BALLERUP.DK. Idrætspolitik Idræt, motion og fællesskab for alle

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BALLERUP.DK. Idrætspolitik Idræt, motion og fællesskab for alle"

Transkript

1 BALLERUP.DK Idrætspolitik Idræt, motion og fællesskab for alle

2 INDHOLD Indledning 04 Om politikken 06 Vision 08 Værdier 10 - Fællesskab og inddragelse 11 - Mangfoldighed og dialog 12 - Samskabelse og engagement 13 - Nytænkning og samarbejde 14 Idrætspolitikkens temaer 16 - Foreningslivet 17 - Idræt for alle 18 - Idræt og sundhed 19 - Idræt, skoler og institutioner 20 - Faciliteter og byens rum 21 - Elite- og talentudvikling 22 - Idrætsbegivenheder 23 Efterord 24 Faktaark 26 dræt, motion og f Foto: Klaus Sletting Jensen m.fl.

3 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIK 03 FORORD TOM S. NIELSEN FORMAND FOR KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET Kære borgere, foreningsfolk og alle andre interesserede idrætsmennesker. Jeg er glad for på Kommunalbestyrelsens vegne at præsentere Ballerup Kommunes idrætspolitik, som skal sætte retning på de kommende fire års indsats på idrætsområdet. Idrætspolitikken er en ramme, hvor det overordnede mål er idræt for alle. Vi forsøger at favne bredt og har derfor besluttet os for at fokusere på hele syv forskellige temaer, nemlig foreningslivet, idræt for alle, idræt og sundhed, idræt, skoler og institutioner, faciliteter og byens rum, elite- og talentudvikling og idrætsbegivenheder. Som det tydeligt fremgår, så ligger der store og spændende opgaver foran os, opgaver vi kun kan løse i fællesskab. Heldigvis er udgangspunktet for at nå de ambitiøse mål godt, ikke mindst på grund af et bredtfavnende og velfungerende foreningsliv og gode fysiske rammer, både når det gælder de formelle idrætsanlæg, og når det gælder mulighederne for at dyrke idræt og motion i byens rum. Nu forestår som det første en dialog om de konkrete indsatser og de nødvendige prioriteringer. I nogle tilfælde kan der være tale om videreførelse af igangværende aktiviteter og i andre tilfælde helt nye indsatser, der kan udspringe af de mange forandringer, der i disse år sker i borgernes idrætsvaner og de heraf følgende behov for udvikling af nye og forandring af allerede eksisterende idrætstilbud og idrætsfaciliteter. For os i Kommunalbestyrelsen er det vigtigt, at idrætspolitikken er for alle, og at udmøntningen af idrætspolitikken sker i et samarbejde med alle de mange forskellige interessenter, så vi kan skabe en god balance i de mange hensyn, der skal tages, når vi skal prioritere alle de mange, der naturligvis og heldigvis vil komme. Vi glæder os til de kommende års samarbejde om at gøre idrætspolitikken levende, hvor de mange gode og ambitiøse mål bliver til konkrete aktiviteter og indsatser, til glæde for os alle uanset alder, køn, forudsætninger og interesser. ællesskab for alle

4 Ballerup Kommune er kendt for et rigt og alsidigt idrætsliv, hvor der er plads til både bredde- og eliteidræt, selvorganiseret idræt i byens rum og de rekreative områder og i de kommercielle fitnesscentre.

5 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIK 05 INDLEDNING Borgernes og foreningernes idrætsaktivitet understøttes af en helhedsorienteret kommunal planlægning, hvad enten det drejer sig om strategien for etablering af egentlige idrætsanlæg eller kommuneog bydelsplanlægning, der tager hensyn til et liv i bevægelse for kommunens borgere. Ballerup Kommune har en god facilitetsdækning, med store centralt placerede anlæg, bl.a. svømmehal, fodboldstadion, idræts- og atletikanlæg og Ballerup Super Arena og mindre lokalt placerede idrætsanlæg, med bl.a. gymnastiksale, haller og svømmesale i tilknytning til kommunens skoler. Ballerup Kommune samarbejder bredt omkring idrætten, lige fra et samarbejde med det lokale foreningsliv til samarbejde med de nationale idrætsforbund, blandt andre Danmarks Idrætsforbund, Team Danmark, DGI, Sport Event Denmark og diverse specialforbund. Ballerup Kommune er blandt andet én af 22 Team Danmark Elitekommuner. Ballerup Kommune har en lang tradition for at have et attraktivt, mangfoldigt og velfungerende idrætsliv. Vi er kendt for at være en progressiv og nytænkende kommune med kort afstand fra beslutning til handling. Vi er kendt som en kommune med en stærk idrætsprofil ikke mindst takket være et stærkt foreningsliv, der organiserer mange tusinde idrætsudøvere i alle aldre. Men vi ser også en stadig større gruppe af selvorganiserede udøvere benytte vores faciliteter, og dem skal vi også være noget for. Idrætsområdet besidder en egen værdi men kan også spille en vigtig rolle som løftestang for indsatser på andre politikområder. At arbejde på tværs af områder og samtænke indsatser er centralt for at skabe en by i balance. Idrætspolitikken skal derfor også bidrage til at realisere kommunens overordnede vision og konkret medvirke til at binde idrætslivet sammen med byudviklingen, folkesundhedsindsatsen og indsatser på integrations- og socialområdet.

6 06 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIK DET VI VED IDRÆTTEN HAR DET GODT Ballerup Kommune gennemførte i 2015 i samarbejde med Idrættens Analyseinstitut en stor idrætsundersøgelse med det formål at afdække borgernes idrætsvaner, idrætsfaciliteternes benyttelse og foreningslivets tilstand. Undersøgelsen afdækker tingenes tilstand og skal bruges til at sætte retning på denne idrætspolitik og fungere som baggrund for de kommende års indsatser og prioriteringer på idrætsområdet. Grundlæggende har idrætten det godt i Ballerup Kommune. Der er generelt mange borgere, der dyrker regelmæssig motion og bevæger sig frit imellem idrættens forskellige arenaer, som kan koges ned til tre; nemlig selvorganiseret motion i byens rum og kommunens mange rekreative områder, de kommercielle fitnesscentre, og den helt store aktør, særligt på børne- og ungdomsområdet, er det blomstrende foreningsliv, som organiserer langt størsteparten af alle børn og unge. For de åriges vedkommende dyrker 72 % af alle idræt i en forening. Disse overordnede konklusioner dækker naturligvis over demografiske og sociale forskelle i idrætsdeltagelsen og foreningstilknytningen. Det vil vi gerne forsøge at ændre på.

7 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIK 07 TILFREDSHED MED FACILITETER ANBEFALINGER Når det handler om facilitetsdækningen, hvad end det handler om de lokale anlæg eller de centralt placerede anlæg, så er der en generel stor tilfredshed blandt brugerne med dækningen. Renovering og opdatering af idrætshallerne, bedre faciliteter til foreningernes vigtige sociale aktiviteter og bedre adgang til kommunens idrætsanlæg for de borgere, som ikke er medlem af en forening og gerne mod en mindre betaling efterspørges dog. Kommunens strategi for etablering af idrætsanlæg i tilknytning til kommunens skoler har såvel store økonomiske fordele samt som udgangspunkt for et tæt samarbejde mellem skole, institution og forening. Men det rummer også mindre ulemper, eksempelvis foreningsaktivitet i dagtimerne, som nogen steder er vanskelige at finde plads til. Overordnet er det rapportens anbefaling, at Ballerup Kommune fortsætter i sit nuværende idrætspolitiske spor, men at vi udbygger og udfordrer de eksisterende strukturer. Rapporten peger dog på tre indsatsområder, som samlet set kan udvikle idrættens rammebetingelser i Ballerup Kommune til glæde for borgerne, uanset organiseringsform: De eksisterende faciliteter imødekommer generelt brugernes behov, men optimeringstiltag vil gøre, at anlæggene kan rumme endnu flere aktive og aktiviteter. Det handler blandt andet om renovering og forbedring af atmosfæren og bedre mulighed for at udvikle foreningernes sociale liv. Foreningslivet spiller en helt central rolle i Ballerup Kommunes idrætspolitik, men de kommercielle aktører sætter foreningerne under pres. Særligt har foreningslivet svært ved at fastholde teenagegruppen, som efterspørger mere fleksible idrætstilbud. Ballerup Kommune skal udfordre og understøtte foreningslivets nytænkning, så det får øje på de uudnyttede potentialer, herunder i forhold til rekruttering af nye målgrupper, rekruttering af ledere, og udvikling af sine aktiviteter i forhold til borgernes ønsker og behov. Med dette udgangspunkt er det vores ønske og vores ambition at gøre Ballerup Kommune til et endnu bedre sted for alle, uanset interesser og forudsætninger, at dyrke idræt og motion.

8 08 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIK OM POLITIKKEN VISION Idrætspolitikken skal danne grundlag for de politiske prioriteringer og indsatsen i almindelighed på idrætsområdet i perioden Politikken er således både et politisk værktøj og et arbejdsredskab for kommunens ansatte på idrætsområdet, både i dialogen og samarbejdet med det lokale foreningsliv og borgere i almindelighed, men også i forhold til indsatser på tilstødende politikområder såsom sundhedsområdet og skole- og institutionsområdet. Politikken er en invitation til samarbejde om at nå det fælles mål idræt for alle. Politikken er bygget op om syv temaer, som sætter rammerne for de konkrete indsatser, og som tager afsæt i den store idrætsundersøgelse, som Ballerup Kommune fik gennemført i Følgende temaer er valgt: FORENINGSLIVET IDRÆT FOR ALLE IDRÆT OG SUNDHED IDRÆT, SKOLER OG INSTITUTIONER FACILITETER OG BYENS RUM ELITE- OG TALENTUDVIKLING IDRÆTSBEGIVENHEDER Ballerup Kommune vil med sin idrætspolitik sikre, at alle borgere, uanset forudsætninger, alder, køn og etnicitet har de bedste rammer for at dyrke idræt og motion. Ballerup Kommune vil have fleksible, egnede og tilgængelige idrætsfaciliteter, ligesom vi vil have de bedste muligheder for, at borgerne kan benytte byens rum og rekreative områder til idræt og motion, alene eller sammen med andre. Ballerup Kommune vil samarbejde med alle, der arbejder målrettet for at realisere denne vision, det være sig foreninger, selvorganiserede borgere og kommercielle idrætsaktører, der sammen udgør det hele idrætsbillede. Ballerup Kommune vil i særlig grad understøtte samarbejdet med det vidtforgrenede foreningsliv, eftersom det rummer andre kvaliteter end idræt, som Ballerup Kommune sætter højt, såsom frivillighed og socialt engagement. DET ER BALLERUP KOMMUNES VISION, AT: Det er let at komme til at dyrke idræt Alle borgere har mulighed for at dyrke idræt - hele livet Foreninger mødes af Ballerup Kommune med god service og et minimum af bureaukrati Ballerup Kommunes idrætsfaciliteter er egnede og tilgængelige for alle Der er et nært samarbejde mellem foreningslivet, skoler og institutioner om at øge børn og unges idrætsdeltagelse Ballerup Kommune er et godt sted at udvikle sit idrætstalent I Ballerup Kommune går idræt, sundhed og inklusion hånd i hånd Ballerup Kommune brander sig gennem store internationale eller lokalt forankrede idrætsbegivenheder Efter temaerne følger formulering af handleplaner, der skal sikre, at idrætslivet er noget, der leves. Handleplanerne er noget, Ballerup Kommune vil formulere i tæt dialog med interessenterne indenfor idrætsområdet.

9 VÆRDIER For at skabe sammenhæng mellem Kultur- og Fritidspolitikken og Idrætspolitikken i Ballerup Kommune, bygger idrætspolitikken på de samme grundværdier som Kultur- og Fritidspolitikken gør: FÆLLESSKAB OG INDDRAGELSE Idrætten rummer utallige muligheder for samvær og fællesskab, både gennem den konkrete aktivitet, man dyrker, og gennem det sociale samvær og det netværk, der opstår når mennesker mødes. Ballerup Kommune medvirker ved at skabe rammer og gøre det let for mennesker at mødes om en fælles interesse, mens den enkelte borger eller sammen med andre har ansvaret for at udfylde denne ramme. MANGFOLDIGHED OG DIALOG Alle mennesker er forskellige, og derfor er formålet med og interessen for at dyrke idræt forskellig. Det er vigtigt, at idrætten har plads til alle uanset forudsætninger, alder, køn og etnicitet og at udvikling sker i tæt samspil med borgerne. Vi ønsker at dyrke forskelligheden, og vi vil lade os udfordre og udvise anerkendelse, også når vi møder ønsker og støder på behov, vi ikke allerede kender til. SAMSKABELSE OG ENGAGEMENT Det at udvikle idrætten og idrættens rammevilkår er en fælles forpligtelse, der kræver åbenhed, initiativ og engagement. Ballerup Kommune ønsker at engagere sig aktivt i denne udvikling - sammen med andre, borgere, foreninger og hvem, der ellers byder ind. I Ballerup Kommune skal det være let at udvise initiativ. NYTÆNKNING OG SAMARBEJDE I Ballerup Kommune arbejder vi sammen med alle, der arbejder for at skabe de bedste rammer for borgernes idrætsudfoldelse. Vi vil deltage aktivt i at skabe udvikling og gennemføre de nødvendige forandringer borgernes ændrede idrætsvaner kræver, og vi vil prioritere indsatser, der skaber mest mulig idræt for alle. Vi vil åbent dele vores viden og erfaringer med alle, der arbejder for at skabe de bedste betingelser for borgernes idrætsudfoldelse. Vi ønsker at gå på opdagelse i idrætsverdenen og udvise åbenhed og mod, det skaber plads til idrættens innovatører.

10 10 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIKKENS TEMAER FORENINGSLIVET I Ballerup Kommune vil vi Styrke dialogen med foreningerne i forhold til at udvikle rammerne for deres eget virke Understøtte foreningernes arbejde med at udvikle (fleksible) idrætstilbud, der afspejler borgernes nye ønsker og behov Understøtte foreningernes arbejde med at udvikle idrætstilbud til særlige målgrupper eksempelvis gennem uddannelse og målrettede tilskud Understøtte foreningernes arbejde med at udvikle konkrete rekrutteringsstrategier for at skaffe flere ledere såvel som medlemmer Understøtte borgernes adgang til foreningsfællesskabet Styrke samarbejdet med brugerråd og paraplyorganisationer Gøre foreningslivet tilgængeligt for borgere med særlige behov Udvikle meningsfulde partnerskaber mellem foreninger og andre sektorer for at medvirke til at løse væsentlige samfundsmæssige opgaver Skabe rammer for foreningernes samarbejde på tværs Det frivillige arbejde danner grundlag for foreningernes uegennyttige indsats - til glæde for borgere i alle aldre og til glæde for samfundet som helhed UDFORDRING Foreningslivet står i dag med store udfordringer. Den stigende individualisering i samfundet gør, at foreningen som institution er under pres. Samfundsudviklingen gør, at foreninger under ét må udvikle sine aktiviteter og sin måde at organisere sig på for også fremover at fastholde og udvikle sin store betydning for den enkelte og for fællesskabet. Foreningslivet er udfordret på rekrutteringen af frivillige trænere og ledere, særligt i forhold til de tungere lederopgaver såsom bestyrelsesarbejdet. Ganske få foreninger har en bevidst strategi for deres rekrutteringsindsats, ligesom de færreste foreninger har fokus på åben ledelse og inddragelse af medlemmerne i store beslutninger. Samtidig er foreningslivet udfordret af et stort medlemsfrafald blandt teenagere, som blandt andet kunne afhjælpes gennem tilpasning af eksisterende aktiviteter og udvikling af nye. Netop fordi foreningerne i langt højere grad end tidligere betragtes som en samfundsmæssig ressource, eksempelvis ved løsning af opgaver indenfor sundhedsområdet, er det vigtigt at fastholde respekten for foreningernes formål og autonomi. Vi er opmærksomme på, at det fortsat skal være lysten, der driver værket. I Ballerup Kommune ønsker vi at fastholde, men samtidig udvikle det mangfoldige foreningsliv, vi har. Det skal ske gennem rådgivning, effektiv sagsbehandling, konkrete samarbejds- og udviklingsprojekter med foreninger, og via en fortsat inddragelse af foreninger og frivillige, som vi i forvejen har en god tradition for.

11 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIK 11 Det frivillige arbejde danner grundlag for foreningernes uegennyttige indsats - til glæde for borgere i alle aldre - og til glæde for samfundet som helhed. Uden dette frivillige arbejde ville foreningerne ikke kunne fungere, og det vil være et stort tab, fordi frivilligheden er af helt central værdi, da den skaber sammenhængskraft og demokratisk dannelse. Foreningslivet er blandt andet karakteriseret ved at være åbent for alle, der tilslutter sig foreningens formål. Et inkluderende foreningsliv giver den enkelte borger en unik mulighed for at være eller blive en del af et forpligtende fællesskab, der rummer meget mere end deltagelse i selve aktiviteten. Undersøgelser viser, at antallet af frivillige er forholdsvis konstant i det danske foreningsliv, og der er optimisme i forhold til også i fremtiden at kunne skaffe tilstrækkeligt mange ledere, om end det er en vanskelig og tidskrævende opgave. Samtidig viser det sig, at åbenhed i foreningen, overskuelighed i forhold til den opgave, der skal løses, og en målrettet strategi, virker. Ballerup Kommune ser foreningslivet som en helt central samarbejdspartner i forhold til at tilbyde et mangfoldigt idrætsliv med plads til alle. Vi vil bakke op om foreningslivet ved at levere god service, gode og velegnede faciliteter, hjælp til udvikling og indgåelse af forpligtende samarbejdsaftaler. Vi vil fortsat inddrage og samarbejde med foreningslivet om idrætsforeningernes fortsatte udvikling.

12 12 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIKKENS TEMAER IDRÆT FOR ALLE I Ballerup Kommune vil vi Sikre den bedst mulige udnyttelse af kommunens idrætsanlæg herunder også at anvise ledig tid til selvorganiserede aktiviteter Understøtte foreningernes arbejde med at udvikle nye aktiviteter, der passer til medlemmernes/borgernes ønsker og behov Altid indtænke idræt og bevægelse i byplanlægningen Reducere den sociale ulighed i idrætsdeltagelse Sikre gode og relevante idrætstilbud til borgere med særlige behov Understøtte idræt for alle med målrettede tilskud Indgå partnerskabsaftaler med foreninger om at inkludere nye målgrupper med særlige behov Etablerer fritidsvejlederordninger i samarbejde med skoler og institutioner for at lette adgangen til foreningsdeltagelse Tilbyde uddannelse og kompetenceudvikling til foreningsledere med henblik på at kunne modtage nye målgrupper i foreningen UDFORDRING Der er en stor social ulighed i idrætsdeltagelsen, ligesom borgere af anden kulturel baggrund end dansk er underrepræsenterede i foreningslivet. Dertil kommer, at borgere med særlige behov har svært ved at finde egnede idrætstilbud. Udviklingen i borgernes idrætsvaner stiller nye krav til indretningen af idrætsfaciliteter. Væksten i den selvorganiserede idrætsaktivitet stiller krav til indretning af og adgang til byens rum og rekreative områder. Samtidig er der behov for en mere effektiv udnyttelse af idrætsanlæggene ikke mindst hvis borgernes foreningsdeltagelse i de kommende år forøges. Idræt for alle handler i høj grad om breddeidræt, hvor mennesker med vidt forskellig baggrund mødes for at være sammen og dyrke idræt

13 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIK 13 Rigtig mange borgere dyrker idræt og motion, i foreningen, i fitnesscentret, i byens rum eller i kommunens rekreative områder. Idræt og motion har en stor og meget positiv betydning for den enkelte og for samfundet som helhed, hvad enten det foregår i foreningen, i fitnesscentret eller på egen hånd. Den medvirker til at skabe glæde gennem bevægelse, forbedre sundheden, inkludere nye grupper og øge sammenhængskraften i vores samfund. Særligt idræt i foreningen rummer kvaliteter af stor samfundsmæssig betydning som kulturbærer og som mødested for mennesker på tværs af alder, køn og kultur. Idræt for alle handler i høj grad om breddeidræt, hvor mennesker med vidt forskellig baggrund mødes for at være sammen og dyrke idræt. Ballerup Kommune ønsker at styrke alle borgeres muligheder for at dyrke idræt.

14 14 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIKKENS TEMAER IDRÆT, SKOLER OG INSTITUTIONER I Ballerup Kommune vil vi Udvikle både foreningen og skolen/institutionens faglighed og grundforudsætninger Udvikle et nært samarbejde mellem skole, institution og forening med henblik på at sikre børn og unge et aktivt idrætsliv den åbne skole og skolesport Udnytte de lokale brugerråd til at skabe netværk med fokus på udveksling af erfaringer og viden om børn og unges ønsker og behov herunder ikke mindst i forhold til udskolingsårgangene, som forlader foreningslivet (teenageårgangene) Udvikle erfaringer gennem konkrete samarbejdsprojekter/ partnerskaber Dele viden om idræt og undervisning i foreningen og i skolen Videreudvikle Hedegårdsskolen som idrætsskole. UDFORDRING Der er en meget stor social ulighed i børn og unges idrætsdeltagelse, herunder også en markant underrepræsentation af socialt udfordrede børn og unge i foreningslivet. At arbejde for at mindske denne ulighed kræver samarbejde mellem skole/institution og foreningsliv. En udfordring er at sikre et godt og konstruktivt møde mellem den frivillige og den fagprofessionelle verden for at samarbejde om at udvikle gode idrætsvaner blandt alle børn og unge. Det kræver fokus på kvalitet og uddannelse men også økonomiske midler til at realisere samarbejdet. Samtidig er der en særlig udfordring med at inkludere børn og unge med særlige behov i foreningslivet og sikre den rigtige ramme og de rigtige kompetencer i foreningen til at kunne håndtere denne opgave. Mødet mellem skole/institution og forening kræver en grundlæggende anerkendelse af hinandens faglighed, tilgang til idrætten og udvikling af konkrete samarbejdsmodeller

15 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIK 15 Folkeskolereformen har sat fokus på samarbejdet mellem skole og det omkringliggende samfund, herunder ikke mindst det frivillige foreningsliv, der har en vigtig rolle at spille i forhold til børn og unges trivsel, læring og sundhed. Særligt i forhold til den understøttende undervisning er der et rum for samarbejde, ligesom der i Ballerup Kommune er et vigtigt samarbejde omkring de fælles faciliteter. Mødet mellem skole/institution og forening kræver en grundlæggende anerkendelse af hinandens faglighed, tilgang til idrætten og udvikling af konkrete samarbejdsmodeller. Et sted at mødes er ved præsentation og aktiviteter i skolen af foreningerne. Et andet sted for parterne at mødes kunne være om fælles uddannelse indenfor pædagogik og metodeudvikling i forhold til idræt og bevægelse. Den længere skoledag for børn og unge kan på sigt være et område, der vil påvirke foreningslivet, herunder blandt andet i forhold til, hvornår foreningsaktiviteterne kan begynde, ligesom det måske også på sigt kan medføre frafald i foreningslivet. Det er en udvikling, vi vil følge tæt.

16 16 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIKKENS TEMAER FACILITETER OG BYENS RUM I Ballerup Kommune vil vi Forbedre/udbygge samarbejdet omkring den fælles anvendelse af kommunens idrætsfaciliteter Forbedre udnyttelsen af kommunens idrætsanlæg Renovere og modernisere kommunens idrætsanlæg, særligt en kvalificering af rammerne omkring foreningernes sociale aktiviteter omkring idrætshallerne ved kommunens skoler Informere om mulighederne for idræt og motion i byens rum og i de rekreative områder I Ballerup Kommune arbejder vi med en strategi om mindre anlæg/idrætshaller lokalt, og større specialiserede idrætsanlæg centralt placeret UDFORDRING Rammerne for kultur- og fritidslivet er i høj grad defineret af kommunale bygninger som skoler, idrætsanlæg, haller, foreningshuse og de kulturelle institutioner. Vilkårene for benyttelsen af disse bygninger forandres i takt med ændrede vaner og tendenser, nye brugere og brugertyper kommer til, og ejendomsmassen nedjusteres. Traditionelle løsninger er ikke svaret på disse udfordringer. Det stiller krav til, at vi nytænker anvendelsen og metoderne. Generelt er der et behov for en større overensstemmelse mellem foreningernes bookede tider og det faktisk benyttede. Efterspørgslen vil i vid udstrækning kunne opfyldes gennem en mere intensiv anvendelse og et større fremmøde til bookede tider. Nogle foreningers aktiviteter i dagtimerne støder i et vist omfang sammen med skole- og institutionsaktiviteter. Det kræver planlægning og fleksibilitet for parterne at håndtere denne udfordring. Endelig er der generelt omkring idrætshallerne for få faciliteter til foreningernes sociale aktiviteter, som er af afgørende betydning for at have en levende og socialt velfungerende forening med evner og muligheder for at fastholde medlemmerne.

17 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIK 17 Overordnet set råder Ballerup Kommune over tilstrækkelige idrætsfaciliteter, der imødekommer borgernes ønsker og behov. Ændret brugeradfærd, ikke mindst forårsaget af længere skoledage og de frivillige træneres arbejdstider, gør, at den aktive anvendelse af idrætsanlæggene primært sker i tidsrummet mod tidligere Dette indsnævrede tidsinterval kræver en anden og mere effektiv planlægning. I Ballerup Kommune arbejder vi med en strategi om mindre anlæg/idrætshaller lokalt, og større specialiserede idrætsanlæg centralt placeret. En strategi der nyder opbakning blandt brugerne. Idrætsfaciliteternes vedligeholdelsestand og indretning har betydning for oplevelsen af, hvor godt det er at bo og udøve sin motion/idræt i kommunen. I Ballerup Kommune er vi opmærksomme på dette, og vi vil fortsat have fokus på vigtigheden af, at idrætsfaciliteterne løbende bliver renoveret og moderniseret og er tidssvarende. Ændringerne i borgernes idrætsvaner gør, at byens rum og de rekreative områder i større og større grad danner rammen om de voksnes idræts- og motionsaktivitet, og det stiller krav til den kommunale planlægning og vedligeholdelse. Vi ser i disse år en fortsat øget tilstrømning til fitnesscentre, som nu er mange voksnes foretrukne motionsform. Det hilser vi velkomment, idet vi betragter denne motionsform som et supplement til de kommunale tilbud og muligheder.

18 18 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIKKENS TEMAER ELITE- OG TALENTUDVIKLING I Ballerup Kommune vil vi Sikre gode trænings- og instruktionsmuligheder for talent- og eliteudøvere Sikre en idrætspolitisk forsvarlig udvikling af eliteidræt Sikre en forsvarlig udvikling af talenter og eliteudøvere, fysisk, personligt såvel som socialt Varetage en ansvarlig talentrekruttering/ identifikation og udvikling Tilvejebringe gode uddannelsestilbud til talent- og eliteudøvere Etablere arbejdsmæssige og sociale støtteforanstaltninger for eliteudøvere Styrke Team Ballerup yderligere Tilvejebringe gode muligheder for at få en ungdomsbolig. UDFORDRING Arbejdet med ansvarlig udvikling af talenter og eliteudøvere kræver en høj grad af koordinering for at få en travl hverdag til at hænge sammen for atleten. Det kræver en tæt dialog mellem træner, atlet og uddannelsesinstitution og en høj grad af fleksibilitet fra alle parter for at atleten kan fungere og præstere både i skolen/ ungdomsuddannelsen, med venner og familie og på banen. Træneren er helt afgørende for talentets udvikling, og derfor kræves der både idrætsfaglige og sociale kompetencer for at sikre, at atleten trives i sin hverdag. Eftersom mange atleter flytter til kommunen for at blive en del af et udviklende talentmiljø, er adgangen til at få en ungdomsbolig vigtig. Endelig er det helt afgørende, at der er adgang til egnede træningsfaciliteter og i tilstrækkeligt omfang. Ballerup Kommune betragter elite- og talenttilbuddene som en vigtig del af det at være en moderne kommune

19 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIK 19 I Ballerup Kommune er elite- og talentudvikling en integreret del af idrætspolitikken og i det samarbejde, vi har med foreningslivet om at skabe de bedste betingelser for idrætten. Som enhver anden idrætsaktivitet stiller elite- og talentudvikling krav, der afspejler indhold og omfanget af deres aktivitet, som altid er omfattende og nogen gange meget specialiseret. Elite- og talentudøvere har ofte behov for at træne timer om ugen. Med dette træningsomfang stilles der store krav til adgang til egnede faciliteter men derfor også store krav til udøvernes fleksibilitet der skal være plads til alle, og det kræver planlægning. Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark (TD) har udviklet et værdisæt TalentHuset - for talentudvikling, som Ballerup Kommune tilslutter sig og arbejder efter: Helhed fokus på talentets samlede udvikling Udvikling fokus på færdigheder og det langsigtede mål for øje Samarbejde med talentet i centrum og involvering af nøglepersoner Engagement træneren er afgørende for talentets udvikling og fastholdelse Trivsel glæde til træning og evne til at håndtere modgang Ballerup Kommune indgår i et partnerskab med foreninger med særligt fokus på talent- og eliteudvikling om at skabe de bedst mulige rammevilkår for dette arbejde. Ballerup Kommune har i samarbejde med lokale erhvervsdrivende etableret Team Ballerup, som yder tilskud til talent- og elitearbejdet. Ballerup Kommune betragter elite- og talenttilbuddene som en vigtig del af det at være en moderne kommune.

20 20 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIKKENS TEMAER IDRÆTSBEGIVENHEDER I Ballerup Kommune vil vi Tiltrække store, internationale idrætsbegivenheder, der harmonerer med Ballerup Kommunes eventstrategi Udvikle effektfulde sidebegivenheder, der kan tiltrække medlemmer til den lokale foreningsidræt Involvere lokale foreninger i afviklingen af store idrætsbegivenheder Udvikle og/eller tiltrække tilbagevendende idrætsbegivenheder Understøtte udviklingen af lokalt forankrede breddeidrætsbegivenheder Sikre en højere grad af statslig og regional medfinansiering af store idrætsbegivenheder UDFORDRING Den gode historie er, at borgerne i Ballerup Kommune bakker op omkring afholdelsen af internationale idrætsbegivenheder uanset om de overværer dem eller ej. Det skaber stolthed, at verdenseliten er på besøg i Ballerup. Men der er flere udfordringer, som bør adresseres: Omkostningerne til tiltrækning og afholdelse af store idrætsbegivenheder er stærkt stigende og forudsætter en betydelig kommunal medfinansiering De positive økonomiske samfundseffekter tilfalder i meget begrænset omfang det lokale erhvervsliv. Afholdelsen af store idrætsbegivenheder smitter ikke positivt af på foreningsdeltagelsen om end foreningerne gladelig involverer sig i afviklingen af såvel hovedbegivenheder som sideaktiviteter. Idrætten er, lige som musikken, et universelt sprog og har en evne til at skabe fællesskab på tværs af grænser, alder og nationalitet

21 BALLERUP KOMMUNE IDRÆTSPOLITIK 21 Idrætten er, lige som musikken, et universelt sprog og har en evne til at skabe fællesskab på tværs af grænser, alder og nationalitet. Afholdelsen af store idrætsbegivenheder skaber lokal stolthed og opmærksomhed, lokalt såvel som internationalt. Ballerup Kommune har et fyrtårn, nemlig Ballerup Super Arena, som nu og fremover vil danne rammen om store idræts- og kulturbegivenheder. Ballerup Kommune bakker op omkring afholdelse af store, internationale idrætsbegivenheder men ønsker også at understøtte egne, lokalt forankrede idrætsbegivenheder og gerne tilbagevendende. Vores indsats er tobenet: Vi vil fortsat arbejde på at tiltrække store (internationale) idrætsbegivenheder, men vi vil også arbejde videre med at tiltrække tilbagevendende begivenheder, som i høj grad afstedkommer blivende effekter for foreningslivet og for kommunen som helhed.

22 22 BALLERUP KOMMUNE EFTERORD EFTERORD Således ser Ballerup Kommunes idrætspolitik for de kommende fire år ud. Det er en ambitiøs politik, der skal udmøntes i et samarbejde mellem de mange, aktive interessenter, som vi tror vil bakke op, både gennem dialog og handling. Og dialogen er vigtig, ikke mindst fordi en prioritering af indsatsen er nødvendig, både nu og fremover. Heldigvis er udgangspunktet for at nå de ambitiøse mål rigtig godt. Vi har et bredtfavnende idrætsliv og gode fysiske rammer. Nu er rammen sat, foran os ligger mange spændende opgaver, som vi sammen skal løfte, til glæde for alle borgere i Ballerup Kommune. God fornøjelse med at gøre idrætspolitikken levende.

23 BALLERUP KOMMUNE FAKTA 23 FACILITETSOVERSIGT KOMMUNALE OG PRIVATE (P) Almindelig idrætshal ( 800 m2) 14 Lille idrætshal/gymnastiksal ( m2) 9 Idrætslokale (< 300 m2) 25 Svømmehal ( 50 m. bassin) 1 Svømmesale (<25 m.) 7 Skydeanlæg 2 Fodboldanlæg ( 5 baner) 3 Fodboldanlæg (< 5 baner) 6 Fodboldbane (kunstgræs) 3 Tennisbaner (grus) 8 Tennishal (2 baner) 1 Atletikanlæg (udendørs) 1 Atletikanlæg (lille skoleanlæg) 1 Atletikanlæg (indendørs) 1 Rideanlæg 1 Golfbaner 2 Petanquebaner (antal ikke opgjort) - Strandsportsbaner 2 Motorsportsanlæg 2 Parkourbane 1 Klatreanlæg 1 Bowlinganlæg (p) 1 Multibaner 4 Baseball-/softballbaner 1 Cykelbaner (indendørs) 1 Bordtennisanlæg 1 Dartanlæg 1 Vægtløftning 1 Anlæg til kampsport 3 Motionscentre (p) 5

24 BALLERUP KOMMUNE SKOLER, INSTITUTIONER OG KULTUR HOLD-AN VEJ BALLERUP

Indledning. Indledning. Idrætspolitik med ændringsforslag, Kultur- og Fritidsudvalget september Oprindeligt udkast til idrætspolitik

Indledning. Indledning. Idrætspolitik med ændringsforslag, Kultur- og Fritidsudvalget september Oprindeligt udkast til idrætspolitik Idrætspolitik med ændringsforslag, Kultur- og Fritidsudvalget september 2016 Oprindeligt udkast til idrætspolitik Udkast til Idrætspolitik, juni 2016 Idræt, motion og fællesskab for alle Forord, Tom Nielsen

Læs mere

BALLERUP.DK. Idrætspolitik Idræt, motion og fællesskab for alle

BALLERUP.DK. Idrætspolitik Idræt, motion og fællesskab for alle BALLERUP.DK Idrætspolitik 2017-2020 Idræt, motion og fællesskab for alle INDHOLD Indledning 05 Om politikken 08 Vision 08 Værdier 09 Idrætspolitikkens temaer - Foreningslivet 10 - Idræt for alle 12 - Idræt

Læs mere

Men vi ser også en stadig større gruppe af selvorganiserede udøvere benytte vores faciliteter, og dem skal vi også være noget for.

Men vi ser også en stadig større gruppe af selvorganiserede udøvere benytte vores faciliteter, og dem skal vi også være noget for. Udkast til Idrætspolitik, juni 2016 Idræt, motion og fællesskab for alle Forord, Tom Nielsen Indledning Ballerup Kommune er kendt for et rigt og alsidigt idrætsliv, hvor der er plads til både bredde- og

Læs mere

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK 2017-2029 Foto Uber Images Das Büro Per Heegaard STT Foto Flemming P. Nielsen Udarbejdelse Gentofte Kommune Layout: Operate A/S Tryk Bording A/S Oplag:1000

Læs mere

Idræts- og fritidspolitik

Idræts- og fritidspolitik T S A K D U Idræts- og fritidspolitik INDHOLD FORORD... 5 INDLEDNING... 6 INDSATSOMRÅDER... 8 Udvikling af idræts- og fritidslivet så alle har mulighed for at deltage i aktiviteter, foreningsliv og fællesskaber...

Læs mere

Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune

Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE - BYRÅDET Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune I Solrød Kommune er der kultur- og fritidstilbud til alle borgere overalt i kommunen. I fritids- og kulturlivet vokser vi fra barnsben

Læs mere

FRITIDS- OG IDRÆTSUDVALGET UDKAST TIL FRITIDS- OG IDRÆTSPOLITIK FOR KOLDING KOMMUNE

FRITIDS- OG IDRÆTSUDVALGET UDKAST TIL FRITIDS- OG IDRÆTSPOLITIK FOR KOLDING KOMMUNE FRITIDS- OG IDRÆTSUDVALGET UDKAST TIL FRITIDS- OG IDRÆTSPOLITIK FOR KOLDING KOMMUNE 2019-21 VISION AKTIVE FÆLLESSKABER GENNEM HELE LIVET GØRE BORGERNE TIL MEDSKABERE Fritidspolitikken skal udvikles med

Læs mere

Fritids- og idrætspolitik 2008

Fritids- og idrætspolitik 2008 Fritids- og idrætspolitik 2008 Forslag Indledning Fritids- og idrætslivet er under forandring i disse år. Tilslutningen til foreningslivet er stagnerende og befolkningen vælger i stigende grad aktiviteter

Læs mere

Rummelige fællesskaber og kreative frirum. Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune

Rummelige fællesskaber og kreative frirum. Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune Rummelige fællesskaber og kreative frirum Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune Indhold Indledning... 3 VISION... 4 VÆRDIER... 4 STRATEGISKE MÅL... 4 1. Vi vil styrke foreningsliv og fællesskaber...

Læs mere

Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune 2013

Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune 2013 Forslag til revision af Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune 2013 Forslaget er udarbejdet af Bornholms Idrætsråd 20-01-2013 1 Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune Det er Bornholms Regionskommunes

Læs mere

IDRÆTSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d. 19.december 2012

IDRÆTSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d. 19.december 2012 IDRÆTSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d. 19.december 2012 HILLERØD KOMMUNE 1 Idrætspolitik Idrætten har en egenværdi, som det er vigtigt at tage udgangspunkt i. Idræt bygger på demokrati, samvær og gode oplevelser.

Læs mere

Kultur- og idrætspolitik

Kultur- og idrætspolitik Kultur- og idrætspolitik Fredensborg Kommune l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Kultur- og idrætslivet binder hverdagen sammen for rigtig mange mennesker og er med til at gøre Fredensborg Kommune til

Læs mere

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune Idrætspolitik for Esbjerg Kommune 2011-2014 Forord Esbjerg er en af de førende idrætskommuner, hvad angår talentudvikling, tilskudsordninger og gode fysiske faciliteter. Denne nye idrætspolitik præsenterer

Læs mere

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen SPORT I FOLKESKOLEN Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen 1. Baggrund og formål Gennem flere år har Team Danmark samarbejdet med kommunerne om udvikling af den lokale idræt.

Læs mere

Viborg Kommune i bevægelse

Viborg Kommune i bevægelse Viborg Kommune i bevægelse politik for idræt og motion UDKAST Indhold Indledning....................................................3 Politikkens opbygning....................................... 4 Politikkens

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15

Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15 Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15 Idræt for alle Idræt og bevægelse er glæde, udfordring og fællesskab. Vi ønsker i Høje-Taastrup Kommune at skabe de bedst mulige rammer for et

Læs mere

Danske Idrætsforeninger (DIF)

Danske Idrætsforeninger (DIF) Danske Idrætsforeninger (DIF) - Hvorfor, hvordan, hvornår Visionen Vi har en vision om at gøre Danmark til det bedste land i verden at dyrke idræt i. Vi skal være en nation, hvor idrætten indgår som en

Læs mere

Idræt og motion til alle københavnere

Idræt og motion til alle københavnere Idræt og motion til alle københavnere Idrættens værdi for København er stor. Et aktivt deltagende idrætsliv: skaber livsglæde for den enkelte, forbedrer de sociale kompetencer og lærer ikke mindst børn

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde. Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune

Puls, sjæl og samarbejde. Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune Puls Sjæl Samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted

Læs mere

Facilitetsstrategi for idrætsfaciliteter i Hedensted Kommune

Facilitetsstrategi for idrætsfaciliteter i Hedensted Kommune Facilitetsstrategi for idrætsfaciliteter i Hedensted Kommune Indledning I Hedensted Kommune ønsker vi, at alle har mulighed for at være fysisk aktive og dyrke fælleskabet i de lokale idrætsfaciliteter.

Læs mere

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Indhold Vi ses på cykelstien side 4-5 Vi bevæger os mere end gennemsnittet side 6-7 Så mange som muligt skal

Læs mere

IRH-konference 20. november Foreningernes Idrætsråd Gladsaxe (FIG) John Sørensen Formand - FIG

IRH-konference 20. november Foreningernes Idrætsråd Gladsaxe (FIG) John Sørensen Formand - FIG IRH-konference 20. november 2015 Foreningernes Idrætsråd Gladsaxe (FIG) John Sørensen Formand - FIG john@sxrensen.dk 20. november 2015 Erfaringer Facilitetsanalyse - Gladsaxe Baggrund for analysen Processen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Byrådets forord 3. Perspektiver og udfordringer 4-5. Fokus- og indsatsområder 6

Indholdsfortegnelse. Byrådets forord 3. Perspektiver og udfordringer 4-5. Fokus- og indsatsområder 6 Idrætspolitik 2010 1 Indholdsfortegnelse Byrådets forord 3 Perspektiver og udfordringer 4-5 Fokus- og indsatsområder 6 Organisering via Karizma Sport 7 Idrætsanlæg og træningsfaciliteter 7 Ledere og trænere

Læs mere

Mål for budget Proces for ny tværgående idræts- og fritidspolitik dialog og borgerinddragelse. Fokusområde

Mål for budget Proces for ny tværgående idræts- og fritidspolitik dialog og borgerinddragelse. Fokusområde for budget 2019 Serviceområde Proces for ny tværgående idræts- og fritidspolitik dialog og borgerinddragelse Herning Kommunes aktuelle politik på idræts- og fritidsområdet blev udarbejdet i 2007 i forbindelse

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik 1 Demokratiforståelse og aktivt medborgerskab Folkeoplysningsloven af 2011 forpligter alle kommuner til at udfærdige en politik for Folkeoplysningsområdet gældende fra 1. januar

Læs mere

Esbjerg Kommunes. Idrætsstrategi

Esbjerg Kommunes. Idrætsstrategi Esbjerg Kommunes Idrætsstrategi Forord August 2015 Idrætsstrategi 2015 2018 tager sit udgangspunkt i Esbjerg Kommunes Vision 2020, som sætter fokus på at støtte kommunens rige foreningsliv og styrke idrætten

Læs mere

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune marts 2006 Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune Forord 2 1. Visionen 4 2. Værdierne 5 3. Frivillighedspolitikkens indsatsområder 6 3.1 Synlighed og tilgængelighed. 7 3.2 Samarbejde mellem de frivillige

Læs mere

Forord. idrætsgymnasietilbud, en lang række nye eller moderniserede faciliteter er en realitet og Gentofte Kommune er blevet Breddeidrætskommune.

Forord. idrætsgymnasietilbud, en lang række nye eller moderniserede faciliteter er en realitet og Gentofte Kommune er blevet Breddeidrætskommune. Idræt og bevægelse til alle Gentofte Kommunes idræts- og bevægelsespolitik 2009-2012 Forord Alle borgere i Gentofte Kommune skal have mulighed for at leve et aktivt liv med idræt og bevægelse. Det stiller

Læs mere

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem. I Aabenraa Kommune er kultur- og fritidslivet

Læs mere

33l. Folkeoplysningspolitik

33l. Folkeoplysningspolitik 33l Folkeoplysningspolitik Godkendt af Byrådet den 1. oktober 2012 1 Forord Med den seneste ændring af folkeoplysningsloven er rammerne lagt for en ny folkeoplysningspolitik, der både favner de frivillige

Læs mere

Fritids- og idrætspolitik. Kolding Kommune

Fritids- og idrætspolitik. Kolding Kommune Fritids- og idrætspolitik Kolding Kommune 2019 2021 Aktive fællesskaber gennem hele livet Udkast Ver.10. - 08.08.2018 1 FORORD Kolding Kommune ønsker at skabe rammerne for, at alle borgere gennem hele

Læs mere

Indhold. Idrætspolitik 4. Del 1 Rammerne for idrætten 7. Del 2 Målet med idrætten 10. Del 3 Mennesket i idrætten 16

Indhold. Idrætspolitik 4. Del 1 Rammerne for idrætten 7. Del 2 Målet med idrætten 10. Del 3 Mennesket i idrætten 16 Idrætspolitik Indhold Idrætspolitik 4 Del 1 Rammerne for idrætten 7 Del 2 Målet med idrætten 10 Del 3 Mennesket i idrætten 16 3 Idrætspolitik I Sønderborg Kommune satser vi på både breddeidræt og eliteidræt.

Læs mere

Rummelige fællesskaber og kreative frirum

Rummelige fællesskaber og kreative frirum gladsaxe.dk Rummelige fællesskaber og kreative frirum Kultur-, fritids- og idrætspolitik Gladsaxe Kommunes kultur-, fritids- og idrætspolitik har fokus på fællesskaber og på nytænkning. Vi mener, at det

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur og Fritid Dato: 31-10-2016 Sagsnr.: 15/25492 Sagsbehandler: Lise Lotte Urfe Direkte tlf.: 7376 8234 E-mail: llu@aabenraa.dk Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med

Læs mere

UDKAST. Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune

UDKAST. Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune UDKAST Idrætspolitik for Esbjerg Kommune Forord ikke skrevet endnu. Af udvalgsformanden for Kultur & Fritidsudvalget 2 3 Baggrund Idrættens positive betydning for samfundet er stor. Gennem flere generationer

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Notat vedrørende idrætten i Rudersdal 2012 en kortlægning af idræt og motion i Rudersdal Kommune

Notat vedrørende idrætten i Rudersdal 2012 en kortlægning af idræt og motion i Rudersdal Kommune Notat vedrørende idrætten i Rudersdal 2012 en kortlægning af idræt og motion i Rudersdal Kommune Rudersdal Kommune har engageret Idrættens Analyseinstitut (IDAN) og Center for forskning i Idræt, Sundhed

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Introduktion Folketinget vedtog den 1. juni 2011 en række ændringer af folkeoplysningsloven. Et centralt punkt i den reviderede lov er, at alle kommuner

Læs mere

gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt

gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt Kultur-, fritids- og idrætspolitik 2013-2016 Kultur-, Fritids- og Idrætspolitik 2013-2016 Indledning Kultur-, fritids- og idrætslivet er med til at gøre Gladsaxe

Læs mere

F R B M Å L. S e k t o r p l a n f o r K u l t u r & F r i t i d

F R B M Å L. S e k t o r p l a n f o r K u l t u r & F r i t i d F R B M Å L S e k t o r p l a n f o r K u l t u r & F r i t i d Forord I foråret 2010 udviklede Kultur- og Fritidsudvalget sammen med aktive borgere, foreninger og andre aktører 9 fælles mål for kultur-

Læs mere

Udkast til ny Folkeoplysningspolitik

Udkast til ny Folkeoplysningspolitik Udkast til ny Folkeoplysningspolitik 1 Vision Alle borgere i Frederikshavn Kommune skal have lige adgang til folkeoplysende aktiviteter og fællesskaber, der er inkluderende, øger den mentale og fysiske

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 2. Vision 3. Temaer Fællesskaber og synergier Faciliteter Idræt og bevægelse Børn Kultur

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 2. Vision 3. Temaer Fællesskaber og synergier Faciliteter Idræt og bevægelse Børn Kultur KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat og Byudvikling NOTAT 21. marts 2019 Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2020-2023 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 2. Vision 3.

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

POLITISK IMPLEMENTERING AF VISIONEN: Forslag til fokusområder for Fritids- og Idrætsområdet

POLITISK IMPLEMENTERING AF VISIONEN: Forslag til fokusområder for Fritids- og Idrætsområdet POLITISK IMPLEMENTERING AF VISIONEN: Forslag til fokusområder for Fritids- og Idrætsområdet Fysiske rammer Hvordan udvikler vi bygninger og offentlige rum, så de understøtter og bidrager til fritids- og

Læs mere

Forslag til Silkeborg Kommunes Idræts- og Fritidspolitik 2012. Høringsmateriale

Forslag til Silkeborg Kommunes Idræts- og Fritidspolitik 2012. Høringsmateriale Forslag til Silkeborg Kommunes Idræts- og Fritidspolitik 2012 Høringsmateriale Indledning Idræts- og fritidspolitikken bygger på tematiserede dialogmøder og drøftelser med Børne- og Ungdomskorpsenes Samråd,

Læs mere

Rammeaftale. mellem. Danmarks Idræts-Forbund (DIF) Team Danmark (TD) 1. Parterne

Rammeaftale. mellem. Danmarks Idræts-Forbund (DIF) Team Danmark (TD) 1. Parterne Rammeaftale mellem Danmarks Idræts-Forbund (DIF) og Team Danmark (TD) 1. Parterne Danmarks Idræts-Forbund er en sammenslutning af danske idrætsorganisationer og har til formål at virke for fremme af dansk

Læs mere

Fællesskab. Aalborg Kommune vil med sin fritidspolitik understøtte forpligtende fællesskaber

Fællesskab. Aalborg Kommune vil med sin fritidspolitik understøtte forpligtende fællesskaber #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Folkeoplysningsudvalget Kopi til Indtast Kopi til Fra Inge Brusgaard Sagsnr./Dok.nr. 2014-39974 / 2014-39974-40 Fritidsområdet Sundheds-

Læs mere

Idræt og bevægelse til alle

Idræt og bevægelse til alle Idræt og bevægelse til alle Gentofte Kommunes idræts- og bevægelsespolitik 2013-16 GENTOFTE KOMMUNE Forord Med Gentofte Kommunes nye idræts- og bevægelsespolitik arbejder vi målrettet videre med at skabe

Læs mere

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune Strategi for frivillighed og civilsamfund Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Forslag til ny kultur- og idrætspolitik 2016

Forslag til ny kultur- og idrætspolitik 2016 Forslag til ny kultur- og idrætspolitik 2016 Til alle foreninger, organisationer, interessenter og borgere i Fredericia kommune, Fredericia, den 11. april 2016 Arbejdet med at skabe en ny kultur- og idrætspolitik

Læs mere

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet Furesø Kommune FRITID I FURESØ Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet 1 1. FORORD Furesø Kommune er et godt sted at bo. Det er en attraktiv og naturskøn kommune, hvor borgerne, unge som gamle, engagerer

Læs mere

POLITISK IMPLEMENTERING AF VISIONEN: FOKUSOMRÅDER FOR FRITIDS- OG IDRÆTSOMRÅDET FRITID OG IDRÆT KOLDING KOMMUNE POLITISKE FOKUSOMRÅDER

POLITISK IMPLEMENTERING AF VISIONEN: FOKUSOMRÅDER FOR FRITIDS- OG IDRÆTSOMRÅDET FRITID OG IDRÆT KOLDING KOMMUNE POLITISKE FOKUSOMRÅDER POLITISK IMPLEMENTERING AF VISIONEN: FOKUSOMRÅDER FOR FRITIDS- OG IDRÆTSOMRÅDET FRITID OG IDRÆT 1 FYSISKE RAMMER Hvordan udvikler vi bygninger og offentlige rum, så de understøtter og bidrager til fritids-

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Ballerup Kommune

Folkeoplysningspolitik for Ballerup Kommune Folkeoplysningspolitik for Ballerup Kommune Indledning Ballerup Kommune har tradition for at udvikle kommunen og byen i dialog med borgerne. I vision 2020 hedder det, at Vi satser på mennesker. Mennesker

Læs mere

Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune

Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune 2016 Indhold Indledning - Den folkeoplysende virksomhed i Skanderborg Kommune.. 3 Vision. 4 Mål.. 4 Folkeoplysningsudvalget. 6 Rammer for den folkeoplysende virksomhed..

Læs mere

Kommunale faciliteter i fremtiden. Jens Høyer-Kruse IOB SDU 2015

Kommunale faciliteter i fremtiden. Jens Høyer-Kruse IOB SDU 2015 Kommunale faciliteter i fremtiden Jens Høyer-Kruse IOB SDU 2015 Hvordan udvikler vi de kommunale faciliteter, så de stadig passer til behovene om 5-10-15 år? I dag Idrætsfaciliteter har stor betydning

Læs mere

KULTUR-, IDRÆTS- OG FRITIDSPOLITIK

KULTUR-, IDRÆTS- OG FRITIDSPOLITIK KULTUR-, IDRÆTS- OG FRITIDSPOLITIK 2016 2 Indhold Forord af Lars Ejby Pedersen, formand for Kultur- og Idrætsudvalget Bedre fysiske faciliteter Det attraktive byliv Talentudvikling og kreative vækstmiljøer

Læs mere

Brønderslev Kommunes FRITIDS OG IDRÆTSPOLITIK

Brønderslev Kommunes FRITIDS OG IDRÆTSPOLITIK Brønderslev Kommunes FRITIDS OG IDRÆTSPOLITIK Ønsket er, at politikken skal fremstå vedkommende, relevant, værdifuld og retningsskabende for hele området Forord Brønderslev Kommune har en ambition om,

Læs mere

Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune

Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune » Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune Baggrund Kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune godkendte den 19. december 2013 en revideret idrætspolitik. Idrætspolitikken præciserer hvilke fokusområder

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

Idræts- og bevægelsespolitik

Idræts- og bevægelsespolitik Idræts- og bevægelsespolitik 2019-2023 Vision 2011-2023 Høje-Taastrup Kommune arbejder for et mangfoldigt idrætsliv, hvor alle borgere, uanset udgangspunkt, har mulighed for at opleve glæde, udfordring

Læs mere

1. Organisation. Den nærmere organisering af [X-]Kommunes arbejde med eliteidræt er beskrevet i bilag 1.

1. Organisation. Den nærmere organisering af [X-]Kommunes arbejde med eliteidræt er beskrevet i bilag 1. Team Danmark og [X-]Kommune, herefter parterne, er blevet enige om denne samarbejdsaftale, som har til formål at fremme vilkårene for talentudvikling og eliteidræt i [X-]Kommune. Parterne som vedkender

Læs mere

Idræt i bevægelse. Idrætspolitik for Horsens Kommune KULTURAFDELINGEN

Idræt i bevægelse. Idrætspolitik for Horsens Kommune KULTURAFDELINGEN Idræt i bevægelse Idrætspolitik for Horsens Kommune KULTURAFDELINGEN Idræt i bevægelse Idrætspolitik for Horsens Kommune Vedtaget af Horsens Byråd d. 23.10.2012 Indhold Forord... 4 Idræt i bevægelse...

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSAFDELINGEN. Horsens Kommunes Idrætspolitik

KULTUR- OG FRITIDSAFDELINGEN. Horsens Kommunes Idrætspolitik KULTUR- OG FRITIDSAFDELINGEN Horsens Kommunes Idrætspolitik December 2006 Indholdsfortegnelse 1. Mission... 3 2. Vision... 3 3. Målsætninger og indsatsområder... 3 3.1 Breddeidræt:... 3 3.1.1 Målsætning...

Læs mere

Aktivt Lyngby-Taarbæk

Aktivt Lyngby-Taarbæk Aktivt Lyngby-Taarbæk - På vej mod en Idræts- og Bevægelsesstrategi 2019-2024 Lyngby-Taarbæk Kommune Nærværende papir er et ramme-papir, der fungerer som forberedelse til den egentlige formulering af en

Læs mere

Lejre Bevægelsesanlæg. Projektoplæg til styrkelse af idrætsfaciliteter i Lejre. Klatrevæg Rum til aktiviteter f.eks. fitness/pilates/yoga etc.

Lejre Bevægelsesanlæg. Projektoplæg til styrkelse af idrætsfaciliteter i Lejre. Klatrevæg Rum til aktiviteter f.eks. fitness/pilates/yoga etc. Lejre Bevægelsesanlæg Klatrevæg Rum til aktiviteter f.eks. fitness/pilates/yoga etc. Inde- og udendørs Cafe Styrketræning/ spinning Fitness Motorikbane/Crossfit Ankomstplads Projektoplæg til styrkelse

Læs mere

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Målsætning for folkeoplysningspolitikken Favrskov Kommunes målsætning for folkeoplysningspolitikken er, at foreninger udbyder et varieret og mangfoldigt fritidstilbud

Læs mere

Inspirationsatalog over handleplaner for Greve Kommunes Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016

Inspirationsatalog over handleplaner for Greve Kommunes Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016 Inspirationsatalog over handleplaner for Greve Kommunes Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016 1 Indholdsfortegnelse Overblik over handleplanerne s. 4 Tema 1: Frivilligt lederskab. s. 5 Handleplan 1: Styrke

Læs mere

Frivillighed, foreningsliv og folkeoplysning Frivillighed og foreningsliv er et fundament og en af grundpillerne i dansk kultur- og idrætsliv.

Frivillighed, foreningsliv og folkeoplysning Frivillighed og foreningsliv er et fundament og en af grundpillerne i dansk kultur- og idrætsliv. Aarhus d. 10. oktober 2017 Sport & Fritid Fjordsgade 2 8000 Aarhus C. Høringssvar Idrætssamvirket Aarhus Idrættens Hus Vest Stadion Allé 70 8000 Aarhus C Tlf.: 8614 5252 E-Mail: info@isaarhus.dk www.isaarhus.dk

Læs mere

ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE. Opdateret

ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE. Opdateret ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE Opdateret September 2014 Baggrund Nærværende eliteidrætsstrategi er udarbejdet af Eliteidræt Odense i tæt samarbejde med Odense Kommunes Eliteidrætsråd. Strategien er

Læs mere

Kolding Kommune Fritids- og Idrætspolitik

Kolding Kommune Fritids- og Idrætspolitik Kolding Kommune Fritids- og Idrætspolitik 2019-21 Vision Aktive fællesskaber gennem hele livet 2 3 Kolding Kommune Senior- og Sundhedsforvaltningen, Fritid og Idræt Fritids- og Idrætspolitik 2019-21 Forord

Læs mere

Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik

Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2015-18 Idræt for alle Idræt og bevægelse er glæde, udfordring og fællesskab. Vi ønsker i Høje-Taastrup Kommune at skabe de bedst mulige rammer for et

Læs mere

Ishøj Kommune Idrætspolitik

Ishøj Kommune Idrætspolitik Ishøj Kommune Idrætspolitik Ishøj Kommune Forord Der har igennem flere år været et ønske om at få udarbejdet en idrætspolitik for Ishøj Kommune, der kan fungere som et effektivt styringsredskab, der kan

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Formål med politikken Gentofte Kommune vil med denne folkeoplysningspolitik definere rammen og visionen for fritidsområdet for alle kommunens borgere. Folkeoplysning dækker over

Læs mere

Udvalget for Sundhed og Kultur udpegede en stor følgegruppe, der er været en aktiv part i arbejdet med idrætsstrategien.

Udvalget for Sundhed og Kultur udpegede en stor følgegruppe, der er været en aktiv part i arbejdet med idrætsstrategien. Notat Sagsnr.: 2015/0015559 Dato: 30. marts 2016 Titel: Notat om udarbejdelse af idrætsstrategien Sagsbehandler: Olai Birch Specialkonsulent Baggrund Forarbejdet med idrætsstrategien blev sat i gang i

Læs mere

Aktiv Ferie. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Aktiv Ferie. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Aktiv Ferie Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 8 Indhold 1. Introduktion...... 9 2. Projektets aktiviteter....... 10 3. Projektets resultater..... 10 4. Projektets virkning.......... 11 5. Læring

Læs mere

Viborg Kommune i bevægelse. politik for idræt og motion

Viborg Kommune i bevægelse. politik for idræt og motion Viborg Kommune i bevægelse politik for idræt og motion Godkendt i Byrådet 30. august 2017 Indhold Det gode liv i bevægelse Det gode liv i bevægelse.................................................... 3

Læs mere

HVIDOVRE KOMMUNES ELITEIDRÆTSPOLITIK 2017

HVIDOVRE KOMMUNES ELITEIDRÆTSPOLITIK 2017 HVIDOVRE KOMMUNES ELITEIDRÆTSPOLITIK 2017 FORORD Hvidovre Kommune har stolte idrætstraditioner. Sådan skal det også være i fremtiden, fordi eliteidræt skaber sammenhængskraft, stolthed og gode oplevelser.

Læs mere

Idrætspolitik - Opsamling på møder med interessenter, januar 2010.

Idrætspolitik - Opsamling på møder med interessenter, januar 2010. Idrætspolitik - Opsamling på møder med interessenter, januar 2010. 5 temaer Borgeren i centrum Frivillige vs. professionelle De frivillige skal støttes i deres initiativer. Der skal være opbakning fra

Læs mere

københavns kommunes Folkeoplysningspolitik

københavns kommunes Folkeoplysningspolitik københavns kommunes Folkeoplysningspolitik københavns kommunes Folkeoplysningspolitik formål Vision Københavns Kommune har en vision om, at foreninger gennem folkeoplysende aktiviteter, undervisning, foredrag

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Gentofte Kommune

Folkeoplysningspolitik for Gentofte Kommune Folkeoplysningspolitik for Gentofte Kommune Forord Folkeoplysningstilbuddene i Gentofte Kommune skal give alle borgere mulighed for at deltage i meningsfulde fællesskaber, der inspirerer og udfordrer.

Læs mere

FRITIDSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d.19.december 2012

FRITIDSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d.19.december 2012 FRITIDSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d.19.december 2012 HILLERØD KOMMUNE 1 Fritidspolitik (Folkeoplysningspolitik) Fritidspolitikken er blevet til gennem en sammenskrivning af den tidligere Folkeoplysningspolitik

Læs mere

Folke. Oplysnings politik

Folke. Oplysnings politik Folke Oplysnings politik 1 Indhold Forord 3 Folkeoplysningens udfordringer og styrker 4 Visioner og målsætninger 6 Tema 1 Rammer for folkeoplysning 8 Tema 2 Samspil med selvorganiserede grupper 10 Tema

Læs mere

Debatoplæg om Aalborg Kommunes fritidspolitik

Debatoplæg om Aalborg Kommunes fritidspolitik Debatoplæg om Aalborg Kommunes fritidspolitik Visioner Folkeoplysningsudvalget har på udvalgsmøderne i december 2014 og januar 2015 beskæftiget sig med de overordnede visioner for arbejdet med Fritidspolitik

Læs mere

Kultur- og Fritidsudvalget BEVILLINGSOMRÅDE 40.35

Kultur- og Fritidsudvalget BEVILLINGSOMRÅDE 40.35 Bevillingsområde 40.35 Folkeoplysende og fritidsaktiviteter mv. 1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter: Ballerup og Måløv Idrætspark, East Kilbride Badet og idrætsanlæg med klubhuse og idrætshaller.

Læs mere

Haderslev Idrætsråd/ Folkeoplysningsudvalg STATUS -VISION - ORGANISERING

Haderslev Idrætsråd/ Folkeoplysningsudvalg STATUS -VISION - ORGANISERING Haderslev Idrætsråd/ Folkeoplysningsudvalg STATUS -VISION - ORGANISERING ÅRETS BREDDEIDRÆTSKOMMUNE 2023 Haderslev kom i mål fordi man i 2017 turde satse på ny struktur indenfor breddeidrætten? Haderslev

Læs mere

En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde. Borgerne stiller større krav til de fysiske rammer, herunder mobile og fleksible institutioner

En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde. Borgerne stiller større krav til de fysiske rammer, herunder mobile og fleksible institutioner GLADSAXE KOMMUNE Kultur og Fritid Bilag 2: og hovedpointer fra arbejdsgrupper NOTAT Dato: 4. juni 2012 Af: Helena Jørgensen En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde Borgerne stiller større krav

Læs mere

Handleplanerne skal have indhold og liv gennem et samarbejde med foreninger, institutioner, forvaltninger og andre aktører.

Handleplanerne skal have indhold og liv gennem et samarbejde med foreninger, institutioner, forvaltninger og andre aktører. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Kultur- og Fritidspolitik 2011-2015 - Handleplaner Kultur- og Fritidspolitikken er en samling af hele Kultur- og Fritidsudvalgets arbejdsområde. Der er oplagte synergier mellem

Læs mere

Opsamling på workshops

Opsamling på workshops S i d e 1 Opsamling på workshops Formål Idrætsgruppen under FOU i København har gennem 2 workshops med udvalgte repræsentanter fra idrætten i København ønsket at diskutere følgende spørgsmål: Hvordan kan

Læs mere

Balance mellem skole og eliteidræt - et dialogredskab. Highfive!

Balance mellem skole og eliteidræt - et dialogredskab. Highfive! Balance mellem skole og eliteidræt - et dialogredskab Highfive! Et dialogredskab Highfive -folderen er et dialogredskab, som viser, hvordan man kan skabe et godt børneliv for elever, der dyrker eliteidræt.

Læs mere

1. Organisation. Den nærmere organisering af Kolding Kommunes arbejde med eliteidræt er beskrevet i bilag

1. Organisation. Den nærmere organisering af Kolding Kommunes arbejde med eliteidræt er beskrevet i bilag Team Danmark og Kolding Kommune, herefter parterne, er blevet enige om denne samarbejdsaftale, som har til formål at fremme vilkårene for talentudvikling og eliteidræt i Kolding Kommune. Parterne som vedkender

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Jammerbugt Kommune

Folkeoplysningspolitik for Jammerbugt Kommune Folkeoplysningspolitik for Jammerbugt Kommune Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og en forudsætning for kommunens udvikling

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

Strategi for aktivt medborgerskab og frivillighed

Strategi for aktivt medborgerskab og frivillighed FRIVILLIGHEDSRÅDET September 2013 / Coh 3. UDKAST Strategi for aktivt medborgerskab og frivillighed Forord Kommunalbestyrelsen har nu vedtaget sin strategi for aktivt medborgerskab og frivillighed. Strategien

Læs mere

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv 1 af 5 17-09-2012 15:11 Forside» Borger» Kultur og Fritid» Folkeoplysning» Folkeoplysningspolitik Politik for folkeoplysende virksomhed Indhold Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den

Læs mere

Dagens program 1. Inspirationsoplæg v/ Louise Fredbo Nielsen. Mail louise@futurenavigator.dk Fremtidsscenarie

Dagens program 1. Inspirationsoplæg v/ Louise Fredbo Nielsen. Mail louise@futurenavigator.dk Fremtidsscenarie [1] Vojens d. 25. oktober 2014 Vision for breddeidrætten i Haderslev Kommune Dagens program 1. Inspirationsoplæg v/ Louise Fredbo Nielsen. Mail louise@futurenavigator.dk Fremtidsscenarie 2. Indsatsområder

Læs mere

Ny fritidspolitik? Identitet! Mennesker og mening! Hele mennesker, hele livet!

Ny fritidspolitik? Identitet! Mennesker og mening! Hele mennesker, hele livet! Ny fritidspolitik? Identitet! Mennesker og mening! Hele mennesker, hele livet! Ny fritidspolitik? Bruger- og borgerdialog i centrum. Processen og kommunikationen om initiativer er vigtigere end papiret.

Læs mere