Hejlsminde Bro- og Bådelaug. Numerisk modellering af strømforhold og vurdering af sedimenttransport.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hejlsminde Bro- og Bådelaug. Numerisk modellering af strømforhold og vurdering af sedimenttransport."

Transkript

1 . Numerisk modellering af strømforhold og vurdering af sedimenttransport. November 2011 Udgivelsesdato : 11. november 2011 Projekt : Udarbejdet : Mette Würtz Nielsen Kontrolleret : Claus Michael Andersen

2 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 3 2 BEREGNINGSGRUNDLAG OG -METODE Opsætning af strømningsmodel (MIKE 21 HD) Domæne Tidsskridt og simuleringsperiode Randbetingelser Generering af net Vind 9 3 KALIBRERING AF MODEL 9 4 RESULTATER FRA STRØMMODELLEN Strømforhold og vurdering af sedimenttransport Vandskiftet gennem kanalen 17 5 KONKLUSION 19 6 REFERENCER 19 7 BILAG Bilag Bilag Bilag 3 24

3 Side 3 1 INDLEDNING I nærværende rapport undersøges strømforholdene i og omkring Hejlsminde Lystbådehavn. Hejlsminde Bro- og Bådelaug planlægger en udvidelse af lystbådehavnen ved Hejlsminde. Herudover ønskes det at uddybe havnen samt den eksisterende sejlrende til - 3,0 meter. Grundet den eksisterende sandtransport i området, er det i øjeblikket nødvendigt at oprense den eksisterende sejlrende jævnligt for at beholde den nuværende vanddybde på 1,7 meter. I forbindelse med havneudvidelsen ønskes det derfor undersøgt, hvorvidt det er muligt at opnå en vedligeholdelsesfri løsning. Placering af Hejlsminde Lystbådehavn ses i Figur 1, og udformningen af havnen fremgår af Figur 2. Figur 1: Placering af Hejlsminde Lystbådehavn.

4 Side 4 Figur 2: Udformning af Hejlsminde Lystbådehavn. Hejlsminde Bro- og Bådelaug har indgivet ansøgning til Kystdirektoratet om den planlagte udvidelse. I det ansøgte projekt indgår etablering af en ny bådebro samt en forlængelse af den nordlige mole og etableringen af en sydlig mole. Kystdirektoratet har truffet beslutning om at det ansøgte projekt var VVM pligtigt. Der ønskes især fokus på beskrivelse af påvirkning på: - strømnings- og sedimentationsforhold i området - vandskiftet til Noret For at vurdere omfanget af ændringer i strømforhold og sedimenttransport i forbindelse med en evt. havneudvidelse og uddybning, er strømforholdene undersøgt ved at opstille en MIKE 21 HD-model fra DHI. Efter en vurdering af sedimenttransportmønsteret i området er der undersøgt 3 forskellige alternativer til den nuværende situation: 1. En ren uddybning af sejlrenden til -3,0 m. 2. En uddybning af sejlrenden samt forlængelse af den nordlige mole 3. En uddybning af sejlrenden samt etablering af barriere mod syd Nærværende undersøgelse og rapport er udført for Hejlsminde Bro- og Bådelaug af Grontmij.

5 Side 5 2 BEREGNINGSGRUNDLAG OG -METODE 2.1 Opsætning af strømningsmodel (MIKE 21 HD) De hydrodynamiske forhold i området omkring Hejlsminde Lystbådehavn bestemmes ved brug af en MIKE21 HD-model (hydrodynamisk modul), som er en todimensional model til beskrivelse af de hydrodynamiske processer. HD-modellen simulerer vandstandsvariation og strømning i modelområdet på baggrund af eksterne kræfter. Nærværende HD-model medregner vindpåvirkning, men ikke bølger. I de følgende afsnit er modellens datagrundlag beskrevet. 2.2 Domæne Det vælges at opsætte en model som dækker en del af Lillebælt, fra syd for Middelfart (mod nord) til syd for Arø (mod syd). Herved kommer Hejlsminde Lystbådehavn og Hejls Nor til at ligge ca. midt i modeldomænet således at randeffekter mv. ikke vil have betydning i dette område. Det bathymetriske datagrundlag, som anvendes i modellen, er primært hentet fra de elektroniske søkort C-MAP. I C-MAP er der dog kun et begrænset antal data til rådighed i området omkring Hejlsminde Lystbådehavn, og slet ingen data i Hejls Nor. Dataene fra C-MAP er derfor suppleret med pejlinger foretaget af Aalborg Havn i August I Figur 3 ses et plot af de pejlede data. Figur 3: Pejlinger af området ved Hejlsminde Lystbådehavn. Det valgte modelområde og bathymetri fremgår af Figur 4, og i Figur 5 ses et udsnit af bathymetrien omkring Hejlsminde Lystbådehavn (eksisterende forhold er vist).

6 Side 6 Nordlig rand Hejlsminde Sydlig rand Figur 4: Dybdeforhold (bathymetri) i det valgte modelområde. Figur 5: Dybdeforhold (bathymetri) omkring Hejlsminde Lystbådehavn (eksisterende forhold).

7 Side Tidsskridt og simuleringsperiode Det beregningsmæssige tidsskridt i MIKE 21 HD-modellen er sat til 1 sekund. Resultaterne (vandstand og strømforhold) lagres med et interval på 15 minutter. Simuleringsperiodens længde for strømberegningen sættes til 2 måneder, jf. afsnit Randbetingelser Modellens randbetingelser er udtrukket fra DHI s model Vandudsigten. DHI har leveret data fra Vandudsigten for vandstand i modelområdet (et 2D felt) i perioden kl. 00:00:00 til kl. 00:00:00. Vandstandsvariationen på hver af de 2 rande vist i Figur 4 er trukket ud i denne periode og påsat som randbetingelse. Det er Grontmij s vurdering, at der med den valgte simuleringsperiode på 2 måneder opnås en passende dækning af normalt forekommende strømsituationer, og der simuleres situationer, hvor der er såvel nord- som sydgående strøm i Lillebælt. Samtidigt er det sikret, at der er modelleret situationer med såvel indad- som udadgående strøm til/fra Hejlsminde Nor. 2.5 Generering af net Modellen opstilles med Flexible Mesh (FM). I Figur 6 ses et eksempel på beregningsnettet i hele domænet. Da stømforholdene ønskes bestemt meget detaljeret i området omkring havnen, er beregningsnettet forfinet her. Et eksempel på beregningsnettet for modellen af de eksisterende forhold er vist i Figur 7.

8 Side 8 Figur 6: Beregningsnet i modelområdet Figur 7: Beregningsnet i området omkring Hejlsminde Lystbådehavn

9 Side Vind Data for vindhastighed og vindretning er modtaget fra DHI og er udtrukket fra modellen StormGeo for samme periode som vandstandsdata. Der er således fuld korrelation mellem de anvendte inputdata for vandstand og vind. Vindfeltet dækker ligeledes hele modelområdet (2D felt). I Figur 8 ses en vindrose dækkende hele simuleringsperioden baseret på data udtrukket fra StormGeo i et punkt ud for Hejlsminde Lystbådehavn. Figur 8: Vindrose for et punkt ud for Hejlsminde Lystbådehavn baseret på data fra StormGeo i perioden til Som vindfriktion benyttes en friktionskoefficient på 1, som er den anbefalede værdi for en vindhastighed i den valgte størrelsesorden, jf. Ref. 1, afsnit KALIBRERING AF MODEL For at verificere at den opstillede HD-model overfører randbetingelserne til modelområdet korrekt, og at de beregnede strømforhold i modelområdet repræsenterer en realistisk situation, kalibreres HD-modellen med dataudtræk fra DHI s datafelt for vandstanden i Lillebælt (Vandudsigten).

10 Side 10 I Figur 10 og Figur 11 ses plots af den modellerede vandstand sammenlignet med vandstanden fra Vandudsigten udtrukket i to punkter i modelområdet med UTMkoordinaterne P1=(E , N ) og P2=(E , N ). Placering af punkterne fremgår af Figur 9. P1 P2 Figur 9: Placering af punkter for dataudtræk af vandstand til kalibrering af HD-model.

11 Side 11 Vandstand - P1 Vandstand fra HD-model Vandstand fra Vandudsigten (DHI) Kote [m] : : : : : : : Dato Figur 10: Sammenligning af vandstand fra HD-modellen og vandstand fra Vandudsigten i punktet P1. Vandstand - P2 Vandstand fra HD-model Vandstand fra Vandudsigten (DHI) Kote [m] : : : : : : : Dato Figur 11: Sammenligning af vandstand fra HD-modellen og vandstand fra Vandudsigten i punktet P2. Forløbet af kurverne stemmer godt overens i begge målepunkter, og det vurderes, at HD-modellen derfor vil danne et realistisk grundlag for vurderingen af ændringer i strømforhold og sedimenttransport.

12 Side 12 4 RESULTATER FRA STRØMMODELLEN Det er valgt at modellere følgende fire forskellige scenarier: 1. Eksisterende forhold 2. Uddybet sejlrende til -3.0 m 3. Uddybet sejlrende til -3.0 m samt ny forlænget nordmole 4. Uddybet sejlrende til -3.0 m samt barriere mod syd I Figur 12 til Figur 15 ses et plot af layout og bathymetri for de fire modellerede scenarier. Figur 12: Layout for eksisterende forhold Figur 13: Layout for uddybet sejlrende til -3.0 m

13 Side 13 Figur 14: Layout for uddybet sejlrende til -3.0 m samt ny forlænget nordmole Figur 15: Layout for uddybet sejlrende til -3.0 m samt barriere mod syd 4.1 Strømforhold og vurdering af sedimenttransport Den generelle strøm i Lillebælt forbi Hejlsminde Bugt er skiftevis nord- og sydgående. I den simulerede 2-måneders periode ( til ) er der perioder med strøm i samme retning på op til 2 dages varighed. I Figur 16 og Figur 17 ses et plot af strømmen i modelområdet for hhv. syd- og nordgående strøm forbi bugten.

14 Side 14 Figur 16: Sydgående strøm i modelområdet Figur 17: Nordgående strøm i modelområdet

15 Side 15 Vandskiftet mellem Hejlsminde Bugt og Hejls Nor er primært styret af tidevandsinducerede vandstrømninger, og er således kun i mindre grad afhængig af den generelle syd- og nordgående strøm forbi Hejlsminde Bugt. Dette betyder, at det i løbet af et døgn skifter mellem ind- og udadgående strøm i kanalen (mellem Noret og bugten) op til flere gange. I oktober 2011 er der taget en sedimentprøve placeret i transportzonen uden for molehovedet. På baggrund af denne sedimentprøve er der foretaget en sigteanalyse til bestemmelse af kornstørrelsen for det sediment, der befinder sig i transportzonen. I Bilag 1 er sigteanalysen vedlagt, og af denne fremgår det, at der er fundet en middelkornstørrelse på d 50 =0,19 mm. På baggrund af den estimerede kornstørrelse er der udført en beregning af, hvor stor en strømhastighed som er nødvendig førend sedimentet suspenderes fra bunden og bringes i transport. Denne beregning er vedlagt i Bilag 2. Af beregningen fremgår, at igangsættelseshastigheden er dybdeafhængig, men at den kan forventes at være omkring 0,15 m/s på lavt vand (ca. 0,5 meters dybde) og 0,2 m/s på lidt dybere vand (ca. 1-3 meters dybde). I Bilag 3 ses plots af strømforholdene i et udsnit nær Hejlsminde Lystbådehavn for de fire beregningsscenarier. For hvert scenario er strømforholdene plottet til fire forskellige tidsskridt, hvor tidsskridt 164 og 3108 i forhold til 79 og 3056 repræsenterer strøm hhv. ud og ind af kanalen. Farveskalaen på figurerne er opdelt således at den indikerer hvornår strømhastigheden er under 0,15 m/s, mellem 0,15 m/s og 0,2 m/s samt over 0,2 m/s. Herved giver figurerne et billede af hvor sedimentet vil bevæge sig, og ligeledes hvor det vil bundfalde efterfølgende. Med baggrund i figurene i Bilag 3 analyseres de forskellige kørsler, hhv. eksisterende, eksisterende+uddybning, uddybning+nordlig mole og endelig uddybning+sydlig barriere. Overordnet set vurderes det på baggrund af kørslerne at være flowet til og fra Noret der er den primære faktor for hvor sedimentet lægger sig i sejlrenden. I den nuværende situation er oprensningsbehovet størst ved knækket i sejlrenden. Dette stemmer godt overens med de simuleringsresultater der er opnået. Forsimplet set trækkes der sediment ned i sejlrenden, og dette ligger og cykler frem og tilbage mellem Noret og sejlrenden afhængigt af retning på strømningen. Når der er udadgående strøm reduceres hastigheden dog til under de 0,2 m/s ca. ved knækket i sejlrenden (jf. bl.a. tidsskridt 3108 for den eksisterende situation), og der vil med tiden ophobes sediment her. Hvis kørslerne for eksisterende forhold sammenlignes med eksisterende+uddybning ses det, at uddybningen har en betydning for hvor i sejlrenden sedimentet lægger sig, men formentligt ikke på det samlede oprensningsbehov. En uddybning af sejlrenden (uden yderligere tiltag) vil føre til at hastighederne ved udadgående strøm tidligere reduceres til under den kritiske værdi på 0,2 m/s med det resultat, at der vil ske sedimentationen i større grad inde nær havnen end det er tilfældet i dag (jf. tidsskridt 3108 for de to kørsler eksisterende forhold og den uddybede sejlrende ). Totalmængden af sedimentation forventes dog at være uændret.

16 Side 16 Ved sammenligning af kørslerne eksisterende+uddybning og uddybning+nordlig mole ses, at en nordlig mole kun i begrænset omfang vil have indvirkning på det samlede oprensningsbehov. Der vil blive fanget noget af den netto sydgående bølgedrevne sedimenttransport, men samtidig vil der komme en øget erosion på siderne af sejlrenden og det vurderes derfor, at der højst opnås en reduktion i det samlede oprensningsbehov i sejlrenden på ca. 10%. Endvidere vil den nordlige mole sandsynligvis resultere i en øget erosion på den sydlige kyst (jf. tidsskridt 3056 for kørslen uddybning+nordlig mole ). Virkningen af en sydlig mole relativt tæt på kanalen på det nuværende lavvandede område er usikker. Der vil blive fanget noget transport ned i sejlrenden ved indadgående strøm til Noret, men der vil fortsat aflejres sand i sejlrenden på dette sted ved udadgående strøm fra Noret. Det er ikke muligt på det foreliggende grundlag, at vurdere hvor stor indvirkning på den samlede tilsanding af havn og sejlrende en sådan sydlig barriere vil have.

17 Side Vandskiftet gennem kanalen Vandskiftet gennem kanalen bestemmes i snittet vist i Figur 18. Snit til bestemmelse af vandskiftet Figur 18: Snit til bestemmelse af vandskiftet gennem kanalen I Figur 19 ses fluxen gennem kanalen i løbet af 24 timer (fra d :00:00). Positive værdier indikerer strømning ud af kanalen, mens negative værdier indikerer strømning ind i Noret.

18 Side 18 Flux gennem kanalen Flux [m 3 /s] Eksist. forhold Uddybet til 3m Uddybet til 3m + mole A2 Uddybet til 3m + barierre Tid [min] Figur 19: Flux gennem kanalen for de fire scenarier Som det fremgår af Figur 19, er der stort set ingen ændringer i gennemstrømningen til kanalen i forbindelse med uddybning og konstruktioner. I nedenstående tabel ses den gennemsnitlige flux over snittet (absolutte værdier) for de 4 tilfælde. Disse værdier dækker hele den simulerede periode, dvs. de 2 måneder. Kørsel Flux over snittet [m 3 /s/snit] Eksisterende Uddybet Uddybet + mole Uddybet + barriere Som det fremgår af tabellen, er den gennemsnitlige gennemstrømning over snittet stort set ens i de fire tilfælde. For den eksisterende model gælder dog, at gennemstrømningen/vandskiftet umiddelbart er en lille smule mindre, men denne forskel er i størrelsesordenen 2% og kan således ligeledes tilskrives interne forskelle i modellerne, f.eks. forskelle i net, modelusikkerhed osv.

19 Side 19 5 KONKLUSION På baggrund af resultatet fra modelleringen kan følgende konkluderes: De modellerede forhold vurderes at stemme godt overens med de virkelige observerede forhold. En uddybning af sejlrenden (uden yderligere tiltag), vil have betydning for hvor i sejlrende sedimentet lægger sig, men formentlig ikke på det samlede oprensningsbehov. Efter en uddybning vil sedimentationen i større grad ske inde nær havnen end det er tilfældet i dag. Sedimentationen i havn og sejlrende synes i høj grad at være styret af ind- og udflow til/fra Hejls Nor. Konstruktion af en nordlig mole vil kun i begrænset omfang have indvirkning på det samlede oprensningsbehov. Herudover vil molen sandsynligvis resultere i en øget erosion af kysten mod syd. Samlet set anbefales det derfor ikke at udfører denne konstruktion, da det ikke kan dokumenteres, at den vil have den ønskede effekt. Virkningen af en sydlig mole relativt tæt ved kanalen på det nuværende lavvandede område er usikker, men vurderes at være begrænset. Det anbefales derfor at starte uden denne konstruktion og efterfølgende genvurdere behovet om f.eks. 5 år. På dette tidspunkt vil der være større erfaring med hvor erosion og sedimentation foregår på dette sted. Vandskiftet til Hejls Nor er tidevandsdrevet og påvirkes hverken af uddybning af havn og sejlrende eller af anlæggelse af moler omkring havnen. Den undersøgte uddybning og anlæg vil således ikke kunne siges at påvirke vandkvaliteten i Hejls Nor. 6 REFERENCER Ref. 1 MIKE 21 & MIKE 3 FLOW MODEL FM. Hydrodynamic and Transport Module. Scientific Documentation.

20 Side 20 7 BILAG 7.1 Bilag 1

21 Side 21

22 Side Bilag 2

23 Side 23

24 Side Bilag 3 Eksisterende forhold:

25 Side 25

26 Side 26 Uddybet sejlrende til -3.0 m:

27 Side 27

28 Side 28 Uddybet sejlrende til -3.0 m samt ny forlænget nordmole:

29 Side 29

30 Side 30 Uddybet sejlrende til -3.0 m samt barriere mod syd:

31 Side 31

Opsætning af MIKE 3 model

Opsætning af MIKE 3 model 11 Kapitel Opsætning af MIKE 3 model I dette kapitel introduceres MIKE 3 modellen for Hjarbæk Fjord, samt data der anvendes i modellen. Desuden præsenteres kalibrering og validering foretaget i bilag G.

Læs mere

Blue Reef. Skov og Naturstyrelsen. Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé. Dansk resumé

Blue Reef. Skov og Naturstyrelsen. Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé. Dansk resumé Blue Reef Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé Skov og Naturstyrelsen Dansk resumé 060707 Agern Allé 5 2970 Hørsholm Blue Reef BLUEREEF Tlf: 4516 9200 Fax: 4516 9292 dhi@dhigroup.com www.dhigroup.com

Læs mere

Stormflodsmodellering vestlig Limfjord

Stormflodsmodellering vestlig Limfjord Stormflodsmodellering vestlig Limfjord Kystdirektoratet Teknisk Note December 2011 INDLEDNING 1 INDLEDNING... 1-1 2 MODELOPSÆTNING... 2-1 2.1 Batymetrier... 2-1 3 MODELLEREDE STORMHÆNDELSER... 3-1 3.1

Læs mere

MIKE 12 modellering af Hjarbæk Fjord

MIKE 12 modellering af Hjarbæk Fjord 1 Kapitel MIKE 12 modellering af Hjarbæk Fjord I følgende kapitel redegøres der for de forudsætninger, der danner grundlag for simuleringer af hydrodynamikken i Hjarbæk Fjord. Der simuleres fire forskellige

Læs mere

Thyborøn Kanal - etablering og opretholdelse af 10 m vanddybde

Thyborøn Kanal - etablering og opretholdelse af 10 m vanddybde Thyborøn Kanal - etablering og opretholdelse af 10 m vanddybde Bilag 2 (Teknisk notat: 13. dec. 2011) Refereres som: Knudsen, S.B., og Ingvardsen, S.M., 2011. Thyborøn kanal etablering og opretholdelse

Læs mere

UDVIDELSE AF HAVNEN I NUUK HYDRAULISK MODELLERING

UDVIDELSE AF HAVNEN I NUUK HYDRAULISK MODELLERING UDVIDELSE AF HAVNEN I NUUK HYDRAULISK MODELLERING UDVIDELSE AF HAVNEN I NUUK MODELLERING Revision 0 Dato 22-09-2013 Udarbejdet af JAN Kontrolleret af JEES Godkendt af Beskrivelse JAN Udvidelse af havnen

Læs mere

Hydraulisk virkning af udviklingsprojekter i Sydhavnen

Hydraulisk virkning af udviklingsprojekter i Sydhavnen Hydraulisk virkning af udviklingsprojekter i Sydhavnen Numerisk modellering By & Havn Rapport Maj 2014 Denne rapport er udarbejdet under DHI s ledelsessystem, som er certificeret af DNV for overensstemmelse

Læs mere

DANMARKS METEOROLOGISKE INSTITUT TEKNISK RAPPORT 01-07. Opsætning og kalibrering af Mike21 til stormflodsvarsling for Limfjorden

DANMARKS METEOROLOGISKE INSTITUT TEKNISK RAPPORT 01-07. Opsætning og kalibrering af Mike21 til stormflodsvarsling for Limfjorden DANMARKS METEOROLOGISKE INSTITUT TEKNISK RAPPORT 01-07 Opsætning og kalibrering af Mike21 til stormflodsvarsling for Limfjorden Jesper Larsen og Jacob Woge Nielsen DMI København 2001 ISSN 0906-897X ISSN

Læs mere

Undersøgelser til: Thyborøn havneudvidelse Dansk kystkonference 2013, Køge

Undersøgelser til: Thyborøn havneudvidelse Dansk kystkonference 2013, Køge Undersøgelser til: Thyborøn havneudvidelse Dansk kystkonference 2013, Køge Sten E. Kristensen (DHI), Peter Sloth (DHI), Niels Arndal (FORCE), Jørn Kjølhede, Knud Aage Lavsen (Thyborøn havn) Interessenter:

Læs mere

VVM for Skærbæk Havn SPREDNINGSSCENARIER

VVM for Skærbæk Havn SPREDNINGSSCENARIER Skærbæk Havn VVM for Skærbæk Havn SPREDNINGSSCENARIER Skærbæk Havn VVM for Skærbæk Havn SPREDNINGSSCENARIER 1 Plot opdateret 2010-05-10 TEB PMJ TEB 0 2010-04-28 SSC PMJ TEB Udgave Betegnelse/Revision Dato

Læs mere

Notat. Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 1 INDLEDNING

Notat. Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 1 INDLEDNING Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 4. juni 2014 Vores reference: 30.5227.51 Udarbejdet

Læs mere

Byggeselskab Mogens de Linde Ringgade Centret Jens Baggesens vej 90A 8200 Århus N Att.: Lasse Lings. 08.oktober 2009

Byggeselskab Mogens de Linde Ringgade Centret Jens Baggesens vej 90A 8200 Århus N Att.: Lasse Lings. 08.oktober 2009 Byggeselskab Mogens de Linde Ringgade Centret Jens Baggesens vej 90A 8200 Århus N Att.: Lasse Lings Vurdering af sedimenttransport og vandudskifting ved opførelse af ny høfde ved indsejling til Øer Havn.

Læs mere

Syd_M016 Hydrografi og sediment_notat

Syd_M016 Hydrografi og sediment_notat Syd_M016 Hydrografi og sediment_notat NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Banedanmark Anlægsudvikling Femern Bælt Danske Jernbanelandanlæg Kontrakt Syd Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk

Læs mere

Havvindmøller i Nissum Bredning Modellering af strømningsforhold, sedimenttransport og kystmorfologi

Havvindmøller i Nissum Bredning Modellering af strømningsforhold, sedimenttransport og kystmorfologi Tillæg til rapport om Havvindmøller i Nissum Bredning Modellering af strømningsforhold, sedimenttransport og kystmorfologi Thomas Ruby Bentzen Torben Larsen DCE Contract Report No. 115 Institut for Byggeri

Læs mere

Nye Kanaler Sluseholmen Etape 2

Nye Kanaler Sluseholmen Etape 2 Nye Kanaler Sluseholmen Etape 2 Numerisk modellering NIRAS Rådgivende Ingeniører Rapport / Teknisk notat December 2016 Denne rapport er udarbejdet under DHI s ledelsessystem, som er certificeret af Bureau

Læs mere

FAXE LADEPLADS MODELRAPPORT

FAXE LADEPLADS MODELRAPPORT Til Faxe Kommune Dokumenttype Modelrapport Dato December 2016 Faxe Ladeplads Strand FAXE LADEPLADS MODELRAPPORT FAXE LADEPLADS MODELRAPPORT Revision 1 Dato 2016-12-16 Udarbejdet af EAB Kontrolleret af

Læs mere

Vurdering af rentabilitet for genåbning af Sønderho Havn

Vurdering af rentabilitet for genåbning af Sønderho Havn Vurdering af rentabilitet for genåbning af Sønderho Havn Hydrografisk modellering og vurdering Del I Foreningen Sønderho Havn Rapport Marts 2008 Vurdering af rentabilitet for genåbning af Sønderho Havn

Læs mere

Referat. 2. Projektdirektør Preben Reinholt, Frederikshavn Havn orienterer om havneudvidelsen.

Referat. 2. Projektdirektør Preben Reinholt, Frederikshavn Havn orienterer om havneudvidelsen. Mødereferat 26. november 2013 Frederikshavn Marina, Fælleshuset 1900 Møde indkaldt af: Bestyrelsen Mødetype: Orienteringsmøde Ansvarlig for udstyr: Referent: Jan Lauridsen Ordstyrer: Deltagere: Hans-Erik

Læs mere

1 Indledning. 2 Metode. Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning.

1 Indledning. 2 Metode. Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning. 12. oktober 2018 Notat Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning Projekt nr.: 227462 Dokument nr.: 1229911198 Version 1 Revision 00 Udarbejdet

Læs mere

Øvre rand ilt. Den målte variation, er antaget at være gældende på randen i en given periode før og efter målingerne er foretaget.

Øvre rand ilt. Den målte variation, er antaget at være gældende på randen i en given periode før og efter målingerne er foretaget. MIKE 11 model til beskrivelse af iltvariation i Østerå Formål Formålet med denne model er at blive i stand til at beskrive den naturlige iltvariation over døgnet i Østerå. Til beskrivelse af denne er der

Læs mere

HEJLSMINDE KYSTBESKYTTELSE

HEJLSMINDE KYSTBESKYTTELSE Kolding Kommune Marts 2017,opdateret 7. april 2017, 5. maj 2017 og 16. maj 2017 HEJLSMINDE KYSTBESKYTTELSE Drifts- og vedligeholdelsesplan PROJEKT Hejlsminde kystbeskyttelse Drifts- og vedligeholdelsesplan

Læs mere

Tangfjernelse på Vesterhave Strand. Numerisk modellering af tangspredning

Tangfjernelse på Vesterhave Strand. Numerisk modellering af tangspredning Tangfjernelse på Vesterhave Strand Numerisk modellering af tangspredning Juni 17 Udarbejdet for Orbicon A/S Ringstedvej 4 Roskilde Tlf. 46 3 3 CVR-nr. 21 26 43 Udarbejdet af TT-Hydraulics ApS Lindholmsvej

Læs mere

Bilag 1. Indholdsfortegnelse. Vurdering af hydrauliske forhold for. Lokalplan 307. Gentofte Kommune. 1 Introduktion

Bilag 1. Indholdsfortegnelse. Vurdering af hydrauliske forhold for. Lokalplan 307. Gentofte Kommune. 1 Introduktion Bilag 1 Gentofte Kommune Vurdering af hydrauliske forhold for Lokalplan 307 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse 1 Introduktion

Læs mere

Mødereferat. Baggrund. Sted og tid: Snekkersten Havn d. 5.2.2014

Mødereferat. Baggrund. Sted og tid: Snekkersten Havn d. 5.2.2014 Mødereferat Sted og tid: Snekkersten Havn d. 5.2.2014 Anledning til mødet: Deltagere: Referent: Erling Skipper Hansen havde indkaldt til mødet for at få klarlagt årsagerne til tangansamlingerne samt for

Læs mere

Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange

Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange Vurdering af Stenbeskyttelse Marts 2005 Udkast 16 marts 2005 Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø Etablering af spunsvæg

Læs mere

Notat. Baggrund. Internt notat om AEM beregninger Nord og Initialer Syd modellen

Notat. Baggrund. Internt notat om AEM beregninger Nord og Initialer Syd modellen Notat Sag BNBO beregninger Projektnr. 04779 Projekt Svendborg Kommune Dato 04-03-07 Emne Internt notat om AEM beregninger Nord og Initialer MAON/DOS Syd modellen Baggrund I forbindelse med beregning af

Læs mere

Fortynding i søer og fjorde

Fortynding i søer og fjorde Fortynding i søer og fjorde Møde i ATV Jord og Grundvand Jordforurening og overfladevand - 27. nov. 2013 Jørgen Krogsgaard Jensen To projekter: Fortynding i søer og fjorde til screening af effekter af

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej.

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej. Silkeborg Kommune Resendalvej - Skitseprojekt Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

VVM-SCREENING AF PROJEKTÆNDRING FOR FREDERIKSHAVN HAVN - SØTERRITORIET

VVM-SCREENING AF PROJEKTÆNDRING FOR FREDERIKSHAVN HAVN - SØTERRITORIET Notat, Me011 Sweco Danmark A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 7220 7207 F +45 7242 8900 www.sweco.dk CVR-nr. 48233511 Frederikshavn Havneudvidelse VVM-screening af projektændring Søterritoriet

Læs mere

Måling af turbulent strømning

Måling af turbulent strømning Måling af turbulent strømning Formål Formålet med at måle hastighedsprofiler og fluktuationer i en turbulent strømning er at opnå et tilstrækkeligt kalibreringsgrundlag til modellering af turbulent strømning

Læs mere

REGPLAN OG TEKN. PLANER FOR E39 ROGFAST VURDERING AF STRØM, VIND OG BØLGEFORHOLD VED NY HAVN PÅ SYDVESTSIDEN AF OPFYLDNING NORD FOR KRÅGØY

REGPLAN OG TEKN. PLANER FOR E39 ROGFAST VURDERING AF STRØM, VIND OG BØLGEFORHOLD VED NY HAVN PÅ SYDVESTSIDEN AF OPFYLDNING NORD FOR KRÅGØY KVITSØY KOMMUNE REGPLAN OG TEKN. PLANER FOR E39 ROGFAST VURDERING AF STRØM, VIND OG BØLGEFORHOLD VED NY HAVN PÅ SYDVESTSIDEN AF OPFYLDNING NORD FOR KRÅGØY ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

Beregning af fortynding i kystzonen ved Kærgård Plantage i forhold til placering af udsivningen

Beregning af fortynding i kystzonen ved Kærgård Plantage i forhold til placering af udsivningen Beregning af fortynding i kystzonen ved Kærgård Plantage i forhold til placering af udsivningen Arbejdsgruppen vedrørende Kærgård Plantage Endelig rapport November 2006 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING...

Læs mere

Vurdering af rentabilitet for genåbning af Sønderho Havn

Vurdering af rentabilitet for genåbning af Sønderho Havn Bilag 7 Vurdering af rentabilitet for genåbning af Sønderho Havn Sedimentologisk modellering og vurdering Foreningen Sønderho Havn Rapport Oktober 2010 Vurdering af rentabilitet for genåbning af Sønderho

Læs mere

Modellering af Sedimentspild ved miljøgodkendelser

Modellering af Sedimentspild ved miljøgodkendelser Modellering af Sedimentspild ved miljøgodkendelser Mike User conference 2018 31/10 2018 Opdrag Klavs er en af vores mest erfarne MIKE sediment modellører, som har deltaget i mange marine projekter. Klavs

Læs mere

Masnedø Havneudvidelse Nærmere vurdering af alternativ placering på baggrund af Vordingborg Havns kommentarer

Masnedø Havneudvidelse Nærmere vurdering af alternativ placering på baggrund af Vordingborg Havns kommentarer Masnedø Havneudvidelse Nærmere vurdering af alternativ placering på baggrund af Vordingborg Havns kommentarer Dato 2016-07-08 Udarb. JH/JJ KS UJ Projekt nr. 16.028 1. Resumé På foranledning af Vordingborg

Læs mere

Notatet vil tage udgangspunkt i et af de mere substantielle bidrag bragt i medierne fra Erik Dannenberg samt flere høringssvar herunder især 4.26.

Notatet vil tage udgangspunkt i et af de mere substantielle bidrag bragt i medierne fra Erik Dannenberg samt flere høringssvar herunder især 4.26. Notat NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Kalundborg Havn NY VESTHAVN Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I Kommentering vedr. oversvømmelser

Læs mere

Påvirkning på vandstanden i Randers by ved tilbageholdelse af vand fra Gudenåen på Haslund Ø

Påvirkning på vandstanden i Randers by ved tilbageholdelse af vand fra Gudenåen på Haslund Ø NOTAT Projekt Haslund Enge Projektnummer 1391200163 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Randers Kommune, Natur & Landbrug Påvirkning på vandstanden i Randers by ved tilbageholdelse af

Læs mere

Dansk Kystkonference 2013

Dansk Kystkonference 2013 Copyright 2013 Grontmij A/S CVR 48233511 Dansk Kystkonference 2013 1 Udvidelse af Hanstholm Havn Helge Gravesen og Anders Helkjær 12. September 2013 Billedetekst Arial Regular 12 pkt Eksisterende havn

Læs mere

Kirke Eskilstrup Vandværk

Kirke Eskilstrup Vandværk Distributionsnettet for rent vand Ebberup supplerende modelberegninger Distributionsnettet for rent vand Ebberup supplerende modelberegninger Udarbejdet af: Kontrolleret af: Ole Holst Andersen Henrik Korsgaard

Læs mere

FAXE LADEPLADS INDLEDENDE VURDE- RINGER HYDRAULIK OG BADESTRAND

FAXE LADEPLADS INDLEDENDE VURDE- RINGER HYDRAULIK OG BADESTRAND Til Faxe Kommune Dokumenttype Baggrundsrapport Dato September 2016 Faxe Ladeplads Strand FAXE LADEPLADS INDLEDENDE VURDE- RINGER HYDRAULIK OG BADESTRAND FAXE LADEPLADS INDLEDENDE VURDERINGER HYDRAULIK

Læs mere

Ansøgning om reguleringsprojekt

Ansøgning om reguleringsprojekt BILAG 3 SKIVE KOMMUNE Ansøgers oplysninger Ansøgning om reguleringsprojekt Navn Skive Kommune, Teknisk Forvaltning Adresse E-mail adresse Projektet Formål I henhold til Lokalplan nr. 267 skal der etableres

Læs mere

Hanne L. Svendsen, Seniorprojektleder, Kyster og Havne

Hanne L. Svendsen, Seniorprojektleder, Kyster og Havne Hanne L. Svendsen, Seniorprojektleder, Kyster og Havne 1 Baggrund Historik Hydrauliske forhold Tilstandsvurdering af kystkonstruktioner Forbedringer af kystbeskyttelsen Anbefalinger 2 Baggrund Vurdering

Læs mere

WEBBASERET BESLUTNINGSSTØTTEVÆRKTØJ TIL VANDFORVALTNINGEN I DANMARK. Oluf Z. Jessen - DHI

WEBBASERET BESLUTNINGSSTØTTEVÆRKTØJ TIL VANDFORVALTNINGEN I DANMARK. Oluf Z. Jessen - DHI WEBBASERET BESLUTNINGSSTØTTEVÆRKTØJ TIL VANDFORVALTNINGEN I DANMARK Oluf Z. Jessen - DHI WEBBASERET BESLUTNINGSSTØTTEVÆRKTØJ TIL VANDFORVALTNINGEN I DANMARK Formål og baggrund Udfordringer og barrierer

Læs mere

Øget vandstand - Ved Thyborøn Havn forventes forøgelsen af 50 års MT- vandstanden at blive i gennemsnit 10 cm.

Øget vandstand - Ved Thyborøn Havn forventes forøgelsen af 50 års MT- vandstanden at blive i gennemsnit 10 cm. Bilag 3 Konsekvens i 2060 ved fortsættelse af nuværende udvikling - ekskl. havspejlsstigning Øget vandstand - I Nissum Bredning og Krik Vig forventes forøgelsen af 50 års MT- vandstanden at blive i gennemsnit

Læs mere

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll)

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll) NATURSTYRELSEN UNDERSIVNING AF DIGER VED SIDINGE ENGE VÅDOMRÅDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF ÅRSAG OG MULIGHED FOR

Læs mere

MODEL RECIPIENTPÅVIRKNING VED FREDERICIAC

MODEL RECIPIENTPÅVIRKNING VED FREDERICIAC 10 1 3 4 6 7 9 10 11 15 14 19 13 47 16 Inderhavn 54 55 58 59 69 50 Slæbested 56 57 68 70 26a 26b 73 74 72 22 24 31 32 18b Fremtidig kanal 33 34 18a 17b 21 20 46 35 71 Nuværende kanal 23 30 29 Pier 52 53

Læs mere

Badested i Svanemøllebugten. Endelig rapport

Badested i Svanemøllebugten. Endelig rapport Badested i Svanemøllebugten Endelig rapport Udført af DHI Institut for Vand og Miljø i samarbejde med Hasløv & Kjærsgaard, Arkitektfirma I/S for Københavns Kommune Oktober 2006 Badested i Svanemøllebugten

Læs mere

DIGE VED USSERØD Å. Fredensborg Kommune. 9. maj 2011. Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af. D: 48105790 M: 24200103 E: jbg@niras.

DIGE VED USSERØD Å. Fredensborg Kommune. 9. maj 2011. Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af. D: 48105790 M: 24200103 E: jbg@niras. Fredensborg Kommune 9. maj 2011 Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af DIGE VED USSERØD Å NIRAS A/S Sortemosevej 2 3450 Allerød CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I T: 4810 4200 F: 4810 4300 E:

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til etablering af et snorklerev i Alssund ved Skivedepotet

Ansøgning om tilladelse til etablering af et snorklerev i Alssund ved Skivedepotet Ansøgning om tilladelse til etablering af et snorklerev i Alssund ved Skivedepotet 1. Indledning, baggrund og formål Sønderborg Kommune og Foreningen Als Stenrev vil anlægge et snorklerev i Alssund ud

Læs mere

HANSTHOLM HAVN. UDVIDELSE BORGERMØDE OM VVM BORGERMØDE OMKRING VVM 28. JUNI 2017

HANSTHOLM HAVN. UDVIDELSE BORGERMØDE OM VVM BORGERMØDE OMKRING VVM 28. JUNI 2017 HANSTHOLM HAVN. UDVIDELSE BORGERMØDE OM VVM HVORFOR UDVIDE? Havnen er 50 år gammel og bygget til datidens fiskeskibe. Siden 1967 er der sket en kraftig udvikling i flåden hen imod større og anderledes

Læs mere

Stormflodsundersøgelse i Limfjorden. Modelgrundlag, kalibrering og følsomhedsanalyse

Stormflodsundersøgelse i Limfjorden. Modelgrundlag, kalibrering og følsomhedsanalyse Stormflodsundersøgelse i Limfjorden Modelgrundlag, kalibrering og følsomhedsanalyse Kystdirektoratet Teknisk Notat Marts 2011 Stormflodsundersøgelse i Limfjorden Marts 2011 Agern Allé 5 2970 Hørsholm Tlf:

Læs mere

Høfde 42: Vurdering af specifik ydelse og hydraulisk ledningsevne i testcellerne TC1, TC2 og TC3

Høfde 42: Vurdering af specifik ydelse og hydraulisk ledningsevne i testcellerne TC1, TC2 og TC3 Høfde 42: Vurdering af specifik ydelse og hydraulisk ledningsevne i testcellerne TC1, TC2 og TC3 Søren Erbs Poulsen Geologisk Institut Aarhus Universitet 2011 Indholdsfortegnelse Sammendrag...2 Indledning...2

Læs mere

Vejledning - sådan udfylder du ansøgningsskemaet

Vejledning - sådan udfylder du ansøgningsskemaet Vejledning - sådan udfylder du ansøgningsskemaet Vejledning til, hvordan du udfylder ansøgningsskema til klaptilladelse. A. Hvorfra ønskes materialet optaget? Sejlrenden til Venø havn B. Hvem er ansøger?

Læs mere

Havvindmøller ved Sprogø

Havvindmøller ved Sprogø Havvindmøller ved Sprogø Kyst- og bundmorfologiske forhold Bidrag til VVM - redegørelse Sund & Bælt Rapport Juli 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE SAMMENFATNING... 1 1 INDLEDNING... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål

Læs mere

Grundvandsmodel for infiltrationsbassin ved Resendalvej

Grundvandsmodel for infiltrationsbassin ved Resendalvej Grundvandsmodel for infiltrationsbassin ved Resendalvej Figur 1 2/7 Modelområde samt beregnet grundvandspotentiale Modelområdet måler 650 x 700 m Der er tale om en kombination af en stationær og en dynamisk

Læs mere

Fanø Kommune. Teknisk projektbeskrivelse. Oprensning af Slagters Lo

Fanø Kommune. Teknisk projektbeskrivelse. Oprensning af Slagters Lo Fanø Kommune Teknisk projektbeskrivelse Oprensning af Slagters Lo Juli 2012 1 Indhold 1 RESUMÉ OG BAGGRUND... 3 2 FORUNDERSØGELSER... 4 2.1 SEMINENTANALYSE... 4 2.2 STRØMNINGSBEREGNINGER... 5 2.3 UDFØRELSESMETODE...

Læs mere

Profil af et vandløb. Formål. Teori

Profil af et vandløb. Formål. Teori Dato Navn Profil af et vandløb Formål At foretage systematiske feltobservationer og målinger omkring en ås dynamik At udarbejde faglige repræsentationsformer, herunder tegne et profiludsnit At måle strømningshastighed

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hydraulisk Modellering. Skov- og Naturstyrelsen Naturgenopretning i Åmosen, Teknisk notat. 1 Baggrund. 2 Hydraulisk Modellering

Indholdsfortegnelse. Hydraulisk Modellering. Skov- og Naturstyrelsen Naturgenopretning i Åmosen, Teknisk notat. 1 Baggrund. 2 Hydraulisk Modellering Skov- og Naturstyrelsen Naturgenopretning i Åmosen, Hydraulisk Modellering Teknisk notat COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kongens Mose. Opdatering af hydrologisk model for Kongens Mose. Teknisk notat, 3. marts 2008

Kongens Mose. Opdatering af hydrologisk model for Kongens Mose. Teknisk notat, 3. marts 2008 S K O V O G N A T U R S T Y R E L S E N M I L J Ø M I N I S T E R I E T Opdatering af hydrologisk model for Teknisk notat, 3. marts 2008 S K O V O G N A T U R S T Y R E L S E N M I L J Ø M I N I S T E

Læs mere

Oversvømmelser i kystområder. Senioringeniør Bo Brahtz Christensen, Kystafdelingen DHI

Oversvømmelser i kystområder. Senioringeniør Bo Brahtz Christensen, Kystafdelingen DHI Oversvømmelser i kystområder Senioringeniør Bo Brahtz Christensen, Kystafdelingen DHI Indhold Ekstremvandstande og oversvømmelser København (Stormen Bodil, betydningen af havspejlsstigning) Den vestlige

Læs mere

Vejdirektoratet VVM-UNDERSØGELSE FOR NY STORSTRØMSBRO Svar på høringssvar fra NST om forholdet til Vandplanerne.

Vejdirektoratet VVM-UNDERSØGELSE FOR NY STORSTRØMSBRO Svar på høringssvar fra NST om forholdet til Vandplanerne. Notat Vejdirektoratet VVM-UNDERSØGELSE FOR NY STORSTRØMSBRO Svar på høringssvar fra NST om forholdet til Vandplanerne. 20. februar 2015 Projekt nr. 214379 Udarbejdet af JAD, LKP, MXJ Kontrolleret af LKR

Læs mere

VINDMØLLER PÅ AVEDØRE HOLME INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Eksisterende vindmøller på Avedøre Holme 2

VINDMØLLER PÅ AVEDØRE HOLME INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Eksisterende vindmøller på Avedøre Holme 2 HOFOR VINDMØLLER PÅ AVEDØRE HOLME ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Eksisterende vindmøller på Avedøre Holme

Læs mere

VVM for demonstrationsvindmøller ved Avedøre Holme. Kystteknisk vurdering

VVM for demonstrationsvindmøller ved Avedøre Holme. Kystteknisk vurdering VVM for demonstrationsvindmøller ved Avedøre Holme Kystteknisk vurdering DONG Energy Rapport Maj 2008 VVM for demonstrationsvindmøller ved Avedøre Holme Maj 2008 Agern Allé 5 2970 Hørsholm Tlf: 4516 9200

Læs mere

Måling og modellering af partikelspredning

Måling og modellering af partikelspredning Måling og modellering af partikelspredning Formålet med partikeltransporten er at bestemme partikelspredningen ud fra målinger i strømrenden, og herefter modellere partikelspredningen i en af projektgruppen

Læs mere

2) Optagningsområde Udløbet af Tryggevælde å. Matr. nr. 54a, Strøby by.

2) Optagningsområde Udløbet af Tryggevælde å. Matr. nr. 54a, Strøby by. Kystdirektoratet Højbovej 1 7620 Lemvig 8. JULI 2016 JOURNALNUMMER 04.11.00-P20-384-07 Ansøgning om tilladelse til optagning af ca. 1000 m3 sand samt sandfodring af 3 strækninger langs kystvejen i Stevns

Læs mere

MIKE 3 modellering af sluseændring

MIKE 3 modellering af sluseændring Kapitel MIKE modellering af sluseændring I dette kapitel undersøges effekten af de tre opstillede scenarier i kapitel 9 med hensyn til saliniteten og strømninger. I udvalgte stationer er der udtaget salinitetsprofiler

Læs mere

Fakse Ladeplads Lystbådehavn. Vurdering af virkningen af udvidelse af Fakse Ladeplads Lystbådehavn

Fakse Ladeplads Lystbådehavn. Vurdering af virkningen af udvidelse af Fakse Ladeplads Lystbådehavn Fakse Ladeplads Lystbådehavn Vurdering af virkningen af udvidelse af Fakse Ladeplads Lystbådehavn Fakse Ladeplads Lystbådehavn A.M.B.A. Teknisk Notat September 2010 Fakse Ladeplads Lystbådehavn Kystteknisk

Læs mere

Badevandsprofil for Fynshav Syd i Sønderborg Kommune

Badevandsprofil for Fynshav Syd i Sønderborg Kommune Badevandsprofil for Fynshav Syd i Sønderborg Kommune Strandens navn Fynshav Syd Adresse Strandnr. A460, Lystbådehavnen Nedergade 9B, 6440 Augustenborg (nr. oplyses ved opkald til 112, alarm) Stationsnummer

Læs mere

Orientering til grundejere forud for fællesmøde 16. januar 2016 omkring kystbeskyttelse ved Nørlev Strand

Orientering til grundejere forud for fællesmøde 16. januar 2016 omkring kystbeskyttelse ved Nørlev Strand Orientering til grundejere forud for fællesmøde 16. januar 2016 omkring kystbeskyttelse ved Nørlev Strand På vejene af Nørlev Strand grundejerforening af 1986 Grundejerforeningen Strandgården Grundejerforeningen

Læs mere

UDKAST. EUC Sjælland. Indhold. 1 Indledning. Skolegade, Haslev Trafikanalyse. 1.1 Baggrund. NOTAT rev december 2017 adp/uvh

UDKAST. EUC Sjælland. Indhold. 1 Indledning. Skolegade, Haslev Trafikanalyse. 1.1 Baggrund. NOTAT rev december 2017 adp/uvh UDKAST EUC Sjælland Skolegade, Haslev Trafikanalyse NOTAT rev. 1 6. december 2017 adp/uvh Indhold 1 Indledning 1.1 Baggrund 1 Indledning... 1 1.1 Baggrund... 1 2 Området... 3 3 Trafikale vurderinger...

Læs mere

NEDSIVNINGSFORHOLD I OMRÅDET OMKRING SKOVBAKKEVEJ, FREDERIKSVÆRK

NEDSIVNINGSFORHOLD I OMRÅDET OMKRING SKOVBAKKEVEJ, FREDERIKSVÆRK April 2012 NEDSIVNINGSFORHOLD I OMRÅDET OMKRING SKOVBAKKEVEJ, FREDERIKSVÆRK PROJEKT Nedsivningsforhold i området omkring Skovbakkevej, Frederiksværk Projekt nr. 207713 Udarbejdet af jku Kontrolleret af

Læs mere

Interaktion mellem projekterne og kystmorfologien. Ida Brøker, Karsten Mangor DHI. april 2007

Interaktion mellem projekterne og kystmorfologien. Ida Brøker, Karsten Mangor DHI. april 2007 Interaktion mellem projekterne og kystmorfologien Ida Brøker, Karsten Mangor DHI april 2007 Bølger Strøm Vandstand Sediment transport Astronomisk tidevand lufttryk vind bølger Dybt vand vind generation

Læs mere

Recipient og afløbssystemer. - et umage par

Recipient og afløbssystemer. - et umage par Recipient og afløbssystemer - et umage par Indhold af indlæg 1. Studie af risiko for samtidighed (ifm. klimatilpasningsprojekt i Aarhus) 2. Indvinding og udledning til vandløb vs. målopfyldelse i vandløb

Læs mere

BILAG 1 - NOTAT SOLRØD VANDVÆRK. 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse. 1.1 Baggrund

BILAG 1 - NOTAT SOLRØD VANDVÆRK. 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse. 1.1 Baggrund BILAG 1 - NOTAT Projekt Solrød Vandværk Kunde Solrød Kommune Notat nr. 1 Dato 2016-05-13 Til Fra Solrød Kommune Rambøll SOLRØD VANDVÆRK Dato2016-05-26 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse 1.1

Læs mere

KLIMATILPASNING - KYSTBESKYTTELSE VED FAXE LADEPLADS

KLIMATILPASNING - KYSTBESKYTTELSE VED FAXE LADEPLADS JULI 2013 FAXE KOMMUNE KLIMATILPASNING - KYSTBESKYTTELSE VED FAXE LADEPLADS SKITSEFORSLAG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JULI 2013

Læs mere

'Per Holmgaard Lyndby By og Bådelaug' Sendt: 15. januar :16 Til:

'Per Holmgaard Lyndby By og Bådelaug' Sendt: 15. januar :16 Til: Thomas Larsen (tla) Fra: 'Per Holmgaard Lyndby By og Bådelaug' Sendt: 15. januar 2017 16:16 Til: $Kystdirektoratet (kdi) Emne: Ansøgning om Bade-bådebro Vedhæftede filer: Badebro

Læs mere

Modellering af stoftransport med GMS MT3DMS

Modellering af stoftransport med GMS MT3DMS Modellering af stoftransport med GMS MT3DMS Formål Formålet med modellering af stoftransport i GMS MT3DMS er, at undersøge modellens evne til at beskrive den målte stoftransport gennem sandkassen ved anvendelse

Læs mere

EKSTERN KVALITETSSIKRING AF FORUNDERSØGELSE AF FREMSKUDT FÆRGEHAVN VED TÅRS

EKSTERN KVALITETSSIKRING AF FORUNDERSØGELSE AF FREMSKUDT FÆRGEHAVN VED TÅRS EKSTERN KVALITETSSIKRING AF FORUNDERSØGELSE AF FREMSKUDT FÆRGEHAVN VED TÅRS TRANSPORT-, BYGNINGS- OG BOLIGMINISTERIET Projektnavn Ekstern KS - Fremskudt færgehavn ved Tårs Projektnr. 1100035573 Modtager

Læs mere

Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111

Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 Miljø og Teknik Svendborg Kommune April 2011 Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 1. Fremtidens permanente havstigning Den globale

Læs mere

Grundejerforeningen Ølsted Nordstrand

Grundejerforeningen Ølsted Nordstrand Grundejerforeningen Ølsted Nordstrand April 2017 ØLSTED NORDSTRAND Ideer til renovering af stranden UDKAST PROJEKT Ølsted Nordstrand, Renovering af strand Ideer til renovering af stranden Grundejerforeningen

Læs mere

Modellering af vandtransport med GMS MODFLOW

Modellering af vandtransport med GMS MODFLOW Modellering af vandtransport med GMS MODFLOW Formål Formålet med opsætning af en model i GMS MODFLOW er at blive i stand til at beskrive vandtransporten gennem et system bestående af 3 sandtyper; baskarpsand,

Læs mere

Masnedø Havneudvidelse Notat Alternativt forslag til havneudvidelse

Masnedø Havneudvidelse Notat Alternativt forslag til havneudvidelse Masnedø Havneudvidelse Notat Alternativt forslag til havneudvidelse 1. Indledning På foranledning af Klitroseparken og andre grundejerforeninger på Ore Strand, har A1 Consult udarbejdet en vurdering af

Læs mere

Fælles Grundvand Fælles Ansvar

Fælles Grundvand Fælles Ansvar Fælles Grundvand Fælles Ansvar 1200 1100 1121 1000 900 895 800 700 600 500 756 568 575 640 637 654 610 605 541 733 696 583 862 533 511 802 743 695705 659 670 645 625 818 804 766 773 782 739 733 732 738

Læs mere

Anvendelse af DK-model til indvindingstilladelser

Anvendelse af DK-model til indvindingstilladelser ATV møde: Onsdag den 16. november 2011, DTU Anvendelse af DK-model til indvindingstilladelser Anker Lajer Højberg Introduktion Kort om DK-model Vurderinger ved indvindingstilladelser Kombination med andre

Læs mere

Tilladelse til etablering af kanaler og kajvæg på Metrogrunden i Københavns Sydhavn i forbindelse med byggemodning

Tilladelse til etablering af kanaler og kajvæg på Metrogrunden i Københavns Sydhavn i forbindelse med byggemodning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Sagsnr.:TS6020103-00127 Dato:21-04-2017 Sagsbehandler: BTS Tilladelse til etablering af kanaler og kajvæg på

Læs mere

Offentlig høring om Kystbeskyttelse

Offentlig høring om Kystbeskyttelse Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 124 Offentligt Offentlig høring om Kystbeskyttelse Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Landstingssalen d. 23. nov. 2016 Erosion og oversvømmelse valg

Læs mere

1 Formål 2. 2 Forudsætninger 3. 3 Status 4. 4 Åbning af skybrudsklapper hvert 3. år 4. 5 Åbning af skybrudsklapper hvert 5. år 6

1 Formål 2. 2 Forudsætninger 3. 3 Status 4. 4 Åbning af skybrudsklapper hvert 3. år 4. 5 Åbning af skybrudsklapper hvert 5. år 6 15. februar 2018 Notat HOFOR A/S & Frederiksberg Forsyning Kalvebod Brygge Skybrudstunnel Analyse af skybrudsklappers betydning for aflastninger Document no: KAL-PD-HYD-GEN-NOT-006 Projekt nr.: 229404

Læs mere

Naturgenopretning af Gyldensteen Strand

Naturgenopretning af Gyldensteen Strand Aage V. Jensen Naturfond Naturgenopretning af Gyldensteen Strand VVM-redegørelse, miljøvurdering og Natura 2000-konsekvensvurdering September 2011 Bilagsrapport B Bilag 2-10. Bilagsfortegnelse bilag 2-10

Læs mere

På vegne af projektejerne, Nordic Design Village A/S, Barsmark Bygade 163, 6200 Aabenraa, CVR-nr , ansøges hermed om følgende:

På vegne af projektejerne, Nordic Design Village A/S, Barsmark Bygade 163, 6200 Aabenraa, CVR-nr , ansøges hermed om følgende: ANSØGNING Sag: Holmstaden, Kolding Emne: Ansøgning om tilladelse til regulering af Kolding Å Dato: 28. maj 2015 Navn: Søren Nielsen, Tegnestuen Mejeriet Anders Lund Jensen, Grontmij På vegne af projektejerne,,

Læs mere

Tørresø, effekt af råstofindvinding Undersøgelse af effekt af råstofindvinding på nærliggende kyststrækning

Tørresø, effekt af råstofindvinding Undersøgelse af effekt af råstofindvinding på nærliggende kyststrækning Tørresø, effekt af råstofindvinding Undersøgelse af effekt af råstofindvinding på nærliggende kyststrækning Ole Askehave Konsulentfirma Teknisk Notat Januar 2007 Tørresø, effekt af råstofindvinding Undersøgelse

Læs mere

Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal i Ydre Nordhavn.

Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal i Ydre Nordhavn. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +4541780482 Fax 7262 6790 chbe@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal

Læs mere

Risikovurdering uden brug af Miljøstyrelsens screeningsværktøj

Risikovurdering uden brug af Miljøstyrelsens screeningsværktøj Risikovurdering uden brug af Miljøstyrelsens screeningsværktøj Vintermøde den 11. marts 2015, Fagsession 4 Sandra Roost, Orbicon A/S Risiko for overfladevand. Efter ændring af jordforureningsloven pr.

Læs mere

Bilag G Klimatilpasning Holstebro - Hydrauliske

Bilag G Klimatilpasning Holstebro - Hydrauliske HOLSTEBRO KOMMUNE Bilag G Klimatilpasning Holstebro - Hydrauliske beregninger og styrestrategi for klimatilpasningsprojekt i Storå ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00

Læs mere

Morfologisk udvikling i Vadehavet Grådybs Tidevandsområde og Skallingen. Projektgruppe: Tove Lisby. Birgit Byskov Kloster.

Morfologisk udvikling i Vadehavet Grådybs Tidevandsområde og Skallingen. Projektgruppe: Tove Lisby. Birgit Byskov Kloster. Projekt Startdato: Juli 2005 Slutdato: Juli 2006 Morfologisk udvikling i Vadehavet Grådybs Tidevandsområde og Skallingen Projektgruppe: Projektansvarlig (PA): Projektleder (PL): Projektmedarbejdere (PM):

Læs mere

Notat FALDFORHOLD OG SKIKKELSE FOR OMLØB VED MØLLEDAMMEN, USSERØD Å 1 INDLEDNING 2 PRINCIP OG FORUDSÆTNINGER

Notat FALDFORHOLD OG SKIKKELSE FOR OMLØB VED MØLLEDAMMEN, USSERØD Å 1 INDLEDNING 2 PRINCIP OG FORUDSÆTNINGER Notat FALDFORHOLD OG SKIKKELSE FOR OMLØB VED MØLLEDAMMEN, USSERØD Å 19. august 2016 Projekt nr. 224960 Udarbejdet af CMR Kontrolleret af ERI/HPE Godkendt af HPE 1 INDLEDNING Der er projekteret et omløb

Læs mere

PERFORMANCE DokumentBrokeren

PERFORMANCE DokumentBrokeren PERFORMANCE DokumentBrokeren Copyright 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Målinger og analyse...1 1.1 Kørsler på Amazon-serveren...1 1.1.1 PDF...1 1.1.2 ODF...2 1.2 Kørsler på PC med 2 kerner og 12 GB RAM...2

Læs mere

KLIMATILPASNING KYSTBESKYTTELSE VED FAXE LADEPLADS SANDEROSION SYD FOR FAXE Å INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1

KLIMATILPASNING KYSTBESKYTTELSE VED FAXE LADEPLADS SANDEROSION SYD FOR FAXE Å INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1 JANUAR 2015 FAXE KOMMUNE KLIMATILPASNING KYSTBESKYTTELSE VED FAXE LADEPLADS ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SANDEROSION SYD FOR FAXE

Læs mere

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 Teknisk Notat Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s Udført for Miljøstyrelsen Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 3. april 2014 DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72

Læs mere

Viborg Spildevand A/S. Beregninger af nødvendigt bassinvolumen for nyt bassin ved Gl. Århusvej

Viborg Spildevand A/S. Beregninger af nødvendigt bassinvolumen for nyt bassin ved Gl. Århusvej Viborg Spildevand A/S Beregninger af nødvendigt bassinvolumen for nyt bassin ved Gl. Århusvej ENERGI VIBORG SPILDEVAND BEREGNINGER AF NØDVENDIGT BASSINVOLUMEN FOR PLANLAGT BASSIN VED GL. ÅRHUSVEJ Rekvirent

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Nymindegab Borgerforening Ib Nielsen Vesterhavsvej 330 6830 Nørre Nebel Kystdirektoratet J.nr. 15/00889-13 Ref. Anni Lassen 19-02-2016 KDI 15/00889 Tilladelse til bypass efter KBL ved Nymindestrømmen,

Læs mere