Antal (Romben skal være blå (1)), til højre i vinduet fiskbase under fanebladet Prøve (sample), popper et ny vindue op Antalfisk. Her vælges en fiskeart ved at klikke på + (1) figur 18, hvorved et nyt vindue springer frem Rediger Antal fisk figur Figur 17. Prøve(Sample) fanebladet, til indtastning af data.

21 1 Figur 18. Vinduet til at indsætte en art. I det nye vindue klikkes på Søg (1) figur 19, og artsregisteret ses nu. I feltet Søg efter skrive søge ordet (ovenfor kan det vælges på hvilket sprog søgningen skal foregå). Efter søgning markeres arten i listen til højre. Hvorefter der Klikkes på OK. Vinduet Redigere Antal vil default indstillingerne for længde metode kunne ses. Ønskes anden metode for den enkelte art kan det vælges her. Rubrikken Antal uden længde benyttes, hvis man for den pågældende art kun har talt fiskene. Rubrikkerne Ekstrapoleret benyttes hvis der er en restmængde der enten måle eller vejet. Umiddelbar er det mest fordelagtigt at indtaste disse underfangst skemaet, specielt ved registreringer i felten. Forklaring af faciliteten er derfor beskrevet under Feltskema. Når de ønskede indtastninger er foretaget klikkes på OK og arten er nu oprettes. 1 figur 19. Vindue til at søge en art.

22 Feltskema Efter endt oprettelse af en art er man klar til at indtaste data. Dette gøres ved at klikke på fangstskema øverst i højre hjørne, eller ved brug af genvejstast Shift + S. I fangstskema vinduet er der to fanebalde: et med selve Skemaet og en med Opsætning af skemaet. I opsætning fanebladet figur 20, kan der vælges parametre for hvornår skemaet skal starte og slutte samt hvilken intervalinddeling man ønsker at benytte. Desuden er det også her muligt at indstille, hvor mange individer man ønsker individuelle længde-vægt registreringer af for den gældende art(her skal huskes at sætte et flueben i Check altid). Når de ønskede værdier er indtastes klikkes på Dan nyt skema, og fangstskemaet under fanebladet fangstskema ændre sig. Figur 20. Vindue til opsætning af fangstskemaet. Under fanebladet Skema figur 21,er der mulighed for at foretage registreringer vha. museklik (Muse-tæller) og ved at skrive værdien udfor de pågældende intervaller. Sidstnævnte metode anvendes typisk, hvis undersøgelsen i felten er nedfældet på papir. Tastes undersøgelsen ind i felten er det mest fordelagtigt anvende muse-tæller. Musetællern aktiveres øverst i venstre hjørne ved at klikke et flueben frem. Når musetælleren er aktiveret bliver skemaet gult. Nu kan der med musen klikkes på det ønskede interval og derved tæller skemaet en for hvert klik. I tilknytning til et klik, registrere databasen om der mangels individuel længde-vægt pågældende interval og om det

23 ønskes at at registrere den aktuelle fisk i længde-vægt listen. Ønskes dette klikkes på Ja og hvis ikke på Nej. Klikkes ja foregår indtastningen som beskrevet under længde-vægt. Når indtastningen af den pågældende art er færdig kan der til venstre klikkes på Overfør antal og det indtastet antal bliver overført til vægt data udtrækket (Det kræver dog at der er indtastet en vægt). Figur 21. Fangstskema til registrering af antallet af fisk. Når man ar færdig med de manøvre/indtastninger man måtte ønske lukkes fangstskemaet ved at klikkes på krydset øverst i højre hjørne. Nu er man tilbage til vinduet Antal fisk. Har man en art hvor der forekom mange individer i en veldefineret størrelsesgruppe, kan det være fordelagtigt og tidsbesparende, at måle et passende udsnit, som så ligger til grund for størrelsefordelingen. Restmængde kan så enten tælles eller vejes. Ved at klikke på Extrapoler kommer et vindue frem, hvor det er muligt at indtaste vægt/antal af målet i Målt mængde og indtaste restmængden i tilsvarende enhed (antal/gram) i Ikke måle mængde. Der efter skal der angives start og Slut for intervallet restmængden dækker over. Herved kommer man tilbage til vinduet Antal fisk, i dette vindue ses til højre de længde registreringer der foretaget for den art der er markeret til venstre. Nu kan der oprettes en ny art osv..

24 Vægt Indtastning af den samlet vægt foretages ved at klikke på Vægt knappen til højre. Herved kommer Vægt vinduet op figur 21. For at indsætte en art klikkes på + og Redigere vægt vinduet kommer frem. Her klikkes på Søg og artsregistret kommer frem. I artsregisteret indtastes navnet på den pågældende art i rubrikken Søg efter og arten komme frem til højre. Dernæst markeres den valgt art i listen til venstre og der klikkes på OK. Nu kan værdien af vægten indtastes i rubrikken Vægt(g). Inden indtastningen kan godkendes skal en størrelse gruppe registreres. Dette gøres i rubrikken Størrelsesgruppe, hvor der med rullegardinet kan vælges den aktuelle inddeling. (Det er muligt selv at oprette flere størrelsesgruppe muligheder under kartoteker se tidligere). Figur 21. Indtastning af den samlet vægt for de pågældende arter.

25 Individ (Længde-vægt) Der klikkes på Individ knappen, og der fremkommer et nyt vindue: Individ (længde/vægt) figur 22. For at indsættes en registrering klikkes der på + og igen et nyt vindue ses. I dette vindue klikkes på Søg, og artregisteret popper op. I rubrikken Søg efter skrives søgeordret, hvorefter den pågældende art markeres i lisen til højre efterfulgt af at klikke på OK. Herefter kan der foretages indtastning i enten Forklængde eller Totallængde samt Vægt. Det kan være fordelagtigt at give hver fisk et nummer, men det er ikke nødvendigt. Desuden er det i dette vindue muligt at indtaste alder, køn, konditions beregning samt konserveringsmetode. Desuden er der tre knapper til indtastning af henholdsvis Morfologi, Gonade samt Mave(maveindhold). (Disse tre indtastningsmuligheder kommer i næste opdatering af manualen). Når det enkelte individ er tastet færdigt klikke på OK, og fisken er registreret. Ved opretning af næste individ Klikkes igen på + herved kommer et lille vindue op og spørge om man vil benytte den forgående art, svare man Ja til dette er man fri for at bruge Søg funktionen. Når alle de ønskede individer er tastet ind klikke på OK, og man komme tilbage til Fiskbase vinduet. Figur 22. Vindue til registrering af individuel længde-vægt. Vinduet Individ (længde/vægt), kan også nås fra Antal registreringerne via Fangstskemaet. Dette gøres ved at vælge Muse-tælleren, og vha. musen registrer antal i fangstskemaet, herved holder programmet selv styr på om det pågældende individ mangles i længde-vægt registreringerne.

26 Rapportering og Kvalitetssikring I vinduet Fiskbase er der øverst et rullegardin der lyder Funktioner. I dette rullegardin vælges Import/export, hvorved der fremkomme et nyt vindue. I dette vindue er det vigtigt at der Ret, øverst står med grønt og ikke med rødt. Der ændre mellem rød og grønt ved at klikke i rubrikken så der vises et flueben. Her er der 3 Eksport muligheder og en Import mulighed samt en knap til opdatering af programmet. De tre Eksport muligheder. XML udtræk. Dette udtræksformat kan bruges som back up samt til udveksling mellem to database. Ved at klikke på knappen XML udtræk, åbnes et eksport vindue, hvori der kan vælges et eller flere projekter der ønskes eksporteres. Er der ikke nogle projekter kan disse oprettes under kartoteker i projekter (se tidligere). Når et/flere projekter er valgt klikkes på Udtræk projekt knappen. Derved ses et explore browser vindue hvori en placering af filen kan vælges. Når en placering er valgt trækkes data-filen ud og en backup af det valgt projekt er en realitet. Standat udtræk Standat udtrækket startes ved at klikke på knappen Standat udtræk, og et udtræksvindue kommer frem. At lave et Standat træk udføres ved at følge tallene på knapperne øverst i vinduet. Ved at klikke på 1. Dan Standat header gives der mulighed for at oprette et nyt udtræk. Alle rubrikkerne nederst skal udfyldes på nær DMU kvalitets krav og Fritekst. Det er mest fordelagtigt først at udfylde rubrikken med Projekt vha. rullegardinet. Dernæst er det vigtigt at der i Output file angives den sti til det sted hvor man ønsker at finde Standat filen igen (med henblik på SSP3, er det en fordel at døbe filen.std som fil format). I rubrikken beskrivelse vil man typisk skrive Ekstensiv, intensiv o lign. Afsender er navnet på den institution der sender Standat filen. Modtager er Danmarks miljøundersøgelser Modtager kommunenr er f. eks for DMU 998. Amtskommunenr er et nummer tildelt det enkelte Amt. Afsender sagsbehandler er navnet på den ansvarshavende sagsbehandler i Amter. Modtager sagsbehandler vil typisk være Lisbeth Sortkær i DMU. Sted bestem. skal til DMU være UTM og Zone er enten 32 eller 33. Når de nødvendige rubrikker er udfyldte klikke på fluebenet, og Standatheaderen er gemt. Derefter klikke på 2. vælg projekt her konstateres det forhåbentlig at det tidligere projekt også er det projekt der er valgt her. Derefter klikkes der på 3. Dan fil. og Standat filen dannes. Nu er der mulighed for med at klikke på 4. Vis med Wordpad at se filen. Nu kan filen åbnes i SSP3 hvor den kan granskes inden den sendes til f. eks DMU.

27 Eksport af stamkartoteker Ønsker man at udveksle stamregistrere kan det gøres med denne facilitet. Ved at klikke på knappen Eksporter stamkartoteker kommer et nyt vindue til syne. I dette vindue er det muligt at udvælge hvilke kode man ønsker at eksportere. Efterfølgende klikke der på Eksporter, hvorved et browser vindue komme op og man kan angive en sti til det ønskede bestemmelsessted for filen. Filen er en.dat-fil. Import Til at importere en fil i databasen anvendes faciliteten Import. Importen af en fil starter med at klikke på knappen Import, hvorved der kommer et nyt vindue Import data into fiskbase. I dette vindue følges nummerne på knapperne i fanebladet Import to temporary fortløbende. 1). Dan importjob ved at klikke på den oprettes der en linje, hvor de nødvendige felter automatisk udfyldes. Derefter klikkes på 2). Importer til arbejdsområde hvor der gives fire valgmuligheder for at vælge filtyper, alt efter hvilken filtype man ønsker importeret. Nu komme der er lille vindue op der indormere om at filen er indlæst til arbejdsområdet hertil klikkes på OK. Når filen er læst bliver det muligt at klikke på 3).Valider hvorved der komme et nyt vindue op hvori der igen klikkes på Valider (figur 23). For at import processen kan forsætte kræves det at resultatet til venstre i vinduet alle bliver grønne. Når dette er tilfældet klikkes på OK. Ved at klikke på 4). Arbejdsområde => Fiskbase bliver data nu endelig importeret ind den aktuelle database. Til sidst er det muligt at slette et import job med knappen 5). Slet importjob, hvor man gerne vil af med gamle import jobs. 1 Figur 23. Validering vinduet bmk., alle linjer til venstre skal være grønne (1) Et godt hint hvis man får en negativ validering af data, er der stor sandsynlighed for at der er enslydende værdier af enten Ident eller i Redskabs løbenr i import filen og prøver allerede oprettet.

28

Web MTC manual. Version 1.1 08-11-2012

Web MTC manual. Version 1.1 08-11-2012 Web MTC manual Version 1.1 08-11-2012 1 Revisioner: Version 1.0, 11-10-2012: Oprettelse af dokument Version 1.1, 08-11-2012: Afsnit om udskrivning af rapport tilføjet. 2 Indhold Sideopbygning... 5 Startside...

Læs mere

Manual til Kundekartotek

Manual til Kundekartotek 2016 Manual til Kundekartotek ShopPlanner Customers Med forklaring og eksempler på hvordan man håndterer kundeoplysninger www.obels.dk 1 Introduktion... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Anvendelse... 3 2 Referencer...

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen Opret og vedligehold af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen Mine, og tryk på Tilføj Tryk

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Webdyr

Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Udgivet Februar 2011 Redaktør Tryk Videncentret for Landbrug Videncentret for Landbrug Udgiver Videncentret for Landbrug, KvægIT, 8740 5000

Læs mere

IDAP manual Emission

IDAP manual Emission IDAP manual Emission Dato: 08-06-2005 16:32:35 Indhold INDHOLD... 1 1 EMISSION... 2 1.1 KURVER... 2 1.2 RAPPORTER... 5 1.3 DATA REDIGERING... 6 1.3.1 Masse redigering... 7 1.3.2 Enkelt redigering... 10

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indhold

Indholdsfortegnelse. Indhold Indholdsfortegnelse Indhold Login... 2 Registrér komme / gå tider... 4 Flere arbejdsperioder på samme dag?... 5 Frokostpause / ret Frokostpause... 7 Sletning... 8 Afslut måned... 9 Godkendte/afviste måneder...

Læs mere

Uddannelsesplaner i MinUddannelse

Uddannelsesplaner i MinUddannelse Uddannelsesplaner i MinUddannelse Denne vejledning giver et overblik over arbejdet med MinUddannelse fra en UU-vejleders synspunkt. Indhold 1. Introduktion... 2 2. Tekniske specifikationer... 2 3. Som

Læs mere

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk.

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk. . Generelt I det følgende beskrives det, hvordan du sikkerhedskopierer dine kortdata. Sikkerhedskopifunktionen kopierer alle data i kortmodulet for alle høstår for den aktuelle database. Sikkerhedskopien

Læs mere

Statistikmodul i WinPLC

Statistikmodul i WinPLC Juni 2018 Statistikmodul i WinPLC Indlæs patientfortegnelse fra sundhed.dk Inden du benytter statistikmodulet i WinPLC, er det en god ide at indlæse en opdateret patientfortegnelse fra sundhed.dk. Denne

Læs mere

Opsætning af 60 dags regel

Opsætning af 60 dags regel 2015 Opsætning af 60 dags regel Indhold... 0 Guide til opsætning af 60-dags regel i Autolog Klienten... 1 Hvad er forskellen mellem den Automatiske og Manuelle opsætning af 60-dags reglen?... 2 Hvordan

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde. Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde

Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde. Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde Inden man påbegynder en optælling, skal man tage stilling til hvilke varer, man ønsker at tælle op. Men ikke mindst skal man, når man foretager selve optællingen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indhold

Indholdsfortegnelse. Indhold Indholdsfortegnelse Indhold Login... 2 Registrér komme / gå tider... 4 Flere arbejdsperioder på samme dag?... 6 Frokostpause / ret Frokostpause... 7 Sletning... 8 Afslut uge... 9 Godkendte/afviste ugesedler...

Læs mere

Daglig brug af Jit-klient

Daglig brug af Jit-klient Daglig brug af Jit-klient Indholdsfortegnelse Opret person...3 Alternativ oprettelse...3 Søgning af personer...4 Send besked...5 Vælg besked...6 Opret mappe...6 Opret skabelon...6 Slet mapper og skabeloner...6

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Lectio. EASY-Synkronisering Egym. MaCom A/S Vesterbrogade 48, København V Telefon: Internet:

Lectio. EASY-Synkronisering Egym. MaCom A/S Vesterbrogade 48, København V Telefon: Internet: Lectio EASY-Synkronisering Egym 1992-2017 MaCom A/S MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00 Telefax: 33 79 79 84 E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom.dk Forord Denne vejledning

Læs mere

WebReq - MobilLab Teknisk manual 2018

WebReq - MobilLab Teknisk manual 2018 WebReq - MobilLab Teknisk manual 2018 Indhold 1. Klinikkens adgang til MobilLab i WebReq... 2 1.1 Rekvirering af MobilLab... 2 2. Adgang til MobilLab... 4 2.1 Oprettelse af brugere til MobilLab... 4 2.2

Læs mere

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011 2. Sådan kommer du fra ansøgning til godkendelse Før du kan komme i gang med at arbejde på en miljøgodkendelse, skal du have åbnet den tilhørende ansøgning. Det gør du enten ved at indtaste skemanummer

Læs mere

Integrationsinformationer skal nu udfyldes som nedenstående.

Integrationsinformationer skal nu udfyldes som nedenstående. Udtræk af debitorer til kreditvagten hos RKI I systemet kan der laves udtræk af debitorer til overvågning i eget system. Herfra kan der dannes filer til overførsel til kreditvagten hos RKI. Opsætning af

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Smart-ebizz Manual til Bookinsystem Indholdsfortegnelse Kom hurtigt i gang med dit booking system:... 3 Overblikket over dit bookingsystem... 4 Hovedside... 4 Kunder... 4 Opret ny Kunde... 4 Vagtplaner...

Læs mere

Brug af Brobygning.NET for ungdomsuddannelser

Brug af Brobygning.NET for ungdomsuddannelser Brug af Brobygning.NET for ungdomsuddannelser Indhold Indledning... 2 Kom godt i gang... 3 Holdlisten... 6 Skriv i kontaktbogen... 9 Udskriv fra holdlisten... 10 Tilmeldingslisten... 10 Opret fravær på

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

Brugervejledning til. Vejleder

Brugervejledning til. Vejleder Brugervejledning til Vejleder UDARBEJDET AF DINO BABIC 12. AUGUST 2016 ADGANG TIL LOGBOGEN... 2 MIN PROFIL... 6 ÆNDRING AF KODEORD... 7 KALENDER... 8 KOMPETENCEOVERSIGT... 9 UDDANNELSESLÆGER... 10 KOMPETENCER

Læs mere

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Selene brugervejledning

Selene brugervejledning Selene brugervejledning F2 : Åbner en oversigt med data for det aktive felt. F3: Gemmer data i det aktive vindue Salgsordre : Bruges til oprettelse af Ordre/Arbejdskort/Fakrura Debitor: Debitorregister,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. EasyIQ IDM 5.4 Brugermanual

Indholdsfortegnelse. EasyIQ IDM 5.4 Brugermanual Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Forsiden... 2 Dine genveje... 3 Nyheder... 3 EasyIQ og EasyIQ Quick Funktioner... 3 Administration... 8 Licens... 8 Nyheder... 9 Eksterne links... 11 Log... 12 Password...

Læs mere

Administrator manual

Administrator manual Revision 1 Administrator manual INDHOLD LOG IND 1 OVERBLIK 1 ARBEJDSRUM 1 MEDARBEJDERE 2 OPRET NY MEDARBEJDER 2 TRIN 1 AF 4: NAVN OG OPLYSNINGER 2 TRIN 2 AF 4: LEGITIMATION 2 TRIN 3 AF 4: EFFEKTIVITETSNIVEAU

Læs mere

Kom godt i gang med Dyreregistrering

Kom godt i gang med Dyreregistrering Kom godt i gang med Dyreregistrering Denne vejledning er tænkt som en hjælp til, at landmandsbrugere hurtigt kan komme i gang med Dyreregistrering. Derfor er kun de mest nødvendige funktioner beskrevet.

Læs mere

Vejledning Aktiviteter. Opdateret 20. februar 2012

Vejledning Aktiviteter. Opdateret 20. februar 2012 Vejledning Aktiviteter Opdateret 20. februar 2012 Indhold Indledning... 3 Automatisk dannelse af aktiviteter... 4 Årskalender... 4 Dan aktiviteter... 5 Vælg lærere... 6 Opret aktiviteter... 7 Godkend aktiviteter...

Læs mere

Guide til Umbraco CMS

Guide til Umbraco CMS web Guide til Umbraco CMS Indhold Indledning 3 Kompatible browsere 3 Log ind i Umbraco 4 Content-delen 5 Indholdstræet 5 Tilføjelse af en side/sektion 7 Sortering af indhold 12 Galleri 14 Mediebibliotek

Læs mere

Vejledning i brug af MiljøGIS.

Vejledning i brug af MiljøGIS. NOTAT Naturplanlægning, naturprojekter og skov J.nr. NST-3379-00005 Ref. MOBKI/TRDIP/KINIE Den 11. februar 2014 Vejledning i brug af MiljøGIS. Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 1. Fremsøgning af lokalitet...

Læs mere

Brugervejledning Førtidspensionssager Ankestyrelsen (AST)

Brugervejledning Førtidspensionssager Ankestyrelsen (AST) Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Brugervejledning Førtidspensionssager Ankestyrelsen (AST) Oprettet: 10. februar 2018 Version: 1.1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 OM BRUGERVEJLEDNINGEN 3 1.1 FORRETNINGSMÆSSIG

Læs mere

Vejledning til Kilometer Registrering

Vejledning til Kilometer Registrering Vejledning til Kilometer Registrering iphone Appen som holder styr på dit firma og privat kørsel. Udviklet af Trisect Development 2011. www.trisect.dk For iphone version 4.2 og nyere. Med Kilometer Registrering

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud.

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. NOTAT Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. Denne vejledning beskriver, hvordan der kan tegnes kort til brug for ansøgning om privat skovtilskud. Naturplanlægning, naturprojekter

Læs mere

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål.

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål. Indhold Indledning... 3 Søgefunktioner... 4 Søgning fra forsiden... 5 Søgning under menupunktet Instrument... 6 Sådan får man vist instrumenterne i en bestemt afdeling... 7 Sådan ændrer man status på et

Læs mere

Vejledning til. Svejsevisitering. Oprettelse af kursister i testsystemet... 2. Opret Booking... 5. Kursisten tager test... 10

Vejledning til. Svejsevisitering. Oprettelse af kursister i testsystemet... 2. Opret Booking... 5. Kursisten tager test... 10 Kompetencecenter for e-læring Det Nationale Videncenter for e-læring Vejledning til Svejsevisitering Indhold Oprettelse af kursister i testsystemet... 2 Opret Booking... 5 Kursisten tager test... 10 Læreren

Læs mere

Datatransport... 2. Import & Eksport af data... 2. Generelt... 2. Import/eksport... 4. Felter i Import og Eksport... 5

Datatransport... 2. Import & Eksport af data... 2. Generelt... 2. Import/eksport... 4. Felter i Import og Eksport... 5 Indhold Datatransport... 2 Import & Eksport af data... 2 Generelt... 2 Import/eksport.... 4 Felter i Import og Eksport... 5 Trykknapper til Import og Eksport... 7 1 Alle... 7 2 Slet... 7 3 Editor... 7

Læs mere

Vejledning til Planmodul i FLEX

Vejledning til Planmodul i FLEX Vejledning til Planmodul i FLEX Planlægningsmodulet i FLEX er udformet for at give planlæggeren mulighed for at lave fagfordeling på hold samt ressourcestyre medarbejdernes arbejdstid. Alle stamdata hentes

Læs mere

Betjeningsvejledning. for. Vagtcentral MAC2000. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

Betjeningsvejledning. for. Vagtcentral MAC2000. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com Betjeningsvejledning for Vagtcentral MAC2000 Vagtcentral systemet Vagtcentral programmet bruges til at oprette klienter med nødkaldeanlæg og fastlægge hvilke radioer / telefoner der skal ringes op, når

Læs mere

Diginor Brugervejledning

Diginor Brugervejledning Diginor Brugervejledning Opret Kunde: Vælg punktet Kunder, Herefter fremkommer billedet til højre. I vindue 1 vil vi få en liste over vores kunder. I vindue 2 vil vi se en liste over kundens biler. 1 kunde

Læs mere

Brugervejledning Kom godt igang

Brugervejledning Kom godt igang 1 Brugervejledning Kom godt igang OPRET AFDELINGER 2 OPRET LOKATIONER 3 OPRET KLASSER 4 OPRET TILLADELSER 5 OPRET PERSONALE 5 OPRET BØRN/ UNGE 6 STATUS SIDEN 9 BESKEDER 10 MAIL 10 SMS 11 UDSKRIFTER 11

Læs mere

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten Indholdsfortegnelse Overordnet beskrivelse af programmets funktioner... 2 Log på... 2 Manuel oprettelse af elev.... 3 Optagelse af elever... 3 1 Gruppering og sortering af elever... 3 2 Udvælg aspiranter...

Læs mere

SMVdanmark online løsning: Guide til oprettelse af oprindelsescertifikater

SMVdanmark online løsning: Guide til oprettelse af oprindelsescertifikater SMVdanmark online løsning: Guide til oprettelse af oprindelsescertifikater Dette dokument er en introduktion til SMVdanmarks online løsning til oprettelse og bestilling af oprindelsescertifikater. Dokumentet

Læs mere

VALIDERINGSGUIDE MEDARBEJDER VALIDERING

VALIDERINGSGUIDE MEDARBEJDER VALIDERING VALIDERINGSGUIDE MEDARBEJDER VALIDERING Indhold: (tryk på en given overskrift og du springer automatisk dertil) Find valideringsmodulet... 1 Flytning af en eller flere medarbejdere... 3 Hvis en medarbejder

Læs mere

Vejledning til Din natur

Vejledning til Din natur Vejledning til Din natur Indhold DIN NATUR ER FOR LANDMÆND OG LODSEJERE 3 SÅDAN VIRKER DIN NATUR 3 ADGANG OG LOG IND 4 NemID 4 Accept af vilkår 4 OVERSIGTSKORT 5 Find adresse 5 DE FIRE KORT I DIN NATUR

Læs mere

elib Aleph, ver.18 Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S

elib Aleph, ver.18 Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S, 2008 Indholdsfortegnelse 1. Skrivebordet... 3 2. Flytte rundt m.m.... 4 3. Log ind... 6 4. Valg af database... 7 5. Rudernes størrelse... 8 6. Kolonner... 9 7.

Læs mere

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1 DigiMatch Elektronisk Kamprapport 1 Procedure før kampstart... 3 DigiMatch download... 3 Registerniveau... 7 Indstillinger... 9 Login... 9 Tilpas knapperne... 10 Kampregistrering...

Læs mere

Vejledning - web-baseret indberetningssystem vedr. forebyggende foranstaltninger for udsatte børn og unge.

Vejledning - web-baseret indberetningssystem vedr. forebyggende foranstaltninger for udsatte børn og unge. Danmarks Statistik, Velfærd 22. januar 203 Børn og Unge, Udsatte børn Vejledning - web-baseret indberetningssystem vedr. forebyggende foranstaltninger for udsatte børn og unge. Indhold Baggrund...2 2 Formål...2

Læs mere

Diagrammer visualiser dine tal

Diagrammer visualiser dine tal Diagrammer visualiser dine tal Indledning På de efterfølgende sider vil du blive præsenteret for effektive måder til at indtaste data på i Excel. Vejledningen herunder er vist i Excel 2007 versionen, og

Læs mere

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899 Firmaordninger I firmaoversigten kan du holde styr på dit kundekartotek samt disses bookinger. Der kan desuden oprettes andre firmaer end dit eget. Herved kan der udbydes særlige ydelser på med egne arbejdstider.

Læs mere

SARA. Kvik Guide 2. udgave. Denne vejledning vil på mindre end en time vise dig, hvordan du kommer i gang med at bruge SARA.

SARA. Kvik Guide 2. udgave. Denne vejledning vil på mindre end en time vise dig, hvordan du kommer i gang med at bruge SARA. SARA Kvik Guide 2. udgave Denne vejledning vil på mindre end en time vise dig, hvordan du kommer i gang med at bruge SARA. Du vil lære at: Søge poster; Fremvise poster; Redigere en eksisterende post; Oprette

Læs mere

Tutorial 2: Indlæsning af nye rapporter

Tutorial 2: Indlæsning af nye rapporter Tutorial 2: Indlæsning af nye rapporter Indledning Myndigheder og rådgivere som arbejder med den nationale grundvandskortlægning kan blive oprettet som bruger (redaktør) af rapportdatabasen. Herved får

Læs mere

En liste, hvor der kun kan angives et svar. En dropdown menu, hvori kun et svar kan vælges

En liste, hvor der kun kan angives et svar. En dropdown menu, hvori kun et svar kan vælges Huskeseddel til uv-evaluering 1. Sådan oprettes en undersøgelse Klik på ikonet Surveys og dernæst det grønne plus Ny undersøgelse. Navngiv din undersøgelse og vælg under Basic options, om der skal være

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

Sådan kommer du i gang

Sådan kommer du i gang Sådan kommer du i gang 1. Åbn Internet Explorer 2. Skriv følgende adresse i adresselinjen: http://rudersdal.emshost.dk 3. Tryk på ENTER-tasten 4. Tilføj adressen til dine foretrukne hjemmesider: 1 Log

Læs mere

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows.

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows. Indledning PC-AXIS for Windows er et talbehandlingsprogram, der kan håndtere store mængder statistisk materiale. PC-AXIS giver mulighed for at arbejde videre med det statistiske materiale i egne programmer

Læs mere

Elev vejledning. Elev vejledning version 2.0 - Januar 2011 1. Figur 1 - Forsiden af Optagelse.dk

Elev vejledning. Elev vejledning version 2.0 - Januar 2011 1. Figur 1 - Forsiden af Optagelse.dk Elev vejledning Denne vejledning omhandler ansøgning til ungdomsuddannelse eller 10. klasse og beskriver, hvordan du som elev skal udfylde felterne i din uddannelsesplan på Optagelse.dk. Vigtigt! Der er

Læs mere

Guide til Condes. Indhold:

Guide til Condes. Indhold: Guide til Condes Udarbejdet af Kim Højmark i 2008 Revideret december 2012 / Nicolaj Nielsen Denne vejledning guider dig igennem de mest basale elementer af Condes, så du bliver i stand til at anvende Condes

Læs mere

Digitale uddannelsesaftaler. Vejledning til virksomhed

Digitale uddannelsesaftaler. Vejledning til virksomhed Digitale uddannelsesaftaler Vejledning til virksomhed Side 1 af 12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Adgang til Digitale uddannelsesaftaler i Elevplan... 5 Browser... 6 Ændr status og slet aftale...

Læs mere

Brugernavn og password er identiske med det, du oplyste ved oprettelse af din bruger.

Brugernavn og password er identiske med det, du oplyste ved oprettelse af din bruger. SMVdanmark online løsning: Quick guide til oprettelse af ATA-Carnet Dette dokument er en introduktion til SMVdanmarks online løsning til oprettelse og bestilling af ATA- Carnet. Dokumentet indeholder en

Læs mere

Nspire 4.2 kom godt i gang

Nspire 4.2 kom godt i gang Nspire 4.2 kom godt i gang Disse 3 knapper åbner nyt dokument, henter eksisterende dokument og gemmer det åbne dokument Her kan dokumentet lukkes Indstillinger Indstillinger 1. Først skal vi have den rigtige

Læs mere

Bruger manual Administrator Psupport

Bruger manual Administrator Psupport Bruger manual Administrator Psupport Side 1 af 50 Indholdsfortegnelse Log-on til systemet.... 4 Månedsskema... 5 Tilføj fraværsdag/periode... 5 Ændre/Slet en fraværsdag/periode... 6 Vis Print... 7 Fraværs

Læs mere

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0 BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER Version 2.0 Login Du skal vælge den klub som du tilhøre og dernæst indtaste din kode i feltet: Password. Regionsgolf-Danmark Administration Når du er logget ind i system

Læs mere

KLARMELD ET KONTRAKTARBEJDE

KLARMELD ET KONTRAKTARBEJDE DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 8. april 2016 Version 1.3 JobManager supporten Jobmanager@vd.dk 7244 7300 KLARMELD ET KONTRAKTARBEJDE ENTREPRENØR Guldalderen 12 2640 Hedehusene vd@vd.dk EAN 5798000893450

Læs mere

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere)

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere) PROPHIX 11 Systemansvarlige Michael Siglev Økonomiafdelingen 9940 3959 msi@adm.aau.dk Daniel Nygaard Ricken Økonomiafdelingen 9940 9785 dnr@adm.aau.dk Vejledning (Kun til Avanceret-brugere) Opdateret:

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Opret kategorier 1. For at kunne bruge kategorier på nyheder og arrangementer skal man først oprette en række kategorier,

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Indhold Indledning... 1 Find lokalitet og baggrundskort... 1 Opret arbejdsområdet og tegn arealer m.v.... 4 Mål areal eller længde...

Læs mere

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Version 5.0 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Start installationen 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af Sektornet

Læs mere

Brugervejledning til Dyreregistrering

Brugervejledning til Dyreregistrering Brugervejledning til Dyreregistrering Dansk Kvæg 25. februar 2005 Brugervejledning til Dyreregistrering 1/13 Indledning Denne vejledning er tænkt som en hjælp til, at landmandsbrugere hurtigt kan komme

Læs mere

Anvendelse af favoritliste på markedspladsen

Anvendelse af favoritliste på markedspladsen Anvendelse af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen mine, og tryk på Tilføj Tryk på Skriv

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 17. december 2015 Version 1.2 JobManager supporten

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 17. december 2015 Version 1.2 JobManager supporten DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 17. december 2015 Version 1.2 JobManager supporten Jobmanager@vd.dk 7244 7300 AFGIV TILBUD ENTREPRENØR Guldalderen 12 2640 Hedehusene vd@vd.dk EAN 5798000893450

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Pensioneringsprocessen/Statens Administration

Pensioneringsprocessen/Statens Administration PENSAB Pensioneringsprocessen/Statens Administration Indhold 1. Overblik over den samlede proces... 2 2. Tildel pensionssag... 3 2.1 Søg i listen [Pensionssager]... 5 2.2 Tildel sag... 5 2.3 Afgiv sag...

Læs mere

Vejledning til opdatering på hjemmesiden www.ifskjoldsaeby.dk

Vejledning til opdatering på hjemmesiden www.ifskjoldsaeby.dk Vejledning til opdatering på hjemmesiden www.ifskjoldsaeby.dk Du logger på fra forsiden. Når du har indtastet brugernavn og password, vil der i højre side fremkomme en menu med punkterne: Redigér denne

Læs mere

DOKUMENTATION OG VEJLEDNING

DOKUMENTATION OG VEJLEDNING DOKUMENTATION OG VEJLEDNING VERSION 2 Registrering af oplysninger på personalet Denne vejledning beskriver, hvordan der registreres oplysninger om personalet. Vejledningen er delt op i 2 dele. - Opdatering

Læs mere

TESTPORTAL: BRUGERVEJLEDNING LOG IND ADGANGSKODE

TESTPORTAL: BRUGERVEJLEDNING LOG IND ADGANGSKODE TESTPORTAL: BRUGERVEJLEDNING LOG IND Testportalen befinder sig på internetadressen http://www.testportal.hogrefe.dk/default.aspx. På denne adresse mødes man af ovenstående skærmbillede. Indtast her dit

Læs mere

Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan. Indhold: Log på MUS. Forberedelse til MUS

Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan. Indhold: Log på MUS. Forberedelse til MUS Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan Indhold: 1. Log på 2. MUS 3. Øvrigt om Medarbejderplan 4. Rekruttering behandling af ansøgere Log på Log på www.medarbejderplan.dk med: Bruger ID: initialer

Læs mere

Collect - brugermanual til Y s Men

Collect - brugermanual til Y s Men Denne vejledning er kun til brug for de personer der har fået adgang til redigering i medlemsdatabasen Collect - brugermanual til Y s Men Indhold Velkommen... 2 Første login... 2 Sådan gemmes nye data...

Læs mere

Bruger manual Administrator Psupport

Bruger manual Administrator Psupport Bruger manual Administrator Psupport Side 1 af 47 Indholdsfortegnelse Log-on til systemet.... 4 Månedsskema... 5 Tilføj fraværsdag/periode... 5 Ændre/Slet en fraværsdag/periode... 6 Print af månedsskema

Læs mere

e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1

e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1 e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1 Indhold 1. Overordnet beskrivelse... 3 2. Login... 3 3. Se og ret kundeoplysninger... 4 4. Rediger kontaktoplysninger... 6 5. Skift adgangskode... 7 6. BroBizz-oversigt...

Læs mere

KMD Brugeradministration til Navision og LDV

KMD Brugeradministration til Navision og LDV KMD Brugeradministration til Navision og LDV Vejledning for Statens Administration og ØSC institutioner. Opdateret 09-09-2015 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 2 1.1 Login til KMD Brugeradministration...

Læs mere

STINA-vejledning STINA Online

STINA-vejledning STINA Online DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling Version 2.2 November 2008 STINA-vejledning STINA Online Indledning Vejledningen henvender sig til personer i virksomheder, der indberetter til Nationalbanken via

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indhold

Indholdsfortegnelse. Indhold Indholdsfortegnelse Indhold Login... 2 Registrér komme / gå tider... 4 Flere arbejdsperioder på samme dag?... 5 Frokostpause / ret Frokostpause... 7 Sletning... 8 Afslut måned... 9 Godkendte/afviste måneder...

Læs mere

Brugermanual. PoP3 og Outlook Express Webmail www.321mail.dk. Udarbejdet af IT-afdelingen 2005

Brugermanual. PoP3 og Outlook Express Webmail www.321mail.dk. Udarbejdet af IT-afdelingen 2005 Brugermanual PoP3 og Outlook Express Webmail www.321mail.dk Udarbejdet af IT-afdelingen 2005 Indholdsfortegnelse 1. ÆNDRING AF OUTLOOK EXPRESS KONTO... 4 2. OPRETTELSE AF OUTLOOK EXPRESS KONTO... 6 2.1

Læs mere

Kogebog. Quickmanual til brug af GeoGIS2005 ved Regionerne

Kogebog. Quickmanual til brug af GeoGIS2005 ved Regionerne Kogebog Quickmanual til brug af GeoGIS2005 ved Regionerne Oktober 2009 Kogebog Quickmanual til brug af GeoGIS2005 ved Regionerne Oktober 2009 Ref 4694001 Version 1 Dato 2009-10-05 Udarbejdet af TSL/BRS

Læs mere

Indhold. Indholdsfortegnelse

Indhold. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indhold Indledning... 2 Forsiden... 2 Dine genveje... 3 Nyheder... 3 EasyIQ og EasyIQ Quick Funktioner... 3 Administration... 6 Licens... 7 Nyheder... 8 Log... 9 Password... 9 System...

Læs mere

Vejledning til Jobnet for Arbejdsgiver JobAG. CV-søgning

Vejledning til Jobnet for Arbejdsgiver JobAG. CV-søgning Vejledning til Jobnet for Arbejdsgiver JobAG CV-søgning Version: 1.0 Oprettet den 20. december 2018 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. CV-SØGNING OG FORSIDEN AF JOBAG... 3 3. CV-SØGNING... 5 3.1 OPSÆTNING AF

Læs mere

Indhold. Nyheder og vejledninger. 2. maj 2016 Manuel tilpasning af investeringsbevisnote

Indhold. Nyheder og vejledninger. 2. maj 2016 Manuel tilpasning af investeringsbevisnote 2. maj 2016 Manuel tilpasning af investeringsbevisnote Indhold Manuel tilpasning af investeringsbevisnote... 2 Rettelse af summer fælles... 2 Rettelse af summer person 1... 5 Rettelser af summer person

Læs mere

Brugervejledning - Førtidspension Udbetaling Danmark (UBD)

Brugervejledning - Førtidspension Udbetaling Danmark (UBD) Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Brugervejledning - Førtidspension Udbetaling Danmark (UBD) Oprettet: 10. april 2018 Version: 1.1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 OM BRUGERVEJLEDNINGEN 3 1.1 FORRETNINGSMÆSSIG

Læs mere

VEJLEDNING TIL SELVBETJENING OPRETTELSE / REDIGERING AF PRODUKTIONSANLÆG

VEJLEDNING TIL SELVBETJENING OPRETTELSE / REDIGERING AF PRODUKTIONSANLÆG 1/9 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk Vat-nr. 28 98 06 71 VEJLEDNING TIL SELVBETJENING OPRETTELSE / REDIGERING AF PRODUKTIONSANLÆG Dato: 8/5 2017 Forfatter:

Læs mere

NR. 67 LUDUS WEB OG LUDUS

NR. 67 LUDUS WEB OG LUDUS NR. 67 LUDUS WEB OG LUDUS DEN 16. DECEMBER 2011 Studieretningsvalg og skift af hold og klasser Denne vejledning henvender sig til de skoler, som anvender LUDUS Web til kursisternes valg af studieretning,

Læs mere