"LIVILAUGET" nr. 81, september1993.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ""LIVILAUGET" nr. 81, september1993."

Transkript

1 "LIVILAUGET" nr. 81, september1993. MERE OM KLAPHOPSA Det er med glæde, jeg læser i LIV I LAUGET, at Folkemusiklauget Fynboerne vil arbejde med Fynsk Folkemusik. For hvem skulle ellers gøre det? - Jeg tror hverken man tager de gamle fynske melodier eller den gammeldaws fynske måde at spille på op på Fanø, Læsø, i Thy, i Sverige, Irland eller Amerika. Jeg vil her supplere med lidt baggrundsstof om "Klap-hopsa", som jo er det ene af de to fynske eksempler i laugsbladet. Melodien har været spillet i lauget i hele dets 15-årige historie. Dengang havde vi melodien fra Helge Barber (Helge Madsen) i Ryslinge, efter at Poul Lendal og Vagn Dahl Hansen havde noteret den til Folkemusikhuset i Hogager i De spillede melodien i a-dur, så man kan pizzicere (knipse) en løs e-streng på violinen og derved give melodien et særligt præg. En speciel grund til at dansen er udbredt er, at "Hyldemor" havde den med i sit hæfte for Folkedansens Fremme: "Gamle danse fra Fyn og Øerne", der udkom for et halvt århundrede siden. Men melodien er endnu ældre. Ja, det er faktisk muligt at afdække dette stykke folkemusiks snørklede vej fra komponistens hånd i 17G6 og frem gennem tiden. Dengang hed melodien ikke "Klap- Hopsa", men lad os skrue tiden tilbage til før den franske revolution og landbo-reformerne. Er der derfra folkemusikken stammer? (Det Kongelige Teater, den oprindelige bygning fra 1748.)

2 I 1748 havde Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv afløst Komediehuset i Lille Grønnegade. Orkesteret havde hidtil bestået af stadsmusikantens folk, men nu skulle det spille til skuespil og balletter, så i 1768 udvidede man til et 25 mands orkester. Her blev oboist ved grenaderkorpset, Niels Jensen Lolle og hans 17-årige søn, violonist Jens Lolle, optaget. Få år efter indførtes fast balletundervisning på teateret. Hidtil havde man optrådt med løst sammensatte danse, som det havde været skik ved hofballetten siden Frederik II's tid (1500-tallet), men i 1775 ansattes en italiener ved navn Vincenso Galeotti som balletmester. Han var kendt for sine store handlingsballetter. Da Galeotti skulle sætte sin første ballet op, imponerede en danser, Claus Schall, ved at spille musikken udenad på violin til en prøve. Claus Schall blev straks udnævnt til balletrepetitør, hvis opgave bestod i at spille til prøverne og dirigere orkesteret ved aftenforestillingerne. Claus Schall var et naturtalent på violin og med vejledning af bl.a. J.E.Hartmann leverede han fremover musik til Galeottis balletter. I folkedansernes bornholmshæfte står "Kjælaflikkara-Turn" som er et levn af Galeottis og Schalls samarbejde. Som 2. ballet-repetitør faldt valget på Jens Lolle, og da Schall blev forflyttet til operaorkestret, hvor kongens hofvioloner spillede, blev Jens Lolle 1. ballet-repetitør. Foruden balletopførelser af verdenslitteraturens værker af bl.a. Voltaire og Shakespeare, skrev Galeotti også selv nye balletter, som f.eks. "Amors og Balletmesterens Luner": Stykket udspilles foran Amors tempel. En række forelskede par kommer til templet for at blive forenet og velsignet af kærligst hedsguden. Der er et irsk par, et kvæker-par, et græsk par, et norsk par, to gamle, et fransk par, et amager-par og seks negre. Hvert par udfører en pas-de-deux, men Amor har påbudt, at kan vies uden bind for øjnene. Og den drilske Amor vier dem ingen men ikke som de par de er kommet! Så længe de har bir.d for øjnene udtrykker alle glæde og forelskede følelser over for den, Amor har knyttet dem til. Men da bindene fjernes, sluttci nu, balletten med, at alle flygter eller styrter efter hinanden i groteskkomisk L forvirring.

3 Det blev altså Jens Lolle, der komponerede musikken til balletten "Amors og Balletmesterens Luner". Jens Lolles musik karakteriseres som langtfra betydelig, men "rummende en for datiden typisk yndefuldhed og spillende glæde". De to kvækere er det komiske af de dansende par (kvækere er en religiøs sekt, der i 1682 med William Penn i spidsen havde grundlagt den amerikanske stat Pennsylvanien), og musikken i Kvæker-dansen karakteriseredes som stiv og med punkteret rytme. Og det er netop den musik som vi i dag kender som Klap-Hopsa, hvor de to repriser dog har modsat rækkefølge. Balletten er Europas ældste, og opføres den dag i dag i ubrudt tradition på Det. Kongelige Teater. Bournonville brød sig ikke om denne "umoderne" ballet, men hvis han var ude at rejse, dukkede "Amors og Balletmesterens Luner" op som trold af en æske. Danserne huskede den, holdt af den og bragte den på scenen, hvor den således har overlevet på den mundtlige tradition. Den blev opført så sent som 1977, og på Den Historiske Dansedag i Kerteminde her i foråret, så vi en videooptagelse med Kvækerdansen, og den var yderst underholdende! Så når balletter, opføres igen er deri værd at se (hele balletten varer kun 2 6 minutter ialt).

4 Men vejen fra det Kongelige Teater til Fyn? Udtjente musikere i kapellet fik retræteposter som stadsmusikanter rundt omkring i landet, og de har måske bragt musikken med sig. Stadsmusikanten havde jo monopol på al musikudøvelse frem til år Men også andre kunne bringe musikken videre. En dygtig musiker fra Martofte på Hindsholm, Lars Olsen (d.æ.), har spillet i Det Kongelige Teater omkring år I hans nodebog står andre ballet-danse som f.eks. Claus Schalls Kedelflikkeren. Men Kvækerdansen står der ikke. En mere sandsynlig årsag til melodiens udbredelse er nok, at Adolf von der Recke har brugt den i en vaudeville, "For Alvor", som havde sin premiere på det nyåbnede Casino i København i Adolf von der Recke har skrevet flere kendte sange, bl.a. "Den sømand, han må lide" og "Marken er mejet". I "For Alvor" bruger han et utal af melodier af forskellige komponister, og altså også Jens Lolles Kvæker-dan3. Teksten synges af Fruen (fu), Frants (fa) og Caroline (ca). Melodien står i e-dur, og de to repriser har nu den rækkefølge, vi kender i dag: 1. vers fu: Gud bevares! Hvi har du ej sagt mig det? fa: Det forklares overmåde let. fu: Caroline, er det også rigtig vist? fa: Død og pine! Mærker hun vor list. fu: Skyldte du din moder ej fortrolighed? ca: Ak, jeg frygted' for, du skulle blive vred. fu: Ligemeget Line, det var ikke ret! fa: Ak jeg hende bad om ej at sige det. 2. vers fu: Nej, jeg fatter ej hvorledes det er sket. Men, min datter, hvor har hun ham set? fa: Hos fru Nissens og hos urtekræmmer Graah's fu: Nej du fredsens! fa: Der vi ofte sås. fu: Men hvad skal jeg sige til hr. Hammer? Svar! fa: Sig ham bare, Line alt en kjærest har. fu: Udstyr har han købt, det volder ham jo tab, otte stole, sofa og et klædeskab.

5 3. vers fa: Gud bevares! Har han købt et klædeskab, så forklares tydeligt hans tab. fu: Jeg vil svare, han må til en anden gå. fa: Sig ham bare, der skal skabet stå. Om syngespillet har været spillet som dilettant i de nyopførte forsamlingshuse, kan jeg ikke sige, og jeg ved heller ikke, om en musikdirektør har bragt melodien i et af de populære stentrykte nodehæfter. Men melodien dukker op i en nodebog på Hindsholm. Lars Olsen (d.y.) sidder i midten af sit ott-mands-orkester, der i 1894 har spillet hans arrangement af "Kuk-kuk" (Klap-hopsa) Lars Olsen (d.æ.)'s barnebarn, Lars Olsen (d.y.) fra Midskov havde en Musikforening af 1894, hvor stykke nr. 4 er en tyrolerhopsa: "Kuk-Kuk Hopsa", Og det er netop Klap-hopsaen i g-dur, men lidt anderledes i andenstykket. Lars Olsen (d.y.) har skrevet den ud for 8 stemmer, så her er en inspiration at hente for en storspilsgruppe, der er interesseret i folkemusikalske rødder.

6 No. 4 Hopsa (Kuk-kuk) i arrangement af Lars Olsan (d.y.) - Hindsholm, vv.;* 1 V.'dU Ü a,í, <1 S g "' a^r-e - -1 rf 1? y -3C P S B E fe I r t ^ s m m 5- i P É i 1 i Tre I de co første takter følger hele orkesteret "klap"-rytmen. Trommeslageren slår på en triangel. Fløjte, violin i spiller melodien. Tenorbas og trompet skiftes til melodi og rytme. Rytmegruppen følger iøvrigt taktslagene bortset fra trommen. Her spiller trompeten modrytme. Tenorbasstemmen giver det mest spændende modspil. Bemærk generel-pausen i 8.takt. No. 4 Hopsa (Kuk-kuk) i arrangement af Lars Olsen (d.y.) - Hindsholm, (fortsat) Melodien har i starten af 2.stykket sin variant, der formodentlig er præget af messingblæsernes tungestødsteknik. Stadigvæk er det fløjte, violin 1 og trompet, det spiller melodien, fløjten krydrer dog med nogle løb i afslutningerne. Violin cg viola spiller nu modrytmen. Bassen holder traditionelt melodien fast på grundtonerne, mens tenorbasstemmen igen er mere fantasifuld. Trommen spiller en normal hopsa/polka-rytme. Bemærk generel-pauserne i 4. og 8. takt.

7 \/-om \)\cac^ No. 4 Hopsa (Kuk-kuk) i arrangement af Lars Olsen (d.y.) - Hindsholm, 1894 (fortsat) rf* fny= - TO * f «di * * * n =t=h ^ - " > 1 1 *> «U 0-4> s * a fri - t * jas. V--TT-J- y > 1 fr -3 i 1 T f = i ^ i Vi! ppfe^-j V * ' =^4 r * =*=?= f ^ > 17 I s,,f / r y X - 4 H H ø li Tr 0 vmr>ci ItnU-b«^) s ch3 fc=t 1 1 =F h ~r? n -»p J ^ 1 -i b ^ 1-, 1.c Måske man i nutidens folkemusikinstrumentering kan lade trompet- og basun-stemmerne.erstatte af harmonikaens hcijre henholdsvis venstre hånd. Om dansens vej fra Kvæker-dans til Klap-hopsa kan man nok ikke tale om en ubrudt tradition. En pas-de-deux er for balletdansere. Da balletten havde premiere, dansede godtfolk menuet, sidenhen vals som i løbet af 1800-tallet udviklede tyroler-vals og tyroler-hopsa. Jeg tror, at syngespils-melodien har været brugt som en tyroler-hopsa ved ballerne, og så på grund af sin karakteristiske rytme givet anledning til klap. Jeg tror ikke, at det er en danselærers opfindelse, men at det er opstået ved et godt bal. Men hvor man er begyndt på det og om det er sket i sidste eller dette århundrede er et åbent spørgsmål. I Skomagerdrengenes danse-studie-kreds bruger vi stadig Klaphopsa, og danserne har spontant valgt den til at danse Københavns Sekstur af med. Aabech

8 Her ser ein hekarparet i ei nyare dansk oppsetting av verdas eldste ballet Amor og balletmeistarens Inner.

-qcmimeldaws hmdsholm-clanse-masik i levende tracuiion

-qcmimeldaws hmdsholm-clanse-masik i levende tracuiion «Rynkeby-loA&tvf {øudd«mer( tirjrfy ty I-1995 UZMZ -qcmimeldaws hmdsholm-clanse-masik i levende tracuiion Rynkeby -Kølstrup Folkedansere tirsdag den 17/1-1995, kl 20-22 fra SKOMAGERDRENGENE spiller: Violin:

Læs mere

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Mozarts liv I dette hæfte kan du arbejde med et lille musikværk, som hedder Eine kleine Nachtmusik. Musikværket er skrevet af en komponist, der hedder Wolfgang

Læs mere

Fra "LIV I LAUGET" nr. 150, april 2015

Fra LIV I LAUGET nr. 150, april 2015 Fra "LIV I LAUGET" nr. 150, april 2015 De tre Ting fra Fyn I folkedansernes hæfte "Gamle Danse fra Fyn og øerne" står dansen "Tre Ting". Hæftet blev udgivet i 1933 på baggrund af indsamling af Ane Marie

Læs mere

Ligesom vals, kan man danse tyroler-hopsa, og tyroler-hopsa i kreds er almindeligt i forlængelse af tyrolervals i kreds.

Ligesom vals, kan man danse tyroler-hopsa, og tyroler-hopsa i kreds er almindeligt i forlængelse af tyrolervals i kreds. HOPSA. I ingen andre lande, har de en folkemelodi som hopsa. Titlen optræder i nodebøger fra sidste halvdel af 1800-tallet, og dansen er måske blot et mere præcist navn for en tidligere valseform, eller

Læs mere

Hæfte 3. Søndag den 4. Februar 4990 WM-17

Hæfte 3. Søndag den 4. Februar 4990 WM-17 Hæfte 3 Søndag den 4. Februar 4990 WM-17 DALBY FORSAMLINGSHUS Hæftet er skreveb al* Tage Aabech Hybenhaven 202 5240 Odense NØ TLi*. : 6b 10 08 i anledning af eftermiddag»-b?i i i Dalby Forsamlingshus,

Læs mere

Le Sacre du Printemps

Le Sacre du Printemps Le Sacre du Printemps m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Stravinskij Du skal arbejde med et musikværk, der hedder Le Sacre du Printemps. Navnet er fransk og betyder Forårets Helliggørelse en

Læs mere

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 DR Radiosymfoniorkestret Du skal til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere. I et symfoniorkester

Læs mere

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

C a r l N. l s e n. i e. J e a n S i be. E d v a r d G r. i e g. l i u s. Nordiske fortællinger

C a r l N. l s e n. i e. J e a n S i be. E d v a r d G r. i e g. l i u s. Nordiske fortællinger C a r l N i e l s e n E d v a r d G r i e g J e a n S i be l i u s Nordiske fortællinger m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Nordiske fortællinger I dette hæfte skal du arbejde med tre nordiske

Læs mere

Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n

Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Feens kys I dette hæfte skal vi beskæftige os med et musikværk, der hedder Feens kys. Det bliver spillet af et stort symfoniorkester. Musikken er

Læs mere

- et bidrag til fælles-repertoiret. Af Tage Aabech, 1994.

- et bidrag til fælles-repertoiret. Af Tage Aabech, 1994. O M T R A D I T I O N E L FYNSK D A N S E M U S I K - et bidrag til fælles-repertoiret. Af Tage Aabech, 1994. INDLEDNING. Man kan starte med at spørge: hvad er folkemusik? Det finders der mange definitioner

Læs mere

Tage Aabech Hybenhaven 202 5240 Odense NØ Tlf.: 66 10 48 08. Eftermiddags-dansant i. Dalby Forsamlingshus, den 6/3-1994. Eftermiddagens musikere:

Tage Aabech Hybenhaven 202 5240 Odense NØ Tlf.: 66 10 48 08. Eftermiddags-dansant i. Dalby Forsamlingshus, den 6/3-1994. Eftermiddagens musikere: Hæftet er skrevet af Tage Aabech Hybenhaven 202 5240 Odense NØ Tlf.: 66 10 48 08 i anledning af Eftermiddags-dansant i Dalby Forsamlingshus, den 6/3-1994. Eftermiddagens musikere: Walther Madsen, Salby

Læs mere

Musikforløb for 4. klasse

Musikforløb for 4. klasse Sønderjyllands Symfoniorkester Musikforløb for 4. klasse TEMA 2019: Carl Nielsen eller... Carl Nielsen-illustrationer tegnet af Kasper Lundsfryd ELEVMATERIALE Om Carl Nielsen Carl Nielsen, dansk komponist,

Læs mere

Bo Skjærbæk: Et essay om variable spillestilsformler.

Bo Skjærbæk: Et essay om variable spillestilsformler. Bo Skjærbæk: Et essay om variable spillestilsformler. I et væld af hamborgere, rejnlændere og polkaer 1 fra sidste århundrede er de enkelte repriser 2 opbygget over et skelet jeg har valgt at kalde en

Læs mere

Kære lærere. Rigtig go arbejdslyst!

Kære lærere. Rigtig go arbejdslyst! Kære lærere Vi glæder os til at spille koncerten Carls legende liv for jer i uge 17. Over hele landet i 2015 er Carl Nielsen 150 årsdag blevet fejret på alle mulige måder. Nu er det blevet så blevet tid

Læs mere

Symfoniorkestrets verden

Symfoniorkestrets verden Symfoniorkestrets verden Til koncert med DR SymfoniOrkestret Du skal snart til koncert med DR SymfoniOrkestret. Orkestret, du skal høre spille, er et symfoniorkester. Ved du, hvad et symfoniorkester er?

Læs mere

Historien bag Papageno og Papagena

Historien bag Papageno og Papagena Papageno & Papagena Historien bag Papageno og Papagena Børneoperaen Papageno og Papagena er inspireret af Mozarts opera Tryllefløjten. Det er en meget gammel historie, der handler om en prins, en prinsesse,

Læs mere

Søndag der, 10. maris 1991, kl \k 00

Søndag der, 10. maris 1991, kl \k 00 Hæfte 4 Søndag der, 10. maris 1991, kl \k 00 Tegning af P. Larsen Birke bjerg. TSS Motivet er fra Fyns Hoved S komaaerdrefiqerie Hæftet ar skrevet af Tage Aabech Hybenhaven 202 5240 Odense NØ Tlf.: 66

Læs mere

Børnekulturdag. 19. november ÅBENT HUS FRA KL Læs mere på

Børnekulturdag. 19. november ÅBENT HUS FRA KL Læs mere på ÅBENT HUS FRA KL. 10-16 Læs mere på www.horsens.dk/kamæleon Børnekulturdagen er et samarbejde mellem Horsens Kommunes Kultur- og Eventafdeling, Billedskolen, Musikskolen, Komediehuset og Levende Musik

Læs mere

Musik i Tide skolekoncerter 2012-13

Musik i Tide skolekoncerter 2012-13 Middelalderensemblet GIÒIA Det fortryllede orgel Middelalderensemblet GIÒIA Antal medvirkende: 3 Målgruppe: Indskolingen Genre: Klassisk, fortælling, tidlig musik onid=540 I en medrivende strøm af instrumental

Læs mere

Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. H.C. Andersens liv

Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. H.C. Andersens liv E T E R OPGAVER TIL H.C. Andersens liv NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Hvad ved du om H.C. Andersen? Skriv stikord til de fire overskrifter i cirklen. Se eksemplet. P E R S O N E R T I N

Læs mere

Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert.

Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert. Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2 Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert. Violinkoncerten er skrevet af en tysk komponist,

Læs mere

Tage Aabech Hybenhaven 202 5240 Odense NØ, tlf.: 66 10 43 08 i anledning af Eftermiddags-Dansant i Dalby Forsamlingshus, den 9/2-1992.

Tage Aabech Hybenhaven 202 5240 Odense NØ, tlf.: 66 10 43 08 i anledning af Eftermiddags-Dansant i Dalby Forsamlingshus, den 9/2-1992. Sil ik œ [te Q r E mas\ >k Hæftet er skrevet af Tage Aabech Hybenhaven 202 5240 Odense NØ, tlf.: 66 10 43 08 i anledning af Eftermiddags-Dansant i Dalby Forsamlingshus, den 9/2-1992. Eftermiddagens musikere:

Læs mere

Søren Christiansen. Strøby 1865

Søren Christiansen. Strøby 1865 Uddrag af nodebog fra Sren hristiansen Strby 1865 Vagn ahl Hansen Forord en 3. august 2002 holdt min gode ven Sren Lond sin 60 års fdselsdag med masser af mad, venner og regnvejr i en ellers på alle måder

Læs mere

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Det Klingende Museum. på besøg i musikkens verden

Det Klingende Museum. på besøg i musikkens verden Det Klingende Museum på besøg i musikkens verden gok gok kling klang Babuuuuu athjuuuu bum suse rumle pip pip dyt! mijauuuuu hurraaaa! ding dong Lydene i og omkring os plim plim klap klap risle bøvs! knirke

Læs mere

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Eroica m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n

Eroica m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Eroica m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Beethoven I dette hæfte skal du arbejde med et musikværk, der hedder Eroica. Det bliver spillet af et stort symfoniorkester. Musikværket Eroica er skrevet

Læs mere

Dør det, så dør det"

Dør det, så dør det Journaliststuderende Sofie Kirkegaard Øritsland besøgte Folkemusiklauget FYNBOERNE en onsdag i februar 2018 og skrev en reportage. Her er et uddrag: Dør det, så dør det" Langs væggene ligger børn i soveposer,

Læs mere

Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika LÆRERVEJLEDNING VIDEO 1 INSTRUMENTERNE Musikstafetten, Video 1: Instrumenterne Kære

Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika LÆRERVEJLEDNING VIDEO 1 INSTRUMENTERNE Musikstafetten, Video 1: Instrumenterne Kære Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika LÆRERVEJLEDNING VIDEO 1 INSTRUMENTERNE Musikstafetten, Video 1: Instrumenterne Kære musiklærer! I Video 1 møder børnene Danmarks Underholdningsorkester

Læs mere

På rejse med musikken

På rejse med musikken Eksotiske fugle På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 På rejse med musikken Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Her skal du høre symfoniorkestret spille flere forskellige musikværker. Men vi

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

Balletskolen i København. Nåleøjet

Balletskolen i København. Nåleøjet Balletskolen i København Ballet er det man kalder en kunst-form uden ord. Man kan sige, at det er teater uden ord. Når man overværer en balletforestilling, oplever man en historie gennem dans. Nogle forestillinger

Læs mere

Læs og lær om. Lukas Graham

Læs og lær om. Lukas Graham Læs og lær om Lukas Graham Lukas Graham Forchhammer Lukas Graham er et dansk band. Forsangeren i bandet hedder Lukas Graham Forchhammer. Lukas blev født på sine forældres sofa i Christiania d. 18. september

Læs mere

Sigurd og Danmarkshistorien

Sigurd og Danmarkshistorien Sigurd og Danmarkshistorien Kære musiklærer i 3. 4. klasse Odense symfoniorkester glæder sig til at byde jer og jeres elever velkommen til skolekoncert i Carl Nielsen salen, i Odense koncerthus. Skolekoncerter

Læs mere

file:///c:/documents and Settings/Venø/Dokumenter/Ilskov.net/nyheder...

file:///c:/documents and Settings/Venø/Dokumenter/Ilskov.net/nyheder... 1 af 10 24-07-2011 16:55 For første gang i mange år blev der igen afholdt Sct. Hans fest i Ilskov. Borgerforeningen og Ilskov FDF havde indbudt store som små til at møde op ved FDF Hytten & den nye sø

Læs mere

Komponisten Gustav Mahler

Komponisten Gustav Mahler Mahlers 8. symfoni På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 Komponisten Gustav Mahler Du skal snart ind i Koncerthuset og opleve DR SymfoniOrkestret spille. Du skal høre orkestret spille en symfoni. Ved du

Læs mere

10. søndag efter trinitatis 31. juli 2016

10. søndag efter trinitatis 31. juli 2016 9.00 Bjolderup Kirke 753, 592; 633, 65 10.30 Burkal Kirke 376, 347, 693; 592, 65 Tema: Ligegyldighed Evangelium: Matt. 11,16-24 "Vi spillede på fløjte for jer, og I dansede ikke; vi sang klagesange, og

Læs mere

Best Friends Forever! -5

Best Friends Forever! -5 Best Friends Forever! -5 Jeg bøjer mig for min Konge og Gud. Mål: Vi fortæller børnene, at Jesus ikke kun er ven, men også Konge og Gud. Vi bøjer os for ham, tilbeder ham og lytter til ham, fordi han er

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Peer Gynt en drømmerejse

Peer Gynt en drømmerejse Peer Gynt en drømmerejse m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Peer Gynt I dette hæfte skal du arbejde med musikken fra Edvard Griegs Peer Gynt Suite. Musikken bliver spillet af et stort symfoniorkester.

Læs mere

Folkemusikseminar 2010

Folkemusikseminar 2010 Folkemusikseminar 2010 St. Bededagsferien 29. april - 2. maj, Skørping Arr.: Folkemusikhusringen, Himmerlands Folkemusikskole www.folkemusikskole.dk - ole@folkemusik.dk Velkommen til Folkemusikseminar

Læs mere

Den danske folkedans historie Af Bent Grølsted

Den danske folkedans historie Af Bent Grølsted Den danske folkedans historie Af Bent Grølsted Dansk Folkedans har mange sikkert set ved folkedanse opvisninger, bl.a. på Gladsaxedagen, Frilandsmuseet, Gladsaxe loves Culture, eller andre festlige stunder.

Læs mere

En anden type mere ustruktureret familjevals er "Og gå så..."

En anden type mere ustruktureret familjevals er Og gå så... VALS. Ordet "vals" stammer fra tysk, men vi kender også udtrykket herhjemme: en valse, det er jo en, der drejer rundt. Ifølge nudansk ordbog er ordet beslægtet med "at vælte" - og det kan man jo så gøre

Læs mere

Roms fontæner og pinjer

Roms fontæner og pinjer Roms fontæner og pinjer På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 På rejse med musikken Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Her skal du høre symfoniorkestret spille to forskellige musikværker.

Læs mere

MUSIKSKOLENS TEMAUGE TEMA: NORDISK MUSIK

MUSIKSKOLENS TEMAUGE TEMA: NORDISK MUSIK PROGRAM FOR MUSIKSKOLENS TEMAUGE Fra den 3. til den 8. marts 2014 TEMA: NORDISK MUSIK DE FLESTE AKTIVITETER AFSLUTTES PÅ DAGEN FORÆLDRE (OG ANDRE) ER DERFOR VELKOMNE TIL AT OVERVÆRE DET AFSLUTTENDE KVARTER

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

Hvad er opera kort fortalt?

Hvad er opera kort fortalt? Opera Hvad er opera kort fortalt? En opera er et teaterstykke med musik. I stedet for at sige ordene, synger man dem. Det er altså ikke skuespillere, men sangere, der optræder på scenen. De første operaer

Læs mere

Flamenco og gitanoer

Flamenco og gitanoer Flamenco og gitanoer Undervisningsmateriale i forbindelse med Romeras Et flamencoeventyr Alle kan lære at danse flamenco også danske børn... Om Flamenco og gitanos I 14hundredetallet, da romaerne kom til

Læs mere

10. s.e. trinitatis Luk 19,41-48, 5 Mos 6,4-9, 1 Kor 12,1-7[8-11] Salmer: 403; 13; ; 192(alterg.); 7

10. s.e. trinitatis Luk 19,41-48, 5 Mos 6,4-9, 1 Kor 12,1-7[8-11] Salmer: 403; 13; ; 192(alterg.); 7 10. s.e. trinitatis Luk 19,41-48, 5 Mos 6,4-9, 1 Kor 12,1-7[8-11] Salmer: 403; 13; 300-332; 192(alterg.); 7 Lad os alle bede: Kære hellige ånd, vi beder dig tale til vores hjerte, så vi ser, hvad der rummes

Læs mere

Skabelsen MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Skabelsen MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Skabelsen Skabelsen I dette hæfte skal du arbejde med et musikværk, der hedder Skabelsen. Gennem musikken fortæller værket den kristne skabelsesberetning fra Bibelen. Musikken

Læs mere

Den lukkede bog LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen.

Den lukkede bog LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. OPGAVR TIL Den lukkede bog NAVN: Før du læser bogen OPGAV 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. OPGAV 2 Instruktion: Læs her om de vigtigste personer i første del. Personerne: Frederikke Romanens

Læs mere

Én for Alle Alle for Én

Én for Alle Alle for Én Én for Alle Alle for Én 1 Palle spiller guitar Mathias spiller tromme og vibrafon 2 Sille spiller ukulele og guitar Her kan du se de instrumenter de 3 Musikterer spiller på: Vibrafon Ukulele Trommer Guitar

Læs mere

Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og ingen verdens nød, der kan os skille! Amen.

Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og ingen verdens nød, der kan os skille! Amen. 1 Konfirmationerne i Borbjerg og Hogager 2016. Salmer: 478, 29, 658 / 68, 192v1,3+7, 70. Tekster: Psal.8, Jh.21.15-19.... Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og

Læs mere

Vi er et orkester! Vi er et orkester, Der spiller til fester. Kan I være stille? -for nu skal alle spille.

Vi er et orkester! Vi er et orkester, Der spiller til fester. Kan I være stille? -for nu skal alle spille. Vi er et orkester! Vi er et orkester, Der spiller til fester. Kan I være stille? -for nu skal alle spille. D A D Vi er et orkester, der spiller til fester. D A D Kan I være stille, for nu skal alle spille.

Læs mere

Ja, jeg ved du siger sandt Frelseren stod op af døde Det er hver langfredags pant på en påskemorgenrøde

Ja, jeg ved du siger sandt Frelseren stod op af døde Det er hver langfredags pant på en påskemorgenrøde PRÆDIKEN PÅSKEDAG DEN 16. APRIL 2017 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Sl. 118,19-29; 1. Kor. 5,7-8; Mark. 16,1-8 Salmer: 218,233,238,241,234 Ja, jeg ved du siger sandt Frelseren stod op af

Læs mere

Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika VIDEO 2 WOLFGANG, JEPPE OG CARL

Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika VIDEO 2 WOLFGANG, JEPPE OG CARL VIDEO 2 WOLFGANG, JEPPE OG CARL Jens Vejmand med fagter!!! Se også øve-video Tekst: Jeppe Aakjær, 1905 Melodi: Carl Nielsen, 1907 1. Hvem sidder der bag skærmen (hænder holdes op som skærm på hver side

Læs mere

Hej børn. Vinduesboblerne kan I klippe ud og hænge op, så der bliver flot og festligt, der hvor I skal se teater.

Hej børn. Vinduesboblerne kan I klippe ud og hænge op, så der bliver flot og festligt, der hvor I skal se teater. Hej børn Jeg hedder Kuk, og jeg er en kat. Hvis du har skarpe øjne, har du måske set mig på plakaten for Aprilfestival? Ellers må du lede efter mig næste gang du ser plakaten. Bare kig efter den lækre

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Program for Gøngemarked 2014

Program for Gøngemarked 2014 Program for Gøngemarked 2014 Oplev teaterstykket om Lykkes fald Kaj Lykke var en af Danmarks rigeste og mægtigste mænd i 1600-tallet. Men så kom levemanden til at fornærme Danmarks dronning, Sofie Amalie.

Læs mere

Musikforløb for 4. klasse

Musikforløb for 4. klasse Sønderjyllands Symfoniorkester Musikforløb for 4. klasse TEMA 2019: Carl Nielsen eller... LÆRERMATERIALE Carl Nielsen-illustrationer tegnet af Kasper Lundsfryd KÆRE LÆRERE Nu er det snart tid til, at vi

Læs mere

Ild & vand. Billeder og historier i musikken

Ild & vand. Billeder og historier i musikken Ild & vand Billeder og historier i musikken m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Musikken er et flyvende tæppe Du skal høre et symfoniorkester spille to musikværker. Det ene musikværk hedder Roms

Læs mere

Eftertanke om rænkespil, kærlighed og svigt i det konkrete eksempel med Shakespeares Hamlet.

Eftertanke om rænkespil, kærlighed og svigt i det konkrete eksempel med Shakespeares Hamlet. PRÆDIKEN til 18 sø e trin Søndag den 15. okt. 2o17 1. Evangelielæsning (Mt 22,34-46) 2. Prædiken Sådan slutter Shakespeares skuespil om Hamlet. Hvad ligger ikke i disse ord; der kunne være tale om den

Læs mere

Av gokkelok Goddag. Tekst: Jonas Fibiger Diemer Musik: Daniel Degn Møller

Av gokkelok Goddag. Tekst: Jonas Fibiger Diemer Musik: Daniel Degn Møller Av gokkelok Goddag Tekst: Jonas Fibiger Diemer Musik: Daniel Degn Møller Av av gokkelok jeg slog min knold. Og hej til dig og hej til mig. Av av gokkelok jeg slog min knold. Og du er sej, sir jeg. Vi skal

Læs mere

Den farefulde færd. Skrevet af Emil og Frederik

Den farefulde færd. Skrevet af Emil og Frederik Den farefulde færd Den 24. april 2014 øvede Rønnebæk skoles musicalhold på deres stykke den farefulde færd, som Therese Flensbak har skrevet, både manuskript og sange. Skuespillet handlede om tre dovne

Læs mere

Musik til sydøsteuropæiske danse

Musik til sydøsteuropæiske danse Musik til sydøsteuropæiske danse Nr. 19 December 2007 Foreningens bestyrelse Birgit Tønnesen, formand 4586 9725 John Jensen, kasserer 4352 2145 Inge Beck, sekretær 4586 2819 Ane-Marie Svendsen 4586 5008

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

16. s. e. trin. I 2015 Høstgudstjeneste i Strellev

16. s. e. trin. I 2015 Høstgudstjeneste i Strellev I dag har vi høstgudstjeneste her i Strellev. Vi glæder os over, hvad Gud lod vokse i vang, som vi senere skal synge. Vi takker for de gode gaver, han giver til os, vi lovpriser ham, fordi vi har fået

Læs mere

Komponist Johann Sebastian Bach

Komponist Johann Sebastian Bach Johann Sebastian Bach Johann Sebastian Bach 21. marts 1685 i Eisenach, Tyskland 28. juli 1750 af et slagtilfælde og lungebetændelse Johann Sebastian Bach blev født ind i en familie, hvor ALLE spillede

Læs mere

Arrangør beskrivelse. Juleforestillingen Nissemor og Kanelia i julenød Entre: 43,75 kr Tilmelding til Sømanden, tlf

Arrangør beskrivelse. Juleforestillingen Nissemor og Kanelia i julenød Entre: 43,75 kr Tilmelding til Sømanden, tlf Tid og sted 17. november kl. 17.30 19. november kl. 11.00 21. november kl. 18.45 23. november kl. 11.00 23. november kl. 15.30 Buerup Skole 25. november kl. 18.00 26. november kl. 16.00 2.-3. december

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk Juni 2016 Den Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune. Deltagelse i Vardes Kulturelle Rygsæk er obligatorisk, og eleverne på

Læs mere

Folkemusikseminar irebild

Folkemusikseminar irebild Folkemusikseminar irebild i bededagsferien d. 17.-20. april 2008 Arr.: Folkemusikhusringen, Spillemandsmuseet i Rebild og Spillemandsmuseets Musikskole Bededagsseminar i Rebild, d. 17.-20. april Velkommen

Læs mere

GMnyt 2. Nyhedsbrev fra Gentofte Musikskole Nr 2 dec I denne søde juletid...

GMnyt 2. Nyhedsbrev fra Gentofte Musikskole Nr 2 dec I denne søde juletid... GMnyt 2 Nyhedsbrev fra Nr 2 dec. 2017 I denne søde juletid... Kære forældre og elever. På tirsdag den 19. december er det sidste undervisningsgang i Musikskolen, og jeg sender jer i den anledning de bedste

Læs mere

MUSIK I MIDDELALDEREN

MUSIK I MIDDELALDEREN MUSIK I MIDDELALDEREN Musik i middelalderen Middelalderens musikhistorie strækker sig fra år 600 til 1500 e. Kr. og danner på fl ere områder grundlag for den vestlige musikkultur. Den kristne kirke var

Læs mere

Undergang eller. Overgang

Undergang eller. Overgang Undergang eller Overgang Det Todelte Andet Komme Første type tekst Jesus kommer I skyerne 1Thess 4:17 Jesus samler signe egne 1Thess 4:16-17 Jesus kommer for at belønne Rom 14:10; 1Kor 3:11-15; 2Kor 5:10

Læs mere

Tilskuerundersøgelse Varde Sommerspil 2014

Tilskuerundersøgelse Varde Sommerspil 2014 Tilskuerundersøgelse Varde Sommerspil 2014 Side 1 af 9 Varde Sommerspil 2014 Årets forestilling: Byens Bedste Horehus Siddepladserne Side 2 af 9 Varde Sommerspil 2014 Sommerspillets parkeringsforhold Adgang

Læs mere

Til GB hjemmeside: Meld dig til Hip Hop workshop!

Til GB hjemmeside: Meld dig til Hip Hop workshop! Til GB hjemmeside: Meld dig til Hip Hop workshop! Praktiske oplysninger: Tid: Lørdag 24. august kl. 13.00 15.00 Sted: Galgebakkens Beboerhus Deltagere: 30 børn og unge fra ca. 10 ca. 20 år. Pris: Gratis

Læs mere

1. søndag advent 2015, Hurup og Gettrup. Afskedsgudstjeneste Lukas 4, Herre Jesus Kristus, Guds Søn forbarm dig over mig synder.

1. søndag advent 2015, Hurup og Gettrup. Afskedsgudstjeneste Lukas 4, Herre Jesus Kristus, Guds Søn forbarm dig over mig synder. 1. søndag advent 2015, Hurup og Gettrup. Afskedsgudstjeneste Lukas 4, 16-30 Herre Jesus Kristus, Guds Søn forbarm dig over mig synder. AMEN Det mest bemærkelsesværdige ved denne fortælling er ikke, at

Læs mere

HÆNG UD MED GUD. Læs i Bibelen sammen. Og snak om teksten. - BIBELÅBNER FOR FAMILIER

HÆNG UD MED GUD. Læs i Bibelen sammen. Og snak om teksten. - BIBELÅBNER FOR FAMILIER - BIBELÅBNER FOR FAMILIER Læs i Bibelen sammen. Og snak om teksten. 2 - BIBELÅBNER FOR FAMILIER Læs i Bibelen sammen. Snak om teksten. TIL FAMILIER MED STØRRE BØRN (8-13 ÅR). MINDRE SØSKENDE KAN OGSÅ VÆRE

Læs mere

Sprogaktiviteterne omhandler både dialogisk læsning og mere praktiske sproglege indenfor kategorierne:

Sprogaktiviteterne omhandler både dialogisk læsning og mere praktiske sproglege indenfor kategorierne: LÆSEVEJLEDNING TIL TROLDERIM - egnet til brug med børn i indskolingsalderen. Sprogaktiviteterne omhandler både dialogisk læsning og mere praktiske sproglege indenfor kategorierne: - Rimord - Snak om ord,

Læs mere

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Trolderim

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Trolderim Dialogisk læsning - Lotte Salling Trolderim DIALOG OG AKTIV DELTAGELSE I OPLÆSNINGEN Samtaleideer og sprogaktiviteter til bogen Trolderim af Lotte Salling. For børn i indskolingsalderen. RIMORD: Eksempel:

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

ø ø ø ø ø ø ø ø ø ø ø ø ø

ø ø ø ø ø ø ø ø ø ø ø ø ø Polkan gå r Pariserpolka & # 24 L & # L L L & # L & # L L & # L {{ & # L L & # L & # L L & # L { 7 7 7 7 Polkan gå r Pariserpolka (S) (Node fra Folkets Hus Spillefolk: www.folketshus.dk) v Karens Vals

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 1 Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 290 I al sin glans nu stråler solen 291 Du som går ud 294 Talsmand 42 I underværkes land jeg bor En mand kommer gående hen ad vejen, han er på vej til Nidaros,

Læs mere

I 1945 begyndte hun at oversætte børnebøger, siden voksenlitteratur og havde en meget produktiv karriere som oversætter, forfatter og digter.

I 1945 begyndte hun at oversætte børnebøger, siden voksenlitteratur og havde en meget produktiv karriere som oversætter, forfatter og digter. Måne og sol 1 Måne og sol, vand, luft og vind og blomster og børn skabte vor Gud. Himmel og jord, alting er hans, 2. Jesus, Guds søn levede her og døde for os, lever i dag, ja, han er her, ja, han er her,

Læs mere

Herefter får de udleveret deres lille pixibog, der på forhånd er udskrevet.

Herefter får de udleveret deres lille pixibog, der på forhånd er udskrevet. 1.lektion Sang nr. 2 synges. Samtidig vises samtalebilledet, så eleverne kan se, hvordan bogstaverne kommer til jorden. Det er vigtigt at have fokus på teksten. Denne sang handler om, at der findes røde

Læs mere

Den tragiske Schuberts 4. symfoni

Den tragiske Schuberts 4. symfoni Den tragiske Schuberts 4. symfoni Koncert med DR SymfoniOrkestret s. 2 Komponisten Franz Schubert Du skal snart ind i Koncerthuset og opleve DR SymfoniOrkestret spille. Du skal høre orkestret spille en

Læs mere

MODUL 1 En børneopera inspireret af Tryllefløjten

MODUL 1 En børneopera inspireret af Tryllefløjten MODUL 1 En børneopera inspireret af Tryllefløjten Tryllefløjten er en opera skrevet af Emanuel Schikaneder med musik af Wolfgang Amadeus Mozart. Det er en gammel historie, der handler om en prins, en prinsesse,

Læs mere

Madsbøl polka nr. 1 Hurrapolka. ø øøø. ø ø ø ø ø ø nø

Madsbøl polka nr. 1 Hurrapolka. ø øøø. ø ø ø ø ø ø nø Madsbl polka nr. 1 Hurrapolka & # # 24 e. Svend Madsbl Thy & # # Fine{ & # ## E { &nn# L L. al Fine poi Trio E Trio{ L L & # L L & # m m { { # & # ## # & # # # n m Madsbl polka nr. 1 e. Svend Madsbl, Thy(K)

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Symfomagisk mimeri. Forberedelsesmateriale skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester september Før koncerten. William Tell - lyt, læs og tegn

Symfomagisk mimeri. Forberedelsesmateriale skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester september Før koncerten. William Tell - lyt, læs og tegn Symfomagisk mimeri Forberedelsesmateriale skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester september 2018 Indhold Før koncerten William Tell - lyt, læs og tegn Polka - lyt og mim Superman - se, lyt og tegn Svanesøen

Læs mere

Musical med bogstavmusikanterne

Musical med bogstavmusikanterne Musical med bogstavmusikanterne En musisk vej ind i læsningen Skrevet af Mette Bech Baggrund Musicalen med bogstavmusikanterne er udviklet af Mette Bech. Børnehaveklassen på Højelse skole har siden 2006

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31 1 1.søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 7. juni 2015 kl. 10.00. Koret Voices fra Sct. Pauli kyrka, Göteborg medvirker. Salmer: 745/434/685,v.4/614,v.1-5// 614,v.6-9/439/41/13. Åbningshilsen Hjertelig

Læs mere

MUSIK PÅ TVÆRS. Hanedans Lærervejledning til Elevlyt

MUSIK PÅ TVÆRS. Hanedans Lærervejledning til Elevlyt MUSIK PÅ TVÆRS Hanedans Lærerveledning til Elevlyt Musik på Tværs Lærerveledning til Elevlyt Carl Nielsen: Hanedans fra operaen Maskarade 1 Stykket varer 5 minutter og 5 sekunder. Besætningen er: Træblæsere:

Læs mere

Musik i Tide skolekoncerter 2012-13

Musik i Tide skolekoncerter 2012-13 Jacob Nielsen Antal medvirkende: 1 Målgruppe: Indskolingen Genre: Klassisk Jacob Nielsen Salon for de små onid=601 Der er klassisk klaver, billeder og gode historier på programmet, når Jacob Nielsen på

Læs mere

Prædiken søndag d. 6. november Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Luk 6, & Åb 21,3-5.

Prædiken søndag d. 6. november Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Luk 6, & Åb 21,3-5. 1 af 6 Prædiken søndag d. 6. november 2016. Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Luk 6, 20-31 & Åb 21,3-5. Alle Helgen Salige er I som græder, Salige er I som er fattige, Salige er

Læs mere