Skabelon til høringssvar

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skabelon til høringssvar"

Transkript

1 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Via Cc: Anne-Sofie Bang Lassesen, J.nr. BS Taastrup, den 11. juni 2017 LN/SO Skabelon til høringssvar Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Afsender Organisation/Navn og Adresse Dansk Handicap Forbund, Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup Kontaktperson og kontaktoplysninger Susanne Olsen tlf.: Bente Rødsgaard tlf.: Høringssvar fra Dansk Handicap Forbund vedr. bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Generelle bemærkninger Generelt er det Dansk Handicap Forbunds erfaring fra tidligere bygningsreglementer, at funktionskrav frem for målfaste lovkrav på tilgængelighedsområdet notorisk vil forringe anvendeligheden for mennesker med bevægelseshandicap. Vi har medvirket til medtagelse og bevarelse af de nuværende målkrav i de seneste bygningsreglementer, og vi har en alvorlig og begrundet frygt for, at de foreslåede funk- Side 1 (29)

2 tionskrav i hver formålsparagraf i BR18 dels vil medføre en nedprioritering af de nødvendige specifikke krav til udformning af tilgængelighed, og dels vil starte en lavine henimod egentlige funktionskrav som erstatning for de specifikke målkrav, der vil kunne sikre vores muligheder for at kunne færdes og fungere på lige fod til og i det byggede miljø i forhold til alle aspekter af det normale samfundsliv. Konkret har udkastet til BR18 følgende problemer: Brugerne I det nye BR18 anvendes terminologien brugerne, hvor de tidligere bygningsreglementer medtog ordvalget personer med handicap. Fx pg. 15 under A1 om Adgangsforhold: Bygninger, opholdsarealer og parkeringsarealer skal have adgangsforhold, der sikrer, at brugerne ved egen hjælp kan komme frem til og ind i dem og til deres funktioner. Nu står der bare brugerne, hvorfor vi et centralt sted i BR18 anbefaler en fremhævet, klar og tydelig definition af, hvem brugerne er, så alle byggeriets aktører og vi som handicaporganisationer helt konkret vil kunne henvise til et centralt sted i BR18, at terminologierne: brugerne eller for alle inkluderer mennesker med funktionsnedsættelser/mennesker med handicap. En fast definition af brugerne er særdeles påkrævet også jf. principperne i FN s Handicapkonvention om Universelt Design og forebyggelse af direkte og indirekte diskrimination. Certificeringsordning I lighed med certificeringsordningen for brandkrav og ligeså specificeret med tilgængelighed som et særligt emne anbefaler vi for de tilgængelighedsmæssigt komplicerede bygninger medtaget krav om certificerede tilgængelighedsrådgivere i den planlagte certificeringsordning. Dels til redegørelse for byggeriets overordnede tilgængelighedsstrategi, og dels til dokumentation og kontrol af BR s krav til handicaptilgængelighed med tegninger, der understøtter tilgængelighedsstrategien. Herudover skal de medvirke til udarbejdelse af startog sluterklæringer relateret til tilgængelighed i forbindelse med henholdsvis ansøgning om og færdigmelding af byggearbejder. Det er ekstremt vigtigt for vores basale muligheder for at kunne færdes og fungere selvstændigt og på lige fod med andre, at kompetente professionelle med uddannelse på tilgængelighedsområdet varetager denne dokumentation og kontrol af efterlevelse af BR s tilgængelighedskrav. Side 2 (29)

3 På mødet i TBST den 15. maj 2017 blev det oplyst, at en af årsagerne til, at man ændrer bygningsreglementet nu, er begrundet i et ønske om, at det skal være nemmere at finde alternative løsninger, bl.a. at man gerne må udføre handicaptilgængelighed på andre måder, hvis man kan bevise, at løsningen er ligeså god eller bedre. Men der står ikke noget om, hvem der skal vurdere beviserne for, at dette er tilfældet. Samtidigt ved vi, at byggesagsbehandlere og byggeriets øvrige parter (arkitekter, ingeniører, totalentreprenører, håndværkere, m.fl.) ikke er godt nok klædt på til opgaven, jf. SBi s undersøgelse : Bygningsreglementets bestemmelser set i forhold til byggeprocessen. Så denne vurdering foreslås også som en opgave for de certificerede tilgængelighedsrådgivere, ligesom der skal være nogle uddannelseskrav. Vejledningsteksten fjernes SBi s vejledningstekst til de enkelte lovkrav på tilgængelighedsområdet i det nuværende BR har betydet et markant løft, dels af forståelsen for tilgængelighedskravene og dels af den reelt planlagte og udførte handicaptilgængelighed. At fjerne vejledningsteksterne i det nye BR vil derfor være en unødvendig forringelse også i forhold til at vi i eksempelvis de kommunale Handicapråd og i forbindelse med de rigtig mange henvendelser til handicaporganisationerne med tilgængelighedsspørgsmål og sparring, i disse vejledningstekster har haft et kvalificeret og fantastisk godt redskab og henvisningsmulighed til den fælles forståelse og dialog. Vi anbefaler derfor SBi s vejledningsformuleringer indarbejdet i de nye vejledninger til BR18. Tilgængelighed skal være et særligt emne Tilgængelighedskravene skal medtages og behandles i byggetilladelsen og færdiganmeldelsen, og tilgængelighed skal underlægges stikprøvekontrol. BEK nr Tilgængelighedsforanstaltninger i forbindelse med ombygninger i eksisterende byggeri og erhvervsbyggeri til service og administration og Vejledningen til kommunerne om byggesagsbehandling Fjernes denne bekendtgørelse og vejledning? eller Hvor i BR18 står kravet til ombygningsbestemmelserne for offentligt tilgængeligt byggeri og erhvervsbyggeri til service og administration m.v. Side 3 (29)

4 BEK nr og Vejledningen til kommunerne om byggesagsbehandling indeholder bl.a. en meget vigtig bestemmelse om, at kommunalbestyrelsen skal sikre, at der som en del af ombygningen i offentligt tilgængeligt byggeri og erhvervsbyggeri til service og administration altid skal laves mindst én niveaufri indgang i bygningen uanset omkostningerne. Vi anbefaler en bevarelse, da en fjernelse af disse ombygningsbestemmelser i BEK nr af 13. december 2004 om Tilgængelighedsforanstaltninger i forbindelse med ombygninger i eksisterende byggeri og erhvervsbyggeri til service og administration og vejledningen vil være et meget stort tilbageskridt, da de har til hensigt at forbedre tilgængeligheden til det eksisterende byggeri. Jf. vejledningen til kommunerne om byggesagsbehandling har dette krav til ombygninger hidtil sikret installation af elevator, handicapegnet toilet og handicapparkeringspladser i forhold til en procentvis beregning af den aktuelle ombygningspris. Side 4 (29)

5 Tekstnære bemærkninger 5. Følgende typer af byggearbejder skal overholde bygningsreglementet, men kan udføres uden ansøgning om byggetilladelse. 13) Konstruktioner og anlæg, som indeholder brugerbetjente funktioner, såsom IT-standere, betalings- og selvbetjeningsautomater og lignende publikumsrettede servicefunktioner. De ovenfor nævnte eksempler på brugerbetjente funktioner er vigtige for vores muligheder for at kunne færdes og fungere selvstændigt og anbefales medtaget med krav herom i ansøgninger om byggetilladelsen. 13) Konstruktioner og anlæg, som indeholder brugerbetjente funktioner, såsom IT-standere, betalings- og selvbetjeningsautomater og lignende publikumsrettede servicefunktioner kræver ansøgning om byggetilladelse relateret til handicaptilgængelighed. 10. En ansøgning om byggetilladelse skal indeholde: Udover de syv specificerede underpunkter til 10 anbefaler vi tilføjet et punkt med krav til oplysning om og dokumentation af den påtænkte handicaptilgængelighed. Nyt pkt. 4 Oplysning om og dokumentation af den påtænkte tilgængelighed og selvstændige anvendelighed for personer med handicap. 13. Ansøgning om dispensation fra bestemmelser i bygningsreglementet skal fremsendes til kommunalbestyrelsen. Stk. 4. En dispensation er alene gyldig, når det fremgår eksplicit af byggetilladelsen eller på anden måde er meddelt skriftligt til ansøgeren. I forbindelse med BR18 er det vigtigt at skærpe kravene til dispensation fra BR s tilgængelighedskrav, da vi for ofte oplever efterfølgende hovsa-dispensationer, fordi tilgængelighedskravene simpelthen er glemt. Herudover anbefaler vi en vejledning med en klar og utvetydig forklaring på BR s mulighed eller ikke mulighed for dispensation fra BR s tilgængelighedskrav. Og gerne med eksempler, da BR s lovtekst på dette område er finurlig og ikke let forståelig for alle. Side 5 (29)

6 Stk. 4. En dispensation er alene gyldig, herunder på tilgængelighedsområdet, når den på forhånd har været forelagt Handicaprådet, og ansøgning herom på forhånd fremgår eksplicit og skriftligt af byggeansøgningen og senere byggetilladelsen. Stk. 5. For bygningsfredede bygninger og bygninger, som er en del af et fredet fortidsminde, kan der ske lempelser fra bestemmelserne i bilag I til denne bekendtgørelse, såfremt kommunalbestyrelsen vurderer, at bestemmelserne er uforenelige med frednings- og bevaringsværdierne. I forbindelse med BR18 er det vigtigt at skærpe kravene til de historiske og fredede bygninger, da handicaptilgængelighed alt for ofte og stort set per automatik affærdiges alene med begrundelsen, at bygningen er fredet. Stk. 5. For bygningsfredede bygninger og bygninger, som er en del af et fredet fortidsminde, kan der ske lempelser fra bestemmelserne i bilag I til denne bekendtgørelse, såfremt kommunalbestyrelsen i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen samt en certificeret tilgængelighedsrådgiver og Handicaprådet vurderer, at bestemmelserne er uforenelige med frednings- og bevaringsværdierne. 47. Kommunalbestyrelsen skal i 10 pct. af byggesager, hvortil der er meddelt ibrugtagningstilladelse, foretage stikprøvekontrol med dokumentation for overholdelse af bygningsreglementets krav i det færdige byggeri. Ved stikprøvekontrollen skal kommunalbestyrelsen påse, at byggeriet overholder de relevante krav i bygningsreglementet. Stk. 4. Byggesager vedrørende enfamiliehuse, dobbelthuse, rækkehuse og sommerhuse samt byggesager vedrørende garager og carporte, udhuse, hønsehuse, drivhuse, overdækkede terrasser og lignende er ikke omfattet af krav om stikprøvekontrol, jf. stk. 1. Vi anbefaler, at stikprøvekontrollen skal omfatte enfamiliehuse, dobbelthuse og rækkehuse, da det er vigtigt, at tilgængelighedskravene er efterlevet også i disse typer boliger. Det må være en fejl, at dobbelthuse, rækkehuse og lignende her er røget ud af stikprøvekontrollen? Stk. 4. Byggesager vedrørende enfamiliehuse, dobbelthuse, rækkehuse og lignende, er omfattet af krav om stikprøve- Side 6 (29)

7 kontrol, jf. stk. 1. A1.1 Sommerhuse er ikke omfattet af bestemmelserne om adgangsforhold i emne A. Da A1.1 er en ekskluderende/diskriminerende bestemmelse for personer med handicap herunder turister med handicap anbefaler vi som et minimum, at sommerhuse opført med videresalg eller udlejning for øje skal være omfattet af adgangskravene i emne A. A1.1 Sommerhuse opført med videresalg eller udlejning for øje er omfattet af bestemmelserne om adgangsforhold i emne A samt krav om dørbredde i A1.6, litra c. A1.2 Fritliggende enfamiliehuse, der udelukkende anvendes til boligformål, er alene omfattet af krav om dørbredde i A1.6, litra c. Da denne bestemmelse er åbenlyst stærkt ekskluderende/diskriminerende i forhold til muligheder for valg af boliger i de almindelige boligmiljøer og for deltagelse i et normalt socialt liv med familie og venner, anbefaler vi på det stærkeste en tilbageføring af det hidtidige og mangeårige krav til niveaufri adgang til alle yderdøre og til et toilet i adgangsetagen i de fritliggende enfamiliehuse. Se også Dansk Handicap Forbunds tidligere høringssvar vedr. denne uhørte forringelse. A1.2 Fritliggende enfamiliehuse, der udelukkende anvendes til boligformål, er omfattet af adgangskravene og krav om dørbredde i A1.6, litra c. Adgangsforhold frem til bygningen A1.3 Brugerne skal ved egen hjælp kunne komme fra vej frem til alle adgange til bygninger, opholdsarealer og parkeringsarealer på matriklen. Da opgaven for alle er at nedbryde fysiske barrierer og ikke bare overlevere de gamle bestemmelser fra det ene BR til det næste BR, anbefaler vi denne bestemmelse medtaget, også i forhold til nye fritliggende enfamiliehuse og i øvrigt i forhold til alle andre boligtyper, hvis de også mangler denne væsentlige forudsætning Side 7 (29)

8 for barrierefrie adgangsforhold frem til boligerne. Herudover er det vigtigt at sikre en jævn, fast belægning i adgangsveje fra vej/parkering helt frem til indgangsdøre også i enfamiliehuse, da fx løst perlegrus eller skærver fremstår som en effektiv barriere for kørestols- og rollatorbrugere m.fl. Adgangsforhold frem til bygninger og boliger A1.3 Brugerne skal ved egen hjælp kunne komme fra vej frem til alle adgange til bygninger, opholdsarealer og parkeringsarealer på matriklen. Bestemmelsen gælder også for alle former for boliger opført efter BR18. Herunder skal sikres en jævn, fast belægning i adgangsveje fra vej/parkering helt frem til indgangsdøre i bygninger og i alle former for boliger, da fx løst perlegrus eller skærver fremstår som en effektiv barriere for kørestolsbrugere, rollatorbrugere m.fl. A1.4 For grundens adgangsarealer skal følgende være opfyldt: Pkt. C Niveauforskelle i adgangsarealet skal udlignes i terræn eller ved rampe, der kan suppleres med trin med en stigning på højst 0,15 m og en grund på mindst 0,3 m. For hver ende af rampen skal der være en vandret plads på mindst 1,3 x 1,3 m. Vi foreslår tilføjet et krav til trapper, der ligger uden for fx op ad en bygnings mur. Pkt. C Niveauforskelle i adgangsarealet skal udlignes i terræn eller ved rampe, der kan suppleres med trin med en stigning på højst 0,15 m og en grund på mindst 0,3 m. For hver ende af rampen skal der være en vandret plads på mindst 1,3 x 1,3 m. Bestemmelserne omfatter også de ramper suppleret med trin, som ligger uden for bygningen, og/eller som ligger op ad en bygnings ydermur (trapper i det fri). Tringrund anbefales med en minimumsdybde på 32 cm. A1.4 For grundens adgangsarealer skal følgende være opfyldt: Side 8 (29)

9 Pkt. a f Er det tidligere BR-krav om griberigtige håndlister ved trapper og ramper fjernet det er forhåbentligt kun glemt? Da det er vigtigt for rigtig mange gangbesværede og ældre anbefaler vi det genindført/husket. Herudover er håndlister i andre lande anerkendt som et sikkerhedsspørgsmål. Nyt pkt. d Alle trapper og ramper skal af tilgængeligheds- og sikkerhedsgrunde forsynes med griberigtige håndlister med en diameter på ca. 40 mm og i en højde af mm m.v. Adgangsforhold ved bygningen A1.6 Ved alle adgange til bygninger skal det sikres, at brugerne ved egen hjælp kan komme ind i bygningen, pkt. a f. For forståelsens skyld foreslår vi begreberne adskilt i adgangsforhold og indgangsforhold. Herudover anbefaler vi tilføjet et ny punkt efter pkt. A1.6, litra c om at yderdøre i offentligt tilgængeligt byggeri og erhvervsbyggeri til service og administration skal have en fri passagebredde på mindst 0,87 m. A1.6 Ved alle indgange til bygninger skal det sikres, at brugerne ved egen hjælp kan komme ind i bygningen, pkt. a g. Nyt pkt. Yderdøre i offentligt tilgængeligt byggeri og erhvervsbyggeri til service og administration skal have en fri passagebredde på mindst 0,87 m. Åbner døren imod personen, skal der være mindst 50 cm ved siden af døren modsat hængselsiden. A 1.7 Bestemmelsen gælder også for døre ved flugtveje i stueetagen, have-, altan- og terrassedøre samt døre til fælles tagterrasser, hvortil der er adgang fra elevator eller lignende. Side 9 (29)

10 Her står der ikke noget om, at altandøre i boliger skal være niveaufri. Det var med i tidligere BR og skal med igen. A1.7 Bestemmelsen gælder også for døre ved flugtveje i stueetagen, have-, altan- og terrassedøre på alle etager og i alle former for byggeri, herunder boliger samt døre til fælles tagterrasser, hvortil der er adgang fra elevator eller lignende. Fælles adgangsveje i bygningen A1.9 Brugerne skal ved egen hjælp kunne komme fra det fri eller via fælles adgangsveje i bygningen og frem til bygningens funktioner. Det er vigtigt at få defineret præcist, hvad man mener med begreber som ved egen hjælp og uhindret adgang. Igen mangler en klar definition af uhindret adgang for hvem? A1.9 Alle mennesker skal uanset funktionsnedsættelser ved egen hjælp kunne komme fra det fri eller via fælles adgangsveje i bygningen og frem til alle bygningens funktioner. A1.10 Fælles adgangsveje a. Der er direkte og uhindret adgang til elevatorer. Samme problem og anbefaling om en definition på uhindret adgang som ovenfor, samt medtagelse af dørautomatik på indgangsdøre og elevatordøre som en nødvendig del af uhindret adgang. A1.10 Alle mennesker skal uanset funktionsnedsættelser ved egen hjælp kunne komme fra det fri eller via fælles adgangsveje i bygningen og frem til alle bygningens funktioner. Herunder er bl.a. dørautomatik på indgangsdøre og elevatordøre en nødvendig del af uhindret adgang. A1.10 c. De er markeret ved forskellige materialer, farver eller belysning. Eventuelle niveauspring og højdeforskelle skal udlignes med ramper. Ramper må ikke udføres med en større hældning end Side 10 (29)

11 1:20 (5 cm pr. m), og der skal være en vandret plads på mindst 1,30 m x 1,30 m for hver ende af rampen. Ramper, der udligner højdeforskelle på mere end 0,60 m, skal desuden forsynes med en vandret repos for hver 0,60 m stigning. Ramper skal forsynes med håndlister. Ved ramper med en hældning på 1:25 (4 cm pr. m) eller mindre kan håndlister udelades. Her er det tidligere krav til håndlister for ramper medtaget/husket og også den fine formulering om, hvornår håndlister kan udelades ved rampestigning på 1:25. Vi anbefaler en tekstgennemgang for genindsættelse af kravet til håndlister i alle relevante dele af hele udkastet. Håndlister A1.15 Gange, trapper og ramper i fælles adgangsveje, hvor der ikke er opsat værn, skal forsynes med håndlister, der er nemme at gribe om og holde fast i. Håndlister skal føres ubrudt forbi repos og afsluttes vandret. Af flere årsager såsom tilgængelighed og sikkerhed (forebyggelse af fald, forholdene under en evakuering m.v.) er det vigtigt at præcisere kravet til håndlister. Herudover kan værn ikke bruges som en håndliste, hvorfor vi anbefaler sætningen: hvor der ikke er opsat værn slettet. A1.15 Gange, trapper og ramper i fælles adgangsveje skal uanset om der er opsat værn i begge sider i en højde af mm forsynes med sammenhængende og griberigtige runde eller elipseformede håndlister med en diameter på 45 mm og placeret, så der er en fri afstand på mindst 40 mm til en tilstødende væg eller anden forhindring. Håndlister skal føres ubrudt forbi repos og mellemrepos og afsluttes med en vandret forlængelse på mindst 300 mm efter hvert løbs første og sidste forkant. Information A1.16 I offentligt tilgængelige bygninger med en borgerrettet servicefunktion skal væsentlig information om orientering i og brug af bygningen være letlæselig og letforståelig. Bestemmelsen gælder for information ved indgangen til bygnin- Side 11 (29)

12 gen samt i forbindelse med orientering ved væsentlige funktioner i bygningen som wc-rum, handicaptoiletter, elevatorer, trapper, fordelingsveje m.v. Information skal også omfatte en præcisering af højde- og designforhold, så den kan tilegnes fra såvel stående som siddende stilling, i.e. kørestolsbrugere, børn m.fl. (Fx kan et skråtstillet display over kørestolsbrugeres skulderhøjde ikke læses af kørestolsbrugere.) A1.16 I offentligt tilgængelige bygninger med en borgerrettet servicefunktion skal væsentlig information om orientering i og brug af bygningen være letlæselig og letforståelig og være anbragt i en højde og have en udformning, der kan tilegnes fra såvel stående som siddende stilling, i.e. kørestolsbrugere, børn m.fl. Bestemmelsen gælder for information ved indgangen til bygningen samt i forbindelse med orientering ved væsentlige funktioner i bygningen som wc-rum, handicaptoiletter, elevatorer, trapper, fordelingsveje m.v. B Affaldssystemer B1 Ved bebyggelse skal der etableres affaldssystemer, der sikrer mulighed for, at håndtering, sortering, opbevaring, bortskaffelse og transport af affald kan ske forsvarligt. Affaldssystemer skal udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt og med størst mulig hensyntagen til genbrugsfremmende foranstaltninger. BR18 skal sikre, at affaldssystemerne er tilgængelige og anvendelige for personer med handicap. B1 Ved bebyggelse skal der etableres affaldssystemer, der sikrer mulighed for, at håndtering, sortering, opbevaring, bortskaffelse og transport af affald kan ske forsvarligt. Affaldssystemer skal udføres sikkerheds-, sundheds- og tilgængelighedsmæssigt forsvarligt og med størst mulig hensyntagen til genbrugsfremmende foranstaltninger. B1.2 Affaldssystemerne skal indrettes, så det er muligt for brugerne at benytte dem ved egen hjælp. Der henvises til emne E og emne Side 12 (29)

13 S1.6. Indkastningshøjden anbefales medtaget og præciseret, så affaldssystemerne vil kunne anvendes fra såvel stående som siddende stilling af hensyn til kørestolsbrugere m.fl. B1.2 Affaldssystemerne skal indrettes, så det er muligt for brugerne, herunder personer med funktionsnedsættelser at benytte dem ved egen hjælp. Der henvises til emne E og emne S1.6. D Brand Sikkerhed ved brand D1 Bygninger skal have en tilfredsstillende sikkerhed for personer i tilfælde af brand og acceptable forhold for redning af dyr i bygninger med erhvervsmæssigt dyrehold. Brandsikkerheden i en bygning skal opretholdes i hele bygningens levetid. Udover acceptable forhold for redning af dyr skal BR18 sikre så optimale forhold som overhovedet muligt for personer med alle former for funktionsnedsættelser. D1 Bygninger skal have en tilfredsstillende sikkerhed for personer herunder personer med alle former for funktionsnedsættelser i tilfælde af brand og acceptable forhold for redning af dyr i bygninger med erhvervsmæssigt dyrehold. Brandsikkerheden i en bygning skal opretholdes i hele bygningens levetid. D1 b. at der kan ske en sikker evakuering af personer i og ved bygningen. BR18 skal stille krav til en sikker og faglig kompetent evakuering også af personer med handicap, bl.a. ved hjælp af redningselevatorer samt grej som løftestole og bårer m.v. b. at der kan ske en sikker evakuering af personer i og ved bygningen, herunder også af personer med alle former for funktionsnedsættelser, bl.a. ved hjælp af redningselevatorer samt umiddelbart og let tilgængeligt grej såsom løftestole og bårer m.v. Side 13 (29)

14 D1 e. at det sikres, at redningsberedskabet har forsvarlig mulighed for afsøgning og redning af personer og mulighed for at gennemføre det slukningsarbejde, som er nødvendig for afsøgning, redning og begrænsning af brandspredning. BR18 skal sikre forsvarlig mulighed for redning også af personer med alle former for funktionsnedsættelser. e. at det sikres, at redningsberedskabet har forsvarlig strategi og mulighed for afsøgning og redning af personer, herunder personer med alle former for funktionsnedsættelser og mulighed for at gennemføre det slukningsarbejde, som er nødvendig for afsøgning, redning og begrænsning af brandspredning. D1.3 Anvendelseskategorien skal bestemmes ud fra personers mulighed for selv at evakuere bygningen. Fastlæggelse af anvendelseskategorien for et bygningsafsnit skal ske i overensstemmelse med tabel 1. Det er vigtigt at BR18 medtager det aspekt, at personer med handicap befinder sig midlertidigt eller permanent i alle former for bygninger, og som dermed ikke passer til den udstukne ramme om selv at kunne evakuere sig fra bygningen. D1.3 Anvendelseskategorien skal bestemmes ud fra personers mulighed for selv at evakuere bygningen. Herunder skal medtages aspektet, at personer med funktionsnedsættelser befinder sig midlertidigt eller permanent i alle former for bygninger, og dermed vil der evt. altid kunne være personer til stede i bygningen, som ikke selv vil kunne evakuere sig. Fastlæggelse af anvendelseskategorien for et bygningsafsnit skal ske i overensstemmelse med tabel 1. Brandtekniske installationer D1.10 f. at personerne i og ved bygningen kan overskue flugtveje, og at de har mulighed for at orientere sig i forbindelse med evakuering. BR18 skal sikre, at også personer med funktionsnedsættelser kan overskue og orientere sig i forbindelse med flugtveje og ikke mindst sikre, at alle flugtveje reelt vil kunne anvendes selvstændigt af personer med funktionsnedsættelser, herunder af personer Side 14 (29)

15 med bevægelseshandicap såsom gangbesværede, kørestols- og rollatorbrugere m.fl. D1.10 f. at personerne i og ved bygningen kan overskue flugtveje, og at de har mulighed for at orientere sig i forbindelse med evakuering. Herunder skal det sikres, at alle flugtveje er niveaufrie og reelt vil kunne anvendes af personer med funktionsnedsættelser, herunder af personer med bevægelseshandicap såsom gangbesværede, kørestols- og rollatorbrugere m.fl. E Brugerbetjente anlæg Selvbetjenings- og brugerbetjente anlæg E1 Brugerbetjente anlæg, herunder indkast til affaldssystemer, ITstandere, betalings- og selvbetjeningsautomater og lignende anlæg med offentligt tilgængelige servicefunktioner, skal opsættes, så brugerne kan betjene dem ved egen hjælp. E1.1 Kravet anses som opfyldt, når det brugerbetjente anlæg er projekteret og installeret således, at: a. Adgangsarealet frem til anlægget er mindst 1,30 m bredt og niveauforskelle i dette areal er udlignet. b. Anlægget er placeret i en højde, så det kan benyttes af brugerne ved egen hjælp eller ved, at det kan hæves og sænkes. I lighed med kravene i tidligere BR skal også kørestolsbrugere varetages bl.a. i forhold til betjenings-, læsnings-, kort- og indkastningshøjde. Alternativt en klar definition af brugerne, som også varetager denne målgruppes behov. b. Anlægget er placeret i en højde og har en udformning, så det kan benyttes fra såvel stående som siddende stilling (kørestolsbrugere) ved egen hjælp bl.a. i forhold til betjenings-, læsnings-, kort- og indkastningshøjde. Porttelefoner og tilkaldeanlæg E2 Porttelefoner og tilkaldeanlæg skal have en sådan udformning og placeres i bygningen, så det sikres, at brugerne ved egen hjælp kan betjene anlægget. Side 15 (29)

16 E2.1 Kravet anses som opfyldt, når: a. Det auditivt og visuelt er angivet, at anlægget er aktiveret, og at forbindelse til modtageren er etableret. b. 5-tallet i betjeningspanelet er markeret med taktil identifikation. BR18 skal varetage at også kørestolsbrugere vil kunne bruge porttelefoner og tilkaldeanlæg. Vi anbefaler tilføjelse af pkt. c. E2.1 Kravet anses som opfyldt, når: a. Det auditivt og visuelt er angivet, at anlægget er aktiveret, og at forbindelse til modtageren er etableret. b. 5-tallet i betjeningspanelet er markeret med taktil identifikation. c. Har adgangs- og passagebredde på min mm og er placeret i en højde af mm og i en afstand af 500 mm fra hjørner/lodrette forhindringer. H Bygningers indretning H1 Bygninger skal projekteres og udføres, så der under hensyn til deres anvendelse opnås tilfredsstillende forhold med hensyn til sikkerhed, sundhed, funktionalitet og anvendelse for alle samt under hensyn til rengøring og vedligeholdelse. Det er vigtigt her at medtage tilgængelighed, helst handicaptilgængelighed. H1 Bygninger skal projekteres og udføres, så der under hensyn til deres anvendelse opnås tilfredsstillende forhold med hensyn til sikkerhed, sundhed, tilgængelighed, funktionalitet og anvendelse for alle samt under hensyn til rengøring og vedligeholdelse. H1.1 Ved ombygning kan kommunalbestyrelsen på bygherrens foranledning skønne, at der kan ske lempelser til bestemmelserne i emne H, såfremt ombygningsarbejdet ikke kan udføres uden indgribende ændringer i bebyggelsen. Indgribende ændringer anbefales afklaret og klart defineret for Side 16 (29)

17 at forebygge de mange skøn og fortolkninger af begrebet; så fx en nødvendig rampe ikke kan give årsag til fortolkninger i kommunerne. BEK nr og Vejledningen til kommunerne om byggesagsbehandling af tilgængelighedsbestemmelser anviser, hvad indgribende ændringer er og ikke er. Vi anbefaler derfor vejledningens anvisninger på dette område medtaget i BR18. Medtage den relevante tekst til afklaring og klar definition af indgribende ændringer og væsentlige ændringer fra BEK nr og i Vejledningen til kommunerne om byggesagsbehandling af tilgængelighedsbestemmelser. H1.2 Sommerhuse er ikke omfattet af bestemmelserne i emne H. Sommerhuse med videresalg eller udlejning for øje anbefales omfattet af emne H. H1.2 Sommerhuse med videresalg eller udlejning for øje er omfattet af emne H. H1.5 Kollegie-, ungdoms- og institutionsboliger og lignende kan indrettes med flere værelser, hvor flere beboere er fælles om køkken-, bade- og wc-faciliteter. Indretning af de fælles faciliteter skal ske under hensyn til antallet af beboere i boligen. Udover antallet af beboere skal der tages hensyn til mennesker med funktionsnedsættelser i kollegie-, ungdoms- og institutionsboliger, da de skal have egne handicaptilgængelige toilet- og badeforhold. H1.5 Kollegie-, og ungdoms- og institutionsboliger og lignende kan f.eks. indrettes med flere værelser, hvor flere beboere er fælles om køkken-, bade- og wc-faciliteter. Indretning af de fælles faciliteter skal ske under hensyn til antallet og til personer med funktionsnedsættelser i boligen. Emne/ tekst: H1.6 I køkkener skal der være plads til, at køkkenarbejde kan foregå på en hensigtsmæssig og betryggende måde. Kravet kan opfyldes ved, at: Side 17 (29)

18 a. Der ud for arbejdspladser og opbevaringspladser er en fri afstand på mindst 1,10 m. b. I rum med skråt loft kan kravet opfyldes med en fri højde på mindst 2,10 m ved forkant ad arbejdspladser og opbevaringspladser. Et afstandskrav på kun 1,10 m varetager ikke kørestolsbrugeres pladsbehov, hvorfor vi foreslår målet ændret. H1.6 a. Der ud for arbejdspladser og opbevaringspladser er en fri afstand på mindst 1,30 m. H1.8 I etageboliger, boliger i rækkehuse og dobbelthuse m.v. skal der indrettes mindst ét wc-rum i adgangsetagen, der har en hensigtsmæssig størrelse og indretning, således at der sikres tilstrækkelig fri afstand foran håndvask og wc. Wc-rum skal have håndvask. Emne H1.8 kan tolkes, som om at det fx i etageboliger vil være ok kun at indrette ét wc-rum af denne type i etagebyggeriets adgangsetage? Det skal derfor klart fremgå, at der i alle boliger i et etageboligbyggeri uanset hvilken etage boligen befinder sig på skal indrettes denne type toilet og altså ikke kun på adgangsetagen. Hvis det er tolkes som et krav kun i adgangsetagen/stueetagen, vil det betyde, at mennesker med bevægelseshandicap kun kan bo i stueetagen. Det skal være langt mere konkret, så det ikke kan fortolkes forskelligt fra kommune til kommune. Herudover anbefaler vi på det stærkeste, at det tidligere krav til adgang til et toilet i adgangsetagen i enfamiliehuse genindføres. H1.8 I enfamiliehuse, boliger i rækkehuse og dobbelthuse m.v. skal der indrettes mindst ét wc-rum i adgangsetagen, der har en hensigtsmæssig størrelse og indretning, således at der sikres tilstrækkelig fri afstand foran håndvask og wc. Wc-rum skal have håndvask. I etageboligbyggeri skal denne type toilet indrettes i alle boliger, uanset hvilken etage boligen befinder sig på. H1.16 Det skal i tilknytning til etageboliger og sammenbyggede enfami- Side 18 (29)

19 liehuse, herunder kædehuse og rækkehuse, sikres, at der er et tilstrækkeligt og aflukket areal til: a. Opbevaring af større brugsgenstande, f.eks. cykler, barnevogne, rollatorer. b. Vask og tørring af tøj. Vaske- og tørrefaciliteter kan etableres inde i boligen. Det aflukkede opbevaringsareal og i alle relevante emner i det nye BR18 skal der stilles krav til handicaptilgængelige adgangs-, passage og indgangsforhold og tilføjes hjælpemidler ud over de nævnte rollatorer, såsom de større udendørs hjælpemidler som elscootere og lignende. H1.16, H1.17, H1.18 m.fl. Det skal i tilknytning til etageboliger og sammenbyggede enfamiliehuse, herunder kædehuse og rækkehuse, sikres, at der er et tilstrækkeligt og aflukket areal til: a. Opbevaring af større brugsgenstande, f.eks. cykler, barnevogne, rollatorer, el-scootere gerne med strømtilslutning. Adgangs-, passage- og indgangsforhold skal være barrierefri, uden niveauspring og med fri passagebredde i døre på min. 87 cm. Indretning af offentligt tilgængelige bygninger H2.1 På etager, hvor der etableres offentligt tilgængelige wc-rum, skal der indrettes mindst ét wc-rum, der overholder følgende krav: pkt. a h. Hver gang, der etableres et toilet eller en toiletgruppe, skal det første toilet altid være et handicaptoilet (unisex). Hvis der kun indrettes et toilet, skal det være et handicaptoilet til brug for alle. Handicaptoiletterne skal være unisex, da personer der har hjælpere, ofte har hjælpere af modsat køn. Tilføjelse af et pkt. g, da der af hensyn til forflytningsmuligheder fra kørestol til toilet skal være 700 mm afstand fra forkant af toiletsædet til væggen bag toilettet samt et ryglæn, hvis man vælger et væghængt toilet med indbygget cisterne. H2.1 På etager, hvor der etableres offentligt tilgængelige wc-rum, skal der indrettes mindst ét wc-rum, der overholder følgende krav: pkt. a h. Hver gang, der etableres et toilet eller en toiletgruppe, skal det første toilet altid være et handicaptoilet (unisex). Side 19 (29)

20 Hvis der kun indrettes et toilet, skal det være et handicaptoilet til brug for alle. Plus tilføjelse af nyt pkt. g. Der skal være 700 mm afstand fra toiletsædets forkant til væggen bag toilettet. H2.3 Wc-rum omfattet af emne H2.1 skal ved ombygning indrettes, så det kan benyttes af alle brugere af bygningen. Mindst ét wc-rum, der er indrettet efter emne H2.1, skal indrettes i stueetagen eller andre etager med adgang via elevator, lift eller lignende. Hver gang, der ombygges et toilet eller i en toiletgruppe, skal det første toilet altid være et handicaptoilet (unisex). Hvis der kun indrettes et toilet, skal det være et handicaptoilet til brug for alle. Handicaptoiletterne skal være unisex, da personer, der har hjælpere, ofte har hjælpere af modsat køn. Tilføjelse af et pkt. g, da der af hensyn til forflytningsmuligheder fra kørestol til toilet skal være 700 mm afstand fra forkant af toiletsædet til væggen bag toilettet samt et ryglæn, hvis man vælger et væghængt toilet med indbygget cisterne. H.2.3 På etager, hvor der ombygges offentligt tilgængelige wc-rum, skal der indrettes mindst ét wc-rum, der overholder følgende krav: pkt. a h. Hver gang, der ombygges offentligt tilgængelige toiletter, herunder i en toiletgruppe, skal det første toilet altid være et handicaptoilet (unisex). Hvis der kun indrettes et toilet, skal det være et handicaptoilet til brug for alle. Tilføjelse af nyt pkt. g. Der skal være 700 mm afstand fra toiletsædets forkant til væggen bag toilettet. Emne/ tekst: H2.7 I offentligt tilgængelige lokaler og anlæg med fastmonterede publikumspladser skal der afsættes pladser, der sikrer adgang for personer med særlige pladsbehov, eksempelvis kørestolsbrugere. SBi s vejledning til dette krav i det nuværende BR har betydet et kæmpestort løft og har virkelig gjort en forskel for vores livskvalitet, hvorfor vi i BR18 anbefaler denne vejledning ophævet til et lovkrav. Side 20 (29)

21 Det er vigtigt, at det BR18 sikrer fordeling af siddepladser til kørestolsbrugere blandt de almindelige siddepladser, og at vi vil kunne sidde ved siden af de mennesker, vi oplever sammen med og er afhængig af hjælp fra ledsager, hjælper, kæreste, familie. H2.7 I offentligt tilgængelige lokaler og anlæg med fastmonterede publikumspladser skal der afsættes pladser, der sikrer adgang for personer med særlige pladsbehov, eksempelvis kørestolsbrugere. Bestemmelsen omfatter koncertsale, biografer, teatre, kirker, idrætsanlæg med videre, hvor der er fastmonterede publikumspladser. Publikumspladser for kørestolebrugere skal være fordelt blandt de øvrige publikumspladser og med mulighed for at sidde sammen med ledsager(e). Et passende antal er 1 pct. af det samlede antal pladser, dog minimum to pladser. H3.2 På de etager i en bygning, hvor der indrettes offentligt tilgængelige wc-rum til brug for andre end de beskæftigede i bygningen samt i kontor- og administrationsbygninger, skal der indrettes mindst ét wc-rum, der opfylder følgende krav: pkt. a h. Samme som i H2.1 med tilføjelse af et punkt med afstandskrav fra forkant af wc til bagvæg. Ved hver toiletgruppe skal der indrettes et handicaptoilet. Begrundelsen er, at mange erhvervslejemål er fleksible, fx kan flere firmaer dele en hel kontorgang, derfor er det bedst, at toiletterne er i en gruppe, så alle kontorer på en kontorgang vil kunne benytte toiletgruppen. Herudover skal teksten skærpes sådan, at den sikrer et handicaptoilet i hver gruppe, så det ikke bliver muligt kun at have et handicaptoilet i fx en stueetage og ikke på de øvrige etager. H3.2 På alle de etager, hvor der etableres offentligt tilgængelige wcrum, skal der indrettes mindst ét wc-rum, der overholder følgende krav: pkt. a h. Hver gang, der etableres et toilet eller en toiletgruppe på en etage, skal det første toilet altid være et handicaptoilet (unisex). Hvis der kun indrettes et toilet, skal det være et handicaptoilet til brug for alle. Side 21 (29)

22 Tilføjelse af nyt pkt. g. Der skal være 700 mm afstand fra toiletsædets forkant til væggen bag toilettet. H.3.3 og H.3.2 og H 2.3 Ved ombygning skal wc-rum omfattet af emne H3.2 indrettes, så det kan benyttes af brugerne af bygningen. Mindst ét wc-rum, der er omfattet af emne H3.2, skal indrettes i stueetagen eller andre etager med adgang via elevator, lift eller lignende. Når man ombygger et toilet, skal det ombygges til handicaptoilet. Vi anbefaler konkret afklaret og beskrevet, om den sidste linje Mindst ét wc-rum, der er omfattet af emne H3.2, skal indrettes i stueetagen eller andre etager med adgang via elevator, lift eller lignende erstatter kravet i den første linje: Ved ombygning skal wc-rum omfattet af emne H3.2 indrettes, så det kan benyttes af brugerne af bygningen. Herudover skal det af hensyn til el-kørestolsbrugere, m. fl. sikres, at liften er en løfteplatform, og at den har en løftekapacitet på min. 300 kg, et længdemål på min mm og en bredde på 900 mm. Disse mål skal medtages alle de steder, hvor der står noget om lift. H.3.3 og H2.1 Ved enhver ombygning på alle etager skal det første wc-rum, der er omfattet af emne H3.2, indrettes, så det kan benyttes af brugerne af bygningen. Herudover skal mindst ét wc-rum, der er omfattet af emne H3.2, indrettes i stueetagen. Disse toiletter skal have niveaufri adgang, herunder adgang via elevator, lift (løfteplatform) eller lignende. En evt. løfteplatform skal have en løftekapacitet på min. 300 kg, et længdemål på min mm og en bredde på 900 mm. H4.1 Opholdsrum i skoler og daginstitutioner skal have: a. Et frit gulvareal på mindst 3 m² pr. barn i vuggestuer og 2 m² pr. barn i børnehaver. b. Et rumindhold på mindst 6 m3 pr. person i normalklasserum i skoler og lignende. Børn med handicap har behov for flere kvadratmeter, fx hvis de er kørestolsbrugere. Side 22 (29)

23 H4.1 Opholdsrum i skoler og daginstitutioner skal have: a. Et frit gulvareal på mindst 3 m² pr. barn i vuggestuer og 2 m² pr. barn i børnehaver, herunder skal der kunne skabes et større friareal til børn med særlige behov, herunder kørestolsbrugere. H5.1 I hoteller, kroer og lignende med sengepladser skal der indrettes minimum 2 sengepladser med egne bade- og wc-faciliteter, som opfylder følgende krav: pkt. a h. BR s angivelse af antal sengepladser i stedet for værelser giver store problemer med dårlige løsninger, hvorfor vi i stedet for sengepladser anbefaler at stille krav til en procentdel af værelserne. Herudover mangler der eksempelvis krav til badefaciliteter på værelsernes toiletter og til manøvre- og pladsforhold og krav til højde på overkant af seng samt fri højde under seng til brug for overflytning fra kørestol til seng med personlifte. H5.1 I hoteller, kroer, vandrerhjem, kursussteder og lignende steder for overnatning skal der indrettes minimum 10 pct. (dog altid mindst 2) af de første 100, og herefter 5 pct. af de øvrige anlagte værelser fuldt tilgængelige med egne bade- og toiletfaciliteter, så de kan benyttes af personer med handicap, herunder kørestolsbrugere m.fl. Disse fuldt tilgængelige værelser skal opfylde følgende krav til indretning: a. Der skal være niveaufri adgang og tilstrækkelig manøvreplads med en diameter på 1,5 m frem til værelse og frem til værelsets wc-rum. b. Den fri passagebredde i dør til wc-rum skal være mindst 0,77 m. c. Håndvask og wc skal placeres over et hjørne på hver sin sammenstødende væg, så håndvask kan nås af person siddende på wc et. d. Der skal være en fri afstand på mindst 0,90 m ved den side af wc et, der vender bort fra håndvask. Væggen ved siden af wc et, der vender bort fra håndvasken, skal friholdes fra fastmonteret inventar. Side 23 (29)

24 e. Der skal være et frit manøvreareal med en diameter på 1,5 m foran wc og fri af dørens opslagsareal. f. Toiletsæde skal placeres i en højde på 0,48 m. g. Der skal være 700 mm afstand fra toiletsædets forkant til væggen bag toilettet. h. Der skal være opklappelige armstøtter i en højde på 0,80 m på begge sider af wc et. i. Håndvask skal placeres i en højde på ca. 0,80 m, med afløb under vask trukket tilbage. j. Ved bruseplads skal der være et fastmonteret, opklappeligt sæde med sædehøjde på 0,48 m og opklappelige armstøtter. k. Brusesæde og brusearmatur skal placeres over et hjørne, da man fra siddende stilling på badesædet selvstændigt skal kunne betjene brusearmatur med telefonbruser. l. På én side af badesæde skal der være en fri plads på min. 0,9 m stødende op til manøvrearealet. Bruseplads kan indgå i pladsen ved siden af wc. m. Der må ikke forefindes brusekabine med fast skillevæg eller badekar, såfremt det optager plads fra ovenstående indretning og manøvrearealer. n. Spejl: underkant 0,9 m og overkant min. 1,9 m. H5.5 Altaner i forbindelse med værelser omfattet af emne H5 skal udføres, så de kan anvendes af personer med handicap. Her er et godt funktionskrav med angivelse af personer med handicap, som hjælper os meget ved at lede tanken hen på målgrupper af mennesker med handicap. H5.5 Altaner i forbindelse med værelser omfattet af emne H5 skal udføres, så de kan anvendes af personer med handicap, herunder kørestolsbrugere. Dette kræver en fri passagebredde i døråbningen på min. 0,77 m, niveaufri adgang og en altandybde på min. 1,5 m. I Elevatorer Side 24 (29)

25 I1.2 I nybyggeri med 3 etager og derover skal der installeres mindst én elevator, der kan betjene hver etage, herunder udnyttet tagetage og kælder. I bygninger med flere opgange gælder kravet for hver opgang. En bygning med stueplan, 1. sal og 2. sal regnes for en bygning med 3 etager. Kælder medregnes i denne sammenhæng ikke ved opgørelse af etageantallet. For mennesker med bevægelseshandicap resulterer det i effektive barrierer, at det danske BR ikke stiller opdaterede krav til elevator i nye bygninger med 2 etager og derover. En manglende elevator til 1. sal har selvsagt nøjagtig samme ekskluderende virkning, uanset om vi som kørestolsbrugere skal på 1. sal eller 2. sal. Derfor anbefaler vi i forbindelse med denne revision af BR medtaget et elevatorkrav ved 2 etager og derover, dvs. i bygninger med stueplan og 1. sal, hvor der er offentlig adgang, og hvor der planlægges med liberale erhverv på 1. sal, såsom sundhedsklinikker, administration, kontorer m.v. Da en elevators længdemål på 140 cm er for kort til at kunne medtage alle kørestolsbrugere, herunder el-scooterbrugere m.fl., anbefaler vi i forbindelse med offentligt tilgængelige bygninger krav til elevatorer med en elevatordybde på min. 170 cm. Danmark har med underskrift af FN s Handicapkonvention påtaget sig at fjerne de barrierer, der forhindrer os som kørestolsbrugere m.fl. i at kunne deltage i samfundslivet på lige fod med andre. Det skal bl.a. ske ved national lovgivning eller i forbindelse med revision af national lovgivning. (FN s Handicapkonvention, Artikel 4: Deltagerstaterne forpligter sig til at sikre og fremme den fuldstændige virkeliggørelse af alle menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder for alle personer med handicap uden nogen form for diskrimination på grund af handicap. Med henblik herpå forpligter deltagerstaterne sig til: a) at vedtage alle passende lovgivningsmæssige, administrative og andre foranstaltninger til gennemførelse af de rettigheder, der anerkendes i denne konvention b) at træffe alle passende foranstaltninger, herunder lovgivning, til at ændre eller afskaffe eksisterende love, regler, sædvaner og praksis, som indebærer diskrimination af personer med handicap. I Elevatorer I1.2 Side 25 (29)

26 I nybyggeri med 2 etager og derover skal der installeres mindst én elevator, der kan betjene hver etage, herunder udnyttet tagetage og kælder. I bygninger med flere opgange gælder kravet for hver opgang. En bygning med stueplan og 1. sal regnes for en bygning med 2 etager. Kælder medregnes i denne sammenhæng ikke ved opgørelse af etageantallet. I1.4 I nybyggeri, hvor der installeres elevator, skal mindst én elevator designes og udføres som type 2 elevator i overensstemmelse med DS/EN 81-70: Sikkerhedsregler for konstruktion og installation af elevatorer Særlige anvendelser for passager- og godselevatorer Del 70: Tilgængelighed til elevatorer for personer, inklusive personer med handicap. Gældende for nye offentligt tilgængelige bygninger, og hvor der planlægges med liberale erhverv på 1. sal, anbefaler vi tilføjet et krav til elevatorer med en elevatordybde på min. 170 cm, fordi en elevators længdemål på kun 140 cm er for kort til at kunne medtage alle kørestolsbrugere, herunder el-scooterbrugere m.fl. I1.4 I nybyggeri, hvor der installeres elevator, skal mindst én elevator designes og udføres som type 2 elevator i overensstemmelse med DS/EN 81-70: Sikkerhedsregler for konstruktion og installation af elevatorer Særlige anvendelser for passager- og godselevatorer Del 70: Tilgængelighed til elevatorer for personer, inklusive personer med handicap. For nye offentligt tilgængelige bygninger og erhvervsbyggeri til service og administration stilles krav om etablering af elevatorer med en elevatordybde på min. 170 cm, som sikrer anvendelse af alle kørestolsbrugere, herunder elscooterbrugere m.fl. Emne/ tekst: I1.6 Ombygninger og mindre tilbygninger til eksisterende boligbebyggelse er ikke omfattet af krav om etablering af elevator. Anbefales slettet, da et sådant tilbageskridt obstruerer intentionen og de årelange bestræbelser om på længere sigt at få skabt egnede boliger for alle i den almindelige boligmasse. I1.6 Ombygninger og mindre tilbygninger til eksisterende boligbebyggelse er omfattet af krav om etablering af elevator. Side 26 (29)

27 O Legepladser m.v. O1 Projektering, udførelse, drift og vedligehold af legepladsredskaber og -underlag, motionsredskaber i det fri, skateboardbaner og lignende, der er offentligt tilgængelige, skal ske, så der opnås tilfredsstillende sikkerhed mod personskader. Legepladser skal have adgangsforhold og kunne benyttes af både børn og voksne med funktionsnedsættelser. De skal kunne deltage, og have udfordringer og ikke på grund af unødvendige barrierer kun være henvist til at være tilskuere på legepladsen. O1 Projektering, udførelse, drift og vedligehold af legepladsredskaber og -underlag, motionsredskaber i det fri, skateboardbaner og lignende, der er offentligt tilgængelige, skal ske, så der opnås tilfredsstillende handicaptilgængelighed og sikkerhed mod personskader. O1.1, O1.2, 01.5, Legepladsredskaber - Skateboardbaner, oppustelige legeredskaber og kunstige klatrevægge og motionsredskaber i det fri - Udendørs motionsredskaber - Motionsredskaber, der også anvendes som legepladsredskaber, skal projekteres i overensstemmelse med en lang række angivelser Vi forslår tilføjelse af DS-Håndbog 105:2012 Udearealer for alle m.fl. DS-Håndbog 105:2012 Udearealer for alle S Ubebyggede arealer ved bebyggelse S1 Til en bebyggelse skal der udlægges arealer af en passende størrelse i forhold til bebyggelsens anvendelse, omfang og beliggenhed i form af opholdsarealer, arealer til opbevaring af affald og arealer til parkering. Desuden skal der etableres tilkørselsarealer, der sikrer let adgang for redningskøretøjer. Der skal tilføjes, at disse arealer skal være niveaufri, så kørestolsbrugere m.fl. kan anvende dem. S1 Side 27 (29)

28 Til en bebyggelse skal der udlægges arealer med niveaufri adgangsforhold og af en passende størrelse i forhold til bebyggelsens anvendelse, omfang og beliggenhed i form af opholdsarealer, arealer til opbevaring af affald og arealer til parkering. Desuden skal der etableres tilkørselsarealer, der sikrer let adgang for redningskøretøjer. S1.6 Ved arealer til opbevaring af affald i tilknytning til bygningen skal der være adgangsforhold, der sikrer, at brugerne ved egen hjælp kan komme ind til arealerne og anvende funktionerne. Enten den klare definition eller tilføjelsen herunder. S1.6 Ved arealer til opbevaring af affald i tilknytning til bygningen skal der være adgangsforhold, der sikrer, at brugerne herunder brugere, hvis funktionsevne er nedsat ved egen hjælp kan komme ind til arealerne og anvende funktionerne. Parkeringsarealer S2 Der skal på ejendommens område udlægges tilstrækkeligt areal til parkering af biler, motorcykler, knallerter, cykler m.v. i forhold til anvendelsen af bygningen. Vi foreslår tilføjet el-scootere og gerne med mulighed for strømtilslutning. S2 Der skal på ejendommens område udlægges tilstrækkeligt areal til parkering af biler, motorcykler, knallerter, cykler, el-scootere m.v. og gerne med mulighed for strømtilslutning i forhold til anvendelsen af bygningen. S2.3 Ved udformningen af parkeringspladser skal et passende antal parkeringspladser udformes, så de kan anvendes af handicapegnede køretøjer. Kravet anses som opfyldt, når parkeringspladserne er designet og udført, så: a. Brugsarealet er 3,5 x 5,0 m, og placeret så nær indgangen som muligt. Side 28 (29)

Høringssvar vedrørende BR10 Vedr. mangler i Bygningsreglementet (BR) I forhold til FN-konvention om rettigheder for personer med handicap

Høringssvar vedrørende BR10 Vedr. mangler i Bygningsreglementet (BR) I forhold til FN-konvention om rettigheder for personer med handicap Center for Byg og Bos høringspostkasse: hoeringbb@ebst.dk. Kopi til min@kemin.dk Lykke Friis, Klima- og energiminister og minister for ligestilling min@oem.dk Brian Mikkelsen, Økonomi- og erhvervsminister

Læs mere

Flytteskema for klinikker i praksissektoren

Flytteskema for klinikker i praksissektoren Flytteskema for klinikker i praksissektoren Oplysninger om nuværende og kommende kliniks indretning og adgangsforhold for bevægelseshæmmede 1. Hvad er klinikkens navn og adresse? Ydernummer: Ydernummer:

Læs mere

2.6.2. stk. I vejledningsteksten anbefales tilføjet henvisning til Vejdirektoratets vejregel: Færdselsarealer for alle.

2.6.2. stk. I vejledningsteksten anbefales tilføjet henvisning til Vejdirektoratets vejregel: Færdselsarealer for alle. 28. juni 2007 Til: Erhvervs- og Byggestyrelsen Att. Camilla Springborg Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø cas@ebst.dk Hans Knudsens Plads 1A 2100 København Ø tlf. 39 29 35 55 fax 39 29

Læs mere

Aarhus Projektnr Ref. SIE/Simon Enevoldsen Dato

Aarhus Projektnr Ref. SIE/Simon Enevoldsen  Dato 1. Administrative bestemmelser xx BR15 01.01.2016 UNDERSØGES 2. Bebyggelsesregulerende bestemmelser BR15 01.01.2016 2.1 Generelt Beregning af bebyggelsesregulerende forhold BR15 2.1 Kapitel 2 s gyldighed

Læs mere

MØLLER & ROSENØRN Byggerådgivning Logistik Arkitektgruppe

MØLLER & ROSENØRN Byggerådgivning Logistik Arkitektgruppe 3. Bygningsreglement 2015 (med Bygningers indretning 01.01.2016) MØLLER & ROSENØRN Byggerådgivning Logistik Arkitektgruppe 3.1 Generelt 3.2 Adgangsforhold / Tilgængelighed 3.3 Boliger 3.4 Andre bygninger

Læs mere

Vejledning til kommunerne om byggesagsbehandling af tilgængelighedsbestemmelser 2. udgave marts 2008

Vejledning til kommunerne om byggesagsbehandling af tilgængelighedsbestemmelser 2. udgave marts 2008 Vejledning til kommunerne om byggesagsbehandling af tilgængelighedsbestemmelser 2. udgave marts 2008 Vejledning til kommunerne om byggesagsbehandling af tilgængelighedsbestemmelser 2. udgave Marts 2008

Læs mere

Tilgængelighed en oplevelse af teori i praksis

Tilgængelighed en oplevelse af teori i praksis Tilgængelighed en oplevelse af teori i praksis Lone Sigbrand, arkitekt maa, rådgiver Afdelingen for by, bolig og ejendom, SBi Aalborg Universitet www.sbi.dk Program Tilgængelighedsbegreber Handicapgruppers

Læs mere

Vejledning til kommunerne om byggesagsbehandling af tilgængelighedsbestemmelser

Vejledning til kommunerne om byggesagsbehandling af tilgængelighedsbestemmelser Vejledning til kommunerne om byggesagsbehandling af tilgængelighedsbestemmelser December 2004 Indholdsfortegnelse: I. Byggesagsbehandling af tilgængelighedskrav 1. Materiale til ansøgning om byggetilladelse

Læs mere

Bygningsreglementet (http://www.ebst.dk/bygningsreglementet.dk/br10_00/0/42)

Bygningsreglementet (http://www.ebst.dk/bygningsreglementet.dk/br10_00/0/42) Page 1 of 23 Bygningsreglementet (http://www.ebst.dk/bygningsreglementet.dk/br10_00/0/42)» 3. Bygningers indretning (http://www.ebst.dk/bygningsreglementet.dk/br10_00_id49/0/42) 3. Bygningers indretning

Læs mere

Statens Byggeforskningsinstitut, SBiAalborg Universitet. Afd. for By, Bolig og Ejendom. Dr. Neergaardsvej 152970. Hørsholm+45 4586 5533. www.sbi.

Statens Byggeforskningsinstitut, SBiAalborg Universitet. Afd. for By, Bolig og Ejendom. Dr. Neergaardsvej 152970. Hørsholm+45 4586 5533. www.sbi. Statens Byggeforskningsinstitut, SBiAalborg Universitet Afd. for By, Bolig og Ejendom Dr. Neergaardsvej 152970 Hørsholm+45 4586 5533 www.sbi.dk Hvad er tilgængelighed? Begrebet er tæt forbundet med Design

Læs mere

BR08 og SBi 216 om udearealer fokus på synshandicappede

BR08 og SBi 216 om udearealer fokus på synshandicappede BR08 og SBi 216 om udearealer fokus på synshandicappede Annette Bredmose, ingeniør M.IDA, tilgængelighedskonsulent, rådgiver By, bolig og ejendom Statens Byggeforskningsinstitut, SBi Alborg Universitet,

Læs mere

TILGÆNGELIGE BOLIGER INDRETNING

TILGÆNGELIGE BOLIGER INDRETNING STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN TILGÆNGELIGE BOLIGER INDRETNING SBI-ANVISNING 249 1. UDGAVE 2015 Tilgængelige boliger indretning Lone Sigbrand Philip Henrik Jensen SBi-anvisning

Læs mere

KÆRE BYGHERRE/RÅDGIVER

KÆRE BYGHERRE/RÅDGIVER KÆRE BYGHERRE/RÅDGIVER Tilgængeligt byggeri - hvordan? Handicaprådets Tilgængelighedsudvalg ved Hjørring Kommune VEJLEDNING I TILGÆNGELIGHED Kære ejer/bygherre/rådgiver Du har søgt byggetilladelse eller

Læs mere

Appendix. Tilgængelighed. - i forbindelse med ombygninger

Appendix. Tilgængelighed. - i forbindelse med ombygninger Appendix Tilgængelighed - i forbindelse med ombygninger 1 Indhold Forord...................................... 3 Indledning.................................... 4 Bygningsreglementets ombygningsbestemmelser

Læs mere

Derudover foretages der en række ændringer til BR15, kap. 1, som konsekvens af, at anmeldelsesbegrebet i kap. 1.5 afskaffes.

Derudover foretages der en række ændringer til BR15, kap. 1, som konsekvens af, at anmeldelsesbegrebet i kap. 1.5 afskaffes. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00147 19-04-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til ændring af bygningsreglement 2015 (BR15)

Læs mere

Mærkeordningen God Adgang

Mærkeordningen God Adgang Mærkeordningen God Adgang Kildehuset Anbefalinger vedrørende tilgængeligheden til institutionen 1 Opgavens formål Furesø Kommune har bedt God Adgang gennemgå Børnehaven Kildehuset med henblik på at afdække

Læs mere

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der:

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Til høringsparterne Notat BS0400-00248 07-10-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om bygningsreglement

Læs mere

Hvad er tilgængelighed?

Hvad er tilgængelighed? Statens Byggeforskningsinstitut, SBi Aalborg Universitet Afd. for By, Bolig og Ejendom Dr. Neergaardsvej 15 2970 Hørsholm +45 4586 5533 www.sbi.dk Lars S. Pedersen, Arkitekt MAA, Tilgængelighedsrådgiver

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med tilgængelighed som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med tilgængelighed som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Tilgængelighed Denne DCUM-vejledning handler om tilgængelighed på skoler og uddannelsessteder. en beskriver, hvad tilgængelighed er, og hvad manglende tilgængelighed kan betyde. Herudover beskrives, hvilke

Læs mere

Registrering af tilgængelighed til offentligt tilgængelige kommunale ejendomme

Registrering af tilgængelighed til offentligt tilgængelige kommunale ejendomme Registrering af tilgængelighed til offentligt tilgængelige kommunale ejendomme Rudersdal Kommune 2014 Registrant Anders Klarskov/Torben Wilhelmsen Navn Anders Klarskov/Torben Wilhelmsen E-mail Registrering

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2015 (BR15)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2015 (BR15) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Skabelon til høringssvar Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse

Læs mere

Den gode ansøgning. Forløbet for en byggesag Hjælpeværktøjer Spørgsmål

Den gode ansøgning. Forløbet for en byggesag Hjælpeværktøjer Spørgsmål Den gode ansøgning Forløbet for en byggesag Hjælpeværktøjer Spørgsmål 1 Byggesagsprocessen 2 Forhåndsdialog Afklaring af projektet i en tidlig fase Kræver det dispensation Kræver det tilladelse fra andre

Læs mere

Tilgængelige boliger indretning. Lone Sigbrand Philip Henrik Jensen

Tilgængelige boliger indretning. Lone Sigbrand Philip Henrik Jensen Tilgængelige boliger indretning Lone Sigbrand Philip Henrik Jensen SBi-anvisning 249 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2015 Titel Tilgængelige boliger indretning Serietitel SBi-anvisning

Læs mere

Tilgængelighed BR og FN s handicapkonvention. Arkitekt cand. arch. Carsten Lykke Graversen

Tilgængelighed BR og FN s handicapkonvention. Arkitekt cand. arch. Carsten Lykke Graversen Tilgængelighed BR og FN s handicapkonvention Arkitekt cand. arch. Carsten Lykke Graversen FN s handicapkonvention og BR10 Tilgængelighedsreglerne i bygningsreglementet historisk set. BR10 og Tilgængelighedskravene.

Læs mere

2. Lovgivning Grundlaget for udbuddet er seneste bygningsreglement, der på udgivelsestidspunktet var BR15.

2. Lovgivning Grundlaget for udbuddet er seneste bygningsreglement, der på udgivelsestidspunktet var BR15. Notat Dato: 28-03-2019 Sagsnr.: 2016.425 Ref.: Torben Jensen Lorentzen Kontakt: tjl@ingenior-ne.dk Mobil: 4011 3555 Sag/projekt: Ombygning og renovering af Låsbyhøj. Vedr.: Tilgængelighed for alle. 1.

Læs mere

NETVÆRKSMØDER 2013 KRAV I BYGNINGSREGLEMENTET TIL BOLIGBYGGERI LONE SIGBRAND, ARKITEKT MAA, RÅDGIVER

NETVÆRKSMØDER 2013 KRAV I BYGNINGSREGLEMENTET TIL BOLIGBYGGERI LONE SIGBRAND, ARKITEKT MAA, RÅDGIVER NETVÆRKSMØDER 2013 KRAV I BYGNINGSREGLEMENTET TIL BOLIGBYGGERI LONE SIGBRAND, ARKITEKT MAA, RÅDGIVER LOS@SBI.AAU.DK Program Lovgivning og -struktur Øvrige vejledninger mm Hvad står der i BR om boligbyggeriet?

Læs mere

Ansøgningsskema TILGÆNGELIGHEDSPULJE 2013. ALLE felterne i ansøgningsskemaet skal udfyldes, med mindre andet fremgår.

Ansøgningsskema TILGÆNGELIGHEDSPULJE 2013. ALLE felterne i ansøgningsskemaet skal udfyldes, med mindre andet fremgår. Ansøgningsskema TILGÆNGELIGHEDSPULJE 2013 ALLE felterne i ansøgningsskemaet skal udfyldes, med mindre andet fremgår. Ansøgningsskemaet skal udfyldes og underskrives inden det sendes til Energistyrelsen

Læs mere

TILGÆNGELIGHEDSKURSUS 5.-6.10.2013 DH ALLERØD, DH BALLERUP, DH EGEDAL OG DH FURESØ LONE SIGBRAND, ARKITEKT MAA, RÅDGIVER LOS@SBI.AAU.

TILGÆNGELIGHEDSKURSUS 5.-6.10.2013 DH ALLERØD, DH BALLERUP, DH EGEDAL OG DH FURESØ LONE SIGBRAND, ARKITEKT MAA, RÅDGIVER LOS@SBI.AAU. TILGÆNGELIGHEDSKURSUS 5.-6.10.2013 DH ALLERØD, DH BALLERUP, DH EGEDAL OG DH FURESØ LONE SIGBRAND, ARKITEKT MAA, RÅDGIVER LOS@SBI.AAU.DK Program - lørdag 10.00 10.45 12.00 13.00 13.45 14.00 15.00 introduktion

Læs mere

Statens Byggeforskningsinstitut, SBi. Afd. for By, bolig og ejendom Dr. Neergaardsvej 15 2970 Hørsholm +45 4586 5533 www.sbi.dk

Statens Byggeforskningsinstitut, SBi. Afd. for By, bolig og ejendom Dr. Neergaardsvej 15 2970 Hørsholm +45 4586 5533 www.sbi.dk Statens Byggeforskningsinstitut, SBi Afd. for By, bolig og ejendom Dr. Neergaardsvej 15 2970 Hørsholm +45 4586 5533 www.sbi.dk Når byggeri skal gøres tilgængeligt Introduktion til tilgængelighed Nogle

Læs mere

Hytter og lejrpladser Tilgængelighed

Hytter og lejrpladser Tilgængelighed Hytter og lejrpladser Tilgængelighed Skal i bygge ny hytte. Bygge om eller til. Renovere. Har i en lejrplads. Så se her, hvordan og hvor lidt der skal til for at der bliver adgang for alle. Formålet med

Læs mere

LEMVIG MUSEUM. Tegn. nr.: Side 0. Sag: Om- og tilbygning. Tegn. nr.: Side 0. Checker. Kontr.: 06-12-12. Int.:

LEMVIG MUSEUM. Tegn. nr.: Side 0. Sag: Om- og tilbygning. Tegn. nr.: Side 0. Checker. Kontr.: 06-12-12. Int.: Side 0 LEMVIG MUSEUM Til- og ombygningen skal sikre adgang for alle til hele museet og øge kvaliteten af oplevelsen og omfatter: Nyt indgangsparti Ny butik/cafe - med glaspartier mod haven Nyt elevatortårn

Læs mere

Spejderhytten Græstedgård, Græstedgårdsvej 1C, 2980 Kokkedal. 1. Parkeringspladser

Spejderhytten Græstedgård, Græstedgårdsvej 1C, 2980 Kokkedal. 1. Parkeringspladser Spejderhytten Græstedgård, Græstedgårdsvej 1C, 2980 Kokkedal 1.1 Hvor mange handicapparkeringsplad s-er er af 3,5 5 m findes der inden for en radius af ca. 30 meter fra hoveddøren? 1.2 Hvor mange handicapparkeringsplad

Læs mere

Ansøgningsskema TILGÆNGELIGHEDSPULJE 2015. ALLE felterne i ansøgningsskemaet skal udfyldes, med mindre andet fremgår.

Ansøgningsskema TILGÆNGELIGHEDSPULJE 2015. ALLE felterne i ansøgningsskemaet skal udfyldes, med mindre andet fremgår. Ansøgningsskema TILGÆNGELIGHEDSPULJE 2015 ALLE felterne i ansøgningsskemaet skal udfyldes, med mindre andet fremgår. Ansøgningsskemaet skal udfyldes og underskrives inden det sendes til Energistyrelsen

Læs mere

Brandklasse. BR18 vejledning om indplacering i. Udarbejdet i samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner

Brandklasse. BR18 vejledning om indplacering i. Udarbejdet i samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner BR18 vejledning om indplacering i Brandklasse Udarbejdet i samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner Til såvel intern som ekstern anvendelse (efter den enkelte kommunes ønske og skøn) Version 1.0, versionsdato

Læs mere

GUIDEN / TILGÆNGELIGHED TIL NYBYGGERI OG OMBYGNING

GUIDEN / TILGÆNGELIGHED TIL NYBYGGERI OG OMBYGNING GUIDEN / TILGÆNGELIGHED TIL NYBYGGERI OG OMBYGNING VÆRKTØJET TIL FYSISK TILGÆNGELIGHED CENTER FOR LIGEBEHANDLING AF HANDICAPPEDE INDHOLD / MAINSTREAMING AF HANDICAPOMRÅDET INTRODUKTION Betydningen af tilgængelighed

Læs mere

Hej Jens. Til orientering er vedhæftet generel beskrivelse fra Energistyrelsen om tilgængelighedspuljen 2013 samt Energistyrelsens ansøgningsskema.

Hej Jens. Til orientering er vedhæftet generel beskrivelse fra Energistyrelsen om tilgængelighedspuljen 2013 samt Energistyrelsens ansøgningsskema. From:Sissi Balling Engelsen To:'jensholst@mail.tele.dk';Inge Marie Grann Sørensen Subject:Tilgængelighedspuljen 2013 - Stenvad Mosebrugscenter - udtalelse Hej Jens Som aftalt i torsdags den 11. juli 2013

Læs mere

1. Parkeringspladser

1. Parkeringspladser Nivå Bibliotek, Nivå Center 30, 2990 Nivå 1.1 Hvor mange handicapparkeringsplad s-er er af 3,5 x 5 m findes der inden for en radius af ca. 30 meter fra hoveddøren? 1.2 Hvor mange handicapparkeringsplad

Læs mere

Humlebæk Tennisklub, Bjerrehus, Gl. Strandvej 77, 3050 Humlebæk. 1. Parkeringspladser

Humlebæk Tennisklub, Bjerrehus, Gl. Strandvej 77, 3050 Humlebæk. 1. Parkeringspladser Humlebæk Tennisklub, Bjerrehus, Gl. Strandvej 77, 3050 Humlebæk 1.1 Hvor mange handicapparkeringsplad s-er er af 3,5 5 m findes der inden for en radius af ca. 30 meter fra hoveddøren? 1.2 Hvor mange handicapparkeringsplad

Læs mere

1. Parkeringspladser

1. Parkeringspladser Kokkedal CafeBibliotek, Holmegårdsvej 101, 2980 Kokkedal 1.1 Hvor mange handicapparkeringsplad s-er er af 3,5 x 5 m findes der inden for en radius af ca. 30 meter fra hoveddøren? 1. Parkeringspladser 1.2

Læs mere

1. Parkeringspladser

1. Parkeringspladser Foreningshus, Broengen 2 B, 2980 Kokkedal 1.1 Hvor mange handicapparkeringsplad s-er er af 3,5 x 5 m findes der inden for en radius af ca. 30 meter fra hoveddøren? 1.2 Hvor mange handicapparkeringsplad

Læs mere

Mærkeordningen God Adgang

Mærkeordningen God Adgang Mærkeordningen God Adgang Børnehaven Røde Sol Anbefalinger vedrørende tilgængeligheden til institutionen 1 Opgavens formål Furesø Kommune har bedt God Adgang gennemgå Børnehaven Røde Sol, som p.t. er tom

Læs mere

1. Parkeringspladser

1. Parkeringspladser Fredensborg Bibliotek, Jernbanegade 3, 1. sal, 3480 Fredensborg 1.1 Hvor mange handicapparkeringsplad s-er er af 3,5 x 5 m findes der inden for en radius af ca. 30 meter fra hoveddøren? 1.2 Hvor mange

Læs mere

Parkeringsnorm for Sorø Kommune

Parkeringsnorm for Sorø Kommune Parkeringsnorm for Sorø Kommune Forord P-normen indeholder retningslinjer for administration af bestemmelserne vedrørende parkeringsarealer. P-normen for Sorø Kommune er et vigtigt element til at sikre,

Læs mere

Mærkeordningen God Adgang

Mærkeordningen God Adgang Mærkeordningen God Adgang Farum Vejgård Anbefalinger vedrørende tilgængeligheden til institutionen 1 Opgavens formål Furesø Kommune har bedt God Adgang gennemgå Farum Vejgård med henblik på at afdække

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 19. april 2017 sendt et udkast til bekendtgørelse om ændring af bygningsreglement 2015 (BR15) i høring.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 19. april 2017 sendt et udkast til bekendtgørelse om ændring af bygningsreglement 2015 (BR15) i høring. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Att. Emil Engel Magnussen Sendt til: eem@tbst.dk og info@tbst.dk WILDERS PLADS 8K 1403 KØBE NHAVN K TELE FON 32 69 88 88 DIREKTE

Læs mere

Tillæg 2 til Bygningsreglement for småhuse 1998. By- og Boligministeriet

Tillæg 2 til Bygningsreglement for småhuse 1998. By- og Boligministeriet 12 1 Tillæg 2 til Bygningsreglement for småhuse 1998 By- og Boligministeriet Tillæg 2 til Bygningsreglement for småhuse 1998 2 11 I Bygningsreglement for småhuse, der trådte i kraft den 15. september 1998,

Læs mere

1. Parkeringspladser

1. Parkeringspladser Teaterhuset, Kalvehaven 6, 2990 Nivå 1.1 Hvor mange handicapparkeringsplad s-er er af 3,5 5 m findes der inden for en radius af ca. 30 meter fra hoveddøren? 1.2 Hvor mange handicapparkeringsplad ser af

Læs mere

1. Parkeringspladser

1. Parkeringspladser Humlebæk Roklub, Havnevej 9, 3050 Humlebæk 1.1 Hvor mange handicapparkeringsplad s-er er af 3,5 5 m findes der inden for en radius af ca. 30 meter fra hoveddøren? 1.2 Hvor mange handicapparkeringsplad

Læs mere

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune GLOSTRUP KOMMUNE Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune Gyldig fra den 1. april 2014 Center for Miljø og Teknik Bygningsmyndigheden marts 2014 side 1 11 Indhold 1) Kategori 1 Simple konstruktioner...

Læs mere

PFA Seniorboligstandard

PFA Seniorboligstandard En bolig til hele livet PFA Seniorboligstandard Seniorboligstandard PFA Seniorboligstandard l 1 PFA Seniorboligstandard l 2 Seniorboligstandard En god bolig bidrager til et godt liv En god bolig er fundamentet

Læs mere

TILGÆNGELIGE ETAGEBOLIGER INDLEDENDE SPØRGSMÅL

TILGÆNGELIGE ETAGEBOLIGER INDLEDENDE SPØRGSMÅL STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN TILGÆNGELIGE ETAGEBOLIGER INDLEDENDE SPØRGSMÅL SBI-ANVISNING 262 1. UDGAVE 2015 Tilgængelige etageboliger indledende spørgsmål Søren Ginnerup

Læs mere

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. 11.

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. 11. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Vejledning om opførelse af sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst

Læs mere

BYGST Vejledning i Tilgængelighed August 2014

BYGST Vejledning i Tilgængelighed August 2014 BYGST Vejledning i Tilgængelighed August 2014 Sag: Programfase: Sagsnr.: Dispositionsfase: Bygning: Projektfase: Firma: Initialer: Udførelsesfase: Rev.: Dato: 1-års eftersyn: Indhold Forord... 4 2 Ubebyggede

Læs mere

Helhedsvurdering pga. mere end et enfamiliehus på en parcel, jf. deklaration af , samt mere end 12 m udhusbebyggelse ved skel

Helhedsvurdering pga. mere end et enfamiliehus på en parcel, jf. deklaration af , samt mere end 12 m udhusbebyggelse ved skel TR Boligbyg ApS Rådyrvej 49 8722 Hedensted Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Kirsten Olsen Dir: +4579755685 Mob: e-mail: Kirsten.Olsen @Hedensted.dk Sagsnr. 02.34.00-P19-3-18 23.8.2018 Helhedsvurdering

Læs mere

BYGST Vejledning i Tilgængelighed August 2014

BYGST Vejledning i Tilgængelighed August 2014 BYGST Vejledning i Tilgængelighed August 2014 Sag: Programfase: Sagsnr.: Dispositionsfase: Bygning: Projektfase: Firma: Initialer: Udførelsesfase: Rev.: Dato: 1-års eftersyn: Indhold Forord... 4 2 Ubebyggede

Læs mere

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. Dato 26.

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. Dato 26. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Vejledning om opførelse af sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst

Læs mere

Vejledninger Ansøgningsmateriale

Vejledninger Ansøgningsmateriale Vejledninger Ansøgningsmateriale BR10: 1.3.3, 1.3.4, 1.5 stk. 1 nr. 5-9, stk. 6-9 Øvrige bebyggelser mv. Ansøgning om byggetilladelse Etageboliger, vandret lejlighedsskel. Ældreboliger, plejekrævende.

Læs mere

Derfor henstillede jeg i den endelige rapport til at kommunen gør sin handicappolitik mere tilgængelig på hjemmesiden.

Derfor henstillede jeg i den endelige rapport til at kommunen gør sin handicappolitik mere tilgængelig på hjemmesiden. 1/1 Den 24. oktober 2007 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) om min inspektion den 26. oktober 2006 af handicaptilgængeligheden på Københavns Rådhus. I rapporten bad jeg kommunen om udtalelser og om underretning

Læs mere

Sekundær bebyggelse. Krav og vejledning.

Sekundær bebyggelse. Krav og vejledning. Sekundær bebyggelse Krav og vejledning Dagsorden 1. Ændringen 1. juli 2017 2. BR18 Hvad betyder det for sekundær bebyggelse? 3. Vejledning om opførelse af sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst

Læs mere

FN's handicapkonvention set fra en brugerorganisations synsvinkel

FN's handicapkonvention set fra en brugerorganisations synsvinkel FN's handicapkonvention set fra en brugerorganisations synsvinkel FN's handicapkonvention set fra en brugerorganisations synsvinkel Til EBST - DHF er ikke enig i: Yderligere krav er ikke vejen frem Tilgængelighed

Læs mere

En række mulige opbygninger af enfamiliehuse, der vil kunne opfylde de overordnede funktionskrav i kapitel 5 BR 08

En række mulige opbygninger af enfamiliehuse, der vil kunne opfylde de overordnede funktionskrav i kapitel 5 BR 08 Bilag 5 En række mulige opbygninger af enfamiliehuse, der vil kunne opfylde de overordnede funktionskrav i kapitel 5 BR 08 Vedrørende 5.1 Generelt I bilaget er angivet en række mulige opbygninger af enfamiliehuse,

Læs mere

Fredensborg-Humlebæk Motor Cross Klub, Humlebækvej 64 B, 3480 Fredensborg. 1. Parkeringspladser

Fredensborg-Humlebæk Motor Cross Klub, Humlebækvej 64 B, 3480 Fredensborg. 1. Parkeringspladser Fredensborg-Humlebæk Motor Cross Klub, Humlebækvej 64 B, 3480 Fredensborg 1.1 Hvor mange handicapparkeringsplad s-er er af 3,5 x 5 m findes der inden for en radius af ca. 30 meter fra hoveddøren? 1.2 Hvor

Læs mere

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold:

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold: Version: 11.12.2018 Bygningsreglements vejledning til kap 5 - Brand INTRODUKTION 0.1.0. Regulering af brandsikkerhed i byggeri Den overordnede ramme for reguleringen af byggeri er byggeloven. Byggeloven

Læs mere

BETALINGSVEDTÆGT BYGGESAGSBEHANDLING KOLDING KOMMUNE

BETALINGSVEDTÆGT BYGGESAGSBEHANDLING KOLDING KOMMUNE BYGGESAGSBEHANDLING Indhold Afsnit A Simple konstruktioner. Kategorien omfatter garager, carporte, udhuse og lignende mindre bygninger, dvs. bebyggelser omfattet af kap.1.3.1, stk. 1, nr. 1-2 og kap. 1.5,

Læs mere

Ansøgningstyper koblet til servicemålsaftalens kategorier

Ansøgningstyper koblet til servicemålsaftalens kategorier Ansøgningstyper koblet til servicemålsaftalens kategorier Miljøgodkendelser I servicemålsaftalen er der fastsat servicemål for to sagstyper: Bilag 1-virksomheder Bilag 2 virksomheder Der er to ansøgningstyper

Læs mere

BBR OPMÅLINGSVEJLEDNING

BBR OPMÅLINGSVEJLEDNING BBR OPMÅLINGSVEJLEDNING Vejledningen giver overblik over, hvordan man som ejendomsejer kan undersøge, om det er de rigtige oplysninger, der er registreret på BBR-ejermeddelelsen, og hvordan eventuelle

Læs mere

PFA Seniorboligstandard TM

PFA Seniorboligstandard TM En bolig til hele livet PFA Seniorboligstandard TM Seniorboligstandard Seniorboligstandard En god bolig bidrager til et godt liv En god bolig er fundamentet for et godt liv. Det er ikke mindst tilfældet,

Læs mere

Registrering af tilgængelighed til offentligt tilgængelige kommunale ejendomme

Registrering af tilgængelighed til offentligt tilgængelige kommunale ejendomme Registrering af tilgængelighed til offentligt tilgængelige kounale ejendoe Rudersdal Koune 2010 Registrant Navn Per Rasussen E-ail pra@rudersdal.dk Registrering udført oktober 2010 Sted Birkerød Byidte

Læs mere

Aalborg den 8. januar 2009.

Aalborg den 8. januar 2009. Beredskabsstyrelsen Center For Forebyggelse Fuldmægtig Bo Andersson Datavej 16 3460 Birkerød Aalborg den 8. januar 2009. Høringssvar til udkast til Bekendtgørelse om driftsmæssige forskrifter for hoteller

Læs mere

GEBYRBESTEMMELSER M. V. FOR BYGGESAGSBEHANDLING

GEBYRBESTEMMELSER M. V. FOR BYGGESAGSBEHANDLING GEBYRBESTEMMELSER M. V. FOR BYGGESAGSBEHANDLING 1. januar 2014 Gebyrbestemmelser for byggesagsbehandling m.v. i Svendborg Kommune pr. 1. januar 2014 I henhold til kap. 1.12 i Bygningsreglement 2010 (BR

Læs mere

Når jeg skal opføre et udhus. eller lignende bygning. på højst 10 m²

Når jeg skal opføre et udhus. eller lignende bygning. på højst 10 m² Når jeg skal opføre et udhus eller lignende bygning på højst 10 m² -billede af et udhus på op til 10 m²- Kontaktoplysninger til Guldborgsund Kommune Byggeri: Tlf.: 5473 2500 Mailadresse: byggeri@guldborgsund.dk

Læs mere

TJEKLISTE for tilgængelighed på friareal, i offentligt byggeri og offentlig støttet byggeri

TJEKLISTE for tilgængelighed på friareal, i offentligt byggeri og offentlig støttet byggeri TJEKLISTE for tilgængelighed på friareal, i offentligt byggeri og offentlig støttet byggeri Vedtaget af Viborg Byråd den 23. april 2008 - Revideret januar 2009 Indholdsfortegnelse Indledning Udearealer

Læs mere

P-norm Jammerbugt Kommune April 2007 Godkendt af Teknik- og Miljøudvalget d. 3. august 2007 Udgave nr. 1

P-norm Jammerbugt Kommune April 2007 Godkendt af Teknik- og Miljøudvalget d. 3. august 2007 Udgave nr. 1 P-norm Jammerbugt Kommune April 2007 Godkendt af Teknik- og Miljøudvalget d. 3. august 2007 Udgave nr. 1 Forord P-normen indeholder retningslinier for administration af bestemmelserne vedrørende parkeringsarealer.

Læs mere

TILGÆNGELIGHEDS- BESTEMMELSERNE I BR

TILGÆNGELIGHEDS- BESTEMMELSERNE I BR TILGÆNGELIGHEDS- BESTEMMELSERNE I BR 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Oplæg v. Arkitekt Carsten Lykke Graversen, cag@tbst.dk Trafik- og Byggestyrelsen, Center for Byggeri Temadag Nyborg Strand 14.04.2016

Læs mere

TILGÆNGELIGE FRITLIGGENDE BOLIGER - INDLEDENDE SPØRGSMÅL

TILGÆNGELIGE FRITLIGGENDE BOLIGER - INDLEDENDE SPØRGSMÅL STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN TILGÆNGELIGE FRITLIGGENDE BOLIGER - INDLEDENDE SPØRGSMÅL SBI-ANVISNING 260 1. UDGAVE 2015 Tilgængelige fritliggende boliger indledende spørgsmål

Læs mere

Tiltagspakke til fremme af tilgængelighed 2018

Tiltagspakke til fremme af tilgængelighed 2018 Tiltagspakke til fremme af tilgængelighed 2018 23. januar 2018 Ministerens introduktion Det er vigtigt for mig at sikre, at alle borgere i samfundet får adgang til de bygninger, der tilbyder offentlig

Læs mere

Mærkeordningen God Adgang. Institut for Menneskerettigheder

Mærkeordningen God Adgang. Institut for Menneskerettigheder Mærkeordningen God Adgang Institut for Menneskerettigheder Frederiksberg, 07-05-2012 Indholdsfortegnelse 1. Velkommen 2. Tildeling af mærker 3. Sådan læser du rapporten 4. Krav, der forudsættes opfyldt

Læs mere

Registrering af tilgængelighed til offentligt tilgængelige kommunale ejendomme

Registrering af tilgængelighed til offentligt tilgængelige kommunale ejendomme Registrering af tilgængelighed til offentligt tilgængelige kommunale ejendomme Rudersdal Kommune 2010 Registrant ANDERS KLARSKOV PETERSEN Navn E-mail Registrering udført oktober 2010 Sted Rundforbi Idrætsanlæg

Læs mere

Screeningsredskabet HOUSING ENABLER

Screeningsredskabet HOUSING ENABLER 113 Screeningsredskabet HOUSING ENABLER Kortlægningsskema Dato. Navn Boligens adresse...... Identifikationskode 114 Housing Enabler BOLIGENS STANDARD (ifølge Boverket, 2008) FØLGENDE NØDVENDIGE BOLIGFUNKTIONER

Læs mere

Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer

Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer Brian Vestergård Jensen, DBI Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Dias 1 / BR 08 Historik Bygningsreglement 1995 Tillæg 1-15, heraf Tillæg 8 og 14 (nye

Læs mere

Stikprøvekontrol af de tekniske emner Funktionsafprøvning af tekniske installationer Dagslyskrav

Stikprøvekontrol af de tekniske emner Funktionsafprøvning af tekniske installationer Dagslyskrav Stikprøvekontrol af de tekniske emner Funktionsafprøvning af tekniske installationer Dagslyskrav Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Byggelovsdage 2018 19. November 2018 Stikprøvekontrol

Læs mere

Forhåndstilkendegivelser ved nybyggeri og større ombygninger

Forhåndstilkendegivelser ved nybyggeri og større ombygninger Forhåndstilkendegivelser ved nybyggeri og større ombygninger At-cirkulæreskrivelse CIR-15-1 Arbejdsmiljøemne: Bygherrer, udbydere mv. Ansvarlig enhed: AFC, 1. kontor Ikrafttræden: 21. september 1998 Senest

Læs mere

TILGÆNGELIGE SAMMENBYGGEDE BOLIGER - INDLEDENDE SPØRGSMÅL

TILGÆNGELIGE SAMMENBYGGEDE BOLIGER - INDLEDENDE SPØRGSMÅL STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN TILGÆNGELIGE SAMMENBYGGEDE BOLIGER - INDLEDENDE SPØRGSMÅL SBI-ANVISNING 261 1. UDGAVE 2015 Tilgængelige sammenbyggede boliger indledende spørgsmål

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR BEBOELSE I KÆLDRE

RETNINGSLINJER FOR BEBOELSE I KÆLDRE RETNINGSLINJER FOR BEBOELSE I KÆLDRE Aarhus Kommune september 2016 1 LOKALER I KÆLDRE Der er interesse for at omdanne lokaler i kældre i eksisterende etageejendomme til beboelse. Men hvor det ofte er praktisk

Læs mere

Høringsversion til interesserede parter i byggeriet Inge Ebbensgaard,

Høringsversion til interesserede parter i byggeriet Inge Ebbensgaard, DOKNR-xx-xxxx Ref.: IME E-mail: ime@frinet.dk 2. maj 2019 Til: Fra: Høringsversion til interesserede parter i byggeriet Inge Ebbensgaard, ime@frinet.dk BR18 Dokumentation af bygningsreglementets krav Summary

Læs mere

ANSØGNING OM BYGGETILLADELSE

ANSØGNING OM BYGGETILLADELSE ANSØGNING OM BYGGETILLADELSE ENFAMILIEHUS, SOMMERHUS, UDESTUE, GARAGE, CARPORT, UDHUS, OVERDÆKKEDE TERRASSE, DRIVHUS OG TERRASSER SOM HÆVES MERE END 30 CM OVER TERRÆN. INDHOLDSFORTEGNELSE HVORNÅR SKAL

Læs mere

Vejledninger Bestemmelser og anvisninger

Vejledninger Bestemmelser og anvisninger Vejledninger Bestemmelser og anvisninger BR10: 1.6 stk. 1 nr. 2-3 Uden byggetilladelse eller anmeldelse Uden byggetilladelse eller anmeldelse (Visse betingelser) Garager (ej integrerede), carporte, udhuse,

Læs mere

om byggetilladelse INFO april 2018

om byggetilladelse INFO april 2018 Guide til ansøgning om byggetilladelse 06042018 INFO Hvis du skal bygge et nyt enfamiliehus, et rækkehus, en tilbygning eller en udestue, samt småbygninger hvor det samlede areal overstiger 50 m² er det

Læs mere

Orientering om BR

Orientering om BR Certificeringsordningen for Konstruktioner og Brand Hvordan påvirker det byggeriets parter Emne: De udførendes syn på den nye ordning Sted: IDA Syn og Skøn. Dato: 22. februar 2018 v. /Niels Strange Om

Læs mere

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner,

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat 04-05-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til bygningsreglement 2018 og bekendtgørelse om certificeringsordning

Læs mere

Kære Per Jensen. Er det korrekt opfattet at der kun kan være tale om særskilte boliger, såfremt disse er brandmæssigt opdelt i henhold til BR 15?

Kære Per Jensen. Er det korrekt opfattet at der kun kan være tale om særskilte boliger, såfremt disse er brandmæssigt opdelt i henhold til BR 15? Fra: [mailto:pjen@solrod.dk] Sendt: 11. april 2017 13:36 Til: Jens Bendix Emne: VS: Diverse spørgsmål om annekser og dobbelthuse. Hej Jens Til orientering. Jeg vedhæfter lige mine oprindelige

Læs mere

BR18 og certificeringsordning for statikere og brandrådgivere

BR18 og certificeringsordning for statikere og brandrådgivere BR18 og certificeringsordning for statikere og brandrådgivere Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Annemarie Poulsen og Anne-Sofie Bang Lassesen Onsdag den 17. januar 2018 Program Generelt

Læs mere

BR 08 De vigtigste ændringer. Bygherreforeningen, januar 08 v/ Ejner Jerking

BR 08 De vigtigste ændringer. Bygherreforeningen, januar 08 v/ Ejner Jerking BR 08 De vigtigste ændringer Bygherreforeningen, januar 08 v/ Ejner Jerking Bygningsreglement 2008 BR 08 erstatter: BR 95 + 15 tillæg BR-S 98 + 12 tillæg Ikrafttræden 1. februar Overgangsperiode til 1.

Læs mere

Mærkeordningen God Adgang

Mærkeordningen God Adgang Mærkeordningen God Adgang Knudhule Strand Tilgængelighedsrapport Tåstrup, 06-08-2018 Indholdsfortegnelse 1. Velkommen 2. Tildeling af mærker 3. Sådan læser du rapporten 4. Kriterier, der forudsættes opfyldt

Læs mere

BR08 betydning for byggeriet Den praktiske konsekvens af BR08 for byggeriet

BR08 betydning for byggeriet Den praktiske konsekvens af BR08 for byggeriet BR08 betydning for byggeriet Den praktiske konsekvens af BR08 for byggeriet Dansk Betonforening - IDA Ingeniørhuset Onsdag den 12. marts 2008 Mikael Mortensen Bygningsreglement 2008 Sammenskrivning af

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement Skabelon til kommentering Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 Afsender: Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI Inge Ebbensgaard ime@frinet.dk Tel 60776094 Generelle

Læs mere

Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Skabelon til høringssvar Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15) Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15) 1 I bekendtgørelse nr. 1601 af 14. december 2015 om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15), som

Læs mere