Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling"

Transkript

1 Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling SU 1 51 Tilpasning af midler til kommunal medfinansiering på sundhedsområdet SU 2 51 Afskaffelse af kørsel til genoptræning efter SU 3 51 Indtægt pba. ny funktion som uddannelsessted for studerende SU 4 51 Hjemtagning af opgaver på vederlagsfri fysioterapi SU 5 51 Ændret diætistfunktion på forløbsprogrammer SU 6 52 Reduktion af bemand. i Sundhedspl. (indkaldeint. fra mdr til mdr) SU 7 52 Reduktion af bemand. i Tandplejen (indkaldeint. fra mdr til mdr) SU 8 52 Reduktion af bemandingen i Sundhedsplejen SU 9 52 Reduktion af bemandingen i Tandplejen I alt Forslag til driftsønsker Nr. Politikområde Bestilling SU 1 51 Ændring i tilbud til borgere med kronisk sygdom SU 2 51 Kræftplan IV: Løft af den kommunale kræft rehabilitering SU 3 51 Demenshandleplanen Implementering af træningspakker under handleplanen SU 4 51 Genoprettelse af puljen til indsatser efter kommunale forløbsprogrammer SU 5 51 Borgerrettet forebyggelse på det somatiske område SU 6 51 Fysisk træning for borgere på kanten af arbejdsmarkedet (rygproblematikker) I alt Budget

2 Budgetreduktioner: Forslag til budgetreduktion Tilpasning af midler til kommunal medfinansiering på sundhedsområdet Formål: Tilpasning af budget til forbrug. 51 Sundhed SU 1 Administrationen vurderer, at budgettet til den kommunale medfinansiering på sundhedsområdet kan reduceres med kr. fra 2018 og frem. Baggrunden er, at der har været en lavere udvikling i aktivitet end forventet. Fra er der kommet 7 % flere borgere over 65 år og 11 % flere over 80 år i Hørsholm Kommune. I perioden har Hørsholm Kommune igangsat en række initiativer for at forebygge indlæggelser og genindlægger blandt målgruppen; akutteam, rehabilitering, triage, fremskudt visitation og øget fokus på hjælpemidler. Derved er udgiften forblevet på niveau med Hørsholm Kommunes samlede udgift til kommunal medfinansiering på sundhedsområdet er ca. 93. mio. kr. årligt. Fastholdelse af nuværende indsatser, f.eks. niveauet af hjælpemidler. Ingen Ingen Netto budgetreduktion:

3 Forslag til budgetreduktion Afskaffelse af kørsel til genoptræning efter Sundhed SU 2 Servicereduktion: Effektivisering: X Det foreslås, at det kommunale tilskud til kørsel til genoptræning efter Servicelovens 86 stk. 1 og 2. frafalder. Borgerne vil fremover selv skulle sørge for transport til denne type genoptræning eller fortsætte ordningen med fuld brugerbetaling. Pt. betaler borgerne 336/560 kr. pr. mdr. for kørsel hhv. 1 eller 2 gange om ugen. Ved fuld brugerbetaling vil udgiften for borgeren blive 2-3 gange så høj som i dag. Kørslen varetages af Beredskabet. Som alternativ kan borgerne bruge Flextur eller Flexhandicap gennem Movia. Her er udgiften ca. 50 kr. pr. tur samt et årsgebyr på 300 kr. Borgere, der henvises til kørsel efter Sundhedsloven 140, vil stadig kunne få bevilliget kørsel, da det er lovpligtigt at tilbyde dette. Borgerne vil kun skulle betale pr. tur i stedet for at binde sig til et abonnement. Dvs. Der f.eks. ikke betales ved perioder med sygdom/ferie o.lign. Tidspunkterne for træning kan udvides, da Flextur og Flexhandicap kører tidligere/senere end den aftale der i dag er med Beredskabet. For de borgere der ikke kan anvende flextur (som ikke kan komme ud til kantstenen), kan det betyde, at de fravælger genoptræningstilbuddet. Dette kan på sigt betyde at behovet for andre indsatser øges (f.eks. hjemmepleje). Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

4 Forslag til budgetreduktion Indtægt pba. ny funktion som uddannelsessted for studerende 51 Sundhed SU 3 Servicereduktion: Effektivisering: X Hørsholm Kommune vil fremadrettet modtage kr. årligt for at være uddannelsessted for studerende til ergoterapeut og fysioterapeut, da vi har indgået aftale om dette. Personalet vil varetage denne opgave inden for rammen og indtægten vil ikke bruges til opnormering og kan derfor opfattes som en besparelse. Da opgaven vil blive varetaget inden for den nuværende normering, vil det betyde en øget ventetid på genoptræning, dette kan betyde at behovet for andre indsatser øges (f.eks. hjemmepleje). Medarbejderne vil få en øget opgavemængde inden for samme rammer. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

5 Forslag til budgetreduktion Hjemtagning af opgaver på vederlagsfri fysioterapi 51 Sundhed SU 4 Servicereduktion: Effektivisering: X Vederlagsfri fysioterapi ordineres af egen læge til borgere med udvalgte diagnoser, der enten har et svært fysisk handicap eller funktionsnedsættelse som følge af progressiv sygdom. Pt. er der kun private udbydere af vederlagsfri fysioterapi i Hørsholm Kommune. Det foreslås at Hørsholm Kommune opretter et kommunalt tilbud som supplement til de private udbydere. Målgruppen for det kommunale tilbud vil være borgere på plejecentre og borgere med særligt komplekse problematikker. Opgaven vil blive varetaget inden for den nuværende normering, hvorved besparelsen opnås. Borgerne kan gøre brug af frit valg, Hørsholm Kommune kan derfor ikke vide hvor mange der vil vælge et kommunalt tilbud. Da opgaven vil blive varetaget inden for den nuværende normering, kan det have en afsmittende effekt på ventetiden på genoptræning generelt så ventetiden på opstart af genoptræningsforløb bliver øget. Øget opgavemængde inden for rammen. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

6 Forslag til budgetreduktion Ændret diætistfunktion på forløbsprogrammer 51 Sundhed SU 5 Servicereduktion: Effektivisering: X Diætistfunktionen kan organiseres, så opgaverne varetages af en timelønnet i stedet for fastansat medarbejder. På den måde bruges der kun udgifter på selve indsatsen. Det foreslås, at der overgås til denne ordning permanent. Ingen Ingen Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

7 Forslag til budgetreduktion Reduktion af bemandingen i Sundhedsplejen (indkaldeinterval fra mdr til mdr) 52, Børn og unges sundhed SU 6 Servicereduktion: Sundhedsplejens behovsbesøg i familier med særlige udfordringer reduceres. Effektivisering: Sundhedsplejen i Hørsholm drives med et minimum af ressourcer i forhold til den lovpligtige service, da der løbende er effektiviseret, bl.a. ved at lægge besøg i vores Sundhedshus. Sammenligner vi os med Hillerød, Frederikssund, Rudersdal, Helsingør og Fredensborg har disse kommuner en gennemsnitligt normering på 1,2 stilling pr børn, hvor Hørsholms normering er 0,9 stilling pr børn. En reduktion af bemandingen i Sundhedsplejen vil medføre en tilsvarende reduktion af behovsbesøg i familier med særlige udfordringer. - Konsekvensen vil være en forringet borgerservice overfor familier med særlige behov. Konkret betyder det at børn og unge med særlige behov, som Sundhedsplejen jfr. Sundhedslovens 12 og 13 skal tilbyde en særlig indsats, vil få visiteret færre behovsbesøg. Reduktion af ansættelsesgraden hos 1 eller 2 medarbejdere. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

8 Forslag til budgetreduktion Reduktion af bemandingen i Tandplejen 52 Børn og SU 7 (indkaldeinterval fra mdr til mdr) unges sundhed Servicereduktion: Effektivisering: x For at spare personaleressourcer øges indkaldeinterval for statusundersøgelser i Børne- og ungdomstandplejen. Det nuværende niveau på måneder er ved tidligere indgivet råderumsforslag foreslået øget til måneder. Yderligere personalereduktioner i dette forslag vil øge indkaldeintervallerne til måneder. Alle indkald til tandpleje skal ifølge Sundhedsstyrelsen være individuelle og tilpasset det enkelte barn/ den unges behov. Derfor skal der, udover statusundersøgelserne, indkaldes til fokuseret undersøgelse, når det enkelte barn/ den unge har behov for det. For at kunne leve op til dette, øges indkaldeintervallerne til status undersøgelser (= behovsintervaller) for lavrisikogruppen. Lavrisikogruppen svarer til ca. 85 % af børne- og ungepopulationen. Reduktion af personalenormeringen med 0,4 stilling Brugerne i lavrisikogruppen kan, alt andet lige, opleve de øgede intervaller mellem indkald til statusundersøgelse, som en serviceforringelse. Der må forventes at komme flere nødbehandlinger, da overvågningen af populationen falder. Det kan blive vanskeligere at forebygge tandsygdomme, da de alt andet lige, diagnosticeres senere pga. de lange intervaller mellem statusundersøgelserne. Brugerne kan opleve forøget ventetid til behandlinger, dels til undersøgelse/ behandling i den almene tandpleje, dels på igangsætning af tandreguleringsbehandlinger. Telefon vil være åbent i et kortere interval hver dag, og der vil være sparsom bemanding i receptionen til modtagelse af patienterne. Større arbejdspres på personalet med risiko for øget sygefravær. Rekruttering/ fastholdelse kan blive påvirket. Personalet vil opleve, at der bliver mindre tid til det tværfaglige samarbejde i og udenfor kommunen. Der bliver mindre tid til innovative udvikling- og forskningsprojekter. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

9 Forslag til budgetreduktion Reduktion i bemandingen i Sundhedsplejen 52 Børn og SU 8 unges sundhed Servicereduktion: Effektivisering: x Sundhedsplejen i Hørsholm drives med et minimum af ressourcer i forhold til den lovpligtige service, da der løbende er effektiviseret, bl.a. ved at lægge besøg i Sundhedsplejens hus. Sammenligner vi os med Hillerød, Frederikssund, Rudersdal, Helsingør og Fredensborg har disse kommuner en gennemsnitligt normering på 1,2 stilling pr børn, hvor Hørsholms normering er 0,9 stilling pr børn. En reduktion af bemandingen i Sundhedsplejen vil medføre en tilsvarende reduktion af behovsbesøg i familier med særlige udfordringer. Konsekvensen vil være en forringet borgerservice overfor familier med særlige behov. Konkret betyder det at børn og unge med særlige behov, som Sundhedsplejen jfr. Sundhedslovens 12 og 13 skal tilbyde en særlig indsats, vil få visiteret færre behovsbesøg. Reduktion af ansættelsesgraden hos 1 eller 2 medarbejdere. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

10 Forslag til budgetreduktion Reduktion af bemandingen i Tandplejen 52 Børn og SU 9 unges sundhed Servicereduktion: Effektivisering: For at spare personaleressourcer øges indkaldelsesinterval for statusundersøgelser i Børne- og ungdomstandplejen fra det nuværende niveau på mdr. til 22 måneder. Tilgang af flygtningebørn med stort behandlingsbehov og en tilgang af omsorgspatienter i 2017, giver et øget pres på de nuværende ressourcer. Derfor vil en budgetreduktion resultere i en serviceforringelse. Alle indkald til tandpleje skal ifølge Sundhedsstyrelsen være individuelle og tilpasset det enkelte barn/ den unges behov. Derfor skal der, udover statusundersøgelserne, indkaldes til fokuserede undersøgelser, når det enkelte barn/ den unge har behov for det. For at kunne leve op til dette, øges indkaldelsesintervallerne til status undersøgelser for lavrisikogruppen (ca. 85 % af børne- og ungepopulationen) fra de nuværende mdr. til 22 mdr. - Brugerne i lavrisikogruppen vil, alt andet lige, opleve de øgede intervaller mellem indkald til statusundersøgelse, som en serviceforringelse. Der må forventes at komme flere nødbehandlinger, da overvågningen af populationen falder. Det bliver vanskeligere at forebygge tandsygdomme, da de alt andet lige, diagnosticeres senere pga. de lange intervaller mellem statusundersøgelserne. Brugerne vil opleve ventetid til behandlinger. Telefon vil være åbent i et kortere interval hver dag, og der vil være sparsom bemanding i receptionen til modtagelse af patienterne. Reduktion af tandplejernormeringen med 0,1 stilling Reduktion af klinikassistentnormeringen med 0,1 stilling Større arbejdspres på personalet med risiko for øget sygefravær. Rekruttering/ fastholdelse kan blive påvirket. Personalet vil opleve, at der bliver mindre tid til det tværfaglige samarbejde i og udenfor kommunen. Der bliver mindre tid til innovative udvikling-/ forskningsprojekter. 9

11 Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

12 Driftsønsker: Driftsønske Ændring i tilbud til borgere med kronisk sygdom 51 Sundhed SU 1 Sundhedsstyrelsen har i juni 2016 udgivet Anbefalinger for kommunale forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. På den baggrund vil praktiserende læger fremover henvise til en afklarende samtale fremfor et specifikt forløbsprogram. Ændringerne forventes at medføre, at flere borgere henvises til kommunale forebyggelsestilbud. Der er overført midler via bloktilskuddet til kommunerne til ændringen i tilbud til borgere med kronisk sygdom. Ændring i den indledende samtale efter henvisning til forløbsprogram fra praktiserende læge. Borgeren vil blive henvist til en indledende samtale med en terapeut på Sundheds- og rehabiliteringscenter Louiselund og derigennem få tilrettelagt et forløb. Ændring i henvisningsproceduren. Budgetmæssige konsekvenser: ( + for driftsønsker)

13 Driftsønske Kræftplan IV: Løft af den kommunale kræft 51 Sundhed SU 2 rehabilitering I forbindelse med Kræftplan IV er der overført midler til kommunerne via bloktilskuddet til den kommunale rehabilitering og indsatser for patienter med senfølger efter kræft. Midlerne er afsat til løft i den kommunale rehabilitering med henblik på at sikre ensartede og mere målrettede tilbud til kræftpatienter, herunder med opmærksomhed på, at grupper med færre ressourcer har særlige behov. Midlerne kan også anvendes på kompetenceudvikling i den kommunale rehabilitering for at øge kvaliteten i den kommunale rehabilitering af kræft. Herunder styrke den nuværende indsats i den eksisterende rehabilitering i forhold til senfølger efter kræft. Midlerne skal anvendes til at sikre, at kræftrehabiliteringsindsatsen følger de faglige anbefalinger på området. I begyndelsen af 2018 følger Sundhedsstyrelsen op på, om der er behov for yderligere anbefalinger for kræftrehabiliteringen. I efteråret 2017 aftaler parterne bag Kræftplan IV, hvordan midlerne til senfølgeindsatsen skal anvendes i kommunerne fra januar Af midlerne til kræftrehabilitering i Hørsholm Kommune er kr. per år til indsats til senfølger af kræft. Kompetenceløft af personalet. Borgere med kræft vil opleve et løft i kræftrehabiliteringen i kommunen Mulighed for at målrette tilbud til særlige grupper af kræftpatienter. At borgere der har overlevet kræftsygdom, så hurtigt så muligt kan vende tilbage til hverdagen At indsatsen for borgere med senfølger efter kræft løftes Kompetenceløft Budgetmæssige konsekvenser: ( + for driftsønsker)

14 Driftsønske Demenshandleplanen Implementering af 51 Sundhed SU 3 træningspakker under handleplanen Med Den Nationale Demenshandlingsplan er der overført midler via bloktilskuddet til flere og bedre tilbud om fysisk træning og aktivitet for borgere med demens. Midlerne skal understøtte kommunens indsats og sikre en ensartet, høj kvalitet i trænings- og aktivitetsindsatserne for borgere med demens. Sundhedsstyrelsen udvikler træningspakker tilpasset relevante målgrupper blandt borgere med demens. Midlerne er til implementering og forankring af træningspakkerne, herunder til løn til træningspersonale, træningsredskaber, velfærdsteknologi, leje af træningslokaler mv. Træningspakkerne forankres i det eksisterende tilbud om fysisk træning for borgere med demens, og giver mulighed for at målrette den fysiske træning særlige målgrupper blandt borgere med demens. Forskning viser, at en række følger af demens kan modvirkes gennem fysisk træning. Ingen Budgetmæssige konsekvenser: ( + for driftsønsker)

15 Driftsønske Genoprettelse af puljen til indsatser efter kommunale 51 Sundhed SU 4 forløbsprogrammer Sundhedsudvalget har bedt administrationen udarbejde et ønske om genoprettelse af Sundhedsudvalgets pulje. Puljen skal benyttes til støtte af indsatser, der efterfølger de kommunale indsatser under forløbsprogrammerne. Sundhedsudvalget har siden udvalgets opstart administreret en pulje, der har støttet projekter og indsatser fra lokale foreninger eller kommunale projekter. Alle indsatser har haft et forebyggende eller rehabiliterende element. Puljen er de senere år reduceret jævnfør budgetaftalerne. Med budgetaftale blev puljen reduceret med kr. for 2017 og frem. Dermed har Sundhedsudvalget ikke længere mulighed for at støtte indsatser, som støtter op omkring kommunens forløbsprogrammer. Administrationen anbefaler, at indsatsen Lær at tackle konceptet kunne startes og drives med midler fra puljen. Administrationen mener ikke, at der skal tages særlige hensyn for at genoprette Sundhedsudvalgets pulje. Med nye puljemidler kan ansøgte initiativer for en bred målgruppe af borgere støttes kommunalt. Støtten kan gøre en sundhedsmæssig forskel for de borgere, der deltager i aktiviteten. Administrationen forventer at ansøgere selv gennemfører eventuelt støttede arrangementer udenom om kommunens medarbejdere. Der er ingen personalemæssige konsekvenser. Der vil være administrative omkostninger forbundet med at administrere en pulje. Budgetmæssige konsekvenser: ( + for driftsønsker)

16 Driftsønske Borgerrettet forebyggelse på det somatiske område 51 Sundhed SU 5 Der afsættes midler til at styrke den brogerettede forebyggelse til fremme af sundheden blandt Hørsholm Kommunes borgere. Arbejdet med den borgrettede forebyggelse tager afsæt i forebyggelsespakkerne og fokus vil særligt være på strukturel forebyggelse, dvs. at skabe gode rammer for et sundt liv. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 forebyggelsespakker med faglige anbefalinger til kommunernes sundhedsfremme- og forebyggelsesarbejde. De 11 pakker er: Fysisk aktivitet, Alkohol, Mental sundhed, Seksuel sundhed, Tobak, Hygiejne, Solbeskyttelse, Indeklima i skoler, Mad og måltider, Stoffer og Overvægt. Administrationen udarbejder en status over arbejdet med forebyggelsespakkerne med særlig fokus på forebyggelsespakkerne på det somatiske område, som har været prioriteret i perioden 2013 og frem. Det drejer sig om Alkohol, Tobak, Stoffer, Fysisk aktivitet, og Hygiejne. Ud fra denne status prioriteres indsatser, der vil blive igangsat inden for rammen af de afsatte midler til borgerettede forebyggelse. Fremme af sundheden Ingen Budgetmæssige konsekvenser: ( + for driftsønsker)

17 Driftsønske Fysisk træning for borgere på kanten af 51 Sundhed SU 6 arbejdsmarkedet (rygproblematikker) Træning for borgere på kanten af arbejdsmarkedet med rygproblematikker på Sundheds- og Rehabiliteringscenter Louiselund. Indsatsen består af oprettelse af et hold på 12 personer. Derudover mulighed for at lave individuelle forløb for borgere, der har brug for dette frem for hold forløb, samt for borgere der vil have gavn af at begynde træning i perioder, hvor der ikke er et hold. Indsatsen svarer til 10 timers terapeuttid om ugen. Administrationen vurderer, at forslaget vil kræve 10 timers terapeuttid om ugen. Forslaget vil derfor kræve en investering i ressourcer for at kunne gennemføres. Formålet med indsatsen er, at borgere med rygproblematikker bliver i stand til at klare sig selv uden hyppig kontakt til sundhedsvæsnet, samt at forbedre deres fysiske funktionsevne og øge muligheden for at kunne varetage et arbejde. Ingen Budgetmæssige konsekvenser: ( + for driftsønsker)

18 Budget , Augustkonference baggrundsnotater SU Baggrundsnotater, budget Sundhedsudvalgets område SU 1: Status på arbejdet med sundhedshuse 1/5

19 Budget , Augustkonference baggrundsnotater SU Notat Vedrørende KB's augustkonference 2017 Notat Dato: Sagsnr: 16/17197 Kontakt Louise Høg Sundhedschef Direkte tlf Center for Sundhed og Omsorg SU 1: Status på arbejdet med sundhedshuse Spørgsmål Status på arbejdet med sundhedshuse ex. tværkommunalt og erfaringer fra andre kommuner Svar Sundhedshuse Der findes ikke en klar afgrænsning af, hvad et sundhedshus er, eller hvad det indeholder. Ligeledes bruges der i kommunerne forskellige betegnelser for funktioner, hvor der er samlet en vifte af sundhedstilbud. Sundhedshuse i kommunerne i Region Hovedstaden Regionsadministrationen i Region Hovedstaden har i oktober 2014 udarbejdet en kortlægning af sundhedshuse i kommunerne i regionen. Kortlægningen er udarbejdet ved opslag på kommunernes hjemmesider og efterfølgende henvendelse til kommunerne for at få oplysningerne verificeret. I kortlægningen var definitionen af et sundhedshus, at der var mindst to af følgende område på samme matrikel: forebyggelse, genoptræning/rehabilitering samt behandling og pleje. Kortlægningen viste, at der var etableret 30 sundhedshuse og planlagt opført 6 nye sundhedshuse inden for de følgende to år i de 29 kommuner i Region Hovedstaden. Sundhedshusene var fordelt på 21 kommuner, der husede ét eller flere eksisterende sundhedshuse og to yderligere kommuner havde planlagt at opføre et sundhedshus. I listen indgår Sundheds- og Rehabiliteringscenter Louiselund i Hørsholm Kommune. I kortlægningen fremgår den variation, der er i indholdet af sundhedshuse. Hovedparten af tilbuddene i kortlægningen er kommunale sundhedshuse. En fjerdedel af tilbuddene huser både kommunale aktører samt praktiserende læger og/eller regionale aktører (tilbud om jordemoderkonsultationer). En del kommuner har oprettet et tværkommunalt samarbejde og samarbejder også med bl.a. 2/5

20 Budget , Augustkonference baggrundsnotater SU patientforeninger. Det fremgår ikke af kortlægningen, om der er et fagligt samarbejde mellem de forskellige aktører i sundhedshusene, men kun at de huses på samme matrikel. Notat Dato: Sagsnr: 16/17197 Hovedparten af sundhedshusene omfatter kommunale forebyggelsestilbud samt genoptræning og forebyggelsestilbud. Flere kommuner har et samarbejde med nabokommuner om tilbud. Omkring en tredjedel af sundhedshusene har etableret et samarbejde med almen praksis og speciallæger, og for mere end halvdelen af sundhedshusene er der etableret et samarbejde med offentlige og private aktører som f.eks. patientforeninger, frivillige organisationer og idrætsforeninger. Opdatering af kortlægningen Der er i juni 2017 i forbindelse med dette baggrundsnotatet foretaget en opdatering af regionens kortlægning. Her er der fulgt op på projekter om nye sundhedshuse, der var beskrevet i kortlægningen, samt undersøgt om kommuner uden et sundhedshus ved kortlægningen i 2014, har fået et siden. Opdateringen er foretaget ud fra samme princip som kortlægningen. Der er siden kortlægningen åbnet et nyt sundhedshus i Albertslund i dec. 2015, der indeholder genoptræning, sygeplejeklinik, omsorgstandpleje, cafe og foreningsliv. I Albertslund sundhedscenter er nogle af aktiviteterne en del af tværkommunale samarbejder. På genoptræningsområdet er der et samarbejde mellem Brøndby, Glostrup og Albertslund kommuner, hvor genoptræning i forbindelse med visse diagnoser kan foregå på et af de tre kommuners trænings/sundhedscentre. For nogle forløbsprogrammer er der også et tværkommunalt samarbejde, hvor Albertslund sundhedscenter varetager hjerteforløbsprogrammet for syv kommuner (Albertslund, Brøndby, Glostrup, Hvidovre, Høje Tåstrup, Ishøj og Vallensbæk.), mens forløbsprogram for lænderyg og kræft foregår i Brøndby Kommunes træningscenter. Københavns Kommune og Region Hovedstaden har indgået aftale om at etablere et fælles sundhedshus for psykiatri. Endvidere har Københavns Kommune ændret på indholdet af deres øvrige sundhedshuse. I januar 2016 besluttede Københavns Kommune at omlægge sundhedshusenes profil, så den borgerrettede forebyggelse flyttes fra sundhedshusenes forebyggelsescentre ud i borgernes nærmiljø, samt at diabetesindsatsen samles i et nyt Center for Diabetes. Derudover flyttes fokus på det borgerrettede forebyggelsesområde fra individrettede indsatser til strukturelle aktiviteter i borgernes lokalmiljø. I sundhedshusene varetages fortsat den patientrettede forebyggelse. I Hillerød Kommune er der fra efteråret 2016 taget et nyopført sundhedscenter i brug. Sundhedscentret er placeret på Milnersvej mellem Frederiksborg Centret og Hillerød svømmehal, og er forbundet til Frederiksborg Centret med en glasgang i 1. sals højde. I sundhedscentret er der samlet rehabiliteringsafdeling med midlertidige pladser, 3/5

21 Budget , Augustkonference baggrundsnotater SU træningssektion, hjemmepleje, sygepleje der består af akutteam og sygeplejeklinik, samt sygeplejerske/social- og sundhedsuddannelse. Notat Dato: Sagsnr: 16/17197 Hvidovre Kommune er i gang med etablering af et sundhedshus i nye omgivelser, som tages i brug i 2018 og som samler genoptræning og forebyggelsesbud. Sundheds- og rehabiliteringscenter Louiselund I Hørsholm Kommune samler Sundheds- og Rehabiliteringscenter Louiselund de kommunale rehabiliterende og forebyggende tilbud. De består af genoptræning, rehabiliterende træning, patientrettet forebyggelse i form af forløbsprogrammer samt rygestopkurser. I lokalerne er der mulighed for selvtræning og frivillige aktiviteter ligesom patientforeninger låner lokaler til sundhedsfremmende aktiviteter. Endvidere er de midlertidige pladser og akutteamet placeret på Louiselund. Sundhedshuse med regionale funktioner Som det fremgår af regionens kortlægning er der sundhedshuse med både kommunale og regionale funktioner. I planområde Nord, som består af otte Nordsjællandske kommuner (Allerød, Fredensborg, Frederikssund, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød, og Hørsholm), er der planer om to sundhedshuse med regionale funktioner. Det drejer sig om sundhedshuse placeret i Helsingør og Frederikssund. Sundhedshus i Helsingør Nordsjællands Hospital har siden slutningen af 2013 været i proces med Helsingør Kommune og andre omkringliggende kommuner, om etablering af et fælles tværsektorielt sundhedshus i Helsingør Kommune. I december 2016 besluttede Byrådet i Helsingør, at sundhedshuset skal placeres på en af kommunens grunde ved Prøvestenen, så der bygges et sundhedshus helt fra grunden, der skal stå færdigt i Sundhedshuset kommer til at bestå af kommunale og regionale funktioner. I april 2016 blev det besluttet at følgende kommunale funktioner skal flytte ind i det nye sundhedshus: Helsingør Rehabiliterings- og Træningscenter, døgnpladser, ambulant vedligeholdende træning og genoptræning, forebyggelse og visitation, hjemmeplejens administration og akutteam, borger- og patientrettede sundhedsforløb. Endvidere flytter rehabiliteringsteam, anonym rusmiddelrådgivning samt visitation og myndighed ind i sundhedshuset. Derudover undersøges, om en række andre kommunale funktioner skal flyttes til sundhedshuset. De regionale funktioner, der aktuelt står til at flytte ind i sundhedshuset er: Akutklinik, klinisk biokemi: blodprøveklinik inkl. EKG, billeddiagnostik, røntgenklinik, jordemoderkonsultation, hjælpemiddeldepot (indlevering) og ambulatorier: lungemedicin, kardiologi, endokrinologi og reumatologi. 4/5

22 Budget , Augustkonference baggrundsnotater SU Som en del af den fælles tværsektorielle vision for sundhedshuset i Helsingør, er det visionen at samarbejdet skal føre til fælles funktioner og forløb, fælles økonomi og fælles ledelse, og der er fokus på udvikling af nye tværsektorielle samarbejdsformer. Notat Dato: Sagsnr: 16/17197 Ud over de kommunale og regionale funktioner er der planer om at afsætte plads til andre funktioner i sundhedshuset. Der bliver således afsat et bestemt antal kvadratmeter til, at alment praktiserende læger og speciallæger kan etablere deres praksis i sundhedshuset. Det er endnu uvist, hvor mange og hvilke praksislæger, der flytter ind i sundhedshuset. Der bliver ligeledes afsat et antal kvadratmeter til andre private behandlere, f.eks. fod- og fysioterapeuter og kliniske diætister samt apotek, som er centrale aktører i mange borgerforløb. Der reserveres også plads til private virksomheder, der sælger praktiske hjælpemidler, f.eks. seniorshoppen. Disse virksomheder kan leje sig ind til gavn for de borgere, der kommer i sundhedshuset. Sundhedshus i Frederikssund Regionsrådet har med Region Hovedstadens Hospitalsplan 2020 besluttet, at i forbindelse med åbningen af Nyt Hospital Nordsjælland, der medfører at Hillerød Hospital - Frederikssund nedlægges, skal der være et andet akuttilbud i nærområdet. Der er derfor etableret et samarbejde med Frederikssund Kommune, samt øvrige interesserede kommuner i optageområdet, om et fælles sundhedshus, med udgangspunkt i erfaringerne fra arbejdet med et fælles sundhedshus i Helsingør. Hørsholm Kommune deltager som observatører. Udgangspunktet for arbejdet er Regionsdækkende vision for modeller for sundhedshuse, der blev godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget i maj Planerne for sundhedshuset i Frederikssund er i sin begyndelse. Sundhedshuset skal både indeholde kommunale og regionale funktioner, men hvilke funktioner dette bliver, er endnu ikke besluttet. Der er bredt inviteret ud til andre kommuner for at undersøge, hvilke opgaver der kan være tværkommunale. I arbejdet med udformningen af sundhedshuset er der nedsat en styregruppe, som skal afgrænse opgaverne og undersøge, hvilke spor der kan samarbejdes om. Der er pt valgt tre prioriterede samarbejdsspor, hvor der skal udvikles pilotprojekter: Akutområdet, kronikerområdet og træningsområdet. Det er planen, at der udarbejdes et visionspapir for sundhedshuset i efteråret Borgere, patienter og pårørende inddrages i udviklingen af samarbejdet i videst mulig omfang med det formål at sikre borgerens perspektiv og ønsker til borgernære og sammenhængende tilbud i sundhedshuset. Placeringen af sundhedshuset er ikke fastlagt, men det kunne være på det tidligere Frederikssunds Hospital. Sundhedshuset i Frederikssund skal stå klar i /5

Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling

Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling SU 1 51 Tilpasning af midler til kommunal medfinansiering på sundhedsområdet -1.209.000-1.209.000-1.209.000-1.209.000 SU 2 52

Læs mere

Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling

Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling Sundhedsudvalget er Nr. Politikområde Bestilling SU 1 51 Tilpasning af midler til kommunal medfinansiering på sundhedsområdet -1.209.000-1.209.000-1.209.000-1.209.000 SU 2 51 Afskaffelse af kørsel til

Læs mere

Forslag til driftsønsker 2017 Forslag til anlægsønsker 2017

Forslag til driftsønsker 2017 Forslag til anlægsønsker 2017 Budgetforslag, Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner 2017 Forslag til driftsønsker 2017 Forslag til anlægsønsker 2017-419.000 kr.? kr. 0 kr. Forslag til budgetreduktioner: Reduktion i Sundhedsudvalgets

Læs mere

SU Budget

SU Budget Sundhedsudvalget Bilag 1 Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling 2020 2021 2022 2023 SU 1 51 Palliativ fysioterapi leveret af træningsenheden ophører -129.000-129.000-129.000-129.000

Læs mere

Forslag til budgetreduktion Titel: Palliativ fysioterapi leveret af træningsenheden ophører. Politikområde: 51 Sundhed. Nr.: SU 1

Forslag til budgetreduktion Titel: Palliativ fysioterapi leveret af træningsenheden ophører. Politikområde: 51 Sundhed. Nr.: SU 1 Palliativ fysioterapi leveret af træningsenheden ophører 51 Sundhed SU 1 129.000 I den økonomiske Genopretningsplan for 2019 blev det besluttet, at tilbuddet om palliativ fysioterapi leveret af træningsenheden

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget:

Social- og Sundhedsudvalget: Social- og Sundhedsudvalget: Politik område Forslag nr. Tekst: Effekt i 2017 Helårsvirkning 701 1 Rammebesparelse på rehabiliteringstilbud til borgere med kroniske sygdomme (hjertesygdom, diabetes 2, KOL

Læs mere

Synergi og opgavefælleskaber i fælles sundhedshus i Helsingør. Styregruppen for fælles sundhedshus Februar 2015

Synergi og opgavefælleskaber i fælles sundhedshus i Helsingør. Styregruppen for fælles sundhedshus Februar 2015 Synergi og opgavefælleskaber i fælles sundhedshus i Helsingør Styregruppen for fælles sundhedshus Februar 2015 Indhold 3. Formål 4. Fordele ved at samle opgaverne 5. Kommunale funktioner Helsingør Kommune

Læs mere

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne.

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne. Notat Juli 2017 Kommissorium udviklingen af akutområdet 2018 Indledning I udviklingen af det borgernære sundhedsvæsen spiller akutområdet og udviklingen af indsatserne og samspillet med hospital, almen

Læs mere

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde.

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde. Notat Center for Sundhed og Omsorg Staben Stengade 59 000 Helsingør Tlf. - Mob. 25264 krb04@helsingor.dk Dato 28.08. Sagsbeh. Katrine Rosholt Bremholm Ældremilliarden Der blev i forbindelse med Aftale

Læs mere

Budget 2016-19 Budgetområde 621 Sundhed

Budget 2016-19 Budgetområde 621 Sundhed Indledning Kommunalreformen har betydet, at kommunen er blevet en del af det samlede sundhedsvæsen med ansvar for aktiviteter inden for vederlagsfri fysioterapi, aktivitetsbestemt medfinansiering af det

Læs mere

Torsdag kl. 16:00 Mødelokale D1

Torsdag kl. 16:00 Mødelokale D1 Sundhedsudvalget Referat fra ordinært møde Mødelokale D1 Torsdag 22.06.2017 kl. 16:00 Mødelokale D1 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Status på projekt Tværsektoriel stuegang 3 Det nære

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter sygehusudgifter samt sundhedsmæssige indsatser og forebyggende

Læs mere

Mål og Midler Sundhedsområdet

Mål og Midler Sundhedsområdet Fokusområder i 2014 Overskriften for fokus i 2014 er konsolideringen og fortsat udvikling af det nære sundhedsvæsen med sigte på et kommunalt sundhedsvæsen som et kompetent tredje ben i trekanten bestående

Læs mere

Budget Samlet oversigt over budgetreduktioner, drifts- og anlægsønsker

Budget Samlet oversigt over budgetreduktioner, drifts- og anlægsønsker Budget 2018-2021 Samlet oversigt over budgetreduktioner, drifts- og anlægsønsker Budgetreduktioner: 2018 2019 2020 Udmeldt 2021 reduktionsramme Miljø- og Planlægningsudvalget -581.000-581.000-581.000-581.000

Læs mere

Sundhedscenter Viborg Budgetkonference 2013

Sundhedscenter Viborg Budgetkonference 2013 Sundhedscenter Viborg Budgetkonference 2013 Sundhedscenter hvorfor et sundhedscenter? En indgang til sundhed i kommunen Flere specialiserede opgaver i kommunen Øget fokus på sundhedsfremme i stedet for

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Bilag. Aktiviteter i Sundhedshuset

Bilag. Aktiviteter i Sundhedshuset Bilag Aktiviteter i Sundhedshuset Aktiviteter i Sundhedshuset Her er en oversigt over de aktiviteter, der har været igangsat siden åbningen af Sundhedshuset. Patientrettet forebyggelse Aktivitet Beskrivelse

Læs mere

7. SUNDHED. 7.1 Aktiviteter. Kapitel 7: Politikområde Sundhed. Halsnæs Kommune Budget Politikområdet sundhed er opdelt i 5 aktivitetsområder.

7. SUNDHED. 7.1 Aktiviteter. Kapitel 7: Politikområde Sundhed. Halsnæs Kommune Budget Politikområdet sundhed er opdelt i 5 aktivitetsområder. 7. SUNDHED 7.1 Aktiviteter Politikområdet sundhed er opdelt i 5 aktivitetsområder. Nr. Aktivitetsområde Beskrivelse 1 Sundhedsservice Sundhedsservice 2 Træning og Aktivitet Sundhedsuddannelserne for Social-

Læs mere

Aktivitetsbestemt medfinansiering

Aktivitetsbestemt medfinansiering Vederlagsfri fysioterapi og Aktivitetsbestemt medfinansiering Sundhedschef Birte Grothe 24. august 2015 Byrådets budgetseminar Udgiftsudvikling Vederlagsfri fysioterapi Vederlagsfri ridefysioterapi - udgifter

Læs mere

Sundhedscenter Viborg

Sundhedscenter Viborg Sundhedscenter Viborg Disposition Den politiske proces Hvem flytter ind? Sundhedscenterets fysiske rammer Hvad skal der foregå? Input og ideer Sundhedscenter hvorfor et sundhedscenter? En indgang til sundhed

Læs mere

Vision for Fælles Sundhedshuse

Vision for Fælles Sundhedshuse 21. februar 2014 Vision for Fælles Sundhedshuse Indledning Hovedstadsregionen skal være på forkant med at udvikle fremtidens sundhedsvæsen med borgeren og patienten i centrum og med fokus på kvalitet og

Læs mere

Kommunalbestyrelsen vedtager årligt kvalitetsstander, der fastsætter kommunens serviceniveau.

Kommunalbestyrelsen vedtager årligt kvalitetsstander, der fastsætter kommunens serviceniveau. 1 2 Borgerrettet forebyggelse kan fx være: Tilbud om rygestop Kampagner Temaeftermiddage til ældre Indsatser med fokus på mental sundhed Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Forebyggelse på alkohol-

Læs mere

Budgetproblemerne/udfordringerne er i de tidligere budgetsager opdelt således: Forventede

Budgetproblemerne/udfordringerne er i de tidligere budgetsager opdelt således: Forventede Bilag Budget 2018-21, materiale til budgetseminar - Politikområde Sundhed På anden behandling af Sundheds- og Psykiatriudvalgets budget for 2018-21 den 12.06.17, udbad udvalget sig materiale til budgetseminaret

Læs mere

KONKRETISERING AF FÆLLES SUNDHEDSHUS I HELSINGØR

KONKRETISERING AF FÆLLES SUNDHEDSHUS I HELSINGØR Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød KONKRETISERING AF FÆLLES SUNDHEDSHUS I HELSINGØR Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 38666110 Mail csu@regionh.dk Baggrund Regionsrådet

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret 2017:

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret 2017: Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var

Læs mere

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede på sundhedsområdet Større andel af

Læs mere

Forslag til budgetreduktioner: Forslag til budgetreduktion Titel: Analyse af træningsområdet med sigte på mulige effektiviseringstiltag

Forslag til budgetreduktioner: Forslag til budgetreduktion Titel: Analyse af træningsområdet med sigte på mulige effektiviseringstiltag Forslag til budgetreduktioner: Forslag til budgetreduktion Titel: Analyse af træningsområdet med sigte på mulige effektiviseringstiltag Politikområde: 51 Sundhed Nr.: SU 1 Servicereduktion X Nuværende

Læs mere

Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet.

Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet. Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet. Søren Liner Christensen, direktør, Herning Kommune Møde i Sundhedsstyregruppen 27. marts 2019 Opgaven Sundhedskoordinationsudvalget

Læs mere

Tandplejen. Forslag til besparelse budget Indholdsfortegnelse

Tandplejen. Forslag til besparelse budget Indholdsfortegnelse Tandplejen. Forslag til besparelse budget 2016-2019. Indholdsfortegnelse Forslag 1 Forlængelse af undersøgelsesintervaller...2 Forslag 2 Første besøg for 1½ årige bortfalder...4 Forslag 3 Forlængelse af

Læs mere

Kommunens sundhedsfaglige opgaver

Kommunens sundhedsfaglige opgaver Kommunens sundhedsfaglige opgaver Temadag i Danske Ældreråd d. 2. oktober 2019 V./ Lene Miller, Centerchef i Lejre Kommune, Center for Velfærd og Omsorg Lene Miller, Centerchef i Lejre Kommune, Center

Læs mere

Sundhedsaftale og Praksisplan

Sundhedsaftale og Praksisplan Sundheds- og Omsorgsforvaltningen BUDGETNOTAT Sundhedsaftale og Praksisplan Baggrund Københavns Kommune har sammen med Region Hovedstaden og de øvrige 28 kommuner i regionen to vigtige tværsektorielle

Læs mere

Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde Sundhed 621

Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde Sundhed 621 Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde Sundhed 621 1. Indledning Med kommunalreformen er kommunerne blevet en del af det samlede sundhedsvæsen med ansvar for aktiviteter inden for vederlagsfri fysioterapi,

Læs mere

Notat. Parametrene er følgende;

Notat. Parametrene er følgende; SOCIAL OG SUNDHED Sundhedshuset Dato: 17. september 2013 Tlf. dir.: 4477 2271 E-mail: trk@balk.dk Kontakt: Tina Roikjer Køtter Sagsnr: 2013-7437 Dok.nr: 2013-160766 Notat Baggrund: Med afsæt i den samlede

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle

Læs mere

12. JUNI 2014 Bilag 1 Kommunefordelte data (kan-opgaver)

12. JUNI 2014 Bilag 1 Kommunefordelte data (kan-opgaver) 12. JUNI 2014 Bilag 1 Kommunefordelte data (kan-opgaver) Bilaget har til formål danne grundlag for erfaringsudveksling og læring mellem kommunerne på administrativt niveau. Bilaget indeholder data for

Læs mere

Bornholms Regionskommune Budget Udvidelsesforslag. Nuværende budget Merudgift

Bornholms Regionskommune Budget Udvidelsesforslag. Nuværende budget Merudgift Udvidelsesforslag Udvalg: Bevilling: Center: Social- og Sundhedsudvalget 33 Sundhed Center for Sundhed Emne: Genoptræningen Forslag nr. 1.000 kr. 2017-priser 2018 2019 2020 2021 Nuværende budget 13.426

Læs mere

SKIVEKOMMUNE Budget 2013. 9. Sundhedsudvalget

SKIVEKOMMUNE Budget 2013. 9. Sundhedsudvalget 9. Sundhedsudvalget 87 88 9. Sundhedsudvalget Budget 2013, Drift: U/I Budget 2013 81 Aktivitetsbestemt medfinans. af sundhedsvæsenet U 161.062.000 82 Kommunal genoptræning og vedligeh. træning U 15.007.000

Læs mere

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013.

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. København, den 25. november 2013 Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD)

Læs mere

Velkommen til politisk dialogmøde. Ved Svend Erik Christiansen Formand for Sundhedsudvalget i Hørsholm Kommune

Velkommen til politisk dialogmøde. Ved Svend Erik Christiansen Formand for Sundhedsudvalget i Hørsholm Kommune Velkommen til politisk dialogmøde Ved Svend Erik Christiansen Formand for Sundhedsudvalget i Hørsholm Kommune Program 16.00-16.05 Velkomst 16.05-16.10 Sundhedsaftalen som politisk dokument 16.10-16.20

Læs mere

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet Dato: 19-02-2016 Ref.: J.nr.: ninag 29.30.00-A00-2-16 Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet 1. Baggrund Kommunerne i Kommuneklynge Midt mener, at et

Læs mere

Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på NOTAT

Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på NOTAT Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på Svendebjerghave og Genoptræningen NOTAT Sammenhængende indsatser i Center for Sundhed og Ældre Center for Sundhed og Ældre har et ønske om, at indsatser

Læs mere

Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning

Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning Social og Sundhed, Roskilde Kommune, april 2010 Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 4 FORMÅL OG MÅL... 4 KONKLUSIONER OG INDSTILLINGER... 4 TRÆNINGSOMRÅDETS

Læs mere

Udmøntning af budget for 2013 på Sundhedscentret og udvidelse på kronikerområdet i forlængelse af økonomiaftalen.

Udmøntning af budget for 2013 på Sundhedscentret og udvidelse på kronikerområdet i forlængelse af økonomiaftalen. Punkt 5. Udmøntning af budget for 2013 på Sundhedscentret og udvidelse på kronikerområdet i forlængelse af økonomiaftalen. 2012-48804. Forvaltningen indstiller, at Udvalget for Sundhed og Bæredygtig udvikling

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden 1 REGION HOVEDSTADEN FREDERIKSSUND KOMMUNE 17. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Frederikssund

Læs mere

Center for Sundhed & Pleje. Status på projekter og indsatser

Center for Sundhed & Pleje. Status på projekter og indsatser Center for Sundhed & Pleje Status på projekter og indsatser 2015 Center for Sundhed & Pleje Chef Centerstab Sundhedsfremme og forebyggelse Træning og Aktivitet Køkken Sygepleje Pleje Visitation Sundhedscenter

Læs mere

Aktivitetsbeskrivelse, budget

Aktivitetsbeskrivelse, budget Titel Vederlagsfri fysioterapi Nr.: 621-01 Kommunen overtog den 1. august 2008 myndighedsansvaret for vederlagsfri fysioterapi til personer med svært fysisk handikap. Den vederlagsfri fysioterapi tilbydes

Læs mere

Politikområde 06. Ældre og 07. Sundhed

Politikområde 06. Ældre og 07. Sundhed 06. Ældre og 07. Sundhed Rammen 3.370.000 Tiltag Beløb Alternativt Beløb 01 Klippekort Frit Valg 1.080.000 Konsekvensskema anvender allerede udarbejdet fra runde 1 02 Klippekort Frit valg 500.000 Nyt Konsekvensskema

Læs mere

Total

Total Nr. Fagudvalg Fagområde Projektnavn 2017 2018 2019 2020 31 Sundhedsudvalget Sundhed og Omsorg Rehabilitering fremfor sygehusbehandling 32 Sundhedsudvalget Sundhed og Omsorg Reduktion i trænings- og aktivitetsbesøg

Læs mere

Budget 2016 Social og Sundhedsudvalget

Budget 2016 Social og Sundhedsudvalget Side 1 af 1 Beskrivelse af sundheds- og forebyggelsesområdet: Rammebetingelser Rammer og målsætninger for monitorering og opfølgning af indsatser på sundhedsområdet tager udgangspunkt i 5 hovedområder:

Læs mere

Genoptræning Kommunen har særlige forpligtelser over for borgere før og efter sygehusindlæggelse hvad angår hjemmesygepleje og genoptræning.

Genoptræning Kommunen har særlige forpligtelser over for borgere før og efter sygehusindlæggelse hvad angår hjemmesygepleje og genoptræning. FAKTA OM: 7. Sundhed Beskrivelse af brugere Ved kommunalreformen i 2007 fik kommunerne nye opgaver inden for genoptræning/rehabilitering samt indenfor sundhedsfremme og forebyggelse. Regionerne har ansvaret

Læs mere

Udfordringer på Sundheds- og Rehabiliteringsområdet i Gladsaxe de kommende 4 år

Udfordringer på Sundheds- og Rehabiliteringsområdet i Gladsaxe de kommende 4 år Udfordringer på Sundheds- og Rehabiliteringsområdet i Gladsaxe de kommende 4 år Februar 2018 De 5 udfordringer Det nære sundhedsvæsen Sundhedshuset Velfærdsteknologi Mental sundhed og civilsamfund Personcentreret

Læs mere

Arbejdsvisioner for samarbejde med Ringsted Kommune om fælles sundhedsindsats

Arbejdsvisioner for samarbejde med Ringsted Kommune om fælles sundhedsindsats Side 1 Arbejdsvisioner for samarbejde med Ringsted Kommune om fælles sundhedsindsats Resume 17. april 2012 Brevid: 1601938 Primær Sundhed Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 Dir.tlf.: 57 87 56 40 primaersundhed

Læs mere

Indholdsfortegnelse - Bilag

Indholdsfortegnelse - Bilag Indholdsfortegnelse - Bilag Indholdsfortegnelse - Bilag...1 3.2 Udviklingen af det nære sundhedsvæsen opfølgning og revision af fælles rammepapir for somatik...2 Bilag 1: Notat Opfølgning på rammepapir

Læs mere

Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1

Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1 Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1 Målgruppe Ældre borgere, der efter sygdom/almen svækkelse uden forudgående hospitalsindlæggelse er midlertidigt svækkede. Udover denne

Læs mere

Mål og Midler - Sundhedsområdet

Mål og Midler - Sundhedsområdet Mål og Midler - Sundhedsområdet Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger,

Læs mere

BILAG 1 ANALYSE VEDR. ETABLERING AF SUNDHEDSCENTER I NORDFYNS KOMMUNE. Rammerne. Dato 25.09.2009

BILAG 1 ANALYSE VEDR. ETABLERING AF SUNDHEDSCENTER I NORDFYNS KOMMUNE. Rammerne. Dato 25.09.2009 BILAG 1 ANALYSE VEDR. ETABLERING AF SUNDHEDSCENTER I NORDFYNS KOMMUNE Dato 25.09.2009 Rammerne Sundhedslov: I forbindelse med kommunesammenlægningen overtog kommunerne ansvaret for sundhedsfremme og forebyggelse

Læs mere

KONKRETISERING AF FÆLLES SUNDHEDSHUS I HELSINGØR

KONKRETISERING AF FÆLLES SUNDHEDSHUS I HELSINGØR Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød KONKRETISERING AF FÆLLES SUNDHEDSHUS I HELSINGØR Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 38666110 Mail csu@regionh.dk Baggrund Region

Læs mere

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Kræft Muskelskeletlidelser. lænderyg, artrose, osteoporose)

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Kræft Muskelskeletlidelser. lænderyg, artrose, osteoporose) Tabel 1.1 Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Hjerte-kar KOL Type-2- diabetes Kræft Muskelskeletlidelser (fx lænderyg, artrose, osteoporose)

Læs mere

Baggrund. Generelle principper for samarbejdet om rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft 1

Baggrund. Generelle principper for samarbejdet om rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft 1 Generelle principper for tværkommunalt samarbejde om rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft for Herlev, Furesø, Gladsaxe, Egedal og Ballerup Kommuner Baggrund Sundhedsstyrelsen udgav i 2012

Læs mere

Vi samler kræfterne bygger på følgende overordnede principper for det tværkommunale samarbejde:

Vi samler kræfterne bygger på følgende overordnede principper for det tværkommunale samarbejde: 16. januar 2017 Oplæg om Rudersdal, Gentofte og Lyngby-Taarbæk Kommuners muligheder for at blive en del af Vi samler kræfterne - det nuværende 6K samarbejde om kræftrehabilitering Seks kommuner i Planområde

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hillerød Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hillerød Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADEN HILLERØD KOMMUNE 18. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hillerød Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Hillerød Kommune

Læs mere

1. Redegørelse for tilbud og efterspørgsel på de ydelser, som Københavns fem eksisterende sundhedshuse tilbyder københavnerne,

1. Redegørelse for tilbud og efterspørgsel på de ydelser, som Københavns fem eksisterende sundhedshuse tilbyder københavnerne, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen NOTAT Til Henrik Appel Besvarelse af spørgsmål fra Henrik Appel vedrørende sundhedshusene i København. Medlem af Borgerrepræsentationen Henrik Appel (S) har i e-mail den

Læs mere

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er:

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: 4. Forebyggelse Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: at alle borgere med behov herfor tilbydes en sammenhængende forebyggelsesindsats

Læs mere

Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget

Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 SSU s beslutning Sundhedsudgifter 2300 Velfærdsteknologi

Læs mere

Kvalitetsstandard for Genoptræning og træning af børn

Kvalitetsstandard for Genoptræning og træning af børn Fredensborg Kommune Ældre og Omsorg 7 Kvalitetsstandard for Genoptræning og træning af børn Sundhedsloven 140 Serviceloven 11, 44 og 52.3.9 2018 Indledning Fredensborg Kommune tilbyder genoptræning* til

Læs mere

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget NOTAT 18. maj 2011 Ældreudvalget Ældreudvalget har ansvaret for træning, personlig og praktisk hjælp (hjemmehjælp), hjemmesygepleje, ældreboliger, plejeboliger, hjælpemidler, omsorgsarbejde samt pensioner.

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden 1 Kommune Frederikssund Klynge Hillerød Seneste revision 23. september 2010 P:\PlanlaegningOgUdvikling\Sundhedsaftaler\Sundhedsaftale 2011-2014\Allonger\Hillerød- Klyngen\Frederikssund tillægsaftale 2011-2014.doc

Læs mere

12. JUNI 2014 Opfølgning på kan -opgaver i rammepapiret Kommunernes fælles rolle udviklingen af det nære sundhedsvæsen

12. JUNI 2014 Opfølgning på kan -opgaver i rammepapiret Kommunernes fælles rolle udviklingen af det nære sundhedsvæsen 12. JUNI 2014 Opfølgning på kan -opgaver i rammepapiret Kommunernes fælles rolle udviklingen af det nære sundhedsvæsen Indledning I foråret 2013 udarbejdede kommunerne i hovedstadsregionen et fælleskommunalt

Læs mere

DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER

DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER Louise Stage & Tine Skovgaard Københavns Kommune www.kk.dk Side 2 / Komite for helse og sosial i Bergen Kommunalreformen 2007 Kommunen del af sundhedsvæsnet

Læs mere

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder:

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Socialudvalget Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Sundhedspolitikken Socialpolitik og værdighedspolitik for ældreområdet Tilsynspolitikken

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Albertslund Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 4.356.000 Tilskud bedre

Læs mere

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan)

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Regeringens initiativer på demensområdet Andre sektorers ansvar Aalborg kommune 1. TIDLIG OPSPORING

Læs mere

Genoptræningsplaner til kræftpatienter

Genoptræningsplaner til kræftpatienter Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: Dato: 7. april 2015 Udarbejdet af: Morten Jakobsen/Annette Lunde Stougaard E mail: Morten.Jakobsen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631365

Læs mere

SKIVEKOMMUNE Budget 2014. 9 Sundhedsudvalget

SKIVEKOMMUNE Budget 2014. 9 Sundhedsudvalget 9 Sundhedsudvalget 85 86 9.1 Sundhedsområdet Budget 2014, Drift: U/I Budget 2014 81 Aktivitetsbestemt medfinans. af sundhedsvæsenet U 161.917.000 82 Kommunal genoptræning og vedligeh. træning U 14.548.000

Læs mere

Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen

Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen centrale tal fra KL s dataindsamling april 2013 Indledning KL foretager som en del af opfølgningen på udspillet om Det nære sundhedsvæsen, og som led i udmøntningen

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen Sagsbehandler: Ronnie Fløjbo 07-02-2013/rof Sag: 13/5906 Forvaltningens bemærkninger til Politiske målsætninger på

Læs mere

Kvalitetsstandarder for træning

Kvalitetsstandarder for træning Kvalitetsstandarder for træning Indledning: De bærende principper i levering af kerneydelser inden for Ældre-, sundheds- og rehabiliteringsområdet i Nordfyns Kommune er: Sundhedsfremme og forebyggelse

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Hjælp til selvmordstruede borgere Der er udarbejdet en oversigt over, hvor sundhedspersonale på tværs af sektorer kan få hjælp til en selvmordtruet

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Mål og Midler Sundhedsområdet

Mål og Midler Sundhedsområdet Fokusområder Sundhedsområdet er specielt i kommunal økonomisk sammenhæng, idet langt hovedparten af økonomien er knyttet til finansiering/medfinansiering af aktiviteter i det regionale sundhedsvæsen og

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Sundhed og forebyggelse er der i budget 2019 afsat 306,6 mio. kr.

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Sundhed og forebyggelse er der i budget 2019 afsat 306,6 mio. kr. Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse er der i afsat 306,6 mio. kr. Dertil skal tillægges

Læs mere

Kvalitetsstandard for træning til borgere med kræft efter sundhedsloven 119 sundhedsfremme og forebyggelse

Kvalitetsstandard for træning til borgere med kræft efter sundhedsloven 119 sundhedsfremme og forebyggelse 1 Kvalitetsstandard for træning til borgere med kræft efter sundhedsloven 119 sundhedsfremme og forebyggelse Lovgrundlag 119 i Sundhedsloven Kommunalbestyrelsen har ansvaret for ved varetagelsen af kommunens

Læs mere

Én gang om året får Social- og Sundhedsudvalget forelagt en status på udmøntningen af tandsundhedsplanen.

Én gang om året får Social- og Sundhedsudvalget forelagt en status på udmøntningen af tandsundhedsplanen. Tandsundhedsplan for Frederikssund Kommune Jeg er glad for at kunne præsentere den første tandsundhedsplan i Frederikssund Kommune, som skal sætte retning for udviklingen i Tandplejen de kommende år. Tandplejen

Læs mere

Notat om midlertidige døgndækkede pladser i Skanderborg Kommune, ældreområdet

Notat om midlertidige døgndækkede pladser i Skanderborg Kommune, ældreområdet Notat om midlertidige døgndækkede pladser i Skanderborg Kommune, ældreområdet Skanderborg Kommune har 30 midlertidige døgndækkede pladser i ældreområdet, som er fordelt på seks plejecentre. I forbindelse

Læs mere

Sundhedsstyrelsen har udsendt 11 forebyggelsespakker med faglige anbefalinger til kommunernes

Sundhedsstyrelsen har udsendt 11 forebyggelsespakker med faglige anbefalinger til kommunernes Budgetområ debeskrivelse, Budgetområ de Sundhedsfremme 1. Indledning Kommunen er en del af det samlede sundhedsvæsen og har ansvaret for den borgerrettede forebyggelse og dele af den patientrettede forebyggelse

Læs mere

Tandsundhedsplan

Tandsundhedsplan Tandsundhedsplan 2018-2021 Foto: Frederikssund Kommune 2/16 Tandsundhedsplan 2018-2021 Tandsundhedsplan for Frederikssund Kommune Jeg er glad for at kunne præsentere den første tandsundhedsplan i Frederikssund

Læs mere

SU 1 51 Gratis vaccination mod lungebetændelse til kommunens ældre borgere SU 2

SU 1 51 Gratis vaccination mod lungebetændelse til kommunens ældre borgere SU 2 Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling 2019 2020 2021 2022 SU 1 51 Analyse af træningsområdet med sigte på mulige effektiviseringstiltag -220.000-220.000-220.000-220.000

Læs mere

Velfærdsteknologi Handleplan Februar 2015

Velfærdsteknologi Handleplan Februar 2015 I Fællesoffentlig strategi for digital velfærd 2013-2020 indgår et fælleskommunalt program, som rummer nedenstående fire projekter; hjælp til løft, vasketoilet, spiserobot og bedre brug af hjælpemidler.

Læs mere

Økonomivurdering ultimo april 2015 for Sundhedsudvalget

Økonomivurdering ultimo april 2015 for Sundhedsudvalget Økonomivurdering ultimo april 2015 for Sundhedsudvalget Korr. budget inkl. Forventet regnskab Forventet restbudget Ultimo April 2015 overførsler Sundhedsudvalg 325,0 328,7-3,7 Pleje og omsorg 188,8 190,7-1,8

Læs mere

Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014

Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014 Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede

Læs mere

2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg

2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg 2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg 2.1 - Bilag: Oplæg til bevillingsmål for bevilling 52, Sundhedsområdet 2017 DokumentID: 5176018 Oplæg til bevillingsmål for bevilling 52 Sundhedsområdet 2017

Læs mere

20.000 5.32 Integreret pleje - ændring i servicenivau -2.520-2.520-2.520-2.520 SSU 10.6.15: Anbefales til prioritering.

20.000 5.32 Integreret pleje - ændring i servicenivau -2.520-2.520-2.520-2.520 SSU 10.6.15: Anbefales til prioritering. IKKE indarbejdede ændringer Nr. Funk- Social- og sundhedsudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning tion skab Opr. budget BF BO BO BO - serviceudgifter 2014 Balancekatalog 20.000 5.32 Integreret pleje -

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. april 2017

Budgetkontrol pr. 1. april 2017 Budgetkontrol pr. 1. april 2017 Politikområde Sundhed i 1.000 kr. Korrigeret budget * Forbrug 31/3 Forventet regnskab Afvigelse i 2017 Udenfor selvforvaltning 1 Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundheds-

Læs mere

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar 19.03.2019 Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar S. 5 afsnit 1 Visioner PÅ BORGERENS PRÆMISSER Vi arbejder ud fra en værdi om, at vi sætter borgeren først. Det betyder, at vi inddrager

Læs mere

1. Behandling budget 2010

1. Behandling budget 2010 Generel beskrivelse består af de aktivitetsbestemte sundhedsudgifter som betaling til Regionen for indlæggelser, den specialiserede genoptræning, sygesikringsydelser m.v. Området dækker også kommunens

Læs mere

4 Kvalitetsstandard for forebyggende træning

4 Kvalitetsstandard for forebyggende træning Fredensborg Kommune Ældre og Omsorg 4 Kvalitetsstandard for forebyggende træning (Selvtræning) Serviceloven 79 2018 Indledning Fredensborg Kommune tilbyder forebyggende træning * til borgere, som er motiveret

Læs mere

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE 25-11-2015 CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE Baggrundsnotat til Sundhedskoordinationsudvalgets temadrøftelse om forebyggelse den 9. december 2015 Baggrund Et afgørende aspekt

Læs mere

Genoptræning Genoptræning efter sygehusbehandling ifølge sundhedsloven

Genoptræning Genoptræning efter sygehusbehandling ifølge sundhedsloven Området omfatter Kommunal af sundhedsvæsenet Sundhedsfremme og forebyggelse Tidlig opsporing Etablering af sundhedsfremmende og forebyggende tiltag Patientuddannelse, herunder generelle og på tværs af

Læs mere

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter)

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Sundhed og omsorgsudvalgsmøde 19. august 2013 v/ stabsleder Hanne Linnemann Eksisterende forløbsprogrammer På nuværende

Læs mere