6. It-sikkerhed Introduktion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "6. It-sikkerhed Introduktion"

Transkript

1 It-sikkerhed It-sikkerhed 6.1. Introduktion It-sikkerhedens betydning Kapitlets indhold Digitale signaturer It-sikkerhed i virksomheder Problemer med sikkerheden i netværk og computersystemer er vokset i takt med den hurtige stigning i antallet af computerbrugere. Flere og flere benytter internettet og andre netværk til at udveksle informationer. I de senere år har en række virus- og hackerangreb sat fokus på samfundets afhængighed af disse netværk og de vidtrækkende økonomiske konsekvenser, hvis systemerne ikke fungerer. Kapitlet beskæftiger sig med it-sikkerhed hos virksomheder, den offentlige sektor og i befolkningen. Ved it-sikkerhed forstås både sikkerhedsproblemer og de modsvarende sikkerhedsforanstaltninger. I det følgende gives en oversigt over indholdet. Indledningsvis præsenteres udviklingen i udstedte certifikater til digital signatur. It-sikkerheden i virksomheder behandles, herunder forskelle i forhold til brancher og virksomhedernes størrelse. Afsnittet dækker også organisatoriske it-sikkerhedsforanstaltninger. Flere end 4 ud af 5 virksomheder har en firewall Hver syvende virksomhed har været udsat for tyveri af udstyr Hver fjerde virksomhed har løbende it-sikkerhedsuddannelse It-sikkerhed i den offentlige sektor Under den offentlige sektor belyses it-sikkerheden i staten, amter og kommuner, herunder organisatoriske sikkerhedstiltag. Internetnedbrud er det mest udbredte it-sikkerhedsproblem hos myndigheder Færre end hver anden myndighed har en ajourført beredskabsplan It-sikkerhed i befolkningen Befolkningens it-sikkerhed vurderes ligeledes, opgjort på beskæftigelsesgrupper. De mest detaljerede tal fremgår af bilagstabellerne i afsnit 6.7. Der er klare forskelle mellem befolkningsgrupperne mht. it-sikkerhed Mænd bruger flere sikkerhedsforanstaltninger end kvinder Der er sket et fald i brugen af it-sikkerhedsprodukter Internationalt perspektiv Såvel danske virksomheder som befolkningen ligger over EU-gennemsnittet mht. it-sikkerhedsforanstaltninger (afsnit 6.6.).

2 100 It-sikkerhed 6.2 Digital signatur Mærkbar stigning i udbredelsen af digital signatur Figur 6.1 Antallet af udstedte certifikater til digital signatur er steget markant (figur 6.1). Efter en beskeden start i 1. halvår af 2003 tog udviklingen fart i 2. halvår med en accelererende tendens i 2004 og Ved udgangen af oktober 2005 var der udstedt i alt certifikater til digitale signaturer. Antal udstedte certifikater til digital signatur Akkumuleret antal certifikater kvt. 2 kvt. 3 kvt. 4 kvt. 1 kvt. 2 kvt. 3 kvt. 4 kvt. 1 kvt. 2 kvt. 3.kvt. Okt Anm. Estimater på baggrund af ugentlige tal. Kilde: TDC, Certifikater til private og medarbejdere Tabel 6.1 Der er både tale om certifikater til private og medarbejdercertifikater. Det vil sige enkeltpersoners eller medarbejderes mulighed for at kommunikere sikkert med internetbaserede services - herunder bl.a. selvangivelse, e-boks mv. Udstedte certifikater til digital signatur Kvt. 2. Kvt. 3. Kvt. 4. Kvt. 1. Kvt. 2. Kvt. 3. Kvt. Oktober antal Udstedte Akkumuleret Anm. Estimater på baggrund af ugentlige tal. Tallene er korrigeret i forhold til tidligere offentliggørelse. Kilde: TDC, Om digitale signaturer Antallet af certifikater til digital signatur viser hvor mange borgere eller medarbejdere, der er i stand til at anvende digital signatur, fx i forhold til virksomheder og myndigheder. På trods af den hastige stigning i udbredelsen, er det endnu en mindre del af befolkningen og virksomhederne, der har digital signatur.

3 It-sikkerhed It-sikkerhed i virksomhederne It-sikkerhedsproblemer Færre virusangreb af generende karakter Hver syvende virksomhed udsat for tyveri af udstyr Figur pct. af virksomhederne med internetadgang var i løbet af 2004 udsat for et nedbrud i netforbindelsen af alvorlig eller generende karakter (figur 6.2). Det er sammen med virusangreb, der har medført tab af data eller arbejdstid, de to mest udbredte itsikkerhedsproblemer blandt virksomhederne. Virusangreb er faldet i forhold til 2003, hvor andelen udgjorde 32 pct. 1 ud af 7 virksomheder - 14 pct. - havde været udsat for tyveri af databærende udstyr (fx bærbare pc'er), heraf vurderede 3 pct. tyveriet til at være af alvorlig karakter. Virksomheder udsat for problemer med it-sikkerhed i 2004 Nedbrud i netforbindelse 38 Virusangreb 24 Tyveri af databærende udstyr 14 Denial of service angreb 13 Datatab pga. mangelfuld backup 6 Uautoriseret adgang Pct. af virksomheder med internetadgang Anm.: Tallene omfatter virksomheder, hvor sikkerhedsproblemet var af generende eller alvorlig karakter. Kun få af virksomhederne - typisk 1-3 pct. - karakteriserer de enkelte problemer som værende alvorlige. Kilde: Danmarks Statistik, Danske virksomheders brug af it Stærk stigning i 'Denial of service-angreb' Store virksomheder mere udsatte for sikkerhedsproblemer især hvad angår tyveri af databærende udstyr 13 pct. havde i 2004 oplevet et 'Denial of service-angreb', dvs. et forsøg på at forstyrre kommunikationen til et netværk ved at fremsende overflødige data (heraf 1 pct. af alvorlig karakter). Der er tale om en markant stigning i forhold til 2003, hvor andelen var 4 pct. Datatab pga. mangelfuld backup blev oplevet af 6 pct. af virksomhederne med internetadgang og 4 pct. havde været udsat for uautoriseret adgang til systemer. Rækkefølgen af sikkerhedsproblemerne er stort set ens i små og store virksomheder. Der er imidlertid en tendens til, at store virksomheder dels er mere udsat for de enkelte problemer, dels rammes af flere typer problemer samtidigt 1. Tyveri af databærende udstyr (fx bærbare pc'er) er et af de sikkerhedsproblemer, der i særlig grad rammer de større virksomheder. 27 pct. af virksomheder med mindst 50 ansatte har været udsat for tyveri af databærende udstyr i 2004 mod 12 pct. af virksomheder med under 50 ansatte (Tabel 6.2). Når de større virksomheder er mere udsatte, kan det skyldes en mere kompleks it-anvendelse - eksempelvis et større antal internetbrugere. 1 Det kan dog ikke udelukkes, at de store virksomheders større omfang af it-sikkerhedsforanstaltninger nogle gange afdækker problemer, der ellers ikke var opdaget.

4 102 It-sikkerhed Tabel 6.2 Virksomheder udsat for problemer med it-sikkerhed i 2004 Alle virksomheder Antal ansatte pct. af virksomheder med internetadgang Nedbrud i netforbindelse Virusangreb (med tab af data/arbejdstid) Tyveri af databærende udstyr (fx bærbare pc er) Denial of service-angreb Datatab pga. mangelfuld backup Uautoriseret adgang til systemer eller data Anm.: Tallene omfatter virksomheder, hvor sikkerhedsproblemet var af generende eller alvorlig karakter. Ved Denial of service-angreb forstås et forsøg på at forstyrre kommunikationen til et netværk ved at fremsende overflødige data. Kilde: Danmarks Statistik, Danske virksomheders brug af it It-sikkerhedsforanstaltninger Firewall hos mere end 4 ud af 5 virksomheder Figur 6.3 Antivirusprogrammer findes hos 95 pct. af alle virksomheder med internetadgang, og er dermed den hyppigste it-sikkerhedsforanstaltning (figur 6.3). 86 pct. anvender firewall og 82 pct. opbevarer backup på anden lokalitet end driftmiljøet. Virksomhedernes it-sikkerhedsforanstaltninger Antivirusprogrammer 95 Firewall Opbevaring af backup på anden lokalitet Spamfilter (indkommende s) 72 Server med sikker forbindelse Fysisk adgangsbegrænsning til kritisk it-udstyr Nødstrømsanlæg 47 Datakryptering af hensyn til fortrolighed 18 Kilde: Danmarks Statistik, Danske virksomheders brug af it Pct. af virksomheder med internetadgang Nødstrømsanlæg hos ca. hver anden Flere sikkerhedsforanstaltninger i de store virksomheder 72 pct. bruger spamfiltrering af indkommende s og 56 pct. har en server med sikker forbindelse (som understøtter sikkerhedsprotokoller, fx SSL eller SHTTP). 55 pct. har fysisk adgangsbegrænsning til kritisk it-udstyr, og 47 pct. har et nødstrømsanlæg. Endelig anvender 18 pct. datakryptering af hensyn til fortrolighed. It-sikkerhedsforanstaltninger er generelt mere udbredt blandt de større virksomheder. Det drejer sig især om følgende: Fysisk adgangsbegrænsning til kritisk it-udstyr, nødstrømsanlæg samt server med sikker forbindelse (tabel 6.3).

5 It-sikkerhed 103 Tabel 6.3 Virksomhedernes it-sikkerhedsforanstaltninger Alle virksomheder Antal ansatte pct. af virksomheder med internetadgang Antivirusprogrammer Firewall Opbevaring af backup på anden lokalitet Spamfilter (indkommende s) Server med sikker forbindelse Fysisk adgangsbegrænsning til kritisk it-udstyr Nødstrømsanlæg Datakryptering af hensyn til fortrolighed Som understøtter sikkerhedsprotokoller, fx SSL eller SHTTP. Kilde: Danmarks Statistik, Danske virksomheders brug af it Organisatoriske sikkerhedstiltag Hver anden virksomhed har ledelsesgodkendt it-sikkerhedspolitik Figur 6.4 De organisatoriske sikkerhedstiltag er typisk mindre udbredte end de fysiske og teknologiske tiltag. 50 pct. af virksomhederne med internetadgang har en it-sikkerhedspolitik som er godkendt af ledelsen, og næsten lige så mange, 46 pct., har udnævnt en formel it-sikkerhedsansvarlig (figur 6.4). Organisatoriske sikkerhedstiltag i virksomheden Godkendt it-sikkerhedspolitik 50 It-sikkerhedsansvarlig 46 Løbende it-sikkerhedsuddannelse 25 Ajourført beredskabsplan 23 Ajourført it-sikkerhedsvejledning til pc-brugere Pct. af virksomheder med internetadgang Anm. Ved 'ajourført' forstås inden for de seneste to år. Kilde: Danmarks Statistik, Danske virksomheders brug af it Hver fjerde har løbende it-sikkerhedsuddannelse Øget organisatorisk sikkerhedsberedskab 25 pct. af virksomhederne har en løbende it-sikkerhedsuddannelse af medarbejderne. Næsten lige så mange, 23 pct., har en ajourført beredskabsplan og 21 pct. har en ajourført it-sikkerhedsvejledning til pc-brugerne. Også de organisatoriske sikkerhedstiltag er steget i udbredelse. Fx er godkendt it-sikkerhedspolitik steget fra 32 pct. af virksomhederne i 2004 til 50 pct. i 2005, it-sikkerhedsansvarlige fra 33 pct. til 46 pct. og løbende it-sikkerhedsuddannelse fra 16 pct. til 25 pct. i 2005.

6 104 It-sikkerhed 6.4 It-sikkerhed i den offentlige sektor It-sikkerhedsproblemer Internetnedbrud mest udbredte problem Staten mest udsat for Denial of service-angreb samt uautoriseret dataadgang Sabotage er sjælden Tabel 6.4 Mere end halvdelen af myndighederne i stat og kommuner og 8 ud af 10 amter havde inden for det seneste år oplevet nedbrud i internetforbindelsen af genererende eller alvorlig karakter (tabel 6.4). Virusangreb med tab af data eller arbejdstid har samme udbredelse i staten som i amterne, men ligger lidt lavere hos kommunerne. Denial of service-angreb har fundet sted hos mere end hver fjerde statslige myndighed, 4 ud af 10 amter og i under hver femte kommune (Denial of service-angreb er et forsøg på at forstyrre kommunikationen til et netværk ved at fremsende overflødige data). Uautoriseret adgang til systemer og data fandt sted hos 16 pct. i staten, og hos 10 pct. af amterne og kommunerne. Datatab pga. manglende backup var udbredt til omkring hver tiende i staten og kommunerne og hvert femte amt. Endelig blev der spurgt til sabotage (fx mod fysiske it-installationer), it-misbrug af økonomisk karakter (fx bedrageri) og afpresning/trusler rettet mod data eller software. Sabotage har en begrænset udbredelse og de to øvrige sikkerhedsproblemer er næsten ikke synlige blandt myndighederne. Myndigheder der havde været udsat for problemer i forhold til it-sikkerhed I alt Stat Amter Kommuner I alt Under indb. Mindst indb. pct. Nedbrud i internetforbindelse m.m Virusangreb med tab af data/arbejdstid Denial of service-angreb Uautoriseret adgang til systemer og data Datatab pga. manglende backup Sabotage Økonomisk it-misbrug Afpresning/trusler mod data el. software Anm. Spørgsmålet lød: "Har myndigheden været udsat for nogle af følgende problemer inden for det seneste år? Procenterne angiver andelen, hvor problemet blev betegnet som katastrofalt, 'alvorligt' eller 'generende'. Så godt som ingen har været udsat for problemer af 'katastrofal' betydning, hvorfor denne kategori er slået sammen med 'alvorligt'. 1 Denial of service-angreb er et forsøg på at forstyrre kommunikationen til et netværk ved at fremsende overflødige data. Kilde: Danmarks Statistik, Den offentlige sektors brug af it It-sikkerhedsforanstaltninger Firewall og antivirus hos næsten alle Flere bruger spamfiltre Myndighederne giver høj prioritet til it-sikkerhedsforanstaltninger. Firewall og antivirusprogrammer anvendes af praktisk talt alle myndigheder (figur 6.5). Stor udbredelse har også opbevaring af backup på en anden lokalitet end driftsmiljøet samt nødstrømsanlæg. Sidstnævnte foranstaltninger findes hos mere end 8 ud af 10 statslige og kommunale myndigheder og hos alle amter. Blandt alle myndigheder anvendte 83 pct. spamfiltrering i Det er en markant stigning i forhold til 2003, hvor 50 pct. anvendte dette. Også udbredelsen af intrusion detection programmer er steget mærkbart, fra 28 pct. i 2003 til 38 pct. i 2004 (intrusion detection programmer overvåger uautoriseret adgang til netværket eller serveren).

7 It-sikkerhed 105 Figur 6.5 It-sikkerhedsforanstaltninger i den offentlige sektor Firewalls Antivirusprogrammer Opbevaring af backup på anden lokalitet Nødstrømsanlæg Spam-filtre Intrusion detection programmer Kommuner Amter Stat Procent Anm. Intrusion detection programmer overvåger uautoriseret adgang til netværket eller serveren. Kilde: Danmarks Statistik, Den offentlige sektors brug af it Under hver anden myndighed har en ajourført beredskabsplan Figur 6.6 It-sikkerhedspolitik, som er godkendt af ledelsen, findes hos næsten 9 ud af 10 myndigheder, og er dermed det mest udbredte organisatoriske sikkerhedstiltag (figur 6.6). En næsten lige så stor andel af myndighederne har formelt udnævnt en it-sikkerhedsansvarlig. En beredskabsplan, ajourført inden for de seneste to år, har 4 ud af 10 myndigheder. Løbende it-sikkerhedsuddannelse af medarbejdere findes hos mere end hver anden statslige myndighed, hos 4 ud af 10 kommuner og hos hvert femte amt. Organisatoriske sikkerhedstiltag i den offentlige sektor Godkendt it-sikkerhedspolitik Formelt udnævnt itsikkerhedsansvarlig Ajourført beredskabsplan Løbende itsikkerhedsuddannelse Kommuner Amter Stat Procent Kilde: Danmarks Statistik, Den offentlige sektors brug af it 2004.

8 106 It-sikkerhed 6.5 It-sikkerhed i befolkningen It-sikkerhedsproblemer Over halvdelen har oplevet spam Figur 6.7 Det mest udbredte sikkerhedsproblem i befolkningen er tab af information eller tid i forbindelse med computervirus samt modtagelse af spam -mail, som henholdsvis 35 pct. og 55 pct. af internetbrugerne har oplevet. 7 pct. har haft problemer med en diskette/cd-rom inficeret med virus og 3 pct. har haft uberettiget penge-opkrævning. Befolkningens it-sikkerhedsproblemer Pct. af de der har brugt internettet inden for det sidste år Tab af information/tid ifm. virus 1 Svindel med kreditkortbetaling 1 Misbrug af personlige oplysninger Spam (uopfordret mail) 3 Uberettiget pengeopkrævning 7 Diskette/ cd-rom inficeret med virus Kilde: Danmarks Statistik, Befolkningens brug af internet Flere mænd oplever sikkerhedsproblemer Særligt de studerende har oplevet tab af information eller tid Flere mænd end kvinder har haft sikkerhedsproblemer i forbindelse med brug af internet. Dette gælder især for spam og tab af information eller tid. Således har 57 pct. af mændene oplevet spam mod 53 pct. af kvinderne, mens 37 pct. af mændene har oplevet tab af information eller tid mod 34 pct. af kvinderne. De mere detaljerede tal fremgår af afsnit 6.7 'Bilagstabeller'. Opdelt på beskæftigelsesgrupper er det særlig de studerende, med 44 pct., der har oplevet tab af information eller tid. Blandt selvstændige er der højere andele, der har oplevet tab af information eller tid, svindel ved kreditkortbetaling, misbrug af personlige oplysninger, uberettiget pengeopkrævning og diskette/cd-rom inficeret med virus end det samlede antal, der har brugt internettet inden for det sidste år. It-sikkerhedsforanstaltninger En ud af fem har benyttet digital signatur til private formål Blandt de generelle sikkerhedsforanstaltninger har flest brugt hjemmeside med password eller lign. til private formål og undladt at sende fortrolige oplysninger, med henholdsvis 70 pct. og 47 pct. 44 pct. undlader at bruge kreditkort, mens 41 pct. tager backup af vigtige filer. 19 pct. har brugt hjemmesider med digital signatur til private formål. Andelen, der undlader at betale med kreditkort er faldet mærkbart i forhold til 2004, hvor denne andel lå på 51 pct.

9 It-sikkerhed 107 Figur 6.8 Befolkningens it-sikkerhedsforanstaltninger Pct. af de der har brugt internettet inden for den sidste måned Brugt hjemmeside med password el. lign. Brugt hjemmeside med digital signatur Undladt at anvende kreditkort Undladt at sende fortrolige oplysninger Taget backup af vigtige filer Anm. Spørgsmålet der blev stillet brugerne lød: "Har De/du inden for den sidste måned foretaget følgende sikkerhedsforanstaltninger i forbindelse med internetbrug?". Kilde: Danmarks Statistik, Befolkningens brug af internet Mænd bruger flest sikkerhedsforanstaltninger Ni ud af ti har beskyttet internetforbindelsen i hjemmet med antivirusprogram Figur 6.9 Blandt dem, der har brugt internettet inden for den sidste måned, anvender flere mænd end kvinder de forskellige sikkerhedsforanstaltninger. Undtaget er dog undladelse af brug af kreditkort på internettet, hvor fordelingen på mænd og kvinder er på henholdsvis 42 pct. og 46 pct. og undladelse af at sende fortrolige oplysninger med 45 pct. for mænd og 48 pct. for kvinder. I forhold til sikkerhedsforanstaltninger i hjemmet, så angiver 93 pct. af dem med internet i hjemmet, og som har brugt internettet i sidste måned, at de har beskyttet internetforbindelsen med et antivirusprogram. Den tilsvarende andel for anvendelsen af firewall er på 70 pct. 80 pct. angiver, at antivirus og/eller firewall er opdateret/ installeret i sidste måned. Befolkningens it-sikkerhedsforanstaltninger i hjemmet Pct. af de der har brugt internettet inden for den sidste måned Antivirusprogram Firewall Inst./opd. i sidste måned Kilde: Danmarks Statistik, Befolkningens brug af internet Brug af sikkerhedsprodukter og viden om it-sikkerhed Fald i brugen af it-sikkerhedsprodukter I 2005 er der 77 pct. af de, som har pc eller internet derhjemme, der bruger sikkerhedsprodukter. Dette er et mindre fald i forhold til 2004, hvor andelen lå på 83 pct. Der er flere mænd end kvinder, som bruger sikkerhedsprodukter, med henholdsvis 79 pct. og 75 pct.

10 108 It-sikkerhed Viden om it-sikkerhed har betydning for brugen Vejledning om it-sikkerhed Figur 6.10 En vigtig faktor for udbredelse og benyttelse af internettet i hjemmene er it-sikkerhed. Spørgsmålet er her, om befolkningen føler, at det er sikkert at have og bruge, og at de har den viden, de behøver for at kunne beskytte sig mod sikkerhedsproblemer. Der er 21 pct. af de, som har pc eller internet i hjemmet, der ved anskaffelsen er blevet vejledt i, hvordan de installerer antivirusprogrammer. 20 pct. er blevet vejledt i, hvordan de håndterer mistænkelig og 19 pct. i, hvordan der sikres mod uønsket brug. 18 pct. er blevet vejledt i, hvordan der tages backup. Der er 17 pct., som er blevet vejledt i, hvordan de skal rydde op på pc en efter, at den er blevet inficeret med virus. Vejledning om it-sikkerhed ved anskaffelse af it Pct. af de der har pc eller internet i hjemmet Håndtering af mistænkelig Sikring mod uønsket anvendelse Tage backup Installation af virusprogrammer Oprydning efter virusinfektion Kilde: Danmarks Statistik, Befolkningens brug af internet Internationalt perspektiv Dansk it-sikkerhed over gennemsnittet Det store flertal af europæiske virksomheder i alle medlemslande (EU-25) har opdateret deres it-sikkerhedsforanstaltninger inden for de seneste 3 måneder (figur 6.11). Blandt danske virksomheder ligger andelen på 90 pct., hvilket bringer Danmark på en femteplads. Længst fremme ligger Østrig og Sverige med 93 pct., efterfulgt af Finland med 92 pct. og Belgien med 91 pct.

11 It-sikkerhed 109 Figur 6.11 Virksomheder med opdaterede it-sikkerhedsforanstaltninger Østrig Sverige Finland Belgien Danmark Norge Luxembourg Tyskland Holland EU-15 Spanien Slovakiet Italien EU-25 Cypern Island Portugal Irland Tjekkiet Letland Grækenland Slovenien Ungarn Polen Estland Litauen Procent af virksomheder med internetadgang Anm. Mindst én foranstaltning, som er opdateret inden for seneste 3 måneder (inklusive automatisk opdatering af antivirus-programmer). Kilde: Eurostat, februar 2005 ( Islandske data er fra 2003-undersøgelsen. 6 ud af 10 danskere opdaterede antivirusprogram Af de borgere i Danmark, der har brugt internettet i de seneste tre måneder i 2004, havde 60 pct. opdateret et antivirusprogram inden for de sidste tre måneder (figur 6.12). Denne andel overgås kun af Cypern og Island, hvor det var henholdsvis 77 pct. og 62 pct. af borgerne.

12 110 It-sikkerhed Figur 6.12 Borgere der har opdateret antivirusprogram i de seneste 3 måneder Cypern Island Danmark Norge Slovakiet Slovenien Finland Sverige Tyskland Ungarn Portugal Østrig Storbritannien Polen Grækenland Letland Irland Litauen Anm. Opdatering af antivirusprogram er inkl. automatisk opdatering via internet. Kilde: Eurostat, oktober 2005 ( Procent af de som har anvendt internettet inden for de seneste 3 måneder

13 It-sikkerhed Bilagstabeller Tabel 6.5 Sikkerhedsproblemer i forbindelse med brug af internettet inden for det sidste år Tab af information/tid ifm. computervirus Svindel ved kreditkortbetaling Misbrug af personlige oplysninger Spam (uopfordret mail) Uberettiget pengeopkrævning Diskette/cdrom inficeret med virus Andre sikkerhedsproblemer pct. af dem der har brugt internettet inden for det sidste år I alt Køn Mænd Kvinder Alder år år år år Uddannelse Grundskole Gymnasial og erhvervsfaglig uddannelse Videregående uddannelse Uoplyst Beskæftigelse Studerende Arbejder Funktionær Selvstændig Uden for erhverv Landsdel Øst for Storebælt Vest for Storebælt Kilde: Danmarks Statistik, Befolkningens brug af internet 2005.

14 112 It-sikkerhed Tabel 6.6 Sikkerhedsforanstaltninger i forbindelse med brug af internettet Brugt hjem- Brugt meside med hjemmeside password med digital eller lign. signatur Undladt at bruge kreditkort Undladt at sende fortrolige oplysninger Taget backup af vigtige filer Sikkerhedsforanstaltninger i hjemmet Antivirusprogram Firewall Inst./opd. i sidste måned pct. af dem der har brugt internettet inden for den sidste måned I alt Køn Mænd Kvinder Alder år år år år Uddannelse Grundskole Gymnasial og erhvervsfaglig uddannelse Videregående uddannelse Uoplyst Beskæftigelse Studerende Arbejder Funktionær Selvstændig Uden for erhverv Landsdel Øst for Storebælt Vest for Storebælt Kilde: Danmarks Statistik, Befolkningens brug af internet 2005.

15 It-sikkerhed 113 Tabel 6.7 Brug af it-sikkerhedsprodukter og vejledning om it-sikkerhed Bruger sikkerhedsprodukter Bruger ikke sikkerhedsprodukter Håndtering af mistænkelig Sikring mod uønsket brug Backuptagning Installation af antivirusprogrammer Oprydning efter virusinfektion pct. af dem der har pc eller internet i hjemmet I alt Køn Mand Kvinde Alder år år år år Uddannelse Grundskole Gymnasial og erhvervsfaglig uddannelse Videregående uddannelse Uoplyst Beskæftigelse Studerende Arbejder Funktionær Selvstændig Uden for erhverv Landsdel Øst for Storebælt Vest for Storebælt Kilde: Danmarks Statistik, Befolkningens brug af internet 2005.

16

6. It-sikkerhed. 6.1. Introduktion

6. It-sikkerhed. 6.1. Introduktion It-sikkerhed 95 6. It-sikkerhed 6.1. Introduktion It-sikkerhedens betydning Kapitlets indhold Digitale signaturer It-sikkerhed i virksomheder Problemer med sikkerheden i netværk og computersystemer er

Læs mere

4. kvt. 2. kvt. 3. kvt. 2. kvt. 1. kvt.

4. kvt. 2. kvt. 3. kvt. 2. kvt. 1. kvt. It-sikkerhed 53 5. It-sikkerhed Figur 5. Udstedte certifikater til digital signatur.. 8. 6.. Akkumuleret antal 47 3 4 5 6 7 Anm.: Antallet af udstedte digitale signaturer i figuren består af det akkumulerede

Læs mere

6. It-sikkerhed. 6.1. Introduktion. 6.2 Digital signatur

6. It-sikkerhed. 6.1. Introduktion. 6.2 Digital signatur It-sikkerhed 6. It-sikkerhed 6.. Introduktion It-sikkerhedens betydning Kapitlets indhold Digitale signaturer It-sikkerhed i virksomheder It-sikkerhed i den offentlige sektor It-sikkerhed i befolkningen

Læs mere

SERVICEERHVERV. 2003:66 25. november 2003. Befolkningens brug af internet 2. halvår 2003. 1. Indledning

SERVICEERHVERV. 2003:66 25. november 2003. Befolkningens brug af internet 2. halvår 2003. 1. Indledning SERVICEERHVERV 2003:66 25. november 2003 Befolkningens brug af internet 2. halvår 2003 Stadigt flere har adgang til internet. I 2. halvår 2003 er der 81 pct. af befolkningen som har adgang til internettet

Læs mere

SERVICEERHVERV. 2005:30 x 25. maj 2005. Befolkningens brug af internet 2005. 1. Indledning

SERVICEERHVERV. 2005:30 x 25. maj 2005. Befolkningens brug af internet 2005. 1. Indledning SERVICEERHVERV 2005:30 x 25. maj 2005 Befolkningens brug af internet 2005 I 2005 har 79 pct. af befolkningen adgang til internet fra hjemmet. Syv ud af ti har adgang til internettet fra hjemmet via en

Læs mere

SERVICEERHVERV. 2004:27 26. maj 2004. Befolkningens brug af internet 2004. 1. Indledning

SERVICEERHVERV. 2004:27 26. maj 2004. Befolkningens brug af internet 2004. 1. Indledning SERVICEERHVERV 2004:27 26. maj 2004 Befolkningens brug af internet 2004 I 2004 har 83 pct. af befolkningen adgang til internet fra hjem og/eller arbejde. Næsten hver anden har adgang til internettet via

Læs mere

3. Befolkningens brug af it

3. Befolkningens brug af it Befolkningens brug af it 35 3. Befolkningens brug af it 3.1 Introduktion Kapitlets opbygning Befolkningens it-produkter Adgang til pc og internettet Befolkningens brug af internettet Formål med brug af

Læs mere

SERVICEERHVERV. 2004:10 x 25. februar 2004. Befolkningens brug af internet 2003. 1. Indledning

SERVICEERHVERV. 2004:10 x 25. februar 2004. Befolkningens brug af internet 2003. 1. Indledning SERVICEERHVERV 2004:10 x 25. februar 2004 Befolkningens brug af internet 2003 I 2003 har 79 pct. af befolkningen adgang til internet fra hjem og/eller arbejde. Fire ud af ti har adgang til internettet

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 48 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Akutpakken giver særlig indsats til udfaldstruede Særligt jobberedskab

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Svag stigning i indvandreres beskæftigelse fra 211 til 212 Flere mænd holder barsel, men i lidt kortere tid Ugens tendens 16. nye jobannoncer

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 4 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Ny rapport fra Beskæftigelsesministeriet om kvinder og

Læs mere

Analyse 26. marts 2014

Analyse 26. marts 2014 26. marts 2014 Indvandrere fra østeuropæiske EUlande går mindst til læge Af Kristian Thor Jakobsen Som følge af EU udvidelsen har Danmark oplevet en markant stigning i indvandringen af personer fra de

Læs mere

3. Befolkningens brug af it

3. Befolkningens brug af it Befolkningens brug af it 29 3. Befolkningens brug af it 3.1 Introduktion Befolkningens it-produkter Dette kapitel omhandler befolkningens brug af it. I det første afsnit belyses, hvilke itprodukter befolkningen

Læs mere

Virksomheder med e-handel og eksport tjener mest

Virksomheder med e-handel og eksport tjener mest Joachim N. Strikert, konsulent og Thomas M. Klintefelt, chefkosulent jons@di.dk, 3377 4844 - thok@di.dk, 3377 3367 JUNI 217 Virksomheder med e- og eksport tjener mest En ny analyse fra DI Handel viser,

Læs mere

Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget

Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 178 Offentligt Notat Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget Tabel 1 og 2 nedenfor viser den faktiske (effektive) gennemsnitlige

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked U U Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 16 UIndhold:U HUgens analyseuhu Uddannede er længere tid på arbejdsmarkedet HUgens tendensu Byggebeskæftigelsen steg i 1. kvartal 213 Internationalt HUTal om konjunktur

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens analyse Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 4 ud af 1 kvinder på arbejdsmarkedet er på deltid Mere deltid i Danmark end

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 18 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens Tema: har den anden laveste andel af langtidsledige i EU har den

Læs mere

3. Det nye arbejdsmarked

3. Det nye arbejdsmarked 3. Det nye arbejdsmarked 3.1 Sammenfatning 87 3.2. Store brancheforskydninger de seneste 2 år 88 3.3 Stadig mange ufaglærte job i 93 3.1 Sammenfatning Gennem de seneste årtier er der sket markante forandringer

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Langtidsledigheden faldt svagt i april 1 Svagt faldende langtidsledighed

Læs mere

Flere og flere udenlandske lønmodtagere trods faldende beskæftigelse

Flere og flere udenlandske lønmodtagere trods faldende beskæftigelse 24. maj 2013 ANALYSE Af Malene Lauridsen & Karina Ransby Flere og flere udenlandske lønmodtagere trods faldende beskæftigelse Selv om beskæftigelsen generelt er faldet, er der i løbet af det seneste år

Læs mere

Arbejdskraftsmanglen falder i Danmark og flere andre EU-lande

Arbejdskraftsmanglen falder i Danmark og flere andre EU-lande 20-09-2019 Arbejdskraftsmanglen falder i Danmark og flere andre EU-lande En helt ny opgørelse ved indgangen til 3. kvartal 2019, viser at arbejdskraftmanglen i flere EU-lande herunder Danmark i flere brancher

Læs mere

ÆLDRE I TAL Antal Ældre Ældre Sagen Marts 2017

ÆLDRE I TAL Antal Ældre Ældre Sagen Marts 2017 ÆLDRE I TAL 2017 Antal Ældre - 2017 Ældre Sagen Marts 2017 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Tema: Ledigheden udgør 9, pct. af arbejdsstyrken i EU7 Danmark har den 5. laveste ledighed

Læs mere

ca. 12½ pct. danskernes e-handel med varer som andel af det samlede varekøb

ca. 12½ pct. danskernes e-handel med varer som andel af det samlede varekøb E-handlens nøgletal FAKTA Dansk e-handel 2018 142 mia. kr. danskernes samlede e-handel af varer og services 47 mia. kr. svarende til en tredjedel af danskernes e-handel af varer og services, bliver foretaget

Læs mere

Udenlandsk arbejdskraft i Danmark stiger fortsat

Udenlandsk arbejdskraft i Danmark stiger fortsat ØKONOMISK ANALYSE 1. februar 219 Udenlandsk arbejdskraft i Danmark stiger fortsat I Danmark var der 21.314 udenlandske beskæftigede omregnet til fuldtidspersoner i 218. Det er en ny rekord. Antallet steg

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del Svar på Spørgsmål 136 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del Svar på Spørgsmål 136 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09 UUI alm. del Svar på Spørgsmål 136 Offentligt Dato: 12.06.2009 Kontor: ØA Jnr. Sagsbeh.: THH Besvarelse af spørgsmål nr. 136, stillet af Folketingets

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2011

Statistik om udlandspensionister 2011 N O T A T Statistik om udlandspensionister 2011 22. juni 2012 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 2 mia. kroner i 2011.

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 2.8 færre på efterløn i 4. kvartal 211. Færre personer

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Juli 2008 Turismen i Århus Kommune og Østjylland, 2007 I 2007 var der i Århus Kommune og i Østjylland henholdsvis 15 og 53 hoteller o.l. med mindst 40

Læs mere

7. Internationale tabeller

7. Internationale tabeller 7. Internationale tabeller 3 - Internationale tabeller Tabel 7. Skovareal fordelt efter træart Skovareal i alt Løvtræ Nåletræ Blandet skov 000 ha Albanien 030 607 46 78 Belgien 646 3 73 5 Bosnien-Hercegovina

Læs mere

Saldo på betalingsbalancens. løbende poster (% af BNP) Danmark 2002 2,2*) 2,5 4,3 2,4 2010-4,5 5,5 7,4 2,2. Sverige 2002 3,8*) 4,8 5,0 1,9

Saldo på betalingsbalancens. løbende poster (% af BNP) Danmark 2002 2,2*) 2,5 4,3 2,4 2010-4,5 5,5 7,4 2,2. Sverige 2002 3,8*) 4,8 5,0 1,9 Side 37 Tabel 1.1 Økonomiske nøgletal Saldo på statsfinanser (% af BNP) Saldo på betalingsbalancens løbende poster (% af BNP) Arbejdsløshed (% af arbejdsstyrke) Inflation (årlig stigning i forbrugerprisindeks

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3, 1. januar. januar 1 Indhold: Ugens analyse Ugens tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens analyse: Fald i jobomsætningen i 3. kvartal

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 44 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Akutjob målrettet ledige sidst i dagpengeperioden Aftale

Læs mere

Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder

Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder I dag ligger Danmark på en fjerdeplads i EU, når det gælder om at have den højeste andel af den voksne befolkning i beskæftigelse. Ifølge en fremskrivning

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik August 2007 Turismen i Århus Kommune og Århus Amt, 2006 Ultimo juli 2006 var der i Århus Amt 45 hoteller o.l. med mindst 40 faste gæstesenge. Sengekapaciteten

Læs mere

Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked

Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked På overfladen klarer det tyske arbejdsmarked sig fint, men dykker man ned i tallene, tegner der sig et billede af et meget polariseret arbejdsmarked. Der

Læs mere

Julehandlens betydning for detailhandlen

Julehandlens betydning for detailhandlen 18. december 2 Julehandlens betydning for detailhandlen Af Michael Drescher og Søren Kühl Andersen Julehandlen er i fuld gang, og for flere brancher er julehandlen den vigtigste periode i løbet af året.

Læs mere

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015.

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. NOTAT 3. juni 2016 Statistik om udlandspensionister 2015 Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. International Pension, Udbetaling Danmark,

Læs mere

12. Oversigt over tabeller og figurer i publikationen

12. Oversigt over tabeller og figurer i publikationen Tabel- og figuroversigt 205 12. Oversigt over tabeller og figurer i publikationen 1. Indledning Figur 1.1 Den indholdsmæssige ramme for statistik om informationssamfundet 2. It-infrastruktur Tabel 2.1

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema 6. grænsearbejdere i 3. kvartal 11 Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Stigende aktiveringsgrad for dagpengemodtagere

Læs mere

3. Befolkningens brug af it

3. Befolkningens brug af it Befolkningens brug af it 27 3. Befolkningens brug af it 3.1 Introduktion Befolkningens it-produkter Dette kapitel omhandler befolkningens brug af it. I det første afsnit belyses, hvilke itprodukter befolkningen

Læs mere

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU I august var der 25,4 mio. arbejdsløse i EU-27, svarende til en ledighedsprocent på,5 pct. Arbejdsløsheden er højest blandt de lavest uddannede, og det er også

Læs mere

1,2 5,4 2,9 1,4 0,1 0,6 2,3 3,7 5,0 4,3. Østrig. Finland. Kabelmodem mv.

1,2 5,4 2,9 1,4 0,1 0,6 2,3 3,7 5,0 4,3. Østrig. Finland. Kabelmodem mv. Figur 1.1 Udbredelse af hurtige adgangsveje oktober 2003 30 Pr. 0 indbyggere 25 20,3 15 5 0 14,9 7,5 9,7 7,6 6,5 1,,5 3,4 4,4 7, 6,7 5,6 3,4 4,5 5,7 5,1 4,4 2,9 3,0 1,2 5,4 2,9 1,4 0,1 0,6 2,3 3,7 5,0

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik juni 2006 Turismen i Århus Kommune og Århus Amt, 2005 Ultimo juli 2005 var der i Århus Amt 47 hoteller o.l. med mindst 40 faste gæstesenge. Sengekapaciteten

Læs mere

2. Adgangsveje til internettet

2. Adgangsveje til internettet Adgang til internettet 11 2. Adgangsveje til internettet 2.1 Introduktion Informationssamfundets infrastruktur er en af de væsentligste forudsætninger for befolkningens og virksomhedernes muligheder for

Læs mere

Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere

Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere 9. april 2016 Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere Med de nuværende regler kan danskerne se frem til at komme senest på pension, sammenlignet med andre EU-borgere. Det viser den

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2013

Statistik om udlandspensionister 2013 Statistik om udlandspensionister 2013 Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde 2,4 mia. kroner i 2013. I 2013 udbetalte IPOS (International Pension & Social

Læs mere

Analyse 29. januar 2014

Analyse 29. januar 2014 29. januar 2014 Ledighedsunderstøttelse af indvandrere fra nye EU-lande Af Neil Gallagher og Andreas Højbjerre Der har været en diskussion af, hvorvidt indvandrere fra de nye østeuropæiske EU-lande oftere

Læs mere

Notat. Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt. Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget

Notat. Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt. Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt Notat Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget Tabel 1-4 nedenfor viser den lovbestemte pensionsalder i alle

Læs mere

Danmark ligger i den lave ende, hvad angår manglen på arbejdskraft i EU Kontakt Frederik I. Pedersen

Danmark ligger i den lave ende, hvad angår manglen på arbejdskraft i EU Kontakt Frederik I. Pedersen 29. januar 2018 Danmark ligger i den lave ende, hvad angår manglen på arbejdskraft i EU Alle EU-lande, som det har været muligt at måle på, melder om mangel på arbejdskraft. Helt overordnet ligger indikatorerne

Læs mere

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top.

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top. NOTAT Statistik om udlandspensionister 2010 7. juli 2011 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 1,9 mia. kroner i 2010.

Læs mere

LØNFORSKELLE MELLEM KVINDER OG MÆND OVER TID OG DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED

LØNFORSKELLE MELLEM KVINDER OG MÆND OVER TID OG DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED LØNFORSKELLE MELLEM KVINDER OG MÆND OVER TID OG DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED v/ MONA LARSEN, SFI Seminar Hvorfor stadig lønforskel forklaringer på uligeløn, SFI, d. 4. juni 2010 LØNFORSKELLE MELLEM MÆND

Læs mere

FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 2016

FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 2016 Finland Storbritannien EU-28 FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 216 31. maj 216 har et godt digitalt udgangspunkt har et godt digitalt udgangspunkt. Vi har en veludbygget digital infrastruktur (mobilnetværk,

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Østrig Tyskland Luxembourg Malta Danmark Tjekkiet Nederlandene Rumænien Storbritannien Estland Finland Sverige Belgien Ungarn Polen Frankrig Slovenien Litauen Italien Letland Bulgarien Irland Slovakiet

Læs mere

International sammenligning af skat på arbejdsindkomst i 2013

International sammenligning af skat på arbejdsindkomst i 2013 International sammenligning af skat på arbejdsindkomst i 2013 Denne side viser en international sammenligning af skat på arbejdsindkomst. Her vises tal for både gennemsnits- og marginalskatterne for otte

Læs mere

Analyse 1. april 2014

Analyse 1. april 2014 1. april 2014 Mange udenlandske akademikere er overkvalificeret til deres job Af Kristian Thor Jakobsen Analysen ser nærmere på, hvor mange akademikere med forskellig oprindelse der formelt set er overkvalificeret

Læs mere

Analyse 19. marts 2014

Analyse 19. marts 2014 19. marts 2014 Børnepenge til personer, hvor børnene ikke opholder sig i Danmark Af Kristian Thor Jakobsen I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 5, 15. juni 19. juni 9 Indhold: Ugens tema Dansk konkurrenceevne er forbedret, men under pres Ugens tendenser Knap 1.9 personer blev varslet fyret i maj 9 Psykiske lidelser

Læs mere

Er den danske arbejdstid lav?

Er den danske arbejdstid lav? 29. november 2017 2017:17 Er den danske arbejdstid lav? Af Sofie Valentin Weiskopf, Michèle Naur, Michael Drescher og Mathilde Lund Holm Den danske arbejdstid fremstilles ofte som lav i et europæisk perspektiv,

Læs mere

2. Befolkningens brug af it

2. Befolkningens brug af it Befolkningens brug af it 17 2. Befolkningens brug af it Figur 2.1 Befolkningens brug af internettet. 2006 84 80 78 71 58 55 34 Pct. af befolkningen Anm.: Figuren viser 15 udvalgte europæiske lande. De

Læs mere

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 15 Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport Nedgangen i den europæiske bygge- og anlægsaktivitet er bremset op og nu svagt stigende efter

Læs mere

Notat. Udviklingen i de kreative brancher i Danmark

Notat. Udviklingen i de kreative brancher i Danmark Notat Udviklingen i de kreative brancher i Danmark Den overordnede udvikling i de kreative erhverv siden 2003 De kreative erhverv er en bred betegnelse, der dækker over meget forskelligartede brancher;

Læs mere

Analyse 3. april 2014

Analyse 3. april 2014 3. april 2014 Indeksering af børnepenge i forhold til leveomkostningerne i barnets opholdsland Af Kristian Thor Jakobsen På baggrund af en forespørgsel fra Jyllandsposten er der i dette notat regnet på

Læs mere

Østeuropa vil mangle arbejdskraft

Østeuropa vil mangle arbejdskraft 4. april 2014 ARTIKEL Af Louise Jaaks Sletting & Morten Bjørn Hansen Østeuropa vil mangle arbejdskraft Østeuropa står over for et markant fald på 22 pct. af befolkningen i alderen 15-69 år frem mod 2050.

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere

Mere end hver sjette ufaglærte EU-borger er i dag arbejdsløs

Mere end hver sjette ufaglærte EU-borger er i dag arbejdsløs Mere end hver sjette ufaglærte EU-borger er i dag arbejdsløs Ledigheden i EU-7 var i maj måned på næsten 5 mio. svarende til, at ca.,3 pct. af den samlede arbejdsstyrke i EU-7 er arbejdsløse. Arbejdsløsheden

Læs mere

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning Indkomster 2009:2 Indkomstfordelingen 2007 1. Indledning Revision af datagrundlag Revision af metode Begrænsninger i internationale sammenligninger I bestræbelserne på at få skabt et mere dækkende billede

Læs mere

Østeuropæiske indvandrere er i beskæftigelse i næsten lige så høj grad som vesteuropæere

Østeuropæiske indvandrere er i beskæftigelse i næsten lige så høj grad som vesteuropæere 24. april 218 218:7 Østeuropæiske indvandrere er i beskæftigelse i næsten lige så høj grad som vesteuropæere Af Jesper Grunnet-Lauridsen, Thomas Thorsen, Michael Drescher og Elias Stapput Knudsen Siden

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 41 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Antallet af anmeldte arbejdsulykker er faldet Økonomien er svagere i de socialøkonomiske virksomheder Ugens tendens Dansk ØMU-underskud

Læs mere

Danmark ligger lavt på arbejdskraftsmangel i EU selvom udfordringerne falder i flere lande

Danmark ligger lavt på arbejdskraftsmangel i EU selvom udfordringerne falder i flere lande 15. maj 2019 Danmark ligger lavt på arbejdskraftsmangel i EU selvom udfordringerne falder i flere lande En helt ny opgørelse af indikatorer for arbejdskraftmangel i EU ved indgangen til 2. kvartal 2019,

Læs mere

Analyse. Integrationen i Danmark set i et europæisk. 22. september 2015. Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier

Analyse. Integrationen i Danmark set i et europæisk. 22. september 2015. Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier Analyse 22. september 21 Integrationen i Danmark set i et europæisk perspektiv Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier I den seneste tid har der været stor fokus på asyl- og integrationspolitikken

Læs mere

Figur 1 Bruttoerstatningsprocent, bruttoomkostningsprocenter og combined ratio i forsikringsbranchen, 1994-2012

Figur 1 Bruttoerstatningsprocent, bruttoomkostningsprocenter og combined ratio i forsikringsbranchen, 1994-2012 Nordisk Forsikringstidskrift 3/213 Færre skader og et godt finansielt resultat førte til et pænt overskud i de danske skadesforsikringsselskaber 212 Resultatet i de danske skadesforsikringsselskaber blev

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 19 Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i marts 13 Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked 7 ud af 1 arbejdspladser har under 5 ansatte

Læs mere

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere?

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? ANALYSE Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? Resumé Selvom danskerne beundrer iværksætterne i det danske samfund, vælger overraskende få danskere livet som iværksætter. Det viser en ny befolkningsundersøgelse,

Læs mere

Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser

Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser Nye tal fra stat viser, at arbejdsløsheden i EU nu er på ca. 2 mio. personer svarende til, at,7 pct. af arbejdsstyrken i EU står uden job. Alene

Læs mere

De rigeste tjener mere og mere, mens de fattigste halter bagud

De rigeste tjener mere og mere, mens de fattigste halter bagud De rigeste tjener mere og mere, mens de fattigste halter bagud De seneste 30 år er uligheden vokset støt, og de rigeste har haft en indkomstfremgang, der er væsentlig højere end resten af befolkningen.

Læs mere

KLIMA OG ØKONOMI DELER EUROPA I NORD OG SYD

KLIMA OG ØKONOMI DELER EUROPA I NORD OG SYD KLIMA OG ØKONOMI DELER EUROPA I NORD OG SYD Kontakt: Ph.d.-studerende, Karsten Tingleff Vestergaard +45 26 70 52 25 ktv@thinkeuropa.dk RESUME: Markante geografiske skillelinjer gennemløber EU, når det

Læs mere

International lønsammenligning. Arbejdsgiveromkostninger ved beskæftigelse af ingeniører

International lønsammenligning. Arbejdsgiveromkostninger ved beskæftigelse af ingeniører International lønsammenligning Arbejdsgiveromkostninger ved beskæftigelse af ingeniører November 2011 2 Arbejdsgiveromkostninger ved beskæftigelse af ingeniører Resume Internationale sammenligninger af

Læs mere

Bilag 1 TILMELDINGSFORMULARER. Kategori 1: Sikre produkter solgt på internettet. Kvalifikationsspøgsmål

Bilag 1 TILMELDINGSFORMULARER. Kategori 1: Sikre produkter solgt på internettet. Kvalifikationsspøgsmål Bilag 1 TILMELDINGSFORMULARER Kategori 1: Sikre produkter solgt på internettet Kvalifikationsspøgsmål 1. Jeg bekræfter, at min virksomhed er en forretningsenhed med industriel eller kommerciel karakter

Læs mere

Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande 9. juli 213 Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande Af Esben Anton Schultz I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande. Desuden

Læs mere

Viceadm. direktør Kim Graugaard

Viceadm. direktør Kim Graugaard Viceadm. direktør Produktivitet er vejen til vækst 5 Værdiskabelse fordelt efter vækstårsag Gennemsnitlig årligt vækstbidrag, pct. Timeproduktivitet Gns. arbejdstid Beskæftigelse 4 3 2 1 0 1966-1979 1980-1994

Læs mere

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder AF SEKRETARIATSCHEF NIKOLAI KLAUSEN OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Beklædnings- og fodtøjseksport for 32,8 mia. kr.

Læs mere

Udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked

Udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked Dato: 2. marts 219 Udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked Michel Klos Ref.nr.: D19-13416 Udenlandsk arbejdskraft på det danske arbejdsmarked er et emne, der fra tid til anden dukker op på

Læs mere

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger 1 Indledning Det danske velfærdssamfund står over for store udfordringer med en voksende ældrebyrde, stigende sundhedsudgifter,

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 970 97 97 97 97 97 97 977 978 979 980 98 98 98 98 98 98 987 988 989 990 99 99 99 99 99 99 000 00 00 00 00 00 00 007 008 009 00 0 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 79. december 0 DET PRIVATE

Læs mere

Antallet af overførselsmodtagere falder

Antallet af overførselsmodtagere falder Antallet af overførselsmodtagere falder Antallet af overførselsmodtagere var ekskl. personer i støttet beskæftigelse i 212 på ca. 75. fuldtidspersoner svarende til at ca. 21 pct. af de 15-64 årige. Inkl.

Læs mere

Eksporten til Sydeuropa er ligeledes uændret.

Eksporten til Sydeuropa er ligeledes uændret. Priser og produktionstal for oksekød Nr. 04/19-01-19 Axelborg, Axeltorv 3 09 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danmark Slagtning = 8.900 stk. Notering = uændret Der ventes

Læs mere

PGI 2. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1

PGI 2. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1 Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0900 (NLE) 2013/0900 (NLE) EUCO 7/1/18 REV 1 INST 92 POLGEN 23 CO EUR 8 RETSAKTER Vedr.: DET EUROPÆISKE RÅDS AFGØRELSE

Læs mere

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende Danmarks Statistik pegede for nyligt på, at den laveste indkomstgruppe (bund pct.) har oplevet et fald i de reale disponible indkomster de seneste år (fra -1). Det fremgik desuden, at de øvrige indkomstgrupper

Læs mere

Lønindkomst for udenlandsk arbejdskraft

Lønindkomst for udenlandsk arbejdskraft Lønindkomst for udenlandsk arbejdskraft Der er stor forskel i lønindkomsterne mellem udenlandske arbejdere fra vestlige og østlige lande. Ser man på medianindkomsterne, så modtager midlertidige arbejdere

Læs mere

Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 30 år

Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 30 år Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 3 år Arbejdsløsheden blandt de 1-29-årige i Europa vokser fortsat og er nu på 1 pct. Det svarer til, at 9,2 mio. arbejdsløse i EU-27 er under 3 år. Arbejdsløsheden

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Regeringens ungepakke: Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge

Læs mere

Figur 6.1 Har modtaget undervisning i brug af computer det seneste år Studerende Arbejder Funktionær Selvstændig Uden for erhverv I alt

Figur 6.1 Har modtaget undervisning i brug af computer det seneste år Studerende Arbejder Funktionær Selvstændig Uden for erhverv I alt It-kompetencer 61 6. It-kompetencer Figur 6.1 Har modtaget undervisning i brug af computer det seneste år. 4-6 4 Procent 3 35 4 1 17 16 15 1 1 7 7 7 7 8 5 6 7 4 Studerende Arbejder Funktionær Selvstændig

Læs mere

DANSKERNE FORBINDER EU MED ØKONOMISK VELSTAND

DANSKERNE FORBINDER EU MED ØKONOMISK VELSTAND DANSKERNE FORBINDER EU MED ØKONOMISK VELSTAND Kontakt: Projektmedarbejder, Kasper Skaaning +45 33 13 07 30 kontakt@thinkeuropa.dk RESUME Både økonomiske og kulturelle faktorer kan have betydning for folks

Læs mere

Dansk EU-rekord: i job på et kvartal

Dansk EU-rekord: i job på et kvartal Dansk EU-rekord: 66. i job på et kvartal På trods af jobfest på det danske arbejdsmarked de sidste to år, er arbejdsløsheden faldet relativt behersket. Det skyldes, at arbejdsstyrken samtidig vokser kraftigt

Læs mere

Brug for flere digitale investeringer

Brug for flere digitale investeringer Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 FEBRUAR 2017 Brug for flere digitale investeringer Danmark er ved at veksle en plads forrest i det digitale felt til en plads i midterfeltet.

Læs mere

Danske virksomheders brug af it 2006

Danske virksomheders brug af it 2006 Bedes indsendt til Danmarks Statistik senest CVR-nr. Danske virksomheders brug af it 2006 Spørgsmålene skal besvares ud fra virksomhedens it-anvendelse i januar 2006, hvis intet andet fremgår. Generel

Læs mere

3. Virksomhedernes brug af it

3. Virksomhedernes brug af it Virksomhedernes brug af it 1. Virksomhedernes brug af it Figur.1 Udviklingen i virksomheders brug af it 1 Pct. Internetadgang Hjemmeside 97 8 8 Bredbånd Internetkøb 1 It-fjernarbejde 54 Internetsalg E-læring

Læs mere