Tastevejledning Entré MalerKalk

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tastevejledning Entré MalerKalk"

Transkript

1 I det følgende kan du se hvordan du anvender kalkulationsprogrammet Entré MalerKalk fra Danske Malermestre. Indholdsfortegnelse: 1. Genvejstaster: 2. Prislisteforståelse og diverse tillæg: 3. Kom i gang første gang: 4. Ny sag få startet op på et nyt projekt: 5. Tildækning af gulve, skabe og lignende: 6. Lofter: 7. Vægge indvendigt: 8. Facadepartier af puds, beton eller sten: 9. Vinduer og udv. dørpartier: 10. Facadepartier af træ udv: 11. Indvendige døre: 12 Dørkarme indvendigt træværk: 13. Lister indvendigt træværk: 14. Maling af gulve: 15. Radiatorer rør: 16. MBK og MBA anvisninger: 17. Indtastning af mål: 18. Regning og udskrifter: 19. Prissætning med materialer: 20. Specielle overflader:

2 Genvejstaster i MalerKalk:

3 Bemærk: Specielle prissætninger for radiatorer. Afsluttende strygning er P 838

4 Prislisteforståelse og diverse tillæg: Når du skal arbejde med Entre MalerKalk så er det vigtigt at du har et grundlæggende kendskab til malerfagets prisliste og dens opbygning. For at lette arbejdet med indtastning af diverse oplysninger i programmet, så hjælper det meget hvis du på forhånd kender de mest typiske prisnumre. Det er jo som oftest stort set de samme prisnummerer der bruges i de forskellige behandlinger, så har du styr på dem går det meget nemmere. En fordel ved MalerKalk er dog, at du ikke behøver at vide hvor meget en behandling koster det regner systemet for dig. Så kender du din behandling, så er du næsten i mål. Typiske priser (11 = vask til maling i forskellige afsnit = osv.): 11 = Vask til maling. 20 = Udgipsning/Klargøring. 21 = let slibning. 22 = Pletspartling. 24 = Fuldspartling. 27 = Slibning af fuldspartling. 28 = Grunding. 29 = Vævgrunder. 32 = Pletning. 35 = Strygning (maling med?) 38 = Færdigstrygning med 1 gang (typisk flyttelejlighed). Diverse typiske tillæg: (der findes mange flere) 156 = Rentrækning (indtil 2,5 cm.) 158 = Rentrækning (over 2,5 cm.) 176 = Murstensvægge med + 5 mm dybe fuger. 179 = Nottillæg. 180 = Perforerede plader (hulplader). 276 = Opsætning på lofter. 479 = Fyldningstræværk (fyldninger på dørflader).

5 Kom godt i gang: Programmet er ret omfattende men dog rimeligt nemt at gå til. Et grundigt kendskab til reglerne bag bygningsmalerens opmålingsprincipper og principperne bag prislistens opbygning er dog en nødvendighed. Programmet arbejder på en brugerflade der minder meget om et regneark - en overflades arbejdsgang og pris per linje. Et antal genveje gør programmet hurtigt at anvende og rimeligt let at gå til. Men først er der en række standarter der skal indsættes i programmet således at det kan udregne for dig med de forhold der gør sig gældende for dig. Det første du skal gøre når programmet åbnes første gang er derfor at oplyse din virksomheds navn, løn forhold osv. Dette gøres i opstartsvinduet under System Indstillinger Se kort video: Tomt felt

6 Herefter skal lokale lønforhold og lignende indsættes i programmet. Dette gøres under Filer Budget Her oplyses lønforhold og den aktuelle sats for overenskomsten. Herefter er programmet næsten klar til brug. En ny sag oprettes: - Se kort video: Gå ind over Filer Ny sag Her oplyses navnet på sagen typisk en adresse eller lignende (husk at angive rumhøjde). Et godt råd er altid at lade dato indgå da det vil være nemmere at finde sagen igen senere.

7 Herefter kan den første linje oprettes i programmet. Som du kan se, er MalerKalk opbygget lidt som regneark med kolonner og felter. Det første vi benytter er felterne Bygningsdel Dimension og Behandling På næste side vises i tabelform hvad man skriver og hvordan man gør i de enkelte felter. Tabel til indtastning: I felterne angives hvad og hvordan der indtastes i felterne i programmet. Flyt markøren til det felt du ønsker at taste i og. Her taster du F2 og så kan du vælge den bygningsdel du ønsker at arbejde med. Du kan, når din bygningsdel er valgt, selv navngive den så du nemmere kan se hvad det er du laver. Her taster du F2 og så kan du vælge den dimension du ønsker at arbejde med. Det er her du fortæller systemet hvilken kolonne fra prislisten du arbejder med. Typiske: LV-A (loft, vægge i m 2 kolonne A) TV-A (træværk i m 2) Osv. Her skal du skrive et navn for din behandling, og skal du bruge den mere end en gang, så vil det være en fordel at give den en titel der er nem at huske. Skriv et navn (f.eks. Dørkarme) og tast herefter Shift+F2. Så åbner et vindue op hvor du kan prissætte med diverse oplysninger omkring behandlinger. Brug af bygningsdel se kort instruktionsvideo: Brug af dimension se kort instruktionsvideo: Kort koder se kort instruktionsvideo: Behandlinger se kort instruktionsvideo:

8 Tildækning af gulve og lignende: I rubrikken Tast F2 (kortkoder åbner) tast G og vælg Gulv tast Enter + Enter Oplysningen er nu indsat i feltet som Gulv Her taster du først F2 Så vælger du det punkt der hedder G-A. Det fortæller systemet, at du arbejder med gulve i m 2 Skriv et unikt navn i feltet. Dette kan f.eks. være GU101. GU fordi det har noget med gulve at gøre og 100 fordi det er fra dette afsnit jeg henter prisen Tast Shift+F2 og et vindue hvor behandlinger indtastes åbner. Her tastes diverse behandlingsnumre ind i felterne. Når det er udført klikkes på den lille pil = Gem øverst i vinduet og behandlingen er gemt. Vinduet lukkes og en ny behandlingslinje påbegyndes.

9 Nu ser vinduet i MalerKalk således ud efter tildækning af gulve: Her er gulvet angivet som bygningsdel (dimensionen er i m2) behandlingen er angivet som GU101 hvilket vil sige prisen som angav før = pris 101 for afdækning. Her er også angivet 1 m i mængde så du kan se der kommer priser på under akkordpris = kr. øre. Gulv afdækning er nu prissat på samme måde prissættes afdækning af skabe osv.

10 Lofter: Tast F2 (kortkoder åbner) tast L og vælg Loft tast Enter + Enter Oplysningen er nu indsat i feltet som Loft Her taster du først F2 Så vælger du det punkt der hedder LV-A. Det fortæller systemet, at du arbejder med m 2 Skriv et unikt navn i feltet. Dette kan f.eks. være LO100. LO fordi det har noget med lofter at gøre og 100 fordi det er fra dette afsnit jeg henter prisen Tast Shift+F2 og et vindue hvor behandlinger indtastes åbner. Her tastes diverse behandlingsnumre ind i felterne. Når det er udført klikkes på den lille pil = Gem øverst i vinduet og behandlingen er gemt. Vinduet lukkes og en ny behandlingslinje påbegyndes. Nu ses de nye oplysninger i programmet Bygningsdel dimension og behandling.

11 Vægge indvendigt: Tast F2 (kortkoder åbner) tast V og vælg Væg tast Enter + Enter Oplysningen er nu indsat i feltet som Væg Her taster du først F2 Så vælger du det punkt der hedder LV-A. Det fortæller systemet, at du arbejder med m 2 Skriv et unikt navn i feltet. Dette kan f.eks. være VÆ100. VÆ fordi det har noget med lofter at gøre og 100 fordi det er fra dette afsnit jeg henter prisen Tast Shift+F2 og et vindue hvor behandlinger indtastes åbner. Her tastes diverse behandlingsnumre ind i felterne. Når det er udført klikkes på den lille pil = Gem øverst i vinduet og behandlingen er gemt. Vinduet lukkes og en ny behandlingslinje påbegyndes. Så er gulv, loft og væggens oplysninger indsat.

12 Facader udvendige vægge: Tast F2 (kortkoder åbner) tast V og vælg Væg tast Enter + Enter Oplysningen er nu indsat i feltet som Væg Her taster du først F2 Så vælger du det punkt der hedder LV-F. Det fortæller systemet, at du arbejder med facader i F kolonnen i m 2 Skriv et unikt navn i feltet. Dette kan f.eks. være FA100. FA fordi det har noget med facader at gøre og 100 fordi det er fra dette afsnit jeg henter prisen Tast Shift+F2 og et vindue hvor behandlinger indtastes åbner. Her tastes diverse behandlingsnumre ind i felterne. Når det er udført klikkes på den lille pil = Gem øverst i vinduet og behandlingen er gemt. Vinduet lukkes og en ny behandlingslinje påbegyndes. Her er facadens oplysninger indsat.

13 Vinduer og udvendige dørpartier: Se kort video: Disse indsættes altid i MalerKalk som indvendig og udvendig på hver sin linje. Her først indvendig: Tast F2 (kortkoder åbner) tast V og vælg Vindue tast Enter + Enter Oplysningen er nu indsat i feltet som Vindue (Her tastes Shift+F2 og et vindue åbner hvor du kan angive antal rammer, ruder fals og kant + mål på vinduet) Så udvendig: Tast F2 (kortkoder åbner) tast V og vælg Vinduer tast Enter + Enter Oplysningen er nu indsat i feltet som Vindue (Her tastes Shift+F2 og et vindue åbner hvor du kan angive antal rammer, ruder fals og kant + mål på vinduet ) Skriv et unikt navn i feltet. Dette kan f.eks. være VI ind300. VI fordi det har noget med vinduer at gøre og ind fordi det er indvendigt og fra dette afsnit jeg henter prisen Tast Shift+F2 og et vindue hvor behandlinger indtastes åbner. Her tastes diverse behandlingsnumre ind i felterne. Når det er udført klikkes på den lille pil = Gem øverst i vinduet og behandlingen er gemt. Vinduet lukkes og en ny behandlingslinje påbegyndes. Skriv et unikt navn i feltet. Dette kan f.eks. være VI ud300. VI fordi det har noget med vinduer at gøre og ud fordi det er udvendigt og fra dette afsnit jeg henter prisen Tast Shift+F2 og et vindue hvor behandlinger indtastes åbner. Her tastes diverse behandlingsnumre ind i felterne. Når det er udført klikkes på den lille pil = Gem øverst i vinduet og behandlingen er gemt. Vinduet lukkes og en ny behandlingslinje påbegyndes. Nu ser programmet således ud:

14 Facadepartier i træ: Tast F2 (kortkoder åbner) tast V og vælg Væg tast Enter + Enter Oplysningen er nu indsat i feltet som Væg (Her tastes F2 og nu vælges FP-A for facadepartier i kolonne A i 300 priser) Skriv et unikt navn i feltet. Dette kan f.eks. være TræFA300. TræFA fordi det har noget med udvendigt træværk at gøre og fra dette afsnit jeg henter prisen Tast Shift+F2 og et vindue hvor behandlinger indtastes åbner. Her tastes diverse behandlingsnumre ind i felterne. Når det er udført klikkes på den lille pil = Gem øverst i vinduet og behandlingen er gemt. Vinduet lukkes og en ny behandlingslinje påbegyndes. Nu er træfacadens oplysninger indsat.

15 Døre og karme. Se kort video: Her kan man lave dem sammen i programmet, men for at gøre det mere overskueligt vælger vi at gøre det en linje af gangen. Døre: Tast F2 (kortkoder åbner) tast D og vælg Døre tast Enter + Enter Oplysningen er nu indsat i feltet som Døre (tast Shift+F2 og vælg døre. Her vælges Kun dørside og mål for døren indsættes) Karme: Tast F2 (kortkoder åbner) tast D og vælg Dørkarme tast Enter + Enter Oplysningen er nu indsat i feltet som Dørkarme (i dimension tastes nu F2 og der angives T for træværk pr. løbende meter dimension 15) = TV-B Skriv et unikt navn i feltet. Dette kan f.eks. være Dør ind400. Dør ind fordi det har noget med døre at gøre og ind fordi det er indvendigt og fra 400 afsnit jeg henter prisen Tast Shift+F2 og et vindue hvor behandlinger indtastes åbner. Her tastes diverse behandlingsnumre ind i felterne. Husk at angive m 2. Når det er udført klikkes på den lille pil = Gem øverst i vinduet og behandlingen er gemt. Vinduet lukkes og en ny behandlingslinje påbegyndes. Skriv et unikt navn i feltet. Dette kan f.eks. være Træ ind400. Træ ind fordi det har noget med træværk at gøre og ind fordi det er indvendigt og fra 400 afsnit jeg henter prisen Tast Shift+F2 og et vindue hvor behandlinger indtastes åbner. Her tastes diverse behandlingsnumre ind i felterne. Husk at angive løbende m. Når det er udført klikkes på den lille pil = Gem øverst i vinduet og behandlingen er gemt. Vinduet lukkes og en ny behandlingslinje påbegyndes.

16 Lister indvendigt træværk: Tast F2 (kortkoder åbner) tast F og vælg FL15 (for fodlister dimension 15) tast Enter + Enter Oplysningen er nu indsat i feltet som lister i dimension 15 cm. Hvis du vælger FL30 så er dimensionen 30 cm. Har du valgt FL15 i bygningsdel så er dimensionen TV-B indsat her. Skriv et unikt navn i feltet. Dette kan f.eks. være FO400. FO ind fordi det har noget med lister (fodlister) at gøre og fra 400 afsnit jeg henter prisen Tast Shift+F2 og et vindue hvor behandlinger indtastes åbner. Her tastes diverse behandlingsnumre ind i felterne. Når det er udført klikkes på den lille pil = Gem øverst i vinduet og behandlingen er gemt. Vinduet lukkes og en ny behandlingslinje påbegyndes. Nu er oplysninger omkring lister indsat.

17 Gulve maling af: Tast F2 (kortkoder åbner) tast G og vælg Gulv tast Enter + Enter Oplysningen er nu indsat i feltet som gulve i m 2. Tast F2 og vælg G-A for gulve i m 2. Skriv et unikt navn i feltet. Dette kan f.eks. være GUMal500. GU ind fordi det har noget med gulve at gøre og fra 500 afsnit jeg henter prisen Tast Shift+F2 og et vindue hvor behandlinger indtastes åbner. Her tastes diverse behandlingsnumre ind i felterne. Når det er udført klikkes på den lille pil = Gem øverst i vinduet og behandlingen er gemt. Vinduet lukkes og en ny behandlingslinje påbegyndes.

18 MBK og MBA anvisninfger i Malerkalk: Hvis du ønsker at benytte MBK eller MBA anvisninger direkte Udfyld som tidligere Loft Væg Osv. Udfyld som tidligere Loft Væg Osv. Skriv det behandlings nr. du henter på MBK MBA + Enter MBA nr. indtastes her direkte + Enter. Her er valgt døre som eksempel på de øvrige felter.

19 Radiatorer: Tast F2 (kortkoder åbner) tast R og vælg Radiatorer tast Enter + Enter Tast F2 og vælg J-E for radiatorer i stk. Skriv et unikt navn i feltet. Dette kan f.eks. være RA8. RA fordi det har noget med radiatorer at gøre og fra 800 afsnit jeg henter prisen Tast Shift+F2 og et vindue hvor behandlinger indtastes åbner. Her tastes diverse behandlingsnumre ind i felterne. Når det er udført klikkes på den lille pil = Gem øverst i vinduet og behandlingen er gemt. Vinduet lukkes og en ny behandlingslinje påbegyndes. Husk at angive priser for radiatorer som 081 = for vask 083 for pletning og 838 for færdigmaling. Nu er oplysningerne indtastet for radiatorer

20 Indtastning af mål: Så er indtastningen af oplysninger omkring overflader, dimensioner og behandlinger færdig. Nu skal der mål på. Se kort video: Først skal vi give det rum vi arbejder med et navn. Det gør vi typisk her. Så tastes længde og bredde ind på rummet (højden har vi jo klaret tidligere). Nu har programmet sådan set alle de oplysninger det har brug for, for at kunne udregne en pris på malerarbejdet, men helt så simpelt er det jo heller ikke. Vi skal tilbage til den måde man udregner mål på nemlig hvor man fra et bruttomål trækker eventuelle fradrag fra (huller ved døre, vinduer og skabe) og på den måde får et nettomål. Det er nettomålet vi i virkeligheden bliver betalt på, så det er det vi skal bruge. Dette kan programmet selvfølgelig også. Hop ned i skemaet og stå ud for Gulv Mængde

21 Nu bliver et gult felt oplyst nederst på siden. Her indtastes eventuelle fradrag. Her indsættes skabets gulvmål (G-0,6*2,4) Det vil sige at skabet måler 2,4 x 0,6 og dette skal trækkes fra gulvmålet. Nu hoppes til næste Mængde felt hvor der skal indtastes et fradrag for vægfladen. Læg mærke til at målet for gulvet er ændret nu. Loftet har ingen fradrag, men det har væggene. Her skal hullet ved døren, vinduet og skabet trækkes fra, men lysningen skal til gængæld lægges til. På den gule linje tastes derfor (V-1,4*1,4-3*2,15-2,05*1,1+0,25*3,2) De 1,4*1,4 er vinduet de 3*2,15 er skabet de 2,05*1,1 er døren og de +0,25*3,2 er lysningen. Nu er nettomålet klar til brug på vægfladen og målet ændrer sig når markøren flyttes til næste felt. I Mængde ved vinduer, karme og døre indtaster du de faktiske mål for dem (f.eks. vindue 1,4*1,4) (træværk i LBM 5,2 i kolonne(15)). Nu er beregningen sådan set færdig, men diverse oplysninger kan nu genbruges hvis flere rum har samme overflader og behandlingerne er de samme. Se kort video: Derfor kan du nu kopiere rummet, give det et nyt navn og indtaste de nye fradrag.

22 Klik på OK og giv rummet et nyt navn. Nu har du et nyt rum med de samme overflader, dimensioner og behandlinger. Det du nu skal er bare at ændre i fradragene på den gule linje når du står på Mængde og i målene for rummets længde og bredde. Når du er færdig med at ændre (kopiere rum og ændre diverse fradrag), så kan du lave den endelige udregning. Dette gør du ved at klikke med musen på symbolet i værktøjslinjen. Se kort video: Så fortæller programmet dig, at du har et antal rum der prissættes klik på Gem/Luk

23 Nu åbner siden op hvor du så kan se priserne. Nu er der svendepriser = akkordpriser på rummet og det er denne pris du får for at udføre arbejdet. Ønsker du at udskrive så skal du klikke på ikonet Udskriv Se kort video: Så åbner et vindue op hvor du kan vælge mellem de mange forskellige udskriftmuligheder programmet har. Du skal som malersvend blot vælge de to sidste som i eksemplet her for at få en udskrift af din svenderegning. Du kan også vælge at lave en kontrol ved at klikke på knappen Kontrol så kan du typisk se printet før udskrift.

24 Eksempel på udskrift fra Entré MalerKalk.

25 Indtastning med materialepriser: Hvis du ønsker at få materialepriserne med på din regning, så udføres det på denne måde. Find dit rumskema frem fra før, så bruger vi det. Her sætter du markøren på feltet Behandling og taster CTRL+F5 Her åbner det vindue op hvor du oprindeligt indsatte dine behandlinger i. Det første du skal gøre er at finde den rigtige behandlingsside her LO100 vælg den rigtige ved at klikke på pilene her. I felterne til højre under Materiale kan du klikke på pilen og vælge materiale. Under pilene i materiale kan du vælge det malemateriale der bliver anvendt. Vælg dem du ønsker og klik på Gem pilen for oven.

26 Nu er materialeprisen også indsat i regningen. Nu kan du fortsætte til de øvrige felter, lave en endelig udregning og printe som tidligere nævnt. Her er det selvfølgelig vigtigt at du, inden du gør det, har styr på firmaets omkostninger. Det taster du ind i Budget under Filer.

27 Specielle overflader: Specielle overflader er: Skal du prissætte specielle overflader som rosetter og lignende, så gør du det som her. Tast F2 (kortkoder åbner) vælg overflade væg loft osv. Her tastes F2 og nu vælges f.eks. Tast LV-P for Rosetter på 30 cm. Tast LV-R for Rosetter på 60 cm. Tast LV-S for Rosetter på 100 cm. TV-B = Træværk 15 cm. TV-C = Træværk 30 cm. TV-D = Træværk 40 cm. Her indsættes behandling som normalt.

Visuel malerkalk: Visual Malerkalk (kontakt EG for rettigheder til programmet) Prislister. Kalkulationsopgørelse. Fleksible udskrifter

Visuel malerkalk: Visual Malerkalk (kontakt EG for rettigheder til programmet) Prislister. Kalkulationsopgørelse. Fleksible udskrifter Tastevejledning til visuel malerkalk fra EG Byg & Installation Tlf.: 73 24 01 01 Her følger en nem tastevejledning til brug af Visuel Malerkalk programmet til beregning af malerarbejdets pris. Tastevejledningen

Læs mere

Søren Christiansen 22.12.09

Søren Christiansen 22.12.09 1 2 Dette kompendie omhandler simpel brug af Excel til brug for simpel beregning, såsom mængde og pris beregning sammentælling mellem flere ark. Excel tilhører gruppen af programmer som samlet kaldes Microsoft

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Betjeningsvejledning. for. UniRace

Betjeningsvejledning. for. UniRace Betjeningsvejledning for UniRace 2007 Et konkurrence indtastningsprogram. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Figur fortegnelse... 3 Indledning... 4 Race info... 4 Indtastning af deltagere...

Læs mere

Tastevejledning Windows XP

Tastevejledning Windows XP Tastevejledning Windows XP Tastevejledningen dækker den danske udgave af Windows XP. Der er taget udgangspunkt i en standard installation, hvor der ikke er foretaget tilpasninger i skærmopsætning, valg

Læs mere

Manual og Hjælp Skoletasken 2

Manual og Hjælp Skoletasken 2 Manual og Hjælp Skoletasken 2 I Skoletasken 2 - Hjælp Indhold I Introduktion 1 Velkomst 2... 2 2 Systemkrav... 2 3 Installation... 3 4 Skoletasken... 8 II Opsætning 10 1 Systemopsætning... 10 2 Bogopsætning...

Læs mere

Vejledning. TEA Grønland. Prøveafvikling Trin for trin. skoleåret 2013/14

Vejledning. TEA Grønland. Prøveafvikling Trin for trin. skoleåret 2013/14 Vejledning TEA Grønland Prøveafvikling Trin for trin skoleåret 2013/14 1 Indhold Opret prøverne... 3 Afstemning af tilmeldinger til prøver... 3 Indberet detaljer på prøverne... 3 Indberetning af tekstopgivelser...

Læs mere

Få navn på analysenr. i excel-fil og ind i pivottabel med data fra qlikview

Få navn på analysenr. i excel-fil og ind i pivottabel med data fra qlikview Få navn på analysenr. i excel-fil og ind i pivottabel med data fra qlikview Opret en excel-fil med analysenr. og navn. Gemt som dataliste_til_pivottabeller Analysenr. skal stå i nr. orden, og cellen skal

Læs mere

Navision Stat 7.0. Kvikguide om tilpasning af rollecenteret. Overblik. Side 1 af 29. ØSY/STO 18. maj 2015

Navision Stat 7.0. Kvikguide om tilpasning af rollecenteret. Overblik. Side 1 af 29. ØSY/STO 18. maj 2015 Side 1 af 29 Navision Stat 7.0 ØSY/STO 18. maj 2015 Kvikguide om tilpasning af rollecenteret Overblik Formål Denne kvikguide omhandler de tilpasninger som du kan foretage i Handlingsbåndet, Navigationsmenuen

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur side 1 af 7 Åbn Word 2003 Skriv derefter teksten - ud i en køre - Kære kolleger Så er det atter tid for madpakker, drikkedunke og lommelærker. Den årlige Firma skovtur går i år til Lunden ved Vejle Lørdag

Læs mere

Opmåling og beregning af

Opmåling og beregning af Opmåling og beregning af Undervisningsministeriet. 30-04-2014. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med André Damkjær. Materialet kan frit kopieres

Læs mere

Diagrammer visualiser dine tal

Diagrammer visualiser dine tal Diagrammer visualiser dine tal Indledning På de efterfølgende sider vil du blive præsenteret for effektive måder til at indtaste data på i Excel. Vejledningen herunder er vist i Excel 2007 versionen, og

Læs mere

Linket viser jer frem til billedet nedenfor, her skal du blot skrive jeres brugernavn og adgangskode. Indtast din adgangskode her:

Linket viser jer frem til billedet nedenfor, her skal du blot skrive jeres brugernavn og adgangskode. Indtast din adgangskode her: Brugervejledning til håndtering af respondenter til MUS i SurveyXact Indledning Denne manual beskriver, hvordan SurveyXact kan anvendes til forberedelse af MUS. Der tages udgangspunkt i handlinger, den

Læs mere

Vejledning: Anvendelse af kuber på SLS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger

Vejledning: Anvendelse af kuber på SLS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger Vejledning: Anvendelse af kuber på SLS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger April 2015 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1 Indledning... 3 1.1 Metode til anvendelse af kuber med

Læs mere

DSB Kolonnehus Svenstrup J.

DSB Kolonnehus Svenstrup J. DSB Kolonnehus Svenstrup J. Byggevejledning Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset. Inden malerarbejdet startes er der lige noget der skal limes, lim de fire stykker med

Læs mere

Guide: Sådan søger du boligstøtte digitalt

Guide: Sådan søger du boligstøtte digitalt Guide: Sådan søger du boligstøtte digitalt Log ind med nøglekort NemID Du kan søge digitalt, hvis du bor i en leje- eller andelsbolig. Vi skal bruge mange oplysninger fra dig, når du søger boligstøtte.

Læs mere

Manual til brug af youtube

Manual til brug af youtube Manual til brug af youtube For at kunne bruge din nye video på din hjemmeside, facebook med videre, skal du først uploade den til youtube. Vi gennem gennemgår hele processen her i fire nemme trin. 1. Sådan

Læs mere

Revideret d. 15. august 2014. Indholdsfortegnelse

Revideret d. 15. august 2014. Indholdsfortegnelse Revideret d. 15. august 2014 Indholdsfortegnelse 1. Status for Sprogvurderingen... 2 2. Opret en sprogvurdering og indtast besvarelser... 3 3. Opret forælder og send mail... 5 4. Afslut aktuel sprogvurdering...

Læs mere

Udskrifter. - en vejledning i udskrifter og printerindstillinger

Udskrifter. - en vejledning i udskrifter og printerindstillinger Udskrifter - en vejledning i udskrifter og printerindstillinger 2 Indhold Indledning... 4 Generelt... 4 Vælg Udskriftstype... 6 Normalskema... 6 Oversigtsskema... 7 Dagsbaseret... 9 Ressourceindstillinger...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning System krav side 1

Indholdsfortegnelse. Indledning System krav side 1 Indholdsfortegnelse Indledning System krav side 1 Brugerflade Hovedvindue side 2 Sprog side 2 Funktionsknapper side 2 Programmér kort side 3 Rapport side 4 Program menu Comport, login side 5 Rev.1.1 2014

Læs mere

Brugervejledning til InfoLand.dk skabelonen

Brugervejledning til InfoLand.dk skabelonen Indhold Indledning... 4 Første gang... 4 Log ind som Administrator og ændre kodeord... 4 Opret Redaktør (dig selv)... 4 Log ind... 4 Log ind med dit eget brugernavn ( Redaktør )... 4 Log ind som Administrator...

Læs mere

Introduktion. Unifaun Online 29-04-2014

Introduktion. Unifaun Online 29-04-2014 Introduktion Unifaun Online 29-04-2014 2 Indhold 1 Introduktion til Unifaun Online... 3 1.1 Grundlæggende navigering... 3 1.2 Søgning af information... 3 1.3 Indtastning af faste oplysninger... 4 1.4 Din

Læs mere

På opdagelse i Mandelbrot-fraktalen En introduktion til programmet Mandelbrot

På opdagelse i Mandelbrot-fraktalen En introduktion til programmet Mandelbrot Jørgen Erichsen På opdagelse i Mandelbrot-fraktalen En introduktion til programmet Mandelbrot Hvad er en fraktal? Noget forenklet kan man sige, at en fraktal er en geometrisk figur, der udmærker sig ved

Læs mere

Manual til Vandværksløsninger

Manual til Vandværksløsninger Formularer Flytte- og måleraflæsning 1 Manual til Vandværksløsninger 8. Formularer Flytte- og måleraflæsning Formularer Flytte- og måleraflæsning 2 Sådan arbejder du med formularen Formularer er et modul,

Læs mere

HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ

HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ Når du bruger FILM-X animationsværktøjet har du hele tiden adgang til at få hjælp. Hjælpeboksen ligger i højre side af skærmen og den kan ses her nedenfor. Hjælpen er

Læs mere

Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter

Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter For at starte opsætningen af produktet, downloades programmet ved at gå til nedstående link, og vælge under Privat praktiserende

Læs mere

Excel-4: Diagrammer og udskrift

Excel-4: Diagrammer og udskrift Excel-4: Diagrammer og udskrift Udfra indtastede tal og formler kan Excel oprette forskellige typer meget flotte diagrammer: grafer, kurver, søjler og cirkeldiagrammer. OPGAVE: Men der skal være nogle

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Håndtering af penge Et opslagsværk Café Rejseladen

Håndtering af penge Et opslagsværk Café Rejseladen Håndtering af penge Et opslagsværk Café Rejseladen Find svar på Hvordan laver jeg? Hvad gør jeg hvis? Kort og godt en førstehjælpskasse til frivillige i Café Rejseladen Café Rejseladen håndbog håndering

Læs mere

Novotek Planning Systems A/S 2013 Version 1.0 Jan 2013 ROB-EX 4.2

Novotek Planning Systems A/S 2013 Version 1.0 Jan 2013 ROB-EX 4.2 Version 1.0 Jan 2013 ROB-EX 4.2 Indhold Hovedskærmens opbygning... 2 Tastaturgenveje... 3 Hovedskærmbilleder... 4 Stamdata generelt... 5 Kalender... 6 Opret/rediger kalender... 7 Specifik kalender pr.

Læs mere

Kom godt igang med Inventar registrering

Kom godt igang med Inventar registrering Kom godt igang med Inventar registrering (InventoryDB) (Med stregkodesupport) programmet fra PetriSoft Introduktion... 1 Inventar registrering... 2 Værktøjsudleje... 3 Service database til reperationer

Læs mere

Guide til at udfylde klageskema. når du som patient vil klage over sundhedsfaglig behandling

Guide til at udfylde klageskema. når du som patient vil klage over sundhedsfaglig behandling Guide til at udfylde klageskema når du som patient vil klage over sundhedsfaglig behandling Guide nr., version, april 06 Log på med nøglekort NemID Vi skal bruge mange oplysninger fra dig, når du vil klage

Læs mere

Danske Malermestre & Malerforbundet i Danmark

Danske Malermestre & Malerforbundet i Danmark Prisliste mellem Danske Malermestre & Malerforbundet i Danmark Gældende fra 1. september 2012 Prisliste 2012-2014 Prisliste mellem Danske Malermestre & Malerforbundet i Danmark Gældende fra 1. september

Læs mere

Digitale uddannelsesaftaler. Vejledning til virksomhed

Digitale uddannelsesaftaler. Vejledning til virksomhed Digitale uddannelsesaftaler Vejledning til virksomhed Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Indledning kort om digitale uddannelsesaftaler... 3 Hvordan logger jeg på?... 5 Hvordan fremsøges eksisterende aftaler?...

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Produktionsbudget

Kom godt i gang med DLBR Produktionsbudget Kom godt i gang med DLBR Produktionsbudget Kom godt i gang med Produktionsbudget Dette hæfte er en introduktion til produktionsbudgettet. Produktionsbudgettet er det faglige og tekniske grundlag for budgettering

Læs mere

Vejledning. Her vælger man egenskaber for printerdriveren. i printerdriverens funktioner

Vejledning. Her vælger man egenskaber for printerdriveren. i printerdriverens funktioner Vejledning Her vælger man egenskaber for printerdriveren i printerdriverens funktioner Her ligger den profil der nulstiller hele driveren. Her kan også ligge andre profiler som ofte bliver brugt. Her gemmes

Læs mere

Del filer i hjemmet. Hvis dit hjem har to eller. 5-10 min. NY SERIE

Del filer i hjemmet. Hvis dit hjem har to eller. 5-10 min. NY SERIE DEL DET HELE I denne artikelserie lærer du de bedste og letteste metoder til at dele filer, printere og internetforbindelse med andre både på dit netværk i hjemmet og via internettet. Del filer i hjemmet

Læs mere

Huskeliste Telefon/Internetaflæsning

Huskeliste Telefon/Internetaflæsning Da aflæsning af vandmåleren med Telefon/Internet normalt kun foretages en gang om året, kan det være svært at huske alle detaljer i arbejdsgangen med systemet. Med tiden er Rambøll FAS og Telefon/Internet

Læs mere

BitLocker. Vejledning: Kryptering University College Lillebælt - IT-afdelingen - 1016556/16-03-2016

BitLocker. Vejledning: Kryptering University College Lillebælt - IT-afdelingen - 1016556/16-03-2016 BitLocker BitLocker kan bruges til kryptering af drev for at beskytte alle filer, der er gemt på drevet. Til kryptering af interne harddiske, f.eks. C-drevet, bruges BitLocker, mens man bruger BitLocker

Læs mere

Vigtige funktioner i Word 2003

Vigtige funktioner i Word 2003 Vigtige funktioner i Word 2003 Indhold Husk... 2 Skrifttype... 2 Skriftstørrelse... 3 Overskrifter... 4 Andre vigtige funktioner... 5 Margen... 6 Linjeafstand... 7 Ordoptælling... 8 Sidetal... 10 Sidehoved

Læs mere

Vejledning til Blackboards portfolio værktøj

Vejledning til Blackboards portfolio værktøj Vejledning til Blackboards portfolio værktøj Brug denne vejledning, når du skal udarbejde din undervisningsportfolio i Blackboards portfolio værktøj. Ved at følge alle trinene nedenfor får du udarbejdet

Læs mere

Vejledning til fravær i Tabulex TEA

Vejledning til fravær i Tabulex TEA Vejledning til fravær i Tabulex TEA Indholdsfortegnelse Indhold Hvad er TEA Fravær... 3 Fraværsårsager... 3 Hvad er dagsfravær... 3 Indberetning af fravær... 3 Udskriv mødeliste til afkrydsning... 3 Registrer

Læs mere

Athena DIMENSION Varmeanlæg 4, Eksempel

Athena DIMENSION Varmeanlæg 4, Eksempel Athena DIMENSION Varmeanlæg 4, Eksempel Marts 2002 Indhold 1 Introduktion.................................. 2 2 Oprettelse af ny sag............................. 3 3 Tilretning af kataloger............................

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter...

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter... Løn til Windows Indholdsfortegnelse 1. Installation af LØN... 1 2. Introduktion til LØN... 2 2.1. Første start af LØN...2 2.1.1. Ét eller flere distrikter...2 2.1.2. Lønperioder...3 2.1.3. Kartoteker...4

Læs mere

Online-timeseddelregistrering

Online-timeseddelregistrering Online-timeseddelregistrering Denne vejledning giver dig et overblik over, hvordan du kommer i gang med at foretage registrering af dine timesedler i vores online-tidsregistreringssystem, som hedder AXP.

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud.

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. NOTAT Tilskud J.nr. NST-3379-00005 Ref. JOSEI/TRDIP Den 14. april 2016 Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. Denne vejledning beskriver, hvordan der kan tegnes kort til brug

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Vejledning Aarhus Universitets wordskabeloner

Vejledning Aarhus Universitets wordskabeloner Vejledning Aarhus Universitets wordskabeloner Opdateret den 13. maj 2014 Indhold Introduktion... 3 Sådan opretter du et nyt dokument via menuen 'AU'... 4 Dialogboksen Dokumentoplysninger... 6 Side1: Dokumentoplysninger...

Læs mere

Side 234 af 282. Sti: Økonomistyring\Finans\Periodiske aktiviteter\afstemning\ Eksporter til rapportering

Side 234 af 282. Sti: Økonomistyring\Finans\Periodiske aktiviteter\afstemning\ Eksporter til rapportering Side 233 af 282 Knappen Linje; 1. Dimensioner; Her ser du finanspostens dimensioner. 2. Udlignede poster; Her ser du de poster, der er udlignede med finansposten. Side 234 af 282 Eksport af data til rapportering

Læs mere

Brugervejledning til diverse i OS X

Brugervejledning til diverse i OS X Brugervejledning til diverse i OS X Gert Søndergaard 19. august 2003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion til Mac OS X...3 Flere brugere på samme maskine...3 Dock - den gamle kvikstart...4

Læs mere

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S ViTal ViseOrd ViTex Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne i ViTre pakken. ScanDis A/S Kom nemt i

Læs mere

Hvordan logger jeg på 1. gang Gå ind på skolens hjemmeside på adressen: www.stenpriv.dk. Klik på Forældreintra i menuen til venstre

Hvordan logger jeg på 1. gang Gå ind på skolens hjemmeside på adressen: www.stenpriv.dk. Klik på Forældreintra i menuen til venstre ForældreIntra er en udvidelse af hjemmesiden. I modsætning til de øvrige dele af hjemmesiden, som er åbne for alle internetbrugere, så er ForældreIntra et beskyttet område, hvor kun forældre til elever

Læs mere

Del 3. Det daglige arbejde

Del 3. Det daglige arbejde Del 3 31 07 2009 DOF Data 2009 Side 3 1 3. 3.1 Opret undervisningssteder og lokaler Skole > Undervisningssteder og Lokaler Alt + S + U I forbindelse med oprettelse af hold kan der angives, hvor undervisningen

Læs mere

MANUAL AGROSOFT POCKETPIGS. Ver. 02 03-10-2013 SKIOLD GØR EN FORSKEL!

MANUAL AGROSOFT POCKETPIGS. Ver. 02 03-10-2013 SKIOLD GØR EN FORSKEL! MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL! AGROSOFT POCKETPIGS 981 002 640 Ver. 02 03-10-2013 2 981 002 640 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Generelt om brugen af Pocket... 4 1.1 Svinedata... 4 1.2 Opbygning... 5 1.3 Brugen

Læs mere

Installation af Soho Printere på Mac - Version 1. Rev. 5 1

Installation af Soho Printere på Mac - Version 1. Rev. 5 1 Installation af Soho Printere på Mac - Version 1. Rev. 5 1 Installation af printere i Soho og Noho med standard PCL I dette eksempel bruges SohoCanon1F (Printer i Soho på første 1.sal) under installation

Læs mere

Brugermanual. Brugsanvisning til LS kliniksystemet. almindelige sekretæropgaver. Sekretær

Brugermanual. Brugsanvisning til LS kliniksystemet. almindelige sekretæropgaver. Sekretær Total-Data Tlf.: 48 48 39 07 Elverdalen 21 4700 Næstved www.total-data.dk Brugermanual Sekretær Brugsanvisning til LS kliniksystemet almindelige sekretæropgaver Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Guide til Web-direct. Indholdsfortegnelse

Guide til Web-direct. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1. Sådan åbner du WEB-direct...2 2. Firmaopslag...3 3. Markedsudvalg...4 4. Udskrift af liste...14 5. Eksport af data...15 6. Fletning i Word...18 7. Brevfletning til ansøgninger...27

Læs mere

VEJLEDNING I HVORDAN MAN LÆGGER ARRANGEMENTER OP PÅ HJEMMESIDEN.

VEJLEDNING I HVORDAN MAN LÆGGER ARRANGEMENTER OP PÅ HJEMMESIDEN. VEJLEDNING I HVORDAN MAN LÆGGER ARRANGEMENTER OP PÅ HJEMMESIDEN. FOR AT LETTE PROCESSEN FOR DIG, DER SKAL TIL AT LÆGGE ARRANGEMENTER OP PÅ WWW.LUNGE.DK, HAR VI UDARBEJDET DENNE GUIDE. PÅ DEN MÅDE KAN DU

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning System krav side 2

Indholdsfortegnelse. Indledning System krav side 2 Indholdsfortegnelse Indledning System krav side 2 Brugerflade Hovedvindue side 2 Sprog side 2 Funktionsknapper side 2 Programmér kort side 3 Rapport side 4 Program menu Comport, login side 5 ichip Side

Læs mere

Indlæsning og anvendelse af kontoskema Res_14 til resultatopgørelse 2014. Vejledning

Indlæsning og anvendelse af kontoskema Res_14 til resultatopgørelse 2014. Vejledning Indlæsning og anvendelse af kontoskema Res_14 til resultatopgørelse 2014 Vejledning December 2014 1 Indholdsfortegnelse 1 Formål med denne vejledning... 3 2 Hent filer med kontoskema og kolonneformat...

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Diginor Brugervejledning

Diginor Brugervejledning Diginor Brugervejledning Opret Kunde: Vælg punktet Kunder, Herefter fremkommer billedet til højre. I vindue 1 vil vi få en liste over vores kunder. I vindue 2 vil vi se en liste over kundens biler. 1 kunde

Læs mere

Brugervejledning. Optagelse.dk Vejledning til forældre og elever i grundskolen

Brugervejledning. Optagelse.dk Vejledning til forældre og elever i grundskolen Brugervejledning Optagelse.dk Vejledning til forældre og elever i grundskolen 7. februar 2012 1 INDLEDNING... 4 1.1 MÅLGRUPPE... 4 1.2 BEMÆRKNINGSFELT... 4 2 UDDANNELSESPLANEN FOR ELEVER... 5 2.1 LOGIN...

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1. 3.1 Introduktion til kanalen 1. 3.2.1 Hvad er et spot? 2. 3.2.2 Opret et nyt spot 2

3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1. 3.1 Introduktion til kanalen 1. 3.2.1 Hvad er et spot? 2. 3.2.2 Opret et nyt spot 2 3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1 3.1 Introduktion til kanalen 1 3.2 Shift kanalside 1 3.2.1 Hvad er et spot? 2 3.2.2 Opret et nyt spot 2 3.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 3.2.4 Rediger et spot

Læs mere

4.2 Sådan kopierer du på Aalborg Bibliotekerne... 11. 4.1 Identificer dig på kopimaskinen... 11

4.2 Sådan kopierer du på Aalborg Bibliotekerne... 11. 4.1 Identificer dig på kopimaskinen... 11 Indholdsfortegnelse 1. Sådan opretter du en konto i s kopi-/printsystem... 2 1.1 Opret kopi-/printkonto hjemmefra... 2 1.2 Aktivering af din kopi-/printkonto... 3 2. Sådan indbetaler du penge på din kopi-/printkonto...

Læs mere

Ledningsanlæg på Banedanmarks arealer

Ledningsanlæg på Banedanmarks arealer Ledningsanlæg på Banedanmarks arealer Vejledning til ansøgningsskema Indledning Ansøgningsskemaet er en selvtjekkende formular. Det fungerer på den måde, at du udfylder skemaet, klikker på knappen Tjek

Læs mere

Google Chrome side 1 af13

Google Chrome side 1 af13 Google Chrome side 1 af13 Indholdsfortegnelse: Download Google Chrome... Side 2 Overblik... Side 3 Angiv startside... Side 7 Søg direkte i adresselinjen... Side 8 Bogmærker sider... Side 8 Bogmærkeadministratoren...

Læs mere

Vejledning til aflevering og fremsendelse af afsluttende opgave December 2013

Vejledning til aflevering og fremsendelse af afsluttende opgave December 2013 Vejledning til aflevering og fremsendelse af afsluttende opgave December 2013 Kursisten sender elektronisk til vejleder og til uddannelseskonsulenten: En opgave inklusiv godkendelsesskema (bilag 5, findes

Læs mere

Selene brugervejledning

Selene brugervejledning Selene brugervejledning F2 : Åbner en oversigt med data for det aktive felt. F3: Gemmer data i det aktive vindue Salgsordre : Bruges til oprettelse af Ordre/Arbejdskort/Fakrura Debitor: Debitorregister,

Læs mere

Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet.

Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet. Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet. Ringsekretærers indtastning af resultater og kritikker... 2 Kom i gang Opstart af programmet... 2 En anden bruger er i gang med ringen... 3 Dommer ændringer

Læs mere

Opgavestyring i Elevplan Vejledning. Pædagogisk IT kørekort Mentorforløb

Opgavestyring i Elevplan Vejledning. Pædagogisk IT kørekort Mentorforløb Opgavestyring i Elevplan Vejledning Pædagogisk IT kørekort Mentorforløb 1 Flow Pædagogisk IT kørekort Mentorforløb 2 Opgaver oprettes på et læringselement, eller et udbudt læringselement Opgaver oprettes

Læs mere

Hurtigstart Sådan her gør du trin for trin. Menuer. Hovedmenu. Filer. Entré Malermestre Prislister. 1. Tast først egne oplysninger ind.

Hurtigstart Sådan her gør du trin for trin. Menuer. Hovedmenu. Filer. Entré Malermestre Prislister. 1. Tast først egne oplysninger ind. Entré Malermestre Prislister Manual till Entré Malermestre prislister Velkmmen til Danske Malermestre prisliste. Dette prgram giver dig mulighed fr at udskrive mesterpriser samt sammentrækningspriser baseret

Læs mere

Funktions opdatering 4.3.01 ASPECT4 Client (B=fejl, S=support/Info, T=Opgave, W=Releaseønske)

Funktions opdatering 4.3.01 ASPECT4 Client (B=fejl, S=support/Info, T=Opgave, W=Releaseønske) ASPEC4 Client (=fejl, S=support/nfo, =Opgave, =Releaseønske) 00081363 Skjul editerbare kolonner med dækningsgrad, kostpris mv. farverne i tabellerne er skiftevis mørke og skiftevis lyse. Kolonner der er

Læs mere

Opret og godkend betalinger i mapper

Opret og godkend betalinger i mapper Kort beskrivelse Opret betaling i mappe Formålet med dette dokument er at beskrive, hvordan du opretter og godkender betalinger i mapper - inklusive: Opret mappe Gem én eller flere betalinger i mapper

Læs mere

BBR-Kommune. Generelt

BBR-Kommune. Generelt BBR-Kommune Generelt Brugervejledning Indholdsfortegnelse 1. Generelt om BBR-Kommune... 4 1.1. Forord... 4 1.2. Formål... 4 1.3. Anvendelse... 4 1.4. Adgang... 4 1.5. Synkronisering mellem BBR-Kommune

Læs mere

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0 BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER Version 2.0 Login Du skal vælge den klub som du tilhøre og dernæst indtaste din kode i feltet: Password. Regionsgolf-Danmark Administration Når du er logget ind i system

Læs mere

LINEÆR PROGRAMMERING I EXCEL

LINEÆR PROGRAMMERING I EXCEL LINEÆR PROGRAMMERING I EXCEL K A P P E N D I X I lærebogens kapitel 29 afsnit 3 er det med 2 eksempler blevet vist, hvordan kapacitetsstyringen kan optimeres, når der er 2 produktionsmuligheder og flere

Læs mere

Brugervejledning til KasseRapportenPLUS

Brugervejledning til KasseRapportenPLUS Brugervejledning til KasseRapportenPLUS INSTALLATIONSVEJLEDNING...2 FØRSTE GANG DU TAGER KASSERAPPORTEN I BRUG...3 KOM GODT I GANG MED KASSERAPPORTEN...4 KASSERAPPORTEN - OPSÆTNING...9 KASSERAPPORTEN -

Læs mere

FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem

FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem Dette er en kort guide i anvendelsen af Dansk Førstehjælpsråd elektroniske bevissystem. Guiden viser og forklarer, hvordan du som instruktør og medlem af

Læs mere

Kalkia Kom hurtigt i gang. Oprettelse af Projekter, Mapper og Linjer.

Kalkia Kom hurtigt i gang. Oprettelse af Projekter, Mapper og Linjer. Kalkia Kom hurtigt i gang. Oprettelse af Projekter, Mapper og Linjer. Denne øvelse skal give en grundlæggende indsigt i, hvorledes et projekt (en sag), med underliggende mappestruktur (ofte tilbudspunkter)

Læs mere

DPSD undervisning. Vejledning til rapport og plan opsætning

DPSD undervisning. Vejledning til rapport og plan opsætning DPSD undervisning Vejledning til rapport og plan opsætning Side 1 Vejledning Oversigt over vejledningerne Opret en simpel listerapport... 2 Opret en krydstabuleringsrapport... 14 Opret en visualiseringsrapport...

Læs mere

Pralemappen.dk Din online portfolio Brugerhåndbog til undervisere support@pralemappen.dk Brugerhåndbog til undervisere

Pralemappen.dk Din online portfolio Brugerhåndbog til undervisere support@pralemappen.dk Brugerhåndbog til undervisere www.pralemappen.dk v4 side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Velkommen til pralemappen.dk 1.1 Introduktion...side 3 1.2 Grundlæggende funktioner...side 3 1.3 Indstillinger der gælder hele skolen...side 4 1.4

Læs mere

Indtastningsvejledning. Dansk Gynækologisk Cancer Database Sygeplejeskemaet

Indtastningsvejledning. Dansk Gynækologisk Cancer Database Sygeplejeskemaet Indtastningsvejledning Dansk Gynækologisk Cancer Database Sygeplejeskemaet 25-02-2011 Indhold 1. Hvilke patienter skal indtastes og hvilke skal ikke?... 3 2. Login i Klinisk MåleSystem (KMS)... 4 2.1 Login

Læs mere

LIG ARBEJDSBESKRIVELSE vedr. Udvendig Malerarbejde Samuel Kleinschmidt-ip aqq. B-1393/ B-1679 og B-3678

LIG ARBEJDSBESKRIVELSE vedr. Udvendig Malerarbejde Samuel Kleinschmidt-ip aqq. B-1393/ B-1679 og B-3678 LIG ARBEJDSBESKRIVELSE vedr. Udvendig Malerarbejde Samuel Kleinschmidt-ip aqq. B-1393/ B-1679 og B-3678 31/3-2016 1. ALMINDELIGE BETINGELSER. 1.1. Generelt. Nærværende Særlig Arbejdsbeskrivelse (SA) omhandler

Læs mere

Vejledning i brugen af regneark til TOP-CUP, Vest

Vejledning i brugen af regneark til TOP-CUP, Vest Vejledning i brugen af regneark til TOP-CUP, Vest Formål med regnearket At tilbyde et enkelt system til oprettelse af stævner og registrering af stamoplysninger og indtastning af data, samt til udskrift

Læs mere

Studerendes video- optagelser til prøver

Studerendes video- optagelser til prøver Studerendes video- optagelser til prøver Resume Video til brug ved prøver kan optages i flere forskellige formater og lagres på forskellige medier. Hvis video optages på dvd (f.eks. 80 mm skive, der sættes

Læs mere

Diginor Brugervejledning

Diginor Brugervejledning Diginor Brugervejledning Opret Kunde: Vælg punktet Kunder, Herefter fremkommer billedet til højre. I vindue 1 vil vi få en liste over vores kunder. I vindue 2 vil vi se en liste over kundens biler. 1 kunde

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Brugervejledning NewRevision version 4.0.12

Brugervejledning NewRevision version 4.0.12 Brugervejledning NewRevision version 4.0.12 NewRevision Brugervejledning version 4.0.12.96 Alle rettigheder til programmet ejes af IT Gruppen, Tækkemandsvej 1, 4300 Holbæk, telefon 7015 3003. Der henvises

Læs mere

Brugervejledning til EasyBusiness Indholdsfortegnelse:

Brugervejledning til EasyBusiness Indholdsfortegnelse: Brugervejledning til EasyBusiness Indholdsfortegnelse: 1. Sådan logger man på EasyBusiness...2 2. Sådan foretager man en søgning...3 3. Hvordan gemmes og åbnes en søgning?...4 a. Gem en søgning...4 b.

Læs mere

Skrivebordet Windows 10

Skrivebordet Windows 10 Få adgang til Stifinder, Indstillinger og andre apps, du bruger ofte, i venstre side af menuen Start. Hvis du vil se alle dine apps og programmer, skal du vælge Alle apps. Vises der en pil til højre for

Læs mere

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau)

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Matematik i WordMat En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 2. Beregning... 4 3. Beregning med brøker...

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte til læse-, regne-, IT-kurser gennem Den Kommunale Kompetencefond

Vejledning til ansøgning om støtte til læse-, regne-, IT-kurser gennem Den Kommunale Kompetencefond Vejledning til ansøgning om støtte til læse-, regne-, IT-kurser gennem Den Kommunale Kompetencefond Følgende vejledning er udarbejdet til jer, der søger støtte gennem Den Kommunale Kompetencefond til læse-,

Læs mere

Kom i gang med regneark:

Kom i gang med regneark: Kendte og nye værktøjs ikoner på værktøjslinien. Det er de samme værktøjs ikoner der går igen i mange af programmerne, men der er dog også nogle nye. Autosum Formel regner Sortering Diagrammer Flet og

Læs mere

Leif Smidt E-MAIL GODT IGANG MED IPAD - IOS 9

Leif Smidt E-MAIL GODT IGANG MED IPAD - IOS 9 Leif Smidt E-MAIL GODT IGANG MED IPAD - IOS 9 KAPITEL E-MAIL På din hjemmeskærm finder du en app ved navn Mail. Appen er et mailprogram, som kan vise og håndtere dine e-mails på en enkel og overskuelig

Læs mere

Indlæs Beretning på www.deberejstesklub.dk

Indlæs Beretning på www.deberejstesklub.dk Indlæs Beretning på www.deberejstesklub.dk www.deberejstesklub.dk Log ind som medlem. Opret indhold Beretning Nedenstående giver en beskrivelse til oprettelse af en rejseberetning. Visse af felterne er

Læs mere

Bolig OMK budget Tips og tricks til ny OMK-skabelon

Bolig OMK budget Tips og tricks til ny OMK-skabelon NEMT OG EFFEKTIVT - Ejendomsadministration Bolig OMK budget Tips og tricks til ny OMK-skabelon BOULEVARDEN 19E 7100 VEJLE LERSØ PARKALLE 101 2100 KØBENHAVN Ø TLF. 76 42 11 00 WWW.UNIK.DK Indholdsfortegnelse

Læs mere

SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE -

SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE - SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE - INTRODUKTION TIL SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW Vi er glade for at kunne byde velkommen til opdateret udgave af KEAs nye, automatiske blanket-system.

Læs mere

Nyheder i Untis 2016 - KMD Educa Skema

Nyheder i Untis 2016 - KMD Educa Skema Nyheder i Untis 2016 - KMD Educa Skema KMD udsender i foråret 2016 nye licensoplysninger til nuværende bruger af KMD Educa Skema version 2015. Det er nemt at opgradere. Start med at indtaste de nye licensoplysninger

Læs mere