MOBNING OG MOD MODUL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MOBNING OG MOD MODUL"

Transkript

1 Modul B - MOBNING OG MOD 171 MOBNING OG MOD B MODUL (SUPPLERENDE)

2 172 Modul B - MOBNING OG MOD

3 Modul B - MOBNING OG MOD 173 MOBNING OG MOD MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Voksne skal hjælpe og beskytte børn, så de trives, udvikler sig sundt og er trygge (artikel 5, 6, ). Børn har ret til at blive beskyttet mod forskelsbehandling (diskrimination) (artikel 2). Børn har ret til at give udtryk for deres følelser og meninger og at få dem respekteret så længe de ikke forskelsbehandler (diskriminerer) eller undertrykker andre. Børn har ret til at søge, modtage og videregive information (artikel 12, ). Børn har ret til at have deres egen kultur, deres eget sprog og selv vælge deres religion (artikel ). Børn har ret til privatliv (artikel 16). LÆRINGSMÅL I MODUL B: Eleverne har viden om deres ret til at blive beskyttet mod mobning Eleverne kan identificere forskellige typer mobbepositioner Eleverne kan reflektere over, hvordan man kan være med til at ændre en mobbesituation OVERBLIK OVER MODUL B: Startleg: Fang min finger + Massage (15 minutter) Opsamling fra sidst og introduktion (10 minutter) Temaøvelse: Mobbepositioner novelle og gruppearbejde (40 minutter) Energizer: Kropsbilleder af mod (15 minutter) Afsluttende evalueringsleg (10 minutter)

4 174 Modul B - MOBNING OG MOD INDLEDNING TIL FAGPERSONEN Undersøgelser viser, at 10 % af danske elever på mellemtrinnet udsættes for mobning. 53 I STÆRKE SAMMEN er der under hele forløbet fokus på at understøtte og styrke det stærke og trygge fællesskab i klassen, hvor sociale relationer baseret på respekt og omsorg vægtes højt. Mobbedynamikker har sværere ved at opstå i stærke og trygge fællesskaber, hvor der er plads til en høj grad af accept og respekt for hinandens forskelligheder. 54 Derfor arbejdes der indirekte med at forebygge mobning under hele STÆRKE SAMMEN-forløbet. Modulet er funderet på Red Barnet og Mary Fondens Fri for Mobberi 55 (til børnehaver og indskoling), og mobning er defineret ud fra følgende karakteristika: Mobning er et gruppefænomen, hvor deltagerne har mere eller mindre synlige roller. Mobning består af systematiske udstødelseshandlinger, der i sin helhed signalerer, du er ikke med her. Mobning kan bestå af direkte eller indirekte handlinger. Mobning foregår typisk i en social sammenhæng, som barnet ikke kan eller har svært ved at trække sig fra fx i skolen eller gennem digitale medier. I læringsforløbet STÆRKE SAMMEN arbejdes der primært med klassefællesskabet, men det er vigtigt også at være opmærksom på andre faktorer, der kan være med til enten at fremme eller forebygge mobbedynamikker, fx overordnede samfundsværdier og diskurser, skolens ledelse og kultur, lærerens funktion som rollemodel, forældrenes roller samt klassefællesskabets historik og selvfortælling. I modulet får eleverne mulighed for at arbejde med mobning gennem en novelle. Arbejdet med novellen giver eleverne mulighed for at identificere forskellige mobbepositioner i fortællingen og tale om handlemuligheder i forhold til mobning, uden at det handler direkte om dem selv. Mobbepositioner: MOBBEOFRE elever, der bliver mobbet UDØVERE elever, der tager initiativ til at mobbe MEDLØBERE elever, der følger og støtter udøveren fx ved at grine med eller opmuntre udøveren TILSKUERE elever, der er vidne til mobning, men ikke gør noget aktivt for at stoppe den FORSVARERE elever, der mobiliserer deres mod og handler aktivt for at stoppe mobningen 53) Statens Institut for Folkesundhed, HBSC (2015). 54) Kofoed, J. & Søndergard, D.M. (red.) (2009). 55) Red Barnet og Mary Fonden (2012) + Helle Rabøl, adjunkt ved DPU, Århus Universitet.

5 Modul B - MOBNING OG MOD 175! OBS.! Elever kan indtage forskellige positioner afhængigt af situation eller kontekst. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at elever ikke definerer eller fastlåser hinanden ud fra de forskellige positioner. Forskning viser, at størstedelen af børn i mobbesituationer indtager en position som enten medløber eller passiv tilskuer, og at disse positioner er med til at legitimere eller muliggøre mobningen. 56 Der ligger derfor et stort potentiale i at aktivere elevers viden om mulige positioner og deres mod til at indtage en mere aktiv position, såsom forsvarspositionen, hvor man siger fra og markerer egen eller andres grænse, søger hjælp og passer på hinanden. Et udvidet forebyggende arbejde i klassen Ønsker I at arbejde mere med mobning som tematik i klassen, kan I bruge: Mobningens ABC, som er et undervisningsmateriale, der henvender sig til mellemtrinnet. Materialet består af en grundbog, fire undervisningsfilm og elevopgaver. Eller DropMob, som er et pædagogisk værktøj, der guider skoler til at udvikle en antimobbestrategi, der virker. I finder begge materialer på hvor der løbende kommer nye materialer. MobSQUAD hører under Red Barnet Ungdom. De frivillige i MobSQUAD tager på besøg på skoler og taler om forebyggelse af mobning med eleverne. Gennem dialog og leg formidler de frivillige konkrete redskaber til, hvordan eleverne kan gribe ind, når de oplever mobning. Læs mere på: MATERIALER TIL MODUL B Smartboard/flipover/tavle Kopier af novellen Verden ifølge Frederikke (af Sofie Boysen) til eleverne Arbejdsark, modul B, Positioner til hver elev En bold eller andre sjove/fjollede kasteredskaber (fx et tøjdyr) 56) Kofoed, J. & Søndergard, D.M. (red.) (2009).

6 176 Modul B - MOBNING OG MOD STARTLEG FANG MIN FINGER OG MASSAGE 15 minutter FANG MIN FINGER 57 STARTLEG OG MASSAGE Formål: at skabe ny energi i gruppen. At styrke elevernes koncentrationsevne og impulshæmning. Beskrivelse: 1. Alle står i en stor cirkel. 2. Forklar, at I nu skal lave en kort leg, der styrker koncentrationsevnen og hurtige reaktioner. 3. Bed alle om at tage deres arme ud til siden. Med højre hånd skal de vende deres tommelfinger ned, og med deres venstre hånd skal de vende deres håndflade op mod loftet (se illustration). 4. Bed nu alle om at sætte deres højre tommelfinger oven på sidemandens venstre håndflade. 5. Tjek, om alle står rigtigt. 6. Forklar, at når du siger et signalord (fx rød, sol, fem etc.), så skal alle forsøge at fange sidemandens tommelfinger, mens de selv undgår at få deres tommelfinger fanget. 7. Sig forskellige ord, inden du siger signalordet (hvis signalordet fx er rød, så siger man forskellige andre farver eller ord, der starter med rød inden selve signalordet). 8. Afslut med, at alle holder hinanden i hånden og sætter sig ned i en cirkel på samme tid. MASSAGE Formål: at modtage og at give massage, hvilket kan højne den indbyrdes accept og omsorg i gruppen. At give eleverne mulighed for at gøre noget omsorgsfuldt for hinanden. Et udvidet forebyggende arbejde i klassen Massage kan: sænke irritationsniveauet og højne den indbyrdes accept og omsorg i gruppen. Regelmæssig massage kan øge den gensidige accept i gruppen og kan være med til at forebygge, at mobbedynamikker opstår. Når vi modtager og giver massage, frigør hjernen hormonet oxytocin. Oxytocin bevirker, at vi føler os mere afspændte, rolige og trygge. Oxytocin bliver også kaldt tilknytningshormonet da det er med til at knytte tættere bånd mellem mennesker. Man kan læse mere om massage i skolen og finde inspiration i Fri for Mobberi-programmet eller på: 57) Inspireret af Save the Children (2012).

7 Modul B - MOBNING OG MOD 177! OBS.! Husk, at det altid er ok, hvis en elev ikke har lyst til at deltage. Giv elever, der ikke har lyst til at være med, et tilbud om at slappe af på en anden måde. Fx kan I have et tæppe, hvor man kan ligge på ryggen med lukkede øjne. Beskrivelse: 1. Alle sidder i en cirkel og vender sig mod højre. 2. Alle lægger venstre hånd oven på venstre skulder på den, der sidder foran dem, og bruger sin højre hånd til at massere/tegne forsigtigt på vedkommendes ryg. 3. Fortæl eleverne, at I skal tage jer tid til at gøre noget venligt for hinanden. I skal på samme tid både modtage og give massage. Fortæl eleverne, at man kun skal massere hinanden på ryggen, men ikke lige oven på rygsøjlen. Understreg, at massagen skal være rar for alle. 4. Massagen kan tage udgangspunkt i en historie, som fagpersonen fortæller (fx en historie om vejret: Solen skinner, det regner, det blæser etc.), mens fagpersonen demonstrerer for eleverne, hvordan de skal massere hinanden. 5. Lav 6-8 forskellige massagebevægelser i løbet af ca. 5 minutter, fx: Lange strøg med håndfladen (regn) Cirkelbevægelse med håndfladen (sol) Små bløde prikker med fingerspidserne (sne) Zigzagbevægelser med håndfladen (lyn) Let klappen med håndfladen (hagl) 6. Slut af med lange strøg med håndfladen. OPSAMLING FRA SIDST OG INTRODUKTION 10 minutter Fagpersonen indleder modulet med en kort opsamling på, hvad eleverne arbejdede med i det foregående modul. Spørg eksempelvis eleverne, hvad der gjorde særligt indtryk på dem, og om der er noget, de har tænkt på efterfølgende. Spørg evt. gruppen, hvem der kan huske, hvad I lavede sammen sidst, for at genaktivere elevernes viden. Eleverne bliver introduceret til modulets læringsmål og indhold. Fagpersonen præsenterer modulets tre læringsmål, fx på smartboard eller flipover. Fagpersonen fortæller eleverne, at klassen i dag skal arbejde med litteratur. Fortæl, at I skal arbejde med en novelle, der hedder Verden ifølge Frederikke, og at I sammen skal finde ud af, hvilke positioner der kan være med til at opretholde eller stoppe en mobbesituation. I et stærkt og trygt fællesskab er alle med til at passe på hinanden, og hvis man oplever, at der er nogen, der mobber, kan man stoppe det ved at være modig og gøre noget for at stoppe mobbesituationen.

8 178 Modul B - MOBNING OG MOD Videoklip om mod I forbindelse med introduktionen til modulets indhold, Mobning og mod, kan fagpersonen vælge at vise filmklippet Vis mod fra Mary Fonden (2:42 min.). Filmklippet handler om at finde modet til at sige stop. Filmklippet findes på: Fortæl, at I vil slutte modulet af med en energizer, der handler om at udtrykke mod og styrke, og derefter en evalueringsleg. FORSLAG TIL EKSTRA LEGEAKTIVITET INDENFOR/UDENFOR 35 minutter I legekataloget LEGE SAMMEN (som kan findes på under Børns rettigheder ) findes beskrivelsen af legeaktiviteten Indenfor/udenfor. Legeaktiviteten illustrerer børns ret til at blive beskyttet mod diskrimination og menneskers behov for at være en del af et fællesskab. Legeaktiviteten er tidskræ-vende, så overvej, om legeaktiviteten skal ind i modulet, eller om I skal lave den på et senere tidspunkt med henvisning til modulet. TEMAØVELSE 1 MOBBEPOSITIONER novelle og gruppearbejde 40 minutter Formål: gennem litteratur at illustrere for eleverne, at der er forskellige positioner, man kan indtage, når nogen bliver udsat for mobning. Der lægges vægt på, at forsvarerpositionen er den bedste position at indtage. Materiale: Kopier af novellen Verden ifølge Frederikke (af Sofie Boysen) til eleverne Arbejdsark, modul B, Positioner til hver elev. Beskrivelse: 1. Fagpersonen inddeler eleverne i mindre grupper og giver hver elev arbejdsarket Positioner og evt. en kopi af novellen Verden ifølge Frederikke. 2. Gennemgå, og forklar arbejdsarkets fem positioner. 3. Fortæl eleverne, at du vil læse novellen højt for dem. I første omgang skal eleverne lytte til historien. 4. Novellen læses højt i klassen. 5. Efter højtlæsningen skal eleverne i grupper drøfte, hvilke positioner de forskellige karakterer i novellen indtager (mobbeofre, udøvere, medløbere, tilskuere, forsvarere), og notere det på deres arbejdsark. 6. Der samles op i plenum. Dialogen kan fx tage udgangspunkt i et udpluk af følgende spørgsmål: Hvad tænker I om novellens slutning? Hvad mener Frederikke med, at verden drejer sig om os allesammen? Var der nogen i novellen, der udviste mod? Hvem og hvordan? Hvilke positioner mener I kan være med til at stoppe en mobbesituation? Hvad tænker I om, at der bliver lagt et billede på Instagram, som gør Frederikke ked af det? Hvilken rolle kan sociale medier spille i mobbesituationer? Hvad betyder det fx for positionerne? Hvad tror I, der skal til i klassen, for at mobbesituationerne kan stoppe, og der kan blive en god og tryg stemning i klassen? Hvad kan lærerne/forældrene/eleverne gøre? Hvis der er tid til det, kan I undersøge de forskellige positioner afsnit for afsnit.

9 Modul B - MOBNING OG MOD 179 Mobning på de sociale medier og sikkerchat Hvis I vil arbejde mere med mobning og drillerier på de sociale medier, kan I finde flere idéer i forløbet 'Mobbefrit net!' på redbarnet.dk/skole/sikkerchat. I kan desuden finde øvelser om mobning på de sociale medier i Uge Sex-forløbet Sociale medier på NOVELLE VERDEN IFØLGE FREDERIKKE 58 I gamle dage troede folk, at resten af universet drejede rundt om jorden. En italiensk astronom ved navn Galileo opdagede, at verden kredser om solen. Men sådan føles det ikke der, hvor jeg kommer fra. I min skole drejer verden ikke rundt om solen. Den drejer rundt om personligheder. Og i min klasse drejer hele verden sig om Valdemar. Det er Valdemar, der er den sjove. Det er ham, der kan sige smarte replikker. Det er ham, der kan få alle til at grine. Det er desværre også ham, der lige har kaldt mig Fede-rikke. Jeg kunne nemt have undgået det. Det var selvfølgelig Svuppe, Valdemar var ude efter. Svuppe! Svuppe! Hvor meget har du svedt her til morgen? Svuppe hedder faktisk Malthe, men Valdemar fandt på at kalde ham Svuppe. Det sørgelige er, at det ligesom passer bedre til ham. Han ligner en Svuppe mere end en Malthe. Svuppe er tyk og sveder altid. Når han går på gangen, kan man nemt forestille sig, at det siger svup, når han tager et skridt. Allerede i første frikvarter begynder Valdemar at prikke til ham. Svuppe, goddamn! Hvor meget skal man vride dig, før du kan bruges som vaskeklud? Det meste af klassen griner. Også mig. Svuppe læner sig ned over sine bøger. Jeg skænker det ikke en tanke. I spisepausen render jeg over på sportspladsens toiletter. De er længere væk, men lækrere. Der bliver gjort mere rent, og der er aldrig kø. På pigetoiletterne på skolen skal man vente på, de store elever bliver færdige. Det kan tage evigheder. 58) Skrevet af forfatter Sofie Boysen til undervisningsmaterialet STÆRKE SAMMEN,

10 180 Modul B - MOBNING OG MOD Jeg er næppe kommet ud fra toilettet, da jeg hører en lyd fra et omklædningsrum. Sådan en tårefyldt gispen. Lidt uhyggelig. Det er fra drengenes omklædningsrum. Der må jeg ikke gå ind. Mine kinder bliver røde bare ved tanken. Men så hører jeg lyden igen. Endnu en hulken. Jeg bider mig i læben. Der sidder nogen og græder derinde! Tænk, hvis de har slået sig! Rød om ørerne skubber jeg døren helt op og går ind. Svuppe sidder på bænken under de grimme grønne knager. Han kigger op på mig med et tårevædet ansigt. Jeg stirrer på ham. Er du okay? spørger jeg dumt. Svuppe bider bare tænderne sammen og tørrer lynhurtigt tårerne af ansigtet. Hvad er der sket? Jeg går hen ved siden af ham. Det ved du godt. Nej, slet ikke. Jeg er lige ved at række en hånd ud for at røre ham, men lader så være. Det er for mærkeligt. Er der sket noget med dine forældre? Svuppe fnyser. Nej! Det er da Valdemar! Hørte du ikke, hvad han sagde til mig? Men det er da ikke værre, end hvad han plejer Hvad andet vil du også have dem til at gøre ved mig? Svuppe rejser sig op og spurter ud af omklædningsrummet. Jeg står bare dumt stille og kigger efter ham. Jeg har aldrig set Svuppe græde. Det troede jeg ikke, han gjorde. Han griner jo selv med, når Valdemar driller ham. Først da klokken ringer, skynder jeg mig ud. Resten af dagen undgår jeg at se på Svuppe. Men efter timen råber Valdemar noget igen. Om at Svuppe bør være duks. Han er naturligt god til at vaske tavler. Svuppe griner, men jeg mærker noget stramme indeni mig. Før jeg ved af det, har jeg åbnet munden: Valdemar, kan du ikke lige tage en slapper? Min stemme lyder lille og skinger. Lydene i klassen holder op. Jeg har en fornemmelse af, at alles øjne vender sig mod mig. Valdemar griner smørret, mens han vipper på stolen. Uh, er det Svuppes forsvarer, vi har her? Har Svuppen scoret?

11 Modul B - MOBNING OG MOD 181 Min hånd knytter sig sammen om stroppen på min skoletaske. Jeg synes bare, du skal lade ham være lidt i fred. Ti stille! siger Svuppe sammenbidt til mig. Han er endnu rødere i kinderne, end jeg er. I passer også ret godt sammen! Valdemar lader sit blik løbe ned over mig. Du er også sådan lidt større i det. Ikke, Fede-rikke? Jeg hedder ikke Fede-rikke. Jeg hedder Frederikke. Det har jeg aldrig før været ked af at hedde. Men da hele klassen bryder sammen i latter omkring mig, ved jeg, at fra nu af vil jeg altid hedde Fede-rikke. Om aftenen kan jeg ikke sove. Min telefon bipper. Det er Emilie. Hun skriver, at jeg ikke skal tage mig af det på Instagram. Jeg stirrer forvirret på beskeden, inden jeg hurtigt trykker mig videre til Instagram. Så ser jeg det. svuppe + federikke Det er skrevet på en dør med et hjerte omkring. Og Valdemar har taget et billede af det og lagt op. Det har allerede fået 27 likes.

12 182 Modul B - MOBNING OG MOD 5. A s nye drømmepar! har Valdemar skrevet som kommentar. Nej, vi er ej!!! skriver jeg som kommentar. Så slukker jeg telefonen. Har ikke lyst til at læse, hvad de svarer. I stedet ligger jeg på min seng og ser op i loftet. Helt sikker på en ting: Jeg burde bare have tiet stille. Jeg burde ikke have sagt noget. Ved morgenmaden forsøger jeg at spørge min far. Far, hvis nogen nu driller én, ikke? Far kigger ikke op fra sin avis. Det skal du lade være med, Frederikke. Det ved du godt. Jeg driller ikke nogen! Det er Valdemar, der driller mig! Far klukker bare. Han er nok bare forelsket i dig. Jeg skal til at sige noget mere, men skovler så en spiseskefuld mysli i munden. Far vil alligevel ikke forstå det. Da jeg kommer ind i klasselokalet, råber Mie: Der kommer Fede-rikke! Et brus af latter slår mig i møde. Valdemar griner, mens han vipper på sin stol for enden af klassen som en konge. Emilie ler ikke, men hun ser ikke op. Hun kigger bare ned i sin bog, som om hun ikke lægger mærke til noget. Men den latter, der lyder højest, kommer fra Svuppe. Hans øjne er helt krøllet sammen i latter, mens han peger på mig. Der er intet tilbage af den gråd, jeg hørte i går. Jeg drejer om på hælen og styrter ud. Jeg når kun at komme et par skridt ned ad gangen, så støder jeg ind i Gert, min klasselærer. Han var på vej med en masse papirer i hænderne, som ryger ned på de mintgrønne fliser. Hey der! Pas lige på, hvor du går! Undskyld, mumler jeg og sætter mig straks på knæ for at hjælpe med at samle papirerne op. Så kan han heller ikke se, at jeg har tårer i øjnene. Men hvad er det, Frederikke? Er der noget galt? Jeg ryster på hovedet. Tør ikke sige noget af skræk for at komme til at græde. Men det kan jeg da se, der er. Gert sætter sig på knæ ved siden af mig og kigger mig ind i øjnene. Du må vist hellere tale med mig.

13 Modul B - MOBNING OG MOD 183 Først et kvarter senere kommer vi ind i klassen igen. Gert ser meget alvorlig ud. Der er ret meget uro i klassen. Mine klassekammerater forstår nok ikke, hvorfor Gert har været så forsinket. Vi skal lige tale om noget, siger Gert til hele klassen. Valdemar rynker brynene og holder op med at vippe på stolen. Stolens forreste ben rammer gulvet med et lille brag. Hvis vi skal have en god stemning i klassen, er det vigtigt, at vi tager hensyn til hinanden. Gert ser rundt i klassen. Jeg ved, at Frederikke er blevet kaldt navne. Mit ansigt begynder at brænde. Jeg smutter stille hen på min plads. Er der andre, der føler, at de har været udsat for mobning? Svuppe sender mig et blik ud af øjenkrogen. Og i det blik kan jeg se angsten. At han ikke vil indrømme det. Før han når at tage en beslutning, rækker Valdemar hånden op. Gert hæver øjenbrynene. Er der nogen, der mobber dig, Valdemar? Nej, altså. Det er ikke så slemt. Jeg ville bare sige, at jeg tror godt, jeg ved, hvad det drejer sig om. Og det var bare for sjov. Jeg kan se flere hoveder nikke rundt omkring i klassen. Mie nikker nærmest med hele kroppen, så enig er hun med Valdemar. Og jeg er selvfølgelig ked af, at Frederikke opfattede det på den måde. Valdemar har sin sukkerstemme på. Den stemme, han kun bruger over for lærere. Jeg vidste ikke, hun var så følsom. Jeg kan se Gert rynke øjenbrynene. Måske holder han op med at tro på mig nu. Måske tænker han også, at jeg bare er overfølsom. Måske tænker han, at jeg er den eneste, som har et problem. Så bliver en anden hånd rakt op. Det er Svuppe. Eller Malthe, hedder han jo. Jeg skal også huske mig selv på det. Svuppe er et ondt ord, som har gnavet sig ind i min bevidsthed. Det er Malthe, der rækker hånden op. Hvad vil du sige, Malthe? spørger Gert venligt. Malthe er hvid i ansigtet. Men han svarer. Mens jeg ser på ham, tænker jeg, at verden måske alligevel ikke kun drejer sig om få personer, der kan gøre, som de vil. Måske drejer den sig om os allesammen.

14 184 Modul B - MOBNING OG MOD ENERGIZER KROPSBILLEDER AF MOD OG STYRKE 15 minutter Formål: at fremme elevernes oplevelse af mod og styrke gennem kropslige udtryk. Beskrivelse: 1. Eleverne står på gulvet. OBS.! Det er vigtigt, at ingen elever kommer til at stå alene. Sørg derfor for at nævne tal, så grupperne altid går op. 2. Giv eleverne to minutter til at tænke over, hvad mod og styrke betyder for dem. 3. Bed eleverne om at gå rundt imellem hinanden. 4. Mens eleverne går, forklarer du, at eleverne skal danne grupper med det antal elever, du siger. Hvis du fx siger to, skal eleverne finde sammen to og to. Hvis du siger fem skal eleverne finde sammen i grupper af fem. Opfordr eleverne til at finde sammen i forskellige grupper, så de når at være i gruppe med så mange forskellige klassekammerater som muligt. 5. Når du siger tre, skal eleverne finde sammen tre og tre, samtidig med at de i deres gruppe på tre sammen skal lave et kropsbillede, der symboliserer mod eller styrke. Alle i gruppen skal indgå som en del af billedet. 6. Sig nu varierende talmængder, og lad eleverne finde sammen i grupper. 7. Efter at eleverne har dannet en gruppe, siger du gå, så eleverne går rundt imellem hinanden og på den måde sikrer, at grupperne bliver blandet. 8. Vær opmærksom på at få sagt tre et par gange, så eleverne får lavet fælles kropsbilleder af mod eller styrke i et par grupper. 9. Når eleverne laver kropsbilleder, så giv tid til, at eleverne kan kigge rundt på hinandens kropsbilleder uden at kommentere, inden du igen siger gå.! AFSLUTTENDE EVALUERINGSLEG KASTE MED BOLD minutter Formål: at evaluere forløbet på en sjov måde og give eleverne mulighed for at blive hørt og høre hinanden. Materialer: En bold eller andre sjove/fjollede kasteredskaber, fx et tøjdyr, der kan bruges til at løfte stemningen. Beskrivelse: 1. Alle står i en cirkel. 2. Fortæl, at den, der har bolden, må tale og har de andres fulde opmærksomhed. 3. Fagpersonen stiller 1-3 spørgsmål, der relateres til modulets læringsmål og indhold, fx: Hvad ved du nu, som du ikke vidste før? Nævn en mobbeposition? Hvordan kan man hjælpe andre, hvis de bliver mobbet? Hvad vil du særligt huske fra i dag? 4. De, der har lyst til at svare, markerer og får bolden. 5. Sørg så vidt muligt for, at kasteredskabet kommer rundt til alle elever, så alle får mulighed for at udtrykke sig og blive hørt.

15 Modul B - MOBNING OG MOD 185 ARBEJDSARK, MODUL B POSITIONER MOBBEOFRE Elever, der bliver mobbet. UDØVERE Elever, der tager initiativ til at mobbe. MEDLØBERE Elever, der følger og støtter udøveren fx ved at grine med eller opmuntre udøveren. TILSKUERE Elever, der er vidne til mobning, men ikke gør noget aktivt for at stoppe det. FORSVARERE Elever, der mobiliserer deres mod og handler aktivt for at stoppe mobningen.

NOVELLE VERDEN IFØLGE FREDERIKKE 58

NOVELLE VERDEN IFØLGE FREDERIKKE 58 Modul B - MOBNING OG MOD 179 Mobning på de sociale medier og sikkerchat Hvis I vil arbejde mere med mobning og drillerier på de sociale medier, kan I finde flere idéer på hjemmesiden www.sikkerchat.dk

Læs mere

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 83 GRÆNSER OG NETVÆRK 4 MODUL 84 Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 85 GRÆNSER OG NETVÆRK MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING MODUL

Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING MODUL Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING 8 MODUL 148 Modul 8 - AFSLUTNING Modul 8 - AFSLUTNING 149 AFSLUTNING MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Børn har ret til at gå i skole

Læs mere

Modul 2 - BØRNS RETTIGHEDER 53 BØRNS RETTIGHEDER MODUL

Modul 2 - BØRNS RETTIGHEDER 53 BØRNS RETTIGHEDER MODUL Modul 2 - BØRNS RETTIGHEDER 53 BØRNS RETTIGHEDER 2 MODUL 54 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Modul 2 - BØRNS RETTIGHEDER 55 BØRNS RETTIGHEDER MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

Modul 1 - STÆRKE SAMMEN 37 STÆRKE SAMMEN MODUL

Modul 1 - STÆRKE SAMMEN 37 STÆRKE SAMMEN MODUL Modul 1 - STÆRKE SAMMEN 37 STÆRKE SAMMEN 1 MODUL 38 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Modul 1 - STÆRKE SAMMEN 39 STÆRKE SAMMEN MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Børn har ret til

Læs mere

SKOLE-HJEM-MODULET SKOLE-HJEM-MODUL 29

SKOLE-HJEM-MODULET SKOLE-HJEM-MODUL 29 SKOLE-HJEM-MODULET SKOLE-HJEM-MODUL 29 30 SKOLE-HJEM-MODUL SKOLE-HJEM-MODUL 31 SKOLE-HJEM-MODULET MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Voksne skal hjælpe og beskytte børn,

Læs mere

Modul 3 - FØLELSER 69 FØLELSER MODUL

Modul 3 - FØLELSER 69 FØLELSER MODUL Modul 3 - FØLELSER 69 FØLELSER 3 MODUL 70 Modul 3 - FØLELSER Modul 3 - FØLELSER 71 FØLELSER MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Voksne skal hjælpe og beskytte børn, så de

Læs mere

Titel: Bamseven er på besøg på årgang og børnene får de fire værdi-ord

Titel: Bamseven er på besøg på årgang og børnene får de fire værdi-ord Titel: Bamseven er på besøg på 0.-1. årgang og børnene får de fire værdi-ord Hvem: Bamseven (BV) En voksen der går rundt med bamseven (V) Rekvisit: Bamsedragt. Fri for mobberi -kufferten. Fire skiltet

Læs mere

Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 113 MIN KROP ER MIN MODUL

Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 113 MIN KROP ER MIN MODUL Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 113 MIN KROP ER MIN 6 MODUL 114 Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK Modul 6 - MIN KROP ER MIN 115 MIN KROP ER MIN MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven.

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle står sammen med mor og kigger rundt. Der sidder nogle børn sammen med en voksen og laver

Læs mere

VI STÅR SAMMEN OM TRIVSEL OG MOD MOBNING

VI STÅR SAMMEN OM TRIVSEL OG MOD MOBNING VI STÅR SAMMEN OM TRIVSEL OG MOD MOBNING HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

Undervisningsvejledning til indskolingen

Undervisningsvejledning til indskolingen Undervisningsvejledning til indskolingen INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion til Min skole Min ven Målgruppe Tidsforbrug Kort om undervisningen Forberedelse Drejebog for undervisningen Fælles Mål 3 4 4 5

Læs mere

Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING?

Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING? Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn

Læs mere

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Ørnhøj Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Modul 7 - MIG OG OS 129 MIG OG OS MODUL

Modul 7 - MIG OG OS 129 MIG OG OS MODUL Modul 7 - MIG OG OS 129 MIG OG OS 7 MODUL 130 Modul 7 - MIG OG OS Modul 7 - MIG OG OS 131 MIG OG OS MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Voksne skal hjælpe og beskytte børn,

Læs mere

Rikke kommer ned af gangen. Rikke hører musik.

Rikke kommer ned af gangen. Rikke hører musik. MANUS - FINAL 1. A SCENE INT. TOM GANG DAG Rikke kommer ned af gangen. Rikke hører musik. 1. B SCENE INT. KLASSEVÆRELSE DAG. Rikke kommer forvirret ind i klasselokalet. Alle sidder sammen i grupper. Rikke

Læs mere

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om depression. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm,

Læs mere

OM GRÆNSER TIL KLASSE

OM GRÆNSER TIL KLASSE UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN 1 OM TIL 0. 3. KLASSE 2 3 Hvad er grænser? Modulet indledes med en snak om ordet grænser. Her arbejdes med elevernes forforståelse af arbejdet med at mærke sine egne grænser. Bed

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE MED ØVELSER

UNDERVISNINGSMATERIALE MED ØVELSER MOBBET.DK Mobbet.dk har til formål at tilbyde en række værktøjer til modvirning af mobning i alle dens afskygninger. Projektet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisning. UNDERVISNINGSMATERIALE

Læs mere

Vi ønsker, at Frederik Barfods Skole skal være et trygt og udviklende sted at være.

Vi ønsker, at Frederik Barfods Skole skal være et trygt og udviklende sted at være. Trivselsfolder Vi ønsker, at Frederik Barfods Skole skal være et trygt og udviklende sted at være. Fællesskabet og den enkeltes trivsel er afhængig af hinanden for at skabe et optimalt læringsmiljø. Det

Læs mere

Antimobbestrategi. Målsætninger. Begreber

Antimobbestrategi. Målsætninger. Begreber Antimobbestrategi Formål Hvad er formålet med jeres antimobbestrategi? Målet med vores antimobbestrategi er, at skolen forebygger og reducerer mobning (digitalt og på skolen) i videst mulige omfang og

Læs mere

FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/

FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/ FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/11 2016 INT. S VÆRELSE - DAY (16) sidder på sit værelse med sin veninde (15).De to piger sidder og snakker. Men tog i så nogensinde ned på cafeen? Nej,

Læs mere

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love (FINAL DRAFT2) af Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love SCENE 1: S VÆRELSE Alberte og Lea sidder på Albertes værelse. De hygger sig meget og snakker. (14)

Læs mere

Antimobbestrategi for

Antimobbestrategi for Antimobbestrategi for Mobning og Sct. Ib Skole Sct. Ibs Skole er en katolsk skole, der bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Som udtrykt i skolens formålsparagraf ønsker vi at danne og uddanne eleverne

Læs mere

Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen. Hvilebjergskolen juni 2018

Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen. Hvilebjergskolen juni 2018 Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen Hvilebjergskolen juni 2018 12 1 Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen Hvordan vi forebygger og stopper mobning Hvilebjergskolen skal være et godt og trygt sted for

Læs mere

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda n I må aldrig forelske jer, sagde vores mor til os, da vi blev 13 år. Men jeg lyttede ikke. Jeg forelskede mig i Noah. Jeg troede ikke, det ville være farligt. Jeg ville bare være som

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L En stol for lidt (FINAL DRAFT) af Klostermarkskolen 8L SCENE 1 HOS AFTEN Maja og Matthias står inde på Majas værelse. De er ved at sige farvel. Det har været rigtig hyggeligt idag. Ja, det har det vel..

Læs mere

Manus navn... Et manuskript af. 8CDE Antvorskov Skole

Manus navn... Et manuskript af. 8CDE Antvorskov Skole Manus navn... Et manuskript af 8CDE Antvorskov Skole 3. Gennemskrivning, marts 2016 SCENE 1 INT DAG KLASSELOKALE: Klassen er i gang med gruppearbejde. De sidder spredt og man kan høre en summen af småsnak.

Læs mere

Iqra Privatskole Trivselsundersøgelse klasse 2016

Iqra Privatskole Trivselsundersøgelse klasse 2016 Iqra Privatskole Trivselsundersøgelse 4. - 9. klasse 16 Spørgsmål 1: Jeg føler mig godt tilpas og har lyst til at komme i skole? 6 6 55 51 5 3 11 9 1 Altid Ofte Nogle gange Sjældent Aldrig Spørgsmål 2:

Læs mere

Test jeres klasse: Er du en god kammerat?

Test jeres klasse: Er du en god kammerat? Test jeres klasse: Er du en god kammerat? Testen kan bruges som oplæg til dialog mellem lærere og elever om svære situationer i skolen, og hvordan man som elev kan handle, for at gøre klassen og skolen

Læs mere

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse Undervisningsvejledning 0.-2. klasse I forbindelse med den årlige trivselsdag har jeres skole tilmeldt sig Call me og Red Barnets kampagne Min skole Min ven. Det betyder, at hver klasse på skolen skal

Læs mere

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER [ E-KATALOG ] POWERPAUSER Powerpauser er ideer til den gode pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen. Med disse powerpauser

Læs mere

THE MAKEOVER 10.F, Engstrandskolen 3. gennemskrivning, november 2009

THE MAKEOVER 10.F, Engstrandskolen 3. gennemskrivning, november 2009 10.F, Engstrandskolen 3. gennemskrivning, november 2009 1. INT. KLASSEVÆRELSE. DAG Kameraet kører rundt i klassen. Ved vinduet sidder et par piger og hvisker. Længere inde i klassen sidder et par af de

Læs mere

Undervisningsvejledning til mellemtrinnet

Undervisningsvejledning til mellemtrinnet Undervisningsvejledning til mellemtrinnet INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion til Min skole Min ven Målgruppe Anvendelse af materialet Tidsforbrug Forberedelse Drejebog for undervisningen Fælles Mål 3 4 4

Læs mere

Børneliv. Årsagerne til mobning kan være mange, og det er ikke altid, at mobning er en bevidst handling.

Børneliv. Årsagerne til mobning kan være mange, og det er ikke altid, at mobning er en bevidst handling. Børneliv HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller voksen)

Læs mere

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam.

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam. SCENE 1 - I SKOLEGANGEN - DAG Jonas sidder på en bænk på gangen foran klasselokalet og kigger forelsket på Marie, som står lidt derfra i samtale med Clara. Pigerne kigger skjult hen på ham. Det er frikvarter

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

BESAT. ANNA Skal vi lave noget i weekenden? Se film? Vi kan gøre det hos mig, mine forældre er ikke hjemme. MIKKEL Det kunne være fedt

BESAT. ANNA Skal vi lave noget i weekenden? Se film? Vi kan gøre det hos mig, mine forældre er ikke hjemme. MIKKEL Det kunne være fedt BESAT Scene 1 INT. Skolegang. Dag. (15), (15), (15) og (15), kommer ud i skolegården efter time. De står med front mod hinanden og taler Skal vi lave noget i weekenden? Se film? Vi kan gøre det hos mig,

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Heibergskolen MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

Heibergskolen MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Heibergskolen HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller

Læs mere

Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne

Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne Valg af Læringsmål: Læringsmål: Ud fra den overordnede læreplan se stjernen vælges et læringsmål. (0 til 2.år) Beskriv den aktuelle sammenhæng

Læs mere

BREAK FREE. Et manusskript af: RODEN 18/19 Station NEXT. Anna Møller Yang SECOND DRAFT/FINAL DRAFT

BREAK FREE. Et manusskript af: RODEN 18/19 Station NEXT. Anna Møller Yang SECOND DRAFT/FINAL DRAFT BREAK FREE Et manusskript af: RODEN 18/19 Station NEXT Anna Møller Yang SECOND DRAFT/FINAL DRAFT OKTOBER 2018 1 INT TOILET - AFTEN 1, pige på ca 17 år står på toilettet med en, ca 17 år. Der er afdæmpet

Læs mere

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn Hjælp til bange børn Denne lille tegneserie indeholder viden, som forældre og fagpersoner kan bruge til at hjælpe børn, som er bange. Noget af det er mest til voksne, andet kan bruges direkte med børnene

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

ÆNDREDE PLANER KAPITEL 2

ÆNDREDE PLANER KAPITEL 2 KAPITEL 2 ÆNDREDE PLANER Åh nej, mor. Mirja lægger hovedet på skrå. Ikke i dag. Kan det ikke bare blive i morgen? Søde Mirja. Mor sukker og tørrer sig over panden. Heller ikke det får de dybe rynker til

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser FÆLLES GRUNDREGLER LEKTION #1 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 1 Fælles grundregler Digitale Sexkrænkelser Fælles grundregler INTRODUKTION 3

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR MOBNING ET FÆLLES ANSVAR AT DRILLE FOR SJOV AT DRILLE FOR ALVOR I Galaksen arbejder vi med at forebygge mobning. Mobning har store konsekvenser både for de børn, der bliver mobbet og de børn, der befinder

Læs mere

KONFLIKTER OG SAMARBEJDE MODUL

KONFLIKTER OG SAMARBEJDE MODUL Modul A - KONFLIKTER OG SAMARBEJDE 157 KONFLIKTER OG SAMARBEJDE A MODUL (SUPPLERENDE) 158 Modul A - KONFLIKTER OG SAMARBEJDE Modul A - KONFLIKTER OG SAMARBEJDE 159 KONFLIKTER OG SAMARBEJDE MODULET BERØRER

Læs mere

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Strategien inddeles i 1) Indledning og baggrund 2) Mål for Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi 3) Definition på mobning 4) Digital

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

PROSAISK FORLØSNING. WILLIAM og SOFIA følges i gangen. De stopper lige. CASPER (DRILLENDE) Hva så der har vi mongol familien

PROSAISK FORLØSNING. WILLIAM og SOFIA følges i gangen. De stopper lige. CASPER (DRILLENDE) Hva så der har vi mongol familien Screenplay PROSAISK FORLØSNING INTRO SCENE - VEJ - SKUMRING WILLIAM(16) løber. Meget hurtigt. Man kan høre hans puls og vejrtrækning. William kigger sig bag skulderen, og nogle råber hans navn efter ham.

Læs mere

DEN SYNLIGE MOBNING DEN SKJULTE MOBNING

DEN SYNLIGE MOBNING DEN SKJULTE MOBNING Katrine rækker hånden op i dansktimen og får ordet. De andre i klassen vender øjne til hinanden og sukker højlydt. Nu igen er der en der siger, de andre griner. Katrine går tit rundt for sig selv i frikvartererne.

Læs mere

Søde Jacob. 6. udkast. Et manuskript af. 9. klasserne, Sortebakken

Søde Jacob. 6. udkast. Et manuskript af. 9. klasserne, Sortebakken Søde Jacob 6. udkast Et manuskript af 9. klasserne, Sortebakken 1 SC 1. INT Mathildes værelse - AFTEN (15) står og lægger makeup, og (15) kommer ind ad døren med 2 Somersby. Hun sætter dem ned på et bord

Læs mere

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts BOY Af Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma 9. marts SCENE 1, INT. TØJBUTIK, DAG Emilie står og kigger på hættetrøjer i en herreafdeling i en tøjbutik. Hun udvælger tre specifikke, men pludselig

Læs mere

Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning:

Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning: Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning: Barnet vil ikke i skole/sfo Barnet er bange for skolevejen Barnet får blå mærker, skrammer og skader Barnets tøj, bøger og andre ting bliver ødelagt,

Læs mere

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner 30 Tema Rut råber og raser og kaster med sand Hun sprutter og taler så grimt som man kan Alle de griner og råber at Rut Er skolens trold og den sureste prut Når alle de leger, går Rut for sig selv For

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Løsning Skoles antimobbestrategi

Løsning Skoles antimobbestrategi Løsning Skoles antimobbestrategi Løsning Skoles vision er, at vi i samarbejde med forældrene vil udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, som de kan. Løsning skoles profil er INNOVATION og ENTREPRENØRSKAB,

Læs mere

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Lektion 1-2 Lytte til historie Hvad gør læreren? a. Læreren indretter et hjørne af klassen til læsehjørne. Eleverne skal sidde (hvis muligt) i kreds,

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Eventyrhaven HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn bliver

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser REAKTIONER OG KONSEKVENSER LEKTION #3 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 3 Reaktioner og konsekvenser Digitale Sexkrænkelser Reaktioner og konsekvenser

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel.

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. Søndre Skole På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller

Læs mere

Konflikter skal klares

Konflikter skal klares Konflikter skal klares På besøg hos elever fra mellemtrinnet, der er samlet for at demonstrere, hvordan de gennem forumspil har arbejdet med at løse konflikter under featureugen. Slap af i jeres ben, så

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING UNDERVISNINGSMILJØVURDERING 1. Er du en pige eller en dreng 47 % Pige 53% Dreng Thyland Idrætsefterskole december 2011 2. Hvor godt eller dårligt synes du selv, du klarer dig i klassen? 6 Jeg er en af

Læs mere

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi Vedtaget af skolebestyrelsen januar 2017 - Revideres juni 2018 Formål Formålet med anti-mobbestrategien er at sikre, at Byskovskolen er et trygt sted, hvor eleverne trives, deltager aktivt i undervisningen

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

13 December. Overalt på Himmelsejleren bliver der banket og hamret.

13 December. Overalt på Himmelsejleren bliver der banket og hamret. 13 December Hrmfff ja. Hrmfff. Sådan der. - Den skal sidde der. Dén skal saves i vinkel, og så skal den passes ind. Så skal der skrues, og tætnes og slibes og tætnes igen. Formanden kigger på hullet i

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

HERNINGSHOLMSKOLEN. Prale-Patrick. Gennemskrivning 9. Mette Møller Grout & Jon Nørgaard Poulsen 03-06-2009. Til Station-Next, Nisse. Manuskript.

HERNINGSHOLMSKOLEN. Prale-Patrick. Gennemskrivning 9. Mette Møller Grout & Jon Nørgaard Poulsen 03-06-2009. Til Station-Next, Nisse. Manuskript. HERNINGSHOLMSKOLEN Prale-Patrick Gennemskrivning 9 Mette Møller Grout & Jon Nørgaard Poulsen 03-06-2009 Til Station-Next, Nisse. Manuskript. 1. Ext. Bænk i skolegården. Dag. PATRICK og JOSEFINE sidder

Læs mere

Mobning foregår i og omkring fællesskaber både offline og online, hvor flere personer har mere eller mindre synlige og skiftende roller.

Mobning foregår i og omkring fællesskaber både offline og online, hvor flere personer har mere eller mindre synlige og skiftende roller. Antimobbestrategi Antimobbestrategi for: Mercantec Gældende fra: 01.05.2017 Formål: Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Målet med antimobbestrategien er give medarbejderne på Mercantec handlemuligheder

Læs mere

Hjælp Mig (udkast 3) Bistrupskolen 8B

Hjælp Mig (udkast 3) Bistrupskolen 8B Hjælp Mig (udkast 3) Af Bistrupskolen 8B SCENE 1 INT. KØKKENET MORGEN (15) går ind af døren til køkkenet og sætter sig ned ved køkkenbordet. åbner sit hæfte hvor der står Line på alle siderne. (16) sidder

Læs mere

Manuskript Den Første Kærlighed 7. marts 2008. Filmmanuskript. Tegn. af Hannibal V. Glaser. s. 1

Manuskript Den Første Kærlighed 7. marts 2008. Filmmanuskript. Tegn. af Hannibal V. Glaser. s. 1 Filmmanuskript Tegn af Hannibal V. Glaser s. 1 Manuskript 1. Skolegård SEN MORGEN Det er frikvarter. William(15) sidder på en udendørs trappe og tegner. Han ser op en gang i mellem, på Marie. Hun griner

Læs mere

Bryndum Skoles antimobbestrategi

Bryndum Skoles antimobbestrategi Bryndum Skoles antimobbestrategi God trivsel er en forudsætning for børns læring og udvikling Skolens overordnede mobbepolitik er klar: Vi vil overhovedet ikke tolerere mobning på Bryndum Skole Bryndum

Læs mere

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin Trine Bjerre & Kirsten Ruth Oskar i Legeland Forlaget Den lille Delfin Oskar i Legeland af Trine Bjerre & Kirsten Ruth 2014 1. udgave, 1. oplag isbn-13: 978-87-996221-3-9 Tekst & Lay-out: Trine Bjerre

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning

Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning National Konference for seksuel sundhed 2015 Nyborg Strand Lone Smidt National projektleder Sex & Samfund ls@sexogsamfund.dk

Læs mere

Papirsklip. Written By. Malthe Elgaard

Papirsklip. Written By. Malthe Elgaard Papirsklip Written By Malthe Elgaard 1 START OF ACT #1 INT. SCENE 1 VENTEVÆRELSE - DAY En lille dreng (Kasper) sidder ved et bord på et venteværelse og klipper forskellige former ud i farvet karton. Hans

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads.

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads. Manuskript Engstrandskolen 10.com 3.gennemskrivning mobbet i døden SCENE 1. KLASSEVÆRELSE. DAG ELISA (16) sidder i et klasselokale og tegner hjerter rundt om mads navn. Elisa kigger op og får øjenkontakt

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

På Marstal Skole lægger vi stor vægt på, at alle lærer fællesskabets betydning.

På Marstal Skole lægger vi stor vægt på, at alle lærer fællesskabets betydning. Marstal Skoles antimobbestrategi På Marstal Skole arbejder vi for: at alle børn trives i fællesskabet. at skabe forståelse og respekt for, at vi alle er forskellige. at alle har venner i klassen og på

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

"Det var ikke mig " Om mobning Til børn og voksne på Maglegård

Det var ikke mig  Om mobning Til børn og voksne på Maglegård "Det var ikke mig " Om mobning Til børn og voksne på Maglegård Mobning opstår først og fremmest, når der er dårlige mønstre i en klasse, hvor nogle børn systematisk lukkes ude af fællesskabet. Mobning

Læs mere

Viden om rettigheder. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt og trygt liv.

Viden om rettigheder. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt og trygt liv. Viden om rettigheder At børn har rettigheder betyder, at de har ret til noget. At der er noget de har lov til, og noget de kan kræve. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Tudetøsen af Bent Haller og Lea Letén BENT HALLER OG LEA LETÉN Tudetøsen forløb af Marianne Eskebæk og Kenneth Jakobsen Bøye INTRO Formål Eleverne får øjnene op for, hvordan

Læs mere

BILAGSRAPPORT. U Team 1- Hvinningdalskolen Silkeborg Kommune. Termometeret

BILAGSRAPPORT. U Team 1- Hvinningdalskolen Silkeborg Kommune. Termometeret BILAGSRAPPORT U Team 1- Hvinningdalskolen Termometeret Læsevejledning en viser elevernes samlede beelser af de enkelte spørgsmål, som indgår i undersøgelsen. Rapporten viser elevernes gennemsnitlige fordeling

Læs mere

Antimobbestrategi: Fælleskab for trivsel forudsætning for læring og udvikling

Antimobbestrategi: Fælleskab for trivsel forudsætning for læring og udvikling Antimobbestrategi: Fælleskab for trivsel forudsætning for læring og udvikling Trivsel og læring er hinandens forudsætninger. I Båring Børneunivers arbejder vi bevidst med at skabe et godt læringsmiljø

Læs mere