Kommunikationsværktøjer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommunikationsværktøjer"

Transkript

1 Kommunikationsværktøjer 6 K A P I T E L

2 Kommunikationsværktøjer og kommunikationssituationer Lederens retoriske overvejelser Den dialogbaserede kommunikation Lederens kommunikations værktøjer Mundtlige: Smalltalk Spørgeteknik Transaktions- Assertion Skriftlige: Blog Internet Budskab Landskab Sansning Filtrering Refleksion Landkort Følelse Elementer i ledelsesmæssig kommunikation Adfærd M E D D E L E L S E M E D D E L E L S E Adfærd Forståelse Landskab d Sansning Filtrering Refleksion Landkort Følelse Lederens kommunikations situationer Strategi- kommunikation Forandrings- kommunikation kommunikation Møde- kommunikation samtale Afsender Modtager Fig. 6.1 Lederens kommunikationsværktøjer og kommunikationssituationer.

3 Forudsætninger for dialog Parterne giver hinanden lige muligheder for at tale. Denne forudsætning tager afsæt i en accept af både sig selv og sin kommunikationspartner, og en tro på, at disse kan agere i en ligeværdig dialog. Det er altså et minimumskrav for, at der er dialog, men det siger ikke noget om kvaliteten af kommunikationen. Parterne evner at forestille sig hinandens perspektiver eller indre landkort. Dette kræver kommunikationsmæssig indlevelsesevne i dialogsituationen, ligesom parterne skal være sensitive i forhold til, hvorledes kommunikationen bliver modtaget. Parterne accepterer, at der kan være forskelle i deres perspektiv, og de føler sig ikke presset til at opnå fuldstændig enighed. Parterne ser hinanden som selvstændige mennesker. Det betyder, at de kommunikationsmæssigt tager afsæt i sig selv og deres indre landkort, som et helt menneske med følelser, ideer m.m., som de tør inddrage og synliggøre i dialogen. Fig. 6.3 Grundlæggende forudsætninger for en udbytterig dialog.

4 Forudsætninger for dialog Parterne evner at forestille sig hinandens perspektiver eller indre landkort. Dette kræver kommunikationsmæssig indlevelsesevne i dialogsituationen, ligesom parterne skal være sensitive i forhold til, hvorledes kommunikationen bliver modtaget. Parterne accepterer, at der kan være forskelle i deres perspektiv, og de føler sig ikke presset til at opnå fuldstændig enighed. Parterne ser hinanden som selvstændige mennesker. Det betyder, at de kommunikationsmæssigt tager afsæt i sig selv og deres indre landkort, som et helt menneske med følelser, ideer m.m., som de tør inddrage og synliggøre i dialogen. Fig. 6.3 Grundlæggende forudsætninger for en udbytterig dialog.

5 Sådan kan du indlede en smalltalk Forslag Præsenter dig Gør den anden nysgerrig Giv plads til den anden Brug personens navn Tag afsæt i det du kan se ved at kikke rundt Stedet Anledning Ting Kom med et udsagn eller en kommentar Vis dine holdninger eller personlighed Fortæl noget om dig selv En konstatering Situationen Kom med et spørgsmål Spørg den anden til råds Vis oprigtig interesse Komplimenter den anden Når du får et visitkort Tilbyd noget Eksempler på Michael Hansens udsagn Jeg vil gerne hilse på dig - jeg hedder Michael Hansen og er teamleder på Nekstolux. Har du hørt, at. Jeg kan se, du arbejder hos XX, hvad laver du der? Hvad synes du om det forslag Jørgen? Hotellet er godt nok stort. Har du været her før? Det var spændende nyheder. Har du hørt om disse forskningsresultater før? Sikke en flot loftsudsmykning Jeg synes, det var spændende at høre om de kulturelle barrierer Hvordan oplever du det? Selv om jeg har været leder i mange år, hader jeg konflikter Hvor er din bil velholdt Hvordan holder du den så godt? Jeg synes, kvaliteten på produktet er høj. Hvordan mener du, jeg bør gribe processen an?.. og hvordan gør I så det? Jeg synes, du stillede gode relevante spørgsmål Nå, du bor i Hirtshals, (studér kortet) Skal jeg tage en kop kaffe med til dig? Fig.6.4 indeholder forslag til, hvorledes du kan indlede en smalltalk. Kilde: Inspireret af Birgitte Sally: Smalltalk, Gyldendal, 2007.

6 En samtales fire faser med tilhørende spørgsmålstyper Samtalens fire faser Åbning Dialog med udforskning af det indre landkort Konklusion på et element Afslutning Spørgsmålstyper Åbne eller udvidende spørgsmål Åbne eller udvidende spørgsmål Opfølgende spørgsmål Reflekterende eller hypotetiske spørgsmål Opfølgende spørgsmål Lukkede eller kategoriske spørgsmål Ledende spørgsmål Lukkede eller kategoriske spørgsmål Ledende spørgsmål Fig. 6.5 viser fire faser af en samtale med tilhørende spørgsmålstyper.

7 Lederen bør bruge aktiv lytning, fordi lederen dermed: kan adskille faktaoplysninger og følelsesmæssige antagelser bedre kan stille det rigtige spørgsmål på det rigtige tidspunkt i den rigtige situation kan tilpasse sin kommunikation til den forståelse, han opfatter hos samtalepartneren kan hjælpe samtalepartneren til selv at finde svar på sine problemstillinger anerkender og bedre forstår medarbejderens fortolkede indre landkort udvikler tillidsfulde relationer til sine medarbejdere bliver mere engageret i det, der bliver sagt udvikler sin kommunikationsmæssige selvforståelse og indlevelsesevne. Fig. 6.6 viser nogle helt centrale grunde til, at lederen bør bruge aktiv lytning.

8 Fokuspunkter, der ofte styrker din aktive lytning Du er til stede her og nu med god øjenkontakt Du stiller åbne, uddybende og afklarende spørgsmål Du responderer løbende ved at nikke, smile eller sige korte ord Landskab Sansning Filtrering forvrænger og generaliserer Refleksion Landkort Indre model Følelse Indre tilstand Du er opmærksom på og forstår, hvad der bliver sagt verbalt og nonverbalt Filtre egenskaber Du koncentrerer dig om samtalen og forsøger at sætte dit ego til side og fokuserer på samtalepartneren Du lytter efter de hovedpunkter og ord, der er relevante for emnet Adfærd Du omformulerer eller spørger efter indhold, som du ikke forstår Fig. 6.7 Fokuspunkter, der ofte styrker den aktive lytning.

9 Blokeringer for din aktive lytning Hvis du har svært ved at koncentrere dig om den aktive lytning, kan det skyldes: Din opmærksomhed kan kun fastholdes i en kort periode (ca. 30 sekunder) Du placerer dig ikke på feedback-trappens lytte-forstående trin jf. fig 5.12 side 162 Du tænker fire gange hurtigere end du taler Du hører bedst det, du forventer at høre Du afbryder ofte den talende Du drager forhastede konklusioner Du har fokus på dit eget indre landkort og hvordan du selv ville have løst situationen Du har stor lyst til selv at fortælle det har jeg også prøvet, nu skal du bare høre.. Fysiske omgivelser bidrager med generende lyde eller visuelle distraktioner Du er koncentreret om at notere, mens du lytter. Fig. 6.8 viser typiske blokeringer for din aktive lytning.

10 Eksempler på verbale og nonverbale signaler fra transaktionsanalysens jeg-tilstande Jeg-tilstand Verbalt signal Nonverbalt signal Kritisk forældre-jeg Omsorgsfuld forældre-jeg Voksen-jeg Naturligt barne-jeg Tilpasset barne-jeg Har jeg ikke altid sagt, at Hvis jeg var dig Det er det sædvanlige Tag det roligt Tag det ikke så tungt.. Det skal nok gå.. Hvilke valg har vi? Hvornår skal vi af sted? Der står i avisen, at Det er helt utroligt Godt gået Hvordan mon det virker? Det skal jeg nok Det kan jeg ikke finde ud af Det er selvfølgelig i orden Pegefingeren er aktiv Sammenknebne øjne Skarp stemmeføring Lægger hånden på skulder Sender et varmt blik Trøstende stemmeføring Klar nøgtern tale Ligeværdig holdning Rolig Ivrig stemmeføring Nysgerrig adfærd Gestikulerende kropssprog Velvillig og imødekommende Usynlig eller dæmpet adfærd Ængstelig stemmeføring Fig. 6.9 Verbale og nonverbale signaler fra de forskellige jeg-tilstande. Kilde: Adapteret fra Lotte Møller Sørensen m.fl., Introduktion til transaktionsanalyse, Future Faktor Media, 2005.

11 Parallel transaktion A M F F Afsender: Regnskabstallene er som sædvanligt forsinkede Modtager: Ja, regnskabsfolkene må da snart lære at sende dem til tiden Krydsende transaktion A M F F V V B B A: Åh - nu kommer du igen med den sædvanlige kritik M: Er det ikke tilladt at fremføre sin tvivl i lederforaet? Skjult transaktion A M F F V V B B 1) Fra en situation, hvor leder og medarbejder mødes til medarbejdersamtalen A: Nå, så skal vi til det igen. (Skjult budskab: Jeg gør kun dette, fordi jeg har fået det pålagt) M: Ja, så må vi se, hvordan det går i år. (Skjult budskab: Der bliver vel som sædvanligt ikke taget hånd om samtalens konklusioner) Fig Eksempler på de tre transaktionsformer. 1

12 Assertiv adfærd Aggressiv adfærd Submissiv adfærd (søger en vinde-vinde løsning) (søger at vinde selv) (søger at undgå konflikter) Formål Man viser, hvem man er med udgangspunkt i sig selv og ens holdninger og følelser. Gennem aggressiv adfærd at vise, at man behersker situationen og gemmer derfor den manglende selvtillid. Holde andre på afstand og få fred for enhver pris. Den grundlæggende holdning (selvværd) Man fastholder sine egne rettigheder og respekterer andres. Den grundlæggende holdning er: Jeg er OK, du er OK. Man fastholder egne rettigheder, men respekterer ikke andres. Den grundlæggende holdning er: Jeg er OK, du er ikke OK. Du skal tænke som jeg. Jeg er ikke OK, de andre er OK Det er lige meget, hvad jeg tror og tænker og føler Konfliktmæssig adfærd Vinde-vinde Holdningen er, at man ønsker at vinde for enhver pris uden hensyntagen til de andre. Man undgår konflikter for enhver pris og gør det ved at undertrykke eller tilsidesætte egne behov/ønsker. Giver efter giver andre ret uden selv at tage stilling altid flink og medgørlig. Kommunikationsmæssige kendetegn Personen udtrykker sine følelser og meninger klart og direkte - fx Jeg mener... eller Jeg vil gerne/vil ikke... Der er god overensstemmelse mellem de verbale og de nonverbale signaler. Man tør være ærlig, åben og direkte i sin kommunikation. Personens kommunikation er præget af negative udtalelser, hvor man enten er nedladende eller direkte truende. Den aggressive adfærd virker ydmygende for den person, man taler til. Endvidere vil den aggressive adfærd/kommunikation være præget af indirekte kommunikation såsom sarkasme, ironi og sladder. Frafalder sine rettigheder, undlader at udtrykke sine ærlige meninger og følelser, eller gør det på en undskyldende/ selvudslettende måde. Man siger tingene indirekte og ofte dobbelttydigt. Der er ofte modsigelser mellem de verbale og nonverbale signaler. Har svært ved at sætte grænser, og sige nej/sige fra. Fig Assertionsteoriens adfærdsformer med tilhørende selvværd og kommunikationsmæssig og konfliktmæssig adfærd. Kilde: Adapteret fra Anne Latour m.fl., Kommunikation og personlig udvikling, Klim, 2003.

13 Fig inspirationsskema til anvendelse af blog, , intranet og nyhedsbrev. Kilde: Inspireret af Lederweb.dk. Inspirationsskema til brug af følgende medier Medie, formål, og emner Styrker Svagheder Blog (leders dagbog på nettet) Skabe en uformel dialog om stort og småt Emner: Mission Vision Kommende aktiviteter Inspirationstanker Nære hverdagsemner Give information hurtigt og uafhængigt af tid og sted Emner: Strategi Ledelsesmæssige informationer Aftaler Mødereferater Hverdagens opgaver Intranet Officielle informationer til alle medarbejdere Emner: Kommende tiltag Organisationsændringer Ferieplaner Nyhedsbrev: (interne) Små og store medarbejderinformationer Emner: Presseomtale Hvordan det går i virksomheden Fødselsdage o.l. Nye medarbejdere Personlig uformel kommunikationsform Kan forberede forandringer Kan skabe dybe relationer Kan komme i kontakt med hele organisationen Kan nås fra alle geografiske lokationer Kan skabe åbenhed, tillid og troværdighed Kan involvere medarbejderne Nemt Hurtigt Billigt Indbygget mulighed for feedback Kommunikation til en, flere eller alle medarbejdere Nemt Hurtigt Indbygget mulighed for feedback Giver overblik Kan målrettes særlige medarbejdergrupper Billigt Papir på modtagerens bord tvinger hende næsten til at læse Nice-to-know information Kan også målrettes familien Uvant medie Svært at få etableret dialog Kun skriftlig kommunikation Ikke forpligtende dialog Mange læser ikke jævnligt deres mail Kan opfattes som mindre forpligtende Ikke alle har adgang til mail For mange mails bliver en plage - pas på ikke at sende eller rundsende mail med for korte mellemrum CC mails Kan være dyrt at etablere Kræver fast struktur og løbende opdatering Medarbejderne skal selv søge oplysningerne Kræver løbende indsats Kan kun målrettes én eller få interessenter Papir er der nok af...

14 Lederens strategiske involvering Som leder skal du: Have en dyb forståelse af virksomhedens mission, vision og værdier Involvere og engagere dig i de overordnede strategier og mål Formidle budskabet forståeligt, konkret og ligetil Sammen med dine medarbejdere klarlægge, hvad strategien betyder for jer Sammen med den enkelte medarbejder finde frem til hvad strategien betyder for vedkommende, hvilke muligheder der er, og hvordan den enkelte kan bidrage Fig viser lederens strategiske involvering. Kilde: Leif Pjeturson, Når ledelse er kommunikation, Børsens forlag, 2005.

15 Handlingsplan for lederens strategiske kommunikation Fase Kommunikationsform Kommunikationsværktøj Præsentation af de strategiske budskaber Opfølgning på præsentation Engageret præsentation jf. kap. 9 Indlæg om implementeringsovervejelser Kotters vision jf. side 100 Transaktionsanalysens naturlige barn Intranet Nyhedsbreve Blog Implementering Forandringsledelsesmodellen side 100 Dialog Den dialogbaserede kommunikation Transaktionsanalysens voksen Spørgeteknik Aktiv lytning Fig viser en handlingsplan for lederens strategiske kommunikation.

16 Lederens kommunikative bearbejdning af modstand mod forandring Modstandsform Væk fra hidtidig tryghedszone Bange for personlige konsekvenser Modstand mod at lære nyt Kan jeg magte de nye opgaver? Kan jeg arbejde sammen med de nye kolleger? Væk fra gamle vaner og arbejdsmønstre Lederens kommunikationsindsats Information og dialog om forandringen Præsentation af forandringsprocesen jf. Kotter side 100 Fokus på arten af modstand i den enkeltes indre landkort Åben om forandringens konsekvens i forhold til nuværende situation Brugbare kommunikationsværktøjer Personalemøde og intranet Dialog med alle Præsentation jf. kap 9 Det indre landkort Spørgeteknik Aktiv lytning Face-to-face kommunikation Dialog med den enkelte medarbejder Fig Lederens kommunikative bearbejdning af modstand mod forandring.

17 Lederens forandringskommunikation ved implementering af en forandring Forandringsfase Optøning Ændring Integration Medarbejderne skal forstå, hvorfor forandringen er nødvendig. Præsenter forandringens vision Involvering og omform ulemper til fordele Fokus på fastholdelse og motivation Formål med lederens forandringskommunikation Kommunikationsværktøjer Dialog afdelingsvis og enkeltvis Det indre landkort Præsentation jf. kap 9 Den dialogbaserede kommunikation Den dialogbaserede kommunikation Fig Lederens forandringskommunikation ved implementering af en forandring.

18 Forhandlingens faser med tilhørende ledelsesmæssig forhandlingskommunikation og kommunikationsværktøjer Forhandlingens faser Lederens kommunikationsfokus Kommunikationsværktøjer Forberedelsesfasen Tilrettelægge forhandlingen ud fra en god åben dialog Overvej acceptable forhandlingsresultater Eget og modpartens indre landkort Johari-modellen Startfasen Afdæk interesser Johari-modellens åbne felt Spørgeteknik Aktiv lytning Assertiv adfærd Forhandlingsfase Forfølg dit mål Få uklar eller skjult kommunikation afklaret Reflekter over modpartens adfærd Verbal og nonverbal kommunikation Den dialogbaserede kommunikation Feedback-trappen Hypotetiske spørgsmål Afslutningsfase Fælles accept af resultatet Faktakommunikation Den dialogbaserede kommunikation Aktiv lytning Fig Forhandlingens faser med tilhørende kommunikationsfokus og værktøjer. Kilde: Inspireret af Kjeld Jensen m.fl., Forhandling, Børsens forlag, 2007.

19 Mødepunktets formål Information eller instruktion Problemløsningsmøde eller ideudviklingsmøde Videndelingsmøde Præsentation af problemet Drøftelse af nye løsninger Konklusion Alle skal bidrage med viden Skabe synergieffekt Fig Lederens mødekommunikation. Lederens mødekommunikation Lederens kommunikationsfokus Information om tiltag og aktiviteter Instruktion i nye aktiviteter Kommunikationsværktøjer Præsentation jf. kap 9 Eget og andres indre landkort Transaktionsanalyse voksen til voksen Aktiv lytning Den dialogbaserede kommunikation Spørgeteknik Aktiv lytning Assertion Blog Den dialogbaserede kommunikation

20 Sammenhæng mellem medarbejdernes involvering og fordelingen af taletid i forskellige mødeformer T A L E T I D Leder taler Medarbejder taler Information Problemløsning Idéudvikling Videndeling Medarbejdernes involvering i mødet Fig Taletidens fordeling mellem leder og medarbejder og deres involvering i mødet i hver af de fire mødeformer.

21 Typiske emner i den svære samtale Kollegiale forhold (manglende samarbejdsvilje eller -evne, illoyalitet eller holdninger til teamsamarbejde) Forhold til lederen (udspredning af rygter, passiv og aktiv modstand) Arbejdsmæssige forhold (arbejdsindsats, produktionsmængde, produktionskvalitet) Personlige forhold (misbrug, psykisk ustabilitet, udbrændthed eller familiære problemer) Fig Typiske emner i den svære samtale.

22 Den svære samtale, lederens kommunikative fokus og kommunikationsværktøjer Samtalens faser Forberedelse Gennemførelse Ledelsesmæssig kommunikationsfokus Hvad gør samtalen svær? Mål med samtalen Hvad tænker medarbejderen? Objektiv faktabaseret præsentation af emnet Dialog Åben, konkret og direkte Kommunikationsværktøjer Kommunikativ selvforståelse Kommunikativ indlevelsesevne Medarbejderens indre landkort Assertion Spørgeteknik Afgivelse af feedback Dialogbaseret kommunikation Feedback-trappen Afslutning Konklusion Dialogbaseret kommunikation Opfølgning Handlingsplan og adfærd Johari-modellen Eget og medarbejderens indre landkort Fig Faserne i den svære samtale kombineret med lederens kommunikationsmæssige fokus og kommunikationsværktøjer.

Ledelsesmæssig kommunikation

Ledelsesmæssig kommunikation Ledelsesmæssig kommunikation 5 K A P I T E L Elementer i ledelsesmæssig kommunikation DIALOG R E S U LTAT S K A B E L S E H A N D L I N G M Å L F O R M U L E R I N G R E L AT I O N S S K A B E L S E Fig.

Læs mere

Projekt1 04/12/07 10:44 Side 1. Bedre. Lytning DANMARK. Kursusafdelingen

Projekt1 04/12/07 10:44 Side 1. Bedre. Lytning DANMARK. Kursusafdelingen Projekt1 04/12/07 10:44 Side 1 Bedre Lytning DANMARK Kursusafdelingen Projekt1 04/12/07 10:44 Side 2 Lytningens kunst At høre eller at lytte - det er spørgsmålet At lytte er en svær kunst inden for kommunikationen.

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Assertionsteknik. (Andrew Salter, Robert E. Alberti, Anne Dickson) Du skal sgu ikke stå dér og være indirekte aggressiv overfor mig!

Assertionsteknik. (Andrew Salter, Robert E. Alberti, Anne Dickson) Du skal sgu ikke stå dér og være indirekte aggressiv overfor mig! Assertionsteknik (Andrew Salter, Robert E. Alberti, Anne Dickson) Du skal sgu ikke stå dér og være indirekte aggressiv overfor mig! Assertion: definition Assertion vil sige at kunne handle i overensstemmelse

Læs mere

Tal om Trivsel. genvej Til Trivsel

Tal om Trivsel. genvej Til Trivsel Tal om Trivsel genvej Til Trivsel og motivation er i g de hvad sk ber Til at opdage mistrivsel? mistrivsel? Mistrivsel kan være svær at få øje på, når medarbejderne ikke selv henvender sig og fortæller

Læs mere

Karakteristik af købers firma

Karakteristik af købers firma Organisation? Branche? Værdier? Markedsposition? Købers firma Kultur? Særlige kendetegn? Økonomi? Historik? Fig. 3.1 Karakteristik af købers firma 5 Forretningsmæssig risiko Omverdenens feedback Lav Høj

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

Materiale til 40388: De svære samtaler procedure og værktøjer

Materiale til 40388: De svære samtaler procedure og værktøjer Materiale til 40388: De svære samtaler procedure og værktøjer Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse Undervisningsministeriet. December 2010. Materialet er udviklet

Læs mere

Konflikthåndtering. EnviNa. 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair

Konflikthåndtering. EnviNa. 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair Konflikthåndtering EnviNa 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair Hvem er jeg? Udgivet 5 fagbøger og et spil Uddannet cand.mag i psykologi og kultur- og sprogmødestudier, projektleder,

Læs mere

Trojka. Multiple choice opgaver Kapitel 6-9. Ledelse i praksis, 3. udgave, 2013

Trojka. Multiple choice opgaver Kapitel 6-9. Ledelse i praksis, 3. udgave, 2013 Opgave nr. 1 Præstationsledelse En leder, der satser på præstationsledelse, vil ofte reagere ved at: a Sætte målene så rimeligt, at alle kan nå dem b Have mere fokus på output, mål, kontrol og resultat

Læs mere

Hvad er coaching? - og hvad er coaching ikke

Hvad er coaching? - og hvad er coaching ikke Hvad er coaching? - og hvad er coaching ikke Giv en mand en fisk, og han bliver mæt én dag. Lær ham at fiske, og han kan klare sig selv hele livet Kun Fu Tze Coaching - definitionen Coaching er at hjælpe

Læs mere

Freuds personlighedsmodel. Overjeg (Super-ego) Samvittighed. Jeg (Ego) Bevidst. (Førbevidst) Id (Det) Ubevidst

Freuds personlighedsmodel. Overjeg (Super-ego) Samvittighed. Jeg (Ego) Bevidst. (Førbevidst) Id (Det) Ubevidst Freuds personlighedsmodel Overjeg (Super-ego) Samvittighed Jeg (Ego) Bevidst Id (Det) (Førbevidst) Ubevidst Primitive og modne forsvarsmekanismer Primitive Benægtelse Splitting Projektion Idealisering

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Indhold Formål med samarbejdspolitikken... 1 Kommunikation i Skovkanten... 1 Omgangstone... 2 Fokus på fagligheden... 2 Konflikthåndtering... 2 Ihh hvor er

Læs mere

Assertiv kommunikation (undersøgende og respekterende)

Assertiv kommunikation (undersøgende og respekterende) De 3 kommunikationsformer: Hvilke type er du mest af? Submissiv kommunikation (flugt og undvigelse) Aggressiv kommunikation (kamp) Assertiv kommunikation (undersøgende og respekterende) Submissiv kommunikation

Læs mere

Ledelsens Dag 2006. KONFLIKTHÅNDTERING -Samarbejde eller kaos? Josef Guldager

Ledelsens Dag 2006. KONFLIKTHÅNDTERING -Samarbejde eller kaos? Josef Guldager Ledelsens Dag 2006 KONFLIKTHÅNDTERING -Samarbejde eller kaos? Josef Guldager Intrapersonel Interpersonel Struktur Konflikthåndtering samarbejde eller kaos Enig Uenig Tillid Harmoni Statisk Dynamisk Mistillid

Læs mere

Skab dig - unik! Kurser Forår 2014

Skab dig - unik! Kurser Forår 2014 Skab dig - unik! Kurser Forår 2014 Forandring fryder, når vaner du bryder. Alle har X-faktor præsentationsteknik og performance Coaching i hverdagen som kommunikationsmetode Sig, hvad du mener på den gode

Læs mere

Træneren som kommunikator og konfliktløser

Træneren som kommunikator og konfliktløser Træneren som kommunikator og konfliktløser En praktisk håndbog til dig, der fungerer som leder og rollemodel i Silkeborg IF. Udarbejdet af Eddie Kragelund Børnekonsulent Silkeborg IF Med det formål, at

Læs mere

Elisabeth Flensted-Jensen Fridda Flensted-Jensen

Elisabeth Flensted-Jensen Fridda Flensted-Jensen Elisabeth Flensted-Jensen Fridda Flensted-Jensen KURSETS FORMÅL er at styrke dig i at bruge dig selv bedst muligt, når du kommunikerer på din arbejdsplads. Med nærvær og effektivitet. Du arbejder med din

Læs mere

Assertiv kommunikation

Assertiv kommunikation Assertiv kommunikation Assertiv kommunikation Mere energi og større gennemslagskraft Få dine budskaber ud - med respekt for dig selv og andre Går dit budskab nogle gange ikke igennem? Og bliver din gode

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Bliv verdens bedste kommunikator

Bliv verdens bedste kommunikator Bliv verdens bedste kommunikator Vane 1: Kend dig selv 2 3 Begrænsende overbevisninger Jeg lærer det aldrig Jeg er en dårlig kommunikator og sådan er det bare Folk lytter ikke, når jeg siger noget Jeg

Læs mere

Kommunikation. Kommunikationsmodel. Forstyrrelser (støj) hos senderen. Forstyrrelser (støj) hos modtageren. Kommunikation og konflikthåndtering

Kommunikation. Kommunikationsmodel. Forstyrrelser (støj) hos senderen. Forstyrrelser (støj) hos modtageren. Kommunikation og konflikthåndtering Kommunikation og konflikthåndtering Midler/program: Kommunikation Hvordan bidrager jeg til kommunikationen Assertiv kommunikation Konflikthåndtering Konfliktløs et spil om konflikter Kommunikation Tal

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

Kommunikation. Kommunikationsmodel. Forstyrrelser (støj) hos senderen. Forstyrrelser (støj) hos modtageren. Planlæg hvad der skal sendes

Kommunikation. Kommunikationsmodel. Forstyrrelser (støj) hos senderen. Forstyrrelser (støj) hos modtageren. Planlæg hvad der skal sendes Introduktion til kommunikation og samarbejde 3: Kommunikation og konflikthåndtering Program: Kommunikation Hvordan bidrager jeg til kommunikationen Assertiv kommunikation Konflikthåndtering Kommunikation

Læs mere

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Dette sparringsværktøj er en guide til, hvordan I kan arbejde med kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med. Spilleregler

Læs mere

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt og ligeværdighed.

Læs mere

Calgary-Cambridge Guide

Calgary-Cambridge Guide Indlede samtalen Forberedelse 1. Lægge den forrige opgave væk 2. Fokusere opmærksomheden på og forberede sig til denne konsultation Skabe initial kontakt 3. Hilse på patienten; sikre sig patientens navn

Læs mere

Assertiv kommunikation

Assertiv kommunikation Assertiv kommunikation Assertiv kommunikation Få dine budskaber ud med respekt for dig selv og andre Mere energi og større gennemslagskraft i kommunikationen Går dit budskab ikke altid igennem? Og bliver

Læs mere

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV 2007 GODE RÅD OM Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS Udgivet af DANSK ERHVERV Indholdsfortegnelse Hvad er MUS? 3 Hvorfor afholde MUS? 3 Hvordan forberedes MUS-samtalen?

Læs mere

Kommunikation. Kommunikationsmodel. Forstyrrelser (støj) hos senderen. Forstyrrelser (støj) hos modtageren. Kommunikation og konflikthåndtering

Kommunikation. Kommunikationsmodel. Forstyrrelser (støj) hos senderen. Forstyrrelser (støj) hos modtageren. Kommunikation og konflikthåndtering Kommunikation og konflikthåndtering Midler/program: Kommunikation Hvordan bidrager jeg til kommunikationen Assertiv kommunikation Konflikthåndtering Konfliktløs et spil om konflikter Kommunikation Tal

Læs mere

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV 2007 GODE RÅD OM Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS Udgivet af DANSK ERHVERV Indholdsfortegnelse Hvad er MUS? 3 Hvorfor afholde MUS? 3 Hvordan forberedes MUS-samtalen?

Læs mere

Det, der ikke slår dig ihjel det styrker dig. VELKOMMEN TIL workshoppen om assertiv kommunikation

Det, der ikke slår dig ihjel det styrker dig. VELKOMMEN TIL workshoppen om assertiv kommunikation Det, der ikke slår dig ihjel det styrker dig VELKOMMEN TIL workshoppen om assertiv kommunikation ! Opskriften på succes! Definition på assertion! Ret og pligt! Forskellen på anerkendende og værdsættende

Læs mere

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik Interviewteknik En vigtig del af et kundemøde er de spørgsmål, som du stiller. For at få det bedste ud af dine kundemøder skal du kombinere tre elementer: 6. Start ikke med at sælge: Definér behov. Kom

Læs mere

INDLEDNING... 2 RESUMÉ... 2 PROBLEMFORMULERING... 3 METODE... 3 TEORI... 6 KONKLUSION... 8 HANDLEFORSLAG... 9 LITTERATURLISTEN...

INDLEDNING... 2 RESUMÉ... 2 PROBLEMFORMULERING... 3 METODE... 3 TEORI... 6 KONKLUSION... 8 HANDLEFORSLAG... 9 LITTERATURLISTEN... Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 2 RESUMÉ... 2 PROBLEMFORMULERING... 3 METODE... 3 TEORI... 6 KONKLUSION... 8 HANDLEFORSLAG... 9 LITTERATURLISTEN... 11 1 Indledning Jeg har valgt opgave nr. 3 case Den

Læs mere

Konflikter og konflikttrapper

Konflikter og konflikttrapper Konflikter og konflikttrapper Konflikter er både udgangspunkt for forandring og for problemer i hverdagen. Derfor er det godt at kende lidt til de mekanismer, der kan hjælpe os til at få grundstenene i

Læs mere

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper Vi mødes i de forskellige fora, når det er relevant og efter behov. Som udgangspunkt afholder vi forældremøde og skole-hjemsamtale

Læs mere

Når selvtilliden er lav, har man en tendens til at give op på forhånd, eller man bebrejder sig selv, hvis man ikke klarer opgaven eller situationen.

Når selvtilliden er lav, har man en tendens til at give op på forhånd, eller man bebrejder sig selv, hvis man ikke klarer opgaven eller situationen. Selvtillid og selvværd Selvværd og selvtillid I denne artikel (4 sider) kan du læse om selvværd og selvtillid. Du kan også læse om assertion, der kan oversættes med sund selvhævdelse, og du kan læse om

Læs mere

Eftermiddagen i dag Feedback og kommunikation pause undervejs. AKON AS - Tlf.:

Eftermiddagen i dag Feedback og kommunikation pause undervejs. AKON AS - Tlf.: Eftermiddagen i dag 14.15-16.00 Feedback og kommunikation pause undervejs Har I tænkt over at ord er magt? Hvordan får jeg det bedste ud af AM møder? Hvordan lykkes jeg med at kommunikere, så mit budskab

Læs mere

BRUG MEDARBEJDERNES HISTORIER

BRUG MEDARBEJDERNES HISTORIER BRUG MEDARBEJDERNES HISTORIER HISTORIER DER FLYTTER MENNESKER STORYTELLING I FORANDRINGER KARENLUMHOLT.DK LSKOMMUNIKATION.DK 1 HVAD SIGER HISTORIERNE OS? Historierne er udtryk for organisationens kultur,

Læs mere

At give og modtage konstruktiv feedback

At give og modtage konstruktiv feedback At give og modtage konstruktiv feedback 07.05.06 Hvor svært kan det være? Ret svært åbenbart. Det lyder nemt, men en sikker topscorer i arbejdsklimaundersøgelser er en udbredt oplevelse af, at man ikke

Læs mere

Konflikter. - hvordan håndteres konflikter på arbejde i det daglige? V/ Christine Vallentin, erhvervspsykolog, cand.psych.aut. www.crecea.

Konflikter. - hvordan håndteres konflikter på arbejde i det daglige? V/ Christine Vallentin, erhvervspsykolog, cand.psych.aut. www.crecea. Konflikter - hvordan håndteres konflikter på arbejde i det daglige? V/ Christine Vallentin, erhvervspsykolog, cand.psych.aut. Formål Viden om konflikter og mobning Redskaber, hvordan kan vi sætte dette

Læs mere

Systematik og overblik

Systematik og overblik 104 Systematik og overblik Gode situationer god adfærd Beskrevet med input fra souschef Tina Nielsen og leder John Nielsen, Valhalla, Nyborg Kommune BAGGRUND Kort om metoden Gode situationer god adfærd

Læs mere

Kommunikation i og fra gruppen. Kommunikation i og fra gruppen. Kommunikation - en definition. Kommunikation. Kommunikationsmodel

Kommunikation i og fra gruppen. Kommunikation i og fra gruppen. Kommunikation - en definition. Kommunikation. Kommunikationsmodel Kommunikation i og fra gruppen MÅL: At gruppen og dens medlemmer bliver bevidste om deres måde at kommunikere på, samt dens betydning for gruppesamarbejdet. At grupperne opnår forståelse for hvordan de

Læs mere

Professionel borgerkontakt - MBK A/S

Professionel borgerkontakt - MBK A/S Er du i kontakt med mennesker i og uden for organisationen? Vil du være bedre til at få dine budskaber igennem på en god og ordentlig måde? Blive hørt, forstået og respekteret? Kunne styre samtaler bedre?

Læs mere

Personlig vækst og gennemslagskraft

Personlig vækst og gennemslagskraft Personlig vækst og gennemslagskraft Styrk dit mentale overskud, og giv din kommunikation ny kraft Hold hovedet koldt, og bevar overblikket Har du et arbejde, hvor det forventes af dig, at du udviser personlig

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

Værktøj om Medarbejderudviklingssamtaler

Værktøj om Medarbejderudviklingssamtaler Værktøj om Medarbejderudviklingssamtaler Indholdsfortegnelse 1. Introduktion 3 1.1 Medarbejderudviklingssamtalen 3 1.2 Formål og mål med medarbejderudviklingssamtaler 4 1.3 10 gode råd 4 2. Forberedelse

Læs mere

Kursus til dig, der skal undervise frontpersonale i kort opsporende samtale om alkohol. v. psykolog Anne Kimmer Jørgensen

Kursus til dig, der skal undervise frontpersonale i kort opsporende samtale om alkohol. v. psykolog Anne Kimmer Jørgensen Kursus til dig, der skal undervise frontpersonale i kort opsporende samtale om alkohol v. psykolog Anne Kimmer Jørgensen Indhold Trin 1: Spørge ind Hvordan kan frontpersonale spørge ind til alkoholvaner?

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

Guide til Medarbejder Udviklings Samtaler

Guide til Medarbejder Udviklings Samtaler Her får du en guide til, hvordan du kan forberede, gennemføre og følge op på en medarbejder-udviklingssamtale (MUS). Der findes et utal af skemaer og anbefalinger til, hvordan en MUS skal forløbe. Det

Læs mere

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg Dagtilbuddet Christiansbjerg Indholdsfortegnelse Fælles indsatsområder... 2 Samskabelse forældre som ressource:... 2 Kommunikation:... 4 Kreativitet:... 4 Sprog:... 5 1 Fælles indsatsområder I dagtilbuddet

Læs mere

ØVELSER OM TILLID. Det kan ændres, og O2 kan hjælpe ændringerne på vej!

ØVELSER OM TILLID. Det kan ændres, og O2 kan hjælpe ændringerne på vej! ØVELSER OM TILLID ØVELSER OM TILLID Tillid er afgørende i forholdet til andre mennesker - det er tilliden, der er med til at skabe en god hverdag, hvor samarbejdet og kunden er i centrum. Alligevel er

Læs mere

Kommunikation. med gennemslagskraft og power. En af Confex absolut bedste undervisere

Kommunikation. med gennemslagskraft og power. En af Confex absolut bedste undervisere Confex 2-DAGS kursus Kommunikation med gennemslagskraft og power Får du sagt, hvad du vil når du vil? Lær kunsten at føre en ligeværdig dialog og få dit budskab klart igennem En af Confex absolut bedste

Læs mere

Aspergers, ADHD & Pubertet - en sprængfyldt cocktail

Aspergers, ADHD & Pubertet - en sprængfyldt cocktail Aspergers, ADHD & Pubertet - en sprængfyldt cocktail Workshop v/ Resilience Annette Dam & Randi Lütkendahl SIKON 2010 Aspergers, ADHD & pubertet - en sprængfyldt cocktail Mange forældre oplever generelt,

Læs mere

TR-temakursus Positionering og kommunikation

TR-temakursus Positionering og kommunikation TR-temakursus Positionering og kommunikation MAJ 2018 TimOut.dk 1 Rolle Positionering Omsorg for andres interesse HØJ Eftergivende Så længe du er tilfreds... Samarbejdende (Interessebestemt) Jeg foretrækker

Læs mere

Børneinddragelse - hvorfor og hvordan inddrager vi børn i sociale sager?

Børneinddragelse - hvorfor og hvordan inddrager vi børn i sociale sager? Børneinddragelse - hvorfor og hvordan inddrager vi børn i sociale sager? Oplæg i Nuuk november 2016 Helle Tilburg Johnsen, vicedirektør i Børns Vilkår Program» Hvorfor inddrage børn?» Hvad er børneinddragelse?»

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

Forskellige slags samtaler

Forskellige slags samtaler Samtalens kunst Helt intuitivt har vi mange sociale og kommunikative kompetencer til at skelne mellem forskellige slags samtaler med forskellige formål Forskellige slags samtaler Smalltalk Fortællinger

Læs mere

De 4 forskellige forhandlingstyper. Hvordan skal du forholde dig?

De 4 forskellige forhandlingstyper. Hvordan skal du forholde dig? De 4 forskellige forhandlingstyper Hvordan skal du forholde dig? Mødemennesket 1. Vær tålmodig, deltag og lyt 2. Vis din viden 3. Vis din interesse 4. Kommunikér åbent også med dine medforhandlere 5. Husk

Læs mere

Mentor ordning elev til elev

Mentor ordning elev til elev Mentor ordning elev til elev Hvad er en mentor og en mentee? Mentor er en elev på 2. og 3. år Mentor betyder sparringspartner. En elev, som gerne vil vejlede, dele sin viden og give gode råd til en medelev/mentee.

Læs mere

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde TANDPLEJEN Konfliktplan Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde Tandplejen i Herning er en dynamisk arbejdsplads med selvledende og engagerede medarbejdere. Samarbejde er vitalt for at

Læs mere

DAG 4. Kommunikation

DAG 4. Kommunikation DAG 4 Kommunikation Formålet med dagen: At blive klogere på, hvad kommunikation er At bliver klogere på, hvad det vil sige at være en god lytter At blive inspireret til forskellige måder at stille spørgsmål

Læs mere

IDA Personlig gennemslagskraft

IDA Personlig gennemslagskraft IDA Personlig gennemslagskraft IDA Personlig gennemslagskraft - i samarbejde med Mannaz A/S Formål Formålet med dette forløb er at udvikle og styrke din evne til at trænge igennem med overbevisning samt

Læs mere

Adfærd. Selvværd. Hvordan handler jeg i dagligdagen på Funder Skole for at styrke selvværd overfor barnet/kollegaen/forældrene?

Adfærd. Selvværd. Hvordan handler jeg i dagligdagen på Funder Skole for at styrke selvværd overfor barnet/kollegaen/forældrene? Hvad forstår vi ved selvværd på Funder Skole? Hvordan handler jeg i dagligdagen på Funder Skole for at styrke selvværd overfor barnet/kollegaen/forældrene? Selvværd Et menneske med selvværd - har lyst

Læs mere

Sådan skaber du dialog

Sådan skaber du dialog Sådan skaber du dialog Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe ejerskab og engagement hos dine medarbejdere. Øge medarbejdernes forståelse for forskellige spørgsmål og sammenhænge (helhed og dele).

Læs mere

Dette er bragt til dig af EKL Klik her for print. Tilbage til modul

Dette er bragt til dig af EKL   Klik her for print. Tilbage til modul Page 1 of 5 Dette er bragt til dig af EKL http://ekl.probana.com Klik her for print Tilbage til modul 2.9 Opsamling Oversigt Indledning 2.9.1 Effektiv kommunikation 2.9.2 Kommunikationsteorier og -modeller

Læs mere

Situationsbestemt coaching

Situationsbestemt coaching Bag om coaching Ovenfor har vi fokuseret på selve coachingsamtalen med hovedvægten på den strukturerede samtale. Nu er det tid til at gå lidt bag om modellen Ved-Kan- Vil-Gør, så du kan få en dybere forståelse

Læs mere

Informationsteknologiløsninger

Informationsteknologiløsninger Informationsteknologiløsninger Hvem er center for Trivsel og Motivation? Vi motiverer, begejstrer og inspirerer indenfor: Værdier og holdninger. Egen identitet. Egen Styrke og udviklings-områder. Gruppe

Læs mere

Guide til den gode dialogsamtale

Guide til den gode dialogsamtale Guide til den gode dialogsamtale En klagesang er til for at høres, ikke en stil som skal rettes - Benny Andersen Hvorfor tilbud om dialogsamtale? En patient/pårørende har indgivet en skriftlig klage til

Læs mere

Lederens opmærksomheds-punkter her er bl.a.:

Lederens opmærksomheds-punkter her er bl.a.: Lederstøtte til MUS Her får du hjælp og guidelines til som leder at forberede dig til MUS og derved agere hensigtsmæssigt og værdiskabende i MUS. Vi tager udgangspunkt i spørgerammen fra musskema.dk, hvor

Læs mere

Konflikter med kunder

Konflikter med kunder Konflikter med kunder BAR Transport og Engros Årskonference 2015 Torsdag d. 22. oktober 2015 Eva Thoft, eth@teamarbejdsliv.dk HVAD ER EN KONFLIKT? En uenighed, hvor en eller flere bliver følelsesmæssigt

Læs mere

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdi: I forhold til børnene: I forhold til forældrene: I forhold til kollegerne: Åbenhed Vi lytter til hvad børnene

Læs mere

Tidsplan for Kommunikation

Tidsplan for Kommunikation Tidsplan for Kommunikation 09:00 Introduktion til AI og Værdsættende Samtale 09:45 Kaffepause 10:00 Gruppeinterview 11:00 Opsamling og spørgsmål 12:00 Frokost 14:00 Kommunikation og kropssprog 14:15 Øvelse

Læs mere

Praksisnær konflikthåndtering - med udsatte unge UNG I AARHUS

Praksisnær konflikthåndtering - med udsatte unge UNG I AARHUS Praksisnær konflikthåndtering - med udsatte unge UNG I AARHUS 2. Modul d. 12. oktober 2017 Dagens program 09.00 - - 12.00 Nedtrappende kommunikation: Verbal og nonverbal - at se bagom adfærden Øvelse i

Læs mere

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle.

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle. Værdigrundlag I vores pædagogiske arbejde må fundamentet være et fælles værdigrundlag, et sæt af værdier som vi sammen har diskuteret, formuleret og derfor alle kan stå inde for. Det er værdier, som vi

Læs mere

http://www.youtube.com/watch?v=m8rvxv N9DZk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=m8rvxv N9DZk&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=m8rvxv N9DZk&feature=related * Målet med kommunikationen * Målgruppen for kommunikationen * Sproglige forudsætninger * Tekniske muligheder * Interessefællesskab mellem dem,

Læs mere

Kommunom- uddannelsen

Kommunom- uddannelsen Kommunom- uddannelsen PÅ AKADEMINIVEAU MODULBESKRIVELSE FOR DET OBLIGATORISKE MODUL Psykologi og kommunikation ECTS-POINT 10 ANTAL TIMER 70 GÆLDENDE FRA August 2017 Indholdsfortegnelse: Læringsmål formål

Læs mere

ALGARY-CAMBRIDGE GUIDEN TIL KOMMUNIKATION MELLEM PATIENT OG SUNDHEDSPROFESSIONEL

ALGARY-CAMBRIDGE GUIDEN TIL KOMMUNIKATION MELLEM PATIENT OG SUNDHEDSPROFESSIONEL C ALGARY-CAMBRIDGE GUIDEN TIL KOMMUNIKATION MELLEM PATIENT OG SUNDHEDSPROFESSIONEL Denne guide er en let bearbejdet oversættelse fra bogen Skills for Communicating with Patients af Jonathan Silverman,

Læs mere

Pernille Steensbech Lemée pl@fokuskommunikation.dk. Copyright: Fokus Kommunikation

Pernille Steensbech Lemée pl@fokuskommunikation.dk. Copyright: Fokus Kommunikation Pernille Steensbech Lemée pl@fokuskommunikation.dk For mig at se udspiller den centrale værdidiskurs sig i spændingsfeltet mellem den individuelle integritet og den klassiskkollektivistiske tanke. Dagens

Læs mere

ALBERG & THYGESEN COACHUDDANNELSEN. K a l u n d b o r g K o m m u n e

ALBERG & THYGESEN COACHUDDANNELSEN. K a l u n d b o r g K o m m u n e ALBERG & THYGESEN COACHUDDANNELSEN K a l u n d b o r g K o m m u n e 2 0 1 5 Undervisningen TEORI + COACHING I PRAKSIS REFLEKSION EGEN TILSTAND KONSTRUKTIV FEEDBACK Definitionen Coaching er en udforskende

Læs mere

Spørgeteknik og aktiv lytning

Spørgeteknik og aktiv lytning Spørgeteknik og aktiv lytning NLR 14. november 2011 Solvejg Horst Petersen JYSK Landbrugsrådgivning Billund, Danmark Den fælles opfattelse af virkeligheden Spørgsmål og spørgeteknik? Spørgsmålstyper (1)

Læs mere

FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver

FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER Helle og Trine er til personalemøde, hvor deres chef

Læs mere

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013 Fritidsklubbens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn April 2013 Værdi: Anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen relationen

Læs mere

Hvor var det nu vi kom fra?

Hvor var det nu vi kom fra? Hvor var det nu vi kom fra? Korte møder: Sidste gang arbejdede vi med den professionelle samtale samtalens faser og spørgeteknik. Hvilke refleksioner har det givet dig efterfølgende? Har du anvendt nogen

Læs mere

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune I Rudersdal Kommune prioriterer vi den gode borgerdialog. For at styrke denne og for at give dialogen en klar retning er der formuleret tre principper for

Læs mere

Ledelse og kommunikation

Ledelse og kommunikation Ledelse og kommunikation Anders Moestrup Uddannet officer i Livgarden & Forsvarets HR-uddannelse, pt. master i organisationspsykologi på RUC Leder gennem mere end 10 år ved Livgarden Kompagnichef, Chef

Læs mere

Kort opsporende samtale om alkohol - et kursus til dig, der skal undervise frontpersonale

Kort opsporende samtale om alkohol - et kursus til dig, der skal undervise frontpersonale Kort opsporende samtale om alkohol - et kursus til dig, der skal undervise frontpersonale Af psykolog Anne Kimmer Jørgensen mail: Anne.Kimmer@gmail.com tlf.: 26701416 Indhold Barrierer hos frontpersonalet

Læs mere

4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd.

4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd. 4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd. Hjælp til Selvhjælp til Professionel Selvudvikling Mette Alleslev 2011 Alle rettigheder er forbeholdt SamtaleAkademiet 1 Forord Om Professionelt Selvværd

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder.

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder. Giv feedback Dette er et værktøj for dig, som vil skabe målrettet læring hos din medarbejder blive mere tydelig i din ledelseskommunikation gøre dit lederskab mere synligt og nærværende arbejde med feedback

Læs mere

Ballum Skole. Mobbe- og samværspolitik

Ballum Skole. Mobbe- og samværspolitik Ballum Skole Mobbe- og samværspolitik Ballum Skoles mobbe- og samværspolitik videreudvikles og revideres løbende. Det vil sige en overordnet forpligtende aftale, der afklarer forventninger og handlemuligheder.

Læs mere

Social færdigheds test.

Social færdigheds test. Social færdigheds test. Spørgeskemaet består af en række spørgsmål som du kan se nedenfor. Læs dem og besvar dem et af gangen ved at give dig en karakter mellem 0 og 10, hvor 0 = Passer slet ikke 10 =

Læs mere

Kasperskolens mobbepolitik og strategi.

Kasperskolens mobbepolitik og strategi. Kasperskolens mobbepolitik og strategi. Hvornår mobbes der? Der mobbes, når en elev udsættes for gentagen negativ eller ondsindet adfærd fra et eller flere individer og har vanskeligt ved at forsvare sig

Læs mere

Modul 4 LEAN support i produktionen

Modul 4 LEAN support i produktionen Modul 4 LEAN support i produktionen Program Dag 1: Opsamling problemløsningsøvelse Den helstøbte ambassadør Kommunikation Situationskort Dag 2: Virksomhedsbesøg Opfølgning og plan for virksomhed Præsentationsteknik

Læs mere

Du er budskabet - præsentationsteknik

Du er budskabet - præsentationsteknik Du er budskabet - præsentationsteknik Hvordan kan du gøre dit næste foredrag endnu bedre? De bedste foredrag er dem, hvor taleren virkelig taler om et budskab, som han brænder for. Der er ingen tvivl om

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg?

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg? PAS PÅ DIG SELV Uddannelse i selvomsorg og kollegial omsorg for Bydelsmødre Wattar Gruppen Kognitivt Psykologcenter Center for Socialt Ansvar Hvad er selvomsorg? Når du er god ved dine tanker: så stiller

Læs mere

Redskaber til god kommunikation med frivillige

Redskaber til god kommunikation med frivillige Køb bøgerne i dag Redskaber til god kommunikation med frivillige Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Aktiv frivillig leder - grundlægger af RETRO giver dig redskaber og

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere