AKTØRMØDE - MAKSIMALEFFEKT FOR TÆRSKELVÆRDIER FOR PRODUKTIONSANLÆG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AKTØRMØDE - MAKSIMALEFFEKT FOR TÆRSKELVÆRDIER FOR PRODUKTIONSANLÆG"

Transkript

1 1/13 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia CVR.-nr AKTØRMØDE - MAKSIMALEFFEKT FOR TÆRSKELVÆRDIER FOR PRODUKTIONSANLÆG Ref.: AIE/MDA Tid: 20. april 2017, kl Sted: Energinet, Tonne Kjærsvej 65, 7000 Fredericia Deltagere: Jan Rasmussen Dansk Energi Betina Brauner Jørgensen Energi Danmark Kim Frandsen Dinel Martin Frydenlund EC Power A/S Claus Esbensen EC Power A/S Henrik Pedersen SEAS-NVE Søren Abildgaard EC Power A/S Jesper Hjerrild DONG energy Jørn Klitgaard DONG energy Maria Andersen Energinet Anne Nielsen Energinet Flemming Brinch Nielsen Energinet Knud Johansen Energinet Bjarne Andersen Energinet Jacob Michael Jørgensen Energinet Bjarke Chr. Nepper-Rasmussen Energinet (oplægsholder) Dagsorden: 1. Velkomst og præsentation af baggrund for mødet Grundlaget for dette møde er de mange spørgsmål, vi oplevede sidst, som kom lidt som en overraskelse for os. Så vi holder dette møde nr. 2 for at afklare, hvad I ser som de største udfordringer, og hvad vi skal vi forholde os ved fastsættelse af tærskelværdierne. Deltager: Er grænseværdierne de samme? Energinet: Vi fastholder p.t. værdierne. Vi vil gerne vide præcist, hvori udfordringen ligger, hvis de forbliver. Hvad gør det dyrt, og hvor ligger udfordringerne med de valgte værdier?

2 2/13 Deltager: Hvornår skal vi i gang, hvad sker der i sammenhæng med RfG'en? Energinet: Vi gennemgår hurtigt vores oplæg fra første møde. Dette lille hjørne af RfG'en med fastsættelse af værdierne behandler vi dag. Grænserne mellem de forskellige anlæg afgør jo kravene til de forskellige typer. Deltager: Så fastsættelsen af værdierne kommer fra RfG'en? Energinet: Dette er første trin i gennemførslen af RfG. Vi skal fastsætte grænserne for A, B, C, D og det slår igennem i resten af arbejdet med kravene i RfG'en og implementeringen af kommende forskrifter. Påvirkningen af fastsættelsen på arbejdsgrupperne er ikke et emne i dag. De grænser, som vi fastsætter, gælder for DSOarbejdet senere, da TSO'ens krav påvirker underliggende krav. Deltager: Hvordan koordinerer vi med andre lande? Energinet: Vi udveksler størrelser, men fastsættelse af grænserne er en national beslutning. Artikel 5 lader den enkelte TSO fastsætte inden for de udmeldte rammer. De andre landes grænser kender vi ikke ingen har meldt ud. Ej heller gør Styrelsen. Deltager: Det kan jo have økonomiske konsekvenser hvis vi har lave værdier, hvor andre har højere? Energinet: Har du ikke samme konsekvenser i dag, hvor grænserne heller ikke er ens? Deltager: Bruger vi samme komponenter i forskellige lande, afgør indstillingerne jo meget. Så forskellige indstillinger i anlæg er dyrt at lave. 3 A-anlæg sat sammen vil kunne ende i forskellige kategorier i forskellige lande. Dette kunne undgås ved harmonisering? Energinet: Det er vel det samme i dag? De krav her er jo fastsat af forordningen, så alle lande skal holde sig inden for rammerne. Det er korrekt, at grænserne kan gøre, at fx aggregerede A-anlæg ryger i forskellige kategorier i forskellige lande. 2. Præsentation af planforudsætninger De nyeste analyseforudsætninger offentliggøres i maj på hjemmesiden. Energinet: Sidst spurgte I til baggrunden for vores valg af værdier, og den præsenterede Bjarke her. Processen med arbejdet med analyseforudsætninger indebærer, at disse sendes både i høring og behandles på en workshop med eksterne deltagere. Deltager: De næste 10 år forventes en svag udvikling inden for fx sol. Det er interessant at have med i betragtning. Energinet: Udviklingen i prognoser hænger sammen med de politiske vinde tilskudsordninger til etablering af solcelleanlæg giver fx mere solenergi.

3 3/13 Deltager: Hvor lang tid skal vi se frem nu, når vi planlægger anlæg og funktionalitet - til 2040? Energinet: Dette tager vi senere på mødet det er ikke Bjarke, der skal svare på det spørgsmål. Deltager: Dækker disse fremlagte tal også fx kommercielle anlæg anlagt på fx virksomheders tage? Energinet: Læs solcelleanalysen 2.0 på energinets hjemmeside for svar (læs også denne nyhed, hvis du vil vide mere). Deltager: I ser ingen særlig vækst de næste 10 år inden for VE men først derefter? Energinet: Efter 10 år forventer vi en stigning i elpris og fald i anlægspris, så det bliver mere rentabelt/fordelagtigt at installere fx sol. 3. Præsentation af tærskelværdier fra sidste møde (Se præsentationen her) Artikel 5 af RfG'en fastlægger, at vi skal fastsætte værdierne og koordinere med de naboer, som vores net støder op til. Deltager: Hedder det ikke større end 25 MW for D eller? Deltager: Lige her kigger du på den forkerte grænse I har ændret grænsen, så alt over 100 kw er B-anlæg? Energinet: Ja Deltager: Så I kan ændre topværdien til 1,5 MW for B-anlæg? Energinet: Ja. Deltager: Laver i forskellige grænser for Øst- og Vestdanmark? Energinet: Vi vil gerne holde samme værdier i øst og vest. Det vil også være fordelagtigt for aktørerne. Energinet: Der kommer ingen nye krav for A-anlæg. B-anlæg får FRTkrav, krav om informationsudveksling, nye tillægskrav omkring reaktiv effekt og krav til power park-moduler. C-anlæg får ingen nye krav. Deltager: Et 1,3 MW-anlæg var tidligere type B men bliver nu type C hvad sker der her med eksisterende anlæg? Energinet: Intet - dette er kun fremadrettede krav eller krav i forbindelse med relevante ændringer på C- og D-anlæg. Forordningen giver mulighed for at lave bagudrettede krav, men det ønsker vi ikke.

4 4/13 Deltager: Informationsudveksling ændrer sig jo over tid. Hvis anlæg skal være bygget til disse krav og samtidig hele tiden up-to-date, bliver det svært at overholde? Energinet: Dette er et RfG-krav. Den tidligere forskrift omkring dette bortfalder, og indholdet vil blive dækket af SO GL. Her står, at anlæg skal have mulighed for informationsudveksling, og krav/procedurer fastsættes i SO GL. Vi ved, hvordan vi vil udveksle information, og vi deltager p.t. i arbejde på europæisk plan for at lave europæiske rammer, der passer med vores ønsker. Deltager: Når I siger, der skal være mulighed for dette betyder det, at man bare skal kunne bygge det på senere, eller skal alle anlæg ned til 100 kw have dette indbygget nu? Det havde de ikke tidligere. Nu skal alle anlæg klargøre og bruge penge på klargøring til dette, og så kommer I måske og siger, at I vil have det på et eller andet tidspunkt? Energinet: Dette emne behandles senere på mødet under SO GLgennemgang. Vi arbejder på at lave B-1- og B-2-kategorier for at kunne undtage anlæg i den lave ende. Deltager: Forskellige kategorier for B-1 og B-2 er interessante, da det jo kan fordyre et anlæg, om man er i den ene eller anden kategori? Energinet: Kravene blev specificeret i præsentationen af anlægstyperne, og der er mulighed for at lave undtagelser eller fastsætte tillægskrav. Deltager: Hvornår håndhæver I så fx kravet om levering af simuleringsmodel? Og når I ikke gør det på grænsen, hvorfor skriver I det så? Energinet: Vi vil netop undgå disse undtagelser ved at fastsætte faste værdier for typer og undertyper. Vi kan ikke undgå undtagelser, men hvilke undtagelser skal vi lave? Skal alle små anlæg undtages, eller skal de store have tillægskrav? Dette er en del af de nuværende overvejelser. Deltager: Der bliver indført krav til idriftsættelsestest for anlæg over 1,5 MW i dag, men med de nye krav gælder dette fra 100 kw? Energinet: Dette behandler vi senere på mødet. 4. Præsentation af konsekvenser/grænser i driftsforskrifterne SO GL (Se vedhæftede dokument Mindmap ER-SO GL- RfG art 5 - aktørmøde 2 om tærskelværdier ) Deltager: B-anlæg bliver BNB'ere (BNB: betydende netbruger) i forhold til forordningen? Energinet: Ja, medmindre vi fastlægger noget andet.

5 5/13 Deltager: Så fremover skal anlæg ned til 100 kw levere køreplaner? Energinet: Ja, og det gør de også i dag. De anlæg, der leverer reserver i henhold til C3 gør. Der er ca relevante anlæg, og herudaf skal 600 levere køreplaner. Deltager: Aggregerede anlæg hvad menes der med det? Her taler vi vel om flere små anlæg sammensat, som så overstiger grænsen? Så DSO'erne skal fremover aggregere data for de små anlæg, fx sol, vind osv., og melde ind til TSO'en? Energinet: Det er ikke os, der fastsætter dette men forordningen. Krav til levering af køreplaner findes også i dag i C3. Deltager: Kan det virkelig passe, at det ikke er en ændring? Energinet: Ja, det er korrekt. Vi tager den under spørgsmålene. Deltager: Hvilke anlæg gælder det her med systemforsvarsplan så specifikt for? Energinet: Kategori C og D. Deltager: Betyder det, at en vindmølle sat op på en mark skal have 24-timers backup Energinet: Nej, ikke hvis de vælger ikke at levere reserver eller være en del af systemforsvarsplanen. Deltager: Så ER er frivilligt? Alle krav i ER omfatter ikke anlæg, der ikke har budt ind på et marked eller lavet en aftale? Energinet: Ja. Deltager: Så vi kan have anlæg, der ikke er dækket af ER? Energinet: Ja. Deltager: Så vi kan opsætte et C-anlæg og ikke være underlagt ERkrav, hvis vi kun vil levere strøm til markedet? Energinet: Ja, det står under levering af ydelser. Hvis I ikke leverer den type ydelser, er I ikke omfattet af disse krav. Deltager: Kan vi få en formel udtalelse fra Energinet om dette? For jeg har forstået/læst forskriften sådan, at disse krav ville dække alle C- og D-anlæg? Energinet: En officiel udtalelse eller et officielt notat skal afklares internt inden udarbejdelse. Det er ikke vores forståelse af teksten, at kravene dækker alle C- og D-anlæg. Deltager: Jeg tror, vi har behov for at få det oversat til dansk. TSO'en skal fx lave en liste over anlæg, som leverer systemydelser, står der i artikel 11 og 23, men vi vil gerne vide, hvad der står på den liste?

6 6/13 Der står heller ikke, at det er frivilligt at være med i ER-kravene, men at I kan pålægge os det. Men det er så en misforståelse? For det er jo ret vigtigt at vide. Energinet: De lister er tilgængelige på Energinets hjemmeside her. Og ja det er frivilligt at deltage i ER-kravene. En ny forordning ændrer egentlig ikke på systemet, men der er mange muligheder for at vælge til og fra på alle mulige måder. Vi vælger altså heller ikke altid de vildeste løsninger, men de mange muligheder er med for at sikre, at alle de europæiske driftsmuligheder og -typer tilgodeses. 5. Spørgsmål behandles Liste med spørgsmål udleveret deltagere bedes kigge disse igennem og udvælge de 3 vigtigste for dem. Vi behandler de spørgsmål, som flest deltagere ønsker behandlet. Spørgsmål 5 Har Energinet.dk det fornødne incitament til at balancere EUkravene på et samfundsmæssigt fornuftigt niveau? Der opleves i høj grad tendens til, at Energinet.dk trækker forsyningssikkerhedskortet uden at have tilstrækkelig dokumentation for nødvendigheden af tiltaget. Krav, der er stærkere end anvisningerne i RfG en (gennemført ved forslaget til reducerede tærskelværdier), bør kun vedtages, såfremt der kan påvises samfundsøkonomiske fordele herved. Energinet: Der findes en ENTSO-E vejledningstekst til fastsættelse af regler, som anbefaler, at man vælger grænser ud fra den nuværende produktionsportefølje og forventningerne til en fremtidig sammensætning. Vejledningen specificerer netop, at vi skal tage udgangspunkt i nuværende krav og vedvarende energikilder/nuværende portefølje. Deltager: Solceller og vindmøller under 1.5 MW skal ikke levere FRT i dag. Og overvågning af/informationsudveksling med små anlæg er nyt. Hvis vi ingen problemer har i dag med udfald uden disse krav, vil vi gerne vide, hvordan man retfærdiggør indførelse af disse krav? Energinet: Dette koster jo ikke noget. Hvad er udfordringen med FRT er det udgiften? Deltager: Hvis I laver nye krav, skal I vel også sørge for ikke at sende nogen ud af markedet? Alle er jo ikke repræsenteret her. Energinet: De nye krav er begrundet i udviklingen. Nødvendige krav/krav, man gerne vil have fremover, skal fastsættes nu. Når de store anlæg er mindre i drift, skal de små anlæg arve nogle krav, så vi bevarer forsyningssikkerheden. Deltager: Har vi problemer med, at de små anlæg falder ud? Energinet: Ja, hvis de små anlæg ikke kan tåle en eventuel fejl, falder

7 7/13 de ud. Og vi kan blive tvunget til at købe kompensation for dette. Deltager: Disse yderligere krav gør tilslutningen dyrere. Eksisterer produktcertifikater ikke længere fra medio 2019? Energinet: Der er mulighed for at få certifikater senere. Ville det være bedre, hvis vi kunne udskyde dette krav, til der findes en typetest? Løser det udfordringen? Deltager: Ja Deltager: Vi skal vide præcist, hvad testene skal dække af symmetriske og asymmetriske fejl. Så der skal fastsættes en testprofil. Og så kan alle testfirmaer udføre testen. Energinet: Forordningen fastsætter jo maksimalgrænsen. Alle akkrediterede testinstitutter i Europa er for øvrigt med i det igangværende metodebeskrivelsesarbejde. Deltager: Informationsudveksling kan blive dyrt at implementere og teste, og så kan man ikke være sikker på, at det skal bruges. Data bliver muligvis efterfølgende ikke brugt. Energinet: Manglende brug er jo en påstand. Vi bruger målinger til opstilling af forudsætninger. Prognoser er kun så gode, som de data vi har. Så køber vi balanceringsreserver, som egentlig ikke skal bruges (udgifter til samlede elsystemydelser i 2016: DK 757 mio. se årsrapport 2016, side 44). Målinger for 1,5 MW-grænsen MW og MVAr og bryderindikering bruges fx nu. Da flere små anlæg bliver aggregerede, falder vores prognoser lidt til jorden, fordi anlæggene er koordinerede og ikke stokastisk uafhængige. Data fra anlæg bruges til at forbedre prognoser, da vi tager en times data og køber reserver ud fra dette. Anlægsejere skal lave køreplaner, men deres leverancer stemmer ikke overens med køreplanerne. Deltager: Får I målinger i dag fra alle over 1,5 MW? Energinet: Nej, mange leverer ikke disse data. Vi har i dag anlæg under 100 kw, og disse bliver ifølge analyserne til om ca. 20 år. Så vi ønsker målinger fra store/aggregerede solcelleanlæg/vindmølleanlæg for at sikre så korrekte prognoser som muligt. Deltager: Vi ville foretrække, at kravet kun var til forberedelse til dataudveksling. Energinet: I kender vel til dette i dag Deltager: Ja Energinet: I informerer i forvejen på store anlæg. Kravene vil jo kun gælde for nye anlæg. Deltager: Omkostninger til kommunikation er høje, så vi vil gerne

8 8/13 have B- og C-grænsen højere. Energinet: Vi har arbejdet med B1- og B2-grænser for at kunne differentiere kravene i kategorierne. Onlinemåling er jo kun gældende for C-anlæg. Dataudveksling er ikke nødvendigvis realtid; det kan også være med et vist interval/tidsstempling. Så dataudveksling kan være fx stamdata og køreplaner, og disse data leveres i dag af anlægsejer til balanceansvarlig i henhold til C3. Hvis de leverer reserver, skal den balanceansvarlige have disse data, så en form for dataudveksling foregår allerede. Man skal jo p.t. også oplyse, hvis man ændrer brændselstype. Deltager: Vælger vi B1-, B2- og C1-kategorier osv. er det vel bare et spørgsmål om at få sat grænserne for disse? Energinet: Ja Deltager: Hvad er det egentlig, vi skal udveksle information om? Energinet: Målingerne er jo fastsat, men det er selve udvekslingen, vi taler om at få fastsat form for. Energinet: For at vende tilbage til det oprindelige spørgsmål angives incitamentet til at balancere krav i ENTSO-E-teksten. Vi ønsker jo at fastholde den balance, vi har i dag, som fungerer. Deltager: Hvis vi lægger grænsen mellem A og B på 1,5 MW, hvad ville I så miste, som I får i dag? Kravene til B-anlæg i de tekniske forskrifter svarer til type A i forordningen hvilke funktionaliteter ville I gå glip af, hvis I lagde grænsen højere? Energinet viser oversigt med krav, som vi mister/får (se vedhæftede dokument Krav ved valg af forskellige grænseværdivalg ABCD - aktørmøde 2 om tærskelværdier ). Deltager: hvor mange små anlæg under 1,5 MW overholder krav om Q-regulering i dag? Energinet: Det anvendes ikke af mange netselskaber, fordi der ikke belønnes for anvendelsen/straffes for manglen på anvendelse. Deltager: Hvis I er ligeglade med reaktiv effekt for anlæg under 1.5 MW Energinet: Det er vi ikke. Deltager: Informationsudveksling hvad er behovet for realtid eller onlinemålinger? Hvad er det specifikt, vi skal informationsudveksle omkring? Energinet: Vi har anlæg, som vi ikke kommunikerer med i dag, og det ser ud til, at der kommer mere. Og når vi kan holde Danmark kørende på kun A- og B-anlæg på en dejlig sommerdag, vil vi altså gerne vide, hvad de laver. Vi laver muligvis en B1- kategori på KW eller noget andet, hvor de små anlæg så

9 9/13 bliver fritaget for informationsudveksling. Deltager: Så dette er fordi, I holder fast i en gammeldags proaktiv balanceeffektmodel? Og I tror, at andre er på vej over på den model også? Energinet: Ja vi anser den nu ikke for at være gammeldags, og vi ved, at andre er på vej over på denne model. I kan umiddelbart ikke påvise, at dette er økonomisk fordyrende, så vi ser ikke, hvor udfordringen ligger. Deltager: jo, informationsudveksling er dyrt, for der skal installeres udstyr og etableres processer. Energinet: Men det kan jo klares simpelt med en én gang om året for stamdata og køreplaner. Driftsmålinger bliver først for C- anlæg, medmindre man deltager i reserver. Spørgsmål 14 Hvordan ser Energinet.dk på muligheden for, at type A-anlæg kan typegodkendes og CE-mærkes? Hvilke overvejelser har Energinet.dk gjort sig i forhold til typegodkendelse ved fastsættelsen af type A-grænseværdier på effekt? Hvor lægger man snittet for type A i andre lande? Giver opdelingen kategori A1 og A2 nogen mening længere? Gives der overhovedet mulighed for at skelne imellem disse i en typegodkendelse? Hvad er i det hele taget baggrunden for opdeling i kategori A1 og A2? Deltager: Type A-anlæg kan CE-testes i fx Italien og herefter være godkendt i DK, så man kan altså få lavet et produktcertifikat, så anlægget er godkendt i DK. Kan I så lave A1- og A2-kategorier osv., fordi I så ikke stemmer overens med udenlandske test/certificeringer. Kan man få et generelt typecertifikat? Besværliggør særregler/særkategorier ikke dette? Energinet: CE-mærket har ikke noget med produktcertifikat at gøre. Produktcertificering skal overholde forordningen. Og så længe man ligger inden for disse rammer, kan man godkendes. Hvis man i Italien godkendes/testes i kategori A, er det inden for forordningens rammer. Og alle lande kan lave deres egne krav, så vi kan ende med 28 forskellige scenarier. Og så vurderer EU til sidst, om nationale undtagelser er rimelige og kan godkendes. Deltager: Vi stiller flere krav i Danmark, end man gør i andre lande, så certifikater fra andre lande i henhold til forordningen lever muligvis ikke op til de danske krav. Energinet: Der arbejdes, som nævnt, internationalt på at få lavet ensartede certificeringsprocedurer.

10 10/13 Deltager: Nationale grænseværdier kan forhindre handel og certificering på tværs af grænser. Processen i dag omfatter, at Dansk Energi kigger dokumentationen fra fabrikanter igennem. Energinet: Hvordan godkendes type A i dag? For problemet findes også i dag. Deltager: Så A1- og A2-opdelingen er en spørgsmål om præference. Enten to kategorier eller undtagelser fra generelle regler for mindre anlæg? Energinet: Ja Deltager: Vi må, så vidt jeg kan se, gerne lave supplerende krav? Hvis et krav ikke er nævnt, må det gerne anvendes. Så vi kunne lægge grænsen for kategori A på 1,5 MW og så føre nogen af kravene ned, fx FRT? Energinet: Ja Energinet fortæller om sammensætningen af Finlands anlægsportefølje og viser tilsvarende oversigt for Danmark, der belyser forskellen i anlægsporteføljerne. Deltager: Analyser viser, at der ikke sker den store udvikling i porteføljesammensætningen i DK de næste 10 år? Energinet: Men det er vel lige meget hvis anlæggene kommer, har vi brug for disse data, og kommer de ikke, er der ikke mange anlæg, der bliver pålagt udgifterne. Anlæg installeret fra er underlagt disse krav, men hvis de holder længere end 10 år, vil det også strække sig ind i den periode, hvor fx solcellemængden vokser. Deltager: Vi vil jo gerne kunne sælge anlæg på tværs af grænser, og derfor vil vi gerne have ens grænser. Energinet: Vi skal jo ikke tage hensyn til salgsvilkår. Undtagelser skal anmeldes og godkendes af ACER, så det er faktisk en kompliceret proces. Vi kan ikke administrere nogen af disse regler, og vi kommer fremover ikke til at kunne ændre, som vi har lyst til. Vi skal have godkendt eventuelle ændringer ved EU. Spørgsmål 10 Er det korrekt, at alle type B-anlæg skal sende realtidsdata til DSO en? Hvis det ikke er tilfældet, hvor kan det læses, at det ikke er nødvendigt? Energinet: Artikel 50, stk. 1: TSO'en kan bestemme, hvilke anlæg der er vigtige for balancen, dvs. anlæg der leverer reaktiv effekt, og disse skal kunne udveksle data i realtid. Kategori B, C og D ikke A.

11 11/13 Vi vil holde os til kravene i i dag for levering af realtidsdata. Deltager: Kategori B skal vel også levere disse data? Vil I stille krav om dette? Energinet: Ikke nødvendigvis realtidsdata - det kan også være med et vist interval fastsat af TSO'en. Vi vælger måske stamdata, køreplansinformationer og eventuelt driftsmålinger. Vi overvejer at stille krav om dette til B2, fordi vi gerne vil forbedre vores prognoser. Energinet gengiver de nuværende krav. Deltager: Er det fra 5.8.1? Kigger du i 5.8.1, kræver I onlinemålinger af aktiv effekt, reaktiv effekt og spænding. Energinet: Nej, dette er fra tilslutningsforskrifterne. Det er med, fordi B-anlæg i fx Finland er meget større, og de skal også omfattes. Deltager: Mange ignorerer disse krav, fordi der ikke følges op. Energinet: Vi stiller fremover krav til anlægsejerne. Deltager: Hvis artikel 50 betyder, at TSO'en frit kan vælge, hvorfor skriver man så ikke bare det? Energinet: Forskrifterne i dag siger det samme. Men forskrifterne i dag er heller ikke gode nok, fordi vi mangler data, så vi fx køber for mange reserver. Deltager: Kommunikationen fra anlægget til den systemansvarlige er mangelfuld p.t. Vi skal give god tid til overgang til nye krav. Energinet: Netselskaber og distributionsselskaber har indtil nu trukket data ind, men den procedure skal måske ændres. Deltager: Kan I lave en officiel udtalelse/et officielt dokument fra Energinet der specificerer, at sådan tolker I reglerne, hver gang der står "Unless otherwise provided by the TSO " Energinet: Vi skal både have fastsat, hvordan vi tolker formuleringerne, og så have undersøgt, om vores fastlagte grænser påvirker andre forordninger/procedurer/metoder; Derefter skal vi have skrevet vores udkast til de konkrete grænser/krav, som dette udmønter sig i. Spørgsmål 11 Er det korrekt, at DSO'en skal aggregere data for de anlæg, der ikke skal sende data direkte til TSO en? Deltager: Energinet undtager visse anlæg fra at levere realtidsdata, og TSO'en skal i samarbejde med netselskaberne definere, hvilke selskaber, der skal undtages. Hvis ikke alle anlæg skal levere direkte til TSO'en, skal DSO'en så aggregere og levere data? Det var først

12 12/13 læst, som om alle skulle levere, og nogen flere data end andre, og flere gennem DSO'en. Energinet: Nej, ikke hvis vi undtager anlæg. Så skal de ikke levere data. Nogen steder i Europa er det muligvis DSO'erne, der leverer data til TSO'erne, og det kan de blive ved med. Hvis nogle data kun leveres til DSO'en, kan vi bede om at få disse data aggregeret og leveret til TSO'en. SGU'erne (SGU=BNB=betydende netbruger) skal levere data direkte til os, ikke gennem DSO'erne. Målinger skal fremover ikke gennem et DSO- mellemled for dataudveksling. Data skal leveres direkte til TSO'en. Ekstra-spørgsmål (fra Energinet til deltagerne) Skal vi lave forskellige anlægskategorier for øst og vest? Deltagere: Vi svarer umiddelbart nej, men ja i forhold til spændingsniveauer og frekvensinterval. Deltagere: Vi vil også gerne undgå kategori B1-B2 osv. Vi ser gerne en grænse på 200 kw mellem type A og B, eller 1 MW, og så en grænse til kategori C ved 10 MW. A-anlæg skal først opfylde nogle krav, når de er aggregerede og ikke som enkeltanlæg. Deltager: Det var bedre med en markedsbaseret tilgang end en gammeldags tilgang. Energinet: Vi mener ikke, at tilgangen er gammeldags, og vi mener, at det er vigtigt for markedet, at anlæg har disse funktionaliteter og egenskaber, fordi markedsdeltagerne så ikke bliver skuffede over manglende funktionaliteter, der afholder dem fra at deltage i markedet. Deltager: Gør det klart hvad markedet og vilkårene er, så de samfundsmæssige konsekvenser inddrages i overvejelserne. Energinet: Vi gør kravene klare, så udstyret kører, og systemet fungerer. Hvad deltagerne får ud af markedet, er ikke relevant for os. Deltager: RfG'en imødegår jeres behov og ikke markedets og samfundets behov. Energinet: Nej, elsystemets behov tilgodeses. Vi vil gerne have mere specifikt input til omkostninger Deltager: Omkostningerne er lette at regne ud fra kravene stilles, til produktet er klar til markedet. Energinet: Men hvis I allerede kunne alt dette i kategori A, koster det vel ikke noget? Deltager: Hvis vi sætter A-anlæg sammen, skal vi jo følge B-krav? Energinet: Ja, men når I bliver større, har I også større indvirkning på systemet.

13 13/13 Deltager: Vi fjerner reaktiv effekt-krav, fordi de ikke er relevante nu, og vi ikke kan argumentere for indførsel i dag. Får vi argumentet, indfører vi reglen. Vi baserer kravene på standarder, indtil vi ønsker at skærpe kravene. Energinet: Netselskabernes brancheorganisations standarder? Deltager: Ja. Deltager: B- og C-tovejskommunikation? Energinet: Dette er allerede en del af Vi udarbejder en sammenligning mellem forskrifternes type B og forordningernes type A, og de krav der tilkommer/bortfalder og rundsender. Energinet udarbejder en oversigt over den kravmæssige konsekvens af at flytte grænsen mellem B og C til 10 MW.

OFFENTLIG HØRING OM FORSLAG TIL TÆRSKELVÆRDIER

OFFENTLIG HØRING OM FORSLAG TIL TÆRSKELVÆRDIER Offentlig høring om forslag til tærskelværdier under RfG 1/5 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

Læs mere

OPSTARTSMØDE FOR ARBEJDSGRUPPE(R) FOR RFG (REQUIREMENTS FOR GENERATORS)

OPSTARTSMØDE FOR ARBEJDSGRUPPE(R) FOR RFG (REQUIREMENTS FOR GENERATORS) 1/7 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 OPSTARTSMØDE FOR ARBEJDSGRUPPE(R) FOR RFG (REQUIREMENTS FOR GENERATORS) Ref.: AIE/MDA Tid: 25.

Læs mere

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG)

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG) 1/6 Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger

Læs mere

Energinets kommentarer/overvejelser til RfG artikel 5 om tærskelværdier.

Energinets kommentarer/overvejelser til RfG artikel 5 om tærskelværdier. Udkast til anmeldelsestekst til forslag om tærskelværdier under RfG 1/5 Energinets kommentarer/overvejelser til RfG artikel 5 om tærskelværdier. Under behandlingen af tærskelværdier har Energinet oplevet

Læs mere

SVAR PÅ HØRINGSSVAR FRA DANSK ENERGI IFT. HØ- RING OM TÆRSKELVÆRDIER UNDER RFG

SVAR PÅ HØRINGSSVAR FRA DANSK ENERGI IFT. HØ- RING OM TÆRSKELVÆRDIER UNDER RFG Svar på høringssvar fra Dansk Energi ift. høring om tærskelværdier under RfG 1/11 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT SVAR PÅ HØRINGSSVAR FRA DANSK ENERGI IFT. HØ- RING OM TÆRSKELVÆRDIER

Læs mere

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC)

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC) 1/5 Forsyningstilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby post@forsyningstilsynet.dk Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71

Læs mere

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC ER

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC ER 1/9 Til Forsyningstilsynet Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC

Læs mere

ANMELDELSE AF NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER UNDER SO GL ARTIKEL 40, STK. 5 INFORMATIONSUDVEKSLING

ANMELDELSE AF NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER UNDER SO GL ARTIKEL 40, STK. 5 INFORMATIONSUDVEKSLING ANMELDELSE AF KRAV VEDRØRENDE INFORMATIONSUDVEKSLING 1/8 FORSYNINGSTILSYNET Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Dato:

Læs mere

Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser Høringsnotat Dok. ansvarlig: MER Sekretær: SLS Sagsnr.: s2016-818 Doknr: d2018-15055-5.0 Udgivelsesdato: 06-09-2018 Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Læs mere

UDDYBENDE BEMÆRKNINGER TIL HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE FORSVARSYDELSESLEVERANDØR OG GENOPRETTELSESYDELSESLEVARANDØR

UDDYBENDE BEMÆRKNINGER TIL HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE FORSVARSYDELSESLEVERANDØR OG GENOPRETTELSESYDELSESLEVARANDØR 1/5 Til høringsparterne Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 UDDYBENDE BEMÆRKNINGER TIL HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE FORSVARSYDELSESLEVERANDØR

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED NETREGLER 2 NETREGLER HVOR KOMMER DE FRA En energipolitik for Europa 3. liberaliseringspakke Direktiv om fælles regler for det indre marked for elektricitet

Læs mere

PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND

PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND 1/5 NOTAT Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND Dato: 1. marts 2019 Forfatter: SCR/SCR Energinet

Læs mere

TILLÆG TIL MARKEDSFORSKRIFT C3: PLANHÅNDTERING - DAGLIGE PROCEDURER, NOV 2011, REV. 3

TILLÆG TIL MARKEDSFORSKRIFT C3: PLANHÅNDTERING - DAGLIGE PROCEDURER, NOV 2011, REV. 3 Tillæg til markedsforskrift C3: Planhåndtering - daglige procedurer, nov 2011, rev. 3 1/8 TILLÆG TIL MARKEDSFORSKRIFT C3: PLANHÅNDTERING - DAGLIGE PROCEDURER, NOV 2011, REV. 3 1 Tillæg for at følge GLDPM

Læs mere

Aktørmødet den 25. november 2015

Aktørmødet den 25. november 2015 Vedr. Aktørmødet den 25. november 2015 Kære deltager Nedenfor, har vi efter bedste evne, oplistet de spørgsmål/kommentarer som kom på aktørmødet den 25. november 2015. Spørgsmålene kommer i kronologisk

Læs mere

METODE FOR REGULERET PRIS FOR SYSTEMYDELSER

METODE FOR REGULERET PRIS FOR SYSTEMYDELSER 1/6 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 METODE FOR REGULERET PRIS FOR SYSTEMYDELSER ANMELDES TIL FORSYNINGSTILSYNET DEN 31. MAJ 2019 2/6

Læs mere

Indkøb af regulerkraft, specialregulering og øvrige systemydelser

Indkøb af regulerkraft, specialregulering og øvrige systemydelser Indkøb af regulerkraft, specialregulering og øvrige systemydelser Temadag hos Dansk Fjernvarme den 31. august 2015 Henning Parbo, Energinet.dk Temadag: Kraftvarmeværkers deltagelse i elmarkederne 1 Indkøb

Læs mere

Sendt til Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s Doknr: d

Sendt til Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s Doknr: d Til Forsyningstilsynet Sendt til post@forsyningstilsynet.dk Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s2016-818 Doknr: d2018-22146-3.0 12-12-2018 Høringsnotat vedr. netvirksomhedernes tekniske betingelser

Læs mere

REFERAT DIALOGMØDE 2, DEN 13. NOVEMBER 2018, MARKEDSGØRELSE OG BEHOVSVURDERING

REFERAT DIALOGMØDE 2, DEN 13. NOVEMBER 2018, MARKEDSGØRELSE OG BEHOVSVURDERING 1/6 REFERAT Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 REFERAT DIALOGMØDE 2, DEN 13. NOVEMBER 2018, MARKEDSGØRELSE OG BEHOVSVURDERING Dato: 15.

Læs mere

Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/ Kommentartype: Konklusion Generel/ Teknisk Kommentar Forslag til ændringer (kun Energinet)

Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/ Kommentartype: Konklusion Generel/ Teknisk Kommentar Forslag til ændringer (kun Energinet) Dato: 21.03.2019 Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/02848-2 Kommentarskema vedr.: Høring af national gennemførelsesforanstaltning for informationsudveksling: stationsanlæg og net Linjenr. Figur/tabel

Læs mere

ÆNDRINGER TIL KØREPLANER - TILLÆG TIL C3 - KØREPLANER - EKSTRA KRAV

ÆNDRINGER TIL KØREPLANER - TILLÆG TIL C3 - KØREPLANER - EKSTRA KRAV Ændringer til køreplaner - tillæg til C3 - køreplaner - ekstra krav 1/6 NOTAT ÆNDRINGER TIL KØREPLANER - TILLÆG TIL C3 - KØREPLANER - EKSTRA KRAV Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70

Læs mere

NETTILSLUTNINGSPROCES

NETTILSLUTNINGSPROCES NETTILSLUTNINGSPROCES Requirements for Generators (RfG-forordningen) Produktionsanlæg: D-anlæg i transmissionsnettet Kontaktpersoner: Bjarne Andersen BJA@energinet.dk Jørgen Hansen Kjær JHK@energinet.dk

Læs mere

Celleregulator Fuldskala Test 2010

Celleregulator Fuldskala Test 2010 Celleregulator Fuldskala Test 2010 Nettemadag om fremtidens elsystem 25. november 2010 Trinity hotel og konferencecenter Fredericia Per Lund Denne præsentation Baggrund og introduktion 1. test. Markedsdrift

Læs mere

ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48

ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48 Annex D - Reaktiv reguleringsegenskaber jf. artikel 20, 40 og 48 1/6 ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48 A Offentlig udgave JMI WZE MTH JPK FBN JBO 28. september 2018 REV. DESCRIPTION

Læs mere

DIALOGMØDE: MARKEDSGØRELSE OG BEHOVSVURDERING

DIALOGMØDE: MARKEDSGØRELSE OG BEHOVSVURDERING 1/6 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia REFERAT +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 DIALOGMØDE: MARKEDSGØRELSE OG BEHOVSVURDERING Tid: 25.09.18 Sted: Energinet Erritsø Dato:

Læs mere

Nettemadag. Network Codes - Nye krav og opgaver til netselskaberne. Knud Johansen og Torben Skødt, Energinet.dk

Nettemadag. Network Codes - Nye krav og opgaver til netselskaberne. Knud Johansen og Torben Skødt, Energinet.dk Nettemadag Network Codes - Nye krav og opgaver til netselskaberne Knud Johansen og Torben Skødt, Energinet.dk 03-12-2014 Net Temadag 2014 - Torben Skødt & Knud Johansen 1 Dagsorden 1. Generelt om Network

Læs mere

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af. eltransmissionsnettet m.v.

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af. eltransmissionsnettet m.v. Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Generelle bestemmelser Anvendelse af transmissionsnettet Forskrifter Planlægning Miljøberetninger Forskning-

Læs mere

Tilslutning til og samspil med elnettet Mini- og husstandsmøller

Tilslutning til og samspil med elnettet Mini- og husstandsmøller Tilslutning til og samspil med elnettet Mini- og husstandsmøller Søren Friismose Jensen Energinet.dk Indhold for dagen Husstandsmøller 11 kw (TF 3.2.1) Husstandsmøller 11 kw < P 25 kw (TF 3.2.5) Stamdata

Læs mere

Vindkraft I Danmark. Erfaringer, økonomi, marked og visioner. Energiforum EF Bergen 21. november 2007

Vindkraft I Danmark. Erfaringer, økonomi, marked og visioner. Energiforum EF Bergen 21. november 2007 Vindkraft I Danmark Erfaringer, økonomi, marked og visioner Energiforum EF Bergen 21. november 2007 Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk Danmarks energiforbrug i 25 år PJ 900 600 300 0

Læs mere

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer Dato: 07.07.2017 Samlede høringskommentarer Kommentarskema vedr.: TF 3.4.1 Elforbrugsanlæg tilsluttet over 100 kv - høringsrevision 1.3.A. Sagsnr. 17/03665 Nr. Afsnitnr. Linjenr. Figur/ tabel Kommentartype:

Læs mere

Tekniske krav til vekselrettere tilsluttet lavspænding og mellemspænding

Tekniske krav til vekselrettere tilsluttet lavspænding og mellemspænding Tekniske krav til vekselrettere tilsluttet lavspænding og mellemspænding 19. Juni 2012 v/senioringeniør Søren F. Jensen, Energinet.dk 1 Dagsorden Elproducerende anlæg 16 A/fase (11 kva) Solcelleanlæg >

Læs mere

HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE

HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 1/11 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS-

Læs mere

DIALOGMØDE 2 BEHOV OG MARKEDSGØRELSE

DIALOGMØDE 2 BEHOV OG MARKEDSGØRELSE DIALOGMØDE 2 BEHOV OG MARKEDSGØRELSE 13. november 2018 Forsyningssikkerhed og Systemydelser 1 AGENDA Tid Emne 10.00-10.15 Velkomst og opsummering fra sidst 10.15-10.45 Præsentation af behovsvurdering med

Læs mere

MØDEREFERAT - OPSTARTSMØDE ARBEJDSGRUPPER DATAUDVEKSLING/KOMMUNIKATION MØDEREFERAT REFERAT (KDJ) Tid: 28. november 2017 kl Energinet, Erritsø

MØDEREFERAT - OPSTARTSMØDE ARBEJDSGRUPPER DATAUDVEKSLING/KOMMUNIKATION MØDEREFERAT REFERAT (KDJ) Tid: 28. november 2017 kl Energinet, Erritsø 1/8 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia REFERAT +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 MØDEREFERAT - OPSTARTSMØDE ARBEJDSGRUPPER DATAUDVEKSLING/KOMMUNIKATION Dato: 29. november

Læs mere

Referat fra aktørmøde - Forslag til tærskler for maksimaleffekt for tilslutning af produktionsanlæg (EU forordning 2016/631 NC RfG)

Referat fra aktørmøde - Forslag til tærskler for maksimaleffekt for tilslutning af produktionsanlæg (EU forordning 2016/631 NC RfG) Referat fra aktørmøde - Forslag til tærskler for maksimaleffekt for tilslutning af produktionsanlæg (EU forordning 2016/631 NC RfG) Tid 14. december 2016 Sted Energinet.dk, Erritsø Deltagere Søren Holme

Læs mere

Dato: Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/ Forslag til ændringer

Dato: Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/ Forslag til ændringer Dato: 21.03.2019 Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/02847-2 Kommentarskema vedr.: Høring af national gennemførelsesforanstaltning for informationsudveksling: produktion og forbrug Linjenr. Figur/tabel

Læs mere

LEVERING AF SYSTEMYDELSER. Henning Parbo

LEVERING AF SYSTEMYDELSER. Henning Parbo LEVERING AF SYSTEMYDELSER Henning Parbo DET DANSKE ELSYSTEM INSTALLERET KAPACITET, PRIMO 2017 20 centrale kraftværker 6.150 vindmøller 4.200 MW 670 decentrale kraftvarmeværker 5.250 MW 96.000 solcelleanlæg

Læs mere

NETTILSLUTNINGSPROCES

NETTILSLUTNINGSPROCES NETTILSLUTNINGSPROCES Requirements for Generators (RfG-forordningen) Tilslutning af produktionsanlæg større end 25 MW (type D) i transmissionsnettet Bemærk: type A, B og C tilsluttes i distributionsnettet

Læs mere

PROGNOSER FOR SYSTEMYDELSER

PROGNOSER FOR SYSTEMYDELSER Prognoser for systemydelser 1/7 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT +45 70 10 22 44 info@energinet.dk Vat-no. 28 98 06 71 PROGNOSER FOR SYSTEMYDELSER Dato: 23/2 2017 INDHOLD Forfatter:

Læs mere

Front Office El. Leverandør temadag Tirsdag den 2. november 2010. Gitte Madsen (Søren F. Jensen) Sag 10/6206, Dok.

Front Office El. Leverandør temadag Tirsdag den 2. november 2010. Gitte Madsen (Søren F. Jensen) Sag 10/6206, Dok. Front Office El Leverandør temadag Tirsdag den 2. november 2010 Gitte Madsen (Søren F. Jensen) Sag 10/6206, Dok. Acadre 42487-10 1 Agenda Ny kundeportal hos Energinet.dk Front Office El Hvad og hvem er

Læs mere

Håndtering af begrænsninger i handelskapaciteten på Skagerrak-forbindelsen og levering af systemydelser

Håndtering af begrænsninger i handelskapaciteten på Skagerrak-forbindelsen og levering af systemydelser Til Energitilsynets sekretariat. Håndtering af begrænsninger i handelskapaciteten på Skagerrak-forbindelsen og levering af systemydelser 30. april 2015 SKL/SKL Dette notat beskriver håndteringen af leveringen

Læs mere

Deltagere: Pkt. 1 Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. Pkt. 2 Kort præsentation af mødedeltagerne To af mødedeltagere præsenterede sig:

Deltagere: Pkt. 1 Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. Pkt. 2 Kort præsentation af mødedeltagerne To af mødedeltagere præsenterede sig: Referat af møde vedr. koordinering af krav til nettilslutning af vindmøller afholdt hos Elkraft System Onsdag den 7. juli 2004 fra kl. 14.00 til kl. 16.00 Deltagere: Jan Havsager Jørgen Lemming Jørgen

Læs mere

3. Den 7. august 2017 anmeldte Energinet den supplerende metode, jf. bilag 2, til Sekretariatet.

3. Den 7. august 2017 anmeldte Energinet den supplerende metode, jf. bilag 2, til Sekretariatet. Energinet Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia 2. november 2017 Engros & Transmission Fremsendt via mail: hpa@energinet.dk GODKENDELSE AF SUPPLERENDE METODE TIL KOMPENSATION AF HAVVINDMØLLEPARKER VED PÅBUDT

Læs mere

Baggrundsnotat vedrørende indførelse af finansielle transmissionsrettigheds optioner

Baggrundsnotat vedrørende indførelse af finansielle transmissionsrettigheds optioner Til Energitilsynet Baggrundsnotat vedrørende indførelse af finansielle transmissionsrettigheds optioner 10. juli 2015 NFL-ELJ/DGR Energinet.dk sender hermed baggrundsnotat vedrørende overgangen fra fysiske

Læs mere

NETTILSLUTNINGSPROCES

NETTILSLUTNINGSPROCES NETTILSLUTNINGSPROCES High Voltage Direct Current Grid Connection (HVDC) Tilslutning af højspændingsjævnstrømssystemer og jævnstrømsforbundne anlæg i transmissionsnettet Dok.: 18/06308-1 Offentlig/Public

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED PRODUKTDEFINITION Spænding og Mvar 06-12-2018 2 STEPS FOR I DAG 1. Kort introduktion 2. Kortlægning af relevante principper som skal sikre et godt

Læs mere

Oplæg til fremtidig dansk. Teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling og opstilling af vindmøller

Oplæg til fremtidig dansk. Teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling og opstilling af vindmøller 10. juli 2007 Oplæg til fremtidig dansk Teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling og opstilling af vindmøller Baggrund Den nuværende danske godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling

Læs mere

Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling

Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling Dok. ansvarlig: NMJ Sekretær: Sagsnr: Doknr: 11. december 2014 Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling 1. Kortfattet beskrivelse af tariferingsmetoden Dansk Energi anmelder hermed

Læs mere

Fremtidens markedsdesign

Fremtidens markedsdesign Fremtidens markedsdesign Aktørmøde 11. oktober 2012 Thomas Elgaard 1 Fysik Marked Tanker bag projekt: Velkendt problemstilling > er undersøgt løbende Kender vi udfordringerne og potentielle løsninger på

Læs mere

ELTRANSMISSIONSTARIFFEN

ELTRANSMISSIONSTARIFFEN ELTRANSMISSIONSTARIFFEN Findes der et bedre alternativ end den nuværende? Astrid Buhr Broge Dansk Fjernvarmes temadag om tariffer 25/01/2018 1/24/2018 1 1 DEN NUVÆRENDE TARIFMODEL OG ENERGINETS OMKOSTNINGSSTRUKTUR

Læs mere

ZEB og ipower konferencen Bygninger og Smart Grid. - Fremtidige udfordringer for distributionsnettet Niels Chr.

ZEB og ipower konferencen Bygninger og Smart Grid. - Fremtidige udfordringer for distributionsnettet Niels Chr. ZEB og ipower konferencen Bygninger og Smart Grid - Fremtidige udfordringer for distributionsnettet 19-09-2012 Niels Chr. Nordentoft Agenda 1 1) Scenen: Politiske forpligtelser til mindre CO 2 -udledning

Læs mere

Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg 5. februar 2015

Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg 5. februar 2015 Formål. Med hæftet Nettilslutning af solcelleanlæg ønsker Dansk Solcelleforening, TEKNIQ og Dansk Energi at give en samlet oversigt over administrative krav og regler m.m. som gælder for nettilslutning

Læs mere

Markedsmodel 2.0. Bjarne Brendstrup Systemanalyse Energinet.dk

Markedsmodel 2.0. Bjarne Brendstrup Systemanalyse Energinet.dk Markedsmodel 2.0 Bjarne Brendstrup Systemanalyse Energinet.dk 19-08-2015 sommer skole 2015 1 Agenda 1 Baggrund for Markedsmodel 2.0 2 Fase 1: Udfordringer og mulige løsninger 3 Den europæiske ramme 4 Fase

Læs mere

Forskrift G - Diskretionspolitik og procedurer omkring datasikkerhed

Forskrift G - Diskretionspolitik og procedurer omkring datasikkerhed Forskrift G - Diskretionspolitik og procedurer omkring datasikkerhed December 2007 Rev. 1 Nov. 2006 Nov. 2006 Jan. 2007 Jan. 2007 DATE LEG BCM/MRP LEG LSO NAME Nov. 2006 DATE HEP/LEG NAME REV. DESCRIPTION

Læs mere

Det danske behov for systemydelser. Jens Møller Birkebæk Chef for Systemdrift Energinet.dk

Det danske behov for systemydelser. Jens Møller Birkebæk Chef for Systemdrift Energinet.dk Det danske behov for systemydelser Jens Møller Birkebæk Chef for Systemdrift Energinet.dk Danmark et ben i hver elektrisk lejr Energinet.dk er ansvarlig for forsyningssikkerheden i hele Danmark Kendetegn

Læs mere

Opfølgning op markedsdialog II om udbudsbetingelser for teknologineutralt udbud 2018

Opfølgning op markedsdialog II om udbudsbetingelser for teknologineutralt udbud 2018 Opfølgning op markedsdialog II om udbudsbetingelser for teknologineutralt udbud 2018 Kontor/afdeling Center for Energiressourcer Dato 30. maj 2018 J nr. 2017-1188 Energistyrelsen har sendt et udkast til

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 I medfør af 3, stk. 2, 30, 57, stk. 1, 61, 65, stk. 3, 68, nr. 1 og 73, stk. 1, i lov om fremme af vedvarende energi, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Aktørworkshop om indkøb af systembærende egenskaber D. 6. november 2015

Aktørworkshop om indkøb af systembærende egenskaber D. 6. november 2015 Aktørworkshop om indkøb af systembærende egenskaber D. 6. november 2015 1 Dagsorden 1. Velkomst 2. Energinet.dk s analyse af behovet for systembærende enheder 3. Dialog vedrørende ændring af udbudsbetingelser

Læs mere

Workshop for projektet Remote Services for CHP ForskEL projekt nr. 10242. Torsdag den 6. Januar kl. 9:00 til 15:30 Energinet.dk, Tonne Kjærsvej 65

Workshop for projektet Remote Services for CHP ForskEL projekt nr. 10242. Torsdag den 6. Januar kl. 9:00 til 15:30 Energinet.dk, Tonne Kjærsvej 65 Workshop for projektet Torsdag den 6. Januar kl. 9:00 til 15:30 Energinet.dk, Tonne Kjærsvej 65 Dagens program Formålet med projektet Hvad er formålet med 1. del af denne workshop? -At fortælle om et ForskEL

Læs mere

Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg. Version 60 MW pulje 19. marts 2015

Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg. Version 60 MW pulje 19. marts 2015 Formål. Med hæftet Nettilslutning af solcelleanlæg ønsker Dansk Solcelleforening, TEKNIQ og Dansk Energi at give en samlet oversigt over administrative krav og regler m.m. som gælder for nettilslutning

Læs mere

BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER

BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER Bilag 3 - Energinets svar til høringskommentarer 1/5 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER

Læs mere

VELKOMMEN INSTALLATØRMØDER FEBRUAR 2013 DATAHUB, ENGROSMODEL, VE JESPER KEINCKE OG BIRGIT KLØVE TEAMLEDER

VELKOMMEN INSTALLATØRMØDER FEBRUAR 2013 DATAHUB, ENGROSMODEL, VE JESPER KEINCKE OG BIRGIT KLØVE TEAMLEDER VELKOMMEN INSTALLATØRMØDER FEBRUAR 2013 DATAHUB, ENGROSMODEL, VE JESPER KEINCKE OG BIRGIT KLØVE TEAMLEDER DAGSORDEN Velkomst og præsentation DataHub o Introduktion o Levering af målere o Aflevering af

Læs mere

DONG Energy høringsvar på metodenotat om Skagerrak 4 reservation

DONG Energy høringsvar på metodenotat om Skagerrak 4 reservation Energinet.dk C/O Sisse Carlsen Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia DONG Energy Thermal Power A/S Kraftværksvej 53 7000 Fredericia Danmark Tlf. +45 99 55 11 11 Fax +45 99 55 00 11 www.dongenergy.dk CVR-nr.

Læs mere

METODE FOR COST PLUS PRISSÆTNING FOR SYSTEMYDELSER

METODE FOR COST PLUS PRISSÆTNING FOR SYSTEMYDELSER 1/6 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 METODE FOR COST PLUS PRISSÆTNING FOR SYSTEMYDELSER ANMELDES TIL FORSYNINGSTILSYNET DEN 31. MAJ 2019

Læs mere

Workshop og temadag om solceller Teknologisk Institut d. 24. november 2014 Flemming V. Kristensen fvk@energimidt.dk

Workshop og temadag om solceller Teknologisk Institut d. 24. november 2014 Flemming V. Kristensen fvk@energimidt.dk Workshop og temadag om solceller Teknologisk Institut d. 24. november 2014 Flemming V. Kristensen fvk@energimidt.dk Dagsorden Orientering om solcellelovgivningen Et bud på indhold og tidsplan Perspektiverne

Læs mere

CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER

CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER BILAG 3 26. oktober 2017 Engros & Transmission CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER SEKRETARIATET

Læs mere

ECOGRID 2.0. Præsentation af EcoGrid 2.0 s fleksibilitetsmarked for netselskaberne, Dansk Energi 2016

ECOGRID 2.0. Præsentation af EcoGrid 2.0 s fleksibilitetsmarked for netselskaberne, Dansk Energi 2016 ECOGRID 2.0 Præsentation af EcoGrid 2.0 s fleksibilitetsmarked for netselskaberne, Dansk Energi 2016 EcoGrid 2.0 er et forsknings- og demonstrationsprojekt støttet af EUDP (Energiteknologisk Udviklings-

Læs mere

Udbud af systemydelser y på markedsvilkår

Udbud af systemydelser y på markedsvilkår Udbud af systemydelser y på markedsvilkår May 21. juni 2010 Flemming Birck Pedersen flebp@dongenergy.dk gy Afdelingsleder Markedsstrategi og systemydelser DONG Energy 1 GENERATION Meget mere grøn strøm

Læs mere

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 119 Offentligt

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 119 Offentligt Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 119 Offentligt NOTAT Miljøteknologi J.nr. mst-5200-00056 Ref. Kaasm/CLF Den 16. januar 2015 Rammenotat til Folketingets Europaudvalg og Miljøudvalg vedr. Kommissionens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde, Jørgen Egholm) 8. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde, Jørgen Egholm) 8. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023362 (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde, Jørgen Egholm) 8. september 2011 K E N D E L S E Østermose BioEnergi A/S (selv) mod Energinet.dk (advokat Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg)

Læs mere

Generaldirektoratet for Handel - Arbejdsdokument UDKAST TIL RETNINGSLINJER FOR UDVÆLGELSE AF ET REFERENCELAND

Generaldirektoratet for Handel - Arbejdsdokument UDKAST TIL RETNINGSLINJER FOR UDVÆLGELSE AF ET REFERENCELAND EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ](2013) XXX draft Generaldirektoratet for Handel - Arbejdsdokument UDKAST TIL RETNINGSLINJER FOR UDVÆLGELSE AF ET REFERENCELAND DA DA I. RETSGRUNDLAG 1. I artikel

Læs mere

Solcellers potentiale i den grønne omstilling

Solcellers potentiale i den grønne omstilling Solcellekonference d. 19. maj 2017 i Silkeborg Solcellers potentiale i den grønne omstilling Forslag til forbedrede rammebetingelser Tilvæksten af vedvarende energi større end kul i 2015 Kilde: IEA Mere

Læs mere

Betingelser for deltagelse i automatisk balancering i Danmark (FRR-A)

Betingelser for deltagelse i automatisk balancering i Danmark (FRR-A) Til Danske aktører i balancemarkedet Betingelser for deltagelse i automatisk balancering i Danmark (FRR-A) 17. juli 2015 EOR/KAC Dok. 13/93066-47 1/8 Indholdsfortegelse 0. Indledning... 3 1. Tekniske betingelser...

Læs mere

Udfordringer for måling af elektrisk energi. Henrik Weldingh Dansk Energi

Udfordringer for måling af elektrisk energi. Henrik Weldingh Dansk Energi Udfordringer for måling af elektrisk energi Henrik Weldingh Dansk Energi Baggrunden Ønsket om at reducere CO 2 udslippet Ved at anvende energien intelligent Ved at udnytte vedvarende energikilder Dette

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED ARBEJDSGRUPPEMØDE Spændingsregulering 29-01-2019, Sisse Carlsen og Anders Steen Kristensen 2 DAGSORDEN Status Behovsvurdering Afstemning af Produktdefinition

Læs mere

NOTAT 10. juni 2013 Ref. Rzs/FGN Forsyning

NOTAT 10. juni 2013 Ref. Rzs/FGN Forsyning NOTAT 10. juni 2013 Ref. Rzs/FGN Forsyning Fokuseret solcelleudbygning målrettet husstande Udbygningstakten med solceller er med de gældende tilskudsregler bestemt af markedsforholdene. Støtten på 130

Læs mere

AKTØRDIALOGMØDE. Behovsvurdering og markedsgørelse. 25. september 2018, Erritsø

AKTØRDIALOGMØDE. Behovsvurdering og markedsgørelse. 25. september 2018, Erritsø AKTØRDIALOGMØDE Behovsvurdering og markedsgørelse 25. september 2018, Erritsø 1 VELKOMMEN OG PRÆSENTATION AF AGENDA Tid Punkt 13:00-13:10 Velkomst og præsentation af dagensagenda 13:10-13:40 Ny elforsyningslov

Læs mere

AKTØRMØDE SO GL OG NC ER - MØDEREFERAT

AKTØRMØDE SO GL OG NC ER - MØDEREFERAT 1/7 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia REFERAT +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 2017.09.06 - AKTØRMØDE SO GL OG NC ER - MØDEREFERAT Dato: 8. september 2017 Forfatter:

Læs mere

Der er foretaget en række mindre ændringer, herunder redaktionelle og lovtekniske ændringer i ændringsbekendtgørelsen.

Der er foretaget en række mindre ændringer, herunder redaktionelle og lovtekniske ændringer i ændringsbekendtgørelsen. Kontor/afdeling FOR Dato 13. december 2018 J nr. 2018-2460 /eko/kni/mhu Høringsnotat vedrørende udkast til ændring af bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af eltransmissionsnettet

Læs mere

ANMELDELSERNE SAMMENFATTET

ANMELDELSERNE SAMMENFATTET 2. juni 2017 Engros & Transmission ANMELDELSERNE SAMMENFATTET REFERAT ENERGINET.DKS ANMELDELSER 1. Som beskrevet i afgørelsen om fjernelse af krav til online måling og ændring af gældende metode for indkøb

Læs mere

ENERGINET.DK S METODER FOR FLEXAFREGNING TILLÆG VEDR. ÅRSBASERET NETTOAFREGNING (BILAG 1)

ENERGINET.DK S METODER FOR FLEXAFREGNING TILLÆG VEDR. ÅRSBASERET NETTOAFREGNING (BILAG 1) Energinet.dk s metoder for flexafregning tillæg vedr. årsbaseret nettoafregning (bilag 1) 1/7 Til Sekretariatet for Energitilsynet NOTAT Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 274/6 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/1638 af 13. juli 2018 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR 14. januar 2016 Engros & Transmission 15/09396-1 PCO SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 1. I denne sag skal Sekretariatet for Energitilsynet (SET) tage stilling

Læs mere

Fokus for energianalyser 2016

Fokus for energianalyser 2016 4. januar 2016 Fokus for energianalyser 2016 Energianalyser er grundlag for Energinet.dk s planlægning Et grundigt analysearbejde er en nødvendig forudsætning for en vellykket planlægning og drift og i

Læs mere

Solcelleanlæg Måling og kvalitetssikring

Solcelleanlæg Måling og kvalitetssikring Solcelleanlæg Måling og kvalitetssikring Ivan Katic, Energi & Klima Søren Poulsen, Energi & Klima ik@teknologisk.dk sop@teknologisk.dk Hvilket niveau? Komponenter Moduler Inverter BOS Anlæg Konfiguration

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 311 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 311 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 311 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Christiansborg 1240 København K Ministeren Dato 30. juni 2017 J

Læs mere

Engrosmodellen. Teknik- og implementeringsgruppen. Møde Februar

Engrosmodellen. Teknik- og implementeringsgruppen. Møde Februar Engrosmodellen Teknik- og implementeringsgruppen Møde 30 4. Februar 2016 14-15488-71 1 Agenda 1. Etablering af Change Advisory Board 2. Leveranceplan kommentarer og holdninger 3. Eventuelt 14-15488-71

Læs mere

Lov om ændring af lov om elforsyning

Lov om ændring af lov om elforsyning LOV nr 505 af 17/06/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima- og Energimin., Energistyrelsen, j.nr. 020210/20007-0020 Senere

Læs mere

Afgørelse om regler for dimensionering af FRR, SO GL artikel 157, stk. 1

Afgørelse om regler for dimensionering af FRR, SO GL artikel 157, stk. 1 7. august 2019 Afgørelse om regler for dimensionering af FRR, SO GL artikel 157, stk. 1 RESUMÉ I medfør af forordning (EU) 2017/1485 af 2. august 2017 om fastsættelse af retningslinjer for drift af elektricitetstransmissionssystemer

Læs mere

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [adresse 1] - GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag. [Navn] [Adresse] [Adresse]

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [adresse 1] - GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag. [Navn] [Adresse] [Adresse] [Navn] [Adresse] [Adresse] Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [adresse 1] - GSRN-nr. [XXX] Under henvisning til din anmodning om årsbaseret nettoafregning af 4. december

Læs mere

Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse

Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse Til Energitilsynets sekretariat Att.: Henrik Thomsen Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse 20. september

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE Energinet, 13. december 2018 Teknik- og implementeringsgruppemøde 13. december 2018 INDLEDNING DataHub er en del

Læs mere

Afgørelse om godkendelse af centrale organisatoriske krav, roller og ansvarsområder

Afgørelse om godkendelse af centrale organisatoriske krav, roller og ansvarsområder Afgørelse om godkendelse af centrale organisatoriske krav, roller og ansvarsområder i forbindelse med dataudveksling (KORRR) 18. januar 2019 Ret & Administration 18/17983, 18/09551 THWI, LULI INDLEDNING

Læs mere

Metodeanmeldelse af markedsforskrift F1 EDIkommunikation

Metodeanmeldelse af markedsforskrift F1 EDIkommunikation Til Energitilsynet Metodeanmeldelse af markedsforskrift F1 EDIkommunikation med DataHub i elmarkedet Juni 2014 HBK/ADA Energinet.dk skal ifølge Energistyrelsens bekendtgørelse nr. 1085 af 20. september

Læs mere

Hovedpunkter fra konference om solelparker i Danmark

Hovedpunkter fra konference om solelparker i Danmark Hovedpunkter fra konference om solelparker i Danmark VE NET SOL, konference: Solelparker i Danmark VE NET SOL som er en gruppe under Forsknings og Innovationsstyrelsens Innovationsnetværk VE NET SOL, har

Læs mere

Normaldriftsreserver anvendes til at opretholde normale driftsforhold og er aktive i alle driftstimer. Normaldriftsreserver består af:

Normaldriftsreserver anvendes til at opretholde normale driftsforhold og er aktive i alle driftstimer. Normaldriftsreserver består af: Til Fra Kopi Energitilsynet Henrik Thomsen Energinet.dk Annette Ikast Per Johansen Pia Houbak Indkøb af systemydelser for 2005 1. november 2005 1. Behov for systemydelser Fastsættelse af behovet for systemydelser

Læs mere

1. At sikre backup for leverance af FRR-A via SK4 2. At forberede det danske marked for FRR-A til fremtidig, international handel

1. At sikre backup for leverance af FRR-A via SK4 2. At forberede det danske marked for FRR-A til fremtidig, international handel Til Energitilsynet Anmeldelse af metode for indkøb af leveringsevne for sekundær reserve (FRR-A) Med henvisning til Elforsyningslovens 73a anmoder Energinet.dk hermed Energitilsynet om godkendelse af metode

Læs mere

NETTILSLUTNINGSPROCES

NETTILSLUTNINGSPROCES NETTILSLUTNINGSPROCES Demand Connection Code (DCC-forordningen) Tilslutning af forbrugs- og distributionssystemer i transmissionsnettet Dok.: 18/06023-1 Offentlig/Public Revision 1, februar 2019 1 NETTILSLUTNING

Læs mere

Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser [Kommentarer] Til interessepartnere Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: Sagsnr: s2016-392 Doknr: d2018-11930-3.0 20-07-2018 Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Læs mere

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Felter med en skal udfyldes. Navn E-mailadresse Indledning 1 Hvis en virksomhed lovligt sælger et produkt

Læs mere

Nettilslutning af vindmøller i Danmark

Nettilslutning af vindmøller i Danmark Nettilslutning af vindmøller i Danmark - et studie af godkendelsesproceduren for type- og projektgodkendelse af vindmøller i Danmark Præsentation af specialkursus v. Peter Hansen Stud.polyt., s041944 Rejseby

Læs mere