Modul 7 - MIG OG OS 129 MIG OG OS MODUL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Modul 7 - MIG OG OS 129 MIG OG OS MODUL"

Transkript

1 Modul 7 - MIG OG OS 129 MIG OG OS 7 MODUL

2 130 Modul 7 - MIG OG OS

3 Modul 7 - MIG OG OS 131 MIG OG OS MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Voksne skal hjælpe og beskytte børn, så de trives, udvikler sig sundt og er trygge (artikel 5, 6, ). Børn har ret til at blive beskyttet mod forskelsbehandling (diskrimination) (artikel 2). Børn har ret til at have deres egen kultur, deres eget sprog og selv vælge deres religion (artikel ). LÆRINGSMÅL I MODUL 7: Eleverne har viden om, hvad et godt og trygt klassefællesskab er. Eleverne kan give konkrete eksempler på, hvad/hvilke faktorer der bidrager til et godt og trygt klassefællesskab. Eleverne har viden om personlige styrker. Eleverne kan give konkrete eksempler på styrker, de sætter i spil i klassefællesskabet. OVERBLIK OVER MODUL 7: Startleg: Klappeleg (10 minutter) Opsamling fra sidst og introduktion (10 minutter) Temaøvelser (45 minutter) Temaøvelse 1: Fællesskab refleksion (15 minutter) Temaøvelse 2: Styrker mig og os (30 minutter) Energizer: Menneskeknuden (10 minutter) Afslutning og evaluering (10 minutter)

4 132 Modul 7 - MIG OG OS INDLEDNING TIL FAGPERSONEN I modulet er der fokus på, hvordan alle elever og fagpersoner bringer noget vigtigt ind i klassefællesskabet. Modulet berører særligt de rettigheder, der handler om, at børn har ret til at have det godt, trives og føle sig trygge samt at blive beskyttet imod forskelsbehandling/diskrimination. Diskrimination er en mere korrekt betegnelse, men kan være et svært eller nyt ord for nogle elever. Hvis du vælger at bruge ordet, kan du evt. først indlede med at give eksempler på, hvad det betyder. Forskning viser, at man er mere tilbøjelig til at hjælpe og beskytte dem, man oplever samhørighed med 41. Samtidig er det vigtigt for alle at føle sig som en værdsat deltager i et meningsfuldt fællesskab. Derfor får eleverne i modulet mulighed for at reflektere over fællesskabets betydning. Samtidig får eleverne mulighed for at sætte ord på, hvilke styrker de besidder og sætter i spil i klassefællesskabet. Ved at tydeliggøre, at alle bringer noget værdifuldt ind i fællesskabet, åbner det for, at eleverne kan skabe nogle nye fortællinger om sig selv, hinanden og fællesskabet. Modulet kan med fordel udvides med den supplerende øvelse Klassens træ, der står beskrevet i modulet. Øvelsen tager minutter og kan lægges i direkte forlængelse af modulet eller inddrages som en del af den understøttende undervisning. Brug af styrker: Arbejdet i modulet er inspireret af den styrkebaserede pædagogik, der handler om at identificere og realisere børns styrker. Den styrkebaserede pædagogik har sit afsæt i den positive psykologi. 42 De 24 styrker skal ikke bruges til at definere eller fastlåse eleverne i en særlig optik, tværtimod anvendes styrkerne dynamisk og kontekstuelt. Forskning i den styrkebaserede pædagogik understreger, at alle har alle 24 styrker. I STÆRKE SAMMEN tages der udgangspunkt i, at børns styrker kan komme forskelligt i spil afhængigt af kontekst. Ligeledes kan en given styrke fremstå svagt eller stærkt afhængigt af den sammenhæng, eleven indgår i. Dette kan man vælge at tale med eleverne om. MATERIALER TIL MODUL 7 Smartboard/flipover/tavle Kopi af Arbejdsark, modul 7, udsagnskort til Fællesskab sig frem, og byt, gerne på tykkere papir, så kortene kan klippes ud Arbejdsark, modul 7, Styrkeark til hver elev Evalueringsark, modul 7 til hver elev 41) Cialdini, R.B., Brown, S.L. m.fl. (1997). 42) Mette Ledertoug (2016) og Tidmand, L. & Jakobsen, I. (2015).

5 Modul 7 - MIG OG OS 133 STARTLEG KLAPPELEG minutter Formål: at styrke gruppens følelse af at være et fællesskab gennem rytme og struktur. Vigtigt: Husk at gøre eleverne opmærksomme på, at de skal klappe blidt, så klappene udgør en slags massage for deres klassekammerater. Eleverne skal blive ved med at klappe, til der kommer en ny kommando. Sørg for at gøre det enkelt, så alle kan følge med, fx ved at tage mange runder i kronologisk rækkefølge og klappe i et roligt tempo. Beskrivelse: 1. Alle står tæt i en cirkel skulder mod skulder. 2. Fagpersonen forklarer og demonstrerer samtidig, at når han/hun siger: 1 skal alle klappe med begge hænder på sine knæ 2 skal alle klappe blidt på knæet på den person, der står til venstre for en 3 skal alle klappe blidt på knæet på den person, der står til højre for en 4 skal alle klappe blidt på skulderen på den, der står til venstre for en 5 skal alle klappe blidt på skulderen på den, der står til højre for en 3. Fagpersonen styrer tempoet og siger 1, 2, 3, 4, 5 i kronologisk rækkefølge et par gange. Giv gerne god tid til, at eleverne kan nå at klappe et givent sted. 4. Sørg for at slutte af med en rolig runde, hvor I klapper helt stille og roligt. Variation: For at øge udfordringen kan man sige rækkefølgen baglæns eller undlade at nævne tallene i kronologisk rækkefølge samt variere i rytmen og intervallerne. Du kan se Klappeleg demonstreret på under Børns rettigheder. I filmen får du også tips til, hvordan du kan facilitere legen. OPSAMLING FRA SIDST OG INTRODUKTION 15 minutter Fagpersonen indleder modulet med en kort opsamling på, hvad eleverne arbejdede med i det foregående modul. Spørg eksempelvis eleverne, hvad der gjorde særligt indtryk på dem, og om der er noget, de har tænkt på efterfølgende. Giv gerne god tid til at samle op på elevernes refleksioner, da de to forrige moduler har behandlet vigtige, men også følsomme emner. Fagpersonen introducerer eleverne til dagens tema. Dagens tema hedder Mig og os og handler om fællesskab i klassen. Fortæl, at I skal arbejde med de rettigheder, der handler om, at børn har ret til at have det godt, trives og føle sig trygge samt at blive beskyttet imod forskelsbehandling/diskrimination. Under disse rettigheder ligger også den grundholdning, at vi alle selvom vi er forskellige er værdifulde og vigtige for fællesskabet her kan eksempelvis henvises til børns ret til at have deres egen kultur, eget sprog og selv vælge deres religion. Eleverne bliver introduceret til modulets læringsmål og indhold. Fagpersonen præsenterer modulets fire læringsmål, fx på smartboard eller flipover, og fortæller eleverne, at I skal lave to temaøvelser, der handler om disse mål. Den første temaøvelse handler om fællesskab. Den anden temaøvelse handler om, hvilke styrker hver elev særligt sætter i spil i klassefællesskabet. Efter temøvelserne afsluttes modulet med en energizer og evaluering. 43) Inspireret af Theraplay (2013).

6 134 Modul 7 - MIG OG OS TEMAØVELSE 1 FÆLLESSKAB SIG FREM, OG BYT 15 minutter Formål: at eleverne reflekterer over, hvordan de hver især kan bidrage til et sundt og trygt fællesskab. At stimulere aktiv lytning og sikre, at alle får mulighed for at udtrykke sig. Materiale: Kopi af Arbejdsark, modul 7, udsagnskort til Fællesskab sig frem, og byt, så kortene kan klippes ud Beskrivelse: Indled øvelsen med at tale med eleverne om, at der i et klassefællesskab både kan være mange ligheder og mange forskelle mellem elever (samt mellem elever og fagpersoner). I et stærkt og trygt fællesskab er der plads til en høj grad af forskellighed, samtidig med at alle i fællesskabet har mulighed for at trives og føle sig trygge. Henvis gerne til modulets indledende rettigheder. Fortæl, at I nu skal lave en øvelse, hvor I skal udforske, hvordan I hver især er med til at bidrage til, at jeres fællesskab er stærkt, sundt og trygt. 1. Eleverne får hver især udleveret et kort, hvorpå der er et spørgsmål. 2. Eleverne skal gå rundt mellem hinanden, og hver gang de møder en klassekammerat, stopper de op og stiller hinanden det spørgsmål, de har på kortet. 3. Når de to elever har stillet og besvaret hinandens spørgsmål, bytter de kort og går videre rundt i klassen og finder en ny klassekammerat at tale med. 4. Det gælder om at nå rundt til så mange forskellige klassekammerater og besvare så mange spørgsmål som muligt. Man kan godt besvare det samme spørgsmål flere gange til forskellige klassekammerater. Man skal ikke kommentere på hinandens svar, og man skal blot svare kort og præcist. Dialog i plenum: Fagpersonen kan vælge at spørge eleverne åbent, hvilke pointer de særligt lagde mærke til under øvelsen eller facilitere en dialog med udgangspunkt i følgende spørgsmål: Hvilke pointer om, hvad der er et godt fællesskab, vil I fremhæve som særligt vigtige? Hvilke tanker om det at være en del af et fællesskab opstod der under øvelsen? Hvilke tanker om, hvad elever selv kan gøre, for at klassen bliver et godt fællesskab, kom frem i de samtaler, I havde?

7 Modul 7 - MIG OG OS 135 Spørgsmål på udsagnskort til Fællesskab sig frem, og byt Hvordan synes du, et godt fællesskab er? (Hvad kendetegner et godt/sundt/trygt fællesskab?) Hvad sker der, hvis der ikke er et godt fællesskab i klassen? Hvad kan du selv gøre, for at klassen er et godt og trygt sted at være? Hvad kan andre gøre, for at du synes, klassen er et godt og trygt sted at være? Hvad kan du gøre, for at klassen bliver et sjovt sted for alle at være? Hvad kan andre gøre, for at du synes, at klassen er et sjovt sted at være? Hvordan kan du hjælpe med, så alle elever i klassen bliver behandlet lige og retfærdigt? (Ingen forskelsbehandling/diskrimination). Hvad kan du gøre, for at alle i klassen føler sig som en del af fællesskabet/ingen i klassen føler sig udenfor? Hvad kan du gøre for at respektere andres rettigheder? Hvad kan andre gøre for at respektere dine rettigheder? Hvad kan du gøre for at respektere andres grænser? Hvad kan andre gøre for at respektere dine grænser? Hvordan er du en god klassekammerat? Hvad kan klassen gøre bedre, for at alle er med til at løse konflikter i klassen? Hvad kan du gøre, for at andre i klassen tør sige sin mening? Hvad kan andre gøre, for at du tør sige din mening i klassen? Hvis du kunne ønske dig en ting, der ville være god for klassens fællesskab hvad skulle det så være? Hvad kan du gøre, hvis en af dine klassekammerater har brug for nogen at tale med? ENERGIZER MENNESKEKNUDEN minutter Formål: at fremme samarbejdet og følelsen af samhørighed mellem eleverne. Beskrivelse: 1. Denne leg minder om kluddermor. 2. Bed børnene om at danne en cirkel i grupper af maks Forklar, at børnene skal lave en menneskeknude og derefter samarbejde om at løsne knuden igen. 4. Alle børnene skal tage hinanden i hænderne. 5. De skal nu vikle cirklen sammen til en knude ved at blande sig mellem hinanden, kravle over eller under hinandens arme, dreje rundt osv. uden at slippe hinandens hænder. 6. Når børnene har lavet en menneskeknude, skal de samarbejde om at løsne knuden, så den bliver til en cirkel igen. De må stadig ikke slippe hinandens hænder. 44) Inspireret af Save the Children (2006).

8 136 Modul 7 - MIG OG OS TEMAØVELSE 2 STYRKER MIG OG OS 30 minutter Formål: at skabe rammer for, at eleverne kan reflektere over og sætte ord på egne styrker, som de sætter i spil i fællesskabet. OBS.! Det er meget vigtigt, at du som fagperson understreger, at alle mennesker har alle de 24 styrker, som I nu skal arbejde med. Eleverne kan vælge de styrker, som de selv synes, de bidrager med, eller de styrker, som de godt kunne tænke sig at bidrage med.! Materiale: Arbejdsark, modul 7, Styrkeark Beskrivelse: Start med at dele et Styrkeark ud til hver elev, og gennemgå styrkerne med hele klassen. Nogle af ordene og vendingerne, som beskriver de 24 styrker, kan være svære at forstå, derfor er det vigtigt, at I snakker om, hvad de forskellige styrker betyder. Tal med eleverne om, at alle mennesker har ressourcer og styrker, der kan komme til udtryk på forskellige måder i forskellige sammenhænge. Tal også med eleverne om, hvordan man kan bruge de styrker, man har, til at håndtere udfordringer. Fortæl evt., hvordan du selv bruger en af dine styrker i dit arbejde fx i klassen. Fortæl eleverne, at I skal undersøge, hvilke styrker I hver især særligt sætter i spil i klassen. Understreg, at alle mennesker har alle 24 styrker, men at øvelsen går ud på at vælge 3-5 af styrkerne ud, som særligt kendetegner en selv, eller som man kunne tænke sig at arbejde med. Bed eleverne om at læse styrkerne igennem og vælge 3-5 blade, som passer på dem selv. Ud over de 24 styrkeblade er der to blade, hvor man kan skrive andre ting, man er god til. Når eleverne har valgt deres styrkeblade, skal de klippe dem ud. Eleverne kan efterfølgende i grupper eller plenum kort fortælle hinanden, hvilke styrker, de mener, passer på dem, eller som de kunne tænke sig at arbejde med. Som fagperson er det vigtigt, at du er opmærksom på, at det kan være sårbart for nogle elever. Det er derfor vigtigt, at du vurderer, om denne del af øvelsen er givtig for din elevgruppe, samt at du sammensætter trygge grupper. Styrkebladene gemmes i elevernes mapper, så I evt. senere kan lave Klassens træ (evt. i den understøttende undervisning eller i billedkunst).

9 Modul 7 - MIG OG OS 137 DE 24 STYRKER 45 Kreativitet: Du har en god fantasi og får mange idéer. Du skaber kreative ting med dine hænder eller med dit hoved. Nysgerrighed: Du er interesseret i mange ting, har mange interesser og synes, nye oplevelser er spændende. Åbenhed: Du er åben over for andre mennesker. Du lytter til andres mening og kan ændre din egen. Videbegærlighed: Du kan godt lide at lære nye ting. Du bruger tid på at søge svar på ting, der undrer dig. Visdom: Du er god til at se en sag fra flere sider og bliver ofte spurgt om råd. Mod: Du tør sige og gøre ting, som du selv synes er rigtige. Du kæmper for det, der er vigtigt for dig. Vedholdenhed: Du giver ikke op, men bliver ved, indtil du har nået dit mål. Ærlighed: Du er ærlig og oprigtig. Du holder, hvad du lover, og siger, hvad du mener. Energi: Du har meget energi og kan lide at være aktiv. Du har et godt humør og er nem at begejstre. Kærlighed: Du er et kærligt menneske. Du har gode og tætte relationer (fx venner, familie) og I er der for hinanden. Venlighed: Du er venlig og nyder at gøre noget godt for andre. Social: Du kommer godt ud af det med andre. Du fornemmer, hvordan andre har det, og hvad de har brug for. Samarbejde: Du arbejder godt sammen med andre, og gør, hvad du kan, for at gruppen fungerer godt. Retfærdighed: Du behandler andre fair (godt/ordentligt). Du siger fra, hvis nogen bliver behandlet uretfærdigt. Lederskab: Du er god til at organisere og motivere i en gruppe. Du kan godt lide at tage ansvar og lede andre. Tilgivelse: Du giver gerne folk en chance til og foretrækker at kigge fremad. Beskedenhed: Du fremhæver andre frem for dig selv og deler gerne anerkendelse med andre. Omtanke: Du er fornuftig og tænker dig om, før du tager en beslutning eller taler. Selvkontrol: Du er fokuseret, målrettet og kan bevare roen og styre dit temperament. Værdsættelse af skønhed: Du lægger mærke til og elsker smukke ting omkring dig. Taknemmelighed: Du nyder og værdsætter de gode ting i dit liv. Du viser andre, at du sætter pris på dem. Håb: Du er god til at se muligheder og tænke positivt. Du forventer det bedste af fremtiden. Humor: Du er sjov at være sammen med og kan godt lide at få andre til at smile eller grine. Åndelighed og livsformål: Du tænker over meningen med livet og universet. 45) Mette Ledertoug: + Linder, A. & Ledertoug, M.M. (2014).

10 138 Modul 7 - MIG OG OS SUPPLERENDE ØVELSE: KLASSENS TRÆ kreativ øvelse minutter Formål: at lave en kreativ øvelse, der visualiserer hele klassens samlede styrker. Materiale: Et stort stykke papir/karton. Brune tusser/oliekridt/maling (gerne i forskellige nuancer). Sakse og lim, tape til at hænge op med. Elevernes styrkeblade (hvis de ikke er printet i farver, kan I bruge farveblyanter eller akvarelfarver til at farve bladene med). Beskrivelse: 1. Fortæl eleverne, at I skal lave et kreativt projekt, der udtrykker, hvordan mange dele sammen (de enkelte elever) skaber en helhed (fællesskabet), der er større end de enkelte dele. Her kan man også henvise til øvelsen Et stort net. 2. Få eleverne til i fællesskab at tegne og farvelægge et stort træ med rødder og mange grene men ingen blade. 3. Når træet er færdigt, så skal hver elev tage sine styrkeblade, farvelægge dem med farveblyanter og lime dem op et sted på træet. Afslutning: Når alle elever har limet deres styrkeblade på træet, så kig sammen på det. I kan evt. tale om, hvad træet fortæller om fællesskabet i jeres klasse. Nede ved træets rødder kan I fx skrive, hvad der giver næring til jeres fællesskab. Hvad er det, der får jeres fællesskab til at fungere? Idé til supplerende øvelse i frikvarter/pause: Styrkespotting 46 Styrkespotting handler om at tage styrkebriller på for at få øje på en klassekammerats eller andres styrker. Man kan anskaffe forskellige slags legebriller, som eleverne kan tage på for at spotte styrker, eller eleverne kan forestille sig, at de tager styrkebriller på inden et frikvarter eller en pause. Øvelsen går ud på, at eleverne i frikvarteret/pausen skal spotte en eller flere styrker hos andre. Fagpersonen kan evt. guide eleverne til at se efter en bestemt styrke, fx se efter venlighed/samarbejde/mod etc. Opfordr gerne eleverne til også at spotte styrker hos klassekammerater, som de kender mindre godt, og vær opmærksom på at undlade at lave denne supplerende øvelse i elevgrupper med højt konfliktniveau. 46) Linder, A. & Ledertoug, M.M. (2014).

11 Modul 7 - MIG OG OS 139 AFSLUTNING OG EVALUERING 10 minutter Formål: at eleverne får mulighed for at melde tilbage, hvordan de synes, det har været at deltage i dagens modul, samt evaluering af elevernes læring med afsæt i de opstillede læringsmål. Materialer: Evalueringsark, modul 7 til hver elev Beskrivelse: Udlevér Evalueringsark, modul 7 til alle elever, og gennemgå arket med dem. Eleverne kan enten udfylde arket alene eller sammen med andre. I kan også have en fælles dialog i gruppen, mens eleverne skriver eller tegner på deres eget ark. Sørg evt. for at have ekstra papir til de elever, der helst vil tegne. Det udfyldte evalueringsark sættes i elevens mappe. Alternativt brug evalueringslegen Kaste med bold, som er beskrevet sidst i modul 8 side 154. Mulige samtaleemner kunne være: Hvad ved du nu, som du ikke vidste før? Hvilken styrke/styrker får du i spil i fællesskabet? Nævn et ord, der kendetegner et stærkt og trygt fællesskab? Hvilke af de ting, vi har talt om i dag, vil du dele med dine forældre, søskende eller en god ven?

12 140 Modul 7 - MIG OG OS EVALUERINGSARK, MODUL 7 Skriv kort, hvad et stærkt og trygt fællesskab er: Hvad giver næring til jeres fællesskab? Hvilke styrker sætter du i spil i klassens fællesskab? Hvordan var forløbet for dig i dag?

13 Modul 7 - MIG OG OS 141 ARBEJDSARK, MODUL 7 UDSAGNSKORT TIL FÆLLESSKAB SIG FREM, OG BYT Hvordan synes du, et godt, sundt og trygt fællesskab er? Hvordan kan du hjælpe med, så alle elever i klassen bliver behandlet lige og retfærdigt? Hvad kan du gøre, for at andre i klassen tør sige sin mening? Hvad sker der, hvis der ikke er et godt fællesskab i klassen? Hvad kan du gøre, for at alle i klassen føler sig som en del af fællesskabet/ingen i klassen føler sig udenfor? Hvad kan andre gøre, for at du tør sige din mening i klassen? Hvad kan du selv gøre, for at klassen er et godt og trygt sted at være? Hvad kan du gøre for at respektere andres rettigheder? Hvis du kunne ønske dig en ting, der ville være god for klassens fællesskab, hvad skulle det så være? Hvad kan andre gøre, for at du synes, klassen er et godt og trygt sted at være? Hvad kan andre gøre for at respektere dine rettigheder? Hvad kan du gøre, hvis en af dine klassekammerater har brug for nogen at tale med? Hvad kan du gøre, for at klassen bliver et sjovt sted for alle at være? Hvordan er du en god klassekammerat? Hvad kan klassen gøre bedre, for at alle er med til at løse konflikter i klassen? Hvad kan andre gøre, for at du synes, at klassen er et sjovt sted at være? Hvad kan du gøre for at respektere andres grænser? Hvad kan andre gøre for at respektere dine rettigheder?

14 142 Modul 7 - MIG OG OS ARBEJDSARK, MODUL 7 STYRKEARK (1) Selvkontrol Du er fokuseret, målrettet og kan bevare roen og styre dit temperament. Beskedenhed Du fremhæver andre frem for dig selv og deler gerne anerkendelse med andre. Omtanke Du er fornuftig og tænker dig om, før du tager en beslutning eller taler. Nysgerrighed Du er interesseret i mange ting, har mange interesser og synes, nye oplevelser er spændende. Kreativitet Du har en god fantasi og får mange idéer. Du skaber kreative ting med dine hænder eller med dit hoved. Videbegærlighed Du kan godt lide at lære nye ting. Du bruger tid på at søge svar på ting, der undrer dig. Visdom Du er god til at se en sag fra flere sider og bliver ofte spurgt om råd. Åbenhed Du er åben over for andre mennesker. Du lytter til andres mening og kan ændre din egen. Retfærdighed Du behandler andre fair (godt/ordentligt). Du siger fra, hvis nogen bliver behandlet uretfærdigt. Mod Du tør sige og gøre ting, som du selv synes er rigtige. Du kæmper for det, der er vigtigt for dig. Ærlighed Du er ærlig og oprigtig. Du holder, hvad du lover, og siger, hvad du mener.

15 Modul 7 - MIG OG OS 143 ARBEJDSARK, MODUL 7 STYRKEARK (2) Lederskab Du er god til at organisere og motivere i en gruppe. Du kan godt lide at tage ansvar og lede andre. Energi Du har meget energi og kan lide at være aktiv. Du har et godt humør og er nem at begejstre. Vedholdenhed Du giver ikke op, men bliver ved, indtil du har nået dit mål. Samarbejde Du arbejder godt sammen med andre, og gør, hvad du kan for, at gruppen fungerer godt. Social Du kommer godt ud af det med andre. Du fornemmer, hvordan andre har det, og hvad de har brug for. Venlighed Du er venlig og nyder at gøre noget godt for andre. Tilgivelse Du giver gerne folk en chance til og foretrækker at kigge fremad. Kærlighed Du er et kærligt menneske. Du har gode og tætte relationer (fx venner, familie) og I er der for hinanden. Håb Du er god til at se muligheder og tænke positivt. Du forventer det bedste af fremtiden. Taknemmelighed Du nyder og værdsætter de gode ting i dit liv. Du viser andre, at du sætter pris på dem. Åndelighed og livsformål Du tænker over meningen med livet og universet.

16 144 Modul 7 - MIG OG OS ARBEJDSARK, MODUL 7 STYRKEARK (3) Humor Du er sjov at være sammen med og kan godt lide at få andre til at smile eller grine. Værdsættelse af skønhed Du lægger mærke til og elsker smukke ting omkring dig.

17 Modul 7 - MIG OG OS 145 INSPIRATION TIL OPFØLGNING I SKOLENS FAG OG EMNER (MODUL 7 MIG OG OS) Dansk: Det Danske Filminstitut har et temamateriale, Gode og dårlige kammerater, der handler om venskab og mobning. Materialet knytter sig til seks forskellige film i form af dokumentar- og fiktionsfilm. Materialet er udviklet til brug i danskundervisningen. Film og materiale kan ses hos: Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: At kunne vurdere betydningen af gode venskaber samt viden om relationers betydning for sundhed og trivsel er specifikke mål for færdigheds- og vidensområdet Venskaber under kompetenceområdet Sundhed og trivsel. Modulets tematikker omkring individ og fællesskab kan derfor bidrage til at arbejde målrettet med netop dette færdigheds- og vidensområde. Et fagligt fokus med dette afsæt vil desuden kunne integreres i det pædagogiske arbejde med at styrke trivslen og fremme et godt klassefællesskab. På DR Skole Ultra Galla D Nice at være Nice er der et tema til indskoling og mellemtrin om at være en god kammerat, og hvordan man skaber et godt fællesskab. Temaet indeholder film, spil og elevopgaver med tilhørende lærervejledning. Find materialet under Klassens tid på /skole I Sex & Samfunds Uge Sex-læringsforløb til mellemtrinnet er der konkrete eksempler på dilemmaøvelser, vurderingsøvelser og cases om relationer, venskaber og trivsel. På forskellig vis sætter øvelserne fokus på handlemuligheder i dilemmaer relateret til venskaber og relationer. Der er gratis adgang til Sex & Samfunds materialer på På under Børn & unge og Til lærere kan du finde et gratis trivselsforløb med materialer og øvelser til mellem- og udskolingstrinnet, der kan være med til at styrke klassens generelle trivsel og elevernes mentale sundhed. Billedkunst (4.-5. klasse): I tilknytning til færdigheds- og vidensområdet Maleri og collage kan eleverne arbejde med at udtrykke styrker og fællesskab. Her kan den supplerende øvelse Klassens træ eksempelvis anvendes.

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 83 GRÆNSER OG NETVÆRK 4 MODUL 84 Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 85 GRÆNSER OG NETVÆRK MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

Modul 1 - STÆRKE SAMMEN 37 STÆRKE SAMMEN MODUL

Modul 1 - STÆRKE SAMMEN 37 STÆRKE SAMMEN MODUL Modul 1 - STÆRKE SAMMEN 37 STÆRKE SAMMEN 1 MODUL 38 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Modul 1 - STÆRKE SAMMEN 39 STÆRKE SAMMEN MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Børn har ret til

Læs mere

Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING MODUL

Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING MODUL Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING 8 MODUL 148 Modul 8 - AFSLUTNING Modul 8 - AFSLUTNING 149 AFSLUTNING MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Børn har ret til at gå i skole

Læs mere

Opfindsom. Styrkeakademiet ApS., Kilde: VIA-styrkerne

Opfindsom. Styrkeakademiet ApS., Kilde: VIA-styrkerne Opfindsom GENNEMSYN Opfindsom Du elsker at finde nye veje og måder at gøre ting på. Du får mange idéer og motiveres af udfordringer, hvor du skal tænke alternativt. Du interesserer dig for nytænkning og

Læs mere

Modul 2 - BØRNS RETTIGHEDER 53 BØRNS RETTIGHEDER MODUL

Modul 2 - BØRNS RETTIGHEDER 53 BØRNS RETTIGHEDER MODUL Modul 2 - BØRNS RETTIGHEDER 53 BØRNS RETTIGHEDER 2 MODUL 54 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Modul 2 - BØRNS RETTIGHEDER 55 BØRNS RETTIGHEDER MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

Modul 3 - FØLELSER 69 FØLELSER MODUL

Modul 3 - FØLELSER 69 FØLELSER MODUL Modul 3 - FØLELSER 69 FØLELSER 3 MODUL 70 Modul 3 - FØLELSER Modul 3 - FØLELSER 71 FØLELSER MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Voksne skal hjælpe og beskytte børn, så de

Læs mere

SKOLE-HJEM-MODULET SKOLE-HJEM-MODUL 29

SKOLE-HJEM-MODULET SKOLE-HJEM-MODUL 29 SKOLE-HJEM-MODULET SKOLE-HJEM-MODUL 29 30 SKOLE-HJEM-MODUL SKOLE-HJEM-MODUL 31 SKOLE-HJEM-MODULET MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Voksne skal hjælpe og beskytte børn,

Læs mere

Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 113 MIN KROP ER MIN MODUL

Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 113 MIN KROP ER MIN MODUL Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 113 MIN KROP ER MIN 6 MODUL 114 Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK Modul 6 - MIN KROP ER MIN 115 MIN KROP ER MIN MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

Bilag 9. Styrkekort til brug i vejledning af unge og voksne, der står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsesverdenen

Bilag 9. Styrkekort til brug i vejledning af unge og voksne, der står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsesverdenen Bilag 9. Styrkekort til brug i vejledning af unge og voksne, der står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsesverdenen Videbegær Du elsker at lære nyt, ikke fordi du skal, men fordi du har lyst. Du kan

Læs mere

Bilag 8. Styrkekort til yngre børn

Bilag 8. Styrkekort til yngre børn Bilag 8. Styrkekort til yngre børn Videbegær Du elsker at lære nye ting. Du holder af at gå i skole. Du elsker at læse. Du elsker at gå på museer. Du leder tit efter svar på nettet. Du synes, det er dejligt,

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Psykiatrifonden og DGI. Boost trivslen i foreningslivet. Øvelseshæfte til trænere. dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk

Psykiatrifonden og DGI. Boost trivslen i foreningslivet. Øvelseshæfte til trænere. dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk Psykiatrifonden og DGI Boost trivslen i foreningslivet Øvelseshæfte til trænere dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk 2 ww.dgi.dk Boost trivslen i foreningslivet, Øvelseshæfte til trænere Udgivet af: DGI

Læs mere

Workshop( Pædagogik(på(lejr( Landslejrkurset( 18.:20.9.2015( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( (

Workshop( Pædagogik(på(lejr( Landslejrkurset( 18.:20.9.2015( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( Workshop Pædagogikpålejr Landslejrkurset 18.:20.9.2015 Pladstilalle sestyrkerne Indledendetekst: Allemenneskerbesidderstyrker.Noglegangeerdeletteatåøjepå fordepassermåskeligeind isituationen.nårvæbnerkasperforeksempeligentageropvaskenogkanblivevedmedatvaske

Læs mere

Evaluering. Arbejdet med styrkehjulet som evalueringsform

Evaluering. Arbejdet med styrkehjulet som evalueringsform Evaluering Arbejdet med styrkehjulet som evalueringsform Positiv psykologi baserer sig på den amerikanske psykolog Martin Seligmans ide om, at menneskets psykiske sundhed og trivsel er en afgørende faktor

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 95 AT BESKYTTE SIG SELV MODUL

Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 95 AT BESKYTTE SIG SELV MODUL Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 95 AT BESKYTTE SIG SELV 5 MODUL 96 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 97 AT BESKYTTE SIG SELV MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser FÆLLES GRUNDREGLER LEKTION #1 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 1 Fælles grundregler Digitale Sexkrænkelser Fælles grundregler INTRODUKTION 3

Læs mere

TIL GENNEMSYN. Indholdsfortegnelse. Min Styrkebog i Skolen få styrkerne i spil i klasseværelset

TIL GENNEMSYN. Indholdsfortegnelse. Min Styrkebog i Skolen få styrkerne i spil i klasseværelset Side 4 Denne side må ikke kopieres Glæde & Børn v/louise Tidmand Indholdsfortegnelse Om forfatterne... s. 6 Forord... s. 7 Positiv psykologi og styrker... s. 7 Materialets mål... s. 8 De 24 styrker...

Læs mere

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Videbegær Du elsker at lære nye ting. Du holder af at gå i skole. Du elsker at læse. Du elsker at gå på museer. Du søger tit

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Vision for fremtidens dagtilbud 2020 i Ballerup 18. september, 2014 v7 Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens tre overordnede mål Alle børn trives og udvikler sig

Læs mere

2016 FORLØB KLASSE

2016 FORLØB KLASSE sociale medier 2016 FORLØB 0.-3. KLASSE INDHOLD 1. Introduktion.......................................................................3 Fælles mål for forløbet "Sociale medier"....................................................4

Læs mere

STÆRKE SAMMEN Red Barnets undervisningsmateriale om trivsel, resiliens og rettigheder.

STÆRKE SAMMEN Red Barnets undervisningsmateriale om trivsel, resiliens og rettigheder. STÆRKE SAMMEN Red Barnets undervisningsmateriale om trivsel, resiliens og rettigheder. Man kan jo ikke sige det til de voksne, hvis man ikke ved, at det er forkert. (Elev) AKT Konferencen 21.3, 2018 Sita

Læs mere

FIND DINE PERSONLIGE STYRKER

FIND DINE PERSONLIGE STYRKER FIND DINE PERSONLIGE STYRKER dk Indhold De 24 styrker: Derfor er det vigtigt at kende dine stærke sider (S. 1) Oversigt over de 24 styrker (S. 3-4) Find frem til dine personlige styrker (S. 5) Giv os din

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Undervisningsvejledning til indskolingen

Undervisningsvejledning til indskolingen Undervisningsvejledning til indskolingen INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion til Min skole Min ven Målgruppe Tidsforbrug Kort om undervisningen Forberedelse Drejebog for undervisningen Fælles Mål 3 4 4 5

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL KLASSESÆTTET MOBBESTOP - BLAND DIG IKKE UDENOM

LÆRERVEJLEDNING TIL KLASSESÆTTET MOBBESTOP - BLAND DIG IKKE UDENOM LÆRERVEJLEDNING TIL KLASSESÆTTET MOBBESTOP - BLAND DIG IKKE UDENOM Klassesættet Mobbestop - Bland dig ikke udenom indeholder materiale til, at klassen kan udarbejde sine egne samværsregler og øve sig på

Læs mere

RETFÆRDIGHED, FAIRNESS OG LIGHED RETFÆRDIGHED. Fokus i livet v/ Tanja Staal Wegner

RETFÆRDIGHED, FAIRNESS OG LIGHED RETFÆRDIGHED. Fokus i livet v/ Tanja Staal Wegner RETFÆRDIGHED, FAIRNESS OG LIGHED RETFÆRDIGHED RETFÆRDIGHED, FAIRNESS OG LIGHED Et grundlæggende princip for dig er, at alle fortjener en chance. Du trives bedst i rummelige miljøer og grupper, hvor etik

Læs mere

OVERSIGT OVER DE 24 STYRKER

OVERSIGT OVER DE 24 STYRKER 24 STYRKER OVERSIGT OVER DE 24 STYRKER Her finder du en oversigt over de 24 styrker, der er kernen i styrkebaseret udvikling. Du kan tage VIAs test på min hjemmeside www.daisylovendahl. dk, men du kan

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

OM GRÆNSER TIL KLASSE

OM GRÆNSER TIL KLASSE UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN 1 OM TIL 0. 3. KLASSE 2 3 Hvad er grænser? Modulet indledes med en snak om ordet grænser. Her arbejdes med elevernes forforståelse af arbejdet med at mærke sine egne grænser. Bed

Læs mere

Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning

Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning National Konference for seksuel sundhed 2015 Nyborg Strand Lone Smidt National projektleder Sex & Samfund ls@sexogsamfund.dk

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 7. 10. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Til dette tema indgår en stribe links til undersider på redbarnet.dk/skole og andre hjemmesider. Når du har dette dokument åbent

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning spillet Lærervejledning skolekonkurrence 2019 Kære lærer, Dette års skolekonkurrence er baseret på rollespil med dilemmaer, der kan opstå på digitale medier, som giver anledning til refleksion og læring

Læs mere

UGE SEX. Et trygt rum FORLØB 10. KLASSE

UGE SEX. Et trygt rum FORLØB 10. KLASSE UGE SEX 2016 Et trygt rum FORLØB 10. KLASSE Introduktion Sex & Samfunds evalueringer af Uge Sex peger på, at det har en positiv betydning, at underviseren gør en aktiv indsats for at skabe trygge rammer

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

Guide til klasseobservationer

Guide til klasseobservationer Guide til klasseobservationer Indhold Guide til klasseobservationer... 1 Formål... 2 Indhold... 2 Etablering af aftale... 3 Indledende observation... 4 Elevinterview... 4 Læringssamtalen... 4 Spørgeguide

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål 1. ER DU ENIG? FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål Beskrivelse Eleverne og underviseren sidder på stole i en cirkel. Underviseren læser et udsagn højt. Hvis eleverne er

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Hvad er styrker? Styrkekort. Styrkekortenes udformning. Arbejdet med styrkekortene

Hvad er styrker? Styrkekort. Styrkekortenes udformning. Arbejdet med styrkekortene www.gnist.com Hvad er styrker? Uanset hvor vi står i livet, har vi brug for styrke. Styrke til at træffe gode valg, styrke til at stå fast eller styrke til at nå et mål. Styrkekortene er et redskab til

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser REAKTIONER OG KONSEKVENSER LEKTION #3 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 3 Reaktioner og konsekvenser Digitale Sexkrænkelser Reaktioner og konsekvenser

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

DET VIDERE ARBEJDE DET VIDERE ARBEJDE 187

DET VIDERE ARBEJDE DET VIDERE ARBEJDE 187 187 188 189 MIT OMRÅDE en kortlægning 59 60-90 minutter Formål: at give eleverne mulighed for at skabe overblik over deres lokalsamfunds ressourcer og identificere evt. udfordringer, samt hvad de selv

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole.

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole. MAD OG MÅLTIDER Forløbet om mad og måltider kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for mad- og måltider eller sundhed.

Læs mere

Du tænker på fællesskabet

Du tænker på fællesskabet Du tænker på fællesskabet Kildehenvisning: Uddannelsesguiden.dk Lederevner Du tager ofte styringen i en gruppe og får alle deltagere inddraget. Andre lytter til dig og er tit med på dine idéer. De 24 styrker

Læs mere

Undervisningsvejledning til udskolingen

Undervisningsvejledning til udskolingen Undervisningsvejledning til udskolingen INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion til Min skole Min ven Målgruppe Anvendelse af materialet Tidsforbrug Forberedelse Drejebog for undervisningen Fælles Mål 3 4 4 4

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

TIL GENNEMSYN. Indhold

TIL GENNEMSYN. Indhold Denne side må ikke kopieres Glæde & Børn v/louise Tidmand Side 3 Indhold Velkommen til Min Styrkebog... s. 4 Øvelse 1-6: De 24 styrker... s. 6 Øvelse 1: De Blå Styrker... s. 6 Øvelse 2: De Grønne Styrker...s.

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan Lang DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati Empowerment Niveauer Empowerment Idræt er vigtig i unges udvikling, fordi det styrker fysisk og mental sundhed samtidig med, at det skaber vigtige, sociale relationer. Idræt er en mulighed for leg, deltagelse

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria

Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria KORA-FORESTILLINGEN Gennem KORA får I snart besøg af danserne fra MYKA. Danserne fører jer gennem en forestilling,

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet PTSD Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om PTSD. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som du finder

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan KORT DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

DE 24 PERSONLIGE STYRKER

DE 24 PERSONLIGE STYRKER DE 24 PERSONLIGE STYRKER 1/8 1. Nysgerrighed Man er åben for omverdenen og mentalt og emotionelt fleksibel i forbindelse med emner eller informationer, der ikke umiddelbart passer ind i de første hypoteser

Læs mere

Undervisningsvejledning til mellemtrinnet

Undervisningsvejledning til mellemtrinnet Undervisningsvejledning til mellemtrinnet INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion til Min skole Min ven Målgruppe Anvendelse af materialet Tidsforbrug Forberedelse Drejebog for undervisningen Fælles Mål 3 4 4

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

LAV FILM OM VENSKABER

LAV FILM OM VENSKABER 1 LAV FILM OM VENSKABER Hvad vil det sige at være en god ven? Det er et tema, der optager børn og går igen i et væld af gode film. Når I besøger FILM-X, skal elevernes egne fortællinger omhandle venskab

Læs mere

Husk alle bevægelserne

Husk alle bevægelserne Husk alle bevægelserne Dette er en huskeleg, hvor hver elev introducerer en bevægelse. Eleverne skal stå i en cirkel, så alle kan se hinanden. Den voksne markerer cirklens start- og slutpunkt. Klassetrin:

Læs mere

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2012

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2012 Afrapportering af pædagogiske læreplaner fra dagplejen i Randers kommune januar 2013 Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Dagplejen har udarbejdet fælles pædagogiske læreplaner med

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: god tone blandt børn og voksne giver mindre mobning. forskel på, hvad børn og voksne synes er ok rent sprogligt. Formål Nogen vil måske mene, at sproget i kampagnen er

Læs mere

Hvad er Positiv Psykologi

Hvad er Positiv Psykologi Hvad er Positiv Psykologi Positiv Psykologi er et nyt felt, som beskæftiger sig med mental sundhed, styrker, positive følelser, positive institutioner og optimal funktionsevne Positiv Psykologi er en videnskab

Læs mere

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om depression. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm,

Læs mere

Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende.

Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende. Månestenen #20 Opgaveark Dansk: 1.-2. klasse Dansk og N/T: 3.-5. klasse Omfang: 60 minutter Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende. Opgave til Dansk

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet.

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

HVAD ER SELV? Til forældre

HVAD ER SELV? Til forældre HVAD ER SELV Til forældre Indhold Indledning 3 Indledning 4 SELV 6 SELV-brikkerne 8 Gensidige forventninger 10 Motivation og dynamisk tankesæt 13 Sådan arbejder I med SELV derhjemme På Lille Næstved Skole

Læs mere

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole Kære forældre Om cirka ½ år skal jeres barn starte i børnehaveklassen på V. Hassing Skole. I denne pjece kan I læse lidt om, hvad I selv kan gøre

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Tudetøsen af Bent Haller og Lea Letén BENT HALLER OG LEA LETÉN Tudetøsen forløb af Marianne Eskebæk og Kenneth Jakobsen Bøye INTRO Formål Eleverne får øjnene op for, hvordan

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

Rodt, / gult, gront / sprog O M

Rodt, / gult, gront / sprog O M Rodt, / gult, gront / sprog T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne skal gå rundt mellem hinanden og sige ord på forskellig måde. Formål At eleverne bliver bevidste om, hvordan de

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

På Vej I Skole forberedelse til skole

På Vej I Skole forberedelse til skole På Vej I Skole forberedelse til skole - en vejledning til kommende forældre på Filstedvejens skole. by freepik.com Kære forældre! Vi har i et samarbejde med Vejgaard Østre Skole og distriktets børnehaver

Læs mere

STYRKEBASERET PÆDAGOGIK

STYRKEBASERET PÆDAGOGIK STYRKEBASERET PÆDAGOGIK Trivsel, op9misme, selvværd og inklusion JA TAK! Modul 1+2 Onsdag d. 11. november 2015 kl. 8.45 15.00 V/Ivan Jakobsen Lidt om mig Ivan Jakobsen Lærer og Cand. Pæd. i pædagogisk

Læs mere